Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

28.02.2021., nedjelja


Najljepši dan? Današnji.
Najveća zapreka? Strah.
Najlakša stvar? Pogriješiti.
Najveća greška? Odustati.
Korijen svih zala? Sebičnost.
Najbolja zabava? Rad.
Najgori poraz? Obeshrabrenje.
Najveći stručnjaci? Djeca.
Najvažnija hrana? Pričest.
Najveća radost? Biti drugima koristan.
Najveća tajna? Smrt.
Najveća obmana? Biti loše volje.
Najopasnija osoba? Lažac.
Najgori osjećaj? Mržnja.
Najbolji poklon? Oproštaj.
Najpotrebnije? Obitelj.
Najbolji osjećaj? Unutarnji mir.
Najbolji put? Pravedan.
Najbolje prihvaćanje? Osmijeh.
Najbolji lijek? Optimizam.
Najveće zadovoljstvo? Izvršen zadatak.
Najveća snaga? Vjera.
Najpotrebnije osobe? Svećenici.
Najljepše na svijetu? Ljubav.
(Majka Tereza)

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.56 sati Baš sam bio na jugu gdje ne znaju za tugu. Ali to sam bio sa svojom razdraganom sekom Ivom. Preko moba smo se ohrabrivali i blagoslivljali. A što? Nedjelja popodne odmiče, njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Svi moji sa mnom u srcu. Preko moba čujem se svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj magarac Klepo


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
Uvik je reva prid zoru on kada od crikve svetog Jure čuja se zvon. Bija je pobožan, najpobožniji magarac u Ogorju cilon. Baba Jaka bi govorila: magarac Klepo reve pozdravi Gospu! A i pamet je za pozavidit ima, krakun od štale je odkrakunat zna. Ehe za Ogorske magrce bija je to Klepo intelektualac.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice moćna, Vlajino draga, Gospe Sinjska nije li nam Sin tvoj rekao riječima: budite milosrdni, ne sudite, praštajte... Da budemo kao ti sjajna Zvijezdo, kraljice Hrvata?!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Ehe drugačije... Ova tehnika na med. krevetu nešto šteka pa nisam mogao ništa u blok olovkom napisat. Ali da sam mogao napisao bi nešto kao: Deus caritas est! Ćića - mića gotova je priča!' E tako to! Koliko pamtim to na latinskom znači: Bog je ljubav! A to je u biti što poslije svakog uspjelog života piše među zvijezdama. Mislim da tako piše i poslije uspješnog gradonačelnika Bandića. Ako noćas bude zvjezdano nebo valjalo bi pogledati piše li mu ime? ... Aha, je danas je bila naša pastirica s. Natalija koja kad uzdigne križ Kristov djeluje kao kraljica od koje se sklanja svaka nevaljalština i zloća. A ova beštija korona totalno pošandrca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako da činim to čemu se divim, to što rekao si Isuse? Kako nego ti prepustiti kormilo i sve konce života svoga. Uzmi, primi sve čime vladam sobom sve to si mi Ti dao. Vodi, razabiri, razlučuj, misli i zaključuj. Meni daj samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.06 sati E može se govorit ovo i ono o Bandiću al' on je 'čovik i po'. Baš je drag a i moj gradonačelnik. Sad ću ga se u ćakuli - bakuli s Gospodinom kod svete mise spomenuti. A već smo krenuli sa uradbom 'Glas iz krpa'. Što će biti kraju privedeno poslije svete mise kad budem đinasticirao (na motomedu) I kaži šta još ima? Ma ide mi na živce ova korona. Divljakuša je jedna posve je neuviđavna sve će nas pretvoriti u samostance. Ma baš me ljuti ni na Cvjetnjak na kavu mi ne da. Ali svaka sila za vremena. Samo znam da sam 'ptica Nebeska' a to je isto kao i Isusova ovca. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

o. Ante Gabrić (28.02.1915. - 20.10.1988.)


A ne bih ništa drugo ni želio, nego biti žrtva. Gori, brate, pa izgori potpuno!... Treba se pretvoriti u kandilo, koje gori pred oltarom. Na taj način čovjek ispuni svoj život i ujedno dade život drugima.

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POGLED NA OBEĆANU ZEMLJU 2B Korizmena, Mk 9, 2-10 Palma, 16. ožujka 2003.


Korizma je vrijeme u kojem prevladavaju teme odricanja i pokore; udubljujemo se u životnu zbilju kao hod kroz suznu dolinu. No, usred tog vremena imamo i temu Isusova preobraženja - da ne zaboravimo kojom snagom je moguće nastaviti hod. Isus se pred svojim učenicima preobražava, pokazuje im se u slavi – da ih ojača za dane patnje koji slijede. Preobrazivši se pred njima, zapravo je i njih preobrazio. Obasjani sjajem lica njegova i sami su zasjali. Predokusili su slavu, ugledali obećanu zemlju – onu u koju kad stignemo sam Krist će «preobraziti ovo naše bijedno tijelo – i suobličiti ga tijelu svome slavnome."
Gora Tabor mjesto je gdje taboruju osloboditelji. Mojsije je oslobodio narod iz fizičkog ropstva – izvevši narod iz Egipta; Ilija je duhovni osloboditelj – svojom proročkom riječju privodio je narod pravom Bogu. A ono konačno oslobođenje ka kojem su svi napori osloboditelja usmjereni – sam je Isus. On u svojoj slavi obećana je zemlja.
Uspon na Tabor, opisan u evanđelju, shema je molitve. Isus nas uzima sa sobom, odvodi u osamu, na goru – i pred nama se preobražava da nas preobrazi. U molitvi nam se otvaraju nebo, ugledavamo pravo lice stvarnosti, padaju nam ljuske s očiju. I čujemo glas Očev: «Ovo je Sin moj ljubljeni, slušajte ga!»
Stvoreni smo za slavu. O tom eshatološkom određenju govori nam i naša potreba da se igramo, zabavimo, radujemo… Jer u svakoj radosti je i vapaj da nikad ne prestane. Iskustvo Tabora, iskustvo je zbilje. Makar je prolaznog karaktera, ima neprolazne učinke. Takvi trenuci se pamte i u nama svijetle i onda kad svjetla oko nas nestane. Iz tog iskustva sve se definira. Upravo kao što i cvijet, premda tek par dana u godini ima cvat, cvijećem nazivamo - jer njegov cvat otkriva mu bit. Umijeće života, slikovito kazano, je zimi u neuglednim granama magnolije prepoznati ljepotu njenog cvijeća koje skriva do proljeća. Božja slava naša je snaga. Reći će sveti Pavao: "Smatram da sve patnje ovoga vremena nisu dostojne buduće slave koja će se očitovati u nama."
Vjera je uprisutnjenje trenutaka slave na naše putove suznom dolinom. Uvjerenje da je sve drugačije nego nam se čini. Ista slava koja nam se na Taboru objavila u radosti, sad nam se objavljuje u patnji. Vjerovati znači znati da se iza oblaka krije sunce.
Borac za ljudska prava M. L. King jedne je korizme propovijedao: «Ne znam što će se dogoditi, jer pred nama su teški dani. Ali ne brinem jer bio sam na gori. Kao i svatko, želio bih živjeti dugo. No, važnije od toga mi je vršiti volju Božju koji mi je dao uspeti se – i vidjeti preko, obećanu zemlju.» Dan poslije bio je ubijen. Nije ju dočekao, ali sama činjenica da ju je vidio bilo mu je svjetlo do zadnjeg daha. Kako njemu, tako i onima koji su u nju ušli, ili su još na putu. Korizma je, uspnimo se na goru, i bacimo pogled na Uskrs da ne klonemo.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad se slavi euharistija, svetište je ispunjeno bezbrojnim anđelima koji se klanjaju božanskoj žrtvi na oltaru. (sv. Ivan Zlatousti)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.40 sati Do-bro ju-ju-ju-tro Hrvatska! Pozdrav najljepši svijete čitavi: HVALJEN ISUS I MARIJA! Idemo hrabro, vedro i veselo u ovaj dan Gospodnji (nedjelja, 28. 2. 2021.). Joj 'a sad adio' veljačo! Ali kao pravi ljudi ćemo čitav ovaj zadnji veljače dan hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad god činite dobro, ne tražite da vam uzvrate zahvalnošću: budite zahvalni što vam je darovano činiti dobro. To je najdragocjeniji životni dar čovjeku. (Stjepan Lice)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad se Isus preobrazio Petar se uobrazio. Pozivam te ostanimo mirni kao da se ništa nije dogodilo kad se realizira: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budi, Gospodine,
u meni da me jačaš,
izvan mene da me čuvaš,
iznad mene da me štitiš,
ispod mene da me učvrstiš,
ispred mene da me vodiš,
iza mene da me slijediš,
sve oko mene,
da budem siguran.
(John Henri Newman)

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A evo i večeras (subota) zapisa koji sam učinio olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ehe, ovco tvoj uzor p. Gabrić je napravio nešto od života! A ti?' Eto to sam napisao tamo. Ali od kad sam od p. Gabrića čuo (1984. kao novak u Splitu) : 'Triba gorit, gorit i izgorit - to ti je život! A mi dimimo. Šta ću ja dimit, molim vas lijepo?! I čovjek otišao u Indiju gorit. Gdje je gorio i izgorio radeći dobro za ljude u potrebi. To njegovo: 'Triba izgorit za pravu stvar!' Nosilo me godinama, taj njegov radikalizam me je palio. A nosi i pali me i sad. I sad ovako raspeta (RBK = raspeta na bolesničkom krevetu). Mora da je moja Alkarica rekla Gospodinu: 'ovaj ti nije za umrijet u krevetu'. I Gospodin njoj: 'Reci mu da računam na njega'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu života svoga, ako bude potrebno, ostajte vjerni Kristovoj Crkvi. (Alojzije Stepinac)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Treba gorjeti i izgorjeti ... a mi dimimo! A zašto ću ja dimiti, molim vas lijepo?! Ja ne bih ništa drugo ni želio, nego biti žrtva. Gori, brate, pa izgori potpuno!... Život dati drugima, to i jest ljubav. Imati život samo za sebe, taj život ništa ne znači... Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje. I darovi i život! Najslađe je kad sve možeš dati. To je poruka kalvarije. Gori, brate, pa izgori potpuno. (p. Ante Gabrić)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 3. 2021. Gospodine zakoračili smo u mjesec ožujak. A danas u ponedjeljak drugog korizmenog tjedna je svagdan. Slušajući riječi evanđelja briljantan si kada kažeš: 'Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. ... Praštajte i oprostit će vam se.' Znamo Gospodine evanđelje nam je dano ne da mu se tek mu se divimo nego po njemu živimo. Molimo Te daj nam volje vršiti što zapovijedaš - pa zapovijedaj što hoćeš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 36-38)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

o. Ante Gabrić (28.02.1915. - 20.10.1988.)


A ne bih ništa drugo ni želio, nego biti žrtva. Gori, brate, pa izgori potpuno!... Treba se pretvoriti u kandilo, koje gori pred oltarom. Na taj način čovjek ispuni svoj život i ujedno dade život drugima.

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.01 sati Hoćemo i danas (subota) : comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio... A što? Prođe lip komad života s ovim 'nemogitisom' ali se živi. Sada se baš živi! Ah, da je ovako bilo i prije. Rekao bi: A zar od života sto bolje treba. 18.12 sati Ma dobro sad đinasticirajući (na motomedu) valja kazat koju o evanđelju (nedjelja) ... E to je ono Isus se preobrazio a siromah Petar uobrazio! (tako kaže vlč. Ivančić) Ali treba razumjeti Petra jer nije lako iskusiti Božju slavu i ostati normalan. Njegova 'nenormalnost' je u tome što se gledao okoristi od iskustva Božje slave. Spominje Isusu neke sjenice - što su zapravo kao kuće za odmor. Gdje bi on i njegovi uživali. Doista nije znao što govori. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Hm, znan dide al' jopet da te pitan? Kad se penjemo na Svilaju, kod Seline ne staneš da se vode napiješ. Nego u daljini Ogorje da pogledaš. 'E Lujo to zna'š da se lipote napijen.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako vidija san tebij draža ovca Mrkova neg lipuškasta Bilka. Zašto ti nije drže lipše? 'Lujo a zaštoj tebi najdraži magarac Klepo? E i moja Mrkova je najpametnija ovca.'

- 06:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Isus se preobrazio - Petar uobrazio (knev 2b kor)


Isus se preobrazio - Petar uobrazio. Isus se pokazao u slavi - Petar se pokušao okoristiti. Za sebe i svoje osigurati mjesto u sjenicama. Siromah Petar ošamutila ga slava. (knev 2b kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.02.2021., subota


- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh hvala tebi Alkarice i majko što htjela si da vidim slavu tvog Sina. Hvala ti što Isus mi je sada draži isto i ti. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.10 sati Ha, idem sada ispružen u 'krpama' naš svakodnevni 'Glas iz krpa'. E i šta je nova? Novi, friški, osvežavajući izljev Duha Svetoga. Znam da vam ovako pisanje i nije nešto. Ali fasciniran sam kako je dobro biti svjestan sebe, kad te ne može veslati kome padne na pamet i praviti budalu od tebe. Premda su sami dekadentiji. Oh kako sam sretan što sam Isusova ljubljena ovčica. Oslobodio me tih tuđinaca. Poslao svoje ljude. Među njima i meštra Spliću koji me jutros uradio samo tako. A i kosu mi je ostriga tako da sam sada 'lip ka slika'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene! Ps 51

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Baš sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Dobro je! Poslije je tu njegovateljica Jadranka koja zna da sam Zagorec: ) ... E kako danas s nama nije naša pastirica s. Natalija a ni naš krepostima urešeni Anđelko Zdravomarija je bila uz njegovateljice Jadranku i 'Lj' - da smjesta odstupi od svete Hrvatske svaka nevaljalština i zloća. A i ova beštija korona koja nam popela na vrh glave: maaarš iz svete Hrvatske, Brazila i iz svijeta čitavoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodin te ljubi zato ti daje osjetiti Svoju slavu. Ali pazi samo kad ti se preobrazi da se ne uobraziš.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nema ništa veće od euharistije. Kad bi Bog imao nešto dragocjenije, onda bi nam On to i dao. (sv. Ivan Maria Vianney)

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.36 sati Hajmo u ovu subotu, 27. 2. 2021. Ono što me veseli, prije svega svoj sam na svom s svojima. A sve je djelo Božje ljubavi prema meni Isusovoj ovčici. Raduje me što ću i danas moći hvaliti i slaviti Isusa svetom misom - koja je terapija No1. Sretan sam i Gospodinu zahvalan što ću jutros imati i terapiju No2 - a to je uradba meštra Spliće. Prvi korak i danas biti će Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam leeet: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka tvoja životna radost i sreća ne ovise o tisuću i jednoj bezvrijednosti. (Phil Bosmans)

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže uspjet će nam svaki posao ako ga činimo sa zahvalnošću Isusu. I samo tako ćemo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Da vidimo koja sam to slova napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Pratim događaje, susrete, zbivanja, analiziram i uspoređujem. Mogu kazat za sada je sve kako valja.' Tako sam tamo napisao. To znate da je elementarna stvar kulture duha ne plutati kroz život. Stila: 'bit će šta bude'. Ne valja tako! Život nam je dat da ga živimo. Ali ako znamo što nam je obećano, kao što je rečeno meni, Isusovoj ovci. Iz zahvalnosti Gospodinu što mi je po mojoj Gospi - Alkarici rekao da bi se trebalo realizirati 'puno lipi stvari' - od vremena na vrijeme u razgovoru s Gospodinu kažem kako stvari stoje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog nipošto ne bi stvorio biće poput čovjeka - da živi samo dan! Ne, ne, čovjek je stvoren za vječnost! (Abraham Lincoln)

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 2. 2021. Gospodine danas u drugu korizmenu nedjelju u evanđelju slušamo kako si se pred svojima preobrazio. Pokazao si im se u svojoj slavi, mogli su vidjeti Tvoje istinsko lice. Tako si ih ohrabrio i podržao. Posvijestio si im da biti Tvoj ne znači samo prihvaćanje gorčine križa. Tvoji su uz Tebe a to je slava, ljepota i ljubav bez kraja. Baš Ti hvala za ovo evanđelje o Tvojoj slavi u sred korizme, da se ne slomimo od posta i pokore. Molimo Te daj da svoj križ čvrsto prigrlimo jer je to put do slave uskrsnuća. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 9, 2-10)

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.36 sati Eh ovo doba znači comp sam utrnuo, čujem jogurtić stiže pa ću ga srknuti. A ni gusku nisam ali ću... To ću radosno iščekujući uradbu meštra Spliće. A to znate da se tako na web predstavlja arhanđel Mihael. Ah, sa tim anđelima nikad.... E za uradit kako spada večernje 'Razmatranje uz mob' valja bacit trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Zajedničko svim pričama o raskajanim grešnicima je velikodušnost. 20.40 sati Evo sad ispružen u 'krpama' mogu kazat da tu velikodušnost primjećujem kod uradbi meštra Spliće. Tu nema improvizacija, nema napreskokce. To se zna kako treba biti i dat će sve od sebe da tako i bude. On sa zahvalnošću Gospodinu radi svoj posao. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide moga bi razumit zaštos' dobar. Al kako moreš bit pridobar? 'Lujo pušći ti moju dobrotu. Al' tribaš znat kad se vojnik Kristov siti kolko znači Kristu kralju unda mu je, sve štaj vridno u očima ljudi, ki šušanj.'

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Uhh baba Jako kad je vidin das ti tako dobra naprama meni. Stisne me u duši šta san vako jadan i nikakav. 'Lujo zlato bakino toj tvoja nježna dušica.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2021., petak


Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok hodamo dolinom suza,
zatočeni vremenom
i svagdašnjim bremenom,
često nam se učini da smo ostali sami
i da nema sigurnog mjesta,
gdje bi se mogli skloniti,
glavu nasloniti.
Dok hodamo dolinom suza,
ima dana kad nam bol neumoljivo
lomi koljena,
a dušu mrve zimski vjetrovi.
Prstima tražimo rub haljina Tvojih,
a Ti nas na ramenima nosiš.
(Antun Matošević)

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oli ti sad guštaš 'tamo gdi je lipooo'. Neka i zavrijedio si. Haj reci koju i za nas da zavrijedimo gledati lice Božje!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Možeš i ti biti redovnik Isusova ovca. Porazgovaraj s p. Mravkom u Splitu (Manuška Poljana) Sve na veću slavu Božju. Sretno! Od srca p. Luka

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko daj mi s tobom suze livat raspetoga oplakivat. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Ha, napisao sam par slova olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo kojih: 'Ehe, bilo je one 2003. kuc, kuc... na Nebeska vrata. Ma eto nisu se otvorila ne znam kako bi to ispjevao Dylan. Shvaćam samo da sam vraćen u 'plačnu dolinu'. Da one koje mi Krist Gospodin šalje pripravim da oni prispiju tamo 'gdi je lipooo' - što je zapravo Nebo. ... A je i danas je naša pastirica s. Natalija uzdigla križ Kristov i unijela pomutnju u redove i nevaljalštine i zla. A beštija korona pred križem Kristovim totalno poludjela, lupa glavom o zid, kriči, arlauče… Oh hvala Bogu poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kristom zahvaćeni su neuračunljivi. Razbacuju kao pljevu ono što im je bila dragocjenost prije susreta s Kristom.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati A jer naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Red je krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. što spomenuta ovca (u karijoli) tipkulji na mob. I kaši šta ima? Ma, žao mi je ovog vanjskog svijeta što ih je ova beštija korona prisilila da budu samostanci. Sada vjerujem da ste se osvjedočili da je za biti sretan i miran u samostanu potrebno obilje milosti Božje. Koju Bogu hvala kao redovněk Isusova ovca imam. 10.36 sati A sada poslije svete mise đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da i danas redovnički đir ide 'sve u šesnest'. U što se uz ostalo i danas Bogu hvala uklapa uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.19 sati Auu korizmeni petak - prava stvar! Za pročistiti i pročešljati dušicu. Baš dobro da će sada sveta misa gdje ću to moći učiniti. I danas ću reći: Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam. Ako što valja to sam od Tebe dobio. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan! Amen!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.53 sati Oh, puče moj što učinih tebi il' u čemu ožalostih tebe... Počinje se muka svetog Jeremije proroka...' Te i druge napjeve sa Hvara slušao sam na HKR-u prije Gospine krunice. A sada idem u ovaj dan (petak, 26. 2. 2021.) onako baš kako spada. Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo svi zajedno to činiti i dan učiniti uspješnijim i ljepšim. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca, što si čuo riječi mojih usta. Ps 138

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ajoj baba Jako ko bi sve drža štaj' zapovidija dragi Isus? E ne laži, e ne kradi, e ne... 'Lujo molit ćemo dragog Isusa da ti učini srce po Srcu svome pa'š sve držat.'
- Da Luka tako se može izdržati....
- Hvala. Da, trebalo bi slijediti Isusa ,treba osjetiti sreću koju Isus daje. Svako dobro.

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je rekao: ne budete li bolji od farizeja nećete se spasiti. Hajmo bit bolji realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Spasenje nije popiti čašu vode da bi se ostalo u formi, nego to znači iči do izvora, a to je Isus. Samo On oslobađa od zla i liječi srce, samo susret s Njim spašava, čini život punim i lijepim. Kad upoznamo Isusa, rađa se spontani 'hvala', jer otkrivamo da nije najvažnija stvar u životu primiti neku milost ili riješiti se nekog jada, nego zagrliti Gospodina života. (Papa Franjo)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati A evo baš sam i večeras (četvrtak) učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) Evo koji: 'Ej, hej danas je bila momčad s kojima sam se na Jordanovcu spremo biti Kristov svećenik. Pripremali smo se poći po svem svijetu širiti Radosnu vijest. Pa je kroz ove godine obišli smo dobar komad svijeta. Širili Svjetlo kojim smo užgani tu na Jordanovcu. Ma narav ovog susreta je baš evanđeoska. Gospodinu Isusu Kristu smo kazali kako stvari stoje. Bilo je baš onako toplo bratski. Svatko je pokazivao il' riječima il' gestama koliko smo učinili na zajedničkoj stvari Crkvi Božjoj našoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iz dubokih korijena plodovi rastu polako, ali ostaju trajno. Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! (Tomislav Ivančić)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 2. 2021. Gospodine danas u subotu prvog tjedna korizme je svadan a i 'Bogoslužje je kvatri za obraćenje i pokoru.' U evanđelju slušamo o Tvojoj Božanskoj sućuti za čovjeka grešnika koji se kaje, i o Tvojoj nevjerojatnoj ljubavi. Da si Ti navratio kod onog farizeje na objed, to je znala ona koja Te je trebala i istraživala gdje Te može naći. Bila je to žena javna grešnica. Evanđelje kaže: 'Dozna da je za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag, kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge, kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.' Gospodine od Tebe je čula riječi: 'Oprošteni su ti grijesi. ... Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!' Hvala Ti Gospodine za sućutnu ljubav. I nama je potrebno oproštenje naših grijeha. Hvala što Te možemo susresti u ispovjedaonicama u našim crkvama. Potakni nas molimo Te da Ti u ovom vremenu korizme otvorimo srce. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 36-50)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati A hoćemo i danas (četvrtak) u ovo doba: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku ću poslije. I sada dok radosno iščekujem uradbu meštra Spliće. Krenimo sa večernjim 'Razmatranje uz mob' 20.29 sati E baš je naišao arhanđeo Mihael - za web to je meštar Splićo. Ali po kvaliteti njegovih uradbi je posve jasno o komu je riječ. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov jer čini sve šta Krist kralj zapovida je čovik od komada il' čovik i po!' A dide tis taki bija jer ti je srce po Srca Krista našeg kralja.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako ko bi sve drža štaj' zapovidija dragi Isus? E ne laži, e ne kradi, e ne... 'Lujo molit ćemo dragog Isusa da ti učini srce po Srcu svome pa'š sve držat.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2021., četvrtak


- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice draga sve bi rada činit kako Sin tvoj rekao nam. Ne znamo kako bi nego da zagovoriš da srca naša budu po Srcu Sina tvoga. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Preuzvišeni što je licemjerje? Upravo to! Kad ti koji me tako zoveš a ni malo ne držiš do mene.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka od mene ostane samo toliko,
da bih Te mogao imenovati svojim.
Neka od moje volje ostane samo toliko,
da bih Te mogao svuda ćutjeti,
u svemu Te naći
i ljubav Ti svoju pružiti svakog trenutka.
Neka od mene ostane samo toliko,
da Te nikada ne mogu zatajiti.
Neka od mojih spona ostane samo toliko,
da bi me sputala Tvoja volja
i da bi moj život ostvario Tvoj cilj.
Neka od mene ostane spona Tvoje ljubavi.
(Tagore)

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Hmm, čitavo jutro je ukusno kao i ovaj bonboncin koji prevrćem a dobio sam ga od naše pastirice s. Natalije .... A je, je i danas kraljevskim zahvatom uzdignula križ Kristov i odaslala ubitačno snažnu poruku svakoj nevaljalštini i zloći: Smjesta zašuti! Neću da čujem zuc! A i ova beštija korna je čula što je ide: Ima da te nema! Marš iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Hoćemo Luka? I već naš krepostima urešeni Anđelko spušta liftom karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. A to je vrijeme kad ta ovca u karijoli na mob tipkulji 'Glas ěz krpa'. I kaži šta ima? Ha ima život u najodličnijem izdanju. Ako je kvaliteta života u onom čem se nadamo, u što vjerujemo i ljubimo. Onda doista.... Aha jel' bila sveta misa naišla je stara klapa Jordanoučana. Oni s kojima je teologiju studirala Isusova ovca došli su vidjeti tu ovcu. Fra Mika i ekipa... E a valja spomenuti da će i danas pasti potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce jer meštar Splićo ima doći. . 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.20 sati Ahu, tko me to nepoznat voli? Voli, voli nije pričin ni pretjerivanje. Organizira, izvodi driblinge, sve koji idu u prilog meni ovci. Sve mi sliči na mog Isusa. Sad ću s njim na svetoj misi o svemu. I danas ću pred Njim prostrt u karijoli, koja me dopala iskreno reći: Gospodine Ti znaš da je ova karijola nepraktična za Tvoju ovcu. Ali jer znam da je ona svemirska jurilica u redu milost i da s njom izvodiš nevjerojatne stvari - neka je. Primi sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. Daj mi sada još samo Sebe u svetoj Pričesti i ništa mi više neće trebati jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U molitvi je bolje imati srce bez riječi, nego riječi bez srca. (J. Bunyan)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.13 sati Ma sve sto imam, jesam i znam dar je od Gospodina koji poznaje i voli bolje nego sam sebe. I svega je to očito. Evo recimo od kuda meni to da mi čitavu noć anđele sanjam. I da sav svjež i cio krećem u ovaj dan (četvrtak, 25. 2. 2021.) Prvi korak i ovo jutro biti će Gospina krunica uz HKR - a onda leeet! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras (srijeda) sam olovkom pisao u blok da spasim rukopis od propadanja. Evo što: 'Valjalo bi koju napisat o Ogorancu mome didu Marku - Majoru koji me je nadahnuo da i ja budem kao on vojnik Kristov.' Na webu piše Marko (Major) Rađa 21. 10. 1914. - 26. 7. 1995. Piše da mu je žena bila Marija (Dota). Piše i to da se 1943.popeo na Svilaju kao domobran da brani svoje Ogorje. Pa kad su se raspali domobranu kradu ga partizani. I onda Neretva, Sutjeska... Borio se kao vojnik Kristov. A onda u Sarajevo gdje došao do akademskog naslova. U Sloveniji je neko vrijeme radio. Pa ga 1954.imenuju zapovjednikom Riječke vojne oblasti. Što je u ono vrijeme značilo biti prvi čovjek Rijeke. Odatle u penziju odlazi svojoj ljubavi Ogorju. Samo još ovo: Kad sam na forumu Ogorja upitao jesu li su čuli za Marka Rađu -Majora, čiji sam unuk? Perso je napisao: 'Tko nije čuo za Majora taj nije bio u Ogorju ni blizu njega.' E i on je kao vojnik Kristov svoj život utkao u Hrvatsku. Oporučno mi je rekao da dadnem sve od sebe da ovo bude sveta zemlja Hrvatska. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Kucajte i otvorit će vam se.' Hajmo kucat da se realizira: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Postoje samo dvije vrste ljudi koje možemo nazvati mudrima: prvi - koji Bogu služe svim srcem, jer su ga upoznali, i drugi - koji ga svim srcem traže, jer ga još nisu upoznali. (Blaise Pascal)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 2. 2021. Gospodine danas u petak, prvog korizmenog tjedna. Iz riječi evanđelja vidimo da nas dobro poznaješ i želiš nam dobro. Zato kažeš: 'Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.' Gospodine iskreno rečeno, ta čeljad nas ne zanima. I žao nam je ako svojim ponašanjem ostavljamo tako ružnu sliku o sebi. Samo nas zanimaš Ti i želimo Tvojim Svjetlom svijetliti svima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 20-26)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.53 sati I danas jesam li comp utrnuo, jogurtić srknuo... Ah guska neće, neće... Krenut ćemo sa večernjim 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću da Isusovu ovcu uradi kako spada. 18.03 sati Evo pokucao je i preuzeo je svoj križ. 21.21 sati A sada poslije svega, prije Gospine krunice uz HKR. Mogu kazat da je uradba bila u totalu potpuna i cjelovita. Bog ga blagoslovio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


: Dide istoj to za mislit. Dragi Bog ne daje šta pitamo al' uvik daje šta tribamo. 'Lujo davni dana Krist kralj je tebe zamirija za svog vojnika. A sve bandrsanja ti je pušća zaraj tebe.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Lujo dobro upanti mile, dragi Isus čuje svaku našu molitvu ako i ne da šta smo tražili - daje šta nam triba.' O baba Jako velka je tvoja pamet kad znaš šta dragi Bog misli.

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.02.2021., srijeda

Razmatranje uz mob


15.52 sati Glas kaže piši! Tj. tipkulji na mob. A o čemu? Pa o čemu nego o raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Ha, ova nije bolna ali je iscrpljujuća. A da je ova raspetost (RBK) prava i da je zapravo suraspetost s Kristom znam po plodu kojega je dala. A dala je i web župu na kojoj će u pravo vrijeme biti kazano što je to 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ja sam dugo godina tražio u krivom smjeru tu kontemplativnu vještinu,nije mi padalo na um, kako je kod Isusovaca, uvijek su mi monasi djelovali kao autentični nositelji najboljih kontemplativnih metoda.
- Ha, kod Isusovaca ti je dosta da si ovca i da iz sve snage ljubiš Isusa! Od srca p. Luka (facebook)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska ista si kao Sin tvoj Isus. Jel' naša molitva došla k tebi iz srca tvog milosti nam hrle. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati A evo što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Netko nepoznat dobar je za me molio dok moliti nisam znao, zato mi je sada dobro biti Isusova ovca.' ... A je i danas je bila naša pastirca s. Natalija koja kad uzdigne križ Kristov se doima tako dominantno kao kraljica. Pred kojom uzmiče svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona od bijesa si čupa kosu i glavom lupa u zid i sebi govori: luda glavo što si u svetu Hrvatsku provirila! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tražio sam put
i nalazio samo natpise.
Tražio sam istinu
i nalazio samo mrtve riječi.
Tražio sam život,
ali se nisam nasitio.
A onda me potražio Isus -
i našao sam sve.
(B. Langenstein)

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nikad ne bi molio da budem Isusova ovca. Ali sad kad jesam žao mi je što to nisam prije.

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati E a sada poslije svete mise, na kojoj je ovcu Isus Sobom okrijepio. E tu ovcu Isusom okrijepljenu naš krepostima urešeni Anđelko je u sobu prebacio i stavio za motomed da đinasticira. A i donio joj je kavu tako da poslije đinasticiranja može uz kavu smireno i opušteno raditi na compu. E a slagat će na web župu priloge. Mđu njima je i ovaj 'Glas iz krpa' koji se tipkulji na mob sada dok se đinasticira (na motnmedu). A što ću vam kazat. Kad si Isusov (ovca ili kakva drugo beštija) imaš slobodu i mir. Isus daruje sve potrebno za uredan život. Eto spomenut valja darak koji Gospodin daruje svoj ljubljenoj ovčici je i meštar Splićo koji će poslije doći i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.43 sati Lift kojim naš krepostima urešeni Anđelko spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Ovca će sa subraćom imati svetu misu. Isus će ih okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh primi Gospodine ovu ovčju narav. Primi sve što jesam, imam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti i to mi je dosta jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan! Amen!

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SUSREO SI GA? E, ONDA ZNAŠ! - Tragovima misionara Ante Gabrića


Nedavno me životna puteševstija dovela do u nakraj svjeta, u Indiju, na rubove Sunderbanske džungle. U krajeve gdje bi se nekad sklanjali svjetske skitnice, kriminalci i avanturisti, i započinjali novi život. Valja im priznati da su u te krajeve prvi i donijeli kršćanstvo. Ali tamo gdje se ni njima nije dalo, južno od Kalkute, gdje Ganges u tisuće rukavaca rasipa snjegove i mistiku Himalaje, svako malo mijenjajući tok. Gdje danas jesi sutra nisi. Gdje ti tigar pliva iza čamca, dok budno paziš na krokodile. A sa zmijama, rekao mi je jedan, nije baš da te odmah nema, možeš, kaže, izmoliti u miru Očanaš.
Tamo su se zavukli Hrvatski tigrovi, isusovci: Pavao Mesarić iz Preloga, Josip Vizjak iz Zagreba, Mijo Schmidt iz Đakova, Nikola Bilić iz Splita. I još ih je, za debelu knjigu premalo. Upoznajući ih, ne znaš gdje im je toliko života stalo. Biografije do neba uzbudljive. Mesarić je 1925 godine došao u Bošonti, do kog se i danas valja prebijati satima vlakom, čamcom i biciklom. U srcu te nedođije napravio vjersku i kulturnu revoluciju... Prokrčio, pokrstio, školovao. Može li tko zamisliti da je tamo dovukao Chevroleta, i prašio njime po nasipima raznoseći pričest. Završio je u svom nevjerojatnom stilu: kao opat kartuzije u Francuskoj. Vizjak utemeljio kazalište, izvodio Calderona uz riku tigrova i bubnjeve, izdao prvu pjesmaricu domorodačkih pjesama. O Schmidtu cujem samo: svet, svet... Naočit muškarac, časni brat, pričaju dok je jednom rukom sijao, drugom je molio krunicu. Bilić kao pravi Dalmatinac najprije se oženio, podigao petero djece, i onda došao isusovcima. O njem do danas Bengalijom kruže priče, humorist kakvog nije bilo, hajdukovac i radnik. (“Do good job, and feel accha!”)
Ovog zadnjeg je u Bengaliju dovukao Ante Gabrić, zvjezda repatica, ili supernova. Fundamentalist u ljubavi, oluja na djelu. Čovjek koji je govorio pa mislio. Najprije davao, pa se pitao da li je to razborito. Rodom iz Metkovića (28. veljače1915.). Kaže da se spremao otići u franjevce, a onda da su mu u kuću naišla dva isusovca i smantali ga da ode u njihovu gimnaziju u Travnik. Tamo su opet došla dva (isusovca), misionara u Indiji. I gotovo je bilo. Ulazi u isusovački novicijat u Zagrebu (1933), uči filozofiju u Gorici i Galarateu u Italiji (1936-38). I piše svako malo molbe provincijalu da ga pošalje u Indiju. Franjo Jambreković, koji je nešto ranije kao župnik u Skopju poslao Majku Tereziju, sad je kao isusovački provincijal slao Gabrića. A ovaj nije bio Bog zna kojeg zdravlja. Može biti da se nije na njega ni računalo. “E moj Ante nećeš dugo”, rekao mu je liječnik. Nećeš dugo... a on zapalio Bengaliju. Iz Genove je 20. listopada 1938. otplovio “Victorijom” za Indiju. Odmah se dao na učenje bengalskog jezika (Hazaribagh, 1938), nakon čega provodi godinu dana u Bošontiju pekući zanat kod J. Vizjaka. Slijede četiri godine teologije ispod Himalaje u Kurseongu (1941-44), gdje je i zaređen za svećenika 21. studenoga 1943. Prije nego će u arenu, Ante je završio i isusovačku godinu zvanu “treća probacija” (Ranchi, 1946). I bio je zreo za ono što je godinama sanjao. Godine 1948 evo ga ponovo u Bošonti, ali tu je naletio na župnika, Slovenca Viktora Sadeja. Saznajem da je bilo gadno. Prvi briljantni intelektualac i sistematičar, a drugi spontani kreativac. Jasno, rat. Do malo se Sadej više ne spominje, a u Bošontiju je župnik postao Ante Gabrić, gdje će ostati sve do 1962. Nakon čega ide u Moropaj (tu su mu bacili bombu na kuću), pa se opet vraća u Bošonti (1972-74). Te konačno u Mariapolli (1975-88)
Kad je imao odriješene ruke bio je veličanstven. Ali i kad je bio ponižavan nije bio ogorčen. Izuzetan znak Gabrićeve svetosti je događaj iz 1960 godine kad je pod čudnim okolnostima maknut sa župničke službe u Bošontiju. Tu na župi kojoj je dao život, i bio praktički kralj i duša čitavog kraja, postavljen je kapelanom nekom “outsajderu”, koji nije imao veze s poslom. Pričaju da je to bila živa smijurija u provinciji. Ali Gabrić je, sve jedno, nastavio raditi ne smanjenom ljubavlju. Kardinal Picachy, koji se toga sjeća, kasnije će reći: "Gabrić je svet čovjek!" Možda bolje, nego njegova subraća isusovci, Majka Terezija je prepoznavala njegove kvalitete. Kad je osnovala muški ogranak “Misionara ljubavi”, trebala je za njih poglavara. Oko joj je od prve palo na Gabrića. Ali isusovci su je uvjeravali kako je bolje da uzme nekog drugog. I dobila je p. Travers-a, koji se kasnije propio i napustio red.
Gabrić nije pio, nije pušio, nije čitao. (“Knjige su ovisnost kao i cigtarete”, govorio je.) Bio zadrti razobličivač apstraktnog intelektualizma. Tako je npr. otkazao isusovačke novine na župi u Mariapoliju, uz objašnjenje da su prekomplicirane. A pušenje ne samo što je branio u župnoj kući, nego i stotinama metara oko nje. Kalkutski isusovci među sobom još prepričavaju kako je Gabrić provincijalu koji ga je posjetio, naredio da ugasi cigaretu. (To sam čuo od p. Le Joly-a, koji je bio duhovnik Majke Terezije.)
Ako su ga klerici koji put za čudaka držali, sirotinja ga je voljela. Čim bi se pojavio na Kalkutskoj stanici Sealdah, strčali bi se nosači, čistači, prosjaci... Bio je njihov heroj, zaštitnik i idol. Sve su bili spremni za nj učiniti. Istina, imali su i zašto. Razdao im je sve što bi dobio. Nema tog vozača autobsa koji Gabriću ne bi stao gdje god ga zatekli, bez obzira na stanicu. A Ante ih je dobro i obilježio da ih je bilo moguće izdaleka prepoznati po odjeći iz Varteksa, Borova, Jugoplastike, koju su mu slali prijatelji iz domovine.
Pričaju kad su ga jednom u Mariapoliju lopovi došli okrasti, da ih je lijepo primio i objasnio im da sve što ima i onako nije za njega, nego za njih, i one kojima je potrebno. Pa ih pustio da uzmu šta im srce želi i otpustio u miru.
Danima sam istraživao slučaj njegova legendarnog bicikla, ne bi li mu ušao u trag. I uz put saznao da je bio osobit po tom što je bio iskrivljen, s pomaknutim težištem, i svaki koji bi ga htio voziti padao bi, osim Gabrić koji je upravo po mjeri bicikla bio zgrbljen.
Biskup Salvatore Lobo, mi tumači da je Gabrić ljude svojim propovjedima hipnotizirao. Tjekom iste propovjedi čitavu bi crkvu ganutljivom pričom rasplakao, pa ih onda do suza nasmijao.
Pater Mignon (zateko sam ga kako prevodi bibliju na Bengalski) se prisjetio Gabrićeva dijaloga sa mljekarom. Gledajući kako ovaj u mlijeko lijeva vodu, nasmiješio mu se i upitao: "Reci brate, što prodaješ: da li mlijeko pomješano s vodom, ili vodu pomješanu sa mlijekom?" A mljekar našašvši se u neprilici, huncutski se nasmiješo: "Šta da ti kažem oče, kad ti sve razumiješ!" Mignon, veliki poštivalac Gabrića, propovjedao mu je na sprovodnoj misi: "U ovom čovjeku je gorio oganj..." Godinama je čuvao njegov križ, i sretan da ima pred sobom nekog iz Hrvatske, kao veliku dragocjenost mi ga predao. Duboko se zamislio, i dodao: “Gabrić je bio živući misterij...”
A pater Beckers također misionar, profesor kemije, koji se pod stare dane dao na krstarenje džunglom. Kad sam ga u pitao o Gabriću, široko se nasmijao: “Taj je bio lud!”
Uistinu hodajuća ludost i živući misterij. Kako drugačije shvatiti recimo scenu koju je napravio za ručkom u koledžu sv. Franje u Kalkuti, gdje se živi koliko toliko pristojnim životom; isusovci imaju krevete i jedu iz tanjura. A Gabrić u sred ručka stao plakati i govoriti, da kako on može ovako jesti dok njegovi ljudi nemaju ništa. I jecajući ustao od stola.
Ali za ne zatajiti istinu, susreo sam i neke koji do Gabrića slabo drže. Sablaznilo me da neki od onih koje je Gabrić obukao, nahranio, školovao, a i do svećeništva doveo - ogorčeni pričaju kako ih je pridobivao europskom odjećom, kupovao ih rižom - i zamisli, srde se što kancelariju nije uredno vodio. Jedan fini gospodin iz Belgije, misionar, zamjera Gabriću što nije bio “gentlemen”. A eto, tko bi svakom ugodio.
Pokojni p. Jozef Cukale, duša od čovjeka i misonara, koji je umro ove godine, upravo na dan Gabrićeva ukopa, sjeća se kad bi Gabriću pod stare dane govorili kako mora pripaziti na srce, da bi ovaj sa zanostom doviknuo: “Neka kuca dok kuca!”
I otkucalo je. U zoru 20. listopada 1988. pozlilo mu, pozvao kapelana i rekao mu: “Isus zove!” On koji se čitav život kretao i hitao, umo je u kretanju. U ambulantnim kolima sestara Majke Terezije, na prilazu Kalkuti, dok je svitalo. Kruži priča da su nakon njegove smrti čisteći mu sobu u njoj zatekli tri kobre. Opće je uvjerenje da one ne napadaju svete ljude.
“Zračilo je nešto, gorjelo, svjetlošću je bio okružen...”, trudio mi ga se pater Mignon dočarati. Pa me pogledao pitajući: “Susreo si ga? E, onda znaš!”
Luka Rađa, SJ
24. studenog 1999.

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija. Poštovani, p. Luka, u nedjelju, 28.2. naša će zaklada po  prvi put imati zajednički susret i sastanak u Splitu zajedno s vicepostulatorom p. Antom Tustonjićem. Svatko od članova  iznijet će svoje prijedloge za rad kroz ovu godinu. Jedan od prijedloga bit će i izrada Monografije o. Ante. U rad zaklade također su uključeni Ivan Ugrin i Zvonimir Atletić. G. Zvonimir je izrazio želju da u izradi monografije sudjelujete vi, p. Ante Tustonjić, p. Mirko Nikolić i Ivan Ugrin. Ukoliko želite sudjelovati u nastanku Monografije n voljela bi da mi javite. Srdačan pozdrav i obilje Božjeg blagoslova! …
- Draga ... je p. Gabrić me je zgrabio - bilo je to 'devedesetih'. O njemu sam pisao diplomsku readnju na treologiji - što je tiskano kao knjiga 'Ono malo više'. A onda me je bila zgrabila želja podati se kao p. Gabrić Bengalskim tigrovima pa sam biio u Indiji i Banngladetšu dok mi nije istekla viza (6 mjeseci). O tome sam napisao više članaka - šaljem ti pa ti procijeni. Radikalizam p. Gabrića me je nosio a i sada me nosi. Zbog 'saoraćajke' u koju me je uvalio taj Gabrićev radikalizam, sam udren u glavu - i ne znam jesam li sposoban još išta napisati o p. Gabriću. Od srca p. Luka

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.22 sati Ah, kako bi dobro bilo da sada padne redak ljubak i drag dok sam slikom i tonom u onom što je dobro kao san. Ali najviše brine što to nema veze sa snovima ni iluzijama. Što to je istina čvrsta kao kamen, ah... Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Hajmo sada poslije Gospine krunice uz HKR, što je bio prvi korak u ovaj dan (srijeda, 24. 2. 2021.). Sada nastavljam: hodati, trčati, letjeti... Odnosno nastavljam: hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo to svi zajedno činiti i dan učiniti ljepšim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bolje je biti opterećen težinom u društvu jakoga, negoli hodati bez tereta u društvu slaboga. Kad si opterećen, stojiš bliže Bogu koji je tvoja snaga i koji pomaže one što su u nevolji; kad si bez tereta, stojiš blizu sebi koji si sama slabost. Krepost i snaga duše rastu i jačaju u strpljivom podnošenju tegoba. (sv. Ivan od Križa)

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je za razumjeti potrebna znanstvena i vjerska spoznaja. Haj molim te realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedan je mudri svećenik rekao da Bog ima dva prebivališta: jedno na nebu, a drugo u krotkom i zahvalnom srcu. (Izaak Walton)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Baš sam olovkom napisao u blok (za spas ruknpisa) : 'Nezasluženi, posve besplatni je dar kad si sretan zbog običnog, sasvim prosječnog dana.' Tako sam tamo napisao. A sada obrazloženje toga. Aoh, kad si nezasitna duša. Kad ti je nužno bitno da se nešto zbiva da bi bio zadovoljan. A ona stanja zbrke-frke te čine sretnim. Presretan si kad ti se termini love. A kazaljke na satu kad pobjesne. Znam dobro znam tako mi je bilo 'u ono vrijeme'. Ali to jedva da je mogao biti životni stil jednog redovnika. Zato mi se čine korisne ove godine raspetosti (RBK) da unesem korekcije u svoj redovnici život. Doista previše je bilo 'akcije' a premalo 'kontemplacije'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Narod bez religije spada u zoologiju. (Blaženi Ivan Merz)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 2. 2021. Gospodine u prvom smo korizmenom tjednu. A danas u četvrtak je svagdan. Po riječima evanđelja nas ohrabruješ: 'Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.' Gospodine takvo je i naše iskustvo: molimo i primamo! Koji put se dogodi da smo molili za ribu kad ono prepadne nas da smo primili zmiju - sve dok nam se oči ne otvore i shvatimo da je to ustvari zmijolika riba. Hvala za Tvoju velikodušnost i smisao za humor. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 7-12)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.53 sati Hajmo, može! Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio. I sada dok čekam uradbu meštra Spliće krenimo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada, valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (srijeda) i kazat koju... Ehe za bit vjernik - kršćanin treba trijezno mislit, pošteno sumnjat. Dakle potpuno znanstveno pristupati stvarnosti u koju smo uronjeni. Ali trebamo imati na pameti da osim takve spoznaje postoji i vjerska spoznaja. Pravu sliku o stanju stvari o ovome u što smo uronjeni. Može imati samo onaj koji je angažirao obje spoznaje. Ne može se biti dobar znanstvenik nevjernik. Evo jedna privatna! Osobno sam susreo Gospodina u elektrotehnici. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo to znaš da vojnik Kristov zna sve - i ništa više!' Ajuj dide kako tolko? 'Mile ima znanje koje se zna pameću i znanje koje se zna viron.'

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo tolko si slatki ki cukar. Ako si za me staru babetinu taki. Za dragog Isusa si anđelak.' Ajoj baba Jako vaki balonja da cukar, da anđelak? Eh štaj čovik?

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2021., utorak


Molitva je i riječ i misao i pogled i susret.
Sve može biti molitva.
Cijeli život bi, zapravo, trebao postati molitva.
Ne bi iz nje niti trebali izlaziti.
Ako si stalno svjestan da je sve što imaš Božji dar,
ako mu za sve zahvaljuješ,
ako je svaki tvoj udah i izdah radosna hvala za sve,
onda stalno moliš...
(fra Bonaventura Duda)

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne budi slijep pored zdravih očiju. Više nemaš što vidjeti, čuti, ni iskusiti - priznaj...

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.29 sati Kad ne znaš šta'š? Glasić neki se javi: daj redak neki o raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Ah raspetost je nemoći reći da ona tebi ne pripada jer dobro znaš da si ti za nešto drugo. Ali gle, ipak raspetost je korisna jer vrutak je milosti. Doista nema toga što bi ovako milošću obogaćivalo kao raspetost ova (RBK). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani pater Luka, sve više mogu razumjeti vašu duboku nostalgiju za vašim dragim Ogorjem, vašom dragom starčadi, dragim Splitom, dragim Zagrebom itd. Duboka Božja Ljubav ostavlja i duboke tragove u našim srcima. I mi se isto želimo što prije vratiti kući našem dragom Ocu. Budite blagoslovljeni i u miru. …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino draga za shvatiti tvog Sina ne treba nam veća glava nego srce kao tvoje.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Eh volio bi da sam dobar kao naš krepostima urešeni Anđelko.' ... A je, je i danas je naša pastirica s. Natalija uzdigla križ Kristov. A kao takva je strah i trepet za svaku nevaljalštinu i zloću. Beštija korona se izbezumila kad je vidjela časnu sa uzdignutim križem Kristovim. Shvaća bolešćurina da joj nema mjesta u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 sati E a sada poslije svete mise kad đinasticiram (na motomedu) u sobi red je kazat koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Bogu hvala ipak sam na webu. A jutros su me prepali neki problemčići koje je naš p. Zdravko otklonio. I još radosna vijest pred večer ima doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito. A to je baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naš poziv je da u ovom ledenom svijetu upalimo oganj ljubavi Božje. (Peter Lippert)

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.47 sati I danas u ovo doba lift spušta krepostima urešenog Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu gdje će ovca slaviti svetu misu. Ovcu će Isus okrijepiti Sobom pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E a šta'š? Primi Gospodine sve, sve što imam - i ovu nepraktičnu karijolu Ti darivam. Primi sve što jesam i znam. Ako što valja to si mi Ti dao. Da mi još samo Sebe u svetoj Pričesti i ništa mi više ne trebam jer ljubavi Tvoje uvijek žeđam. Amen!

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus se preobrazio - Petar uobrazio. Isus se pokazao u slavi – Petara to ošamutilo pa se pokušao okoristiti – u sjenicu bi sa svojima. (knev 2b kor)

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imao je smisao život onog čovjeka čijim je postojanjem bilo malo više ljubavi i dobrote na svijetu. (Alfred Delp)

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska našeg roda diko. Nebeska cesarice kraljice Hrvata. Nema junaka, nema Vlaja orača koji bi na te dao. Naše si gore list, naša majka i Vlajina. Rijeke svijeta k tebi dolaze, odlazeći odnose milosti što si dala, tvoj pogled blag i smiješak drag. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.16 sati Haj ćao-bao anđeli iz snova. Jutro je novi dan (utorak, 23. 2. 2021.) i valjalo bi ga odraditi kako spada. Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Ako tako budemo svi činili dan će biti ljepši jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže kad molimo da ne blebećemo. Poručuje nam da budemo jasni i konkretni. Tj. da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čačkalica 22.02.2021.


- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo što sam večeras (ponedjeljak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Gledam na tv-dnevniku o nekom vrsnom Istarskom magarcu. Ma nije ni do kolina mome Ogorskom Klepi. Koji je bija najpametniji i najpobožniji magarac u Ogorju. Samo da kažem zašto najpobožniji. Taj bi reva čim bi čuo zvono od crkve svetog Jure. A baba Jaka bi svome mili (meni) : 'Ajmo Zdravomariju magarac Klepo reve.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 2. 2021. Gospodine danas u srijedu, prvog korizmenog tjedna je svagdan. Po riječima evanđelja govoriš nam da ne valja što uporište za svoju vjeru gradimo samo na trijeznom mišljenju i znanstvenoj sumnji. Kažeš: 'Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin.' ... A onda nam se predstavljaš da si Ti više od Jone i svih proroka. Gospodine priznajemo nije nam se lako snaći. Molimo Te podaj nam milost shvatiti i prihvatiti da su jednako vrijedne znanstvena i vjerska spoznaja. I da se obje slažu da si Ti Isuse Kriste milosrdni Bog. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 29-32)

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Eh baš mi stigao sms-ić od Ogorskog župnika fra. Danijela: 'Neka vas prati zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.' Nego kako Gospa Sinjska je uvijek uz mene. A i sad kad sam utrnuo comp, srknuo jogurtić. E i kad guska neće pa neće.... Ali dok čekam uradbu meštra Spliće krenuo bih sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada, valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (utorak). ... Aha kako ne kokodakati, tj. blebedati nego moliti. Eh molitva se ne odrađuje, ona nije ceremonija. Ona je susret i razgovor s Onim tko te razumije i ljubi. Ne treba moliti dok si ne budeš svjestan da te Gospodin doista vidi i sluša. Bez toga se moli nego blebeće. Nadalje molitva će te zainteresirati, zgrabiti ako si posvijestiš da si u molitvi s Onim koji te zna bolje nego ti samog sebe. A kojemu si toliko dragocjen da si stalno u Njegovim mislima. Od ljubavi prema tebi oka ne sklapa. Eto zato je onom koji u takvog Boga vjeruje svaka molitva prekratka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo da čujen jel' znaš šta vojnik Kristov uvik triba? A dide triba uvik besidit sa Kriston kraljon. Ako nemore ričin more na to mislit dok puni lulu duvanon - ki ti.

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Lujo tica cijuče da štogod stavi u kljun. Ovca bleji, krava muče da napuni trbuj. A čovk moli, da - šta?' Ehe baba Jako da besidi s dragin Isuson i Gospon Sinjskon.

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2021., ponedjeljak

Alkarici


Gospe, Alkarice i majko kako moliti a ne blebetati? A kako drugo nego u tebe gledati. O Gospe Sinjska ti nam spas.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dopusti da Te ljubim, Bože moj.
Što je meni zemlja, što mi je nebo bez Tebe?
Bože, samo Ti možeš ispuniti moje srce,
samo Ti si moja vječna baština.
Dopusti da se uhvatim za Tebe.
Ostani uvijek uza me,
a ako dođem u iskušenje da Te ostavim,
Ti to, Bože moj, nemoj dopustiti.
(Bruno Ferrero)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Evo što sam malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Svako zašto? Ima svoje zato!' E a što ću? Tražim, uspoređujem, gonetam... Mogu kazat sve ide kako valja. ... A je bila je naša pastirica s. Natalija koja se doima kao kraljica kad uzdigne križ Kristov od kojeg drhturi svaka nevaljalšina i zloća. A beštija korona ne zna što bi vidi da joj u svetoj Hrvatskoj mjesta nema. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad moliš ne blebeći! Još? Kad moliš ne zijevaj! Još? Ne spavaj! Još, još? Obrati pozornost na Sugovornika i razgovaraj!

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati 'Hoćemo Luka?' I već naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. A to je ono pogođeno vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ha, slažem sliku života. S tim da mi je poručeno kako bi ta slika trebala izgledati. Gonetajući zaključujem zašto sam na web instaliran. Zašto su mi poslane moje Pečnik-ove, meštar Splićo i ona Hercegovka. Svi oni umješno sastavljaju sliku koju Gospodin zna kako izgledati treba. 11.07 sati E a sada poslije svete mise bija sam učinit posa. Pa me naš med. teh. Anđelko stavio za motomed đinasticirati. Naprosto živiš kao čovjek kad živiš život svoj. E valja spomenuti da će pred večer još doći meštar Splićo koji Isusovu ovcu urađuje kako spada. A tako je urađuje jer zna da je Isusova. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 10:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.28 sati Ah, ma ah... U tom svom prazavičaju Ogorju sam skroz naskroz. Ne bi bilo krivo da sad nisam novorođeni Zagorec - ah purice.... Ali o tome i svemu drugom što zaokuplja mene Isusovu ovcu sad ću sa svojim Isusom u ćakuli-bakuli kod svete mise. I reći ću: Primi Gospodine ako imaš apetita sve što imam, jesam i znam. Ako što valja dao si mi Ti. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek mi treba. Amen!

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska našeg roda diko. Nebeska cesarice kraljice Hrvata. Nema junaka, nema Vlaja orača koji bi na te dao. Naše si gore list: naša majka i Vlajina. Rijeke svijeta k tebi dolaze, odlazeći odnose milosti koje si dala tvoj pogled blag i tvoj smiješak drag. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati A sada poslije Gospine krunice s kard. Vinkom Puljićem uz HKR: Dob-ro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Hajmo u ovaj dan (ponedjeljak, 22. 2. 2021.) onako kao i priliči onima koji susreli Krista Gospodina: vedro i veselo. Usrećujući sebe - pomažući potrebnima. I na taj način svijetleći po svuda. Svi se mogu pitati kako to? A samo mi ćemo znati da zahvaćeni smo ljubavlju svih ljubavi Gospodinom Isusom Kristom. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Genije ne može postati svatko, ali je put svetosti otvoren svima. (sv. Maksimilijan Kolbe)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ako znamo točno reći tko je Isus Krist i On će nama reći tko smo mi. Recimo: mi smo Tvoja Crkva i realizirat ćemo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati I večeras (nedjelja) sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Hvala Ti Gospodine za ovaj dan. Hvala što si me kroz sve događaje i susrete uvjeravao koliko sam Ti dragocjen. Uistinu sam Ti zahvalan sto se toliko brineš za mene - Svoju šašavu ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On ima za tebe svijetlo za svaku sjenu, plan za svako sutra, ključ za svaki problem, melem za svaku bolest. (o. Ante Gabrić)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 2. 2021. Gospodine u prvom smo korizmenom tjednu. A danas u utorak je svagdan. Hvala Ti za današnje evanđelje u kojem nam svraćaš pozornost na molitvu. I govoriš nam da se to ne odrađuje. To nam lijepo kažeš riječima: 'Kad molite ne blebećite kao pogani.' Oprosti Gospodine ako takav dojam ostavljamo. Mi smo Tvoji Isuse Kriste Bože naš. A ovo je naš Hrvatski katolički radio. Dok molimo da ne bi blebetali daj da Tebe u oči gledamo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 7-15)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati Ah ma ček, ček... S kojom sam ono izrekom htio krenuti na đimasticiranje (na motomedu) tj. što sam to danas čuo da s tim krenem s večernjim 'Razmatranje uz mob'. Aha to je bilo: 'Hajmo sebe obradovati - idemo nekom pomoći.' E na to se mlađarija pali. Drago mi što subrat p. Ike to zna i sa mlađarijom na Banovinu gdje će mladi imati priliku sebe usrećiti pomažući potrebnima. A evanđelje (ponedjeljak) šta ono kaže? E tu mi dolazi ono što sam čuo u Selskoj od prof. Ivančića: Ako znadeš točno posvjedočiti o Kristu. Tada će i Krist tebi reći tko si ti. E početkom milenija bio sam u prilici svjedočiti povjerenoj mlađariji u Palmi (BSI = bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj) tko je Isus Krist? Premda je bilo tako, tako... Ali iz činjenice da je meni, Svojoj ovci Isus poručio kao kakvog me vidi. Da se zaključiti… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide tis' kaza da vojnik Kristov ne smi nikad sam patit. Sve pati sa svojin Kriston kraljon. 'Lujo i svojon patnjom donosi Kristovu spasenje gdi oće.'

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti kažeš: 'Duraj, duraj pa ćeš u raj!' Kuda čovik more patnjom zaslužit raj? 'Lujo svej za nas učinija dragi Isus. A u to ulazimo svojin duranjem.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.02.2021., nedjelja


Gospodine Isuse Kriste,
stavi u naše srce želje koje Ti možeš ispuniti,
na naše usne molitve koje Ti možeš uslišati,
u našu djelatnost čine koje Ti možeš blagosloviti.
Bože, ja ne razumijem Tvoje putove,
ali Ti znaš put za mene.
(Dietrich Bonhoeffer)

- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.07 sati 'Ćao - bao! Bog.' E bila je to draga seka Iva. A šta'š nedjeljno popodne promiče, njegovateljica Jadranka je kavu donijela. Svi moji sa mnom u srcu. Nazvao sam svoje u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pop = lat. pater omnium pauperum, tj. otac svih sirota

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ako si iskušavan znaj Bogu si mio. Kušnju ti pripušta ne da te zgazi nego ojača. Isusa u pustinji kušaju zvjeri ali anđeli Mu služe. Prepoznaj i ti svoje anđele. (knev 1b kor)
- Hvala pater Luka na duhovnom vodstvu, žrtvama i molitvama, sve ove godine... Od srca ….
- Hvala ti prijatelju moj na duhovnoj podršci. Bog te blagoslovio.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta Ana Proročica bila je po Evanđelju udovica iz plemena Aserova, službenica u jeruzalemskom hramu, koja je dijete Isusa prepoznala kao Mesiju. U Lukinom Evanđelju (Lk 2,36-38) piše ovako: 'Također tada bijaše proročica Ana, Famuelova kći, iz plemena Aserova, u vrlo odmakloj dobi. Poslije svoga djevojaštva živjela je u braku sedam godina, zatim sama kao udovica do osamdeset i četvrte godine. Ona nije ostavljala hrama. Noću i danju služila je Bogu postom i molitvom. Upravo toga časa pristupi i ona te poče hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.' HIiM

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! Istinom me svojom vodi i pouči me jer ti si Bog, moj Spasitelj. Ps 25


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska našeg roda diko. Nebeska cesarice kraljice Hrvata. Nema junaka, nema kopača - Vlaja, koji do sebe drži, da bi što protiv tebe dao. Rijeke svijeta k tebi dolaze, odlazeći odnose tvoj pogled blag i tvoj smiješak drag. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


14.45 sati Ode Oliver, ode Đole... Al ostat će to što se volimo!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Draga Alkarice, Nebesa cesarice bas ti hvala za poruku što si odaslala: podnesi najteže jer si Isusov bit ćeš prvi. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Evo što sam malopri olovkom napisa u blok (za spas rukopisa) : 'Samo je podsjeti što mi je rekla!' Tim riječima sam se preporučio u molitve Gospi našoj pastirici s. Nataliji. Koja je i danas u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov i odasla snažnu poruku svakoj nevaljalštini i zloći: Ima da te nema! Nosi se smjesta od križa Kristova! A i beštija korona je dobila što je ide. Hvala Bogu poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pati supateći! Znači, svojom patnjom stani za kormilo čamca kojim donosiš Kristovo spasenje onima kojima si usmjerio čamac.

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Hoćemo Luka? Rekao je naš krepostima urešeni Anđelko. ... Koji već liftom spušta karijolu (s ovcom). A to je ono vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Sve, sve što imam i što me zanima dao bi za Krista Gospodina. Samo znam da sam sretan i presretan što sam ovca Njegova. To što sam tupa, glupa i neupotrebljiva ovca Isusa ne priječi da budem Njegova ljubljena ovčica (Isusova ovca = isusovac) 10.39 sati E a sada poslije svete mise naš krepostima urešeni Anđelko je stavio Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). Vidim naša pastirica s. Natalija je za Isusovu ovcu kavu donijela. Tako sam za koji tren za comp-om uz kavu. A se te pitam ća mi faliii?! Eeej hej! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAPUSTIMO ZOO, 1B Koriz Mk 1, 12-15 Palma, 9. ožujka 2003.


S nama nešto nije u redu. Stvoreni smo za život, a toliko puta smo beživotni. Stvoreni smo za radost, a toliko puta smo bez nje. Stvoreni smo za pobjede, a toliko puta smo pobijeđeni. Stvar je u tome što češće živimo stilom karnevala nego stilom korizme. U karnevalu se ne zna tko je tko – pa nas zlo vara pretvarajući se da je dobro. Korizma je vrijeme istine, kad se uočavaju linije razdvajanja između dobra i zla, prepoznaje djelovanje Duha Božjega i duha zloga. Prilika je to da se obračunamo sa sobom u sebi.
Pustinja je Božje sveučilište. Isus pošto je otišao u pustinju susreo se sa zvijerima i anđelima. To je istina o nama. Ako uočavamo samo anđele, postajemo oholi; ako prepoznajemo samo zvijeri postajemo malodušni. Jedno i drugo je u nama. Pustinja nam to razotkriva. U njoj se svodimo na bitno, jačamo, i dajemo najbolje od sebe.
No, valja znati - pustinjske kušnje slamale su najveće Božje miljenike. Adam je u njoj pao; Mojsije se u njoj razočarao, zato i nije mogao vidjeti obećanu zemlju; a sam Sin Božji u njoj je trebao umrijeti da bi je pobijedio. Upravo njegova smrt, šansa je nama smrtnicima. Njegova pobjeda zahvatila je u sve naše kušnje. On je već pobijedio sve ono što nam prijeti da će nas pobijediti. Na nama je učiniti što možemo, a ono nad ono što nas nadilazi zazvati njegovu pobjedu.
Treba ići u pustinju. Ako još ne shvaćaš zašto, poslušaj ovu priču - razgovor između deve i njenog mladunčeta. "Zašto imamo tako veliko stopalo?", upita mladunče deve svoju majku. "Da nam noge ne tonu u pijesak dok hodamo pustinjom." "Zašto imamo tako velike obrve?", ponovno će mladunče. "Da nam pustinjski pijesak ne ide u oči." "A zašto imamo tako veliku grbu?", uporno će mladunče. "Da imamo zalihu hrane i vode, dok dugo hodamo pustinjom." "Aha, zato dakle... Ali nije mi jasno što onda radimo ovdje u zoološkom vrtu?" Korizma je vrijeme autentičnog života. Idemo u pustinju.

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Hajmo glava gore! Stravično ti je teško! Ne daj se! Ne posustani! Samo za trenutak stani ali samo zato da Kristu Gospodinu povjeriš sebe i svoj križ. Neka te uvijek drži da Isus Krist i Njegova Crkva ozbiljno računa na tebe ovco. Sad je sveta misa i baš dobro što ću i danas moći, kraj oltara uredno parkiran reći Isusu: Isuse Kriste Bože moj tako sam sretan biti ovca Tvoja. Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. Daj mi danas molim Te u svetoj Pričesti još samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22.25 sati Evo poslije vatrenog propovijedanja sms-ovima. A imao sam Gospinu krunicu uz HKR, imam potrebu kazat: meni se uopće ne žuri promigat. Znam da sam već 17 god. raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). A što? Migao ne migao - bavim se svojim poslom. A osim toga osvjedočen sam da je izuzetno duhovno plodonosno biti raspet (RBK). Milosti koje dala mi je karijola ne bi zadobio da imam vrline mučenika-sveca. ... Oh idem: hrrr... Da se anđeli ne bi zabrinuli. A ovo ću gledat ujutro privest kraju. Ćao-bao! 6.02 sati Bogu hvala za ovaj sveti dan (nedjelja, 21. 2. 2021.). U koji sam ipak uspio zakoračiti bar dijelom Gospine krunice uz HKR. Idemo vedro i veselo naprijed. Imajući na pameti da smo Bogu jako mili - računa na nas. Ako nam je pripustio kušnju znak je to da nas treba ojačane. jer kušnja nije da nas zgazi nego da nas ojača. A što reći? Blago onima kojim je nepodnošljivo teško - a Isusovi su (p.s. ovce ili kakve drugo beštije: ). Znak je to da Isus i Crkva Božja ozbiljno računa na njega. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je ispraznila sebe da je Bog može ispuniti Sobom. (M. Tereza)

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


POZIVAJU se svi oni koji imaju prezime RAĐA (RADJA) ili su porijeklom od toga prezimena da mi se jave OSOBNO da organiziramo naš SUSRET koji bi se triba dogoditi dogodine za SVETOG JURU!
To dično prezime imaju osobe koje su porijeklom iz OGORJA DONJEG, MALE MILEŠINE i jedno selo pokraj BJELOVARA, a svećenik JAKOV RAĐA (koji je rodom iz toga mjesta) mi je rekao da oni nemaju nikakve poveznice sa RAĐAMA iz župe Svetog JURE!
U ZAVIDOVIĆIMA ima isto prezime RAĐA, a jedan od njih je izbornik rukometne reprezentacije BiH. (facebook, Luka Rađa – Jalešković)

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Ako si iskušavan znaj Bogu si mio. Kušnju ti pripušta ne da te zgazi nego ojača. Isusa u pustinji kušaju zvjeri ali anđeli Mu služe. Prepoznaj i ti svoje anđele. (knev 1b kor)
- Hvala vam dragi pater za ove riječi!
Veliki pozdrav i Božji blagoslov iz Sinja
- Ad Maiorem Dei Gloriam. Viva Christo Re. SJ. Amen. Od srca …

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svi smo mi ljuto iskušavani ali Bog nam šalje anđele da nas tješe. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Gledam na tv-u o Đorđu Balaševiću - sretan sam što sam bio u danima njegova ponosa i slave. Znam i to da je on bio osuđen sam i jadan dok su mu se divili i aplaudirali. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kroz život sam naučila da Bog ima svoje vrijeme za mnoge stvari koje mi požurujemo, a onda se pokaže da je baš to vrijeme bilo najbolje. (B. Pesorda)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 2. 2021. Gospodine u prvom smo korizmenom tjednu. A danas u ponedjeljak je blagdan 'Katedra svetog Petra'. Govori o jedinstvu Crkve i zajedništvu svih vjernika. U evanđelju slušamo kako si Ti Gospodine začetnik ustrojstva Crkve. Ti si povjerio Petru da bude glava Tvoj Crkve, imenovao si ga za prvog papu. Nakon što je Petar ispravno rekao: 'Ti si Krist - Pomazanik, Sin Boga živoga.' Ti si njemu: 'A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju.' Hvala Ti Gospodine što smo mi Crkva Tvoja. Prepoznatljiva konstanta kod Hrvatskog naroda bila je odanost papi. Mi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija želimo da tako bude i dalje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16, 13-19)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati A bija sam učinit posa. Nije baš nešto - a šta'š? A kako me sada njegovateljica 'Lj' stavila za motomed đinarticirati, da to pospješim plešem 'zlatnim palčekom' po mobu. I tako tipkuljim ovo - što je večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valja bacit oko na evanđelje (nedjelja) ... Aha, kušnja u pustinji! Svi mi imamo svoje pustinje i kušnje. E ali mi vjernici - kršćani imamo i svoje anđele. Koji misle za nas ako mi ne možemo misliti. Koji se velikodušno brinu za nas. Ha, gadne su kušnje, kad upadneš među zvjeri. A pustinja je... Zvjeri nasrću, bezočne su, za njih nema svetoga. Znam dobro znam jer i sam sam bio u pustinji (jedan grad u Hr) kušan. Ali hvala Bogu Isus je Svojoj ovci poslao svoju majku - moju Alkaricu koja je Isusovu ovcu utješila s 'puno lipi stvari'. Isus je svojoj ljubljenoj ovčici poslao i moje Pečnik-ove i meštra Spliću i sve vas moje web župljane. Oh divan je Bog - hajmo ruke gore... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'To znaš Lujo da vojnik Kristov more sve - i ništa više!' Ma kako to dide a šta kad mu je priteško? 'Tuj njegov Krist kralj.'

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuu baba Jako kolki si snop sebi na kosti uprtila. Aj' uzmi mog mogarca Klepu on je za to! 'Lujo ne brigaj se toj samo trava za ovce. Al' nije zgorga i potignit digod.'

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izdrži! (knev 1b kor)


Ako si iskušavan znaj Bogu si mio. Kušnju ti pripušta ne da te zgazi nego ojača. Isusa u pustinji kušaju zvjeri ali anđeli Mu služe. Prepoznaj i ti svoje anđele. (knev 1b kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2021., subota


Patnje i žrtve otrpljene iz ljubavi postaju cvijeće u buketu koje darivamo Bogu.(Mala Terezija)

- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Alkarice što si uz nas da nas ojačaš kad je preteško i što nas utješiš kad smo ojađeni. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si vjernik - kršćanin a za ne izdržat ti je teško! Pokušaj još malo pa stani ali ne odustani. Pusti Krista Gospodina da nastupi!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prigni uho svoje, Gospodine, i usliši me, jer sam bijedan i ubog.
Čuvaj dušu moju, jer sam pobožnik tvoj; spasi slugu svoga koji se uzda u te! Ps 86


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


14.16 sati E valjalo bi kazat koju i za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Sada baš kad sam ispružen u njima i glumim: hrrr... Ma kakvi to - anđeli dolepršavaju samo u dubokoj noći. Ah ma ustvari po noći sanjam anđele a po danu ih gledam oko sebe. E jutros je bija i 'samo tako' me uradija Božji arhanđel Mihael koji se iz nekakvih svojih nedokučivih razloga na webu predstavlja kao meštar Splićo. Ah ti anđeli... I šta ću vam još kazat? Jednostavno živi se ali baš se živi! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala za dar! Svete misa bit će sutra u 10 sati ovdje na Fratrovcu u kućnoj kapeli. Od srca p. Luka

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Zapisi, zapisi - dragi zapisi, toliko sam vam zahvalan.' Eto tako sam u blok napisao. Ah zapisi još da je to čitko i pitko - da ima bar minimum dostojanstva pisane rijeci. Ali s ovakvim nikakvim - kakvi su. Započeo sam svakodnevno na jesen 2000. shvatio sam da je neprimjereno kao pater koji je magistrirao na Gregorijani a praktički je nepismen. Najobičniji službeni dopis nisam bio kadar sastaviti. A osobno sam se divio Miljenku Smoji kako mu je lagano išlo zapisivanje svakodnevnih misli. I onda kada sam počeo raditi kao vjeroučitelj u Palmi (BSI u Palmotićevoj) počeo sam činiti jednostavne svakodnevne zapise. A dobro da sam to činio jer time sam pokrivao i svakodnevnu redovničku obvezu ispita savjesti. A i ova dva zadnja librića su dio tih svakodnevnih zapisa. Tim zapisima je uglavnom ispisivana www.skac.hr. A ono ostalo mi je drsko ukradeno poslije 'saobraćajke' 2003. Znam tko je to ukrao, ali... Sa svakodnevnim zapisima sam nastavio 2005. I baš dobro jer 19. 4. 2005.kad mi je moja Alkarica (Gospa Sinjska) rekla 'puno lipi stvari'. Pola sata poslije to sam zapisao u svoj osobni dnevnik. I pazi ti ove slučajnosti sutradan (20. 4. 2004.) na radnoj terapiji za vježbu pišem slova na compu. I tu sam pribilježio 'puno lipi stvari'. To mi je važno jer premda sam bio pameću ugrožen iz ta dva podudarajuća zapisa sigurno znam da nisam bio blesav. A važno mi je i zato jer to praktički znači da ću sigurno profunkcionirati. ... E danas nema naše pastirice s. Natalije a ni krepostima urešenog Anđelka. Pa je uz njegovateljice 'Lj' i Jadranku pala Zdravomarija protiv svake nevaljalštine i zloće. A i ova beštija korona da odstupi od svetoga. Haj, zdravi i veseli bili! (sad je 14.03 sati)

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.42 sati Ah, pusti brige te i sve poslove jer Gospodin zove te idi imati svetu misu. I danas ću reći Gospodinu. Hvala Ti za darove Tvoje koji me svednevice oblijevaju. Primi sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Tˇ si mi dao - hvala Ti. Još Te mojim danas mi daj samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Baš je bio prvi korak u ovaj dan (subota. 20. 2. 2021.). Bila je Gospina krunica uz HKR. A jer nam je želja da Gospodin bude uvijek uz nas sjetimo se Njegovih riječi iz današnjeg evanđelja: 'Ne trebaju zdravi liječnika nego bolesni!' Priznajmo se potrebnima zdravlja. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav je jedina potvrda o autentičnosti našeg kršćanskog života. (Johannes Leppich)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da nije došao zvati pravedne nego grešnike na obraćenja. Ne propustimo priliku realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je uzalud umro ako od Njega nismo naučili da našim životima mora vladati vječni zakon ljubavi. (Mahatma Gandhi)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 2. 2021. Gospodine danas u prvu korizmenu nedjelju, po riječima evanđelja susrećemo se sa uzvišenošću korizmenog vremena. Ako nas potičeš na djela posta, pokore i bratske ljubavi znači da računaš na nas. Hvala Ti za kušnje koje nam pripuštaš jer znamo one nisu tu da nas satru nego ojačaju. U evanđelju slušamo da si Ti Gospodine Isuse bio kušan od Sotone u pustinji ali da si bio služen od anđela. Pomozi i nama molimo Te u našim kušnjama prepoznati Tvoje anđele. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 12-15)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Bacija sam trunku oko na tv-dnevnik. Pa sam brevijareći svoje redovničko rekao: 'Svim vjernim mrtvima i Đorđu Balaševiću pokoj vječni daruj Gospodine.' Onda sam riječi te molitve ispisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Ha, pa vidiš mogu i za ovo večernje 'Razmatranje uz mob' reć kao obično: Tamo negdje oko šet uri utrnuo sam comp, srknuo jogurtić. Sad ne znam što je bilo s guskom. I baš sam trebao krenuti sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Kad došao je tiho i otišao je legendu. Tako mi se čini kaže za Dock Holidey-a. Ma ustvari došao je meštar Splićo i samo tako uradija mene - Isusovu ovcu. Ali ne stvarno mislim da su mu uradbe tako kvalitetne ne jer sam ovca nego jer sam Isusova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov ti je ki i svaki čovik grišnik. Al' se priznaje Kristu kralju da nije zavridija ni da ga se pogleda. 'Aha dide vojnik Kristov je obraćeni grišnik.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako gdi ti je pamet bila kad si mene uzela za svog milu. Traljavi balonja - eto to san ti ja. 'Lujo tis zlato bakino jer oćeš sa menon imat Gospinu ružarju.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2021., petak


Ne gordi se moje srce
niti se oči uznose.
Ne idem za stvarima velikim
ni za čudima što su iznad mene.
Ne, ja sam se smirio
i upokojio dušu svoju.(Ps 131)

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nemoj govoriti: 'neću se spasiti'. Imaš Krv Kristovu! Sva tvoja nada je Krv Kristova! Krist učini dragocjenom krv svojih sljedbenika koje je otkupio svojom Krvlju. Promatraj, dakle, dušo otkupljena Krvlju Jaganjčevom, kolika je tvoja vrijednost. Ne smatrajte da malo vrijedite, kada vas vaš i Stvoritelj svemira cijeni toliko da svakodnevno za vas u svetoj Misnoj Žrtvi prolijeva Predragocjenu Krv svog Jedinorođenog Sina.
Napiši Krvlju Svojom na srcu mojem rane Svoje, Gospodine, da u njima mogu pročitati muku i ljubav. Daj mi pročitati muku Tvoju, da strpljivo podnosim sve tegobe svoje; daj mi pročitati ljubav Tvoju, da mi omrznu sve ljubavi svjetovne. Amen! (sv. Augustin)

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Baš sad malo prije imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. I razabirem da je korisnije, bliže onom Lojolinom 'magis' da sam među svijetom - na webu. Nego da se izvaljen u 'krpama' izležavam. Ah ma baš mi je krivo sto mi ne idu pitkiji i čitkiji redci. To sam vam bit će rekao da mi je na webu biti dok me bude u ovoj 'plačnoj dolini'. Ah kud plovi ovaj brod... Neću kazat da ne znam gdje bi trebao doploviti. Znam i to da je i plovidba korisna - daje onaj Lojolin AMDG. To znate da znači: 'Sve na vežu slavu Božju.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska da ste Sin tvoj i ti istoga roda vidi se i po tom tko je uz Sina tvog da i tebi hoda.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Sve svodi na to da 1. Živim 2. Osluškujem. Ma u biti svatko tko živi urednim životom život mu se svodi na to. .. A je bila je i danas naša pastirica s. Natalija i uzdigla križ Kristov od kojeg svaka nevaljalština i zloća: iš, iš, iš… A beštija korona ne zna što bi sa sobom, vidi da joj u svetoj Hrvatskoj nema mjesta. Haj zdravi i veseli bili!

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pozdrav p. Luka! U Četvrtak ujutro, 25.2.2021., rado bismo te posjetili: don Mato Jaković- Beer i ja - fra Mika. Možemo li?
- Oho fra Mika Jordanovačka klapa je uvijek dobrodošla DOĐITE! Od srca p. Luka

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ej hej grešna dušo nije te Gospodin pozvao da nastaviš griješiti nego da se obratiš.

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Stvari dobro stoje. Termini se love - znači živi se! Jesam li pustio ono već naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.31 sati A ima, sada poslije svete mise naš Anđelko je stavio Isusovu ovcu za motomed da đinasticira - a i da tipkulji 'zlatnim palčekom' po mobu. Baš na svetoj misi u ćakuli-bakuli s Gospodinom. Opet sam rekao: Ti znaš zašto si me probudio i da znaš računam da ćeš mi dati sve potrebne darove za to odraditi. Samo Te molim daj mi potrebne milosti da Ti ne bude žao što si me probudio. He valja još kazat da će i danas doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu u svojoj maniri. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.22 sati Hajmo se ovaj korizmeni petak duhovno okrijepiti baš kako spada. Krijepi to što je petak, a i to što je korizma. Ali vrhunac okrepe je sveta misa. Gdje nam dokazi sam Krist Gospodin. I danas ću pred Kristom prost sa karijolom svojom reći: Gospodine ova karijola se pokazala kao svemirska jurilica u svijetu Tvoje milosti. Premda je malo nepraktična ali neka je - hvala Ti za nju. Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. Daj mi molim Te još samo Sebe sada u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo oni koji hodaju u tami vide zvijezde.(Fulton Sheen)

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.35 sati Aha, mogu li se svatovi čuditi, pitati ili žalostiti dok je s njima Zaručnik. Da, da i u ovako čudno vrijeme razloga nema... Ako je s nama naša ljubav Gospodin Isus Krist sve naše. Trebamo učinit sve da što kvalitetnije živimo. Sadržajno i kvalitetno živi onaj tko hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. Hajmo tako činiti u ovome danu (petak, 19. 2. 2021.). Prvi korak Isusovoj ovci će biti Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni sretan sam što SPC ima patrijarha Porfirija jer uz njega će ići realizacija: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice. Lokacija Livodice na Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
20.03 sati Dok sam brevijario svoje redovničko za oko su mi zapele riječi, koje sam prepisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Tako da je večerašnji (četvrtak) zapis: 'Vidje more i uzmače a Jordan ustuknu. Bregovi skakahu poput ovnova, i brežuljci poput jaganjaca.' Ah ma što ja znam? Ma ustvari znam, osvjedočen sam koliko su fascinantni zahvati Božji. To ti je ono kad ne shvaćaš, nemoš' povezat, kad ti je glava u balunu. Bez riječi si, zabezeknut. Ali s koje god strane pogledaš je to je tako! Moš' se slikat ali to je tako. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerujem u živoga Boga i u Njegovu tajnu. Krist, koji ne može lagati, Njegov je jamac. (Romano Guardini)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 2. 2021. Gospodine danas u subotu korizmenog vremena iz riječi evanđelja kojega slušamo sviće nam kako smo se mi ovako jadni i kukavni našli u Tvojoj blizini. Hvala Ti za predivne riječi: 'Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.' Gospodine eto zato imaš nas. Molimo Te podaj nam milost da se bez oklijevanja i razvlačenja smjesta obratimo - prigrlimo Tebe i Tvoj nauk Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 27-32)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Hoćemo i danas (četvrtak) u ovo doba dana - klasika: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo... Evo baš sam i gusku učino. Tako da sada mogu mirno i spokojno tipkuljiti večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući da dođe meštar Splićo i uradi Isusovu ovcu u svojoj maniri. ... 20.34 sati E baš je bio došao. To kažem sada ispružen u 'krpama'. Njegov pristup Biblijski pisac bi valjda opisao riječima: 'Vidje more i uzmače, a Jordan ustuknu.' Evanđelje (petak) sugerira o čemu se radi. Meštar Splićo zaozbiljno vjeruje u Isusa Krista, uvjereni je vjernik, praktični kršćanin. Krist mu je sve, njegov Zaručnik. Samo znam da sam Bogu jako mio dok me on urađuje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat daj vojniku Kristovu misto uz Krista kralja. Unda mu je sve kako valja, more radit - prstu u uvo i pivat. A kad nije uz svog Krista kralja unda se stisne poston.' Aha dide ti se nis' triba stiskat.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako pita bi te jer ti imaš praktike. Zašto triba postit? Kad jidemo baš smo dobro - i ne vidin da bi dragi Isus ima išta protiv 'Lujo post je molitva tilon.'

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2021., četvrtak


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gospodine smiluj se duši njegovoj!


- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.59 sati Aha, ovo je dobro! Skroz dobro! Patrijarh SPC je Porfirije s kojim sam 2015 bio na Cvjetnjaku na kavi uz ćakulu-bakulu. Mislim da bi mogla ići realizacija: SPC = RKC = SPC Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji si iznad nas,
Ti, koji si u nama,
neka Te svi vide - i u meni!
Da ja pripremim put za Tebe,
da Ti zahvaljujem za sve što mi se dogodi,
da pritom ne zaboravim nevolju drugih!
Održi me u Svojoj ljubavi -
tako kako Ti hoćeš,
da drugi ostanu u mojoj ljubavi.
Podaj mi čiste misli da Te ugledam,
misli da Te ljubim i Tebi služim;
daj mi vjeru da u Tebi ostanem.
(Dag Hammarskjöld)

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetog Šimuna ili Simeona, drugog jeruzalemskog biskupa i mučenika. Smatra se da je on sin Kleofe, jednog od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus, po nekima i Isusov bratić- spomenut u Matejevom evanđelju (13,55). HIiM

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati Evo sad poslije krunice Božanskog milosrđa uz HKR potaknut sam kazat: Sad te pitam ća mi fali? To da imam sebe i svoje ljude u svojoj kući... A znate i to da me ništa ne boli, niti kome smetam biti nemigajuća Isusova ovca. Pusti me, daj me pusti pa valjda imam pravo živjeti život svoj! He, znam život moj to je život za druge. Zato me je moja Alkarica (Gospa Sinjska) instalirala na web, stavila pred oči sviju. Alkarica je učinila dribling, 'oštro i na prvu' i poslala meštra Spliću koji će hvala Bogu i danas doći duhovno obnovljen. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Učvrsti Gospodine korake moje na putu do Tebe. (Tomislav Ivančić)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska Djevo sveta bliski smo bliski jer Sin tvoj naš je Zaručnik. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.39 sati Iz bloka ću prepisat što sam upravo olovkom tamo napisao (za spas rukopisa) : 'Dobro je! Sve je kako valja! Sve je super i sve je za pet! Kad si Isusov! Ovca ili kakva drugo beštija! ... Aha i danas je naša pastirica s. Natalija uzdignula križ Kristov i pozvala Isusove ovce na križarski rat protiv svake nevaljalštine i zloće. A beštiji korona virusu se ne piše dobro - jer pastirica je javila liječnici da i mi starčeki Isusove ovce čekamo cjepivo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrućina u žilama se hladi prazninom želuca (M. Marulić)

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U onoj mjeri u kojoj možeš svladavati samoga sebe milost Božja ćete zahvaćati.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ti post i pokora nisu vapaj Bogu tijelom - pusti to! Sebi činiš zlo!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.46 sati Ha, ako u ovo doba naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima, ima kako nema i danas redovnički đir 'sve u šesnest' 10.24 sati E a sada je točka tog redovničkog đira ili reda: 'Đinasticiranje na motomedu'. A da bi to bilo efikasnije ritam nogama, koje pedaliraju ovu napravu, dajem plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A gle čuda tako tipkuljim i ovo. Haj dobro pusti sad. Daj koju svakodnevnu? Ha, Bože moj kao i svaki dan kad je svagdan. Doći će meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. Bog ga blagoslovio! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Sve, sve, baš sve je kako valja. Svoj sam, u svojoj kući, sa svojima. Ukratko sve je SOK = sve ok. A to je zato jer Isusovim ovcama je Isus Krist. Kojega Njegove ovce hvale slave. Svaki dan imaju svetu misu gdje to čine od sveg srca. I danas će ovca Njegova od srca i iz dubine duše reći: Primi Gospodine sve što imam jesam i znam. Ako što valja to si mi Ti dao. Daj mi molim Te sada još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Isus je ozdravio gubavca jer Mu je: 1. Došao 2. Kleknuo 3. Zamolio. Ako si u potrebi? 1. Dođi Isusu - znaš li gdje je? 2. Kapituliraj pred Isusom 3. Kristalno jasno reci pto ti treba. (knev 6b kg)
- Nismo svjesni svojih "gubavih" bratskih odnosa. Ozdravio bi Gospodin sve naše odnose, ali... nismo ni svjesni "svojih vlastitih gubavaca"

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.35 sati Do-bro ju-tro Hrva-tska. Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi! Vjerujem i čvrsto se nadam da nam je svima želja spasiti život i sve ideale. Imajmo na pameti da nam je Gospodin rekao da će svoj život spasiti onaj tko ga izgubi za Njega. Tko život svoj podčini idealima Gospodinovim. Tko sebe prisili da živi Isusov idealizam. Hajmo čitav ovaj dan (četvrtak, 18. 2. 2018.) bespoštedno se žrtvujmo za Božju stvar. Tako živeći imajmo na pameti: što sebe više izgubimo to više stvarnog života od Boga primamo. Prvi korak i danas će biti Gospina krunica uz HKR a onda samo nastavimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne biti ljubljen - to je zla sreća; prava propast je ne ljubiti. (Albert Camus)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Tko izgubi svoj život svoj poradi mene taj će ga spasiti'. Realiziramo li: SPC = RBC = SPC Isus će spasiti nas i naše narode. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svevišnji, slavni Bože, prosvijetli tamu moga srca i podaj mi ispravnu vjeru, sigurno ufanje i savršenu ljubav, smisao i spoznaju, Gospodine, da izvršim Tvoju svetu i istinsku volju. (sv. Franjo Asiški)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati Evo kojim sam zapisom olovkom u blok večeras (srijeda) spašavao rukopis od propadanja: 'Kroz godine ove raspetosti (17 god. RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) ipak je obilatija milost Božja nego li bezočnost ljudska. Tako da bih od tog obilja Božje milosti mogao uzeti potrebnu količinu milosti za oprosti i ne sjećati se bezočnosti onih tuđinaca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 2. 2021. Gospodine u vremenu smo korizme. A danas petak u evanđelju se predstavljaš kao zaručnik duša naših. Evanđelje kaže: 'U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: 'Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?' Nato im Isus kaže: 'Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti.' Molimo Te Isuse Kriste, Zaručniče duša naših ostani s nama zauvijek da nam se nikad ne smrači. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 14-15)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati A je i danas sam u ovo doba comp utrnuo, jogurtić srknuo. Gusku nisam činija jer sam bija učinit posa. Sad me relaksirana i dobro motivirana njegovateljica Jadranka stavila za motomed da đinasticiram. Ne smijem kazat da mi fali meštar Splićo jer danas na Čistu srijedu puni svoje duhovne akumulatore. A za večernje 'Razmatranje uz mob' - valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (četvrtak). Ha, mislim da su Isusove riječi poanta evanđelja: 'Tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.' Hej, mislim da sam ja Isusov ovca okice otvorio, poslije dva mjeseca, upravo zbog ovih riječi. Jer pazi meni povjerenu mlađariju sam volio do kraja jer sam u njima vidio Krista Gospodina. Eto zato je mi je život spašen a ne upropašten. Ali to Kristovo spasenje je dalekosežnije, osim što sam okice otvorio i na web sam instaliran. Onda susreo sam ljude krepostima urešene. To su moje Pečnik-ove, tu je meštar Splico, pa ona Hercegovka koja me opremila tehno opremom. Osvjedočujem se iz dana u dan u plodonosnost pokušaja dati svoj život za Krista. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vridan život prima uni koji svoj život iz ljubovi daje unima koji su mu dani.' Aha dide zato san ja otvorija okice da vidin primit tu vridnost od života.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ko-ko-ko - daaa... Vidiš Lujo kolkoj sritna i ponosita štaj sanila jaje - dalaj novi život. Al' tribaš znat svako ko život daje to ga boli.' Aha baba Jako to ti men' za korizmu.

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2021., srijeda


Isuse, toliko smo se privikli
gledati Te na križu
da više ne opažamo sablazan patnja
koje ti podnosiš.
Ipak, kad Ti ne bi bio umro,
ne bi bio sličan nama
sve do kraja,
ne bi bio vjerodostojan.
Zbog tvoje muke
mogu ozbiljno shvatiti
i istinu utjelovljenja.
Raspeti Bože, po mojoj vjeri u Tebe
oslobodi me površnosti.
(Bernard Housset, biskup)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice. Lokacija Livodice na Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sad sam naresa
Doša sam velik
Mater govori da sam ti nalik
I da sam isti ka tvoja slika
Kad si se ono s materom slika
Ćale moj

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ako si iskušavan znaj Bogu si mio. Kušnju ti pripusta ne da te zgazi nego ojača. Isusa u pustinji kušaju zvjeri ali anđeli Mu služe. Prepoznaj i ti svoje anđele. (knev 1b kor)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice moćna, Sinjska Gospe mila, Vlajino naša draga - tko će komu nego svomu. Kaži Gospe kako sebe izgubit hoćemo li tvog Sina slijedit.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Evo što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Sveto vrijeme je korizma. To kažem ja čija korizma traje već 17 godina. Sveto makar je neugodno i teško ali sveto zato što po korizmi dosežemo svoje ideale.' Iskreno fasciniran sam kako je korizma vrijeme duhovno bogato plodovima. Znam i to da svojim vrlinama ne bih dosegao ono što sam svojim križem (raspetošću, RBK = raspetošću na bolesničkom krevetu) postigao. ... Je, bila je i naša pastirica s. Natalija i u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov pred kojim drhti svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona u ime svoje i njihovo molećivim glasom: Možemo li još malo ostati u svetoj Hrvatskoj ovdje nam je kao o svima lijepo - obećavamo bit ćemo dobri. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tomislav Ivančić 30.11.1938. - 17.02.2017.


Svi su dakle pozvani da u korizmi nešto posebno naprave, da zaoru neku osobitu brazdu svoga života, i posiju novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine. Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: "Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti" ... Korizma, dakle, nije vrijeme žalosti, nego novo proljeće života. Ona donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar. Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, i disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo. To su trenuci kad on može čitavo svoje biće očistiti, skinuti teret sa savjesti, ali i s tijela, kao i teret krivih emocija i maštanja, te teških misli i briga.
Korizma koja počinje na Pepelnicu vrijeme je velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret života. Najprije odreći se grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su te povrijedili. Zatim zamoliti neka Duh Sveti ispuni prostore duše, zamoliti Boga neka osvježi i izliječi dušu, tijelo i duh, a onda početi živjeti pozitivno i vidjeti da je zaista moguće biti sasvim drugačiji čovjek, svet, da je moguće svega se odreći i biti slobodan u srcu, da je moguće prihvatiti život s križevima, mukama, smrću i bolestima, te postati zdrav, vječan i neuništiv. Tko je dobro iskoristio korizmu, taj postaje iskusni kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs na kraju korizme postaje ne samo slavlje Isusova Uskrsa i nade, nego također novi početak, proljeće vlastitog života, proljeće zdravlja, humanosti i plemenitosti.
(Tomislav Ivančić 30.11.1938. - 17.02.2017.

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSTI, MOJ BOŽE


Prosti, moj Bože, kajem se, prosti,
gle, u žalosti srce mi mre.
Prosti, moj Bože, moje slaboće,
pakosne zloće prosti mi blag.
Bez broja dare meni si dao,
a ja sam, jao, neharni stvor.
Prosti, moj Bože, ...
Milost mi tvoja prečesto sinu,
ali je rinuh od sebe ja.
Prosti, moj Bože, ...
Nema mi mira, premnoge dane
peku me rane, ubog sam, nag.
Prosti, moj Bože, ...
Mrzim na grijehe, oprati želim
suzama vrelim svaki im trag.
Prosti, moj Bože, ...

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej ti ljubitelju života ako želiš zadobiti obilje života. Voli sebi povjerene ludo ih voli ako iz ljubavi za njih pokušaš poginuti i ne pođe ti za rukom. Znaj ruke će ti trebati za primiti vijenac slave.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati A sada u miru i sabranju krenimo sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Čista srijeda, oslobođena, čista je sveg čemu bi se mogla pripisat radost doli duhovnoj stvarnosti. 10.34 sati Đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da će meštar Splićo započeti vrijeme kako spada pa će se čitav dan za to duhovno pripravljat - tako da se sutra u četvrtak vidimo sigurno. Bez broja dare meni si dao, a ja sam, jao, neharni stvor. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.28 sati E ako trči vrijeme znači sadržajno se živi. A vjerujem i korisno. Čista srijeda znači vrijeme uozbiljenja počinje. Sad ću imat svetu misu na kojoj ću reći Gospodinu. Hvala Ti Gospodine za iskustvo nedostatka i uskrate jer to je razlogom iskustva obilja Tvoje milosti. Hvala za iskustvo križa s Tobom prihvaćena i nošena. Hvala što si htio da znam da je plod ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) 'puno lipi stvari'. Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti si mi dao. Daj mi danas još u svetoj Pričesti Sebe - jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati E došao je i ovaj dan (srijeda, 17. 2. 2021. Čista srijeda - Pepelnica, početak svete korizme. Eh ako je sveto kad ti je nešto uskraćeno. Onda takva svetost kod Isusove ovce već 17 godina traje - jer uskraćeno joj je miganje (koraci). Ali Bogu hvala ne migam, ne migam... Ali najžešća pokora je iza mene - a to je kad sam bio izvan sebe (lud). I kad sam bio vodan i veslan kao da sam medo ilě ludonja. Shvatili ste valjda da korizma ne prestaje sa miganjem (koracima) nego funkcioněranjem a ono je na neki način već nazočno na web župi Gospe Sinjske. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ja se kajem Bože mili od svakoga grijeha svoga moje srce gorko cvili jer u vrijedi tebe Boga Pepelnicu Čista srijeda

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Evo baba Jako za te duovne naslade. Moćeš se do mile volje napostit i na molit u ovoj korizmi. 'E Lujo valjalo bi se zeru stavit u red.'
- Hvala p Luka! Istina za me posve!!Preporučam se u molitvu, i sina ovisnika, i obitelj cijelu, te da Bog dadne pobjedu u dugoj borbi i boju sa zlom ovisnosti te se obrate koji su tog najpotrebitiji!
- Hvala. Da, treba misliti na duhovni život, približiti se Isusu da postajemo duhovno bolji. Svako dobro.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tiranin umire i njegova vladavina je gotova. Mučenik umire i njegova vladavina tek počinje. (Sřren Kierkegaard)

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kod tvojih katoličkih počinje korizma. Daj molim te prekinimo s ovom višestoljetnom pokorom. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prema Bogu ne idemo hodajući, nego ljubeći.(sv. Augustin)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.18 E hajde da se kao i obično osvrnem na evanđelje (srijeda) Ej, hej to je Čista srijeda, počinje korizma. Za moju dragu staričicu babu Jaku to je bio omiljeni dio crkvene godine. Jer tada bi do mile volje postila, pokoru činila. I sa osobitim žarom Gospinu ružarju molila. Ha pa dobro, korizma je vrijeme duhovne obnove. Sveto vrijeme da se duhovno upristojimo. Ne znam kako? Primjećujete valjda i vi. Da sam večeras okretniji i lucidniji. To je bit će zato jer me i večeras meštar Splićo uradija u totalu potpuno i cjelovito. A njegove uradbe jer su spiritualno - fizikalne, sutra na Pepelnicu posve će posvetiti duhovnoj komponenti uradbe. I sutra ga nema ali u četvrtak sigurno nastavljamo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 2. 2021. Gospodine jučer smo zakoračili u sveto vrijeme korizme. A danas u četvrtak kad je svagdan, po riječima evanđelja nam govoriš da nije šala mala krenuti za tobom. Nije baš ružičasto i romantično - ali je pravo! Sam nam fino kažeš: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe. ... Tko hoće život svoj spasiti. Izgubit će ga - a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.' To nas Gospodine zanima - spasiti život svoj, imati zauvijek svoje ideale. Hvala Ti za riječi kojima nas savjetuješ kako to postići. Hvala i primjere mučenika koji su dali sve za sebi povjerene. Hvala što si njihov gubitak svega okrenuo u dobitak za njih i njima povjerene. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 22-25)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A evo kojim zapisom olovkom u blok sam večeras (utorak) spašavao rukopis od propadanja; 'Vau, čujem na dnevniku da je Europa prepoznala vrijednost Vlaške pancete i pečenice. Ma ne'š ti Vlaja! Pa još je prije prepoznala vrijednost naše Zagorske pečene purice. Hmm, mljac, mljac... Kaj nam pak moreju ti Vlajčeki. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A dide Ogorani ne velko talambasaju na mačkaron. 'A je Lujo… Al' krnjo je izgorija sad će i nji korizma stirat u red.'

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Evo baba Jako za te duovne naslade. Moćeš se do mile volje napostit i na molit u ovoj korizmi. 'E Lujo valjalo bi se zeru stavit u red.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2021., utorak


Ju te san se zajubija
Druge ne bi poželija
Cesarica da bi bila- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Za Tobom idemo,
Gospodine Isuse.
Ali, da bismo Te mogli slijediti,
učini da Ti budemo blizu,
jer bez Tebe nitko ne stiže na vrh.
Ti si put, istina, život.
Ti, naša snago, naša vjera,
naša nagrada.
Kao put - uzmi, primi nas.
Kao istina - ojačaj nas.
Kao život - probudi nas.
(Ambrozije Milanski)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi nas pager Luka Molim vas da nas uključite u svoju molitvu Znači moja kćer i zet već mjesecima ne rade Na rubu su svega sa dvoje male dječice u podstanarstvu Više ne znaju kako dalje Volimo vas svi dragi naš pager Luka
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prinesite Gospodinu, sinovi Božji,
Prinesite Gospodinu slavu njegova imena,
poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu! Ps 29

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Julijanu, mučenicu iz Nikomedije (danas 0zmit, Turska), grada na sjeverozapadu Male Azije. O njoj kruže mnoge legende, često prijeporne. U svojoj obitelji bila je jedina kršćanka, dok je njezin otac Africanus bio gorljivi štovatelj rimskih bogova. HIiM

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- P. Luka danas mi iz čista mira muž kazao kako mene i obitelj napušta - u šoku sam! Mislim kako je uzrok ta moja nećakinja. Molite na tu nakanu da nas ne sramoti 63 su mu god a ja malo mlađa. Bb
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska naša si jer urešena si Vlaškim vrlinama. Znadeš kao i mi znamo ako'š sebe imat iz ljubavi se drugom treba podat. Je Alkarice i mi smo to čuli od tvog Sina.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Evo što sam bas napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ma ah ova naša pastirica s. Natalija je potpuno 'mamasta'. Spada među one uspjele žžene jer svi mi starčeki Isusove ovce smo njena 'dica'. Toliko se za nas zauzima. Evo baš prevrćem boboncin što mi ga je dala. A tu na zid kraj križa i Alkarice zalijepila mi je sliku 'Drinskih mučenica' - svetih žena njenoga reda. A naravno da je i danas u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov koji je odaslao poruku svakoj nevaljalštini i zlu, potresu kugi i koronavisusu: Ima da te nema! Biš' ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Neka ti ne zna ljevica što čini desnica = kad si potaknut da činiš dobro ne racionaliziraj - nego čini!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Je, i jutros naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. A ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E ima, ima divota od života! (rekao bi dragi p. Cvek) ... Ah još se podnijeti da kad te izda neki tuđinac. Ali kad te tvoj izda to baš boli! Jer takvi su kao i ti Bogu rekli 'da' takvom zajedništvu. Ma ah, kakav prijatelj je Isus. Znam da Isus nikad ne izdaje niti predaje. Baš zato sam sretna ovca Njegova. 10.38 sati E sada poslije svete mise kad je naš vrli Anđelko stavio Isusovu ovcu da đinasticira (za motomed u sobi). Valja kazat da će pred večer pasti fiziomaherska uradba meštra Spliće na Isusovoj ovci. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Tooo Ivančiću u Nebo ne ulaze oni koji mole, moljakaju. U Nebo ulaze oni koji se po molitvi mijenjaju. Koji shvaćaju da im je Nebo nezasluženo posve besplatno darovano. Samo oni koji si iskusili besplatno milosrđe Božje su u Nebu. Oh hvata Ti hvala Kriste za milost da Tvoje ovce svaki dan imaju svetu misu. I danas će ova Tvoja ovca Isuse kraj oltara uredno parkirana reći: Ti znaš Gospodine da je ova karijola vrlo nepraktična. Evo primi nju, primi sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe sada u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U nebo ne ulaze oni koji mole, nego koji se po molitvi mijenjaju. (Tomislav Ivančić)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati E a sad poslije Gospine krunice uz HKR kao obično svojim riječimo dodam molitvu Duhu Svetom. I kod onoga 'Ti puniš usta besjedom' - spomenem koliko sam se istrošio i iscrpio oko Engleskog i Talijanskog - da bar vrati što sam znao. Ali preporučim se i za druge darove - On već zna za što. Prije svega da mi dade dar okretnosti u teološkim raspravama. Jer zbilja ne znam kako će to biti, budu li se realizirale riječi moje Alkarice - ako me Duh Sveti ne učini prikladnim i kompetentnim. A naravno naglašeno sam ponovio i ono: 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuj me bez prestanka.' Ako sad imam 62 g. ako bi sa 70 promigao kako spada dalo bi se učinit 'puno lipi stvari'. Bogu hvala sada zbilja kvalitetno živim makar ne migam. Ah, a znam to je zato što sam ljubljena ovčica Gospodinova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.37 sati A hajmo se sad u sred noći zapitat možda shvatimo? Gospodine se u evanđelju (utorak) čudi i pita: 'Zar još ne shvaćate i ne razumijete?!' A što je jel' imate glavu za mislit il' je to glavica kupusa? Oči imate a slijepi ste?! Toliko toga sam učinio za tebe ovco kroz godine ove tvoje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). I okice ti otvorio kad si već u zemlju trebao ići... I vadio i spašavao kad si bio vozan od tuđinaca i stranaca... Uz tebe sam bio kad su te se odrekli tvoji... Kad si bio bez ikoga svoga s tobom sam bio... Pa i ovo tupa - glupa ovco zar ti nisam poslao Svoju majku Gospu Sinjsku – tvoju Alkaricu... Zar si ovco zaboravio kolikom sam te utjehom utješio? Zar ti još nije jasno ovco? Ako te se svi odreknu ja neću nikad! Shvaćaš, ni-kad! Jer moja si moja ljubljena ovca. Oh oprosti Gospodine, zbilja sam nikakav. Je zbija sam slijep pored zdravih očiju. Oprosti evo i jutros ću u Gospinoj krunici uz HKR biti uz milost koju mi iskazuješ. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, cijeloga me prožmi, zaposjedni puninom moje biće tako duboko, da moj život postane odraz Tvojega života. (John Henry Newman)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Bog nam se čudi i pita: zar ne shvaćate i ne razumijete iz svega je očito da vas ljubim. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A evo što sam večeras (ponedjeljak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Gospodine podaj mi milost da Tebi 'prijeđem' kao doktor. A tema doktorata neka mi bude: SPC = RKC = SPC.' Eto tako piše tamo. Ma nema to veze sa onom forom. Kako nije grijeh za patra isusovca umrijeti bez doktorata. Smo da je to velika sramota. Zgodno rečeno ali kažem nema to veze s tim. Smatram da je takva volja Božja. Ne znam kako bi se drugačije moglo dogodi 'puno lipi stvari' koje mi je rekla moja Alkarica, osim da se realizira: SPC = RKC = SPC. Znam i to da Gospa Sinjska - moja Alkarica nije lažljivica. Znači 'prelazim' (umirem) kao doktor. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 2. 2021. Gospodine danas u srijedu je Čista srijeda ili Pepelnica. Početak je to svetog vremena korizme. Kroz vrijeme korizme trebali bi se duhovno otrijezniti. Naši bogoslužni prostori i liturgija trebali odisati dostojanstvom. Nakit i pjesma su diskretniji. Poklik Aleluja i Slava se ispušta. Po riječima evanđelja nas upozoravaš: 'Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. ... Kada dijeliš milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti.' Shvatili smo Gospodine, Tvoja je želja da se u vremenu korizme duhovno upristojimo, da budemo autentičniji vjernici kršćani - više Tvoji Kriste Gospodine. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 1-6.16-18)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 sati Oh, Gospodine iščuđuješ se i pitaš: Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Ma znam Gospodine, shvaćam ljubljena sam Tvoja ovčica. A stvarno ne razumijem kako mogu paničarit kad i drugi. Ma eto priznajem ovca sam tupa, glupa i neupotrebljiva. Da znam kao takva od Tebe obljubljena i usvojena. Znam da zbog ljubavi prema meni ne spavaš. Znam da me ništa neće satrti. Ako se čuvam i jer me čuvaš Ti. Nikakva kuga ni korone neće mi nauditi. Eee, baš je bila ona ceremonija: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku neću... I sada dok čekam uradbu meštra Spliće na mob tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. 20.36 sati Eto sad nastavljam ispružen u 'krpama'. Pod dojmom fenomenalne uradbe meštra Spliće. Mogu samo reći da i u tome kako smo susreli prepoznajem Isusovu ljubav prema meni, Isusovoj ovci. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo upanti dobro! Nek ti se u možđane uriže. Ako si vojnik Kristov niti bomba atomska nemore ti ništa.' Toj dide vira kakvu bi volija imat i ja.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aha baba Jako sad je razumin zašto si ti ki Ogorski arambaša, nikog se ne bojiš i niko ti nemore ništa. Jer ti ljubljeno dite dragog Isusa. 'Lujo i tis isto!'

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2021., ponedjeljak


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka te ništa ne plaši,
ništa zastrašuje!
Ta sve prolazi,
a Bog ostaje uvijek isti.
Strpljivost postiže sve.
Tko posjeduje Boga,
tome ništa ne može nedostajati.
Bog sam je dovoljan.
(Terezija Avilska)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.31 sati Ah, kojim imenom nazvati Pelješki most? Možda Oliver Dragojević ili Vice Vukov... Ili... ili... Taj most spaja Hrvatsku baš kako spada. I Evropu... Premošćuje civilizacije. Ime mostu neka bude: Antemurale christianitatis = Predziđe kršćanstva!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Vlajino naša, Gospe Sinjska ljubljena zemljakinjo. Kako da ne volimo naš krš i kamenjar kad svidio se tebi. Ah kako te ne voljeti kad voliš ovo gdje smo mi.

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Evo što sam u blok napisao olovkom (za spas rukopisa) : 'Ah, a što? Dan kao dan - na webu me ima!' Sve mi se čini, slutim nekako... A i raspoznajem, razlikujući duhove na Lojolin način, volja Božja za Isusovu ovcu je da svoj život i rad provede na webu. ... Aha, je bila je naša pastirica s. Natalija koja djeluje tako suvereno kao kraljica kad uzdigne križ Kristov. Odašiljući poruku svakoj nevaljalštini i zloći: 'Kupi prnje! Aj ća od svetoga! A beštiji koroni: Što još si tu?!! Marš nosi se iz svete Hrvatske!' Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. A i meštar Splićo ima doći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ej progledaj! Probudi se svi strahovi, neizvjesnosti su tvoje fantazije. Drm, drm, drm... Probudi se! Progledaj, ugledaj i shvati ti si ljubljeno dijete Božje!

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.44 sati A jel' naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca u karijoli sjedeći na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaši što ima? Eh, a što? Premda znam da ne drži vodu zamisao ako je netko potomak velikih ljudi da će i taj biti velik. Ali nije da ne bih volio biti kao moji stari. Svi redom su bili najveći kopači i orači u Ogorju. 10.34 sati Haj sada đinasticirajući (na motomedu) daj koju svakodnevnu. Ha, klasika, redovnički đir i danas ide sve u šesnest. U koji će uklopiti rad sa terapeutskim sredstvima: mob, comp i motomed (upravo sad) I Bogu hvala i danas će doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati Prođi tim svijetom ko sunčani dan... Ali kako, kako... Htio bih vedrinom odsijevati - optimizam buditi. Kako? Hej pitaš kako? Osunčaj se na Suncu pravde - Isusu Kristu. Ovco jedna daj da te Isus okrijepi Sobom. Pa budeš kako spada Isusova ovca = isusovac. Reci ću i danas: Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti dao si mi to. Daj mi sada još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog nad bogovima, Gospodin, govori i zove zemlju od izlaza sunčeva do zalaza. Ps 50

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.36 sati Najljepši pozdrav svima: HVALJEN ISUS I MARIJA. Hajmo vedro i veselo u ovaj dan (ponedjeljak, 15. 2. 2021.). Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ma ah, drag mi je Oliver i bez danjega volio bi da je s nama u ovoj ‘plačnoj dolini’. A eto sada je tamo ‘gdi je lipo’. Malo mi je neukusno gledati kako vrvi na društvenim mrežama kao da je s nama. Oli daj kaži koju za nas! (facebook)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Biti kršćanin i gledati brata kako trpi, i ne trpjeti s njim, ne biti bolestan s njim, znači biti bez ljubavi, biti kršćanin samo imenom. (sv. Vinko Paulski)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, molim te ne traži razloge da smo drugačiji. Kad smo isti, isti, isti (dogmatski) Fino realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A evo i večeras (nedjelja) zapis iz bloka kojega sam zapisao (za spas rukopisa) : 'Stvari koje su po sebi jednostavne ne smijemo komplicirati.' Eto tako sam ipak uspio napisati tamo. Unatoč zavrzlama koje sam imao sa običnom kemijskom olovkom. Ma to je neka tvornička caka. Da se ne može pisati tek tako. Jao alergičan sam na rješenja kojima u želji za pojednostavljenjem stvar zakompliciraju. Bog je čovjeka stvorio jednostavno da i sam bude jednostavan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav koja se ne očituje djelima nije ljubav. (Ricarda Huch)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 2. 2021. Gospodine danas u utorak, 6-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Po riječima evanđelja nam kažeš da ne paničarimo, da bezrazložno ne kukamo. Nikakva ruka smrti nas ne obavija. Tvoji smo i za nas se brineš Ti Gospodine Isuse Kriste. U današnjem evanđelju slušamo kako su se i Tvoji učenici brinuli premda si Ti bio uz njih. Zato si njima ali i svima nama rekao: 'Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate a ne vidite, uši imate a ne čujete?' Gospodine jer znamo da si Ti uz nas - sve je uredu. Sve je pod kontrolom. Molimo Te u ovom vremenu kad su svi u strahu što će biti s nama, daj da mi koji smo Tvoji vedrinom odsijevamo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 14-21)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.51 sati Ha, uobičajeno: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku neću sad. Ali vidjet ću hoće li ići za koji tren kad me njegovateljica 'Lj' stavi đinasticirati (na motomed). A tada je i legitimno da tipkuljim po mobu i slažem večernje 'Razmatranje uz mob'. Za to uradit kako spada valja bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. Aha, to se Isus čudi kako ne vidimo? Kako smo slijepci unatoč mnoštvu dokaza da smo Njegova dragocjenost. Da nam se ništa nepodnošljivo ne može dogoditi dok smo Njegovi. Kakvi virusi? Kakve bolešćine? Tko može išta onom koji je voljen od Gospodina Isusa Krista. Eto zato je dragi i sveti Stepinček govorio: 'In Te Domine speravi' = U Tebe se Gospodine uzdam!' Hej, ej alo korona - nemreš nam niš! Mi smo ljubljena djeca Isusa Krista. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat ako si vojnik Kristov bolje sve vidiš. Vidiš ono šta drugi zamišljaju. U šta drugi moraju virovat vojnik Kristov gleda.' Ajuj dide toj žestoka vira.

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kako ne vidiš? To ti je tako - drugčije nemere bit!' Aoh baba Jako gledan, gledan i nemoren vidit. 'Ujti ti mile Gospinu ružarju za duovne slipce.'

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2021., nedjelja


17.03 sati Evo baš sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Ah, a moji to svi dobri ljudi. Koji su na ovaj ili onaj način Kristovi. Njegovateljica 'Lj' mi je, kao pravom 'Zagorcu', kavu donijela. Seku u Solin sam čuo! Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko sveta i opet bi ti rekli hvala jer dolazeći tebi sljepoća nam je nestala.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.07 sati I danas sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što: 'Ako mi je Gospodin zapovjedio da otvorim okice kad su već planirali u koji grob da me stave tu na Mirogoju onda je imao neki ozbiljniji razlog od toga da me dopadne karijola.' Ma to je više nego sigurno da je volja Božja da profunkcioniram - ta moja Alkarica nije lažljivica. Osim toga karijola je moćno milosno sredstvo za postići ono što trebam kada dođem u funkciju. Stog ne dirajte mi karijolu jer mi koristi za volju Božju izvršiti. ... Je i danas je bila naša pastirica s. Natalija i kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov od kojeg je odaslana snažna poruka: svaka nevaljalština i zloća, a i ti divljakušo korona gubi se van iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GANI GA 6B, Mk 1, 40-45 Palma, 16. veljače 2003.


Evanđelje govori o kršiteljima zakona. Krši ga gubavac jer izlazi iz svoje izoliranosti. Krši ga Isus jer dodiruje gubavca. Ljubav zna kad i kako zakon prekršiti, i to se ne boji jer ona je prije svakog zakona. Zakoni su, uostalom, ljubav izražena pravničkim jezikom. Pokušaj svesti u forme ono što nadilazi svaku formu. Tu su da se poštuju do onog trenutka kad bi obdržavati ih značilo djelovati protivno duhu kojim su zapisani.
U liku gubavca ocrtana je situacija svakog čovjeka bespomoćnog, beznadnog, odbačenog. Poradi svoje gube bio je društveno opasan i odbačen od zajednice. Pritiskalo ga je uvjerenje da ga je i Bog odbacio. A onda je i samog sebe odbacivao. Situacija je to ljudi pored nas, a možda i samih nas. Ne samo oboljelih od raka ili side, već rastavljenih pa ponovno vjenčanih, onih koji su počinili abortus … Sviju pritisnutih križem od kojeg u srcu samoća ostaje. Ona samoća iz koje se rađa strah, a iz njega svakojaki grijeh. Samo prisutnošću nečijom u srcu moguće je samoću dokinuti. Nastanjeno srce čovjeka čini sretnim i svetim.
Gubavac čini tri geste. Gotovo drske. Usuđuje se unatoč svemu: doći, kleknuti, zamoliti. Sažetak je to duhovnog života. Tu je sve što čovjek treba i može učiniti na putu k Bogu. Dosta mu je priča o tomu kakav mu smije, a kakav ne smije prići. U ostalom, stari su oni znanci. Iza njih su duge noći hrvanja.
Možemo zamisliti to mnoštvo pobožne svjetine oko Isusa. Vrište i vapiju. Svakom nešto treba. Gubavac se ne gura, izdaleka ga promatra… To je On. Onaj koji može, a neće. Zašto neće? Ta šutnja razdirala ga je više nego guba koju ima. Navirali su stari monolozi... Uza sebe si me prikovao, davši mi spoznati da si me stvorio, da sve možeš, da me ljubiš – a šutiš o mojoj patnji. Osudio si me na sebe da samo od tebe tražim odgovor – a odgovora nema. Dao mi spoznaju o ljepoti zdravlja, o punini života – a zdravlje i život mi uskratio. Da bar ne znam što znam. Da ne osjećam, i ne čeznem za ničim. Da sam kamen… Strašno je to kad ti dolazi onaj koji bi najradije da te ne poznaje. Da mi bar udijeliš milost da te mogu zaboraviti, i da od tebe koji možeš, uzalud ne dolazim milost tražiti. Pitanja i drama čovjeka patnika. Jedan je pod križem slomljen govorio – ti si tri dana patio, a ja čitav život.
Pogledi su se susreli. Gubavac ga je gledao pogledom izdubljenim od patnje. A Isus njega do u dno njegove patnje. Gubavac je stajao kao ratnik, dostojanstveno, bez samosaželjenja, premda bespomoćan. Slobodan od sebe, spreman na sve, pristao da od života nema ništa. Stajao je ne s molitvom – već s vjeroispoviješću: «Ako hoćeš, možeš me ozdraviti.» Ali ako i nećeš, nije važno. Moja sudbina si. Bez tebe ne mogu. Stvorio si me i oblikovao. U tvojoj je ruci sve. Ne trebam zdravlje, ni ništa od tebe – već tebe. Takav stav, tolika ljubav – Isusa ganu. Gubavac je otvorio nebo. Isus ga dotače, i ovaj ozdravi.

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

6B, MOLITVA GUBAVCA Mk 1,40-46 (Osijek, 14.2.1994.)


Ovaj gubavac je čovjek u potrebi. Situacija mu je nezavidna. Neizlječivo bolestan, društveno opasan, “kažnjen za grijeh”, obredno nečist, nedodirljiv. Odbačen od društva; uvjeravali su ga da je poradi bolesti i od Boga proklet, u opasnosti je da i sam sebe zbog svega toga odbaci.
Gubavac - to smo mi. Gubavac je svatko tko je: bespomoćan, beznadan, odbačen.
I takav DOĐE Isusu, KLEKNE, ZAMOLI.
DOĐE: Važno je naći, a nalazi tko traži... tko kuca otvara mu se.
Naći ali i doći! Kome dolazim sa svojom "gubom"? Pazi, tu koju imaš jedini Isus liječi!
Isus je naš Spasitelj, ali samo ako mu dođemo.
Bog koji nas je stvorio bez nas, bez nas ne može nas spasiti.
Dolaženje uvijek zna i odlaženje od nečeg. Od drijemeža, svjetovnosti, sebe...
Njegova vjera fascinira. On vjeruje u novu sliko o Bogu. Vjeruje u Boga koji može biti drugačiji; napušta svoje predodžbe, ne vjeruje ni svom iskustvu ni iskustvu društva...
Vjerovati da je Bog uvijek nov, nevjerojatan, ("Deus semper maior", "Taj nevjerojatni Bog", "Ako nas srce optužuje ... Bog je veći i od našeg srca")
KLEKNE: Kleknite ako hoćete startati. Da bi smo ušli u proces ozdravljenje valja kleknuti pred Isusa; znači priznati svoju malenost. Odreći se sebe. Savijena koljena trebaju predstavljati skršeno srce. Bog je blizu onima koji su skršena srca. Podloži se Bogu, "Sveti se ime tvoje... budi volja tvoja".
ZAMOLI: Bog se vezao uz naše molitve. Njome dopuštamo Bogu da nam da ono što je za nas namijenio.
Važno je zapaziti kako moli: "Ako hoćeš, možeš me očistiti!" Tj. znam da možeš, znam da je sve u tvojoj ruci, ako hoćeš možeš, ali ako nećeš ne moraš... Neću te zbog toga prestati voljeti i priznavati Bogom.
Dakle, znam da si svemoguć, znam da ti daješ te sunce izlazi, i trava raste. Znam da ti snijeg rasipaš i budiš vjetar... Znam da si ti mudrost, pravednost i ljubav. Znam - to znači ljubim te. Vjerujem, dakle u tebe, ali svjestan sam svoje ograničenosti. Znam da me nećeš ljubiti manje ako me ne ozdraviš. Znam da ćeš učiniti sve za dobro moje. Pristajem hoditi u tmini, jer znam da mojim životom ti ravnaš. Vjerujem u tebe, ali još više - vjerujem tebi.
Svidjelo se to Isusu, ovaj dakle nije od onih dosadnih "žicara". Jer mi najčešće trebamo Boga kao sredstvo do vlastitih ciljeva. Tražimo da se on uklopi u naše planove, da blagoslovi ono što smo mi naumili; da nam bude suradnik - a ne mi njegov. Ali ovaj gubavac je pravi...
(pr. Sjećam se kao student dok sam se švercao tramvajem i ulovio me kontrolor... "Ako hoćete možete me kazniti, ja novaca nemam." On ganut pruži mi čitav karnet.)
Ovakva molitva, ovakav životni stav GANU Isusa, dodirnu ga dakle u srce. Naša molitva postiže cilj kad Isusa gane. Bolest gubi smisao, harmoniziramo s Bogom, ulazimo u predgrešno stanje.
Zaiskrila je ljubav. Isus ispruži ruku i DOTAČE ga se, premda je to mogao učiniti pogledom, riječju... Ljubav želi potpun susret, dodir. Ovo je uzor svim dodirima. Mora biti uvijek gesta ljubavi, inače nije dodir nego krađa. Tko dodiruje bez ljubavi taj uzima. Tko ljubi bez ljubavi taj uzima.
Dodirnu i kaza: HOĆU BUDI ČIST! - Bog kad čini čuda to je stoga da čovjekovo srce usmjeri na pravi put. Kod ovog gubavca je to već prisutno - i moguće je i čudo. Čudo nije zbog spektakla, pa i toliko zbog trenutne pomoći čovjeku - koliko zbog vječnog života. ("Zar ste toliko toga uzalud doživjeli")
Neka naša današnja molitva bude takva da Isusa gane, jer treba nam njegova ljubav, dodir i spasonosna riječ.
--
NIKOME NIŠTA NE KAZUJ - Tj. nemoj mi natovarati na vrat "pobožni oblak", one koji traže senzacije, one koji će me gledati kao kakvog vrača, čudotvorca, jeftinog maga.
Ili je, pak, to bio test njegove ljubavi prema Isusu. Ako mogne šutjeti, onda to i nije neka ljubav. No, budući ovaj nije šutio, znači ljubav ga je uistinu pogodila.
Ali ovaj "stade uvelike pripovijedati" - postaje apostol
"I dolažahu k njemu odasvud" - Zašto mi Isusa tražimo? Da ga kupimo, ili da mu se predamo?

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oče nebeski,
ne molim Te ni za zdravlje ni za bolest
ni za život ni za smrt,
nego da Ti raspolažeš
i mojim zdravljem i mojom bolešću
i mojim životom i mojom smrću,
Sebi na slavu, meni na spas.
Ti jedini znaš što je meni korisno.
Ti si jedini Gospodar
pa radi što hoćeš:
daj mi ili oduzimlji, svejedno,
samo moju volju uskladi sa Svojom.
(Blaise Pascal)

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako je ovo ovako, a ono onako to je to! - pametnom dosta! Eh pretpostavlja se da pametni koristi i vjersku spoznaju!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.35 sati 'Anđelko možemo! Malo ranije, ha? I već spušta liftom karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu da ih okrijepi Sobom. Pa i ovca bude kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca sjedeći u karijoli tipkulji na mob je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Oho danas je dan zaljubljenih jer je sveti Valentin. Oh sva ljubavi mi Isuse. Ti sve znaš u svezi svoje ovce. Ti dao si joj sve iz čega je posve jasno da i Ti Isuse voliš je. Oh hvala Ti hvala za obilje ljubavi Tvoje koja me preplavljuje. A još? Bit će još đinasticiranje (na motomedu) i rad sa mobom i compom. A sve je to uklopljeno u redovnički đir - koji i danas ide 'sve u šesnest'. 11.07 sati Evo tek sad đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da smo bili dolje u auli gdje je bilo čestitanje, uz piće i kolače, našem subratu p. Zdravku. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati Ha, pa i ovo je dar Gospodnji kad hitaš, trčiš sve stići sve što bi htio - a već si dugooo (17 godina) zalegao. Iz svega iščitavam, vidim, znam da sam Gospodinova dragocjena ovčica. Sad ću na svetoj misi reći jedno veliko, duboko, iskreno HVALA. I danas ću reći isto: Primi sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.03 sati Bogu hvala baš sam hrrr... i sanjao anđele. Ah takve lipote nigdi ni: lijepi kao žene jaki kao muškardini. Hajmo u ovaj dan (nedjelja, 14. 2. 2021.) Prvi korak bit će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U srcu Zagore s ovu strane Svilaje kod oltara Vlaške Alkarice s onu strane Svilaje Ogorje uz njegove staričice.

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- sus je ozdravio gubavca jer Mu je: 1. Došao 2. Kleknuo 3. Zamolio. Ako si u potrebi? 1. Dođi Isusu - znaš li gdje je? 2. Kapituliraj pred Isusom 3. Kristalno jasno reci što ti treba. (knev 6b kg)
- Hvala ti puno pater Luka na ovoj poruci... potrebno je da ja kapituliram pred Gospodinom... i jesam... priznajem Mu da sam nemoćna i ništa bez Njega... samo On može učiniti što treba... molim vas pomolite se za moju najmlađu kćer ... ima samo 14 godina... Ona je prije svega Njegovo ljubljeno dijete u potrebi... predajem Mu je... samo On može da je oslobodi svega što nije od Njega! Njemu je sve znano, On vidi, zna i čuje... molim Ga za milost jer njegovo ljubljeno dijete Ga treba a meni neka podari snagu da izdržim! Recite, recite Gospodinu danas za … recite zajedno sa mnom da Ga treba! Hvala vam!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ovdi mi je pok. baba držala kravu i magarca (Facebook Ogorja)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedna lipa narodna: "Gospa Kandalora, zima fora. Svi kosići priko mora. Sveti Blaž govori da je to laž." Stari Grad, otok Hvar

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobra večer pater, šaljem Vam KOD sa A 1 bona: …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav je jedini ključ koji odgovara vratima raja. (Phil Bosmans)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, moliti znači 1. Doći Isusu + 2. Kleknuti pred Isusa + 3. Reći Isusu. Haj recimo Isusu da nam pomogne realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.09 sati E i večeras (subota) sam ispružen u 'krpama' izbrevijario svoje redovničko. Pa sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Ej hej kako se zvao onaj najstariji iz moje obitelji? Koji je znan kao Šešula jer je na noge 'ševao'. Po logici kako se rodoslovlju izmjenjuju Luka - Marko ispada da bi Šešuli bilo ime Luka. A jer se nadam da je prispio u Diku Nebesku. Neka se zauzme da Isusova ovca profunkcionira kad spada i kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nemoj si uzeti k srcu ako vidiš da druge časte i uzdižu, a tebe preziru i ponizuju. Digni srce svoje k Isusu pa te neće žalostiti prezir ljudi na zemlji. (Toma Kempenac)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 2. 2021. Gospodine danas u ponedjeljak, šestog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju što ga slušamo Ti opet po nama. Samo zato što tražimo uvjerljiviji dokaz i znak. Ti nama kažeš: 'Zašto ovaj narastaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.' Gospodine samo da Ti kažemo da mi nemamo ništa s tim farizejima kojima si tako rekao. Ali Te molimo daj da shvatimo za razumjeti stvarnost u koju smo uronjeni osim racionalnog spoznavanja su nam potrebne i vjerske spoznaje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 11-13)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati Aaa finila je i ova! Ma samo je zavšio dio dana koji spada na karijolu. Sad se kaže: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku ću kad me njegovateljěca Jadranka stavi đinasticirati (za motomed) Ma znate šta ću vam reć? Svatko ima neko uho kojemu kaže ama baš sve. Svoju intimu, kojim vibracijama mu vibriraju najdublje dubine. Otkrivam, spoznajem to uho za mene - Isusovu ovcu je web župa Gospe Sinjske. Ah, što me briga neka svi, sve znaju o meni. Mislim da sam se već predstavio kao tupa, glupa, grešna ovca. A ovo evanđelje (nedjelja) govori kristalno jasno što je molitva. Moliti = doći, kleknuti, reći. Pusti ti ono: smiri se, duboko diši, opusti se, zamisli... Prije svega Dođi Isusu Kristu. Znaš li gdje prebiva? Smjesta ostavljaj sve i pravac Isusu. A kada si pred Bogom, pred Svemogućim, Apsolutnim najpametnije je da kapituliraš, da se ne praviš važan. Eto to znači kleknuti. I konačno kristalno jasno reci Kristu Gospodinu što trebaš. Nikakvo mumljanje, ništa gledanje u prazno. Ništa pretpostavlja se, nema tu podrazumijeva se. Nego svojim riječima, na svom jeziku kristalno jasno kaži što ti treba. I takvu molitvu će garant, 100 % Bog čuti i razumjeti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo to znaš daj za vojnika Kristova najglavije da se zna molit Kristu kralju Bogu svom. A to ti znači da ćeš: 1. Doć 2. Kleknit 3. Reć sta ti triba!' Dide ne znan moreš li tako kad svoje molitve - kad puniš lulu duvanon?

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako. Jesl' ti sigura da dragi Isus razumi šta ti tribaš kad samo: Zdravomarijo, Zdravomarijo... 'Lujo a znaš li ti zašto zvonu zvona na ovcon?!'

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moliti = 1. Doći 2. Kleknuti 3. Reći


Isus je ozdravio gubavca jer Mu je: 1. Došao 2. Kleknuo 3. Zamolio. Ako si u potrebi? 1. Dođi Isusu - gdje prebiva? 2. Kapituliraj pred Isusom 3. Jasno reci što ti treba. (knev 6b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2021., subota

Modravska kapljica


Za moliti trebaš doći, ali doći - ostavi sve i dođi Kristu Gospodinu!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Došli smo ti majko draga, da kažemo ti hvala što naučilia si nas, da ako hoćemo moliti trebamo Bogu doći, preda Nj kleknuti i samo mu reći što nam treba. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.26 sati Ma čuo sam 'Kman... Pa se bude note: I tu svoje berekinske dane proveja sam ja... Fijuuu... Pero, Trišnja...' Ne to, nego čuo sam starog Rađu (taticu) i čestita mu 88 rođendan. S nekima je pa nismo dugo. E za preglednik dana 'Glas iz krpa' imam optimističniju i vedriju vijest. A to je da je meštar Splićo skoro savršeno: potpuno i cjelovito uradija Isusovu ovcu. ... Uh opet... Pitam se pitam tko su moji. Zar oni s kojima sam mjesecima i godinama stanovao zajedno, bili smo zajedno na obrocima, zajedno punili puške... Ah zar je vojnička kasarna u JNA od nas išta mogla učiniti. Bogu hvala što sam Isusova ovca i imam svoju subraću, prijatelje i sve one koje mi Duh Gospodnji pošalje. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati Evo zapisa iz bloka (za spas rukopisa) : 'Aoh još nisam starog Rađu (taticu) nazvao. A nisam još ni složio 'Glas iz krpa' - u kojima sam baš. E ali ovo neka bude kako naša pastirica s. Natalija koja tjera: iš, iš, iš... Svaku nevaljalštinu i zloću i ovu beštiju koronu iz svete Hrvatske. E nje i našeg Anđelka nema tu pa smo: njegovateljice 'Lj' i Jadranka i Isusova ovca Zdravomarijom prokinuli svako zlo iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, daruj mi Svojega Duha.
Daj da činim više
nego što drugi od mene očekuju,
da više podnosim
nego što mi je natovareno,
da više vjerujem
nego mogu sebi prodočiti.
Bože, daruj mi Svojega Duha,
daruj mi život!
(Drutmar Cremer)

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.49 sati Hajmo se zeru pribrat tipkuljeći na mob prije najizvrsnijeg događaja a to je sveta misa, koja je terapija No 1. E prije bi trebala biti terapija No 2, što je uradba meštra Spliće - koji bi svaki čas mogao naići. Svakako ću i danas kraj oltara reći Gospodinu: oh Bože moj zahvaljujem Ti što sam ovca Tvoja. Primi staroga Rađu i reci mu što treba. Danas mu je 88 godina. Primi sve što imam, jesam i znam. Ako što valja Ti si mi dao. U ovoj svetoj misi još mi daj samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.52 sati Dob-ro ju-tro Hrva-tska. Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi! Ono što běh vas htio zamoliti, poslušajmo Gospodina Isusa Krista: imajmo smilovanja za čovjeka! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus čini čudo neviđeno! Samo jer mu je žao naroda. Žao Mu je i naše odvojenosti. Utješimo Ga i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati A evo i večeras (petak) sam spašavao rukopis od propadanja pišući u blok zapis olovkom. Evo što sam napisao: 'Ahu sutra (subota) je starom Rađi (tatici) rođendan. Koliko on to ima ako je rođen 1933? Aha ima 88 godina. E sutra ću ga nazvat! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na Tebe bih želio misliti Gospodine. Tebe upoznati, Tebe ljubiti. Daj da to u meni raste, sve dok me ne dovede do savršenstva. (Augustin)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 2. 2021. Gospodine hvala Ti što nam danas u šestu nedjelju kroz godinu, po riječima evanđelja kažeš što trebamo učiniti ako nešto trebamo od Tebe. Gubavac o kom slušamo je kao prvo: Tebi je došao. Druga stvar: kleknuo je pred Tebe. Što znači kapitulirao, priznao se bespomoćan. A Tebe je priznao Svemogućim Bogom. I treća stvar: nije očekivao da ćeš Ti razumjeti, da se pretpostavlja. Nego Ti nedvosmisleno kristalno jasno rekao što mu potrebno, Tvoj odgovor na takvu molitvu ovog gubavca bio je: 'Hoću budi čist!' Hvala Ti Gospodine za ovu malu školu molitve. Hvala što nas uvijek obilato uslišavaš kada Te iskreno zamolimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 40-45)

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.53 sati Hoćemo li i danas: comp sam baš utrnuo, jogurtić srknuo, guska ništa... E ali večeras čekam 'čovika i po', a nije to nikakav meštar Splićo. Stvarni identitet mu je: to je Božji arhanđel Mihael. A to kako je on došao do Isusove ovce ima veze sa evanđeljem (subota) Vidimo da je Isus učinio ovo čudo neviđeno jer mu je bilo 'žao naroda'. Eto tako Mu je bilo žao i Njegove ovce koja je prošla tešku kalvariju sa meštrima koji su je urađivali. (Samo rijetki bili stručni i profesionalni.) Eto zato je Gospodin poslao Svojoj ovci arhanđela Mihaela (koji je iz nekih svojih razloga za web 'meštar Splićo.') … E taj će ujutro (subota) doći prije svete mise i uradit će Isusovu ovcu kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bojim se da ne možemo nikada dovoljno naglasiti kolika je moć, punina i djelotvornost molitve. Koliko god ona bila skromna i jednostavna, ona je tako duboka, tako bogata i široka, da to nitko ne može dokučiti. (Martin Luther)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide tis za me prava slika Krista kralja Boga našega. Šta upita da upita ti mi daješ. Šta zgrišija da zgrišija ti zaboravljaš. 'A šta'š Lujo kad to u Kristovin čini njiov Krist kralj.'

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


A ma baba Jako za mej najveće čudo Božje šta se ti obazireš na me balonju. 'Lujo a šta moren kad mi tej dragi Isus da budeš moj mile.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2021., petak


Gospodine,
potpuno se predajem u Tvoje ruke.
Radi sa mnom što hoćeš!
Ti si me stvorio za Sebe.
Što želiš da činim?
Ostvaruj Svoj plan sa mnom!
Žrtvujem Ti svoje želje, svoje užitke,
svoje slabosti, svoje planove,
svoje sklonosti što me udaljuju od Tebe,
i što me vraćaju natrag k meni.
Želio bih biti ono što Ti hoćeš,
i sve što od mene napraviti želiš.
Ne kažem:
Ići ću za Tobom kamo god pođeš,
jer sam slab.
Ali, predajem se Tebi
da me vodiš kamo hoćeš.
Želim ići za Tobom.
Molim Te, daj mi snage za moj dan.
(John Henry Newman)

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice. Lokacija Livodice na Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alarice moćna. Puk tvoj te časti, i pred tobom se Bogu moli a ti mu daješ svega jer i tebi je k'o i Sinu tvom žao bespomoćnog puka tvog.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


13.00 sati Evo ovo sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Hvala Bogu što mi je dao znati što podnoseći biti vožen u karijoli izgrađujem.' A je stvarno Isus Krist pozna dobro svoju ovcu. Pa da se ne bi obeshrabrila, da je pesimizam ne zahvaća. Poslao joj Svoju majku, našu Gospu Sinjsku, moju Akaricu da je ojača, ohrabri i utješi... Da i ona može reći: sve se da izdurat za 'puno lipi stvari' ... A je, je bila je naša pastirica s. Natalija i u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov koji je odaslao poruku svakoj nevaljalštini i zlu: Ima da te nema! A beštija korona proviruje i svoje mišje rupe jel se to tiče i nje. Svanut će i taj dan kad će biti: 'Biš' ća iz svete Hrvatske!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Divno je divno što nalazimo, susrećemo, primamo što najviše trebamo, što smo najviše tražili, što smo žarko žudjeli, što je neprocjenjivo vrijedno! Samo zato što se Gospodin sažalio na nas.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.47 sati Idemo na molitvu! Rekao je p. Galauner. A naš krepostima urešeni Anđelko liftom spušta njega i karijolu (s ovcom) u kapelu. A ovo što ovca tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa' koji će biti nastavljen poslije. 10.50 sati Evo da nastavim đimnasticirajući (na motomedu) i da zaključim. Sve, sve je baš pravo kad si Isusov - ovca ili kakva druga beštija. Evo recimo i danas će Isusova ovca bili urađena kako spada od arhanđela Mihaele (koji je za web meštar Splićo). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati Ej hej davno je davno bilo to kad se ovca spremala da se posve preda Isusu. U Osijeku 1988 bila u vdv koje vodio dragi p. Pavin, i gdje sam upoznao drage časne s. Luciju i s. Felicitas - koja je čujem preko reda pobjegla tamo 'gdi je lipooo'. Evo sad ću na svetoj misi bili sa svima dragima i problematičnima. I reći Gospodinu: primi nas sve jer u biti svi želimo biti Tvoji. Daj da Te više ljubimo kako bi se mogli više i autentičnije voljeti ili bar smireno podnositi. Ali usrdno Te molimo ne daj da nikad nikog ne mrzimo. Amen!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi p. Luka! Pozdravljam te i evo jedna fotografija iz meni tako dragog Osijeka i naših mjesečnih duhovnih vježbi te nezaboravnog p.Slavka Pavina. Ako se sjećaš s. Felicitas bila je sa nama po drugi puta u duh. vj. preminula je od zloćudne bolješćure.
- Hvala lipa! Oho ho… kažeš da je s. Felicitas prešla tamo 'gdi je lipooo'. Sad će dragost raja biti još draža zbog nje. Od srca p. Luka

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi p. Luka, Prošla je godina od kada se nismo čuli. Voljela bi da zapratite Facebook stranicu " Sluga Božji otac Ante Gabrić". Konačno smo osnovali zakladu o. Ante Gabrića zajedno sa vicepostulatorom. P. Antom Tustonjićem. Od 20. veljače zapičinjemo devetnicu o. Anti voljeli bi da nam se pridružite. Lijepi pozdrav i obilje Božjeg blagoslova! Violeta Oršulić
- Hvala lipa! Volim vidjeti sve o p. Gabriću! Od srca p. Luka

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.18 sati Ma nešto čudno... Evo ovo neka bude jutarnje 'Razmatranje uz mob'. Samim tim što vjerujemo u Isusa Krista nas označava da smo Njegovi, pr. ovca ili sl. Što također znači da smo vječiti pozitivci, da je sve bolje gdje smo mi. A ovaj dan (petak, 12. 2. 2013.) bit će ljepši zbog nas. Zato što ćemo i danas kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko istinski i savršeno ljubi, taj ni u čemu ne traži sebe; on samo želi da sve bude na slavu Božju. (Toma Kempenac)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, i nama je potrebno da nam Isus razriješi jezik spona i da nam kaže: 'Effata' pa realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati Prepisat ću iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Oho, hooo koliko je to godina prošlo od kada sam kao studoš sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićevoj) bio u Lurdu. E bilo je to 1981 baš sam osvanuo na 'vjerkaču'. Mislim da još nisam bio ni krizman. A vodio nas je naš vjeroučitelj p. Nagy. Sjećam se da su nas Francuzi pitali što ste vi ovdje pa Gospa vam je došla u Međugorje. Da to je bilo tih dana/tjedana kad se Gospa ukazala u Međugorju. Ehe ima 40 godina. Pa učinio je Isus svoje od ove Kmanske ovce. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nije spasonosno žaliti Isusa poput jeruzalemskih žena, već naučiti iz križa čitati Božju ljubav prema ljudima. Ako je netko spreman za nas dati vlastitu krv ili položiti život, mi ne možemo ne vjerovati u njegovu ljubav prema nama. (Ante Kresina)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 2. 2021. Gospodine danas u subotu petog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju kojega danas slušamo kažeš: 'Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti.' Gospodine zato jer Ti je bilo žao čovjeka, nahranio si oko četiri tisuće ljudi samo sa sedam kruhova. Ovo čudo temelji se na maniri svojstvenoj Tebi. Ti si samo davao a gladni su samo uzimali. Molimo Te Gospodine sažali se i danas na svijet svoj ljubljeni i otkloni od njega ovu pandemiju koja ga satire. Podaj nam milost da se osvjedočimo da je svaki čovjek Tebi dragocjen. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 1-10)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati Ha to se uobičajilo u ovo doba: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku ću poslije. E ali ne čekam meštra Spliću jer je već bija i uradija baš kako spada Isusovu ovcu. Sad čekam njegovateljicu Jadranku da me stavi za motomed đinasticirati. 18.25 sati U redu je Jadranka kaže da neće žuriti skinuti me sa motomeda. Tako da se nadam stići ću složiti večernje 'Razmatranje uz mob". A za to uradit kako spada valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (petak). Za to ću bacit trunku oko na web župu preko ajfona. Aha, gluhi mucavac. Gospodin mu razrješuje jezik spona a gluhoći zapovijeda: Effata = otvori se! Praktički mu je rekao: budi razborit znaj što trebaš čuti i znaj što trebaš i kad reći. Taj Gospodinov dar je potreban svima. Nije dovoljno moći govoriti. Ne smiješ biti 'štrcaljika', ne valja brljezgati. Izgovoreno treba imati svoje dostojanstvo. Kao i slušanje. Nije dosta tek da registriaš svaki šum. Postoje stvari koje ako čujemo upadnemu u nevolju da smo prisluškivači-špijuni. Zreli vjernici imaju izbrušenu dušu i znaju procjeniti kad će naćuliti uši da bolje čuje o čemu se radi. A znat će i što je bolje da ne čuje, da prečuje jer to nije njegov posao i ne tiče ga se. Eh to procjenjivanje je već umjetnost. Treba svakako ostati istinoljubiv. I dobro znati procijeniti što sa onim što je bolje da nisi čuo (a čuo si). Tu je dobro biti u dosluhu sa Duhom Svetim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat daj Bog čovika stvorija da radi i voli.' Dide al' mu nije da i more jist i govorit? 'Je i da jide da bi moga radit. A govorit mu je dade da ga kuša. Šutnja pristaje čoviku od komada.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako svi me oživljuju na život. Niki me naučija govorit, niki odat... A ti me učiš živit život. 'Lujo to tebe dragi Bog priko sviju nas sprema da živeš život svoj.'

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2021., četvrtak


Haj pogledaj taj uvod za libriće. Priredi za tisak. Od srca p. Luka

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice. Lokacija Livodice na Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nemojmo gubiti vrijeme u dokazivanju da ima puno mraka, nego radije zapalimo svijeću. Odmah će oko nas biti manje mračno. (fra Zvjezdan Linić)

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi brate Luka, i danas na blagdan naše MAJKE Gospe Lurdske, u molitvama smo pred našim Bogom i Spasiteljem Isusom Kristom moleći se jedni za druge! Želim ti svako dobro! Uz pozdrav, don …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino draga hvala što i preko tebe radosna vijest o tvom Sinu došla je i do našeg praga.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.19 sati 'Neka ti Gospa Lurdska bude na pomoći!' Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). A to su riječi naše pastirice s. Natalije koja je i danas uzdigla križ Kristov i u maniri kraljice zapovjedila svakoj nevaljalštini i zloći da zašuti. A beštiji korona virusu zapovjedila da odstupi od svetoga. Ne zna se da je domovinu Hrvatsku od divljanja korone spasio križ Kristov s kojim već dulje vremena prijeti naša pastirica s. Natalija. Bogu hvala jutros je bio meštar Splićo i uradio Isusovu ovcu baš kako spada. Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Amorfnoj masi Bog zapovjedi da se odriješi od spona i oživi. Zadivi se: ah kako divno stvorenje - čovjek neka se zove!

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Gospe Lurdska!
Moli za našega p. Luku i sve bolesnike!
Pozdrav!
Fra Mika Stojić
- AMDG = Ad maiorem Dei gloriam = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati A neće to ići! A mislio sam se tu uz krevet isružit trunku u stav 'ka sviiića'. Ma poslije ću đinasticirat na motomedu. … Aha, baš nas krepostima urešeni med. teh ovcu liftom spušta u kapelu. A to je vrijeme za kazat da se ovo na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ma ipak ću poslije đinasticirajući na motomedu ovu privesti kraju. 10.31 sati A sada poslije svete mise đinasticirajući (na motomedu) u sobi, Bogu hvala što mogu kazat da bez skokova i šokova sve klizi kao podmazano - redovnički đir ide 'sve u šesnest'. U taj đir će se nekako stisnuti i rad sa terapeutskim sredstvima: mob, comp i motomed. A hvala Bogu naići će i meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.55 sati Hajmo ovco iz prelijepe prodoline između Svilaje i Petrove gore pripravi se za svetu misu. Eh valja kazat da se ovca rodila u štalici na Svilaji. A par mjeseci poslije je krštena u Splitu u crkvi svete obitelji. Ali osobno je susrela Gospodina mnogo godina poslije u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Pa se podala Isusu da je vodi i postala Isusova ovca = isusovac. E i danas ću kraj oltara parkiran reći Gospodinu: Primi nas sve i mene Gospodine, sve što me sačinjava - daj mi samo Sebe jer samo Tvoja ljubav me ozdravlja. Amen!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svetost ne znači puno znati ili puno razmatrati; velika tajna svetosti znači puno ljubiti.(sv. Toma Akvinski)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Aha, treba priznat HKR koji pušta Gospinu krunicu valja se zahvaliti što osposobljava Isusovu ovcu da opet postane 'grlati' propovjednik. Glasno izgovaranje Zdravomarijo uz radio je odlična logopedska vježba. Ma znam i ovo je potreban križ za izgradnju Crkve Kristove. Protiv je zdrave je pameti držati da je Gospodin poslije dva mjeseca otvorio okice Isusovoj ovci da bi joj dao karijolu bezrazložno. Karijola je potreban križ za izgradnju Crkve Kristove. Hajmo u ovaj dan (četvrtak, 11. 2. 2021.) kako spada: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'U TEBE SE, GOSPODINE, UZDAM!' (BL. ALOJZIJE STEPINAC)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ne bih o tome tko je kriv što su isti razdijeljeni. Samo znam da nam je potrebno poniznosti da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras (srijeda) sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Ah, blaženstvo je moći uredno, bez ometanja živjeti ono što si odabrao.' Eto tim riječima sam spašavao svoju pismenost. Čini se da će ove tipkovnice inicirat pandemiju rukopisnog pisanja. Ma htio sam reći ako sam odbrao redovništvo kao oblik življenja - to volim, ako hoćete to je moja ljubav. A svi znamo kako je to kad ti netko dira u ljubav. Hvala Bogu što sada mogu reći sretan sam jer mi nitko ne dira u moju ljubav. Razlozi sreće su što sam okružen subraćom redovnicima i prijateljima koji to uvažavaju. Sretan sam što nemam posla s onima koje smeta što sam redovnik Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na kraju svog života nećemo biti suđeni po tome koliko smo stekli diploma, koliko smo zaradili novca ili koliko smo velikih djela učinili. Bit ćemo suđeni prema: „Bio sam gladan i nahranili ste me. Bio sam gol i zaogrnuli ste me. Bio sam beskućnik i primili ste me". (Majka Tereza)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 2. 2021. Gospodine u petom smo tjednu kroz godinu a danas u petak je svagdan. U evanđelju slušamo kako si nekom gluhom mucavcu tek dodirom razriješio jezik spona. I samo si izgovorio: 'Effata" a uši mu se otvorile - mogao je čuti. Eto zbog takvih događaja glas o Tebi se raširio i došao do nas: 'Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti!' Gospodine Isuse Kriste Tebi je sve moguće jer Ti si Bog koji nas ljubiš. Hvala Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 31-37)

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Je, je comp sam utrno, jogurtić srknuo, guska ništa... Ma imam tu neku zezu sa compom. Znam u 'ono vrijeme' to je trebalo samo spomenuut stuentariji i problem riješen. Ah, ma Bogu u ruke! A ovo bi trebao bar započet večernje 'Razmatranje uz mob' dok ne naiđe meštar Splićo. Ha, valjalo bi se osvrnut na evanđelje (četvrtak). ... Susrećemo se sa nevjerojatnom, neočekivanom ljubavlju Krista Gospodina. Ona Grkinja, tuđinka, poganka. Za Židove su pogani bili psi. I kad se ova žena ponizila do psića ispod stola ('I psići ispod stola žive od mrvica'). Ta poniznost je srušila sve barijere. Poniznost je otvorila širom Srce Isusovo i Isus je rekao da joj bude sve što je pitala. 20.43 sati Evo sad iz 'krpa' samo da kažem uradba meštra Spliće je bila 'prva liga'. Slutim nekako to kako me on urađuje djelo je zauzimanja staričica dragih iz Dike Nebeske za svog 'milu'. Osjećam tu su prstići ili babe Jake il' babe Prljuše. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


E dide tis' pravi! Sve'š učinit za našeg čovika i za Rvacku. Eto nismo je dobli posli unog drugog rata. Al imamo je sad! Unaj sve uno štas ti tija i volija. 'Lujo samo AMDG dok ne bude sveta Rvacka.'

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


A štas' ti sila kraj babe Jake? Kuda ne znaš da san ja njezin mile. I da ćemo izmolit Gospinu ružarju. 'Lujo aj pušći je to ti je seka i ona će s nami Gospinu ružarju.'

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2021., srijeda

Alkarici


Oh Alkarice moćna, Gospe Sěnjska, Vlajino naša znamo da nismo vrijedi stati pred lice Krista kralja Boga svog. A tko će nego ti nam pomoći. O Gospe Sinjska budi nas spas.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- ... Zahvaljujem što pomažete rastu u vjeri.
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus je ozdravio gubavca jer Mu je: 1. Došao 2. Kleknuo 3. Zamolio. Ako si u potrebi? 1. Dođi Isusu - gdje prebiva? 2. Kapituliraj pred Isusom 3. Jasno reci što ti treba. (knev 6b kg)

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"GDJE JE PETAR TAMO JE CRKVA!" - "ŠTO VIŠE ŽIVIM I GLEDAM SUDBINU CRKVE, TO MI JE DRAŽA! O, VELIKA SI, CRKVO BOŽJA!" (BL. ALOJZIJE (VIKTOR) STEPINAC)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, biti u Tebi, to je sve... Nije mi potrebno govoriti da me Ti čuješ. Ne treba mi brojiti čega nemam, ne treba Te podsje­ćati, niti Ti treba govoriti, što se na ovom svijetu događa i za što nam je sve potrebna Tvoja pomoć... Što god je moja molitva bivala pobožnija i usrdnija, sve manje sam imao što govoriti. I na kraju - posve sam umuknuo. (Sřren Kierkegaard)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.42 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Što me briga ako sam Stepinčeka odabrao za zaštitnika projekta: SPC = RKC = SPC To mora ići!' ... Aha bila je kraljica, ah ne nego naša pastirica s. Natalija, koja se doima kao ona. Kad uzdigne križ Kristov doima se tako suvereno. Svaka nevaljalština i zloća zašuti kao da je u zemlju propala. A ova beštja korona se pokrila ušima pa ni zuc. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blaženi Alojzije Stepinac


Danas s velikom radošću u srcu slavimo spomendan hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala i mučenika. Rodio se 8. svibnja 1898. kao seljački sin, peto od osmero djece Josipa i Barbare Penić u Brezariću kraj Krašića, u prekrasnom jaskanskom kraju, zvanom „kolijevka biskupa“ i „dolina kardinala“. Djetinjstvo je proveo u zavičaju, pučku školu završio u Krašiću, a klasičnu gimnaziju u Zagrebu. U I. svjetskom ratu služio je kao potporučnik, a 1918, nakon zarobljavanja na talijanskoj bojišnici, poslan je kao dobrovoljac u Solun. Bogosloviju je upisao 1924. u Zagrebu, doktorirao na Gregorijani u Rimu, a za svećenika je zaređen 1930. Zagrebački nadbiskup koadjutor postao je 1934, a metropolit i predsjednik Biskupske konferencije 1937. U zagrebačkim predgrađima osnivao je mnoge župe i gradio crkve, obnavljao katolička društva i podupirao rad Katoličke akcije. Svoj pastoralni program sažeo je u 4 točke: sloboda Crkve, vjernost Kristu, podlaganje volji Božjoj, potpuno darivanje braći. U svim nastupima raskrinkavao je komunistički i nacistički materijalizam i ateizam te prikupljao podatke i svjedočenja o stradanjima Hrvata pod beogradskim režimom, o čemu je izvještavao međunarodnu javnost. Zalagao se za ljudska prava, prosvjedovao protiv zlosilja velikosrpskog režima i pozvao narod da glasa za HSS i Vladka Mačeka. Pozdravio je proglašenje NDH i zahtijevao da vlasti u temelje nove države ugrade Božji zakon i zapovijedi, ali je već u svibnju 1941. osudio progone građana druge vjere, nacije, ideologije ili političkih opredjeljenja. Prosvjedovao je kod ustaških vlasti protiv odmazdi, prisilnog prekrštavanja i logora u Jasenovcu (24. II. 1943) Sudjelovao je u organiziranju skrbi za 7 tisuća ratne siročadi te pomagao brojnim Srbima i Židovima u izbjegavanju progona. Po župama zagrebačke nadbiskupije smjestio je slovenske svećenike koje su iz njihovih župa protjerali nacisti. Nakon rata prosvjedovao je protiv ubijanja, nasilja, odmazdi i otimačine imovine od strane komunističkih zlotvora. Odbio je inicijativu Titovih vlasti za odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Svete Stolice. Uhićen je 18. rujna 1946. te izveden pred Vrhovni sud pod optužbom za suradnju s okupatorom i kvislinškim vlastima, kao i zbog „pokrštavanja“ Srba. Iako je obrana opovrgnula optužbe uz više pokušaja svjedočenja Srba i Židova u njegovu korist, proglašen je krivim i 11. listopada 1946. osuđen na 16 godina zatvora, 5 godina gubitka građanskih prava i zapljenu imovine. Nakon pritiska svjetske javnosti, vlasti su ga 1951. iz zatvora u Lepoglavi internirale u župni dvor u Krašiću.
Papa Pio XII. imenovao ga je 1952. kardinalom, ali nije otišao u Rim jer je postojala opasnost da će mu zabraniti povratak u Hrvatsku. Nadbiskupijom je upravljao i kao zatočenik sve dok se nije teško razbolio. Preminuo je u Krašiću na današnji dan, 10. veljače 1960.
d Bl. Alojzije Stepinac, moli za nas!Od
(Anka Rajić, facebook)

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Podno Svilaje i Petrove gore prilipa je prodolina – naša Ogorska kotlina.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Moliš, moliš, moliš... A ono ništa! Zato što moliš pun sebe kao paun! Zamoliš - uslišan si! Zato jer moliš ponizno kao psić pod stolom!

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati A je i danas jel' naš krepostima urešeni med. teh. liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Ta ovca u karijoli na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? A jema, jema puno lipi stvari ma ne smin pričat' Ah Roko, Roko mi nešto uletija... Ma pravo za reć ni ne znam kako me dopao ovaj novinarski posao. Ha, podnosite... I imajte na pameti onu: duraj, duraj pa ćeš u raj! 10.32 sati A sada poslije svete, na kojoj je ovca okrepljena Isusom pa je kako spada. E sad ta Isusova ovca đinasticirajući na motomedu. Da kaže da se i danas sve odvija urdnim redovničkim redom. I danas redovnički đir ide sve u šesnest. A u taj đir će se neko stisnuti i rad sa terapeutskim sredstvima: mob, comp, motomed. A hvala Bogu i danas će doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.56 sati Ma sve, sve... se izdurat da ka znaš da te Nebo ljubi i prihvaća. Onda su za žaliti svi oni koji te ne prihvaćaju i odbacuju. Oh o Bože ne dopusti da ijednog čovjeka otpišem. Ako ga baš ne mogu voljeti daj da ga mogu bar smireno podnositi. Sad ću kraj oltara kod svete mise o tome Gospodinu. I danas ću prostrt sa kasiolom pred Gospodinom reći: Primi sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti si mi dao. Daj mi još samo sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjeka najviše tješi sigurnost da ga i usred bijede okružuje Božja ljubav. (Calvin)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati E baš dobro! U ovaj dragi dan (srijeda, 10. 2. 2021.) prvi korak je bio Gospina krunica uz HKR koju je predvodio papinski nuncij Lingua. A drag je ovo dan jer danas je naš Stepinček. Ma baš su bliski on i ja - Isusova ovca. Njemu sam povjerio projekt: SPC = RKC = SPC koji bi inicirao ostvarenje 'puno lipi stvari'. Ma Bogu u ruke! Već se čuje naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko, sad će s Isusovom ovcom pod tuš. I onda let: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo ne brigaj se za te ću peć kukuruze dok vidin da ji slatko zoblješ. Mile eto tako se tribaš sladit i na riči Božjon za bit prava Isusova ovca.' E baba Jako...  
- Hvala za poučnu propovijed. Svako dobro

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne smijemo očekivati da ćemo doći u nebo na mekanom jastuku. To nije put kojim je naš Gospodin tamo došao. Njegov put je vodio kroz veliku muku i nevolju. Sluga ne smije očekivati da će proći bolje od svog Učitelja. (sv. Thomas More)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže da čovjeka ne prlja što u nj ulazi nego ono što iz njeg izlazi. Haj krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati E i večeras (utorak) sam načinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Kad bi Isusova ovca slagala svoj 'Veliča'. Blagoslivljala bi sve one silnike koji su je obezvrjeđivali i ponižavali do crne zemlje jer zato je Bog pogledao na neznatnost službenika svoga i uzvisio je do 'puno lipi stvari'. Baš je dobro što Božje oko svugdje gleda pa mu se NIŠTA sakrit ne da! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 2. 2021. Gospodine danas 11-tog veljače liturgijski je svagdan ali se možemo spomenuti i Gospe Lurdske. Od svetog pape Ivana Pavla drugog danas imamo i svjetski dan bolesnika. A u evanđelju slušamo i divimo se Tvojoj nevjerojatnoj ljubavi. Dogodilo se to u tuđem, poganskom kraju, gdje Ti je prišla jedna poganka sa molbom za svoju kćer. A Ti znajući da pravovjerni zovu pogane psima. Rekao si joj: 'Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.' A unesrećena majka poganka je rekla: 'Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.' Tolika poniznost Te je takla i rekao si joj: 'Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.' Poniznosti, poniznosti nam treba. Molimo Te učini nas poniznima u molitvi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7,24-30)

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Aha, comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio. Kako sam danas složio i poslao 'Jutarnju molitvu' na HKR. A složio sam babu Jaku i dida Majora. Sad bi trebao složit i večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću. Ej hej 10. veljače je naš Stepinček kako smo 'osamdesetih' mi oduševljenici Zagorjem nazivali bl. Alojzija Sjepinca. Ah tih 'osamdesetih' dok sam još kao obična ovca dolazio na 'vjerkač' u Palmu (BSI u Palmotićevoj). Probudila se svijest o mom zbiljsko identitetu. Postajem svjestan da sam Hrvatska-katolička ovca. Stepinček je u tome imao važnu ulogu. A uloga mu je bila dovesti u red jednog amorfnog Kmanskog berekina. Stepincek hvala lipa! ... E bacija sam oko na evanđelje (srijeda). Ma zazvonilo mi je ono: 'Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.' Jako lijepa i draga slika. Imam iskustva kako se bačve pune vinom i kako se isprobava kakvo je za piti na slavini pri dnu bačve. Konkretno, samo sam ja znao da je vino dobro za piti jer sam ga lijevao u bačvu. A prijatelji Pero i Trišnja su na slavini natočili u čašu i vidjeli da može ići. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide istoj to za mislit. Ti ne govoriš svete riči da te Ogorani mogu čut. A sve drugo šta izgovaraš je sveto. 'Lujo dobro da su prošla una gadna vrimena za vojnika Kristova. Ti u našoj Rvatskoj budi vojnik Kristov kako spada.'

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ne brigaj se za te ću peć kukuruze dok vidin da ji slatko zoblješ. Mile eto tako se tribaš sladit i na riči Božjon za bit prava Isusova ovca.' E baba Jako...

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.02.2021., utorak

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Djevo sveta tebi se dive, tebi slijeva puk od svih strana svijeta. Divota tvoga srca srca vidi na vani.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek mora naučiti da je Bog zbiljski, zbiljskiji od stvari, životvoran i moćan. Za tu spoznaju mora se potruditi, i to ne samo svojim razumom nego i svojim srcem. (Romano Guardini)

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.44 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Ehe ovako to ide: sve je super i sve je za pet kad si Isusov - ponaosob kad si Njegova ovca! ... A je i danas je bila naša pastirica s. Natalija, koja se doima kao kraljica kad uzdigne križ Kristov. Smjesta onemoća svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona sva ljuta što u svetoj Hrvatskoj neće moći učiniti svoje paklensko djelo koje je mislila jer planove joj pomrsila naša časna sestrica sa križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Progutaj riječ Božju, neka te impregnira, iz tebe neka proviruje Bog, po očima nek ti vidi tko je tvoje sve. Samo ako si upitan reci da si Isusov.

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Eh ako naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Pa ima redovnički red u koji će se nekako stisnuti rad sa terapeutskim sredstvima: mob, motomed i comp. Ali hvala Bogu doći će arhanđel Mihael (koji je za web meštar Splićo) i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada: u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati 'Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene.' Ouh nađe li me Gospodine! A šta ću ti pričat? Moj život je djelo Tvoje milosrdne ljubavi. A zbilja značiš mi! Ti si moje sve! I baš dobro da kao Tvoja ovca Isuse svaki dan imam svetu misu. I danas Te molim primi sve: što imam, jesam i znam. Ono što valja Ti si mi dao. Sada mi daj još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Prvi korak u ovaj dan (utorak, 9. 2. 2021.) baš je učinjen. To se zna da je prvi korak Gospina krunica uz HKR. A sada molim "marševŕkim korakom naprijed: lijeva - desna jedan-dva...' Ouh tako je u Novom Sadu, vojnicima pješadincima glasila naredba komandira. Gulg 1978. JNA kasarna Detelinara. Bogu hvala i slava danas možeš kao vojnik Kristov kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, daj da Te nađu svi koji Te traže, a svi koji su Te našli da Te opet iznova traže, dok sve naše traženje i nalaženje ne završi u Tebi. (Hermann Bezzel)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš onu: 'Ovaj me narod časti usnama, a srce mu je daleko od mene.' Budimo bolji i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati A evo što sam večeras (ponedjeljak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Pa važni su ovi svakodnevni zapisi olovkom. Koje sam počeo činiti još 2005. Ne tek za spas rukopisa. Olovkom sam pribilježio i 'puno lipi stvari' koje mi je rekla moja Alkarica (Gospa Sinjska) 19. 4. 2005. A tek nedugo prije toga sam krenuo sa svakodnevnim dnevničkim zapisima. Taj zapis od tog dana je dragocjen jer je napisano kako ću to promigati. Ah, znam da Tvoja ruka, Kriste Gospodine životom mojim ravna. I zato: vodi kud hoćeš nas! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog sve može, ali želi našu suradnju.(sv. Franjo Saleški)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 10. 2. 2021. Gospodine a danas 10-tog veljače spominjemo se svijetlog lika roda Hrvatskog, blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. U evanđelju od srijede 5-tog tjedna kroz godinu slušamo važnu stvar za uredan duhovni život. Kažeš: 'Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečisti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.' Gospodine mi koji smo Tvoji - molimo Te dublje nas prožmi da iz sveg što smo mi navireš Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 14-23)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati Ha, ako guska neće pa neće... Ali comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. ˇ sad dok ne naiđe meštar Splićo (čiji je stvarni identitet arhanđeo Mihel!) 20.36 sati E baš je naišao i uradija Isusovu ovcu kako spada, ali baš kako spada. A ovo sada dok sam ispružen u 'krpama' bi se mogao osvrnut trunku na evanđelje (utorak). ... Zvoni mi ona Izajijina koju Isus spominje, kaže Gospodin: 'Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene.' A dobro je Gospodin skenirao nas propovjednike. Ne želim se opravdavati - istina licemjer sam. Ali teško je tomu izbjeći kad si javni djelatnik. E da ne zaboravim jutros mi je bio duhovnik p. Batinić a kao pokoru za grijehe večeras ću izmoliti Gospinu krunicu uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo nek ti se ove riči uklešu u pamet i srce: vojnik Kristov je čovik od komada!' Dostaj mi se dide sitit tebe i odma znan kakvi mi je bit.

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis tako otvorena i slobodna. Svakom kažeš šta ga iđe. Ma isto da kušaš bit zaru opreznija. 'Lujo ja dala svoje srce dragom Isusu pa štaj u srcu toj i na vani.'

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2021., ponedjeljak


Naš svijet ne propada zbog nedostatka znanja, razuma i moći, nego zbog pomanjkanja ljubavi.(Phil Bosmans)

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Majko i sv. Josipe, čuvajte nas i branite svaki čas! Volim vas! Bogu predajem sve nas.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.59 sati Ma to mi došlo... A onda sjetim da je krunica Božanskog milosrđa na HKR. Bila je i za pravu riječ o prazavičaju Svilaji. E bija sam mali ni anko nisan u školu iša. I ka mali Vlaj pazija san ovce na Svilaji. I tamo negdi kraj Prsine babe Neke ujde me zmija šarovka otrovnica. I štaš' sad? Svilaja je lipa ali ambulanta je u Ogorju. I baba Dota mene uprti na leđa i vrcon u Ogorje. Kako'š do Muća? Jer tamo su doktori za zmije. Providnost dade poštara Jalu sa motorom. I Jale sa mnom na Muć. Ovi iz Muća daj to za bolnicu. I onda su prebacili u Sinj u bolnicu. Gdi sam osta dvadesetak dana jer me ujla šarovka na Svilaji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Djevice predivna da nam je biti kao ti. Kakvi u srcu takvi i za vidjeti, ništa ne skrivati. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Ha, mogu i danas prepisat iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Bogu hvala što mi je i danas jednako dobro kao i svaki dan od kad znam za sebe.' Ahu ona tužna vremena kad nisam bio u komi, ali nisam imao sebe, uhhh... U biti to je najaljući križ ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kad nemaš sebe. Nisi u komi a nemaš sebe. Shvaćam zašto je Alkarica pustila suzu na Isusovu ovcu. ... Aha, bio je i danas strah i trepet za svaku nevaljalštinu i zlo. Djeluje kao kraljica naša časna sestrica kad uzdigne križ Kristov smjesta svaka zloća onemoća. A beštija korona drhti kao prut. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Od svega staroga najvažnije njegovati staru tradiciju: Svaki dan ugledaj novo lice Krista!

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Lift spušta našeg krepostima urešenog med. teh. Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad ovca u karijoli na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ha, ima ono što sam od života u ovoj 'plačnoj dolini' očekivao. Znam naša je domovina na Nebesima. 10.30 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da će poslije doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.57 sati Oh Gospodine hvala Ti za sklad, red i disciplinu. Sve to me hrani i ozdravlja. Samo uz to mogu slobodno biti svoj na svomu. Sa svojima se baviti svojim poslom. A posao Isusovih ovca je prije svega i nada sve činiti sve na veću slavu Božju. Imati svakodnevnu svetu misu. Na kojoj ću i danas prostrt sa karijolom pred Gospodinom reći: Primi mene i sve moje u srcu, učini nas sretnima i pomirljivima. Primi sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti si mi dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer Tvoje ljubavi uvijek sam žedan. Amen!
- Pater Luka, da li možeš služiti svetu misu s nakanom da mom sinu … i snahi … Bog podari dijete. Od srca …
- Može sad u 10 sati će biti misa za njih. Od srca p. Luka

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Darko Tolić - Ljubav


Gospodine, daj mi snage da radim sve što od mene tražiš. Onda traži od mene što hoćeš. (Augustin)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da li je nečija duša prošla kroz vatru božanske ljubavi, to prepoznajem, ne po načinu kako govori o Bogu, nego kako govori o zemaljskim stvarima. (Simone Weil)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.38 sati Hajmo, odradimo i ovaj dan (ponedjeljak, 8. 2. 2021.). To znači iz događaja i susreta u ovome danu odčitavajmo govor Božji. Gonetajmo, tražimo, što je volja Božja? Ona je za svakog sveta stvar. Da bi brod našega života doplovio u luku za nas pripravljenu. Prepustimo Gospodinu kormilo i samo s pouzdanjem recimo: Vodi kud hoćeš me Ti Isuse Kriste Bože moj! Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam letjeti na krilima Duha Svetoga: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli běli!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže: Koji god bi dotakli Isusa ozdravljali bi. Haj dotaknimo i mi s vjerom Isusa i realizirat ćemo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.7 sati I večeras (nedjelja) sam načinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo koji: '20.00 sati Baš mi mob signalizira da me netko traži. Kad tko? Ono stari Rađa (tatica). E stariji je to čovjek, za koji dan će napunit 88 godina. Priča klasika: 'Kad ćeš prohodat? Znaš li da si već stariji čovjek?' Kažem da se bavim svojim poslom - a za to mi nisu potrebni koraci. I onda ono njegovo nezaobilazno: 'Kaži šta ti triba da ti pošaljem?!' Meni poslat koji sam s ljubavlju odabrao zavjet siromaštva. Kuću, zemlju i ostalo ostavi sestrama. Imaš tri kćeri svakoj po jednaki dio. Tako da ponosni budemo na tebe - svakoj kćeri je ostavio isto. Vjerujem da bi tada radosno ugledao lice Božje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša se smiri tamo di je srce....Ogorje u mom srcu (facebook Ogorja)

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 2. 2021. Gospodine danas se spominjemo svete Skolastike, djevice. Imendan još imaju i: Sabina, Zora, Sunčica. A jer smo 5-tom tjednu kroz godinu, danas u utorak u evanđelju slušamo kako si odbrusio onim zavrnutim farizejima i pismoznancima, koji su zamjerali Tvojima što se ne drže običaja starih. Rekao si im: 'Dobro prorokova Izajia o vama, licemjeri, kad napisa: 'Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene.' ... Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.' Ah Gospodine Ti znaš da smo Tvoji, i da bi za Tebe sve učinili. Ali i nas zbunjuje kako razabrati Tvoj glas živi Bože u šumi svega što se predstavlja kao mjerodavno: i drevne narodne predaje, i profesori, i suvremeno, i nešto otkačeno što se predstavlja kao mjerodavno. Molimo Te da činimo onako kako ćemo potvrđivati da smo Tvoji Isuse Kriste Bože naš i da Tvoji želimo ostati dovijeka. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 1-13)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati Jel' ova ura - ista priča: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku neću sad nego za koji tren kad me njegovateljica Jadranka prebaci za motomed đinasticirati. A to je vrijeme za legalnu uradbu večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Za to uradit kako spada valjalo bi se trunku osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak) 18.17 sati Đinasticirajući (na motomedu) kad sam pogledao evanđelje kazat ću što mi je zazvonilo: 'Koji god bi se dotakli Isusa ozdravljali bi'. Pa ovo je fantastično! I što je fenomenalno to je moguće i nama. Hajmo vjernicě bgci idemo i mi dotaknuti Isusa. Sigurno 100 % Ga dotakneš snagom vjere. Kao da je Isus problem dati da Mu ovca promiga. Pravo za reć ne znam da li da to želim ili ne želim? Znam komotniji je život bez karijole. Ali znajući kako vrijedno djelo za život Crkve Kristove karijolom podupirem - neka je. Ne dirajte mi karijolu.... Rekao bi Škoro… Tko zna ah nitko ništa ne zna... Samo zna Krist Gospodin. Zato neka se vrši volja Tvoja Bože moj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide ja mislin da znan misa Krista kralja. Njemuj privažno da se ja vozan u karijoli jer tako podipiren vridno dilo Crkve. 'Lujo unda znaš: duraj, duraj pa ćeš u raj.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe baba Jako lakoj bilo sveton Petru i društvu dotaknit dragog Isusa kad je bija s njimon! 'Lujo al' nemoreš ti? Evo sad ćemo Gospinon ružarjon to učinit.'

- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.02.2021., nedjelja


Ljubav ne poznaje granice rasta, jer je dio beskrajne ljubavi koja je Duh Sveti. (sv. Toma Akvinski)

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U srcu Zagore Ogorje podno Svilaje gore biser je kršne Zagore. Bljeska Ogorje bljeska Alkarica. Starije je al' Alkarica je draža. Ljepotu Dalmaciji su dali stari Ogorani Dalmati, al' po Alkarici nam se domovina zlati.

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.09 sati 'Trči vrime cvili maška ća jubav pusta siromaška...' Eh kantaduri iz Dalmacije. Nedjeljno poslije podne odmiče, njegovateljica Jadranka je kavu donijela. Svi moji su sa mnom u srcu. Nazvao sam svoje u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula potekla i tekla i tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin pridiže ponizne, zlotvore do zemlje snizuje. Ps 147

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice draga, Gospe Sinjska mila kaži da i mi jer smo vjernici, vjerom možemo blizu biti Isusu kao ti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati Ha, pa ipak je to blagoslov kad se slobodno, jer to želiš na nešto prisiliš - to te oslobađa kad nešto učiniš makar ne zbog vlastite ugode. U toj težnji da za slobodom od vlastite ugode i danas sam sebi rekao: red je red! I učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ah a što? Normalno, skroz normalo živim svoju odabranu ljubav. Redovnički đir ide 'sve u šesnest'. ... Aha, je bila je naša pastirica s. Natalija i u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov i time odaslala poruku svakoj nevaljalštini, zloći i koronavirusu: Ima da te nema! Biš' ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, da se dotaknem bar skuta Isusove haljine! Vjernik si? Onda se stvarno dotakni Isusa - vjerom!

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati E da ne bih predbacivao Isusu: kakav si mi Ti Bog a dopuštaš da Tvoja ovca godinama bude ponižavana u karijoli. Od subraće -sestara - stranaca i tuđinaca. Trunku ću se sabrat i uradit 'Glas iz krpa' Al sve ću to izdurat jer vjerujem da Gospodin ovim duranjem Svoje svoje (mene) izgrađuje Crkvu koju zbilja volim i želim da bude kako spada. Ovim duranjem podupirem realizaciju: SPC = RKC = SPC Ti nam Kriste Gospodine ruku daj! 10.53 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) još koju. E malo prije svetu misu nam je predvodio i propovijedao dragi p. Marko Matić kojeg uvijek volim slušati. On to toplo biblijski, razumljivo i ugodno. Ma još bi htio kazat da sam 100% siguran da vožnjom u karijoli podupirem važno djelo u životu Crkve Kristove. Ha, Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Haa više nego dobro je počeo ovaj dan. Il' zato jer je ovo je dan Gospodnji il' zato jer sam ja Njegova ovca. Kako god! Sad je središnji događaj svega i sviju. Na svetoj misu ću reći Gospodinu: Primi me ovakvog kakav sam. Kakav god da jesam Tvoja ovca sam. Primi sve što imam, jesam i znam - ono što valja Ti si mi dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KAKAV JE TO BOG?, 5B Mk 1, 29-39 Palma, 9. veljače 2003.


U jednom afričkom selu pozvali misonari kolege doktore teologije da održe predavanje. Čim se za to pročulo, narod nahrupio noseći pred njih svoje bolesnike. Doktori se našli u neprilici, i stali objašnjavati kako oni ne liječe, već drže predavanja. Ljudi su ukom odmahnuli i razočarani se pokupili komentirajući: «Kakvi su to doktori kad ne liječe?" Ista stvar se dogodila Isusu. Nahrupili bolesnici, a ono ništa. On kupi stvari, i poziva učenike: «Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta da i ondje propovijedam!» Zacijelo su mogli čuti za sobom komentar: «Kakav je to Bog koji ne ozdravlja?» Nisu ga susreli jer su ga zbog krivih razloga tražili. Došli su po ono što oni trebaju, a ne zbog onog što im je Isus došao dati. Nije ih zanimao on, već korist od njega.
Isus donosi ozdravljenje srca. Poziva na pomirenje s Bogom i ljudima. Donosi nam Kraljevstvo Božje, i poziva da njega najprije tražimo a sve drugo će nam se nadodati. Kad smo ozdravljeni u duhu, tad i fizička bolest gubi svoju težinu; ostvareni su preduvjeti da i nestane ukoliko je to na veću slavu Božju.
Ta toliko tražena formula za ozdravljenje, opisana je upravo u evanđelju. Nakon bogoslužja u sinagogi učenici ne ostavljaju Isusa – već ga vode k sebi kući. U ozračju tog zajedništva i gostoprimstva događa se ozdravljenje. Upravo je to ono što bismo trebali činiti odlazeći s mise. No, ne tek sebe uvjeravati da Isusa nosimo u srcima, jer počesto je to tek fraza. Za ne propustiti priliku, povedi nekog s kim sjetiš u klupi danas sebi na ručak. I vidjet ćeš: u tom zajedništvu i gostoprimstvu doživjet ćeš čudesni božji zahvat.
Primijetimo, Petar i ukućani upozorili su Isusa na bolest punice. Ne stoji, dakle, ona anegdota da je Petar tri puta Isusa zatajio jer mu je ovaj ozdravio punicu. Po njihovoj ljubavi Božja ljubav je došla punici. Naše suosjećanje s našim bližnjima, osigurava put Božjem milosrđu da dođe u njihove živote. Dobro koje želimo svojim bližnjima, Bog će im dati po našoj žarkoj želji. To je bit posredništva milosti.
Isus joj pruža ruku, i ozdravlja je. Pružanje ruke ima ozdravljujući učinak. Imajmo to na umu dok danas budemo pružali jedni drugima ruku na mir. Petrova punica nakon što je ozdravila, evanđelje kaže: posluživaše im. Čini ono što i Isus čini.

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Propustite li molitvu zbog služenja siromasima, ništa niste izgubili, jer služiti siromasima znači poći u posjet Bogu. (sv. Vinko Paulski)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.12 sati Hah, hajmo jedno 'Razmatranje uz mnb'. Iskreno se nadam da ću još zeru: hrrr... Ma na vrh glave mi je onih koji koji kad me susretnu mi prognoziraju još tri, pet ili deset godina si u karijoli i onda živiš. Ma dosta mi je toga čekanja - jer živjeti želim odmah. Da sa karijolom odmah živjeti je moguće. E treba znati da ovo nemiganje nije bolest nego stanje jer medicina kaže da je ne moguće da promigam. Zato me odmaraju uradbe meštra Spliće - taj me radi ne nadajući da će me ikad promigati. Ha, a što? Tko me ovakvog voli nek izvoli a tko neka ide... (gdje mu je mjesto) Samo znam prvi korak u ovaj dan (nedjelja, 7. 2. 2021.) biti će Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam letjeti (kao ptica Nebeska) : HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Poučak Petrove punice (knev 5b kg)


Poučak Petrove punice: Čim ju je Isus ozdravio od ognjice ona kaže hvala Isusu, tako što se brine se za potrebne (poslužuje ih) (knev 5b kg)

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako dragi Isus je ozdravija Petru svekrvu. Zatoj se brigala za druge. A zašto se ti brigaš za mene? 'Lujo da ti ne pričan štaj za me učinija dragi Isus.'
- O draga, mudra moja baba JakodOOO9
Malo riči sve mi kažed

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čim je Isus ozdravio Petrovu punicu ona se odmah brinula za druge. Imajući na umu poučak Petrove punice realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati A evo što sam večeras (subota) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Poučak Petrove punice'. Eto tako bi se s najmanje riječi mogao izreći sadržaj evanđelja (nedjelja). Žena čim je shvatila da je besplatno od Gospodina ozdravljena, nije puno razmišljala nego odmah se brine za druge (poslužuje ih). Vidite ona je shvatila da će njenu zahvalnost Gospodin čuti ako se pobrine za svoje bližnje. Eto iz ovoga se vidi gdje je Gospodin tu oko nas. On je u onom tko je u potrebi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, nauči me ljubiti; nauči me da pomognem braći u jedinom važnom pothvatu: da pronađu Tebe! (Karl Rahner)

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 2. 2021. Gospodine u petom smo tjednu kroz godinu. A danas u ponedjeljak je svagdan. Po riječima evanđelja vidimo kako su svi htjeli biti blizu Tebe. Evanđelje kaže: 'Pošto Isus i njegovi učenici doploviše na kraj, dođu u Genezaret i pristanu. Kad iziđu iz lađe, ljudi ga odmah prepoznaju pa oblete sav onaj kraj, i počnu donositi na nosilima bolesnike. ... I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi.' Hvala Gospodine što si Ti naša sreća, zdravlje i sav život naš. Hvala što si uvijek uz nas. I što Te - zbilja, možemo i mi dotaknuti. Evo jutros ćemo se snagom vjere dotaknuti skuta Tvoje haljine a Ti pomozi nama i našima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 53-56)

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati Ha, i danas (subota) ista priča: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, a gusku neću sad nego kad me njegovateljěca 'Lj' stavi za motomed đinasticirati. A onda ću slobodno, komotno i legalno smjeti tipkuljiti na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Jel' no se za to uradit valja osvrnut na evanđelje (nedjelja). Aha, to je poučak Petrove punice. Koja čim je shvatila da besplatno od Isusa ljubljena odmah je s ljubavlju uzvraćala. Odmah se pobrinula za ukućane i posluživala ih. Eto to je način kako nastaju vrijedna djela. Ono što je učinjeno kao pokušaj da se LJUBAVI - Isusu Kristu uzvrati svojom siromašnom ljubavlju, su vrějedna djela koja traju (Modrave traju već 17 godina!). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo uno šta nosi vojnika Kristova je šta dobro, dobro zna da je bresplatno voljen od Krista kralja.' E dide a kad oreš Ogoranin unda to činiš za Krista kralja?

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako dragi Isus je ozdravija Petru svekrvu. Zatoj se brigala za druge. A zašto se ti brigaš za mene? 'Lujo da ti ne pričan štaj za me učinija dragi Isus.'

- 06:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kad shvatiš sve to od Isusa za tebe besplatno, bezinteresno - onda... (knev 5b kg)


Gospodin ti dobro čini. Ali zašto? Svrha te velikodušnosti je da i ti, svakog tko je u nevolji, pomogneš onolikom pomoću kolikom je tebi Gospodin pomogao. (knev 5b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2021., subota

Glas iz krpa


17.11 sati Ha, pa vidim nije urađen preglednik dana 'Glas iz krpa'. Pa evo sad koji iz web župnog ureda. Fino sjedeći ispred compa u karijoli. Mogu kazat da je i ova subota milošću Božjom bogata. Je korona je tu i ništa od ćakule-bakule sa mojim Pečnik-ovima na Cvjetnjaku. Ali prije podneva je bil arhanđel Mihaeal (za web meštar Splićo i samo tako - baš kako valja je uradija Isusovu ovcu. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah, Alkarice, kraljice i majko, Vlajino draga volim i ja tebe - neopisivo!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju. Ps 23

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Eh kad bi svjesni bili kao ti Alkarice da smo od tvog Sina Isusa jako i besplatno ljubljeni tad i mi kao ti svakog ljubili.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Subota unatoč koroni dobar dan. Uradba meštra Spliće više nego dobra.' ... Eh makar nam nema naše pastirice s. Natalije. Ali uz njegovateljice: 'Lj' i Jadranku pala je Zdravomarije da nas Alkarica (Gospa Sinjska) čuva i kod svog Sina zagovara od svake nevaljalštine i zla. A da beštiju kornu izbaci iz svete Hrvatske. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ti Krist Gospodin u svetoj misi daje Sebe jesti i piti - onda zbilja moraš bolji biti – jer On te boljim čini.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.14 sati Posvršavao sam web župne pastoralne posliće. Sad prije svete mise trebao bi doći meštar Splićo. Trunku uradit Isusovu ovcu, sveta misa - pa uradba kako spada. Evo reći ću sad što ću kraj oltara reći Gospodinu: Primi sve što imam, jesam i znam. Ono što valja Ti si mě dao. Sad mi daj još samo Sebe u svetoj Pričesti - jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Baš sam učinio prvi korak u ovaj dan (subota, 6. 2. 2021.). Bila je to Gospina krunica uz HKR. A sada samo nastavljam kroz sve događaje i susrete u danu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častit. I dan učiniti ljepšim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko je zaljubljen u Boga ne očekuje ni korist ni nagradu, želi jedino u svemu izgubiti sebe - iz ljubavi prema Njemu. (sv. Ivan od Križa)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.19 sati Dobro je! Duhovnik p. Batinić kaže da će me moći odriješiti od opačina i grijeha sutra (subota) ili u nedjelju. Hvala Bogu za subraću tako spremne da pomognu ugroženom! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka hvala vam za sve vaše poruke, želim vam obilje Božjeg blagoslova uz puno pozdrava i bon *131*…#
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molim te nemoj ovo da prekineš (ovako su mi prosledili)
MOLITVA SA OSTROGA
"BOŽE UĐI U MOJU KUĆU I ODUZMI SVE MOJE BRIGE I BOLESTI I BDIJ NADAMNOM I NAD MOJOM PORODICOM. U BOŽJE IME, AMIN." Veruj! Ova molitva je toliko moćna, nešto dobro će ti se dogoditi. Nešto što već dugo čekaš. Stani na trenutak s onim što radiš i pošalji ovu Molitvu na adrese pet svojih prijatelja kojima veruješ. Sad gledaj ono što ON može!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni kad je Isus vidio da su se Njegovi naradili. Kaže im: Hajdete u osamu i odmorite se!' Realizirajmo: SPC = RKC = SPC I odmorimo se! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Postoji samo jedan grijeh koji Bog ne može oprostiti, a to je onaj za koji ne molimo oproštenje, onaj koji ne priznajemo kao grijeh, onaj koji mi sami opravdavamo. (Emilien Tardif)

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati A evo koji sam zapis olovkom večeras (petak) učinio u blok (za spas rukopisa) : 'Huh, večeras? Može o spontanoj molitvi dok sam brevijario svoje redovničko: 'Gospodine učini da Te seka Iva zavoli tako snažno da ne može bez Tebe.' E to mi je rođena sestra jako izgrađena osoba. Stanuje kraj Gospe od Otoka u Solinu. A još sam u blok napisao: 'Onaj tko ima normalan kvocijent inteligencije zna da kruh kada se zamijesio treba sačekati da uskisne da bi ga pekao.' Ne bih sad o tome što me potaklo na to. Samo ću reći meštar Splićo koji me najbolje urađuje od svih, kaže da ne zna hoću li uopće ikad profunkcionirati? Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi svoje ruke. Imaju li ožiljke od darivanja?
Pokaži mi svoje noge. Jesu li ranjene od služenja?
Pokaži mi svoje srce. Jesi li ostavio mjesta za božansku ljubav? (Fulton Sheen)

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 2. 2021. Gospodine, danas u petu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja nam skrećeš pozornost da svaki izraz dobrote ima svoj razlog. U evanđelju slušamo da nakon što si Petrovu punicu ozdravio od ognjice. Ona odmah 'poče posluživati', dakle brinuti se za ukućane. Shvatila je da si joj iskazao milost da ona tom milošću obdari braću i sestre koji su u potrebi. Ne daj molimo Te Gospodine da budemo slijepi za valove Tvoje dobrote. Daj da shvatimo da je razlog tolike Tvoje velikodušnosti da pomognemo svakom u potrebi kog susretnemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 29-39)

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Bogu hvala što i večeras (petak) mogu kazat: baš utrnuo comp, srknuo jogurtić, guska ništa... I sada čekajtći meštra Spliću da me uradi kako spada krenut mogu sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A to znači valjalo bi bacit oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Ej ma vidi ti ovo društvo oko Isusa imalo je svoga šefa. Isus je njihov superior, poglavar, šef. E ali i pravi, stvarni prijatelj. Između njih nije bila veza: povlašteni - potčinjen. Nego veza pažnje, brige, ljubavi i služenja. Kad su apostoli rekli sto radili i kad je Isus vidio da se naradili, pun razumijevanja i brižne ljubavi kaže: 'Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.' Ma kako te ne voljeti Isuse?! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A dide na vojnika Kristova na spada da radi prikoviše ki ti. 'E Lujo al' spada da se odmara radeći. A to će moć akoj uvik prid licem Krista kralja Boga svog.'

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo, vidin tis uvik zaokupljen. Voliš radit a dragoj ti molit. Biće dobro da naučiš radit moleći.' Baba Jako sad ću zobat kukuruz štas' mi ispekla uz Gospinu ružarju.

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.02.2021., petak


- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'O Gospe Sinjska, Djevo sveta ti si Alkarica moćna, i utjeha neizmjerna...' Časte te puci širom svijeta. 'Pomogla ti si svome puku kad'no pod Sinjem bjesnio boj.' Pomogla ti si ovci svoga Sina kad'no raspinjana bila. Svojom suzom neizmjernu utjehu dala. Ah, tih tvojih par riječi su isto kao i one tri slatke riječi: ja te volim! I ja tebe: neopisivo!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Vlajino draga, Gospe Sinjska mila odmora duši nema kao pred oltarom tvojim krunicu izmolit.

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.43 sati Prepisa ću iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Fale nam dobri ljudi! Sutra će falit naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko.' E a šta'š kad uzmanjka dobrota ljudi, one koje imaš mrzit ne smiješ - ono što ti preostaje da ih smireno podnosiš. ... A je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov. Pred kojim svaka nevaljalština i zloća uzmiče i vapi: 'Ciju, ciju nemoj me bit ću dobra, ciju, ciju...' A beštija korona se sprema zavući u svoju mišju rupu! Aha, opasna je naša časna sa križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Ps 27

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej na odmoru si i ne umaraj se ljenčarenjem! Učini sve da angažiraš fine strune duše - čitavog sebe prostri pred Stvoriteljem svojim. Koji dobro zna sve o tebi, tvoj je prijatelj – ljubav tvoja i odmor tvoj!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.55 sati Ajuu... Lipo li je lipo li je... Ma divota od života! Sve mi cviće cvita - šta bi rekla baba Jaka. A kako nije - kad je?! S ljubavlju odabrani redovnički đir i danas ide 'sve u šesnest'. Jesul' bile jutarnje ceremonije... Bili smo na svetoj misi (terapija No 1). Pa sam bija učinit posa. A sada đinasticiram (na motomedu) i tipkuljim na mob 'Glas iz krpa'. Ma kažem vam živjeti se da kad znade kad je što. Ali i trpjeti se da kada znaš da time podupireš ono što voliš. Ha, odo ja u svoja razmatranja… A valja kazat da danas radosno iščekujem kad će dolepršati arhanđel Mihael (meštar Splićo), i uraditě Isusovu ovcu baš kako spada. A na te ovce spada da budu urađene potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati Ma haj, pusti čamac taj i sve poslove jer Gospodin zove te na feštu kakva spada na tebe ovco gladna. Na svetoj misi reći ću Gospodinu: Primi moje grijehe a daj mi svoje oproštenje. Primi sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti si mi dao. Sada mi još u svetoj Pričesti daj Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.54 sati Evo kako je to išlo jutros (petak, 5. 2. 2021.)? Otvorim okice spreman da se obratim vama, svojim web župljanima. I da vidim kojim riječima bacim oko na današnje evanđelje. Pa se sjetim da bih morao sa svojim duhovnikom p. Batinićem učiniti ćakulu-bakulu i zamolit ga da me odriješi od opačina i grijeha. To zato da ne bi imao onakve pričine kao opaki Herod. Ha nazvat ću ga da navrati, počevši od danas. Ha, pa čujte jedan minimum duhovne higijene se mora imati. Prvi korak u ovaj dan bit će za koji minutić. A to je Gospina krunica uz HKR a onda nastavim letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Protuslovlje je vjerovati u Boga i biti pesimist. (Alojzije Stepinac)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čuo sam da su 18-tog konklave SPC. Haj molim te daj da bude onaj koji će se složiti da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što dobije onaj tko odbije križ? Povećava njegovu težinu. (sv. Alfonz Liguori)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 2. 2021. Gospodine danas 6-tog veljače se spominjemo svetog Pavla Miki i drugova, mučenika. U evanđelju slušamo kako su se Tvoji apostoli okupili oko Tebe i izvijestili Te kako im ide posao na koji si ih poslao. Gospodine Ti im jesi dao posao - bio si njihov šef. Ali odnos među vama je bio nešto drugo od: povlašteni - podčinjeni. Vaš odnos je bio prijateljski. Zato si im rekao: 'Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.' Molimo Te i za naše poslodavce da shvate da im je to povjerenje iskazano jer se od njih očekuje da njihov odnos prema povjerenima bude evanđeoski. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 30-34)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sve poteškoće u molitvi izviru iz jednog uzroka: iz toga što se moli kao da Bog nije prisutan. (sv. Terezija Avilska)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A evo što sam večeras (četvrtak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Aha o riječi-djela i o milost-nemilost'. To sam u blok napisao natuknice koje bi volio razviti u ovom večernjem 'Razmatranje uz mob'. Ono 'riječi-djela' je refleksija o uradbama meštara (fizioterapeuta) kroz sve godine ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Svi oni su manje-više svoj posao radili profesionalno. Radili su me i sa akademskim naslovima. Svi oni su velikodušno obećavali još samo toliko i toliko. Jedini koji otvoreno govori da ne zna hoću li uopće ikad profunkcionirati, a koji je bez akademskog obrazovanja, najbolje me urađuje. Zato jer su njegove uradbe potpune i cjelovite. A već znate da je to arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo). A ono drugo: 'milost-nemilost.' Naime opravdano se javlja pitanje jel' kroz ove godine raspetosti (RBK) snažnije izražena milost ili gnjev Božji? Znam zvuči apsurdno, ali zahvalan sam Gospodinu što me je našao dostojnim spustiti do dna patnje, boli, poniženja jer to je vrelo uzvišenih milosti. Ej hej meni je Nebo dalo mig po mojoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) da ću sigurno profunkcionirati. Zato definitivno vrijedi: za primiti milosti kojim me je Nebo obdarilo trebao sam raspet (RBK) biti. Iskreno, sretan sam kad mi je nepodnošljivo teško jer znam da podnošenjem toga izgrađuje nešto vrijedno za Crkvu Kristovu. Haj, zdravi ě veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dva su draga mjesta uz gore. Ogorje i Međugorje. Jedno o gorama, drugo među gorama. Obadva su Hrvatska - katolička. Sveti su im Isus i Marija: HVALJEN ISUS I MARIJA!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma znaš dide cija život ću pantit uni tvoju: živi i radi časno i pošteno i samo naprid. 'Lujo toj ti je vanđelje Kristova vojnika.'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo znan da nije lako. Al' volila bi da uvik ostaneš tako iskren i pošten jer kad si taki iskreno i čisto ljubiš.' Baba Jako oćemol' Gospinu ružarju.

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2021., četvrtak


Sveta Veronika (Veronica, Berenice), pobožna žena iz Jeruzalema (po nekima iz Cezareje), prema predaji je na putu prema Kalvariji hrabro pristupila Isusu i obrisala svojim rupcem krv, znoj i pljuvačku s njegova lica. Za nagradu joj je Gospodin uzvratio svojim likom utisnutim na platnu. HIiM

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Budi radost i ponos rodu svom!'


"Ako te otac i majka zaborave, ja – govori Gospodin – neću te zaboraviti nikada!"

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska Djevo sveta tebi hvala zlatno pravilo si nam dala: živi radi časno i pošteno, ljubi iskreno jer sigurno si na strani pravoga Boga - Sina moga. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.47 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ne samo da se dade raspet biti (RBK). Dade se pateći i dobro biti. Kad znaš koje djelo po tvojoj patnji Krist izgrađuje. ... Aha, bila je naša pastirica s. Natalija i kao kraljica uzdigla križ Kristov pred kojim uzmiče svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona podvija repicu vidi da neće moći sa svetošću Hrvatskom na kraj izaći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako je dobro časno i pošteno živjeti. Savjest te ni u čem ne prekorava jer si usklađen sa Kristom Gospodinom.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Lift koji spušta krepostima urešenog Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu. Znači Isus će u svetoj misi okrijepiti ovcu Sobom i ona će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ali to još znači da ta ovca u karijoli na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Što će privesti kraju poslije kad bude đimnasticirala (na motomedu) u sobi. E da valja kazat da će i danas dolepršat 10.38 sati A sada u sobi đinasticirajući (na motomedu) valja kazat da će dolepršat arhanđeo Mihael (za web je to meštar Splićo) koji će Isusovu ovcu uradit baš kako spada. A na te ovce spadaju potpune i cjelovite uradbe. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.01 sati Ne znam kako? Ne znam zašto? Ali nekako mi došlo da sam odličnooo! Ptica sam Nebeska! Točnije Isusova ovca ubava - od Isusa bezrazložno, posve besplatno zbrinuta, osigurana, ljubljena. Ah, ma znam u čemu je ključ ovog raspoloženja. Spoznao sam da svi moramo nešto podnositi, nešto nositi. A meni Svojoj ovčici Isus je dodijelio karijolu da me nosi. Dogodio se sjajan obrat: svatko nosi svoj križ. A mene nosi moj križ (u njemu sjedim). E sad ću na svetoj misi reći Gospodinu: Hvala Ti hvala Kriste što me ovako drag križ dopao. Eto više mi je žao mojih bližnjih nego mene jer oni su ti koji guraju karijolu. I danas primi Gospodine sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti mi dao. Daj mi još samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.02 sati Prvi korak u ovaj dan (četvrtak, 4. 2. 2021.) je upravo bio: Gospina krunica uz HKR. A sada samo nastavim, kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Budemo li to svi činili dan će biti garant ljepši. Po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KAMO DA STAVIM SUZE (Ivan Puljić)


Uzmi križ svoj i sijedi me.
Što tražim od života?
Vidio sam kako patnja ima smisla,
vidio sam kako bolest odgaja,
vidio sam kako bol pročišćuje,
vidio sam kako suze peru grijehe.
Kako sam sretan zbog toga,
jer sam vidio život i vidio Boga.
--
Kamo da stavim suze?
Moru da ih povjerim?
Vjetru da ih predam?
U zemlju da ih skrijem?
--
Suze, kamo ću s vama?
O suze, kamo ću s vama?
--
More je nestalno,
vjetar je nevjeran,
zemlja je tvrda.
--
Na dlanove ih stavljam Tebi
što vjetar zoveš
i more pokrećeš
što zemlju držiš.


- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najveća ljubavna priča svih vremena sadržana je u maloj bijeloj hostiji. (Fulton Sheen)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ukratko: susretneš Gospodina pa se zavolite. Okruni te vijencem ljubavi = sve najdraže ti oduzme a dade obilje Sebe.
- E baš tako, pater Luka!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus Krist šalje ništa ne daje. Samo Sebe - a zar treba što drugo da realiziramo: SPC = RKC = SPC. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na svijetu ima mnogo patnje. Najteže je trpjeti, a ne vidjeti smisao toga. Blago onome koji trpi i zna smisao trpljenja. (Paul Claudel)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 2. 2021. Gospodine danas 5-tog veljače je spomendan svete Agate, djevice i mučenice. Imendan imaju naravno Agate ali i Jagode. A jer smo petak 4-tog tjedna kroz godinu, u evanđelju slušamo o nevoljama koje su snašle opakog Heroda koji je dao odsjeći glavu Ivana Krstitelja zbog plesa jedne žene. Kad si Ti Gospodine Isuse počeo djelovati, to se čulo - pukao je glas. Nečista savjest je opakog Heroda prekoravala da je sveti Ivan kojega je on dao ubiti uskrsnuo od mrtvih. Gospodine Ti nam po savjesti progovaraš. Kad činimo dobro nas podržavaš a zlo prekoravaš. Molimo Te da živimo časno i pošteno mirne savjesti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 14-29)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Evo koji sam to zapis večeras (srijeda) učinio olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ja još imam volje, bit će bolje, bit će bolje!' Ha, to smo kao Kmanski berekini davali sebi forcu kad ni bilo kako valja. To mi je bila na pameti večerašnja uradba meštra Spliće koji je bio u svom izdanju 'prva liga' - ali ja nisam bio baš. Bez daljnjega sretan sam i Bogu zahvalan, što je svog arhanđela Mihaela (meštra Spliću) poslao meni, svojoj ovci. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide ti čudo ni ne jideš. Samo koliko ti je od potribe za nešta uradit. Ti ne gustaš u jilu? 'Lujo vojniku Kristovu je glavno da more činit sve na veću slavu Božju.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Eee baba Jako da tebe ima Oksforda, Grigorijana il' kakva svitska univerza šta merita toliku pamet - svega bi imala. 'Lujo a kaži mi šta ja to niman u mom Ogorju?'

- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2021., srijeda

Razmatranje uz mob17.23 sati Kad se Isusova ovca rodila kao Vlaj - samo ovca, u štalici na Svilaji. Prvo što je ugledala su komaštre na koje se objesi bronzin i stavi nešto za svarit. (Pura i kiselo mliko su specijalitet!) A ispred štalice su bile kamenice za pojit blago (krave, volovi… i magarac Klepo). Ah, gdje su sada komaštre, gdje Livadice sa Svilaje, gdje je najpametniji magarac u Ogorju - moj Klepo? Kaj to pripovedaš?! Oah, sad sam novorođeni Zagorec: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Gospodin ti dobro čini. Ali zašto? Svrha te velikodušnosti je da i ti, svakog tko je u nevolji, pomogneš onolikom pomoću kolikom je tebi Gospodin pomogao. (knev 5b kg)

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska Sin tvoj šalje svoje ne daje ni kruha ni torbe. Al' im što treba kad daje Sebe i svoje - tebe Gospe od svih milosti.

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad bismo htjeli prodati obraz i dušu, danas bismo odmah primali odlikovanja. Ali uvijek nama svima i mora sjetiti one Kristove: 'Što koristi čovjeku, ako sav svijet stekne?' Bl. Alojzije Stepinac

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Evo što sam malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Oj sveti Vlaho budi mi logoped!' Eto tako sam zavapio jutros kod svete mise kad me je 'grličao' p. Marko Matić. A ima pomaka u izgovoru ponajviše zbog glasne molitve Gospine krunice uz HKR ali svakodnevnog glasnog iščitavanja redovničkog brevijara. Ouh, kad 10 godina nisam mogao govoriti i kad sam bio bez pameti - totalno lud. ... A je, je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri uzdigla križ Kristov i odasla snažnu poruku svakoj nevaljalštini, zlu i beštiji koronavirusu: Ima da te nema! Biš' ća od križa Kristova! Aha opasna je naša časna! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"RADIJE BITI KORISTAN NEGO VLADATI!" (SVETI VLAHO)

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!
Ps 103

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- *103*…# pozdravlja vas baba … iz Ogorja
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Od kojih najviše očekuje! Od svojih redovnika Gospodin uzima sve sporedno i daje Sebe u obilju.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Ako je lift - to se zna da njime naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. E ali to znači i da se kreće sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Kaži šta ima? O sveti Vlaho molitve naše čuj. Ma to je baš dobro najlipši grad na svitu čuva sveti Duje. A najvoljeniji sveti Vlaho. Bogu hvala za Splićane i za Dubrovčane. Svi su moji, sve ih volim. 10.40 sati Ha, a sada đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat da će danas dolepršati Božji arhanđel Mihael (koji se na webu predstavlja kao meštar Splico) i uradit Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.25 sati Oah, Ogorje moje me osvaja - bez obzira što sam novorođeni Zagorec. Ehe takve starčadi nigdi ni. I kome more bit lipo kao njihovom mili? Ali znači i to kad je vojska kneza Branimira osamsto i neke crtala lijepu našu. Počeli su od najlipšeg mista na svitu - Ogorja moga. E i danas ću na svetu misu sa dragom Ogorskom starčadi. I reći cu Gospodinu: Primi i Ogorje i Zagorje - primi cijelu lijepu našu. Primi i mene – sve što imam, jesam i znam - ako valja Ti si mi dao. Daj mi još samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bilo je to godine osamsto i neke kad je Ogorkim njivama i krčima jahajuć vojska kneza Branimira crtala lijepu našu. Počeli su je crtat iz najdražeg Ogorja moga.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.14 sati Gospodine ne znam razlog zbog kog sam potaknut nešto reći? Ha, valjda o nedokučivosti putova Tebi predanih? Nitko ne razumje, niti razumijem sam kako me vodiš Ti. Ono što znam i čini me sretnim, zahvatio si u život moj, i htio da znam kamo me vodiš, zanosno kažem: Vodi kud hoćeš me Ti. Veseli me što ću se opet susresti s Tvojim arhanđelom Mihaelom (koji je za web meštar Splićo). Prvi korak u ovaj dan (srijeda, 3. 2. 2021.) bit će Gospina krunica uz HKR - a onda nastavljam: hodati, trčati, letjeti... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Podignite, vrata, nadvratnike svoje, dižite se, dveri vječne, da uniđe Kralj slave! Ps 24

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi p. Luka čestitam ti današnji blagdan i puno te pozdravljam
- Na Ogorskom silu: Ajuu baba Jako kako bi ja volija bit ki ti. Kad buden velki da me tražu ki šta ja tebe sad. 'Lujo niko ne triba nas neg dragog Isusa. Aj ujti Gospinu ružarju.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vanjske okolnosti mogu biti najokrutnije. Kušnje preteške. Gubici neopisivi. Bolovi neizmjerni. Pa ipak se može nutarnja radost i mir sačuvati, ako u Bogu živimo, ako uvijek samo Njega tražimo. (Marica Stanković)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, djelima se Božjim se ne čudi nego divi. Hajmo zadiviti svijet! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.13 sati Evo i večeras (utorak) ću prepisat i novog bloka zapis koji sam olovkom učinio (za spas rukopisa) : 'Kako dobro! Zapis u novi blok, koji je do mene došao samoprijegornom ljubavlju mojih Pečnik-ovih, danas na Svijećnicu, a to je dan kad sam točno prije 40 godina pokucao na Srce Isusovo i još uvijek kucam, da me primi. Kucati, 'knock, knock on the Heaven's door…' Jer svima nam je želja prispjeti u ono prostranstvo 'lipoteee' Srca Isusova. Eh da je bit kao što sam bio one 2003 kad sam poslije 'saobraćajke' treba bit tamo 'gdi je lipooo'. Ali tko bi umjesto mene u karijolu. A ona je nezamjenjivo sredstvo za izgradnju Crkve Kristove. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Preko raspetog Krista sve se promijenilo: tama u svjetlost, smrt u život, prazna osama u puninu blizine, nemoć u moć. (Karl Rahner)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 2. 2021. Gospodine u četvrtom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak je svagdan, kad u evanđelju slušamo kako si svoje poslao na posao i čime ih opremio. Evanđelje kaže: 'Dozva Isus dvanaestoricu ... I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu.' Gospodine dao si im sve jer dao si im Sebe. Uz njih si uvijek. Pouzdaju se samo u Tebe. U Tvoje ime tjeraju nečiste duhove. Hvala Ti za njih i danas su uz nas. Molimo Te čuvaj vodi i blagoslovi svoje pastire koji nas vode Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 7-13)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.16 sati A i danas ista priča: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku nisam ni činio. 18.23 sati E a sada slobodno i komotno s mirom u srcu tipkuljim po mobu đinasticirajući na motomedu. Eh a šta'š kad je arhanđo Mihael (meštar Splićo) zapriječen urađivati Isusovu ovcu kako spada. Valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (srijeda) i reć koju. 'Ali sveti Vlaho samo im je maho!' To Splićanima koji bi htjeli biti u svemu naj. A što evanđelje kaže? Aha to je ono kad se nevjernici čude što sve Isus može. Vjernici se dive čudesima Božjim. Kao što se razuman čovjek ne čudi ljepoti duginih boja nego im se divi. I ovo je važno: divljenje a ne čuđenje rađa zahvalnost. Što je napose važno uvjerenim vjernicima jer oni su zahvalnici - po tome se prepoznaju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš uvik imat na pameti. Kuća Kristova vojnik je onda gdi je poslat. Il' Oksforda, il' Grigorjana...' Il' Ogorje ki štaj tebe dide Krist kralj posla.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuu baba Jako kako bi ja volija bit ki ti. Kad buden velki da me tražu ki šta ja tebe sad. 'Lujo niko ne triba nas neg dragog Isusa. Aj ujti Gospinu ružarju.'

- 06:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.02.2021., utorak


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je bio gol, žedan, gladan, osuđen ... Marija ga je obukla, napojila, slijedila do križa.

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Očišćenja Marijinog ili Svijećnicu, spomen na dolazak Svete obitelji u hram. Tim se blagdanom prisjećamo događaja iz Isusovog djetinjstva, kada su, prema Mojsijevom zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram, da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu. HIiM

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad jedna duša upozna Isusa i iskreno pokloni povjerenje, tada je sve u životu sporedno, nevažno i ništetno. (T. Goričeva)

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice moćna svijet se pita o Sinu tvomu: kako sve to može zar Mu majka nisi ti? Ti majka jesi al' jedina od ljudi dostojna Boga roditi. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati U blok olovkom sam baš napisao (za spas rukopisa) : 'Prijatelji stari gdje ste...' Uistinu sam sretan što imam mnoge prijatelje koji su me svojim životom i riječima upućivali na osobu Krista Gospodina u kog se u svemu i uvijek mogu pouzdati. ... A je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri rukama uzdignula križ Kristov. A svaka nevaljalština i zloća u jedan gla: bježmo od časne koja grli križ Kristov – opasa je! Beštija korona zapomaže: Ajme meni! Satrt ću onog tko me uputi na svetu Hrvatsku! Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ma haj, čudiš se tomu ko purica dreku. A ne shvaćaš da je Isus Krist svemogući Bog!

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati O hvala Ti Bože za ovaj sveti dan. Hvala Ti i našeg krepostima urešenog Anđelka koji baš liftom spušta karijolu s ovcom. A ovo je ono pravo vrijeme za početak preglednika dana 'Glas iz krpa'. Kojega ovca u karijoli tipkulji na mob. 'Živi se od mora, mriža i uza... More naše plavo sve nam želje znaš... Ah, 'osamdesete' i 'vjerkač' u Palmi, to su godine u kojima je p. Nagy učinio dubok i velik biljeg u životu ovce. Sjećam se kod p. Nagy-a je bila prva ispovijed (11. 4. 1981.) u Odri. A u Palmi prva sveta pričest (18. 4. 1981.) od biskupa Škvorca. Krizma u Zagrebačkoj katedrali (20. 6. 1981.) od kanonika Pukeca. ... O je 'jer osamdesete su bile godine...' kad u Moši (s.d. Moša Pijade) slušalo se Azru a u Palmi (BSI u Palmotićevoj) pjevao: 'Hoćemo Boga...' 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.12 sati O je, davno je davno bilo to kad smo se u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Eh prijatelji Logaraušić, Lozo, Cvitko, Ljerka... Ima 40 godina da smo se našli. Oah idem sada na svetu misu sa svim njima Palmašima iz 'osamdesetih'. I reći ću Gospodiu: Primi nas sve ovakve Ti znaš kakvi smo. Znaš i to da Tebe beskrajno ljubimo. Hvala Ti Gospodine za sve njih po kojima si mi otkrio lice svoje. Želim biti Gospodine samo Tvoj, Tvoj… i ničiji drugo. Primi sve što imam, jesam i znam - sve što valja Ti si mi dao. Daj sada u Pričesti Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Život je dug i pun poteškoća. Ako ih želimo savršeno podnositi, uvijek se moramo prisjećati kako ih je podnosio Krist, naš uzor. (Sv. Terezija Avilska)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati 'Kandelora zima fora!' Rekli bi oni Dalmoši. Evo učinio sam prvi korak u ovaj dragi dan (Svijećnica - utorak, 2. 2. 2021.) Baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. 2. 2. 2021. - 2. 2. 1981. Aoh jel' to danas ima 40 godina... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, molim te shvati mi smo: isti, isti, isti... (dogmatski). Stoga te molim prihvatimo se realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 2. 2021. Gospodine danas 3-ći veljače liturgijski je svagdan ali se može, rekli bi naši Dubrovčani faštati i sveti Vlaho. Imendan imaju: Blaž, Vlaho i Tripun. Danas imamo i obred 'grličanja' kad se čuju riječi: 'Po zagovoru svetoga Blaža biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakoga drugog zla.' Gospodine to Te upravo molimo, oslobodi nas svake nevaljalštine i zloće što nasrće na nas. Osobito Te molimo obuzdaj ovu divljakušu koronu. Daruj nam svoj mir koji si obećao svojima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 1-6)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati A i večeras ću stići reći: baš sam comp utrno, jogurtić srknuo, gusku nisam ni trebao činiti. A svaki čas bi trebao dolepršati arhanđel Mihael (za web meštar Splićo) Pravo za reći ne znam hoće li me i danas uraditi kao svaki put: potpuno i cjelovito. Ali dalo bi se naslutiti da će uradba biti baš kako valja. 20.03 sati E sad iz 'krpa' mogu kazat bila je baš kako spada. Eto krivo mi je što sutra (utorak) ima neodgodivu zapreku pa me neće moći urađivati. Ali hvala Bogu za moje Pečnik-ove koje su kupile motomed na kojem ću đinasticirati. Ha, prepisat ću iz bloka zapis koji sam večeras učinio (za spas rukopisa) : Sutra (utorak) je Svijećnica. A to je važan dan za Isusovu ovcu. Onih godina dok je bila samo ovca. Vozajući se noćnim tramvajem sa nekog tuluma, naravno bez karte. Kad kontrola! A ovca spretno i okretno iskoči iz tramvaja. Baš blizu Palme (BSI u Palmotićevoj). I tamo susretnem znanca iz studentskog doma Dragana Logarušića. A on meni: Pa mogao bi s nama na 'vjerkač'. Tada 2. 2. 1981. sam prvi put došao. Primio potrebne sakramente. I od obične ovce postao Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Jel' ti znaš dide daj Ogorska starčad biserje duše moje. S ničin se neda platit šta san naučija od tebe, babe Jake, dida Trumana i dida Španjušića. 'Lujo sit nas se kod oltara.'

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako menij draže sidit s tebon uz vatru nego bit berekinin isprid Brista. 'Lujo tribaš znat daj tebi bit s njimon. Evo stavit ćemo ji sad u Gospinu ružarju.'

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2021., ponedjeljak


Ju te san se zajubija
Druge ne bi poželija
Cesarica da bi bila- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Sretan je onaj tko uz tebe odrastao Alkarice, majko i Vlajino naša. Mi smo svoji tek Svilaja nas dijeli. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Molim vas pater Luka uzmite u molitve jednu mladu ženu, silno pati. Gluha je, operirana, sama je bolnici zbog Covida i ponovno joj se aktivirala psihoza uslijed šoka. Na psihijatriji je. Majka moli za duhovnu potporu. Na rubu su snaga.
- U molitvi je! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Brigitu Irsku (Brigid, Brigit, Bridget, Bridgit, Brid, Bride) ili Brigitu iz Kildarea, omiljenu irsku zaštitnicu, redovnicu i osnivačicu mnogih samostana. HIiM

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O, kako je velika, Gospodine, tvoja dobrota, koju čuvaš za one koji te se boje, koju iskazuješ onima što se tebi utječu na očigled sinovima čovječjim. Ps 31

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati Evo što sam baš napisao u blok olovkom (za spas rukopisa) : 'Veljača? Koje milosti očekujem od nje. Samo, samo da potraje kako je bilo u mjesecu kojeg smo ostavili.' Gledaj, a što? Osim miganja svega imam. ... Gospodin je Pastir moj koji nam šalje našu pastiricu s. Nataliju. Koja se briga za nas starčeke, krijepi duše naše. Aoh, kad ona u kraljevskoj maniri uzdigne krž Kristov svaka nevaljalština i zloća se pokrije ušima. A beštija korona kad vidi križ Kristov u rukama krhke pastirce: panika, uzbuna i krik: Neee! na mene križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Mislim da bi moglo ići pod blaženstva: Blaženi oni koji su odrastali uz one koji su života imali, živjeti ga znali i njime hranili onoga tko imao sreću odrastati uz njih.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati Ha, znam u problemima treba vidjeti potrebnu kušnju na putu da savršenije uzljubim Gospodina. Tako razumijevam ove problemčiće sa slanjem sms-poruka. Ha, to znači valja se pripremiti ovo pješke prepisivati na comp za staviti na web župu. Ali Bogu u ruke. Već će mi moja Alkarica to nekako sredit. A ovo tipkuljim na mob đinasticirajući (na motomedu). I kaži šta ima? Ima život na krilima Duha. Tu i tamo sitni problemčići-izazovi. A pred večer će doci arhanđel Mihal, koji se na webu predstavlja kao meštar Splićo. A Isusovu ovcu neizostavno urađuje baš kako spada. 11.04 sati Aleluja, aleluja! I ovaj put sam bezrazložno voljen, voljen od Gospodina. Uspio sam poslati priređene tekstiće sms-om za web župu. A to je Isus učinio za mene svoju ovcu - na intervenciju moje Alkarice. Ah, milost je biti Isusova ovca sve ti daje Isus i Alkarica. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Trči vrime, letiii - fijuuu... Ej zamisli već smo u veljači ove godine koja kao da je jučer počela. Aha to su dobri znaci. Ako trci vrime znači živi se sadržajno, punokrvno - živi se kako valja. Ah pa da Isusovu ovce po čitave dane (p.s. i noći) hvale i slave Gospodina. Imaju svaki dan svetu misu. Na kojoj govore Isusu što im je na srcu. I danas ću reći: Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Ono što valja si mi Ti dao. Daj mi još danas Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Cijeli život živimo samo zato da susretnemo Isusa. (Romano Guardini)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.45 sati Do-bro ju-tro Hrvat-ska! ... Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Jooo... Ah, kad netko na ovu iskrenu želju kaže: 'Što ti imaš s nama? Znamo te ptico - kukavico, smutljiva... Eto takvima Krist Gospodin kaže: 'Umukni! Iziđi iz tog čovjeka!' Ma pustimo takve. Bavimo se svojim poslom. A to znači čitav ovaj dan (ponedjeljak, 1. 2. 2021.) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. I dan će garant biti ljepši. Prvi korak bit će Gospina krunica uz HKR a onda nastavim let. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, hajmo učinit posve Božju stvar. Onome tko bi se protivio realizaciji: SPC = RKC = SPC slobodno reci: odlazi od mene crni vraže! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gdjekad se kaže: 'Bog kažnjava one koje ljubi'. Nije istina. Za one koje Bog ljubi kušnje nisu kazna nego milosti. (Sv. Ivan Vianney - župnik Arški)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.11 sati Pogledao sam tv-dnevnik, pa sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Haj reci nešto odokativno? Ma pusti to hoće-neće. Gospa Sinjska, moja Alkarica nije lažljivica. Sto pak znači u 'punini vremena' 100% funkcioněram. (p.s. Baš mi se svidjelo ono 'odokativno'!) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 2. 2021. Gospodine danas u utorak, drugog veljače je blagdan: 'Prikazanje Gospodinovo - Svijećnica'. U Dalmaciji se kaže Gospa Kandelora - zima fora'. Ali premda je Svijećnica zima se još ne da. Evanđelje kaže da su na Svijećnicu Josip i Marija donijeli dijete Isusa u Hram zbog obreda. Spominje se i dvoje starčadi: starac Šimun i proročica Ana. Koji su svima pričali o Tebi Gospodine. Tako je lijepo znati Isuse da se u Tvoj prebogati život utkalo i ovo dvoje starčadi. Molimo Te daj da shvatimo da su djedovi i bake osobiti znaci Tvoje ljubavi i neka se u našem domu uvijek nađe mjesta za njih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 22-40)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.04 sati Bogu hvala što sam ovu nedjelju hvalio i slavio Gospodina kako spada. A i još ću samo sam htio reći da sam bas comp utrnuo, jogurtić srknuo, a i gusku sam učinio. I sad ću đinasticirati (na motomedu) 18.16 sati Baš je njegovateljica 'Lj' stavila Isusovu ovcu u položaj (motomed) sa kojeg može legitimno tipkuljiti večernje 'Razmatranje uz mob'. O čemuj'no evanđelje (ponedjeljak)?... Aha to je o smutljivcima, diverzantima. O onima kojima smeta govor o ljubavi - a to su rijeci Gospodinove. Onda huka-buka, galama i vika: 'Što ti imaš sa nama?! Neš ti tebe. Dobro smo upoznati sa tvojim slučajem. Ti si tu da nas uništiš!' S takvima Gospodin nema posla samo zapovjedi Zloduhu koji ga je opsjeo: 'Izlazi iz tog čovjeka!' Svi mi koji smo kršteni (ne tek vodom poliveni) imamo moć koju nam je Gospodin dao tjerati Zloduha. Samo rečeš: 'U ime Isusa Krista odlazi od mene!' I imaš svoj mir. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Toj dide dobro! Tis sa svima na lipe. A ako niko neće sa tobon pušćeš ga i okreneš glavu. 'A sta ću Lujo žaj mi al' nemore se sa svakin.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Auu dobra ti je una baba Jako: draži mi je mir neg pir! 'Lujo a šta će ti vika - cika. Nek derneči ko nima u srcu mira. Mi imamo Gospina ružarju al' nam šta više triba?!'

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Lipanj 2023 (52)
Svibanj 2023 (213)
Travanj 2023 (244)
Ožujak 2023 (244)
Veljača 2023 (229)
Siječanj 2023 (246)
Prosinac 2022 (241)
Studeni 2022 (224)
Listopad 2022 (247)
Rujan 2022 (263)
Kolovoz 2022 (283)
Srpanj 2022 (283)
Lipanj 2022 (299)
Svibanj 2022 (292)
Travanj 2022 (292)
Ožujak 2022 (341)
Veljača 2022 (244)
Siječanj 2022 (334)
Prosinac 2021 (298)
Studeni 2021 (303)
Listopad 2021 (326)
Rujan 2021 (277)
Kolovoz 2021 (279)
Srpanj 2021 (302)
Lipanj 2021 (292)
Svibanj 2021 (291)
Travanj 2021 (278)
Ožujak 2021 (271)
Veljača 2021 (227)
Siječanj 2021 (211)
Prosinac 2020 (230)
Studeni 2020 (236)
Listopad 2020 (235)
Rujan 2020 (253)
Kolovoz 2020 (246)
Srpanj 2020 (247)
Lipanj 2020 (239)
Svibanj 2020 (258)
Travanj 2020 (207)
Ožujak 2020 (224)
Veljača 2020 (222)
Siječanj 2020 (214)
Prosinac 2019 (222)
Studeni 2019 (209)
Listopad 2019 (253)
Rujan 2019 (214)
Kolovoz 2019 (225)
Srpanj 2019 (203)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790
--
web counter

web counter
Stavio: 29. 5. 2023