Toplo sezamovo ulje kod bolnog PMSa


Jučer sam radila abhyanga masažu. Uvijek se ponovo iznenadim kako je sama masaža lijepa i ritmična, kao nekakav val. Čak niti ne umara, kao na primjer masaža leđa. Usudila bih se reći da je jednako lijepo masirati i biti masiran...

Međutim, ono što me je zainteresiralo ovdje je bilo uljenje donjeg dijela leđa. Osjećati toplo sezamovo ulje već mi je godilo i samo na prstima, no onda sam se sjetila bolova pred menstruaciju, bolnih leđa i grčeva u trbuhu...ma da, sigurna sam da ukoliko bismo nanesli toplo sezamovo ulje da bi se svi simptomi ublažili.

Naime, u ayurvedi se već tisućama godina preporučuje ovo ulje za razne tegobe jer se brzo upija pa djeluje i na unutarnje organe, poboljšava cirkulaciju, djeluje na mišiće, a naročito na zglobove koje podmazuje (odlično kod artitisa). Za vrijeme masaže osoba se duboko opusti, čak i ako inače ima poteškoća s opuštanjem, a smanjuje se umor i poboljšava san. Pod utjecajem masaže, povećava se mentalna budnost, izbacuju toksini iz tijela, a koža postaje nježna i mekana. S obzirom da je povećan protok energije poboljšava se i cjelokupno stanje organizma.

Hm, mislim da je ovo dovoljno razloga za probati ovako nešto. Što treba napraviti? Stavite 20 ml sezamovog ulja u staklenu posudu, a tada sve to zajedno u vodu koja je topla. Na taj način ulje će se lagano zagrijati (toliko da vam je ugodno staviti prste unutra). S uljima, naročito toplim, uvijek treba biti pažljiv stoga budite izrazito oprezni da se ulje ne pregrije.

Ako ste pred menstruaciju, imate bolove u donjem dijelu leđa, polagano si natrljajte ulje na to područje. Bilo bi idealno kad bi to za vas mogla učiniti neka draga osoba, da se možete potpuno opustiti. Dok se masira ulje će se upijati, dolijte ponovo malo i ponovo trljajte dok se ulje ne upije. Postupak se može ponoviti 3-4 puta. Tada se okrenite na leđa i tretirajte donji dio trbuha na isti način. Nakon što ponovite isti proces 3-4 puta, utoplite se, legnite i odmarajte. PMS i bolovi samo će nestati...U Indiji se uljenje preporučuje kao dio svakodnevne rutine i njege jer podržava cijelo tijelo i njegovu dobrobit. Stoga se slobodno mažite par dana uzastopno prije menstruacije.

Osim što se koristi u abhyanga masaži, ovo ulje sve se više istražuje jer djeluje vrlo povoljno na neke tegobe. Sezamovo ulje ima prirodno antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Isto se pokazalo odlično kod tretiranja kroničnih bolesti kao što je hepatitis, dijabetes i migrena. Kod studenata koji su ispirali usta ovim uljim 85% su se smanjili problemi s gingivitisom, a grkljanje je reguliralo i bakterije u grlu. Vrlo dobro djeluje kod psorijaza, suhe kože, smanjuje pore na licu, ublažava opekline nakon izlaganja suncu, te ga mogu koristiti i bebe.

Nadam se da ćete u nekoj slijedećoj prilici probati osluškivati potrebe svog tijela, olakšati mu, da li na ovaj ili neki drugi način. U svakom slučaju uživajte.
Klara

19.06.2009. u 13:26 | 0 Komentara | Print | # | ^

Boginja u svakoj ženi

Prije nekoliko godina dobila sam knjigu „Boginja u svakoj ženi“ autorice Jean Shinoda Bolen. Sam naslov bio mi je pomalo pretenciozan, te je knjiga završila na polici. Jednostavno, nisam imala vremena za nju, a ustvari meni nije bilo vrijeme da je shvatim.

Kad sam je konačno ponovo okrznula pogledom s namjerom da je pročitam, danima sam govorila da čitam knjigu „Robinja u svakoj ženi“. Tek sam tada shvatila koliko imam nesvjesno iskrivljen pogled na nas žene! Ponekad ni sami nismo svjesni koliko društvo, obitelj, sredina u kojoj živimo utječe na naše misli, doživljaj nas samih, vrijednosti koje su nam bitne ili nisu. Neka uvjerenje i činjenice jednostavno uzimamo zdravo za gotovo.

Ukoliko ste rođene i odrasle na ovim našim područjima vjerojatno ste odrasle s jednim od slijedećih rečenica: Žena drži tri kuta u kući. Ili Muškaraca nikad nema, uvijek rade, a žene se brinu za sve ostalo. Ili S djecom nikad nije lako. Ili Život je težak, novac nikad ne dolazi lako. Ipak ono na što bih se sada htjela osvrnuti je (krivi) doživljaj nas samih.
Od kud mi samo ideja da su žene robinje? Nikad nitko nije to govorio, onako definirano i jasno. No, sve ima smisla, jer ako odrastamo u sredini gdje žene većinom ulaze u ulogu žrtve, naravno da onda mislimo da smo robinje!

U knjizi autorica govori o mitskim arhetipovima u ženskoj psihi i opisala je šest boginja iz grčke mitologije, te njihove osnovne sklonosti, način na koji se ponašaju, odrastaju, te kako ih njegovati. Boginje su: Artemida, boginja lova, a predstavlja neovisan ženski duh usredotočen na postignuća. Atena, boginja mudrosti, predstavlja razboritu, samouvjerenu ženu koja se povodi za razumom, a ne srcem. Hestija, boginja ognjišta, utjelovljuje strpljivu i stabilnu ženu koja utjehu traži u samoći, te je na taj način potpuna. Hera, boginja braka, najvažniju ulogu sebe vidi kroz suprugu, a čak ponekad ignorira svoju djecu za dobrobit muža. Demetra, boginja žita i majčinski arhetip, predstavlja ženski poriv pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci. Perzefona, djevojka i kraljica podzemnog svijeta, izražava žensku sklonost pokoravanju, pasivnosti te potrebu za udovoljavanje drugima i da drugima bude potrebna. I na kraju boginja ljubavi, Afrodita, upravlja ženskim uživanjem u ljepoti, seksualnosti i senzualnosti, te potiče na ispunjavanje kreativnih i prokreativnih funkcija. Jasno vam je, svaka će se žena pronaći u jednoj ili više grčkih junakinja. Što je žena složenija, to je veća vjerojatnost da je u njoj aktivno više boginja.

Knjiga je divna jer pomaže da razumijemo same sebe. Svaka od nas radi najbolje što može, a s onim što joj je „Bogom dano“. Ipak, kad uvidimo dobre karakteristike nekih drugih boginja, možda nije loše svjesno te kvalitete i izgraditi. Npr. moja silna želja, od uvijek, je bila udati se i imati djecu. Spletom životnih okolnosti, danas s više od 30 godina sam ne udata i bez djece. To ne znači ništa loša, dapače uspjela sam osvijestiti neke sposobnosti Artemide koje su prije bile skroz blokirane negdje u meni. Artemida je divlja, nije sputana kućanskim poslovima, prati svoj zacrtani put, promatra nove predmete, aktivna je. Srećom, našla sam partnera koji je još i podržao tu meni, nepoznatu, crtu. Podupirao me je da radim stvari koje volim, pratim tečajeve kuhanja, radionice samo razvoja,...kroz sve to uvidjela sam da ono što sam studirala i učila više ne želim raditi. Danas me vesele druge stvari i dok ih obavljam sretna sam i ispunjena. Ipak, još nisam završila s Atenom koja je praktična, sigurna u sebe, obavlja stvari bez petljanja, prihvaća stvarnost kakva jest i napreduje u poslu. Biti siguran u sebe, proces je koji ponekad traje cijeli život, no svi oblici obrazovanja potiču ovaj arhetip. Dakle, tko treba sigurnost neka uči, istražuje. Ženu Heru, stavila sam sa malo sa strane jer za nju su suprug i udaja najveća postignuća, a kroz dobro partnerstvo i to se može relativno brzo ostvariti.

Mislim da svaka od nas može svjesno izgraditi neke sposobnosti drugih božica, te tako ostvariti još veću sreću i zadovoljstvo. Svakako, treba biti svjestan svih uloga koje imamo, i ponekad su neke više naglašene (npr. Demetra kod žena koja imaju malu djecu ili Atena kod ambicioznih i profesionalno aktivnih žena), no ono što je najvažnije je da ne zapnemo samo u jednoj ili dvije uloge jer tada nikad nećemo otkriti sve svoje mogućnosti. Bilo bi uistinu šteta ne izgraditi sve svoje potencijale, otkriti da imamo nove interese, da uživamo u novim stvarima, volimo napredovati, ponekad biti više s partnerom,....

Također ono što ova knjiga omogućava je i to da svaka majka može lako prepoznati glavne sklonosti svoje kćeri i tako joj pomoći izgraditi ostale božice kako bi kroz život išla lakše i sigurnije.

Da je sve moguće dokazuje i slijedeća rečenica:
„Zbog Afroditinigo kreativnog alkemijskog utjecaja, običnu i nerazvijenu, „neplemenitu“ sirovinu svakodnevnog života možemo pretvoriti u „zlato“.“ Ja svakako želim probati. A vi?

16.06.2009. u 19:00 | 0 Komentara | Print | # | ^

A.Einstein je rekao: "Ljudsko biće je djelić cjeline koju nazivamo "univerzumom", i to djelić ograničen vremenom i prostorom. Čovjek doživljava sebe, svoje misli i osjećaje kao odvojene od svega ostalog - nešto poput optičke varke koju stvara njegova svijest. Ta iluzija naša je tamnica, u kojoj smo ograničeni na osobne želje i naklonost malom broju osoba s kojima smo bliski. Naša zadaća mora biti da se oslobodimo iz te tamnice i širimo krug svojeg znanja i suosjećanja dok ne obuhvati sva živa bića i svu prirodu u svoj njezinoj ljepoti."

Moram priznati da me je ova izjava pokrenula na razmišljanje. Neki ljudi su uistinu duboko povezani za prirodom, Svemirom, svojim Višim ja, kada tako daleko vide, osjećaju, predviđaju. Neki od njih, do tog stanja dolaze spontano, neki gledajući vodu u tanjuru (Nostradamus), neki možda kroz meditaciju, ili uzimanjem LSD-a (Stanislav Grof), ili pak nekih nepoznatih biljaka...Pitam se na koji način bi svatko od nas mogao probati naći tu istinsku povezanost sa svojim pravim sebstvom, a ujedno tako i sa svima drugima.

No možda se prvenstveno pitate, čemu sve to? Koja je dobrobit toga?

Pretpostavimo samo na trenutak, da svatko od nas osvijesti da smo dio cjeline, svakog cvijeta, svake vlati trave, i da sve što radimo, osim naš i naše obitelji, dotiče i druge ljude. Ako idemo još dublje, sve što radimo, mislimo, namjeravamo, poznatim zakonima privlačenja, Svemir nam vraća višestruko. Kad bi toga bili duboko svjesni, vjerojatno bi svaka osoba postala brižna prema svojim mislima i djelima. Grubo rečeno, nitko ne želi povrijediti svoju djecu, obitelj, ili pak buduće generacije. A tada ne bi bilo ratova, gladi, tuča, straha,...

Da, svi smo ograničeni vremenom. Znamo da prosječan ljudski život traje od 70-80 godina. Ako smo živjeli umjereno, pazili se, ili samo imamo dobru genetiku, to može i biti više godina. No sigurna sam da svaka osoba, kako se bliži toj nekoj nepoznatoj granici postane duboko svjesna te ograničenosti vremenom. Upravo zato, stariji ljudi često se okreću svojoj religiji, više odlaze u crkve,... jednostavno se spremaju za prelazak. No pitanje je: zašto ranije ne bismo rekapitulirali svoje živote? Recimo na kraju svake godine, kao što pospremimo sve račune i dopise, jednostavno stavimo na papir sve dobro i loše što smo napravili ili što nam se je desilo. S odmakom vremena, dok tako stoji na papiru, vjerujem da bismo više razumjeli, a svakako uvidjeli što smo mogli bolje. Nažalost, većina se trudi čim prije zaboraviti svoje greške ili neprimjerene emocije. Ignoriranje je pak najgora varijanta. Sve ono što bacimo ispod „tepiha“ odnosno u podsvijet polako dobiva na snazi, raste iz dana u dan. Ali redovitim uviđanjem svojih dobrih i loših strana, emocija, uvjerenja mogli bismo se svjesno razvijati u pozitivno smjeru, biti bolji sebi sami, a i drugima. A ne ići svijetom kamo nas voda baci, i pred kraj života reći „hm tako mi je brzo prošlo. Danas bi puno toga drugačije napravio/la.“ Prilika se stoga otvara već sada. Sada napravimo drugačije, i na dobrobit svih.

Osim vremenom ograničeni smo i prostorom. Mislima lako možemo otići u Australiju, no da bismo do tamo fizički i stigli trebamo i vremena i novaca. Isto vrijedi za putovanje kroz san, druge dimenzije. Srećom, pravilnim djelovanjem i meditacijama možemo dozvoliti našoj duši da djelomično bude slobodna. Tim postupcima, naša duša putuje, uživa i leti kao što joj njena prava priroda omogućava. Na taj način, osim što putuje, skuplja nova iskustva, donosi nam upozorenja kroz san ili javu, poruke dragih ljudi,...

I da se opet vratim na početak – svi smo mi dio cjeline. Ako vam je teško meditirati, ne stignete razmišljati o svom životu ili je to previše bolno i teško....možda za početak jednostavno možete upaliti lučicu za sve bolesne ljude na ovom svijetu, pomoliti se za svu djecu, ne samo našu ili naših prijatelja, kad ugledate hitnu, poslati snagu i zdravlje osobi koja leži unutra i to sigurno treba... jednostavne stvari, bez puno truda, novaca, a tako puno mogu napraviti za kolektivnu svijest svih nas na ovom malom planetu.

Želim vam svako dobro do nekog slijedećeg čitanja,
Klara

15.06.2009. u 13:22 | 0 Komentara | Print | # | ^

Gostoprimstvo uz osvježavajuću paprenu metvicu

Jučer sam bila na jednoj večeri u prekrasnom restoranu s terasom. Bend je uživo svirao jazz i cijela atmosfera je bila vrlo ugodna. Međutim, ono što me je najviše dojmilo bili su aranžmani hrane, a posebno deserta. Kuhar kao da je znao da je paprena metvica još starim Rimljanima bila simbol gostoprimstva, te su njome ukrašavali vino i umake. Možda smo zato na velikom bijelom tanjuru, osim čokoladne pjene s jagodama, dobili i par listića ove biljke. Njen zeleni kontrast i pikava hladnoća upravo su bili famozni.

Danas metvicu rado stavljamo u osvježavajuća pića (hladni čaj, tonik), a njene smrvljene listiće može se staviti u kockice leda i smrznuti. U prehrani paprena metvica (čaj), a i eterično ulje tradicionalno se koriste u ublažavanju probavnih tegoba i nadutosti. Uspješno (i fino) može se dodati ljetnim salatama i povrću.

Poznato je da paprena metvica stimulira živčani sustav, tako je odlična kod aktivnosti gdje je potreban bistar i brz um (za vrijeme učenja, razmišljanja). Puno se koristi za ublažavanje migrene i glavobolje jer potiče arterijsku cirkulaciju, a djeluje naglo, hladi i ublažava bol. Upravo iz ovih razloga često se koristi i kod raznih bolnih stanja vrata.

S obzirom da hladi može se staviti u raspršivač, te se koristi za vrijeme vrućih ljetnih večeri. Osim što će osvježiti, štit će i od raznih kukaca (repelent je).

S obzirom da veća koncentracija ovog ulja može izazvati iritacije kože poželjno je koristiti je lokalno (dakle kod bolova vrata, glave, dišnih infekcija, probavnih tegoba). Paprenu metvicu dobro je koristiti kod dišnih infekcija jer djeluje antibakterijski i antivirusno. Zajedno, u kombinaciji s ravensarom koja uravnotežuje rad imunološkog sustava, potaknut će brže ozdravljenje.

Ovo eterično ulje zajedno, sa eteričnim uljem geranija, može pomoći kod problema s aknama.

Na tržištu postoji puno vrsta metvice od kojih su neke toksične, stoga treba biti oprezan u korištenju. Također, eterično ulje paprene metvice podiže krvni tlak, a ne preporučuje se ni za djecu niti trudnice (potiče menstruaciju).

Tražite li istinu, trebate li trenutak neuhvatljivosti ili pak samo poticaj za djelovanje, slobodno udahnite punim plućima eterično ulje paprene metvice. Naime, iz grčke mitologije doznajemo da je Zeus silno želio nimfu Menthu, no njegova žena koja je bila vrlo ljubomorna bacila ju je na tlo. Da je zaštiti Zeus je Menthu pretvorio u biljku, a od tada metvica predstavlja simbol neuhvatljivosti, istine i djelovanja.

Želim vam ugodne i osvježavajuće ljetne noći,
Klara


Eterična ulja nikad se ne nanose direktno na kožu. Ukoliko imate pitanja o korištenju eteričnih ulja za neku od tegoba, molim pišite na pensopositivo20@gmail.com. hvala

12.06.2009. u 13:23 | 0 Komentara | Print | # | ^

Mirisno osvježenje za svadbeni dan

Eterična ulja u ljudima pobuđuju emocije. Sigurno se sjećate nekog trenutka kad je slučajni miris nekog parfema vratio vas u neko davno sjećanje ili događaj. Esencije biljaka nose životnu energiju i vibraciju same bilje iz koje su dobivene, stoga na finim razinama djeluju na naš mozak i emocije. Ipak, svatko od nas, jedinstvena je osoba koja sama najbolje zna koja ulja joj u određenom trenutku odgovaraju ili ne. Tim osjećajem treba se povoditi.

Prije par dana našla sam se mojom dragom prijateljicom i pomogla joj pripremiti dvije mješavine kojima će osvježiti prostor NA SVOJOJ SVADBI! Ceremonija zvuči divno: jedan otok, kuća s bazenom, terasa sa svjećicama i školjkama, mali svatovi... Upravo zbog različitosti svakog od nas, predala sam joj sva ulja kako bi odabrala ono što njoj najbolje odgovara i miriši.

Prvi osvježivač namijenjen je gostima koji će boraviti na teresi za vrijeme ceremonije i kasnije u toku večere. U svakom slučaju držale smo se eteričnih ulja koja potiču radost, komunikaciju, veselje, sreću, te zvrkavost i smijeh.

U 100ml bočicu od tamnog stakla dodale smo 10ml alkohola i 90ml vode, a u to slijedeća eterična ulja: 8 kapi paprovca (potiče zvrkcavost i smijeh), 20 kapi slatke naranče (potiče čistu radost, veselje i opuštenost), 10 kapi paprene metvice (idealna je za ljetne dane jer osvježava i bistri, a ujedno će odbijati komarce i ostale kukce), te 20 kapi lavande prave (opušta, spaja nas s majčinom bezgraničnom ljubavlju i davanjem, odlično harmonizira sva ostala ulja). Smjesa koju smo dobile bila je blaga, ali i pikava. Paprena metvica imala je glavnu ulogu. Tu finu mješavinu može raspršiti po stolnjacima, jastucima, na salvete, po odjeći i po gostima (ako komarci krenu u napad).

Ipak, mješavina koja me je više zaintrigirala je mješavina za njihov intimni prostor. U 100ml bočicu od tamnog stakla dodale smo 10ml alkohola, te 90ml vode, a u to smo ukapale eterična ulja: 15 kapi ylang ylanga (cvijet nad cvijetovima, prekrasan afrodizijak, teškog i intenzivnog mirisa, otvara emocije, spaja nas i balansira emocije i seksualnost), 20 kapi geranija (pravo žensko ulje, otvara emocije kod rigidnih osoba, potiče kreativnost i komunikaciju, harmonizira odnose među ljudima), 10 kapi ruže (kraljica svih biljaka, cvijet ljubavi, potiče samopoštivanje, te naglašava tjelesnu ljubav i strast), te 5 kapi cedra himalajskog (ulje koje nas spaja sa zemljom, drvenastog mirisa, potiče opuštanje i meditaciju, te nas vodi u onaj „ni na nebu ni na zemlji“ svijet). Ova mješavina može se koristiti za raspršivanje po krevetu, zavjesama, u ormarima....Činilo mi se je da smo obje bile zadovoljne dobivenim.

Vrlo često osvježavam svoj prostor s eteričnim uljima, ormare i posteljinu također, stoga djelovanje njenih osvježivača za mene uopće nije upitno. Tako opremljena krenula je danas na put. Želim im svako dobro, te beskrajnu sreću i radost.

11.06.2009. u 14:36 | 0 Komentara | Print | # | ^

Stres i kako ga ublažiti sa par kapi eteričnih ulja



Ponekad mi se čini da je riječ „stres“ jedna od najviše korištenih u medijima. Ta riječ predstavlja, u većini slučajeva, nešto negativno, nezdravo. Ipak, život bez stresa ne postoji. Stres samo ukazuje na našu (ne)mogućnost prilagodbe promjenama. Razina stresa varira, npr. udaja/ženidba ili rođenje djeteta su vrlo velike promjene. Dobre promjene, ali izazivaju određenu dozu stresa.

Ono na što treba pripaziti je snaga stresa s kojom se ne možemo nositi jer gledajući sa stajališta ženskog zdravlja, stres može utjecati na gotovo sve aspekte: emocionalno, psihičko, fizičko, mentalno, pa čak i duhovno zdravlje.

U tradicionalnoj kineskoj medicine smatra se da stres narušava slobodan protok energije u tijelu, te tako uzrokuje stagniranje energije ili blokiranje protoka. Svaka osoba ima prirodan protok energije koji održava zdravlje, te hrani organe kako bi pravilno funkcionirali. Ove blokade onemogućavaju energiji da slobodno teče, te tako mogu utjecati na funkcioniranje vitalnih organa. Nedostatak protoka može dovesti do bolesti ili drugih zdravstvenih poremećaja. Ukoliko protok energije ostane neispravljen, neravnoteža tijela stvara lančanu reakciju. Ako jedan dio tijela ne funkcionira pravilno, ono može utjecati na drugi dio, koji ponovo utječe na treći dio, itd.

Energija koja je blokirana pod utjecajem stresa, također može doprinijeti mnogim ženskim problemima, a neke takve tegobe su: poremećaji menstruacije, depresija, glavobolje, poremećaj prehrane, nervoza, alergije, probavni poremećaj, bol u vratu i leđima, smanjena želja za seksom, umor, razni poremećaj kože, problemi s noktima (na rukama i nogama),…a ovo su samo neki.

Također, pod utjecajem stresa određena zdravstvena stanja žene mogu se još više pogoršati. Npr. žene koje pate od PMS, bolnih menstruacija, grčeva mogu osjetiti još veću bol i nelagodu. U nekim slučajevima, stres čak može izazvati neplodnost i pobačaj. Jasno, nisu svi problemi nastali zbog stresa, ali on svakako ima veliki utjecaj njih.

Akupunktura, fitoterapija, aromaterapija, te razne druge tehnike mogu efikasno obnoviti ravnotežu i cjelokupno zdravlje. Ove terapije se također koriste kao prevencija zdravlja kako bi se smanjio rizik od mnogih bolesti.

Pravilna prehrana, fizička aktivnost, tehnike opuštanja, pomažu otpustiti stres i vrlo su bitni u očuvanju zdravlje. Ono što svi možemo, je obratiti pažnju na svoje tijelo. Što nam ono govori? Kada smo umorni i iscrpljeni, uzeti si vremena za opuštanje i odmor.

Već sam spomenula aromaterapiju, no evo par primjera kako sami možemo utjecati na stres s eteričnim uljima?

U 1 jušnu žlicu bademovog ulja dodajte eterično ulja: 2 kapi mandarine i 1 kap limuna, te utrljajte na područje želuca (na točku solarnog pleksusa). Umjesto ovih ulja možete koristit ylang ylang (ili cvijet nad cvijetovima), lavandu prava, geranij, ali u zadanim omjerima. (S eteričnim uljima vrijedi pravilo „manje je bolje“).

Ako imate više vremena, a i dragu osobu pri ruci koja može izmasirati leđa, ili stopala i potkoljenice koristite 50ml baznog ulja badema u koje ste ukapali eterična ulja: 10 kapi geranija, 5 kapi lavande prave i 4 kapi mandarine.

Sigruna sam da ćete su ugodno iznenaditi kako se lako možemo opustiti, a možda čak i zaspati, uz vrlo malo truda.

Sjetite se, mi odlučujemo kako ćemo živjeti, a ne stres.



Izvor: elementhealing.com

11.06.2009. u 13:10 | 1 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog posvećen zdravlju, ostvarenju ravnoteže psihičkog i fizičkog zdravlja na prirodan način, jer jedino zdrav i sretan pojedinac može doprijnjeti rastu i razvoju svoje djece, zajednice i cijelog svijeta.

Linkovi

My web site pensopositivo.org

Dobrodošli na moj pensopositivo.blog!

Tek nedavno sam otkrila koliko me pisanje o stvarima koje volim opušta i veseli. Divan je to ventil kad mogu pobjeći od svega i izbaciti sve na papir. A papir, uistinu, svašta podnosi...naše frustracije, neizražene emocije, brige, razmišljanja,... Ipak, ono što želim na ovom blogu je ukazati na razne jednostavne načine kako možemo popraviti i utjecati na naše raspoloženje, a time i na zdravlje.

Već dugo se koristim eteričnim uljima za sebe i svoju obitelj, no tek nakon intenzivnog učenja o tome uvidjela sam koliko su moćne, ali i nepoznate te divne cvjetne esencije ili duše biljaka. Stare kulture nisu uzalud bile okrenute prirodi i njenim blagodatima. I tako sam krenula od svojih prijateljica i shvatila da vrlo malo znaju o aromaterapiji, „to je nešto što fino miriši, možda inhaliraš, masaža svakako...“. Srećom primjena eteričnih ulja u tretiranju raznih tegoba puno je šira, a djelovanje ulja nevjerojatno!

Osim o eteričnim uljima, načinu primjene i ciljanom djelovanju na naše tegobe, htjela bih se ovdje osvrnuti i na druge načine koji poboljšavaju kvalitetu našeg života. Gotovo svakodnevno, svi nekud trčimo, brinemo zbog raznih stvari, rješavamo probleme, no kada se dugoročno i potpuno prepustimo tom tempu, vožnji bez vozača, te bez svijesnog uzimanja nešto vremena za sebe, svoju duši i svoje potrebe na najboljem smo putu prema neravnoteži, a kasnije i bolesti. Bolni mišići, nesanica, depresija, PMS, glavobolja, upaljeni desni, masna koža ...samo su neki od simptoma koji nam govore da naše tijelo nije u ravnoteži. Ignoriranjem dajemo simptomu vremena i energije da on ojača, transformira se u neku tegobu. Jer simptom nikud ne ide, jedino se može sakriti na neko vrijeme! Ovo je drugi razlog zašto sam odlučila kreirati ovaj blog. Malo mi je nevjerojatno da kao narod tek kad se razbolimo spremni smo učiniti sve za sebe. Da li je moguće da nitko ne razmišlja o preventivi i mislimo da ćemo trajati vječno tjerajući svoje tijelo raznim svakodnevnim torturama?

U staroj Kini liječnici su bili nagrađivani kada su njihovi pacijenti bili zdravi, a ne kad su imali više bolesnika. Stari narodi bili su mudri, znali su što je preventiva. Odlična je poslovica „liječiti bolest isto je kao kopati bunar kad smo žedni“. Da gradite kuću sigurno bi izgradili bunar, zar ne?

Nadam se da ćete na ovom blogu otkriti zanimljive načine kako si olakšati ili pomoći u nekim životnim situacijama. Vaši komentari i prijedlozi svakako su dobrodošli u daljnjem kreiraju ovog bloga, a i moje web stranice www.pensopositivo.org.

Puno mirisnih pozdrava
Klara