Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

30.04.2021., petak


Tko će dati takve junake Vlaje kao mjesto podno Svilaje. O gorama ko' orlovi brane svoje. Duhovno se poje preko Svilajice kod Vlaške Alkarce, Gospe Sinjske kraljice Hrvata. Plavo more im preko kamena. Na derneku šuplje kolo zaigraju. I staru Hrvacku zapivaju: Uski gaća dugi kunparana biž' te cure eto Ogorana. Oja, noja, oooj.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko su Ogorani? Su šuplje kolo na derneku kod svetog Jure. Oni šta priko Svilajice idu Gospi Sinjskoj Vlaškoj Alkarici. Koji vole i ne daju što Hrvatsko je. Brane svoje još od Branimira kneza Hrvatskoga . S njim su na derneku u Ogorju kod svetog Jure zapivali ojku: Ovo su ti iz kamena dica pomogla ih Marija Divica - Gospa Sinjska kraljica Hrvata. Branimir im je rekao da od Slavonija pa do mora nema Hrvata uski gaća dugi kunparana kao Ogorana.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vječni, sveti, tajnoviti Bože.
Evo, dolazim k Tebi.
Želio bih Te slušati i Tebi govoriti.
Želio bih se uzdati u Te i Tebe ljubiti,
Tebe, i sva Tvoja stvorenja.
U Tvoje ruke stavljam svoje brige,
sumnje i strah.
Ne donosim Ti vjere.
Nemam mira.
Primi me ovakva kakav jesam.
Budi uza me
da bih ja bio uza Te iz dana u dan.
Vodi me da nađem Tebe,
Tebe i tvoje milosrđe.
Želim Tvoj biti,
Tebi zahvaljivati,
Tebe slaviti.
Gospodine, Bože moj.
(Jörg Zink)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna sretni smo što si kao mi čovjek od krvi i mesa. Samo kaži kako djela Božja uspjela si činiti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.12 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Juhuhu Bogu sam drag! Pastirica s. Natalija je i poslije tu. Kava stiže u četiri! ... Ali je i danas se pastirica s. Natalija na moje oči i na oči njegovateljice 'Lj' preobrazila u svoj stvarni lik kraljice. Čim je uzdignula križ Kristov odmah frka-zbrka u redovima nevaljalštine i zloće. A beštija korona kuka: Ajme majci što me ne pobaci, ajme, ku-ku... Iš, iš, iš... Biš' ća iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si djelima si rekao tko si riječima možeš to potvrditi ili možeš muljati.

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.22 sati Oh, rajska Djevo kraljice Hrvata, Gospe Sinjska majko svojih Vlaja. Primi nas naš nered, krš i kamen pa podaj svome Sinu. Ne boj se snaći će On kao i uvijek. Neka tako bude - amen! Eh to tako nešto... A htio sam započeti na mob tipkuljiti svakodnevni 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Da šta ima?! Ima divota od života! Ništa ne boli. Nitko ne tlači. Nětko ne kemija niti muti. Svoj sam imam sebe. Sad ću imat svetu misu! Misa je koncelebrirana. Bit ću sa svima dragim s onima koji su među nama ali i s onima koji su prešli doma. Tu su moji ljudi, tu su potrebna terapeutska sredstva: mob, comp, motomed. I tu voljeni redovnički đir koji i danas od točke do točke ide 'sve u šesnest'. U taj će se đir uklopiti potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je drag naš sakramentalni Isus! Dočekuje nas u bilo koje doba dana i noći. Njegova Ljubav nikad ne poznaje odmor. Uvijek je najnježniji prema nama. Kad ga posjetite, On zaboravlja vaše grijehe i govori samo o svojoj radosti, svojoj nježnosti i svojoj ljubavi. (sv. Petar Julian Eymard)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska našeg roda diko. Rajska djevo kraljice Hrvata. Nema Vlaja junaka koji bi na te što dao. Naše si gore list majka i Vlajina naša. Rijeke svijeta k tebi dolaze, odlazeći odnose milosti što si dala, tvoj pogled blag i smiješak drag. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Oh zora je svanula... Baš je Gospina krunica uz HKR bila. Idemo naprijed u zadnji dan travnja (petak. 30. 4. 2021.). A nego kako nego vedro i veselo. Vedrinom odsjevajući svima i po svuda. Što pak znači kroz sve događaje i susrete od srca snažno, fino i diskretno (riječima samo ako je baš nužno). Hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako budemo živjeli život u perspektivi ljubavi, onostranost će biti samo produžetak, smrti neće biti. (A. Megevand)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, u evanđelju se Isus predstavlja kao: Put, Istina i Život. Zar nam još išta treba?! Smjesta krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Evo što sam večeras (četvrtak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Anđeli svuda oko mene - samo anđeli. Doslovno ova kuća Isusovih ovaca na Fratrovcu je svijet iz snova (p.s. A sanjam samo anđele). Ma ne stvarno nisam dostojan ovih bujica milosti Gospodnje. Ma znaš svu ovu poplavu ljubavi Božje doživljavam kao snažan poticaj: haj budi bolji! Znam morao bih. Ali jer se znam i dalje ću ostati obična tupa i glupa ovca koja ovisi o besplatnoj Isusovoj pomoći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi bismo htjeli da na našem putu nema teškoća, protivština ni muka. Željeli bismo radost bez teških udaraca, uvijek samo dobro bez zla, zdravlje bez bolesti, mir bez muke i uzrujavanja. Tražimo nemoguće, jer nepomućena čistoća postoji samo u raju: dobro, mir, radost, sve je to samo u raju čisto, bez ikakve primjese nemira i boli. (sv. Franjo Saleški)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 5. 2021. Gospodine danas prvog svibnja je međunarodni praznik rada. U Republici Hrvatskoj je to državni blagdan i neradni dan. Danas u subotu liturgijski je svagdan ali možemo se spomenuti svetog Josipa Radnika. U evanđelju slušamo da si svojim učenicima govorio o svojoj biti. O svom odnosu Gospodine Isuse sa svojim nebeskim Ocem. I kažeš: 'Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte.' Gospodine priznajemo malo nam je teže razumjeti odnose unutar Presvetog Trojstva. Ali djelima nas uvjeravaš da si sve što trebamo. Danas trebamo Tvoj blagoslov za sve radnike. A napose Te molimo blagoslovi djelatnike Hrvatskog katoličkog radija. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 14, 7-14)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je vjerni odsjev Božjega sjaja, po naravi Bog, jednak Ocu. To je nedokučivo otajstvo, koje nije dano ljudima shvatiti. Ne stoga što bi nam ga Bog skrivao kao neku tajnu pridržanu sebi i Isusu, već stoga što je ono toliko veliko i našem umu nedokučivo. Naš je um odviše ograničen da bi mogao shvatiti Boga. Isus nam je pokazao Boga u mjeri kolika je nama potrebna da bismo stekli pouzdanje u njega i spasili se, i kolika je ljudska sposobnost da ovdje na zemlji to može shvatiti. U njemu nam se očituje vječni, svemogući i milosrdni Bog, kao Otac. Isus je to očitovao ponajviše svojom smrću i uskrsnućem. (Ante Kresina)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.17 sati Ah, to je to! Imam sebe, svoj ljude, svoj posao. I sve to predajem: Bogu u ruke! Ok. dajem i ovo posve sporedno nemiganje. Ali Gospodin se zbilja brine za Svoju ovcu (mene). Kako je poslao bas pogođene ljude. A udaljio naopake. E a sada dok čekam jednog baš pogođenog - koji se na webu predstavlja kao meštar Splićo. Krenimo sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. A to znaci bacit zeru oko na evanđelje (petak) i reć koju... Aoh, put putuje... Haj saberi se Gospodin govori o najnutanijoj, najdubljoj Svojoj biti. I kaže da je Put, Istina i Život. Isus Krist je sve! Rečenom se nama što dodati. Sve, sve, sve... Naravno sve što normalnom čovjeku treba. A mislim da ćemo se složiti treba mu čime će dohvatiti svijet iz snova. Biti neopisivo sretan. Biti sav svoj i sav za druge. Svakom ali svakom čovjeku: crnom, bijelom, žutom, Arapu, Muslimanu kao i kršćaninu da bi pravo živio treba Put, Istina i Život. Svima nam je potreban Isus Krist. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Rada bi dide čut od tebe štaj to za se reka Krist kralj kad kaže daj Put, Istina i Život? 'Lujo stuć ćeš ti velke skule nebil' to svatija. Za nas Ogorane je dosta svatit daj volja Krista kralja: privati plug i ori.'

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


E baba Jako šta'no dragi Isus za se kaže daj Put, Istina i Život. A šta Mu ga to znači? 'Lujo to ti znači daj dragi Isus sve, sve, ama baš sve. A toj LJUBOV.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.04.2021., četvrtak


Volim tebe iz kamena cvite,
ja sam tvoje iz zagore dite
tu su moji prijatelji stari
od davnina to su znalci pravi
nigdi takve pisme, kruva i vina
ko bi reka iz surovi stina!
Iz ničega tu se radost stvara iz mišine kad se kuša mrva
pa prismoči komad prisna kruva... (iz Koprna)

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah što? Koliko možemo znati o Bogu u sebi? Znamo samo da je bio velikodušan i milosrdan kad je tebe Alkarice moćna, Gospe Sinjska draga poslao k nama. A ko će komu nego svoj svomu. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.49 sati A evo koja sam slova napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'A ća je život vengo fanatažija.' Eto tako sam. A inače sam baš nekako razdragan. Toliko puta od Gospodina uvjeravan da sam Njegova ljubljena ovčica. Ta uvjeravanja osobito su intenzivna u ovom djelu života kad je Isusova ovca raspeta (RBK = raspeta na bolesničkom krevetu). Raspetost Njegove ovce probudila je sućut. Ali i to da Mu je i ovca bila izdana i razbojnicima predana. Koji su je okrutno raspinjali. Sad sa odmakom kažem hvala Bogu što su tako okrutni bili. Da su bili blaži i humaniji sumnjam da bi moja moja Alkarica suzu pustila. I utjehu podijelila Isusovoj ovci i onima kojima je poslana. ... Aha da bila je i naša partirica s. Natalija koja se doima tako suvereno kao kraljica kad uzdigne križ Kristov od kog se odašalje poruka svakoj nevaljalštini i zloći. A to se odnosi i na ovu beštiju koronu: Ima da te nema! Iš, iš, iš... Biš' ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„Gospodine, kome da idemo?“
Ne, ne kanimo otići.
Kome i kamo, Gospodine,
kad znamo da si po Kruhu koji smo jeli
Svoj životni prostor smjestio u nama?
Ne možemo od Tebe, kad bismo i htjeli.
Još i žarom Vina u nama goriš
i sve nas tjesnije privlačiš Sebi,
da stopljeni za sva vremena,
tu živiš u nama, a mi u Tebi.
(S. Walter)


- 15:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On ti otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje; on ti od propasti izbavlja život, kruni te dobrotom i nježnošću. Ps 103

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad Isus Krist kaže da je Put, Istina i Život. Time je rekao živi zaljubljeno hodajući istinskoj Ljubavi.

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.38 sati Haj budi zlatan. Asti sto tko ne bi htio to! E ali ako hoćeš biti zlatan valja pristat biti neznatan. Joj ti i to! Haj, prigni već jednom svoju oholu glavu. Kako to lijepo kaže Kempenac. Idemo sad na svetu misu. Naš krepostima urešeni Anđelko će liftom spustit karijolu (i u njoj ovcu) u kapelu na svetu misu. Isus će ih okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E ta ovca šćućurena u karijoli ovo na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Oh, to ću u sobi đinasticirajući na motomedu jer sad ću imat svetu misu. A ipak se valja se malo sabrat prije početka. 10.32 sati E sada đinasticirajući na motomedu valja spomenut da je ovdje uz nas starčeke i časna sestra Andrijana na svojoj školskoj praksi. Inače je članica redovničke zajednice naše pastirice s. Natalije. I što još? Ha tu je mob, comp, motomed. A tu je hvala Bogu odabrani redovnički đir koji i danas ide 'sve u sešnest'. A vjerojatno će večeras doci i Božji arhanđeo Mihael (na webu je to meštar Splićo). Kojemu je svojstveno da urađuje Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Rekao je: Ovo je moje Tijelo - stoga Euharistija nije lik Njegova Tijela i Krvi, već je to stvarno Krv i Tijelo Kristovo. (sv. Makarije Veliki)

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogorje podno Svilaje gore biser je kršne Zagore. Po Ogorskim njivama i krčima gazili su još stari Dalmati po kojima se Dalmacija zlati. Osamsto i neke putovima tim gazila je vojska Hrvatskog kneza Branimira crtajući lijepu našu - prva crta Hrvatskog Ogorje je bilo.

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.42 sati Oh kako čuti i znati da su nama upućene Gospodinove riječi: 'Dođite k mani svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Aha, to mogu razumjeti samo oni koji se boje vlastite veličine. Koji od nje bježe u svoju malu mišju rupu. Gdje nema pompe i slave al' imaju sve - imaju sebe. Sebe na Božjem dlanu i uživaju u svojoj neznatnosti, zaboravljenosti. To su zbiljske veličine. To se treba željeti. Ma to je djelo besplatne milosti Božje. Tko to može uživati bit prezren, ponižen, odbačen, zaboravljen…? Takav biti i u tome uživati može samo onaj koji je osvjedočen da mu je dovoljna samo Gospodinova ljubav. Takvi bježe od slave i veličine kao vrag od tamjana. Blago njima... Hajmo kak spada u dan pred nama (četvrtak, 29. 4. 2021.). A na oduševljenike Gospodinove spada: vedrom i radošću odsijevati. A to mogu zato jer od srca, snažno, fino i diskretno hvala i slave Isusa a Mariju primjereno časte. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako daruješ badava, ne očekujući ništa, dobit ćeš sve. (Michel Quoist)

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Krist ljubi one koji svojevoljno pristaju biti mali i neznatni. Hajmo se svidjet Kristu i realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Još Hrvatska ni propala dok mi živimo, visoko se bude stala kad ju zbudimo." (Ljudevit Gaj)

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam večeras (srijeda) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Eh kad smo kao novaci bili sa invalidima na Čiovu. Uvečer se molila molitva, nešto kao ova: 'Moj Isuse na počinak trebam poć. Molim Te podaj mi laku noć!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najveća tragedija u životu nije neodgovorena molitva, nego nedostatak molitve. (F. B. Meyer)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 4. 2021. Gospodine danas u petak, 4-tog vazmenog tjedna kada je svagdan u evanđelju nam predstavljaš svoju najnutarnjiju bit riječima: 'Ja sam Put i Istina i Život.' Gospodine Ti si bitak sviju nas. Ti si sve naše. Sve što smo tražili i tražimo. Ti si Ljepota, Ti si Ljubav, Ti si Život koji trebamo. Hvala Ti za milost što smo se susreli. Ne daj da se ikad odijelimo od Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 14, 1-6)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svatko živi u onom vremenu i prostoru koje je najbolje za spas njegove duše, i duša njemu povjerenih. (sv. Edith Stein)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Buy, buy do sutra. Aha to sam utrnuo comp. A zbavil sam i druge ceremonije koje spadaju na ovo doba dana (jogurtić, guska). I sada dok čekam uradbu meštra Spliće. Valjalo bi bacit oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob'. ... Aha, za ljubav Kristovu sve se izdržat da. Sve da budeš posve svoj - posve 'ja'. Nema toga koji to ne želi. Samo za to biti ispriječili su se problemi. Treba biti neznatan, mal i sporedan. Na kojeg veliki ne računaju. Negdje u kutu nikome na putu. To treba voljeti. I treba prigrliti svoj križ. Pazi svoj križ! Onaj o kom Gospodin sve zna. Križ kojega Krist nije dopustio nego pripustio. Znači da je procijenio ako već nešto moraš podnositi to će On za tebe korisno upotrijebiti, ako podneseš to zlo koje te zadesilo. Primjećujete razliku između dopustiti i pripustiti? Također u takvim slučajevima zna se ubaciti Crni i njegove sluge. Muče te i mrcvare - stvaraju ti pakao. To se nipošto ne prihvaća kao Kristov križ - bježi od toga. U sebi možeš za te sluge Crnog izmoliti egzorcizam. 20.51 sati Eto nakon svega što je bilo. Mogu kazat da me Božji arhanđeo Mihael uradija baš kako spada. Ali i zbunio me kako je njemu uzvišenom, stvorenju došlo da se na webu predstavlja kao meštar Splićo? To je da ti stane pamet. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Štaj' to dide tebe tako žestoko gurnilo u život daj od tebe učinilo vojnika Kristova? 'Lujo čujas' šta kaže Krist kralj: ako'š bit velik budi mal i privati svoju nevolju.'

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ti meni baba Jako pripovidaš svojin životon. Ja vidin da ti svaku svoju nevolju s ljubovlju privatiš. Voliš bit mala uz vatru. 'Lujo i imat Gospinu ružarju sa svojin milom.'

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2021., srijeda


Kada ti je teško
i Boga zoveš da ti pomogne,
sjeti se…
možda je toga časa nekome i teže,
jer i drugih ljudi ima.
Možda baš tada
On na rukama nosi onemoćale…
Ali nije te zaboravio,
On zna
koliko sam možeš izdržati.
(Antun Matošević)

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna kaži kako bit malen kao ti jer i mi rada pravo živjeti.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati Ah. 'Smiluj se nama i cijelome svijetu Gospodine.' Jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR uslijedio je poticaj: haj na web Isusova ovco! A što? Gledam na facebook... Ove naše najodgovornije u domovini svađaju se, ruše mi dom. Tužan sam. Nije ovo zavrijedila moja Hrvatska. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Bogu hvala za našu dobru pastiricu s. Nataliju koja mi je donijela novu kemijsku olovku. ... E ali naša se pastirica preobrazila u kraljicu čim je uzdignula križ Kristov. Odmah pomutnja u redovima nevaljalštine i zla. A ova beštija korona izvan sebe je od kriza Kristova jer zna neće dobro proći u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Postati čovjek ljepše je nego postati kralj. (A.G. Matoš)

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hoćeš li biti mudar, uman, uzoran i uspješan? Poslušaj savjet Krista Gospodina: ne mari za slavu i veličinu, pronađi, traži, traži svoj križ prihvati ga i uzljubi - uspjet ćeš!

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati A kako naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Red je da ta ovca sjedeći u karijoli na mob istipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima sređen, uredan, normalan život. U čemu me ne priječi to što nogama ne migam. Migao, nemigao to je tako sporedna stvar kad se svojim poslom mogu baviti 100% valjano. A što je najljepše i najhumanije nitko me neprisiljava da promigam. 10.41 sati Evo sada poslije svete mise u sobi đinasticiram na motomedu. Ha, malopri sam bija učinit posa - paa, nije bija loš. Bogu hvala što će i danas meštar Splićo doći i uraditi Isusovu ovcu u skladu s njenom karizmom, u totalu spiritualno-fizikalno. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Ivan Berchmans svakoga je jutra u svitanje odlazio u crkvu. Jednom ga je njegova baka upitala: 'Zašto tako rano odlaziš?' Sveti je dječak odgovorio: 'Da zamolim Boga za blagoslov, sada smijem ministrirati na tri svete Mise prije nego li odem u školu!'

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ponos i dika Hrvata-Vlaja


Gospa Sinjska, Cetina i Svilaja ponos su i dika Hrvata - Vlaja. Svilaja ih ka peka pokriva. dobra Ruka koja od zla čuva. Cetna moru teče i daje bit u svemu. Krila su im Gospa Sinjska, Vlaška Alkarica - kraljica Hrvata.

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubavi, nauči me ljubiti!
Ljubavi, koga bih ljubio ako ne Tebe, koji si me ljubio prvi! (Johann Michael Sailer)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.00 sati Hajmo, idemo, krenimo, baš kako spada u sriduuu! Hoću reć uđimo u srijedu, 20. 4. 2021. Zanosno i radosno jer Isus koji je naše sve. Nije k nama došao da nas sudi nego da nas spasi. On nema veze sa nekakvim namrgođenim bogom uhodom, tragačem, njuškalom... Sve su to slike naše bolesne mašte. Isus Krist je naš Bog - po mjeri čovjeka. Ni prestrog ni preblag. Uostalom oni koji susreli Krista Gospodina nikom i ničem ne daju da ih odijeli od Njega. Isus je njihov najstvarniji život. Isus to je Sreća, to je Ljubav, to je Mir. Eto baš zato vedrinom odsijevajući čitav ovaj dan hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus Krist nije došao suditi svijet nego spasiti. A mi ćemo Isusu pomoći ako krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živi jednostavno, samozatajno i dobrodušno. Neka te ništa ne odvuče s puta koji vodi kraju tvojega života, kamo trebaš stići neokaljan, spreman i smiren. (Marko Aurelije)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što sam večeras (utorak) išao napisat olovkom u blok makar se ništa ne vidi (jer nema tinte). Ali kao vježba za spas rukopisa - može proć: 'E to je to - što sam tražio! Trpljenje je sredstvo za efikasnu molitvu. Mislim da shvaćam zašto ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) traje za sada osamnaest godina (18 god.). U pitanju je podrška velikom projektu Crkve. Ma Gospodin je nevjerojatan. Ne obazire se naše želje. Posve je usmjeren na naše potrebe. A fakat je tako. Ne znam bi li Ga imao apetita moliti za ovu raspetost (RBK). Posve sam u plodu koji se samo ovom raspetošću (RBK) može doseći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav je duhovna moćna sila i događa se samo na čovjekovoj duhovnoj razini. Naše prazne posude možemo napuniti samo na Izvoru Ljubavi, istine, ljepote i dobrote... samo ugniježđeni u Bitak možemo upijati energiju Bitka, ljubavi, i dopustiti da se ona prelijeva svuda oko nas. Jer čovjek je spoj četiri bitna područja: biološkog, psihičkog, antropološkog i teološkog, i sva ta područja treba u sebi razviti da bi ostvario sebe kao cjelovitu osobu. (Tomislav Ivančić)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 4. 2021. Gospodine danas u četvrtak, 4-tog vazmenog tjedna je blagdan svete Katarine Sijenske, djevice, crkvene naučiteljice i zaštitnice Europe. A u evanđelju slušamo kako nam daješ zlata vrijedan prijedlog. Svi mi želimo biti mudri, umni i uzoriti. A Ti nam kažeš ako hoćeš biti takav onda budi malen i neznatan. Onda prihvati svoj križ i uzljubi ga. Tada ćemo moći čuti i razumjeti Tvoje riječi: 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Gospodine Isuse Kriste Odmore naš. Žao nam je što smo odbacivali križeve samo zato jer su bili teški. Podsjeti nas da smo sebi i Tebi rekli da se za Tvoju ljubav sve izdržati da. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-30)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.23 sati E naš Isusek govori: 'Nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti'. A te neke priče da je Bog neki strogi mrgud, da je Bog uzvraća udarac su proizvod naše bolesne mašte. E da kažem: ovo što tipkuljim na mob ispred upaljenog compa je večernje 'Razmatranje uz mob' dok čekam da me meštar Splićo uradi kako spada. On to zna da na Isusove ovce spada spiritualno - fizikalna, potpuna i cjelovita uradba. E još valja kazat da je Bog do u sitnicu pravedan premda neizmjerno milosrdan. Gospodin nije naivna dobričina. Sudac je ali pravedan! Kod Gospodina se na divan način isprepliću pravednost, jasnoća milosrđe i blagost. Što je ime za Njegovu ljubav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide velka ti vala! Gledajuć tebe naučija san da naš Krist kralj nije niki mrgud Bog neg milostivi i blagi - makar je Svemogući. 'Lujo moć je u blagosti.'

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako ako Božje oko svagdi gleda i ništa Mu sakrit ne da. Undaj me straj jer nisan baš naj. 'Lujo akos za me zlato i mile moj undas' za dragog Boga ijujuuu...'

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.04.2021., utorak


Naučio sam... da trebamo biti zahvalni što nam Bog ne daje uvijek ono što tražimo.
Naučio sam... da uvijek možeš za nekoga moliti, kad nema snage da si može pomoći na drugi način.
Naučio sam... da je biti ljubazan važnije nego biti u pravu.
Naučio sam... da ljubav, a ne vrijeme, liječi sve rane.
Naučio sam... da svatko koga sretneš, zaslužuje da ga pozdraviš s osmjehom.
Naučio sam... da dobre prilike nikada nisu izgubljene; netko će se uvijek poslužiti onima koje ti propustiš.
Naučio sam... kada se naučiš živjeti u luci gorčine, sreća će se uvijek sidriti negdje drugdje.
Naučio sam... da ne mogu odabrati kako se osjećam, ali da mogu odabrati što ću napraviti u vezi toga.
Naučio sam... da svi žele živjeti na planini, ali da se sva sreća i rast događaju dok se uspinješ.
Naučio sam... da je dobro davati savjet samo u dva slučaja: kada ga netko traži ili kada je pitanje života i smrti.
Naučio sam... kada planiraš osvetiti se nekome, time samo dozvoljavaš sebi da te ta osoba nastavi vrijeđati.
Naučio sam... što imam manje vremena, više stvari mogu napraviti.
(A. Rooney)

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 'Smiluj se nama i cijelome svijetu'. Baš je bila krunica Božanskog milosrđa uz HKR. A uslijedio je i poticaj: haj na web Isusova ovco! A što? Eh kako činiti samo što želim činiti? Dakako potrebna je jasnoća. Potrebna je usmjerenost cilju - ciljevitost. Za to imati potrebna je Božja milost. A baš za tu milost sada sam imao krunicu. U 16 sati doci će njegovateljice: 'Lj' i Ana a vjerujem da ću i kavu dobiti. Pa za comp. Pastoralni poslići na web župi dok ne dođe meštar Splićo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kad je dijete materine naravi se kaže se da je kao mater. A Gospa Sinjska je i ista kao njen Sin jer Ga je nasljedovala.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.33 sati Premda se ne vidi (jer nema tinte) ali u blok sam pisao: 'Ah ne vidi se...' E takvi smo mi sve što učinimo mora se vidjeti. Mora biti 'crno na bijelo'. Treba nam uvjerljiv dokaz. Pusti ti podrazumijeva se. Pretpostavke kao i vjera ne stoje dobro kod racionalista kakvi su mnogi. ... Jos je nema ali sad će svaki čas naša pastirica s. Natalija. Koja u kraljevskom zahvatu uzdigne križ Kristov pred kojim svaka nevaljalština i zloća struuug u mišju rupu. A i beštija korona gleda ima li mjesta za nju kugu. Iš, iš, iš... Biš' ća od svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako je Sveznajući i Milosrdni onda Bog ne može biti sudac. Nije, ne sudac - i gotovo!

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.28 sati Priče, priče... Ma pusti priče! Konkretno! Realno! A ima Bogu hvala čitav dan redovnički đir. Sad prije svete mise započinjem na mob tipkuljiti 'Glas iz krpa'. Poslije svete mise ako bude trebalo što dodati. To ću učiniti đinasticirajući na motomedu. Kad ću još složiti: Modravsku kapljicu, babu Jaku i dida Majora. A tu su: mob, comp i motomed. Sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. Hvala Bogu u taj đir će biti uklopljena potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce koju će izvesti fiziomaher meštar Splićo (stvarni identitet mu je Božji arhanđeo Mihael) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad god primiš svećenički blagoslov na sv. Misi, Krist ga na Nebu potvrđuje. (p. Martin von Cochen)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ki peka pokriva, bit ce Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, ko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nima žešći od Ogorana.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.45 sati Ozana Kotorska... Ah zaljev Hrvatskih svetaca. I mjesečne duhovne vježbe na otoku Gospe od Mělosti u Boko Kotorskom zaljevu. Bile su to prve duhovne vježbe 1983 na ovom 'putu bez sna' - za postat redovnik Isusova ovca. Dugo, dugo je bilo to. I duhovne vježbe, obnove, seminari, studiji ovi oni... Ali koliko sam uspio biti Isusov to najbolje govore djela. Ah, djela... Hajmo u ovaj novi dan (utorak, 27. 4. 2021.) Čineći sve na veću slavu Božju. Korak prvi bit će za koji tren, Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako tako pametno besidiš kudas' sa velki skula a ne od ovaca. Reci gdis pokupila tolku pamet? 'Lujo radi šta radiš ovce su mi pričale dok su pasle travu.'
- Ogorski silo je za mene prekrasno, originalno. Neka vas blagoslovi i čuva Majka Marija.
- A super!! hvala dragi pater
- Ajme svitu šta je pametna!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne odustajmo pomagati drugome, čak i onda kad smo sami izgubljeni. Nema li mnogo dobrih liječnika, koji su i sami bolesni. (sv. Franjo Saleški)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isusove riječi: 'Djela o meni svjedoče tko sam!' I nas orijentiraju i kažu: ako si doista to što jesi. Kreni sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Više učini onaj tko hoće nego onaj tko može.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 4. 2021. Gospodine a danas u srijedu 4-tog vazmenog tjedna u evanđelju slušamo Tvoje riječi: 'Ja nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti.' Hvala Ti za ove predivne riječi Isuse Kriste Spasitelju naš. Ti si jedini, apsolutni Bog. Sve one slike o namrgođenom, ljutitom, bogu osvetniku su slike naše bolesne mašte. Hvala Ti za riječi koje si nam uputio: ljubavlju vječnom ljubim te. I mi Tebe Gospodine ljubimo, i sve one koje si nam dao. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 12, 44-50)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad se čovjek iznevjeri Bogu, nema više razloga da bude bilo kome vjeran.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Iz bloka: 'Kako'no su pivali Kmanski berekini? O Ana, o Ana...' E danas (ponedjeljak, 26. 4. 2021.) poslije podne sa njegovateljicom 'Lj' došla je nova njegovateljica Ana. Valjda će biti uz nas starčeke dok se iz Njemačke ne vrati njegovateljica Jadranka. A kako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (utorak). A ma znate izazovne su ove Isusove rijeci: 'Djela svjedoče za mene.' One i nama daju orijentaciju: Pusti ti priče da si ti uvjereni vjernik, da ideš na 'vjerkač' i na misu. Djela su ta koja govore tko si. Osobno znam one koji ne znaju ništa o vjeri niti idu u crkvu. A njihova djela govore da su bolje shvatili Gospodina Isusa Krista od jednog koji je magistrirao teologiju na Rimskoj Gregorijani. Djela, djela ona govore. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ako'š i ti bit vojnik Kristov. Dobroj štas' to odredija bit kod Isusovi ovaca. Tako ćeš moć ki pravi vojnik Kristov znat sve i ništa više.' Dide a štaj sa MAGIS?!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tako pametno besidiš kudas' sa velki skula a ne od ovaca. Reci gdis pokupila tolku pamet? 'Lujo radi šta radiš ovce su mi pričale dok su pasle travu.'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2021., ponedjeljak


Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! (Rim 12)

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani (1 Pet 3, 9)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Djevo sveta ti Alkarica si moćna i utjeha neizmjerna...' časte te puci širom svijeta. 'Pomogla ti si svome puku kad'no pod Sinjem bjesnio boj.' Pomogla ti si ovci svoga Sina kad raspinjana bila. Svojom suzom neizmjernu joj utjehu dala. Ah, te tvoje riječi su kao i one tri slatke. I ja tebe volim: neopisivo!

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.07 sati 'Smiluj se nama i cijelome svijetu Gospodine' Aha i danas sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Pa je uslijedio poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Procjenjujem da će mi web biti svakodnevna konstanta dok sam u ovoj 'plačnoj dolini'. Što se tiče mene ovo sa web-om mogu fino uklopiti u svoj uobičajeni redovnički đir. Tu su razmatranja i molitve koje su dio redovničkog đira. A onda tu su i tekstići za nove libriće - to može biti apostolat. Tako stvari stoje sto se tiče mene. A ova kuca blog.hr ako bude htjela ovo držati. Ma Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Znamo Gospe Sinjska ti si ti, a mi mi. Ali voljeli bi i mi ljubit Sina tvog kao i ti. O Gospe Sinjska pomozi nam.

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svevišnji, slavni Bože,
prosvijetli tamu moga srca
i podaj mi ispravnu vjeru,
sigurno ufanje
i savršenu ljubav,
smisao i spoznaju.
Gospodine,
da izvršim Tvoju svetu
i istinsku volju.
(sv. Franjo Asiški)

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati A išao sam opet pisati onom olovkom koja je pokazivala znake da joj s tintom nešto nije u redu. Pa je bila počela pisati i pokušao sam napisati: čudo, čudo! Pravo pravcato čudo! Htio sam još napisati: ima tinte! Ali iscurila je do kraja pa se to zadnje ne vidi. Ma dobro, uspjela je vježba ruke za rukopis. ... Aha, je bila je i kraljica, naša pastirica s. Natalija koja jel' uzdignula križ Kristov u redovima nevaljalštine i zloće panika. A i beštija korona se sva izneredila. Sve će to: iš, iš, iš... Biš' ća iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne želim činiti ništa
doli volje Tvoje.
Nauči me moliti.
Ti moli kroz mene.
(Francois Fenelon)

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Misao ili vjera? Ne! Jer ako je misao onda je to samo ako je vjerom prosvijetljena.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.34 sati Hajmo sad kako spada spustit se liftom pa drito u kapelu na Vrata zamoliti Isusa Krista da prođemo spasenju koje je za nas postigao svojim raspećem na križu. Eto zamolit ću Isusa da pridruži Svome raspeću i raspeće na bolesničkom krevetu svoje ovce. Kako bi Mu i ovca bila supatnica i suotkupiteljica svega. A ovo što na mob tipkulji ta ovca je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ima sad u 10 sati sveta misa. Pa će biti đinasticiranje na motomedu. A ima, ima... Tu su: mob, comp, motomet. A tu je i redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. A uza sve to večeras radosno iščekujem meštra Spliću da uradi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mnoga čuda stvaranja nas mogu ispuniti čuđenjem i divljenjem. Ali, kada govorimo o presvetoj Euharistiji, možemo reći da ovdje možemo naći čudo Božje ljubavi za nas…. Je li ikada bilo, ili će ikada biti, plemenitije ili velikodušnije ljubavi od one koju nam je Bog pokazao u sakramentu ljubavi? (sv. Marija Wianney)

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ne znan kako to baba Jako al' tvoje ovce su pravo dobre. 'Lujo ti kažeš da san ja dobra. Ako san dobra unda su i ovce take. Eh hej Mrkova gdiš' tamoj vuk, av, av...'
- Hvala dobri brate. Pravi ste. Bog vas blagoslovio.
- Haaaha da dabar pastir to je umijeće pozdrav ti
- Hvala. Točno je tako, ovčice su poprimile dobrotu, kao i mi župljani od poučnih propovjedi. Svako dobro

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Trpljenje je put preobrazbe i bez trpljenja ništa se ne može preobraziti. (Papa Benedict XVI)

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čuli smo da je Isus Put, Istina i Život. A danas nam se predstavlja kao Vrata? Zato da prođemo kroz ta Vrata i realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.35 sati Aha to smo ponedjeljak, 26. 4. 2021. Zar već? Burno i sadržajno se raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) živi - nikad ali nikad dosadno. Makar već 18 godina - za dosadu se nema vremena. Nikom nije dosadno kad zna zašto živi. A ja znam zašto sam otvorio okice 2003! Ja znam! Ja znam!!! Da mi je i danas vedrinom odsijevati. Srcem nasmiješenim svakog susretati. I čitavim sobom diskretno ali raskošno hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A evo što sam večeras (nedjelja) olovkom pisao u blok kao da se vidi. A u stvari se ništa nije vidjelo jer je olovka bila bez tinte. Što mi nije bilo ni važno bitne su bilo kretnje ruke da spasim rukopis od propadanja: 'Moj Isuse evo pada noć. Pošalji mi andjele da imam miran san. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad volite svoj posao, svaki dan je blagdan.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik je sveti Marko, evanđelist i mučenik, vjerni pratitelj apostola Petra i Pavla. Rodio se u Jeruzalemu oko godine 10. Prema Djelima apostolskim ime mu je bilo Ivan, zvan Marko. Bio je sin Marije u čijoj se kući okupljala prva kršćanska jeruzalemska zajednica. Smatra se da je on onaj mladić koji je pobjegao bez odjeće kad je Isus uhvaćen (Marko, 14, 51-52). HIiM

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pitanje:
Franjevci imaju svoje Franjevke Klarise (i svoje franjevačko Pravilo)
Dominikanci imaju svoje Dominikanke (i svoje augustinsko Pravilo).
Kartuzijanci imaju svoje Kartuzijanke (i svoje benediktinsko Pravilo)
Isusovci imaju svoje Ignacijansko Pravila, ali gdje su im Isusovke (facebook)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 4. 2021. Gospodine danas u utorak 4-tog vazmenog tjedna je svagdan. Ali možemo se spomenuti i blažene Ozane Kotorske iz zaljeva Hrvatskih svetaca u Crnogorskoj Boki Kotorskoj. A u evanđelju slušamo kako si opet dijalogizirao sa svojim protivnicima. Oni su Ti govorili: 'Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!' A Ti si im Gospodine rekao: 'Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih činim u ime Oca svojega - ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca.' Evo Gospodine nas mi jesmo od Tvojih ovaca. Hvala Ti što se brineš za našu duhovu okrepu preko vjerskih knjiga, novina i vjeronauka. Prepoznajemo Tvoju želju da ne budemo slijepi nego zreli vjernici. Hvala Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 10, 22-30)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OGORJE, učenici šk, god. 1973/74


- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Eh ovo smiješak Neba! Uvijek sam volio imati razmatranja brzim hodom Zagrebačkim ulicama i parkovima. A sada zamisli tim istim nogama okrećem pedale motomeda. Nogama migam u svom Zagrebu. Sad se recimo spuštam brzim korakom Bukovčevom do Maksimirske šume. A razmatranje ide tako tipkuljim 'zlatnim palcem' po mobu. Baci ću zeru oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju... Aoh sad je Isus Vrata. Prije je reko da je Put, da je Istina, da je Život. Gospodin je sve stvorio i u sve je. Pazite ovo nije heretični panteizam. Gospodin je osoba. A ovo su slike kojima se pokušava objasniti njegova bit. Ovom slikom da je vrata želi reći da je On ulazak u život nama primjeren. U taj život se ulazi krštenjem i prihvaćanjem evanđelja kako ga Crkva tumači. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oči koje su plakale bolje vide. (Ivo Andrić)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Slušaj Lujo za bit dobar vojnik Kristov najprvo moraš bi dobar čovik i ugledat se u Krista kralja ki Dobrog pastira.' A dide iće to čin iman tebe i babu Jaku.

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ne znan kako to baba Jako al' tvoje ovce su pravo dobre. 'Lujo ti kažeš da san ja dobra. Ako san dobra unda su i ovce take. Eh hej Mrkova gdiš' tamoj vuk, av, av...'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2021., nedjeljaKamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Ps 118

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska djevo sveta ti si vrata, ti si pristup istinskom životu svom Sinu Kralju kraljeva i Gospodaru gospodara. O Gospe Sinjska budi nam spas

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.08 sati E baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR a onda je uslijedio nesmiljen poticaj: haj na web Isusova ovco? A što? U četiri će njegovateljica 'LJ' izvadit iz 'krpa' Isusovu ovcu. I već znam donijet će i kavu za svog "Zagorca'. Stavit za comp da uredim neke web pastoralne posliće. Kako je oznaka ovog perioda raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) svojstvo. Što pak znači svoj sam na svome sa svojima. Svi moji su u mom srcu. S njima se susrećem ili u kući, ili u gradu na Cvetnjaku uz kavu (sad ne zbog ove beštije korone) ili se čujemo preko moba. E tako ću se i dana čuti sa svojima u Solinu (seka Iva) Bit će kave srrrk... I ćakula - bakula će poteci i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kakav si pastir si prema svojima - sebi povjerenima? Nije dobro ako samo gledaš kakvo ti runo i mlijeko daju. Budi bez vlastitog interesa, dobri pastir - kao Isus. (knev 4 uskrs c)
- Nedjelja je dobrog pastira. U društvu Laudato TV sam bila u Vatikanu i gledala prijenos misnog slavlja. Sada spremam ručak sama za sebe. Pomoli se da bude, ukusan i slastan. Uz sunčane pozdrave iz mojeg malog 'carstva' u Bregani, pomoli se za moje bolne zglobove, kralježnicu, mišiće, kao i za sve one koji mi pomažu....

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Iz bloka: 'Dobri pastir? E on daje život za svoje. A Isusova ovca ga nije dala. Pih! Za ništa si ovco jedna! ... A kako su uz nas jutros bili krepostima urešeni Anđelko i njegovateljica 'Lj' ali ne i naša pastirica s. Natalija. Zato će u društvu anđela Nebeskih sada pasti Zdravomarija. Da moja Alkarica satre svaku nevaljalštinu i zloću! A ovoj beštiji - divljakuši koroni neka kaže da za nju nama kruha u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji si Voda živa, napoji suha srca
i da u Tebi boravim.
Ti, koji si Loza, daruj nam Život
i da u Tebi boravim.
Kruše nebeski, hrani naše duše
i da u Tebi boravim.
Sjajna Zvijezdo jutarnja,
rasprši našu tamu.
Kneže mira, daj nam Mir.
O Slugo, nauči nas služiti.
O Ti koji si Istina,
prosvijetli naš razum.
O Ti, Pravedniče i Sveče,
oslobodi nas svakog grijeha.
O Ti koji budiš i podržavaš vjeru,
oslobodi nas sumnje.
O Ti, Uskrsnuće i Živote,
oslobodi nas smrti.
(sv. Ambrozije)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kuc, kuc... Ovdje Tvoja ovca Isuse - otvori da se po Tebi spasim.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati Ma da me ubiješ ne znam zašto sam stavio ovo zadnje: 'Kakav pastir, takvo stado.' E danas je 'Nedjelja Dobrog pastira'. Sada ćemo mi ovce tog Pastira slaviti svetu misu. Pa će ovu ovcu, krepostima urešeni Anđelko stavit da đinasticira (na motomedu). A onda slavljenički dalje... Od točke do točke cijeli dan redovnički đir 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marko Rađa, otac pradjeda Isusove ovce 9. II. 1883. kupuje zemlju Zlopolje od Blaža Raičić pk. Ivana iz Vinova (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Qualis rex, talis grex. = Kakav pastir, takvo stado.

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Upravo sada trebam duševne snage, trebam crpsti iz nepresahnjivog vala Ljubavi, iz one svesilne moći Euharistije. (Ivan Merz)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Aha, nedjelja smo Dobrog pastira. A 'Pastir dobri daje svoj život za svoje ovce' tako kaže evanđelje. Još kaže da ih brani od vukova. Tiče me se ovo! Jer sam ovca koja se našla u ulozi pastira. ... Ha ma Bogu u ruke! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je kaže Dobri pastir. Na nama je da se što bolje uskladimo s tom ulogom i realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Život brzo prolazi. Na zemlji svemu dođe kraj. Nestaju nam najdraže osobe i dragi predmeti. Samo Bog ostaje, samo se On ne mijenja. (Tecla Merlo)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što sam večeras (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Baš sam brevijario svoje redovničko kad nazove me časna sestra. Koju znam iz Osijeka sa duhovnih vježbi koje je vodio p. Slavko Pavin, 1988. Kaže da je došla brinuti se za svoje časne zaražene od korone. Ah ta korona, divljakuša jedna. Haj, zdravi i veseli bili!


- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo ljubav može stvarati, graditi i obnavljati, samo se ljubav može radovati, nadati i vjerovati, samo ljubav ne poznaje i ne priznaje smrt, tamu i neznanje. Samo ljubavlju, jedinom sponom koja nas veže s Trojedinim Bogom, možemo spoznati i razumjeti božansku mudrost, milosrđe i svemogućnost, možemo dodirnuti i naslutiti tajnu Triju jednakih, a ipak različitih Osoba, iz kojih zrače blagost, poniznost i poslušnost, Osoba koje se potpomažu, te zajedno časte i slave. (Jakov Džolić)

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Važno je i u najbesmislenijoj patnji otkriti Božji plan, uhvatiti Stvoriteljevu misao i u njoj smisao. Tad je moguće izdržati sva obespravljenja i poniženja. Nad Isusovom patnjom lebdi nada uskrsnuća. (Tomislav Ivančić)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 4. 2021. Gospodine, u četvrtom smo vazmenom tjednu. A danas u ponedjeljak, slušajući evanđelje dao si nam mislit? Znamo da si za sebe rekao da si Put, da si Istina, da si Život. A danas kažeš da si Vrata, doslovno ovim riječima: 'Ja sam vrata… kroza me tko uđe, spasit će se.' Ma Gospodine Isuse Kriste Ti si sve naše. Podaj nam milost Tebe nasljedovati i svaki dan više ljubiti Tebe i one koje nam šalješ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 10, 1-10)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako želiš imati udjela u Kristovu kraljevstvu, moraš živjeti po Njegovu uzoru. (sv. Jeronim)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.24 sati E ako je ovo doba dana onda đinasticiram (na motomedu) i tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju. ... Aha, u središtu pozornosti je Dobri Pastir. Isus Krist u najljepšem izdanju. Nema toga tko Ga takvog susretne da ne poželio biti Njegova ovca. To je motiviralo mnoge da budu Isusove ovce = isusovci. Ha, svi smo mi ovce i pastiri. Naprosto život je tako funkcionira. Svatko je nekom podložan, mora ga respektirat, uvažavat ili slušat (nikad slijepom poslušnošću). A svakom je netko povjeren. Za nekog smo zaduženi da se brinemo. Nije dobro to gledat način: tko je glavni a tko podložnik. Ili tko je šef a tko šljaker. Uloge nam Gospodin daruje a sa ulogama i potrebnu karizmu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'E Lujo vojnik Kristov kad je dobri pastir i kad život svoj daje za koje triba - unda dobiva od Krista kralja vidijas' šta.' Dide ja jesan pastir, a sad baš dobri? 'Ne znaš ti al' zna Alkarica.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NE POVLAČI SE, 4B Vazmena, Iv 10, 11-18; Palma, 11. svibnja 2003.


U jednoj gradskoj župi, svećenik je djeci propovijedao o Isusovoj prispodobi o pastiru i ovcama. I, da i njih uključi, zapita: «Što pastir radi ovcama?» Podigne ruku jedan dječačić - «Striže ih.» Točno. Pastiri imaju korist od svog posla: vunu, mlijeko, meso. No, evanđelje govoreći o pastiru stavlja naglasak da se pastir brine za ovce, hrani, i štiti od vukova. Bog je Dobri Pastir, o njemu psalmist piše: «Gospodin je pastir moj» (Ps 23), te nastavlja kako oni koji su mu povjereni ni u čem ne oskudijevaju, izvodi ih na zelene pašnjake, dovodi na tihane izvore, krijepi im dušu. Ne trebaju se ničeg bojati, pa makar i dolinom smrti prolazili – jer njegovo štap utjeha je njima.
Pastir poznaje svoje ovce. Poznaje ih jer ih voli. Samo onaj tko nas voli uistinu nas i poznaje. Bogu nismo bezlično stado; nismo mu apstraktni JMBG broj, već nas zna u dušu. Dragocjeni smo mu do te mjere da za nas daje svoj vlastiti život. Dobri Pastir je ono Janje koje se za nas žrtvovalo raširivši ruke na križu da nas spasi, i uskrsnulo da nas čuva. Svoje ruke širi za sva vremena da svakog dosegne, i treba naše da mu ih dadnemo – da po našim rukama zagrli čitav svijet. Dio svog autoriteta prenosi na nas. Da onima koji su nam povjereni budemo pastiri, a ne goniči. Da nam budu važni oni, a ne tek njihova vuna i mlijeko. Dakako, možemo ih i strići, ali ne i guliti.
Zapravo, pozvani smo biti i pastiri i ribari. Ribarskim udicama ih privlačiti, pastirskim štapom ih braniti. Udica je svjedočanstvo našeg života, ono svjetlo koje druge privlači; a pastirski štap naša je požrtvovna ljubav.
Dobri pastir nikad ne uzmiče. Ni kad je okružen indiferentizmom, ni kad se svađe i ogovaranja začnu; ne sustaje ni pred sviješću vlastite slabosti. Znate onu priču o Petru koji se povlačio iz Rima da spasi glavu, kad su započele nevolje. I susretne Isusa koji ide prema gradu, pa ga upita: «Kamo ideš Gospodine?», «Idem u Rim da me razapnu.». Ganut, Petar se vratio. Nema povlačenja. Ako treba stradati, stradaj boreći se. Dopustite jednu anegdotu čisto zbog vedrine, ali uočite i onu drugu poantu: ma kakvi da su, pastiri uz povjereno stado ostaju boreći se sa sobom i oko sebe za sebi povjerene.
Našla se četiri svećenika prijatelja, koji su nekako uhvatili vremena unutar svojih mnogih obaveza. I poveo se iskren razgovor. Prvi se povjeri kako mu je strašno teško jer je počeo previše piti. Drugi u tom ozračju povjerenja prizna da se kocka, i užasno mu je jer pri tom uzima novac koji dobiva od vjernika. Treći olakša dušu priznanjem da se spetljao s udatom ženom. Četvrti kaza kako je izluđen od obaveza postao prava baba - sve što čuje u povjerenju odmah ispriča drugima.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako dostaj da gledan kako ti paziš svoje ovce odma znan šta bi priča o Dobrom pastiru - Isusu. 'Lujo jesan li rekla tiš' bit misnik Isusova ovca pa'š predikat.'

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dobri pastor (knev 4 users c)


Kakav si pastir si prema svojima - sebi povjerenima? Nije dobro ako samo gledaš kakvo ti runo i mlijeko daju. Budi bez vlastitog interesa, dobri pastir - kao Isus. (knev 4 uskrs c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2021., subota


- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati E jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR tu je smjesta i poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma trebao bi još složit babu Jaku i dida Majora. Ono što me veseli od četiri je tu naša pastirica s. Natalija. Pitao sam je što je sa cijepljenjem nas starčeka Isusovih ovaca protiv ove beštije korone. Kaže da joj još ništa ne javljaju iz ambulante. Ah da li da želim ili ne želim... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah Gospe Sinjska toliko se za nas brineš jer nas ljubiš. Ako Sin tvoj za se kaže da dobri Pastir ti si Gospe pastirica naša. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za povjerene se se smiješ brinuti zbog vlastitog interesa samo ako ti je interes dobro povjerenih.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.10 sati Evo koja sam slova napisao olovkom u blok za spas rukopisa od propadanja: 'Oznaka ovog perioda raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je što imam posla samo sa dobrim ljudima, autentičnim nasljedovateljima Krista. Oni su i najčešće prisutni na web zupi: meštar Splićo, Anđelko, moje Pečnik-ove, seka Iva. ... Aha je bila je naša pastirica s. Natalija i kao kraljica uzdignula križ Kristov od kog svaka nevaljalština i zloća odmah struuug u mišju rupu! A i beštija korona gleda ima li za nju mjesta u mišjoj rupi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji si iznad nas,
Ti, koji si u nama,
neka Te svi vide - i u meni!
Da ja pripremim
put za Tebe,
da Ti zahvaljujem
za sve što mi se dogodi,
da pritom ne zaboravim
nevolju drugih!
Održi me u Svojoj ljubavi -
tako kako Ti hoćeš,
da drugi ostanu
u mojoj ljubavi.
Podaj mi čiste misli
da Te ugledam,
misli da Te ljubim
i Tebi služim;
daj mi vjeru
da u Tebi ostanem.
(Dag Hammarskjöld)

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je htio da budemo sretni i zato je usadio u nas potrebu za srećom, ali On je htio da budemo sretni svi zajedno, ne odijeljeno, i zato je ugradio u nas potrebu za ljubavlju. Stoga ljudi mogu biti sretni samo kada vole jedni druge. (Tolstoj)

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.02 sati Ha, pa ne znam smijem li se prepoznati u onoj Gospodinovoj: 'Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Jer i ako jesam pastir pitanje je koliko sam dobri. A meni povjereni nisu ovce nego mladi briljanteni. Ali fakat sam bio spreman za njih sve učiniti. Da, pa i život za njih dati. 12.14 sati 'Aj Bog Vlaju!' Ma taj meštar Splićo. Meni samo Vlaju, Vlaju... Kao da i on sumnja da sam to a ne rođeni Zagorec. E bija me je uradit. Doša je trunku prije svete mise. Pa poslije kako spada. Gospodin neka ga blagoslovi. A kako je ovo onaj preglednik dana 'Glas iz krpa'. Sve šta moren još kazat se zna 'sve cviće cvita' (baba Jaka). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tri su razloga koji nas moraju poticati da pristupamo k stolu Gospodnjemu:
1. Jer nam Isus Krist to nalaže, ako hoćemo da postignemo život vječni.
2. Jer nam je to u velikoj mjeri potrebno da se ojačamo protiv napadaja đavola.
3. Da se svijeta odrečemo i posve se uz Boga prislonimo. (Ivan Marija Vianney)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uzet ću čašu spasenja i zazvati ime Gospodnje. Ps 116

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.25 sati Pa bah, a što ako je onaj 'tres' 2003 najveća sreća života. Jer fakat od tada klija život kojeg sam tek sanjati mogao. To bi mogli nazvati 'resetiranje' jer sve se nanovo posložilo. Pravo za reć ni ne znam što sam htio kazat. A bit će da je ovo nedosanjan san. Ipak morat ću još: hrrr... Bogu u ruke! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Silna je prema nama ljubav njegova, i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka! Ps 117

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad Isus pita svoje: Da i vi ne kanite otići. Petar u ime svih: Bez Tebe smo nula. Haj prihvatimo se realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Znati živjeti sadašnji trenutak, ne dopustiti da tjeskobno mislimo na sutra i bojimo se nepostojećih zala - najveća je životna mudrost. (Tomislav Ivančić)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati A evo što sam večeras (petak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : Jedan od mnoštva plodova ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) : Premda sam rođeni Zagorec: ) primijetio sam da buja ljubav mojoj Vlaškoj i mom Ogorju. Eto baš mi krivo što danas nisam mogao bit u šematorju svetog Jure u Ogorju da spustim bili cvitak za starčad Ogorsku koji su tako duboko utkali u moj život. Ali dat će Bog promigat ću i spustit bili cvitak njima jer oni su 'Ponos Hrvatske' (od 2006). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zašto bih se trebala bojati smrti kad odem k Onom kojeg sam željela cijeli život? (Clare Crockett)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 4. 2021. Gospodine danas je četvrta vazmena nedjelja ili Nedjelja dobrog pastira, slavi se kao Dan svećeničkih i redovničkih zvanja. U evanđelju si nam dao oznake dobrog pastira. Kažeš: 'Pastir dobri život svoj polaze za ovce. Najamnik - koji nije pastir i nije vlasnik ovaca - kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi.' Gospodine svi smo mi nečiji pastiri a nečije ovce. Molimo Te da povjerenima ne pristupamo zbog koristi od njihova runa i mlijeka. Nego nam podaj milost pristupati im kao dobri pastiri, biti okrenuti isključivo njihovom dobru. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 10, 11-18)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svoju prošlost prepusti milosrđu Božjem, svoju budućnost prepusti providnosti Božjoj, živi danas u ljubavi Božjoj. (sv. Augustin)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 sati Ah tko je ono pjevao što se slušalo tu u 'Moši' (s.d. Moša Pijade) 'osamdesetih'? Ide ovako nekako: 'Gdje? Kaži gdje?' E i takav redak me gurnuo u samostanske zidine. A ima čovjek potrebu nađenosti, jasnoće i sigurnosti. Svi smo potrebni oslonca bez kog smo bespomoćni. Svi trebam nešto bez čega smo nula. Onaj tko je duboko svjestan svoje 'nule' kad susretne Krista - kaže to je to! I kreće kamo ga šalje Gospodin. Možemo pitati zašto više njih ne odbiru Krista. A žive isprazno, besmisleno, objektivno život im se približio ili je nula. E ako oni tako ne ocjenjuju vlasti život tu je problem. Osobita je perverzija kad posve dekadentan način življenja ocjenjuju dobrim ocjenama. Bože pomozi! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo svaki čovik more ovo i ono... Ako susritne Krista kralja unda samo drito.' E dide kad san susrija Krista kralja vidija sam da san najobičnija ovca zato san se poda Isusu da me vodi.

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej baba Jako imaš ti pameti, snašla bi se ti i brez pobožnosti. 'Lujo tribaš znat sve šta jesmo imamo i znamo nam je od dragog Isusa darovano.'

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.04.2021., petak


Postati čovjek ljepše je nego postati kralj. (A.G. Matoš)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogorje podno Svilaje gore biseru kršne Zagore. Po tvojim njivama i krčima su gazili još stari Dalmati po kojima se Dalmacija zlati. Nitko ne bi reka da je ljepota Dalmacije od ljepote duše Ogorske.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati I danas jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Smjesta tu je i poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Činjenicu da me je moja Alkarica instalirala na web vidim kao pravo, pravcto čudo. Aoh, ne pitajte što bi sa sobom da nisam na web-u. U to sam čvrsto uvjeren da je želja Gospe Sinjske da budem web župnik. Koje je driblinge Gospa izvela one 2005 kad sam na web stavljen. Samo da kažem te godine mi je i priopćila 'puno lipi stvari' a te stvari u uskoj su vezi sa web-om. A onda kako je samo poslala onu Hercegovku koja me opremila vrhunskom, pogođenom i potrebnom opremom za voditi web župni ured. I konačno kako je pridobila arhanđela Mihela (na webu meštar Splićo) da urađuje Isusovu ovcu. Oh, 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah, kud god da krenem misli su moje uvijek uz tebe Vlajino draga, Alkarice mila, Gospe Sinjska naša.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.37 sati Iz bloka: 'Eh, kriza identiteta? Jesam li Ogoranac? Ili Kmanac? Ah, ma daj! Shvati isusovac si. Zavičaj ti je čitav svijet a kuća gdje prenoćiš. ... Aha i danas je naša pastirica s. Natalija kao kraljica uzdignula križ Kristov i odaslala poruku svakoj nevaljalštini i zloći: smjesta van! Neću da vidim blizu svetoga. A beštija korona ne zna što bi sa sobom vidi da joj u svetoj Hrvatskoj nema mjesta. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože,
daj da sumnjamo u svoje oči
koje naizgled dobro funkcioniraju.
Skini s naših očiju drsko samopouzdanje,
jer naše će oči tek tada dobro moći gledati,
ako su skromne i ponizne
i prijateljske i dobrohotne
i milosrdne.
Ako su pažljive u duhu evanđelja.
Ako znaju za svoju djelomičnu
ili potpunu sljepoću
i ako znaju da će
tek onda najljepše progledati
ako jednom budu sasvim oslijepile.
(Wilhelm Willms)

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te Bog želi samo za sebe. Izmaknut će ti sva uporišta, gurnut u provaliju! Svi će pomisliti pa i ti - ništa od njega, propao je! Ali na dnu provalije dočekat će te ispružene Ruke i povesti u Život.

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Eh sveti Jure zaštitniče raja brani Ogorane podsvilajskog kraja. Učini da prispiju u srid raja staričice Ogoranke drage: Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša.,. Sveče dragi te staričice su u život uputile Isusovu ovcu i raj su zavrijedile! 10.34 sati E sada đinasticirajući na motomedu poslije svete mise kazat valja da ovo što se na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima za kazat? E pa svetu misu sam imao za njih staričice drage, koje su 'Ponos Hrvatske' jer za njih sam primio tu medalju 2006. Ostalo uobičajeno: redovnički đir 'sve u šesnest'. A još ima doći i meštar Splićo koji će uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Euharistiji se izražava cijelo Kristovo otkupiteljsko djelo, to jest Njegova smrt i uskrsnuće, tako da nema jednog bez drugog. Po tom otajstvu primamo oproštenje grijeha u Njegovoj smrti i uskrsnuću - te postajemo čisti. Postajemo također dionici Njegova života u Njegovu uskrsnuću i baštinici Kraljevstva Božjega, po Njegovu uzašašću na nebo. (Marijan Steiner, SJ)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Jure zaštitniče raja čuvaj Ogorane podsvilajskog kraja Oja, noja, oooj!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, danas (petak) RKC časti svetog Juru. Hvala Bogu Juru časti i SPC. Zamolimo ga da nam pomogne realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati '... o draga, o mila, o slatka Djevice Marijo'. Baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. Mislima sam bio uz svoju starčad Ogorsku. Zaželio da sa svetim Jurom u Diki Nebeskoj zaigraju Ogorsko šuplje kolo i zuzmu se za svog 'milu' da profunkcionira kad spada i kako spada. Eh staričice drage: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Prljuša, Bakuša, Kokezuša... Did Major, Španjušić, Bile, Sirak... Su dječji vrtić Isusove ovce. ˇ valjalo bi za njih bacit bili cvitak u šematorje svetog Jure. 'Sveti Jure zaštitiče raja čuvaj Ogorane podsvilajskog kraja. Oja, noja, ooo!' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličina čovjeka se dostiže kada zaboravimo rang onoga koji je iznad nas i kad se to isto dogodi u vezi s onim koji je ispod nas - kada čovjek nije nadmoćan u odnosu na ponizne, niti ponizan u odnosu na nadmoćne. (A. de Mello)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo i večeras (četvrtak) iz bloka što sam tamo napisao za spas rukopisa: 'Ma što ja to izgrađujem ovim dugogodišnjim nemiganjem u Crkvi Božjoj?' Eto tako piše. To je već rečeno da je raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) onih koji su Isusovi svemirska jurilica u svijetu Božje milosti - dakle to je enormno snažna molitva. I baš bi rada znati što to Gospodin gradi u Crkvi ovom raspetošću ovce Svoje. Eto neću reći što pretpostavljam ali to je očito da je za to potrebno obilje milosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobrota je jezik koji gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti. (M. Twain)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 4. 2021. Gospodine danas u subotu trećeg vazmenog tjedna kada je svagdan. U evanđelju slušamo Petrove riječi, koje je rekao u ime svih Tvojih učenika pa i nas koji smo jutros uz naš Hrvatski katolički radio: 'Gospodine kome da idemo? Ti imaš riječ života vječnoga!' Molimo Te oprosti nam što se brinemo o toliko toga a uvijek smo tako kratko - usput s Tobom. Daj da shvatimo sve što jesmo, imamo i znamo Ti si nam darovao. Posve je jasno da Tebi pripadamo. Tvoji jesmo sada a Tvoji hoćemo ostati dovijeka. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 60-69)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Želimo li promijeniti ljude, moramo ih ljubiti. Naš utjecaj seže samo donde dokle seže naša ljubav. (Heinrich Pestalozzi)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.38 sati Eto neću lagat ne mogu reć da sam gotov sa ceremonijama koje spadaju u ovaj dio dana (comp, jogurtić, guska). Guska neće! Ali idemo dalje - sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Znači osvrt na evanđelje (petak). ... Aha, sveti Jure svetac Ogorja. A i ona 'Sveti Jure zaštitniče podsvilajskog kraja očuvaj nas svakog zla i belaja.' A evanđelje? 'Tijelo je moje jelo istinsko!' 20.21 sati Eto sada poslije sveg hajmo koju. Euharistija odnosno Tijelo i Krv Kristova su najveće blago ili otajstvo Crkve. Otajstvo jer je to bogatstvo nepotrošivo. Čuva ga se na način da se od Njega živi. Euharistija je ono čega smo gladni kad želimo više: mira, radosti i ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'E Lujo za najveću vridnost svatit pamet primala. Krist kralj koji je nami vojnicin Kristovin sve je kruv na oltaru. To se ne da svatit - al' od tog se žěve.' E dide...

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti mile baka kaže. U viri ti nemoreš sve baš pameću svatit. Virovanjen se svati najglavnije.' Aha baba Jako to ti o kruvu koji je dragi Isus u pričešću.

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.04.2021., četvrtak


26. XI. 1928. Priznanica da je za gradnju škole u Ogorju Donjem uplatio 55 dinara. (Luka Rađa, pradjed Isusove ovce, Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


LJUBAV je jedini ključ koji odgovara vratima raja.
SREĆA je poput jeke u dubini tvojega srca: uzvraća ti kad sama sebe daruješ. (Phil Bosmans)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko si,
blago svjetlo koje me natapaš
i osvjetljavaš noć moga srca?
Ti si mi bliže nego ja sama sebi,
prisniji negoli moja nutrina.
Ipak, nitko Te ne dotiče niti shvaća.
Nijedno ime ne može Te dohvatiti.
Duh Sveti, Vječna Ljubav.
(Edith Stein)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.07 sati Aha, je imao sam i danas krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. A je izronio je i poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Živi se! Baš po mjeri čovjeka se živi. Razmišljam kako nazvati ovo razdoblje života raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu)? Dali su ovo godine gnjeva Gospodnjeg ili vrijeme milosti Gospodnje? O je bilo je teško osobito onda kad nisam imao sebe. Ali čini se da su najobilnije milosti upravo tada proklijale kad nisam imao sebe. Proizlazi da što je Zli bio agresivniji milost Božja me obělnije oblijevala. Konačno mogu reći danas je dobro, sutra će biti bolje. Samo bolje i bolje... Znači već sada imam razloga biti sretan. A kako ne bi bio kad mi večeras dolazi onaj koji za sebe kaže da je meštar Splićo (p.s. privatno znam da je arhanđeo Mihael). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, koja si o svom Sinu u srcu razmišljala kaži kako jer i mi rada tako. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Iz bloka: 'Auh, ispao mi je ispisani list. Ma neš ti vrijednosti. Ovo napisano vrijedno je ukoliko koliko mi spašava rukopis od propadanja. ... Je bila je naša pastirica s Natalija i kao kraljica uzdignula križ Kristov i odmah proizvela pomutnju u redovima nevaljalštine i zloće. A beštija korona potpuno pošandrcala jer vidi u svetoj Hrvatskoj crno joj se piše. Iš, iš, iš... Biš' ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Euharistija? Nije tajna za odgonetavanje. Otajstvo je to za raskošno življenje.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospa Sinjska, Cetina i Svilaja ponos su i dika Hrvata Vlaja. Svilaja ih ka peka pokriva, il' ka dobra ruka koja od zla čuva. Cetna teče moru i daje bit u svemu. A njihova mati Gospa Sinjska, Vlaška Alkarica krila su Hrvata - Vlaja.

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.27 sati Ah, Gospodine kažeš: 'Nitko ne može doći k meni, ako...' Evo Gospodine Tvoja ovca bi rada k tebi. I sada će je krepostima urešeni Anđelko karijolom u kapelu Tebi pred oltar parkirati. A kako je ovo 'Glas iz krpa'. Mogu kazat da mi je kucni minister p. Zdravko popravio svjetlo u sobi (to je nešto složenije - neonsko). Poslije svete imat ću đinasticirat na motomedu. Pa redovnički đir 'sve u šesnest' dok ne dođe vrijeme od 'potpune i cjelovite' uradbe Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne recite, da niste dostojni. Istina je, vi niste dostojni, ali vi Njega trebate. Kad bi, naš Gospodin i Spasitelj, našu dostojnost imao pred očima, nikad ne bi On Svog divnog Sakramenta ljubavi ustanovio, jer Njega nitko nije dostojan - niti sveci, niti anđeli, niti arhanđeli, niti knezovi nebeski. Ali, On je imao pred očima potrebe naše duše, i nama je svima potrebno da Ga primamo. (sv. Ivan Marija Vianney)

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi, naklonosti ne odvrati od mene! Ps 66

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.48 sati Ouh, 'Budi to što jesi, onakav kakvog te znam...' Gospodine nismo sigurni? Jel' Ti to ozbiljno? A znaš Ti koliko smo osjetljěvi. Ranjivi na mjestima o kojima smo samo Tebi pričali... Zar stvarno trebamo skinuti pokrivala za koja nitko ne bi rekao da su maske? Zar stvarno slobodno udisati, živjeti, biti, postojati... Ma hajde, hajde već jednom - budi onakav kakvog te znam. Budi slika Stvoritelja svojega. I hoću, baš hoću... Čitav ovaj dan (četvrtak, 22. 4. 2021.) kroz sve događaje i susrete ću hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti! - Hoću - pa kud puklo! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ko ima take junake Vlaje kao misto podno Svilaje. O gorama ka orlovi brane svoje. S onu stranu Svilajice oltar Vlaške Alkarce, Gospe Sinjske kraljice Hrvata. Plavo more priko kamena. Na derneku šuplje kolo zaigraju. I staru Rvatsku zapivaju: Uski gaća dugi kunparana biž te cure eto Ogorana. Oja, noja, oooj.

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Bez mene ne možete učiniti ništa. Pa ni realizirati: SPC = RKC = SPC Haj zamolimo Ga za pomoć. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljudska dušo, među svim stvorenjima najljepša, koja toliko čezneš da znaš mjesto na kojem je tvoj Ljubljeni, kako bi Ga tražila i sa njim se stopila: sada ti biva rečeno, da si ti sama konačište u kome je On nastanjen, odaja i skrovište u kome je On skrovito. Velika je sreća i velika radost za tebe, da je sve tvoje dobro i sva tvoja nada tebi toliko blizu, da je u tebi. (sv. Ivan od Križa)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A i večeras (srijeda) sam olovkom u blok napravio zapis (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Znam da Tvoja ruka životom mojim ravna.' Znam, znam, znam!!! To je gola istina je u to sam uvje-ren! Da, tako govorim nakon osamnaest (18) godina raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Premda je ovo za 'ni psu ga ne bi poželio'. Znam, u to sam uvjeren ovo trpljenje trebaš Gospodine za stvaranje duhovnog potencijala za realizaciju - Ti znaš čega. Samo naprijed: Vodi kako hoćeš život ovce svoje. Samo me dovedi tamo gdje mi je rekla Alkarica moja jer uvjeren sam da je to volja Tvoja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek je punina svemira, Duh je punina čovjekova, Ljubav je punina duha, Božja ljubav je punina ljubavi. Božje je Ljubav stoga cilj, punina i kruna svemira. (sv. Franjo Saleški)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 4. 2021. Gospodine, danas 23-ćeg travnja je stari svetac istočne i zapadne Crkve, sveti Jure mučenik - kom su podignute mnoge crkve i kapele po Hrvatskoj. Spomenimo na vrhu Biokova kapelu svetog Jure i u Ogorju župnu crkvu njemu posvećenu. U Hrvatskoj se kaže: 'O Jurjevu se ovce broje' u značenju koliko ih je prezimilo. A u evanđelju Gospodine Ti opet o najvećem bogatstvu i najvećem otajstvu Crkve. O svetoj Pričesti kažeš: 'Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.' To je ono što trebamo Gospodine. Uvijek smo gladni i žedni više života, ljubavi i mira. Hvala Ti sto nas razumiješ i Sebe nam daješ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 52-59)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Promjena podneblja ne mijenja ćudi; ako nesavršen čovjek ne ostavi sebe, teško će biti bolji drugdje nego tamo gdje jest. (sv. Ignacije Loyola)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.42 sati Triba radit, radit - reka bi stari Rađa (tatica) A idem čekajući Božjeg arhanđela Mihaela (koji se zbog nekih svojih razloga na webu predstavlja kao meštar Splićo - šta li mu to znači?!) E dobro bacija sam trunku oko na evanđelje (četvrtak), i valjalo bi kazat koju. Ma baš mi se svidio ovaj redak: 'Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac...' 20.31 sati Evo sada nakon svega. Mogu samo reći onaj gore evanđeoski redak je 100% istinit. To je tako fino Gospodin izveo da Njemu u meni (kao svećeniku) dođe meštar Splico - te da tako po meni opet može činit Svoje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma isto se dide pitan kakos' ti odabra bit vojnik Krěstov? 'Lujo sve šta san ja učinija je da san prista na riči Krista kralja -reka oću i toj sve!'

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hm, baba Jako lakoj tebi bit sveta kad te mater taku rodila. 'Ehej Lujo ne znaš ti kakva san ja divljakuša bila prije neg' mej' naša dragi Isus. Vala Gospi Sinjskoj štaj' nam dala dragog Isusa.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2021., srijeda


15.08 sati E i danas jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa izronio je poticaj: Haj na web Isusova ovco! Ma znaš nije ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) bez razloga. Znam da me Gospodin treba za krupan projekt. I mislim da s ovom raspetošću (RBK) radim na tom projektu. Pri tom treba imati na pameti da je prihvaćena raspetost (RBK) najsnažnija molitva. To je svemirska jurilica u redu Božje milosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti znaš tko smo mi,
Gospodine, Bože naš!
Ti znaš tko smo:
ljudi s dobrom savjesti
i ljudi s lošom savjesti,
zadovoljni ljudi
i nezadovoljni ljudi,
sigurni ljudi i i tjeskobni ljudi,
vjernici, poluvjernici i nevjernici...
Sada, evo nas pred Tobom
s našim razlikama,
svi jednaki jer smo krivi pred Tobom,
i jedni pred drugima.
Jednaki, jer jednoga dana
svi moramo umrijeti;
jednaki, jer bismo bili izgubljeni
bez Tvoje milosti;
ali jednaki jer je svima nama
obećana i podarena
Tvoja milost
u Tvome ljubljenom Sinu,
našem Gospodinu Isusu Kristu.
(Karl Barth)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slika govori više od 1000 riječi (Preuzeto: facebook)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska svojta smo jer ti si htjela da nas tvoj Sin privine k Sebi. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.11 sati E za spas rukopisa od propadanja malo prije sam olovkom u blok napisao: 'Naš krepostima urešeni Anđelko je dobar. Ali ono što daje za mislit je: kako je tako ustrajno dobar?' ... A je, je bila je i pastirica nas starčeka Isusovih ovaca s. Natalija i tako suvereno kao kraljica uzdignula križ Kristov pred kojim strepi svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona kuka i plače: oj svetosti Hrvatske svete u crno si me zavila. Iš, iš, iš... Biš' ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedan brat se uputio starcu na brdo Sinaj i upitao ga: 'Oče, reci mi kako treba moliti, jer sam mnogo zgriješio Bogu'. Starac reče: 'Sinko, ja kada molim govorim ovako: Gospodine, daj mi da Ti služim onako kako sam služio sotoni, i da Te ljubim onako kako sam ljubio grijeh.' (nepoznati autor)

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oh kad bi znao koliko si voljen kad si privinut Srcu Ljubavi svih ljubavi. Bolje da to ne shvatiš jer tko zna bi li izdržao?

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko će dat takve junake Vlaje ka'no mjesto o gorama? Sa Svilaje im čista arja iđe. S onu stranu Svilajice oltar Vlaške Alkarce, Gospe Sinjske kraljice Hrvata. Plavo more preko kamena. Na derneku šuplje kolo zaigraju. I najstariju Hrvatsku imaju- svoju Vlašku ojku zapivaju: Uski gaća dugi kunparana biž' te cure eto Ogorana. Oja, noja, oooj.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.21 sati Zamisli ti toga sve, sve je dobro - samo neće internet mreža radi. A bez toga sam zbiljski invalid. Ah ma pusti to! To je najobičnije pih materijalno! Isusověm ovcama je duhovno glavno. To ih pokreće i tjera naprijed da čine samo AMDG. Zato ćemo sada imati svetu misu - slaviti i hvaliti Isusa baš kako spada. Kako je ovo što se tipkuljim na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. Valja kazat da će poslije svete mise biti đinasticiranje na motomedu. Pa ću pozvati p. Zdravka da pogleda int. mrežu. Vjerujem da ću uspjeti opet provirit u svijet tj. u web bespuće. E i još valja spomenuti da će u neko doba, valjda večeras, pasti uradba kakva spada na Isusovoj ovci od meštra Spliće (tako se u javnosti predstavlja Božji arhanđeo Mihael) O velik je Bog svi slavimo Ga. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist se prikazuje za tebe kao moćna krvava žrtva i moli tako usrdno za tebe kao što je na križu molio za svoje neprijatelje. (p. Martin von Cochen)

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerski se život mnogih kršćana svodi na nedjeljnu aktivnost bez ikakve veze s ponedjeljkom. (Martin Luther King)

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.50 sati Ovo je predivno! Kaže Gospodin: 'Volja Oca mojega da tko god vidi Sina, ima život vječni.' A u molitvi se gledamo mi i Gospodin. Oho, 'Kad se budemo gledali oči u oči ja i Ti...' Gospodine za vječnost čitavu. Predivno će biti kupati se oceanu ljubavi. I nikad to neće dosaditi jer iz trena u tren bit će novo. Trajno obnavljan novom ljubavlju koja je Novost Života ili Krist Gospodin. Eto to čeka one koji odaberu Krista. Bio je to je pokušaj opisa kraljevstva Božjeg, Neba ili raja. E a sada hajmo u ovaj dan (srijeda, 21. 4. 2021.) u ovoj našoj 'plačnoj dolini' učinimo ga što sličnijim kraljevstvu Božjem. A to će ići ako ćemo kroz sve događaje i susrete u danu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne smijemo suditi i nagađati o svojemu bližnjemu bez utemeljene osnove. Sv. Alfonz Liguori (1696. - 1787.)

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni vjerujem da si sretan i Bogu zahvalan zbog obilja darova, kao i ja. Hajmo za uzvrat Bogu realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Život svakog čovjeka mora biti neprekidni marš prema svetosti. (Ivan Pavao II)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 4. 2021. Gospodine a danas u četvrtak, trećeg vazmenog tjedna kad je svagdan, u evanđelju nam kažeš: 'Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla.' Hvala Ti Gospodine što si nas privukao i privinuo Srcu Svom. Velika je to i nezaslužena milost. U Tebi Gospodine imamo dom, sreću, mir, ljubav... Imamo sebe u najboljem izdanju i sve što nam je potrebno za uredan život. Molimo Te daj da vedrinom odsijevamo. A one koji budu pitali od kud nam vedrina da uputimo Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 44-51)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dvije su stvari pomoću kojih čovjek sazrijeva: ljubav i bol. (Johann Messner)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati A evo i večeras (utorak) da ne izgubim sposobnost pisanja slova, olovkom sam u blok napisao nekoliko riječi. Evo kojih: 'Jel' no jučer bilo 16 godina od kako me je moja Alkarica suzom ganuća utješila. E bilo je to 19. 4. 2005. u bolnici u Krapinskim Toplicama, bio sam tada u sobi ... A pratnja mi je bila draga seka Iva. Bilo je to uvečer. Sjećam se nedugo poslije trebala me seka odvesti u blagovaonicu na večeru. I ja sam joj rekao da mi ponese blok u kom sam pisao dnevničke zapise. Te svakodnevne zapise sam počeo činiti od ... U tom razdoblju naravno da sam bio u kritičnijem psihičkom stanju. Ali vidim potvrdu da sam bio dovoljno uračunljiv po tome što sam shvaćao važnost toga događaja pa sam htio zapisati bilješku o tome otprilike pola sata nakon što mi je Alkarica podjelila utjehu (suza su njene riječi: 'puno lipi stvari'). Nadalje sutradan (20. 4. 2005.) imao sam kao radnu terapiju pisanje na računalu. I tu sam učinio zapis o utjesi koju mi je Alkarica podijelila dan prije. Premda to nije mjerodavno ali i psiholog mi je napisao da je sve bilo ok. O tome sam popričao sa svojim duhovnikom p. Slavkom Pavinom ... kad sa u Zagrebu bio krizmani kum Kristijanu Strabiću. Također 28 6 2007 sam poslao e-mail prijatelju iz Kaštela gdje sam točno napisao što mi se dogodilo. Taj prějatelj je bio potaknut valja od same Alkarice da mu javim što mi je to rekla Gospa Sinjska - moja Alkarica. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Da te pitan dide? Pa oćel' nam dosadit kad se u Diki Nebeskoj zanavike budemo gledali oči u oči Krist kralj i mi vojnici Njegovi? 'Lujo biće to uvik novo.'

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako? Ti iđeš u crikvu brez straja. Al' ima niki koji gledaju ko iđe. 'Lujo ma ko more meni zabranit živit. Da ga vidin? Odma bi ga tvoj magarac Klepo uja.'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2021., utorak


19. 4. 2021. - 19. 4. 2005. Jel' to ima 16 godina od kad je kanula suza ganuća moje Alkarice. Od njene utjehe živim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kardinal Joseph Ratzinger izabran je za papu na današnji dan, 19. travnja 2005. godine, točno 17 dana nakon smrti Ivana Pavla II.
Uzeo je ime Benedikt XVI.
Njegov pontifikat trajao je sedam godina, deset mjeseci i devet dana.
Kardinal Ratzinger bit će zapamćen u budućim vremenima po svojim teološkim djelima, bez obzira na činjenicu što je bio papa, a papi Benediktu XVI. bilo je dano, što stoljećima njegovim predšasnicima nije bilo dano – da vidi papu koji će ga naslijediti.
U bližoj budućnosti vjerujemo da će Crkva u njemu prepoznati i dati mu naslov - crkveni naučitelj! (Preuzeto: facebook)

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska našeg roda diko. Nebeska cesarice kraljice Hrvata. Nema junaka, nema trudbenika - Vlaja koji bi na te dao. Naše si gore list. Naša majka i Vlajina. Rijeke svijeta k tebi dolaze, odlazeći odnose milosti što dala si, tvoj pogled blag i smiješak drag. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus nas poziva da budemo dobri pastiri. Da ne marimo za vunu i mlijeko koje nam daju. Nego da ih branimo od vukova koji ih napadaju. (knev 4 vazm c)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati '... Smiluj se nam i cijelom svijetu.' A jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR tu je i poticaj: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Već se zna da nisam od ovog novinarskog posla. A opet imam i alibi za razborite ako im slučajno oko padne na ovo - da sam blesavac kojeg je KAMION udario u glavu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U tvoje ruke predajem duh svoj: otkupi me, Gospodine, Bože vjerni. U Gospodina ja se uzdam, radosno ću klicat tvojoj milosti. Ps 31

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko naša kraljice Hrvata. Vlaška Alkarice. Hvala ti što zavoljela si nas, naš kamen i škrapu. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što rade sveci?
Boga uvijek stavljaju na prvo mjesto.
Pokušavaju učiniti ono što Bog želi od njih.
Često razgovaraju s Bogom.
Pomažu drugima ne očekujući nagradu zauzvrat.
Čak se i nasmiješe kad im se ne da.
Pokušavaju se pokoriti bez odgađanja.
Oni vole i ljubazni su prema svim Božjim stvorenjima.
Znaju da im je sve dano od Boga.
(Clare Crockett)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.37 sati Evo što sam baš napisao olovkom u blok: 'Od kuge, glada i rata oslobodi nas Gospodine! - Riječi su naše pastirice s. Natalije koja je i danas kao kraljica uzdignula križ Kristov pred kojim se sklanja svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona kuka: oj ti sveta Hrvatska i svetost tvoja u crno me zavila! Nego sta: iš, iš, iš... Biš' ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvaljujemo Ti,
dobri i mudri Bože,
što si nam dao živi kruh
u Isusu Kristu
i što po Njemu i nas
želiš pretvoriti
u živi kruh
za život svijeta.
(Wilhelm Willms)

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sretan je tko ima nekog! Koji je dragocjen nekom! Tko ima dom! (Makar bio bez kuće) Tko se ima čemu nadat i kad sve prođe! Sretan je tko je zaljubljen u LJUBAV i s njom živi. Kriste budi naša sreća, Kriste budi naš mir…

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.29 sati 'Kakvo ti znamenje činiš da vidimo...' - pitaju oni pametnjakovići Gospodina. Dođi i vidi! Idem sad u kapelu imati svetu misu, otvoriti srce i reći: Primi Gospodine sve sumnje i nevjere, primi sve što imam znam i jesam. Ako što valja Ti dao si mi to. Daj još samo sebe sada u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. ... Ha, kako bi ovo trebao biti preglednik dana 'Glas iz krpa'. Kaži šta ima? Sveta misa u 10 sati, a onda đinasticiranje (na motomedu). Hvala Bogu sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i i danas ide od točke do točke 'sve u šesnest' - kao po loju klizi. A hvala Bogu i danas će pasti potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce od meštra Spliće (u stvarnosti je to Božji arhanđeo Mihael) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imajte veliku ljubav prema Isusu u Njegovom božanskom Sakramentu ljubavi; to je božanska oaza pustinje. To je nebeska mana putnika. To je Sveta arka. To je život i raj ljubavi na zemlji. (sv. Petar Julian Eymard)

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Meni srcu najdraži zalazak (facebook Ogorja)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.53 sati Što? Kako? Opstaje web župa Gospe Sinjske na web prostranstvu ovolike godine - ne znam? Nisu to neki prilozi, ni stručni ni knjiški... Ono što znam je da me Gospa Sinjska instalirala za web župnika. Pretpostavljam da je to zbog onog što mi je rekla ('puno lipi stvari'). Ali bez obzira, web župa dobro mi dođe kao potrebna radna terapija. Hajmo u ovaj dan (utorak, 20. 4. 2021.). Prvi korak bit će za koji tren Gospina krunica uz HKR. A onda nastavljam hodati, trčati, letjeti... Što pak znači hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi ě veselě bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus ne silazi s neba svaki dan da ostane u zlatnom ciboriju, nego da nađe drugo nebo koje mu je neizmjerno milije nego prvo: nebo naše duše načinjeno po Njegovoj slici, živi hram Presvetog Trojstva! (sv. Terezija od Djeteta Isusa)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni realizacija SPC = RKC = SPC će uspjeti zato što je Isus isti u Pričest i kod SPC i kod RKC. Bogu hvala! Aleluja! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam večeras (ponedjeljak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Kad bi sjemenu cvjeta u zemlji bilo predugo čekati da proklija i propupa - kad bi joj to bila nepodnošljiva dosadarija, ne bi nikad procvjetala, ni miris širila, divljenje u nama probuđivala. A što? 18 godina je dugo ali nije predugo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Govori Isusu ne samo jezikom već i srcem: štoviše, u određenim prilikama moraš mu govoriti samo srcem. (Padre Pio)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vlč. Jakov Rađa rođen je 20. prosinca 1985. godine, u Župi sv. Petra apostola u Zagrebu. Sin jedinac, majka stomatolog, otac ing, baka profesorica klavira, njegovi već nekoliko generacija je rođeno u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 18. lipnja 2011. godine. Nakon svećeničkog ređenja imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Josipa na Trešnjevci, i dok je bio na našoj župi pitala sam ga da li je porijeklom iz Ogorja, rekao je da nema nikakve veze sa Ogorjem, ne zna nikoga od tamo i nikada nije bio tamo. Ovaj tvoj rođak Luka Rađa-Jalešković je nešto pobrkao. (… iz Trešnjevačke župe)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 4. 2021. Gospodine u trećem smo vazmenom tjednu, a danas u srijedu kada je svagdan u evanđelju slušamo o predivno istini o onima koji su Tvoji, kao što smo mi. Ti nam u evanđelju kažeš: 'Volja je Oca mojega da tko god vidi Sina, ima život vječni'. Hvala Ti Gospodine što se u svakoj molitvi gledamo. Ti znaš da smo Tvoji a to želimo zauvijek ostati. Amen! Neka tako bude! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 35-40)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad te ljubav zove slijedi je, premda su joj putovi tvrdi i strmi. A kad vas krila njena ponesu, predajte joj se, premda vas mač skriven u njezinim perima može raniti. … Kao što vas ljubav kruni, tako će vas i raspeti. Jer, koliko vam pomaže da rastete, toliko vas i potkresava. … Poput snopova žita ona vas u se skuplja. Ona vas mlati da bi vas razgolitila. … Ali, ako u svojem strahu budete tražili samo ljubavni mir i ljubavni užitak, bolje vam je da pokrijete golotinju svoju i da odete s gumna ljubavi. U svijet bez godišnjih doba, gdje ćete se smijati, ali ne punim smijehom, i gdje ćete plakati, ali ne svim svojim suzama. … Kad ljubite, ne valja da kažete: "Bog mi je u srcu", nego radije: "Ja sam u Božjem srcu." I ne mislite da možete upravljati putem ljubavi, jer ljubav, vidi li da ste vrijedni toga, upravlja vašim putem. (Džubran, Prorok)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.42 sati A ako neće, neće,.. Comp si utrnuo, gusku učinio pa dok čekaš uradbu meštra Spliće kreni sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Aha, ono gore 'neće, neće' sada hoće. Uspjelo mi je na ajfonu bacit oko na evanđelje (utorak). Vidimo Gospodin nam se predstavlja u najraskošnijem i najotajsvenijem izdanju. Kaže: 'Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni neće ogladnjeti, tko vjeruje u mene neće ožednjeti nikada.' Treba znati Isus u svetoj Pričesti je sve, sve, sve.... Svi ostvareni snovi, sve u što smo se usudili nadati... Sve je tu u maloj, bijeloj, posvećenoj hostiji. Sve je tu garant prisutno na otajstven način - ali stvaran - najstvarniji. Svi Bogu posvećeni žive od svete Pričesti. To nije tajna nego otajstvo. Tajna se rješava a od otajstva se živi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo bud sritan, i pametan. Sad imamo našu Rvacku. Redovito primaj Krista kralja u pričesti. Toj ti snaga.' Auh dade kakos ti izdura sve godine brez Krista kralja u pričesti?

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo zlato bakino ki cukar si sladak. Volin te, pojila bi te od dragosti.' Aha baba Jako kad tolko buden volija dragog Isusa unda ću ga smit pojist u pričesti.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.42 sati A ako neće, neće,.. Comp si utrnuo, gusku učinio pa dok čekaš uradbu meštra Spliće kreni sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Aha, ono gore 'neće, neće' sada hoće. Uspjelo mi je na ajfonu bacit oko na evanđelje (utorak). Vidimo Gospodin nam se predstavlja u najraskošnijem i najotajsvenijem izdanju. Kaže: 'Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni neće ogladnjeti, tko vjeruje u mene neće ožednjeti nikada.' Treba znati Isus u svetoj Pričesti je sve, sve, sve.... Svi ostvareni snovi, sve u što smo se usudili nadati... Sve je tu u maloj, bijeloj, posvećenoj hostiji. Sve je tu garant prisutno na otajstven način - ali stvaran - najstvarniji. Svi Bogu posvećeni žive od svete Pričesti. To nije tajna nego otajstvo. Tajna se rješava a od otajstva se živi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.04.2021., ponedjeljak

Razmatranje uz mob


15.15 sati Iskreno za reć nisam imao kao obično krunicu Božanskog milosrđa uz HKR jer sam se zezuljio sa ovim tehno škatulicama. Na aifonu sam gledao o tim mjestima o kojima se u ratu slušalo i pjevalo: 'Pusti jedan bili cvitak...' Kijevo, Benkovac, Knin... Živjelo i trpilo se i prije, živi se i trpi danas. E ali danas imamo Hrvatsku imamo svijetlu i svetu budućnost kojoj se nadamo. A nada je hrana koja nam hrani sadašnjost. Voljet možemo sadašnjost ako se imamo čemu nadat i to iščekivat. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi Pater Luka lip Van pozdrav iz sunčane Kraljevice i puno hvala za Nedj. poruku, dragi BOG Vas blagoslovil i oprostite ća kasnim sa zahvalom… Bog S VAMA, …:-)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ko će komu nego svoj svomu! Vlajino draga, Gospe Sinjska mila daj nam ljubit svoga Sina našeg Gospodina.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Faljen Isus, Marija i Josip! Evo gledan na TV LAUDATO svećenika JAKOVA RAĐU. Ima nekoliko godina sam sa njim priča i koliko me pamćenje služi on je reka da je rođen u nekom selu blizu BJELOVARA al da to njegovo prezime nema veze sa našim OGORJEM! Jel ti možeš pristupiti sa njim u kontakt?! Ako možeš daj mi njegov broj mobitela!! Aj Bog!! (Luka Rađa – Jalešković)
- Hej ime moje jesi li okupio Rađe? Kako je to bilo? A ovaj vlč. Jakov je iz Bjelovara ali preci su mu sigurno Ogorani - nisam s njim u vezi. Od srca p. Luka

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez prestanka primam sebe
iz Tvoje ruke.
To je moja istina i moja radost.
Bez prestanka Tvoje me oko gleda,
i ja živim iz Tvoga pogleda.
Ti, moj Stvoritelju i moj Spase,
uči me u tišini moje prisutnosti
otajstvo, da postojim.
I da postojim po Tebi,
i pred Tobom i za Tebe.
(Romano Guardini)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati Evo što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ha, ne mogu ovako javno napisati da mi je uzeo iz torbice ono … što mi je darovao onaj. Ali ima određeni lik na kog je sumnja pala. Bogu u ruke! ... Aha bila je kraljěca, ma ne! Tako se samo doima naša pastirica s. Natalija kad uzdigne križ Kristov i odašalje poruku svakoj nevaljalštini i zloći: Biš' ća! Ima da te nema! A beštija korona sva izvan sebe pošandrca. 16.30 sati Aha sada mogu reći da me iz 'krpa' izvadila naša pastirica, kavu je donijela i bonboncine darovala. A još imam uradbu potpunu i cjelovit od meštra Spliće. Voljen sam, voljen od Isusa svoga, zar da ne budem Njegova ovca (Isusova ovca = isusovac). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što si širokogrudniji prema Bogu, to ga širokogrudnijeg otkrivaš prema sebi. (sv. Ignacije Loyolski)

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko daruje ljubav, obogaćuje se onim što daruje. Čim više daruje, više se obogaćuje. (Fritz Usinger)

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, tako Te volim pojest ću Te od dragosti. Može. Samo naprijed! Pričesti se!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.43 sati Triba radit, radit! E a zašto? Sad ja to znam da bih molio - i živio kako valja. Jer kao što nam je potrebno zrak udisati za živjeti. Potrebno je i moliti za život imati. A život ima tko ga svakog trena od Gospodina prima. Ono što se se ima a da se od Gospodina nije primilo - zapravo se nema, jer života u sebi nema. Ah, već nas je lift spustio u kapelu a nisam rekao da ovo što tipkuljim na mob je svakodnevni 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.41 sati A ima, ima... Sada poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. A tu su: mob, comp, motomed uz sve to i danas redovnički đir kao po loju klizi 'sve u šesnest'. A to znači samo hvalim i slavim Gospodina. A doći će i meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako je to 'kruh svagdašnji', zašto ga uzimate jednom godišnje? Uzmite svakodnevno ono što će vas svakodnevno obogaćivati. Živi na takav način da mogneš zaslužiti svakodnevno ga primati. Tko ne zaslužuje svakodnevno ga primati, ne zaslužuje ga dobiti ni jednom godišnje. (sv. Ambrozije Milanski)

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


dd dva srca: Alkarica i Luka!!!!! (Preuzeto: facebook)

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ej hej patrijarše Porfirije sjeti se 2014 kad si u Zagrebu bio na kavi isusovcem, u ćakuli je spomenuo da mu je doktorat: SPC = RKC = SPC. Daj ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati 'Budi se istok i zapad...' Ah, probudila se i Isusova ovca, I učinio je korak prvi baš kako spada - imao Gospinu krunicu uz HKR. A sada hajmo u ovaj dan (ponedjeljak, 19. 4. 2021.) primjereno. A to znači: raditi moleći i moliti radeći. Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


>g v>lV Uv0k>g0 >d n0U k0> d0 Um> X5dVnV k>XV @>Ut>XVm>. (uguUtVn)

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže i rad može biti molitva. Što bolje radiš ti žarče moliš. Haj radimo! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada ćemo, napokon, početi tražiti samo Boga? O, kako ćemo samo biti sretni kad dotle dođemo, jer onda ćemo svugdje imati ono što tražimo i svugdje ćemo tražiti ono što imamo. (sv. Franjo Saleški)

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Prepisujem iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Krivo je reći nedjelja je dala svoje jer svetost nedjelje je Gospodin koji je Sobom nahranio ovaj dan da bi nas ova nedjelja duhovno hranila kroz čitav tjedan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pretpostavka je svake molitve da je Bog već u nama. Bog za kojim čeznemo, već je u našem srcu. U molitvi i meditaciji neće nam se darovati nešto izvana, nego mi dolazimo u dodir sa svojim vlastitim temeljem duše u kojemu Bog već stanuje. Cilj je našeg moljenja svijest da je On već nazočan u nama. Stvarnost Božja već je u nama. Cilj je duhovnog puta u tome da ta božanska realnost zahvati našu svijest i promijeni sav naš život. (Anselm Grün)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 4. 2021. Gospodine a danas u utorak trećeg vazmenog tjedna u evanđelju slušamo kako Te je mnoštvo pitalo: 'Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? A Ti si nam se Gospodine tada svima predstavio kao najveće bogatstvo i najveće otajstvo Crkve. Rekao si: 'Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.' Hvala Ti Gospodine za sakrament svete pričesti. Ti znaš da smo gladni Tebe jer Te volimo. Hvala Ti što nas pozivaš na svetu pričest da je primimo svaki put kad to dostojno možemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 30-35)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.05 sati 'Radit, radit triba radit!' - govorio je stari Rađa (tatica). A tajio je ovu Isusovu: 'Radite ali ne za hranu propadljivu, nego za za hranu koja ostaje za život vječni.' Ma dobro sad će me njegovateljica 'Lj' staviti za motomed đinasticirati kad mogu legitimno tipkuljiti po mobu večernje 'Razmatranje uz mob'. Ha, rad? Nije zamišljen da bude križ. A i to se zna da rad nije stvorio čovjeka. Rekao bih rad nam je povjeren da sebe finaliziramo - točnije da se produhovimo. Da radeći hvalimo i slavimo Stvoritelja svoga. Da zahvaljujemo Bogu što imamo što raditi. Na taj način Ga nasljedujemo. Nadalje, rad nije puka proizvodnja nečega. Rad nije zabušavanje jer to je nerad. Pravilno radi onaj tko se radeći fizički umara - ali duhovno se relaksira. Rad = molitva. Ali naravno nije molitva tipa: zatvori oči, opusti se, diši duboko... Ne to, jer nije samo to molitva. Molitva može biti naprežući mišiće, komunicirajući s drugima. Recimo mogu reći da je ovo molitva, premda je okretanje pedala motomeda. I trebaš imati na pameti što bolje radiš to ti je molitva žarča. Isus Krist je nevjerojatan On je Bog čovjekoljubac. Izuzetno prilagodljiv. Nema toga gdje Njega ne može biti. Svugdje gdje živ čovjek može prispjeti s Kristom se može ako hoćeš komunicirati. Još ovo: da li si bio s Kristom ne ovisi o tome kako se osjećaš. Dovoljno je odlučno htjeti biti s Kristom ti jesi s Njim bez obzira kako se osjećao. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vanđelje ti sve kaže: kad gradiš gradi tako da saziđiš sebi gdi ćeš stat kad dođeš Kristu kralju.' A zato ti dide nako milo izgledaš kad se umoriš od rađe?

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo uvik tribaš bit s dragim Isuson i Gospon. Il' oda, il' trča, il' radija, il, zoba kukuruz...' Aha baba Jako il' jia polu kunpira. Uvik - uvik...

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2021., nedjelja


U srcu Zagore podno Svilaje dom je Alkarice. S druge strane Svilaje uski gaća dugi kunparana nema žešćih od Ogorana.

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.07 sati Ma dobro je! Baš je dobro - bez daljnjega! Dobro je imati krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Uz potrebne duhovne milosti, to mi dobro dođe i kao vježba logopedije. Ajoj deset godina bez govora - to je zbilja bila križina. Eto mogu reći da opet mogu kako-tako govoriti zahvaljujući Gospinoj krunici uz HKR (ujutro u 5.30 sati i uvečer u 22.00 sati. E a sada u 16 sati ima doći njegovateljica 'Lj' i kavu donijeti za Isusovu ovcu. Čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteci i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobro jutro pater, šaljem Vam KOD sa A 1 bona : … želim Vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemoguci Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Vlajino i majko našeg roda diko kaži Gospe Sinjska kako to kad smo s tobom makar se od rada premorili - duhovno se preporodimo.

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože,
ako Te obožavam iz straha od pakla,
tada daj neka u paklu izgorim.
Ako Te obožavam radi nade u raj,
onda mi ga ne daj.
No, ako te obožavam radi Tebe samoga,
ne ustegni od mene Svoju vječnu krasotu!
(Rabie al-Adawiyye)

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad radiš onda baš radi. A da bi dosegao to 'baš' - radom moli!

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jednostavni ljudi sagradili su Noinu arku, a stručnjaci Titanik.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molimo Te za milost da uvijek molimo i nikada ne sustanemo. Molimo da Tvoj Duh Sveti, na krilima svoga božanskog govora u Božjem trojstvenom životu, prenese preko ponora ništavila iz ovoga svijeta, naše siromašne riječi, u beskraje vjekovječnog Boga. Vjerujem da sami nikad ne molimo, nego da si Ti među nama, i da po Svome Duhu Svetom u nama prebivaš i moliš, bilo da molimo u zajednici Tvoga svetog puka ili u samotnoj sobi. Klanjatelju Očev u Duhu i istini, moli u nama i s nama sve dane našega života. (Karl Rahner)

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Evo koja sam slova malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Gospodine nedjelja je Tvoj dan, a beštija korona se šepuri da ona vlada - haj, ne dopusti to! ... A je bila je pastirica s. Natalija i kao kraljica uzdignula križ Kristov - pred kojim svaka nevaljalština i zloća - ni zuc. A beštija korona hoće u zemlju propasti od stida što u svetu Hrvatsku provirila. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Spoji rad i molitvu. Tako da ti ni molitva ne ide ako ne radiš. Pr. Kad ne bih okretao pedale motomeda rastreslo bi me.

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Ha, što si mislio da je šala mala biti web župnik. Ah, kad samo sjetim tko sve može zaviriti kako se slažu ovi tekstići. Shvatili ste valjda da nisam od ovog posla. A što se tu može? Gospodin signalizira Svojoj ljubljenoj ovčici da bude na web prostranstvu. Tako je blizu svakomu. A kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa' kaži šta ima? Ha Boze moj kao i svaki dan sveta misa u 10 sati. A onda đinasticiranje na motomedu. Sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest' – a to znate da je poanta tog đira od srca hvaliti i slaviti Krista Gospodina. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zbog tvoga spasa On se ponovo rađa na duhovan način kod svake sv. Mise. (p. Martin von Cochen)

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj tko ne moli ne može lako shvatiti duh molitve. Štoviše, on ne može shvatiti radost što je molitva donosi duši, snagu što je molitva unosi u svakodnevni život. (Maksimilijan Kolbe)

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.40 sati Da, to je to! Za što uvijek nalazim ispriku: kao to ne spada na mene, nisam ja svetac ni mistik. Ali ako hoću živjeti - a hoću. Drugog puta nema nego suobličiti se Gospodinu Isus Kristu. U Njem je sve što trebam, tražim, čekam. Trebam, stvarno trebam doći da toga kada ću reći: 'Ne živim više ja nego u meni živi Krist.' - Može štos za kraj? Ako ne znaš što bi sa sobom - hajde u predsoblje! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, prvi Isusov uskrsni dar je: Mir vama! Taj dar pretpostavlja realizaciju: SPC = RKC = SPC Daj ruku - hajmo! Od srca p. Luka. Isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je veće vaše poznavanje dobrote i Božjeg milosrđa za vaš život, to je vjerojatnije da ćete Ga slaviti usred oluje. (Matt Chandler)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.30 sati A evo što sam malo prije napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Bože blagoslovi Lea od p. Ipše koji mi upravo popravlja HTV na ajfonu.' Tako tamo piše. A je popravio ga je. Usput sam s njim proćakulao i saznao da inženjer sa završenim fax-om. A s toliko se pažnjom brine oko našeg p. Ipše. Ma čovjek vedrinom odsijeva. Više puta je i meni pomogao. Svijetao lik. Boze vodi ga Ti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad zazovem, usliši me, Bože, pravdo moja, ti što me u tjeskobi izbavi: smiluj mi se, usliši moju molitvu! Ps 4

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 4. 2021. Gospodine danas u ponedjeljak trećeg vazmenog tjedna u evanđelju slušamo da nam kažeš: 'Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni.' Znamo Gospodine sve što radimo trebali bi raditi s ljubavlju i pažnjom i tako sebi zidati stanove Nebeske. Ali borba za golu egzistenciju čini da bezdušno radimo. Ti Gospodine znaš sve u što smo uronjeni. Molimo Te pomozi našim poslodavcima i nama. Potakni nas da ne radimo bezdušno nego s ljubavlju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 22-29)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi ne znamo protumačiti misterij patnje, ali nam Isus pokazuje kako je moguće silom Duha Svetoga, u sebi izdržati sve patnje. Svojim prihvaćanjem Božje volje da pati i umre na križu, Isus je svim patnicima i svima koji razapeti leže pred agonijom ili u agoniji, otkrio kako se ni muka, ni umiranje, ni ikakvo stradanje ne smije smatrati nedostatkom Božje ljubavi prema nama. (Ante Kresina)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati Eh ća je život vengo fantažija kad si svoj sa svojima. Ništa ne boli, nikog se ne bojiš. Svojim poslom se baviš i 'sve u šesnest' slaviš Isusa Krista Boga - čiji si. A ako si te sreće da si Njegova ovca kao ja - sada đinasticiraš na motomedu i tipkuljiš po mobu večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valja bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju... Aha jer je Krist uskrsnuo, s Njim su uskrsnule sve ljepote i sve ljubavi na koje smo strpljivo čekali. Sve to imamo u uskrslom Kristu. Pametan čovjek se nastoji suobličiti uskrslom Kristu. Što više u tom uspije uspjeliji je čovjek. Svakom je ideal biti 'čovjek od komada' tj. ljudina. A to su oni koji su Kristoliki. Koji su se znali priljubit Kristu toliko da je postao kao On. Samo naprějed - sretno. Haj, zdravi ě veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo najprvi i najglavniji dar od Krista kralja je: 'Mir vami!'. Uvik gledaj i primaj mir od Krista kralja.' Je dide Krist kad je uskrsnija prvo štaj da svojima je mir.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej hej baba Jako slušaj kako škatula -radion priča: Rata-tara-ta bum-bum... Ajme Lujo utrni, utrni - štaj to?! Menij draži mir neg pir!'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OSVJEDOČI SE I POSVJEDOČI, 3B Vazmena Lk 24, 35-48 Palma, 4. svibnja 2003.


«Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera.» No, ako i znamo da je uskrsnuo, čak i ako u to vjerujemo, ali bez osobnog osvjedočenja – uzaludna je naša vjera. Jer nismo poneseni činjenicama u koje vjerujemo, već su one tek informacija koje znamo; odnosno religiozna su ideja kojom je zaokupljena naša potreba za kultom.
Isusovo uskrsnuće nije problem dokazati, za to postoje snažniji dokazi nego za mnoge druge povijesne događaje koje bez problema prihvaćamo. Ono što brine jest čovjekov stav nakon što se suoči s istinom uskrsnuća: «Uskrsnuo je, pa šta?!» To je otprilike kao: «Planet Neptun postoji, pa šta?!» Što se mene to tiče? Dok ne uočimo i osjetimo bitnu povezanost između te činjenice i našeg života – sama činjenica nas neće angažirati već ostaje u nizu drugih izvanjskih informacija. U tom je problem dosadnih propovijedi, i sve problematičnijeg vjeronauka u školi: govori se o uskrsnuću, ali se ne pokazuje djelovanje uskrsnuća, a onda ga se niti ne prenosi na slušatelje.
Uskrsnuće nas se tiče onoliko koliko nas dotakne. Odnosno, u mjeri u kojoj smo osobno susreli Uskrslog i sami uskrsli snagom njegova uskrsnuća. Susreli, a ne čuli, shvatili ili vidjeli. Susret je više nego s nekim se naći u istom geometrijskom prostoru, akustičnom ili vizualnom. Svakodnevnica nam je uglavnom sva od takvih «susreta» po ulicama, školama, crkvama. I tko koga pamti, tko o kome misli, tko svoj život temelji na takvim susretima… Susret je nešto dublje. To je intimna obostrana zainteresiranost između onih koji se susreću. Emocionalno veza, metafizičko prožimanje. Dijeljenje sudbine i utemeljivanje života na onom kog smo susreli; predano pristajući da bit drugog bića oblikuje moju bit. U ovom slučaju: Isusova smrt i moja je, njegovo uskrsnuće i moje je.
Put do iskustva takvog susreta opisan je u događaju putovanja učenika u Emaus. Žustro su raspravljali o svojim nadama i razočaranjima. Od srca su govorili ono što im je na srcu. Kroz takvo pošteno i iskreno sagledavanje vlastitog života – ulaze u iskustvo uskrslog Krista, srca im žare, prepoznaju ga kao onog koji je s njima i onda kad ga ne vide.
Da bi iskustvo uskrsnuća sačuvali i učinili trajnim – valja ga dijeliti. Zatvoreno u nas same, u opasnosti je da ugasne. S njim treba kao s plamenom drveta kojim pripaljujemo drugo drvo – te na taj način i drugo drveće uključujemo u isti proces, ali i sam sjaj našeg plamena uvećavamo.
Uočimo to u zgodi koju je židovski filozof Martin Buber opisao govoreći o svom djedu koji je šepao i njegovu učitelju duhovnog života. Djed, pripovijedajući kako je njegov učitelj u molitvi poskakivao i plesao – ponesen žarom želje da to prenese slušateljima počeo je i sam poskakivati i plesati, i od tad prestao šepati. Svjedočanstvo događaja ne tek što je prešlo na druge, već je osnažilo sam događaj u njemu koji je o njem svjedočio.
Svjedočeći o uskrsnuću poneseni žarom uskrsnuća – sam Uskrsnuli dolazi posred nas sa snagom svog uskrsnuća: «Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče: 'Mir vama!»

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sve što je svojim uskrsnućem Krist postigao je za tebe – posegni za tim! (knev 3 uskrs c)


Uskrsli Krist svojima daje Sebe - a to je Mir. Jer je Krist uskrsnuo sve ljubavi čekane u uskrslom Kristu čekaju te. Suobličiš li se Kristu imat ćeš svoj mir i ljubav. (knev 3 uskrs c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2021., subota

Alkarici


Majko Božja, Gospe Sinjska ti se nisi nikad odvojila od Onog kog si rodila. Njegov mir nam uvijek daješ ti. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Uskrsli Krist svojima daje Sebe - a to je Mir. Jer je Krist uskrsnuo sve ljubavi čekane u uskrslom Kristu čekaju te. Suobličiš li se Kristu imat ćeš svoj mir i ljubav. (knev 3 uskrs c)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.48 sati A je i danas je bila pastirica nas starčeka Isusovih ovaca s. Natalija i u kraljevskoj maniri uzdignula križ Kristov od kog se sklanja svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona ne zna što bi sa sobom. Čupa se za kosu, vrišti i zapomaže: Ajoj Hrvatska ti i svetost tvoja gurate me u grob. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.19 sati A ipak sam stigao kao vježbu rukopisa upisati par slova u blok. Evo koja: 'Pusti sve dajte mi Krista!' E Krist je moj izbor! Ma imam tu neke problemčiće sa ajfonom. Ali dobro poslije će to pogledati Leo od p. Ipše. Eh našeg milošću urešenog Anđelka neće biti do daljnjeg - neki problem ima sa automobilom. Baš gledam nisam složio svakodnevni 'Glas iz krpa'. Pa neka to bude ovo. I kaži šta ima danas. Uh, hu jer ima beštije korone nema Cvjetnjaka - i tako do daljnjega. E ali ima moj životni izbor - redovnički đir koji i danas od točke do točke ide 'sve u šesnest'. Hvala Bogu i danas su bile terapija No 1 i terapija No 2. A to znate da je No 1 sveta misa u 10. A No 2 je trunku slabija, ali samo trunku. To je uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti koji si iznad nas,
Ti si jedan od nas,
Ti si i u nama.
Učini da Te svi u meni vide.
Da Ti pripravim put.
Da Ti onda zahvaljujem
za sve što mi se dogodi.
Da tada ne zaboravim bijedu drugih.
Da sve što sačinjava moje biće
bude Tebi na slavu.
I da nikada ne očajavam,
jer sam u Tvojoj ruci.
I u Tebi je sva snaga i sva ljepota.
Daj mi srce da Te vidim,
ponizan duh da Te čujem,
duh ljubavi da Ti služim,
duh vjere da boravim u Tebi.
(Dag Hammarskjöld)

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej, ne budi lud! Nemoj ni pokušati. Nisi ti od toga. Nisam ja ali Krist Gospodin je od svega s Njim će to ići.

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


6. IV. 1954. Još uvijek se bavi školom - zapis o korjenovanju u matematici. (Djed Isusove ovce, Marko Rađa, Preuzeto: www.jimradja.com)

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavite Gospodina na harfi, na liri od deset žica veličajte njega! Ps 33

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svom snagom svoje duše potičem vas da pristupite stolu pričesti što češće možete. Hranite se ovim anđeoskim kruhom, odakle ćete crpiti svu energiju potrebnu za borbu u unutarnjim bitkama. Jer istinska sreća ne sastoji se u užicima svijeta ili u zemaljskim stvarima, već u miru savjesti, koji imamo samo ako smo čisti srcem i umom. (bl. Pier Giorgio Frassati)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi moj pater Luka šaljem ovaj bon broj je : … Neka Vas Gospodin NAGRADI ZA VAS TRUD SUSJEDA
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Ps 27

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni u evanđelju piše da je Isus mogao hodati po moru. Pa mogao bi nam pomoći i realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.21 sati Ma toliko je nekako sati... Fali ona mlađarija sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Nema te smetnje, nejasnoće koju nisu znali otkloniti. Uz njih se dalo utjeloviti svaku 'nebulozu' kojih sam imao prěje - a i sad su tu. Hoćemo u ovaj dan (subota, 17. 4. 2021.). To se zna vedro i veselo kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Prvi korak će biti za koji tren Gospina krunica uz HKR. Ah, subota je a ništa od ćakule-bakule uz kavu na Cvjetnjaku... Auh ljut sam na ovu beštiju koronu. E ali imam potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. Traj-na-ni-na... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Znaš li kada najviše uočavamo Božju veličinu? Kad nas sve ovozemaljske veličine prevare, kad nas izdaju, kad se razočaramo u njima. A kada najviše osjećamo Božju blizinu? Onda kada potpuno spoznamo svoju bijedu, svoju krhkost, svoju nemoć - našu nemoć i nemoć cijeloga čovječanstva. (Marica Stanković)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati A evo što sam večeras (petak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) 'Fiat mihi - rekla je Gospa anđelu. Fiat mihi kažem i ja Gospi' Da pojasnim! Kad je anđeo predložio Mariji da začne i rodi Svemogućeg - Gospa premda se nije osjećala dostojnom je rekla: Neka mi bude (Fiat mihi). Kad je meni moja Alkarica (Gospa Sinjska) rekle one stvari kojih nisam dostojan, govorim isto: Fiat mihi (Neka mi bude). Ha, a Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sotona pruža: bogatstvo, naslade, ugled, nemir, očaj, pakao.
Isus: siromaštvo, trpljenje, poniznost, mir, pouzdanje, raj.
(Maksimilijan Kolbe)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pitali su čovjeka: 'Što ste dobili molitvom?'
A on je odgovorio: 'Ništa, ali izgubio sam ljutnju, ego, pohlepu, nesigurnost i strah od smrti…'

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 4. 2021. Gospodine danas u treću vazmenu nedjelju u evanđelju slušamo nakon što si uskrsnuo kako si svojima podijeli prvi Uskrsni dar riječima: 'Mir vama!' A njima ništa nije bilo jasno. Kako? Zar Ti Isuse? A onda si ih pozvao da Te opipaju da se uvjere da si uskrsnuo. Molimo Te i nama podaj Svoj tako potreban mir. I molimo Te sve nas prosvijetli da shvatimo jer si Ti uskrsnuo i mi koji u Tebe vjerujemo smo s Tobom uskrsnuli. U vjeri što je nemoguće postalo moguće, nade su nam ohrabrene. Sve ljubavi čekane u Tebi uskrsli Gospodine su dočekane. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 24, 35-48)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati Ah, kako je sada točka redovničkog reda đinasticiranje na motomedu. To ću učint efektnijim i korisnijim uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' Samo da kažem efikasnije je zato što plesom 'zlatnog palca' po mobu dajem ritam nogama u kom taktu da okreću pedale. Znam da je ovo niš' u odnosu na uradbu meštra Spliće. A štaš' stvarno ima pravo na zapreku. E hoćemo li uradit osvrt na evanđelje (subota) ... Aha to da Isus hoda po moru to i nije neka iznenađuća stvar. On je stvoritelj mora, riba i gravitacije On je svemogući Bog. A On toliko moćan i velik je prijatelj tvoj na Njega možeš računati u svakoj potrebi. Kad ti je činiti nešto nemoguće kao što je hodanje po moru - samo Mu to reci i to je dovoljno. Ponavljam samo Mu reci i to je dovoljno. On će te primiti u naručje i prenijeti te preko toga što je tebi nemoguće - garant hoće! To sam kao Isusova ovca nebrojeno puta doživo. To su oni trenuci kad se začuđeno pitaš: Pa kako ja to? Pa nisam ja od tog?! Spetljat ću se osramotit sebe i one koji su dali da to činim. E tada sebe sve svoje strahove i neizvjesnost: Bogu ruke! Spreman sam prihvati poniženje zbog neuspjeha. A ako krene ne daj mi Gospodine da budem kradljivac Tvoje slave. Tako funkcionira duša zrelog kršćanina. Premda sam daleko od toga to je ono što molim od Isusa da učini dušu ovce svoje takvom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo to znaš eroplan leti, riba pliva, čovik ore... Ma eto ako i ne ore more štogod drugo radit. Toj odredija Krist naš kralj.' Ma dide e daj mi bit vojnik Kristov ki ti.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Slušaj Lujo zapovidi Božje su svete i triba ji držat. Ako ti je koja priteška moreš molit dragog Isusa za čudo.' Ej hej baba Jako čudo, čudo triban.

- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2021., petak


Uskrs je prasak života. Proplamsaj žeravice koju nosimo u prsima. Onaj osjećaj za koji se živi, "za ljubav izgorit". To je fešta, kad s upaljenim bengalkama slavimo dosegnutu slavu. Dan duboko u nama skrivan.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Molim vas blagoslov za moju majku koja je u bolnici. Hvala
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.05 sati A svaki tren bi mogla doci njegovateljica 'Lj' izvadit iz 'krpa Isusovu ovcu - a vjerujem toj ovci će i kavu donijeti. Eto trebam kazat da sam mrvu žalostan jer meštar Splićo javlja da ima nepremostivu zapreku doći. Nemam razloga da mu ne vjeruje. Hvala i slava Isusu i Čast Njegovoj majci Mariji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska, Vlajino i majko naša. Koga molit nego tebe. Kad nas stisne nemoguće reci svome Sinu svemogućem Bogu da nas spasi. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Uskrsli Krist daje svojima prvi uskrsni dar: 'Mir vama!' Njima nije jasno: kako? Jer je Isus uskrsnuo nemoguće će biti moguće. Sve ljubavi čekane bit će dočekane. (knev 3 uskrs c)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože,
koji si me do ovoga časa
doveo nevidljiv,
vodi me i dalje
koncu mojih želja.
Ne ostavi me umorna i sama
nasred puta.
Obrazi su moji blijedi,
i moje misli nemoćno
k'o moje ruke vise.
Bože,
daj da novo plavo jutro
iz umora digne moje misli,
da kroz blijede ruke
prođe mlaz crvene svježe krvi.
Budi nad mojom glavom
moja pratilica zvijezda.
(Antun Branko Šimić)

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Evo koji zapis sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Petak je! Već je petak. Ali stvarno trči, leti vrime što pak znaci živi se, ne životari, ne preživljuje nego grabi se naprijed. Zvuči čudno ali sadržajno i kvalitetno. A to zato što sam sebe svoga izručio Kristu Gospodinu i rekao vodi kud hoćeš me. ... Aha bila je i naša pastirica s. Natalija koja se doima tako suvereno kao kraljica kad uzdigne križ Kristov pred kojim se skameni svaka nevaljalština i zloća. A beštija korone cvili, cijuče, zapomaže: 'Ne na mene svetosti svete Hrvatske!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Samo ako ti je Božju zapovijed uistinu nemoguće izvršiti možeš moliti za Božje čudo i ono će se dogoditi.

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.31 sati Pusti sada mreže te koje sada su comp, miš, mob. Jer Gospodin zove te hajde na svetu misu. Imaj nju i zla se ne boj! Ha, a ovo sto na mob tipkuljim je svakodnevni 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? Ima mir i zadovoljstvo jer činim sve AMDG - a to je ono što sam odabrao. Sve ide kako valja, redovnički đir i danas ide 'sve u šesnest'. Tu su: mob, comp i motomed. A predvečer će pasti potpuna i cjelovita uradba od meštra Spliće. 10.31 sati Ma sada đinasticirajući na motomedu samo da kažem kako sam reagirao na bezočnu krađu u kući. Superioru sam rekao da svim zaposlenicima dade otkaz. Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dolaziš k meni i prisno mi se sjedinjuješ pod oblikom hrane. Tvoja Krv sada teče u mojoj, Tvoja Duša, Utjelovljeni Bog, spaja moju, dajući joj hrabrost i podršku. Kakva li čuda! Tko bi to uopće mogao zamisliti! (sv. Maksimilijan Kolbe)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.54 sati Hajmo žustru domaću budnicu: 'Veselo, veselo Zagorci...' Bumo koraknuli u novi den (petek, 16. 4. 2021.). A kak bi den bil kak spada kroz sve događaje i susrete u njem bumo hvalili i slavili Isuseka a Mariju kak spada častili. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je ovdje oko nas tamnije, to više moramo srce otvoriti za svjetlo odozgo. (sv. Edith Stein)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo koji sam zapis olovkom u blok učinio večeras (četvrtak) za spas rukopisa: 'Oh Gospodine signaliziraj, dojavi da znam zašto ti treba ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu)?' Posve je izvjesno da ovo ima neku svrhu. Ta nije Gospodin tek tako meni zapovjedio okice kad su se već pripremali u koji grob tu na susjedno Mirogoju stave ovo smrtno. Uvjeren sam bio bi to divan sprovod, mnoštvo mlađarije bi došlo. A ono Gospodin zapovjedi svoj ovci (meni) : 'Okice otvo-ri!' Buh, šteta! To je općepoznata stvar da Gospodin sve čini sve s razlogom. On je znao da će me dopast karijola. Zna i to da sjedit u njoj nije baš 'mačji kašalj'. Za nešto mi treba moje trpljenje. To znam iz duhovnosti ako se trpljenje transponira u molitvu. Tada je to najsnažnija molitva. Pretpostavljam da ovom raspetošću (RBK) stvaram duhovni potencija potreban za važno djelo opće Crkve. Ha, a Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže Isus je s par kruhova i nešto ribica nahranio na tisuće gladnih. Hej, recimo Isusu da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo jedno moraš tražiti od Gospodina - da Ga voliš. Za sve ostalo, samo Mu zahvaljuj. (Padre Pio)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 17. 4. 2021. Gospodine danas u subotu, drugog vazmenog tjedna je svagdan. U evanđelju slušamo za nas ljude nevjerojatnu stvar a za Tebe Kriste Gospodine ništa posebno nije hodati po moru. Isuse Kriste ljubljeni Bože naš hvala Ti što si nama prijateljima svojim hodanjem po moru odaslao snažnu poruku: Ako od vas splet životnih okolnosti traži nemoguću stvar dajte mi sebe da vas prenesem. Gospodine evo nas, prihvati i vodi kud hoćeš nas Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 16-21)

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Katkada će se molitva odviti u obliku razgovora; katkada, možda rijetko, bit će puna žara; drugi put, opet, možda često, suha, suha, suha… Ali važno je da se ti, s Božjom pomoći, ne obeshrabriš. Sjeti se budne straže koja ne zna nalazi li se kralj ili upravitelj države u palači; nije obaviještena o onom što on čini i, u većini slučajeva, ni čuvana osoba ne zna tko je čuva. Ništa se od toga ne događa kad je u pitanju naš Bog: On živi gdje god ti živiš; brine se za te; poznaje tebe i tvoje najintimnije misli… Ne napuštaj stražu molitve! (Jose Maria Eschriva)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 sati Iskreno za reć nije da nemam vremena za razmatranja, propitivanja savjesti. Ali nikad nisam mislio da ću to moći uredno obavljati tek kad spadnem na krevet tj. karijolu. Ah, me eto sada da ne budem u 'leru' dok čekam uradbu meštra Spliće započet ću večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znaci osvrnut se na evanđelje (petak). 20.58 sati Evo sad poslije svega a prije nego preko moba čujem dragog prijatelja. Samo da kažem bio je meštar Splićo. Koji je na Isusovoj ovcu izveo u totalu potpunu i cjelovitu uradbu u svojoj flegma maniri 'prva liga'. Ha, a evanđelje (petak)? Što ono kaže? … Aha to je ono kad je Gospodin izveo neviđeno čudo. On je samo davao a gladni su samo uzimali. Pa kad su se najeli htjeli su Isusa zakraljiti. A Isus se povukao u osamu na molitvu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ti kažeš da oću pomoć jer sam dobar čovik. Ja san samo vojnik Kristov. A kad dajen unda meni Krist kralj duplo dade. Nisan ja dobar neg je Krist kralj pridobar.' E dide ti samo AMDG.

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis ki dragi Isus samo mi vadiš iz ognjišća: il' pečenu polu kunpira, il' pečeni kukuruz… a ja samo uziman. 'Lujo ajde ti ujti Gospinu ružarju...'

- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2021., četvrtak


Gdje si, Gospodine, gdje si?
I, Gospodine, gdje Ti nisi?
Siguran sam da si sada sa mnom ovdje.
Ali, jer si Ti sa mnom,
zašto nisam i ja s Tobom?
Smiluj se, Gospodine, smiluj!
Drži moju ruku, ne ostavi me,
nikad Te neću naći
bez pomoći Tvojega milosrđa
i Tvoje dobrote prema meni.
(Guillaume de Saint-Thierry)

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Imao sam dio krunice Božanskog milosrđa taman dovoljno da izroni poticaj: Haj, na web Isusova ovco! Ma pravo za reć nisam ja od ovog novinarskog posla. Ali kako mi je jasno da na webu moram biti do daljnjega. Onda tak, tak... Po mobu tipkuljim… Ma dobro nije sve baš bezvrijedno. Razmatranja su dio dnevnog reda redovnika Isusovih ovaca. Ali ruku na srce sve to osim što je ispod knjiškog nivoa je i ispod stručnog nivoa. A šta'š nego Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna nauči nas kako si od svog Sina naučila ti: davati da se nikad ne umoriš i da ti nikad ne nestane. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.11 sati Evo što sam u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Bože blagoslovi Anđelka kojega si krepostima uresio i zbog nas starčeka Svojih ovaca. E sutra (petak) mu je naša pastirica s. Natalija dala slobodan dan. Ali kad radi taj baš radi kako spada. … A je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov od kog se odmah sklanja svaka nevaljalština i zloća. A i beštija korona vidi da nije dobrodošla u svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imal' takog mista, imal' takog svita ka'no Ogorje? O gorama, pod Svilajom. Gdi je leglo za junake Vlaje. Sve imaju šta Rrvati - Vlaji tribaju: preko briga plavo more, s onu stranu Svilaje oltar Gospe Sinjske - Vlaške Alkarice, šuplje kolo i najstariji Rrvacku pismu: Oja, noja, oooj!

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marijo bez grijeha začeta moli za nas koji se Tebi utječemo i sve one koji se tebi utječu, posebno za neprijatelje Svete Crkve i oni koji su ti preporučeni …

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus Krist je u svojoj svemogućnosti baš simpa. Nahranio je tisuće gladnih čudesnim zahvatom Božanski jednostavnim: samo je davao a gladni su samo uzimali.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati E kakav će biti dan? Bit će kako valja budemo li kroz njega išli ukorak s Kristom Gospodinom. I to je bas dobro da redovnici Isusove ovce svaki dan u svetoj misi mogu se prihvati za Gospodina. I mogu reći: Tvoji smo Gospodine i Tvoji hoćemo biti. Vodi, nosi, vuci bilo kako. Ali jer smo Tvoji samo nas ne puštaj! E poslije svete biti će đinasticiranje (na motomedu) itd. Što pak znači redovnički đir i danas ide 'sve u šesnest'. Hvala i slava Bogu našemu u neko doba dana (vjerojatno uvečer?) će doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ovaj nadnaravni kruh i ovaj posvećeni kalež, služe za zdravlje i spas čovječanstva. (sv. Ciprijan)

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svjetlo vjere će svijetliti dok bude ulja molitve.

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.56 sati 'Tanko je to! Sve je to sića! Mršavo! Bez jedrine, čilosti, čvrstoće i života!' Eto takva kritika web župe Gospe Sinjske je prava jer je izgrađujuća. To je istina! Od nje se nije dobro sakrivat iza floskula tipa: 'Radi se koliko se može!' Ako se radi onda se radi! Il' zatvori dućan! Rekla bi baba Jaka: 'Kuj il' ne mrči gaća!' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako gledan tebe i sve bake Ogorske na vami se vidi da ste uz dragog Isusa. 'Lujo kad naresteš sit se svoji baka kod oltara.'
- Prekrasno, sve poruke su prekrasne, hvala, neka nad vama bdije Majka Božja.

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, haj ne budimo blesavi pored zdrave pameti. Hajmo se uhvatit pa realizirati: SPC = RKC = SPC Ne vidim razloga zašto ne bi?! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.22 sati Samo da kažem je bio je meštar Splićo i večeras (srijeda) ě uradija me baš kako spada. Čini se da spoznajem i znam, vidim na njegovi manirama, da ga je baba Jaka instruirala kako da urađuje njenoga milu. To da je meštar Splićo miljenik babe Jake vidi se po tome što je izgrađeni vjernik, praktični kršćanin. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ovo je jedino što sam ikada znao sa sigurnošću: Bog je ljubav. Čak i ako sam u krivu, što se tiče drugih stvari, ipak sigurno znam da je Bog ljubav. (S. Kierkegaard)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Eh da vidimo s kojim sam slovima spašavao rukopis pišući ih večeras (srijeda) olovkom u blok: 'Auh, da nazovem staroga Rađu (taticu)? Hoću. Neću. Hoću! Ma ipak neću. Već znam njegovu priču: 'Ako ti šta triba samo javi?!' A šta mi triba to nisu kuće ni novci. Nego mi treba pravednost i poštenje da za sobom ostavi kako bi imali mir. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad god izgubiš nadu u budućnost, osvrni se natrag po svom životu i čitaj tragove Božje prisutnosti u njemu! (Tomislav Ivančić)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 4. 2021. Gospodine a danas u petak, drugog vazmeno tjedna je svagdan. U evanđelju slušamo kako si nekoliko tisuća gladnih nahranio samo sa pet kruhova i dvije ribe. To spektakularno, predivno čudo izveo si jako jednostavno: gladni su samo uzimali a Ti samo davao. Zadnja rečenica evanđelja govori sve: 'Kad Isus spozna da kane doći, pograbiti i zakraljiti, povuče se ponovno u goru, posve sam.' Takav je ovaj svijet: kraljem zove tko mu kruha daje. Gospodine mi nismo od svijeta mi smo Tvoji. Vjerujemo i znamo Ti ćeš nam sve potrebno dati jer Ti si Isuse Kriste milosrdni Bog. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 6, 1-15)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Biti kršćanin je više nego samo trenutno obraćenje - to je proces u kojem svakodnevno želite sve više i više biti poput Krista. (Billy Graham)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.21 sati Milost je zrak koju udišem, sloboda u kojoj živim, mičem se i jesam. Eto Gospodinu sam zahvalan i za nemilosti koji su prethodile i prošle jer omogućuju da iskusim ljepotu slobode i milosti. E a ovo je večernje 'Razmatranje uz mob'. Kojeg ću tipkuljiti na mob dok ne dođe meštar Splićo. A za to uradit kako spada valja bacit oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju... Aha, mnogi su od nas, da ne kažem svi, smo odabrali Krista Gospodina za sve svoje jer postalo nam je nepodnošljivo biti uvijek 'u škvaru'. Poželjeli smo biti neregularni, više svoji, onakvi kakve nas vidi Isus Krist. Odabrali smo Krista jer nas je ubijala banalnost i uobičajenost. Davili smo se u plićinama života zato smo odabrali Isusa Krista za Boga svog. Sada je 17.48 sati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide sva starčad Ogorska vidu sve bolje a ti kuda sa vrija Svilaje na sve gledaš. 'Lujo tribaš znat svi Vlaji sve vidu ki tice. A vojnik Kristov bolje vidi jer je ki tica ora.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako gledan tebe i sve bake Ogorske na vami se vidi da ste uz dragog Isusa. 'Lujo kad naresteš sit se svoji baka kod oltara.'

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2021., srijeda

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.05 sati Aha, aha... imao sam krunicu Božanskog milosrđa sa sa nakanom za momka iz Palme (BSI u Palmotićevoj) ime mu je Davor Maček. Eto i on je strugnuo prije reda tamo 'gdi je lipooo'. A nisam mu stigao pravo ni zahvaliti za 'dite' (knjigu 'Šalabahter za život') koju je priredio za tisak. To je tako fina i diskretna duša da mu ni ime nije spomenuto u toj knjizi oko koje se trebalo poprilično potrudit i nagnjavit da ugleda svjetlo dana. I ovom zgodom Davore veliko ti hvala – majstore vidimo se! Od srca p. Luka

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino draga svi mi koji stali kraj tvog oltara. Dušu smo olakšali, sve bolje ugledali jer si svima krila dala. Zato ćemo reći - a što nego od sveg srca hvala!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Božje oko svugdje gleda sakrit mu se ništa ne da.' Vidi On i zna tog lopovčića koji se ima obraza zavlačiti se kod redovnika Isusovih ovaca i usmrđivati im samostan. ... Aha bila je i naša pastirica s. Natalija koja je kao kraljica uzdignula križ Kristov. Od kog je odaslana snažna poruka: svaka nevaljalština, lopovi, lopovčići i zloća dalje od svetoga! Poslije će biti tu njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi Bože,
nemam pojma kamo idem.
Ne vidim put ispred sebe.
Ne znam zasigurno gdje će to završiti.
Niti zaista poznajem sebe.
A činjenica da mislim
da slijedim Tvoju volju
ne znači da zbilja tako i činim...
Ali ja vjerujem da želja
da Ti ugodim, Ti već ugađa....
I nadam se da imam tu želju...."
(Thomas Merton)

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako nije banalan ni bezvezan nego dubok i promišljen ako kaže da nije vjernik laže (ili ne zna da su takvi vjernici.)

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.31 sati 'Bog je tako ljubio svijet...' Hej kako, kako? Oh Gospodine znak mi daješ. Sad ću imati svetu misu. I sve ćeš svojoj ljubljenoj ovci reći - dogovor važi. Ali Gospodine ako ovoliko pažnje i brige posvećuješ meni ovci kako nećeš stvoru stvorenu na Tvoju sliku. Još bih i razumio ove valove milosti da sam dvonožac čovjek alě doslovno, baš ovčurina. Eto u tome prepoznajem nezasluženu provalu ljubavi iz Tvoga Srca. Gospodine ljubav Tvoja je nezaslužena, besplatna, svima nama tako potrebna, ozdravlja svakoga. Ha, ovo je 'Glas iz krpa' koji sam trebao početi kad je krepošću urešeni Anđelko spuštao liftom karijolu (s ovcom) u kapelu. Eto znam da će se ovo nastavi poslije đinasticirajući (na motomedu) I kaži što će danas još biti? Bit će kao i svaki dan redovnički đir 'sve u šesnest' 10.28 sati E sad đinastiaticirajući (na motomedu) još da kažem da sav radostan iščekujem meštra Spliću jer taj ima karizmu urađivat Isusove ovce. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veliki čovjek je onaj koji nije izgubio djetinjasto srce (Mencij)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svojim dobrotvorima možeš najobilnije platiti njihova dobročinstva prikazivanjem sv. Mise za njih. (p. Martin von Cochen)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Hvaljen Isus i Marija! - Najljepši pozdrav svima. Sada poslije Gospine krunice uz Međugorce. Jer HKR je imao nešto drugo. Hajmo u ovaj dan (srijeda, 14. 4. 2021.). Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. To činimo vedro i veselo da nam dan bude blagoslovljen i uspješan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, u Splitu se pjeva: 'Da nije ljubavi ne bi svita bilo' Ma gdje nema nje nema ni Crkve Kristove. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati I večeras (utorak) sam u blok načinio zapis olovkom (za spas rukopisa). Evo koji: 'Ah, ljubav je... Ahh...' E to sam se sjetio da o ljubavi govori evanđelje (srijeda). Nije vrijeme, a ni okolnosti ne dopuštaju da se o ljubavi govori iz filozofsko - teološke perspektive. Mogu samo kazat da samo Bog zna koliko smo savršeni u ljubavi. A to ćemo moći prepoznati po količini milosti koja nam pritječe od Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najbolje i najljepše cvijeće iz raja, Bog daje svome narodu kada je na koljenima. Molitva je prolaz do raja. (Thomas Brooks)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čarobno je iskustvo kada Bog progovori u srce, iskustvo koje će mnogi propustiti ako budu monopolizirali razgovor i ako nikada ne budu zastali kako bi čuli što Bog ima za reći. (Charles Stanley)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 15. 4. 2021. Gospodine u drugom vazmenom smo tjednu. A danas u četvrtak kada je svagdan u evanđelju slušamo da nam kažeš: 'Tko odozgor dolazi, on je iznad sviju. Tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori.' Gospodine Ti znaš da smo odbrali Tebe jer neizdrživo nam je bilo u ovoj banalnosti, trivijali i plićaku živjeti. Hvala Ti za sve perspektive i uvide u stvarnost života u koju smo uronjeni. Molimo Te daj da riječima, djelima i životom cijelim odsijevamo Tvojom dubinom, ljepotom koju smo u Tebi susreli Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 3, 31-36)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Ah, 'Bog je tako ljubi svijet...' Znamo, imamo iskustvo ili pretpostavljamo kakva bi to bila Božja ljubav. Ako je savršenija i od najsavršenije naše. Onda je to ijujuuu... Ha, a ovo je večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući uradbu meštra Spliće. 17.58 sati Eto toliko je bilo sati kad je poduhvatio raditi Isusovu ovcu. 20.30 sati E sad kad sam ispružen u 'krpama'. Mogu kazat taj čovjek me zna raditi, ali tek jer mu je to struka. On zna raditi jer zna voljeti. Da pojasnim, zreo vjernik zna da ljubav nije tek: cmok, cmok, cmokić... Nije tek osjećaj. Ljubav to je odluka činiti dobro onom tko ti je povjeren. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kršćanin posjeduje duboki, tihi i skriveni mir koji svijet ne vidi. Kršćanin je radostan, miran, dobar, simpatičan, ljubazan, bezazlen, skroman; ne postavlja zahtjeve, njegovo ponašanje je potpuno daleko od hvastanja i pretvaranja koje se na prvi pogled može uočiti kod obične osobe. Molimo kako bismo bili takvi, nježna svjetla u tami svijeta. Isuse, ostani s nama i mi ćemo sjati kao što Ti sjaš, kako bismo drugima u svijetu bili svjetlo. (John Henry Newman)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo upanti sve šta vidiš u Ogorju i o njemu znaš toj ljubov dala a una je ime za našeg Krista kralja - jer Bog je ljubov.' E dide kako to znaš? Toj iz sveti libara, a ne iz vojnički?

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo zlato bakino rec su jednon riči šta su za te naša sila?' Ajoj baba Jako su jedni riči toj ljubov.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2021., utorak


Gospodine,
daj da promislimo tko si Ti
i da živimo gledajući u budućnost
koju nam darivaš.
Molimo Te za ovaj naš svijet,
za ljude u ratu i gladi,
za ugrožene na svim stranama svijeta.
Priznajemo svoju krivnju
što ostajemo nepomični,
bespomoćni i bez mašte.
Prosvijetli nas i vodi.
(D. Cremer)

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.23 sati Iskreno nisam danas imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Ali kao da jesam poticaj je izronio: haj na web Isusova ovco! A što? Sad u 16 sati njegovateljica 'Lj' će me izvadit iz 'krpa'. Ono što me ispunja pravom radošću ima mi doći i meštar Splićo. Vedro i veselo a tako će biti jer optimizmu dajemo inicijativu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj Alkarice gospodskoga Vlaškog roda Gospe Sinjska za sve ti hvala a najviše jer si nam svog Sina ljubit dala.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


13.34 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Aaa neće dobro proć lopovčić koji se pokušao okoristit od lopuže stare.' Ma tu mi je netko nešto... E da pribilježim jutros mi je bio duhovnik, subrat p. Jozo Batinić i odriješio me od opačina i grijeha. Iz istog su mjesta moj duhovnik i naša pastirica s. Natalija (neki plemeniti kraj) koja i danas. Jel' uzdigla križ Kristov odmah pomutnja i uzbuna u redovima nevaljalštine i zla. A i ova beštija korona vidi da to neće ići tek tako sa svetom Hrvatskom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


E lipi moji živili! Volite se i svijetliti svima kao i do sada. Bog vas voli jer ste svojim životom pokazali da ste Njegovi! Od srca p. Luka

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zašto ljudi umiru puna želuca, a prazna srca? (fra Mario Knezović)

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zbog ljubavi sunce sja, cvijeće cvjeta. Zbog nje zemlja se okreće. Sve što je od ljubavi je.

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.22 sati Ma i to je dar Gospodnji kad te odmara ako si zauzetiji - korisniji. Evo recimo sad me više odmara ako uređujem ovaj tekstić nego ako tupo buljim u ekran compa čekajući Anđelka da prebaci karijolu s ovcom Isusu. E ono što obično kreće kad krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom). Sada dok ga čekam na mob tipkuljim 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ima to da sam svaki dan bliže funkciniranju, znači i miganju. A pa čujte ako sam siguran da je volja Božja da profunkcioniram. A ako sam već starček. Bogu u ruke! Samo znam da ću poslije svete mise đinasticirati na motomedu. I ako Bog da u neko doba dana će biti tu meštar Splićo i u svojoj maniri uraditi Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedan od najcjenjenijih učinaka Svete pričesti je sačuvati dušu od grijeha, i pomoći onima koji padnu kroz slabost, da ustanu. Stoga je mnogo isplativije pristupiti ovom božanskom sakramentu s ljubavlju, poštovanjem i samopouzdanjem, nego se kloniti viška straha i skrupuloznosti. (sv. Ignacije Lojolski)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.57 sati Ahu, ovaj Rimac skroz inspirativan. To što čini tu kraj Zagreba djelo zahvata Božjeg u njegov život. Samo da uspješno kao do sada nastavi osluškivati poticaje Duha Božjega. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako ko tebe i ne zna. Zna te po tvojim dilima. Menij dosta kušat polu od kunpira štas za me ispekla - i sve o tebi sve znan. 'Unda znaš daj sad Gospina ružarja.'
- Aha izazovno si uresio sliku Isusove ovce na Cvjetnjaku

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, recimo Isusu jer smo isti (dogmatski) da je glupo da budemo razdijeljeni. I da na pomogne realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad bih se još jednom rodio, izabrao bih svećeničko zvanje. Tu je čovjek, na milosni način, najbliži Bogu… Stoga krštenik ne može učiniti većeg dara svojoj obitelji, Crkvi i narodu svome, nego li svećeničkim služenjem. (Alojzije Stepinac)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


LJUBI - i čini što hoćeš: onaj tko ljubi ne može htjeti drugom ništa zlo - on će uvijek paziti na dobro svih (također i na svoje osobno). Tamo gdje vlada ljubav nema prostora da rastu mržnja, bijes, zavist i druge zle snage, koje su plodovi straha i nepovjerenja. To je pobjeda koja je pobijedila svijet: naša vjera. Zato mi uvijek ponovno moramo moliti da nam Bog pokloni, uvijek više - dar ljubljenja, povjerenja i vjerovanja. (Gerhard Gruber)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 4. 2021. Gospodine a danas u srijedu, drugog vazmenog tjedna slušamo u evanđelju da nam kažeš da je Tvoja ljubav osnova svega. Zbog ljubavi zemlja se okreće. Da nije ljubavi ne bi ničeg bilo. To kažeš riječima: 'Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.' Gospodine Bože naš ljubav je naša sudbina. Ljubav to si Ti. Molimo Te voli nas voli da naučimo živjeti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 3, 16-21)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ja Te ljubim, i Ti to znaš, božanski Isuse! Neka me Duh ljubavi zapali Svojim plamenom. Ljubeći Tebe privlačim Oca, kojeg bespridržajno čuvam u svom srcu. O Trojstvo! Ti si zatočenik moje ljubavi. Živjeti od ljubavi, ovdje na zemlji, znači davati se bezmjerno, ne tražeći za to plaću… (Terezija od Djeteta Isusa)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Ma evo što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Kud plovi ovaj brod?' A taj brod je recimo naša web župa Gospe Sinjske. Uvjeren sam da me je Alkarica s razlogom instalirala na web jer ona zna gdje bi ovaj njen brod trebao doploviti. Isusovoj ovci kao web župniku je rekla. Za sad mogu reći brod plovi u svoju luku. A hoće li doploviti? Bogu u ruke! E da spomenut valja da je i večeras pala potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Pazite ove usklađenosti Gospodin instalira na web svoju ovcu. Pa Gospodin pošalje toj ovci Svog arhanđela Mihela (meštra Spliću). Oh, velik je Bog! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide ko te i nije vidija jel' čuja da radiš u Svilaji u Ogorju u Splitu. Reće Major je čovk i po. 'A Lujo to znaš da mi vojnici Kristovi radimo sve na veću slavu Božju.'

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ko tebe i ne zna. Zna te po tvojim dilima. Menij dosta kušat polu od kunpira štas za me ispekla - i sve o tebi sve znan. 'Unda znaš daj sad Gospina ružarja.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.04.2021., ponedjeljak


'I iščekujem uskrsnuće mrtvih i život budućega vijeka.'
Koliko toga velikog se ne bi zbilo da te uskrsne nade nema.

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.10 sati I djeličak krunice Božanskog milosrđa uz HKR je dovoljan da grešnu dušu dotakne. Čuo sam se sa duhovnikom p. Batinićem, sutra će stići odrješiti Isusovu ovcu od opačina i grijeha. Bogu hvala! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani pater, upravo sam vas prepoznala u riječima Luise Piccarreta: "Ako sretnemo osobu sa Darom prihvaćanja života po Božjoj volji. KOJA PROSLAVLJA PATNJU, tada smo najvjerojatnije susreli osobu, KOJA SHVAĆA VRIJEDNOST PATNJE i time je na dobrom putu da se vrati kući u očev dom. Takva osmišljena Patnja poništava djelovanje Istočnoga grijeha nad cijelim Čovječanstvom i sve vraća u dobro prvobitno stanje." Bog vas blagoslovio i dao vam novu snagu i ustrajnost u vršenju vašeg nebeskog poslanja na ovoj zemlji. …
- Bogu sam zahvalan za godine ove raspetosti (za sada 18 god. RBK = raspet na bolesničkom krevetu) jer koliko god su teške i odvratne još više su korisne za mene i Crkvu Božju koju volim. Od srca p. Luka

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska najveća ti hvala što si nam Sina Isusa dala. Tebi hvala što si nas sa Njim upoznala. Hvala Bogu što smo tebi nogu po nogu u Sinj hodali i tebe upoznali. Gospe Sinjska na čelu ti kruna zlata ti si majko kraljice Hrvata.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'To za žrtvu Bogu daj...' Dajem Ti da spoznam koju si mi milost stavio na raspolaganje da apsolviram onoga (Ti znaš kojega!) ... Aha, i danas je naša pastirica s. Natalija uzdignula križ Kristov i odaslala snažnu poruku: svaka nevaljalšina i zloća biš' ća! A kuga korona smjesta van! - dalje od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isuse Kriste,
utjelovljeni Bože,
jedini dobri pastiru,
koji si postao naš suputnik
zbog naših nevjernosti,
ne ostavljaj nas nikada same,
jer bismo se izgubili na sušnim pašnjacima
i izgubili u mračnoj dolini;
već nas trajno čuvaj i brani od vukova.
Hrani nas najčistijim jelom
i sve nas vodi u slobodu.
(David M. Turoldo)

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. XII. 1870. Obavijest 'Glavaru Ogorja Donjega' (to je bio djed pradjeda Isusove ovce Luka Rađa) da treba uhvatiti hajdučku družinu na čelu s 'nikim Šimićem'. 'Veliki je dar određen tkobi uhvatio mertva ili živa gore napomenuta Šimića a također i njegovu družinu.' (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sve što imamo i znamo od Boga nam je darovano. Zahvalni budimo Bogu ALI i onima po kojima nam daje i po kojima nas uči.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati Aka još krepošću urešeni Anđelko liftom ne spušta karijolu (s ovcom). Ali sad će! Pa može ta ovca (u karijoli) započeti na mob tipkuljiti 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Svega ima samo ptičjeg mlijeka nema! Pitao sam se kako to da milost Božja s ovolikom zauzetošću, ljubavlju i brigom vodi Isusovu ovcu. I shvatim to je zato što je ovca Isusova i što je raspeta. Auh kad bi svijet koliki je vrutak milost bili Isusov a biti raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) 10.31 sati A sada poslije svete mise đinasticirajući na motomedu samo da kažem svetu misu nam je predvodio p. Marko Matić - i opet me je oduševio svojom biblijskom refleksijom: Pitamo se sto nam je činiti? Nama je dopustiti Gospodinu da nama čini. Ne mogu reci da Gospodin predajem inicijativu. Ali prepoznajem da Gospodin sve čini i na meni Svojoj šašavoj ovci. Njegov zahvat je i pojavak meštra Spliće koji urađuje Isusovu ovcu 'samo tako'. Jedva čekam da i danas da poduhvati urađivati spomenutu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Izrečena molitva na sv. Misi je moćnija nego ona izvan sv. Mise. (p. Martin von Cochen)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.51 sati Milost koja vodi me... Poslije Gospine krunice uz HKR kroz ovaj dan (ponedjeljak, 12. 4. 2021.) - eto to je besplatna milost Božja. I zbilja ne znam kako ne biti zahvalan, vedar i veseo zbog te milosti. Zar je moguće da iz zahvalnosti za obilje Božje ljubavi ne hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Da sve to činimo od srca snažno kroz sve što nam se dogodi i koga susretnemo. Naprosto to je tako jer ovo smo što jesmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša koja se uzda u Boga, nema se čega bojati. (Padre Pio)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni. onaj Nikodem iz evanđelja po noći je dolazio Isusu da ga ne vide. Iz istog razloga ti šaljem ove poruke da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Nedjelja uvečer - a uobičajeno - raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). Pa što? Pusti ti to ako si život sveo na vidjeti i biti viđen. Kvaliteta je u susretu s Gospodinom. Što mi moja raspetost (RBK) omogućuje potpuno besplatno. 20.21 sati E baš sam mislio zaključiti kad mob signalizira da me netko treba. Tko? Kad stari Rađa (tatica, ima 88). Uobičajeno: ako ti šta triba? Bla, bla... Čujem da je previše sam - fale mu ljudi. Pitam hoće li da se zauzmem da smjesti u neki dom - kaže da neće. A što ću? Večeras ću ga staviti u Gospinu krunicu uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Otvorite širom svoje srce pred Bogom; radosno hodajte uvijek u Njegovoj prisutnosti. (sv. Franjo Sleški)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 4. 2021. Gospodine u drugom smo vazmenom tjednu a danas u utorak kada je svagdan u evanđelju vidimo da si opet razgovarao s onim noćnim sugovornikom Nikodemom. Ti si ga Gospodine korak po korak pripremao za krštenje. Ovaj put si mu rekao: 'Treba da se rodite nanovo, odozgor.' Hvala Ti Gospodine za naše novo rođenje - krštenje. Hvala za naše vjeroučitelje, svećenike, časne sestre i sve pastoralne djelatnike kojima je zvanje pronositi Tvoju riječ. Molimo Te svojim blagoslovom ih sve osnaži. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 3, 7b-15)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Benedikt vidi redovnika kao nekoga tko čitav život traži Boga. Tako i ja i dalje tražim Boga. Jer Bog je s one strane svih slika i shvaćanja koje si stvaram o Bogu. Traganje za Bogom održava me živim. Ono me prisiljava da se uvijek iznova pitam: tko je Bog doista za mene? (Anselm Grün)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati Ha razumijem onog Nikodema iz evanđelja (ponedjeljak). Pa ne može se dati svakoj 'šuši' pristup vlastitoj duši (Razbojnicima je svojstveno nepozvani u tuđu dušu zavirivati!). Što su pričali Nikodem i Gospodin nije važno. Ono što će svi moći saznati je da se poslije susreta s Gospodinom Nikodem počeo na bolje mijenjati. Onaj tako ima pameti moći će pretpostaviti da je sadržaj Nikodemovih susreta s Gospodinom bio izgrađujući. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov triba imat razbor.' Ne brljezga svima sve. Aha dide ti nikom nisi spomenija nit bi da o tebi priča ki o vojniku Kristovu - makar su to u Ogorju svi znali.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo nije ti za svačije uši da pripovidaš o svetinjan.' A baba Jako moremo li u Gospinu ružarju stavit svakoga?

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2021., nedjelja


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eh kad se jednom skitat počne…


15.39 sati Hijuuu... Prišao mi tiho dašak neki poznati. Htio bi da se vidi da se zna: sreća, dobrota, ljubav i ljepota sve to što nas zaokuplja... Nije u nečem ispraznom, prolaznom, nije u nečem što se može imati. To se ima ako se nema, ako se željom, čežnjom ili vjerom dodiruje onda se to ima.

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.06 sati Ha i dio krunice Božanskog milosrđa je dovoljan da izroni poticaj: Haj na web Isusova ovco! A što? Sada oko 16 sati dolazi njegovateljica 'Lj' vjerujem s kavom za spomenutu ovcu. A jer je nedjelja volim biti sa svojim Solinjanima (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula - bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


PO PREGORKOJ MUCI ISUSOVOJ, SMILUJ SE NAMA I CIJELOME SVIJETU.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila ti znaš majko da bi mnogi uz tvog Sina bili kad ih drugi ne bi vidjeli. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U nama si probudio čežnju
da živimo s Tobom.
Željeli bismo se Tebi sasvim predati.
Od srca Te molimo: djeluj tako na nama,
da se ne ukrutimo u sebičnosti
i da budemo izgubljeni svojom krivnjom,
već da služimo svojoj braći.
Pomozi da se nešto i na nama vidi,
da si Ti u Isusu Kristu naš Gospodin.
Podaj nam milost
da se Tvoja slika na nama oblikuje,
i tako postanemo novi čovjek
koji je stvoren na Tvoju sliku i priliku.
(M. Seitz/F. Thiele)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.12 sati Evo što sam bas olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ne izmišljam, ne forsiram. Ali stvarno mi je dobro. ... Aha bila je je pastirica s. Natalija a tu se nasla i njegovateljica 'Lj' koja je ljubomorna što za pastiricu kažem da je moja 'mamek'. E ali kad pastirica uzdigne križ Kristov doima se kao kraljica a pred njom svaka nevaljalština i zloća struuug u mišju rupu. A beštija korona ne zna što bi sobom. Iz mišje rupe joj domahuju: dođi k nama, skloni se od svetosti te svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Natanael poskrivečki dolazi Isusu. Božji čovjek zna da nije sve za svačije oči ni uši.

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Eh Gospodine da nije Tvoje želje da se ne osvećujemo nego blagoslivljamo poslao bih onom upit da čekam 'duhovni razgovor'. A idem sada donijet to i sve drugo Tebi Gospodine na svetu misu. I reći: Primi Gospodine sve što me zaokuplja, satri što je tašto a zadrži što valja i što je krepko. Primi sve što jesam, imam i znam. Ako što valja Ti si mi to dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek potreban. 11.01 sati E sada đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da je ovo što na mob tipkuljim svakodnevni preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? ˇma naravno da ima moj odabrani redovnički đir ide 'sve u šesnest'. Tu tu i ova terapeutska sredstva: mob, comp i motomed. A drugo klasika: nekoliko razmatranja, ispit savjesti, krunice idu uz HKR. Kažem vam ako si redovnik Isusova ovca, uvijek si angažiran, svoj, slobodan, zauzet i 'sve ti cviće cvita' (baba Jaka). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sve veličanstvene molitve i pjesme, sva vaša razmatranja, svi vaši čini tijekom dana moraju biti kristocentrični, moraju biti usmjereni prema tom jedinom času vašega dnevnoga života - sv. Pričesti. (Ivan Merz)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Smrt, navikla na pobjedu, bi pobijeđena smrću Pobjednikovom. Sam život sipe u smrt da porazi samu Smrt. Kao što tama bježi pred svjetlom, Smrt bi uništena nastupom Života. (Meliton Sardski, 2.st.)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.44 sati 'Uhh crna zemljo otvori se da ni mene ne bude kad On onako strada.... Hej mala može još čaša crnjaka.' ... Tako je nekako u nekom bircu Toma tažio bol u duši za Raspetim. Ali Krist je uskrsnuo, uskrsnuo.... Grob je prazan, grob je prazan... Hajmo zato vedro i veselo u ovaj dan (nedjelja, 11. 4. 2021.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože moj, Tvoja milosrdna ljubav je svuda nepriznata, odbačena. Srca na koja je želiš izliti okreću se stvorovima tražeći od njih sreću i njihovu bijednu ljubav, umjesto da se bace u Tvoj naručaj i da prihvate Tvoju neizmjernu ljubav… (sv. Terezija od Djeteta Isusa)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad je uskrsli Isus došao svojima Tome nije bilo jer je bol za Isusom tažio u čaši : ) Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Buh, evo kojim sam slovima, pišući ih olovkom u blok, spašavao rukopis: 'Sve, sve je usklađeno. Sve, sve je smisleno.' Eto to sam napisao tamo. Impresioniran pred takvom stvarnošću. Dobro, ta stvarnost je i prije bila takva. Ali nisam je ovako snažno doživljavao kao sada. Ha, ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) daje osobitu optiku. Da primijetiš ono što se ne da primijetiti ako je sve u redu, ako si normalan (nisi udren u glavu: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobri Bože, mi smo na putu k Tebi. Od Tebe dolazimo, u Tebi jesmo. Ti si u nama, Ti si nam prebrojao sve vlasi na glavi. Ipak smo tek na putu k Tebi, Ti skroviti Bože. Daj da ostanemo na Tvom tragu, koji si ostavio u svemu što si stvorio. Daj da osjetimo Tvoje tragove - uvijek na putu k Tebi. Najljepši trag što si ga ostavio na našoj zemlji, jest Tvoj Sin Isus Krist, koji je postao čovjekom. (Wilhelm Willms)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svijet želi živjeti i uskrsnuti prije nego umre, dok Kristova ljubav želi najprije umrijeti da bi uskrsnula s onu stranu smrti, u smrti. To uskrsnuće u smrti ne da se razumjeti niti iskoristiti od strane svijeta koji bježi od smrti. Život svijeta, koji želi živjeti prije nego umre, ne nalazi u sebi nikakvu nadu niti uspijeva ovjekovječiti ono što je vremenito. (H. U. von Balthasar)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 4. 2021. Gospodine danas u ponedjeljak, drugog vazmenog tjedna iz riječi evanđelja vidimo da si imao diskretne razgovore. Sa ugledanim Židovom, farizejom, Nikodemom koji Ti je dolazio poskrivečki obnoć. Ovom zgodom si mu govorio o presudnoj važnosti krštenja riječima: 'Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!' Hvala Ti Gospodine što je Hrvatski narod kolijevka kršćanstva, što je mali dragocjeni biser Europe i svijeta čitavoga. Molimo da svojim vladanjem opravdamo iskazanu milost. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 3, 1-8)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.57 sati Zapitaj se što bi učinio da ostaneš bez bitnog oslonca u životu? Baš to se dogodilo Tomi, razapeli su mu Učitelja, njegov Ideal, njegovu Ljubav. Isusa Krista su raspeli kao zadnjeg bezveznjaka. A Toma kakav je bio… sve bi za Isusa učinio. Za Isusa se bio spreman i fizički obračunat - onako baš se pomlatit. Toma je bio čovjek srca, rambo tip. I sad kada mu je onako sramotno stradao Vrutak svega - Krist Gospodin nije isključeno da je svratio u gostionicu i tažio bol u čaši. Treba imati na pameti da Toma nije bio izgrađena duša. Nije taj raspolagao rješenjima tipa: Hajmo dalje! Bogu u ruke! Kolpalo ga je jer shvaćao je: ako Krista nema onda ni mene ne mora biti! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo nami vojnicin Kristovin mir je najveća vridnost. Tribaš znat daj mir ime za našeg Krista kralja.' Ha, toj tako dide gdi nima Krista kralja tuj svađa, krađa i nemir.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ta-ra-ta... Bum-bum... Ehej baba Jako upalija san ovi radion. More bit da je ovcon slađa trava? 'Lujo nosi tu škatulu. Mojin ovcon i meni je draži mir neg pir.'

- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DRUGA VAZMENA NEDJELJA. NEDJELJA BOŽJEGA MILOSRĐA (knev)


Uskrsli Krist daruje svojima uskrsni dar: MIR. Priča se da je Toma u obližnjem bircu tažio bol u čaši za Isusom koji mu je bio sve. Ta i rekao je: 'Gospodin moj i Bog moj!' (knev 2 uskrs b)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2021., subota

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005 - u Palmi


- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne idem za tim da razumijem
kako bih vjerovao,
nego vjerujem da razumijem.
Tvoje lice tražim,
Gospodine Bože moj.
Pouči mi srce kako da Te traži
i kako Te može naći.
Ti si me stvorio, Gospodine,
i nanovo si me stvorio:
i što dobra imam
sve je od Tebe,
a još Te ne poznam.
Stvorio si me na Svoju sliku,
da na Tebe mislim
i da Te ljubim.
Daj mi u srce čistu ljubav,
rođenu iz Tvoje ljubavi prema nama,
da mi ljubimo druge kao Ti nas.
Tako nam pomozi
i blagoslovi nas u Svojemu Sinu.
(Sveti Anzelmo)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska dostaj proć kraj oltara tvog da mir nama ovlada jer u srcu nosiš Sina svog uvijek i sada. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Subota - tipično: fenomenalno! (za sad) Meštar Splićo je ustvari alkar moje Alkarice (Gospe Sinjske)' ... Ah naša pastirica s. Natalija nije to pa ću jednu Zdravomariju moćnoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) da nas se ostavi svaka nevaljalština i zloća a beštija korona da se nosi iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Toma - gdje on? Mnoge su pretpostavke. Najvjerojatnija je da je u nekom bircu uz čašu tažio bol zbog gubitka Učitelja Isusa.

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi p. Luka, sretan Uskrs, danas još stignem čestitat dragim ljudima , koje nosim u srcu i molitvi. Hvala ti na porukama. … iz Lovrana. B.B.

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.12 sati Hajmo dalje! Šteta bi se bila sada raspršivat od ovog sabranja za web bilo kojim čekanjem. Naš krepošću urešeni Anđelko zna kad treba Isusovu ovcu liftom spusti i u kapelu odvesti da ima svetu misu. E kaži što danas ima? Subota je a bez Cvjetnjaka. E ali ima uradba potpuna i cjelovita kako već meštar Splićo urađuje Isusovu ovcu. Ahu 'Pođite po svem svijetu, propovijedate evanđelje svemu stvorenju' - kaže Gospodin. Ah sjećam se kad su me te riječi zgrabile 1999 na Zametu u Rijeci. Kad sam naumio za Krista i za Crkvu dati život Bengalskim tigrovima. I hop u Kalkutu. A tigrovi me blijedo gledaju. To i slično me je prosvijetlilo da je dio svijeta namijenjen meni moja Hrvatska. 12. 02 sati Baš je pala potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Ah, pa da to je alkar moje Alkarice (Gospe Sinjske). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ostani sa mnom Isuse, u životu i svim opasnostima, trebam Te. Dopusti da Te prepoznam poput Tvojih učenika u lomljenju kruha, tako da Euharistija bude svjetlo koje razgoni mrak, snaga koja me jača, jedina radost moga srca. (Padre Pijo)

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.01 sati Kako dobro! Sad prije Gospine krunice uz HKR uputiti pozdrav svim web župljanima Gospe Sinjske. Hajmo u ovaj dan (subota, 10. 4. 2021.) vedro i veselo. Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je raspelom, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, prožeo tri strane svemira, a četvrtim krakom, vertikalom zabodenom među kalvarijske stijene, uspostavio jedinstvo i zajedništvo ljubavi između stvorenja i Stvoritelja, ponovno, oličenog u liku blažene Djevice Marije, pomirio čovjeka s Presvetim Trojstvom. (Jakov Džolić)

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska ti razumiš svoje Vlaje kad se nima undaj crkavica a kad krene šakom i kapom se daje.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Krist šalje svoje (mene, tebe) da pronose evanđelje. Hajde učinimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duhovno slijep nije slijep samo za predmete koje bi trebao vidjeti. On je slijep za svoju sljepoću. (Theodor Haecker)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.01 I večeras (petak) sam zbog spašavanja rukopisa od propadanja napisao olovkom u blok redak. Evo koji: 'A što? Tko me prihvaća i voli nek izvoli. A koji bi htio da sam drugačiji daleko od mog praga.' Eto tako piše tamo. A to predstavlja moj stav stav je duboko ukorijenjen u evanđelju. Bilo je i u Isusovo vrijeme onih koji si misli da nije u redu da Isus, poznati učitelj bude onako popljuvan, isponižavan i raspinjan. Ali Krist je ispio kalež gorčine do kraja da dovrši djelo zbog kojeg je na svijet došao. Zato ne dirajte mi moje patnje. Njome podupirem važno djelo Crkve. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Znanost križa može se zadobiti samo ako se osjeća njegova težina u svojoj svojoj mučnosti. U to sam se uvjerila od prvoga trenutka te sam rekla: Ave Crux, spes unica! - Zdravo Križu, nado jedina! (sv. Edith Stein)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Torinsko platno je, prema tradiciji, platno u koje je bio umotan Isus Krist. Slika koja se pojavila na Torinskom platnu, za znanost je i dan-danas zagonetka. Sliku nije moguće napraviti niti uz pomoć današnje tehnike. Jedini način kako je slika mogla nastati je, kažu znanstvenici, da je iz mrtvog tijela u milisekundi potekla ogromna količina zračenja, kao posljedica skoka iz jedne dimenzije u drugu… Dokumentarni film su napravili neovisni novinari i znanstvenici od kojih su mnogi nevjernici, a neki su se i obratili proučavajući Torinsko platno…

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 4. 2021. Gospodine danas je druga Vazmena nedjelja ili nedjelja Božjeg milosrđa. U evanđelju slušamo nakon što si uskrsnuo Gospodine kako si se ukazao Svojim učenicima. Stao si među njih i podijelio im prvi uskrsni dar riječima: Mir vama! Samo nije bilo Tome. Apostol Toma je bio sav Tvoj, za Tebe bi sve učinio. Ali ovo kako su Te ponižavali, mučili, raspinjali potpuno ga je dotuklo. Priča se da jadan svratio u obližnju gostionicu i tažio bol u čaši. Ali kad se uvjerio i osvjedočio da si Ti Gospodine uskrsnuo Toma od radosti samo što se nije razletio. Kliktao je: 'Gospodin moj i Bog moj!' Moj, moj - to si Ti Gospodine bio za Tomu. Budi to i za nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 19-31)

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati 'Pođite po svem svijetu navješćujte...' Ne znam ima li oduševljenika za Krista koji kad čuje ove Kristove riječi nije poželo otići u neku daleku 'nedođiju' navješćivati. Samo treba znati da taj 'sav svijet' u koji nas Krist šalje je i tvoja zemlja, mjesto, obitelj. 20.33 sati E to gore sam uradio čekajući meštra Spliću da on poduhvati raditi mene - Isusov ovcu. Ma ključ njegovih fenomenalnih uradbi je što sam Isusov. I što je predivno ne smeta ga što sam ovca. Ako sam Isusov njemu je to dosta. Hvala Bogu što sutra (subota) prije podne dolazi. A jer on meni, najobičnijoj ovci dolazi - znam da sam Isusu jako dragocjen. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide ko te god zna za te će reć: toj svitski čovik. Za te kažu ko nije čuja za Majora taj nije bija ni blizu Ogorja. 'Lujo moreš ti proć cija svit al' šta u Ogorju ima nigdi ne'š nać.'

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako dragi Isus nas šalje da navišćamo vanđelje u cija svit? 'Lujo za mej cija svit je od Svilaje do Moseća, od Zelova do Crivaca.'

- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.04.2021., petak


1867. Luka Rađa (djed pradjeda Isusove ovce) zajedno s bratom Blažom kupuju zemlju 'Livadica' u Svilaji od Grge Rađe. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Auh, krunica Božanskog milosrđa uz HKR i poticaj: haj na web Isusova ovco! A što? Jer ja ne marim za sve te stvari meni je najdraže da bude ono što mora bit - volja Božja neka bude. A nju moja Alkarica zna i ona mi je rekla. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj hoj Vlalška Alkarice, Gospe Sinjska mila, sa mnom si bila kad sam poradi riječi tvoga Sina do u na kraj svijeta pošao. Hvala ti sto si pokazala da je sav moj svijet moja Hrvatska. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.07 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Samo, samo da volja Božja da bude.' Tim riječima sam se preporučio našoj pastirici s. Nataliji u molitvu brevijara. Ne znam da li bih ovim žarom želio da bude volja Božja da ne znam što je ona. A ona je naravno da promigam ali i da profunkcioniram. Zato: Bogu u ruke! ... A je i danas se naša pastirica s. Natalija prezentirala kao kraljica. Uzdignula je križ Kristov i dominirala je prostorom. Svaka nevaljalština i zloća a i beštija korona drhturi pred njom dok uzdignut drži križ Kristov. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dođi, Gospodine,
i obnovi nas.
Obnovi Svoju crkvu.
Svojom si smrću
ovaj umirući svijet,
ispunio novim životom.
Ti nam daješ
nove životne snage,
po Svojem tijelu
i Svojemu kruhu.
Pa, i ako sve prođe,
Ti ostaješ zauvijek.
(Theo Gildehaus)

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svi koji se Gospodina boje, neka reknu: vječna je ljubav njegova! Ps 118

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad čujemo Gospodinovu: 'Pođite po svem svijetu...' Prvo što nam padne na pamet je 'nedođija' na kraj svijeta. Premda je svijet i vlastita obitelj.

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati 'Hajde doručkujte!' Može, može Gospodine! Makar sam jutros imao obilan 'njam, njam'. A Tvoj će mi dobro doći da me okrijepi i učini kako spada, Tvojom ovcom Isuse = isusovac. ... E kako je krepostima urešeni Anđelko spuštao liftom karijolu (s ovcom). Kao što je i red ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Ma baš me ljuti ova beštija korona. Divljakuša jedna sve će nas stjerat u samo stan. Bez obzira imal' se zvanje za to. 10.26 sati E sada đinasticirajući (na motomedu) poslije svete mise. Mogu kazat na pravom mjestu u svom stanu sa subraćom Isusovim ovcama. I bez obzira na sve 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). E i spomenut valja da će predvečer doći meštar Splićo koji će uradit Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živite na božanskoj Euharistiji, kao što su Židovi živjeli na mani. Vaša duša može u potpunosti biti posvećena božanskoj euharistiji i vrlo sveta usred vašeg rada i kontakata sa svijetom. (sv. Petar Julian Eymard)

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Hajmo u ovaj novi dan (petak, 9. 4. 2021.) od Gospodina nam darovan, zbog ovoga i drugih darova iz zahvalnosti Gospodinu hajmo kroz sve događaje i susrete zanosno vedro i veselo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Sveta misa - euharistija je najveći dar Božjeg milosrđa, vrijednost i bogatstvo koje imamo." (Papa Franjo)

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni ako smo Isusovi - hajmo i mi s Njim na ribu uz more koju je za Svoje ispekao. I obradujmo Isusa realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus nas poziva da svoje pouzdanje ne stavljamo u stvari koje vidimo, jer će proći i one koje nam izgledaju najtrajnijima. Učenici su zabrinuti i pitaju: kada će to biti? Isus odgovara opisujući ono što je svakodnevno pred nama, ali Njegova nakana nije zastrašivanje, nego navještaj Radosne vijesti. Bez obzira na privid koji se nameće, svaka je vlas na glavi sigurna, neće propasti. Živeći istinu Krista, lako se shvaća da je kraj svijeta tek jedan kraj, ali ne i konačno umiranje, bezizlazna smrt. (Ivan Šaško)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 E i večeras (četvrtak) sam spašavao rukopis, pišući olovkom u blok slova. Evo koja: 'Hvala Gospodinu, hvala što svjetlo mi sja. Hvala Ti hvala Isuse Kriste Bože moj što me unatoč ovoj dugogodišnjoj raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) vedrina, optimizam i pozitiva prati - hvala Ti. Znam sve vam ovo neuvjerljivo isforsirano djeluje. Žao mi vas je ali preobilje ljubavi Božje na mene je Gospodin izlio samo što se priznao bespomoćna ovca Njegova. Oho velik je Bog! Hajmo ruke gore! Svi slavimo Ga… Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist predaje svoj život da ljudima otvori pristup u vječni život. Tako i ljudi, da bi zadobili vječni život, moraju, sa svoje strane, žrtvovati ovaj zemaljski. (sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 4. 2021. Gospodine danas u subotu, sedmi dan Vazmene osmine, u evanđelju slušamo kako Tvojima nije bilo lako povjerovati da si uskrsnuo. Kad su oni vlastitim očima gledali kako si izdahnuo na križu. Nisu povjerovali Mariji Magdaleni ni onoj dvojici putnika u Emas. Naposljetku si se ukazao i Svojoj jedanaestorici uvjerio ih poslao riječima: 'Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.' Hvala Ti Gospodine što je Tvoja riječ doprla do nas. I što naš Hrvatski katolički radio nastavlja propovijedati Tvoju riječ svemu stvorenju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 16, 9-15)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nada u budući život čini vjernika osobito odgovornim za ovaj život. Živjeti za nebo znači učiniti zemlju predvorjem neba. (kard. F. Kuharić)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati E jer su ceremonije koje spadaju na ovu uru (comp, jogurtić, guska) gotove. Krenut možemo sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Dok čekam da me njegovateljica 'Lj' stavi za motomed đinasticirati. 17.59 sati Evo baš sada đinasticirajući promećem pameću... A je bio je meštar Splićo i uradija je Isusovu ovcu baš kako spada. Ma znate kako je to? Nema više one svježine u pameti, one lucidnosti. E kad sam sad udren KAMIONOM u glavu. Bogu hvala i slava što znam zašto sam ostao živ. Nego valjalo bi bacit oko na evanđelje (petak) i reć koju... Aha ma Gospodin je fenomenalan! Zna peć ribu! (kao da je Dalmoš). I to fěno ispekao na žeravici svojima uz more. Ajo predivne su meditacije na ovu temu. Kako je dobro biti Isusov (pa makar ovca) Isus te izvodi na tihane izvore i krijepi dušu tvoju. A sad vidimo On Svojima peče ribu uz more i doziva ih: 'Hajde doručkujte'. Vjerujete najpametnije sto se može učiniti kad se uvjeriš da si najobičnija ovca da se podaš Isusu. I kažeš evo Ti čini što hoćeš od mene! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Aoh dide ko bi reka da naš Krist kralj zna peć ribu. Znači zna kud svaka zvizda iđe i znade peć ribu. 'E Lujo Krist kralj je sveznajući Bog, zna bi i na tvog magarca Klepu sist.'

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako akoj dragi Isus zna ispeć ribu. Unda bi zna i ispeć kukuruz u ognjišću? 'Lujo sve će Isus učinit svojiman. A jer smo Njegovi ujtit ćemo Gospinu ružarju.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2021., četvrtak


Gospodine, Bože naš - divno li je ime tvoje po svoj zemlji! Ps 8

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Uskrsli Krist daruje svojima uskrsni dar: MIR. Priča se da je Toma u obližnjem bircu tažio bol u čaši za Isusom koji mu je bio sve. Ta i rekao je: 'Gospodin moj i Bog moj!' (knev 2 uskrs b)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Milosrđe Božje koje nas ispunjaš milostima'. E bila je i danas krunica Božanskog milosrđa uz Radio Mariju (jer u 15 sati HKR je bio: pssst!). Pa je izronio poticaj: haj na web Isusova ovco! A što? Ej hej sa patrijarhom SPC Porfirijem Perićem sam 2014. na Cvjetnjaku imao ćakulu-bakulu uz kavu. I spomenuo sam mu da mi je naslov doktorata: SPC = RKC = SPC Koliko sam mogao razumjeti Porfirije je za to da umrem kao doktor. Bit će da je i on čuo da nije grijeh ako pater isusovac umre bez doktorata. Samo što je to velika sramota. Ha, a reći ću: 'Porfirije daj ruku da se ne osramotim.' Haj zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska hvala što si s nama Vlajima bila kad smo se hranili purom i kiselim mlikom. I što si svog Sina sobom hranila. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.18 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'A što? Do sada je bilo za pet! Od sada i poslije bit će za još više! To je to! Smjeti i moći živjeti ono što si odabrao - kao redovnik Isusova ovca. ... A je bila je i časna sestrica, naša pastirica s. Natalia. Sva krhka ali kad uzdigne križ Kristov doima se kao kraljica. Od koje bježi svaka nevaljalština, zloća a i beštija korona! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oprosti, Gospodine, oprosti!
Moje je srce nestrpljivo,
Tvoje lice tražim Tvojom pomoći.
Ne okreni se od mene.
Gospodine, pred Tobom stojim
kao siromah, kao prosjak,
kao slijepac:
dok me Ti gledaš, ja Te ne vidim.
Daj, Gospodine, daj mi
i utješi me mojom samoćom,
da mogu razgovarati s Tobom.
Neću biti sam
sve dok budeš sa mnom.
(Guillaume de Saint-Thierry)

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Tko je Bog?
1. Učeni: Svemogući, Apsolutni, Vječni
2. Priprosti: zna peć ribu
Njegovo ime je?
Obadva: Isus Krist

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati 'Hajmo Luka!' I već krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je doba kad kreće uradba preglednika dana 'Glas iz krpa'. Kojega spomenuta ovca (u karijoli) na mob tipkulji. I kaži šta ima? A ima, naravno da ima: redovnički đir ide 'sve u šesnest'. Poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. A tu su su i: mob i comp. Bogu hvala i slava i danas će Isusovu ovcu uraditi meštar Splićo baš kako spada. Što on dobro zna i toj ovci daje potpunu i cjelovitu uradbu. Gospodin neka ga nagradi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nema ništa ljepšeg i dragocjenijeg od sv. Mise, jer nam ona daruje Isusa Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu. (župnik Arški)

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Poslije druženja s Gospom da vas pozdravim a i zaželim što da cijeli ovaj dan (četvrtak, 8. 4. 2021.) činite: HVALJEN ISUS I MARIJA! Samo nastavite.... Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Povratak (govori Zrinko Kapetanić) - Dobriša Cesarić- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad je Uskrsnuli došao svojima Tome nije bilo jer je u bircu u čaši tažio tugu za Isusom. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera u uskrsnuće jamči nam da nas Bog uzima ozbiljno, u cjelovitosti duše i tijela, i uči da u ovome prolaznom svijetu nismo samo tjelesni, niti da ćemo u vječnosti biti samo duhovni. Stoga je zadaća kršćana svjedočiti o vrijednosti i jednoga i drugoga, te se s jednakom pomnjom brinuti o ovom kao i o budućem svijetu, o tijelu kao i o duši. (Slavko Slišković)

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.11 sati Ha, pa evo kojim slovima sam večeras (srijeda) spašavao rukopis, pišući ih olovkom u blok: 'Bogu hvala za milost osvjedočenja što to znači 'novo normalno'. To je onda kad se ništa presudno bitno ne mijenja. Da pojasnim, ako sam je Isusova ovca, kao svećenik sam izvršavao a sada izvršavam sa 100 % valjanošću sve sakramente. Novost je samo u tome što sam sada nemigajuća Isusova ovca. Živjelo novo normalno! Ole, ole... Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin u samome sebi nije posjedovao tijelo u kojem bi umro za nas. Zato je od nas uzeo smrtno tijelo. Uzevši naše tijelo, Besmrtni je mogao umrijeti. Mi ne posjedovasmo temelja na kojem bismo mogli živjeti od sebe. Krist, pak, od sebe ne mogaše umrijeti. Zato je s nama sklopio čudesnu razmjenu. Naše je čime je On umro, a Njegovo je od čega ćemo mi živjeti. Koje li razmjene! Što je dao, a što primio?! (sv. Augustin)

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oče, ne budi s našim grijesima protiv nas, nego s nama protiv naših grijeha. Kada mislimo na Tebe, neka nas ova misao ne podsjeća na naše slabosti, već na Tvoje oproštenje; niti na to kako smo zalutali, nego kako si nas otkupio. (Sören Kierkegaard)

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 4. 2021. Gospodine danas u petak šesti dan Vazmene osmine u evanđelju slušamo kako si se Ti uskrsli Kriste ukazao Svojima na doručku uz more. I to si im Ti Gospodine ispekao ribu na žeravici, i pozvao ih: 'Hajde doručkujte!' Kako snažno, puno simbolike! Hvala Ti što si nam tako bliz Bog i toliko naš. Gospodine može dogovor? Svrati jutros na doručak i u naš dom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 21, 1-14)

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati A jel' učinjena uobičajena ceremonija (comp, jogurtić, guska). Krenut možemo sa večernjim 'Razmatranje uz mob', čekajući da me njegovateljica 'Lj' stavi za motomed đinasticirati. Kad mogu legitimno tipkuljiti na mob i tako slagati ovo. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju. ... Aha to je ona draga priča. Kad je Isus došao svojima. I dao i im najpotrebněji, najvrjedniji dar - MIR. Samog Sebe im je dao na raspolaganje. Gdje želimo da zavlada pravi mir tima treba ponuditi Krista. Mir pravi mir to je Krist Gospodin naš. A Toma? Što je s njim. Taj bi učino za Krista sve. Ima negdje kako bi se i potukao za Krista. Za Njega bi učinio sve! A sada kad je Krist njegov Učitelj i Ideal onako mučen kao zadnja 'štraca'. I na krizu raspet da mu se svi rugaju, na Njega pljucaju ko najobičnije smeće. Tomi je srce htjelo puknutě. Hodao je putovima na kojima je od Krista slušao zlata vrijedne stvari. Sve ga je slamalo i slomilo - pa je svratio u obližnji birc da u čaši taži tugu. E a što? Pa je moguće da je bilo ovako. Tomi je to svojstveno. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojniče Kristov kad je Krist kralj uskrsnija podilija je svojiman oružje žešće od ijedne puške?' Znan dide da im je podilija mir. Al' kudaj to oružje?!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako nis' ti samo od čuvanja ovaca. Tvoje milorđe i ljubov ko sunce sija ko zna koga sve obasjava. 'Lujo pametno! Svi smo mi u dragom Isusu jedno.'

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.04.2021., srijeda


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Ma ah, premda nisam imao krunicu uz HKR poticaj je izronio: haj na web Isusova ovco! A što? Sada bi trebala doći njegovateljica 'Lj'. Aoh, a što ću mislim, razmišljam, razmatram o ovoj svojoj raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Premda su male šanse da ću ikad promigati. A opet mnogi znaci su da ću sigurno profunkcionirati. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dičite se svetim imenom njegovim, neka se raduje srce onih što traže Gospodina! Tražite Gospodina i njegovu snagu, tražite svagda njegovo lice! Ps 105

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice naša, rajska Djevo kraljice Hrvata tko će nam isprositi mir ako ne ti. O Gospe Sinjska budi uz nas

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13. 08 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao: 'Uradba meštra Spliće - čista petica! E do malo prije je urađiva tu ovcu. Ma ipak finese njegovih uradbi te ovce izviru iz toga što je ona Isusova ovca = isusovac. ... Aha, bila je naša pastirica s. Natalija koja je uzdignula križ Kristov u kraljevskoj maniri i odaslala snažnu poruku svakoj nevaljalštini, zloći i beštiji koroni: Ima da te nema! Bi'š ća! Nosi se od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad je Isus liječio slijepca
sasvim mu se približio,
i tada ga je pozorno gledao,
i tada mu je skidao jedne naočale
za drugima,
krive naočale, jedne za drugima.
I onda je Isus čovjeka opet gledao,
sasvim duboko, sve do temelja.
I tada izbije izvor iz čovjekovih očiju.
On je plakao.
To je bilo njegovo spasenje.
I ovaj izvor koji je izbio iz njegovih očiju
oprao je zadnju prljavštinu iz njegovih očiju.
(Wilhelm Willms)

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Uskrsli Krist daruje svojima uskrsni dar: mir. Tome nema jer je obližnjem bircu tažio bol u čaši za Isusom koji mu je bio sve. Ta i rekao je: 'Gospodin moj i Bog moj!' (knev 2 uskrs b)

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Mir? Pusti to da je mir odsustvo rata. Mir je Isus Krist!

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati A pusti sad miš vamo, miš tamo... Pusti sve idem da mi Gospodin Isus ražari srce baš kako spada. Još me krepostima urešeni Anđelko liftom ne spušta u kapelu - ali sad će. Pa krenimo sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ha, kako sam i rekao, sad u liftu ovo na mob tipkuljim. I kaži šta ima? Sadržajan... Ha, pa i kvalitetan se život živim. Jer nije ti sve u miganju. Imaš rad na sebi, onda imaš knjiški rad za koji je bolje da ne skitaraš. Trebat ću nazvat duhovnika p. Batinića jer zdravlje duha je ono što i tijelo čini zdravim. 10.36 sati E a sada đinasticirajući na motomedu valja kazat da čvrsto vjerujem da će danas meštar Splićo doći i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. A on zna da na takve ovce spadaju spiritualno - fizikalne uradbe. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prepoznajte u ovom kruhu Onoga koji je visio na križu, i u ovom kaležu krv što je potekla s Njegova boka… sve što je unaprijed, na mnogo različitih načina, najavljeno u žrtvama Starog zavjeta, odnosi se na ovu jednu žrtvu koja je objavljena u Novom zavjetu. (sv. Augustin)

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Najljepši pozdrav svima: HVALJEN ISUS I MARIJA! Sada nakon što sam imao Gospinu krunicu, al' ne uz HKR (jer su imali neku sv. Josipu) nego uz ove Međugorce - Mir. A treba se susrest s Gospodinom da nam srca zažare. Pa da cio ovaj dan (srijeda, 7. 4. 2021.) po svuda i svima ižarujemo ili odašiljemo Duha Božjega. Samo dobrotu, vedrinu i pozitivno. Pa da i ova srijeda i zbog nas bude baš dan kako spada 'u sriduuu'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Amen! Molim Vas ako možete da se pomolite muž mi ima koronu, unaprid hvala
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da su dvojici na putu do Emausa srca žarila dok im je Isus pričao. Realiziramo li: SPC = RKC = SPC srca će nam žariti. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Evo i večeras (utorak) ću prepisat slova koja sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodine molim Te ne uskraćuj mi pomoći Svoje = večeras me nije mogao uraditi Tvoj arhanđeo Mihael.' Ali bez obzira na sve dan je uspješan. Slavio sam Gospodina svetom misom. Tako da je dan bio za - 5. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nije dovoljno htjeti ono što Bog hoće, nego i kako On hoće. (sv. Franjo Saleški)

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.32 sati A eh, đinastsciram (na motomedu) jer meštar Splićo javlja da ima neodgodivu zapreku. U to mu vjerujem jer od kad me radi je više nego izvrstan. A ma izvrstan je Gospodin, kako je izvrsno posložio sve potrebno da Mu ovca može već sada funkcionirati. Kako je samo spretno instalirao na web - što je mjesto cjeloživotnog projekta Isusove ovce. Okružio je subraćom, prijateljima i divnim ljudima. E spomenut opet valja onu svetu ženu Hercegovku koja me opremila potrebnom, baš pogođenom tehničkom opremom. Ej hej desetak godina bio sam totalka blesav. Ni govorit nisam mogao. Sada ipak nekako mogu, udaljio je od mene naopake ljude. Sad sam svoj sa svojima, na svome. A karizma Isusovih ovaca mi dopušta da budem i nemigajuća Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Židovska mudrost pripovijeda o jednom čovjeku koji je upitao jednog mudraca: 'Dat ću ti zlatnik, ako mi kažeš gdje je Bog'. Mudrac mu je odgovorio: 'A ja ću tebi dati deset zlatnika, ako mi kažeš gdje Bog nije.

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 4. 2021. Gospodine danas u četvrtak je peti dan Vazmene osmine. U evanđelju slušamo kako si se Ti uskrsli Kriste ukazao svojima. Pozdravio si ih: 'Mir vama!' I na taj način si im i darovao prvi uskrsni dar Mir - a to si Ti uskrsli Gospodine Isuse Kriste. Molimo Te svima nam probudi svijest da biti istinski mirotvorac znači donositi Tebe Isuse gdje je nemir. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 24, 35-48)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.36 sati Evo jesam srknuo sam jogurtić, prije toga utrnuo comp, gusku neću... I sada dok čekam meštra Spliću, odnosno uradbu kakva spada na Isusovu ovcu. Krenimo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A evanđelje (srijeda) što ono kaže?... Aha to je ono što znaju svi oduševljenici za Gospodina. Kojima srca žare kad čuju riječ od Duha Božjega. Nema poštena čovjeka kojemu je riječ Božja dosadna. Ta riječ harmonizira sa dubinama čestitog čovjeka. Vidimo ovoj dvojici putnika u Emaus su srca žarila dok im je Isus govorio. Od Isusa su pljuštali odgovori koji im je duša pitala. Sigurno Isusove riječi su im hranile intelekt. Ali ponajviše srce - dušu - život sav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne čini i ne govori nikad ništa prije nego promisliš sviđa li se to Bogu, te je li to korisno za tebe i za dobro bližnjega. (sv. Ignacije Loyola)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov zna ako srcon misli unda su mu riči vatra.' A dide kako se to srcon misli? 'Vojniče Kristov samo AMDG.'

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ne znam kako? Al' meni je u srcu uvik lipo kad ti štogod besidiš. 'Lujo još si ti mali. Pa više misliš srcon nego glavon.'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2021., utorak


15.12 sati I danas isto: jel' bila krunica Božanskog milosrđa, al' ne uz HKR (jer u 15 je bilo: pssst!) nego uz radio Mariju. Uslijedio je poticaj: haj na web Isusova ovco. A što? Bogu hvala i za HKR i za radio Mariju. Sve je to svetost Hrvatska. Ma favorite mi je HKR. Radio Marija je mrvu prepobožna. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prava je riječ Gospodnja, i vjernost su sva djela njegova. On ljubi pravdu i pravo: puna je zemlja dobrote Gospodnje. Ps 33

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Uskrsli Krist daruje svojima prvi uskrsni dar: Mir. Tome nema jer obližnjem bircu taži bol. Za Tomu je Isus bio sve! Kad se uvjerio u uskrsnuće: 'Gospodin moj i Bog moj!' (knev 2 uskrs b)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino draga sad mi znamo zašto od tvog oltara svijetlo sja. U srcu svom imaš Isusa. Svi bi k Njemu u tebi. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.06 sati A kao i obično jesam li ubačen u 'krpe' da glumim: hrrr... U blok sam olovkom napisao par slova (za spas rukopisa). Evo što: 'Lako ti je poznat Ogoranca jel' lega ispod sukanca...' A je i danas je naša kraljica uzdignula križ Kristov pred kojim se smjesta skameni svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona zašuti. Ni štuc ni muc od nje. Nitko ne bi rekao da je to naša pastirica s. Natalija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrijeme može biti odgođeno,
način može biti neočekivan,
ali odgovor će sigurno doći.
Nijedna suza tajne patnje,
ni dah svete čežnje
Bogu izliven,
neće biti izgubljen,
nego će u Božje vrijeme i način,
poput vjetra dopuhnuti u oblacima Milosrđa,
i pasti poput pljuska blagoslova
na tebe,
i na one za koje moliš.
(James Manjackal)

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oko mi je palo na Ogoranku govorite što vam drago al' je ne bi da ni za cilu banku. Oja noja oooj.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad nam priča koji nas zna srce nam klapa. Kad nam priča koji nas shvaća srce nam otkucava. Kad nam priča koji nas voli srce nam žari.

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati 'Hoćemo Luka?' I već krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E a ovo što ta ovca u karijoli na mob tipkulji je 'Glas iz krpa'. Što će biti prevedeno kraju poslije. Kad Isusom okrijepljena ovca bude đinasticirla (na motomedu) A što? Mogu i sada reći milost na milost se natječu koja će biti raskošnija. 10.26 sati E a sada poslije svete mise naš vrlinama urešeni Anđelko stavio je Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). I kaži šta još ima? A ima, ima... Sadržajno i kvalitetno se živi. Tu su: mob, comp i motomed. A k tomu i danas dolazi meštar Splićo da me uradi baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nijedan čas nije dragocjeniji i uspješniji, da nam ishodi milost obraćenja, nego je čas pretvorbe kod svete mise. (Ivan Marija Vianney)

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kapi izdube kamen ne zato što su jake, nego jer su ustrajne. (Ovidije)


- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.25 sati Da vas upitam: Zašto vjerujete u Isusa? Uvjerljiv odgovor bi bio: 'Pravo za reć, ni ne znam!' Pitanje je preosobno. Otprilěke: zašto voliš ovu više nego onu? To vam je tako: tu ne bira pamet nego srce! Preosobno je i preteško ispričati: kako sam znao da je On moj Bog i moje sve! Samo kad sam Mu čuo boju glasa kojim mi se obraća. Isus najljepše ime... Hajmo u ovaj dan (utorak, 6. 4. 2021.). Kako? Pa to se zna: vedro i veselo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Aleluja, aleluja Krist uskrsnuo: nemir je pobijeđen Mirom, umor Odmorom, klonulost Svježinom. Lupi petama jer je Krist uskrsnuo nanovo te stvorio. (knev Uskrs)
- Zbog Isusova je uskrsnuća naš život dobio istinski smisao.
Neka Vam Isusova pobjeda nad smrću i grijehom svakodnevno bude snaga u svim životnim izazovima.
Želim Vam puninu života i svaki blagoslov Onoga koji nas najviše ljubi!
- Prekrasno, uvijek se radujem porukama ovim

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad Isus pozdravio Mariju imenom, ona je po boji glasa shvatila da Isus sve o njoj zna i da je razuimije. Haj molim te realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (ponedjeljak) sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Baš me nazvala iz Splita teta Mara, sestra moje pokojne majke. A dragi su ti svi od materine strane. Svi su normali ljudi, praktični kršćani. A eto izmijenili smo Uskrsnu čestitku i spomenuo joj da podsjeti Gospu Sinjsku što mi je rekla. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čini dobro koliko god je u tvojoj moći - svim sredstvima koja su ti na raspolaganju, na svim putevima kojima ideš, na svakom mjestu na kojem boraviš, u svako doba u koje djeluješ, svim bićima koja susrećeš - i to toliko dugo koliko živiš. (John Wesley)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 4. 2021. Gospodine danas u srijedu je treći dan vazmene osmine. U evanđelju slušamo kako je to bilo kad dvojica braće išli tužni što Isus umrije. Kako si im Ti Gospodine Isuse prišao i tuga ih mine u tren. I onda su Te oni dozivali: 'Ostani s nama jer mrači se.' E i mi Te Gospodine najusrdnije molimo: uvijek sjaj u srcima našim da nam se nikad ne smrači. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 24, 13-35)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Boga ne moraš tražiti ovdje ili ondje, On nije dalje do pred vratima srca. On tamo stoji i čeka onoga koga nalazi spremnim, koji mu otvara i pušta Ga unutra. Ne trebaš Ga zvati iz daleka, On nestrpljivije od tebe čeka da Mu otvoriš. On za tobom daleko više žudi nego ti za Njim. Tvoje otvaranje i Njegov ulazak je stvar jednog trenutka. (Meister Eckehart)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.05 sati Eh nisam stigao kazat: comp sam utrno, jogurtić srknuo, gusku učinio. Već je njegovateljica 'Lj' stavila Isusovu ovcu za motomed da đinasticira. A kako je već provjereno da to ide efikasnije uz ples 'zlatnog palca' po mobu. Tako mogu slobodno, komotno, bez trunke grižnje savjesti slagati ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A to je osvrt na evanđelje (utorak) Ah imenom! Zovni me imenom. Onako, samo onako kako Ti znaš. Onako da ti iz vibracija Tvoga glasa prepoznam da me znaš. Znat ću Ljubljeni Kriste da smo ista 'vibra'. A to je ushit koji daje nadahnuće, snagu i volju da nastavim činiti sve, sve na veću slavu Božju. A kad se umorim i klonem molim Te samo me zovni imenom kao ono nekad kad smo se zavoljeli. Od srca Isuse Tvoja ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A znaš dide starčad Ogorska tolkoj mudra kuda su sve libre iščitali. 'Lujo nisu nit in triba. Njiova mudrost je u boji glasa kojin govoru a toj ljubov.'

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Pi-pi-pi... Evo za te pilence moje milo.' Eee sad ja razumin baba Jako kakos' ti mene za se dobila. Tvoja ljubov bi i kamen slomila. 'Lujo toj od dragog Isusa.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2021., ponedjeljak


Gospodine,
reci Svoju riječ u meni
i daj da je čujem!
Gospodine,
obasjaj me Svojim svjetlom
i daj da ga gledam!
Gospodine,
utisni Svoju sliku u mene
i daj da je čuvam!
Gospodine,
čini Svoje djelo u meni,
i daj da ga uvijek nanovo primam!
(Samostan Rheinau, 14. stoljeće)

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati I danas isto! Jesam li imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR uslijedio je poticaj: haj na web Isusova ovco! A što? Bogu hvala meštra Spliću sam već imao - i uraděja me je baš kako spada. Eto krivo mi što danas neće opet doći. Ali doći će sada oko 16 sati njegovateljica 'Lj'. E nisam pribilježio da sam danas ima pravi Zagorski 'njam, njam' puricu z mlincima. Hmmm... I što će vam zvučat nevjerojatno donio mi je ponosni Vlaj meštar Splićo. To mi je za Uskrs poslala njegova supruga Mirijam. Blb-blb-blb glasaju se moje Zagorske purice. Veselo, veselo Zagorci... Pa kaj nam pak moreju?! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice draga, Gospe Sinjska mila haj reci svom Sinu Isus da nas zovne po imenu kao ono kad smo se zavoljeli sigurno ćemo Ga prepoznati.

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zašto nam promiče susresti najvrjednije? Zato što mislimo što se dalje putuje vrijednije susreće. Ali za najvrijednije ne trebaš putovati - ono je tu!

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati A evo bas je bila kraljica - tako se doima pastirica nas Isusovih ovaca s. Natalija kad uzdigne križ Kristov. A jel' to učinila odmah uzbuna u redovima nevaljalštine i zla. A baštija korona se za glavu hvata i kuka: 'Ajme majci što me ne pobaci - satrt će me sveta Hrvatska. ... A i u blok evo što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Izvjesno je - Bog me neizmjereno ljubi. Proizlazi da je karijola u kojoj se vozim za nešto jako, jako vrijedno.' Pretpostavljam da karijolom podupirem 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Tko nam ime tek gramatički ispravno izgovara – taj nas proziva i zna se dogodit da ga ne čujemo. A tko izgovarajući nam ime to oboji tonom ljubavi - to uvijek čujemo.

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati Ah, kako je dobro kad je sve uobičajeno, kad se sve zna. Oznaka redovničkog života da je bez šokova i iznenađenja. A evo, jel' krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ah ajoj ne znam hoće li danas doći meštar Splićo jer danas je državni blagdan. A to ću se čuti s njim poslije kad budem đinasticirao (na motomedu) 11.03 sati Evo sad baš đinasticirajući (na motomedu) nazovem … kad naiđe. … A uradba je bila u njegovoj maniri 'prva liga'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uskrs = ljubav koja je ustrajala.

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez Presvete Euharistije ne bi bilo nikakve sreće na ovom svijetu, život ne bi bio podnošljiv. Kad primamo svetu pričest, primamo našu radost i našu sreću. Idimo, dakle, k svetoj pričesti, moja braćo, dolazimo k Isusu s ljubavlju i pouzdanjem! Primajmo Ga kao hranu duše! Živimo od Njega, da za Njega možemo živjeti. Ne recimo da nemamo vremena, da imamo previše posla. Zar nije božanski Spasitelj rekao: 'dođite k Meni svi koji ste umorni i opterećeni, i Ja ću vas okrijepiti!' Zar bismo se mogli, jednom ovako nježnom i ljubaznom pozivu, opirati?! (sv. Ivan Marija Vianney)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.27 sati Ah, milost koja daje da mogu u sred noći tipkuljiti po mobu. Ah, milost posve očito ljubi mene svoju ovcu. Eh, ej tu u u kući sam sa onima po kojima je Isus mene poganu ovcu usvojio pa sam postao Isusova ovca = isusovac. Eh osamdesete su bile godine. Bilo je to 1983 kad sam oblikovan od p. Izidora Jedvaja sebe izručio Gospi Međugorskoj. Par dana poslije kad sam preko student servisa radio u računovodstvu 'Libera' dođe mi šapat u srcu budi svećenik. Ispripovjedim to duhovniku p. Jedvaju. A on mene pošalje tadašnjem provincijalu p. Marku Matiću. Koji me uputi u novicijat Isusovi ovaca. Bilo je to na jesen 1983 kad je počeo 'put bez sna'. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sretan Uskrs dragi barba p. Luka

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže da uskrslog Krista moramo nalaziti u našoj Galileji. A ona je za nas realizacija: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dopusti da Tvoja ljubav odjekuje mojim glasom i spusti se na moju šutnju. Dopusti joj da uđe preko moga srca u sve moje pokrete. Zablistaj svojom ljubavlju kao zvijezda u tami moga srca, i učini da zarudi moje buđenje. Učini da izgori u vatri mojih želja i poteče u sve snage moje ljubavi. Dopusti mi da ponesem Tvoju ljubav u svoj život, kao što harfa nosi svoju melodiju, i dopusti da Ti je vratim na koncu, zajedno s mojim životom. (Rabindranat Tagore)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.13 sati Baš sam mislio olovkom u blok napisati (za spas rukopisa) da sam danas više puta uzalud pokušao preko moba čuti starog Rađu (taticu) da mu čestitam Uskrs kad mob signalizira da me traži netko. Kad tko? To on, stari Rađa. Priča klasika: Ako ti šta triba samo reci i poslat ću ti (po Ivani Mešin). Kažem da mi treba da za sobom ostavi pravdu i mir. (Sad mu je 88). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, daj da Te svi ljudi dožive, pa da ožive. (fra Miroslav Bustruc)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 4. 2021. Gospodine danas u utorak treći je dan Vazmene osmine. Prožeti ozračjem Uskrsa u evanđelju slušamo kako Ti uskrsli Kriste imaš ključ od naših srdaca. Kad Ti je na grobu plakala Marija Magdalena, upitao si je 'Ženo zašto plačeš?'. Ali ona je mislila da si neki vrtlar. Tek kad si je zazvao imenom: 'Marijo!' Ona Te je prepoznala po boji glasa jer tako joj nitko drugi ne izgovara ime kao Ti Isuse. Molimo Te Gospodine svakoga od nas zazovi imenom - onako kao nekad kad smo se zavoljeli i znat ćemo da si Ti Uskrsli. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 11-18)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati 'Dok je veslam ona šuti - šutim ja! A u stvari sad pedaliram (na motomedu) i tipkuljim na mob. A što? Ček da osluhnem. Ha, pa da ovo bi trebalo biti večernje 'Razmatranje uz mob' 18.31 sati Aoh, bio sam se čuo sa sekom Ivom u Solin a nisam joj čestitao rođendan - pa sam to učinio sad. Rekao sam joj da spije jednu i svoga Zlaju poljubi u čelo. A evanđelje (ponedjeljak) što ono kaže? Aha svi smo pozvani živjeti i čvrsto prigrliti svoju Galileju. A ona je baš to mjesto gdje jesi. Ti poslovi koje inače radiš. Ljudi koje svakodnevno susrećeš. U toj tvojoj Galileji je uskrsli Krist Gospodin. Pogledaj bolje i osvjedoči se. Aleluja! Aleluja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Susresti Boga nije nikakav intelektualni čin. To je predanje Životu, Izvoru svakog života. Ja sam Ga susreo. Katkad je došao tako blizu da sam Ga mogao vidjeti i osjetiti svojim srcem. Bio sam tada oduševljen. Trenuci zaljubljenosti. Više nije bilo granica, ni zemlje, ni neba. Satovi više nisu otkucavali. Vrijeme je stalo. Sav je svijet stao. Htio sam sve i svakoga zagrliti, jer sam htio zagrliti samog Boga. Trenuci velike sigurnosti i rajske sreće, najčešće nisu trajali dugo. Ali mogao sam dalje. Samoća pustinje nije me više smetala. Doživio sam "oazu". (Phil Bosmans)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide ja san susrija čudo Ogorana al' ne znan da bi ga iko volija ki ti. 'Lujo mi vojnici Kristovi uskrslog Krista kralja surićemo tamo gdi živemo i radimo.'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej hej baba Jako šta'vo vanđelje kaže da ćemo dragog Isusa vidit u Galileji. Ajuj ko će do tamokare! 'Lujo tvoja Galileja je tutek na silu kraj ognjišća.'

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2021., nedjelja

Alkarici


Raduj se i veseli Alkarica draga tvoj Sin je uskrsnuo!

- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Treba moći podnijeti vatru koja će te učiniti savitljivim da mogao dobiti potrebni izgled.

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Aleluja, aleluja Krist uskrsnuo: nemir je pobijeđen Mirom, umor Odmorom, klonulost Svježinom. Lupi petama jer je Krist uskrsnuo nanovo te stvorio. (knev Uskrs)
- Hvala ti dragi Luka, evo jedne stare čestitke mog pok. oca!
--
Tijelo nam je dato takvo kakvo jest,
ali duša nam je poklonjena na oblikovanje u kušnji.
Bez osobnog, pojedinačnog uskrsnuća,
dvojbena je svetkovina. SRETAN USKRS! FELIX ALLELUIA!
- Hvala p. Luka. Radujemo se svakom smsu i molimo za tebe! Neka ti je sretan Uskrs!

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.17 sati Ouh nisam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Ma te sms uskrsne čestitke su mi zatrpale mob. Ali i čuo sam se sa prijateljima sa Kmana Trišnjom i Perom. Naravno i sa mojim Pečnik-ovima sam se čuo. Za malo vremena će me njegovateljica 'Lj' izvaditi iz 'krpa'. Vjerujem da će mi i kavu donijetě. Nazvat ću svoje u Solin (seka Iva). Pa će biti kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog nas grli kroz stvarnost. On je ondje gdje mi jedino možemo biti! Ako su to kolica, onda je On u kolicima! (Šalabahter za život, str. 11)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav dolazi da u nama probudi neizmjernu radost, da bi je neizmjernom čežnjom tražili kad ode. Ali zapravo je tu i kad njene čarolije nestane, kad neminovnost života učini da se rastanu oni između kojih se javila. Vjeruj u nju, jer ugledat ćeš je opet - onda kad tvoja čežnja za njom naraste do svoje punine. Doći će makar se skrila iza nekog drugog lica. I iznenadit ćeš se jer ista je, a opet sva nova. (…)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uskrs ne znači da je Isus nekamo otišao od nas. On je upravo ostao među nama. No, On nije prisutan na naš, tjelesni način, On ne zauzima neki prostor, nego istovremeno zauzima sve prostore, čitav je kod svakog čovjeka, istovremeno na nebu i na zemlji… Zbog Uskrsa nema besmislenih života, nema izgubljenog vremena ni izgubljenih radosti, nema želja i čežnji koje neće biti ispunjene. Sve naše čežnje su ispred nas i odlaze u ispunjenje i život bez kraja… Pružimo si ruke i zaželimo da svaki od nas sretno uđe u Uskrs… (Tomislav Ivančić)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati 'Jutro mijenja sve!!!' Pisalo je na nekom boemskom vagonu. Dal' u Kopilci kraj Kmana... Ii' drugom nekom gradu u kom žive boemi? Ali Uskrs je dan po mjeri boema. Evo što je jedan takav malo prije napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Uskrs je - sve je novo, sve je novo! (Nisam napisao da se ne izdam: 'samo ja stari'). E a čujte osvaja to biti boem! Ali ne valja bit stari, olinjali, bez života. Jel'no neki rekao da je bolno biti boem bez djela. Djela, djela ona me zaokupljaju. Zato mi je opcija běti 'vječni mladić', o nekom je rečeno da je 'vječno nasmijano nebo'. E to su vam djeca Uskrsnuća. ... A takva je i naša pastirca s. Natalija to je miljenica Neba! Joo kad uzdigne križ Kristov odmah frka-zbrka u redovima nevaljalštine i zla. A beštija korona sva izbezumljena za glavu se hvata. Vidi kuga da u svetoj Hrvatsko za nju nema kruha. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uskrsnuće je odgovor na praiskonsku čežnju koja se krije u svakom čovjeku. Ta se čežnja, s jedne strane, očituje kao želja i potreba da ustanemo uvijek kad padnemo ili se nađemo u grobu vlastite depresije. S druge je to strane čežnja za vječnim životom, za uskrsnućem u smrti. Za mene je Uskrs blagdan nade da sve u meni može biti preobraženo. Jer ako se i smrt može preobraziti u život, u meni nema baš ničega što se ne preobražava: nikakva neuspjeha koji ne bi postao novim početkom, nikakve tame koja ne bi bila prosvijetljena. No Uskrs je za mene također svetkovina kada slavim to što u smrti ne padam u mrak, nego ulazim u svjetlo, te znadem da sam siguran u rukama Boga koji ljubi. (Anselm Grün)

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Grob nije mogao Tebe, začetnika života, zadržati u svom krilu.
Dođi, Gospodine Isuse! Trebamo te. Tvoje uskrsnuće novost je i nada svijeta. Tvoje uskrsnuće jedina je stabilna točka u svemiru koja sve pokreće, od koje sve dolazi i koja sve k sebi privlači. Tvoje uskrsnuće stvarnost je bez završetka. Slaveći Tvoje uskrsnuće, Isuse, danas i svake nedjelje, ne slavimo tek minuli događaj nego Tebe, uskrsnuloga. Slavimo Tvoj izlazak iz vremena u novo postojanje, slavimo svoju budućnost. Uskrsni, Gospodine, i danas u svojoj Crkvi i neka ona zablista puninom Tvoga sjaja svim ljudima na svijetu. Uskrsni u nama, Isuse, jer nas trebaš da ljudima svjedočimo o miru i ljubavi, da budemo nositelji nade. Tvoji su učenici gledali Tvoje razapinjanje, ali nakon iskustva uskrsnuća počeli su svijetom pronositi Radosnu vijest o novom životu, novoj nadi i radosti Uskrsa. Daj, Isuse, uskrsnuli Gospodine, da ovim svijetom u nama i po nama zasine radost koja će biti jača od smrti, nada koja će biti jača od očaja, mir koji će zaorati dublje brazde života od razorne sile rata. Uskrsnuo si, Gospodine Isuse! (Fra Zvjezdan Linić)

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.00 sati Uskrs je! A kako bio sretan baš onako kako spada upravo đinasticiram (na motomedu). I naravno, a Bože moj tipkuljim na mob ovo što čitaš. A to je preglednik dana 'Glas iz krpa'. To sada kada je gotova sveta misa. Koju nam predvodio p. Marko Matić. Jako lijepo, ukusno i toplo nas je nahranio sa par riječi. ... Evo bas je bio naš kućni No 1, supeiror p. Mato Antunović. Razmijenili smo čestitku za Uskrs. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

USKRS - asocijacije


- Krijes, kresati
- Nedjelja - rus. Vaskresenje
- Znak da e se i na nama dogoditi ono što i na Kristu.
- Božji odgovor na naše ispružene ruke u Kristu: “Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio”
- Per Crucem ad lucem
- Koliko toga velikog se ne bi zbilo da te uskrsne nade nema. “I iščekujem uskrsnuće mrtvih i život budućega vijeka”
- Bog koji daje da iz ničega iziđemo, može dati da iz smrti uskrsnemo.
- Završetak izlaska iz sebe
- Kršćani smo koliko Prijeđemo iz smrti u Život
- Čovjeka se može definirati samo iz završnice
- “Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera”
- Odgovor na pitanja koja postavlja rat, nepravda, stratišta (“Iznad polja makova...”)
- Zahtjev: slobode, ljubavi, nade, pravednosti
- Zadnji čin hrvanja tame i svjetla, smrti i života, mržnje i ljubavi
- Je ljubav koja je ustrajala
- Ljubav stvara besmrtnost
- Pr. agava: “Tko želi sačuvati svoj život...”; “Nema veće ljubavi nego...”
- Za naš spas nije presudna množina Isusovih patnji, nego njegova ljubav.
- Pitao sam Boga koliko me voli, raširio je ruke i umro. Uskrsnuvši pokazao da je ljubav jača
- Legenda o jajetu
- Molitva: odvali kamen sa mojih usana, ruku, srca, imena
- Lako je živoga ubiti, ali ne i mrtvoga oživjeti
- Uskrisio - Lazar; Uskrsnuo - Isus
- Isusovo će uskrsnuće biti dovršeno kad i mi uskrsnemo
- Uskrs je dovršetak utjelovljenja
- Uskrs nije tek proslava nečeg Isusovog - nego i našeg
- Ono sa zmajem
- Jedinorođeni postaje prvorođeni među braćom
- Anagram: Isus Krist - Ti si Uskrs
- Bog je želio za nas trpjeti, a to je mogao samo u tijelu
- Prva nedjelja u proljeće, kad je puni mjesec
- Vazmeni misterij: muka, smrt, ukazanje, uzašašće, poslanje Duha
- Po krštenju smo s Kristom: suraspeti, suumrli, suukopani, suuskrsnuli ...
- Kroz tri dana (četvrtak, petak, subota) zvona idu u Rim papi na blagoslov
- Simbol uskrsnuća je bijela zastava
- U nekim državama Uskrsom je započinjala nova godina
- Grafit sa onog vagona: "Jutro mijenja sve!"

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kolika je Ljubav Njegova kad On, Neizmjernost, daje nama, malenima i ništavnima, Sebe za blagovanje. (Ivan Merz)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.06 sati Uskrs je! Kaže mi: uskrsni i ti. I izveo je da za koji tren imam prvi korak u ovaj dan (Uskrs, 4. 4. 2021.) Gospinu krunicu uz HKR. A onda leeet: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, hvala vam na vašim ohrabrujućim i lijepim porukama. Želim vam svako dobro i da nam u srcima uskrsli Krist izbriše sve gorčine i tuge, te donese svjetlo, ljubav i mir... Sretan Uskrs!
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Uskrs je. Pjevaju neki: Novo, novo vrijeme... Pozivam te krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.55 sati Aleluja, aleluja.... Gospodin slavno uskrsnu.... Je, je doista uskrsnu. Baš smo slavili svetu misu. Još samo da srknem svoj jogurtić. Pa ću u 'krpe' - i dalje slijedi 20.06 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Evo taman sam brevijario svoje redovničko. Kad mob signalizira da me netko traži. Kad tko? Prijatelj Dalibor Tunguz kaže da su prolazili on i njegovi. Pa su mi htjeli mahnuti i da ih sa prozora pozdravim. Ali bas bio na svetoj misi. Ma baš su divni, moji su to ljudi i nećemo dati da nas ova beštija korona distancira. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.11 sati A eto nisam stigao ni reći da sam comp utrnuo... A već đinasticiram na motomedu (p.s. I tipkuljim po mobu). E večeras bi trebalo biti bar trunku efikasniji. Mi starčeki Isusove ovce imamo misu Vazmenog bdijenja u 18 sati. Vazam ili Uskrs to je zbivanje, tu nema mirovanja. Novost nas osvaja, obnova obnavlja. Postojeći sustavi razmišljanja se resetiraju. Ah koji ono kantaju: Novo, novo vrijeme... Eh trebam malo žustrije đinasticirat! I zato svim web župljanima Gospe Sinjske: SRETAN USKRS! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 4. 2021. Gospodine danas dan poslije Uskrsa je 'Drugi dan vazmene osmine' ili Uskrsni ponedjeljak. U Republici Hrvatskoj je državni blagdan i neradni dan. U evanđelju slušamo o prvim svjedocima Tvoga uskrsnuća. Bile su to pobožne žene kojima si Ti Uskrsli Kriste došao ususret pozdravio ih i rekao: 'Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!' Gospodine Galileja simbolizira svakodnevnicu, običnost... Htio si reći svima nama: Tebe Uskrsli Kriste ćemo susresti gdje živimo i radimo u ljudima koje svakodnevno susrećemo. Hvala Ti Gospodine što si nam tako blizu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 28, 8-15)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uskrsnuće je novi početak, vrhunac, ostvarenje, oživotvorenje otkupljenja čovjeka. Uskrsli Gospodin otkriva svijetu preobraženog čovjeka! Uskrsnuće je na neki način poput novoga stvaranja! Poredak smrti nadvladan je poretkom novoga života. Uskrsnuće je nečuveno i nepojmljivo jer govori o tome da ćemo živjeti nakon smrti ne samo u duhovnom smislu, nego i u tjelesnom! Taj novi čovjek bez Uskrsloga Krista bio bi nezamisliv i za najodvažniju maštu. Uskrs znači novost koja preobražava, koja zahvaća čovjeka do koštane srži. Ovdje na zemlji, Uskrs bi nas trebao nadahnuti da se radikalno mijenjamo i neprestano rađamo kao novi ljudi. A to znači biti prosvijetljen, iznutra preobražen, dotaknut Božjom milošću, otvoren Božjem svjetlu i ljubavi. Biti otkupljen, znači upoznati viši smisao ljubavi. Biti otkupljen, znači voljeti i biti voljen. (Romano Guardini)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A ma dide ti kuda si svaki dan bolje. Uvik si oran, čija i spreman za nove akcije.'Lujo vojnik Kristov ki od šale susriće uskrslog Krista. U radu, i u svakom čoviku kog susritne.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Da te pitan baba Jako? Oćeš li mi ujtra na Uskrs dat jaje. 'Lujo ih jaje pa nis' ti šaka jada. A od Uskrsa nima većeg dana. Baba će tebi iz konobe pršuta i pečenice.'

- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nedjelja uskrsnuća Gospodinova (knev, Uskrs)


Aleluja, aleluja Krist uskrsnuo: nemir je pobijeđen Mirom, umor Odmorom, klonulost Svježinom. Lupi petama jer je Krist uskrsnuo nanovo te stvorio. (knev Uskrs)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2021., subota


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na grobu vidio sam gdje leži kamen, odbačen -
sasvim je nepotrebno bilo stupiti unutra.
Znao sam već, Ti se u grobu ne možeš naći,
to znam nakon tog napornog trčanja.
Ne nalazimo Te ondje gdje smo Te pokopali.
Ali na svim putovima ideš pred nama.
Ne vidimo Te, ali doživljavamo,
trčimo radosno i kažemo svakome:
Tamo sprijeda čekaš nas.
(S. Walter)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvala pater Luka na hrabrenju, hvala što Vas imamo i hvala Svemogućem Bogu što nam je dao Svećenike , kao što ste Vi. I danas sam molila u Krunici Božjega Milosrđa sa HKR- om u 15 sati za Svećenike. Hvala Vam pater Luka , od srca! Pozdrav iz Karlovca od … sa mojom obitelji.
- Zaboravila sam se zahvaliti na lijepim porukama koje me raduju puno hvala Vlasta
- 15.45 satě Ha, a radi se! Tko kaže da sam 'preveć betažan' i nesposoban za život - laže! Nije bitno količinski koliko. Važno je da je od srca, i da je sve AMDG.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


14.04 sati Vidim nisam složio 'Glas iz krpa'. Pa eto može bas iz pravog položaja, tj. dok sam ispružen u 'krpama'. Ma drago mi je, drago kazat da je bio arhanđel Mihael (na webu meštar Splićo). I uradio je mene, Isusovu ovcu baš kako spada. Imam dojam da ga motivira ne što sam ovca, nego jer sam Isusova ovca = isusovac. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Evo koja sam slova upravo olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Pusti ti to. Moj 'mamek' najbolje zna što trebam. Tako sam baš komentirao primjedbu njegovateljice 'Lj' što mi je s. Natalija bolje smjestila u 'krpe'. .,. A je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov. A smjesta svaka nevaljalština i zloća kao da je nema. A ě ova beštija korona zanijemila od straha. E čut će i ona: Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje. Ps. Da pribilježim malo prije sam primio pozdrave od mojih starčeka iz Krapine (Vlasta je zvala.) Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija dragi pater od srca vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Bombon mali Vam šaljem …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bio bi red da i ti uskrsneš. Ha, neće to ići, grobno kamenje je preteško. Haj ispovijedi što te pritišće.

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavlje svete mise je vrijedno kao što je vrijedna Isusova smrt na križu. (sv. Toma Akvinski)

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.07 sati Ah Gospodine 'Dođite svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti'. Evo Gospodine ovce Tvoje. Blagoslovi je i okrijepi HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! … hvala što nas vodite kroz blagdane.
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oh hvala Ti hvala Kriste kad Ti je Tvoja ovca raspeta (RBK) vapila: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio. Što si joj poslao svoju majku, moju Alkaricu i osvjedočio me da si uvijek sa mnom. I dao mi na znanje da ovom raspetošću važno djelo Crkve Božje podupirem.

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Prepisat cu iz bloka slova koja sam večeras (Veliki petak) olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Počinje se strašna muka...' Tako pjevaju oni na Hvaru. Nisam siguran je li večeras ili je to bilo sinoć. Znam da su me svojevremeno oduševljavali. Eto to je njihovo. I stvarno imaju na što biti ponosni. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus Krist je mučen, umro i pokopan. Dok na grobu čekamo - da se Uskrsu više radujemo krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nalazim se Isuse podno Tvoga križa. Klanjam Ti se! Klanjam se Tvojoj ljubavi, klanjam se Tvojoj boli. Klanjam se, Isuse, Tvojoj odanosti volji Očevoj, Tvojem hodu pod križem, do kraja. Klanjam se, Isuse, Tvojoj ustrajnosti kojom si htio djelo spasenja dovesti do kraja i umrijeti na drvetu križa. Promatram, Isuse, Tvoje izmučeno tijelo. Oprosti mi kad ostajem hladan gledajući raspelo, ravnodušan na izvještaj o Tvojoj muci i smrti. Kao da sam to već prečesto vidio, toliko puta čuo. A ipak, danas, na nedjelju Tvoje muke, želim se zagledati u Tvoj križ, želim novom pozornošću i ljubavlju čuti izvještaj o Tvojoj muci. Želim Te vidjeti, Isuse! Vidjeti Tvoje izmučeno tijelo, Tvoju trnjem okrunjenu glavu, Tvoje probodene ruke i noge, Tvoje otvoreno srce. Tvoj križ, Isuse, govori o ljubavi. U izvještaju o muci vidimo oko Tebe, Isuse, toliko mržnje i gorčine. A u Tebi, Isuse, vidimo toliko ljubavi i mira. Ispuni nas, Isuse, Svojom ljubavlju i mirom. (fra Zvjezdan Linić)

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velika subota je dan Božje šutnje. To mora biti dan tišine i moramo učiniti sve da za nas to bude stvarno dan tišine, kao što je bio u ono vrijeme: dan Božje šutnje. Isus položen u grob dijeli sa čitavim čovječanstvom tragediju smrti. To je tišina koja govori i izražava ljubav kao solidarnost s onima koji su vječno napušteni, do kojih Sin Božji dopire ispunjavajući prazninu koju samo beskrajno milosrđe Boga Oca može ispuniti. Bog šuti, ali iz ljubavi. Na taj dan ljubav - ta tiha ljubav - postaje očekivanje života u uskrsnuću. Razmišljajmo, na Veliku subotu: bit će nam dobro razmišljati o šutnji Gospe, koja je u tišini čekala uskrsnuće. Gospa će, za nas, morati biti slika te Velike subote. Mnogo razmišljajmo o tome kako je Gospa proživjela tu Veliku subotu; u očekivanju. To je ljubav koja ne sumnja, već se uzda u Gospodinovu riječ, da se pokaže i zablista na dan Uskrsa. Sve to je veliko otajstvo ljubavi i milosrđa. Naše riječi su siromašne i nisu dovoljne da do kraja izraze to otajstvo. (papa Franjo)

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Udijeli mi, Gospodine Bože moj,
razum da Te spoznam,
revnost da Te tražim,
mudrost da Te nađem,
život da Ti ugodim,
ustrajnost da Te čekam s pouzdanjem,
i pouzdanje da ću Te posjedovati do kraja.
(sv. Toma Akvinski)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 4. 2021. 'Gospodin slavno uskrsnu! Aleluja!' Takvom ili sličnom pjesmom pozdravljat će Te Gospodine danas puk kršćanski po kapelama, crkvama i svetištima, širom naše i Tvoje svete Hrvatske. Oduševljenje nas preplavljuje jer grob je prazan - grob je prazan. Aleluja! Gospodine Ti si uskrsno a to znači opet si nas stvorio. Sad ojačane i prosvjetljene snagom uskrsnuća. Molimo Te podaj nam milost da uskrsno svjetlo pronosimo svima svojim radom, riječima i djelima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 1-9)

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.05 sati Comp sam baš utrnuo, jogurtić srknuo, guska me ne zanima (sad). Kad čekam da me njegovateljica 'Lj' stavi za motomed đinasticirati. A onda mogu komotno tipkuljiti večernje 'Razmatranje uz mob'. Ah, do malo prije smo imali obrede Velikog petka. Zbilja na Isusu su iživljavali zvijeri od ljudi. I već je to divljačko iživljavanje vapilo za uskrsnućem. To sam jako intenzivno proživljavao. Jer i osobno sam barem dijelom prolazio što i Gospodin. Sad znam grozno je to bilo kad su me moji izdali i tuđincima predali koji su se razbojnički iživljavali nada mnom - Isusovom ovcom. Sve to je vapilo za satisfakcijom. Gospodin je to znao. I mojoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) rekao da mi izruči za utjehu 'puno lipi stvari'. Što je Alkarica i učinila i na me suzu pustila 19. 4. 2005. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tijelo Kristovo počiva u grobu. Svijet je ostao u mraku. Marija je jedino svjetlo koje još gori na zemlji. Život i smrt Kristovu prenesimo u svoj život. Treba umrijeti kroz žrtvu i pokoru da bi Krist po ljubavi živio u nama. A tada slijedimo Kristov put sa željom da postanemo suotkupitelji svih duša. Moramo dati život za druge. Jedino tako živjet ćemo životom Isusa Krista, postati s njim jedno. (Francisco Fernandez Carvajal)

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Juu dide oden kod tebe u Ogorju pravo lipo. Žive se ki čovik, i radi se a tuj je i moj magarac Klepo. 'E Lujo nima do naše arije. Al' dolikare u Splitu uči spremaj se za vojnika Kristova.'

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako? Ništa ne pričaš, ništa ne pitaš. Cila si mi nikako smušena. 'Lujo još si ti mali i ne razumiš. Dragog Isusa su ubili i u greb stavili. A mi kraj greba čekamo.'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čekanje je čekanje. Ne može se ubrzat ne može se preskočit. Ah, čekaj me ja ću sigurno doći... Isus će sigurno uskrsnuti, hoće, hoće... Ustraj u čekanju. (kev V subota)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.04.2021., petak


- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isuse, znam,
Tebi i meni križ je do vrha donijeti.
Ne molim Te za sebe,
nego učini da križ
ne bude pretežak Šimunu Cirencu,
da Veroniku ne prestraši strahota boli,
da žene suzama blato ne stvaraju.
Ti znaš,
od križa i strmog puta,
napuštenost snažnije boli.
(Ž. Šemper)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Čekanje je uvijek dugo: ne može ga se ubrzati ni preskočiti - može se samo osmisliti - učini to!

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- *103*…# pozdravlja vas baba … iz Ogorja
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko, Gospe Sinjska mila daj nam s tobom uz križ stati tvoga Sina oplakivati

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Evo i koja slova sam olovkom u blok pisao da spasim rukopis od propadanja: 'Che vediamo!' to su pozdravne riječi krepostima urešenog Anđelka koji sutra ima slobodan dan. To znači vidimo se tek u nedjelju. ... Ima zato naše pastirice s. Natalije i sutra a i danas će biti s nama starčekima na obredima Velikog petka. Ta se doima kao kraljica kad uzdigne križ Kristov smjesta je tajac. Nevaljalština i zloća ni štuc ni muc. A beštija korona kao da je u zemlju propala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati A šta'š? Kad sam bespomoćan nego đinastircat (na motomedu). Nešto ne valja sa internet mrežom. E da sam bar poslao onima na HKR. Minister je kaže zapriječen. Ma baš je pogođen dan kad ne ide. Velik petak. Sada ne znam kako? Ali slutim nekako ću tijekom dana moći na mrežu. A obrede Velikog petka imat ćemo poslije podne. Eh pa da Veliki petak to krupan dan za stvoreno. Tmina je sve obavila, sve se zakompliciralo, nestalo je one 'vibre' što ljude povezuje, daje da se razumiju i vole. Oh bilo grrrozno da Isus nije uskrsnuo. Ali gadno je biti čovjek neosvjedočen u Kristovo uskrsnuće. Da upravo to. Trebamo biti vjernici osvjedočeni u Isusovo uskrsnuće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ovdje na zemlji nemoguće je izvršiti zaslužniji čin od čestog posjećivanja Isusa u Euharistiji. Kad biste uzeli sva dobra djela koja su učinili svi ljudi koji su ikada živjeli u cijeloj povijesti i sve ih složili i pomnožili s milijun, ne bi bili jednaki zaslugama, vrlinama i vrijednosti jedne mise. Euharistijska žrtva je Kristova beskrajna zasluga, beskrajna vrijednost. (sv. Tereza Avilska)

- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Rasvijetli lice nad slugom svojim, po svojoj me dobroti spasi. Budite hrabri i jaka srca, svi koji se u Gospodina uzdate! Ps 31

- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus Krist je: mučen, umro i pokopan! To je to! I to je sve! Dovoljan razlog da se prihvatimo realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka želim vam sretan i blagoslovljen vaš dan uz bon *103*…#
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.12 sati Haj, idemo u ovaj ključan dan (Veliki petak, 2. 4. 2021.). Kad Stvoritelj stvorenja svih je umro. Ajoj ne pitaj što bi bilo da nije uskrsnuo. Sve stvoreno bi bilo bezdušno, mrko i odvratno. Sve čemu dajemo šansu ostalo bez šanse - beznadno. Ljubav koja postoji samo zato jer je uvijek nova. Metafizički je ne bi moglo biti jer ne bi je nitko mogao obnavljati. Sve bi bilo odvratno i ružno. Ali hvala Bogu što je sve stvoreno po Kristu koji je za sve mučen, umro i pokopan. I svemu je svojim uskrsnućem dao smisao i život. Jer je uskrsnuo zadnju riječ nema mržnja nego: 'Nek živi ljubav, nek se budi dan...' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 10:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristov križ je poput svjetionika koji pokazuje na luku, brodovima koji su još uvijek na otvorenoj pučini, u moru kojim bjesni oluja. Kristov križ znak je nade, koji ne razočarava; i govori nam da se u Božjem planu spasenja ne gubi nijedna suza, nijedan jecaj. Molimo Gospodina da nam da milost da mu služimo i da ga prepoznamo, te da ne dopustimo da ga prodamo za novac. (papa Franjo)

- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Evo što sam baš (četvrtak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'E veliki su ovo dani jer jednoć su se događale krupne stvari'. Eto tako piše tamo. Sad mi dopustite da mrvu teologiziram. I tako nađem pravu riječ za 'kev Veliki petak'. E ovako: sve ima svoj početak. Ako kažemo da je početak piletu jaje. Onda je životu Božjom milošću ěsprepletenom početak je Uskrs. Bog je u početku rekao: Neka bude! I sve je postalo. Kako je to što je postalo mi dobro znamo. Toliko puta kažemo: A što ću Bože kad si me takvog nesavršenog stvorio. E ali pazite stvorio je Bog nas još jednom: Uskrsnuće je novo stvaranje. A u raskoš i ljepotu tog novog stvaranja ulazimo krštenjem i praktičnim življenjem evanđelja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada na Veliki petak pogledamo u dramu koja se odigrala na Golgoti, ne možemo ne opaziti koliko smo duboko prožeti onim što se tamo događa. Naše krivnje i naše muke s nametnutim krivnjama, naše boli i patnje s kojima smo okruženi, ljudska destruktivna moć i naša čežnja za moći koja će služiti samo životu, susreću se u samo jednom jedinom simbolu. U križu. (fra Ante Vučković)

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 4. 2021. Gospodine danas je Velika subota - Vazmeno bdijenje. Sve je propaćeno, sve je učinjeno. Danas se Tvoja Crkva Gospodine zadržava u postu i molitvi kod Tvoga groba i razmatra o Tvojoj muci, smrti i silasku u podzemlje. U evanđelju slušamo o ženama koje su došle do Tvog groba. Osvjedočene su da si uskrsnu i poslane Petru i učenicima da jave: 'Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti kako vam reče!' Znamo rekao si nam Gospodine s nama si gdje živimo i radimo. Susrest ćemo Tebe uskrsli Kriste u svojim svakodnevnim poslovima koje radimo i ljudima koje susrećemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 16, 1-7)

- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvalno i s trepetom,
na Tvoj Veliki petak
pristupam Tvojemu ogoljelu oltaru
i Tvojim tijelom hranim svoje,
gladno od žudnje za životom
u Tvojemu svijetlu.
(fra Ante Vučković)

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.28 sati Ista priča i večeras (četvrtak): jesam li comp utrnuo, jogurtić srknuo, odluku donio: gusku neću sad. A sad bi trebala naići njegovateljica 'Lj' i stavit Isusovu ovcu za motomed đinarticirati. A to je vrijeme kad se legitimno tipkulji na mob. A za uradit večernje 'Razmatranje uz mob' valjalo bi se osvrnut trunku na evanđelje (petak). ... Ah to je onaj dan kad je bilo: biti ili ne biti! To je ključni dan u razvoju svemira čitavog. Velik petak je najbolniji trenutak za sve stvoreno. Jer umire Stvoritelj svega. Svakom stvorenju su pale zavjese, tama je pala i prijetila da vječno bude. Prijetilo je da vječno bude 'tohu - vabohu' kako se to kaže biblijski. Ali ipak nije bilo: 'ne biti' nego je bilo: 'raskošno biti' tj. Uskrsnuti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat daj za vojnika Kristova Velki petak najžešći dan. Na taj dan je bilo oćel se za navike smrknit ili će sunce svanit. 'Hvala Bogu dide štaj Isus ukrsnija i tebej mi da.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kad je dragi Isus propet na križu umira poručijaj nami da je žadan naše ljubovi.' Uhu baba Jako dajde Gospinu ružarju da dragom Isusu dademo: cmok, cmokić...

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Veliki petak (kev)


A mi smo se nadali. Kad ono ništa! Piši propalo! E ali sjemenka će isklijati. Isus premda mučen, umro i pokopan iz groba će isklijati. Hoće, hoće... (kev Veliki petak)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.04.2021., četvrtak


Krist nam je na Veliki četvrtak ostavio sredstvo (Euharistiju), po kojem možemo u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću uvijek iznova sudjelovati djelatno i plodonosno. (sv. Ivan Pavao II)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice mila kako ti je gledt bilo kada sve tvoje - Sin tvoj mio na križu visio. O Gospe Sinjska utješi nas

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.12 sati Evo koja slova pišući olovkom u blok sam gledao spasiti rukopis od propadanja: 'Doista ti si svećenik po redu Melkizidekovu' Tako tamo piše. E danas je Veliki četvrtak a to je i dan svećenika. Biblijski-dogmatski gledano svećenički red je zbilja nešto uzvišeno. I nitko ne može reći da je toga dostojan. A osobito Isusova ovca. Hvala Bogu za prijatelje i znanci koji znaju da je sav moj dignitet od Isusa. Ima i onih koji ne vide u meni Isusa nego najobičniju ovcu. Pa su podali svojim razbojničkim porivima da ponižavaju mene ovcu i u meni uzvišenog Krista Gospodina. Vjerujem da su to sve vladanje prema Isusu rekli kod svete ispovijedi (ako jesu vjernici?) ... A je i danas je bila kraljica, tako se doima naša pastirica s. Natalija kad uzdigne križ Kristov. A ono odmah se pokrije ušima svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona ne zna što bi sobom ispred svetoga. Lupa glavom u zid, od bijesa si čupa kosu. I kriči: Oho sveta Hrvatska u crno si me zavila. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Svjetlo – mrak, crno – bijelo, sreća - nesreća... Hajmo još, još... Ljubav – bol & vrhunce boli dosežu samo vrhunci ljubavi

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- *103*…# dragi pater evo br. bona uz Božji blagoslov… da imate za Uskrsne poruke!
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemoguci Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.34 sati Počinje se strašna muka... Tako nekako pjevaju oni s Hvara. E a grešku sam učinio sveta misa će biti poslije podne. Ma ipak ću kao i obično đinasticirat (na motomedu) u ovo vrijeme. ... Kako je rečeno krepošću urešeni Anđelko je učinio. Tj. Baš je stavio Isusovu ovcu da đinasticira na motomedu. A to ide efikasnije uz ples 'zlatnog palčeka' po mobu. I tako se tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. A ma znate što, zdrava pamet govori da su male šanse da ikad promigam. Meštar Splićo do čije riječi jako držim isto kaže da ne zna hoću li uz njega ikad promigati. Ali, ali nepojmljivo mi je da bi me moja Alkarica iz čista mira lagala. Po njenim riječima ću sigurno profunkcionirati, tj. promigati. E ali ni Isusova ovca nije više 'trava zelena'. Ide već 62. Dobro ima još vremena jer ako je stari Rađa (tatica) sada 88 a vrli did Major je sa 8 banki prešao u onaj ocean ljepote. Smijem računati da bi i ja tako nekako. Oh hvala Ti hvala Kriste kad Ti je Tvoja ovca od tuđinaca raspeta (RBK) vapila: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio. Ti si joj poslao svoju majku, moju Alkaricu i osvjedočio me da si uvijek sa mnom. I dao mi na znanje da ovom raspetošću važno djelo Crkve podupirem. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POSLJEDNJA VEČERA: Isus pere noge učenicima (Iv 13,1-15)


Razumijete li što sam vam učinio?
- razumijemo li što je Isus učinio svojim učenicima?
- razumijemo li što je učinio nama?
- razumijemo li čemu nas želi poučiti?
Prije svega Isus je svjestan da mora prijeći k Ocu. Ta zato je I došao.
- da li si svjestan da moraš k Ocu, da si ovdje na proputovanju?
- naša je domovina na nebesima (a tu si da druge povedeš)
Isus zna da mu je Otac sve predao u ruke - I k Ocu ih privodi
- da li si ti svjestan da su I tebi tvoji predani da ih privedeš k Ocu?
- (“Braćo, spasavat ćete se samo dva po dva” - sv. Franjo)
- Privesti bližnjega Bogu, znači zapravo I sebe privesti. Bližnji nije da te satre nego da te spasi. Spasi sebe I njega. (Naš bližnji I ja smo kao na ljuljačci nad ponorom)
Kako?
Isus “ljubeći svoje, ljubeći ih do kraja”
- “Ljubite jedni druge kao što sam je vas ljubio”
- Ljubimo do kraja
- Znači čini dobro ne očekujući zahvalnost
- Ljubi I ne obaziri se na to što je on ne prihvaća
- Ljubi - znači čini sve ono što je dobro za njega (Meni je biti ljubiti)
- Ljubi - znači uvijek mu daji šansu da ti dođe, tj. Da dođe k sebi I Bogu
- Ljubi - znači govori mu ono što I Bog uvijek govori: ti si moj...
- Ljubeći ti mu daješ život vječni. Kad nekom kažeš “volim te” - to znači rekao si mu: ti nikad nećeš umrijeti.
- Ljubi - ne dozvoli da njega I tebe nadjača njegova slabost
A to znači “odložiti gornje haljine”
- “Ako ja Gospodin I Učitelj...” (On je Gospodin = gospodar; Učitelj = nadvisuje te znanjem) On takav sebe ponizio. (“Ponizi sam sebe, poslušan do smrti...”)
Ne poistovjećivati se sa onim što te čini velikim u društvu (pr. magarac na Cvjetnicu...)
“Počne učenicima prati noge” - služiti.
- Utkivati se u tupe živote (“Prošao je svijetom čineći dobro”)
- Biti čovjek za druge
Ali I dopustiti kada treba da I ti budeš služen (Petar...) - to traži poniznost
Ako ja Gospodin I Učitelj vama oprah noge, treba...
ISUS PERE NOGE UENICIMA
Ta Isusova gesta spada u simboličku proročku akciju.
S ovim poglavljem (13) po inje drugi dio Ivanova evanđelja, tkz. evanđelje Isusova časa.
Čitavo je evanđelje upravljeno tom času. Taj čas je smrt i uskrsnuće.
Pranje nogu je kao portal kroz koji nas Ivan uvodi u taj čas.
SAŽETAK ISUSOVA DJELA:
Skine ogrtač, - “Liši se svoje jednakosti s Bogom”
uze ubrus. - “Uzevši lik sluge”
Petar se opire da mu Isus pere noge jer u tome vidi Isusovo poniženje. ... Ali ako ne dopustiš da položim svoj život za tebe - nisi sa mnom, nisi spašen. (“Ne eš imati dijela sa mnom”)
- Dopusti da te opere! (da imadneš dijela s njim)
Ako ja Gospodin oprah ... onda i vi morate polagati živote jedi za druge.
Na žalost smo spremniji jedni drugima prati mozak nego li noge.
Papa = Servus servorum Dei
Ivan na posljednjoj večeri ne govori o Euharistiji nego o pranju nogu. Smrt Kristova je simbolizirana u pranju nogu.

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta misa je predokus i nada da smo djeca Božja i baštinici neba. U svetoj misi postajemo jedno s Isusom, On postaje naš brat i učitelj. (dr. Tomislav Ivančić)

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Zar ti da pereš meni noge?! A njemu Isus: za tebe ću skinut zvijezde s Neba. Samo da povjeruješ koliko si mi dragocjen! Ti baš ti koji si primio ovaj sms. (knev Veliki četvrtak)
-Hvala ti Isusov svećeniče! Neka ti je blagoslovljen današnji dan!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.11 sati Auu, trči vrime, cvili maška... To smo već Veliki četvrtak, 1. 4. 2021. E kako imati svoje ljude? Kako se utkivat u njihove živote? Evanđelje sve kaže. Onima do kojih ti je stalo treba prati noge. Trebaš ih osvojiti brigom za njih, služenjem. Pri tom zaboravljati sebe. Samo misliti kako ugoditi njima. Hvala Bogu i takve sam mogao gledati oko sebe tijekom ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Kako dolaze svake subote s punim rukama i prepunim srcem da mi donesu milost Božju. Hvala mojim Pečnik-ovima, koje se godinama prigibaju da mi peru noge. I svima drugima koje čine isto kao one. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ako Isus pere noge svojima. Hajmo se i mi prihvatiti realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.58 sati A evo što sam večeras (srijeda) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) prije nego sam izbrevijario svoje redovničko, a prije toga sam odgledao tv-dnevnik: 'Oj la la sedam uri a sunce sja! Aj daj to bar normalno u ovoj poplavi nenormalnosti.' Eto tako tamo piše. Nego htio bih i ovdje spomenuti da sam fasciniran večerašnjom uradbom meštra Spliće. I baš mi je drago što se njemu ne žuri. I što mi svako malo govori da ne zna hoću li uz njega ikad promigati. A što me briga, kad guštam u njegovim potpunim i cjeloviti uradbama. A sigurno znam da ću profunkcionirati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U križu se spajaju vertikala - ljubav prema Bogu, i horizontala - ljubav prema čovjeku. A sve se susreće u križevnoj točki, sve se to događa - kroz Isusa. To su ljestve koje je Bog spustio na zemlju da je poveže s nebom. (fra Bonaventura Duda)

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas je Veliki ili Sveti četvrtak. To je dan Isusove posljednje večere. Danas je Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. Danas je On ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade. (Tomislav Ivančić)

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Crkva čuva svetu misu kao najdragocjeniji biser. Ona taj savez svaki dan obnavlja i slavi, te tako potvrđuje naš pristanak na Isusov savez s nama. Sve što Crkva ima, nalazi se u euharistiji. Sve što čovjek treba, nalazi se tu. Sveta misa je središte Crkve, ona je izvor iz kojega sve drugo izvire. Ona je istovremeno Kalvarija i uskršnje jutro, jer su sadržaji Isusove muke, smrti i uskrsnuća u njoj prisutni. Sveta misa je riznica u kojoj se nalazi blago za spasenje svakog čovjeka i čitave ljudske povijesti. Iz nje Crkva nastaje, ona je srce Crkve i povijesti. Da bi naznačila važnost saveza u euharistiji sklopljenog, Crkva slavi Veliki četvrtak. (Tomislav Ivančić)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svećenici su poput zrakoplova: vijest je samo kada padnu, no ima ih toliko koji lete. Mnogi kritiziraju, a malo ih je koji mole za njih. (papa Franjo)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez obzira na vaša opravdana razočaranja, svećenici vas vole, i žele vaše vječno spasenje, ponekad više nego što ga sami želite za sebe. Želim obnoviti našu želju da i dalje služimo vama, župnim i drugim zajednicama, moleći vas za oprost za trenutke naših slabosti, ali uvjeravajući vas da nam je zaista stalo do vas, i da svaki dan molimo za vas. I vi molite za nas da budemo bolji. Da se ne uzvisujemo u dobru koje ponekad činimo, i da se ne ponizujemo u zlu koje možda često činimo. (vlč. Odilon Singbo)

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 4. 2021. Gospodine danas je 'Petak muke Gospodnje - Veliki petak'. Presudan je to dan za sve stvoreno. Stvoritelj svijeta čitavog, Svemogući Bog, Apsolutni Gospodar svega je umro iz ljubavi prema čovjeku. Kad si umro tama je zavladala po svud. Svemu stvorenom umro je Stvoritelj. U evanđelju slušamo među Tvojim zadnjim riječima bila je: 'Žedan sam!' Gospodine žedan si da Te žeđamo, naše ljubavi si žedan. Hvala što si nam pokazao koliko nas ljubiš. Molimo Te daj nam milost da Ti svojim životima uzvraćamo ljubav. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 18, 1-19, 42)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Sreća? To je kad imaš normalan, najnomalniji život. A njega imam. Ništa me ne boli, ništa mi ne fali. Sad dok čekam uradbu meštra Spliće rada bi započet večernje 'Razmatranje uz mob' 20.18 sati Eto to sam napisao kad je dolepršao arhanđel Mihael (na webu meštar Splićo). I uradio me baš kako spada. Ovi sveti dani prije Uskrsa su napose sveti za anđele. A onda će on Arhanđel Mihael molitvom i pjesmom (na latinskom) utonuti Vazmeni misterij. No ipak će doći na Veliku subotu uraditi Isusovu ovcu. Te je tako pripraviti za Uskrs. Vjeruje u njegovom odnosu prema meni, Isusovoj ovci prepoznajem Isusovu gestu pranja nogu svojima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo zašto su vojniku Kristovu važnije ruke neg noge?' Al' s nogon ne skita? 'S nogon samo gazi. A s rukon more gradi, radi i služit.'

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako tis ki vanđelje koje oda. Sve šta činiš je kuda gledan vanđelje. 'Lujo ako smo dragom Isus pridali - sve šta triba je sebi ne smetat.'

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Veliki četvrtak (kev)


Zar ti da pereš meni noge?! A njemu Isus: za tebe ću skinut zvijezde s Neba. Samo da povjeruješ koliko si mi dragocjen! Ti baš ti koji si primio ovaj sms. (knev Veliki četvrtak)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Ožujak 2023 (105)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)
Lipanj 2019 (118)
Svibanj 2019 (88)
Travanj 2019 (131)

Cambi: Izliči me
Cambi: Oprosti
DUŠNI DAN

p. L. Rađa, propovijedi
Prop. 1
Prop. 2
Prop. 3
Prop. 4
Prop. 5


" target="_blank">Radio Marija, Mladi za mlade 19. 2. 2002.

SAŽETAK RBK

27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb
counter for blog
Web counter od 1.01.2006.

STAVIO 13 7 2020
visitors by country counter
blog counter
blog counter

blog counter