utorak, 31.07.2007.

PBZ povećava kamatnu stopu na kredite u 'švicarcima'

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od 1. kolovoza 2007. godine povećat će kamatnu stopu za jedan postotni poen na nove i već odobrene stambene, hipotekarne i auto kredite uz valutnu klauzulu u CHF. Tako će sada nova kamatna stopa primjerice za auto kredite biti 6,50%; za stambene 5,15%; a hipotekarne 8,68%.

Na takvu odluku banka se odlučila zbog stalnog rasta referentne kamatne stope LIBOR na CHF odnosno konstantnog povećanja cijene švicarskog franka na tržištu. Naime, tromjesečni LIBOR na CHF je u razdoblju od 31.12.2005. do 30.6.2007. porastao s 1,01 na 2,7 odnosno čak 167%, navodi se u priopćenju.

PBZ je s ciljem kvalitetnijeg upravljanja valutnim rizikom uveo nove kunske kredite, primjerice kunski stambeni kredit s rokom otplate do 30 godina i kamatom od 4,78 posto (EKS 4,93 posto), uz poček otplate do 12 mjeseci. Klijentima je omogućeno da bez naknade u razdoblju od 1. kolovoza do 31. prosinca 2007. postojeće kredite uz valutnu klauzulu u CHF mogu prebaciti u kunske po novim uvjetima.

"PBZ je s ciljem kvalitetnijeg upravljanja valutnim rizikom uveo nove kunske kredite" (Je, rajt! Nisam izdržao mouthwash)

(Izvor: Bankamagazin)

def. LIBOR (engl. London Interbank Offered Rate)
Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa, promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala.

Visina joj ovisi o ročnosti zajmova, ali je relativno niska zbog visokog kreditnog boniteta banaka na tržištu. Varira ovisno o situaciji i izgledima pojedine devize na tržištu. LIBOR je osnovica pri ugovaranju i određivanju kamatnih stopa te u transakcijama se zajmoprimcima izvan tržišta.

Kamata na te zajmove određuje se kao zbroj varijabilnog LIBOR-a i fiksne kamatne marže koja se naziva spread i čija visina ovisi o procijenjenoj kreditnoj sposobnosti zajmoprimca, ročnosti zajma i troškova administriranja kreditom. Takve promjenjive kamatne stope osiguravaju bankama fiksnu profitnu stopu, a preko varijabilnog se LIBOR-a na dužnika prebacuje rizik promjene osnovne cijene kapitala.

- 10:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

PBZ profesionalci

Naše iskustvo s PBZ profesionalcima smo odlučili objaviti kako bismo širu javnost upoznali s dosad ne viđenim "profesionalizmom" jedne od najstarijih banaka u Hrvatskoj. Nakon što pročitate ovu priču, ostavljamo Vam da sami donesete odluku o izboru Vaše banke.

Priča započinje ovako:
Urednička Ispravka - Kako ovo još traje, a priča je nešto što ima svoj završetak, odlučio sam da preimenujem ovaj naslov u

Saga o PBZ Profesionalcima

Supruga i ja odlučili smo kupiti stan. Kako kao i velika većina građana Hrvatske ne posjedujemo gotovinu za kupnju stana, kupnju smo namjeravali realizirati putem bankovnog kredita.
Supruga i ja smo oboje stalno zaposleni, ona u državnoj tvrtki sa prosječnim mjesečnim primanjima od 3.800 kn, a ja u privatnoj tvrtki sa 7.100 kn prosječnim mjesečnim primanjem. Do sada niti supruga, niti ja nismo se kreditno zaduživali, te smo mislili da je realizacija kredita stvar rutine.
Nakon opsežne pretrage ponuđenih stanova, pronašli smo odgovarajući. Zgrada u kojoj se stan nalazio imala je kompletnu dokumentaciju (građevinsku i uporabnu dozvolu), izuzevši etažiranje koje je u procesu. Čekavši 3 mjeseca provedbu etažiranja, zaključili smo da stan ne može biti osnova za realizaciju kredita, te smo odlučili zamoliti suprugine roditelje, da dok se etažiranje ne provede, kredit realiziramo putem zamjenske nekretnine (odnosno putem obiteljske kuće supruginih roditelja), a da kasnije nakon provedbe etažiranja hipoteku prebacimo na stan.
Oni su na to naravno pristali.

Početak veljače 2006.

Mi smo se zaputili u jednu od poslovnica PBZ (u centru grada Zagreba), tražeći od kreditnog referenta da nas uputi u postupak podizanja stambenog kredita. Traženi iznos kredita iznosio je 61.000 €, na rok otplate od 20 godina. Utvrdili smo da je moja kreditna sposobnost, s obzirom na moja mjesečna primanja više nego zadovoljavajuća u odnosu na traženi iznos (61.000 €), te smo izabrali model 1:1,25 (bez jamaca, sudužnika).

Mlada gospodična na mjestu kreditnog referenta zatražila je od nas sljedeću dokumentaciju:

Za zamjensku nekretninu:

Građevinska dozvola
Kopija katastarskog plana
Izvod iz posjedovnog lista
Procjena vrijednosti nekretnine
Izjava vlasnika nekretnine (suprugini roditelji) o davanju založnog prava – ovjera kod j. bilježnika

Za stan koji smo namjeravali kupiti:

Ugovor o kupoprodaji
Vlasnički list
Građevinska dozvola
Uporabna dozvola

Ostali dokumenti:

Ispunjen zahtjev za kredit
3 zadnje platne liste (prosinac 2005, siječanj 2006, veljača 2006)
PK kartica za proteklu godinu (2005) – IP Obrazac 2005.
BON 1 od poslodavca
BON 2 od poslodavca
Kopija osobne iskaznice

Ako smo bilo koji traženi dokument zaboravili navesti, isti je pribavljen i predan banci.

Sve zatražene dokumente sakupili smo u roku manjem od tjedan dana. PBZ nekretnine procijenile su zamjensku nekretninu na 206.000 € (4 puta više od traženog kreditnog iznosa, no tu broju potrebno je umanjiti za 68.000 €, jer je PBZ d.d. za isti iznos već bila upisan na zamjensku nekretninu – kredit realiziran prije 4 godine, za gornju etažu kuće). Dakle ostalo je slobodno 138.000 €, što je više nego dvostruko od traženog iznosa kredita (61.000 €).

Vrijeme je prolazilo, a mi nismo uopće vodili brigu o kreditu. Sva naša razmišljanja bila su usmjerena na uređenje stana (obilazili smo salone namještaja i polako se skučavali).

Prošlo je više od 3 tjedna kad smo dobili prvi odgovor iz banke. Odgovor je glasio da nisam kreditno sposoban i da mi kredit ne može biti odobren.

Ostali smo zatečeni, s velikim upitnikom iznad glave?
Zašto? Što nije u redu? Rekli ste nam da je sve u redu, da nema nikakvih problema glede kredita.

Odmah smo pojurili u banku po objašnjenje.
Vaš poslodavac ima loš BON1 i BON2. Nesolventan je. Vi ne možete biti nosioc kredita, glasilo je njihovo objašnjenje.

I dalje smo bili u nevjerici, kao da nam se svijet srušio.

U kakvom su odnosu - moj poslodavac i naš stambeni kredit? Na koji se način banka osigurava na osnovu poslodavčevog BON1 i BON2?
Već sutra mogu dobiti ponudu iz neke druge tvrtke i otići kod drugog poslodavca!

Banka je bila uporna, a mlada gospodična – kreditni referent nije odgovarala na naša pitanja.
Nažalost to je politika bankovnog poslovanja, stalno je ponavljala, ne slušajući što joj govorimo. Nas naravno nije zadovoljavao njezin odgovor.

Možda supruga može biti nosioc kredita – retorički se pitala referentica. Naravno da supruga nije mogla biti nosioc kredita sa prosječnim mjesečnim primanjima od 3.800 kn, kada mjesečni anuitet iznosi 2.700 kn.(1/3 primanja mora ostati slobodna).

Ukoliko je BON1 i BON2 poslodavca najvažniji dokument, zašto to niste najprije provjerili? - zavapili smo. Naravno, niti na to pitanje nismo dobili nikakav odgovor.

Već totalno iznervirani, zatražili smo da razgovaramo s voditeljem poslovnice. No međutim s voditeljicom poslovnice nije bilo moguće stupiti u kontakt, jer je mlada gospodična – kreditni referent već pri samom spomenu voditelja poslovnice počela zamuckivati i sa strahom ponavljati: Mislim da to stvarno nije potrebno.

Na kraju smo se ipak uspjeli izboriti za razgovor s voditeljicom smjene. Također mlađa ženska osoba koja se predstavila kao voditeljica smjene, nije također znala odgovoriti na naša pitanja i ishoditi rješenje za nastali problem.

Na kraju smo ipak pronašli neko rješenje: BON1 je takav kakav jest i ne može se na njega utjecati, ali da li možete možda izvaditi novi BON2 na neki drugi datum u razdoblju od zadnjih 10 dana, koji će prikazivati bolje tekuće stanje računa poslodavca – glasilo je ponuđeno rješenje voditeljice smjene.

Odmah (iz banke) sam nazvao kolegicu iz računovodstva zamolivši je za uslugu. Sadašnji BON2 prikazivao je tekuće stanje od 1.800 kn. Novi BON2 trebao bi biti barem u visini mjesečnog anuiteta (2.700 kn).

BON2 iliti SOL je financijski dokument koji izdaje poslovna banka kod koje poslodavac ima otvoren račun, a prikazuje kompletan promet po računu klijenta u proteklih 30 dana.

Sutradan prijepodne sam ishodio novi BON2 sa tekućim stanjem računa od 19.000 kn i odnio ga tijekom radnog vremena u banku.

Mislite li da tu priča završava i da nam je kredit nakon toga odobren? Varate se.

Vrijeme je i dalje prolazilo. Iz banke nije stizao nikakav odgovor.
Nakon tjedan dana, zove nas iz banke mlada gospodična (kasnije smo saznali da je pripravnica) – kreditni referent da će supruga ipak trebati bit sudužnik, te da moju PK karticu – IP Obrazac je potrebno ovjeriti kod Porezne Uprave.

Poludjeli smo! Naravno opet smo se uputili u banku. Ista priča kao i ranije. Obrazloženja nema, samo novi zahtjevi banke i kreditni referent (pripravnik) koji niti sam ne zna što radi i zašto to radi. Nakon ponovne burne rasprave i negodovanja, odlučili smo udovoljiti novim neočekivanim bankovnim zahtjevima.

Supruga je pribavila sve tražene papire:

Ispunjena Izjava o sudužništvu (ovjerena od poslodavca)
Zadnja platna lista (ovjerena od poslodavca)
PK kartica za proteklu godinu (2005),
te ovjerila moju PK karticu 2005.– IP Obrazac 2005. kod Porezne Uprave

Naravno, sutradan smo bili u banci sa svim traženim dokumentima kako bi konačno tu "never ending story" priveli kraju.

Na naše oduševljenje, kreditni referent je rekao da je sad dokumentacija kompletirana, te da ostaje samo potpisivanje bianco mjenica. Bili smo stvarno dobre volje, smijali se i šalili na njihov račun, jer smo mislili da smo konačno nakon cjelokupne torture ipak stvar sretno priveli kraju. Potpisali smo mjenice i rečeno nam je da sad samo predstoji kreditni odbor i potpisivanje ugovora.

No, mislite li uistinu da je sada kraj?
Naravno da nije! Bilo bi to previše jednostavno.


Na Veliki Petak, dobio sam "Uskrsnu čestitku" iz banke. Radivši taj dan skraćeno, zaputio sam se kući, misleći pritom samo o produženom vikendu, obiteljskom blagovanju, te svim pripadajućim lijepim stvarima. Sjeo sam u auto, kad je zazvonio mobitel. Odmah sam prepoznao broj – poziv iz banke.

Javio sam se, a onda je uslijedio hladan tuš. Mlada gospodična - kreditni referent saopćila mi je njihove nove zahtjeve. Potrebno je donijeti Nove platne liste (ožujak, travanj), te nove PK kartice – IP Obrasce za 2006. godinu ovjerene od poslodavca. I šećer na kraju. Moramo donijeti nove mjenice, jer su ove krivo potpisane!!!

Jedva sam se sabrao, a da ne zavrištim iz svega glasa.

Mjenice su krivo potpisane? Nije me briga, to je Vaša pogreška (koja li već u nizu?). Kupite nove mjenice, jer ih ja ne namjeravam ponovo kupovati. - reagirao sam

Nove platne liste za ožujak i travanj? Hm,… za ožujak imam jer sam pukim slučajem izvadio prethodni put (zlu ne trebalo), ali za travanj???
Kako to mislite za travanj? Sada je travanj, odgovorio sam, kako da Vam dam potvrdu o isplaćenim prihodima za tekući mjesec, kad ću tu plaću primiti tek sljedeći mjesec.

No glas s druge strane samo je ponavljao: Nove platne liste za ožujak i travanj, te nove mjenice. Ja se nisam dao zbuniti, pa sam ja isto ponavljao svoje, nadajući se prvenstveno razumijevanju i suvislom odgovoru. Na kraju je ipak stigao odgovor s druge strane: Ne znam, mene to traže iz kreditnog odjela, ja samo prenosim njihove zahtjeve. A ionako Vam je kredit odobren, tako da se ne morate uzrujavati, samo još trebate donijeti ove dokumente.

Da li oni u kreditnom odjelu imaju kalendar i da li znaju uopće koji je sad mjesec? – pitao sam se. Zaželio sam mladoj gospodični Sretan Uskrs i prekinuo razgovor, jer bih inače glasno opsovao.

Kredit je odobren? Kako odobren? Tko tu koga pravi ludim? Kako može biti kredit odobren, kada potražuju dokumentaciju? Dokumentacija prema kreditnom odboru nije kompletna – razgovarali smo supruga i ja po mom povratku kući.

Danas je 24. travanj 2006.

Opet smo bili u banci. Naravno nismo još ništa riješili. Tražili smo da razgovaramo s voditeljicom smjene, jer je mlada gospodična - kreditni referent imao tri stranke prije nas. Nije nam se dalo čekati u redu, a ionako bismo s njom vodili jednosmjernu komunikaciju.

Voditeljica smjene nije bila ona ista osoba od ranije. Ona s kojom smo prije razgovarali je radila jutarnju smjenu. Ova današnja nije bila upućena u naš slučaj. Prepričali smo joj čitavu priču. Ubrzo zatim je otišla do kreditnog referenta pogledati o čemu se radi. Vratila se i ponovila nam ono što smo već znali: da moramo prikupiti preostalu traženu dokumentaciju kako bi nam se odobrio kredit. Rekli smo joj da nam je rečeno da je kredit odobren, te da zbog bankovne "ažurnosti" i loše administracije moramo ponovo prikupljati već donesenu dokumentaciju, te kupovati nove mjenice jer su ove krivo potpisane. U očima joj se vidjelo da joj ništa nije jasno. Povišenim tonom izašli smo iz banke. Supruga je zaplakala.

Prvi u Hrvatskoj? – s gorčinom sam se sjetio nedavno viđenog oglasa u medijima.


25. travanj 2006.

Prikupili dokumentaciju:

Suprugin i moj IP Obrazac za 2006. (moj nije potpisan od poslodavca, jer je na putu; kada se vraća ne zna se), te Platnu listu za ožujak (nju ranije izvadio - zlu ne trebalo; ona je bar potpisana).

Kreditni referent nam se naravno nije javio, iako joj svaki put napominjemo da nas izvjesti o novitetima. Nazvao banku da joj kažem da ćemo doći. Ona je radila jutarnju smjenu, javio mi se neki drugi ženski glas. Tražio broj mob. od kreditne referentice, naglasivši da ona vodi naš slučaj i da moramo predati dokumentaciju. Naravno kontakt nisam dobio (valjda je i to dio njihove politike). Ženski glas mi kaže da slobodno donesemo dokumentaciju i predam njima.

Ima li smisla? Da ponovo sve objašnjavam. Znam da ništa neću riješiti, samo ću se opet iznervirati.

Molim da je onda oni kontaktiraju, pa da mi se javi.

Otišla ženskica kući. Šta se to nje uopće tiče? Pa ne diže ona kredit. - ljutito brundam

Pitam se samo u koji sad Kreditni model mi spadamo (Imaju zamjensku nekretninu, sudužnik je tu, potpisane bianco mjenice (iako kažu da je krivo potpisano), .... ne znam više što im nismo dali?)

Najbolje bi bilo da im još damo svoje gaće na štapu.
Više niti sam ne znam. Očajan sam!!!

26. travanj 2006.

Zvao banku. Kreditni referent radi tek od pol 2. Ne znam više šta mi je više činiti. Padaju mi na um samo sulude ideje. Kako radim u tvrtki koja pruža usluge Internet Marketinškog savjetovanja - da prevedem ovo sve na engleski i talijanski i da širim po Internetu. Pa kad netko google-a da mu iskaču "reklame".

Da li moram biti tako radikalan, kako bih ukazao na njihovu neprofesionalnost? -pitam se

Ako se problem ne riješi u narednih 2-3 dana, prvo ću navesti sva njihova imena, naziv poslovnice, te dodatne sočne stvari o njihovom "profesionalizmu" koje namjerno dosad nisam naveo.


OBJAVLJENO NA WEB STRANICAMA PBZ PROFESIONALACA:

link: http://www.pbz.hr/default.asp?ru=613&gl=200603200000001&sid=&jezik=1

ili cijela vijest:

PBZ – četvrti put zaredom najbolja banka u Hrvatskoj po časopisu Global Finance


Zagreb, 20. ožujka 2006. - Privrednu banku Zagreb, kao jednu od banaka iz tranzicijskih zemalja Srednje i istočne Europe, američki financijski magazin Global Finance ponovno je proglasio najboljom za 2006. godinu u Hrvatskoj.

Tako je PBZ dobila ovu nagradu kao najbolja banka u Hrvatskoj već četvrtu godinu zaredom.
Urednici magazina "Global Finance" su na temelju analize financijske branše, te podataka od bankovnih stručnjaka te financijskih analitičara donijeli odluku o najboljim bankama za ovu godinu. Kriteriji za dodjelu nagrade bili su, između ostalog, rast aktive, profitabilnost, usluge kupcima, uvođenje inovativnih proizvoda, itd. Global Finance u obrazloženju nagrade navodi da su nagrađene banke unatoč teškim uvjetima na svojim tržištima tijekom protekle godine uspjele osigurati vrhunski servis svojim klijentima. Ovo je 13. godina za redom kako se dodjeljuje nagrada za najbolje banke u zemljama Srednje i Istočne Europe. U Slovačkoj je, primjerice, najboljom bankom proglašena VUB banka, također članica Gruppo Banca Intesa.

Global Finance je ugledni američki financijski magazin koji se izdaje u New Yorku, a prisutan je u oko 160 zemalja u svijetu. Tiraža magazina obuhvaća više od 50,000 pretplatnika dok čitalačka publika Global Financea iznosi više od 250.000 financijskih stručnjaka.

nemam komentara,... pitam se samo da li od ovog enormno navedenog broja stručnjaka Global Finance, bar 1/5 zna gdje se nalazi Hrvatska.


Friške vijesti - 13.30

Napokon uhvatio kreditnu referenticu. Javila mi se glasom, kao da su je izvukli najmanje u Bingu (nema tu suosjećanja ili bar pokazivanja zabrinutosti). U međuvremenu našli neku vezu, da se to ubrza.
Trebao je pitati samo za Datum zaprimanja kreditne dokumentacije, te broj pod kojim je zavedeno.

Sad dolazi najbolji dio!!!

10.04.2006. je datum zaprimanja. MOLIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!
broj tu više nije uopće bitan.

Kako 10.04. sa titrajućim glasom jedva da sam izustio.

Njezin, (oprostite na izrazu, ali jednostavno moram) nenadjebiv odgovor: Pa ja tu imam zapisano u nekakvoj bilježnici, a kada je točno zavedeno, ja to ne znam, to je gore na kreditnog odjelu. Znate oni to vode, a ne mogu sad njih pitati...
Ali kredit Vam je odobren! U utorak ćemo znati, pa ćemo vidjeti i pripremiti Ugovore.

Ja - jedva da izgovaram - Zašto mi lažete? Kakvo odobravanje - o čemu Vi pričate...kako odobren, a tražite me još dokumentacije,...znači ne moram donijeti ovu zadnju dokumentaciju?

Ona: Gospodine: Kredit Vam je odobren. Morate donijeti ovu zadnju traženu dokumentaciju. Isplata neće biti dok to ne donesete.

Ili sam ja lud ili je to skrivena kamera??? Ovo je stvarno - "Twiglight Zone"!!!

Uštipnut ću se da vidim, da možda ne sanjam


Kreiram ANTIPBZ Marketing kampanju

Malo ću polinkat ovaj blog sa forumima. Da vidim što ljudi misle o svemu tome. Kasnije ću nalijepiti oglase, prevesti na više jezika .... bar sam u Internet Marketing doma.
A mogao bih malo poraditi i na dizajnu. Malo strukturu bloga izmjeniti. Olakšati korisniku uvid u sadržaj..

Forumaši nemaju baš neko lijepo mišljenje o Profesionalcima, jer PBZ Profesionalac je jednostavno previsoko da vidi malog čovjeka.

Nakon što mi velika većina posjetitelja koja pročita ovu PBZ sramotu izrazi podršku za moj javni istup, naravno postoje i oni drugi - koji ne dijele isto mišljenje. Npr, Ajvaru je to sve glupost i prazno mlaćenje slame.

Ovo sam jednostavno morao izdvojiti (mišljenje jednog forumaša kodnog imena Ajvar):

Nakon što je kako je sam izjavio, preletio ovaj blog, napisao mi je par nesuvislih redaka, na što sam mu ja odgovorio da nek bolje pročita.

Evo njegovog ljutitog odgovora:


Ajvar kaže:

Okej, ajmo onda ovako: preletio sam, jer pričaš svašta, a o mnogo stvari jednostavno neznaš dovoljno da bismo nas dvojica mogli raspravljati o njima - desetak godina sam u toj branši i nemam namjeru sada pojašnjavati što kako radi i zašto.


Doživio si jednu nugodnu situaciju u banci i sada misliš da si popio svu pamet svijeta, da je to krajnje nekorektan postupak, itd. itd. Banka određuje pravila igre, i ako oni misle iz bilo kojeg razloga da ne zadovoljavaš njihove uvjete, to je to. Lijepo odi u drugu banku.


I naravno mog njemu (jer nije pristojno ne odgovoriti svima, koji su već dali truda da nešto i sami napišu):

Ja (kodno ime - očajan) kažem:

Mislim da mi daljnje pojašnjenje nije potrebno. Sve mi je kristalno jasno.
100 % sam siguran sam da imaju slobodno radno mjesto za tebe.

Obavijest Profesionalcima o objavi Bloga

Nazvao sam banku da im saopćim da sam ovu našu Sagu objavio. Razgovarao sam naravno s Kreditnom referenticom - jer sam za one Velike Face totalno beznačajan lik. A i to malo love kaj supruga i ja dižemo, to je ionako sitna riba.

Radosna vijest od Profesionalaca

Čuo sam se opet s referenticom. Odlučili Prefesionalci da nam pripreme Ugovore još ovaj petak u 16.00 sati, a ne sljedeći utorak kako nam je prije bilo rečeno. kiss

"Valjda su se sažalili nad nama". Pogle te sirotanoviće, pa ajmo to riješiti, ajmo učiniti koje dobro djelo.
Iako je malo vjerojatno da tako Profesionalci razmišljaju, ali ostavit ću to kao jednu nadu da se svatko želi jedanput iskupiti u životu za neku svoju pogrešku.

Ali Profesionalac ipak ostaje Profesionalac!!! :)

Nakon što mi je mlada kreditna referentica prenijela ovu radosnu vijest, oštrim glasom me je ukorila:

Gospodine, ja sam bila prema Vama korektna i brinula se za Vaš predmet.
A ovo je krajnje nepotreban i nekorektan potez s Vaše strane. Zatim mi je rekla doviđenja i spustila slušalicu.

Valjda bih se ja sad trebao crvenjeti radi svega. Stvarno ne znam. Sad smo mi crne ovce, pa neće valjda oni priznati da su pogriješili.

Griješiti je ljudski, ali priznati svoju pogrešku - to je jednostano zločin za PBZ Profesionalca.

Ništa,... sad čekamo petak, jer poučeni ranijim iskustvom znamo da nije gotovo, dok nije gotovo, tj. dok nisu Ugovori potpisani i novac isplaćen Investitoru
.
Ako Ugovori budu pripremljeni u petak, predstoji nam pomno iščitavanje Ugovora. zujo
A možda nas istjeraju ispred poslovnice da to tamo obavimo. Budemo vidjeli. A možda nas i stave pod lokot, pa nam malo prebroje rebra. no


Ja ovaj Blog ne namjeravam ugasiti. Čak niti da nam odobre bezkamatni kredit.
Neka cijela Hrvatska zna šta nam zlikovci rade. (citat iz Balkanskog špijuna Z. Šijana) thumbup


U petak je Dan D, pa se onda dalje nastavljamo, osim ako u međuvremenu ne bude novosti... thumbup


Izvanredne vijesti

18:55 Poziv iz banke

S druge strane milozvučan glas mlade referentice: Ugovori su pripremljeni, možete odmah doći potpisati.

Je li to moguće? Zbilja su se požurili.
Još nisam čuo da nekoga zovu u to vrijeme da potpiše Ugovor?
Izgleda da je Kreditni Odjel radio prekovremeno.

Doći ćemo sutradan ujutro. - odgovorio sam


27. travanj 2006. - rasplet

Bili jutros kod Profesionalaca preuzeti Ugovore. Odnijeli ih na solemnizaciju kod j. bilježnika. Uredno sve potpisali i platili, sada ih nosimo na gruntovnicu.

Po povratku od j. bilježnika, navratili do Profesionalaca, ali ne da se zadnji put izgrlimo i izljubimo, već Profesionalci u najboljoj namjeri za sretnim završetkom zaboravili pečatirati dokumentaciju o založnom pravu.

Dakle ipak postoji naznaka boljim vremenima. Uveli su 3 smjenu (ako ne vjerujete pogledajte vrijeme u komentarima :)).

Polako,... velik i krut je to sustav. Ne može se preko noći omekšati.

Na rastanku Profesionalcima zaboravio ostaviti svoj CV sa naznakom - Tražim radno mjesto u Marketingu. hehehe (malo bezobrazno od mene)


Saga će ipak završiti kao priča sa sretnim završetkom. kiss

Srdačan pozdrav svim čitateljima, a posebno Profesionalcima party kiss


Danas je 08. svibanj 2006.

Zvao jutros gruntovnicu, uknjižba je gotova - možete podignuti rješenje.
Iz gruntovnice prije izašao nego u nju ušao. Osoblje je bilo jako ljubazno i susretljivo.

Nakon izlaska prvo nazvao suprugu, pa onda banku. Tražio našu kreditnu referenticu. Radi poslije podne.

Nakon završetka radnog vremena supruga i ja uputili smo se k Profesionalcima. Razgovor s kreditnom referenticom tekao je mirno. Na neka naša pitanja, te vezano uz ponovno potpisivanje mjenica ovaj put je potražila pomoć svojih kolega za susjednim stolom iza paravana. Ovaj novitet je za svaku pohvalu.

S obzirom da Ugovor s investitorom definira isplatu do 30.05.2006., postavili smo pitanje o intekalarnoj kamati. Dobili smo odgovor kako bi najbolje bilo da isplata bude koncem ovog mjeseca, kako bi intekalarna kamata bila što niža. Čak je pred nama izračunala i koliko bi to iznosilo - npr. ako je isplata 26. svibnja, onda će ona iznositi oko 250 kn.

U zraku se ipak osjećala neka nervoza. Na trenutke smo se gledali kao u Sergio Leone filmovima. Falila je samo muzička podloga Ennia Morriconea, kako bi doživljaj bio potpun. bang

Kako smo ispucali sve uzajamne poglede, a pitanja više nismo niti imali, kreditna referentica nam je samo ljubazno napomenula: "Sad možete ići".

Pošto nas više ništa ne može iznenaditi, supruga i ja smo se kroz smiješak zahvalili i pobrali van. roflrofl roflrofl

That's all folks! mahmah

- 01:12 - Komentari (174) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.