Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Jim Radja's Genealogy Research
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

31.07.2021., subota

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha red je sveta stvar! Kad se zna kad se što čini. A naravno i zašto se čini. Evo baš je bila točka redovničkog reda: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda se šulj, šulj... Prišuljao poticaj (da me iznenadi) : Haj, na web Isusova ovco! A što? Moram kazat Lojola mi je bio jedan u nizu svetih, uspjelih ljudi. Ali tek sada vidim da nas veže i raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). I Lojola je dugo raspet (RBK) bio. A ta raspetost ga je učinila svecem i dala isusovce. Znam, u to sam osvjedočen da su raspeti (RBK) povlašteni članovi Crkve i od njih se mnogo očekuje. Ah... Ne valjda previše? Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Lojola je dugo ležao raspet na bolesničkom krevetu (zbog noge). I zato: 1. Je postao svet 2. Su nastali isusovci. (kev sv. Ignacije Lojolski)
- Isuse, neka i u nama zasja bjelina krštenja i snaga Evanđeoske poruke.
- Hvaljen Isus i Marija! Malo sam prohujala priko bloga. Nasmijali ste me. Odakle vam je Zagor pa na pamet. Samo fali Čiko. A baba Jaka kaže da bi bilo bolje da je švora. I ja sam htjela. Moja teta je bila švora u Ćirila i Metoda, ali nitko me nije ozbiljno shvatio. Bvb
- Pozdrav od Gospe od utočišta - Gospe Aljmaške!
- Dragi p. Luka čestitam ti današnju svetkovinu sv. Ignacija
- Hvala vam p. Luka od srca! Hvala Isusu na svakom doticaju duše preko vas …
- Hvaljen Isus i Marija! Kažu da kad nekoga volite, postajete slični njemu. Pari mi se da vam se slično dešava... AMDG
- p. Luka, čestitam vam danas vaš dan!

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Aljmaška Gospo od Utočišta, preporučujem se Tebi, svojoj nebeskoj Majci i pouzdanoj Odvjetnici. Ti si Utočiste grešnika, isprosi mi milost obraćenja! Ti si Utočište žalosnih, vrati mojemu srcu radost! Ti si Utočište očajnih, probudi u meni novu nadu! Ti si Utočište ucviljenih, budi moja moćna tješiteljica! Ti si Utočište razočaranih, ispuni moju dušu svojim mirom! Ti si Utočiste bolesnih, nauči me velikoj strpljivosti! Ti si Utočište u svakoj potrebi, uslišaj moje izrečene i neizrečene preporuke! Amen.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Raspet si bio ti moj Lojola. Sad sam sam raspet i ja skoro dvadeset godina. Tvoja raspetost je dala oho ho - gdje sam ja od tog. Čuj stari kaži koju za me Kristu kralju da što bolje odradim što Alkarica mi rekla ('puno lipi stvari'). Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe naška Vlaška, Alkarice moćna – hvala ti Gospe što si na rekla da tvoj Sin ima što smo od nemila do nedraga tražili. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.30 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Grmljavina dopire - to nešto Lojola i Ilija izvode'. Aha je, i danas se na moje oči i oči njegovateljice 'Lj' ukazala kraljica. A to je naša pastirica s. Natalija koja se preobrazi u svoj zbiljski lik kraljice čim uzdigne križ Kristov. Pred njom takvom nema što reći bilo kakva nevaljalština i zloća. A beštija korona napuštajući sveto tlo Hrvatsko pokajnički vapi: 'Nemoj na me križem Kristovim bit ću dobra. Hoću majke mi bit ću dobra!' Iš, iš... Marš kugo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te upitaju kad izađeš iz crkve: Od kud ti ta nenadmašiva, a posve nenametljiva mudrost. Nemoj reći: samo se pričesti pa ćeš i ti - jer to ne mogu bez 'vjerkača'.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas,
obasjao nas licem svojim,
da bi sva zemlja upoznala putove tvoje,
svi puci tvoje spasenje!
Ps 67

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas čestitamo imendan našim dragim čitateljima koji se zovu Ignac, Ignacija, Vatroslav, Ognjen ili Žarko. Njihov sveti zaštitnik Ignacije (Inazio ili Ignacio) Loqez de Loyola rodio se 1491. kao najmlađi od dvanaestero djece u obiteljskom dvorcu Loyola, u baskijskoj pokrajini Gipuzkoa. HIiM

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Toliko ćeš napredovati koliko si sile naneseš i koliko se Kristu predaš. (sv. Ignacije Lojolski)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naš Gospodin se tamo skriva, čeka nas da dođemo, posjetimo Ga, i zapitamo Ga ono što želimo. On je tu, u sakramentu Svoje ljubavi, uzdišući i neprestano zagovarajući za grešnike pred Bogom i svojim Ocem. On je tu da nas utješi … Pogledajte kako je dobar! On se prilagođava našim slabostima… u nebu gdje ćemo svi biti u pobjedničkoj slavi, vidjet ćemo Ga u njegovoj slavi; kada bi se sada pojavio pred nama u Svojoj slavi, ne bismo se ni usudili prići Mu, ali On se skriva poput nekog zatvorenika koji nam kaže: 'Vi Me ne vidite, ali to nije bitno - pitajte Me sve što želite, i ja ću vam dati. (Ivan Marija Vianney)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.53 sati Hajmo: oštro i na prvu: 'Ognjevit bojni poklik baci...' Aha, Nebo je dobro znalo moju narav pa mi je serviralo Lojolu za duhovnog učitelja. Sada znam kako zapaliti svijet. To je najprikladnije učiniti ljubavlju. Lojola je rekao: Idi zapali svijet -ljubavlju! E Lojola je to mogao jer je bio povlašten od Gospodina: dugo je raspet morao ležati u bolesničkom krevetu. Bolesnički krevet to je prevažan faktor u razvoju Crkve Božje! Crkva se ponajviše izgrađuje duranjem! Baš zato: Duraj, duraj pa ćeš u raj! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni da se pita svetog Lojolu taj bi rekao: sve na veću slavu Božju! Tj. realizirajte: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (petak) sam olovkom učinio zapis u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Ne sjećam se točno kako mi je rekao p. Nagy? Jel'no prof. Markotić rekao da je najvažnija stvar na svijetu svećenikova (desna) ruka? Ha pogledat ću na 'google' pa ću dalje. ... Ma ah to ne uspijevam. Ali svećenikova ruka je po njoj među nas dolazi Krist Gospodin u svetoj misi. Ona opet po toj ruci primamo oproštenje grijeha. Osobno mi to puno govori. Poslije one 'saobraćajke' 2003. čitav sam 'žbljak' - samo mi je ostala u funkciji desna ruka!?! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 8. 2021. Gospodine zakoračili smo u mjesec kolovoz. A danas u 18-tu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo kako su te ljudi tražili. A Ti si znao zašto Te traže i objasnio im: 'Tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se.' Gospodine svjesni smo i mi kad blagujemo posvećeni kruh u svetoj pričesti, ne znamo zašto, ali trebamo Tvoju blizinu. Molimo Te daj nam uvijek s Tobom biti i Tvoju volju vršiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 24-35)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


17.38 sati Dar pa dar, pa dar... Ah koliko sam obdaren od Gospodina. Evo sad mi je darovano da tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući raskošan dar Gospodinov - uradbu meštra Spliće. Evo ga na vrata - a sada je 17.46 sati. E tada je bilo toliko a sada je 20.42 sati kada bih želio još o tom raskošju darova. Dar je i to što ovo slažem uoči svetog ćale Lojole. Mogu kazat da ga nisam mogao posve razumjeti dok i sam nisam postao raspet na bolesničkom krevetu. A da sam time povlašten od Gospoděna vidim na njegovu primjeru. On je isto odulje bio raspet na bolesničkom krevetu. Kroz to vrijeme milost Božja ga je učinila svetim. Drugi učinak milosti Gospodnje su isusovci (Isusove ovce). Eh, sad, hoće li biti koristi od raspetosti (RBK) ove Isusove ovce??? Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojniče Kristov uspravi se! Ponosno odaj nek svi vidu da čast daješ svom duovnom ćaći Lojoli. A od sveg srca ljubiš Krista kralja - Boga svog.' Dide samo AMDG!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti jes pobožna al' si na svoju ruku. Ogorski si aranbaša. Svakom kažeš šta ga iđe. 'Lujo a štas' ti mislija daj s nami samo nas dragi Isusić - On je Krist kralj.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Lojolski (kev)


Lojola je dugo ležao raspet na bolesničkom krevetu (zbog noge). I zato: 1. Je postao svet 2. Su nastali isusovci. (kev sv. Ignacije Lojolski)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2021., petak

Alkarici


Gospe Sinjska kaži kako biti kao ti? Sa svima blagi umiljati a kad naiđeš na Zlo glavu mu satrti. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nije svako zlo za zlo. Gledaj kako: da topovska kugla nije udarila Lojolu u nogu ne bi bio povlašten dugo raspet ležat u bolesničkom krevetu što ga je učinilo svecem i dalo isusovce.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek ne bude u tebe drugog boga, i ne klanjaj se bogu tuđemu! Ja sam Gospodin, Bog tvoj koji te izvedoh iz Egipta. Ps 81

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Petar Krizolog rodio se oko 400. u gradu Forum Cornelii (danas Imola, nedaleko Bologne). Đakon i svećenik, postao je oko 433. biskupom Ravenne, tada prijestolnice Zapadnog Rimskog Carstva. HIiM

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.49 sati Ah o Gospe od Puta došli smo ti na vrh Sljemena - Gospe naša kraljice Hrvata. Isuse Tvoje ovce iz Zagreba grada i od drugdje. Sad će svetu misu predvodit provincijal p. Renić. Vidim tu je i biskup p. Pozaić, p. Bilić će vodit pjevanje. ... P. Nagy je jako lijepo propovijedao. Spomenuo da je najvažnija stvar na svijetu svećenikova desna ruka (ah, upravo mi je ona ostala nepovrijeđena!) ... Pa druženje, ćakula-bakula, bilo je nešto 'njam, njam'. Sažeto kazano: dobro, baš pogođeno druženje vojnika Kristovih. A sada svatko na svoj posao. Br. Mato kao što je odvezao do na Sljeme bi. Domazeta i Isusovu ovcu. Tako nas i na Fratrovac spustio. Tu je naša pastirica s. Natalija raspremila spomenutu ovu. Stavila je za comp. I tako do uradbe meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U prisutnosti ovog prekrasnog sakramenta, mi smo kao osoba koja umire od žeđi pokraj rijeke - a samo treba pognuti glavu; kao siromah u neposrednoj blizini velikog blaga - a samo treba ispružiti ruku. Tko komunicira s Bogom gubi se kao kap vode u oceanu. Oni više ne mogu biti razdvojeni. (Ivan Marija Vianney)

- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Lojolski (kev)


Ignacije je dugo ležao raspet na bolesničkom krevetu (isto zbog noge) ali on je znao to upotrijebiti: 1. Postao je svet 2. Utemeljio isusovce. (kev sv. Ignacije Lojolski)

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne postaje se svecem po znanju, nego po kreposti. (sv. Ivan Bosco)


- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.06 sati E dragi prof. vlč. Ivančiću samo pozitěva je primjerena onom koji je susreo Krista. Hvala ti prof. za godine rasta u Selskoj. Onih 'osamdesetih' kad sam kao studoš slobodan četvrtak osmišljavao idući onoj starici nacijepati drva, a uvečer u Selskoj zajedno s tobom puštao da nam Isus okrijepi dušu. Hvala ti prof. vlč. što si mi pokazao pravu duhovnost. Eh danas (petak, 30. 7. 2021.) dan uoči duhovnog ćale svetog Lojole. Bratsko druženje Isusovih ovaca na Sljemenu. Neka bude sve, sve na veću slavu Božju: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej hej ... haj dođi kod mene u Zagreb! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, u evanđelju slušamo da je Isus za svoje rođake bi tek 'drvodjeljin sin'. Isus je Bog i zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uvijek nanovo razmatraj, u glavi i duši: 'Gospodine, koliko puta si me ponovo podigao i, oprostivši mi, privio me uza svoje srce.' Uvijek to nanovo razmatraj i nikada se više nećeš odvojiti od Njega. (sv. Josemaria Escriva)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 7. 2021. Gospodine danas se spominjemo Tvog vojnika i sveca Isuse - svetog Ignacija Lojolskog. Koji je sa svojim isusovcima i do Hrvatske došao. A u današnjem evanđelju slušamo kako je glava Ivana Krstitelja bila cijena ženina plesa. Radi se o onom opakom Herodu koji je dao u zatvor staviti Ivana Krstitelja koji ga je prekoravao zbog Herodijade. Kad je jednom prilikom pred njim zaplesala kći Herodijadina. Herod se pred svima zakle da će joj dati što god zaište. A ona nagovorena od matere reče: 'Daj mi glavu Ivana Krstitelja.' Gospodine mnoge mi gluposti i grijehe učinimo jer sami sebe ne poznajemo i jer smo naprosto slabi ljudi. Molimo Te ojačaj nas i prosvijetli zagovorom svetog Ignacija Lojolskog da i mi činimo sve na veću slavu Božju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14, 1-12)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


0.05 sati I večeras (četvrtak) obuhvaćen Duhom Gospodnjim pogledao sam tv-dnevnik, izbrevijario svoje redovničko. Pa sam olovkom u blok nešto pisao (za spas rukopisa od propadanja). Evo šta sam napisao: 'Obradovale su me vijesti: 1. Hrvatsku je učinio ljepšom, jedinstvenijom, savršenijom, bliže svom konačnom idealu svetosti - Pelješki most 2. Braća Sinković su zlatni na Olimpijadi - osvjetlali su obraz Hrvatske 3. Trag u beskraju - Oliver Dragojević. A večeras sam još Duhom obuhvaćen jer po meštru Splići me Duh tako snažno prožeo. Poslije njegove potpune i cjelovite uradbe to vam je da ste bili na velikim duhovnim vježbama. A da ste ipak bili na fizioterapiji shvatite kad vidite da posve preznojeni. Hvala Bogu sutra (petak) kad idemo na Sljeme ipak se vraćamo na vrijeme tako da ću moći biti urađen od arhanđela Mihaela (na webu je to meštar Splićo). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo toj dobro da imaš s babom Jakon Gospinu ružarju. Ali tribaš imat na pameti daj nas Krist kralj uvik veći i da se neda domislit.' Ha, dide sempre major!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako pita bi te ništa? Akoj dragi Isus dobri, slatki, mali Isusić. Jel' On more baš sve? 'Lujo to štaj On za nas Isusić. Ne tiče se toga daj Isus svemogući Bog.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2021., četvrtak


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati A jel' bila točka redovničkog reda: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Odmah se stao šuljati šulj, šulj... poticaj: Haj, na web Isusova ovco! A što? Aha, svečanost se osjeća. Hrvatska ujedinjenija, bliže je svom krajnjem cilju da bude sveta Hrvatska. Učinit ću i ja Isusova ovca sve da budemo bliži tom cilju. Ne znam imam li pravo misliti da mi Hrvati koji zbog svog zvanja nemamo vlastitu djecu. Ljubavlju kojom se vole vlastita djeca ljubimo svoju domovinu. Od Dunava do Jadrana teče.... Ah, srce je moje od stotinu komada.... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majko Božja kako ti je bilo čuti da je Isus iz preljuba rođen. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati Prepisujem iz bloka zapis kojega sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Rekao sam njegovateljici 'Lj' da pozdravi Gospu Remetsku.' Eto tako, a Gospa Remetska me zna još iz studentskih dana. Kad sam joj skoro svakodnevno dolazio biciklom počastiti je u crkvi u Remetama. ... Aha i danas se ukazala kraljica s uzdignutim križem Kristovim pred kojim onemoća svaka nevaljalština i zloća. Kraljica to je naša pastirica s. Natalija s uzdignutim križem Kristovim. Pred kojim se beštija korona lažući ulizuje: 'Nemoj na me križem Kristovim bit ću dobra! Iš, iš... Marš kugo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj ne budi banalan kao oni koji su za Krista Gospodina rekli da je 'drvodjeljin sin'.

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati A jer njegovateljica 'Lj' baš spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. To je ono pogođeno vrijeme za počet slagat preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? Evo sad ću se u svetoj misi zahvaliti što je Hrvatska jedinstvenija, savršenija bliže svom idealu da bude sveta Hrvatska. Hvala Bogu za Pelješki most koji Hrvatsku približava samoj sebi. 10.35 sati Evo sada poslije svete mise đinasticirajući na motomedu. Mogu kazat da će još Isusovu ovcu, vjerojatno večeras, uraditi kako spada meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nema ništa ljepšega i ništa dragocjenijega od Svete mise, jer nam ona daruje Isusa Krista u Presvetom oltarskom Sakramentu. Kad bismo znali što je Sveta misa, od radosti bismo umrli. Nikada nećemo na zemlji shvatiti, kolika je sreća Svetu misu smijeti prikazati. Tek u nebu ćemo razumjeti. (Ivan Marija Vianney)

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo ime njegovo zajedno! Tražio sam Gospodina i on me usliša, izbavi me od straha svakoga. Ps 34

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati E baš je bila svijetla Gospina krunica uz HKR, koja je bila i zahvalna Bogu i Gospi što nam je domovina Hrvatska noćas postala ljepša, savršenija, jedinstvenija. Hodočasnici slobode, mira i ljubavi od noćas mogu na noge propješačit cijelom 'lijepom našom'. Njen dragocjeni biser Dubrovnik se povezao drugim dijelom 'ljepotěce' Pelješkim mostom. Sretan sam što sam Isusov i što sam Hrvat. I što me Hrvatska potiče da još više uzljubim Isusa. Ono što mogu učiniti za Hrvatsku je potaknuti vas da svi zajedno hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo su dobra djela pravo bogatstvo koje nam pripravlja mjesto gore na nebu. (sv. Ivan Bosco)

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica Marta poznata nam je iz Svetog pisma kao sestra Lazarova i Marijina iz Betanije. Kao vrijedna kućedomaćica s mnogo brige i pažnje ugostila je i posluživala Krista Gospodina, o čemu piše sveti Luka u svojem evanđelju. HIiM

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, dosta smo razmatrali, promišljali. Vrijeme je akciju. Akcija, akcija: realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati Evo koja slova sam večeras (srijeda) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Sretan sam i Bogu zahvalan što u sebi imam obilje svijetlih tema za ovakva razmatranja'. Eto tako sam tamo napisao. A mislim da je oznaka onog tko je susreo Krista da spontano govori o ono što 'je' a ignorira ono što 'nije'. Večeras sam duhovno ushićen zbog spiritualno - fizikalne uradbe meštra Spliće. Taj me radi baš kako spada zato što sam Isusov. Ovca, ovca to njega ne smeta. Ma divan je Gospodin. Takvog meštra da sam svijećom tražio ni bi našao. A njemu Gospodin šapne: hajde pokucaj na vrata moje ovce. Oh divan je Bog svi slavimo Ga... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Život je dobar kad si sretan, ali je mnogo bolji kada su drugi sretni zbog tebe. (Papa Franjo)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 7. 2021. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u petak kada je svagdan u evanđelju slušamo kako su se u Tvom zavičaju iščuđavali Tvom nastupu i djelima. Sebi nisu mogli doći pa su se pitali: 'Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin?' Za te svoje Gospodine Ti si bio tek 'drvodjeljin sin'! Kakvo siromaštvo duha, kako jadni ljudi?! A nisu shvaćali da Ti si Kralj kraljeva, Gospodar gospodara, Svemogući Bog. Molimo Te Gospodine blagoslovi naše rođake a nas pošalji k onima koji će nas razumjeti i prihvaćati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 54-58)

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.19 sati O jee 'Rođen u Zagrebu o mama!' Ah to sam pustio tu dragu pjesmu. Meštar Splićo će reć da sam rođeni Vlaj, makar imam uvjerljive dokaze da sam rođeni Zagorec. Ali Zagreb mi je grad No 1. Sve najljepše u njemu mi se dogodio. Oh rođen u Zagrebu.... Nego ovo sam htio uraditi večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući uradbu meštra Spliće. Znači bacit oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju ... Aha, Marta i Marija - akcija i kontemplacija. Te sestre - obje su prave. Obje služe Gospodinu. Dobro je da u Crkvi ima akcijaša ali dobro je da ima kao što su karmelićanke u Marija Bistrici. Karizma Isusovih ovca je kontemplacija u akciji. Eh osim ako si nemoćan biti u akciji tad si u kontemplaciji kao što je nemigajuća Isusova ovca. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo ti ki vojnik Kristov znadeš da se Kristu kralju može služit il' akcijom i molitvon. Eto ja san više u akciji!' Ma dide triba bit akcija u molitvi.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Nije tebi lako baba Jako! E goni ovce na njivu, e poji blago na čatrnji, e muzi krave. 'Lujo sve to iđe uz molitvu. Eto krivoj mi šta nisan švora da više vrimena daden molitvi.'

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2021., srijeda

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Oh Bože hvala Ti što sam i danas imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. E ali onda se prišuljao onaj berekin - poticaj: 'Haj, na web Isusova ovco! A što? Sretan sam što mi Gospodin vodi život, sve proviđa... Šalje i daje. Poslao mi je i meštra Spliću i bas mi je drago da će i večeras urađivat Isusovu ovcu kako spada. Žao mi je što za koji dan ide na godišnji. Ali svjestan sam da mu baš treba. Bogu hvala za njega. Gospodin me bas razvedrio kad mi ga je poslao. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majko naša Gospe Sinjska mila kaži možemo li i mi kao ti, posve biti u kontemplaciji a sasvim u akciji. O Gospe Sinjska pomozi nam.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.57 sati Prepisat ću iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Rekao sam njegovateljici 'Lj.' da pozdravi Gospu Remetsku'. ... Aha i 'Lj' je mogla vidjeti što sam vidio i ja, Isusova ovca: kako se naša pastirica s. Natalija preobrazila u kraljicu. A to se u mahu zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred kojim svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćurina, kuga i knrona - ni štuc, ni muc. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rođen u Zagrebu


- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uzvisujte Gospodina, Boga našega, padnite pred podnožje njegovo; ono je sveto. Ps 99

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Sveti Viktor (Victor, talijanski Vittore) I, četrnaesti rimski papa, mučenik, sin Feliksa, vjerojatno berberskog podrijetla, vladao je Crkvom od 189. do 199. Bio je prvi rimski biskup koji se rodio u Africi.' HIiM

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pa što da si se slomio da to prirediš - a oni se samo izvale i razmatraju o onom sto slušaju. To je tako: oni su kontemplacija a ti akcija.

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati Oh, 'obaša san sve mora, sve gradove i luke...' A baš sada njegovateljica 'Lj' liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Oh Gospodine sva srebra, sva blaga, svi ljudski životi ne mogu se mjerit sa mrvom ljubavi Tvoje. Hvala Ti hvala što sam ljubljena ovca Tvoja. 10.38 sati Ehe he a sada poslije svete mise đinasticiram na motomedu. I na mob tipkuljim preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima svaki dan isto - ali to je osobiti dar Božji u istome imati raskošje milosti Božje - sto redovnici znaju jer taj dar imaju. A pored uvijek do Neba dragog i zanimljivog redovničkog reda tu su: mob, comp i motomed. A večeras dolazi meštar Splićo koji će u svojoj maniri uraditi Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti francuski kralj Ljudevit lX, svakodnevno je bio na više misnih slavlja, zbog čega su se neki ministri bunili govoreći kako bi to vrijeme mogao posvetiti svome kraljevstvu. Kralj je odvratio: 'Kad bi dva puta više vremena potrošio na zabave i lov, tada mi sigurno nitko ne bi ništa predbacivao!'

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.04 sati Pelješki most neka ostane Pelješki most. Zašto mu izmišljati neko drugo ime? Nešto kao most Olivera Dragojevića, ili Stjepana Radića, ili 'Antemurale christianitatis'. Ne treba tako! Nego naprosto 'Pelješki most' Vauh, sretan sam što se moja Hrvatska povezala. Hajmo u ovaj dan (srijeda, 28. 7. 2021.). Vedro i veselo! Pozitivom odsijevajući - od srca hvalimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog poznaje tvoje jučer.
Daj mu svoje danas.
On će se pobrinuti
za tvoje sutra.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da je Kraljevstvo Božje kao blago sakriveno u njivi. Haj smjesta počnimo realizaciju: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Evo što sam večeras (utorak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Biti Kristov znači biti pozitivac.' Tako tamo piše a htio sam reći to je sušta suprotnost crnogledcima ili pesimistima. Da budemo načisto tko je susreo Krista on je istinoljubiv. Ne radi se o tome da pozitivci gledaju isforsiranu sliku stvarnosti. Oni gledaju kako jest. Kristov čovjek je tvrdi realist. Npr. Imaš čašu do pola napunjenu 1. Pozitivac će reći: pola čaše je puno 2. Crnogledac će reći: pola čaše je prazno. Oba su u pravu ali tko je Kristov odmah vam je jasno. Haj, zdravi i veseli bili

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Daj mi jakost
koja čeka Tebe
u šutnji i miru.
Daj mi poniznost
u kojoj je jedinoj smirenost
i oslobodi me od oholosti
koja je najteži teret.
(Thomas Merton)

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 7. 2021. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu, a danas 29-tog srpnja se spominjemo svete Marte. U evanđelju slušamo kako Te je pozvala na obrok kod sebe. I odmah se dala na posao da Te što raskošnije posluži i ostavi što ljepši dojam. Imala je i sestru Mariju koja je samo sjela do Tvoj nogu Isuse slušala i upijala svaku Tvoju riječ. Na Martino negodovanje što je sestra ostavila samu posluživati. Ti si Gospodine rekao: 'Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo a jedno je potrebno. Marija je izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.' Gospodine po ovoj prispodobi govoriš nam o aktivnom i kontemplativnom načinu služenju Crkvi. Hvala Ti i za Marte i za Marije. Molimo Te pomozi nam prepoznati na koji način da se utkamo u život Crkve kao aktivni ili kontemplativni članovi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 38-42)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od Patnice do Kraljice
sa svojim Sinom – Marija.
Po svojem posvećenju
i predanju u volju Božju
postala je s Kristom
i Suotkupiteljica.
Po Utjelovljenju
postala je Majka života.
Po Kristu uznesena u Slavu
zagovara za nas grešnike
i milosti na nas izlijeva.
Ona je naše Nebesko Utočište.
Ona je most po kojem
zemlja s nebom se spaja.
Ona je naša Majka – Zagovornica grešnika.

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.29 sati Haj uradi večernje 'Razmatranje uz mob' i mrvu se odmakni od Vlaške i svoje starčadi Ogorske. Ah to me je dalo. Ljudi obično imaju jednog ili dva djeda i bake. A meni su to sva stasčad Ogorska. Oni su ti koji su mi život dali. Sva ta starčad su dječje jaslice mene njihove ovčice. I ne bih isključio da sam poradi njih odabrao LJUBAV, samog dragog Isusa kojemu sam se izručio. A Isus me posvojio i sad sam Isusova ovca = isusovac. Oh hvala baba Jako, Neko, Dote, Cola, Buće, Bakuša, Kokezuša, Prljuša... Sve bake i didovi Ogorski. Napose hvala dide Majore. Od srca svima veliko hvala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov kad svati štaj volja Krista njegova kralja. Da je izvrši spreman ako triba i s vukovima i lavovima potuć.' Takoj dide sve, sve na veću slavu Božju.

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo privažno ti je u životu imat vridnost su kojon se ništa nemore mirit. Vridnost za koju bi sve da.' E baba Jako sad ja znan zaštos' ti najaogatije čeljade u Ogoru jer znadeš dragog Isusa i imaš Gospinu ružarju.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.07.2021., utorak


Hoj oj oj Ogorje moje tu na šematorju svetog Jure je starčad što mi je život dala. Ovaj cvitak nek vam kaže od srca za sve hvala!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.14 sati Ehe je bila je redovnička obveza: krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A je i danas se prišuljao onaj nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Ah, ma web to je po mjeri duše Isusove ovce. Svugdje jesi gdje zaželiš, samo pomakneš miš i već si tamo. Krunica dobro dođe kao logopedska vježba, a web za društveni život. Sad u četiri je tu njegovateljica Ana, vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kaže se: ocem zovi tko ti kruha daje! A Isusa su htjeli zakraljiti jer je nahranio tisuće gladnih. Isus je veći i od kralja jer se sažalio na gladno mnoštvo. Samo je davao, a oni su uzimali. (knev 17 kg b)
- Hvala Pater za knev i puuuno pozdrava iz St …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala ti majko, Gospe Sinjska mila što smo kod tebe vidjeli. Da bi ljudi bili mora biti za što bi život dali. I za nas je to Sin tvoj sva ljubav naša. O Gospe Sinjska budi nas spas.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Prepisat ću zapis iz bloka kojeg sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'To je ono to sam tražio: moći reflektirati pred Gospodinom o svim događajima i susretima.' I sad mi konačno to ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) omogućuje. To je još jedan vrijedan plod ove raspetosti (RBK) ... Aha i danas se naša pastirica s. Natalija preobrazila u obličje kraljice. To se zbilo čim je uzdigla križ Kristov pred kojim odmah onemoća svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćurina, kuga i korona. Tome smo bili svjedoci: ja - Isusova ovca i njegovateljica 'LJ'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad si za nešto spreman obaći sva mora, gradove i luke. Spreman si ne spavati, sa krokodilima i lavovima se potući. Zavrijedio si susresti to - koji se zove Isus Krist.

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati Hajmo kukuljotrijebac! Ma ne znam kako ako ta riječ mi se čini pogođena za one negativce, za njuškala. Kao da mora što kriti onaj koji je Bogu transparentan. Ah ti kukuljotrijebci... Aha, a ovo bi trebao biti preglednik dana 'Glas iz krpa' I kako stvari danas stoje? Sad u 10 sati imam svetu misu, istinsku terapiju No 1. A onda đinasticiranje na motomedu. Pored tog tu terapeutska sredstva: mob i comp. A naravno sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i danas kao po loju klizi 'sve u šesnest'. A u taj đir još će biti uklopljena i uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, biti svoj sa svojima...


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako sv. Misu ispravno pratiš, izvršavaš čin najuzvišenijeg služenja Bogu. (p. Martin von Cochen)

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne postupa s nama po grijesima našim niti nam plaća po našim krivnjama. Jer kako je nebo visoko nad zemljom, dobrota je njegova s onima što ga se boje. Ps 103

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati 'A šta ću ja dimit molim vas lijepo?!' Tako je rekao, besmrtni p. Gabrić kad je čuo one Kristove riječi da trebamo gorjeti! Ali i učinio je!!! Otišao je s ljubavlju gorjeti i izgorjeti za onaj narod oko Callcute. E jedan je p. Gabrić. A nama malim ljudima preostaje kroz sve događaje i susrete u danima, koje nam je Gospodin povjerio, pa i ovom (utorak, 27. 7. 2021.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Da vidimo što sam to večeras (ponedjeljak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ouh, tolika dragocjenost, pravo sjajno blago se sakrilo iza ružne i nepoželjne boli - baš šteta!' Da, to je strašna šteta da se i te kako poželjno i potrebno biserje životnih spoznaja sakrilo iz odvratne i nepoželjne boli. Baš šteta što ne volimo patiti. Svojim miljenicima, za koje zna da neće dignuti uzbunu Gospodin pripušta patnju. Znači onima koji su od Boga ljubljeni je od Boga dopušteno da pate. Primijete razliku: Bog nikad nikom nije dao patnju (jer ljubi čovjeka). Ali može dopustiti, ako je čovjek primoran da pati. To znam jer tko sam da zavrijedim bit obdaren sa 'puno lipi stvari'. Što možemo razumjeti: ljubljen si ljubljen Isusova ovco. Baš zato evo ti patnje da je ne bi 'pas s maslom'. Hulu lu zavide mi vi koji ne patite... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 7. 2021. Gospodine a danas u srijedu, 17-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Evanđelje koje danas slušamo je kratko i ljupko. Kažeš: 'Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago sakriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.' Gospodine za to blago smo, što kaže pjesma: 'obašli sva mora, gradove i luke.' Bili smo spremni dati kuću i kućište, sve bi za to dali. I Tebe smo pitali: Kaži gdje? Gdje to prebiva? Gdje sam svoj? Gdje imam sebe onakvog kakvog me vidiš Ti Gospodine. A takvog sebe nismo tražili najbliže sebi. Hvala Ti Gospodine za spoznaju da je ta njiva naše srce u kom prebivaš Ti Kriste Gospodine - Dragocjeni Biseru naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 44-46)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati Haj možemo! Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio. I sada čekajući uradbu meštra Spliće krenimo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (utorak) 18.04 sati Eh, tad se na vratima ukazao on. Pa hajmo dalje. Sada je 20.43 sati Baš sam uradio ono drugo 'Razmatranje uz mob'. A evanđelje (utorak) mi je baš drago jer me potaklo da obogatim Hrvatski rječnik. Riječ koju niste mogli čuti a značenje joj iz same nje proizlazi. Kukuljotrijebac - vjerujem da ste i sami prepoznali da se radi o sitnim, mizernim dušama koje zabadaju nos u tuđe živote. Ma Bogu hvala sto u njivi Gospodnjoj ima i pozitivaca kao što je meštar Splićo. Koji je i večeras uradio mene, zato što sam Isusova ovca u totalu potpuno i cjelovito. Bog ga blagoslovio! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Ej hej Putalju moj dobar si danas bija sad ću ja tebi dat zobat' Dide ti besidiš sa svojin konjon. Kuda te išta more beštija razumit? 'Lujo ja govorin jezikon ljubovi - koji i beštije razumu.'

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Ehe kupusiću moj sad ću ja tebe stavit u dobru zemlju, pa ću ti dat pit. I unda ćeš narest slasna glavica.' Aha tako ti baba Jako tepaš i kupusu da bolji bude. 'Lujo al' smo je jedan mile.'

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2021., ponedjeljak


- Dragi Luka, puno pozdrava od Logarušića, a evo i dva bona … … Svako dobro
- Hvala lipa za bonbone! Od srca p. Luka

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvalite Gospodina, jer je dobar! Ps 106

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha, bila je točka redovničkog reda. Koja se zove: 'Krunica Božanskog milosrđa uz HKR'. A onda se šulj, šulj... Na prstima se prišuljao nesmiljeni poticaj i dreknuo: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Zar moram?! Evo baš dok sam slagao ovaj tekstić, nazvala me moja Pečnik-ova. I ovaj put kako pomoći meni. Sad meni? Ili Isusu meni? Kako god. Znam da su te dvije sestre, moje Pečnik-ove, pokazale kao Veronike Isusu u meni. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta Ana i Sveti Joakim su roditelji Marije, Majke Božje, dakle Isusovi baka i djed. Prema predaji bili su pobožni, pravedni i imućni ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se već kad su bili u poodmakloj dobi. HIiM

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska haj nam reci kako imat blagi pogled kao ti? Kako vidjeti samo što je a ne vidjeti ono što nam se nameće - a nije?!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Evo što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopěsa) : 'Da znaš da je dobro biti upotrijebljen makar si beskoristan' Tako tamo piše! Ali za što beskoristan? I tko je taj koji nas može proglasiti beskorisnim. Ako ništa drugo ne možeš možeš ono najučinkovitije - patiti. Patnjom nikog nećemo smetati a ona je najučinkovitija - ali ako je s Kristom podnošena. ... Aha, i danas se naša pastirica s. Natalija u mahu u kraljicu preobrazila. To se zbilo čim je uzdignula križ Kristov. Pred kojim onemoća svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćurina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti si nas prvi ljubio, o Bože.
Mi govorimo o Tebi
kao da si nas
samo jedanput prvi ljubio.
Naprotiv, iz dana u dan,
čitav život, Ti nas prvi ljubiš.
Kad se ujutro probudim
i uzdignem k Tebi svoj duh
Ti si prvi, Ti me prvi ljubiš.
Ako se ustanem u zoru
i odmah uzdignem k Tebi
svoj duh i svoju molitvu,
Ti me prethodiš,
Ti si me već prvi ljubio.
I tako je uvijek.
Ti nas ne ljubiš prvi samo jednom,
nego svaki dan
na putovima našega života.
(Sören Kierkegaard)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj ne budi sitna duša - kukuljotrijebac! Osvrni se na ono što je, što valja - pa dobrim okom pogledaj, podrži to i ohrabri!

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Lift spušta njegovateljicu 'Lj' i katijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. A to je ono pravo vrijeme za započet slagat preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? E sad za koji tren u svetoj misi će nas Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I još? Poslije svete mise đinaisticiranje na motomedu. Kad će se na mob istipkuljiti i još neki prilozi za web (baba Jaka, did Major. Modravska kapljica) 10.34 sati Evo baš je svratio novak Ivan, gotov je sa novicijatom, filozofiju će studirati na Rimskog Gregorijani. Aha, večeras dolazi meštar Splićo i uradit će Isusovu ovcu u svojoj maniri. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je sebi stvorio kruh života da bi nam dao život. Noću i danju, On je tamo. Ako stvarno želite rasti u ljubavi, vratite se Euharistiji, vratite se tom klanjanju. (Majka Tereza)

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Jel'no bi sad poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) trebalo hodati, trčati, letjeti... Ma za ono što bi trebalo ne bitno je migao ili ne. Fino od srca hvališ i slaviš Isusa a Mariju primjereno častiš: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vlastiti nas grijesi zaprepašćuju kad ih vidimo na drugima. (Goethe)

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je prava stvar biti mal. Smanjit ćemo se ako krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bb.. ŠTOVANI I DRAGI PATER LUKA, ŠALJEM VAM LIJEPE POZDRAVE SA SLJEMENA... IZ KAPELE sv. JAKOVA.. DOŽIVJELA SAM SV. JAKOVA KAO HODOČASNIK -PJEŠAK :-):-):-):-) ... BILA SAM NA MISI U 10.30 DALA SAM MISNU NAKANU ( VI ste uključeni) ...molila sam sv. Jakova da izmoli kod Gospodina da Vam udjeli VEĆE KORAKE ... ŽELIM VAM MIR I DOBRO UZ SRDAČAN POZDRAV … :-):-)

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Baš sam (nedjelja) u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'A što? Dade se posve uredno živjeti i kao nemigajuća Isusova ovca! Kad su daleko razbojnici koji prisijavaju da migaš.' Ali ne stvarno ne znam zašto koga može smetati ako ne migam. Svoj posao činim 100% valjano. Meni nije problem ostati bez miganja čitav preostali životni vijek. Jer sigurno znam da je volja Božja da 'prijeđem' (umrem) kao migajući. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša umire kada se odvoji od Boga. (Sveti Augustin)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 27. 7. 2021. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu, a danas u utorak kad je svagdan u evanđelju nam govoriš o neveseloj sudbini tog nesretnog kukolja. Kukolj je nešto neželjeno što nam ušulja u posao kojim se bavimo. Nešto tuđe, nekakav uljez. Hvala Ti što nam evanđelju kažeš 'kao što na kraju žetve žeteoci kukolj spale tako će biti i na svršetku svijeta ... Svi zavodnici i bezakoněci bit će bačeni u peć ognjenu... A pravednici će zasjati poput sunca.' Gospodine Ti znaš da bi i mi radije sjati nego dimiti. I zato Te usrdno molimo pomozi nam! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 36-43)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav u svome najvišem izrazu je sjedinjenje bića u međusobnu i slobodnu predanju: takav je trojstven život u Bogu. (Edith Stein)


- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.12 sati Jel'no reka oni Descartes đinasticiram dakle tipkuljim. E znam da je taj Francuz rekao: mislim dakle jesam! Primijetili ste valjda da trebam rehabilitaciju inteligencije. Pa se tako igram tim filozofskim cakama. E ako uvečer tipkuljim onda je to večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to bi se valjalo osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak), i reć koju... Aha biti mali je prava stvar. U godinama ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) ako nisam u krevetu jesam u karijoli. Dakle smanjen sam. Pa onda sam bio tlačen i gažen od nekih tuđinaca. Smanjen sam do neznatnosti. Baš zato će se ovo zrno gorušice razrastiii. Mislim da su ove godine umanjivanja do neznatnosti, godine mog najvećeg uzrasta u milosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo upanti vojnik Kristov kad di gdi iđe sa sebon nosi štaj najvažnije.' Aha dide zato baba Jaka nigdi neiđe brez Gospine ružarje a ti brez lule.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo mile moj tako mali slatki si ki bonaončić. Volila bi mile da ostaneš uvik tako mali - i kad naresteš.' Auh baba Jako i kad naresten - to znači u srcu mali.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.07.2021., nedjelja


Mir je spokoj reda. (Augustin)

- 18:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mir = sloboda, pravda, ljubav, istina.

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dana 22. kolovoza 2021. godine u 10:30 slavit ću mladu misu u crkvi sv. Jure u župi Sv. Nikole Tavelića (Sitno Donje). Pozivam vas na misno slavlje, kao i na ručak poslije mise. Više detalja možete pronaći u priloženoj pozivnici. Nadam se samo da nam korona neće zakomplicirati situaciju.
Važne napomene:
svećenike bih molio da ponesu svoju albu kao i bijelu štolu;
molio bih vas da mi potvrdite svoj dolazak do 15. kolovoza.
U Kristu,
Luka Ilić
- Nažalost neću moći doći - ali sretno ti imenjače! Od srca p. Luka

- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska pomozi nam doseći ideale koje imaš ti. Biti posve neznatni i mali a biti ime od značaja. O Gospe Sinjska budi nam spas!

- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Mogu Vam poslati podatke iz 1710, ako Vas zanima Konačno sam ih našla za neka prezimena, uključujući i Vaše. Tamo je ono što Vas zanima, odakle su došli i kako, tko su bili oni koji su dobili zemlju i di točno... ja sam našla sve one Leskure koje sam tražila, ne prije 100 godina, u vrime moga dida, nego davno prije toga. Konačno. Uglavnom, neke zemlje i parcele od onda iz 1710, prate one iste oznake iz austrijskog zemljišta iz 1835 koje je poprilično dobro napravljeno, čak i dandanas su iste jer zemlje su po tadašnjem zakonu samo nasljeđivali muškarci ili su se vratili državi. i vrlo je jednostavno pratiti obitelji Nadam se da sam pomogla. Za sve dodatne informacije, stojim na raspolaganju.
- Hvala lipa!! luka.rada@isusovci.hr

- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Baš je bila točka redovničkog reda: krunica Božanskog milosrđa uz HKR a onda se na prstima prišuljao onaj zloćko, nesmiljeni poticaj: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Ma blažen je uredan, sređen život... Dosta je onih iznenadnih skokova i šokova. A vidiš možda je baš to vrijeme neugodnih iznenađenja i koje kakvog brzeljana, kad sam bio u rukama tuđinaca (vrijeme 'tamne noći'), doprinijelo tome da sam radostan što sam redovnik Isusova ovca. Sada u četiri je tu njegovateljica Ana. Vjerujem s kavom, a comp i kava - to ide. Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati U blok sam olovkom napisao: 'Sigurno da ću ih se sjetiti u molitvi!' Tako tamo piše. A to mi je rekla s. Natalija da je tu u Hrvatskoj bila 'saobraćajka' sa mnogim poginulima pa da ih se u molitvi sjetim. Gospodine molim Te molim, žarko Te za njih molim da i oni prispiju tamo 'gdi je lipooo'. Amen! Neka tako bude! Amen!

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Lift spušta njegovateljicu Anu i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo? Što se u liftu započelo urađivat je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.45 sati A sada poslije svete mise ima đinasticiranje (na motomedu). A i na sugestiju p. superiora s osobitom se radošću sjećam svojih djedova i baka Ogorskh, koji su bišerje duše moje. Oh baba Jaka, baba Cola, baba Dota, baba Neka, baba Buća, baba Bakuša, baba Kokezuša, baba Prljuša, did Major, did Truman, did Španjušić, did Bile, did Iko, did Sirak... Svi oni sada u Diki Nebeskoj igraju šuplje kolo Ogorsko. I pivaju našu Vlasku ojku: Alaj smo sastali bećari, pa nijedan za plačnu dolinu ne mari' E lako je njima al' triba se dočepat onog tamo 'gdi je lipooo'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad pčela skupi rosu s neba i zemaljski najslađi nektar s cvijeća, pretvori je u med, a zatim požuri u svoju košnicu. Na isti način svećenik, uzevši s oltara Sina Božjega (koji je poput rose s neba i istinski Marijin sin, cvijet našega čovječanstva), daje vam ga kao ukusnu hranu. (sv. Franjo Saleški)

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pravedan si, Gospodine, na svim putovima svojim
i svet u svim svojim djelima.
Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju,
svima koji ga zazivaju iskreno.
Ps 145

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


6.22 sati Evo došlo mi da se čujem sa starim Rađom (tatica, ima 88). A šta'š? Uobičajeno... Kaže da je živ i da mu dođu ti njegovi i da ćemo se čut… Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Ah, dođe mi... Kao sada poslije Gospine krunice sa nuncijem uz HKR, da se divim, da zahvaljujem Gospodinu za divna djela što izvodi u meni, Svojoj ovci kroz godine ove raspetosti na bolesničkom krevetu. Eh kad bi bio od pitkih redaka onda bih kao Marija kazao svoj Veliča u ovim godinama raspetosti. Bog sve vidi, sve zna. Zato Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.37 sati Do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi! Može po domaću: Veselo, veselo Zagorci! Kaj vam pak znači: vedrinom i optimizam odsijevajte, radost i veselje širite. Kroz sve događaje i susrete u ovome danu (nedjelja, 25. 7. 2021) od srca, zdušno hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: Isus je samo davao a gladni su samo uzimali. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 Evo što sam večeras (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Oh, o Bože hvala Ti za ovaj divan i sadržajan dan. I molim Te očuvaj od ove beštije korone: Hrvatsku, Brazil i svijet čitavi.' Eto tako sam napisao tamo. A bio je baš sadržajan. Imao sam terapiju No 1 (sveta misa). Pa sam imao terapiju No 2 (uradba meštra Spliće) A bila je i terapija No 3 (ćakula-bakula na Cvjetnjaku). Bogu u ruke! Idemo dalje! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.41 sati Ah došlo mi da ljepotu koja zapretana u meni živi odpretam, odprpam, odškrinem da proviri na javu. Oh, ljepota je lijepa ali sa neprikladnim natruhama. Ljepota se doima ružno. Izranjena je izmrcvarena, raspeta. Hej nije li to u dubinama mojim raspeti Krist. Kom sam i sam ne znajući to ružnoću dodavao. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi Luka, a krasan križ. Gdje ga mogu ovakvog ili bar sličnog nabaviti? Veliki? veliki blagoslov od … i … i 5-ero velikana (Klare, Josipa, Monike, Lucije i Sare).Pozdrav s Korčule.
- Tooo pet komada, pet komada - to je naša nada!!!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velika tajna ljubavi jest davati se za druge do posljednje kapi krvi.

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 7. 2021. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu a danas 26-tog srpnja spominjemo se roditelja Tvoje majke svetih Joakima i Ane. A to su Gospodine Isuse Tvoji djed i baka. Evanđelje koje danas slušamo pravo je blago. Govoriš o vrijednosti malenoga - neznatnoga. I kažeš: 'Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno zrno... Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Molimo Te Gospodine ne daj da prezremo maleno. I podaj nam milost do najmanjega uzrasti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13,31-35)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svetost je suobličavanje duše s Bogom. (Edith Stein)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Hah, pa ipak sam stigao koliko-toliko prije đinasticiranja na motomedu. Gdje sam upravo, a ovo i tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju. ... Aha htjeli su zakraljiti Isusa. A čemu to? Kad je Isus Kralj kraljeva... A da je to vidjelo se i po tom što se sažalio na gladno mnoštvo. Gdje ima sažaljenja ima i Boga. A i davanje ima u sebi nešto Božje. Primijetimo ovu gestu: Isus samo daje a gladni samo uzimaju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo budi pravi čovik - čovik i po - vojnik Kristov!' A dide zato i jesan odredija bit vojnik Kristov ki ti, Isusova ovca. E kad bi me svit begena ki tebe Ogorani.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis' ki dragi Isus. Kad'no su uni gladni bili oko Njega. A dragon Isusu ji je bilo žaj paj samoj dava oni su samo uzimali. Ki ti men iz ognjšća il' polu od kunpira il' pečeni kukuruz. 'Moj Lujo…'

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Samo je davao, a oni su uzimali. (knev 17 kg b)


Kaže se: ocem zovi tko ti kruha daje! A Isusa su htjeli zakraljiti jer je nahranio tisuće gladnih. On je i veći od kralja jer se sažalio na gladno mnoštvo. Samo je davao, a oni su uzimali. (knev 17 kg b)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2021., subota

Modravska kapljica


Ćaćom zovi ko ti kruva daje (Vlaška)

- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh, Alkarice i majko, sve bi dali da imamo oka kao ti. Da možemo prepoznati bližnjega u potrebi. O Gospe Sinjska, budi nam spas.

- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


15.16 sati Ha, dobro je moja Pečnik-ova se slaže (neće doživjeti da je ignoriram) da uradim preglednik dana 'Glas iz krpa'. E a sad smo na dragom Cvjetnjaku. Ali ě prije podne u pozitiva ozračju. Bila je terapija No 1 - sveta misa. Bila je trunku slabija No 2 - uradba meštra Spliće (samo trunku slabija od No 1) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.25 sati Tu smo! Zamisli, na Cvjetnjaku. Definitivno, ne može nam ništa niti bomba atomska, kad su od bombe jači Isusova ovca i moja Pečnik-ova. A te bolesti i bolešcurine, kuge i korone mogu 'svirat borbene' (jer smo se dva puta cijepili). ...E, a sada prije kave, srrk... Trebalo bi 'njam, njam' što je donijela moja Pečnik-ova (slasnu catu/dinju i lubenicu). A tu je i obavezna ćakula-bakula. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Baš sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa): 'Bogu hvala, danas će ipak pasti ćakula-bakula s prijateljem na Cvjetnjaku. .... Aha, je, bila je i pastirica s. Natalija i preobrazila se u svoj zbiljski lik kraljice, čim je uzdignula križ Kristov od kog uzmiče svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćurina, kuga i korona. Ta preobrazba se zbila na oči moje - Isusove ovce, i njegovateljica 'Lj' je bila tu. Uistinu veličanstveno! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O, Gospode, ne možemo ići u bazen Siloam u koji si poslao slijepca. Ali mi imamo kalež Tvoje Predragocjene Krvi, ispunjen životom i svjetlošću. Što smo čistiji, to više primamo. (Sveti Efrem)

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prinesi Bogu žrtvu zahvalnu,
ispuni Višnjemu zavjete svoje!
I zazovi me u dan tjeskobe:
oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti. Ps 50

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.17 sati Je bila je Gospina krunica uz HKR. A sada uzdižem svojim riječima vapaj Gospodinu za ovaj dan (subota, 24. 7. 2021.). Oh o Bože hvala Ti za sadržaje ove subote: za meštra Spliću koji će danas dupli sat urađivati Tvoju ovcu. Za moje Pečnik-ove Ti hvala. Ti znaš da bi se volio susresti s njima na Cvjetnjaku - al' Tvoja volja neka bude. Samo znam da ću i danas kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Tebe Isuse a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, budimo duhovno otmjeni. Ne bavimo se kukoljem - osvrnimo se na pozitivo. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Gospodin naumi to i bude.

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 7. 2021. Gospodine danas u 17-tu nedjelju kroz godinu slušajući riječi evanđelja dolazi nam ona: ocem zovi onog tko ti kruha daje. A Tebe su Gospodine Isuse htjeli kraljem učiniti kad si tisuće gladnih nahranio s pet kruhova i dvije ribe. Ali Ti si veći od kralja samim time što Ti je bilo žao gladnog naroda, kog si čudesno nahranio s premalo hrane. Tajna je bila u tome što si Ti samo davao a gladni su samo uzimali. Doista divan si! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 1-15)

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobro koje činite, činite u tajnosti, drugog puta prema Bogu nema.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.09 sati Evo što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Aha, trebalo bi nešto o kukuljotribcima!' Vjerujem da ni vi niste susreli ovu riječ u Hrvatskom jeziku. Moram priznat da nisam ni ja dok nisam povezao riječ kukolj i trijebiti. Učinilo mi se zgodno uvesti novu riječ. Kao što postoji lovac ptičar ili lovac mišar. Zašto ne one sitne duše koje pabirče i trijebe kukolj po dušama drugih ne nazvati kukuljotrijebci. Oni koji su duhovno otmjeni neće se baviti tim mizernim poslom. Radije će obodriti ono što valja da bude još bolje. E samo da kažem taman je stigao meštar Splićo kad sam mislio uradđivat 'Razmatranje uz mob'. Bogu hvala uradio me je kako i priliči Isusovim ovcama, a kako samo on zna: u totalu potpuno i cjelovito. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo ja mislin da svatija kolko si Kristu kralju drag. Svatija si sve nevolje koje je pušća na te kroz godine ove tvoje propetosti su za tvoje dobro.' A joj dide…

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo upati mile najveća snaga je kad dragom Isusu pridani patu. Priko njizi dragi Isus izgrađuje svoju Crikvu.' A baba Jako zatoj tebi drago patit.

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2021., petak


Život nam daje teškoće, ali Bog daje snagu da ih preživimo!

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Riječ je živa kad život govori. Neka zato prestanu riječi, a neka djela govore. Prepuni smo riječima, a prazni dijelima. (sv. Antun Padovanski)

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Ahh kako je dobro imati red. Upravo je bila točka redovničkog reda: krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A onda se šulj, šulj... Prišuljao poticaj: Haj, na web Isusova ovco! A što? Pa mogu kazat da me ovi web čini normalnim. Može bit da je to i navika postala. Još od 2000 sam skoro svakodnevno na webu. Naravno da nisam bio kad sam bio u komi (tamo 'gdi je lipooo') Ma paše ovaj web skitnicama, miš vamo, miš tamo.... Sad u četiri je tu njegovateljica 'Lj'. Vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI


Kaže se: ocem zovi tko ti kruha daje! A Isusa su htjeli zakraljiti jer je nahranio tisuće gladnih. On je i veći jer se sažalio na gladno mnoštvo. Samo je davao a oni samo uzimali. (knev 17 kg b)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži Alkarice vlaška kako da i mi budemo ostvareni kao ti. Kako da se po nam tvoj Sin rodi u srcima sviju koji za Njega po nama čuju. O Gospe Sinjska budi nas spas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.44 sati A evo što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Buh, ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) me spušta na bitno.' Eto tako tamo piše. A mogu kazat važni su i ovi svakodnevni zapisi. ... Aha i danas je naša pastirica s. Natalija zablistala u svom zbiljskom liku kraljice. To se zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred koji drhturi svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona makar još nije napustila sveto tlo Hrvatsko varaka: Nema me, nema me... Ne traži me svetosti svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si loza na Trsu (Isusu) blisko ste povezani jer si Mu dragocjen. Kad te sumporom (otrovom) posipa to je zato da bolji urod doneseš ljubljena lozo.

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Lift spušta njegovateljicu Anu i karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Ima kao redovnika: svaki dan uredno isto, što je ujedno nevjerojatno uzbudljivo i novo. Tu novost života izvodi Gospodin u onima koji su Mu se predali. 18.48 sati E sada poslije svete mise je usljedila točka redovničkog reda đinasticiranje na motomedu. Što efikasnije ide uz ples 'zlatnim palčekom' po mobu. A tako ću pored ovoga na mob istipkuljiti još neke priloge za web. A neko doba dana, vjerojatno večeras, doci će meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Molitvom se najčvršće povezujemo


- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molim Te, daj mi sve dublje spoznavati i iskusiti tajnu Euharistije. Daj mi vjerovati u ozdravljujuću snagu Tvoje ljubavi koja pretvara moj strah od prikraćenosti, od premalo ljubljenosti u zahvalnost da u pričesti smijem biti potpuno ispunjen Tvojom ljubavlju. (Anselm Grün)

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo ime njegovo zajedno! Tražio sam Gospodina i on me usliša, izbavi me od straha svakoga. Ps 34

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica, Brigita Švedska ili Birgitta iz Vadstene, kći suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, rodila se 1302. ili 1303. u dvorcu Finsta, u Švedskoj pokrajini Uppland. Već sa 7 godina doživljavala je vizije muke i raspeća Kristova. Kad joj je bilo deset godina slušala je propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. HIiM

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.02 sati Ah svi dani prožeti su mi Gospinim krunicama a takav sam nikakav.. Hajmo nikakva ovco Isusova u ovaj dan (petak, 23. 7. 2021.) vedro i veselo. Odsijevajući svjetlom Kristovim hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je Krist Trsa a mi smo loze na Trsu. Pristanimo da budemo gnojem posipani i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A eto Bogu hvala redovnički đir se uredno odvija. Pogledao sam tv-dnevnik, izbrevijario svoje redovničko. A onda sam olovkom u blok nešto napisao (za spas rukopisa) Auh, što? Ček da vidim što? Aha, 'Plovi, plovi moja barka. Neka samo nastavi ovako ploviti volji Božjoj će me dovesti.' Ma gledam na tv-dnevniku ove peripetije sa Škorom. Drag čovjek imamo istu ljubav Slavoniju i klapu. Žao mi ga što se dao nagovoriti u politiku. A politika je k...ba. Taj je naprosto dobar! Ne zna taj biti vulgaran. Eh, ne dirajte mi ravnicu... Haj, zdravě i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaki dan kažem Bogu: 'Divan si'. Što više ovo govorim, On mi to više daje da gledam čuda Njegove ljubavi. (Phil Bosmans)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 7. 2021. Gospodine još uvijek smo u 16-tom tjednu kroz godinu, a danas u subotu kada je svagdan po riječima evanđelja nas učiš kako postupiti nepoželjnim pojavama ili nuspojavama u radu. Što činiti s kukoljem u poslu kojim se bavimo? Ti nisi za to da pabirčimo i trijebimo zlo. Nisi za to da postanemo kukuljotrijebci (p.s. Pravilno pročitaj: ku-ku-ljo-trije-bci). Želiš da se osvrnemo na ono sto valja i podržimo to, da se razvije i postane dominantno u našem poslu. Molimo Te Gospodine u poslu kojim se bavimo budi nam glavni Ti i oslobodi nas toga kukolja koji nas gnjavi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 24-30)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Milosrđe je korijen svih drugih dobrih djela. (sv. Augustin)

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Ha, neću sad činit gusku jer za koji tren će me njegovateljica Ana stavit za motomed đinasticirat 18.02 sati Evo već đinasticiram (na motomedu) i ovo tipkuljim po mobu. Ovo čemu je ime večernje 'Razmatranje uz mob'. A za uradit ovo kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. ... Aha, to je ono ne može nam ništa niti bomba atomska mi smo loze našeg Trsa – Isusa Krista. Pa je ono što sam prošao ja Isusova ovca kroz ovih 18 godina raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) ne bi ni 'pas s maslom'. Svijest da sam tek bio gnojem i sumporom (p.s. otrov) posipan da bi ja loza mogao dati dobru kapljicu ('puno lipi stvari') za Vinogradara - mog Gospodina, snagu mi je dalo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo to znaš da smo mi vojnici Kristovi loze na Trsu našen Kristu kralju. I tribaš izdurat kad te strižu i gnjojem posipaju! Sve za dobru kapljicu vrancuzice.' Aha, dide...

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kad ti je teško namisto da odustaneš sit se šta su tin duranjem izgrađuješ.' E baba Jako ako izgrađujen uno šta mi je rekla Gospa Sinjska - unda se sve izurat da.

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2021., četvrtak


Djed pradjeda Isusove ovce Luka Rađa 30. IX. 1865. plaća porez na stoku: 1 konj, 1 magarac, 4 vola, 69 ovce, 43 koze, 1 svinja. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oh Isuse-Trse moj isto nije uredu da mene lozu Tvoju tako rastrošno sumporom posipaju

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Pa ni me straj godina. Neka samo promiču jer tako približavaju idealu rascvjetale mladosti. Nisam mogao povjerovati da ću ga doseći tek kada dosta godina nanižem. Tad će se snovi preobraziti u stvarnost, sve oči koje su me osvajale bit će moje. Sve ljubavi biti će moguće kad se budemo gledali uči u uči ja i Ti Kriste Gospodine. ... Eh da kažem danas neće biti potpune i cjelovite uradbe jer meštar Splićo javlja da ima nepremostivu zapreku. Svi vi kojima je oko palo na ovo izmolite Zdravomariju da ga zapreka mine. Sada u četiri je tu njegovateljica Ana vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Vlajino draga ako je tvoj Sin Trs a mi loze na Njem Trsu. Javi Gospe ako smo u pravu - ti si kiša koja natapa nas loze da što bolje urodimo. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Ahu, koji sam to zapis učinio olovkom u bloku (za spas rukopisa) : 'Ej hej bol je nešto skroz dobro! Dobrodošla boli!' Eto tako tamo piše. Ali ne stvarno osvojen sam 'Bože sačuvaj stanjima'. Ali ispada da ono što nam je najodvratnije najviše nam pomaže. Bol je šansa za one koji hoće s Kristom širiti svijetu obzorja, koji žele najviše izgrađivati svijet s Kristom - samo pristani na bol, ne bježi od nje pati ali s Kristom pati. Supateći s Kristom svojom patnjom izgrađuješ svijet. … Aha bila je kraljica a to je naša pastirica s. Natalija koja čim uzdigne križ Kristov preobrazi se u svoj zbiljski lik svijetle kraljice pred kojom smjesta onemoća svaka nevaljalština i zloća. A odnekud dopire kuknjava beštije korone na svetost svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah to su obične floskule ako si Isusov ne smije te ništa boljeti. Svoje Isus neće osloboditi boli nego će im snage da je izdrže.

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek molitve za sve je sposoban. On može reći s apostolom: 'Sve mogu u Onom, koji me jača'. Sv. Vinko Paulski

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si Isusov i ako ti je teško sjeti se da Isus Trs a ti loza na Trsu. Koja da bi dala dobru kapljicu treba biti: obrezivana, gnojena, sumporavana. Shvati: ako si Isusov - mora ti biti teško!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Lift spušta p. Galanauera, njegovateljicu 'Lj' i karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je ono pogođeno vrijeme kad ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? 10.55 sati A ima, ima upravo đinasticiram (na motomedu). A malo prije sam bija učinit posa - ma pravo liiip. Dobro guska nije išla, ali to nije problem. Naviru mi rijeci hvale Gospodinu kad pomislim da će i danas meštar Splićo na Isusovoj ovci izvesti svoje umjetničko djelo: potpunu i cjelovitu uradbu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne može nam ništa niti bomba atomska - naša ljubav je jača.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Moja bi usta, i sva bi moja unutrašnjost, htjela Hostiju da se s njom spoji. (Ivan Merz)

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna. Ps 63

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.53 sati Čemu se žalostiti kad Isus je uskrsnuo? Čemu iluzije vraćati u život kad definětivno su nadvladane uskrsnućem Kristovim? Isus je uskrsnuo svaku žalost za svagda pobijedio. Najbesmislenija stvar je zaslužiti biti upitan: Zašto plačeš???!!! Kad Krist je uskrsnuo. Upravo zato odaberimo realnost najstvarniju stvarnost: optimizam širimo, vedrinom odsijevajmo jer Krist je uskrsnuo. Nikakva pogibao ni mač, bolest i bolešćurina, prijetnje i zastrašivanja neće nas omesti. Kao što dišemo tako hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ništa nije nemoguće ako imate vjeru. Vjera je mala riječ koja donosi velike promjene.

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, hej čovječe toliko smo blesavi, svađamo se tučemo a isti smo isti (dogmatski) Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati A i večeras (srijeda) sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ima razloga zbog kojega meni Gospodin nije dao promigam još one 2005 kada mi je po mojoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) dao vrijedan dar u koji u sebi sadrži daleko više milosti nego tek puko miganje. Očito Gospodin mene treba još u karijoli. Pretpostavljam dok sam vozan u karijoli stvaram potrebni duhovni potencijal za što potpuniju realizaciju 'puno lipi svari'. Možda baš dijela tih stvari, projekta: SPC = RKC = SPC. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog se, po Svetim pismima, najviše očituje kao Bog sasvim drugi i drukčiji od svega što se događa - što je bogat milosrđem, što nema mjere praštanja. (Josip Turčinović)

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 7. 2021. Gospodine danas 23-ćeg srpnja je blagdan zaštitnice Europe - svete Brigite. Molimo Te po zagovoru svete Brigite oslobodi Hrvatsku, Europu i svijet čitavi od pandemije korone. A jer smo u 16-tom tjednu kroz godinu danas u petak slušamo u evanđelju divnu sliku. Ti si Gospodine Isuse Trs a mi smo loze na Tebi Trsu. Molimo Te ne daj ničemu da nas odijeli od Tebe Gospodine Isuse Kriste - Trse naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 15, 1-8)

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko traži istinu traži Boga, bio toga svjestan ili ne. (Edith Stein)

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati Huh, baš sam slagao dida Majora pa sam nasmijao. Je on je bio takav. Suzu je čuvao kao neku dragocjenost nikom je nikad nije pokazivao. Po njegovu uvjerenju vojnik Kristov suzu ne pokazuje. Aha ovo slažem večernje 'Razmatranje uz mob'. Naravno dok đinasticiram na motomedu. A osvrt na evanđelje (četvrtak) je ono gore. Ali još mogu kazat: Krist je svojim uskrsnućem definitivno obesmislio suze žalosnice. Doista je žalosno vidjeti žalosnog kršćanina. U redu ako koji put mora suzu pustiti iz pristojnosti jer se to očekuje od njega. Ali radost uskrsnuća sve nadilazi. S Uskrslim Kristom sve ima. S uskrslim Kristom on jači od svega. Može pisma: Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje. Krist kralj vječno kraljuje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo da te pitan? Znaš li ti šta vojnik Kristov ne smi ni za živu glavu?' A dide nesmi sovat Boga. 'Nesmi ni to! Al' ni živu glavu nesmi plakat.

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo upanti kad naresteš nesmiš plakat jer je dragi Isus uskrsnija. Ništa ti ne manjka sve ti je da.' Baba jel' kad naresten? Unda mogu sad: kme, kme, kmeee...

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.07.2021., srijedaOgnjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Ha, dužnost je dužnost i dužni smo se držati. E baš je bila točka redovničkog reda: 'krunica Božanskog milosrđa uz HKR'. A onda se šulj, šulj... Prišuljao nesmiljeni poticaj: Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma ovo 'šulj, šulj...' sjetilo me Dock Holidaya lika iz kaubojskih romana i jedne fraze o njemu: 'Došao je tiho i otišao u legendu.' E a šta'š kao dijete sam čitao: ili Komadanta Marka, ili Zagora, ili Alan Forda... A sad zamisli mlađariji kažem: Bibliju u ruke. Ah... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice svijetla, Sinjska Gospe divna kaži nam majko da nijedna naša žalost ne smije biti preduboka jer tvoj Sin je uskrsnuo. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.10 sati Da vidim kojim sam to zapisom olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja? A to prepisujem za web tipkuljeći na mob: I petljanije, i zavrzlame, mućke i prevare... Sve poteškoće se podnijeti da kad si Isusova ovca. Pa makar i buntovna.' Eto to je ono što sam htio napisati tamo. Ali baš si mislim Gospodin me okružio tolikom pažnjom i brigom kao da sam ja nešto. Još sam pod dojmom potpune i cjelovite uradbe, u totalu spiritualno-fizikalne meštra Spliće. Da znaš da ga ovakve uradbe otkrivaju da je to ustvari Božji arhanđeo Mihael koji sakrio iza imena meštar Splićo. ... Aha, i danas se naša pastirěca s. Natalija preobrazila u svoj zbiljski lik kraljice. To se zbilo u hipu čim je uzdignula križ Kristov pred kojim drhturi svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona kao da je u zemlju propala od stida pred svetošću svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Plakao ovako ili onako... Bez obzira da li se vidi ili ne- besmisleno je za ičim žaliti sve opet imamo jer Krist je uskrsnuo!

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati Sad bi rada sabrano prije svete mise kazat koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? Ah što ima za nas zapućene Ljubavi vječnoj, Srcu našega Gospodina nego 'divota od života' (p. Cvek). Svaki dan sve bliže. Eh reka je jutros meštar Splićo uraditi Isusovu ovcu. Još ga nema to će on doci poslije svete mise. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005 - u Palmi


- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo jedna sv. Misa za života, koristit će ti mnogo više nego mnoge prikazane za tebe nakon tvoje smrti. (p. Martin von Cochen)

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Sjećam se kad smo nabavili prvi frižider na plin. Kako smo bili sretni. A tek šatore kad je Luka preko svojih isposlovao. Evo ove godine je moj sin, ovaj dvometraš na slici, prvi put bio. Sjajne su te Modrave. (Jadranka Garmaz)
- Aha, početkom milenija Bog je po tebi i drugima u Palmi počeo činiti nešto svoje

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo da ti baka kaže šta bi rada da upantiš. Da si Isusov o tomen se ne govori nego pokazuje.' Aha baba Jako ne gleda se uvon nego okon.
- Da biti sva Isusova ajde isposluj mi to...

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.51 sati Vjernik si? A gdje je 'pet komada'? Shvati, ako jesi to se mora vidjeti. Jer vjera je prije svega djelotvorna. Tu vjeru bez 'pet komada' možeš 'zavezati mačku za rep'. Hajmo u ovaj dan (srijeda, 21. 7. 2021.) kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pa ozgo naredi oblacima i otvori brane nebeske, k'o kišu prosu na njih manu da jedu i nahrani ih kruhom nebeskim. Ps 78

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni pitanje koje nas uvijek prati je: kako ćemo? Evanđelje kaže: moli i radi i bit će! Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne smiješ svojevoljno odvraćati pažnju. Ali ako si rastresen, nastavi moliti i zadobit ćeš velike zasluge, jer naš Spasitelj zna da ti nisi anđeo koji mu se moli, već siromašan čovjek. Nastavi moliti bez prestanka. A kad ti se teško koncentrirati ne zaustavljaj se i ne gubi vrijeme razmatrajući zašto i zbog čega. To je kao kod putnika koji se izgubio na putu. Kada shvati da je na pogrešnom putu, odmah se okrene na pravi put. Zato moraš nastaviti promišljati bez zaustavljanja zbog nedostatka koncentracije. (Padre Pio)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog ne tješi tako da nam oduzima patnju, nego nam daje snagu da ju možemo podnijeti.

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 7. 2021. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak, 22-gog srpnja je blagdan Marije Magdalene. Sreću i blagoslov Božji želimo svim Magdalenama i Mandama. U evanđelju slušamo o susretu Tebe uskrsli Gospodine i nje Marije Magdalene. Dok je Marija na Tvom grobu Isuse plakala za ljepotom i novošću života što si u njoj probudio. Upitao si je: 'Ženo, što plačeš?' Onda si je zazvao imenom. A ona Te je prepoznala po boji glasa, jer nitko kao Ti njeno ime tako ne izgovara. I shvatila je besmisao suza jer Ti si uskrsnuo, ljepota i novost života su stvarni. Molimo Te uskrsli Kriste da i sami budemo svjedoci Tvoga uskrsnuća vedrinom odsijevajući. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 1-2.11-18)

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Eh, i večeras (utorak) samo jedno 'Razmatranje uz mob' - zbog istog sretnog razloga: meštar Splićo je nešto ranije došao. I uradio Isusovu ovcu baš kako spada. A čujte dok je voljan da me radi vedro i veselo idem u svaki novi dan. Baš sam malo prije za vježbu rukopisa olovkom u blok nešto napisao. Evo što: 'Ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je nesreća ni za psu ne poželjeti? Ili je sreća najveća? Ovisno iz koje se perspektive promatra.' Eto tako piše tamo. Samo mogu kazat Gospodin je znao kad mi je zapovjedi da otvorim oči da sam sposoban izdurat sve za pravu stvar. I još samo ovo, sutra (srijeda) će Isusovu ovcu meštar Splićo urađivat ujutro. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide tis proveja u dilo unu: Da si Kristov ne govori se ričin nego dilin. 'Lujo u tomen mi pomogla una partizanija. Da san vojnik Kristov prisili su me da govorin dilima.'

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti baka kaže šta bi rada da upantiš. Da si Isusov o tomen se ne govori nego pokazuje.' Aha baba Jako ne gleda se uvon nego okon.

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.07.2021., utorak


- Nećemo struju na Modrave!!! O srca p. Luka
- Dana 2021-07-19 13:11, SKAC Palma je napisao(la):
Dragi pater, drago nam je da pratite naše objave. Zbog hrane moramo imati frižidere, a zbog frižidera moramo imati struju. Ona se koristi na ekološki način i samo za najnužnije. 
Sudionici nemaju mobitele koje koriste tokom programa već ih se trudimo usmjeriti na Boga i na druge oko sebe. Tako da solarni paneli su neprimjetna pomoć da bi program funkcionirao još bolje.
Na poveznici imate fotografije s ovogodišnjih Modrava. Nadam se da ćete pronaći radost u njima...
Pozdrav u Kristu!
- Sretno i Božji blagoslov! O srca p. Luka

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Bila je krunica Božanskog milosrđa uz HKR a onda se na prstima prišuljao, namjeravajući me iznenaditi poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Sam sam sebi neobičan kako sa lakoćom, nonšalantno brljezgam javno gluposti. Pa vidiš to je napredak koji se zbio u ovoj raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Prije sam ipak birao riječi, vrtio po leksikonima kako se što kaže... A sad u ovoj raspetosti (RBK) spasonosni alibi mi je što sam kamionom udren u glavu. Oh, trebat ću zvati p. Zdravka da mi pogleda što je sa mrežom jer rada bi da i ovo danas bude na web župi Gospe Sinjske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice i majko ti si ponos, ti si dika ne samo svojih Vlaja, cijelog Hrvatskog kraja. Tko se može podičiti da je na noge podigao djece koliko ti. O Gospe Sěnjska ti si nam spas.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Evo što sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Svi problemi i problemčići, sve zavrzlame, nejasnoće i zamke - sve to ide! Sve je to 'sića' kad si s Kristom. ... Aha i danas je zablistala kao kraljica naša pastirica s. Natalija. To se zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred kojim se ušima pokrila svaka nevaljalština i zloća. A u daljini se čuje kuknjava beštije korone. Vidi kuga da neće na kraj sa svetošću svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si doista djelatan/praktičan vjernik trebaš imat 'pet komada': ili 5 djece, ili napisat 5 knjiga, ili pokrenuti 5 značajnih djela.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati Njegovateljica Ana liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je ono vrijeme kad ovca (u karijoli) počinje slagat preglednik dana 'Glas iz krpa'. Oho danas je sveti ilija. 10.35 sati A sada poslije svete mise u sobi đinasticiram na motomedu. Ah, opet se divim Gospodinu koji dobro zna da trebam motomed. I kako je samo divno izmislio, pronašao, potakao moje Pečnik-ove da mi kupe i dostave motomed. O divan je Gospodin i u meštru Splići koji me urađuje baš pogođeno i baš primjereno. Gospodinova dosjetljivost se očitovala i po onoj Hercegovki koja me opremila tehnikom onom za koju je od Gospodina čula da mi treba. Ah kad se osvjedočiš koliko si dragocjen Gospodinu dođe mi da vas sve pozovem: Svi slavimo, svi slavimo Gospodina... E a večeras će meštar Splićo uraditi Isusovu ovcu. Svi slavimo, svi slavimo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zazivamo te, molimo te i prosimo: Pošalji svoga Duha Svetoga na sve nas i na ove darove kako bi onima koji u njima sudjeluju bili očišćenje duše i kako bi primili Duha Svetoga. (sv. Ivan Zlatousti)

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A ti dahom svojim dahnu, more se nad njima sklopi; ko olovo potonuše silnoj vodi u bezdane. Desnicu si pružio, i zemlja ih proguta! Ps Izl 15

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.03 sati Ah, Nebo nad Ogorjem... Ma dobro... Upravo sam iz Gospine krunice uz HKR za ovaj dan (utorak, 20. 7. 2021.) da bude kako valja. Hoću reć da i danas činimo sve na veću slavu Božju. Svoje ostvarivanje da vidimo u tom što ćemo svima obznanjivati slavu Božju. Neka drugi očitavaju u našim postupcima i životu: 'Oh, velik je Bog, svi slavimo Ga...' Živimo, hodajmo, dišimo… tako da isijavamo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Starozavjetni prorok Ilija bio je rodom iz Tiŕce (današoji Jordan) i djelovao je u IX. stoljeću prije Krista. Prema Svetom pismu u doba izraelskih kraljeva Ahaba i Ahasje vatreno se borio za vjeru u jednoga pravoga Boga, Jahvea. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači Jahve je moj Bog - a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i zalagao'. HIiM

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Brat mi je svaki koji vrši volju Božju. Bit ćemo braća ako realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U bolima duše ili tijela trudim se šutjeti, jer onda se moj duh ispunja snagom, koja teče iz Isusove muke. Stalno imam pred očima Njegovo bolno, prezreno i iznakaženo lice. Njegovo božansko Srce probijeno našim grijesima, prije svega nezahvalnošću izabranih duša. (sv. Faustina)

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 7. 2021. Gospodine danas u srijedu, 16-tog tjedna kroz godinu kada je svagdan. U evanđelju što ga slušamo Ti nama opet o pokazateljima vrijednosti naše vjere. A to su vidljivi plodovi. Poruka je evanđelja: moli se i radi plodova će biti. Već je spomenuto uvriježeno pravilo o pet komada. Što znači pravi Hrvat-katolik treba imati ili 5 djece ili napisati 5 knjiga ili pokrenuti 5 značajnih djela. Molimo Te Gospodine da svi naši plodovi budu plodovi ljubavi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 1-9)

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mjera ljubavi je ljubav bez mjere! (sv. Augustin)

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Večeras (ponedjeljak) mogu kazat da sam zahvalan Gospodinu što nisam imao vremena slagati još jedno 'Razmatranje uz mob' (što rado činim) jer zapreka je bio još draži događaj - a to je uradba meštra Spliće. Koji je danas došao nešto ranije. A i s mora se vratio pa smo 'razminili i domaću besidu'. A evo što sam večeras poslije ceremonija i obveza olovkom napisao u blok (za spas rukopisa: 'Podaj mi milost da pravog naciljam pa se posve investiram.' To je bila spontana molitva kad sam brevijario svoje redovničko. Nama pastoralcima je jako potrebna ta milost. A doživio sam kako je važna misleći na onu Hercegovu koja se investirala u mene Isusovu ovcu dala mi vrijednu, pogođenu i skupocjenu tehno opremu. Pitam se češće kako je znala što baš trebam - doista ima divnu milost Božju i za tu milost sam molio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora:


Dide tis ugledan i velik čovik. More bit i zato jer nikad nis govorija o svojin starima - sve ljudima od komada. 'Lojo vojnik Kristov je nolki kolji je prid Kriston kraljen.'

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Reci mi baba Jako jel' ja moren sviman pričat da san mile babe Jake? Nek se vidi nek se zna ko san ja. 'Lujo akoš' in reć da sa svojon bakon izmoliš Gospinu ružarju.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.07.2021., ponedjeljak


- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala tebi diko Vlaške i čitave nam Hrvatske i mi sam smo svima veći jer si među nami ti. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Kao što je i red imao sam krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Pa se prišuljao onaj nesmiljeni nimalo ugodnu poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Sanjaaam! Ili ne sanjam. Nije važno znam da sam ljubljen od Krista Gospodina. Da nije uvijek ružičasto i sami zaključujete. Planovi, problemi.... Sve je sadržaj ovog životnog kolopleta. Da se, definitivno se da sve podnijeti kad gledaš pogledom Krista Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Evo zapisa iz bloka učinjena olovkom (za spas rukopisa) : 'Dan je takav kakav je - a ja više nego dobro!' Ha, samo dobro, dobro i više nego dobro. Znam reći ćete pretjerujem, forsiram, trebam biti realan. Ali ruku na srce stvarno ne znam što mi manjka. Zraka koliko hoću po svuda oko mene zrak. Imam sebe, svoje zvanje, subraću i prijatelje. Osvjedočen sam da sam Kristu Gospodinu više nego samo drag. Zar da onda ne budem više nego dobro? … Aha je bila je naša pastirica s. Natalija koja se u mahu preobrazi u svoj zbiljski lik kraljice. To se zbude čim uzdigne križ Kristov pred kojim kao da u zemlju propadne svaka nevaljalština i zloća. A čuje se kuknjava beštije korone na svetost svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


G. MIJO BARADA se javio porukom i poručio da mu je bolje. Danas mu daju minimalnu dozu kisika i sutra bi ga mogli skinuti s kisika. Na sve vas zaziva Božji blagoslov i zahvaljuje svima koji mole za njega i njegovu obitelj. Nada se da bi sredinom ovoga tjedna mogao biti otpušten iz bolnice... Neka se Bog naš obilno proslavi!!! p. Siniša Štambuk

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati Lift spušta br. Domazeta, njegovateljicu Anu i karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaši šta ima? 10.47 sati A ima sada poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. Ima i tipkuktjenje po mobu osim ovoga i još drugih priloga (baba Jaka, did Major, Modravska kapljica) A večeras hvala Bogu imam uradbu 'morskog čovika' - meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isuse, hvala Ti za ovaj dan,
daj mi noćas miran san.
Oprosti moje grijehe sve,
iz sveg srca kajem se.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za većinu si samo dobar čovjek, a za ulizice si Božji dar?

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svako jutro za vrijeme meditacije pripremam se za cjelodnevnu borbu. Sveta Pričest uvjerava me da ću izvojevati pobjedu; i tako je. Bojim se dana kada ne primam svetu pričest. Ovaj kruh jakih daje mi svu snagu koja mi je potrebna za obavljanje moje misije i hrabrost da učinim sve što Gospodin traži od mene. Hrabrost i snaga koja su u meni nisu od mene, već od Onoga koji živi u meni - to je Euharistija. (Sveta Faustina)

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zapjevat ću Gospodinu jer se slavom proslavio! Konja i konjanika u more on je vrgao! Ps Izl 15

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.12 sati Krenimo u novi dan i novi tjedan (ponedjeljak, 19. 7. 2021.). Nego kako zanosno i radosno, vedro i veselo - optimizmom odsijevajući jer korak smo bliže 'sreći najvećoj' ljepoti 'kakve nigdi ni'. Bliži smo svrsi i smislu življenja: Pred nama je ljepota bez kraja - nas koji smo Isusovi čeka mjesto u Srcu sve Ljubavi koje je za nas pripravio Gospodin Isus Krist. I zato hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, nama koji smo se predali Kristu je jasno da je naš život sigurno vođen. Nama něje problem krenuti sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljepota života je spoznaja da na našoj strani imamo svemogućeg Boga.

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Bogu hvala i večeras (nedjelja) sve je regularno ili redovnički. Odgledao sam tv-dnevnik. Pa izbrevijario svoje redovničko. Onda sam za spas rukopisa od propadanja olovkom učinio zapis u blok. Napisao sam ono što sam vidio u tv-dnevniku: 'Uh, Ivanišević u kuću slavnih' Eto tako tamo piše. Samo par riječi o onom 'uh'. Gurnuli su ga u duhovnu 'gabulu'. Nisu se pitali hoće li on moći podnijeti teret slave. Znam tu mlađariju iz Splita to je baš križina za njih. Naviknuli se raspetljavati životne zavrzlame. A biti slavan, velik i poznat to je za njih stran teren. Vjerujem da ima duhovnika koji će mu pomoći podnijeti teret tog križa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nitko vam ne dolazi slučajno. Svaki susret je Božji projekt.

- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 7. 2021. Gospodine a danas u utorak 16-tog tjedna kroz godinu kada je svagdan u evanđelju slušamo o Tvojoj veličanstvenoj gesti kojom si preutemeljio među rodbinske odnose. U ono vrijeme o tebi se čulo, u cijelom kraju si bio poznat. I Tvoji se rođaci htjeli okoristi od toga. Dok si se Ti bavio svojim poslom. Eto njih sa Tvojom majkom da Te traže. Neka sitni puk zna da su oni Tebi bliski rod. A Ti si ih Gospodine otklonio gestom dostojnom Tebe, pružio si ruku prema onima koji su Te slušali. I rekao: 'Evo majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 46-50)

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.11 sati Jel'no oni reka: đimnasticiram dakle tipkuljim. Ah, ne to ide: mislim dakle jesam. Kako god. Urađujem večernje 'Razmatranje uz mob'. Ali trebam kazat da sam maloprije učinio đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. A za ovo bi se trebalo osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak) ... Aha to je onima koji ne vide što je najnormalnije vidjeti. Slikovito kazano to su oni koji na slici goblena ne vide sliku nego mnoštvo nesuvislih končića. Vjernik ili najnormalniji čovjek vidi jer mora vidjeti da ima jedna Ruka koja od događa dana i svega što doživimo plete jedan sklad. Oni koji to ne vide nisu osobno krivi jer im Gospodin nije dao tu dioptriju koju ostali imaju. Ne možemo ih kriviti što u svemu ne vide ruku Stvoritelja. Kao što ne možemo okrivljivati ove sa 'gay pride'. Da biti 'gay' nije normalno lako je vidljivo. U Crkvi je posao pastoralnih djelatnika otvarati oči ljudima da pravilno gledaju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora:


'Lujo upanti pogled sa Svilaje, il' sa Crivaca, od Zelova il' od Moseća. To misto o gorama tej dalo - toj Ogorje tvoje.' 'E dide lakoj ti je poznat Ogoranca puši lulu i goni magarca.

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Nu baba Jako čudne li su ti ovce jutros? Samo odaju, gledaj travu a ništa ne pasu. 'Lujo to san in juče dala diteline. Pa gledaju neće li je i danas nać.'

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2021., nedjelja


Laku noć Isuse, hvala Ti za ovaj dan
i što Tvoje oko bdi, kada moje tijelo spi.
Laku noć Isuse, želim s Tobom usnuti
i da me Tvoji anđeli, sa osmjehom probude.
Laku noć Isuse, sutra ću ti opet doć
jer sa Tobom i u Tebi, uvijek imam mir u sebi.

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Jesi li umoran, satrven, iscrpljen. Hajde Isusu, pristani da te pošalje u osamu na samotno mjesto. Odmori se u molitvi: pričaj Mu o svemu i slušaj sto ti priča. (knev 16b kg)
- Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Ps 23
- Hvaljen Isus i Marija! Upravo dok vam pišem ptice cvrkuću, masline pustilo Sunce, pas vjerno stoji ispred vrata… To je moje društvo. p.s na hkr slušam fra Jozo Zovka...

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska ako si u stanju uzmi ovog a vrati nam Franju. Oja noja oooj.

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.10 sati Kao što je i za očekivat od redovnika - upravo sam imao točku redovničkog reda: 'Krunica Božanskog milosrđa uz HKR'. A onda se prišuljao i nesmiljeni poticaj: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Još bi ja lako za sve da nisam ovca. Doista Gospodin Isus je divan! Kako je imao apetita usvojiti mene ovčurinu. A što? I On je povjerovao u provalu moga iskrenog predanja Isusu - koja se činila nevjerojatna mutnom dijelu mene. Eh a sada u četiri je tu njegovateljica 'Lj' vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... A ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mila kako možemo od tvog Sina znak tražit kad nam je tebe dao Vlajino draga. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Krepošću urešeni Anđelko odlazi - ali Bogu hvala samo na godišnji. ... A baš Bogu hvala bila je i kraljica a to je naša pastirica s. Natalija koja se u mahu preobrazi u svoj zbiljski lik kraljice čim uzdigne križ Kristov pred kojim se za glavu hvata svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona u ćošku kuka: Jadna li mu majka tko me na svetu Hrvatsku nagovori. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ogorski sveti Jure


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati Aha ha to je ono! Jel' krepošću urešeni Anđelko liftom spušta kariolu (s ovcom) u kapelu Isusu. To je je ono pogođeno vrijeme kad se kreće sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Sad će sveta misa na kojoj će nas Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Poslije će đinasticirat na motomedu. A tu su i comp, mob, a i redovnički đir koji i danas kao po loju klizi 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bog kog tražiš već ti je prošao životom i za sobom ostavio trag. Zato kaže onaj: Ne bi me tražio da me već nisi našao.

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


OSLOBOĐENJE SLOBODNOG VREMENA
Za STEP, 10.11.2001.


ODMOR U BIBLIJI

Od samih početaka, Bog je dao zapovijed Izraelu da «posvećuje Sabat» (Izlazak 20,8), da kroz molitvu i prestanak rada daje slavu Bogu, i to iz dva osnovna razloga:
- Jer je odmor je znak čovjekove slobode: Posvećivanjem Sabata, Izrael se sjeća kako ga je Jahve oslobodio od prisilnog rada u Egiptu (Ponovljeni Zakon 5,15).
- Jer je odmor je sudjelovanje u Stvoriteljevom stvaralačkom planu: Čovjek koji prestaje s radom i slavi Gospodina nasljeđuje Stvoritelja koji se odmara sedmog dana stvaranja: «I počinu u sedmi dan…» (Postanak 2,2).

Izrael je tek postepeno došao do razumijevanja duhovne prirode odmora kojeg mu je Bog naredio.

Nakon izlaska iz egipatskog sužanjstva, najavljeni odmor u Obećanoj Zemlji bio je plod dugotrajnog procesa prolaska kroz pustinju i osvajanja zemlje (Jošua 21,43s). Kada kralj Salomon konačno posvećuje Jeruzalemski Hram, on kliče: «Blagoslovljen Jahve, koji je narodu svome Izraelu dao odmor u svemu kako je obećao!» (1 Kraljevi 8,56).

Izrael je na razne načine otkrio radosti duhovnog odmora. U vrijeme progona (Ps 55/54), kušnji (Ps 66/65) i kroz iskustvo ništavila (Ps 39/38), psalmist moli Boga da mu da malo odahnuti i prepušta se Pastiru koji mu daje odmora (Ps 23/22). Taj unutarnji odmor mu nudi i Zakon: ići putem dobra znači naći spokoja (Jeremija 6,16). Siromasi će se moći odmarati a da ih nitko ne ometa (Sefanija 3,13).

Prorok Danijel najavljuje da će punina konačnog odmora doći tek kada svjetlost Uskrsnuća bude obasjala tamu groba: «A ti idi i otpočini: ustat ćeš da primiš svoju baštinu na kraju dana!» (Daniel 12,13).

Da bi opravdao svoje djelovanje na dan subotnji, Isus kaže: «Otac moj sve do sada radi pa i ja radim.» (Ivan 5,17). U Bogu, rad i odmor se ne isključuju, nego izražavaju transcendentan karakter Božanskog života; to je tajna koju naviješta Mudrost kada govori o odmoru usred rada (Sirah 24).

Prema Poslanici Hebrejima, punina odmora kojeg su Hebreji tražili u Obećanoj Zemlji dan je onima koji su vjerni Isusu Kristu: «U Počinak doista ulazimo mi koji povjerovasmo. … Tko uđe u njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao i ono Bog od svojih.» (Hebrejima 3,7-4,11). Konačni odmor, to je Nebo, u koje ulaze oni koji umru u Gospodinu, praćeni svojim djelima (Otkrivenje 14,13).


STRAH OD ODMORA

Čovjek je uspio svojim radom osigurati obilje, ali to ga košta gotovo neizlječivog umora.

Pa čak i kad ima vremena, nastoji ga ispuniti novim djelatnostima, makar ga one još više umarala, samo da se ne bi osjetio izgubljenim. Boji se svoje praznine, pa se okreće aktivizmu.

NEOPHODNOST ODMORA

U svakom danu valja imati trenutke rada i trenutke odmora. Jer odmor održava život kao što ga održava i rad. Tko samo radi, brzo će se iscrpsti. Tko se samo odmara brzo će očajavati. Ritam posla i odmora mora biti uvijek čvrsto utvrđen i obdržavan. Kao što postoje školski sat i školski odmor, kao što je Bog odredio da se šest dana radi, a sedmi se treba odmarati. Raditi neprestano je bezbožno. Bezbožni ljudi su uvijek zabrinuti. Božji ljudi su pak uvijek zbrinuti.

Stoga treba planirati cjelovit odmor svake godine, svake nedjelje, pa i svaki dan.

Prof Ivan Golub nikad ne ide na godišnji odmor, jer, kako kaže to je za njega besmisleno. On se svake nedjelje temeljito odmara, pa ima 52 dana u godini godišnji odmor, a ne samo tri tjedna kao drugi. Problem je što smo mi od nedjelje stvorili praznik, prazan dan – umjesto dana za odmor.

ODMOR OMOGUĆUJE STVARALAŠTVO

Kvaliteta i brzina obavljenog posla ne ovise o tome koliko i kako radimo, nego o tome kako smo se odmorili. Činjenica je da se 70% više posla napravi kad se čovjek prije rada odmorio, nego kad je radio bez odmora.

Znanstvena otkrića, umjetnička djela, duhovni napredak, sva djela ljudske civilizacije i kulture ne nastaju samo radom nego i odmorom. Ljudi su mogli izrađivati svoja velika kulturna djela samo zato što su imali vremena da razmišljaju, da gledaju, šute i osluškuju, te primaju nadahnuća odozgor. Kao što ne možemo vidjeti ljepotu podmorja dok je more valovito… Opuštenost je neka vrst obraćenja. Ona je otvorenost za stvarnost. Zdravlje tijela je najčešće pretpostavka za zdravlje duha.

Čitavo djetinjstvo ne radimo ništa nego se igramo, ali je to priprava za ono razdoblje kad ćemo morati učiti i raditi. Život počinje odmorom, ali život i završava odmorom – mirovinom.

M. Buber među crticama o ruskim pobožnim Židovima iznio je njihovu pouku o odmoru koji pospješuje rad.

Rabi Šmelke običavao je – kako ne bi prekidao duhovno bdjenje – spavati sjedeći. Glavu je naslonio o ruke, a među prstima je držao upaljenu svijeću koja ga trebala probuditi kad bi osjetio plamen. Kad ga je posjetio rabi Ebimelek, zadivi se nad svetošću svoga kolege, i ugasi mu svijeću da bi se ovaj naspavao. Kad se ovaj nakon dugog i tvrdog sna probudio, opazio je to – ali mu nije bilo krivo. Osjetio je da može razmišljati vrlo jasno. I toga je dana je vrlo nadahnutije nego ikad propovijedao zajednici. Rekao tog dana je zajednici rekao i to da je shvatio da se Bogu može služiti i odmorom.


ODMOR NIJE NERAD

Odmor nije nerad, već rad na sebi. Dopuštanje duhu da nas ispuni, ojača i odmori. Ne ide se na more, u planine i na odmor da se ništa ne radi, nego da se dublje diše, gimnasticira, pliva, fizički radi, putuje, šeće, čita i raduje. Jer ništa toliko čovjeka ne ubija i čini ga depresivnim kao nedisciplina u svagdašnjem odmoru, u spavanju, lijeganju, u jelu i pilu. Odmor nije "fjaka", kad pri svakom pokušaju rada volja za radom progresivno opada s brojem pokušaja rada.

Odmor nije provod. U smislu da obijesno trošimo vrijeme i novac.

Odmor je zato da se zaželimo svojih uobičajenih poslova. Ljepota putovanja je u povratku.
Potrebno je razmišljati i te kako o teologiji turizma.

Cilj odmora je doći k sebi. "Ti si bio u meni, ali ja nisam bio u sebi." Pogledati idemo li pravim putem ili pogubnim. Jer bolje je na pravom putu tapkati, nego na krivom trčati.


ODMOR TIJELA
Tijelo se odmara ako mu dadneš dosta sna, mira i hrane. Ali i ako ga discipliniraš. Neuredan čovjek sam je sebi kaznom. "Onaj tko neuredno živi sličan je stoci što ugiba."

ODMOR SAVJESTI/DUHA
Savjest boli jače nego što bole noga, želudac ili ruka. Najviše boli kad Bog u nama boluje zbog našeg zla. "Nema mira grešnicima i bezbožnicima." Čista savjest najmekši je jastuk.

Molitva i savjest ne poznaju odmor, ni godišnji ni dnevni.

ODMOR DUŠE/PSIHE
Kao što tijelo treba san, tako duša treba tišinu i mir. Kao što tijelo treba predah, tako duša treba dobre misli, mudru knjigu i čovjekoljubive odluke. Kao što tijelo treba čist zrak, tako duša treba čišćenje savjesti i Božju riječ. Kao što tijelo treba gimnastiku, tako duša treba molitvu, meditaciju, razmišljanje, diskusiju, misaoni napor i znanost.

PRIRODA ODMARA
Šetnja je svagdašnji obrok duši. Šetnja je izlazak iz svoje kuće i odlazak u Božju kuću. Budući da je kuća ljudsko djelo, a priroda Božje, onda je to, na neki način, izlazak iz svoga djela i ulazak u Božje djelo.

Isus je do kasno u noć ostajao u prirodi i molio, a ujutro su ga morali tražiti, jer je rano ustajao i opet odlazio u prirodu.

Potrebno je ići u prirodu ili sjesti uz prozor i promatrati pahuljice snijega, odsjaj kristala leda na zimskom suncu, doživjeti granu pritisnutu snježnim pokrivačem ili pticu koja se čudi snijegom preobraženoj zemlji. Potrebno je ponekad otvoriti slavinu i samo se čuditi ljepoti vode koja te pere, nudi ti se da je piješ, koja teče kao potok i dar u tvome stanu.

Čim izađem ispred kuće ja sam na godišnjem odmoru. – Br. Ribinski


BOG JE ODMOR

Ako se otkinuo od Boga i ne zna kamo idu njegovi dani, čovjekov se duh i duša umaraju, u strahu je od budućnosti.

Samo je u Bogu mir dušo moja…

"Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."

Ps 131 Gospodine ne gori se moje srce niti se oči uznose. Ne idem za stvarima velikim ni za čudima što su iznad mene. Ne, ja sam se smirio, i upokojio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke, kao dojenče duša je moja u meni. U Gospodina se, Izraele, uzdaj od sada dovijeka.

Ps 23 Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju.

Iv 1, 35-51 Što tražite? … Učitelju gdje stanuješ?… Dođite i vidjet ćete! … Pođoše i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Vjerojatno su zajedno kuhali, jeli, razgovarali, možda išli u šetnju.

Mk 6, 31-32 Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.

"Umornima odmore, u vrućini lahore…"

Za sebe si nas stvorio, i nemirno je srce naše dok se u tebi ne smiri.


ODMARATI SE U BOGU (Selska, 9. XI. 1989.)
Kaže se: “Tko radi taj ima.”
Ali istina je: “Ima tko prima.”
Prima samo onaj koji se zna odmarati.
Zašto te je Bog zatrpao tolikim poslovima? Zato da uvidiš da ti to ne možeš posvršavati. Da ne juriš stići ono što ne možeš stići. Bog želi da shvatiš i rečeš da ne možeš, te da mu dođeš s tom nemoću.
U Božje kraljevstvo ulazi samo onaj koji ima vremena.
Kad si pretrpan poslovima, onda izdvoji više vremena za molitvu.
Što ti to misliš da moraš, a Bog misli da ne moraš?

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Baš je bio prvi korak. Tako relaksirajući - osvježavajući. Kao gutljaj poželjnog pića. Tako se doima upravo izmoljena Gospina krunica uz HKR. Molitva je prava stvar - pomlađuje, snagu daje. Volim molitvu - ali baš molitvu. Idemo u ovu nedjelju (18. 7. 2021.). Kako? Pa kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad smo umorni, iscrpljeni, najčešće to nije fizički umor nego nam duše vape za Kristom. Haj realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je u otajstvu utjelovljenja navijestila euharistijsku vjeru Crkve. Kad je posjetila Elizabetu, noseći u utrobi utjelovljenu Riječ, postala je, na neki način, prvo ‘svetohranište’ u povijesti čovječanstva. Zar njezin zanesen pogled na tek rođenog Krista, kojega je privinula u svoj zagrljaj, nije možda nedostižan uzor ljubavi koja treba nadahnjivati svaku našu svetu pričest? Riječ je u biti o otajstvu ljubavi, jer živjeti u euharistiji znači ući u intimno jedinstvo s Kristom koji nas je ljubio beskrajnom i neizmjernom ljubavlju. (Papa Franjo)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Evo što sam večeras (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ma tko? Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Korona i ti bakrači mogu 'pjevat borbene.' Tako tamo piše. A tako i je. Zar nam tko nam što može ako smo Kristovi, i ako u molitvi slušamo što nam progovara. A što je mislila ova kuga korona da je ona kraljica svijeta. Što nam može? Ako nam je zbiljski Krist kralj rekao: ne daj se toj beštiji - cijepi se i maskiraj. Što će ta beštija - kuga? Može 'pjevat borbene'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo su dobra djela pravo bogatstvo koje nam pripravlja mjesto gore na Nebu. (sv. Ivan Bosco)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 7. 2021. Gospodine u 16-tom tjednu kroz godinu, a danas u ponedjeljak je svagdan. U evanđelju slušamo da si opet imao posla sa onim zavrnutim pismoznancima i farizejima. Nikako s njima na kraj. Ovaj put su Te pitali: 'Učitelju, htjeli bismo od tebe vidjeti znak.' Ti si im Gospodine rekao: 'Naraštaj ovaj preljubnički znak traži ali mu se znak neće dati...' Hvala Ti Gospodine za premnoge znakove i dokaze da Ti jesi i da nas ljubiš. Hvala Ti za mogućnost spoznavanja Tebe po svemu u što smo uronjeni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 38-42)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svetost je mladost u svakoj dobi života, jer je to neprolaznost Božje prisutnosti u duši dovijeka. (Franjo Kuharić)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.54 sati Hoću ili neću đinasticirat (na motomdu) još je neizvjesno. 18.57 sati A sad je izvjesno da neću jer njegovateljica Ana ide doma. 19.02 sati Bože hvala Ti Ana me ipak pristala stavi bar na kratko jer uvidjela je da bi bila šteta da ostanem bez sna (zna da sanjam anđele: ) A za ovo bi se trebalo osvrnuti na evanđelje (nedjelja). ... Aha ako si iscrpljen, satrven. Ako ti je dosta svega. To ti duša vapi za izvorom Žive Vode što Gospodin Isus Krist. U redu kad je čovjek fizički umoran i preznojen od fizičkog rada – treba stat od posla. Ali najčešće smo umorni jer na duše vape za Živom Vodom. Za mene su čudo Bože redovnici kontemplativci. Sve su to ljudi od komada, ono baš ljudine. Čisto sumnjam da u domovini ima takvih snagatora kao konteplativci. Sve neke mrge kao od brda odvaljeni. Bolje da vas nije nego da se zamjerite konteplativcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora:


Ma dide zna Ogoska starčad. Una bodularija uz more se ne odmara nego peče na suncu. 'Lujo nemoj tako. Vojnik Kristov zna, najboljega odmara činit volju Božju.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Eee baba Jako tribalo bi se spušćat moru litoj i otpočinit zeru. 'Lujo aj ti doli pa se peci na suncu ako nimaš pameti. Men je najbolji odmor bit s dragin Isuson kod ovaca.

- 07:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pomoli se - odmori se (knev 16b kg)


Jesi li umoran, satrven, iscrpljen. Hajde Isusu, pristani da te pošalje u osamu na samotno mjesto. Odmori se u molitvi: pričaj Mu o svemu i slušaj sto ti priča. (knev 16b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2021., subota


- 18:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.53 sati Eh bas sad smo ovdje u Palmotićevoj ulici parkirani čekamo br. Mato i ja da moje Pečnik-ove jave da su stigle na Cvjetnjak pa ćemo i mi tamo. 15.26 sati I pak smo tu i pak smo tvoji dragi Cvjetnjak naš. A tu smo moje Pečnik-ove (Olga i Đurđa) i Isusova ovca. Prijateljska, prava i ugodna ćakula-bakula teče. ... I slike su pale i 'knev 16b kg' je učinjen...i, i, i... Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pater Luka, šaljem vam jedan ljetni bonbon: ... Uživajte danas na kavici na Cvjetnjaku!
Sretno i blagoslovljeno Vam bilo! …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 18:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska Djevo čista umorni smo majko daj nam mjesta uz svog Sina našeg Gospodina.

- 18:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.46 sati Evo što sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Za dom spreman!'. Eto tako piše. Baš je dobro što ću danas konačno moći i smjeti biti na Cvjetnjaku. ... Aha kako je naša pastirica s. Natalija doma, morat ću sam Zdravomarijom opalit svaku nevaljalštinu i zloću. A i ovu beštiju koronu satrti. ... Zdravomarijo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Idi Kristu da te odmori umjesto da se pečeš na suncu

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.31 sati Auh ne smijem dati da se stijenj što tinja utrne. Moram spasiti ovu napuknutu trsku. Bila bi šteta da se trska prelom a stijenj utrne. Sve treba sjati i vedrinom odsijevati. Znam kako ću! Idem sada imati svetu misu. Pa poslije đinasticirati na motomedu. A i trebao bi se sa superiorom dogovoriti oko izlaska na Cvjetnjak. Samo znam volja Božja je da čitav dan činim sve na veću slavu Božju. ... Sok = sve ok superior je rekao može. I da pripazim na ove nove varijante virusa. Ha, Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Eh, kako biti dobar kao dobri ljudi?

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Za tebe se Isus prikazuje kao prava žrtva paljenica i daje Bogu čast koja pripada Njegovom dostojanstvu. (p. Martin von Cochen)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mišicom jakom, rukom ispruženom: on Crveno more razdvoji: provede Izraela posred voda: i vrgnu Faraona i vojsku mu u Crveno more. Ps 136

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Baš sam imao prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (subota. 17. 7. 2021.). Da nam svima bude sretno i blagoslovljeno, da svi možemo vedrinom odsijevati. Meštar Splićo da ima mirno more i dobar ulov ribe. I da prođe kako spada danas na Cvjetnjaku susret mene, Isusove ovce i mojih Pečnik-ovih (Olge i Đurđe). Da konačno, napokon... Poslije prijetnji beštije korone učinimo prijateljsku ćakulu-bakulu uz kavu. Vjerujem da neće biti zapreke. Ha, Bogu u ruke! No kako bilo jedno je sigurno da ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Izajia kaže da Isus neće slomiti napuknule trske, ni stijenja što tek tinja ugasiti neće. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.05 sati Hvala Bogu sretan što sam redovnik i što imam svoj red. Jedna od točaka reda je pisanje olovkom u bloku (za spas rukopisa). Evo što sam večeras (petak) napisao: 'Pa iz svega se da zaključiti da mi je Gospodin poslao meštra Spliću ne tek da me promiga nego da me profunkcionira.' Eto tako tamo piše. Mogu dodat njegov pristup meni, Isusovo ovci je tako uzvišen obavijen izvjesnom misterijoznošću. On kad urađuje mene Isusovu ovcu je filigramski izbalansiran posao - je sveta stvar. I baš će mi falit sutra (subota) njegova uradba. Ide čovik na more lovit ribe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 7. 2021. Gospodine danas je 16-ta nedjelja kroz godinu. U vremenu smo godišnjih odmora. U evanđelju što ga danas slušamo Ti nam daješ prijedlog gdje pođemo i odmorimo se. Kad su se Tvoji vrati sa posla koji si im dao - vidio si vrijedni su bili, znao si da im treba odmor uputio si ih na samotno mjesto u osamu - tamo gdje si bio Ti. Biti s Tobom to je najbolji odmor. Molimo Te daj da i mi shvatimo: odmaranje nije izležavanje na suncu. Nego prebivanje pred Tobom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 30-34)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sotona uvijek napada čiste - ostali su već njegovi. (Fulton Sheen)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.20 sati Ha, bas je dobro što svaki put prije nego izađem na web Alkarici kažem Zdravomariju da me brani od tih virusa i drugih beštija. A dobro je čuva ona ovcu svoga Sina. Nego hajde ovco osvrni se na evanđelje (subota) i reci koju za večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću. Auh, meštar Splićo je sutra u subotu je na moru - ide na ribe. Aha trebalo bi o trski napuknutoj i o stijenju što tek tinja. Ono što bi s guštom prelomili i utrnuli - Isus to ne čini. Sav se zaokupi s napuknućem te trske. Pita jel' je boli? Tetoši je, svu brigu joj iskazuje. Noćima oka ne sklapa zbog nje - svoje ljubljene trske. Teško je biti slomljena trska ali je za poželjeti proći iskustvo brige Gospodnje oko napuknule trske. To iskustvo prolazim već 18 godina kao raspeta (RBK) Isusova ovca. Oh, sve nam boli nosi On... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora:


'Lujo ki vojnik Kristov si upitan: oćeš bit kriminalac il' svetac. Odabra si bit vojnik Kristov toj dobro al' to nije sve.' Dide nisan ti ja od svetosti - grišan san.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti znadeš kakva san divljakuša bila. Ni pas iz sela me ne bi zapiša. A dragi Isus kad me naša u srid Srca me metnija.' Aha baba Jako zatos' ti Ogorska pametnica i svetica.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2021., petak


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Ha, čega će se redovnik držati ako ne reda! Baš je bila točka redovničkog reda: krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A onda se prišuljao nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma Gospodin je tako raskošno darežljiv prema svojoj ovci (meni). Sve mi je dao za što sam Ga molio. Dao mi je to famozno miganje. Kako nije kad mi je poslao meštra Spliću. Koji me urađuje baš pogođeno i prilagođeno Isusovoj ovci: spiritulno-fizikalno, potpuno i cjelovito. Taj ne mari za to nekakvo miganje. Usredotočen je na funkcioniranje. A kad profunkcioniram u daljnjoj budućnosti bit će očigledno da i migam! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, pater Luka, *103*# šaljem Vam bon i želim blagoslovljenu svetkovinu Gospe Karmelske. …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati Da vidimo što sam to olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Život nije u čekanju nego u življenju'. Eto to. A to sam hvala Bogu i prije shvatio. Nisam pristajao na sugestije da nemam pravo živjeti ako ne migam. Hvala Bogu sad u svojoj kuci imam pravo živjeti bez miganja. ... Aha bila je naša pastirica s. Natalajia. Koja jel' uzdigla križ Kristov preobrazi se u kraljicu pred kojom uzmiče svaka nevaljalština, zloća, bolest i bolešćina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Sretni smo što te znamo Gospe Sinjska ti si majka Krista Boga koji nas, trske napuknule slomio nije. Primio nas je među miljenike Svoje. Oh Gospe Sinjska mila hvala što si rodila takvog Sina.

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nećemo struju na Modrave!!!

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ni kučeta ni mačeta a ... je drag! Komu je taj drag?

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.18 sati 'To je bilo ka u priči... Trči vrime cvili maška traje jubav pusta siromaška...' Osjećam da sam od Boga blagoslovljen što su među mojim dragim ljudima Roko i Cicibela. Divni, dragi, Božji ljudi. Nisu robovi forme. Srcu su dali maha i svima odašiljaju onu pjesnikovu: 'Dok je srca bit će i Croatie!' He, a ovo sto na mob tipkuljim sada prije svete mise je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Ha Bože moj ako ništa nema ima redovnički đir. Koji i danas klizi kao po loju 'sve u šesnest'. U koji će se stisnuti đinasticiranje na motomedu. A i meštar Splićo, kaa dođe biti će ubačen u taj đir. Osjećam da sam od Boga blagoslovljen, čitav sam 'žbljak' a 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od svih pobožnosti, štovanje Isusa u Presvetom sakramentu, najveći je sakrament, Bogu najdraži i nama najkorisniji. (sv. Alfons Liguori)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvati ime Gospodnje. Ps 116

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je Isus gospodar subote. Ma Isus nam može i volje dat da se prihvatimo realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati A sada bi trebalo hodati, trčati, letjeti. Jer upravo je bio korak prvi Gospina krunica uz HKR. Ah, pusti sada hodanje i trčanje - idemo letjeti! Hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, pater Luka oprostite sto Vam smetam. Dobila sam Vaš broj od prijatelja svećenika. Pa bi Vas htjela zamoliti da li bi Vas smjela nazvati. …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Oh, kako je to divno hodati za Isusom gledajući samo, samo Njegove pete. On mic tamo, ti koji Ga slijediš učiniš isti mic. E bija je meštar Splićo - ma njegove uradbe su kao psalmi tako pitke, ozdravljaju duh, dušu i tijelo. Baš sam malo prije olovkom napisao redak (za spas rukopisa) : 'Pošalji Duha Svojega i obnovit ćeš lice zemlje.' Tako sam napisa jer to piše u brevijaru. Ali i osvjedočen sam kako On to šalje Duha Svojega - ne, to nije nikakva golubica - to je meštar Splićo. Taj me ne urađuje da promigam. Radi me da profunkcioniram - u daljnjoj budućnosti ali Bog zna što radi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 7. 2021. Gospodine a danas u subotu 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo riječi proroka Izaije, koji o Tebi Gospodine Isuse Kriste kaže: 'Trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti.' Dobro kaže Izaija jer i mi smo Te kao takvog upoznali. Zavoljeli smo Te kad si milostivo pogledao na nas stučene, a stijenj života nam je tek tinjao. Hvala Ti za pogled koji nas je oživio. Molimo Te Gospodine da i mi imamo oka i srca za one oko nas kojih problemi satiru. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 14-21)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nemoj se bojati kad ljubav zahtjeva žrtvu. (papa Ivan Pavao II)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.22 sati E sad sam iz svog prazavičaja na Svilaji. Da znaš da se oko štalice u Svilaji na Livodicima da ugledati ljepota 'lijepe naše' kakve nigdi ni. Eh a sada kao rođeni Zagorec valjalo bi krenut sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću da uradi Isusovu ovcu kako spada. A za to ću baci trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. ... Aha, Pravila, pravila da bi nas udavila - skroz ošašavila. E tako je drmalo u Kmanskoj fronti kad smo bili Juga (1978) To vam je tako tko nema Duha Božjega ima beživotne zakone i pravila. Ali Isus Krist kaže (ne pjeva): ljubav je zakon najjači od svih! A ljubav je Bog, je On Isus Krist. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora:


A dide zna san da moj pametni magarc Klepo zna put od Ogorja do na Svilaju. Al' i ti sideš na svog konja Putka i on zna? 'A štas' ti Lujo mislija daj pametno samo tvoje magare?'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma i ne znan baba Jako bil' večeres kukuruz štas' ga za me ispekla? Bi ne bi? 'Lujo eto od srca san za te pekla jer znan da ti voliš.' Juuuj, daj vamo bako - i ja tebe volin!

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2021., četvrtak


--

Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI


Jesi li umoran, satrven, iscrpljen. Hajde Isusu, pristani da te pošalje u osamu na samotno mjesto. Odmori se u molitvi: pričaj Mu o svemu i slušaj što ti priča. (knev 16b kg)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha bila je točka redovničkog reda: krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A onda se šulj, šulj... došuljao poticaj: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Sretan sam što mogu slobodno - nesmetano biti što jesam. Sretan sam jer sam ostvaren i osmišljen, što mi dani nikamo ne teku. Što dobro znam približavaju se Kristu Gospodinu mojoj ljubavi kad ćemo se opet gledati oči u oči ali ovaj put ne tek dva mjeseca nego vječnost čitavu. Sad u četiri je tu njegovateljica Ana, vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Vlaška Alkarice zamjeraju tvom Sinu i tebi a ne znaju da je Sin tvoj Gospodar gospodara. A ti kraljica svega čega Sin tvoj je kralj. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.02 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Pričaj ti pričaj ali koliko je valjalo u čemu si bio po plodovima će se vidjeti.' ... Aha, je bila je i naša pastirica s. Natalija koja čim uzdigne križ Kristov u mahu se preobrazi u kraljicu pred kojom kao da je u zemlju propala svaka nevaljalština i zloća. A iz mišje rupe čuje se beštija korona: 'Oj Hrvatska lijepa li si a još si više sveta. Svetost tvoja u crno me zavila.' Nego kako kugo: Iš, iš... biš ća od svetoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uvijek se prilagodi Božjoj volji i ne boj se! To je pravi put koji vodi u Nebo. (sv. Padre Pio)

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svačije zvanje se zalijeva podrškom prave ljubavi


- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


11.19 sati Đinasticiram na motomedu a mob signalizira da me netko treba. Tko? Kad to stari Rađa (tatica ima 88) javlja da mu je Ivana (unuka) postala doktorica. Pun sebe pita: Ako ti šta triba javi da ti pošaljem? Pravednost i mir da za sobom ostaviš. A ono ništa prekinuo je. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zamjeraju Isusu ovo i ono... Isus je apsurd koji im izgriza sustav spoznavanja. Izbor im je: ili će Isusovi biti il' ih neće biti!

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.31 sati Hajmo sada poslije koje kakvih ceremonija imati svetu misu. Ma sve je sića u odnosu na svetu misu. To je zbiljska terapija No 1. Sad će naš krepostima urešeni Anđelko karijolu (s ovcom) prebaciti u kapelu. Gdje će u svetoj misi Isus okrijepiti ovcu Sobom. Pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E kako je ovo 'Glas iz krpa' kaži što danas ima? A ima, ima 'divota od života' (sv. p. Cvek) Ma 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka) kad imam sebe. Kad sam svoj na svome. To je sve što trebam - i poradi toga cijeli dan hvalim i slavim Gospodina. I danas poslije svete mise imam đinasticiranje (na motomedu). A u neko doba dana, vjerojatno večeras, doći će meštar Splićo i uraditi Isusovi ovcu baš kako valja: u totalu potpuno i cjelovito. Bog ga blagoslovio! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Misna žrtva je tek onda potpuna ako se po Pričesti najtjesnijim vezama ljubavi sjedinimo s Isusom, pretapanjem jedne biti u drugu. (Ivan Merz)

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Nećemo struju na Modrave!!!
- Ali, pater, za frižider i modravski mobitel nam ipak treba malo struje

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvalite Gospodina, prizivajte mu ime, navješćujte među narodima djela njegova! Sjetite se čudesa koja učini, njegovih čuda i sudova usta njegovih! Ps 105

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.53 sati Upravo je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (četvrtak, 15. 7. 2021.) Jel'no bi trebalo domaću: 'Veselo, veselo Zagorci... Hajmo, hajmo... Veselo i razdragano, vedrinom odsijevajmo... Kroz sve događaje i susrete od srca snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj potrebi) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus ima formulu za uspjeh! Budimo krotka i ponizna srca pa ćemo realizirati: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Hvala Ti Kriste Gospodine što nemam pravo reci: 'Netko nepoznat me voli kad dobro znam da si to Ti.' To je ono što piše. Mogu samo dodati kod osjetim Kristovu neizmjernu ljubav onda Ga dobijem želju još bolje upoznati. Mislim da je ljubav najbolja motivacija za akademski rast. I baš je dobro što me ljubav vuče da mi doktorat bude: SPC = RKC = SPC Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isuse dragi, Gospo draga! Duboka je noć. I kako je duga. I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama, po vlažnim kolibama, dršćući od groznice, gladni, zapušteni, bolesni tijelom, bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti. I kako se malen osjećam pred njima. O Isuse, za njih Te molim, za te sudionike Tvoje kalvarijske žrtve da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima, da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za Svoj križni put. Usliši njihove molitve, obriši njihove suze, bdij uz njih u besanim noćima, pohodi ih svojom ljubavlju! Osobito se sjeti naših staraca i starica, koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca. Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi, Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima, učinite ih dionicima kalvarijske žrtve! (otac Ante Gabrić)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U mračnim danima i velikim olujama tvog života, Bog je vjeran svojim obećanjima. On ostaje s tobom i izbavlja te!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 7. 2021. Gospodine danas u petak, 15-tog tjedna kroz godinu kada je svagdan u evanđelju slušamo da su Te se opet uhvatili oni zavrnuti farizeji. Prigovarali su Tvojim učenicima što su putem trgali klasje, rukama trli i jeli. Sav problem je bio u tom što je bila subota kad se to ne radi. A Ti si Gospodine njima i svima rekao kako stvari stoje - pa neka se misle: 'Sin Čovječji gospodar je subote!' Gospodine Isuse Kriste daj da svi shvatimo Ti si gospodar svih dana, života sviju nas, svega i svačega jer Ti si Bog. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 1-8)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine Isuse, odmori one koji su u brizi. Blagoslovi umiruće. Umiri one koji pate. Smiluj se ožalošćenima. (sv. Augustin)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.01 sati A evo sad bi se trebao ukazat meštar Splićo kojem se baš radujem jer usfalila mi je potpuna i cjelovita uradba. E bija sam malopri učinit posa, valja je nema se šta za reć. 20.33 sati Haj sada poslije svega nastavi započeti posao. Samo ću recć da me meštar Splićo oduševljava svojim svakodnevnim uradbama. A da bi ovo 'Razmatranje uz mob' bilo kako valja. Valjalo bi kazat koju o evanđelju (četvrtak). Aha to je ono - manje-više svi trebamo spokoj u dušama svojim. Isus to zna, zato kaže: 'Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca.' To je to! I to je sve! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Aha znan dide zaštos ti velki Ogoranac. Toj zato sta si radija svoj posa i nisi obadava šta ljudi pričaju. 'Lujo ljudi svašta pričaju a vojniku Kristovu je važno da je dobar prid Kriston kraljon.'

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej baba Jako naučija san jednu našu koja iđe: Vidi moga silenoga dase na derneku ne da gledat na se. 'Lujo to nije naša! Pušći ti silene i ujti Gospinu ružarju.'

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2021., srijeda

Razmatranje uz mob


15.11 sati 'Čuvaj red pa će i red čuvati tebe!' Red je bio od krunice Božanskog milosrđa koju sam baš imao. A onda se šulj, šulj... Došuljao poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma vidim da bolešćina hoće i dobre ljude. Tu na facebook vidim da je lupila čovjeka dobro znanog Miju Baradu. Eh kad smo ono 'osamdesetih' zajedno putovalě u Međugorje. Vođa puta je bio Mijo Barada. Gospa Međugorka je izvela da ova ovca bude Isusova ovca = isusovac. A možda to ne bi mogla izvesti bez Mije Barade. Hvala mu što je uz mene tada bio. Hvala Bogu što mogu i sada u njegovoj bolesti molitvom biti uz njega. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.01 sati Rada bi koji redak o tome zašto Isusova ovca Gospi Sinjskoj, mojoj Alkarici omilila. Od prve se zna ko će koga nego svoj svoga: Isusova ovca s jedne strane Svilaje rođena a s druge je oltar nje Vlaške Alkarice. Ehej od kada smo zajedno moja Alkarica i ja? Bile su to one 'devedesete' teške godine za moju Hrvatsku. Satiralo me što mogu za nju. Znam da pušku ne smijem uzeti. Kako onda? I na um mi dđe Vlajina, Gospa Sinjska koja je Sinj od bezbožnika spasila. Pa joj u molitvi kažem: Gospe ko što si Sinj svoj spasila, sad nam spasi cijelu Hrvatsku. Bio sam tih godina u Rimu na studiju ali kad sam poslom bio u Splitu pred katedralom svetog Duje kupim sliku nje Gospe Sinjske - moje Alkarice. Koja je kroz sve godine bila gdje i ja ovca njenog Sina. U Rimu, pa u Rijeci (Zamet), u Callcutu, u Daccu, u Westonu, u Baltimore, pa u Zagreb, pa u Krapinske Toplice krunica je svakog dana bila uz njenu sliku koja bila uz moju glavu kao i sada. 'Da promigam i profunkcioniram moli za ovcu svoga Sina. O Gospe Sinjska ti Isusovoj ovci budi spas.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Sinjanko i Vlajino reci koju svome Sinu za nas da bi i mi rada biti ponizni kao ti, koja si kao Cetina što se uvijek dolje skriva. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Evo kojim zapisom olovkom u blok sam spašavao rukopis od propadanja: 'Hvala Bogu što sam imao volje reći Anđelku da mi sa stola makne čokoladu (slabost!) što mi je dala pastirica s. Natalija. ... Aha upravo ona čim je uzdigla križ Kristov se preobrazila u obličje kraljice pred kojom: ni štuc, ni muc bilo kakva nevaljalština ili zloća - smrzla se krv u venama svakoj boleštini i zlu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isuse ukroti me da se ne raspršim! Upristoji me da ne podivljam. Isuse blaga i ponizna Srca učini srce moje po Srcu svome.

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Oh kako si ne umišljati da si mudar i uman - nego se pomirit s tim da si obični mali tuntle. To bi barem trebalo biti bistro Isusovim ovcama. One su bez Isusa obične, tuntlave ovčurine. E ovo sto se na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima danas? Za koji tren će sveta misa. Pa đinasticiranje na motomedu. A u neko doba dana, vjerojatno večeras će doći Božji arhanđeo Mihael (za web je to meštar Splićo) koji će uraditi Isusovu ovcu bas kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živa hostijo, moja jedina snago, izvore ljubavi i milosrđa, obujmi cijeli svijet, jačaj nemoćne duše. Blagoslovljen trenutak u kojem nam je Isus ostavio Svoje milosrdno Srce. (sv. Faustina)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On ti otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje; on ti od propasti izbavlja život, kruni te dobrotom i nježnošću. Ps 103

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Baš sam imao Gospinu krunicu uz Međugorce jer HKR je imao nekakvu krunicu svetom Josipu. Ma ne ide to! Krunica može biti samo Gospina. Uostalom Hrvatska je Gospina zemlja. Ah, rajska Djevo kraljice Hrvata... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Majko Božja Bistrička, moli se za nas mi smo Tvoja dječica blagoslovi nas! …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.58 sati Hajmo u ovaj dan onako kako spada: 'u sriduuu' sa svim puntima (14. 7. 2021.). Ako želimo biti veći i uspješniji od mudrih i umnih prihvat ćemo se evanđeoske malenosti i kroz sve događaje i susrete u ovome danu - od srca snažno, fino i diskretno hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Prvi korak bit će Gospina krunica uz HKR a onda 'ptice Nebeske' nastavljaju leeet: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mi jesmo Kristovi ali nedostaje nam malenosti, sporednosti. Haj budimo maleni i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Ha, pa i večeras (utorak) sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Aha, bělo je to 2014. kad je Gospodin pohodio Svoju ovcu.' Eto tako piše tamo. Samo par riječ pojašnjenja. To znate da sam ja Isusova ovca. Gospodin se brine za Svoju ovcu šalje joj i daje, čuva i otklanja. A večeras me baš zanimalo kad mi je Gospodin poslao svog arhanđela Mihaela (za web je to meštar Splićo). A to je bilo na samom povratku kući u Zagreb na Fratrovac 2014. Kad sam u strahu da mi nametnu nekog kostolomca zamolio jednog finog, akademski obrazovanog Muslimana da me urađuje. Njegove uradbe su bile fizikalne ali ne i spiritualne. I onda Bog posla svog arhanđela (na webu je to meštar Splićo) koji urađuje Isusovu ovcu baš kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog ti ne daje križ da bi ti leđa slomio, već da bi ti koljeno savio.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 7. 2021. Gospodine u 15-tom smo tjednu kroz godinu. A danas 15. srpnja spominjemo se svetoga Bonaventure, biskupa i crkvenog naučitelja. Po riječima evanđelja što ga danas slušamo govoriš o krotkosti i poniznosti kao vrhunskim vrlinama. Kažeš: 'Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.' Gospodine treba nam, jako nam treba spokoj u duši. Učinit ćemo sve što kažeš da upokojimo dušu svoju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 28-30)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molim vas - nikad, nikad ne gubite nadu, ne sumnjajte, ne malakšite i ne dajte se nikad obeshrabriti. Ne bojte se. (papa Ivan Pavao II)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati Eh kako biti mali, mali... Ali ne te drugim takvim čine - da te tlače! Od toga nas sačuvao dragi Bog. Jer zbog takvog umanjivanja se javlja neuredni revolt koji nije za dobro tvoje i ni tlačitelja se to ne dodiruje. E da je biti mali kao Marija. Gospa je upravo zato najdivnija jer je znala biti najmanja. Ma znate, najveći lumeni, najbriljantniji nisu oni koje zovemo 'knjiški moljci'. To su oni koji su znali biti sporedni, nevažni, oni na koje se ne računa. Krotkost i poniznost je oznaka uistinu uspjelih, velikih ljudi. E da kažem, ovo urađujem večernje 'Razmatranje uz mob' iščekujući meštra Spliću. Koji bi se trebao ukazati svaki čas jer sada je 18.02 sati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo kad san te vidija na tvom magaretu Klepi odma san zna kad naresteš bićeš vojnik Kristov.' Aha dide ja kažen Klepi: ćuš da iđe naprid - a on neće pa neće.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo zlato bakino e da osaneš uvik tako mali bija bi slatki, pametni i veliki.' E baba Jako daj meni narest do tvoje nevažnosti malenosti, zaradi čega i jesi Ogorska svetica i pametnica.

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2021., utorak

.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh kaži, javi kako biti mali kao ti Alkarice moćna jer tad bi i mi kao ti u životu uspjeli. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Ha, red je red! Čuvaj red i on će čuvati tebe! Baš je bila točka redovničkog reda: krunica Božanskog milosrđa uz HKR. Po tom se prišuljao nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Krunica je kao obično bila po nakanama slušatelja. E krunicu sam rekao baš za te slušatelje koji su rekli svoje nakane. Jer znam da je nakana tih slušatelja 2003.bila da otvorim okice. Ali ne tek iz zahvalnosti što sam ih otvorio, nego zašto sam ih otvorio. Oni su bili ti koji su za Isusovu ovcu isprosili 'puno lipi stvari'. A sad u četiri je tu njegovateljica 'Lj'. Vjerujem s kavom a comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Nećemo struju na Modrave!' A sad ću ih naći na face i to im javiti. ... Aha, je bila je kraljica! Tako se doima naša pastirica s. Natalija kad u kraljevskoj maniri uzdigne križ Kristov - od kojeg se odašilje poruka svakoj nevaljalštini i zloći: Svako zlo i bolešćina smjesta van iz svete Hrvatske! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Biti najmudriji i najumniji - to je nešto veliko što staje u najmanje. Oh o Bože daj mi uzrast do najmanjeg.

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.32 sati Oho ho jer 'osamdesete' su bile godine kad je mlađarija iz Palme (BSI u Palmotićevoj) išla na noge od Sesveta do Marija Bistrice. I putem su pjevali: 'Majko Božja Bistrička...' Oh, joj nezaboravni su: p. Nagy, Lozo, Cvitko, Ljerka... Eh hajmo sada u kapelu imati svetu misu. Sjetit ću se dragih Palmaša ne samo iz 'osamdesetih'. A ovo sto tipkuljim na mob neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Poslije svete mise bit će đinasticiranje na motomedu ovdje u sobi. Točke redovničkog reda i danas klize kao po loju 'sve u šesnest' U redovnički đir će i danas, Bogu hvala, biti uklopljena i uradba meštra Spliće. Koji će Isusovu ovcu uraditi u totalu potpuno i cjelovito. Bog ga blagoslovio a Majka Božja Bistrička i unaprijed vodila. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je dobro: biti svoj na svome - sa svojima!

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerujem da kada dođemo pred sud Božji, najviše ćemo žaliti što nismo bili više privrženi Svetoj misi. (sluga Božji nadbiskup Fulton Sheen)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gledajte, ubogi, i radujte se, nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite. Jer siromahe Gospodin čuje, on ne prezire sužanja svojih. Ps 69

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


5.59 sati E baš je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (utorak, 13. 7. 2021.) A što sad? Pa sada nastavimo hodati, trčati... Letjeti (kao ptice Nebeske!) kroz sve događaje i susrete... Hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlobni trebaju drhtati pred dobrima, a ne da dobri dršću pred zlobnima. (sv. Ivan Bosco)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani, evo čitam Vaš blog i pročitala sam da se izbrisao adresar pa Vam šaljem svoj broj. …
- E hvala lipa, opet si dobrodošla sms-župljanko. Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni kad Isus kaže: JAO TEBI! To je kad vidi da nerazumno srljaš u propast. Haj ne srljajmo nego realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati I večeras (ponedjeljak) iz horizontale sam odgledao tv-dnevnik, pa sam izbrevijario svoje redovničko. A onda sam olovkom u blok napisao nešto (za spas rukopisa). Ček da pogledam što? Aha to sam zapisao redak iz himna Duhu Svetom: 'Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj!' To je molitva koju sam molio i mogu reć da me Duh Svet mirom pohodio tako da mi je pamet prosvijetlio. Sad dobro znam tko sam i tko su oni na koje se mogu osloniti - i to su moji. Augh, sjećanje na razdoblje 'crne noći' ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kad su mi se neki tuđinci predstavljali kao moji. Oh, i veslali me kao budalu... Ma ne, valjalo bi podići nivo. Hajmo ruke gore. Pismaaa: 'Napustiti nas može i prijatelj i brat ... Al', Ti ćeš Kriste Bože uvijek nas sebi zvat!!! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marijo, ti Bezgrešna Djevice, uzmi me pod Tvoju posebnu zaštitu i sačuvaj čistoću moje duše, moga srca i moga tijela. Ti si moj primjer i zvijezda mojeg života. Majko Božja, Tvoja duša bila je uronjena u more gorčine. Pogledaj na svoje dijete. Nauči ga trpjeti i ljubiti u trpljenju. Ojačaj moju dušu. Neka je bol ne slomi. Majko milosti, nauči me živjeti s Bogom. (sv. Faustina)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 7. 2021. Gospodine a danas u srijedu, 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Slušajući u evanđelju kako razgovaraš sa svojim Nebeskim Ocem vidimo kako stvari stoje. Kažeš: 'Slavim te, Oče Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.' Gospodine znači biti malen je prava stvar. Molimo Te ne daj da prezremo one od kojih smo prezirani. Ne daj da se dokazujemo. Podaj nam milost mali biti i do najmanjega uzrasti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-27)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka vas ne uplaši križ. Najsigurniji dokaz da ljubimo jest trpljenje za Ljubljenoga. (sv. Padre Pio)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.30 sati 'Jao tebi Korozaine! Jao tebi Betsaido!' Nema veze što se tako ne zoveš. Ali i ti si Gospodinu nevjerojatno drag. I sve će učinit, dat će sebe za tebe. Vrisnut će na tebe Svog ljubljenog ako vidi da srljaš u propast. 17.37 sati E baš došao je meštar Splićo 20.51 sati Sada poslije svega kad sam u 'krpama' i igram se ovim tehno stvarčicama. Mogu reć da je uradba bila pogođena. U totalu potpuna i cjelovita. Bila je baš kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide Bogu vala za tebe jer san od tebe naučija da bit dobar ne znači uvik ugađat drugiman. 'E Lujo vojnici Kristovi uvik ugađaju Kristu kralju Bogu svom - eto to nisan uvik radija i žaj mi.'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ja se bojin da ti ne bi zavikala na me kad je to za moje dobro. Kad bi se igra rukan sa žeron sa ognjišća? 'Lujo dede provaj odma ćeš ćutit daj to: pec, pec...'

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2021., ponedjeljak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iako ponekad neshvatljivi, Božji putevi su najbolji!


- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- P Luka evo šaljem vam bon br. … jeste li dobro? Bb
- Hvala lipa za bonbon! Ma to mi se nehotice izbrisao adresar pa neko vrijeme nisam mogao razašiljati knev

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Je, hvala dragom Bogu, bila je i novouvedena točka redovničkog reda Isusove ovce - krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A potom se šulj, šulj... Došuljao i poticaj: Haj, na web Isusova ovco. A što? Oh ružno se osvjedočit da sam obična ovca. Ali hvala Gospodinu Isusu Kristu što je imao apetita usvojiti ovu ovčurinu i biti Njegova Isusova ovca = isusovac. Ma veseli što imam sebe! Što sam svoj na svome! Imam subraću i prijatelje. Hvala Bogu što će i danas biti potpuna i cjelovita uradba koju će na Isusovoj ovci izvesti meštar Splićo. Sad u četiri da me ubiješ ne znam koja će njegovateljica biti. Al' vjerujem da s kavom će doći jer comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Vlaška Alkarice, Gospe Sinjska voljena si od sveg puka Hrvatskog pa te ovdje ovim, ondje onim imenom zovu. I Bistrička, i Trsatska, i Ajmaška i, i... O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) ono što sam maloprije rekao krepošću urešenom Anđelku: 'Hvala za propovijed koju si govorio svojim životom i radom. ... Aha bila je svijetla kraljica, tako se doima naša pastirica s. Natalija, kad suvereno uzdigne križ Kristov pred kojim se skameni svaka nevaljalština i zloća. A iz mišje rupe se čuje kako beštija korona kuka: Ajoj kako san se dala nagovorit na svetu Hrvatsku, joj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako od Onog kom je stalo do tebe čuješ: Jao! i Ajme tebi! To nije izraz Njegove srdžbe, nego zabrinuti zbog tvojih postupaka

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati Majko Božja Bistrička... Ah sutra je, a danas baš sada ću imati svetu misu. I dopustiti Isusu da okrijepi ovu moju ovčju narav Sobom pa budem kako spada Isusova ovca = isusovac, pristojan, normalan čovjek. Oh što bi bilo od ove ovce da je Isus ne krijepi Sobom. E a ovo što tipjuljim na mob neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaši šta ima? Poslije svete mise ima đinasticiranje na motomedu. A neko doba dana (vjerojatno večeras) doći će meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je najjače sredstvo, ona vatra koja u nama pali rđe grijeha i daje života našoj duši. (Ivan Merz)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša je naša poput ptice umakla iz zamke lovačke: raskinula se zamka, a mi umakosmo! Pomoć je naša u imenu Gospodina koji stvori nebo i zemlju. Ps 124

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- BB vlč. Luka u nadi da ste dobro koliko je moguće šaljem blagoslov i bombon broj …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati Bio je prvi korak (Gospina krunica uz HKR) pa hajmo u ovaj dan (ponedjeljak, 12. 7. 2021.). A kako nego vedro i veselo. Sa sviješću voljeni smo ima tko se brine za nas. Koji će nam sigurno dati sve ono što zbilja trebamo. Ej hej zbrinuti smo jer smo ljubljeni od Gospodina Isusa Krista! Zato ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže Isus je mir ali ne bezuvjetni. Isus luči pojmove. Nama govori: ako ste za mir realizirajte: SPC = RKC = SPC Pa hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Baš sam i večeras (nedjelja) kao obično iz 'krpa' pogledao tv-dnevnik, pa sam izbrevijario svoje redovničko. A onda sam, da spasim rukopis od propadanja napisao olovkom par rijeci u blok. Evo kojih: Ovo što pišem olovkom u blok, kojim ću riječima nastaviti tipkuljeći po mobu?' Eto tako tamo piše. A nastavit ću, Bože moj, riječima koje izražavaju zbiljsko stanje duše a to je pozitiva i vedrina. To se zna da je istina samo na strani dobra. Jer Bog koji je sama Dobrota je Istina. Ne dajte se prevariti floskulama. Ako imaš pozitivan pristup neki čudni ljudi će vam reći da isforsirano govorite. Nazvat će vas lažovom, siromasi ne znaju da se čašu do pola napunjenu ne kaže da pola čaše prazno nego da je pola čaše puno. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 7. 2021. Gospodine danas u utorak 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan ali se možemo spomenuti i Blažene Djevice Marije Bistričke. Hrvatska je znana kao zemlja Gospina, a Marija Bistrica je nacionalno marijansko svetište. U evanđelju Ti nama Svojima kažeš: 'Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili.' Znamo Gospodine toliko si nam blizak bio, davao, tješio, dragao nas… A mi smo nikakvi - žao nam je oprosti. Molimo Te milostiv budi nama grešnicima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 20-24)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budite postojani u svojim odlukama, ostanite u lađici u koju Vas je Gospodin stavio pa makar bila i oluja - živio Isus, nećete se utopiti! On će spavati, ali će se u pravi čas probudit i donijeti Vam mir. Naš sveti Petar, kaže Sveto pismo, kada je vidio žestoku oluju, prestrašio se i drhteći uzviknuo: Gospodine, spasi me! A naš ga je Gospodin uzeo za ruku i rekao mu: Malovjerni, zašto se bojiš? Promotrite, kćeri, toga svetoga apostola - on po vodama hoda kao po suhu. Valovi i vjetrovi ne bi ga mogli preplaviti. Ali ga strah od vjetra i valovi obeshrabruju. Strah je zlo gore od samoga zla. (sv. Padre Pio)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.57 sati Dan kao san, sve je normalno sve u redu. Uostalom ovo je nedjelja, izrazito dan Gospodnji. Kao Isusova ovca čitav sam dan činio sve na veću slavu Božju... 18.05 sati Što baš nastavljam činiti đinasticirajući na motomedu. A jer to ide efikasnije uz ples 'zlatnog palčeka' po mobu. Hoćemo složiti večernje 'Razmatranje uz mob'. A za uradit to kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. ... Aha to je ono: mač a ne mir! Mač ali u smislu razdjeljenje. O čemu se radi? Mnogi mi u svojoj naivnoj pobožnosti doživljavamo Isusa kao bezuvjetnog mirotvorca. Mirotvorca pod bilo koju cijenu. Kao Isus je: mir, mir do Neba. Isus je mir ali različit od nemira. Isus je RAZDJELJENJE tamo gdje Krist točno zna tko je tko? I što je što? Tu se ne mogu pričat pričice. Tu se zna jesi li protiv ili za! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


A dide pametnaj Ogorska starčad. Kuda in je glavu propuvala čista arija sa Svilaje. 'Lujo al' ne znaš ki vojnik Kristov daj svitlo pameti i svita naš Krist kralj.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aju baba Jako imaš ti niki žižak u pameti. Sve vidiš sve znaš - šta moraš vidit i znat. 'Lujo eto vidiš ta žiška u mojoj pameti toj dragi Isus koji je Svitlo svita.'

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2021., nedjelja


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Smiluj se nama i cijelome svijetu' Aha, je bila je danas krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda se prišuljao i nesmiljeni poticaj: Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma žao mi je što mi se nehotice na mobu izbrisao adresar sms-župljana. Tako da danas nisam mogao razaslati par stotina 'knev 15 kg b'. Ma najžalije mi je što sam ostao bez broja moba Trišnje - prijatelja iz Splita. Ha, Bogu u ruke! Sada u četiri tu je njegovateljica Ana, vjerujem sa kavom. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi naš patre! Kako ste? Već duže vrijeme ne primam Vaše SMS propovijedi, a sestra Natalija također. Ne znamo zašto je tome tako i nadamo se nastavku. Lp …
- Ma to mi se nehotice izbrisao adresar. Sad je opet u redu. E kad bi mi se tako javili svi sms-župljani!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj kaži nam majko, nauči nas Gospe Sinjska mila da tvoj Sin Isus nije nikakav Isusuić ni Isusek nego Kralj kraljeva i Gospodar gospodara. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Evo što sam baš olovkom napisao blok (za spas rukopisa): 'Pitam krepošću urešenog Anđelka što trebam da promigam? A on kaže da trebam karizmatika. Rekao sam da ga imam jer taj je meštar Splićo.' ... A je i danas je dobila po rebrima svaka nevaljalština i zloća od naše pastirice s. Natalije koja je i danas u kraljevskoj maniri uzdignula križ Kristov. Iz mišje rupe čuje se beštija korona kako gunđa: oj joj Hrvatska ti i svetost tvoja u crno si me zavila. Nego kako kugo: iš, iš, iš...od svetoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pojeden sam Božjom ljubavlju i ljubavlju prema bližnjemu. Meni je Bog uvijek usađen u svijesti i pritisnut kao pečat na srcu. Nikad Ga ne gubim iz vida. Meni pripada diviti se Njegovoj ljepoti, Njegovom smiješku, Njegovoj zbunjenosti, Njegovim iskazima milosrđa, strogoći Njegove pravednosti. Zamislite koji osjećaji izjedaju jadnu dušu pri ovom ne posjedovanju vlastite slobode, kod sve te povezanosti duševnih i tjelesnih sposobnosti. (sv. Padre Pio)

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Benedikt je osnivač benediktinskog reda, 'otac zapadnog redovništva' i velikan zapadnoeuropske kršćanske kulture. Rođen je oko 480. u talijanskom gradu Norciji (Umbrija). Mladi rimski patricij stekao je naobrazbu u Rimu, povukao se 497. u pećinu na litici u pustom kraju (danas Subiaco, Lazio), gdje je živio kao pustinjak i okupljao učenike. Prema legendi tamo mu je hranu donosio pitomi gavran. HIiM

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako je magla, magla svuda oko nas. Zazovi ime Gospodnje da ti kaže šta je šta i tko si ti?

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.54 sati Evo i ovo sabranje prije svete mise uklopit ću u preglednik dana 'Glas iz krpa'. U svetoj misi napose ću molit Gospodina da mi užga srce Sobom da mogu zapalit svijet ljubavlju. Bez daljnjega velika je to milost biti među onima zbog koji će svijet biti plamteća LJUBAV. 10.49 sati A sada poslije svete mise koju je predvodio dragi p. Marko Matić đinasticiram na motomedu. I nastavljam ovo tipkuljiti na mob. Zapravo mogu privest koncu. I samo reći: dan je osmišljen i sadržajan kad se živi što se voli. Tu su sredstva mob, motomed i comp. A odabrani redovnički đir i danas kao po loju klizi 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15B, SLANJE APOSTOLA Mk 6, 7-13


Isus je među nama da nas DOZOVE. Oduvijek nas traži: “Adame gdje si?” da dođemo k sebi, a prisebljujemo se kad čujemo njega. Njegov glas je oslonac u dezorijentiranosti, točka kojom određujemo svoj položaj. (Sjeti se onog kad su se kolege vraćale iz planine kući a nisu znali puta, pa su neprestanim dozivanjem s onim kod kuće dobivali orijentaciju.) Bog nas doziva da se ne izgubimo.
Uspio ih je dozvati, jer su ga znali ČUTI. Bog uvijek doziva, ali mi uvijek ne čujemo. Valja se usredotočiti na njegov glas. (Kao kad slušaš telefon na ulici.)
Doziva nas da nas POŠALJE. Jadan je posao za koji sami sebe proglašavamo pozvanima. Uspješni smo samo onda ako nas Isus šalje. I samo ondje gdje nas on hoće. (Koliki od sebe prave ludu baveći se onim za što nemaju smisla.)
Kad nas on šalje, onda znači da je i S NAMA po darovima svoga Duha kojim ćemo zadatak uspješno obavljati. Bitno je s njime ići ukorak. Ne trčati tamo gdje on s tobom nije.
Dva po dva, da istinu uvijek TRAŽIMO, jer kad bi bili sami, sami bi sebe varali, nedostajao bi kritički glas. Drugi je ustuk našoj oholosti i sebičnosti. Drugi je križ koji nas prizemljuje.
Isus koji ima VLAST daje je svojim učenicima. On je s njima po snazi te vlati u njima. Ako mi danas te vlasti nemamo, pitanje je koliko je on s nama. Ako nečistoća bilo koje vrste mnome vlada ili oko mene, što je sa tom vlašću?
No valja pripaziti nije li problem u onom što je on zapovjedio. NE NOSITE sa sobom ništa. U ništa se ne pouzdavaj osim u njega. Posvemašnja ovisnost o njemu oslobađa njegovu snagu u nama.
Što su radili? Propovijedali obraćenje, izgonili zloduhe, ozdravljali nemoćnike.
Tko ih ne bi primio sebe bi sam osudio. Prašina su i prašinu im vrati, kad nisu milost htjeli primiti.
--
Dvanaestorica su najprije osobno pozvani, zatim su združeni u zajednicu koja je «s njim». Sada ih šalje kao braća, dva po dva.
Tri stupnja poziva: od raspršenosti k nasljedovanju, od nasljedovanja k zajedništvu s njim, od zajedništva s njim poslani su svima.
Ovaj tekst je osobna karta apostolske Crkve. Poslana je od Krista – da bude siromašna.
Isus od sada nije sam, u njima je i s njima.
Isus hoće reći da više od onoga što govoriš riječima – važnije je što govoriš svojim bićem.
Isusov imetak je njegov bitak, njegov bitak je biti za druge.
Siromaštvo je stvar ljubavi. Što imaš daj, nemaš li ništa – daj sebe.
Da bi pobijedio Golijata, David se mora lišiti glomaznog oklopa; Gideon smanjiti vojsku sa 30000 na 300. Petar govori: «Nemam ni srebra ni zlata, ali što imam dajem ti: u ime Isusa Krista, hodaj!» Pavao: «Kad sam slab onda sam jak.»
Isus ih šalje u siromaštvu – kao što je njega Otac poslao u siromaštvu.
«Dozva» – Treći poziv. Prvi je bio poziv da vjeruju u njega, drugi da budu s njim, treći da njegovu ljubav svima pronesu.
«Poče ih slati» – Početak poslanja koje će se dovršiti kad svi dođu u kuću Očevu.
«Dva po dva» – Da si pomognu, svjedočanstvo dvojice je valjano, ali i zato jer moraju svjedočiti međusobnu ljubav. «Gdje su dvojica ili trojica u moje ime i ja sam s njima.»
Dvoje je princip množine, sjeme zajednice. Misija nije privatna inicijativa.
«Dajući» – Kontinuitet … daje do danas.
«Nad nečistim dusima» – Nakon što su dugo bili s njim.
«I zapovjedi im» – Nije savjet.
«Ne nosite ništa» – Isus je svojom ogoljenošću pobijedio neprijatelje.
«Putem» – Učenik ide istim putem Učitelja. Snaga mu je njegov štap, kojim ga predvodi.
«Samo štap» – Produžava ruku, služi za obranu, oslonac. Štapom je rastvoreno Crveno more, izvire voda u pustinji. Siromašna stvar je moćna. Križ je vrst štapa.
«Ni kruha» – Živi od kruha koji ti on daje. On je kruh.
«Ni torbe» – Jer znači sigurnost. Sigurnost nam nije u rezervama, već onom što dajemo – jer tada višestruko primamo.
«Ni novca» – Kojim se sve može. Ali s Kristom nam je sve moguće.
«Samo sandale» – Za hodati. Dug je put.
«Ne dvije haljine» – Imaš li dvije, jedna nije tvoja, nego onog koji je nema. Druga ti je haljina On.
«Otresite prah» – Tako im pokaži vidljivim njihov grijeh.
--
NI ŠTAPA NI TORBE
Isus je među nama da nas dozove: pameti, prisebljuje nas da ga čujemo, Adame gdjesi, točka po kojoj određujemo svoj položaj, zove nas da se ne izgubimo.
Čuli su.
Dozva ih da ih on pošalje; da ne žive od sebe poslani.
Tamo gdje nas šalje, tamo je s nama s darovima svoga Duha.
Idu ukorak s nim.
Dva po dva: da istinu uvijek tražimo (jer sami bi sebe varali), da svjedoče ljubav.
Daje vlast. Ne pomisli da si ubog. Sjeti se te vlasti. Svjestan budi dostojanstva.
A vlas će se očitovati tek kad pouzdanje ne stavljamo…
Ovisnost o njemu u nama njega čini moćnim.
Sve ovo što su radili bilo je djelo te vlasti Isusove u njima.
Siromaštvo je stvar ljubavi. Što imaš daj. Nemaš li ništa – daj sebe.
Dajući…kontinuitet – do danas.
Ne nosite ništa – Isus je gol pobijedio.
Štap – križ
Sandale – dugo hodati.

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada svećenik prikazuje u tvojoj prisutnosti sv. Misu, njezina moć odvraća Zlog duha od tebe. (p. Martin von Cochen)

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da poslušam što mi to Gospodin govori: Gospodin obećava mir narodu svomu, vjernima svojim. Ps 85

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Slušam splitski festival, ali u mislima na vas. Please, utipkajte …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Isus Svoje šalje ništa im ne daje ni, ni, ni... Samo sebe i to je sve! Jer to im je dosta da ljubavlju zapale svijet. (knev 15b kg)
- Lijepi pozdrav iz Krapinskih toplica, uz blagi povjetarac koji donosi svježinu nakon sparnog dana i zvuk zvona s tornja crkve Presvetoga trojstva. Din, don, din don. Isuse trebam Te. ...

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.56 sati Primiti na dar koji povećava tvoju radost ono što je bio teret i žalost za onog od kog si dar primio. To je kako nas obdaruje Bog: obogaćuje i rasterećuje. Čini sretnim onog tko je primio i onog kom je oduzeo. Ha, ovo je ujedno terapija za moju 'udrenu glavu'. Hajmo u ovaj dan (nedjelja, 11. 7. 2021.). Korak prvi će biti za koji tren Gospina krunica uz HKR a onda nastavak slijedi. Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Isus Svoje šalje ništa im ne daje ni, ni, ni... Samo sebe i to je sve! Jer to im je dosta da ljubavlju zapale svijet. (knev 15b kg)
- Dragi p. Luka, SVETAC NAŠ, ljubavlju Isusa Krista zapali cili svit, Isuse, dragi Hvala Ti za p. Luku.
- p. Luka, možete li izaći iz kuće došli bi po Vas pa odemo gdje god Vi želitedO
- Ne
- Žao nam, a vidjeti Vas u kući?
- Ne znam kakav je red?

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus nas šalje a ništa ne daje osim Sebe i hoće da zapalimo svijet ljubavlju t.j. da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras isto poslije ceremonija i obveza učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'I sve se da izdurat 'za ono'. A duranje ima smisla kad staviš sumnju pod ključ.' Eto tako tamo piše. Vi znate da ću 100% profunkcionirati jer to mi je rekla moja Alkarica. Slika Gospe Sinjske koja dugi niz godina uz mene. Da me ubiješ ne znam zašto bi me išla lagati. Ha Bogu u ruke! Nastavlja i dalje imati svaki dan imati Gospinu ružarju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


SVETAC MOJ, dragi p. Zvijezdan Linić, zemljom hoda zemlju dodiriva nije, lebdio je ruku raširenih ljubiti Isusa u svakom Čovikuddd (Pruzeto: facebook)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako ti Bog šalje mnoge patnje, to je znak da On ima velike naume s tobom i da zasigurno želi učiniti sveca od tebe. (Ignacije Loyola)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 7. 2021. Gospodine danas u ponedjeljak, 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Po riječima evanđelja daješ nam injekciju otriježnjenja. Svima nama koji smo u svojoj pobožnoj naivnosti zamišljali da si Ti bezuvjetni mir, mir pod svaku cijenu. Otvoreno nam kažeš: 'Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač.' Gospodine donio si razdjeljenje da se točno zna: tko je tko? Onaj tko je na strani dobra taj je na Tvojoj strani. Donio si jasnoću gdje nema mjesta za šverc, prazne priče i muljanje. Molimo daj nam ustrajati biti tamo gdje si Ti Gospodine Isuse Kriste. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 34-11, 1)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Radost bez kraja, sreća bez sjene, ljubav bez granica, intenzivan život bez umora, djelovanje puno energije, koje je istodobno savršen mir i opuštenost od svake napetosti, to je vječno blaženstvo; to je bitak za kojim čovjek teži u svome postojanju. (Edith Stein)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati Ha, pa Isus nije čuo za onu: Nema zanata bez alata! Kako On to svoje šalje na posao a ništa ne daje ni ovo, ni ono. E ali daje im Sebe - i to je sve! I to je dosta za zapaliti čitav svijet ljubavlju Krista Gospodina. Hvala Bogu to Njegovi čine po predavanjima, propovijedima, 'vjerkačima'. Krist Svojima što daje je da posao što bolje mogu učiniti. Ali ono sto im brani je da pouzdanje stave u to. Ehe nisam rekao ovo slažem đinasticirajući na motomedu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Znaš dide po čemu svak u Ogorju zna da ćeš ti drito u Diku Nebesku? Tis' ima nima se šta za reć. Ali sve šta si ima si ima za Ogorane i sve druge od potribe. 'E Lujo...'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


E baba Jako ti meni svojin životon pripovidaš. Tiš' vrcon ki od šale u Diku Nebesku. Nima kod tebe nikakvi paketa, smotuljaka - taka si ki šta jesi. 'Lujo ujti Gospinu ružarju.'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Idi zapali svijet! (knev 15b kg)


Isus Svoje šalje ništa im ne daje ni, ni, ni... Samo sebe i to je sve! Jer to im je dosta da ljubavlju zapale svijet. (knev 15b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2021., subota

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005


- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.30 sati Ha, može i onaj prilog što ide poslije krunice Božanskog milosrđa uz HKR - je i danas sam je imao. A i poticaj pridošao: Haj na web Isusova ovco! A što? Eh poticaj mi je pridošao sms porukom. Javlja mi sestra od jedne sms-župljanke da je Tanja šmugnula preko reda tamo 'gdi je lipooo'. Ali tamo joj je uistinu baš kako valja. Kad preminu ovako dobri ljudi, praktični vjernici, koji su to to i mučenici (i ona je imala karijolu). Gotovo je sigurno da je ona sada u naručju Gospodnjem. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, piše vam Ivana, sestra Tanje Gotovac. Javljamo vam da se Tanja preselila na nebesku adresu kod Gospodina 7. 7. Hvala za poruke koje ste joj redovito slali su, a ona svima nama strpljivo prosljeđivala... Bog vas blagoslovio!
- Oh, šmugnula je i Tanja tamo 'gdi je lipooo'. Od sada je bliža svima nama koji je volimo. Hvala Bogu za Tanju i za tebe Ivana. Od srca p. Luka

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


15.12 sati Ha, na ajfonu vidim da nije složen preglednik dana 'Glas iz krpa'. Pa mogu reć koju dok sam upravo ispružen u 'krpama'. Tu sam slagao još neke priloge. I to je baš dobro da mi je ovakav nikakav položaj postao pravi radni ambijent. I kaži šta ima? Subota je a ništa od ćakule-bakule na Cvjetnjaku uz prijatelje i kavu. Auh ova beštija korona skroz nas je dekomodirala. E ali bile su zato dvije najbolje i najdraže terapije. Terapija No 1 - sveta misa. I terapija No 2 - uradba meštra Spliće. A što? Terapija No 2 je samo trunku slabija od terapije No 1. Samo trunku. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska nauči nas majko kroz život hodati i samo u tvog Sina se pouzdati. O Gospe Sěnjska budi uz nas.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.18 sati Da vidim kojim to zapisom olovkom u blok sam spašavao rukopis od propadanja: 'E nego kako nego dobro kad imam milost živjeti odabrani redovnički red. Eto tako tamo piše još bi htio ali ću to u 'Glas iz krpa' kojeg isto trebam slagat. ... Aha je bila je naša sjajna kraljica, što je zapravo istinski lik naše pastirice kad uzdigne križ Kristov pred kojim onemoća svaka nevaljalština, zloća, bolest i bolešćina. Haj. zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dopustite Božjim obećanjima da obasjaju vaše probleme.

- 12:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Stupaj ili umri = u nikog se ne uzdaj osim u Krista jačeg od smrti.

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dičite se svetim imenom njegovim, neka se raduje srce onih što traže Gospodina! Ps 105

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnja zaštitnica je Amalija (Amalberga, Amalburga, Amelia), svetica iz VII. stoljeća, koju u hrvatskom jeziku nazivamo Ljubicom. Sestra ili nećakinja svetog Pippina od Landena, rođena je oko godine 600. u Brabantu. Udala se za grofa Witgera, vojvodu od Lotaringije i rodila troje svetaca, svetog Emeberta, svetu Reineldu i svetu Gudulu. HIiM

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od Marije se tražilo da povjeruje kako je Onaj kojega je začela po Duhu Svetomu, Sin Božji, a od nas se pak očekuje da vjerujemo kako je Isus, Sin Božji i Marijin sin, nazočan čitavim svojim ljudskim i božanskim bićem pod prilikama kruha i vina. (Papa Franjo)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.57 sati Hajmo u subotu (10. 7. 2021.) pritisnuti beštijom koronom ni danas ništa od Cvjetnjaka. Ali Bogu hvala ima uradba kako spada od meštra Spliće. Sve je isto ka i lani... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da nam je Bog sve vlasi na glavi prebrojio. Haj iz zahvalnosti realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"U svojim molitvama spominjem se i onih koji su zlo činili: da uvide svoja zlodjela, pokaju se za njih i obznane gdje počivaju kosti onih za kojima obitelji još uvijek tragaju..." (Vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uzoriti Vinko kard. Puljić)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (petak) jesam li pogledao tv-dnevnik, izbrevijario svoje redovničko. Pa sam olovkom u blok napisao neki redak (za spas rukopisa) Evo koji: 'Teče i teče, teče jedan slap. Što u njemu znači moja mala kap.' Eto to! Nekako mi se prišuljao taj Cesarićev redak. A zbilja što kome može značiti jedna ovca? Dobro Isusu sam dragocjen pa me i usvojio. Da sam Mu dragocjen znam i po tome što mi je zapovjedio da otvorim okice poslije dva mjeseca. Najbolja zahvalnost za Njegovu ljubav je da činim sve, sve na veću slavu Božju - što i je svrha naše web župe Gospe Sinjske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ovo su ti podsvilajska dica pomaže ih Marija Divica - Gospa Sinjska Svilaji sa strane brine za svoje Ogorane. Na derneku svetog Jure kolo se zapleše i zavrte traveše. Ko je prova Ogorskoga ispod peke kruva jedva čeka kad će jopet. U Ogorju piju vrancuzicu i zapivaju ojkavicu: uski gaća dugi kunparana biž te cure eto Ogorana. Oja noja oooj!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji. (Nikola Tesla)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On jedini može i hoće odnijeti tvoju tugu, osamu, bol, besmisao. Odmori se uz Njega kao u sjeni velikog hrasta. Postani žir koji počinje nicati da bi postao hrast. (Tomislav Ivančić)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kršćanska je dužnost biti sretan što je više moguće. (C.S. Lewis)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 7. 2021. Gospodine danas u 15-tu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo kako si poslao svoje, znači i nas jer i mi smo Tvoji. Poslao si nas na apostolski rad. Primjereno si nas opremio i zapovjedio: 'Na put ne nosite ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu.' Gospodine tako znači, rekao si ništa, ništa… U ništa se pouzdavati samo si nam dao Sebe - i to je sve! I to je dovoljno! Molimo Te da Tobom nošeni zapalimo svijet ljubavlju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 7-13)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U noći s 9. na 10. srpnja 1856. bilo je nezapamćeno grmljavinsko nevrijeme nad Likom, nebo prepuno munja. Te je noći u Smiljanu kraj Gospića rođen Nikola Tesla (1856. – 1943), najveći znanstvenik svih vremena…
Osnovnu školu završio je u Lici, a Višu realnu gimnaziju u Karlovcu (Rakovac). Pošto je obolio od teške bolesti kolere, usprkos željama roditelja da postane svećenik, upisao je studij politehnike u Grazu, a pet godina kasnije u Pragu. Nakon završetka studija radi u Budimpešti, a 1894. odlazi u SAD gdje se u potpunosti razvio i otkrio Teslin genijalni um.
---
„Sva filozofija života sazdana je u molitvi - OČE NAŠ. Nemoguće je valjano upravljati svijetom bez Isusa Krista i Biblije - knjigom nad knjigama. Nekoć, sad i u budućnosti - jer tko otvori Bibliju ulazi zapravo u knjižnicu znanja“. (Nikola Tesla)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.10 sati Ej hej tko će protiv nas Isusovih (ovaca i ostalih) kad nam je On svemogući Bog prebrojio svaku dlaku na glavi. Ma bjesnjela carstva i mogućnici kad smo dragocjeni Gospodinu Bogu svom. Ti si moj, moj! - kaže ti Krist Gospodin. E ovo je osvrt na evanđelje kojeg na mob tipkuljim čekajući uradbu meštra Spliće. 20.39 sati Eto sada kad je dan već dao svoje mogu kazat da je uradba meštra Spliće, kao i svaki put bila - baš dobra! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide vanđelje kaže daj nan Krist kralj pribrojija i svaku dlaku na glavi. Eto kod tebe Mu nije bija problem. 'E Lujo Krist kralj zna sve i svakoj dlaki štaj ispala.'

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako šta 'vo kaže dragi Isus da se brigamo samo za dušu. Ma isto mi ne iđe u glavu kako u duši mogu bit noge. Kad ne moren na noge boli me duša. 'Uh Lujo...

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2021., petak


- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oratorij Don Bosco Kman


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha i danas isto - jel' bila krunica Božanskog milosrđa uz HKR - izronio je i poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Čekati ili živjeti? Definitivno želim biti i živjeti. Biti kakav već jesam hendikepiran zato što se i takav i te kako živjeti da. Priznajem nije baš uživancija živjeti hendikepiran. Ali kao Isusovoj ovci dovoljno mi je znati da živim osmišljeno - korisno. Nisu to neki poslovi tipa: 'vjerkač', SKAC ili Modrave. Ali ni sada ne činim bezvrijedněje poslove. Zato jer me nosi onaj Lojolin AMDG. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Baš sam nešto olovkom u blok pisao (za spas rukopisa). Evo što: 'Dal' da živim ili čekam? Nego šta odgovor se zna! ... A je naravno da je bila naša pastirica s. Natalija koja čim uzdigne križ Kristov zablista u svom kraljevskom sjaju. Kad zablista kako kraljica odmah onemoća svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona gunđa: 'Sad ja znam zašto moram iz svete Hrvatske'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj Vlaška Alkarice dok si ti s nami sve nam mogu uzet ali duše ne jer smo tebi dali da je čuvaš ti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Savršenstvo to je kad si svoj na svome sa svojima!' Eh, ne sam to - ali može...

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sve vlasi na glavi ti je prebrojio. Pa i nije Mu bilo teško prebrojit. Ali On zna sve i o svakoj vlasi što ti je ispala.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati A eto jer upravo naš krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Krenut ćemo sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E ovo spomenuta ovca (u karijoli) na mob tipkulji. Što će moći nastaviti poslije svete u sobi đinasticirajući na motomedu. Ah koliki je dar moći bilježiti svoje misli - sagledavaš, pregledavaš, korigiraš vlastitu misao. A to mogu samo zato što mi je ostao neozlijeđen 'zlatni palček'. Koji mi je nužan da bih mogao imati svetu misu. Oh hvaljen i slavljen budi Gospodine. 10.41 sati Đinastirajući na motomedu još mogu uzdignuti hvalu dragome Bogu jer i danas će meštar Splićo doci i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati Ehe hej gdi su oni dani sad kad smo 1968 god. bili na Svilaji moj did Major, moja mati Manda, seka Iva, rodica Željka, rođak Ivica i ja. Sliku povrh Muslimovca i Bužančića doca je učinila strina Erika – Njemica.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zbog tebe Sin Božji silazi s Neba i skriva se u sv. Hostiji. (p. Martin von Cochen)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sva radost tvoja neka bude Gospodin: on će ispuniti želje tvoga srca! Ps 37

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.02 sati E baš je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR). A sada kreni u ovaj dan (petak, 9. 7. 2021.) kako spada. Veseo i razigrano! Kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. 6.18 sati Baš sam nazvao starog Rađu (tatica ima 88 god.) A starije to čovjek pa sam se htio tek tako čuti s njim. Procjenjujem dobro se drži premda je uglavnom u krevetu. Dođu obađu ga ti njegovi. E i ovaj put je bilo neizostavno ono njegovo: 'Ako ti šta triba samo kaži da ti pošaljem.' Nisam mu rekao, al' on to zna: najviše mi treba da za sobom ostavi mir i poštenje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da budemo mudri kao zmije a blagi kao golubovi. Haj budimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Haj prepisat ću i večeras (četvrtak) što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Dobro je, baš je dobro, sve je dobro.' Eto tako piše tamo. A tako i je! Ah još uvijek sam impresioniran da se ne moram nikoga bojati. Da me nitko neće u nečem zakinuti. Uh ta tmurna sjećanja na razdoblje 'crne noći' ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Ma pustimo to! Vrijedno znati da je Alkaricu (Gospu Sinjsku) tmina 'crne noći' ganula pa je suzu pustila nad Sinom u meni (kao svećeniku). Podijelila je utjehu meni i svima vama ('puno lipi stvari'). Ali dobro je baš je dobro. Što je Gospodin prihvatio čvrsto kormilo mog života. Vratio mi samosvijest, vratio me kući. Poslao mi onu Hercegovku koja me opremila dragocjenom tehno opremom. Poslao mi meštra Spliću koji me urađuje bolje od ikog do sada. A tu su i moje Pečnik-ove s kojima ću se uskoro opet naći na Cvjetnjaku jer danas sam primio drugu dozu cjepiva protiv ove beštije korone. A sad te pitam ća mi fali? Ehej! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 7. 2021. Gospodine danas u subotu, 14-tog tjedna kroz godinu je svagdan. A evanđelje koje slušamo je prava duhovna riznica. Kažeš: 'Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. ... A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle!' Iskreno rečeno Gospodine ovim riječima nas nanovo rađaš, ozdravljaš i vraćaš dignitet. Uistinu što nam tko može kad si nam Ti prebrojio sve vlasi. Ne daj molimo Te da nas ikakva prijetnja ne prestraši. Samo nam daj do kraja Tvoji biti i ljubavlju Tvojom svakoga ljubiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 24-33)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, Bog će vam dati sve što vam je potrebno.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.34 sati Eh haj ti budi kršćanin a ne budi naivna budaletina. Ali ni ufitiljeni prefriganac. Isus kaže da treba biti mudar kao zmija a blag kao golubić. Dobro je primijeti da nas potiče na mudrost zmije. Koja uvijek glavu čuva zato je mudra. Mudrost je u tome da se čuva najvažnije. Eh ovo kao obično na mob tipkuljim radosno iščekujući uradbu meštra Spliće. Nećete pogriješiti ako kažete da mi je život dobro organiziran - to i ja znam. Ali samo zato što od Gospodina vođen sam. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo to znaš vojnik Kristov sve zna i ništa više! A mi Ogorani svaku gadariju koju nam učinu grišni okrenemo u svoju korist.' Aha dide sad znan spaslaj me krv Ogorska.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako vanđelje kaže da budemo mudri ki zmije a blagi ki golubi. Nis' ti zblenuta. Triba se zamislit nad svakon tvojon. 'Lujo cila moj pamet je Gospina ružarja.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2021., četvrtak

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha i danas jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR poticaj se šulj, šulj, šuljao... I došuljao: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Ma ne znam da me ubiješ ne znam jesam li najnesretnije čeljade ili najsretnije. O tome što su vruci moje nesreće vjerujem da znate i zaključujete. A vruci sreće su obavijeni velom 'puno lipi stvari'. Ali vrijedno je primijeti da tih 'puno lipi stvari' Alkarica mi je priopćila kao utjehu od jeze moje 'tamne noći'. Hajmo ruke gore. Pismaaa! O velik je Bog! Svi slavimo Ga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži nam kaži Alkarice kako biti pravi ni blećak ni prefriganac? O Gospe Sinjska daj nam biti kao ti.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Da vidimo kojim sam to zapisom olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja? Evo što piše: 'Neda se raskošje dubine života u slova staviti - nadilazi ih.' Eto tako tamo piše. A naša pastirica s. Natalija i danas je zablistala u svom kraljevskom izdanju. Čim je uzdignula križ Kristov pokazala se kao kraljica pred kojom ostaje bez riječi svaka nevaljalština i zloća. Od križa Kristova bježi svaka negativnost, bolest i bolešćina. Sada za koji minutić doći će medicinska sestra Agata sa cjepivom kontra ove beštije korone. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što Te potiče na ovo tako čudesno i nepojmljivo djelo?
Nije li to Tvoja velika želja sjediniti se s nama?
Kako da Te štujem i izrazim svu svoju zahvalnost za taj čudesni dar?
Dođi, uzmi cijelo moje srce, sjedini moju volju sa Svojom.
Želim se otvoriti Tvojoj svetoj prisutnosti,
Tebi, o moj Bože, koji si sama ljubav.
(molitva sv. Lujye de Marillac)

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Ne znam da li bijesan il' sretan zbog onih koji su me isponižavali do crne zemlje odakle me je moja Alkarica (Gospa Sinjska) uzdigla do iju juuu -'puno lipi stvari'.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist Gospodin Ljubav sama ne daje svojima med i mlijeko. Nego ih šalje kao ovce među vukove. Da vuci shvate da ni tigrovi ne mogu s onima uz kojih je Ljubav sama.

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.15 sati Hajmo sada u sobi kraj upaljenog compa čekajući krepostima urešenog Anđelka da me spusti u kapelu krenuti sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. E šta ima? Ukratko ima kvalitetan život! Bitne sastavnice takvog života su tu. Bože hvala Ti sto mi samosvijest oporavila. Živim svoj odabrani redovnički život kao Isusova ovca. Sve što mi je potrebno imam. Svaki dan imam svetu misu. Razmatranja, molitve i potrebne terapije. Hvala Bog što me meštar Splićo urđuje svaki dan i to onako dobro samo zato sto sam Isusova ovca. I što mi jako drago rastem u temeljnim krepostima: vjeri, ufanju i ljubavi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljudi žive sve dulje, ali ne i sretnije. Najprije rade da žive, a onda rade i zaboravljaju živjeti. Još uvijek misle da je čovjekova sreća u ovome: puno imati, dobro jesti, dugo živjeti. Usprotivi se tome! Ti si više od svoje funkcije, više od posla, zvanja, rada. Ti si prvenstveno čovjek da živiš, da se smiješ, da ljubiš, da budeš 'dobar čovjek'. A to je zapravo jedino važno na ovome svijetu. (Phil Bosmans)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Mt 10

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI


Isus Svoje šalje ništa im ne daje ni, ni, ni... Samo sebe i to je sve! Jer On im je dosta da ljubavlju zapale svijet. (knev 15b kg)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.05 sati Milošću Božjom živi smo dočekali i ovaj dan (četvrtak, 8. 7. 2021.) U koji ću prvi korak imati za koji tren (Gospina krunica uz HKR). Svjesni da sve što jesmo, imamo i znamo - sve nam je besplatno darovano. Baš zato ćemo od srca snažno, fino i diskretno kroz sve događaje i susrete što nam ih dan donese velikodušno hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže: 'Besplatno primiste besplatno dajte.' Ovo je prilika da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A evo što sam poslije svega večeras (srijeda) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'E da ne zabravim sutra u četvrtak primam drugu dozu cjepiva protiv ove beštije korone.' Eto tako tamo piše. A mogu dodat što ja znam ima li to smisla? Možda me hoće kodirati? Možda na neki softiciran način ubiti? Što me briga kako svima tako i meni. Ne znam zašto bih bio nepovjerljiv prema onima od kojih čujem da je dobro cijepiti se. A neš' ti ove 'vreće' (tijelo) u kojoj sam... Bitno mi je da ne diraju mene - duše nikome ne dam. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 7. 2021. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u petak kada je svagdan u evanđelju slušamo prije nego ćeš razaslati nas svoje na apostolski rad s ljudima, kažeš nam pošteno: 'Evo ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!' Gospodine rekao si nam da ne budemo naivne budaletine a ni ufitiljeni prefriganci. Daj da budemo kao Ti. Učini nam srca po Srcu svojemu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 16-23)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati Besplatno primiste besplatno i dajte! Tako Gospodin. I tako valja. Sve ono što mislimo da smo zavrijedili svojim vlastitim rukama, za što smo se preznojavali. Trebamo znati da nam je besplatno darovan taj angažman. Iz uvjerenja kažem blaženi oni koji imaju sreću biti angažirani. E ovo je večernje 'Razmatranje uz mob' dok čekam potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 20.33 sati Je, je bija je i uradija me baš kako spada. Taj kad urađuje nekoga presudno mi je bitno da je Isusov. Jeli ovca, ovca dosta je Isusova - onda može. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo mi vojnici Kristovi sve šta jesmo, znamo i imamo - bresplatno primamo od Krista kralja Boga svog.' Dide na tebi se vidi kolko imaš sve daješ.

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako sve štaj tvoje si rastrošna kudas' to našla isprid Brista. 'Lujo dragi Isus kaže: brezplatno primiste brezplatno dajte.'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2021., srijeda


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. A potom je uslijedio nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? E baš sam sms-om komunicirao s jednim pravoslavnim sveštenikom iz SPC. Hoće - neće do Zagreba. Volio bih da hoće jer mi se čini on je ključna osoba moga doktorata: SPC = RKC = SPC Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- ... haj dođi u Zagreb kod mene imaš smještaj i drugo. Od srca p. Luka
- A ko će mojoj ženi opravdati moje odsustvo?
- Pa dođi s njom
- Neće niko da čuva troje dece...
- Ah ajoj - nekako to sredi ali dođi

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna sve što smo preko tebe od tvog Sina besplatno primili želja nam je besplatno dati onima koje ćeš nam ti poslati. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 sati Hu, hu da vidimo koja slova sam olovkom u blok zapisao (za spas rukopisa) : 'Ako je Gospodin htio da otvorim okice poslije dva mjeseca, sigurno je znao da je svrhovita raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) koje će me dočekati.' Eto to piše. Mogu još reći da mi je drago što znam da ovom raspetošću vrijedno djelo Crkve zidam. ... Aha je bila je kraljica, kako se doima naša pastirica s. Natalija kad uzdigne križ Kristov pred kojim zanijemi svaka nevaljalštna, zloća, bolest i bolešćina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne uznemirujte se ako odmah ne možete provesti odluke koje ste donijeli. Zna dragi Bog što nam najviše treba pa nas vježba u nepouzdanju u sebe, u poniznosti i potrebi da se molimo. Ne smijete pasti u malodušnost, nepouzdanje, duhovnu potištenost. Ako nemate one gorljivosti, onog elana koji biste željeli, htjeli - ponizite se i priznajte da ste ništa, da ne možete ništa, da ništa ne zaslužujete i da ste dostojni kazne. Poslije takve poniznosti, bacite se u naručje Božje i prikažite ljubav Božanskog Srca umjesto sebe. (fra Ante Antić)

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Ako vjeruješ u Boga, ako ga ljubiš kao istinskog Oca, nećeš ni u teškim olujama izgubiti oslonac i ostat ćeš miran poput djeteta koje zna: Otac je za upravljačem." (Phil Bosmans)

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj šljivo što se praviš važna - to što je od tebe šljivovica ti je dalo sunce koje te ogrijalo i tlo iz kog si izrasla. Primjerenije je da kažeš hvala Stvoritelju mome.

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.09 sati Oh kako je dobro što sam Isusov. Ovca, ovca - pa što? Isus je svojima dao da mogu činiti sve u Njegovo ime. Imaju vlast nad nečistim dusima. Moć nad bolestima i bolešćinama. Nitko i ništa nema vlasti ni moći nad onima koji su Kristovi. Ha, neš' ti ovog nemogitisa mislilo je ovladat mnome. Imaš tu vreću (tijelo) ali dušu mi ne diraj! Jer to sam ja koji sam ptica Nebeska. Aha ha, neka ovo bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ima kvalitetan, sadržajan život, posve moj. Tu sam svoj na svome sa svojima. Imam svoj odabrani redovnički život. Koji i danas od točke do točke klizi kao po loju 'sve u šesnest'. U 10 sati imam svetu misu sa subraćom. U redovnički đir će se uklopiti đinasticiranje na motomedu. A i uradba baš kako spada od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na svetoj misi svećenik je puki posrednik Krista, vječnoga i velikog Svećenika. Krist prinosi sama sebe na isti način kao i na Kalvariji, iako to sada čini preko svećenika, koji djeluje in persona Christi. Zato svaka misa, čak i ako je slavi samo svećenik privatno, nije osobno djelo, nego djelo Krista i Crkve koja u žrtvi što je prinosi, prinosi sama sebe kao sveopću žrtvu, prinoseći za spasenje cijeloga svijeta jedinstvenu i neizmjernu otkupiteljsku zaslugu Žrtve križa. (Francisco Fernández Carvajal)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naum Gospodnji dovijeka ostaje, i misli srca njegova od koljena do koljena. Ps 33

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Milošću Božjom okupani krenimo u ovaj dan (srijeda, 7. 7. 2021.) Baš sam imao Gospinu krunicu sa Međugorcima jer moj HKR je imao nekakvu krunicu svetom Josipu. Hah, sv. Josip je patron Hrvatske. Ali ipak krunica njemu - to ne ide. U molitvi sam se sjetio Hrvatskih duhovnih gorostasa Mate Rimca i meštra Spliće da nam Bog podigne još takvih graditelja svete Hrvatske. Duha Svetog sam zamolio, Njega koji 'darova sedam razdaje'. Da mi udjeli sve potrebne darove da što potpunije učinim posao na koji me šalje. A sada slijedi leeet! - Hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ti znaš da je Krist nama Svojima dao vlast i moć. Hajmo tom vlašću i moću realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 7. 2021. Gospodine danas u četvrtak, 14-tog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo kako si Svoje - znači i nas - poslao na posao. Da povjerene naučavamo, da im propovijedamo, s njima osobno razgovaramo. Hvala Ti za riječi evanđelja: 'Besplatno primiste, besplatno dajte! - koje nas privode realnosti. Daj da shvatimo da mi koji smo Tvoji, smo kao poljski cvijetak kojemu Ti daješ rasti i cvjetati da sve potakneš da Tebe hvalimo i slavimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 7-15)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Poslije svega što je bilo napisao sam olovkom zapis u blok da spasim rukopis od propadanja. Evo što sam napisao: 'Hvala Ti Duše Sveti što snažno djeluješ u poslovima Mate Rimca'. Eto to sam napisao nakon što sam odgledao tv-dnevnik u kom je on gostovao. Uistinu fantastične stvari radi - i ne mogu ne primijetiti djelovanje Duha Svetoga u djelovanju toga čovjeka. Pojma nemam kako on doživljava svoj rad. Ne zna da li je uopće vjernik? Ali ne može se ne vidjeti djelovanje Duha Svetoga u onome čime se bavi. To upravo to je autentično kršćanstvo. To je ono zašto cijenim i meštra Spliću. Taj je uvjereni vjernik, praktični kršćanin. Ali svoju vjeru ne pokazuje tako da nakrivljene glave ide oltaru. Nego pokazuje da je vjernik svojom zauzetošću kojom radi svoj posao. Poslije njegovih uradbi preznojen sam. A u duši spokoj i mir kao da sam sa duhovne obnove. To je ono što Hrvatska treba - ljude koji odlično rade svoj posao kao Mate Rimac i meštar Splićo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo Krist kralj zna šta triba Njegovin vojnicin, a kad čini ne derneči. A vojnici Kristovi imaju oka za pripoznat u onomu sta čini ljubav kojon ji ljubi.' Aha, dide…

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti baka kaže. Nemoj mislit mile izmolija san Očenaš sam moren sve četiri u arju dragi Bog će učinit sve za me. Evo ja svaki dan tiran ovce na njivu – a dok one pasu travu ja molin.' Aha baba Jako...

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.07.2021., utorak

Najviše smo svoji kad smo sa svojima


- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.13 sati Poticaj je tu: 'Haj na web Isusova ovco! Premda moram priznat tražio sam na webu molitvu 'Dušo Kristova' što sam jutros dobio za pokoru od ispovjednika. Ah, kako je ovo izveo Gospodin - baš 'smišno'. Najviše sam svoj kad sam među svima vama na webu. Vi što moj svijet. Do u sitnicu imate uvida u sve. Znate da po noći sanjam anđele: ) Vi ste moj 'kompa' s kojim mogu o svemu. Samo znam da mi je ići za Gospodinom gledajući samo Njegove pete - pa kud On tud i svi mi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Djevo sveta daj da shvatimo sve što od tvog Sina primamo je da svojim bližnjima podijelimo. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.16 sati Evo kojim slovim sam spašavao rukopis od propadanja, pišući ih olovkom u blok: 'U četvrtak je cijepljenje.' - tako je rekla naša pastirica s. Natalija. Koja se i danas preobrazila u svoj zbiljski lik kraljice. A preobrazba se zbila čim je uzdignula križ Kristov pred kojim se ne usudi išta reći bilo koja nevaljalština i zloća. A beštija korona se smješta, namješta u mišjoj rupi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Darovavši nam svoga Sina, koji je jedina i konačna Riječ, Bog nam je tom svojom Riječju ujedno rekao sve i nema nam što više reći. (sv. Ivan od Križa)

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sakrij me u sjeni krila svojih a ja ću u pravdi gledati lice tvoje, i kad se probudim, naužiti se pojave tvoje. Ps 17

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Treba imati oka za prepoznati Kristova djela pa se onda zaprepasti i oduševiti - i poći za Njim.

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.03 sati Oho ho 'Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu!' E tako to izgleda gdje Isus Krist izvodi svoja djela, to se čini nečuveno, neviđeno - tako dojmljivo i snažno. Oh Bože podaj nam milost biti svjedoci zahvata Tvojih u naše živote. Divan je Gospodin, samo znam da mi je doživjeti dao ono što se nisam usudio ni sanjati. Oho ho neka ovo bude preglednik dana 'Glas iz krpa' kojega tipkuljim na mob ispred otvorenog compa. I kaži što ima? Sad u 10 sati ima terapija No 1 – sveta misa. A onda đinasticiranje na motomedu. Sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i danas od točke do točke ide 'sve u šesnest'. U taj đir će se uklopiti i uradba baš kako spada koju će u neko doba dana na Isusovoj ovci izvesti meštar Splićo. Aha da spomenem u neko doba dana će naići i duhovnik p. Batinić da odriješi spomenutu ovcu od opačina i grijeha. Pa opet bude kako spada 'ptica Nebeska'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vječni Bog je sišao s nebesa i zgrabio me.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati Baš je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (utorak, 6. 7. 2021.). A sada slijedi leeet! Što pak znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. I to nam je činiti tako zanosno, sadržajno i lijepo da svi kažu: 'Nikada se tako sto ne vidje u Izraelu.' - kako evanđelje kaže. Ali i naša web župa Gospe Sinjske je upravo zato da u svijetu probudi zanimanje za sveto. Bogu u ruke! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo dragi Bog nan je da korake da dođemo gdi tribamo. Ako ne znaš gdi ćeš s njimon - unda ti ne tribaju.'Uh, baba Jako da mi baren dade veće korake.
- Oh dragi Luka kako se dragi Bog nasluša naših želja i molitava pa se i nasmije
- Dragi pater, Božji blagoslov i neka dragi Bog da korake.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni o djelima koja Isus čini mnogi su govorili da tako sto nisu vidjeli. Hajmo i mi realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


NOTTURNO
Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.
Duša je strasna u dubini,
ona je zublja u dnu noći;
plačimo, plačimo u tišini,
umrimo, umrimo u samoći.

(Tin /Augustin/ Ujević - Vrgorac , 5. VII. 1891. - Zagreb , 12. XI. 1955. )
Učiteljski sin, rodio se u Vrgorcu, u turskoj kuli koja je sada ruševna, djetinjstvo proveo u Vrgorcu, Imotskom i Makarskoj. Školovao se u Zagrebu godine 1909. Studirao Književnost i Filozofiju, bio je pjesnik još u gimnaziji. Prve knjige 1914. objavio u Hrvatskoj mladoj lirici, u plejadi mladih pjesnika.

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 7. 2021. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu je svagdan. U evanđelju slušamo kako si svojima, prije nego si poslao dao vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Hvala Ti Gospodine što smo i među Tvojima. Probudi nam svijest o povjerenim darovima. I molimo Te daj da shvatimo darovi Tvoji ne djeluju kao mađioničarski trikovi nego su za dobro naše, sviju nas i Tvoje Crkve. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 1-7)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Da vidimo što sam večeras (ponedjeljak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Gospodine daj da precizno naciljam potrebnika - pa se u totalu u njega investiram.' To sam molitvu dodao molitvi brevijara. A potaknut velikodušnošću milosrdnih sponzora koje sam susretao kroz godine ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Mnogi su me zaprepastili kako su me pronašli i kako su znali da baš to trebam. Zaista su bili mnogi i mislim da ne bi imalo smisla spominjati nekolicinu kojih se mogu sjetiti. Mogu kazat da mi je njihova velikodušnost osnova za molitveni život. Često zamolim Gospodina: Daj da budem u darežljivosti velikodušan kao ta i ta osoba i diskretan kao ona. Toliko sam divnih ljudě susreo kroz godine ove raspetosti (RBK). Najmanje sto mogu za njih učiniti je reći: od srca HVALA p. Luka od Raspete Ljubavi Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo u skulan si čuja za unu: Boljej na pravon putu šepat neg na krivon trčat.' Ehe dide daj mi bar štap. Ne znan kako al' sigurno znan da mi je letit.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo dragi Bog nan je da korake da dođemo gdi tribamo. Ako ne znaš gdi ćeš s njimon - unda ti ne tribaju.'Uh, baba Jako da mi baren dade veće korake.

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2021., ponedjeljak

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI


Uvod za libriće KORACI (još treba dotjerati)
Dragi moji oznaka uspjeha su plodovi. Kako smatram da su ove godine raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) bile bogate i plodne. Za sada nije još vrijeme govoriti o naročitom plodu. Mislim bar donekle mogu sastavljeni librići biti pokazatelji smislenosti ovih godina. Zamolio sa Olgu Pečnik da napiše ukratko što je to bilo kroz ove godine.
--
27.06.2003. blagdan Srca Isusova – povratak sa Modrava oko 14,00 sati. Na Modravama su postavljani šatori u Kampu za mlade. Oko 16,00 sati, «Škoda» koju je vozio p. Luka, udarila je u blagom zavoju bočno u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, u mjestu Šopot kraj Benkovca blizu Zadra. Osim p. Luke, u autu je bio, kao suvozač Vjeran Martić koji je prošao bez ikakvih ozljeda i na zadnjem sjedalu Višeslav Franić koji je zadobio vrlo gadan vanjski prijelom desne nadlaktice – strahovalo se da će mu ruka možda ostati sasvim nepokretna, što se, Bogu hvala, nije dogodilo. Nakon komplicirane operacije i fizikalnih vježbi ruka mu se vratila u normalnu funkciju.
P. Luka hitno prevežen u Novu bolnicu u Zadru u stanju kome. Spojen na respirator (umjetna pluća). Stanje vrlo kritično. Krvarenja u mozgu. Neizvjesno je hoće li preživjeti. Hrani se na sondu. Nakon tjedan dana stanje postaje stabilno - prestaje krvarenje. Otvara oči (coma vigilae). Nakon 12 dana skinut sa respiratora, ne može samostalno disati pa je napravljena traheotomija (otvaranje dušnika) i stavljena je kanila. U Zadru ostaje do 06.08.2003.
06.08.2003. Oko 13 sati, ambulantnim kolima, dovežen u Zagreb u Vinogradsku bolnicu gdje je napravljena magnetska rezonanca mozga. Još uvijek u stanju coma vigilae. Sa njim je iz Zadra doputovala sestra Mara. Nakon snimanja u Vinogradskoj odlazi u Krapinske toplice. Smještaju ga na Neurološki odjel u sobu 59 na prvom katu.
U stanju kome prati pogledom tj. reagira na zvukove i glasove. Pogled prazan, odsutan, bezživotan. Ispušta tihe neartikulirane zvukove (poput tihog stenjanja). Potpuno oduzet. Može samo desnom šakom napraviti vrlo lagani stisak. Na obadvije pete ima otvorene rane (dekubitus), koje se svakodnevno tretiraju lampom za zacjeljivanje rana i premazuju kremom te pokrivaju sterilnom gazom. Ispod peta se stavljaju kolutovi - tako da su rane u sredini koluta, u zraku.
U sobi 59 su još 3 pacijenta. Svi su u stanju coma vigilae, Luka se prvi u sobi probudio iz kome (nakon manje od 2 mjeseca).
21.08.2003. (četvrtak) progovorio, tj. probudio se iz kome. Zna reći kako se zove i odakle je. Na pitanje kako se zove, kaže: Luka Rađa, odakle si: iz Ogorja. Zna da je svećenik, isusovac, kaže da ima 4 sestre. Na pitanje koliko ima nećaka, kaže da ih ima malo. Koliko? Kaže 8 (ima ih 7). Zna ime oca i majke, kao i imena sestara. Na pitanje koliko je 1+1, nagađa - kaže: 5, 8, 3... Na pitanje logopedice kako se osjeća, kaže: zbrka je u glavi. Prepoznaje one koji mu dolaze u posjete. Većini zna ime a nekima i prezime. Hranu i dalje uzima na sondu. U usta se jednom dnevno sa kapaljkom ukapava tekućina protiv stvaranja gljivica u ustima. Stvara se puno gustog sekreta koji izlazi kroz kanilu pa se mora par puta dnevno sekret odstranjivati aparatom (aspiratorom) - tanka plastična cijev se gurne kroz kanilu i isisava se sekret. Od terapija ima logopeda i fizioterapeuta.
Mara ostaje do 31.08.2003.
Nakon Mare dolazi Mirjana. Mirjanino ime teže izgovara i nemože ga se uvijek sjetiti, možda zato što je dugačko. Jednom je za Mirjanu rekao da se zove Micika. Često za Mirjanu kaže da je Mara, vjerojatno zato jer je prije Mirjane sa njim bila Mara, ili zato što mu je, nakon nesreće oštećen vid. Za jednog posjeta sestre Ive, sredinom rujna, nije ju prepoznao, rekao je za nju da je jedan mladi gospodin. Brka imena nećaka i nećakinja, odnosno brka njihove roditelje. Sjeća se stvari iz prošlosti, ali svježeg pamćenja uopće nema. Izađeš iz sobe i za par minuta ponovo uđeš, ne sjeća se da si već bio kod njega. Govor je koji puta sasvim dobro razumljiv, a koji puta potpuno nerazumljiv.
Sredinom rujna 2003. stavljamo ga prvi puta u kolica i odlazimo u šetnju u obližnji park. Oblačenje i stavljanje u kolica je mukotrpno i traje preko pola sata jer je potpuno nepokretan i sav ukočen. Vratni mišići su sasvim izvan funkcije pa mu glava pada na prsa ili lijevo rame. Kada sjedi moramo mu stalno držati glavu. Dolaskom u park gleda sa zanimanjem, pogled začuđen, kao da prvi puta vidi drveće i prirodu oko sebe. Ništa ne govori, ništa ne pita, samo promatra. Ti odlasci u park postali su svakodnevni sa Mirjanom. Nakon 2 tjedna provjeravamo na tabli koja je na ulazu u bolnicu, da li zna čitati. Vrlo smo radosni otkrivši da zna čitati. Čita sporo, sastavljajući slova, i to samo kraće rijeći. Za vrijeme jedne šetnje pročitao je sa table koja se nalazi pored čuvarske kućice: Osnovna škola. Mirjana ga pita da li zna zašto je ovdje, a on kaže: vjerojatno zato jer nisam uspio završiti osnovnu školu pa sad moram ići ponovo. Na njemu se ne vide nikakve emocije – niti radost, niti tuga nego samo ravnodušnost prema svemu i svakomu.
Na usta je hranu prvi puta uzeo sredinom rujna kada ga je sestra Mirjana pitala: «da li bi htio probati malo kolača od sira koji je ispekla Olga». Rekao je da bi. I tako je krenulo, malo po malo. Nakon 2 tjedna pomalo već jede faširane šnicle koje ja subotom donosim u Toplice. Vrlo sporo žvače, vilica dosta ukočena. Još uvijek bolničku hranu prima na sondu a paralelno sa tom hranom dajemo mu i malo hrane koju mora žvakati.
Ponekad izgleda izbezumljeno, nemirno. Desna ruka sve više postaje pokretna i vrlo brzo se počinje njome služiti. Nekoliko puta je sam iščupao sondu, što se ne smije. Jedno vrijeme je noću trgao pelene - rastrgao ih je na sitne komadiće, pa su mu neko vrijeme desnu ruku prije spavanja vezali za krevet. Kažu da je trganje pelena uobičajeno kod gotovo svih takvih pacijenata. U studenom 2003. maknuta je sonda, pa bolničku hranu, koja je i dalje u kašastom obliku, uzima na usta.
Nakon 3 mjeseca zacjeljuju rane na petama pa ima vježbe u Habardovoj kadi. Sa svake strane kade stoji po jedan fizioterapeut koji mu vježba noge a jedan stoji iza kade i drži ga ispod pazuha. Kanila je pokrivena vodootpornim flasterom. Počinje i sa ostalim terapijama: spazmatrom, struja, privatni fizioterapeut (Tomislav), psiholog. Fizioterapeut ga najprije vježba u krevetu a zatim mu stavlja longete i diže na noge. Stoji sa longetama desetak minuta. Ahilove tetive su dosta skraćene pa stoji na prstima. Oporavak teće vrlo sporo. Do 11. mjeseca nema nikakvih promjena – niti mentalnih, niti fizičkih. Svaki dan je sve isto. A onda je, u 11. mj., odjednom pomaknuo desnu nogu.
Stalno govori: pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im. To neprekidno ponavlja. Pitamo ga zašto to stalno govori; kaže zato jer sanja mrtve. Pogled mu je često uplašen. U 10. mjesecu ispričao je Mirjani doživljaje koje je imao kada je bio u stanju kome. Kaže da je prolazio kroz vrlo mračan tunel pun raznih zvijeri koje su ga stalno napadale. Kaže da je to bilo strašno, jedva je izdržao. Nakon prolaska kroz taj tunel izašao je na svjetlost. Dočekala ga je pokojna majka. Pitala je: kako su oni dolje? Rekao joj je: svi su dobro. Vidio je i svoju pokojnu subraću isusovce. Zatim je ugledao Isusa koji ga je upitao: želiš li poći sa mnom? Rekao mu je: ne još, još moram obaviti puno susreta.
U proljeće 2004. u Toplice dolazi Jelena Brajša koja je Mirjani preporučila fizioterapeuta Nikolu Samarđiju. Za vrijeme uskrsnih praznika dolazi ga pogledati i obećava da će Luka za 6 mj. prohodati. Mirjana i Mara razmišljaju gdje da Luku smjeste u Zagrebu i odlučuju se za Fratrovac.
02.06.2004. (srijeda) Dolazak na Fratrovac iz Krapinskih Toplica u popodnevnim satima, sa Markom i Mirjanom. Oni ostaju 3 dana. Luka je radostan i pun nade u skori oporavak. Svi smo vrlo radosni vjerujući da će biti kako je N. Samarđija obećao. U to vrijeme superior na Fratrovcu je bio p. Mirko Nikolić. Za brigu o Luki zadužen je brat Stjepan Bluha. U ponedjeljak počinje N. Samarđija raditi sa Lukom, od 8,00 do 9,30 sati. Već nakon par dana Luki se po izrazu lica i u očima vidi da proživljava agoniju. Žali se na Nikolu ali ipak sve strpljivo podnosi. Vježbe su vrlo, vrlo bolne jer su preagresivne.
31.07.2004. Na blagdan Sv. Ignacija Lojole, kod čišćenja kanile, Luka se nakašljao i iskočila je kanila. Hitno je prevežen u bolnicu na Šalati. Kanila je odstranjena. Ostaje u bolnici 3 dana.
Početkom kolovoza počinje se oporavljati kratkoročno pamćenje. Međutim, i dalje je pun strahova, noću loše spava. Samo on zna kroz kakvu agoniju prolazi zbog fizioterapeuta Nikole.
02.09.2004. Zbog posljedica preagresivnog i nestručnog vježbanja fizioterapeuta Nikole Samarđije, hitno je otpremljen u bolnicu, sa vrlo, vrlo jakim bolovima i oteklinama po čitavom tijelu. Bolovi su bili toliko jaki da su liječnici mislili da mu je polomio rebra pa je napravljeno rendgensko snimanje. Pitali su: pa tko mu je to napravio, pa gdje ste našli takvog fizioterapeuta? Rebra, na sreću, ipak nisu bila polomljena. Određeno mu je strogo mirovanje od 2 tjedna. Nakon toga p. Nikić otkazuje Nikoli i dolazi novi fizioterapeut - dubrovčan Baldo. Sa njim je Luka bio zadovoljan. Međutim, ne dolazi do nikakvog poboljšanja - i dalje su pokretne samo desna ruka i donekle desna noga. I tako ostaje sve do dolaska u Krapinske Toplice.
Početkom 10. mj. hitno prevežen u bolnicu zbog vrlo jakih bolova i povišene temperature. Pregledom otkriveni bubrežni kamenci.
03.11.2004. U večernjim satima hitno prevežen u Zaraznu bolnicu radi jakog infekta urogenitalnog trakta (sepsa). Sav otečen, pun vode, temperatura 40şC, bunca. Kroz infuziju prima antibiotike. Nakon 3 dana stanje se počinje stabilizirati. Ostaje u bolnici 15 dana. Vraća se na Fratrovac.
06.12.2004. Dopremljen u Vinogradsku bolnicu, na urološki odjel, zbog eventualnog razbijanja i vađenja bubrežnog kamena. Kamen nisu našli, izgleda da ga je izmokrio. Iz bolnice izlazi 09.12.2004. Vraća se na Fratrovac. Sa Mirjanom odlazi u Split oko 15.12.2004. Vraća se iza Nove Godine.
02.03.2005. Povratak u Krapinske Toplice.
5 3 2005. Krenuo sa dnevničkim zapisima.
19 4 2005 Alkarica (Gospa Sinjska) dala Isusovoj ovci ‘puno lipi stvari’ (ja čuo, ja vidio!)
Na koncu 2005. uz pomoć znanaca počinjem sa zapisima na: www.paterluka.blog.hr što sam nazvao web župa Gospe Sinjske jer izvjesno je da je njena želja bila biti na webu
06.10.2005. odlazi u Lovran na Kliniku za ortopediju, na pregled zbog eventualne operacije tetiva na lijevoj nozi, koje su se skratile. U Lovranu ostaje 5 dana. Preporuka ortopeda je da se operacija obavi u KBC Zagreb, Šalata. Operacija je zakazana i obavljena 27.02.2006. U Krapinske Toplice se vraća 02.03.2006., u gipsu od stopala do struka. Gips skida 26.04.2006. Uz vježbe sa izvrsnim terapeutom Tomislavom Dunajom, lijepo napreduje, samostalno stoji, hoda uz njegovu pomoć. U Toplicama ostaje do 19.12.2006. kada ga odvode u Split kod sestre Mirjane Mešin, gdje je prilikom pada, 11.03.2007., slomio potkoljenicu desne (zdrave) noge. Stavljaju gips, nakon skidanja gipsa, na Fratrovac se vraća 30.04.2007. u jako lošem stanju - zbog strogog mirovanja radi loma noge, mišići atrofirali do te mjere da ne može samostalno niti sjediti, pada na lijevu ili desnu stranu. Angažiran privatni fizioterapeut. Sporo napreduje, stoji (na kratko) samo uz pridržavanje fizioterapeuta. Na Fratrovcu ostaje do 25.07.2007. kada se vraća u Krapinske Toplice, gdje ostaje (dobrotom svojih poglavara) do 30.06.2011. Odlazi u Dom u Krapini, gdje s njim nastavlja, na prijateljskoj bazi, vježbati fizioterapeut Tomislav Dunaj. Na Fratrovac se vraća 01.02.2014. gdje se i danas nalazi, vježba svakodnevno sa fizioterapeutom sa kojim je jako zadovoljan.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha, jesam imao sam krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. A potom je uslijedio i nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma znaš da sam Gospodinu neizmjerno zahvalan što nemam bojazni od javnog nastupa. Ako primijetite da sam zblenut, tuntlav i glup. Sve u redu, svjestan sam da sam kamionom udren u glavu. I još ovo neki je u komentaru dao pravu ime za karijolu. To su bojna kola naroda Božjega. Da, da jesu! Što sam izvojevao karijolom je za nepovjerovat poznato je kao skrivalica: 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka želim da vam ovi ljetni dani prođu u ljubavi i miru. Puno pozdrava iz Kaštela uz bon *103*…#
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka sretna Ti 29. obljetnica Tvoje Mlade mise! Molim zagovor svetog Ćirila i Metodija da ostvariš svoj doktorski rad! Preporučujem u molitve sebe i cijelu obitelj. Zajedno u Kristu! Od srca ...
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvalite Gospodina, svi puci, slavite ga, svi narodi! Silna je prema nama ljubav njegova, i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka! Ps 117

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Alkarice moćna što je u životima našim tvoj Sin Krist Gospodin učinio djela neviđena zagovorom tvojim. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati A sada kada me naš krepošću urešeni Anđelko u 'krpe' ubacio, prije nego započnem glumiti: hrrr... Olovkom sam u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ha, a što zadovoljan sam, pored onog što se zna, osmišljeno živim, znači korisno. Premda ni sebi niti kom drugom mogu pokazatě ali čvrstom vjerom znam da svojom raspetošću (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) vrijedno djelo tkam. … Aha, bila je naša pastirica s. Natalija koja se u mahu preobrazi u svoj zbiljski lik kraljice. To se zbude čim uzdigne križ Kristov pred kojim onemoća svaka nevaljalština i zloća. I neka se ovo zna: Hrvatska se dobro othrvala nasrtajima beštije korone jer joj je naša pastirica zapriječila put križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada umoran zastanem
ili ranjen posrnem,
kada plamen što tinja
postanem,
i sve se čini 
da zauvijek nestajem,
osjetim dah Raspetoga
i čujem otkucaje
srca moga Boga.
(Antun Matošević)

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Božji bitak, Božji život i Božja bit je ljubav. Najdublja bit ljubavi je darivanje. (Edith Stein)

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Toliko koraka utkanih u hodanje, bauljanje, lunjanje, trčanje, skitanje smisla imaju samo ako te nečem neviđenom dovedu.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Ouh, kad se jednom skitat počne... Eh kad ti je skitnja u genima. Onda bez kraja, bez kraja... Samo skitaš pazeći jesi li u korak s Kristom Gospodinom - koji je Vitar Nemirni, kao ti. Aha ove mišljevine tipkuljim sada prije svete mise. A ovo bi mogao biti onaj preglednik dana 'Glas iz krpa'. Samo da opravdam ono da je Krist Gospodin Vitar Nemirni - Krist jest Mir ali ne učmalost. On je živi Život sav od Života. On je Pokret, Ideja, Svijetlost - Bljesak. Ok, što ima? Ima poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. A u neko doba dana doći će meštar Splićo i uraditi Isusov ovcu kako spada - i to samo zato jer je ovca Isusova. Svaka mu čast. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kad se jednom skitat počne...


- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je drag naš sakramentalni Isus! Dočekuje vas u bilo koje doba dana i noći. Njegova Ljubav nikad ne poznaje odmor. Uvijek je najnježniji prema vama. Kad ga posjetite, On zaboravlja vaše grijehe i govori samo o svojoj radosti, svojoj nježnosti i svojoj ljubavi. (sv. Petar Julian Eymard)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.39 sati 'Slavonijo moja zlatna mati u tebi mi sve počiva...' - tako HKR. E gdi su oni dani kad me je Slavonija osvajala kao sada (još uvijek!) Zagorje. Jooo, one šetnje uz Dravu... Hajmo u ovaj dan (ponedjeljak, 5. 7. 2021.) onako kako i prilici pticama Nebeskim (Isusovim ovcama). Hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da je žetva velika a radnika da je malo. Haj, daj ruku da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati I večeras (nedjelja) nakon što sam obavio večernje ceremonije i obveze sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Hvala Bogu za službenu molitvu Crkve (brevijar) koju redovito molim. Ali hvala Mu što uvijek zaključim tu molitvu i sa svojom spontanom riječima. Dao mi je znati da može ići naša ćakula-bakula. Što vrlo cijenim kod Gospodina Boga. To je ono kako me je oduševio. To je bilo ono kako smo se zavoljeli On - moj Bog i ja - Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 7. 2021. Gospodine a danas u utorak, 14-tog tjedna kroz godinu kada je svagdan u evanđelju slušamo kako su Ti donijeli njemaka opsjednuta. Ti si postupio po svome. Đavao je odstupio od njemaka koji je odmah progovorio. Oni koji su to vidjeli začuđeno su govorili: 'Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu!' Gospodine hvala Ti što smo i mi sami svjedoci Tvojih neviđenih djela. Podaj nam milost ta svjedočanstva Tvoje uzvišenosti pretočiti u svoj svakodnevni život - da sve što radimo, živimo i jesmo vedrinom odsjeva. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 32-38)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.54 sati Haj može! Comp je utrnjen, jogurtić srknut, gusku ću poslije. E prije nego me njegovateljica 'LJ' stavi za motomed đinsticirati htio sam krenuti sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A za to bi valjalo bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i kazat koju. ... Oah zovi, samo zovi podsvilajska majko, Gospe Sinjska mila svi će Vlaji u redove tvoga Sina. Razmahat će se kosci kolika žetva da je, za Krista i Crkvu Vlaj oduvijek sve daje. 18.17 sati Evo đinasticirajući (na motomedu) samo da kažem to je gore neka mišljevina potekla iz udrene glave na onu Isusovu: 'Žetva je velika al' radnika malo.' Malo je onih koji će dozvati Isusa i pustiti Ga da radi. Malo je onih koji neće smetati Isusu da čini. Svaki Vlaj to dobro zna kad si svoj na svome sa svojima, kad se radi za svoje. Onda si sretan, oduševljen - zaljubljen u Ideal svoj - onda nema tog što se učiniti neće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo upanti mile, vojnik Kristov moli da bi moga radit. Vridnost molitve se vidi kolkoj rađe bilo.' Aha, zato bi ti dide ujtija punit lulu duvanon kad bi tribalo baš potegnit s rađom.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo dobro daš' bit misnik Isusova ovca. Kolki svit po našoj Vlaškoj i po ciloj Rvackoj je ki muva brez glave.'Aha baba Jako to ti vidiš po mome nosu da ću bit misnik?

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2021., nedjelja

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.' Aha, je imao sam krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. A potom je uslijedio nesmiljeni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Traj-ni-na... Radosna vijest, radosna... Ima šanse da doktoriram sa: SPC = RKC = SPC jer se ispostavilo da ipak nisam izgubio vezu sa jednim iz SPC. Sad u četiri je tu njegovateljica 'Lj' vjerujem s kavom. Comp i kava - to ide. A osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- ... haj navrati kod mene u Zagreb. Od srca pravoslavni isusovac p. Luka
-Teško je to izvodljivo oče...
- Ej ... naslov doktorata mi je: SPC = RKC = RKC Na tome radim polako - znam da ću 'prijeći' kao doktor. Čut ćemo se još! Hvala lipa za sve! Od srca p. Luka

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Zašto je Isus nemoćan u svom zavičaju? Za njih je Isus tek rođak, pajdaš, susjed... U njihovoj svijesti jedva da je osoba a kamo li Bog. Predrasude truju odnose. (knev 14b kg)
- Hvala Pater za knev i veeliki pozdrav iz St …

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Zovi samo zovi svi će sokolovi - Alkarice sveta, Gospe Sinjska mila - u redove za tvog Sina.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.06 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Bogu hvala u utorak primamo drugu dozu cjepiva protiv ove beštije korone - tako kaže naša pastirica s. Natalija. Koja se i danas u mahu preobrazila u svoj zbiljski lik kraljice. A to se zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred kojim drhturi svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona iz mišje rupe miga repom na pozdrav svetoj Hrvatskoj. I ovo: nekidan je tu došao subrat Jure Marić iz Palme (BSI u Palmotićevoj). A i ovo: od četiri je s nama njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budi, Gospodine,
u meni da me jačaš,
izvan mene da me čuvaš,
iznad mene da me štitiš,
ispod mene da me učvrstiš,
ispred mene da me vodiš,
iza mene da me slijediš,
sve oko mene,
da budem siguran.
(John Henry Newman)

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Prijatelj Isusov prije posla preda Isusu svoje ruke da posao bude dobar. Rukama radi samo kako ga Isus uputi.

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ista je vjera ali dva potpuno različita svijeta. Pravoslavlje stoljećima njeguje različitosti i prijepore između crkava. Njima je jedinstvo crkve uvod u apokalipsu. Dovoljno je pročitati Dostojevskog i njegovog Velikog inkvizitora. Nema od toga ništa. Valja jedino njegovati normalne odnose između crkava sve ostalo je jurišanje na vjetrenjače.
- Tu si u pravu između SPC i RKC nije problem dogmatski nego civilizacijski. Isusovci vole teške probleme. Daj sve od sebe da onog pravoslavca dovedeš u Zagreb. To mora ići jer Alkarica me ne bi lagala. Od srca p. Luka

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.34 sati A ma nije magarac Klepo bio samo najpametnije magare u cijelom Ogorju. Bio je i najpobožniji. Uvijek bi reva kada se čulo zvono sa crkve svetog Jure. Znam da bi baba Jaka znala reć: magarac Klepo reve pozdravimo Gospu. A e ovo sam počeo prije svete mise na mob tipkuljiti 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Oh ta sjećanja na dane Ogorja su biserje duše. Krš, kamen, starčad Ogorska… Isprid Brista gdje bi se izvalio magarac Klepo, pa udri valjaj se tamo - vamo. Da znaš da mi dođe krivo što sam sada rođeni Zagorac. 10.44 sati E a sada poslije svete mise taj rođeni 'Zagorec' đinasticira za motomedom. A dalje? Pa Bože moj dalje slijedi odabrani redovnički đir od točke do točke. Sadržajno, osmišljeno, korisno... Klizi kao po loju 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.16 sati U skitnji web-om naiđem... Ma jel' to moj najpametniji magarac u Ogorju Klepo. Zna je njuškom odkrakunat krakun staje. A ovo ga bit će vodi moja baba Dota. Aoh...

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je, u nekom smislu, živjela euharistijsku vjeru još prije nego je euharistija bila ustanovljena, jer se u njezinoj djevičanskoj utrobi utjelovila Božja Riječ. (Papa Franjo)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.23 sati '... Sad sem tu i pak sam tvoj serbus Zagreb moj' - tako HKR. A je Zagreb mi je dao bitne sadržaje života... Ah, još 'osamdesetih' (od 1980) Zagreb me je počeo impregnirati. Hajmo u ovaj dan (nedjelja, 4. 7. 2021.)! Kroz sve događaje i susrete od srca snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oči svoje uzdižem k tebi koji u nebesima prebivaš Ps 123

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Elizabetu (Elisabet, Isabel) Aragonsku ili Portugalsku, aragonsku princezu i portugalsku kraljicu. Rodila se 1271. u palači Aljaferia, u Zaragozi (Aragonija), kao kći aragonskog kralja Petra III HIiM

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


... haj navrati kod mene u Zagreb. Od srca pravoslavni isusovac p. Luka

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ono što udaljuje SPC i RKC su PREDRASUDE. Haj budimo ljudi i kažimo da smo isti: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati Evo opet nešto za web. Sad u horizontali iz 'krpa' nakon što sam pogledao tv-dnevnik. Pa izbrevijario svoje redovničko. Pa sam olovkom učinio zapis u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Auh, kariola pride' Ma to sam na tv pogledao ove homiće što paradiraju Zagrebom. Pa neš' ti imaju se čime ponositi. Namjesto da u samoći tugu svoju tuguju što nisu kao normalni svijet. A onda sam se sjetio svoje inicijative da pozovem sve koji moraju biti vozani u karijoli, kao ja, da nas naši provozaju po Jelačić placu a to da nazovemo 'karijola pride'. Pozvali bi Zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića koji nam nadajmo se ne bi rekao da se nemamo čime ponositi. Da imamo privatni problem. I da ono što nam preostaje zatvoriti se u kuću, obrati se struci da nam pomognu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On je Riječ Božja koja je prebivala s ljudima, kako bi čovjeku otvorio put da primi Boga. (sv. Irenej)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 7. 2021. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u ponedjeljak 5-tog srpnja je blagdan zaštitnika Europe svetih Ćirila i Metoda. U Zagrebačkoj nadbiskupiji se spominjemo 24-te obljetnice imenovanja kardinala Josipa Bozanića nadbiskupom zagrebačkim. U evanđelju slušamo Tvoj vapaj koji vrijedi i za naše vrijeme: 'Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.' Molimo Gospodine, molimo svako jutro preko Hrvatskog katoličkog radija koji po cio dan emitira Tvoj vapaj. Neka valovi našeg radija pronađu i potaknu radnika za žetvu Crkve. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 1-9)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ništa neka te ne straši,
ništa ne uznemiruje.
Sve prolazi,
samo Bog ostaje isti.
Tko je strpljiv sve postiže.
Tko ima Boga ima sve.
Jedino Bog dostaje.
(sv. Terezija Avilska)

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati A sada je točka redovničkog reda koja se zove: đinasticiranje na motomedu. A jer to ide efikasnije uz ples 'zlatnog palčeka' po mobu. To činim i ovo tipkuljim. A jer je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' - valjalo bi kazat koju o evanđelju (nedjelja). … Aha, zašto je Isus nemoćan u svom zavičaju - među svojima? Odnosi među tim 'svojima' truju atmosferu. Oni znaju Isusa kao rođaka, susjeda, pajdaša... Jedva se mire s tim da je osoba a kamo li da je Bog! Kad ga oni znaju kao nekog 'svoga' - svi su ti njihovi su glupi, tupi, neupotrebljivi - kao i oni sami. A Isus da je Bog - ma nemoj molim te?! Predrasude su otrov - Bože sačuvaj! Kako'no ide ona priča o dvije žabe. Jedna bila u oceanu i imala je pojam o beskraju pučine. A ovoj drugoj pojam pučine je sezao do na kraj močvare. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo da ti ponovin: pravo srodstvo su oni koji sve činu za Krista kralja. A oni koji kažu da su ti brat ili sestra to činu samo da te se dočepaju.' Dide sve za Krsta kralja čini i moja seka Iva.

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej hej baba Jako jel'no se kaže: ko će koga neg svoj svoga?! 'Lujo tako kažu uni koji ne znaju Isusa i Gospu. Pa mislu da svi njegovi tribaju bit tupovi ki šta su oni.'

- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predrasude truju odnose. (knev 14b kg)


Zašto je Isus nemoćan u svom zavičaju? Za njih je Isus tek rođak, pajdaš, susjed... U njihovoj svijesti jedva da je osoba a kamo li Bog. Predrasude truju odnose. (knev 14b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2021., subota

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Nosi, nosi svoga neprijatelja noseći ga prestat će ti biti neprijatelj.' (Sv. Augustin)

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati E jesam imao sam krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. A onda se šulj, šulj, šulj... Došuljao poticaj: Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma baš je neka... Jidi me... ide mi na živce ova beštija korona ne da iz samostana onima kojima je samostan cio svijet jer su kuća putujuća (putujući samostan). Sad u četiri je tu njegovateljica Ana - vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice, Gospe Sinjska mila ako smo sami banalni ne daj da banaliziramo tvog Sina našega Gospodina.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.11 sati E 'Glas iz krpa' ide baš kako spada, dok sam ispružen u 'krpama' I kaži šta ima? A bila su obadva najvažnija događaja dana. Bila je terapija No 1 - sveta misa u 10 sati. A bila je i terapija No 2 - uradba meštra Spliće. Trunku prije svete mise pa poslije baš kako spada. Na kućnoj terasi sam se pozdravi sa dvoje Zamećana (Rijeka)... Svi ti poslovi i susreti su uklopljeni u redovnički đir koji i danas kao po loju klizi 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Evo što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Aha, je subota je - ali je i strah od korone. Ah, kako danas nema našeg krepostima urešenog Anđelka a ni naše pastirice s. Natalije. (Uz nas starčeke su bile njegovateljice 'Lj' i Ana) Morat ću se sam Zdravomarijom obračunat sa svakom nevaljalštinom i zloćom i ovu beštiju koronu ću klepnut. ... Zdravomarijo… Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ha, ... uzeo sam za naslov doktorata SPC = RKC = SPC to bi trebalo ići. Jer za patra isusovca nije grijeh umrijeti bez doktorata ali je sramota! Ne daj da se osramotim - daj ruku! Od srca p. Luka

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Silna je prema nama ljubav njegova i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka! Ps 117

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hajmo pajdo na cugu! Mala za društvo u ćošku u mome trošku! Saberi se! Taj tvoj negdašnji pajdaš je Svetost sama, je Krist Gospodin.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sjedinjujući se s Kristom u sv. Pričest, već se na zemlji ispunjava vaša zadnja svrha i postajete dionicima same biti Božje. (Ivan Merz)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Baš je bio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovu subotu (3. 7. 2021). A sada samo nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno ćastiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, apostola Tomu sumnja nije razgrađivala nego izgrađivala - jačala. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati Da vidimo što sam to večeras (petak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodine podaj mi sve potrebne darove kako bih mogao što potpunije izvršiti Tvoju volju.' Eto sam napisao svoju spontanu molitvu nakon što sam izbrevijario svoje redovničko. Ali stvarno će Gospodin morati biti raskošno darežljiv prema meni - Svojoj ovci ako želi da učinim ono što On bi htio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 7. 2021. Gospodine danas u 14-tu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo da Te u Tvom zavičaju nisu baš oduševljeno dočekali. Bio za njih tek ili rođak, ili pajdaš ili susjed. Jedva su te priznavali osobom a kamo li Bogom. Duhovni ambijent je bio zatrovan predrasudama. Molimo Te Gospodine da naša pozornost bude na Tebi a ne na onima koji nam Tebe donose. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 1-6)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko se oslobodi svake privezanosti uz vremenita dobra dobiva velikodušnost, slobodu, bistrinu, dubok mir i smireno pouzdanje u Boga. (Edith Stein)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.21 sati Hajmo fino krenut sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Samo da ponovim tu uradbu izvodim plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A urdba će morat biti prekinuta ako se, daj Boze na vratima pojavi radoiščekivani meštar Splićo. I kako to već ide ovo bi trebao biti osvrt na evanđelje (subota). ... Aha to je onaj Isusov Toma. E baš tako - Isusov! Po naravi su bili isti. Toma je borac, među apostolima rambo tip. U jednom dijelu evanđelja kaže da se Toma htio čak i potući za Gospodina. Kaže se 'nevjerni Toma' - ali treba imati na pameti da Tomu sumnja nije razgrađivala nego jačala. Toma je bio sav Gospodinov. I bilo mu je neizdrživo teško svojim očima gledati kako Njega Kralja kraljeva i njegovu Učitelja onako kukavno mrcvare do smrti one gnjide od ljudi. Čuo sam, što se čini vrlo vjerojatno da se Toma od tuge oblokao u nekoj seoskoj gostionici. A da je Isusa ljubio vidi se iz onog Tomina uzdaha: Gospodin moj i Bog moj! Za njega je Gospodin bio 'moj, moj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ej dide tis' vojnik Kristov ki štaj bija uni Toma Isusov koji se bija spreman i potuć za Isusa. A Isus je bija sve, sve njegovo. 'E Lujo ljubovlju Krista kralja vojnik Kristov sve more.'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo de kušaj polu kunpira jel' pečena?' Ha, baba Jako šta ti misliš da san je ki uni Toma štaj triba opipat dragog Isusa da poviruje daj uskrisija. Brez kušanja kažen: hmmm kakoj dobro pečena pola.

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2021., petak


E to je bilo 18 6 2009 kad Isusova ovca bila u Krapinskim Toplicama

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi … bilo bi mi drago da s … dođeš kod mene. Kad ga vidiš reci mu da bi volio s njim surađivati. Svakako dobro mi došli! Od srca p. Luka

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.08 sati 'Isuse uzdam se u Tebe, Isuse uzdam se u Tebe, Isuse uzdam se u Tebe...' Aha je bila je, krunica Božanskog milosrđa uz HKR a onda se se: šulj, šulj, šulj... Došuljao poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Živim posve normalno svoj odabrani redovnički život. Onaj tko misli da je redovnički život nenormalan ili bolestan dalje od moga praga! Sad u četiri je tu njegovateljica 'Lj' - vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska kad bar imali vjeru kao nevjerni Toma kušnjom je ne bi gubili nego jačali. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.43 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Eh, sutra nisu tu: naš krepostima urešeni Anđelko a ni naša pastirica s. Natalija. Koja se i danas u mahu preobrazila u svoj zbiljski lik kraljice. To se zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred kojim onemoća svaka nevaljalština i zloća. A beštiji koroni se samo vidi da repicom miga izmičući sa svetog tla Hrvatskog. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI


Od ovoga bi trebalo uraditi uvod za libriće koje će ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krrevetu) dati.
Dragi moji oznaka uspjeha su plodovi. Kako smatram da su ove godine raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) bile bogate i plodne. Za sada nije još vrijeme govoriti o naročitom plodu. Mislim bar donekle mogu sastavljeni librići biti pokazatelji smislenosti ovih godina. Zamolio sa Olgu Pečnik da napiše ukratko što je to bilo kroz ove godine.
--
27.06.2003. blagdan Srca Isusova – povratak sa Modrava oko 14,00 sati. Na Modravama su postavljani šatori u Kampu za mlade. Oko 16,00 sati, «Škoda» koju je vozio p. Luka, udarila je u blagom zavoju bočno u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, u mjestu Šopot kraj Benkovca blizu Zadra. Osim p. Luke, u autu je bio, kao suvozač Vjeran Martić koji je prošao bez ikakvih ozljeda i na zadnjem sjedalu Višeslav Franić koji je zadobio vrlo gadan vanjski prijelom desne nadlaktice – strahovalo se da će mu ruka možda ostati sasvim nepokretna, što se, Bogu hvala, nije dogodilo. Nakon komplicirane operacije i fizikalnih vježbi ruka mu se vratila u normalnu funkciju.
P. Luka hitno prevežen u Novu bolnicu u Zadru u stanju kome. Spojen na respirator (umjetna pluća). Stanje vrlo kritično. Krvarenja u mozgu. Neizvjesno je hoće li preživjeti. Hrani se na sondu. Nakon tjedan dana stanje postaje stabilno - prestaje krvarenje. Otvara oči (coma vigilae). Nakon 12 dana skinut sa respiratora, ne može samostalno disati pa je napravljena traheotomija (otvaranje dušnika) i stavljena je kanila. U Zadru ostaje do 06.08.2003.
06.08.2003. Oko 13 sati, ambulantnim kolima, dovežen u Zagreb u Vinogradsku bolnicu gdje je napravljena magnetska rezonanca mozga. Još uvijek u stanju coma vigilae. Sa njim je iz Zadra doputovala sestra Mara. Nakon snimanja u Vinogradskoj odlazi u Krapinske toplice. Smještaju ga na Neurološki odjel u sobu 59 na prvom katu.
U stanju kome prati pogledom tj. reagira na zvukove i glasove. Pogled prazan, odsutan, bezživotan. Ispušta tihe neartikulirane zvukove (poput tihog stenjanja). Potpuno oduzet. Može samo desnom šakom napraviti vrlo lagani stisak. Na obadvije pete ima otvorene rane (dekubitus), koje se svakodnevno tretiraju lampom za zacjeljivanje rana i premazuju kremom te pokrivaju sterilnom gazom. Ispod peta se stavljaju kolutovi - tako da su rane u sredini koluta, u zraku.
U sobi 59 su još 3 pacijenta. Svi su u stanju coma vigilae: iz Splita, gospodin Ivica Bokulić iz Zagreba i Anđelko iz Zagorja.
(25 godina) imao je saobraćajnu nesreću, autom sletio sa ceste. Probudio se nakon 5 mjeseci. Nakon rehabilitacije u Toplicama otišao kući u Split, dobro se oporavlja, hoda. Gospodina Bokulića (60 godina) srušio je kamion dok je prelazio ulicu. Iz Toplica prebačen u Lučko, nije se probudio iz kome, umro. Anđelko (23 godine) imao saobraćajnu nesreću na povratku kući sa posla, auto sletio u kanal, prijatelj koji je vozio, na mjestu poginuo. Probudio se nakon 4-5 mjeseci, još uvijek dolazi na rehabilitaciju u Toplice, jako dobro oporavljen mentalno i fizički, hoda potpuno samostalno. Do premještanja Luke u sobu 62, u sobi 59 promijenilo se nekoliko pacijenata. Nakon odlaska Marija došao je Nikola iz Metkovića (23 godine - pao sa motora) - nije se probudio, umro u Toplicama zbog nekih komplikacija koje su nastale. Umjesto Anđelka došao je Siniša iz Sinja (25 godina - saobraćajna nesreća) - nakon 3 tjedna prebačen u Zaraznu bolnicu u Zagrebu zbog tuberkuloze. Nakon izlaska iz Zarazne vraćen u Toplice, sada dobro oporavljen, pomalo hoda, kod kuće je. Kada je Siniša prebačen u Zaraznu, došao je jedan gospodin iz Križevaca (oko 60 god. - moždani udar, nije se probudio, umro).
Luka se prvi u sobi probudio iz kome (nakon manje od 2 mjeseca).
21.08.2003. (četvrtak) progovorio, tj. probudio se iz kome. Zna reći kako se zove i odakle je. Na pitanje kako se zove, kaže: Luka Rađa, odakle si: iz Ogorja. Zna da je svećenik, isusovac, kaže da ima 4 sestre. Na pitanje koliko ima nećaka, kaže da ih ima malo. Koliko? Kaže 8 (ima ih 7). Zna ime oca i majke, kao i imena sestara. Na pitanje koliko je 1+1, nagađa - kaže: 5, 8, 3... Na pitanje logopedice kako se osjeća, kaže: zbrka je u glavi. Prepoznaje one koji mu dolaze u posjete. Većini zna ime a nekima i prezime. Hranu i dalje uzima na sondu. U usta se jednom dnevno sa kapaljkom ukapava tekućina protiv stvaranja gljivica u ustima. Stvara se puno gustog sekreta koji izlazi kroz kanilu pa se mora par puta dnevno sekret odstranjivati aparatom (aspiratorom) - tanka plastična cijev se gurne kroz kanilu i isisava se sekret. Od terapija ima logopeda i fizioterapeuta.
Mara ostaje do 31.08.2003.
Nakon Mare dolazi Mirjana. Mirjanino ime teže izgovara i nemože ga se uvijek sjetiti, možda zato što je dugačko. Jednom je za Mirjanu rekao da se zove Micika. Često za Mirjanu kaže da je Mara, vjerojatno zato jer je prije Mirjane sa njim bila Mara, ili zato što mu je, nakon nesreće oštećen vid. Za jednog posjeta sestre Ive, sredinom rujna, nije ju prepoznao, rekao je za nju da je jedan mladi gospodin. Brka imena nećaka i nećakinja, odnosno brka njihove roditelje. Sjeća se stvari iz prošlosti, ali svježeg pamćenja uopće nema. Izađeš iz sobe i za par minuta ponovo uđeš, ne sjeća se da si već bio kod njega. Govor je koji puta sasvim dobro razumljiv, a koji puta potpuno nerazumljiv.
Sredinom rujna 2003. stavljamo ga prvi puta u kolica i odlazimo u šetnju u obližnji park. Oblačenje i stavljanje u kolica je mukotrpno i traje preko pola sata jer je potpuno nepokretan i sav ukočen. Vratni mišići su sasvim izvan funkcije pa mu glava pada na prsa ili lijevo rame. Kada sjedi moramo mu stalno držati glavu. Dolaskom u park gleda sa zanimanjem, pogled začuđen, kao da prvi puta vidi drveće i prirodu oko sebe. Ništa ne govori, ništa ne pita, samo promatra. Ti odlasci u park postali su svakodnevni sa Mirjanom. Nakon 2 tjedna provjeravamo na tabli koja je na ulazu u bolnicu, da li zna čitati. Vrlo smo radosni otkrivši da zna čitati. Čita sporo, sastavljajući slova, i to samo kraće rijeći. Za vrijeme jedne šetnje pročitao je sa table koja se nalazi pored čuvarske kućice: Osnovna škola. Mirjana ga pita da li zna zašto je ovdje, a on kaže: vjerojatno zato jer nisam uspio završiti osnovnu školu pa sad moram ići ponovo. Na njemu se ne vide nikakve emocije – niti radost, niti tuga nego samo ravnodušnost prema svemu i svakomu.
Na usta je hranu prvi puta uzeo sredinom rujna kada ga je sestra Mirjana pitala: «da li bi htio probati malo kolača od sira koji je ispekla Olga». Rekao je da bi. I tako je krenulo, malo po malo. Nakon 2 tjedna pomalo već jede faširane šnicle koje ja subotom donosim u Toplice. Vrlo sporo žvače, vilica dosta ukočena. Još uvijek bolničku hranu prima na sondu a paralelno sa tom hranom dajemo mu i malo hrane koju mora žvakati.
Ponekad izgleda izbezumljeno, nemirno. Desna ruka sve više postaje pokretna i vrlo brzo se počinje njome služiti. Nekoliko puta je sam iščupao sondu, što se ne smije. Jedno vrijeme je noću trgao pelene - rastrgao ih je na sitne komadiće, pa su mu neko vrijeme desnu ruku prije spavanja vezali za krevet. Kažu da je trganje pelena uobičajeno kod gotovo svih takvih pacijenata. U studenom 2003. maknuta je sonda, pa bolničku hranu, koja je i dalje u kašastom obliku, uzima na usta.
Nakon 3 mjeseca zacjeljuju rane na petama pa ima vježbe u Habardovoj kadi. Sa svake strane kade stoji po jedan fizioterapeut koji mu vježba noge a jedan stoji iza kade i drži ga ispod pazuha. Kanila je pokrivena vodootpornim flasterom. Počinje i sa ostalim terapijama: spazmatrom, struja, privatni fizioterapeut (Tomislav), psiholog. Fizioterapeut ga najprije vježba u krevetu a zatim mu stavlja longete i diže na noge. Stoji sa longetama desetak minuta. Ahilove tetive su dosta skraćene pa stoji na prstima. Oporavak teće vrlo sporo. Do 11. mjeseca nema nikakvih promjena – niti mentalnih, niti fizičkih. Svaki dan je sve isto. A onda je, u 11. mj., odjednom pomaknuo desnu nogu.
Stalno govori: pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im. To neprekidno ponavlja. Pitamo ga zašto to stalno govori; kaže zato jer sanja mrtve. Pogled mu je često uplašen. U 10. mjesecu ispričao je Mirjani doživljaje koje je imao kada je bio u stanju kome. Kaže da je prolazio kroz vrlo mračan tunel pun raznih zvijeri koje su ga stalno napadale. Kaže da je to bilo strašno, jedva je izdržao. Nakon prolaska kroz taj tunel izašao je na svjetlost. Dočekala ga je pokojna majka. Pitala je: kako su oni dolje? Rekao joj je: svi su dobro. Vidio je i svoju pokojnu subraću isusovce. Zatim je ugledao Isusa koji ga je upitao: želiš li poći sa mnom? Rekao mu je: ne još, još moram obaviti puno susreta.
U proljeće 2004. u Toplice dolazi Jelena Brajša koja je Mirjani preporučila fizioterapeuta Nikolu Samarđiju. Za vrijeme uskrsnih praznika dolazi ga pogledati i obećava da će Luka za 6 mj. prohodati. Mirjana i Mara razmišljaju gdje da Luku smjeste u Zagrebu i odlučuju se za Fratrovac.
02.06.2004. (srijeda) Dolazak na Fratrovac iz Krapinskih Toplica u popodnevnim satima, sa Markom i Mirjanom. Oni ostaju 3 dana. Luka je radostan i pun nade u skori oporavak. Svi smo vrlo radosni vjerujući da će biti kako je N. Samarđija obećao. U to vrijeme superior na Fratrovcu je bio p. Mirko Nikolić. Za brigu o Luki zadužen je brat Stjepan Bluha. U ponedjeljak počinje N. Samarđija raditi sa Lukom, od 8,00 do 9,30 sati. Već nakon par dana Luki se po izrazu lica i u očima vidi da proživljava agoniju. Žali se na Nikolu ali ipak sve strpljivo podnosi. Vježbe su vrlo, vrlo bolne jer su preagresivne.
31.07.2004. Na blagdan Sv. Ignacija Lojole, kod čišćenja kanile, Luka se nakašljao i iskočila je kanila. Hitno je prevežen u bolnicu na Šalati. Kanila je odstranjena. Ostaje u bolnici 3 dana.
Početkom kolovoza počinje se oporavljati kratkoročno pamćenje. Međutim, i dalje je pun strahova, noću loše spava. Samo on zna kroz kakvu agoniju prolazi zbog fizioterapeuta Nikole.
02.09.2004. Zbog posljedica preagresivnog i nestručnog vježbanja fizioterapeuta Nikole Samarđije, hitno je otpremljen u bolnicu, sa vrlo, vrlo jakim bolovima i oteklinama po čitavom tijelu. Bolovi su bili toliko jaki da su liječnici mislili da mu je polomio rebra pa je napravljeno rendgensko snimanje. Pitali su: pa tko mu je to napravio, pa gdje ste našli takvog fizioterapeuta? Rebra, na sreću, ipak nisu bila polomljena. Određeno mu je strogo mirovanje od 2 tjedna. Nakon toga p. Nikić otkazuje Nikoli i dolazi novi fizioterapeut - dubrovčan Baldo. Sa njim je Luka bio zadovoljan. Međutim, ne dolazi do nikakvog poboljšanja - i dalje su pokretne samo desna ruka i donekle desna noga. I tako ostaje sve do dolaska u Krapinske Toplice.
Početkom 10. mj. hitno prevežen u bolnicu zbog vrlo jakih bolova i povišene temperature. Pregledom otkriveni bubrežni kamenci.
03.11.2004. U večernjim satima hitno prevežen u Zaraznu bolnicu radi jakog infekta urogenitalnog trakta (sepsa). Sav otečen, pun vode, temperatura 40şC, bunca. Kroz infuziju prima antibiotike. Nakon 3 dana stanje se počinje stabilizirati. Ostaje u bolnici 15 dana. Vraća se na Fratrovac.
06.12.2004. Dopremljen u Vinogradsku bolnicu, na urološki odjel, zbog eventualnog razbijanja i vađenja bubrežnog kamena. Kamen nisu našli, izgleda da ga je izmokrio. Iz bolnice izlazi 09.12.2004. Vraća se na Fratrovac. Sa Mirjanom odlazi u Split oko 15.12.2004. Vraća se iza Nove Godine.
02.03.2005. Povratak u Krapinske Toplice. (Do tu od Olge)
--
12 2 2021 Dobio od Olge dotjerano:
06.10.2005. odlazi u Lovran na Kliniku za ortopediju, na pregled zbog eventualne operacije tetiva na lijevoj nozi, koje su se skratile. U Lovranu ostaje 5 dana. Preporuka ortopeda je da se operacija obavi u KBC Zagreb, Šalata. Operacija je zakazana i obavljena 27.02.2006. U Krapinske Toplice se vraća 02.03.2006., u gipsu od stopala do struka. Gips skida 26.04.2006. Uz vježbe sa izvrsnim terapeutom Tomislavom Dunajom, lijepo napreduje, samostalno stoji, hoda uz njegovu pomoć. U Toplicama ostaje do 19.12.2006. kada ga odvode u Split kod sestre Mirjane Mešin, gdje je prilikom pada, 11.03.2007., slomio potkoljenicu desne (zdrave) noge. Stavljaju gips, nakon skidanja gipsa, na Fratrovac se vraća 30.04.2007. u jako lošem stanju - zbog strogog mirovanja radi loma noge, mišići atrofirali do te mjere da ne može samostalno niti sjediti, pada na lijevu ili desnu stranu. Angažiran privatni fizioterapeut. Sporo napreduje, stoji (na kratko) samo uz pridržavanje fizioterapeuta. Na Fratrovcu ostaje do 25.07.2007. kada se vraća u Krapinske Toplice, gdje ostaje (dobrotom svojih poglavara) do 30.06.2011. Odlazi u Dom u Krapini, gdje s njim nastavlja, na prijateljskoj bazi, vježbati fizioterapeut Tomislav Dunaj. Na Fratrovac se vraća 01.02.2014. gdje se i danas nalazi, vježba svakodnevno sa fizioterapeutom sa kojim je jako zadovoljan.
--
2. 3. 2005. Opet sam u Krapinskim Toplicama o tome imam kakvo - takvo sjećanje. Upravo tih dana (5. 3. 2005.) počinjem opet sa svakodnevnim dnevničkim zapisima. To mi dobro dođe za svakodnevni ispit savjesti - što je redovnička obveza. Po tim zapisima znam da mi se 19. 4. 2005. ukazala moja Alkarica sa slike Gospe Sinjske je rekla 'puno lipi stvari'. Iz istog dnevnika čitam da sam 6. 10. 2005. išao u Lovran odakle sam se vratio za pet dana. Na koncu 2005. uz pomoć znanaca počinjem sa zapisima na: www.paterluka.blog.hr što sam nazvao web župa Gospe Sinjske jer izvjesno je da je njena želja bila biti na webu. Dalje dnevnički zapisi kažu da mi je 27. 2. 2006. na Zagrebačkoj Šalati učinjeno 8 operacija na tetivama nogu. A tada sam u bolnici na Šalati sam se prvi put susreo sa stricem Lukom. Zagipsan do pojasa 2. 3. 2006. vraćen sam u Krapinske Toplice. 24. 6. 2006. skidaju mi taj gipsani kalup. Ima još ali ovo neka bude za sada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad je Uskrsli došao svojima samo Tome nije bilo? Kažu da je slomljen od žalosti što su mu Učitelja onako bijedno ubili tažio bol u čaši u obližnjoj birtiji.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.18 sati Alo, alo bolesni! Hajmo svi Isusu - jer nas zove. Kaže: 'Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima.' E pa za ovu zgodu mogu se nazvati bolesnim ta 18 godina sam raspet na bolesničkom krevetu. To što sam za medicinu zdrav ko cekin - sada se to ne pita. Sad ću u svetoj misi o svemu s Gospodinom. Reći Mu: Ti znaš sve o meni ta Tvoja sam ovca. Primi me i daj mi mene Sobom oplemenjena - blagoslovljena. Aha ovo sto na mob tipkuljim je 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima dan kao san. Sve oko mene je dobro, pitomo, moje. Sada poslije svete mise imam đinasticiranje na motomedu. U neko doba dana će doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. A to on tako radi ramo zato jer je ovca Isusova. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nazvao je kruh svojim Tijelom živim, ispunio ga je samim sobom i svojim Duhom. I onaj tko ga blaguje s vjerom, blaguje Oganj i Duha. (sv. Efrem Sirski)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pohodi me spasenjem svojim, da uživam sreću izabranih tvojih, da se radujem radosti naroda tvoga, da tvojom se baštinom ponosim. Ps 106

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Bio je prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (petak, 2. 7. 2021.). A sada? Lijeva - desna, jedan - dva naprijed marš! Aoh, 1978 Novi Sad gdje sam u JNA bio pješadija. Po Božanskoj logici logično sam sada 'ptica Nebeska' (Isusova ovca) čije marširanje je hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš ono kad farizeji zamjeraju Isusu što je za stolom sa grešnicima? Ne oklijevajmo realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati U blok sam olovkom napisao zapis (za spas rukopisa). Evo kojě: 'Ovim zapisima ispisujem život' Eto tako piše. Razložit ću to nekakvim filozofizmima. Ma pravo za reć ja ovo ni ne pišem. Ovo piše život koji živim. A čiji sam sudionik. Ha, cisto sumnjam da ste shvatili što sam htio reć? Ma vidim da mi baš i ne ide ovo filozofsko poigravanje. Već vidim svog profaća iz metafizike p. Miljenka Belića kako se začuđeno zapitao: 'Luka ode ti...' Ah... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 7. 2021. Gospodine u 13-om smo tjednu kroz godinu a danas u subotu je blagdan svetog Tome apostola. Toma Ti je jako bio odan. Bio si mu sve. Za Tebe se bio spreman i potući. Zato danima nije mogao doći k sebi kad je vidio da su Te raspeli. Bit će jadan u nekoj seoskoj gostionici tažio bol u čaši. Kad si se Ti uskrsli ukazao svojima. Svi su bili samo je Toma bio svojim poslom odsutan. U evanđelju slušamo kako si opet došao svojima a i Toma je bio s njima. Kad se osvjedočio da si zbilja uskrsnuo uskliknuo je: 'Gospodin moj i Bog moj!' Za Tomu bio 'moj, moj' Bio si Tomino sve. Molimo Te budi to i naše. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 24-29)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pravo dobročinstvo je ono koje se čini bez svjedoka.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.34 sati Oah, kako je dobro što sam Isusova ovca... Slobodan si komotan jer si se Bogu izručio - pa si ptica Nebeska. Traj-na-ni-na. Ah, pa da ovo sam već krenuo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Srrrk... E to sam baš srknuo jogurtić. Comp sam malo prije utrnuo. Sad ću gusku... A onda će me njegovateljica 'Lj' stavit za motomed đinasticirati, gdje mogu ovo legitimno ovo tipkuljiti po mobu. A za to uradit kako valja trebalo bi se osvrnuti na evanđelje (petak). ... Aha jedan moj Osječanin (Mornar) je znao reći za vagabunde kao što je sam bio: taj će ti biti kriminalac ili svetac. Sveti Matej je svet samo zato jer se odazvao na Isusov poziv: 'Pođi za mnom'. Da ga Isus nije pozvao - ne pitaj što bi bilo. Svi mi smo ovo što jesmo zato što je i nas jednog dana pozvao. Možda mi tako nismo doživjeli ali pozvani smo ako smo ovo što smo. Znate ono: česta druženja s istim ljudima, isti razgovori... Kroz sve to Gospodin ti je rekao: 'Pođi za mnom!' Zahvali Gospodinu jer ti više nisi skitnica. Haj zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo to znaš duša vojnika Kristova ako neće bit uz Krista kralja bit će ajme. Toj zato šta nečija mora bit.' Dide akos' ti uspija uvik bit na strani dobra - kušat ću i ja.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako kako ti tako pobožna i sveta svaku veče sa menon balonjon uz ognjišće. Ima časniji i pošteniji Ogorana neg ja? 'Lujo kad si ti moj mile, zlato bakino.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2021., četvrtak


Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
--
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
--
Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.
--
Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću domu prebivati
kroz dane mnoge. (Ps 23)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kad svi od nas dignu ruke Alkarice draga tvoje nas zovu da nas vode Sinu tvome. Hvala ti majko veliko ti hvala što od nas nisi odustala. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.17 sati Aha 'Zagorka' (njegovateljica 'Lj') je poslije tu baš je rekla naša pastirica s. Natalija. Koja se i danas preobrazila u svoj zbiljski lik kraljice. A to se zbilo čim je uzdignula križ Kristov pred kojim smjesta onemoća svaka nevaljalština i zloća. A beštiji koroni se vidi kako repom miga za pozdrav svetoj Hrvatskoj. A sada bi svaki čas mogao naići meštar Splićo i podijeliti Isusovoj ovci uradbu baš kakva spada. Javio je da je od doma već krenuo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Harči ti harči dok te Krist ne zaskoči. A pozvat će te sigurno jer pošteno harčiš - 'oštro i na prvu'. Blago tebi grešna si duša ali nisi ljaga od čovjeka.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Lijepi pozdrav iz Krapinskih Toplica. Stigla jučer. Zadovoljna. Smjestila sam se. Odmaram, vježbam, uživam...
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.52 sati Lift, a u liftu p. Galauner, krepošću urešeni Anđelko i karijola (s ovcom). Spuštaju se na svetu misu. Gdje će ih Isus okrijepiti Sobom pa će i ta ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E ovo što ta ovca (u karijoli) ovo tipkulji na mob se zove 'Glas iz krpa' Haj, kaži šta danas ima. A ima 'divota od života' (p. Cvek). Poslije svete (a to je sad 10.35 sati) đinasticiram (na motomedu) i nastavljam tipkuljiti (po mobu) I tako mirno, fino, opušteno od točke do točke redovnički đir klizi kao po loju 'sve u šesnest'. A osim toga u neko doba dana doći će meštar Splićo. I uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. A on zna da na te ovce spadaju potpune i cjelovite uradbe. A što reći nego Bože blagoslovi ga. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Po zajedništvu s Njegovim Tijelom i Krvlju, Isus nam priopćava i svoga Duha. (sv. Ivan Pavao II)

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Zašto je Isus nemoćan u svom zavičaju? Za njih je Isus tek rođak, pajdaš, susjed... U njihovoj svijesti jedva da je osoba a kamo li Bog. Predrasude truju odnose. (knev 14b kg)

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.28 sati Ej hej, hej svi možemo biti graditelji Crkve Božje. Oh pardon ipak ne mogu oni koji ne trpe. Ako si taj sretnik koji ništa ne trpiš tko ti je kriv - drugačije se snađi. A svi oni koji imaju svoju patnju, bol, trpljenje su povlašteni buldožderi koji grade Crkvu Božju. Eto tako kaže današnje (četvrtak) evanđelje. Uh, Isus kaže onomu: 'Uzmi svoju postelju i pođi kući'. To je kao da mu kaže: 'Haj ća! Ne trebamo te. Suvišan si, samo smetaš jer ništa ne trpiš.' Svi vi kojima je odvratno teško, kojima je nepodnošljivo - pravi ste! Ne daj te se. Gospodin vašom mukom stvara raj za prosječne. Ne daj te se. Samo hrabro duraj, duraj pa ćeš u raj! (baba Jaka) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je veći hendikep grijeh nego bit tjelesni invalid. To dobro znam. Zato te pozivam da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.36 sati Iskreno za reć ne znam je li potrebno da svijet zna za moja promišljanja. Ali neka! Ma ima nekih za koje ne znam da li na njih bit bijesan ili im biti neizmjerno zahvalan. To su oni iz razdoblja 'crne noći' ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Oni koji su me izdavali, tuđincima predavali. Koji činili svoja razbojstva na meni Isusovoj ovci. Da nisam vjernik na njih bi bio bijesan - sada sam samo žalostan. Ali možda bi im trebao biti i zahvalan jer su ganuli moju Alkaricu (Gospu Sinjsku) čija suza ganuća nam je svima dala 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On mi život od smrti izbavi, oči moje od suza, noge od pada. Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih. Ps 116

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Prijepis iz bloka zapisa kojega sam učinio olovkom (za spas rukopisa) je: 'Hvala Bogu što imam zvanje koje mi omogućuje normalan, najnormalniji život.' Eto tako piše. Ali to je grozno kad dopadneš u ruke stranih ljudi koje ne zanima tvoje zvanje. Nego te prisiljavaju da živiš zvanje koje su oni izmisli za tebe. Oh jeza 'tamne noći' ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 7. 2021. Gospodine u 13-tom smo tjednu kroz godinu a danas u petak je svagdan kad u evanđelju slušamo o pozivu Mateja grešnika. Evanđelje kaže kad si ga ugledao u carinarnici samo si mu rekao: 'Pođi za mnom! On usta i pođe. Poslije Te pozvao na gozbu kod sebe. A za stolom je bilo Matejevo društvo iz carinarnice. Sve neki mutni tipovi, nikad ih na bogoslužju u Hramu. To su dobro znali tadašnji klerici farizeji. Zabrinuti za čistoću vjere pitali su Tvoje učenike: 'Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?' A Ti si Gospodine njima i svima nama rekao: 'Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima.' Što da Ti kažemo? Gospodine bolesni smo svrati i u naš dom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 9-13)

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji nijemima daješ razgovijetan govor, pouči me i izlij na me milost Svoga blagoslova. Daj mi oštrinu prosudbe, sposobnost pamćenja, vještinu učenja, temeljitost tumačenja, milost govorenja. Uredi početak, upravljaj napredak, učini potpunim završetak! Ti, koji si istiniti Bog i čovjek: koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. (sv. Toma Akvinski)

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.08 sati E baš je na kratko svratio provincijal p. Renić. A bit će tu nekim poslom? Čujem svraća i kod druge subraće. E a ovo bi trebalo biti večernje 'Razmatranje uz mob' dok očekujem uradbu meštra Spliće. A to znači osvrnuti se na evanđelje (četvrtak) Aha, zamisli ti ovoga?! Donose Mu čovjeka invalida, koji ne može hodati. A Isus njemu da su mu grijesi oprošteni... Ma tko Te pita za grijehe? Pomozi čovjeku! Zar ne vidiš da je invalid, nema koraka... E ali Krist Gospodin vidi i kako spada. Vidi i zna da je veći hendikep grijeh nego tjelesna nemoć. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


: 'Lujo znan fale ti miganje. Ma pusti miganje veće bi ti manjkalo da si ima grija. Al i vako moreš gradit Crkvu Božju. Pridaj Kristu kralju karijolu.' Aha dide...

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma isto ne razumin baba Jako ti kažeš da san ti mile a malopri san prolija mliko? Ih Lujo koja šteta? A mile ti znači: volila san te, volin te, i zanavike ću te volit.'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Rujan 2023 (109)
Kolovoz 2023 (133)
Srpanj 2023 (114)
Lipanj 2023 (136)
Svibanj 2023 (118)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790
--
free hit counter

free hit counter
Stavio: 28. 6. 2023