Grožđe - antiaging i detox

Uskoro počinju dani svetog Martina, ili Martinovo, Martinje,... Svakako ga zovemo, no slavi se svuda. Uostalom, nije se grožđe uzalud smatralo "hranom bogova". Kao hrana prisutno je još u biblijsko doba, a povezivalo ga se je s Dionizom, grčkim bogom vina, poljoprivrede i plodnosti.

Danas je znanstveno dokazana vrijednost tih malih bobica, pa se preporučuje kod srčanih bolesti, virusnih infekcija, stresa, ali i kao prevencija raka. Sadrži 70- 80 % vode, 15 – 30 % šećera, te mnoge hranjive tvari: salicilna kiselina, pektin, tanin, kalcij, magnezij, željezo, vitamini B1, B2, B6, B12, folnu kiselinu i druge.

Ipak, ono što nam je najzanimljivije, s aromaterapijske strane, su antioksidansi koji utječu na proces starenja. Stoga, sada u jesen, kad grožđa ima u izobilju, možemo ga koristiti na razne načine. Kao detox, piling lica i tijela, njegu...

Za detox organizma napitak od grožđa s nekoliko listova celera idealan je. Čak ukusan za piti!

Kod pilinga bobice grožđa također su vrlo djelotvorne. Zgnječene imaju umirujuće i tonizirajuće djelovanje na kožu, a dodamo li tome i malo zobenih mekinja dobit ćemo odličan piling za lice. Utrljati treba na čistu kožu, te nakon par minuta isprati.

Za piling tijela možemo koristiti slijedeće: u 4 jušne žlice šećera dodamo 1 jušna žlica bademovog ulja, te 3 kapi eteričnog ulja cedra atlantskog i 3 kapi borovica bobice. Dobro promiješamo i na kraju dodajmo 10 zdrobljenih bobica grožđa (bez kožice). Natrljamo na tijelo nakon tuširanja, pa isperemo.

Nastavimo li s masažom cijelog tijela, dodatno ćemo ubrzati izlučivanje tekućine i toksina. U tu svrhu u bočicu od tamnog stakla (50ml) dodamo 25ml ulja sjemenki grožđa, 10ml maslinovog ulja (gusto je, pa se sporo upija u kožu, zato je bolje miješati ga još s nekim baznim uljem), te 15ml avokada (hrani kožu), a u to dodajmo 8 kapi cedra atlantskog ili himalajskog, 6 kapi borovica bobice, 8 kapi ružmarin 1,8 cineol. Ova mješavina pokrenut će cirkulaciju, protok limfe, stoga i izbacivanje tekućine i toksina iz tijela.

Unatoč dobrobiti grožđa, ulje sjemenki grožđa teško se nabavlja u prirodnom stanju, pa se tako ne koristi previše često. Nerafinirano ulje sjemenki smatra se neukusnim, a ima i neugodan miris. Ipak, rafinirano ulje gotovo je bez mirisa i fine teksture. Ukoliko ga koristite dobro je dodati barem 10% nekog drugog nerafiniranog ulja, npr. lješnjaka, kako bi se pojačala zasićenost vitaminima.

U fitoterapiji list vinove loze koristi se u kod tretiranja proširenih vena, krhkih kapilara, umornih nogu i proljeva. Za uzimanje tinktura svakako se treba obratiti fitoterapeutu.

Želim vam ugodne dane svetog Martina. Neka sam Dioniz svrati na vaša vrata.

28.09.2009. u 13:05 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kupka sa soli za bolje raspoloženje


Jučer sam čula jednu, moju dragu, prijateljicu koja živi na moru. Ove godine s kupanjem je počela već u svibnju, a kupa se još uvijek. I inače se dosta bavi sportom, zimi trči uz lunga mare (obalni put uz more) ili u šumi. Ide i na trbušni ples...uglavnom vrlo je aktivna. No, rečenica koja mi je dala razmišljati je bila „Al meni ti more tako odgovara! 15minuta plivanja i kao nova sam“. Pa jasno, soli!!!

Naime, sol razrijeđena u vodi (kupki) ili ovako u moru (što je naravno prirodnije i bolje) utječe na nas na puno načina, a jedan od njih je i da čisti negativnosti koje skupimo u toku dana. Općenito se preporučuje povremeno napraviti kupku sa soli kako bismo otpustili sve negativno što smo skupili (ljutnju, krivnju, brigu, tugu,...). Obično to napravim nakon sprovoda, ili nekih skupova gdje prisustvuje puno ljudi, što znači i puno različitih energija.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, puno je briga, straha i nesigurnosti u svakom danu. Gdje god pogledamo, da li su to novine, TV ili internet, svuda se spominje recesija (evo opet!), pa prazne državne blagajne....stoga, čak i ako nismo direktno pogođeni sa svim time (a jesmo djelomično kroz povećanje cijena, više režije i razna druga davanja) podsvjesno nas sve to alarmira i zabrinjava. Upravo zato, u ovim danima toplo preporučujem upravo slijedeću kupku.

U vodu, dok se toči, ubacimo šaku Epson soli (ili obične morske za kuhanje) koja će potaknuti znojenje, otplavljivanje toksina, opustiti mišiće, smanjiti bolove, a ujedno i poboljšati naše raspoloženje. Kad se kada napuni, u tu vodu dodajemo prethodno izmiješano pola decilitra sojinog vrhnja (može i žlica meda) s ukupno 15-20 kapi eteričnog ulja.

Ukoliko se želite osvježiti, te pokrenuti tijelo i um, koristit ćemo hladniju voda (18-21 stupnja C) i eterična ulja ružmarin 1,8 cineol, đumbira, eukaliptusa globulus. Neutralna kupka je idealna ako se želimo opustiti (temperatura od 29-34 stupnja C) s eteričnim uljima kamilice rimske, lavande prave, mandarine, slatke naranče. A vruća kupka, od 38 stupnjeva C, prikladna je kod problema s imunitetom (idealno kad osjetimo da vas „hvata“ prehlada), s eteričnim uljima ravensare, čajevca, niaulija.

Kupke općenito, a naročito sa soli, mogu biti iscrpljujuće te je dobro nakon toga se odmoriti. Poslije odmora, kojih sat vremena nakon kupke, dobro je na kožu nanijeti neko fino hranjivo ulje, kao na primjer avokado koje će je nahraniti i spriječiti isušivanje.

Ove aromatične kupke s eteričnim uljima pomažu i kod nesanice, psihičkog i fizičkog umora, prehlada, oticanja zglobova, artritisa, reume, boli u mišićima, neugodnih emocija. Treba imati na pameti da se ne preporučuju kod osoba s visokim krvnim tlakom ili koje imaju problema sa srcem.

Eto, sigurna sam da ćete uživati u ovim mirisnim kupkama. Ukoliko još k tome dodate par svijećica, čašu vina,....doživljaj će biti potpun....

16.09.2009. u 11:44 | 0 Komentara | Print | # | ^

Šuma i otpuštanje

Svjesna sam važnosti fizičkog kretanja i vježbanja za zdravlje tijela i duha, no rijetki su sportovi koje volim. Kad mi je raspored prenatrpan s obavezama, vježbanje najprije bude izbačeno s liste. Upravo zato, neki dan kad sam osjetila želju da odem prošetati Maksimirom, nisam htjela propustiti priliku.

Već dolaskom na parkiralište iznenadio me je broj automobila „ jel' moguće da su svi u parku, ta nije još ni 9h“. Jutro je bilo idealno, sunce je upravo granulo, ptičice su pjevale, bilo je prohladno ali još uvijek ugodno za kratke rukave.

I krenula sam. Bila sam ugodno iznenađena kada sam vidjela koliko djece ima. Činilo se da su sportski treninzi počeli jer su neki trčali, drugi se istezali... srela sam i majke s kolicima i malom djecom...vrlo živo, ali lijepo i ugodno.

Počela sam svjesno disati. Udisati snagu stabala, a izdisati strah i brigu. Bilo mi je teško fokusirati se hodajući, no nakon nekog vremena je išlo lakše. Vježbe uzemljavanja obično radim s jednim stablom (to je jedan od načina, jasno) no u tom trenutku odgovaralo mi je udisati snagu svih stabala oko mene. Udahom sam se punila snagom, dobrom energijom, a izdahom izbacivala sve nelagodno. Ponavljajući isto, sve sam snažnije osjećala tu snagu, mir i ugodu.

Nakon nekog vremena ipak sam primijetila da pogledom tražim neko zanimljivo stablo, „moje“ stablo za uzemljavanje (energija koja nam pomaže da smo vitalni i zdravi). Činilo mi se da niti jedno ne odgovara, neka su bila previše mala i sitna, neka u hladu, neka previše uz puteljak gdje prolaze ljudi...Tražila sam veliko, snažno pravilno stablo, čije su grane gusto zbijene i usmjerene prema nebu. Trebala sam taj dan snažnu energiju koja će mi donijeti ravnotežu između ovog materijalnog i duhovnog svijeta.

I već kad sam izgubila nadu, na putu natrag prema parkiralištu, prolazila sam jednim dijelom koji je uvučen od glavnog puteljka, kad tamo – eto mog stabla! Sva okolna stabla bila su u hladu, ali zrake sunca koje su polako počele prodirati u ovaj dio šume obasjale su upravo to. Stablo je bilo baš kako sam htjela, ALI....na lijevoj strani, u krošnji, stajala je ogromna otkinuta grana, suha, obješena, ružna. Očito je bilo previsoko da je netko sruši.

„Ali ja ne želim takovo stablo, to je mrtva, ustajala energija“ bila je moja slijedeća misao. No tada mi je na pamet palo „To nije moje“. Hm? Malo sam bolje pogledala krošnju, kako nije njegovo? Možda sam krivo vidjela. I shvatila sam. Nekad je ta grana bila dio ovog stabla, no u nekom trenutku je odumrla i čeka otpasti. Stablo ga više ne doživljava kao svoj dio. Samo mi ljudi svoje traume, svoje stare dijelove koje smo davno prerasli i dalje hranimo životnim sokovima. Čvrsto se držimo obrazaca, loših veza, potrošenih prijateljstva očekujući čudo koje će sve zalijepiti kako je bilo i prije. Nema tog ljepila. Ukoliko smo dali sve od sebe, a to se nije pokazalo dovoljno ili dobro, treba uzeti najbolje, spremiti u sjećanje i otpustiti s ljubavlju sve staro. Na taj način nećemo umjetno hraniti ono što je i ovako gotovo.

Moja poruka u park bila je jasna. Trebala sam otpustiti jedan stari način razmišljanja čiji je korijen bio u strahu. Možda se i vi možete zapitati: što ja mogu otpustiti? Koji dijelovi su odumrli u mom životu? Što hranim i održavam, a više nema smisla? Ako niste sigurni, poslušajte svoje tijelo. Nervoza, krivnja, muka, alergija, ...samo su neki od pokazatelja da nismo u skladu s unutarnjim željama našega bića.

Na tom putu neka eterična ulja mogu pomoći na emotivnoj razini kao na primjer ulje đumbira koje olakšava otpuštanje ograničavajućih uvjerenja i strahova, a jača osjeća sigurnosti. Isto djeluju i čempres, komorač, anis, cedar, tamjan. Ako nešto želite otpustiti, a trebate dodatno poticaja i snage, u jednu jušnu žličicu biljnog ulja badema (ili suncokreta ili makadamije) dodajte jednu kap nekog od gore navedenih eteričnih ulja. Stopala najprije trljanjem zagrijte, pa nanesite mješavinu i dobro utrljajte. Idealno bi bilo kad bi nakon toga u miru mogli meditirati ili jednostavno promatrati svoje misli....možda će baš neka od njih biti vaš odgovor i oslobađanje. Ne brinite, lako ćete prepoznat pravu misao. Na kraju svega, vrijedno je zahvaliti se.

Probajte, ništa ne možete izgubiti osim što si možete pomoći i olakšati....Želim vam ugodno druženje samima sa sobom.

04.09.2009. u 07:21 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog posvećen zdravlju, ostvarenju ravnoteže psihičkog i fizičkog zdravlja na prirodan način, jer jedino zdrav i sretan pojedinac može doprijnjeti rastu i razvoju svoje djece, zajednice i cijelog svijeta.

Linkovi

My web site pensopositivo.org

Dobrodošli na moj pensopositivo.blog!

Tek nedavno sam otkrila koliko me pisanje o stvarima koje volim opušta i veseli. Divan je to ventil kad mogu pobjeći od svega i izbaciti sve na papir. A papir, uistinu, svašta podnosi...naše frustracije, neizražene emocije, brige, razmišljanja,... Ipak, ono što želim na ovom blogu je ukazati na razne jednostavne načine kako možemo popraviti i utjecati na naše raspoloženje, a time i na zdravlje.

Već dugo se koristim eteričnim uljima za sebe i svoju obitelj, no tek nakon intenzivnog učenja o tome uvidjela sam koliko su moćne, ali i nepoznate te divne cvjetne esencije ili duše biljaka. Stare kulture nisu uzalud bile okrenute prirodi i njenim blagodatima. I tako sam krenula od svojih prijateljica i shvatila da vrlo malo znaju o aromaterapiji, „to je nešto što fino miriši, možda inhaliraš, masaža svakako...“. Srećom primjena eteričnih ulja u tretiranju raznih tegoba puno je šira, a djelovanje ulja nevjerojatno!

Osim o eteričnim uljima, načinu primjene i ciljanom djelovanju na naše tegobe, htjela bih se ovdje osvrnuti i na druge načine koji poboljšavaju kvalitetu našeg života. Gotovo svakodnevno, svi nekud trčimo, brinemo zbog raznih stvari, rješavamo probleme, no kada se dugoročno i potpuno prepustimo tom tempu, vožnji bez vozača, te bez svijesnog uzimanja nešto vremena za sebe, svoju duši i svoje potrebe na najboljem smo putu prema neravnoteži, a kasnije i bolesti. Bolni mišići, nesanica, depresija, PMS, glavobolja, upaljeni desni, masna koža ...samo su neki od simptoma koji nam govore da naše tijelo nije u ravnoteži. Ignoriranjem dajemo simptomu vremena i energije da on ojača, transformira se u neku tegobu. Jer simptom nikud ne ide, jedino se može sakriti na neko vrijeme! Ovo je drugi razlog zašto sam odlučila kreirati ovaj blog. Malo mi je nevjerojatno da kao narod tek kad se razbolimo spremni smo učiniti sve za sebe. Da li je moguće da nitko ne razmišlja o preventivi i mislimo da ćemo trajati vječno tjerajući svoje tijelo raznim svakodnevnim torturama?

U staroj Kini liječnici su bili nagrađivani kada su njihovi pacijenti bili zdravi, a ne kad su imali više bolesnika. Stari narodi bili su mudri, znali su što je preventiva. Odlična je poslovica „liječiti bolest isto je kao kopati bunar kad smo žedni“. Da gradite kuću sigurno bi izgradili bunar, zar ne?

Nadam se da ćete na ovom blogu otkriti zanimljive načine kako si olakšati ili pomoći u nekim životnim situacijama. Vaši komentari i prijedlozi svakako su dobrodošli u daljnjem kreiraju ovog bloga, a i moje web stranice www.pensopositivo.org.

Puno mirisnih pozdrava
Klara