Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

Alkarica

31.07.2022., nedjelja


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.45 sati Evo koji minutić prije krunice Božanskog milosrđa uz HKR. Može jedna: Nema vremena za bilju budućnost, nema vremena za bilo šta. Ako te mladi i njihove ideje zaokupljaju. Kreni već jednom kreni čini sve na veću slavu Božju i budi zauvijek mlad. 15.14 sati ‘Smiluj se nama i cijelome svijetu Gospodine.’ Evo baš je bila krunica. E al’ bio je i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma drago mi je da nikad nisam besposlen - u ‘ler’ stanju. Zanimacije svoje imam kojima činim sve na veću slavu Božju (AMDG). Trenutno sklapam tekstiće za librić ‘Modrave’. A sad u četiri je tu njegovateljica već koja ali vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide. Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva) Bit će kave srrrk… I ćakula-bakula će poteci i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska ti si od svog Sina naučila sve što se naučit dade. Kao što je Isus samo davao a potrebni samo uzimali. Tako i ti kraj oltara svoga. O Gospe Sinjska sretni smo što smo tvoji.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.00 sati ‘Pozitivni znaci, pozitivni znaci…’ Eto to sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) A pozitivno je to što nisam izgubio vezu sa pravoslavnim isusovcem kao što sam pomislio. Dragocjene su mi veze sa pravoslavnima iz SPC jer mi je doktorat realizacija: SPC = RKC = SPC. Ključ uspjeha je: Bogu u ruke! A kako je naša pastirica s. Natalija doma u duhovnim vježbama. Morat ću se i danas samm samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim zlom. Reći ću Zdravomariju Alkarici. Da ona zapovjedi svakom porodu Zloga: Biš’ ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist je nahranio stotine gladnih samo sa pet kruhova i dvije ribe Božanski jednostavno: samo davao a gladni su samo uzimali.

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka nas vodi sveti Ignacije Loyolski kako bismo se stavili u službu drugima - napisao je jednom na twitteru papa Franjo, prvi papa isusovac, govoreći o liku osnivača Družbe Isusove kao čovjeku koji je, prije nego što je susreo Isusa, volio moć i svjetovne stvari, ali koji je kasnije predano proučavao i slušao riječ Božju, te prihvatio Njegovu volju, a Crkva ga danas na poseban način slavi.
U Crkvi Presvetog imena Isusova u Rimu, u kojoj se nalazi grob svetog Ignacija, isusovac otac Jean Paul Hernandez opisao ga je kao čovjeka koji je najviše volio proces i dinamiku, biti u pokretu, odnosno izlaziti, kako to voli reći papa Franjo. Srž je isusovačke karizme poslušnost koja je sloboda srca.
Isusovac je čovjek predan Bogu koji primjenjuje način postupanja koji se sastoji u preispitivanju stvarnosti u kojoj se nalazi, ulaženju u dubinu, molitvi i djelovanju nakon razlučivanja. Temeljna stvar u tom procesu jesu duhovne vježbe koje su sastavljene sredinom 16. stoljeća, ali koje su i danas aktualne. Ne obavljaju ih samo redovnici - objasnio je otac Hernandez - nego i vjernici laici koji se oslanjaju na ignacijansku duhovnost, pa čak i pravoslavna braća.
Isusovački način postupanja znači da se svatko treba posebno pripremiti za neko područje djelovanja na koje je pozvan.

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni isusovce … čestitam ti našeg duhovnog ćalu svetog Ignacija Lojolskog (danas je) Od srca isusovački pravoslavac p. Luka

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.55 sati Sad poslije svete mise njegovateljica Ana je slavila Isusovu ovcu za motomed đinasticirati. Da taj posao bude učinkovitiji istovremeno i tipkuljim na ajfon ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’ I kaži što danas ima? E danas mi Isusove ovce slavimo svetog Ignacija Lojolskg. Simpa svetac jer činio je sve, baš sve na veću slavu Božju. Predavao je Kristu i uspjehe i neuspjehe. Ma imam jednog pravoslavnog isusovca bas ću mu čestitat duhovnog ćalu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist polaže svjedočanstvo otajstva svojega uskrsnuća:
prelaska iz smrti u život.
On svjedoči o ljubavi, o nutarnjoj snazi života iz ljubavi,
koja nadilazi smrt.
Budi blagoslovljen, križu Kristov, kud god prolazi Tvoj trag.
Budi blagoslovljen, križu Kristov, gdje god si podignut:
na bojnim poljima, u zatočeničkim logorima, na rubovima ulica,
na svim mjestima gdje ljudi pate i gdje se bore sa smrću.
Na svim mjestima gdje rade, uče ili stvaraju.
Na svakomu mjestu, na prsima svakoga muškarca i žene,
svakoga mladića i svake djevojke i u svakomu ljudskom srcu.
Budi blagoslovljen, kržu Kristov.
Amen.
(sv. Ivan Pavao II.)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nedjeljna Euharistija utemeljuje i učvršćuje cjelokupno kršćansko djelovanje. Zato su vjernici dužni sudjelovati u Euharistiji u zapovjedne dane, osim ako su opravdani ozbiljnim razlogom (npr. bolest, skrb za dojenčad, ili su od svoga župnika dobili oprost). Oni koji hotimice ne izvrše tu obvezu, čine teški grijeh. (KKC)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nauči nas dane naše brojiti
da steknemo mudro srce.
Vrati se k nama, Gospodine! Ta dokle ćeš?
Milostiv budi slugama svojim!
--
Jutrom nas nasiti smilovanjem svojim
da kličemo i da se veselimo u sve dane!
Dobrota Gospodina, Boga našega, nek bude nad nama!
Daj da nam uspije djelo naših ruku,
djelo ruku naših nek uspije!
Ps 90

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobro jutro pater, hvaljen Isus i Marija! Šaljem Vam KOD sa A 1 bona …
- Hvala lipa za bonbon! O srca p. Luka

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.48 sati Evanđelje nam kaže da ne budemo budaletine koje samo gomilaju, gomilaju… Ma ne tek novce (Eh, kad bi ih bilo!) Ne valja gomilati ni želje. Time zagađujemo dušu. Sebe raspinjemo ako živimo: kad bi - ja bi… Živi stavom: Bog mi daje koliko mi je potrebno - a koliko mi treba On najbolje zna. Hajmo i ovu nedjelju (31. 7. 2022.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Činimo to od srca, snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej Ogoranac u tebi vidim vojnika Kristova. Pod hitno il’ pred oltar il za oltar (ja volio da si Isusova ovca, ali…)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ohrabri se,
brigu ti svu On može ponijeti.
I goru će svaku sa puta
tvoga premjestiti.
Ne boj se valova tih
neće te prekriti.
I suzu će svaku tvoj Bog
s lica obrisati.
Ako nosi On cijeli taj svijet
na svome dlanu,
daj Mu svoj život
i tebe nosit će On

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže dobro je imati ali ne valja bezrazložno gomilati. Haj molim te krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.53 sati ‘Duše Sveti pošalji mi dar razboritosti - da me budem mekušac a ni drzak i osoran.’ 19.54 sati Eto to je zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) prije nego sam odgledao tv-dnevnik. A volio bi imati taj dar jer to oznaka vojnika Kristova, onog koji je usvojio Lojolinu karizmu. Kroz ove godine raspetost (RBK) Lojola mi je po svojim odlikama postao blizak. Sada tek mogu shvatiti kako je moja franjevačka duša završila među Lojoline vojnike Kristove. Pa znate prije nego je Lojola krenuo sa novom redovničkom zajednicom i on je odulje proležao raspet u bolesničkom krevetu. Ima nešto u toj raspetost u bolesničkom krevetu. Od Lojole vojničine učinio značaji lik Crkve. Od Kmanskog berekina (mene)? Bogu u ruke! Haj zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Loyola


- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 8. 2022. Gospodine evo nas u kolovozu, u 18-tom smo tjednu kroz godinu. A danas prvoga kolovoza spominjemo se svetog Alfonza de’Liguori, biskupa i crkvenog naučitelja. Slušajući riječi evanđelja moramo reći divan si. Evanđelje kaže: ‘Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se lađom na samotno mjesto, u osamu.’ Ali narod pun potreba i želje za Tvojom blizinom nije Te ostavljao. Evanđelje kaže jer Ti ih je bilo žao mnogima si pomogao. Shvatio si da mogli biti i gladni pa si veliko mnoštvo njih nahranio sa pet kruhova i dvije ribe. To si izveo Božanski jednostavno Ti si samo davao a gladni su samo uzimali. Što reći nego hvala Ti - takav si i prema nama. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14, 13-21)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.40 sati Hvala Bogu sad bi đinasticirajući (na motomedu) valjalo na ajfon istipkuljiti babu Jaku, dida Majora, Jutarnju molitvu i ‘Razmatranje uz mob’- a to bi trebalo biti ovo. Eh, sad o čemu? Svetkuje se sveti Lojola ali nedjelja je važnija. Onda može osvrt na nedjeljno evanđelje. Ono nas poziva da ne budemo bezumni. Da se ne bavimo samo sa gomilanjem (nerazboritim), prigrabljivanjem (nerazboritim) Ovdje bi htio da znate gomilanje i prigrabljivanje po sebi može biti dobro u zlo - ovisi. Kad se gomilaju namirnice da se prehrani gladne - onda je to dobro. Ali kad su razlozi gomilanja neki prizemni - sebični interesi onda je zlo gomilanje. Očito je da se bezumni samo oni koji gomilaju iz prizemnih interesa. Da opet kažem Bogu hvala da naših ljudi ima bogatih tvorničara. Oni razborito znaju rasporediti svoje bogatstvo. Baš zbog takve razboritosti imam motomed kojeg pedaliram i ajfon po kom ovo tipkuljim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 12, 13-21


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: »Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu.« Nato mu on reče: »Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?« I dometnu im: »Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.« Kaza im i prispodobu: »Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: 'Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.' I reče: 'Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!' Ali Bog mu reče: 'Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?' Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«
Riječ Gospodnja

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide znaš štaj dobro? Das' ti vojnik Kristov koji ima i polja i blaga - ničeg ti ne manjka. Zbog toga šta imaš mnogi Ogorani te blagoslivljaju jer si in pomoga. ‘Lujo Bože ti daj da imaš svega i svačega - ali s razborom.’

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ha baba Jako ko te ne zna reka das pravi bogataš. Za svog milu uvik imaš il’ u traveši oraja, u ognjišću il’ pečeni kukuruza il’ pola od kunpira? ‘Lujo moj mile je i zlato moje?’


- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Lojolski (kev)


Svetac je a ne hoda pobožno nakrivljene glave. Neobičan za sveca - vojnik Kristov koji ‘oštro i na prvu’ čini sve na veću slavu Božju. (kev sv. Lojola)

- 06:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pusti sve: počivaj, jedi, pij, uživaj! - E ali oprez!!! (knev 18 kg c)


Besmisleno je živjeti za dan kad ćeš sebi reći: ‘Počivaj, jedi, pij, uživaj!’ U životu te mora, ali mora nešto žuljati (ako baš moraš stavi kamenčić u cipelu). Krist po patnji privodi sreći, miru i ljubavi. Kristu predaj sve što te žulja. (knev 18 kg c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2022., subota

Glas iz krpa


16.24 sati Ah vidim nije tu uobičajeni ‘Glas iz krpa’. A što? Dan svečan, bogat raskošjem darova Božjih. Jutros je bio uradit Isusovu ovcu meštar Splićo. Pa su se mnoge Isusove ovce uspele na Sljeme. Gdje smo imali smo svetu misu i polije druženje i zakusku. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.27 sati Sve, sve je drugačije. Sve je svečanije. Baš smo subraća Isusove ovce na Sljemenu profeštli našeg svetog Lojolu. Kod Gospe od Puta - kraljice Hrvata smo imali sveti misu, mnogi susreti, bilo je nešto za ‘ubacit u kljun’. A sada svako na svoju njivu: AMDG. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čim sam povjerovao da postoji Bog, shvatio sam da ne mogu drugačije nego živjeti samo za Njega. (Charles de Foucault)

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog nikada nije rekao da će putovanje biti lagano. Ali rekao je da će cilj biti vrijedan truda.

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zanemari sve: počivaj, jedi, pij, uživaj! - to je život. (za budaletine!)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ja sam jadnik i bolnik —
nek me štiti tvoja pomoć, o Bože!
Božje ću ime hvaliti popijevkom,
hvalit ću ga zahvalnicom.
--
Gledajte, ubogi, i radujte se,
nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite.
Jer siromahe Gospodin čuje.
Ps 69

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati E baš je učinjen prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (subota, 30. 7. 2022.) O veliča duša moja Gospodina za raskošje darova koje ću danas primiti. Meštar Splićo će već prije svete mise na Isusovoj ovci započeti izvoditi svoju filigranski dotjeranu uradbu. Pa ćemo mi Isusove ovce iz Hrvatske imati susret na Sljemenu. Druženje, mnogi dragi susreti, zajednička sveta misa i obrok - za svetog Lojolu. Ognjevit bojni… AMDG, AMDG… Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Lojolski (kev)


Svetac je a ne hoda pobožno nakrivljene glave. Neobičan za sveca - vojnik Kristov koji ‘oštro i na prvu’ čini sve na veću slavu Božju. (kev sv. Lojola)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš da je cijena glave Ivana Krstitelja bio ples mlade žene. Haj pustimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Heh, i večeras sam olovkom pisao u blok (za spas rukopisa). A zapisao što sam upitao njegovateljicu Anu, koja zna da sam novorođeni Zagorec. Ali da je učvrstim u znanju upitao sam je, što sam i zapisao: ‘Jel’ da se od prve vidi da sam rođeni Zagorec - makar bez crvenog nosa?!’ Dobro i malo šale dođe kao neophodna terapija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A onda dođe dan kad ptice i laste odlaze, kad, priznajem, mi smo se nadali, ali sve je drugačije završilo. To je trenutak kad je Bog blizu, kad hoda za nama da nas stigne na bijegu od života, kad ti prilazi iza leđa da ga jedva primijetiš, kad te nađe umorna na jastuku, teška za stolom bez teka i volje za jelom, kad te prihvati za ruku razočarana, zagleda ti se u oči i zove da se vratiš. (prof. Tomislav Ivančić)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 7. 2022. Gospodine danas je 18-ta nedjelja kroz godinu. U evanđelju što ga slušamo upozoravaš nas da ne budemo budaletine koje samo gomilaju, gomilaju, nerazborito gomilaju. Živeći za dan kad će moći duši svojoj reći: ‘Počivaj, jedi, pij, uživaj.’ Gospodine Molimo Te da na vrijeme shvatimo da si Ti taj koji nas u svakom trenutku možeš osvjedočiti u bezumnost toga. Ti hoćeš sa svime što imamo činimo sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 13-21)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.50 sati E hvala Ti Bože sad ću učiniti đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. A onda ću… 18.02 sati Eto to je sad kad već đinasticirajući na motomedu hoću istipkuljiti na ajfon večernje ‘Razmatranje uz mob’. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (subota) i kazat koju… Aha to ono… Znate li cijenu glave Ivana Krstitelja? Uh… Ali sjećam se to je nama studošima na Jordanovcu otkrio prof. p. Marko Matić. Cijena Ivanove glave bio je ples jedne žene, kćeri Herodijadine. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 14, 1-12


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom. Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi. A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.
Riječ Gospodnja

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo more bit da se ti pitaš kako sam ja vojnik Kristov sačuva viru uz une beštije crljene? Sa Kristom kraljem san uvik bija u srcu. A govorija mi je po glasu savisti.’ Dide glavnoj AMDG

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Reci mi baba Jako kako kokoš more znat da san jon ukra jaje pa mi to kaže kokodakanjem? ‘Lujo kokoš je beštija i ništa ne zna. To si koji znadeš a kokoš te samo podsiti.’

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2022., petak


- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na popisu stanovništva 2011. godine, Ogorje Donje je imalo 116 stanovnika.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na popisu stanovništva 2011. godine, Koprno je imalo 97 stanovnika.

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bogat si i sretan
ne ako posjeduješ mnogo,
nego ako se znaš mnogo čega odreći.
Ne teži za posjedovanjem bogatstva,
nego teži za tim
da budeš bogatstvo za druge.
(Phil Bosmans)

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Nije nakrivljene glave. Neobičan je - nitko za njega ne bi rekao da je svetac. A je! Jer sve što je činio bilo je: sve na veću slavu Božju. (kev Lojola)

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Ej hej Duše Sveti Ti koji ‘sedam darova razdaješ’ podaj mi potrebne darove za tamo gdje me šalješ. To je bio ‘razgovor ugodni’ sa Duhom Svetim poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR A onaj nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Kako je pala uradba meštra Spliće do kraja dana - sve do hrrr… prepuštam se redovničkom điru. Sad od četiri je tu njegovateljica Ana, vjerujem s kavom a comp i kava - to ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Možda je najdirljivije priznanje siromaštva naše molitve dao rimski satnik koji je molio Isusa da ozdravi njegovog bolesnog slugu (usp. Mt 8, 5-13). Osjećao se potpuno neodgovarajućim: nije bio Židov, bio je časnik omražene okupacijske vojske. Ali, zabrinut zbog bolesnoga sluge usudio se reći: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj“. To je rečenica koju ponavljamo u svakoj euharistijskoj liturgiji. Milost je razgovarati s Bogom; mi Ga nismo dostojni, nemamo pravo išta zahtijevati, 'šepamo' svakom riječju i svakom misli… Ali, Isus je poput vrata koja nas otvaraju prema dijalogu s Bogom. (papa Franjo)

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska dosta da tvoj lik ugledamo odmah znamo da su tvoji Vlaji Isusovi miljenici. Alkarice Vlaška sretni smo što s nama.

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


11.52 sati Eto Bogu hvala meštar Splićo javlja da stiže. A Isusova ovca ga radosno iščekuje. 13.17 sati ‘E reći ću joj da ne zaboravi prijatelja svog vjernog’ - tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) a to su riječi koji mi je s. Andrijana rekla kad sam je zamolio da podsjeti Gospu (Alkaricu) na ono što mi je rekla. Samo da kažem meštar Splićo me je uradio baš onako kako mu je rekao Gospodin koji mi ga poslao. E a kako se naša pastirica s. Natalija duhovno obnavlja (doma je u duhovnim vježbama). Morat ću se i danas sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim porodom Zloga. Reći ću Zdravomarijo Alkarici da da svakom zlu zapovjedi: Biš’ ća od svetoga! Zdravomarijo… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Križevi su ljestve za Nebo (Vianney)
Križ je pun meda a onaj koji zna ne bira nego ga prima (Ogoranac)

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati A baš čekam da karijola (s ovcom) bude od nekoga zgrabljena i prebačena u kapelu. Gdje ću sa subraćom imati svetu misu. 10.34 sati Evo sada đinasticirajući (za motomedom) mogu kazat da je taj netko tko je zgrabio karijolu (s ovcom) bila njegovateljica ‘Lj’. Koja me je stavila za motomed đinasticirati. A ovo što na ajfon tipkuljim je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? E sutra uoči sv. Lojole smo na Sljemenu (ako ću naći nekoga da me prebaci do tamo?) Ma drago mi je ću danas i sutra imati potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. Jer Bog je velik. Zato Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ko-ko-daaa… Iššš! Kako znaš da ono nisam trebao učinit?!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U presvetom sakramentu Euharistije "sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist". "Ta se prisutnost zove stvarnom ne u značenju isključivosti, kao da druge ne bi bile stvarne, već po izvanrednosti, jer je bitna (supstancijalna), te po njoj biva prisutan čitav Krist, Bog i čovjek". (KKC)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.
--
U njega gledajte i razveselite se,
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje,
izbavlja ga iz svih tjeskoba.
Ps 34

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica Marta poznata nam je iz Svetog pisma kao sestra Lazarova i Marijina iz Betanije. Kao vrijedna kućedomaćica s mnogo brige i pažnje ugostila je i posluživala Krista Gospodina, o čemu piše sveti Luka u svojem evanđelju. Isusu su Marta, Marija i Lazar bili naročito dragi prijatelji pa je na poziv sestara i nakon razgovora s Martom uskrisio mrtvoga Lazara. HIiM

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.00 sati Samo da vas brzinski pozdravim prije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (petak, 29. 7. 2022.) Hajmo po domaću: veselo, veselo… Vedrinom odsijevajmo! U tome ćemo uspjeti ako ćemo od srca snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, samo oni koji su uz Krista su doista živi. Hajmo mi koji smo uz Krista realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 dati Evo i večeras (četvrtak) jesam li odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i svoje obveze (brevijar) olovkom u blok učinio zapis (za spas rukopisa). Evo koji: ‘Uh ovih dana našoj pastirici s. Nataliji netko govori o duhovnosti jer je u duhovnim vježbama. Ali pošteno govoreći ta je toliko duhovno izgrađena da bi bilo posve u redu da je ona voditeljica duhovnih vježbi.’ Evo to sam pokušao napisati. Ali doista kad ona nije tu nema onog svjetla Kristova kojeg nosi u sebi. E zamolit ću je kad se vidimo da ona meni Isusovoj ovci drži duhovne vježbe. Ona daje točke za razmatranje svojom požrtvovnom ljubavlju. Dosta je vidjeti kako hoda i imaš o čemu razmatrati. Pastirica ona je kraljica. A ne tek krhka časna sestrica kakav dojam ostavlja na one koji je ne poznaju. Hvala Bogu za nju ona je zbiljski dar nama starčekima Isusovim ovcama. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslovljen budi, Gospodine, Bože otaca naših, hvaljen i uzvisivan dovijeka! Blagoslovljeno, slavno i sveto ime tvoje, hvaljeno i uzvisivano dovijeka! Blagoslovljen budi u Domu svete slave svoje, hvaljen i slavljen dovijeka! Blagoslovljen budi na prijestolju kraljevstva svoga, hvaljen i uzvisivan dovijeka! Blagoslovljen, ti što istražuješ bezdane i sjediš nad kerubima, hvaljen i uzvisivan dovijeka! Blagoslovljen budi na svodu nebeskom, hvaljen i slavljen dovijeka! Sva djela Gospodnja, blagoslivljajte Gospodina: hvalite i uzvisujte ga dovijeka! Amen.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne gubimo puno vremena u dokazivanju da ima puno mraka, nego radije zapalimo svijeću. Odmah će oko nas biti manje mračno. (fra Zvjezdan Linić)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Između svjetla i tame traje kozmička borba, borba između dobra i zla. Ta se ista borba odigrava i u nama. Možemo se zatvoriti ili otvoriti svjetlu. Znamo da je Božje svjetlo pobijedilo našu tamu. Jedino što preostaje jest da to svjetlo prihvatimo. (Wilfrid Stinissen, OCD)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 7. 2022. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u subotu kad je svagdan, u evanđelju slušamo da se o Tebi Gospodine čulo kad si Ti nastupio. Glas o Tebi dopro je i do opakog Heroda koji je poradi svoje opakosti dao ubiti Ivana Krstitelja. On je rekao je da je to Ivan Krstitelj od uskrsnuo od mrtvih. Stvar je jasna: opakog Heroda je grizla savjest jer ubio nedužna čovjeka. Gospodine Tebi je poznato koji su naši postupci zbog nečiste savjesti. Hvala Ti za čistionice savjesti a to su ispovjedaonice po našim crkvama. Molimo Te potakni nas da Ti kažemo u ispovijedi sve što nas žulja i smeta. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14, 1-12)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati ‘Tko god živi i vjeruje u mene neće umrijeti nikada.’ Aha gdje ste sad mrtvaci?! Mislim vi koji mislite da ste živi, tj. oni koji se spremaju umrijeti. Onaj tko je susreo Krista ne umire nikada. Ono što svijet zove smrt je tek ‘prelazak’. 20.41 sati E sada iz ‘krpa’ vidim da se tome ne treba ništa dodati. Tko je uz Isusa Krista taj je živ sada i živ će ostati dovijeka. E da kažem to gore sam počeo pisati dok sam čekao meštra Spliću. I ovo, kod uradbe se nisam baš proslavio. Kod miganja nisam ostavljao dojam Trišnje kako se kaubojski gega Kmanom. Kaže Splićo da bija tek kao Strmo. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Iv 11,19-27


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će tvoj brat!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: »Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?« Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!«
Riječ Gospodnja

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Znaš li Lujo zašto vojnika Kristova nije straj umrt?’ A dide al’ Krist kralj nije reka uno šta piše u vanđelju: uni koji viruje u mene živit će makar i umra.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ma pravoj mi drago da san iz Ogorja. Jel’ da bi baba bija Zagorec da san se rodija tamokare? ‘Lujo das' se ti rodija gdi tija - tis moj mile.’


- 06:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2022., četvrtak


- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zapravo, postoji jedna jedina stvar koju bez ikakva pridržaja možeš moliti od Boga, naime, da On bude SVE tvoje. (Wilfrid Stinissen, OCD)

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaki dio tijela koji ne koristimo, na kraju atrofira ili oslabi. Normalni razvoj održava se konstantnom upotrebom. Tako je i u duhovnom životu.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako je tvoj pastir zaposjednut revnošću za dom Gospodnji, pokaži mu da ga cijeniš i ljubiš kao slugu Gospodnjega. Ohrabri ga u trenutcima razočarenja. Podijeli s njim svoju radost, ali i svoju bol. Prije nekoliko godina osjećao sam se loše kad me ljudi nisu pozivali da s njima slavim prvu pričest, krizmu, vjenčanje ili bilo koje drugo slavlje. Tužno je, uistinu tužno tretirati svog župnika kao nekog birokrata. Tko svog župnika prima kao Kristovog slugu, primit će veliku nagradu od Gospodina. (o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha, Bogu hvala bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Eh naravno bio je i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ha, počela je uradba librića ‘Modrave’. U kom bi bili tekstići tkz. sms-apostolata koje je iznjedrila ova raspetost (RBK) (1. Jutarnje molitve za HKR, knev-ovi 3. Dnevne duhovne iskrice). Želja je pokazati da Modrave nisu sam dale: okupanost, osunčanost, zaljubljenost) nego su dale i ovu plodnu raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Iz opravdanih razloga ne mogu govoriti o najvažnijem plodu (‘puno lipi stvari) ali mogu o sms-apostolatu koji je isto plod ove raspetosti (RBK). Uz rečene tekstove bit će kazano nešto i ovim godinama. Kako je to sve bilo sam se ne mogu sjetiti iz razumljivih razloga (na početku sam bio dva mjeseca komi). Zamolio sam one koje su me od prvog dana obilazile, znate ih to su moje Pečnik-ove (Olga i Đurđa). Kako je to bilo napisala je sestra Đurđina Olga. E o njima mojim Pečnik-ovima sam htio nešto. Ali drugi put jer čujem njegovateljica Ana je već tu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.32 sati Hah, znači li to tko nema križa jao njemu jer nema ni mira, radosti ni ljubavi. Do svega toga se samo po križu dolazi. Doista su gadno hendikepirani koji nemaju problema.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Križevi su ljestve za Nebo (Vianney)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Pogrešno je živjeti za dan kad ćeš sebi reći: Počivaj, jedi i pij! U životu te mora, ali mora nešto žuljati (ako baš moraš stavi si kamenić u cipelu). Kristu predaj svoju patnju da te po njoj dovede miru, radosti, ljubavi. (knev 18 kg c)

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska - Djevo sveta hvala što si naša i sto nam daješ Isusa - mi zato ne umiremo nikada. Alkarice moćna hvala ti što smo uz tebe uvijek živi.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.56 sati ‘Aha poslije je tu njegovateljica Ana da se brine za nas starčeke Isusove ovce. Tako kaže njegovateljica s. Andrijana koja je navratila po Božji blagoslov. A kako naša pastirica s. Natalija doma obavlja duhovne vježbe. I danas ću se sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim zlom. Reci ću Zdravomariju Alkarici da zapovjedi Zlome i svakom njegovom porodu: Biš’ ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je bilo ka u priči
Živili su ka golubi
I nosili svoje brime
S puno srca, s malo riči
Goli, bosi, gladni, grubi
Volili se cilo vrime

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.31 sati ‘Tko u mene vjeruje živjet će ako i umre’ Ma pokušavam povezati ove Isusove riječi sa putem kojim prolazim. Znam da sam one dva mjeseca bio u komi i ne može se reci da sam umro. Ali isto znam da ovaj život koji imam nakon što sam okice otvorio od Krista mi je darovan. Ponovno živim, sada kao Zagorec: ). Ponovno živim preporođenom vjerom. Krist mi više nije daleki Bog. Poručuje mi što mi je činiti - i poručio mi je kako bi moj život trebao izgledati. To da ću ću promigati je jasno kao dan. Dao mi je shvatiti da treba i ovo vrijeme nemigsnja (kad sam u karijoli) za dobrobit moje odabranice Crkve Božje. Eh da kažem ovo tipkuljim na ajfon đinasticirajući na motomedu preglednik dana ‘Glas iz krpa’ I kaži šta ima? A bila je terapija No 1 (sveta misa) bit će večeras i terapija No 2 (uradba meštra Spliće). Tu su i pomoćna terapeutska sredstva: comp, mob i motomed. I ono sto je glavni sadržaj dana živim korisno, sadržajno i dobro. Živim život svoj - kojega volim. Oh, što bi dao da si na mom mjestu? Padni pred Krista i sve Mu reci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


‘Tko u mene vjeruje ako i umre, živjet će.’ - kaže Krist. Vjerujem - umnoži mi vjeru.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vedrinu daj nam, Svjetlost,
Za sebe ti nas očisti,
Od lažne riječi čuvaj nas,
Iz duše nam progoni mrak!
Him iz bož. čas.

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Euharistiji Kristova žrtva biva i žrtvom udova njegova Tijela. Život vjernika, njihova hvala, patnja, molitva, njihov rad, sjedinjeni su s Kristovima i s njegovom potpunom žrtvom i tako poprimaju novu vrijednost. Kristova žrtva prisutna na oltaru pruža svim kršćanskim naraštajima mogućnost da se sjedine s njegovom žrtvom.“ (KKC, 1368)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvali, dušo moja, Gospodina!
Hvalit ću Gospodina sveg života svojeg,
dok me bude, Bogu svom ću pjevati.
--
Ne uzdajte se u knezove,
u čovječjeg sina od kog nema spasenja!
Iziđe li duh iz njega, u zemlju svoju on se vraća,
i tog trena propadaju sve misli njegove.
--
Blago onomu kome je pomoćnik Bog Jakovljev,
kome je ufanje u Gospodinu, Bogu njegovu,
koji stvori nebo i zemlju,
more i sve sto je u njima.
Ps 146

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.13 sati Baš sam odslušao ‘Vremeplov’ na HKR a sad će Gospina krunica ili prvi korak u ovaj dan (četvrtak, 28. 7. 2022.). A onda nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju prijeđeni častiti. Tako činimo i vedrinom odsijevajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Viktor (Victor, talijanski Vittore) I, četrnaesti rimski papa, mučenik, sin Feliksa, vjerojatno berberskog podrijetla, vladao je Crkvom od 189. do 199. Bio je prvi rimski biskup koji se rodio u Africi, vjerojatno u gradu Leptis Magna (danas Khoms, okrug Murqub, Libija), 130 kilometara istočno od Tripolija. U vrijeme cara Komoda (Commodusa) koji je vladao do 192. HIiM

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da ćemo biti uhvaćeni u mrežu kao ribe. Hajmo biti dobre ribe! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati ‘Kriste već se spušta noć Gopodine znaš da bi na počinak valjalo poć. Podaj mi blagoslov Svoj i poželi laku noć’ Eto i večeras (srijeda) sam spašavao rukopis i to gore sam napisao olovkom u blok. Sad baš nisam siguran za riječi dal’ se tako kaže. Ali Bogu u ruke! Ma hoću vidjet jesam li upamtio jedan dragi tekst iz poslanice Korinćanima, nisam siguran jel' iz prve il’ druge Kor. A ide ovako (ne gledam!): ‘Otac milosrđa i Bog svake utjehe. On nas tješi u svakoj nevolji da bismo i mi tješili sve koji su u nevolji onom utjehom kojom nas same tješi Bog.’ Smisao sam zapamtio ali tekst? E baš sam se pitao zašto meni Gospodin kroz vrijeme ove raspetosti (RBK) šalje obilje utjehe? E onda… Sada znam da mi te milosti pristižu da podržim Crkvu Božju tj. da se realizira projekt: SPC = RKC = SPC. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Križevi su za nas ljestve za nebo. Kolika li utjeha u trpljenju, kad Božje oči počivaju na nama, i mi uvečer, kod ispitivanja savjesti, možemo reći: "Ej, moja dušo, danas si dva ili tri sata bila slična Isusu, s Njim si bila bičevana, trnjem krunjena i raspeta." O, kojeg li blaga za smrtnu uru! Kako je lako umrijeti onome koji je živio na križu! (sv. Ivan Marija Vianney)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLIVA, 29. 7. 2022. Gospodine danas se spominjemo svete Marte, svete Marije i njihovog brata Lazara. U evanđelju slušamo o njima. Evanđelje kaže: ‘U ono vrijeme: Mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog smrti njihovog brata Lazara. U njihovu kuću češće si i Ti Gospodine znao navratiti. I ovaj put si svratio. Žalosna Marata Ti je rekla: ‘Gospodine da si bio ovdje, brat moj ne bi umro’. Tada si se Ti Gospodine predstavio Marti i svima nama. Rekao si: ‘Ja sam uskrsnuće i život: tko mene vjeruje ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.’ Gospodine divan si! Nitko nije kao Ti. Sretni smo što vjerujemo u svaku Tvoju riječ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 11, 19-27)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.52 sati Ma baš dobro živim: korisno, sadržajno, sav posao koji činim je u skladu sa karizmom zajednice čiji sam član. Drugačije kazano sve je na veću slavu Božju. Ništa me ne boli. A koga smeta što nemigam - tko mu je kriv. Duboko sam uvjeren, tako stvari stoje to znam karijola ili kakvi drugo hendikep u svijetu Božje milost je ogromna snaga. To je duhovni bager s kojim se izgrađuju veličanstvene stvari - recimo ‘puno lipi stvari’ se duranjem podupire i izgrađuje. E zbog zapreke meštra Spliće učinio sam đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. Valjalo bi još bacit oko na evanđelje (četvrtak) i kazat koju. … Ehe znat će se tko je tko? Razdioba nas čeka. Svatko od nas bit će ugledan kakav je - kad stanemo pod Božje svjetlo. Prosijani ćemo biti. Sve će se vidjeti, sve će se znati. Nema muljanja ni varanja. I bit ćemo suđeni - ozbiljno suđeni. Može se činit neprikladno - ali hoćemo bit ćemo suđeni, nema izmicanja Svevišnji, Sveznajući Bog Isus Krist će nam suditi od Srca, a njegovo Srce je riznica milosrdne ljubavi. Najlakše će mu biti oprostiti izopačenom grešniku koji se iskreno kaje. A to su oni koji znaju baš pošteno sagriješiti ali se znaju i pošteno kajati (plakati kao ljuta godina). Najviše će izmučiti Vječnoga Sudca oni koji nije ni grešnik a nije ni svetac. To su oni cijeli su finćukasti nisu za oganj pakleni a bome nisu ni za rajske dvore. Takvi su skloni muljanju i varanju- ako to nastave završit će dolje. Kako god tom Vječnom Sucu dobro kaže ona: milosrđe Tvoje veće nego sve krivice moje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 13, 47-53


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.« »Jeste li sve ovo razumjeli?« Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.
Riječ Gospodnja

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo tribaš znat daj Krist kralj i sudac. Za vojnika Kristova nima straja jer Krist kralj je sudac milosrdan’ E dide vojnik Kristov pošteno griši i pošteno se kaje.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuj baba Jako kako’vo na šuveli kukuruza štas' ga za me ispekla jedno zrno pečeno drugo nije. 'Lujo samo ti zoblji s mirom Božjim.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.07.2022., srijeda


- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nadati se znači vjerovati u avanturu ljubavi, imati povjerenja u ljude, zaputiti se u nepoznato i posve se predati Bogu. (sv. Augustin)

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Možda je danas malo čudesa zato što je malo vjere, prave vjere, među kršćanima. Sjetimo se da Isus u svom zavičaju nije učinio mnogo čudesa zbog nevjere ljudi njegova zavičaja. Mi si mislimo da bi Isus trebao činiti čudesa zato da mu ljudi vjeruju, a Isus je pokazao da čini čudesa onda kad mu ljudi već vjeruju. Čudo je nagrada za vjeru, a nije sjeme vjere. (vlč. J. Pivar)

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.39 sati E hvala Bogu dobro sam upotrijebio ovo vrijeme u ‘krpama’. Mislim korisno jer opustio sam se, uradio Jutarnju molitvu za radio, Obračun sa beštijom koronom, Razmatranje uz mob, Alkarici a imao sam i krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. A onaj nesmiljeni berekin koji je zahtijevao: Haj na web Isusova ovco! A što? To gore je bilo to. Haj, zdravi i veseli bili!


- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko milostiva mi bi rada ako je moguće da uz nas budeš ti kad nam Vječni Sudac stane suditi. Alkarice moćna ti nas znaš - i znat ćeš nas obraniti.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.43 sat 's. Andrijana je bila po Božji blagoslov (i rekla da je poslije tu njegovateljica Ana)'. Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). A jer je naša pastirica s. Natalija doma i danas ću se sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim drugim zlom. Reci ću Zdravomariju Alkarici da zapovijedi svakom porodu Zloga :Biš’ ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bože čuvaj Zlaju I Ivu = čuvaj Hrvatsku!- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati U redu nema ‘otprilike od oka’ bit savršena jasnoća: tko je tko, i tko je što učinio. Nema skrivanja, ni muljanja. Oko Vječnog Suca sve vidi. Svakom će bit suđeno - svakom, svakom. Nitko neće moći izmaknuti sudu Vječnog Sudca Krista Gospodina. Niko neće moći ni ublažiti ni postrožiti odluke. Taj sud je sud milosrdne Ljubavi (Čije je milosrđe veće nego sve krivice naše) Zato pred tim Sudcem straha nemaju pošteni razbojnici nego sića od ljudi, jadići, muljatori oni su nagrabusili. E dobro je to sam đinasticirajući (nas motomedu) razmatrao o Vječnom Sudu pred kojega ćemo slavi doci kad ‘prijeđemo’ (umremo). A ovo što tipkuljim na ajfon je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? A ima osmišljeno i korisno se živi. Ništa me ne boli. Nitko me ne straši niti se nekom moram bojati. Redovnički red se uredno odvija. A večeras neće biti fiziomaherske uradbe meštra Spliće jer je zapriječen. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ehej na Vječnom Sudu nema 'otprilike - od oka'!

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po srcu Svome!

- 11:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada nam Bog uzima nešto što ne možemo shvatiti, on nas ne kažnjava, već nam otvara ruke da primimo nešto još bolje. Božja volja nikada nas neće odvesti negdje gdje nas Božja milost neće zaštititi.

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Idem sutra na sv. Pričest da opet upijem snage za borbu. (Ivan Merz)

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jakosti moja, gledat ću na te,
jer ti si, Bože, zaštita moja,
Bog moj, milosrđe moje.
Bog neka mi pohiti u susret,
nek me razveseli nad dušmanima mojim!
--
Ja ću opjevati silu tvoju
i klicat ću jutrom milosrđu tvome,
jer mi ti postade utočište,
i sklonište u dan nevolje.
Ps 59

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pater Luka, molim vas za molitvu i blagoslov...... Uvijek mi je pomoglo kad ste me blagoslovili.... Nadam se da će i sada... Ovaj mjesec molim pobožnost Krvi Kristovoj. Evo sam u zadnjem tjednu a neprijatelj nemilosrdno napada.... Molim vas blagoslovite me. +++

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo spomen na mučenike iz španjolskog grada Cordobe, koji su dali život za Krista Gospodina na današnji godine, 27. srpnja 852. kao žrtve progona maurskog kalifa Abd ar-Rahmana II. Uz dva bračna para, Aurelija i Nataliju te Feliksa i Liliosu, pogubljen je i Juraj, monah iz samostana svetog Sabe u Jeruzalemu. Aurelije i Natalija, po očevima iz maurskih obitelji, imali su dvije malodobne kćerke, za čiju su se budućnost pobrinuli prije svoje mučeničke smrti, povjerivši ih brizi obližnjeg samostana.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne spominji se, protiv nas, grijeha otaca;
neka nas pretekne smilovanje tvoje,
jer smo jadni i nevoljni.
--
Pomozi nam, Bože, pomoći naša,
zbog slave imena svojega,
oslobodi nas i otpusti nam grijehe
zbog imena svoga!
Ps 79

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.02 sati Hvala Bogu sad možemo u ljepšu ‘lijepu našu’ - uljepšanu Pelješkim mostom. Sada poslije najljepše molitve od svih molitava: Gospine krunica sa Međugorcima (jer moj HKR ima nešto svetom Josipu). Milost je biti iz ‘lijepe naše’. Svakom narodu Nebo je jednako blizu ali Hrvatsku ljepotom obavija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.58 sati Hajmo ‘oštro i na prvu’ u dan pred nama (srijeda,27. 7. 2022.)… Ajoj ‘Dugmići’ imaju jednu ‘… sve ću da ti dam samo da s tobom zaigram’. U svima nama ima potreba za neku vrijednost sve učiniti, sve dati. Otkrij to u sebi? Ne vjerujem da si ‘mrtvo puhalo’ - toga takvi nemaju. Jer si živ ima nešto za što bi dao sve. Za to ima smisla dati dragocjen biser koji pronađeš na njivi, rasprodati sve da kupiš tu njivu i dobiješ taj biser. Za kraljevstvo Božje se to isplati. Eto ovu srijedu imam milost u punini se prepustit redovničkom điru. Bez prekidanja sa ubacivanjem nekih drugih sadržaja. Znam da je meštar Splićo zapriječen i neću imati njegovu uradbu. Znači cijeli dan činim sve na veću slavu Božju. Kroz sve događaje i susrete hvalim i slavim Isusa a Mariju primjereno častim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oče moj, dolazim u Tvoju prisutnost na samom početku ovog dana.
Dolazim naći MUDROST da ne pravim nerazborite greške, tako da znam kada treba govoriti, a kada ostati u šutnji, kada djelovati, a kada ne.
Dolazim naći MIR, tako da me danas ništa ne zabrine i ne smete.
Dolazim naći HRABROST da budem strpljiv, da ne izgubim nadu, da prihvatim razočarenje, znajući da ćeš Ti sve okrenuti na moje dobro.
Dolazim naći LJUBAV, tako da me ništa ne učini ogorčenim, tvrdim i neljubaznim.
Dođoh početi ovaj dan s Tobom i želim ga nastaviti s Tobom, tako da to bude dan bez ikakve žalosti.
Oče, Ti si moja providnost, znam da ćeš Ti providjeti sve moje potrebe.
Oče, Ti si moj zaštitnik, sačuvaj me ovoga dana od svih mračnih sila, prekrij me predragocjenom Krvlju Tvoga Sina Isusa i okruži me svojim anđelima.
Ovo te molim u Isusovo Ime. Amen!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, hvala Bogu od danas je ‘lijepu našu’ uljepšao Pelješki most. Iz zahvalnosti Bogu realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.57 sati Evo sad prije tv-dnevnika zapisa kojeg sam olovkom u blok učinio: Ah, Pelješki most… 19.54 sati Večeras (utorak) je sve drugačije, naravno zbog Pelješkog mosta. Srećom hvala Bogu već sam svoje redovničko izbrevijario. A rada bi bacit oko na tv vidjet kako će to izvesti. Sretan sam jer sve ovo će narodu približiti vječne vrijednosti. Krist će biti opipljivo prisutan. Bit će to veselje duboko ukorijenjeno. Radovat ćemo se jer smo bliže svojima. Radovat ćemo se jer se volimo. To je naše - domaće - kod nas. Aleluja! Aleluja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 7. 2022. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak kad je svagdan u evanđelju slušamo o naravi Kraljevstva Tvoga. Kažeš: ‘Kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta.’ Gospodine znači bit će razdioba. Znat će jasno tko je za gdje. Isključeno će biti one procjene otprilike, od oka. Hvala Ti za jasnoću i poticaj da mislimo o svojim postupcima da se i mi nađemo među dobrim ribama. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 47-53)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 sati Hajmo dok sam jedvačekajući uradbe meštra Spliće 17.50 sati Evo upravo je na vratima 20.21 sati A baš se na tv-u začulo Dubrovačko: 'Neka prođu!' (Pelješkim mostom). I ovo: sutra (srijeda) meštar Splićo je zapriječen izvesti uradbu na Isusovoj ovci. Gospodin ga nagradio blagoslovom. Eh upravo sa tv svira lijepa naša - koja je od sada ljepša. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 13, 44-46


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.«»Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.«
Riječ Gospodnja

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo tribaš znat vojnik Kristov iđe na sve ili ništa zato jer viruje da će dobit sve.’ Dide znači ako i ne zna pameću zna snagom vire.

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo mile uvik tribaš znat štaj to za šta bi sve da?' Huh baba Jako znan da mi je drag magarac Klepo. Al’ i on je baba sveta beštija.

- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2022., utorak


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Rekao sam Duhu Svetom: Haj dodiruj tu slova na ajfonu - a ja ću samo gledati. Eh to bi bila prava suradnja s Gospodinom. Njega dozvati i sebe staviti na raspolaganje za ono što želimo da On po nama učini. Ah duhovnost i duhovni razgovori… Aha je imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je pohrlio onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Eto to gore je bilo to. Ali hvala Bogu sto čekam da me uradi meštar Splićo. Njegove uradbe su mi fizička i duhovna relaksacija. Po njegovim uradbama znam da Bogu drag. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska kraljice Hrvata miljenice svojih Vlaja draga si naša si jer za onog tko ljubi Sina tvog učinit ćeš sve.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.10 sati Zdravomarijo! ‘Alkarice moćna čuvaj našu pastiricu s. Nataliju, odagnaj beštiju koronu od Hrvatske, Brazila i svijeta čitavog.’ Eto kako je naša pastirica s. Natalija doma morao sam sam samcat zazvati Alkaricu da se obračuna sa beštijom koronom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svojim trpljenjem nasljedujmo Kristovo trpljenje, svojom krvlju častimo Kristovu krv i veselo se popnimo na križ. (sv. Grgur Nazijanski)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Okrenutost pogleda prema drugome, poput bumeranga mijenja pogled i prema nama samima. Su-patnja i osjetljivost za patnju drugoga, baca novo svjetlo na nas same, naš život, našu patnju i njezin smisao. Djelatni pogled na patnju drugoga, onaj koji zahtijeva našu angažiranost da se ona ublaži, prevlada ili ukloni, paradoksalno relativizira našu vlastitu patnju i istodobno joj daje vrijednost i unosi je zajedno s tuđim trpljenjem u Kristovo trpljenje i spasenje. (s. V. Kovač)

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne spominji se, protiv nas, grijeha otaca;
neka nas pretekne smilovanje tvoje,
jer smo jadni i nevoljni.
--
Pomozi nam, Bože, pomoći naša,
zbog slave imena svojega,
oslobodi nas i otpusti nam grijehe
zbog imena svoga!
Ps 79

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.41 sati E šta se ima za kazat? Sad đinasticirajući (na motomedu). Moren kazat sve je super - sve je za pet kada je s Božjim blagoslovom. Do malo prije smo imali svetu misu koju je predvodio kućni minister p. Zdravko. Dobar čovjek bez obzira sto je Zagorec - pa ima dobrih ljudi i drugdje. E valja kazat za preglednik dana ‘Glas iz krpa’ da će meštar Splićo večeras izvesti filigranski dotjeranu uradbu na Isusovoj ovci. Svijet je velik i tvoj kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaki je čovjek, u dubini svoga srca, pozvan tražiti Boga: svi mi imamo taj nemir i naš posao nije taj nemir gasiti, nego ga pustiti da raste jer je to nemir traženja Boga; i, s istom milošću kao on, može ga pronaći. Učinimo svojom molitvu svetog Anselma (1033.-1109.): „Gospodine… nauči me tražiti Tebe, i pokaži mi se kad Te tražim; jer Te ni tražiti ne mogu ako me ne poučiš, a ni naći ako se ne pokažeš. Daj da Te tražim želeći i želim tražeći, daj da Te nađem ljubeći i ljubim nalazeći“ (papa Franjo)

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrijednost pojedine osobe ne ovisi o ulozi koju ima, o uspjehu koji je postigla, o poslu kojeg obavlja ili o novcu koji posjeduje - ne, veličina i uspjeh, u Božjim očima, se mjere na drugačiji način: prava mjera je služenje. Nije važno ono što imamo, već ono što dajemo. Želiš li biti najveći? Služi! To je put. Djevica Marija, ponizna službenica Božja, neka nam pomogne kako bismo shvatili da služenje ne umanjuje, već da kroz služenje rastemo, i kako je veća radost u darivanju, nego u primanju. (papa Franjo)

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isusovi su od onih koji su išli na sve ili ništa - dok nisu dobili sve!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo valjano zaređeni svećenici mogu predsjedati Euharistiji i posvećivati kruh i vino da postanu Tijelo i Krv Gospodnja. (KKC)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


2.36 sati ‘Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi su Zloga’. Znače ove svete riječi… Danas (utorak, 26. 7. 2022.) kad će dijete Kraljevstva - sveta nam Hrvatska po Pelješkom mostu ‘zasjati poput sunca’. Svojim sjajem Hrvatska će progovorit svima: moj sjaj je Krist Gospodin kom je Hrvatska ostala vjerna kroz stoljeća mnoga. Zavrijedila je zvati se 'predziđe kršćanstva'. Pelješkim mostom spaja se sveto tlo Hrvatsko da žarče zasja istina o njoj: Hrvatska ostaje biti ‘predziđe kršćanstva’ - do dana kad će Europa cijela biti Kristova - sveta. I zato danas zanosno - vedro i veselo hvalimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Kroz sve događaje i susrete vedrinom odsijevajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da trebamo svijetliti a mi nažalost dimimo. Trgnimo se zasjajmo - realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što to drži atome cvijeta da se tako savršeno slože u bojama, mirisu, obliku? Odakle cvijet i voćka crpe sve ono blago i ljepotu koju ni tvornice ne mogu napraviti ni čovjek imitirati? Život je čudesna stvarnost. Tko drži ljudski organizam tako savršeno da se ne raspadne? Tko vodi hod zvijezda? Tko poučava životinje kako će preživjeti i razmnožiti se? Ili: što to drži na okupu boje neke slike da prenose umjetnikovo nadahnuće? Materija je inertna, mrtva, sklona raspadanju. Tko je to drži u savršenim oblicima prirode, minerala, organizama, ljudskog djela? Tko? Gradove, umjetnička djela, kuće, tvornice, strojeve složio je ljudski duh služeći se nekim drugim Duhom koji materiju oko nas drži u zakonima. Ljudski je Duh složio slova knjige, slike, dijela, hranu, glasove pjesama, note, kola, govor, strojeve, razgovor. A tko je omogućio ljudskom duhu takva ostvarenja? I koji je duh stvorio čovjeka? Očito je da je to neka Sila jača od materije i od čovjeka? Da je predivna, svemoćna, stvarateljska, dobra, sveta. Koja je to Snaga? To je Duh Sveti po kojem nam je udahnuta duša pri rođenju i kojega posebno primamo kod krštenja i drugih sakramenata, te osobito u molitvi. Duh Sveti je stvarateljska osoba, vrhunska sloboda, mir. On osposobljava čovjeka za stvaranje. On je najjača sila svijeta. On je Ljubav i sve vodi tiho, delikatno, polagano ali sigurno, k cilju. Tko Njega prima postaje sposoban da pobjeđuje sve nedaće života. (Tomislav Ivančić)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati ‘Haj i večeras (ponedjeljak) Duše Sveti - nema spavanja.’ Eto to je ono što sam pokušao napisati olovkom u blok (za spas rukopisa). Phuuu… Haj daj konkretno! Uistinu si nevjerojatan Gospodine ‘Lijepu nasu’ si učinio ljepšom. Unatoč prijetnjama ove beštije korone most je građen. Sutra u utorak kažu ovi sa tv-dnevniku Pelješki most se otvara! Hvala Ti hvala! Bit će to promocija ljepote, dobrote, suradnje i svetosti. U svemu tome bit ćeš i Ti Duše Sveti. Podaj milost novinarima sebe prepoznati. Nek se vidi nek se zna jer je Hrvatska katolička može samo biti ljepša i svetija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 7. 2022. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu a danas u srijedu je svagdan. Slušajući riječi evanđelja vibriraju nam strune duše - to su riječi koje nam duša razumije. Kažeš: ‘Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. ‘ Gospodine Ti znaš kakve si nas stvorio - jer si nas stvorio za sve, u ovakvim prilikama idemo na sve ili ništa! Stvorio nas da nam sve pripadne zato nema toga što ne bi dali za ono što će nas približiti Svemu - Tebi Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 44-46)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.05 sati Eh kako sjati da možemo zasjati kao sunce kad dođemo doma - u kraljevstvo nebesko. To se pitam sada ste dok sam jedva čekajući uradbe meštra Spliće. Živi pravo i pošteno! Rekli bi Vlaji. Znači radi na urednosti duše. 20.29 sati Evo sad iz ‘krpa’ da kažem ono što svaki put govorim meštar Splićo je bija ‘prva liga’. Ma ne zato što je iz Splita nego on je uvjetni vjernik. Dok te radi imaš dojam da te predao Kristu u ruke da te urađuje. Drago mi je da večeras moje miganje procijenjeno kao da se prijatelj Trišnja kaubojski gega Kmanom. Haj zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 13, 36-43


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Isus otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti i na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.« »Tko ima uši, neka čuje!«
Riječ Gospodnja

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo vojniče Kristov to znaš daj nami vojnicin Kristovin svitlit u Diki Nebeskoj ka’no sunce.’ Dide ti oćeš sigurno - za tebe me nije straj. Ja bi isto rada, samo…

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo zlato moje - da mi ostaneš vako uvik mali ti bi isto svitlija ka’no sunce u Diki Nebeskoj.’ E baba Jako da zauvik svitlimo i na silu budemo - ajmo mi Gospinu ružarju.

- 06:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.07.2022., ponedjeljak


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.46 sati Ha, dođe mi češće did Major u pamet. Eh kad se sjetim vjenčanja seke Ive. Did Major je tada imao godina kao i ja sada 63. E on je živo do 80 a hoću li ja- to se ne zna, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pater Luka, poslao sam ti 500 kuna po Isusovcima sa Manuša iz Splita
- E hvala lipa Ogoranac. Haj sebe Kristu predaj pa budi Kristov vojnik kako spada! Il za oltar il pred oltar - ti odluči. Od srca p. Luka

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.35 sati A evo prije krunice Božjeg milosrđa uz HKR htio bi da se zna da će biti za one koje su učinili da na Hrvatska kako spada povezana. Da bude ljepša od lijepe naše. Pelješki most čini Hrvatsku savršenijom bliže idealu onih koji je vole: svetoj Hrvatskoj. Pelješkim mostom smo bliže ljepoti Dubrovačkoj i Gospi Međugorskoj. 15.11 sati Krunica je bila zahvala Gospodinu za obilje ljepote koju nam je darovao u lijepoj domovini Hrvatskoj. Koju ne prestaje uljepšavati sad je Pelješkim mostom. Spontano se rodila želja da je uljepšamo i web župom Gospe Sinjske. A to u krajnjoj liniji i je njeno poslanje da učini Hrvatsku ljepšom i svetijom sa ‘puno lipi stvari’. Oah neka cijeli ovaj svijet zove se bajkaaa… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Jakov stariji, ribar, apostol, sin Zebedejev i Salomin, brat Ivana evanđelista, rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je godine 28. sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu brace, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim" (Mt 4,21-22). HIiM

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


E Ogoranac triba svitlit, svitlit - a ne dimit! Šta ću ja dimit? Reka je jedan prije negon je krenuo… Kreni i ti! Od srca p. Luka

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.56 sati ‘Ovo je dan žalosti! Krepošću urešeni Anđelko i pastirica s. Natalija odlaze’ Eto tako sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa). Teško je kad odlaze dobri, ljudi puni vrlina. A valja izdurat dok Anđelku prođe dopust a s. Nataliji duhovne vježbe. … Ali Bogu hvala pastirica je i danas dala vidjeti svoj zbiljski lik. U najdubljoj biti ona je kraljica Hrvata. A to se vidi kad uzdigne križ Kristov. Odmah bljeskovit prasak 'vruuum' vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stane sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Od koje bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj zdravi i veseli bili!

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U mrkloj noći vidimo, koji put kroz vlastite suze, najljepše zvijezde. (Phil Bosmans)

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sjeti se: amateri su gradili Arku, a profesionalci Titanik

- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati Hajmo sad na središnji događaj svega - svetu misu. Nisam indiferentan volio bi da je predvoditi uzoriti p. Marko Matić. Ali Bogu u ruke! E poslije ću đinasticirajući (na motomedu) nastaviti po ajfonu tipkuljiti ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’ 10.30 sati E svetu misu nam je predvodio kućni minister p. Zdravko Jelušić - valja to što je Zagorec: ) Oah sad slušam vjetar što mi nosi glas… Ma nisam, nisam, sigurno nisam okice otvorio da bi me karijola dopala. Ali znam da i ona može biti korisna za ono što trebam učiniti. Ah ma karijola je svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Znam dok sam u karijoli doktorat napreduje (a on je SPC = RKC = SPC) … Baš je bila naša pastirica s. Natalija i uredila mi noktiće. Božje je to čeljade. Ha e valja još kazat da sam jedva čekajući uradbe meštra Spliće. A i on je Božje čeljade. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sretni smo samo onda
kada od sutrašnjeg dana ništa
ne tražimo, a od današnjega
sa zahvalnošću primamo
ono što nam nosi.
(Herman Hesse)

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne budi kukuljotribac!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta Misa uprisutnjuje jedincatu žrtvu Krista Spasitelja, a uključuje i prinos Crkve. Svaka je sv. Misa i Veliki Petak i slavni Uskrs. Posvećene čestice čuvaju se u svetohraništu, da imamo mogućnost i izvan sv. Mise primiti sv. Pričest, osobito bolesnici, ali i da možemo dolaziti Kristu Gospodinu u pohode, na adoraciju, klanjanje. (KKC)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske,
bilo nam je ko da snivamo.
Usta nam bjehu puna smijeha,
a jezik klicanja.
--
Medu poganima tad se govorilo:
»Silna im djela Gospodin učini:
Silna nam djela učini Gospodin:
opet smo radosni!«
Ps 126

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska reci pravo jel’ tvoja čast i hvala jer si podno Svilaje posred Vlaja. Oh Vlajino draga mi smo tvoji Oja, noja, oooj.

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.02 sati Gledam ove sličice koje sam pohranio u ajfonu. A i one govore… Ma što ja znam? Vidim tu su: Vlaj Tin Ujević i ‘Neretvanska žaba’ Ante Gabrić. Ljudi kojima sam zahvalan za shvaćanje života. Odašilju poruku: živi nonšalantno, boemski… Tako živi da ti život bude pjesma. Oah, jer ja sam skitnica daljine me vuku… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.14 sati Ah, pritiješnjen sam… Baš sam pratio ‘Vremeplov’ sa HKR. A za koji minutić je Gospina krunica uz HKR. Pa eto tek neka se zna… Danas (ponedjeljak, 25. 7. 2022.) ako hoćemo vedrinom odsijevati. Poduzmimo od srca snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže hoćeš li biti uspješan i ostvaren podloži se interesima drugoga - služi mu. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Bogu hvala za raskošje milosti u ovoj nedjelji. Evo i večers jesam li odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i svoje obveze (brevijar). Učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: ‘Haj gukni golube (Duše Sveti) o čemu bi?’ Ma eto prisvajam si pravo da Duha Svetoga smatram bliskim prijateljem - onako mi smo ‘kompe’. Znam, svjestan sam opasnosti od banaliziranja svetoga. Znam da je On sudac. Znam da ‘Božje oko svugdje gleda ništa mu sakrit ne da’. Znam i to da sam nepopravljiva grešna duša. Ali iz pristupa Gospodinova sam došao da Ga takvim doživljavam. Znam da je On strogi sudac, ali u mom slučaju nije takav. Možda zato jer sam odabrao biti samo Njegova ovca. On zna da dajem sve od sebe da tako i bude. Ma to mi najdraže lice Božje- kao prijatelja. ‘Kakav prijatelj je Isus…’ Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ostani sa mnom, Gospodine, jer mi je potrebna Tvoja prisutnost da Te ne bih zaboravio. Ti znaš kako mi je lako napustiti Te. Ostani sa mnom, Gospodine, zato što sam slab i trebam Tvoju snagu da ne padam tako često. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moj život i bez Tebe gubim svoj žar. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moje svjetlo i bez Tebe sam u tami. Ostani sa mnom, Gospodine,da mi pokažeš Svoju volju. Ostani sa mnom, Gospodine, da čujem Tvoj glas i slijedim Te. Ostani sa mnom, Gospodine, jer Te želim mnogo voljeti i biti uvijek u Tvojoj blizini. Ostani sa mnom, Gospodine, ako želiš da Ti budem vjeran. Ostani sa mnom, Gospodine, jer, iako je moja duša siromašna, želim da za Tebe bude mjesto utjehe, utočište Ljubavi. Ostani sa mnom, Isuse, jer kasno je i dan se privodi kraju, a život prolazi… smrt, sud i vječnost približavaju se. Potrebno mi je još snage da ne posustanem na putu i zato Te trebam. Kasno je, i smrt je sve bliža. Plašim se tame, iskušenja, suhoće, križa, žalosti. O, kako te trebam, moj Isuse, u ovoj noći progonstva! Ostani sa mnom, Isuse, u životu, i svim opasnostima, trebam Te. Dopusti da Te prepoznam poput Tvojih učenika u lomljenju kruha, tako da Euharistija bude svjetlo koje razgoni mrak, snaga koja me jača, jedina radost moga srca. Ostani sa mnom, Gospodine, jer u času svoje smrti želim ostati sjedinjen s Tobom, ako ne po pričesti, tada barem po milosti i ljubavi. Ostani sa mnom, Isuse, ne tražim božansku utjehu, jer je ne zaslužujem, već Tvoju prisutnost, o da, to Te molim! Ostani sa mnom, Gospodine, jer samo Tebe tražim, Tvoju ljubav, Tvoju milost, Tvoje srce, Tvoj Duh, jer Te volim i ne tražim drugu nagradu osim da Te volim sve više i više. U čvrstoj ljubavi voljet ću Te svim svojim srcem dok sam na zemlji i nastavit ću Te voljeti savršeno u vječnosti. Amen. (Padre Pijo)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 7. 2022. Gospodine danas 26-tog srpnja spominjemo se roditelja Blažene Djevice Marije svetih Joakima i Ane. Sretan imendan svima koji se zovu: Joakim, Ana, Anica, Bara i Barica. U evanđelju slušamo da su Te Tvoji upitali: ‘Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi?’ I rekao si kako stvari stoje: ‘Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga.’ Hvala Ti Gospodine to je sudbina Tvojih ‘da zasjaju poput sunca u kraljevstvu Tvome.’ Molimo Te udijeli nam milosti da živimo časno i pošteno kako bi i mi zasjali u Kraljevstvu Tvome. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 36-43)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.30 sati Hajmo kako već ide kad je: comp utrnut, jogurtić srknut, guska ok. Prije nego učinim đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu započet ću s osvrtom na evanđelje (ponedjeljak). Što ću nastaviti đinasticirajući (na motomedu) 17.50 sati Evo nastavljam. A evanđelje kaže što tiče sviju nas koji želimo biti ostvareni, uspješni, onako baš ‘ljudi od komada’ prvaci, u svemu prvi. Priznali ili ne svi to želimo. A ne postiže se guranjem ni laktanjem nego služenjem. Utkan u život drugoga - to je taj. Podložiti svoje interese interesima drugoga. Biti prema svima kao dobar roditelj prema svojoj djeci. Aoh uvijek se sjetim svoje babe Jake koja bi svome mili (meni) uvijek davala bolji zalogaj premda je i sama bila gladna. Trajna briga za drugoga to je naučila od Isusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 20, 20-28


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Pristupi Isusu mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: »Što želiš?« Kaže mu: »Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.« Isus odgovori: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?« Kažu mu: »Možemo!« A on im reče: »Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva - to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.« Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: »Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.« »Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«
Riječ Gospodnja

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo nek ti je ka vojniku Kristovu najvažnije ostavit lip trag u ljudima s kojiman si.’ E dide ko će ki ti? Imaš zlatni spomenik u srcima Ogorana.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo zlato bakino nek ti baka kaže kako ćeš bit najveći. Mile stavi se u službu drugiman.’ Vako ki štas’ ti svojim životom u moj pečenim kukuruzima u ognjišću?!

- 06:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2022., nedjelja

.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 dati U to sam duboko uvjeren Duše Sveti da ćeš mi poslati sve potrebne darove za ‘ono’ gdje me šalješ. Ti znaš Gospodine da sam sada totalka ‘žbljak’ a posao na koji me šalješ nije za ovakve ‘tudume’. E to je bila ćakula s Duhom Svetim poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR. A onaj nesmiljeni berekin koji je nahrupio: Haj na web Isusova ovco! A što? To gore je bilo to. Sad u četiri tu je njegovateljica već koja ali se nadam s kavom a comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk… a ćakula-bakula će potrći i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kraljica si sviju kako ide 'čovika od komada' - Vlaja iz našeg kraja. Alkarice moćna hvala ti što si se utkala u živote naše i približila nas Sinu svom.

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.04 sati ‘Nedjelja poziva da poradimo na ljepoti pogleda. Da ugledamo istinu o svemu. Sve što nas okružuje ipak je prihvatljivije. Sve je više naše jer sve je za nas Gospodin učinio.’ Eto tako sam nešto htio napisati olovkom u blok (za spas rukopisa) … A kako je naša pastirica s. Natalija doma morat ću se sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim drugim zlom. Reci ću Zdravomariju Alkarici da naredi svakom porodu Zloga: Biš' ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Oh Veliča duša moja Gospodina - sad će središnji događaj svega sveta misa. Gdje svi slavimo, svi slavimo Gospodina… Pa se đinasticirajući (na motomedu) nastavlja tipkuljiti po ajfonu ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’ 10.51 sati Evo sad đinasticirajući (na motomedu) se baš pitam što je sa onom ‘Ljubinom’ kućom na mom Kmanu. Ostala mi je u sjećaju kao dobro zamišljena nikad ne dovršena kuća. Čuo sam da su nekakvi nesporazumi graditelja zaustavili gradnju. E pa da samo ‘složna braća kuću grade’. Ma pusti sad Kman… Daj koju svakodnevnu? A nedjelja kao nedjelja pun zanosa hvale i slave. Nedjeljama sve je slađe, bolje i više moje. Hvala Bogu za nedjelju. Nekako nedjeljama svi su mi dragi, svi moji. Bilo mi je drago na svetoj misi vidjeti p. Mijića-Barišića Osiječkog superiora. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Riječ Gospodnja je svjetlo za um i vatra za volju, da čovjek uzmogne upoznati i ljubiti Boga. Za duhovnog čovjeka, koji posredstvom milosti živi po Duhu Božjem, ona je kruh i voda, ali kruh slađi od meda i voda bolja od vina i mlijeka. ( sv. Lovro Brindiški)

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne molimo da budemo učinkoviti. Molimo jer je Bog - Bog, a mi smo mi, i stoga je taj susret s Njim najvažnija stvar u našem životu. (J. Ubertino)

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IŠTI, TRAŽI, KUCAJ Lk 11, 5-13 (Palma, 12.10.2000.)


“Tko to ima ovakva prijatelja?” Riječ je o prijateljstvu. Prijatelji su oni pred kojima možemo biti što jesmo. Od kojih čujemo riječi: dobro je da postojiš. Uz njih naše nade rastu i pouzdanje za budućnost. Oni vjeruju u nas, i na taj način nam ulijevaju samopouzdanje. Ohrabruju da se razvijemo do pune mjere svoga bića. Njihova ljubav prema nama ne postavlja uvjete. Prihvaćaju nas i vole ne zbog naših vrlina, nego unatoč našim manama. Prijatelj nas izvlači iz nas samih, iz našeg egoizma, i začahurenosti. Dok nas netko u svom srcu s ljubavlju nosi, mi puninom postojimo.
No gdje naći takvog prijatelja? Ljudi su ljudi, nestalni i nepouzdani. Najbolnije uspomene našeg života vezane su uz prijatelje koji su nas izdavali.
Isus nam se objavljuje kao prijatelj. I to ne bilo kakav. Već osobit: “Tko to od vas ima ovakva prijatelja?” Kom možemo doći o ponoć. Dakle u najnezgodnije vrijeme. Kad svi drugi spavaju, i misle na svoj život, na svoju “dječicu koja su s njima u postelji”. Kad smo svakom drugom dosadni, i sva su vrata za nas zatvorena. Kad nikog nema da nam dadne. A bez kruha smo kojeg bi smo stavili pred one koji su nam došli; bez dobrote i gostoljubivosti, dobre riječi i ljubavi. Kad smo nemoćni. Kad je sve tamno kao ponoć, sve zastrto i bezizlazno.
Tad, i uvijek, možemo Isusu. Njemu koji nas je nazvao prijateljima, i koji nam je priopćio sve što je čuo od svojega Oca. Njemu koji je “radi nas ljudi i radi našega spasenja postao čovjekom”. “On, koji se, premda trajni lik Božji, nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe oplijeni postavši ljudima sličan.” Došao je i svoju nam ljubav iskazao do kraja. I iskazuje nam je kad god mu dođemo s molbama.
Ali, primijeti kako ga treba moliti? “Dat će mu sve što treba zbog njegove bezočnosti.” Treba nešto bezobraštine ili svete drskosti kad ulazimo u molitvu. Treba se znati usuditi.
Treba uporno pitati, tražiti, kucati. Tko pita taj ne skita. Pitajući od Gospodina, mi otvaramo svoje ruke pred njim da on u njih može staviti svoj dar. Treba tražiti. Ali svim srcem. “Tražit ćete me i naći, jer ćete me svim srcem tražiti.” Treba uporno kucati. I to na vrata njegova srca. Kucaj, i probudi ga ako je zaspao u tvom životu.
--
I nakon što učinimo sve što možemo, pretražimo sve prostore, pokucamo na sva vrata – svoje potrebe možemo svesti na:
da nam se da
da nađemo
da nam se otvori
Što je to što ti nitko nije mogao dati? Ni škola koju imaš, ni iskustvo, ni ljudi, ni snalažljivost, ni vještina, ni upornost?
Što je ono što si tražio po svud a nisi našao? Gdje si sve tražio? Da li si odustao, ne daj Bože, od traženja? Tražiš li sebe, put k bližnjemu, put k sreći, put slobodi?
Pred zidom smo s mnogim vratima. Na koja si vrata sve kucao, od koga razumijevanja prosio, na čije srce kucao?
Moli: da spoznaš potrebe, da te Bog nadahne da moliš, da ti pomogne da se odazoveš.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus Krist je sve učinio za nas da se i mi ostvarujemo utkivajući se u živote jedni drugih.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naš je Spasitelj na Posljednjoj večeri, one noći kad bijaše izdan, ustanovio euharistijsku žrtvu Svoga Tijela i Krvi, da ovjekovječi kroz stoljeća žrtvu križa, sve dok ne dođe, te da tako Crkvi, svojoj ljubljenoj Zaručnici, povjeri spomen-čin Svoje smrti i uskrsnuća: sakramenat pobožnosti, znak jedinstva, vez ljubavi, vazmenu gozbu, na kojoj se Krist blaguje, duša se napunja milosti i daje nam se zalog buduće slave. (KKC)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca
jer si čuo rijeci mojih usta.
--
Pred licem anđela pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom hramu tvojemu.
--
Zahvaljujem imenu tvojem
za tvoju dobrotu i vjernost.
Kad sam te zazvao, uslišio si me,
dušu si moju pokrijepio.
Ps 138


- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas svoj imendan slave Kristine, a imaju ne jednu već tri svete zaštitnice. U kalendaru naime danas nalazimo čak tri svetice s tim imenom. Najstarija od njih je Sveta Kristina iz Bolsene. Rodila se u III. stoljeću, vjerojatno u Rimu, u bogatoj poganskoj obitelji Anicii. U mladosti je postala kršćanka, porazbijala poganske kipove u očevoj kući, a zlato i srebro podijelila siromasima. Podvrgnuta je oko 250. Strašnim mukama kraj jezera Bolsena (sjeverni Lazio). Otac joj je svezao kamenje oko vrata i bacio je u jezero. Čudesno je preživjela, ali su je potom umorili strijelci cara Dioklecijana. Zaštitnica je strijelaca, brodara i mlinara. HIiM

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.42 sati Dok palme njišu grane i cijela varoš spi… Okice sam otvorima i prvi korak učinio (Gospina krunica uz HKR). A sada kak je pravo i pošteno leeetim. Hoću reć kroz sve događaje i susrete u ovome danu (nedjelja, 24. 7. 2022.) hvalim i slavim Isusa a Mariju primjereno častim. Što znači po svuda i svima vedrinom odsijevam: HVALJEN ISUS IMARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže kad moliš ribu a dobiješ zmiju. Pogledaj bolje vidjet ćeš da je to zmijolika riba. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati ‘Duše Sveti zauzmi ovu pisaljku kojom pišem pa po meni piši Ti.’ Eto to sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Haj, lijepa je to želja, ali… Ne mogu bas garantirat da je želja Duha Svetoga da po ajfonu pritišće baš ova slova. Ali doista mislim da je od Duha Svetoga da ovako iskreno i pošteno priznam kako stvari stoje. Eh kad se sjetim tih ‘caka’ u duhovnom životu neizmjerno sam zahvalan svom dugogodišnjem duhovniku p. Slavku Pavinu. Nešto mi u meni mi došaptava: Haj iniciraj proces za beatifikaciju p. Pavina. Ma nisam od toga… Ali bez danjega kod njega sam osobno mogao susresti elemente svetosti. Recimo SKAC i Modrave mnogi pripisuju meni, a i sam ih prisvajam. Ali bez blagoslova p. Pavina sumnjam da od toga išta bilo. Znao je slušati, pratiti, upozoriti na opasnosti. Ne miješati se, uvijek je dopuštao Duhu Svetom da čini svoje. Eh, da je to znati! Bilo više Isusa u svemu što činim a manje mene ovce. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duše Sveti, nadahni ih,
Ljubavi Božja, istroši ih,
putem istine vodi ih.
Marijo, Majko, pogledaj ih,
s Isusom blagoslovi ih.
Od svih ispraznosti i opasnosti,
od svakog zla sačuvaj ih. Amen.
(sv. Mirjam od Abelina)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 7. 2022. Gospodine danas 25-tog srpnja je blagdan svetog Jakova apostola – za kog se kaže da Jakov stariji Zebedejev, kako bi ga se razlikovalo od Jakova Alfejeva isto apostola. U evanđelju slušamo kako te je majka sinova Zebedejevih molila: ‘Reci da ova dva moja sina u tvome kraljevstvu sjednu uz te, jedan zdesna dragi slijeva.’ Kad su to čuli ostali učenici razgnjeviše se na Zebedejeve. Mnogi od njih su sebe gledali na tim mjestima. Zato si Gospodine njima i svima nama dao na znanje: ‘Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.’ Hvala Ti Gospodine za one koji su se služenjem nama utkali u naše živote. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 20, 20-28)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.42 sati A sad miganje gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu pa đinsticirajući na motomedu nastaviti na ajfon tipkuljiti osvrt na evanđelje (nedjelja) 17.57 sati Dobro je promigao sam. A sada đinsticirajući (na motomedu) bi valjalo kazat koju o evanđelju (nedjelja) … Ma provokativno je ovo kad moliš, moliš do u beskraj moliš Gospodina ribu - a On ti dadne zmiju. Nemoj gunđat, ne grintaj. Kao što sam činio, govorio sam: posve sam se Ti se predao Bože, svaki dan se molim i imam svetu misu a Ti meni ovako. Smiri se, saberi se, bolje pogledaj i ugledaj zmijolika ribu. Evo iz vlastitog iskustva govorim. Mogao sam gunđat da sam Njegova ovca. A Isus je dopustio da budem raspet na bolesničkom krevetu dobar komad života. Dopustio je da Mu ljubljenoj ovci pristupe tuđinci i nemilice je muče. E ali kad malo bolje pogledam u tu zmiju koju sam dobio umjesto ribe - ustvari sam dobio ‘puno lipi stvari’. Zahvaljujem Gospodinu za sve a ponajviše mučitelje - jer zbog njih je Alkarica suzu pustila nad Isusovom ovcom. Haj idem sada ovako đinasticirajući nešto za: ‘Dragi pravoslavni…’ Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 11,1-13


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.« On im reče: »Kad molite, govorite: Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!« I reče im: »Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ’Prijatelju, posudi mi tri kruha. Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ’Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem...’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti. I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se. A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!«
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide to znan da ti ka vojnik Kristov imaš molitvu kad lulu puniš duvanom. A reci jel’ te kad šta rastrese u molitvi? ‘Lujo sve šta bi me htilo smetat kažen neka bude na veću slavu Božju’

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako aj mi reci kako se molit? ‘Lujo nemoj mumljati, nemoj škomljit, nemoj kruničat. Samo reci: drmni Bože!’

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zmijolika riba (knev 17 c)


Moliš Gospodina ribu moliš, moliš, uporno moliš a dobiješ zmiju?! Saberi se i bolje pogledaj: nije li to zmijolika riba!!! Amen! Aleluja! (knev 17 c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2022., subota


Kad se spusti noć i kad se osvrneš na protekli dan i uvidiš kako je sve ostalo nedovršeno i koliko si toga planirao, a ostalo je kako je i bilo, i sve razloge zbog kojih bi trebao biti posramljen i postiđen; jednostavno prihvati sve tako kako jest, predaj sve u Božju ruku i ostavi sve Njemu. Tek tada ćeš otpočinuti u Njemu - uistinu otpočinuti, i započeti novi dan kao početak novog života. (sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein)

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Oh hvala Ti hvala Duše Sveti za normalan život u kom sam posve svoj. A to zato što imamo mogućnost posve se izručivati Tebi Bože naš. I danas je to bilo po krunici Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je nahrupio onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Na um mi je došao ‘lakmus papir’ koji reagira na prisutnost nečega. U nama ima tako nešto što raspoznaje tko je tko bez riječi. Taj ‘lakmus’ mi je pomogao prepoznati koje mi Gospodin šalje i one koji se nameću. Npr. taj moj ‘lakmus’ mi signalizira da mi: meštra Spliću, moje Pečnik-ove i seku Ivu Gospodin šalje. Ima ih još ali ovi su najčešće spominjani na web župi. O onima koji se nameću ne bih… Web župa Gospe Sinjske ima svoje dostojanstvo. Sad u četiri tu je njegovateljica Ana. Vjerujem sa kavom a comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Da bi netko bio tvoj...


15.38 sati Da bi netko bio tvoj - baš tvoj neka te požrtvovnom ljubavlju voli. Neka ti čini dobro i u dobru i u zlu. Neka ti svojim pristupom tebi priča o milosrđu Božjem (riječima ne treba). Da bi netko bio tvoj neka te voli kao što Isusovu ovcu voli seka Iva.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska najveća ti hvala što ruku si nam dala kad nismo znali kako Sinu tvom. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!
--
Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.
Ps 34

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najljepša ljubavna priča svih vremena, sadržana je u maloj bijeloj hostiji.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ispruži svoju ruku onima čije oči vape, molitvu i pomoć traže. Odazovi se na Kristov poziv čak i kada to znači da ćeš po blatu i trnju hodati. Ne boj se, jer "u ljubavi nema straha, savršena ljubav izgoni svaki strah" (1 Iv 4, 18). Bog je vjeran u svim svojim obećanjima, budi i ti vjeran svome Bogu. Ne kloni, ne posustaj, "jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim. Na rukama će te nositi da se ne spotakneš o kamen“ (Ps 91, 11-12). Uzmi svoj križ, reci "da" Kristu, ne odustaj, u pobjedu s Kristom, u pobjedu za Krista.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica, Brigita Švedska ili Birgitta iz Vadstene, kći suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, rodila se 1302. ili 1303. u dvorcu Finsta, u švedskoj pokrajini Uppland. Već sa 7 godina doživljavala je vizije muke i raspeća Kristova. Kad joj je bilo deset godina slušala je propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. HIiM

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.35 sati ‘Prvo poluvrijeme dana je bilo baš kako valja’ - Eto to sam sad u ‘krpama’ olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). Rekao bih uobičajen subotnji dan bez ćakule-banule na Cvjetnjaku. Ali Bog u ruke! Svega će bit i prijatelj i sreće. … Aha to sam napisao kad ‘vruum’ bljeskovit prasak i vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Ne mogu doć sebi pogledam bolje. Vidim to je naša pastirica s. Natalija s uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima). Od nje kraljice bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.32 sati Ha, pa nije feštaa ali posa je bija kako valja. A učinija sam ga nakon uradbe baš kako spada na Isusovu ovcu: potpune i cjelovite koju je filigranski dotjerano fiziomaherski izveo meštar Splićo. E ovo neka bude preglednik dana ‘Glas iz krpa’. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine,
daj mi dar da mogu ići u susret srcima.
Učini me dobrim prijateljem svih.
Učini da zračim povjerenjem:
onima koji pate i žale se,
onima koji traže svjetlost daleko od Tebe,
onima koji žele početi, a ne znaju kako,
onima koji se žele nekome povjeriti,
a ne osjećaju se sposobni.
(sv. Vinko Paulski)

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U svim djelima svojim sjeti se kraja svog i nikada nećeš zgriješiti. (Sir. 7,39)

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bože drmni!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je u otajstvu utjelovljenja navijestila euharistijsku vjeru Crkve. Kad je posjetila Elizabetu, noseći u utrobi utjelovljenu Riječ, postala je, na neki način, prvo ‘svetohranište’ u povijesti čovječanstva. Zar njezin zanesen pogled na tek rođenog Krista, kojega je privinula u svoj zagrljaj, nije možda nedostižan uzor ljubavi koja treba nadahnjivati svaku našu svetu pričest? Riječ je u biti o otajstvu ljubavi, jer živjeti u euharistiji znači ući u intimno jedinstvo s Kristom koji nas je ljubio beskrajnom i neizmjernom ljubavlju. (Papa Franjo)

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ali vi, braćo, niste u tami, da bi vas Dan mogao zaskočiti kao kradljivac: ta svi ste vi sinovi svjetlosti i sinovi dana. Nismo doista od noći ni od tame. (1 Sol 5, 4-5)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


5.58 sati Oh Svemogući, Sveznajući Bože neka mi bude, ali neka mi bude samo, samo ono zbog čega sam okice ipak otvorio one 2003. Amen = Neka tako bude = Amen!!!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.53 sati Ehej još hrrr… 4.46 sati Dobro je trunku su anđeli dolepršati u snove. Otišli su u pravo vrijeme. Taman prije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR). A onda samo nastavimo: kroz sve događaje i susrete u ovome danu (subota, 23. 7. 2022.) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nije san i nije daleko dan kad će kip Bezgrešne, zaslugom svojih bojovnika, kraljevati u srcu Moskve! (sv. Maksimilijan Kolbe)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da smo loze na Trsu (Isusu). Ali jadne bili loze da nas Gospa ne zalijeva. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati ‘Ovih dana će ‘lijepa naša’ postati ljepša jer otvara se najljepši Pelješki most.’ Eto tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). Ali zbilja mi je drago zbog ove ljepote. I ime mu je baš pogođeno. Dobro je da nisu pristali na eksperimente kao npr. most Olivera Dragojevića, most Antemurale kristijanitis, most ove ilI one brigade. A što? Pelješac ima svoj most - to je on. Ovo je korak do ideala onih koji su stvarali Hrvatsku. Cilj im je bio imati savršenu - svetu Hrvatsku. To je cilj i web župe Gospe Sinjske. Bogu u ruke! Haj, zdravi ii veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pouzdati se u Boga, u ugodnom miru sreće, može svatko. Ali pouzdati se u Njega bez pridržaja, u oluji i nevremenu, to mogu samo oni koji su Njegova duha. To je ono što Njegovo božansko Veličanstvo traži od tebe, jer te je privuklo k Sebi kako bi mu se posve otvorio. I ako ti to možeš, i ako to činiš, onda ćeš stajati s divljenjem pred čudom duše, time da prije ili kasnije vidiš kako iščezavaju sve strahote zbog kojih je tvoja duša drhtala. (sv. Franjo Saleški)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24, 7. 2022. Gospodine danas u 17-tu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja nas učiš kako moliti. Hoćeš reći molitva nije nekakvo mrmljanje ni pobožno mumljanje. Ako znaš da je si pred svemogućim i milosrdnim Bogom. Moli snažno – direktno, traži od Gospodina što ti treba i sigurno će ti pomoći. Kad znaš koliko si Mu dragocjen, da ti je svaku vlas prebrojao. Onda zbilja nema toga što ti neće dati što je za tvoje dobro. Samo dolazi Gospodinu i ustrajno kucaj… Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 1-13)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Eh znači li mi što da djed moga pradjeda koji se isto zvao Luka Rađa 1867. kupuje s bratom Blažom u Svilaji zemlju Livodica? 18.03 sati Huh, bio sam učiniti đir gelenderom hodnika uz s. Andrijanu. A sada đinasticirajući (na motomedu) htio bi kazat, kad sam još bio ovca na tim Livodica sam se rodio kao Vlaj. E dobro sada kak pravi Zagorec bacit bi valjalo trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. Hau bau ako smo mi loze na Trsu (Isusu) jadne bi mi loze bili da nas Gospa ne zalijeva. E ali kao loze na Trsu moramo podnijeti i kad nas gnoje smrdljivim gnojem. I kad nas posipaju otrovnim sumporom. I kad nam kod okopavanja dotaknu fine žilice. Ali sve se vjerujte isplati podnijeti za dobru kapljicu (vrancuzice u konobi dida Majora). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Iv 15, 1-8


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj - vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.
Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, što god hoćete, ištite
i bit će vam. Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«
Riječ Gospodnja

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov triba podnit i smrad i otrov brez grintanja. Baš kako i lozu posipamo gnojem i sumporom…’ E dide kako bi u konobi bilo vrancizice za klok-klok.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


E baba Jako vidin tebi nije teško privatit svatku nevolju. ‘Lujo zlato bakino nisam ti je od nevolje i teškoga. Samo znan da za nas Isusove vridi una: duraj, duraj paš’ u raj.’

- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2022., petak


- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Gospodin kaže da molitva nije nekakvo pobožno mrmljanje. Kad moliš: trži snažno i direktno što ti treba - dobit ćeš sigurno ako je za tvoje dobro. (knev 17 kg c)

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.17 sati Aha, je imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Nego baš sam na ‘goglee’ tražio kad je taj dan djedova i baka? To je sad u nedjelju (24. 7. 2022.) prošle godine je to utemeljio Papa Franjo. Krunica je bila za njih. Bilo mi se drago sjetit Ogorske starcadi. Dječji vrtić Isusovoj ovci su: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša… Od sve starčadi Ogorske sam ‘mile’. Ehej starčadi Ogorska zauzmite se da vaš ‘mile’ profunkcionira kad spada i kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sastavni dio svake mise je sveta pričest. Zato je misa i ustanovljena u okviru jedne večere, zapravo gozbe kako bi se naglasilo i blagovanje; jednako je tako ustanovljena i sa sadržajem istinske žrtve od koje se najčešće u povijesti spasenja blagovalo. Sam Isus to tumači riječima Posljednje večere, kad poziva: „Uzmite i jedite…!“, „Uzmite i pijte…!“ On dodaje u svojem euharistijskom govoru jasne riječi kojima upozorava vjernike: „Ako ne jedete Tijela Sina čovječjega, nemate života u sebi!“ Često bi se kršćani trebali sjetiti tih Isusovih riječi kako bi shvatili životnu važnost sudjelovanja na misi, a na osobit način onda i primanja svete pričesti kod svake svete mise. (fra Zvjezdan Linić)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine,
pomozi mi da odmah osjetim:
za one koji su kraj mene,
za one koji su zabrinuti i izgubljeni,
za one koji pate u sebi,
za one koji se osjećaju osamljeni
ne svojom voljom.
--
Gospodine,
daj mi taj dar da mogu ići u susret srcima.
--
Gospodine,
oslobodi me sebičnosti da Ti mogu služiti,
da Te mogu ljubiti, da Te mogu osjetiti
u svakom bratu koga susretnem.
(sv. Vinko Paulski)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska reci pravo ako smo mi loze na tvom Sinu Trsu jesil’ ti ona koja nas zalijevaš. O Gospe Sinjska za sve ti hvala.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.10 sati ‘Ma da sam ih svijećom tražio ne ih našao… one koje mi je Gospodin poslao’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) Od kojih je i naša pastirica s. Natalija - naizgled krhka časna sestrica. Ali kad uzdigne križ Kristov (i u srcu ga ima) zablista istina o njoj! To je moćna - suverena kraljica Hrvata. Pred kojom svaka nevaljalština i zloća ni ‘štuc ni muc’ - kao da je u zemlju propala. Svaka bolest i bolešćina, kuga i korona bježi i nestaje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.45 sati E sad u 10 sati je sveta misa kao Bogu hvala i svaki dan koju ćemo mi starčeki patri Isusove ovce koncelebriraju, a predvodi čvrsto se nadam uzoriti p. Marko Matić 10.42 sati Evo sada poslije đinasticirajući (na motomedu) mogu reći mnogi naši nisu sad bili na svetoj misi jer išli su na duhovne vježbe prije svetog Ignacija. Svetu misu je predvodio naš superior p. Mato Antunović. Mogu još kazat feštaa - učinija san pravo lip ‘posa’ - baš onako pravi - dva puta je trebalo potegnit vodu. Haj saberi se i daj koju svakodnevnu? Ma čudno mi to kako je stari Rađa (tatica, ima 89) sam samcat u cijeloj kuci. Kako ti njegovi nisu uz njega?! Ma… Valja kazat i danas ovaj dan raspetost (RBK) protječe korisno. A večeras će Bogu hvala Isusovu ovcu uraditi kako spada meštar Splićo. Svijet je velik i tvoj kada ti je dom u Srcu Isusovom. 11.22 sati Dok đinasticiram (na motomedu) i tipkuljim ovo po ovom ajfonu. Signalizira ajfon da me netko traži. Kad tko? Meštar Splićo javlja da je do podne tu. Hvala Bogu za ovu kap radosti. Haj, zdravi i veseli bili! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si loza na Trsu onda trebaš podnijeti posipanje smrdljivim gnojem i otrovnim sumporom da bi dao kapljicu radosti.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist, veliki i vječni svećenik Novoga Saveza, djelujući po službi svećenika, prinosi euharistijsku žrtvu. I taj isti Krist, stvarno prisutan pod prilikama kruha i vina, prinos je euharistijske žrtve. (KKC)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
--
U Svetištu sam tebe motrio
gledajuć ti moć i slavu.
Ljubav je tvoja bolja od života,
moje će te usne slavit.
Ps 63

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.09 sati Premda je rekao još ćemo se čuti nisam posve siguran jeli mislio ovdje u ‘plačnoj dolini’ ili kad ‘prijeđemo’ (poslije smrti). Čuo sam se sa starim Rađom (tatica, 89 ima) A što će? Sam samuje - teško mu je. Dođu mu ti njegovi - ali po noći je sam. Bože podaj mi Svoj blagoslov. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.56 sati Hajmo kako spada u ovaj dan (petak, 22. 7. 2022.) vedro i veselo. Ako hoćemo vedrinom odsijevati saberemo se pa od srca snažno hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Činimo to fino, pristojno i diskretno (glasom samo u prijekoj nudi!) Tako da se i poradi nas po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani i dragi p Luka , bonbon , na rashlađenje *103*…#
Za svaki knev veliko i od srca hvala; molite za nas! Pozdrav i blagoslov … iz Đakova
- Hvala lipa za bonbon! O srca p. Luka

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, na Isusovom grobu Magdalena je znala da je Isus zove - po boji glasa Ga je prepoznala. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati A i večeras (četvrtak) jesam li odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i svoje dužnosti (brevijar) olovkom sam u blok napisao (za spas rukopisa) Evo što: ‘Uljepšati ‘lijepu našu’ - znači u životu uspjeti.’ Tu u Hrvatskoj su moj korijeni. To ne moj dom koji mi je Gospodin dao. I zadatak zadao da više Njega ucijepim u povjereni mi dom. Ma zbog svetosti/ljepote Hrvatske i jesam Isusova ovca. Sav pastoralni rad (npr. Modrave) su zbog svete Hrvatske. Sretan sam ako je zbog Modrava Hrvatska bar malo svetija i ljepša. Ovu svoju raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) dajem Gospodinu na raspolaganje. Da njome stvori potreban duhovni potencijal kojim će se roditi sveta Hrvatska. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Briga je razgovor sa samim sobom o stvarima koje ne možeš promijeniti, a molitva je razgovor sa Bogom o stvarima koje On može promijeniti.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 7. 2022. Gospodine danas 23. srpnja kad je blagdan svete Brigite zaštitnice Europe. U evanđelju nam predstavljaš tko si Ti a tko mi. Za sebe kažeš da si istinski Trs. A mi da smo loze na Tebi našem Trsu. Kažeš svaka loza koja ne donosi roda sječe se i baca. A koja roda donosi podržava se da više roda donese. Gospodine mi Tvoje loze smo spremni podnijeti podrezivanje, i okopavanje, i gnojenje smrdljivim gnojem, i posipanje otrovnim sumporom samo da Tebi kapljicu radosti donesemo. Zahvalni što smo Ti toliko dragocjeni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 15, 1-8)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati E večeras meštar Splićo neće doći. Ali za koji minutić ću migat gelenderom hodnika uz s. Andrijanu pa ću đinasticirajući (na motomedu) istipkuljiti na ajfon što bi trebalo. … E bacio sam oko na evanđelje (petak) i sad bi valjalo koju o Magdaleni. Fascinantno je kako je Magdalena prepoznala da je Isus zove? A ne netko drugi - recimo vrtlar. To mogu razumjeti sam koji su zbilja voljeli. Po boji glasa je prepoznala Isusa. Svi mi smo zaključani pod šifrom koju samo Isus zna. Samima sebi smo tajna dok Isusu ne dopustimo da prošeta našom nutrinom i kaže nam istinu o nama. U svojim molitvama sjetimo se trenutka kad smo Gospodinu prepustili kormilo svog života. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Iv 20, 1-2.11-18


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Onda je ponovno došla i stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo - jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: »Ženo, što plačeš?« Odgovori im: »Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.« Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus. Kaže joj Isus: »Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš? « Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti.« Kaže joj Isus: »Marijo!« Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!« - što znači: »Učitelju!« Kaže joj Isus: »Ne zadržavaj se sa mnom, jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.« Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.«

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide na tebi se vidi daj za vojnika Kristova najglavnija ljubov. Bit tako praktičan i suosjećajan more samo bit uni koj ositija ljubov. ‘E Lujo to se panti kad ti ljubov naprama Kristu kralju u srcu proklija.’

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo mile privažno ti je uvik se sićat boje glasa dragog Isusa kad ti je reka da Njegov. Kad ti je ljubov u srcu pušćala cvitak.’ Auh baba Jako gdis' ti? Ajmo mi Gospinu ružarju.

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.07.2022., četvrtak


Kreposti se oblikuju po molitvi.
Molitva čuva uzdržljivost.
Molitva suspreže bijes.
Molitva sprečava osjećaje oholosti i zavisti.
Molitva privlači Duha Svetoga u dušu
i uzdiže čovjeka na Nebo.
(sv. Efrem Sirski)

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005 - u Palmi


- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pred našom slabošću Gospodin se ne suzdržava. On ne ostaje u svojoj blaženoj vječnosti i u svojoj beskrajnoj svjetlosti, nego se približava, postaje tijelo, silazi u tamu, naseljava prostore koji su mu strani. On to čini jer nije pomiren s činjenicom da se možemo izgubiti udaljavanjem od Njega, udaljavanjem od vječnosti, udaljavanjem od svjetla. Ovdje je Božje djelo: doći među nas. Ako se smatramo nedostojnima, to ga ne sprečava. Ako ga odbacimo, nikad se ne umara tražiti nas. Ako ga nismo spremni i voljni primiti, On ipak radije dolazi.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Ah, kako je dobro kad je sve ‘u škvaru’ = kad je sve uredno. Jer se red zna jel’ ova ura je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Eh onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Kad ti se ništa ne da znaš da imaš svoj redovnički red - i slijediš ga. Kad bi sve, znaš da prije svega imaš svoj redovnički red - i slijediš ga. Redovništvo je prava stvar (osobito za nesređene). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Suze, suze… su hrana danju i noću Gospe Sinjska tvog Sina Isusa naše oči vidjet hoće. Alkarice moćna najljepša ti hvala što si nam se sa Sinom susresti dala.

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo i spomendan svetog Danijela, starozavjetnog proroka. Jedan od četvorice velikih proroka, rodio se oko godine 619 (po nekima 623) prije Krista, a preminuo oko 536. Ime Danijel znači na hebrejskom “Bog mi je sudac”. Rane dane proveo je u Kraljevstvu Juda. HIiM

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.58 sati ‘Auh, meštar Splićo neće doći.’ Eto tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). A bas me je bio nazvao i tako mi rekao. Ali se zato sigurno sutra vidimo. … Aha ha Veliča duša moja Gospodina jer i danas je navratila naša pastirica s. Natalija. I pokazala istinu o sebi da je ona u svojoj najdubljoj biti kraljica Hrvata. Tek što je uzdigla križ Kristov kad ono bljeskovit prasak ‘vruuum’, vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta - divna i moćna kraljica Hrvata. Od koje bježi i sklanja se svaki porod Zloga svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj zdravi i veseli bili!

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.34 sati Ah, tako je dobro moći biti neupotrebljiv - a koristan. Milost je biti u zajedništvu s takvima kojima je samo važno da si koristan. Ha, milost je biti Isusova ovca kojima je bitno da ide AMDG. Sporedno je da li to ide s krampom u rukama ili tako da ležiš raspet u bolesničkom krevetu. AMDG neka ide to je važno. Evo bas je svratila naša pastirica s. Natalija i stavila tu stručak lavande. Miris svoje kreposti je ostavila u bolesničkoj sobi povjerenog joj starčeka. Haj gukni koju svakodnevnu za ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’. Ma sretan sam sretan i presretan: što sam svoj, imam svoje ljude i subraću s kojima se razumijem. Po cio dan činim sve na veću slavu Božju. A večeras očekujem oveći darak Božji. Fiziomaher meštar Splićo će uradi Isusovu ovcu baš kako spada. A na sve Isusove beštije spada u totalu potpuna i cjelovita uradba. Oh, Srce Božansko milost mi daj da vječni mi dom bude u Tebi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne suočavaj se bojažljivo sa životnim događajima, nego s čvrstom nadom da ćeš u Bogu, čija si svojina, biti slobodan. Nije li On do sada bio tvoje moćno utočište? Samo čvrsto i sigurno zgrabi Njegovu ruku koja te vodi, i On će biti s tobom u svjetlu i u tami, i gdje ti ne možeš ići, On će te nositi. (sv. Franjo Saleški)

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Suze su nam hrana danju i noću… A kad Krist provali u naše živote spoznamo da smo Njega čeznuli.

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada Crkva slavi Euharistiju posvećenjem kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu, uprisutnjuje se ista Žrtva na Golgoti, sada proslavljena; isti Svećenik Isus Krist; isti čin žrtvenog prinosa (prvobitni prinos Križa) nerazdvojivo ujedinjen s Kristovom sakramentalnom prisutnošću; prinos suvremen uvijek u uskrsnulom i proslavljenom Kristu. Mijenja se jedino vanjsko očitovanje ove predaje: na Kalvariji posredstvom muke i smrti na Križu; na Misi kroz spomen-sakrament: dvostruko posvećenje kruha i vina vezano uz Euharistijsku usrdnu molitvu (sakramentalna slika prinošenja žrtve Križa). (KKC)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako li je dragocjena, Bože, dobrota tvoja,
pod sjenu krila tvojih ljudi se sklanjaju;
site se pretilinom Doma tvojega,
potocima svojih slasti ti ih napajaš.
--
U tebi je izvor životni,
tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo.
Zakrili dobrotom sve koji te štuju,
i pravednošću svojom sve koji su srca čestita.
Ps 36

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.07 sati O Veliča duša moja Gospodina za mirnu noć i lijepe snove. Sretan sam i Gospodinu zahvalan što sam okice otvorio u pravo vrijme. Vrijeme je to od prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (četvrtak, 21. 7. 2022.) u kom ćemo vedrinom odsijevati baš kako spada. Zato što ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Time ćemo dan učiniti ljepšim. Jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati E sad ću se pokusat sjetiti teksta mislim da je to 2 kor. Svidio mi se dok sam brevijario svoje redovničko. Pisat ću po sjećanju bez gledanja, premda su mi u školi švetcevi bili omiljeni. Ide nešto kao ovo: ‘Otac milosrđa i Bog svake utjehe. On nas tješi u svakoj nevolji kako bi smo i mi sve koji su nevolji tješili onom utjehom kojom nas same tješi Bog.’ Sad baš ako i nisam svaku riječ upamtio - ali smisao je taj. Ha, pa i ovo je jedna eksperimentalna terapija. Jer onaj ‘tres’ u glavu ušinio je od mene ‘tabula raza’. Divim se Gospodinu kako još može računati na svoju ovcu (mene). Znam On ‘sedam darova razdaje’ - a trebat će ih meni i više razdati da Ga ne osramotim u poslu na koji me šalje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ustani u meni, Uskrsli.
Ti si sišao u smrt svima
koje je ona u sebe pokopala.
Siđi u mene, u sve što je u meni mrtvo,
svemu što čeka na Tvoj život i Tvoje svjetlo.
Ti si doista uskrsnuo iz groba
i mrtve vodiš u život.
One što su u mraku vodiš u svjetlo,
a grešnike vodiš pomirenju s Ocem.
Ustani i u meni, iz mojih grobova.
Sve što je mrtvo podigni u život,
moju bijedu u pogled ljubavi,
a moju krivnju u raširene ruke Očeve.
Amen.
(Georg Lengerke)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da će Isus od onih koji imaju učinit bogatune a od onih koji kažu da nemaju tešku sirotinju. Hajde realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Milosrdni i dobri Bože, blagoslovi ovaj dan. Darovao si mi ga kako bih ga doživio kao sveto vrijeme, vrijeme u kojem si Ti sâm uvijek uza me. Blagoslovi sve što ću danas primiti. Učini da moj rad uspije. Blagoslovi razgovore koje ću voditi. Blagoslovi susrete kako bih u svakome vidio odsjaj Tvoga lica. Blagoslovi ljude koji su mi pri srcu. Ne napuštaj ih na njihovom putu. Prati ih i pošalji svoje svete anđele da ih prate i štite. Blagoslovi ovaj dan kako bih ga živio u svijesti o Tvojoj iscjeljujućoj blizini punoj ljubavi. Blagoslovi danas i mene kako bih uzmogao postati izvor blagoslova svima koje ću danas susresti. Amen. (Anselm Grün)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 7. 2022. Gospodine danas 22-gog srpnja je blagdan Marije Magdalene. Svim Magdama i Mandama želimo sretan imendan. U evanđelju slušamo kako je na Tvom grobu plakala Marija Magdalena koja još nije znala da si uskrsnuo. A Ti si je uskrsli Gospodine upitao: ‘Ženo zašto plačeš?’ To si je upitao osobitom bojom glasa koju je mogla razumjeti ona koja Te je voljela kao Magdalena. U mahu je Magdaleni bilo sve jasno: to si Ti Isuse Kriste koji si uskrsnuo. Gospodine molimo Te i nas zovni onom bojom glasa kad smo se zavoljeli - znat ćemo da si uz nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 1-2. 11-18)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Jel’ ova ura regularno: comp je utrnut, joguritić srknut, guska ok. I sada dok sam jedva čekajući uradbe meštra Spliće, osvrnut bi se valjalo na evanđelje (četvrtak) …. Vidi ti vidi ovo. Gospodin će kaže od onih koji imaju učinit će bogatune. A onih koji kažu da nemaju golu sirotinju. E tu treba iskren i pošten biti. Nije sebe baš jednostavno proglasiti golom sirotinjom. Češće su to oni tipovi samo: ‘daj, daj…’ Ako Gospodin hrani ptice nebeska pa i tebi će dati koricu kruha jer ga ljubiš. Tko je iskren i pošten ako je pristojan reći će da ima. Eto od tih će Gospodin učiniti bogatune. Evo na vlastitim primjeru imam iskustvo. Od Gospodina sam dobio ‘puno lipi stvari’ ne zato što sam ih dostojan. Gospodinu svidjelo što sam iskren i što se trudim biti pošten. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 13, 10-17


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Zašto im zboriš u prispodobama?« On im odgovori: »Zato što je vama dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano. Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima. U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju.« »Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovog: uši začepiše, oči zatvoriše
da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju, te se ne obrate, pa ih izliječim.«
»A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli.«
Riječ Gospodnja

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide kaže svit lakoj Majoru kad ima lipu pensiju. Neću reć da ti nije lako a to zato jer imaš svoje zvanje vojnika Kristova. ‘E Lujo nije to lako krit od uni crljenih beštija.’

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako tis pravo, pravcato čudo Božje. Imaš tu potleušicu i svoje ovce. A živeš raskošno kuda si kraljica. ‘Lujo koj sa Bogom taj bogato žive.’

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.07.2022., srijeda


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Oh 'Srce Božansko Isusa moga Ti si veselje naroda Svoga.' Ah, Srce, Srce sretan sam što znam da nam je u Tebi vječni stan. E baš je sa HKR išlo to poslije krunice Božjeg milosrđa. A onda je pohrlio onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Čini se da moram priznat da sam hendikepiran. Ali ne zato Što ‘nemigam’. Nego Što nemam prijeko potreban dar za redak o Srcu Isusovom i Gospi Sinjskoj - po njima znam da sam Nebu jako drag - premda nedostojan. Sad od četiri je tu s. Andrijana i kava isto. Ali ono sto me uistinu raduje oko šest će pasti uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.25 sati Znam i znate vi koji ako me čitate da nisam knjiški tip a ni novinar nisam - to vam je pokora. Ali krivo mi što nemam dara ni za redak neki. Htio bi ga dati Alkarici koja mi je prevrijedan dar dala. Svaki dan pokušavam dati ali to se retkom ne može se zvati. 'Gospe Sinjska, podsvilajska majko, Vlaška Alkarice, kraljice Hrvata. Uvijek si za nas uvijek si naša a onda si i kraljice Europe cijele.'

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko, Gospe Sinjska mila hvala što si ovcu svoga Sina obdarila i tim darom ponovila onu od svog Sina: tko ima još će mu se dati da obiluje. Podsvilajska Gospe jer si uz nas stala, sa Svilaje kličem tebi hvala.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.45 sati ‘Baš sve je kako valja!’ Eto to sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). A tako i je. To što nemigam je uklopljeno u moje redovničko zvanje. Pravi redovnik mora podnositi nekakvu tlaku - pa neš' ti tlake nemiganje. Redovnici su se nekad bičevali iz pobožnosti. … A onda je nastupila ‘medicina’ za beštiju koronu i svaki porod Zloga. Navratila je naša pastirica s. Natalija i samo što je uzdignula križ Kristov bljeskovit prasak ‘vruuum’ vatromet od stotinu boja a na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje: je to ona, naša pastirica naizgled krhka časna sestrica. Ali dosta je da uzdigne križ Kristov (a i u srcu joj je) bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 sati A evo sad poslije svete mise neopterećen, slobodan i komotan u svojoj sobi đinasticiram (na motomedu) oko mene su krepošću urešeni Anđelko, naša pastirica s. Natalija a i subraća su tu. Sve baš moji ljudi. Sada je SOK = sve ok. Sve, sve je kako valja - ‘tamna noc’ je minula. Ah, kako je gorko za se ne znati i od tuđinaca raspinjan biti. Sretan sam i zahvalan za to raspinjanje jer ono je od Alkarice suzu dalo. A iz svakodnevlja? Tu su pomoćna terapeutska sredstva: comp, mob, motomed. Sve je uklopljeno u redovnički đir koji i danas ide od točke do točke. U taj đir bit će biti nekako uklopljena i večerašnja uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budi tu, Isuse,
kada noć bliži se
jer tama svjetla ne daje.
Budi tu, Isuse,
kada list uvene
jer za njim nitko ne plače.
--
Kad samoća udari,
kada srce zarobi,
i kad sve na svijetu
tako tužno je,
tada ruku pruži Ti,
dušu moju zagrli,
i budi tu, Gospodine.
--
Budi tu, Isuse,
kada ptice odlete,
kad draga pjesma utihne.
Budi tu, Isuse,
kad se sunce sakrije,
kad oblak srce prekrije.
(Služavke Malog Isusa)

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onaj tko je s Bogom potrebni minimum bogatstva za goli život ima.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je izvor svih ostalih sakramenata, zato što je u euharistiji, u najpotpunijem smislu, prisutan Isus Krist od kojeg svi sakramenti dobivaju spasiteljsku snagu. Ona je žrtva Tijela i Krvi Gospodina Isusa koju je on ustanovio da ovjekovječi tijekom stoljeća žrtvu Križa, sve dok ponovno ne dođe, povjerivši Crkvi spomen-čin svoje Smrti i Uskrsnuća.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin, Bog tvoj, cijeloga puta što ste ga prevalili nosio te je kao što čovjek nosi svoga sinčića. (Pnz 1, 31b)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Baš šteta da jutros nisam imao Gospinu krunicu uz HKR jer ste davali nešto o svetom Josipu.
Poručite uredniku: HOĆEMO GOSPU!


- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.12 sati Hajmo već sada u srijedu (20. 7. 2022.) - trebam kazat još ću zeru hrrr… E poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR - Auff jel’ no srijedom nešto o svetom Josipu) E pa ćemo vedro i veselo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Ako ćemo tako činiti vedrinom ćemo odsijevati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: kad poduzmeš nešto radit ne osvrći se na probleme. Samo moli i radi i bit će realizirano: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati ‘A večeras (srijeda) - o čemu ćemo Duše Sveti?’ Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) nakon što sam svoje redovničko izbrevijario. I nakon što sam učinio kratku ćakulu sa Duhom Svetim. Stvarno ne znam o čemu bi ovo ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon). Mogu kazat da je bitna oznaka ovih godina raspetosti (RBK) nemanje pojma kako će sve Gospodin izvesti. Ne zanima me - samo češće ponovim: vodi kako hoćeš me Ti. Zna Gospodin da znam da je Njegova želja da promigam (Gospa Sinjska mi je otkrila Njegovu želju). Tako se duhovno relaksirano osjećam znajući to. Više mi nije teško prihvati duhovne frustracije - upali mi se lampica ovu nevolju moram prihvati jer Gospodin po njoj nešto važno čini za ‘ono’ - što i je glavni plod ove raspetosti (RBK). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada se hvatamo u koštac sa svakodnevnim životom, kada dođu teškoće, sjetimo se: ''Sve mogu u Onome koji me jača!''. Gospodin daje jakost uvijek, neće dopustiti da nam je ponestane. Gospodin nas ne kuša iznad onoga što možemo podnijeti. On je uvijek s nama. Katkad možemo osjećati da smo u napasti da dopustimo da nas obuzme lijenost ili, još gore, malodušnost, osobito kada nas snađu nevolje ili kušnje života. U tim slučajevima ne klonimo duhom, zazovimo Duha Svetoga da nas darom jakosti podigne i donese novu snagu i zanos našem životu i našem nasljedovanju Isusa. Darom jakosti Duh Sveti oslobađa tlo našega srca, oslobađa ga od tromosti, nesigurnosti i svih strahova koji mu mogu stati na put, tako da se Gospodinova riječ provodi u djelo, na autentičan i radostan način. Taj dar jakosti je prava pomoć, daje nam snage, oslobađa nas od svih zapreka. (papa Franjo)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 7. 2022. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu a danas u četvrtak kad je svagdan. U evanđelju slušamo provokativnu stvar. Kažeš: ‘Onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima.’ Ha, zanimljivo. Ali pravo govoreći Ti koji hraniš ptice nebeske - svakome od nas daješ bar koricu kruha. Ima onih kojima je uvijek malo. Čiji je stav prema, svemu i svakome: daj, daj… Na te si mislio Gospodine kad si rekao da će im se oduzeti i ono što imaju. Molimo Te nauči nas pristojnosti da mi koji smo Tebe susreli sebe nikom ne predstavljamo kao tešku sirotinju jer Bog je dovoljno bogatstvo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 10-17)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati Dok sam jedva čekajući uradbe meštra Spliće bacit ću oko na evanđelje (srijeda) i reć koju. … Aha to je ono kad Gospodin uz more priča predivne priče. Zamisli Isus u čamcu, vali gingolaju barku, more šumi. I drži propovijed mnoštvu koje je na obali. Sve je pravo! Isusove riječi prijanjaju za duše onih koji su ga slušaju. I otkrio je važnu stvar i svima nama. Ako si nešto poduzeo raditi: pusti nerješive probleme, smicalice koje te frustriraju. Samo moli i radi rezultata će biti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 13. 1-9


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.« »Tko ima uši, neka čuje!«
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo ka vojniku Kristovu ti kažen. Akoš' uspit u poslu koji si poduzeja moli i radi.’ Je vidija san tebe dide. Štaj te žešći posa dopa ti svaki čas lulu puniš duvanom. ‘E triba bit sa Kristom kraljon.’

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo nemoj ti mislit svej u molitvi - triba zasukat rukave i radit’ E baba Jako da bi moga zasukat rukave ajmo mi imat Gospinu ružarju.

- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.07.2022., utorak


- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Ah kako je korisno raspet (RBK) biti. Neću reći da je dobro - a pogotovu da je ugodno raspet ležat na bolesničkom krevetu 18 godina. Bogu hvala prošlo je vrijeme ‘tamne noči’. Uredno živim svoje redovničko zvanje. Uz sve tri krunice uz HKR sam, znači i ovu krunicu Božjeg milosrđa sam imao. Pa je nahrupio onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Sad od četiri je tu njegovateljica s. Andrijana. Ali ono što me uistinu raduje oko šest će biti uradba meštra Spliće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ajde sv. Ilija nebo nam otvori, kišu spusti zemljici da odmori.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska hvala ti na divnom daru Vlaškom rodu si poručila: moli i radi biće ploda i na kamenjaru.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog može katkada dozvoliti da mi uzmanjkaju novac, zdravlje, mogućnosti, kreposti, ali mi nikad neće uskratiti Sebe samog, Svoju pomoć, Svoje milosrđe, sve ono što mi omogućuje da se stalno sve više Njemu približavam i da jače ljubim Njega i svoje bližnje, i da dođem do svetosti. (Jacques Phillippe)

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.58 sati ‘Anđelko hvala ti za propovijed!’ Eto tako sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) nakon što sam to rekao krepošću urešenom kad je iz sobe izlazio. A baš je ulazila naša pastirica s. Natalija naizgled krhka časna sestrica. Ali u mahu se preobrazba zbila. Tek što je uzdignula križ Kristov odmah ‘vruum’ bljeskovit prasak, vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala - ima je što vidjeti sjajem odjenuta, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Nikad pomislio ne bi da je to zbiljski lik naše naizgled krhke časne sestrice. Od nje takve sa križem Kristovim strka - zbrka u redovima tame i zla. Bježi sklanja se svaki porod Zloga, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati Čuo sam šapat u sebi: kreni! Sada prije svete mise koju će vruće se nadam i danas predvoditi uzoriti p. Marko Matić. Eh, tko je majka moja, tko li braća moja? Evanđelje se pita. Tko, tko - zanima i nas to? 10.38 sati Evo sada poslije svete mise đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat svetu misu nam je predvodio onaj kog sam poželio. E valja kazat da da sam odmah poslije svete mise učinio đir gelenderom hodnika uz krepošću urešenog Anđelka. A baš je navratila naša pastirica s. Natalija s br. Rosom. Dao sam mu kompliment da je on mladić jer može na svoje noge a ne kao ja starček. Aha jel’ ovo preglednik dana ‘Glas iz krpa’. Pa radi se sve na veću slavu Božju. Sklapam ovaj novi librić Modrave. A tu su pomoćna terapeutska sredstva: comp, mob, motomed. A večeras očekujem uradbu kakva spada na Isusovu ovcu a izvodi je fiziomaher meštar Splićo. Oho svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ehej lipi moj: ‘ora et labora’ nije fora iz lavora nego ako hoćeš da uspije to što si poduzeo onda: moli i radi!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija stvara jedinstvo svih kršćanskih vjernika u Gospodinu, tj., jedinstvo Crkve, Mističnog Tijela Kristova. (usp. KKC, 1396)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zavolje opet, Gospodine, zemlju svoju,
na dobro okrenu udes Jakovljev.
Otpusti krivnju narodu svome,
pokri sve grijehe njegove.
Suspregnu svu ljutinu svoju,
odusta od žestine gnjeva svoga.
--
Obnovi nas, Bože, Spasitelju naš,
i odbaci zlovolju prema nama!
Zar ćeš se dovijeka gnjeviti na nas,
prenositi srdžbu svoju od koljena na koljeno?
Ps 85

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.02 sati Pozdrav: Do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Hajmo ‘oštro i na prvu’ u ovaj dan (utorak, 19. 7. 2022.) vedro i veselo, vedrinom odsijevajući. A kako? Što nam je činiti? Pa jednostavno: samo kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnje su svete zaštitnice mučenice, Sveta Justa i Sveta Rufina (Santa Justa y Santa Rufina). Rođene su u rimskom naselju Hispalisu (danas španjolski grad Sevilla) u III. stoljeću, Justa godine 268, a njezina mlada sestra Rufina 270. Kćerke lončara, i same lončarice, nisu željele prodati svoju robu bogatom naručitelju kad su saznale da je namijenjena poganskim ritualima. U vrijeme Aurelijanovih progona a po naredbi gradskog prefekta Diogenianusa uhićene su 287. i strašno mučene. HIiM

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog reče i bi čovjek!
Slobodan! I sav u bitnom.
Politika je prekomplicirana da bi je shvatio.
Ono što shvaća i zna i je:
biti čovjek kakvoga je Bog htio kad ga je stvarao.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti duhom našim upravljaj,
Čistoćom da se bijelimo,
Od žive vjere plamtimo
Za otrov bludnje ne znajuć.
Himan

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Miljenko Smoje
Aha, mrvu manje je volija Vlaje neg Bodule - ma je isto bijaü dobar čovik - HVALA (facebook)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Krist kaže: ‘Tko je majka moja, tko li braća moja?’ Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati ‘Haj Duše Sveti gukni - o čemu bi?’ Eto tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). Sad baš ne bi ruku u vatru stavila da baš je ovo to. Ali bez daljega pomoć Duha Svetog je sigurna kad Ga se zamoli da nam u pomoć priskoči. Prepoznajem Njega i ovoj raspetosti (RBK). On je taj koji je htio da okice otvorim premda će me karijola dopasti. To znam da je karijola svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Pretpostavljam da znam zašto me je dopala. Za ono što sam poslanje dobio da učinim (‘puno lipi stvari’) potreba uistinu ogromna milost. To mogu spomenuti da mi je naslov doktorske radnje: SPC = RKC = SPC. A da bi u tome uspio (Gospodin misli da hoću) za to je potrebna enormno velika količina milost. I vjerujem da ću karijolom tu milost potegnuti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pogođen kušnjom, čovjek nevolju smatra nesrećom ne istražujući i ne želeći doznati prave uzroke, smisao, Božje dopuštenje. Vanjske okolnosti često smatra „krivcima”, dok, naprotiv, treba u vrijeme kušnje silaziti u vlastite dubine, poniziti se, tražiti snagu Duha da se one podnesu i da im se nađe rješenje. „Zašto baš ta kušnja, upravo ta bol…? Sve drugo, samo to ne…” A upravo „drugo” ne bi bila kušnja i bol. Treba vidjeti i drugu stranu medalje. Možda je upravo ta bol bila potrebna da se otkrije dublja, nevidljiva rana i da se organizam spasi. Možda je ta „smrt” bila spasenje za vječnost. Onaj gubitak, ona kušnja što je potresla čitavo biće, bila je zapravo izlaz u novu svjetlost, novi život. Ako se nevolja i kušnja primi iz ruke Božje strpljivo i pokorno, a još bolje ponizno, ona postaje blagoslov. Duša se kroz kušnju pročišćava, upravlja k Bogu; traži u njemu svoj spas. (s. Marija od Presvetog Srca)

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 7. 2022. Gospodine danas u srijedu 16-tog tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju slušamo: ‘Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali.’ Gospodine evanđelist Matej je ovo divno rekao. Osjećamo se i mi u tom mnoštvu uz more. Tvoje riječi nam prijanjaju za dušu. Hvala Ti za poruku koju si nam odaslao: Kad poduzmeš nešto raditi ne osvrći se na poteškoće nego moli i radi i plodova će biti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 1-9)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.23 sati. ‘Tko je majka moja, tko li braća moja…. Hvala Ti Gospodine što si se to pitao, to isto se i mi pitamo. I mi smo osvjedočeni da nam mogu ništa ne značiti oni koje je ista majka rodila. Tvoj Duh Kriste stvara bliskost i zajedništvo. Oprosti jer sam shvaćao bliskost po inerciji. Uistinu su bliski oni koji se žrtvuju jedni za druge. Ha, ovo je osvrt na evanđelje (utorak) kojega tipkuljim na ajfon čekajući meštra Spliću da me uradi kako spada. 20.36 sati Evo sad iz ‘krpa’ samo da kažem je bija je i ‘samo tako’ me uradija. I kompliment sam dobio da sam migao kao kad se prijatelj Trišnja kaubojski gega Kmanom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 12, 46-50


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Dok je Isus još govorio mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Onomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema svojim učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«
Riječ Gospodnja

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide nije mi drago šta smo mi rod Ogorski vako raspršeni. ‘Lujo ka vojnik Kristov tribaš znat: uni koji su u molitvi zajno - zajno ostaju.’

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ja pravo i ne neznan od kojeg smo kolina mi krvna svoja. Biće još od unog Šešule. Al’ ti si moja veće neg iko. ‘Lujo toj zato šta mi zajno molimo Gospinu ružarju.’

- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2022., ponedjeljak


- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na kraju svih naših traženja, postaje jasno da jedino Bog može prevladati i pobijediti patnju i smrt. Uistinu, tim uvjerenjem se do kraja ne rješava čovjekovo praiskonsko pitanje o patnji, ali nam se otvara usmjerenje da patnja u konačnici nije uzaludna, da ona vodi u pobjedu ostvarenu u Sinu Božjemu. Također, ta nam spoznaja vjere neće ukloniti svu težinu koju kušamo u ovozemaljskim trpljenjima, ali će nam pružiti utjehu da se u sigurnoj nadi možemo nositi s njima i da postanemo bliži onome što preporučuje Prva Petrova poslanica: „Ako tko trpi kao kršćanin, neka se ne stidi, već neka hvali Boga tim imenom.“ (1 Pt 4,16). (p. James Martin, SJ)

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Oho Duše Sveti neka bude kako hoćeš Ti. A valjda i jesam za to okice otvorio kad se činilo zatvorene će zauvijek ostati. He, bio je to uobičajeni razgovor sa Duhom Svetim poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je potekao onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Dobro sam jer radosno iščekujem spiritualno-fizikalnu uradbu meštra Splice. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kad nam svi okrenu leđa hvala Bogu što sigurno znamo da tebe imamo. Podsvilajskasa majko budi uz nas.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.02 sati ‘Bogu hvala za krepošću urešenog Anđelka opet mi je namjestio radio na HKR - tako da mogu uz HKR imati sve tri krunice. … Aha tako sam olovkom napisao u blok (za spas ruklopisa). Kad i danas je bilo ‘vruuum’ bljeskovit prasak i vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Ali to je pravo pravcato čudo da je ta divotna kraljica zapravo naša krhka (samo naizgled) časna sestrica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Od nje takve bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ivan (Bodul) Rađa
b. 24 December 1815
Zvali su ga Bodul, jer se iz Kaštela (gdje je radio kod nekog Bodula) vratio u bijelom odijelu. Po njemu potomci 'Bodlovići'. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati Da vidimo: stanje stvari? Dok đinasticiram (na motomedu) naša pastirica s. Natalija namješta krevet. To sada poslije svete mise koju nam je i danas predvodio uzoriti p. Marko Matić. Ha, a u svetoj misi imao sam na pameti sve one koji su me dali i sve ono što me je oblikovalo. Za sve potrebne darove sam molio - a napose za dar samozatajnosti. Za milost moći prihvati nevažan i sporedan biti. Ova medijska promocija tomu smeta. Milost, milost samozatajnosti mi treba. To žeđam kao pustinja kišu. Eh znam za to biti treba znati da si uz Gospodina dovoljno velik. Tu milost trebam: utonuti u Gospodinovu ljubav. Ma haj pusti sad to! Daj koju svakodnevnu. Vesela, vesela, radosna vijest - večeras će na Isusovoj ovci pasti uradba kako spada a izvest će je fiziomaher meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je tako velik da ga se isplati tražiti cijeli život. (sv. Terezija Avilska)

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej rođo triba bi! (I on da je Isusov?!)

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molim Te, daj mi sve dublje spoznavati i iskusiti tajnu Euharistije. Daj mi vjerovati u ozdravljujuću snagu Tvoje ljubavi koja pretvara moj strah od prikraćenosti, od premalo ljubljenosti u zahvalnost da u pričesti smijem biti potpuno ispunjen Tvojom ljubavlju. (Anselm Grün)

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što nabrajaš naredbe moje,
što mećeš u usta Savez moj?
Ti, komu stega ne prija,
te riječi moje za leđa bacaš?
--
Sve si to činio, a ja da šutim?
Zar misliš da sam ja tebi sličan?
Pokazat ću te i stavit ću ti sve to pred oči.
Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu:
i onomu koji hoda stazama pravim —
njemu ću pokazati spasenje svoje.
Ps 50

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Šimun iz Lipnice (Szymon z Lipnicy), poljski franjevac bernardinac, rođen je oko 1435. u gradiću Lipnica Murowana (Malopoljsko vojvodstvo), u siromašnoj i pobožnoj obitelji, kao sin Grzegorza i Anne. Bistar i pobožan dječak, nakon završetka župne škole studirao je od 1454. na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. HIiM

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"... mi hrvatski biskupi 15. siječnja 1992., na dan kad je Hrvatska priznata međunarodno kao slobodna i neovisna država, domovinu našu, hrvatski narod i sve ljude povjerili Bezgrešnom Srcu Marijinu. Povjerili smo joj naše muke i nade, posvetili smo joj svoj život i svoj križ da stoji s nama pod našim križem, (...) U evanđelju piše da je Ivan poslije "oporuke križa" Majku Isusovu uzeo k sebi (usp. Iv 19,27). I mi smo je tom posvetom ponovno svečano uzeli k sebi da bude "sveta Mati naše Djedovine (...)" i da moli s nama i za nas za naše iskreno obraćenje (...). Moramo je uvesti u svoj dom, u svoj život da to bude uistinu novi život po Božjoj volji!" ('Uz križ Isusov stajaše Majka Njegova' - Sluga Božji Franjo Kuharić, 8. ožujka 1992.)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Križ je najpotresnija slika b o ž a n s k o g a m i l o s r đ a koja postoji na ovome svijetu. Križ prikazuje kako je daleko išlo Očevo milosrđe da svima pomogne. Pjesnik i obraćenik Paul Claudel piše: "Križ, to je Bog na djelu. Križ nije samo Njegovo oruđe nego i način Njegova djelovanja; djelo koje izbavlja i povezuje; križ je proširenje Božje ljubavi na sve četiri strane svijeta. ('Uz križ Isusov stajaše Majka Njegova' - Sluga Božji Franjo Kuharić, 8. ožujka 1992.)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Marijo, o Vlajino tebi hvala jer si nam Isusa dala. Ovci svog Sina si život dala - HVALA!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.58 sati Hajmo u ponedjeljak (18. 7. 2022.) sretan jer novi je radni dan, ‘sve mi cviće cvita’ (baba Jaka) jer danas ću imati uradbu kako spada - a izvodi je meštar Splićo. Za malo vremena učini ću prvi korak (Gospina krunica iz HKR) - a onda leeet! Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„Nemirno je naše srce dok ne otpočine u tebi, Bože“. Tom rečenicom je sv. Augustin rekao sve bitno o našem životu. On je vjerodostojni svjedok jer je sve to doživio. I upravo taj nemir u nama, to svakodnevno iskustvo da nas ništa, ama baš ništa na ovom svijetu, ne može potpuno zadovoljiti, svraća pažnju našeg srca i našeg razuma na našu budućnost, imenom vječnost i vječni život. Ta budućnost vječnoga života nam daje snagu da možemo lakše podnositi našu svakidašnjicu. Od žive svijesti na nju, dobiva smisao svaki korak našeg djelovanja. Sve je stavljeno u pravilan red, svaki korak ima svoje mjesto u našem cjelokupnom životu. Živjeti u svijesti na budući vječni život, znači imati učinkovito mjerilo za istinsku i lažnu veličinu, za ono što je bitno i što je sporedno. (dr. Josip Sabol)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, oni u evanđelju od Isusa traže neki znak. Smiješno! To je isto kao da pitaju ribu zna li roniti? Ha, ha… Haj realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.50 sati ‘Njegovateljica ‘Lj’ je rekla: ‘Neka vas dragi Bog čuva.’ E sad ću pogledat tv-dnevnik (kao sto običavaju Isusove ovce) 20.03 sati Hajmo dalje. Ma baš si mislim? Što je Gospodin htio kad mi darovao ovo vrijeme raspetosti na bolesničkom krevetu. To je jako dragocjeno vrijeme. S Kristom biti raspet to mora biti neki važan projekt za Crkvu Božju. Slutim što bi to to moglo biti ali ne bih o tome… Mislim da je dobro osmišljeno ovo vrijeme ‘ležarine’. Kao prvo uredno živim svoje redovničko zvanje. Onda razvio sam sms-apostolat, a i na webu me ima. Upravo slažem librić ‘Modrave’ kojeg se nadam do kraja ove godine dovršiti. U njem će biti tekstići sms-apostolata: 1. Jutarnje molitve za HKR, 2. Svi knev-i 3. Dnevne duhovne iskrice. Sve bi to trebalo biti raskošno ilustrirano slikama sa Modrava. A da bi išta od tog bilo samo ću reći oprobanu formulu: Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 7. 2022. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu, a danas u utorak kad je svagdan u evanđelju slušamo dok si se bavio svojim poslom - govorio o Božjim stvarima. Došli su i oni koji su bili Tvoje krvno srodstvo umišljajući da su zato povlašteni. Dojavili su Ti da su došli i Te čekaju. Ti si ih Gospodine pustio da čekaju i pred okupljenim mnoštvom preutemeljio međurodbinske odnose riječima: ‘Tko je majka moja, tko li braća moja?’ I pružio si ruku prema svojim učenicima rekao: Evo majke moje i braće moje! Doista tko god vrši volju volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat, i sestra, i majka. Hvala Ti Gospodine što si nas ovim riječima oslobodio utega i dao nam krila. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 46-50)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.53 sati Đinasticiram na motomedu dakle tipkuljim po ajfonu. To je kao ono: Cogito ergo sum. Ako me pamet služi to je reka onaj Francuz Descartes. Aha dobro mi dođe ova terapija u totalu. Nije baš kao ona potpuna i cjelovita ali vjerujem da će je sutra izvesti meštar Splićo. A e ovo bi se trebalo osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak)… Aha od Krista traže znak. Bhuu smiješno. Nešto kao da netko pita ribu zna li roniti. Dapače čak što više Isus nije jedan od proroka On je Svemogući Bog. Sa takvima razgovarati nema smisla. Zato njima Isus: ‘Naraštaj ovaj opaki i preljubnički znak traži… Kad imaš pred sobom SVE besmisleno je tražiti bilo što. Ovo društvance se doima kao oni naši koji nas povlače za rukav guraju nekakve letke i pozivaju: obrati se obrati… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 12, 38-42


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Neki pismoznanci i farizeji zapodjenuše razgovor s Isusom: »Učitelju, htjeli bismo od tebe vidjeti znak.« A on im odgovori: »Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jone proroka. Doista, kao što Jona bijaše u utrobi kitovoj tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći. Ninivljani će ustati na Sudu zajedno s ovim naraštajem i osuditi ga jer se oni na propovijed Joninu obratiše, a evo, ovdje je i više od Jone! Kraljica će Juga ustati na Sudu zajedno s ovim naraštajem i osuditi ga jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo, ovdje je i više od Salomona!«
Riječ Gospodnja

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Lujo vojnik Kristov uvik uči jer uvik čita. Čita il' libre il znake oko sebe.’ Aha dide sad ja znan zaštos' ti tako dobro načitan. Ti si najvolija odat na Svilaji kroz bukovinu.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tvoja vira je čvrsta ki kamen. Da znadeš čitat reka bi das’ načitana. ‘A Lujo čitan ja čitan šta mi dragi Bog govori po Svilaji, po Čanbrovici, i po ovcon koje pazin. A najdraže mi je čut šta mi govori po Gospinoj ružarji.

- 06:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2022., nedjelja


- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Ah, kako je dobro… Pa je dobro je kad možeš i smiješ uredno živjeti. Imaš sve svoje što ti je potrebno. Nitko te ne gnjavi, nitko ne davi… Ah daleko su takvi… Jel’ ovo vrijeme zna se da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Aha, i danas je potekao onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! Ah a što? Nikad nisam mislio da će mi pastorali prostor biti čitav web kontinent. Sad je za one koji su od našeg Hrvatskog jezika, ali… Sad je u četiri tu njegovateljica ‘Lj’ vjerujem s kavom, a comp i kava - to ide. Osim toga pokušat ću se čuti i sa mojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk… I ćakula-bakula će poteci i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice zanima li koga tko je Sin tvoj nek’ pitaju tebe. O Gospe Sinjska hvala ti za Sina.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj samo tko živi čestito,
koji čini pravicu,
i istinu iz srca zbori,
i ne kleveće jezikom.
--
Koji bližnjem zla ne nanosi
i ne sramoti susjeda svoga;
koji zlikovca prezire,
a poštuje one sto se Gospodina boje.
Ps 15

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav prema Kristu može se iskazati: 1. Zauzeću, radom, aktivnošću - kao Marta. 2. Predanjem, molitvom, kontemplacijom - kao Marija. Bitno je da Marta i Marija jednako Krista ljube. (knev 16 kg c)
- Hvala. Ja nažalost ne molim Boga i ne idem u crkvu. Osjećam se odbačeno.
- Kažeš da ne moliš? A znaš da bi molitva trebala biti komunikacija s Bogom. Ove tvoje riječi su bile komunikacija s Njim. Sjetit ću te se u molitvama. Od srca p. Luka

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Too Ogoranac ne podavijaj rep. Uzdigni glavu i čini kao Kristov vojnik: sve na veću slavu Božju! Od srca p. Luka

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


3.05 sati A i danas sam u učinio olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Što sam to napisao? Aha: ‘s. Andrijana je došla po blagoslov i rekla da je poslije tu ‘Zagorka’ (njegovateljica ‘Lj’). A kako je naša pastirica s. Natalija doma morat ću se i danas sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim zlom. Reći ću Zdravomarju Alkarici da ona naredi svakom porodu Zloga: ‘Biš’ ća od svetoga!’ … Zdravomarijo… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrijeme može biti odgođeno,
način može biti neočekivan,
ali odgovor će sigurno doći.
Nijedna suza tajne patnje,
ni dah svete čežnje Bogu izliven,
neće biti izgubljen,
nego će u Božje vrijeme i način,
poput vjetra dopuhnuti u oblacima Milosrđa,
i pasti poput pljuska blagoslova na tebe,
i na one za koje moliš.
(James Manjackal)

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati A haj da započnem na ajfon tipkuljiti preglednik dana ’Glas iz krpa’ sada pred otvorenim compom. A Nastavit ću poslije svete mise đinasticirajući na motomedu 11.07 sati A to je Bogu hvala sada poslije svete mise i poslije nego sam učinija ‘posa’, i nakon učinjenog đira gelenderom hodnika uz krepošću urešenog Anđelka. E i kaži šta ima za ovaj ‘Glas iz krpa’? Ah šta ima? Oli se ne more vidit da blage veze nemam sa ovim slovima. U ono vrijeme kad se u školi čitalo ‘Zlatarevo zlato’, ‘Rat i mir’ i slične fore… Ova ovca je dušu napajala čitajući iz ‘Slobodne’ Splitskog redikula Miljenka Smoju inače izvrsnog novinara. Znam da politički nije čist ali kad je ‘partija’ ima sam za njega svetu misu. Vjerujem da će se i za njega naći mjesta u nekoj ćoši Neba. A danas? Nedjelja, nedjelja najljepši dan. Čitav dan činimo sve na veću slavu Božju. Svi moji su sa mnom u srcu, a danas ću se preko moba čuti sa mojim Pečnik-ovima i sa mojima u Solin (seka Iva). Oho svi moji ste vi jer dom je moj u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budite strpljivi, jer Bog ne voli žurbu ...
Budite hrabri, jer Bog vam šalje kušnje...
Budite otvorena srca, jer Bog ne voli mrzovolju...
Budite zahvalni, jer o Bogu ste ovisni i bez Njega ste ništavilo…
Budite skromni, jer Bog vas ne pita za imetak…
Budite milostivi i bit ćete Bogu posebno dragi...
Dat će vam strpljenja, jer zna da vam je potrebno
Dat će vam hrabrosti, jer zna koliko ste slabi
Dat će vam ljubav, jer zna koliko je oholosti oko vas
Dat će vam mudrost da budete zahvalni
Dat će vam skromnost da budete zadovoljni malim stvarima.


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


U Krista se vjeruje ili ne - sumnja nije opcija.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nakon pričesti razgovarajmo s Gospodinom. Ta to je jedinstvena prigoda. Stoga je ne propuštajmo. Jer Bog ne uzvraća nezahvalnošću za boravište u kojemu je dobro primljen. (sv. Terezija Avilska)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. (1 Kor 12, 4-6)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Hajmo sad poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) vedro i veselo kroz ovaj dan (nedjelja, 17. 7. 2022.). E a da bi mogli vedrinom odsijevati kroz sve događaje i susrete snažno od srca fino, pristojno i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Učinit ćemo dan lijepšim jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U našemu životu ispreplitat će se razdoblja duhovnog mira i razdoblja silovitih bitaka, prolazit ćemo možda i kroz razdoblja mraka i duboke boli, s napašću da se obeshrabrimo… Prizor Isusa u Getsemanskome vrtu uvijek će nam pokazati kako nastaviti dalje: ustrajnom molitvom punom pouzdanja. Da bismo napredovali na putu k svetosti, posebno kada osjećamo težinu vlastite slabosti, saberimo se u molitvi, u povjerljivu razgovoru s Gospodinom. U molitvi nije u pitanju što se kaže ili kako se osjeća, bitna je ljubav. A ljubav se izražava u nastojanju da nešto kažeš Gospodinu, čak i onda kada misliš da mu nemaš što reći. Ako se budemo toga držali, naš će život biti obogaćen i ojačan. (Francisco Carvajal)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, zapitajmo se kako služiti Kristu? Samo molitvom? Ne! Samo radom? Ne! Evo kako: realizirajmo SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo i večeras (subota) skladno, ugodno i normalno. Odradio san svoje ceremonije (tv-dnevnik) i svoje obveze (brevijar). A onda sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). A zapisao sam što sam vidio na tv, neposredno prije tv-dnevnika: ‘Mate Rimac - karizmatik’. Ma uopće divno je čudo kako cvjeta domovina Hrvatska. Bilo mi je drago vidjet da je moj Osijek dobio pravi bazen. A onda da se nastavilo na Osoru muzicirati. To je moja Hrvarska koju volim. Ono gore da je Rimac karizmatik. Ima u tim Livnjacima nešto. Sjećam se ‘osamdesetih’ Livnjaka iz Palme (BSI u Palmotićevoj). Svi su se dali voditi od Duha Božjega i danas oni znače za Hrvatsku. Ha, Rimac je karizmatik u smislu da zna napredovati u onom što je započeo. Nije to da se tek tako da se nešto radi. U pristupu poslu toga čovjeka prepoznao sam Lojolinu karizmu. Radi što je dobro, korisno i novo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Podno mula stoji moja barka.
Nema u njoj kormila, ni visokog jarbola.
Nema u njoj ni srebra ni zlata,
u njoj su samo dva vesla od starih vrata.
Poći ću u barku sutra pred zoru,
konope odvezat i zaplovit na pučinu.
Kada srce zadrhti i zovne Ideal,
mora se podignut sidro, ostavit zavičaj.
Ploviti je lijepo snagom Gospoda
i u srcu čvrsto držat grančice maslina.
A kad moru života jedanput dođe kraj,
moja će barka zaplovit u vječni zagrljaj.
(Služavke Malog Isusa)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 7. 2022. Gospodine danas u ponedjeljak, 16-tog tjedna kroz godinu je svagdan. A u evanđelju slušamo kako se društvance sumnjivaca - zavrnutih farizeja i pismoznanaca obrušilo na Tebe da im dadneš neki znak. Kao što su to činili i do tadašnji proroci. Ajoj Gospodine kakvo ne znanje i vjerski fanatizam. Oni u Tebi vide tek jednog od proroka. Dobro si im rekao: ‘Naraštaj opak i preljubnički znak traži…’ Gospodine pomozi nam orijentirati se u ovakvim situacijama. Nađe se i kod neupućenih zanesenjaka i fanatika kojima iz svakog džepa im viri Biblija. Koji bi nas kao obraćali. Molimo Te Kriste sve nas privuci k sebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 38-42)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.32 sati Evo sad sam comp utrnuo jer svaki časak ću uz njegovateljicu ‘Lj’ učiniti đir gelenderom hodnika. Pa smireno nastaviti ovo tipkulji na ajfon đinsticirajući na motomedu.17.59 sati A sada nastavljam đinasticirajući (na mmotomedu) slobodno i sabrano sa osvrtom na evanđelje (nedjelja). Ole, ole to je Marija i Marta. Marta promovira: treba radi - tako ćeš činiti sve na veću slavu Božju. Marija promovira: trebaš moliti, kontemplirati- tako ćeš ono što Marta kaže da će radom. Eh kako iskazivati Bogu ljubav? Da li samo akcija, akcija - akcijom. Ili: pusti me stat! Razmatram, molim, kontempliram - kontemplacijom. E kako? Kako kome paše! Jedno i drugo je dobro. Lojolinu karizma mi se svidjela jer je ona: kontemplacija u akciji. Evo to upravo činim dok ovo sabrano tipkuljim istovremeno naporno radim (okrećem pedale ove naprave). Haj zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 10, 38-42


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«
Riječ Gospodnja

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo vojniče Kristov to znaš moreš radit sve na veću slavu Božju: il’ radon il’ molitvom.’ Ehe dide ja s babom Jakon molitvom a s tebon rađon.

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Uh baba Jako slušan vanđelje, gledan tebe. I mislin da ti bolje ljubiš dragog Isusa s Gospinon ružarjon nego s ovcon. ‘Lujo moli i radi.’

- 06:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16 C MARIJA I MARTA Lk 10, 38-42


Lk 10, 38-42: Dok su oni tako putovali, uđe on u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: "Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne." Odgovori joj Gospodin: "Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti."
Isus ulazi i u tvoje selo, i želi zauzeti svoje mjesto u tebi. Da li ćeš ga primiti kao Marta ili kao Marija? I u kontemplaciji i akciji, on mora biti na prvom mjestu.
Marta želi spremiti izuzetan ručak, i pri tom, naravno, sa svojom sestrom. No, vidi da nešto nije u redu, da je izvan događaja. Želi služiti Gospodinu, ali na način kako je to ona naumila. (Slična je Petru...) Marta radeći za drugoga sebe ostavlja u prvom planu.
Iz njenog krivog stava prema Bogu, javlja se i kriv stav prema sestri. Misli da ju je sestra ostavila, a zapravo je Marta ostavila Mariju. Toliko puta kukamo da nas je Bog zaboravio, a zapravo smo mi njega zapostavili.
Bog ne traži nešto od nas, Bog traži nas.
Marta, Marta... uzbunjuješ se za ono što uopće nije važno, što ni ne očekujem, što nije volja Božja. A samo je jedno potrebno: to je prisutnost onoga tko je moj Bog, moje sve.
Bog nam često dolazi na način na koji ga uopće ne očekujemo.
Marija nema svoga plana. Ona sluša Isusa. On joj je najvažniji. Spremna mu je sve dati, pa i izložiti se neugodnosti koje će doživjeti od Marte.
Često se bavimo mnogočim samo da ne bismo morali staviti Krista na prvo mjesto.
Iziđi iz svog središta, i tamo pusti Krista.
"Tražite najprije kraljevstvo Božje, a sve drugo će vam se nadodati."
- Isus dolazi da njih obdari, Marija to shvaća. Ali Marta misli da ona njega treba obdariti.
- Početak duhovnog života počinjemo riječima: "Gospodine što za te mogu učiniti?" Ubrzo shvaćamo da ništa nismo kadri učiniti. A u zrelosti čujemo njegove riječi: "Što hoćeš da ti učinim?"
- Marta izigrava mučenicu. I misli da ju je Marta ostavila na mukama.
- U poslovima koje radiš, u žrtvama i molitvama... tko je u prvom planu: ti ili Bog? Ignacije: “Sve na veću slavu Božju!” A tvoji poslovi na čiju su salvu?
- Što je ono što smatraš svojim i od čega bi se trebalo distancirati?
- Da li ti daješ drugome ono što mu uistinu treba, ili sam odlučuješ što mu treba?

- 06:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Akcija – kontemplacija (knev 16 kg c)


Ljubav prema Kristu može se iskazati: 1. Zauzeću, radom, aktivnošću - kao Marta. 2. Predanjem, molitvom, kontemplacijom - kao Marija. Bitno je da Marta i Marija jednako Krista ljube. (knev 16 kg c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2022., subota


- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Bogu hvala za normalan, uredan život. Kad se zna što je kad. Jel’ ova ura zna se da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Ah zna se i to da je potekao onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ah ma to je zdravlje - imati uredan život. Baš sam maloprije u razgovoru sa Duhom Svetim rekao da znan da me On ‘u nemoćnima tjelesnim potkrepljuje bez prestanka’ po meštru Splići. Ali da mi nije toliko do tog ‘miganja’ koliko i do drugih darova Duha potrebnih za funkcioniranje. Sad u četiri je tu njegovateljica ‘Lj’ vjerujem s kavom a comp i kava - to ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži nam kaži Alkarice tko će ako ne ti. Il’ je bolje samo raditi za Boga, il’ samo moliti. Gledajući tebe odgovor već znamo: treba moliti i raditi. Hvala Bogu što te imamo.

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.04 sati ‘Eh, Haj ti shvati ovo…’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Da, da haj ti shvati ovo: sve je dobro, sve je za pet. A bez meštra Spliće i bez mojih Pečnik-ovih. Bez njih sam prepušten redovničkom điru od točke do točke. I SOK (= sve ok) … Ah tako je dobro što se u redovništvu zna kad je šta. Jel’ ovo doba zna se da navraća naša pastirica, krhka časna sestrica i otkriva svoj zbiljski identitet. Dosta je da uzdigne križ Kristov odmah bljeskovit prasak, vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Ne mogu vjerovati da je to naša pastirica, krhka časna sestrica. A je zbilja je to ona bila. Pitajte njegovateljicu ‘Lj’ koja to vidjela. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati Sunce, sunce meni, sada poslije svete mise na kućnoj terasi, sja. Tu je i njegovateljica ‘Lj’ koja mi je kavu donijela. Svetu misu nam je predvodio uzoriti p. Marko Matić. Eto danas nije bilo potpune i cjelovite uradbe meštra Spliće. Ali vjerujem da će u ponedjeljak biti baš nastup. Do kraja dana uživam u izboru mog zaljubljenog srca: redovnički đir klizi od točke do točke. A tu su i pomoćna terapeutska sredstva: comp, mob, motomed. A i učinim đir gelenderom hodnika. Ah to je moj život, pjesma je to. Sve je lako, sve se da kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
--


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krista se može jednako ljubiti akcijom i kontemplacijom.

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ukoliko je spomen-čin Kristova Vazma, Euharistija je također žrtva. Žrtvena narav Euharistije izražena je već samim riječima ustanovljenja: "Ovo je Tijelo moje koje se za vas predaje" i "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva" (Lk 22,19-20). Krist u Euharistiji predaje to isto tijelo koje je za nas predao na križu i tu istu krv koju je prolio za mnoge "na otpuštenje grijeha" (Mt 26,28)

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Stan je moj razvrgnut,
bačen daleko,
kao šator pastirski;
poput tkalca moj si život namotao
da bi me otkinuo od osnove.
--
Gospodine, za tebe živjet će srce moje
i živjet će moj duh.
Ti ćeš me izliječiti
i vratiti mi život.
Ps Iz 38

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Akcija – kontemplacija (knev 16 kg c)


Ljubav prema Kristu može se iskazati: 1. Zauzeću, radom, aktivnošću - kao Marta. 2. Predanjem, molitvom, kontemplacijom - kao Marija. Bitno je da Marta i Marija jednako Krista ljube. (knev 16 kg c)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zašto, Gospodine, stojiš daleko,
zašto se skrivaš u dane tjeskobe?
Obijesni bezbožnik jadnika goni,
u zamke ga hvata koje mu postavi.
--
Bezbožnik se pohlepom hvali,
lakomac psuje i Gospodina prezire.
Bezbožnik zbori u obijesti svojoj:
»Ne, istrage nema! Ta ni Boga nema!«
I u tome sva mu je misao.
Ps 10

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


3.25 sati Hajmo, lupi petama i reci: sve na veću slavu Božju. Sve, baš sve AMDG. Hajmo s pozitivnim raspoloženjem odraditi ovaj dan (subota, 16. 7. 2022.) nama darovan. Prihvatimo i zavolimo sve što nam daruje. Kroz sve događaje i susrete od srca snažno, fino i diskretno (riječima ako baš moramo) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. I dan će biti ljepši jer vedrinom ćemo odsijevati - po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Zar Isus nije rekao: 'kad se digneš, pazi ponovo da ne pogineš'
- Aaa Ogoranac Isus je rekao: tko izgubi život poradi evanđelja taj će dobit u izobilju život. Haj baci se u jamu Isusovim ovcama. Od srca p. Luka

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da Krist trske napuknute neće slomiti. Ovo potiče da smjesta realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati 'Oh Kriste Ti si Bog po mjeri svakoga čovjeka jer je milosrđe Tvoje veće nego sve krivice moje.' Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) Ruku na srce divim Mu se kako je imao apetita primiti ovu ovcu u Svoj ovčinjak. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U srcu čuvam posljednje poglede umirućih. Činim sve što mogu kako bi se osjećali voljeni u tom važnom trenutku, kada naizgled beskoristan život može biti otkupljen.
(Bl. Majka Terezija iz Calcutte)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 7. 2022. Gospodine danas u šesnaestu nedjelju kroz godinu. U evanđelju slušamo Ti nama o akciji i kontemplaciji u duhovnom životu. Marta je oličenje aktivnog života. Marija kontemplativnog. Kad si došao k njima k njima, evanđelje kaže Marta se odmah razletjela po kući kako da te najraskošnije primi. A Marija ništa. Ona sjela do Tvojih nogu i upijala svaku Tvoju riječ. Na Martinu primjedbu rekao si: 'Marta, Marta brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno.' Molimo Te Gospodine da na nam ne promakne to jedno. Daj da Te ljubimo bilo u akciji bilo u kontemplaciji. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju. dana: Lk 10, 38-42)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Evo sad u 18 sati dogovoreno je s njegovateljicom s. Andrijanom da učinim đir gelenderom hodnika. A onda ću đinasticirajući ( na motomedu) nastaviti 18.08 sati E nastavimo s osvrtom na evanđelje (subota). Samo da kažem sutra u subotu nemam uradbe mešta Spliće - treba mu kako bi ospobljeniji krenuo u ponedjeljak. Što kaže evanđelje? Kaže kakav je Isus. Nije to nekakvi svemogući Tarzan. On je takav da 'Trske napuknule neće slomiti. Ni stijenja što tek tinja neće ugasiti.' Da takav je Onaj koji je Svemogući. Znate kako je to što je netko sposobniji, moćniji taj je milosrdniji - više je blag. A sitne duše - jadići oni se prse: tko će protiv mene - ja, ja i samo ja. Naša veličina i snaga se očituje u sagibanju pred nemoćnim. Tako se predstavljaju oni koji su susreli Isusa Krista. Ovo vrijeme kad sam i sam nemoćan susreo sam hvala Bogu i one koji službeno nisu Isusovi ali da to jesu stvarno - vidio sam po tom što se sagibaju preda mnom u invalidskim kolicima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 12, 14-21


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Iziđoše farizeji iz sinagoge i održaše vijećanje protiv Isusa, kako da ga pogube. Kad Isus to dozna, ukloni se odande. Za njim je išlo mnoštvo. On ih sve ozdravi i poprijeti im da ga ne prokazuju - da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku: Evo Sluge mojega, koga sebi izabrah: mog ljubimca, miljenika duše moje! Stavit ću Duha svoga na njega: naviještat će pravo narodima; preti se neće, neće bučiti, glas mu se neće čuti po trgovima; trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti - sve dok do pobjede ne izvede pravo. Ime njegovo nada je narodima!
Riječ Gospodnja

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


A dide isto ti voliš više svog konja Putka. Manje na njeg vičeš, uvik s njim na lipe. 'Lujo vojnik Kristov je milostiv naprama svima ki štaj to i Krist kralj.'

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako šta’no kaže vađelje da dragi Isus neće utrnut plamena šta tek žmirka. Ma pravoj milostiv! A takva si i ti baba. ‘Lujo aj’ ti mile ujti Gospinu ružarju.’

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2022., petak


- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Ah Duše Sveti Ti znaš zašto sam otvorio okice one 2003. Podaj mi sve potrebne darove da što potpunije odradim to. E to je bila ćakula s Duhom Svetim poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR. E to bilo ono kad je pohrlio onaj nesmiljeni berekin sa: Haj na web Isusova ovco! A što? Eto to gore bi bilo to! Ma bit će, svega će bit! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podsvilajska majko, Vlaška Alkarice i Hrvatska kraljice - Gospe Sinjska tebi hvala Što pravi nauk si nam dala: Najodličniji zakon sviju zakona je Sin tvoj Isus. Hvala što si nam Ga dala.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.26 sati ‘Ah ajoj kako mi je promaklo saviti ono od jučer kad smo bili na kućnoj terasi moje Pečnik-ove i Isusova ovca. A trebat ću to sad stavit - nek’ se zna! Nek se i to zna da je moja Pečnik-ova (Olga) grafička urednica web župe.’ Eto tako sam pokušao napisati olovkom u blok (za spas rukopisa) … A onda i danas, kao i svaki dan bljeskovit prasak ‘vruuum’ vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Ne mogu vjerovati vlastitim ocima a to naša pastirica, naizgled (samo naizgled!) krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima). Od nje takve nered i uzbuna redovima tame i zla, bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

--

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac učini nešto - ma hajde, hajde već jednom. Od srca p. Luka

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.29 sati Bez žurbe, smireno sad ću se sabrati za svetu misu. Tko će je predvoditi ne zna se? Ali se zna da bi volio da to bude uzoriti p. Marko Matić. Ne tek što mi je drag jer je ovcu vagabunda 1983 primio među Isusove ovce nego jer je i kao prof. tu na Jordanovcu ostavio snažan biljeg na duši mojoj. A ovo što tipkuljim na ajfon je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. Što će biti nastavljeno poslije đinasticirajući (na motomedu) 10.35 sati Na svetoj misi p. Marko Matić je rekao da je sv. Bonaventura živio tek pedeset i koju - a uspio se posvetiti. Ah samo da se neiskvari ovaj ‘starček’. Molio sam i na ovoj svetoj misi da Gospodin iz srca ovce Svoje iskorijeni svaku mržnju - a da one koje ne može voljeti smireno podnosi. I danas Bogu hvala tu su: comp, mob i motomed. A večeras će Isusovu ovcu uraditi meštar Splićo. Sve je to uklopljeno u redovnički đir koji se i danas uredno odvija. Svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bog nije svemoguće, apsolutno strašilo. Isus Krist je Bog bogat milosrđem.

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Svetoj Pričesti sadržana je Duša i Tijelo, Krv i Božanstvo Isusa Krista. (Kardinal Sarah)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što tko sije, to će i žeti! Doista, tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni. (Gal 6, 7-8)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin nas uvjerava: ako radi Njega izgubimo sve, ništa nismo izgubili; ako izgubimo Njega, a sve dobijemo, ništa nismo dobili. "Što koristi čovjeku ako dobije sav svijet, a izgubi svoj život?" Čovjek bez Boga uvijek je na gubitku, na vječnom gubitku. (fra Petar Ljubičić)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati Sad poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (petak, 15. 7. 2022.). Slijedi drugi, treći, četvrti… Što zapravo znači kroz sve događaje i susrete hvaliti ćemo i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. A jer želimo da ovaj dan bude ljepši i zbog nas: to ćemo činit od srca snažno, fino, i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.05 sati ‘Ako status redovnika usporedimo sa ribom u moru. Hvala Bogu što su daleko od mene oni koji bi me izvadili iz redovničkih okvira (iz mora) i proučavali.’ To sam htio napisati olovkom u blok (za spas rukopisa). Nego kako! Božja volja je da redovnik bude u redovničkom ozračju. Tu ima sve potrebne uvjete za normalan život. Svoju subraću, svoja razmatranja i molitve, i ono bitno redovničko: svakodnevno imati/biti na svetu misu. Blagoslov su Božji koji me podržavaju u tom (moje Prčnik-ove i meštar Splićo). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Napiši Krvlju svojom na srcu mojem rane svoje, Gospodine, da u njima mogu pročitati muku i ljubav, daj mi pročitati muku Tvoju, da strpljivo podnosim sve tegobe svoje; daj mi pročitati ljubav Tvoju, da mi omrznu sve ljubavi svjetovne. Amen. (sv. Augustin)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Krist kaže: 'Sin Čovječji gospodar je subote.' Nemamo što čekati. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je Gospodar svega, a mi, koji smo stvoreni "na Njegovu sliku", pripadamo prije svega Njemu. (papa Franjo)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 7. 2022. Gospodine subota smo, 15-tog tjedna kroz godinu. A danas kad je svagdan u evanđelju se spominju riječi proroka Izaije koje govore o Tebi. Prorok Izaija kaže: ‘Trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti…’ . To si Ti Gospodine! Jer si takav zato Te volimo. Molimo Te da Te primjereno znamo naviještati svakom. Daj nam pravu riječ da svima izbijemo iz glave da si Ti nekakvo svemoguće, apsolutno strašilo. Ti si Isuse Kriste Bog bogat milosrđem. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 14-21)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.19 sati Baš smo se čuli sa mojima u Solin (seka Iva). Tu smo na kućnoj terasi moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Kava se ispija a ćakula-bakula teče i teče… Čekamo meštra Spliću da uradi Isusovu ovcu kako on to zna. Filigranski dotjerano. Pažljivo odmjereno, žestoko kako spada. Karakteristika njegovih uradbi je da sam sav od znoja a istovremeno odmoran kao da sam imao duhovni seminar. 20.36 sati Je uradija me ‘prva liga’. Po njemu znam da sam Bogu drag jer ga je poslao k meni Svojoj ovci s razlogom (da mi dade potrebne papire: ). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 12, 1-8


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje! I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«
Riječ Gospodnja

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide tebi pravo stoji da budeš zapovjednik sviju radova. I kad se siču drva u Svilaji, il' kad se ore il' kosi. ‘Lujo tribaš znat daj svojin vojnicin Krist kralj šalje potrebne darove.’

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


To se baš tako radi baba Jako. Tis glavna od ognjišća. Šta se ima ko petljat: ja bi kuruzu, ja bi polu od kunpira. ‘Lujo sve će baka za te učinit jer si moj mile.'

- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2022., četvrtak


- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.22 sati A znam za koga ću krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Sada u tri ću moliti za one koji su u ‘lijepu našu’ doveli tu ružnu ‘Ultru’. Premda ih ni čuo ni vidio nisam. Ali dosta je da vidim kako o njima govori Vice Batarelo. Čovjek kog znam iz Palme (pomogao mi je ustrojiti SKAC i Modrave). To da je Hrvat - katolik zar bi se toga trebao stidjeti. Ako promovira što je dobro i lijepo - u tome ne vidim zla. Ova ‘Ultra’ bojim se da to nisu ‘Dugmići’ ili ‘Rolling stonesi’ iz moje mladosti. Čudno mi nekako zaudaraju, nešto trulo, nazadno, kržljavi su za nas iz ‘najlipšeg grada na svitu’ u ‘lijepoj našoj’. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska od srca ti hvala što si nam poučak dala kako biti ‘ptica nebeska’: sve ignoranti samo tvog Sina uvažavati. Oh podsvilajska majko prava si!

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.54 sati Ha, da vidim što sam to olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : ‘Ah, kako je dobro znati da ti je dom u Srcu Isusovom. I moram dati sve od sebe da ne budem beskućnik. U Srcu Isusovom želim biti u vijeke vjekova. A pa čuj ako sam za tamo bio pripravan one 2005 onda može.’ … A onda milost nad milošću: naša pastirica s. Natalija, naizgled (samo naizgled!) krhka časna sestrica. Uzdignula je križ Kristov, i na svoje oči sam vidio, na sred sobe stala sjajem odjenuta suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Od koje bježi i nestaje sve sto od Zloga je: svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlu su dani izbrojeni, ono nije vječno i ne može nam više nauditi, jer stigao je snažan čovjek koji je zaposjeo svoju kuću (Mk 3,23-27). Taj je snažan čovjek Isus koji i nama daje snagu da zaposjednemo svoj nutarnji dom. Kada razgovaramo s Bogom, ne činimo to kako bismo mu otkrili ono što imamo u svom srcu. On ga poznaje mnogo bolje od nas! Ako je Bog za nas tajna, mi, međutim, nismo zagonetka u Njegovim očima (Ps 139,1-4). Prvi korak u kršćanskoj molitvi je ,stoga, predanje sebe Bogu i Njegovoj providnosti. To je kao da kažemo: Gospodine Ti sve znaš, ne moram Ti ni reći svoju bol, molim te samo da budeš ovdje uz mene; Ti si moja nada. (papa Franjo)

- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.30 sati Neki uglednici su tražili p. Galunera - uobičajeno… E a sada đinasticirajući (na motomedu) valjalo bi složiti preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? Ha, baš je navratila naša pastirica s. Natalija i počastila me dičnom titulom ‘starček’. Ha, pa stekao sam pravo da se tim dičnim imenom zovem ‘starček’ jer nadomak sam ‘vječne mladosti’. Baš je bila sveta misa koju je predvodio časni starček - uzoriti p. Marko Matić. Ha, ima taj obilje Duha Božjega kad 1983 u vagabundu, običnoj ovci prepoznavao Isusovu ovcu. Pa takvi Božji ljudi u ključnim trenucima dolaze toj ovci. I moje Pečnik-ove su od takvih. One dvije će poslije podne pohoditi tu ovcu i na kućnoj terasi uz kavu će poteci ćakula-bakula. E a onda će uslijediti terapija No 2 (samo malo slabija od svete mise koja je terapija No 1) - meštar Spićo će uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. Ah, svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako netko nekoga istinski ljubi, onda tu osobu želi češće vidjeti, biti joj blizu i s njom razgovarati... (sv.Pio X papa)

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sam život nam se daruje po sakramentu ljubavi, pričesti. Po svojoj nazočnosti u našoj duši On nas preobražava u Sebe; On postepeno svu tamu našega bića pretvara u svjetlo, ako mu se ne opiremo, ako pustimo da nas svojim Božanskim duhom obuzima; da nas sve dublje uranja u Svoje srce. Osjetit ćemo povećanje milosnoga dara, dobra koje pobjeđuje zlo u nama samima, a preko nas i u drugima. Osjetit ćemo duhovnu slobodu i sve dublju žeđ za Božanskom ljubavlju, koja jedina smiruje i usrećuje. (s. Marija od Presvetog Srca)

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus Krist zapovijeda ali ne pili, ne gnjavi... Ako hoćeš, hoćeš - ako ne znaš što te ide.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ukoliko je spomen-čin Kristova Vazma, Euharistija je također žrtva. Žrtvena narav Euharistije izražena je već samim riječima ustanovljenja: "Ovo je Tijelo moje koje se za vas predaje" i "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva" (Lk 22,19-20). Krist u Euharistiji predaje to isto tijelo koje je za nas predao na križu i tu istu krv koju je prolio za mnoge "na otpuštenje grijeha" (Mt 26,28). (KKC)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, Gospodine, ostaješ dovijeka
i tvoje ime kroza sva koljena.
Ustani, smiluj se Sionu:
vrijeme je da mu se smiluješ.
Jer milo je slugama tvojim kamenje njegovo,
žale ruševine njegove.
--
Tad će se pogani bojati, Gospodine, imena tvojega,
i svi kraljevi zemlje slave tvoje,
kad Gospodin opet sazda Sion,
kad se pokaže u slavi svojoj,
kad se osvrne na prošnju ubogih
i ne prezre molitve njihove.
Ps 102


- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


.58 sati Upravo je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (četvrtak, 14. 7. 2022.). A sada: tri-četiri… leeet, svemu i svima vedrinom odsijevajmo. A u to će ići ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tako će se svemu i svima razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Kamilo (Camillo) de Lellis rodio se 25. svibnja 1550. u talijanskom gradiću Bucchianico (Abruzzo). Časnički sin, rano je ostao bez majke. Snažni dvometraš, lakomisleni kockar, kartaš i vojnik, borio se u mletačkoj i španjolskoj vojsci protiv Turaka. Pao je na prosjački štap i dospio među kapucine u Manfredoniji (Puglia) koji su ga obratili na put vjere.
HIiM

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da prihvatimo križ koji nam Krist pripušta. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati I večeras (srijeda) sam olovkom pisao u blok (za spas rukopisa) Evo što: Gospodine podaj mi da razaznam koje trpljenje mi čini dobro da ga prihvatim. A koje trpljenje da otklonim (ako ga je uopće moguće ukloniti). Ehej da znate, a vjerujem da znate, koliko snažno trpljenje. Ono je kao bager kojim se mogu učiniti krupni radovi. Tako i trpljenje - ono stvara ogroman potencijal koje stvara velike učinke milosti Božje. Ta milost Božja je i suza Alkarice (Gospe Sinjske). Tu suzu je moglo stvoriti samo veliko trpljenje. Jer nisam toliko krepostan da bi mogao zavrijediti milosti suze Gospe Sinjske. Vjerujem da ću primiti i potrebne milosti da se srdžba na one koji su me raspinjali (RBK) preobrazi u zahvalnost jer oni su učinili da se mogu radovati daru suze (‘puno lipi stvari’) Gospe Sinjske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krotki su oni koji imaju vlast nad sobom, koji ostavljaju drugome prostora, slušaju ga i poštuju njegov način života, njegove potrebe i zahtjeve. Ne pokušavaju ga svladati ili omalovažiti, ne žele gospodariti, u svemu dominirati i nametati vlastite ideje i interese na tuđu štetu. Te osobe koje duh ovoga svijeta ne cijeni, dragocjene su u Božjim očima koji im daje u baštinu obećanu zemlju, to jest vječni život. To blaženstvo također započinje na ovoj zemlji, a dovršit će se na Nebu. Krotkost. U ovom času života pa i svjetovnog, gdje ima toliko agresivnosti…; i u svakodnevnom životu, prvo što izlazi iz nas je agresivnost, obrana… Trebamo krotkost da bi mogli napredovati u svetosti. Osluškivati, poštivati, ne napadati: krotkost. (papa Franjo)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 7. 2022. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas 15-tog srpnja se spominjemo svetog Bonaventure biskupa i crkvenog naučitelja. U evanđelju slušamo kako si Ti onim zavrnuti farizejima, koji su zapeli oko subote, rekao što ih ide: ‘Sin Čovječji gospodar je subote.’ Gospodine i nas pritišću sa mnoštvom pravila i zakona. Molimo Te podaj nam milost razaznati koje pravilo dolazi od Tebe i samo to poštivati a sve drugo ignorirati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 1-8)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.55 sati Ah ma ipak je uslijedilo đinasticiranje (na motomedu) Greškom sam mislio da je četvrtak... E valjalo bi bacit oko na evanđelje (četvrtak). A to ću učinit na ovom ajfonu na kojeg ovo tipkuljim dok nogama okrećem pedale ove naprave (p.s. pari giljotina: ) … Aha to je ono: ‘Prigni već jednom tu oholi glavu’ - Ne znam točno od kojeg duhovnog pisca sam to pokupio. Postoji poželjna tlaka. Greška je misliti da je zlo sve što je teško i gorko. Ima teških/gorkih stvari koje je dobro prihvatiti jer nam dobro čine. Recimo nije baš lako prihvatiti biti 18 godina raspet na bolesničkom krevetu. To činim ne tek što izbora nemam nego pred očima gledam plod ove raspetosti (RBK). To je tako: ništa lijepo se ne postiže bez trpljenja pa ni onih famoznih ‘puno lipi stvari’. Naš poznati pučki misionar (p. Majić) je znao reći: Duraj, duraj pa ćeš u raj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 11, 28-30


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ajooj dide starčad Ogorska se izvištila da je mora ništa smetat, pritiskat, tlačit… ‘Lujo al’ ne znaš daj za vojnika Kristova važno agere contra – činit protiv.’

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako al' ti je za potribu bit sva u dimu tamokare u ćoši. ‘Lujo lašnjej meni trpit dim nego vami dici. Slobodno se ti mile primakni ognjišću.’

- 06:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2022., srijeda


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ooops tek je sutra četvrtak kad će dvije kraljice (moje Pečnik-ove) pohoditi Isusovu ovcu

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #Riječ Gospodnja ne može se primiti kao bilo kakva vijest; valja ju ponavljati, učiniti svojom, čuvati. Monaška tradicija rabi odvažan, ali vrlo konkretan izraz: Riječ Božju valja „prožvakati“. Riječ hrani svako područje našega života, približavajući nas kraljevstvu Božjemu, ali da bi se to dogodilo potrebno je da ona odjekuje u nama. Možemo reći da je toliko hranjiva da mora zahvatiti svako područje života; mora obuhvatiti čitavo srce, cijelu dušu, sav um, svu snagu. Mora odjeknuti, odzvanjati u nama. Kada postoji taj nutarnji odjek, znači da Gospodin boravi u srcu. Kao što i čitati Evanđelje nije isto što i dobro ga poznavati. Vrlo je važno dobro se upoznati s Evanđeljem, imati ga uvijek pri ruci, čitati ga i ponovno čitati, oduševiti se njime. Kada to činimo, Isus, Očeva Riječ, ulazi nam u srce, postaje intiman s nama, a mi u Njemu donosimo plod. (papa Franjo)

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prezimena u Koprnu


Mrčela
Matas
Pauk
Višić
Matić
Samaluk
Hrga
Galić
Slamić

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.35 sati A evo ništa, čekam uz HKR krunicu Božjeg milosrđa. A onaj nesmiljeni berekin i njegov zahtjev: Haj na web Isusova ovco! A što? Imam - baš sam posluša onu: ‘Kad se rodiš u srid Splita!’ Ah taj najlipši grad na svitu. Ma to je napuhano. To je ekscentrični grad. Učini budaletinu od finog i pristojnog. A promovira nešto kao ‘kad se vrati Tito….’ Smeta me to što se Hrvati katolici smireno podnose - a nije baš da se vole. To je zapažanje jednog Kmanjanina iz ‘osamdesetih’. Nima Splita do Splita ni Splitskog Kmana bez Vlaja - Hrvata. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska čast si i dika podsvilajskog kraja. Hvala za poruku koju si odaslala: hoćeš li Isusa ljubiti kao ja nek te ne smete nikakva nevolja.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.25 sati Hvala Ti dobri Bože što mi ima doci darak Tvoj - meštar Splićo. Oho hvala Ti što je upravo navratila naša pastirica s. Natalija i u mahu se predstavila da je ona zapravo kraljica Hrvata. Tek što je uzdignula križ Kristov (i u srcu ga ima) bljesnula je njena kraljevska moć i slava. Od nje takve sa križem Kristovim bježi i nestaje svaka zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. 14.30 sati Napisao sam olovkom u blok (za spas rukopisa) : Bože svojim blagoslovom nagradi meštra Spliću - koji je baš bija i Isusovu ovcu uradija kako spada. Darovi, darovi čitav dan od darova. A sad čekam darak koji baš volim - a one su moje Pečnik-ove. Kućna terasa, kava i ćakula-bakula, pokušati ćemo se čuti i s mojima u Solin (seka Iva). Svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj što uho zasadi da ne čuje?
Koji stvori oko da ne vidi?
Onaj što odgaja narode da ne kazni —
Onaj što ljude uči mudrosti?
--
Neće Gospodin odbaciti naroda svojega
i svoje baštine neće napustiti;
jer će se pravo dosuditi pravednosti,
i za njom će ići svi čestiti srcem.
Ps 94

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvata je nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, smješteno među pitomim brežuljcima Hrvatskog zagorja. To svetište u Mariji Bistrici stoljećima je mjesto hodočašća milijuna vjernika. Kip Majke Božje s Djetetom najprije se nalazio u kapeli na Vinskom Vrhu, odakle ga je, zbog turske prijetnje, tadašnji župnik 1545. krišom prenio u župnu crkvu. Tu ga je ispod kora zazidao, a tajnu je ponio sa sobom u grob. Kip je tek 1588. ponovno pronađen. Prema predaji je nakon večernje molitve neobično svjetlo obasjalo mjesto ispod kora, odakle je sljedeći dan otkopan posve očuvan kip Majke Božje. HIiM

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.42 sati Dok đinasticiram (na motomedu) krepošću urešeni Anđelko i naša pastirica s. Natalija namještaju krevet (pa uopće nije loš taj novi krevet). E valja kazat da sam malo prije uz krepošću urešenog učinio đir gelenderom hodnika. Ma ima mnogo nevažnih stvari koje bi da ih pribilježim. Ali ipak ovo je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. Dan je kvalitetan jer je sadržajan i koristan. Rada bi složit i taj librić Modrave u kom bili tekstići sms-apostolata. To mi je zgodna zanimacija i spas mi je od ‘ler’ stanja. Eh hvala Bogu što sam i danas jedva čekajući uradbe meštra Spliće. (Upravo javlja da je tu između jedan i dva). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljicaMa kako da ne prihvatim Tvoj slatki jaram Kriste kad je sve drugo nepodnošljiva tlaka?!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kao da sam osjetio, kao u nekoj magli, one zakone, ono nešto koje pokreće sve, pa iza toga Madonnu s Djetetom, i sve skupa sam osjetio ujedinjeno u Hostiji. (Ivan Merz)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.50 sati Hajmo oštro i na prvu: Veselo, veselo Zagorci (i Vlaji) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj zdravi i veli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Trio gušt: Ogorje

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Hvala Bogu večeras (ponedjeljak) sam ispružen u novom ispravnom med. krevetu kojeg mi je darovao subrat (br. Domazet) Poslije uobičajenog učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Gledajući tv-dnevnik sjetio sam se da sam još kao osnovac skupljao tehničke časopise pa sam zapisao ime jednog: ‘Galaksija’. Izazovno je to pitanje ima li još negdje u svemiru ljudskih bića. Ako ima čovjek na nekoj dalekoj planeti i njega je Isus Krist spasio i otkupio. Način njegovog spoznavanja možda je drugačiji ali svakom ljudskom biću Isus Krist je dobrodošao u srce. Isus Krist se za svakog čovjeka učovječio. Sad da li ima još ljudi tamo negdje? Kršćanima to i nije toliko bitna stvar. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje nas poziva da budemo maleni jer tada smo jaki. Budimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Riječi koje izgovara Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28), pokazuju tajanstveni put milosti koja se objavljuje jednostavnima i daje snagu onima koji su izmoreni i opterećeni. Te riječi izražavaju solidarnost Sina Čovječjega, Isusa Krista, sa svima onima koji su nevoljni i trpe. Koliki samo pate u tijelu i duši! On poziva sve da dođu k Njemu: »Dođite k meni«, i obećava im odmor i okrepu. Kada Isus to kaže, On ima pred očima ljude koje susreće svakoga dana na putovima Galileje: tolike jednostavne osobe, siromašne, bolesne, grešnike i marginalizirane bremenom zakona i tlačiteljskim društvenim sustavom… Ti su ljudi uvijek hrlili za Njim da slušaju Njegovu riječ - riječ koja je davala nadu! Isus upućuje poziv bolesnima, potlačenima i siromašnima koji su svjesni toga da u potpunosti ovise o Bogu i da, stenjući pod teretom životnih jada, trebaju Njegovo ozdravljenje. Onima koji žive u tjeskobi zbog svojega stanja krhkosti, boli i slabosti, Isus Krist ne nameće zakone nego pruža Svoje milosrđe, odnosno samoga Sebe kao onoga koji ima moć ozdraviti i pridići. Isusov se pogled spušta na ranjenog čovjeka. Njegove oči vide, opažaju, jer mu pogled prodire duboko u čovjekovo srce. Taj pogled nije ravnodušan, nego se zaustavlja i prihvaća čitavog čovjeka, svakog čovjeka u njegovu zdravstvenom stanju, ne odbacujući nikoga, pozivajući svakog pojedinca da uđe u njegov život kako bi iskusio nježnost. (papa Franjo)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 7. 2022. Gospodine a danas u četvrtak, 15-tog tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju nam kažeš: ‘Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim’. Ah Gospodine taj jaram, ta krotkost, poniznost i poniženja - nismo Ti mi od toga. Ali jer je neizdrživ ovaj nemir u duši. Za mir i spokoj prihvaćamo svaku tlaku. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 28-30)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Eh comp sam utrnuo a nisam stavio ono o svom Kmanu (Splitski Vlajland). Aha to je najžešći kvart u najlipšem gradu podno Marjana. Kman je zavridija zvat se Splitsko ‘Naše malo misto’. E ovo sam sada čekajući uradbu meštra Spliće. Ah ma Kmanjani… Obilježili su Splitski škver, sjevernu luku, Jugoplastiku. Šijavica i čaša crnjaka kod Bidunca. Uvečer bi se čulo ojkavice kad bi se zaigralo na briškule … Ma Split nije Split bez Kmana . A što kaže evanđelje (srijeda). Aha kako biti malen? U redu je ako smo protiv da nas drugi degradira, bezrazložno ponižava, obezvrjeđuje. Bog želi da branimo svoje dostojanstvo. Malenost to nije amorfnost (bezličnost) Malenost je jakost i čvrstoća i zato nije lako biti malen. Neprijateljima Kristovim bahatim siledžijama nije lako biti malen kao običnom svakodnevnom kršćaninu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 11, 25-27


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.«
Riječ Gospodnja

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo znaš šta vojnik Kristov mora naučit i usvojit? Uno štaj malo toj vridno.’ A dide uno štaj slabo toj jako.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ko će ki ja? Ko, ko? Vid unog Luje! Aj' s babetinom uz ognjišće kruničat. ‘Lujooo dostaj bilo isprid Brista dođi se zeru ogrijat kraj ognjišća.’ Evo me baba Jako nije ovo za me.

- 06:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2022., utorak


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.10 sati Ah kako je dobro kad se uredno živi, kad se ima red. I sve je u svoje vrijeme. Jel’ ovo doba to se zna da je Isusova ovca imala krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio i onaj nestaško (berekin): Haj na web Isusova ovco! A što? Vjerujte ne znam što bi, nit me zanima… Samo znam da sam sretan jer imam svoje ljude. Gospodin mi ih šalje jer zna da sam svojim ljudima više svoj i Božji. Sad u četiri je tu s. Andrijana a vjerujem i kava. A comp i kava - to ide. Haj zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Modrave su mjesto da otkriješ da si za što. Da u šumu valova i lahoru maestrala čuješ gdje je ljubav tvoja. Il’ ćeš pred oltarom il’ za oltarom reći Bogu hvala za ljubav sa Modrava.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska sve bi dali da nam je biti mali kao ti. Jer si takva jača si od zla svaka. Jer si takva ti si kraljica Hrvata i sviju koji ljube Sina tvog.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.07 sati Novi krevet buh ništa nova Isusova ovca koja je u njemu još uvijek je nemigajuća. Ah to miganje - pa neš' ti? Glavno je sadržajno i kvalitetno življenje - što imam. Skoro bih rekao pa što da sam zauvijek nemigajuća?! Ali ipak znam Alkarica nije lažljivica. Recimo do sedam banki ne trebam korake - a sigurno znam sa koracima mi je ‘prijeći’ (umrijeti) … Aha ha i danas sam imao milost ugledati svojim očima na sred sobe kraljicu Hrvata. Nikad ni pomislio ne bi da je to naša pastirica, naizgled krhka časna sestrica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Od nje takve sa križem Kristovim (i srcu ga ima) bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MODRAVE, ĆA MOGU MODRAVE


- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Okrenutost pogleda prema drugome, poput bumeranga mijenja pogled i prema nama samima. Su-patnja i osjetljivost za patnju drugoga, baca novo svjetlo na nas same, naš život, našu patnju i njezin smisao. Djelatni pogled na patnju drugoga, onaj koji zahtijeva našu angažiranost da se ona ublaži, prevlada ili ukloni, paradoksalno relativizira našu vlastitu patnju i istodobno joj daje vrijednost i unosi je zajedno s tuđim trpljenjem u Kristovo trpljenje i spasenje. (Metz Johann Baptist)

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.13 sati Hajmo sa radosnom viješću: krevet mi je ok! Eh sada se na svetoj misi zahvaliti Gospodinu sto se brine za Svoju ovcu i šalje joj u pravom trenutku prave i Svoje ljude. Ništa bez ljudi od Boga poslanih. Ne trebaju nam oni koji nam se nameću. Ili koji žele sebe reklamirat pomažući nam. Pravi Božji ljudi su samozatajni. Dostaje da za njih Gospodin zna. E ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’ ću nastaviti poslije đinasticirajući na motomedu. .. Ah, pa što da sam poginuo za Modrave - toliko se susreta u ljubavi tamo zbilo. 11.30 sati Evo sad đinasticirajući (na motomedu) da kažem, baš mi je naša pastirica s. Natalija uredila noktiće (od ruke). A bili smo i na svetoj misi. Pa sam posjedio na kućnoj terasi sa onima iz Palme (BSI u Palmotićevoj) Vinkom Petričevićem i Tomislavom Smitalom. Dogovoreno je jedan će biti isusovac a jedan će imat ‘pet komada’. Tko će šta? Samo Nebo zna. E kažimo i ovu radosnu vijest što će se danas zbiti. Večeras će meštar Splićo uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad stigeš navrati, pogledat e-mail. Od srca p. Luka (Fratrovac)

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Od Kristovih djela nema većih a čini ih po Svojim najmanjima.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dva puta je Isus čudesno nahranio mnogo ljudi. On je k nama došao da nahrani naše gladne duše, da nam navijesti Radosnu vijest spasenja, jer nas neizmjerno voli. Čudo s kruhom nije prošlost. Ovo je slika i primjer što on na još čudesniji način čini svaki dan kada slavimo presvetu Euharistiju.

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velik je Gospodin, hvale predostojan
u gradu Boga našega.
Sveto brdo njegovo, brijeg veličanstven,
radost je zemlji svoj.
--
Gora Sion, na krajnjem sjeveru,
grad je Kralja velikog.
Bog u kulama njegovim
jakom se pokaza utvrdom.
Ps 48

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) slijedi leeet. Što znači hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. To činimo i vedrinom odsijevajući u ovome danu (utorak, 12. 7. 2022.): HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: Jao tebi Korozaine! Jao tebi Betsaido! Haj ne žalostimo Krista - realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Da sam mogao večeras (ponedjeljak) olovkom pisati u blok (za spas rukopisa). Evo što bih napisao: Kao što je Bog stvorio svijet iz ničega - ponosan sam da se ovaj tekst ispisuje od onoga koji je za ništa sposoban. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 7. 2022. Gospodine danas u srijedu 15-tog tjedna kroz godinu kad je svagdan. U evanđelju slušamo kako si bio u razgovoru sa svojim Nebeskim Ocem. Kažeš: ‘Slavim Te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.’ Blago malenima oni su vrsni poznavaoci Tvog djelovanja među nama. Maleni su najizvrsniji duhovnici i teolozi. Gospodine tako je dobro biti malen. Molimo Te udijeli nam milost do najmanjeg uzrasti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-27)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.24 sati ‘Jao tebi Korozaine! Jao tebi Betsaido! Kuku tebi tebi Isusova ovco! Itd. Itd. … Za svakoga od nas Gospodin je premnogo učinio. A mi smo ovakvi nikakvi (Mislim da se to može odnositi na svakoga). Kako biti zahvalan za sve što nam je Gospodin učinio. Ako ostajemo bezidejni žalostilo Gospodina. Stišćemo Ga i pritišćemo da mora reći nama ljubljenima: Jao tebi moja ljubljena ovco upropastit ćeš se. Ha e, ovo sam krenuo sa uradbom večernjeg ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) čekajući uradbu meštra Spliće. Vjerujte sveto je to jer njega Gospodin šalje ovci Svojoj (meni). E valja učiniti sve da Gospodina ne ražalostimo do te mjere da nam mora reci: jao tebi (što činiš upropastit ćeš se moj ljubljeni). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 11, 20-24


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili. Ali kažem vam: Tiru i Sidonu bit će na Dan sudnji lakše negoli vama.« »I ti, Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti! Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas. Ali kažem vam: Zemlji će sodomskoj biti na Dan sudnji lakše nego tebi.«
Riječ Gospodnja

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo za tvoje dobro ti kažen. Nemoj mile sidat na magarca Klepu brez samara.’ A dide ti tako samo lipi ričin. Ajoj kako bi baba Prlja na me zavikala.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo toj pec, pec… Nemoj dirat prstićima žeru tvoju baku će to ožeć’ Nerazumin baba Jako kako tebe ožeć?!

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2022., ponedjeljak


- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Dobro je imati red. Red je redovnicima sveta stvar. Jel’ ova ura zna se da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je nahrupio i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Stvarno sam sretan da sam one 2003 nađen prikladan da mi dom bude u Srcu Isusovom. Samo znam takav moram biti! Haj zdravi i veseli bili!- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Žao nam Alkarice tebe. Kad god zgriješimo tvoje srce probadamo. O Gospe Sinjska oprosti nam.

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac traži se i nađi se! Možda se varam - ali mi se čini da si ti vojnik Kristov, Isusova ovca. Od srca p. Luka

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.05 sati Da sam pisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što bih napisao: ‘Ima neka tajna veza… Doista ima! Radi se o otajstvu Isusa Krista a ne o tajni. Od otajstva se živi a tajna se odgonetava.’ Aha i danas bila naša pastirica s. Natalija. Koja je zapravo kraljica Hrvata. To se vidi, to se zna - čim uzdigne križ Kristov njena kraljevska moć i slava zablista. Od nje takve sa križem Kristovim (i u srcu ga ima) bježi i nestaje sve sto od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj zdravi i veseli bili!

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.42 sati Hu, hu hoće li mi danas popraviti ovaj med. krevet? Ne zna se, čeka se… O hvala Bogu što sam uvježban u tom čekanju. Haj reci da ovo tipkuljiš na ajfon đinasticirajući na motomedu. A to sada poslije svete mise predvođene od uzoritog p. Marka Matića. A ovo je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? Ok prije svete mise učinija sam ‘posa’. Hvala Bogu to je regularno. Ma u biti u najvećoj većini je sve regularno. To miganje je marginalna stvar na moje zvanje. Rada bi složit librić Modrave do konca ove godine - ali Bogu u ruke! Brzeljat neću. Tu bi bili tekstići tkz. sms-apostolata: 1. Jutarnje molitve, 2. knev po liturgijskom rasporedu, 3. Duhovne iskrice (pod imenom ‘Modravska kapljica’. Volio bih da bude bogato ilustriran slikama sa Modrava. Aha valja kazat da večeras radosno iščekujem uradbu Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Otkrit ću vam tajnu svetosti i sreće. Svakoga dana na pet minuta smirite svoju maštu, zatvorite oči za sve što je osjetilno, zatvorite uši za buku ovoga svijeta i povucite se u svetište svoje krštene duše koja je hram Duha Svetoga. Obratite se Duhu Svetomu ovim riječima:
Duše Sveti, dušo moje duše, klanjam ti se.
Prosvijetli me, vodi me, jačaj me, tješi me.
Reci mi što da činim i zapovjedi mi da to učinim.
Obećavam da ću poslušati sve što od mene tražiš
i prihvatiti sve što dopustiš da mi se dogodi.
Samo mi pokaži svoju volju!
Ako budete tako činili, život će vam biti radostan i vedar, utjeha će obilovati čak i u poteškoćama jer će vam razmjerno s kušnjama biti darovana milost, te snaga da ih podnosite, i vodit će vas sve do vrata raja. Poslušnost Duhu Svetomu tajna je svetosti.
(kardinal Désiré-Joseph Mercier)

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sav je zgužvan, od neuroze čupa si kosu kad vidi tebe da griješiš. Jel' to Krist?!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pričest povećava naše sjedinjenje s Kristom. Primanju Euharistije u pričesti glavni je plod tijesno sjedinjenje s Isusom Kristom. Gospodin je naime rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56). Život u Kristu nalazi svoj temelj u euharistijskoj gozbi: “Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni”. (Iv 6,57)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličajte sa mnom Gospodina,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Gospodina i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.
--
U njega gledajte i razveselite se
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje,
izbavlja ga iz svih tjeskoba.
Ps 34

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Benedikt je osnivač benediktinskog reda, 'otac zapadnog redovništva' i velikan zapadnoeuropske kršćanske kulture. Rođen je oko 480. u talijanskom gradu Norciji (Umbrija). Mladi rimski patricij stekao je naobrazbu u Rimu, povukao se 497. u pećinu na litici u pustom kraju (danas Subiaco, Lazio), gdje je živio kao pustinjak i okupljao učenike. Prema legendi tamo mu je hranu donosio pitomi gavran. HIiM

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.06 sati Ma što ja znam? Volim pročitat sve o tom Nikoli Tesli. Sjećam se bio mi je ideal berekinskih dana – taj me je vodio Kristu. Hajmo u ovaj dan (ponedjeljak, 11. 7. 2022.) vedrinom odsijevajući: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čuo sam: pusti ti nebo pticama - meni je prazan želudac. Haj napunimo želuce, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sat Ha, i večeras (nedjelja) sam nakon onoga ovo: ‘Haj Duše Sveti reci o čem bi? Evo: Pssst! Haj zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imajte hrabrosti hraniti se mojim životom, a ne samo čudesno umnoženim kruhom u pustinji. Jer čudesno umnoženim kruhom nasitio sam mnoštvo samo za jedan dan, a svojim darovanim životom hranim čitav svijet za sve dane do svršetka svijeta. Čudesno umnoženim kruhom ispunio sam tjelesnu potrebu ljudi da utaže glad, a svojim tijelom hranim najdublju glad ljudi za smislom života, za životom koji traje zauvijek. Tražite me ne zato da vam nešto dadnem u svojoj čudesnoj moći, nego da vam dadnem čitava sebe, te budemo jedno zauvijek! (fra Zvjezdan Linić)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 7. 2022. Gospodine u 15-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak kad je svagdan u evanđelju slušamo kako su Te ražalostili Tvoji ljubljeni. Pa si im sav nervozan i zgužvan rekao: ‘Jao tebi Korozaine! Jao tebi Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama odavno bi se već obratili.’ Gospodine oprosti uistinu smo nikakvi. Toliko se za nas brineš, daješ, prave ljude nam šalješ. Preobilnu ljubav nam iskazuješ - a mi ništa. Molimo Te obrati naša srca kamena i učini ih po Srcu Svome. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 20-24)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.37 sati Haj ća! Fiila je i ova. Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, guska ok. I sad ću uz njegovateljicom Anom učiniti đir gelenderom hodnika 17.50 sati Pa… ću đinasticirajući na motomedu istipkuljiti na ajfon osvrt na evanđelje (ponedjeljak)… Aha tu je Petar čvrsti realist. Pusti ti uzvišene, zanosne priče… Konkretno što ćemo dobiti mi koji smo učinili što si rekao. Ha, to je ono: pusti ti velečasni nebo pticama meni je prazan želudac. Kaže Gospodin: vama koji ste sada ugroženi samo zato jer ste me poslušali dat ću ijujuuu kad ‘pređete’ tamo (poslije smrti). Dat će dat sigurno će dat! To je vjera onih koji su susreli Gospodina. Ali kad si s Gospodinom ima se i u nemanju. To se zna da su najsretniji sloj društva redovnici sa zavjetom siromaštva. Da čujem ima li tko sretniji? Imam sve jer nemam ništa! Samo znam ono što imam od Gospodina primam. Oh kad se budemo gledali oči u oči Gospodine… Ajoj kakav će to biti susret... Ispunit ćeš želju svojoj ovci - ona bi zanavijeke bila na silu s babom Jakom u našem nebeskom Ogorju. Haj zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 19, 27-29


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Petar upita: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?« Reče im Isus: »Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.«
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide ti tolko lipo svojin životon propovidaš o ljubovi Krista kralja Ogoranima koji smiju dolazit k misi u svetog Jure da su i zato bolji ljudi. ‘Lujo tiš' u slobodnoj Rvackoj smit i ričin.’

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako po tebi se more znat daj u Diku Nebeskoj lipooo. Ti cila živeš nagnuta na tu bandu. ‘Lujo da štaj neg lipo… Ajd privati Gospinu ružarju.’

- 06:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2022., nedjelja


- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek podliježe zabludi da obezvrjeđujući druge sam dobiva na vrijednosti. Razlog je iskrivljena slika o Bogu. Isus nije Levija prostrijelio pogledom, već ga je pogledao s ljubavlju. Isus je znao da je Matej zalutao. Matej nije vjerovao u Božju ljubav koja vjeruje u čovjeka! I Isus je dopustio Leviju povjerovati u Boga koji gleda s ljubavlju. Levi nije postao netko, tako što je drugoga učinio nikim. Postao je netko jer je pronašao sliku o Bogu - osjetio je Božji pogled kada je Isus ušao u njegovu carinarnicu i pristupio njegovoj duši. Vidio je u Isusu istinsku sliku Boga što mu je vratilo samopoštovanje, a samim time i poštovanje i ljubav prema bližnjima. Nakon susreta s Isusom priredio je gozbu na koju je pozvao carinike i grešnike, i gledao je na njih s ljubavlju. Pozvao je i Isusa i Njegove učenike. Njegova je duša slavila Ijubav, njegovo je srce pronašlo sliku Boga koji ljubi njega samoga, ali i njegove bližnje. (Augustyn Pelanowski)

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Ah kako je dobro uredno živjeti. Bez skokova i šokova. Kad se zna jel’ ova ura bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Rekao sam Duhu Svetom koji zna gdje šalje ovcu Svoju da joj pošalje potrebne darove. Sad u četiri je tu njegovateljica Ana, a i kava. A comp i kava - to ide. Nazvat ću i svoje u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk i ćakula-bakula će poteći i teći, teći… Haj zdravi i veseli bili!

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh kraljice Vlajino i Alkarice naša. Reci Sinu svom da bi rado s tobom vječno bili u kraljevstvu Nebeskom. O Gospe Sinjska zauzmi se sa nas.

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.55 sati s. Andrijana koja je navratila po blagoslov Božji kaže da je poslije tu njegovateljica Ana. A kako je naša pastirica s. Natalija doma. Morat ću se i danas sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim zlom. Reću' Zdravomariju Alkarici. Da zapovjedi svakom porodu Zloga: biš' ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako on uvijek spreman za razvaljotka tulum kaže da je uz Krista to žešće - hajmo Kristu!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.00 sati Oho, dvanaest je uri anđele moj… Ah jedanaest je uri a ja Isusova ovca sada poslije svete mise đinasticiram na motomedu. I tipkuljim po mobu (p.s. po ajfonu) preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta danas ima? Svi slavimo, svi slavimo, cijeli dan slavimo - jer nedjelja, nedjelja najljepši dan jer sav od slave sja - to zato jer je nedjelja dan Gospodnji. A ova nedjelja je dan od Samaritanaca (p.s. evanđelje). To su ti po kojima mi je Gospodin darovao život. Moje Pečnik-ove su tu na Trešnjevci a seka Iva u Solinu (poslije ću je valjda čuti). Ovo je dan kad se sjećamo onih koji su nam pomogli - a i onih kojima smo pomagali. Osvjedočen sam da je lakše pomagati nego biti pomagan (E da su svi kao moje tri seke: Iva, Đurđa, Olga). Haj daj budimo pravi ljudi - budimo Samaritanci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dva najveća bogatstva u našim životima su Gospodin i bližnji. Za čim teži moje srce: za Bogom života ili za prolaznim, kratkotrajnim stvarima koje me ne mogu zadovoljiti? Sve što vidimo neizbježno će minuti, sve će prije ili kasnije nestati. Nakon što im je Isus to rekao, učenici žele znati 'kada' i 'kako' će se to zbiti. Nas stalno goni znatiželja. Isus nam poručuje da se ne bojimo, pa 'čak niti onda kada smo suočeni s najozbiljnijim kušnjama i nepravdama koje mogu pogoditi Njegove učenike. Poziva nas da ustrajemo u dobru, da imamo povjerenje u Boga, koji ne razočarava: 'Ni vlas vam s glave neće propasti'. Bog ne zaboravlja svoje vjerne, svoju dragocjenu stečevinu. On nas ne zaboravlja. Što je to što ostaje, koja bogatstva nisu prolazna? Zasigurno su to: Gospodin i naš bližnji. Ovo su najveća dobra; njih trebamo ljubiti. A sve drugo - nebesa, zemlja, sve ono najljepše - proći će; ali nikad ne smijemo isključiti Boga i druge iz naših života. (papa Franjo)

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15C MILOSRDNI SAMARITANAC Lk 10, 25-37


"Zar nismo rekli da si Samarijanac i da imaš đavla."
Izraelci imaju više stupnjeva bližnjih, Samaritanci tu uopće ne spadaju.
A ipak, Isus uvjerava da su i oni bližnji.
Kako gledam na one koji su mi dosadni, koji mi oduzimaju vrijeme?
Bližnji mi je onaj komu se ja približim, a ne tek onaj koji mi je i onako blizu.
Samog sebe ćeš naći tek kad nađeš drugoga.
Preko nas se milosrđe Božje treba objaviti dugima.
---
"Ateist sam", rekao je jedan čovjek, "ali videći što radi taj kršćanin vidim što bi Bog trebao činiti kad bi ga bilo."

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sve veličanstvene molitve i pjesme, sva vaša razmatranja, svi vaši čini tijekom dana moraju biti kristocentrični, moraju biti usmjereni prema tom jedinom času vašega dnevnoga života - sv. Pričesti. (Ivan Merz)

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A ja sam jadnik i bolnik
nek me štiti tvoja pomoć, o Bože!
Božje ću ime hvaliti popijevkom,
hvalit ću ga zahvalnicom.
--
Gledajte, ubogi, i radujte se,
nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite.
Jer siromahe Gospodin čuje,
on ne prezire sužanja svojih.
Ps 69

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja zaštitnica je Amalija (Amalberga, Amalburga, Amelia), svetica iz VII. stoljeća, koju u hrvatskom jeziku nazivamo Ljubicom. Sestra ili nećakinja svetog Pippina od Landena, rođena je oko godine 600. u Brabantu. Udala se za grofa Witgera, vojvodu od Lotaringije i rodila troje svetaca, svetog Emeberta, svetu Reineldu i svetu Gudulu. Kad su djeca odrasla, povukla se zajedno sa suprugom u benediktinsku opatiju u Maubeugeu (danas sjeverna Francuska), gdje se posvetila asketskom životu i molitvama. HIiM

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


5.14 sati Na HKR sam poslušao ‘Vremeplov’ a za koji minutić će prvi korak (Gospina krunica) u ovaj dan (nedjelja, 10. 7. 2022). Pa ćemo kroz sve događaje i susrete vedrinom odsijevati. Hoću reć hvalit ćemo i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Evo jednog malog 'bombona'… Pozdrav i svako dobro
- Hvala lipa! O srca p. Luka

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Riječ preporađa srce. U Riječi, kao u nekom zrcalu, prepoznajemo svoje novo lice. U njoj smo svjedoci svoga preporoda u Kristu. U nama se budi „čovjek skriven na dnu srca“. Tako prodire do najvećih dubina našega bića Riječ, oštrija od svakog dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu i budi u nama nov život. Riječ ogoljuje naše srce. A sa svoje strane, tako ogoljelo srce može konačno osluškivati Riječ Božju. Ono također sve dublje u nju prodire. Riječ i srce sada su jedno u drugomu i sve se više i više počinju jedno drugome upriličivati. Od sada srce zapaža da mu je poklonjen jedan nov organ, ono posjeduje nova osjetila i do tada nepoznatu finoću. (Andre Louf)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oh slovo ti si od onih prijatelja mojih koje nije otjerala raspetost (RBK) ova. Slovo ti lijek si i prijatelja drag - hvala Bogu za tebe!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je dobro pomoć drugom kao Samaritanac. Haj budimo i mi Samaritanci i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati ‘Pa ako te ništa ne boli dade se patiti.’ Takvo sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je bezbolna i učinkovita patnja. Učinkovita je jer sadrži bitne komponente Kristove raspetosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molitva nije informiranje Boga o našim potrebama jer Bog zna što nam treba i bolje od nas samih. Molimo se kako bismo pokazali Bogu da vjerujemo u Njega i da vjerujemo kako će On odgovoriti i blagosloviti naše živote.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 7. 2022. Gospodine danas 11-tog srpnja je blagdan svetog Benedikta zaštitnika Europe. A u evanđelju slušamo upitao Te je - a tko drugi, nego tvoj Petar: 'Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?’ Petar je praktičan čovjek. Pusti Ti Isuse priče: čist račun duga ljubav. Nas zanima konkretno? A Ti si Gospodine tada rekao Petru i svima nama: 'Tko god ostavi kuće, ili braću ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.' Amen! Neka tako bude. Amen! O srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 19, 27-29)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 Evo baš sam započeo đinasticirat na motomedu. To nakon što sam učinio đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. Svi vri od posla taj ambijent mi paše. Baš dok đinasticiram Leo od p. Ilpše pokušava mi popravit ovaj med. krevet. … Hah, ipak neće ići. Strpit mi se do ponedjeljka kad će to pogledat iz servisa. Ha, a ovo je ono večernje ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon). A za to bi valjalo kazat koju o evanđelju (nedjelja)… Auh koje evanđelje? Baš izazovno! Skoro bih mogao doslovno primijeniti… Ali pusti sad! Vrijedno mi se čini da sam i sam doživio skrb Samaritanki u liku mojih Pečnik-ovih. Prije se nismo poznavali a meni Isusovoj ovci ih je približio raspeti Isus u meni. Samo mogu reći da su stvarno čudo od požrtvovnosti. One su kupile automobil (i polagale vozački) da mogu mene obilaziti. Pa onda onih par godina u Krapini sam bio u njihovoj režiji. A donosile… Sve što mi je u ormaru donijele su mi one Samritanke. Što reći nego: Još pravih ljudi ima čija je radost pomagati drugima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 10, 25-37


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.« Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’« »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!«
Riječ Gospodnja

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vidija kakoj dobro das' vojnik Kristov. Ne zna se bil’ se probudija da nis’ vojnik Kristov?’ A dide bilo bi zaludu šta san se probudija da mi Alkarica nije poslala ko će se za me pobrigat.

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Oho baba Jako tvoje srce je ki Srce dragog Isusa. Kako ti samo znadeš pripoznat kome je potribno pomoć. ‘Lujo znaš da mene Gospa Sinjska dovela dragom Isusu.’

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tko je tvoj bližnji? (knev 15 kg c)


Tko je tvoj bližnji? Po inerciji su to brat/sestra. Ali oprez jer Sotona to koristi kao zamku da te upropasti. Tvoj bližnji je onaj tko se žrtvuje za tebe. (knev 15 kg c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2022., subota


- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah Vlaška Alkarice i majko kome ćemo poslije razbojničkih nasrtaja nego tebi. Gospe Sinjska utjeho naša.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je bedem svijeta, spasonosna daska za brodolomce nošene valovima, lađica za one koje valja voditi za ruku, odvjetnica grešnika, te konačno ljestve kojima se smrtnici mogu popeti na nebo. (sv. German /378-448/)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristovo milosrđe nije milost koja je jeftina, niti ono podrazumijeva trivijalizaciju zla. Krist nosi punu težinu grijeha i cjelokupne njegove uništavalačke sile, na svom tijelu i u svojoj duši. On patnjom spaljuje i preobražava zlo u vatri Njegove, patnjom ispunjene ljubavi. Njegove riječi oproštenja s Križa 'ne znaju što čine', otkrivaju nam cilj Njegovih milosrdnih planova: da se vratimo u Očev dom. Stoga nas s Križa i povjerava zaštiti svoje Majke. (Opus Dei

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.51 sati Ako je karizma Isusovih ovaca od nemogućeg učiniti moguće. E onda je to ovo. Jer ništa, ništa nemam. A ništa, ništa ne mogu… A onda je nastupila naša pastirica, krhka časna sestrica s. Natalija. I samo što je uzdignula križ Kristov: ‘vruuum’ vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala moćna kraljica Hrvata. Nitko ni pomislio njeni da je to ustvari naša pastirica sa uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera je kao radar koji vidi kroz maglu - stvarnost koju ljudsko oko ne može vidjeti.

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.39 sati Oh, sveti Josipe popravi ovaj med. krevet koji neće slušati. Baš se oko njega bave pastirica s. Natalija i njegovateljica Ana. Ah tek u ponedjeljak će se nešto valjda moći… E a ovo bi trebao biti onaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? Aha je bila uradba baš kako spada. A izveo je fiziomaher meštar Splićo. Taj se baš zauzeo za Isusovu ovcu - pokazao joj 30-nicu svetom Josipu. Obećao sam da hoću -i hoću! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nerijetko se događa da su nam bližnji oni na koje se ne računa - koji su nam bili daljnji.

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku.
Ps 93


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja je zaštitnica hrvatska blaženica Marija Propetog Isusa Petković, utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri Milosrđa svetog Franje. Rođena je u Blatu na Korčuli 10. prosinca 1892, kao šesto od osmero djece Antuna Petkovića-Kovača i Marije rođene Marinović, u imućnoj i pobožnoj obitelji. U djetinjstvu je pokazivala sklonost pobožnosti i milosrđu i odlučila štititi siromahe, tu 'probranu i ljubljenu braću raspetog Gospodina'. HIiM

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prepoznajte u ovom kruhu Onoga koji je visio na križu i u ovom kaležu što je poteklo s njegova boka… sve što je unaprijed na mnogo različitih načina najavljeno u žrtvama Starog zavjeta, odnosi se na ovu jednu žrtvu koja je objavljena u Novom zavjetu. (sv. Augustin)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ako dobro čitaš evanđelje ono kaže: SPC = RKC = SPC Haj realizirano to! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.15 sati ‘Večeras je moje miganje hodnikom meštar Splićo ocijenio jako dobro. Rekao je da sam djelovao kao Trišnja koji se kaubojski gega Kmanom.’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Neki su problemčići sa ovom med. krevetom - pa ću zaključiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko slijedi Krista mora prihvatiti ne samo njegov Križ, nego i vlastiti križ. Isus to odmah kaže kako bi učenici razumjeli da bi bila iluzija misliti da će ga moći slijediti a da ne nose s njime križ: „Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ Isus poziva učenike da ga slijede. Zove svakoga na prihvaćanje svoga križa i to iz dana u dan. To je teško. Međutim, samo je to Isusov put; prema tome, to je put i Isusovih učenika. To je put ljubavi. Nemoguće je na drugačiji način ispuniti životno poslanje. Čovjek je pozvan darivati se i ljubiti. Poslanje je svih nas: biti i živjeti za drugoga. Za Isusa drugoga puta nema. Postoji samo put ljubavi, a to je onda put života za druge, potpunoga darivanja. (fra Petar Ljubičić)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 7. 2022. Gospodine u evanđelju što ga danas slušamo daješ nam odgovor na prijeporno pitanje: Tko je moj bližnji? Spominješ nekog čovjeka kojeg su na putu u Jerihon razbojnici namlatili i ostavili polumrtva. Klerici koji su tuda prolazili zaobišli su ga i otišli se baviti svojim svetim polovima. Prolazio je i neki Samaritanac stranac od kojeg se i ne očekuje. Sažalio se, zaustavio i pobrinuo za njega, potrošio vremena i novaca. Potpunu skrb mu iskazao. Pitaš nas tko je onom polumrtvom bližnji? Pa očito da je to ovaj tuđinac koji se nj sažali i iskaza mu milosrđe više nego brat ili sestra. Molimo Te Gospodine svojim blagoslovom nagradi sve one koji se brinu za izranjene, ostavljene i bespomoćne. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 25-37)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Sve po konstitucijama: comp utrnut, jogurtić srknut, guska ok. I sada dok čekam uradbu meštra Spliće valjalo bi se osvrnut trunku na evanđelje (subota). Aha Gospodin nas ohrabruje: Ne bojte papirnatih vukova - nego pravih. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 10, 24-33


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Nije učenik nad učiteljem niti sluga nad gospodarom svojim. Dosta je da učenik bude kao njegov učitelj i sluga kao njegov gospodar. Ako su domaćina Beelzebulom nazvali, koliko li će više njegove ukućane? Ne bojte ih se dakle. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svijetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vredniji ste nego mnogo vrabaca. Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.«
Riječ Gospodnja

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo čujas' šta kaže vanđelje: Neboj se unog ubija šta ubija tilo a duši ti nemore ništa?' Je dide čuja san al’ i vidija na tebi vojniku Kristovu.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hu, baba Jako tis' pravo čudo Božje. Cili dan radiš ki navita. E pazi ovce, e poji goveda na čatrnji, e muzi krave… Ti sve stigneš i nije ti teško. ‘Lujo al’ nis vidija da san svaki dan mlađa. Kad naberen godina unda ću bit zanavile mlada.’


- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2022., petak


- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada umoran zastanem
ili ranjen posrnem,
kada plamen što tinja
postanem,
i sve se čini
da zauvijek nestajem,
osjetim dah Raspetoga
i čujem otkucaje
srca moga Boga.
(Antun Matošević)

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gos­podine Isuse, želim doprijeti do Tebe. Moja Te ruka želi dosegnuti i dotaknuti, jer Te jako trebam. Ali Te iskreno molim da se onda kada ja nemam mogućnosti ni snage da Te dotaknem, jer mi je vjera slaba, ili mi se čini da si jako daleko, primakneš k meni i položiš na mene Svoje ruke. Tada Ti dođi i učini ono što meni izgleda nemoguće. Isuse, molim Te, svaki put kada ja ne mogu do Tebe, Ti dođi k meni! I ostani sa mnom! Daj da i ja poput Davida pjevam: Okrenuo si plač moj u igranje (Ps 30, 12), Gospodine, Bože moj, dovijeka ću Te hvaliti! (fra Petar Ljubičić)

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Dobro je to ima ono o čem nema: bi - ne bi? Red se mora izvršiti! Jel’ ova ura zna se da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Jednostavno guštam živjeti jednoličnu svakodnevnicu (p.s. Koja nipošto nije dosadna). Hvala Bogu sadržajno je web, sms apostolat, slažem novi librić, moji ljudi su uz mene, tuđinci i razbojnici stotine kilometara daleko. Radije me večerašnja uradba meštra Spliće. Sad od četiri je tu s. Andrijana pretpostavljam sa kavom. A comp i kava - to ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Evo nas pred tobom Marijo draga naša Vlajino isprepadani prijetnjama mnogim. Kome ćemo neg tebi Alkarice hrabra, Gospe Sinjska draga.

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.03 sati ‘A znaš da se dade posve normalno živjeti i kao hendikepiran - ako si sa svojim ljudima. Sve je u ljudima! Ah…’ Tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) … Kad ono ‘vruuum’ bljeskovit prasak vatromet od stotinu boja. A to naša pastirica s. Natalija u sobu ušla i uzdignula križ Kristov dogodili se spomenuti milosni efekti. A na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje ta kraljica je ustvari naša pastirica sa uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima). Od nje takve bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Hajmo dalje u središnji događaj svega - sad će krepošću urešeni Anđelko prebaciti karijolu (s ovcom) u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac 11.56 sati E sada ta okrijepljena ovca đinasticira na motomedu i ovo tipkulji na ajfon. A ovo je onaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E i kaži šta ima? Hu, hu ima, ima… Malo prije sam učinija pravo liiip posa! Prava fešta je bila - trebalo je opet pustiti vodu: ) A što? Čitav dan se feštaje jer sam svoj na svome sa svojima. Gospodnji darovi dolaze ususret. Večeras će doći darak Božji - meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. U totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kakva korona? Kakve prijetnje? Lupi petama i reci sve na veću slavu Božju!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budući da je u oltarskom sakramentu prisutan sam Krist, treba ga častiti poklonstvenim štovanjem. “Pohod presvetom Sakramentu dokaz je zahvalnosti, znak ljubavi i dužnost priznanja Kristu Gospodinu”. (KKC)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"U životu se može štošta raditi, mnoge riječi izgovoriti, ali glas boli koju možda nitko ne primjećuje, glas boli iz ljubavi žrtvovane, najjača je riječ. Ona potresa nebesa."

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Evo, ti ljubiš srce iskreno,
u dubini duše učiš me mudrosti.
Poškropi me izopom da se očistim,
operi me, i bit ću bjelji od snijega!
--
Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!
Ps 51

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.55 sati Hajmo vedro i veselo u ovaj dan (petak, 8. 7. 2022.) Eh valjalo bi vedrinom odsijevati. A u tom ćemo uspjeti ako budemo kroz sve događaje i susrete hvalili i slavili Isusa a Mariju primjereno častili. Prvi korak će biti za malo vremena. A to je Gospina krunica uz HKR. I mi bit ćemo ti zbog kojih ovaj dan će biti ljepši jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: budite mudri kao zmije a blagi kao golubovi. Budimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati ‘Gospodine podaj mi mir, radost i usklađenost’. Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). To mi daje sada u ovom dijelu raspetosti (RBK). A vjerujem da će tako darežljiv biti i unaprijed. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je svemogući Otac. Njegovo očinstvo i njegova moć međusobno se osvjetljuju. Svoju očinsku svemoć pokazuje na način kako se brine za naše potrebe: darom posinovljenja i svojim neizmjernim milosrđem, jer On svoju moć pokazuje u najvišoj mjeri slobodno praštajući grijehe. „I bit ću vam otac, i vi ćete mi biti sinovi i kćeri, veli Gospodin svemogući” (2 Kor 6,18). Bog objavljuje svoju Svemoć odvraćajući nas od naših grijeha i vraćajući nas po milosti u prijateljstvo sa samim sobom. (fra Jakov Ripić, OFM)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 7. 2022. Gospodine danas u subotu 14-tog tjedna kroz godinu ako je svagdan u evanđelju slušamo: ‘Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti.’ Gospodine ali strah nas je: što će od nas učiniti ova korona? Onaj rat u Ukrajini? Hvala Ti što nam kažeš da si nam vlasi prebrojao - da smo Ti dragocjeni. Molimo Te Gospodine podaj nam milost da se više pouzdano u Tebe i mirno živimo svoju svakodnevnicu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 24-33)

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.48 sati A što? Comp sam utrnuo, voćkice 'ubacija u kljun'. I sad dok čekam krenut ću sad uradbom večernjeg ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) 17.33 sati Evo su na kućnoj terasi moje Pečnik-ove, kućni minister p. Zdravko i Isusova ovca. Čuli smo se i sa mojima u Solin (seka Iva). I sada dok teče ćakula-bakula moje Pečnik-ove i p. Zdravko čekam meštra Spliću. Šta’no kaže evanđelje (petak) Aha budi mudar ali ne soli svakom pamet svojim mudrolijama. Budi blag ali ne budi njonjav. Ah kakav biti? Neka ti srce bude po Srcu Isusovu. Samo znam takva srca imaju moje seke (Iva, Olga i Đurđa), meštar Splićo i ona Hercegovka. To je dobro: još pravih ljudi ima… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 10, 16-23


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! Čuvajte se ljudi,
jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. Pred upravitelje će vas i kraljeve vodit poradi mene, za svjedočanstvo njima i poganima.Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama! Brat će brata predavati na smrt i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen. Kad vas stanu progoniti u jednom gradu, bježite u drugi. Zaista, kažem vam, nećete obići gradova izraelskih prije nego što dođe Sin Čovječji.«
Riječ Gospodnja

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


E dide ti imaš pravu skulu za vojnika Kristova. Proša si mudrost iz libara a i naša Vlaška mudrost ti je u malom prstu. ‘Lujo za vojnika Kristova je glavno da je uvik sa Kriston kraljon’

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako kakoj tebi uspilo bit Ogorska pametnica a jopet slobodna si od vražje pripečenisti? ‘Lujo ujti Gospinu ružarju i sve ćeš znat.’

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2022., četvrtak

Razmatranje uz mob


15.12 sati Dobro je da se ima red - to ti omogućuje da živiš uredno. Jel’ ova ura zna se da je billa krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Je i danas je potekao onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Aha sada je doba od onih koje mi Gospodin šalje. Večeras fiziomahera mešta Spliću da me uradi ‘samo tako’. Za malo vremena tu su i moje Pečnik-ove. Nadam se da će pristati da se čujemo s mojima u Solin (seka Iva). Oh kako je dobro imati dom u Srcu Isusovom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Tko ti je bližnji? Po inerciji su to brat/sestra. Ali oprez jer Sotona to koristi kao zamku da te upropasti. Tvoj bližnji je onaj tko se žrtvuje za tebe. (knev 15 kg c)

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe d Sinjska, Vlajino draga. Svi sveci jesu mudri i sveti. Al’ na tebi se vidi da imaš onog Vlaškog ćuka u pameti. Oj Vlajino draga kako je dobro da si naša.

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.39 sati ‘Slobodan, miran, zadovoljan = zdrav.’ Eto tako sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa). Ah, ma bolestan je onaj od kog nitko nema mira. … A onda je naišla pastirica naša s. Natalija uzdignula križ Kristov i pokazala svima da je u svojoj biti ona kraljica Hrvata. Od koje bježi i nestaje sve što od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zlajo Ivi


Volim tebe iz kamena cvite,
ja sam tvoje iz zagore dite

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Evo sad će krepošću urešeni Anđelko prebacit karijolu (s ovcom) u kapelu. Gdje će nas u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac 10.33 sati E a sada ta okrijepljena ovca đinasticira na motomedu i tipkulji po ajfonu ovo. Što je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E i kaži šta danas ima? A Bože moj ima obilje zdravlja kojeg od Gospodina primam. Radost i mir u duši, usklađenost i normalnosti koju mi Gospodin šalje po svojim Božjim ljudima. Znate njih meštar Splićo večeras dolazi i urađuje Isusovu ovcu kako spada. A danas dolaze i one dvije kraljice, moje Pečnik-ove. Na kućnoj terasi druženje, kava i ćakula-bakula. Svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodine daj daj mi zmijske mudrosti a oslobodi vražje prepredenosti.

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Posljednja večera predstavlja cilj cijelog Kristovog života. Nije samo predokus Njegove žrtve koja će se ispuniti na križu, već također sinteza jednoga života koji se predaje za spas čitavoga čovječanstva. Stoga, nije dovoljno samo priznati da je u euharistiji prisutan Isus, već u njoj treba vidjeti prisutnost jednoga darovanog života i biti njezini dionici. Kada uzimamo i blagujemo taj Kruh, mi se pridružujemo Isusovu životu, ulazimo u zajedništvo s njim, trudimo se ostvarivati zajedništvo među nama, preobraziti naš život u dar, poglavito najsiromašnijima. (papa Franjo)

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


5.16 sati Aha nedjeljno evanđelje: tko je moj bližnji? To je onaj za kog si se spreman žrtvovati (makar niste rod) Najbezočnija Sotonina prevara da su bližnji oni koje je ista majka rodila. Šiljak bezočnosti tog samozvanog bližnjeg što si prisvaja prava koja nikom ne pripadaju. Bližnji
je onaj tko je od istog Duha. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pastiru Izraelov, počuj,
ti što sjediš nad kerubima, zablistaj!
Probudi silu svoju,
priteci nam u pomoć!
--
Vrati se, Bože nad Vojskama,
pogledaj s neba i vidi,
obiđi ovaj vinograd:
zakrili nasad desnice svoje,
sina kog za se odgoji!"
Ps 80

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.04 sati Hajmo u četvrtak (7. 7. 2022.). Budimo velikodušni, rastrošni… Posvijestimo si da sve što imamo besplatno smo primili i baš zato besplatno dajmo. Besplatno je ono neprocjenjivo. Radost, mir ili ljubav su vrjedniji od automobila ili drugog nečeg materijalnog - eto to si primio i to daji. Ne budi sitna duša - sića ili cicija. Budi kao potok - budi kršćanin a to je ‘čovjek od komada’ ili ljudina. I danas kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Vilibald (Willibald), biskup Eichstätta, omiljeni bavarski svetac. Rodio se 21. listopada oko godine 700, u anglosaskoj kraljevini Wessex (jugozapadna Engleska). Potječe iz obitelji koja je Crkvi dala niz svetaca (Vilibaldov otac Rikard, braca Vinebald. HIiM

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: bolesne liječite, mrtve uskrisujte… Ma najprije realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati ‘Duše Sveti Ti me nadahni da kažem riječ potrebnu’. To sam i večeras (srijeda), nakon sšto sam svoje redovničko izbrevijario, olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) Potrebno? Mogu ponovit ono što i sami znate da na webu nisam po svojoj volji jer novinarstvo nije moj fah. Na web sam instaliran voljom Alkarice (Gospe Sinjske). E a zašto? Pretpostavljam da ima veze sa onim što mi je rekla (19. 4. 2005.). A i korisni si ovi zapisi. Recimo mi redovnici imamo obvezu imati svakodnevni ispit savjesti. To činim ovakvim zapisima već dugi niz godina (od jeseni 2000). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera čini čudesa, ne molitva. Isus ne kaže molitva te tvoja spasila i ozdravila, nego vjera te tvoja spasila. Molitva s vjerom čini čuda. Vjernik biti znači ići s Isusom ruku pod ruku, drugovati s njim. Vjerovati znači ostaviti sve što imaš, svu svoju sigurnost, prijatelje, sredstva, tablete, i ovisiti samo o Božjoj riječi. Čudesa se događaju kad napustiš sve, prestaneš mrmljati i ovisiš samo o Bogu. Tada više nemaš drugog interesa, nego se raduješ što je Bog tu. Mi najčešće imamo alternativu, molimo Boga, a ako ne upali onda imamo druga sredstva i putove. Onaj tko vjeruje u Boga, ide tamo gdje vjeruje, u raj Bogu, onaj tko vjeruje u pakao također ide tamo u što vjeruje. Zašto je u prvim stoljećima bilo puno mučenika? Ne samo zato što su carevi bili zločesti, nego što su kršćani napuštali ovaj poganski đavolski svijet, radije su išli u smrt, nego živjeli taj poganski mentalitet. Sotona je knez ovoga svijeta, i ako se ne odrečeš takvog svijeta, ne možeš ući u Božji svijet. (Tomislav Ivančić)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 7. 2022. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu a danas u petak kad je svagdan u evanđelju nam kažeš: ‘Evo ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi.’ Gospodine hvala Ti za savjet. Nije lako biti pobožan a ne biti naivan. Prava pobožnost nije nešto slabunjavo i slatkasto, ona je mudra i jaka. Molimo Te da budemo mudri ali sačuvaj nas od prepredenosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 16-23)

- 07:53 - Komentari (0) -