Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

31.01.2021., nedjelja

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.50 sati Kako'no dragi Splićo Oliver: lipo li je, lipo li je... A nedjelja popodne je puna slave i lipote. Teče, odmiče... Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Svi moji su u mom srcu. Preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla.... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska Djevo sveta. Kraljice naša i majko Presvetog. Od tebe bježi svaka nevaljalština i zloća. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, Ti koji si pripravio nevidljiva dobra za one koji Te ljube, ulij u naša srca nježnost svoje ljubavi, kako bismo - ljubeći Te u svemu i povrh svega - postigli cilj Tvojih obećanja koja nadilaze sva očekivanja. (Rimski misal)

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.08 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'I ovaj mjesec je dao svoje. Ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje. A dobro je i ovako - živjeti se da. Ono što znam je da pamet imam i mogu se oduprijeti gorem - onom što je bilo. ... Je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri uzdignula križ Kristov i zaprijetila svakoj nevaljalštini i zloći: iš, iš… Biš ća neću da te vidim blizu svetoga. A beštija korona se previja, savija i kuka: ku-ku meni nemoj na me svetim! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJLJEPŠE SU OČI MOJE MAJKE


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si Božji čovjek, baviš se svojim poslom. S mirom živiš, a nekoga smeta što si miran pa te stane gnjaviti. Samo reci: Iziđi iz njega!

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji si pripravio nevidljiva dobra za one koji Te ljube, ulij u naša srca nježnost svoje ljubavi, kako bismo - ljubeći Te u svemu i povrh svega - postigli cilj Tvojih obećanja koja nadilaze sva očekivanja. (Rimski misal)

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati E naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko je liftom spustio karijolu s ovcom i parkirao je u kapelu gdje će ovcu Isus okrijepiti Sobom. Pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ovca u karijoli tipkulji na mob je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.44 sati A ima ima. Sad ta ovca, koju je malo prije u kapeli Isus okrijepio Sobom, u sobi đinasticira (na motomedu). Šta ću vam pričat? Sretan sam i zadovoljan jer sam koristan i angažiran. Što i danas u dan Gospodnji živim u svom redovničkom điru , koji i danas ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.11 sati A što? Sve mi cviće cvita, rekla bi starica draga baba Jaka. Dan je Gospodnji, slobodan sam kao ptica Nebeska - što je oznaka Isusovih ovaca. Nego kako! Tko će komu nego svoj svomu. A Isusovim ovcama pripada Gospodin Isus Krist i sad ćemo na svetoj misi naći sa Isusom. I reći ću: Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Sve što valja Ti si mi dao. Primi i ovu karijolu, znaš malo nekomotna je. Ali ako se u njoj još trebam voziti za dovršiti djelo koje bi Ti htio neka je. Još daj samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Za svaku riječ ćemo odgovarati.
Toliko je riječi, a samo je jedna šutnja.
Iz punine srca usta govore.

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Ivane Bosco, oče i učitelju mladeži, koji si toliko radio za spas duša, vodi nas u nastojanju da spasimo sebe i bližnje. Pomozi nam svladavati strasti i ljudski obzir. Uči nas ljubiti Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu, Mariju Pomoćnicu Kršćana i Svetog Oca Papu. Izmoli nam milost sretne smrti i vječne radosti u nebu. Amen.

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NOVA LI I SNAŽNA NAUKA Mk 1, 21b-28 (Palma, 9.1.01.)


Isus stade naučavati, a oni bijahu zaneseni jer govorio je kao onaj tko ima vlast. Njegove riječi su plijenile i zavodile, pogađale su središte razuma, srca i duše. Vabile su iz njih, njih same. Bile su melem i okrepa za njihove duše. Njegove riječi rasvjetljivale su njihovu nutrinu, kao munja koja kad bljesne obasjava obzor. Razumijevali su sebe u svjetlu njegovih riječi. Shvaćali za što su stvoreni, i svoj životni trenutak.
Jer sva naša nemoć je zbog našeg neshvaćanja. Nepoučen čovjek je rob strahova i predrasuda. Prijetnji i utvara. Vlastitih misli i krhkosti. Nepoučeni i neupućeni sami smo sebi teret. Kao školjke bisernice jedni uz druge stojimo i tugujemo nad grdobom svog izgleda – a prava riječ je ona koja nas otvara i daje nam spoznati ljepotu bisera kog u sebi nosimo.
Potrebnija od ičeg jest takva riječ. A ona nije produkt ljudskog razuma, već snage Duha. Pavao piše da se njegovo propovijedanje nije sastojalo u mudrosti ljudskoj, već u očitovanju sile i snage Božje. Onda kad svoje usne posuđujemo Bogu, onda govorimo prave riječi. Kad ispečemo prije nego rečemo. Ispečemo riječi u vatri Duha. Kad svaku misao prosijemo kroz trostruko sito: korisnosti, istinitosti i ljubavi.
Za svaku riječ ćemo odgovarati. Toliko je riječi, a samo je jedna šutnja. Iz punine srca usta govore.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati A i večeras (subota) sam (za spas rukopisa) olovkom napisao molitvu koju svojim riječima kažem na kraju molitve redovničkog brevijara: 'Draga starčadi Ogorska koji ste sada u Diki Nebeskoj zauzmite se za svog 'milu' da profunkcinira kad spada i kako spada.' Aaa Ogorska starčad su elita Dike Nebeske. Znam da nema toga što staričice drage ne bi učinile za svog milu. One su te koje su poslale onu Hercegovu koja me opremila potrebnom tehnikom da se mogu baviti web i sms apostolatom. A i meštar Splićo me urađuje jer su one intervenirale. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je govorio kao nitko. Bio je ista 'vibra' s onima koji su Ga slušali. Haj budimo i mi ista 'vibra' kao Isus i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 2. 2021. Gospodine koraknuli smo u mjesec veljaču. U četvrtom smo tjednu kroz godinu. Danas u ponedjeljak je svagdan. U evanđelju slušamo dok si se bavio svojim poslom. Prišao Ti je jedan naopaki rekao Ti: 'Što ti imaš sa mnom, Isuse, Sine Boga Svevišnjega? Zaklinjem te Bogom ne muči me!' Samo si mu rekao: 'Iziđi, duše nečisti, iz ovog čovjeka!' Gospodine hvala Ti što u domovini Hrvatskoj u javnosti više nema mjesta za takve naopake. Ali Zlo ne miruje prikriveno se pokušava ušuljati u javnost. Molimo Te zapovjedi svakoj nevaljalštini i zlu da odstupe od svete Hrvatske. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 5, 1-20)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati A sad? Baš sad đinasticiram (na motomedu). Njegovateljica Jadranka koja me tu stavila je obećala da me neće žuriti skinuti. Što je baš dobro jer mogu u sabranju tipkuljiti većernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači osvrnut se na evanđelje (nedjelja). Aha to je ono: 'Nova li i snažna nauka!' Isus je naučavao, ali nije bio šuplja pričalica! Imao je vlast nad onim što govori. Oni koji su ga slušali htjeli su postati kao riječ koju su upravo čuli. Nutrina im se ljuljala u ritmu riječi. Sve je u njima vibriralo kako je Isus govorio. Bili su ista 'vibra' Isus i oni koji su ga slušali. Isusova riječ ima vlast na svim i svakim. Čuo sam od profaća - duhovnika, kad imamo nekakav važan govor. Onda u sabranju i molitvi predaj Isusu svoj govorni aparat (jezik i usne) Isusu da govori po tebi. Sebe smjesti po strani i slušaj samoga sebe kako Isus govori tvojim usnama i jezikom. I uči! Upravo to od samoga sebe uči. Divi se Isusu kako divno govori po tebi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide neiđe mi u glavu zaštoj mi vako draga svaka besida Ogorske starčadi? 'Lujo biće jer se nemore razumit dok se u dilo ne pritvori!'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ahuu baba Jako da samo znaš kakoj mi drago kad besidiš. Cili se pritvorn u uvo. Sve u meni bi htilo da bude ki tvoja rič šta je čujen. 'Lujo aj uti Gospinu ružarju.'

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Riječi teku, teku… i tkaju slap o ljubavi Božjoj (knev 4b kg)


Nad onim što govori Isus ima vlast. Zato Mu riječi teku, teku... I tkaju divan slap o Božjoj ljubavi. A svijet koji sluša bi htio biti kao riječ koju je čuo - zanosi se. (knev 4b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2021., subota

Portuni i kantuni di ceka san je ja


--

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iskusio sam da je strpljivost u teškoćama i duševni mir, najveće čovjekovo blago u životu. (Konstantin Robev)

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko Božje riječi isprosi nam da imamo vlast nad riječima o tvom Sinu.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati Evo što sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : Sve, sve, baš sve što pogledam, pomislim il' učinim govori o Božjoj ljubavi koja curkom curi iz Srca Isusova za nas raspeta. Eh pa da, zato je ovaj komad života kad sam raspet na bolesničkom krevetu - bogat plodovima. Sve je počelo one 2003 na svetkovinu Srca Isusova. I kroz godine ove raspetosti (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) na mene, Isusovu ovcu curi ljubav iz Srca Isusova. Srce Isusovo nije slatkasto jer to je ljubav Kristova za nas raspeta. To treba imati na pameti ako nas osvaja ljubav Krěstova. Krist nas je ljubio do smrti na križu. ... A danas je naša pastirica s. Natalija doma. Ali tu su njegovateljice 'Lj' i Jadranka. I rekli smo Zdravomariju da nas ne dira nikakvo zlo i nevaljalština. A ova beštija korona čim je začula da je Gospa uz nas sva se izneredila, čupa si kosu od bijesa, totalno pošandrcala. Vidi kuga da je zalutala u svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. X. 1862. Zajedno s braćom Blažom i Ivanom kupuju zemlju u Svilaji u Muslimovcu od Josipa Rađe pk. Stipana. (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce, preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Tko je s Kristom Gospodinom sve mu teče i teče... Sve mu kapi (riječi, rad i djela) tkaju predivan slap ljubavi Božje.

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.33 sati 'Haj Bog! E baš ti fala za uradbu!' To sam se pozdravio sa arhanđelom Mihalom. Je, je od glave do pete Božji arhanđel. Ne dajte se zbunit što ga na webu zovem meštar Splićo. Ma hvala mojoj predragoj Ogorskoj starčadi što su se iz Dike Nebeske zauzeli za svog milu. Znali su oni da im je za milu bilo 'stani-pani!' Angažirali su se kad je došlo: 'sad ili nikad!'. Ah, ma uostalom Ogorska starčad je 'Ponos Hrvatske' (p.s. 2006. njihov mile je primio medalju za njih). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.49 sati Hajmo predraga starčadi iz prelijepe prodoline između Svilaje i Petrove gore. Idemo k svetoj misi. Ma trebao bi vašeg milu prije uradit meštar Splićo. E zahvalit ću Isusu i za Zagorje i za Ogorje. I reći ću Gospodinu: Hvala što si mene ovcu posvojio i darovao mi sve što imam, znam i jesam. Hvala što mi sada na svetoj misi daruješ Sebe u svetoj Pričesti jer Ti znap da sam ljubavi Tvoje uvijek žedan. Amen!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.41 sati 'Tko li je ovaj da mu se vjetrovi i more pokoravaju?' Ah, na Njegovu riječ anđeli u snove dolepšavaju život, i sve uljepšavaju. Potpuno besplatno i nezasluženo. Oh kako da Te ne volim. Hvalim i veličam Tvoje sveto ime Isuse Kriste sva ljubavi moja i svakoga. Oh klanjam Ti se i divim Boze naš. Hajmo u ovaj dan (subota, 30. 1. 2021.) Prvě korak biti će za koji tren, Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam let: HVALJEN ISUS I MARIJA Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko želi isključiti patnju iz svoga života, taj uopće ništa ne razumije o nasljedovanju Isusa Krista. Križ ne mimoilazi nikoga, bilo da je malen ili velik. Koji ga ne žele nositi, nesretni su ljudi. (Bl. Rupert Mayer)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isusovi su su govorili: 'Pa tko je ovaj da mu se more i valovi pokoravaju. Isus može i realizirati: SPC = RKC = SPC Dajmo ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 1. 2021. Gospodine a danas u četvrtu nedjelju kroz godinu, u evanđelju slušamo o Tvom nastupu u Kafarnaumu. Riječi su tekle, nije Ti se trebalo prisjećati. Tekle su i tekle, bez šalabahtera. A narod je zanesen bio onim što si govorio. Evanđelje kaže da si imao vlast nad onim što govoriš a ne kao pismoznanci. Gospodine usrdno Te molimo podaj i nama vlast nad nad riječima kad drugima naviještamo Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 21-28)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.52 sati Ah, kako je to dobro. Kad je sve u redu - živjeti se da. Sve uredno prirodno. Bez skokova i šokova. Jesam li comp utrnuo, jogurtić srkno i gusku učinio - čekajući uradbu meštra Spliće kreće večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači da bi valjalo bacit trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Aha, treba čovjek učit, stjecat znanja i iskustva. Ali trajno ostaviti živu mogućnost da se zaprepastiš - iznenadiš. 20.05 sati Sada već ispružen u 'krpama' mogu kazat da je baš naišao onaj arhanđeo - koji se na webu predstavlja kao meštar Splićo. I uradija je Isusovu ovcu baš kako spada. Sutra (subota) je uradba dijelom prije mise i dijelom poslije svete mise. Ha, uobičajeni zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) bio je pod utiskom susreta sa meštrom Splićom: 'Ma to miganje mi uopće nije prioritet. Ono što mi je važno to već imam - ja kvalitetno živim. A kroz prozor gledam Mirogojsko groblje. Tako da mi ništa ne fali. Ako bude volja Boža bude da da odavde 'prijeđem' (umrem). Sav radostan ću se pozdraviti sa web župljanima. Ćao - bao! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš daj najluđi čovik koji misli da sve zna.' Dide al' vojnici Kristovi ne tribaju znat sve i ništa više. 'Ehe mile nije lako znat sve?!'

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo čovik kad se rodi nije prazan bocun - u koji stavlja brojke, slova i šta se more znat.' Znan baba Jako jer u bocun ne iđe Gospina ružarja.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.01.2021., petak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati E baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR Ali ne tek kao korisnu logopedsku vježbu nego doista mi je potrebna milost Božja jer za malo vremena tu je njegovateljica 'Lj'. A onda mi treba milost da budem pravi kad meštar Splićo bude urađivao mene - Isusovu ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O majko Svemogućega, Akarice moćna, milost svrati na nas da uvijek iznađeni možemo biti koliko nas tvoj Sin Isus ljubi.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati A evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Ah a šta'š? Živi se! Sadržajno i kvalitetno. Ma imaš sve kad je Nebo na tvojoj strani! Da znam strašno je to kad pameti nemaš kad te svaka budale može veslati - to je zbilja grozno. Ali ipak divno je znati da milost Božja i tada pratila a prati i sada. Najveća vrijednos ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je suza moje Alkarice ('puno lipi stvari'). A to je suza ganuća jer nedugo prije toga razbojnici su raspinjali mene - Isusovu ovcu. Znam dobro znam za primit raskošno blago te suze vrlina nisam ima prije a na žalost nemam ih ni sada. Baš me veseli što će za koji dan duhovna ćakula-bakula sa duhovnikom p. Batinićem. ... Aha je bila je pastirica s. Natalija koja je zemljakinja p. Batinića. Eh kako od njih bježi nevaljalština i zloća. Kad pastirica uzdigne križ Kristov ova beštija korona je gotova posve onemoća pred Raspetim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Čovjek kad se rodi nije kao prazna boca koju treba napunit novim spoznajama, mislima, iskustvima. U toj 'boci' ima prostor za sveto. Novim spoznajama ne smije se zauzeti prostor za Boga.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.36 sati Sada poslije svete mise kada đinasticiram (na motomedu) rada bi zadržati sabranost sa svete mise. Hah, ma znakovito je to kako Isusova ovca premda totalno onemoćala ima ovoliku moć da najprodornijim medijski sredstvom web-om može svakom ispred očiju blejati. Ma ah, najbolje što mogu reći: vodi kud hoćeš me! I šta još imaš reć za 'Glas iz krpa'? A ima, ima rad sa mobom, compom i motomedom. A doći će i arhanđel Mihael (za web meštar Splićo) i uradit Isusovu ovcu baš kako spada. Sve te aktivnosti će se uklopiti u redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.44 sati Baš naš krepostima urešani Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh, primi Gospodine sve što imam, jesam i znam. Što valja si mi dao Ti. Daj mi još sebe u svetoj Pričesti Sebe - to je sve. Tad ću biti sretan i zahvalan jer ljubav Tvoja koju žeđam će me prožeti. Amen!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.04 sati Oh 'Najvjernija odvjetnice...'. Najljepši pozdrav svima: HVALJEN ISUS I MARIJA! Ugodan, sretan i blagoslovljen vam ovaj dan (petak, 29. 1. 2021.). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ajuj baba Jako ti gledaš na te malenkosti. Življe, brže, više. Toj uno šta svit oće. 'Eee Lujo al' svit ne vidi daj najveće u najmanjem. Najmoćnije u slabunjavom.
- Da točno je tako pozdrav ti Luka
- Hvala. U malenkosti je snaga ljepote. Svako dobro
- Dragi pater Luka, hvala ti za sve lipe misli I poruke. Pomoli se za obitelj …- a I ti si u našim mislima I molitvama
- Život je Božji dar vama. Način na koji ga živite, vaš je dar Bogu. (Leo Buscaglia)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Oj biseru krške Vlaške Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino nama darovana.
- Smjer našega života je ispravan, samo ako mu je Bog cilj. (Friedrich Wetter)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da u najmanjem treba vidjeti najveće. To me potiče da ti predložim da krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji (jučer, 28. siječnja) sveti zaštitnik je Toma Akvinski, jedan od orijaša kršćanstva, dominikanac, teolog, filozof i crkveni naučitelj. Podrijetlom iz plemićke obitelji, rodio se 1225. u obiteljskom dvorcu Roccasecca nedaleko Aquina (provincija Frosinone, Lazio). Osnovno školovanje i odgoj primio je u benediktinskom samostanu Monte Cassino (1230-39). Sedam slobodnih umijeća proučavao je na državnom sveučilištu u Napulju. HIiM

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 1. 2021. Gospodine danas u subotu, trećeg tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju slušamo da si svoje učenike koji su bili s Tobom i već su Te prilično poznavali. Svojim postupcima zaprepastio te su se pitali: 'Tko li je ovaj da mu se vjetar i more pokoravaju?' Gospodine i mi smo Tvoji jer smo se osvjedočili da si Gospodar svih stvari, događaja, osjećaja i svega. Isuse Kriste Ti si Svemogući, Sveznajući, Sveprisutni, Apsolutni Bog. Hvala Ti što svraćaš pozornost na nas male ljude. Što smo Ti dragocjeni i što nas ljubavlju vječnom ljubiš. Molimo Te da naš život bude uzvrat Tvojoj ljubavi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 4, 35-41)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Eto prepisat ću što sam večeras (četvrtak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Samo znam da Gospodin ozbiljno računa na mene, Svoju ovcu, dok me urađuje arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo). Haj baci trunku oko na evanđelje (petak) i reci koju za ovo 'Razmatranje uz mob' ... Aha to je ona evanđeoska mudrost da se najveće krije u najmanjem. A najmoćnije u najnemoćnijem. Ne znam kako ali zbog ovog evanđelja baš volim svoju karijolu. Nemate pojma kako je karijola snažan magnet za Božje milosti. Ma dođe mi da joj darujem redak - baš mi krivo što za njega dara nemam. Ali da imam išao bi ovako nekako: 'Ovca sam bio, ovca sam i sad. Ali milost Božja na mene se spustila Isusova ljubav me prigrlila i usvojila. I postao sam sretna Isusova ovca = isusovac. A da bih bio presretna Njegova ovca - kad mi je okice otvorio u karijolu me ubacio. Ah karijola to vam je svemirska jurilica u redu Božje milosti. Da me rese ne znam kakve vrline Božja velikodušnost mi ne bi dala kao karijola koja je ganula ljubav Božju.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo da te tvoj diko nauči. Vojnik Kristov zna sve i ništa više! More sve. Uvik je najveći.' A dide kako to? 'Mile uvik odabire najteže i najmanje zato mu Krist kralj daje šta ga merita.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuj baba Jako ti gledaš na te malenkosti. Življe, brže, više. Toj uno šta svit oće. 'Eee Lujo al' svit ne vidi daj najveće u najmanjem. Najmoćnije u slabunjavom.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.01.2021., četvrtak


Mnogima je dostatan jedan jedini dokaz Božjeg postojanja - ljubav prema bližnjemu. (Friedrich Heer)

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, makar si iz Vlaškog kraja znala biti neznatna i mala. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.59 sati E baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Božji blagoslov!' Kad je došla naša pastirica s. Natalija. Ali čim je ona rukama uzdignula križ Kristov odmah pomutnja u redovima nevaljalštine i zla. A beštija korona zapomaže: 'Ajme majci što me ne pobaci!' Vidi kuga da je zalutala u svetu Hrvatsku! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


O kad bi znali prepoznati u najmanjem najveće u najnemoćnijem najmoćnije. A šta'š?! Kad smo samo ljudi.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.35 sati Hvala Ti hvala Kriste što si nama Svojim ovčicama poslao krepostima urešenog med. teh. Anđelka. Koji je Tvoju ovčicu stavio za motomed da đinasticira. A ovca Tvoja zbog 'magisa' na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Znam, svjestan sam toga Gospodinu je sitnica dati mi da profunkcioniram. To znam jer me On Svemogući, Apsolutni Bog naprosto nevjerojatno ljubi i učini bi za mene ono što je najbolje. Iz čega zaključujem da je sada najbolje za mene, Njegovu ljubljenu ovčicu, da još nemigam. Treba Mu da se još vozim u karijoli jer to je svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Nešto vrijedno izgrađuje uz pomoć nje. Pretpostavljam, ali... Ha, da spomenem, i danas će dolepršati Božji arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) i 'samo tako' uraditi Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.45 sati Hoćemo? I već naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu i pred oltarom parkira. Sad će nas na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh primi Gospodine sve što imam, znam i jesam. Sve si mi Ti dao što valja. Oduzmi molim Te što ne valja i daj mi i u Pričesti Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodinu je drago kada govorimo o Njemu, ali Mu je puno draže kad govorimo s Njim. (Emilien Tardif)

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ono o čemu Isus govori, poznaje kao vlastiti džep. Ne treba se prisjećati, niti Mu trebaju šalabahteri. Riječi iz Njega teku, jer nad njima ima vlast. (knev 4b kg)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.48 sati Pozdrav! Lijep: Jutro! Ljepši: Dobro jutro! Najljepši: Hvaljen Isus i Maria! Ali doista sam najljepše jer okice sam otvorio u pravo vrijeme. Da vam svima zaželim ugodan, uspješan i koristan ovaj dan (četvrtak, 28. 1. 2021.) Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR a onda samo nastavěm. Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo to zajedno činiti. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA! I dan će garant biti ljepši! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Postoji nevaljao i neplodan način voljenja kojim nastojimo posjedovati umjesto da se dajemo. (T. Chardin)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Božji čovjek je rekao: treba gorjeti i izgorjeti. A mi dimimo! Nemojmo dimiti nego realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 1. 2021. Gospodine danas u petak, trećeg tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju nam pričaš o predivnoj stvarnosti, nama nedokučivoj u koju nam je uroniti. O kraljevstvu nebeskom kažeš da je kao gorušično zrno 'Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod njegovom sjenom gnijezde ptice nebeske.' Gospodine ovim nam riječima svraćaš pozornost na sitno, malo i beznačajno što smo skloni previdjeti i zanemariti. Usrdno Te molimo da mi koji se pretendiramo zvati zreli kršćani shvatimo da je temeljna stvar higijene duše ne previdjeti i ne zanemariti ono što je nemoćno i malo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 4, 26-34)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati Uobičajeno: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio. A da ne bih besadržajno čekao uradbu meštra Spliće... 20.09 sati E baš sam to pomislio kad dolepršao je arhanđeo Mihael (to je samo za web meštar Splićo!). Koji je Isusvu ovcu uradija 'samo tako'. Eh a za ovo 'Razmatranje uz mob' hajmo se osvrnut na evanđelje (četvrtak). Aha sutra je sv. Toma Akvinskě. Mislim da se za njega može kazat da stvorio teološke pojmove kojima se bavi teologija. A evanđelje? O Svjetiljki = Krist i svijećnjacima = mi ljudi kršćani. Ne smijemo Svjetlo ničim zastirati. P. Ante Gabrić je rekao: Treba gorjeti i izgorjeti - a mi dimimo. A što ću je dimit molim vas lijepo?! - I išao čovjek do kraja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat daj vojniku Kristovu glavna briga ne smetat Kristu kralju da čini svoje na svomu vojniku.' Ajoj dide kad digod pomislin da bi ja to bolje.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako ti baba Jako uspivaš svitlit svakomen? 'Ha, Lujo ne znan kako? Nisan o tomen mislila. Pušćala san da buden onakva kakvu me je dragi Bog htija.'

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.01.2021., srijeda


- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Stvari o kojima Isus govori poznaje kao vlastiti džep. Ne treba se prisjećati, niti Mu trebaju Mu šalabahteri. Rijeci iz Njega cure jer nad njima ima vlast. (knev 4b kg)

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Boriti se protiv zla najbolja je molitva Bogu, a boriti se za lijepo znači pjevati mu slavu. (Ivan Meštrović)

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala vam što ste me podsjetili da je moja vjera mrtva ako samo pričam a ništa ne činim. …

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko draga divno što nas upućuješ da se dublje ukorijenimo u tvog Sina da On po nama svima sja.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.10 sati Evo prepisat ću iz bloka slova koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ima tu posla posložit 'Jutarnje molitve' po ispravnom redoslijedu za učinit librić. Osobno mislim da to neće biti nešto vrijedno. Ali nekako proizlazi da bi se taj rad na radiju mogao zaključi librićem: 'Koraci - svakodnevne molitve'. ... A je, bila je i danas naša pastirica s. Natalija. Ah, da samo znate kakva pomutnja nastaje u redovima nevaljalštine i zla kad ona rukama uzdigne križ Kristov. A beštija korona kad to vidi drhturi kao prut. Je kad vam kažem, možete i vi to vidjeti očima vjere. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ti si tek svijećnjak Svjetlu Kristovu. Samo pazi da ga ne zastreš svojom umišljenošću i sebičnošću.

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.41 sati Ouh je divan je Bog! I zato baš slavim Ga iz svega srca! Upravo sad đinasticirajući (na motomedu) i tu pohvalu tipkuljim ne mob. Ne isprike nitko nema da ne slavi i hvali Gospodina. A što ako ne mogu migati srcu mi Gospodin daje kucati. A i pisati ako ne drugačije onda ovako tipkuljeći 'zlatnim palcem' po mobu. Ha, provokativna je činjenica da sam među živima u našoj 'plačnoj lijepoj našoj dolini'. Živ sam unatoč skoro, skoro totalnom 'nemogitisu'. Lagao bih da kažem da ne znam zašto, ali... Ono što je važno kazat da će i danas pasti potpuna i cjelovita uradba na Isusovoj ovci od arhanđela Mihaela koji se zbog osobnih razloga na webu predstavlja kao meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.47 sati Oh veličam Te Gospodine Isuse Kriste što si posvojio mene nedostojnu ovcu. Hvala što me svakodnevno na svetoj misi krijepiš Sobom da se što potpunije ukorijenim Tebe. Primi sve što imam, znam i jesam. Ono što valja Ti si mi dao. Oduzmi, izbriši, uništi sve što ne valja i okrijepi Sobom jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.39 sati Pa i noćas je - nije bilo: hrrr... Ali što je bilo je jutros. Ma Bogu u ruke! Idemo u ovaj dan (srijeda, 27. 1. 2021.) Nego kako nego letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svi moramo nadmašiti život. Jedini način da ga nadmašimo jest da ga ljubimo. Jedini način da ga ljubimo jest da se nepoštedno žrtvujemo. (G. Bernanos)

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


P. Zdravko fotografije mene (p. Luka Rađa) koje trebaš možeš skinuti sa: www.paterluka.blog.hr od 26. 1. 2021. ili sa facebooka. Od srca p. Luka

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: Ne žali se na ovo ili ono. To si što jesi. Zahvalni Bogu za to što smo realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 1. 2021. Gospodine, danas se spominjemo velikog čovjeka, svećenika - dominikanca, crkvenog naučitelja svetog Tome Akvinskog. A jer smo u trećem tjednu kroz godinu, danas u četvrtak u evanđelju nam kažeš: 'Unosi li se svjetiljka da se pod sud stavi ili pod postelju? Zar ne da se stavi na svijećnjak? Gospodine znamo Ti si Svijetlo koje sam sjaš i oživljavaš nas. A mi smo Tvoji svijećnjaci. Daj da shvatimo Ti si korijen našeg dostojanstva, veličine i uspjeha. Molimo Te daj da se dublje ukorijenimo u Tebi da po nama žarče sjaš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 4, 21-25)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog ne može ispuniti prljav život i upotrijebiti ga u svoju službu, kao što ni ti ne bi napunio prljavu čašu i iz nje pio. (Michael Green)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.01 sati Priča se zna! Jel' ova ura comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku sam baš učinio. I sad čekajući uradbu meštra Spliće bacit ću oko na evanđelje (srijeda) i reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob'. ... Aha, to je ono: zašto nisam ovo ili ono? Zašto nije onako ili drugačije nekako? Nego mene bidnog zapalo trnje i kamenjar... 20.27 sati Hajmo dalje! Samo da kažem baš je došao onaj umjetnik fizioterapije. Možete pretpostavit da je bilo u totalu fenomenalno! E da nastavimo o evanđelju. Evo volio bih da su meštri koji su prethodili bili bar sjena Splići. Ali svi oni su svojim pristupom prema meni Isusovoj ovci oblikovali mjerni sustav. Po njima sam shvatio što znači biti divljak nasuprot pitomog normalnog čovjeka. Ili što znači biti primitivni nasilnik nasuprot blagog, finog čovjeka. Ili što znači to da si kršten imaš papirnatu krštenicu, nasuprot onog u kom Krist prebiva i djeluje. E da zaključimo ovo razmatranje. Pusti to ajme meni nisam ono. To si što jesi! Zahvali Bogu i daj što daš. Nije važno koliko ćeš dati. Nego je važno hoćeš li dati sve od sebe da daš što više. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide lakoj tebi bit vojnik Kristov od komda. Kad imaš iza sebe i Sućesku i Neretvu... punda si stuka skule. 'Lujo učini kolko moreš al' ucini! Toj glavno vojniku Kristovu.'

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis' od lipote našeg kraja. Ogorje nima mora ki u Bodula. Ni velki polja ki u Slavonaca. Škrta zemlja dalaj tebe. 'Lujo najvridnije štaj dala je ružarja Gospi Sinjskoj.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.01.2021., utorak

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Stvari o kojima Isus govori poznaje kao vlastiti džep. Ne trebaju Mu prisjećanja, ili šalabahteri. Riječi iz Njega cure jer nad njima ima vlast. (knev 4b kg)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


16.31 sati Oah, iz Palme (BSI u Palmotićevoj) trebaju moju sliku (Valjda za osmrtnicu?!) Evo neka odaberu.

--

--

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ppgled sa Svilaje


Još jedan prizor koji se ne viđa često, posebno usred dana; pogled sa Svilaje (1509m) u Dalmatinskoj Zagori preko Jadrana do 156km daleke Palagruže, najudaljenijeg Hrvatskog otoka, i 220km dalekog poluotoka i planine Gargano (1065m), žulja Talijanske čizme

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, mudra Alkarice tko će ako ne ti nas naučiti kako u trnju i kršu uspjeti. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.17 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) da prepišem u comp slova tipkuljeći 'zlatnim palcem' po mobu: 'Ah, ma znam da će godine ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) biti plodne baš kako spada. Ma onaj Lojolin 'magis' me gnjavi. To bi htjelo i bar neki librić da svjetlo dana ugleda dok sam raspet. Pa za koju godinu bi mogao l!brić naslova: KORACI 'Svakodnevna molitva'. Mogao bi se složit librić od jutarnjih molitava za HKR jer od 2011 smo prošli sve cikluse. Ha, Bogu u ruke! ... Aha, je bila je naša pastirica s. Natalija od koje drhturi svaka nevljalština i zloća kad uzdigne križ Kristov. Beštija korona ne zna što bi sa sobom propinje se, trza, čupa kosu... Totalno poludi kad vidi da joj časna sestra prijeti križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ima ljudi koji su sretni i kad se nađu oči u oči s nesrećom i bez obzira na patnju - zato što vide njezin smisao. (Viktor Frankl)

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pa što da si tup, glup, što nisi sposoban to učiniti kao onaj? Učini koliko možeš - ali učini! Boga ne zanima koliko si učinio. Nego jesi li učinio koliko si mogao?!

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Ha, Bogu hvala i danas jel' naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Hajmo krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Kojega na mob tipkulji spomenuta ovca u karijoli. I kaži šta ima? Ima, ima, život kojeg sam oduvijek tražio, već sam se bojao da je to tek san! Kad stvarno, jesam li k sebi došao. Spoznajem da oko mene je divota od života. Živjeti se da kad si svoj na svome, sa svojima. 10.36 sati A sada poslije svete mise. Bogu hvala đinasticirajući (na motomedu) privedimo kraju ovaj preglednik dana. Ej hej a nisi spomenuo da si se upravo na mob čuo sa časnom... s kojom si se upoznao 1988. u vdv. u Osijeku koje je vodio dragi p. Pavin. Ah, nisam spomenuo da će i danas Isusovu ovcu urađivati arhanđeo Mihel (za web meštar Splićo) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.14 sati Jel'no u evanđelju Isus kaže: 'Žetva je velika, ali radnika malo.' Ej hej! A mi? Što malo?! Hajmo dajmo sve od sebe! Neka cijeli ovaj svijet zove se bajkaaa! Neka svima sve cviće cvita! Dosta sumora i umora! Jer Bog je uz nas - sve možemo. Sada ću na svetoj misi reći: Primi nas Gospodine ovako nesposobne i daj nam Sebe da možemo sve. Amen!

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dajte Gospodinu slavu imena njegova! Ps 96

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lako je biti dosljedan u času oduševljenja, ali je to teško u času nevolje. (Ivan Pavao II)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnici su apostoli i biskupi Timotej i Tit, najvjerniji i najdraži učenici, sljedbenici i pomoćnici svetog Pavla. HIiM

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


7.13 sati Ah, jer noćas nisam: hrrr... Zato sam jutros! Ma Bogu hvala! Bogu u ruke! Idemo u ovaj dan (utorak, 26. 1. 2021.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne smijemo dopustiti da naša sreća ili naša nesreća ovisi o nekoj osobi. (Tagore)

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus kaže: 'Žetva je velika a radnika malo.' Što malo? A mi?! Smjesta se uhvatimo posla i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 1. 2021. Gospodine u trećem smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu kada je svagdan, po riječima evanđelja što ga slušamo hoćeš nam reći: Nije važno što nisi ovo ili ono. Što si kamenito ili trnjem zaraslo tlo. Što nisi ljepši ili jači. To si što jesi - i budi to. Bogu nije važno koliko si učinio. Nego jesi li učinio koliko si mogao. Gospodine Ti znaš naše želje i mogućnosti. Molimo Te da angažirano upotrebljavamo svoje mogućnosti. I podaj nam milost da budemo tvrdi realisti i prihvatimo činjenicu da postoje stvari koje ne mogu i ovo što mogu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 4, 1-20)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.44 sati Jesam comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, a i gusku sam učinio i sada čekam uradbu meštra Spliće. A kako nisam baš od tog čekanja – a na 'ler' stanja sam alergičan. Hajmo sadržajnije čekati. Hoću reć dok čekam bacit ću oko na evanđelje (utorak) i reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob' ... Aha, 'žetva je velika' znači pune su ruke posla. Primijetimo Isus šalje pred Sobom Svoje. Sebe šalje u Svojima da se s Njim susretnu. Na nama je da u onima koje nam Krist šalje prepoznamo Krista. A Krist nam Sebe šalje ne samo u svećenicima. Može nam doći i po prijateljima, bliskěm i dragi ljudima. 20.05 sati Aha bio je onaj kojega mi Gospodin šalje. Meštar Splićo me uradija u svojoj maniri: fenomenalno, drugačije kazano spiritualno - fizikalno. U njegovim uradbama, nije da slutim, nije da osjećam. Naprosto vidim Gospodina u onome što radi. Taj svojim uradbama evangelizira. Eto to bi svi mi koji smo kršćani svojim radom, ponašanjem, bilo kojom gestom propovijedati: 'Obratite se jer približilo se kraljevstvo Nebesko'. A kako nije Glina, Petrinja a i Zagreb sve se ljulja. Danas jesi - sutra gdje si?! Trebamo toga biti jako svjesni. Ali istovremeno biti spokojan. Čemu panika, opušteno se baviti svojim poslom. I sa smiješkom dočekivati izlazak sunca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov triba sviman govorit da jin Krist kralj dolazi. A to će moć činit akoj njemu već doša. I akoj Mu da pušća da po njemu priča o Sebi.' Dide baš i ne razumin al' kušat ću.

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tvoje beside su suvo zlato. Ne bi čovik reka das' Ogoranka neg anđea Božji.'Lujo toš7 i ti tribat. Svoj jezik i usta dat dragom Isusu da priko tebe besidi.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2021., ponedjeljak


Dižimo se Gospa zove treba zidat Božji dom,
Gospa traži vitezove našom dragom Hrvatskom.
U srcima milijuna velik znak će opet sjat,
Gospa će milosti puna novom svijetu Boga dat (p. Mijo Škvorc)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek ne može bez Krista shvatiti ni tko je on, ni u čemu je njegov poziv i njegovo konačno određenje. Isključivanje Krista iz čovjekove povijesti jest čin uperen protiv samih ljudi. (Ivan Pavao II)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska tebi majko pripada ti čast i hvala prevelika. Kolike si šta sa sobom ne mogu privela dragom Bogu.

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Olovkom sam u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Volja Božje neka bude sa Isusovom ovcom - to je najvažnije!' .... S tim riječima sam se preporučio našoj pastirici s. Nataliji da me se sjeti u molitvi brevijara. A bila je i sa u rukama uzdignutim križem Kristovim samo tako ošamarila svaku nevaljalštinu i zloću. A ova beštija korona čim je vidjela pastiricu sa križem Kristovim sva se izneredila. Vidi divljakuša da u svetu Hrvatsku nije trebala ni provirivati. Poslije je tu njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati Sada poslije svete mise đinasticirajući na motomedu valjalo bi kazat koju za 'Glas iz krpa'. Sada shvaćam da me moj magarac Klepo u Ogorju nije sa samara bacio kako valja da budem pristojna Isusova ovca. A šta'š ovako neobraćen sam više ovca nego Isusov. Ah ma dobro. Daj koju svakodnevnu? Hvala Bogu i danas sve kako valja. Redovnički đir ide 'sve u šesnest'. U što se ubacuju terapeutska sredstva: motomed, mob i comp. A večeras dolazi i Božji arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) koji urađuje Isusovu ovcu baš kako spada: u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako hoćeš drugim naviještati da im Isus dolazi. Sam trebaš prije Isusa primiti i dati Mu da po tebi priča o Sebi.

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ah, 'Obraćenje svetog Pavla' - onaj pad sa magareta, koji ga je nosio, nije nesreća nego sreća za njega i za mnoge. Vau, koja sličnost! Ona 'saobraćajka' iz 2003 nije nesreća nego sreća za ovcu (mene) i za mnoge. Ha, sad ću o tome u svetoj misi i reći: primi Gospodine sve. Ti najbolje znaš što je što. Jedno sigurno znam koji Tebe ljube sve im okrećeš na dobro u sreću. Primi sve što imam, jesam i znam, sve to si mi Ti dao. Još mi daj samo Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve Kristove, obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske Židovske obitelji s pravom rimskog građanina pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji Židovske dijaspore izučio je i zanat. Kao pripadnik farizejske sljedbe progonio je prve kršćane. Nakon obraćenja, oko godine 34, pridružio se apostolima. HIiM

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ćuš, ćuš Klepo! 'Eee Lujo nis' ti te sriće da padneš sa magareta ki sveti Pave. Kojij pa sa magareta zato se obratija i bija cija Isusov.' A baba Jako a da padnen i ja?
- Originalno, duhovito. Pater Luka tvoje poruke mi uljepšavaju život! Bbl+

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Sada poslije Gospine krunice uz HKR potaknut sam reći da sam ponosan na sebe što patim. Raspetošću ovom (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Gospodin nešto vrijedno za Crkvu gradi. Jer da Mu moja patnja ne treba ne bi mi ni otvorio okice. Znao je da će me dopast karijola, što znači ne baš ružičast život. Ali jako potreban jer karijola stvara potrebni potencijal za realizaciju važnih stvari za Crkvu. Eto procijenio je da ću ja to prihvati i zato mi je okice otvorio. Ne stvarno ne smijem biti ništica od čovjeka trebam durati i tako Crkvu izgrađivati. Ako je Gospodin procijenio da bi ja to mogao! - Neka mi bude! Ponosno ću i danas sjesti u svoju karijolu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! Ps 25

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pomoli se da mi proradi satelitski program. Hvala.
- Danas (jučer) je rođendan. vel. Zlatku. Vi se čujete. Čestitajte mu, molim vas

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.20 sati Može i danas (ponedjeljak. 25. 1. 2021.) oštro i na prvu?! Dobro: Jutro! Bolje: Dobro jutro! Najbolje: Hvaljen Isus i Marija! A najbolji izbor je da najbolje traje čitav ovaj ponedjeljak. Što praktički znači: kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA! I dan će biti garant bolji. Prvi korak biti će za koji tren - a to je Gospina krunica uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to što je Savao pao na zemlju nije nesreća. Nego sreća za njega i za mnoge koji se po njemu susreli Krista. Haj, realizirajmo SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Haj molim te uradi uvod za libriće: KORACI ('onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro') Od srca p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Evo zapisa kojega sam učinio večeras (nedjelja, 24. 1. 2021.) olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Trebalo bi reć koju riječ za uvod za libriće koji će biti tek sini, majušni plod ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Ha, u što sažeti sve proživljeno? Kako izraziti put od pakla do Neba? Ova raspetost (RBK) je hrvanje Svjetla i mraka. Uvod bi se mogao zvati 'Veliča' raspete (RBK) Isusove ovce. Zajednički naslov za libriće bi bio: KORACI ('Onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro') Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 1. 2021. Gospodine a danas 26-tog siječnja je spomendan svetih biskupa Timoteja i Tita. U evanđelju od utorka, trećeg tjedna kroz godinu slušamo kako si Ti sa svojima krenuo na posao. Rekao si: 'Žetva je velika, ali radnika malo. Pa si poslao svojih sedamdesetdvojicu učenika po dva pred sobom u svaki grad i svako mjesto kamo si kanio doći. Htio si reći da ćeš biti tamo gdje dođu Tvoji. Molimo Te podaj nam milost prepoznati Tebe i Tvoj dar po onima koje nam šalješ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 1-9)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati Sada đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat kao i obično: comp sam utrnuo, jogurtič srknuo, gusku učinio... Ali morao sam pričekati da mi se mob napuni elektrike. I njegovateljica Jadranka koja me stavila za motomed đinasticirati je obećala da se neće žuriti skinuti me. A valjalo bi bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) i reći koju. Aha to je blagdan 'Obraćenje svetog Pavla' A znate da ključan njegovu obraćenju magarac koji ga je srušio na zemlju. Baš mi je drago da je i sveti Pavao imao svoga pametnog i pobožnog magarca Klepu. To što sto ga je njegov Klepo bacio izgledalo je kao nesreća. Ali zapravo to je sreća za njega i mnoge - one koji su po njemu susreli Krista. Ne mogu ne pomisliti na to da ona 'saobraćajka' iz 2003. nije nesreća jer njen plod će biti 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Gleda san dide kako si bacija na balote s drugin Ogoranin. Upatija san unu tvoju: Na kraju se punti broju! 'Lujo biće ti se svidla jer na kraju će se vidit da uno štaj te aut udrija nije nesrića neg srića.'- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ćuš, ćuš Klepo! 'Eee Lujo nis' ti te srće da padneš sa magareta ki sveti Pave. Kojij pa sa magareta zato se obratija i bija cija Isusov.' A baba Jako a da padnen i ja?- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.01.2021., nedjelja

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


27.06.2003. blagdan Srca Isusova – povratak sa Modrava oko 14,00 sati. Na Modravama su postavljani šatori u Kampu za mlade. Oko 16,00 sati, «Škoda» koju je vozio p. Luka, udarila je u blagom zavoju bočno u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, u mjestu Šopot kraj Benkovca blizu Zadra. Osim p. Luke, u autu je bio, kao suvozač Vjeran Martić koji je prošao bez ikakvih ozljeda i na zadnjem sjedalu Višeslav Franić koji je zadobio vrlo gadan vanjski prijelom desne nadlaktice – strahovalo se da će mu ruka možda ostati sasvim nepokretna, što se, Bogu hvala, nije dogodilo. Nakon komplicirane operacije i fizikalnih vježbi ruka mu se vratila u normalnu funkciju.
P. Luka hitno prevežen u Novu bolnicu u Zadru u stanju kome. Spojen na respirator (umjetna pluća). Stanje vrlo kritično. Krvarenja u mozgu. Neizvjesno je hoće li preživjeti. Hrani se na sondu. Nakon tjedan dana stanje postaje stabilno - prestaje krvarenje. Otvara oči (coma vigilae). Nakon 12 dana skinut sa respiratora, ne može samostalno disati pa je napravljena traheotomija (otvaranje dušnika) i stavljena je kanila. U Zadru ostaje do 06.08.2003.
06.08.2003. Oko 13 sati, ambulantnim kolima, dovežen u Zagreb u Vinogradsku bolnicu gdje je napravljena magnetska rezonanca mozga. Još uvijek u stanju coma vigilae. Sa njim je iz Zadra doputovala sestra Mara. Nakon snimanja u Vinogradskoj odlazi u Krapinske toplice. Smještaju ga na Neurološki odjel u sobu 59 na prvom katu.
U stanju kome prati pogledom tj. reagira na zvukove i glasove. Pogled prazan, odsutan, bezživotan. Ispušta tihe neartikulirane zvukove (poput tihog stenjanja). Potpuno oduzet. Može samo desnom šakom napraviti vrlo lagani stisak. Na obadvije pete ima otvorene rane (dekubitus), koje se svakodnevno tretiraju lampom za zacjeljivanje rana i premazuju kremom te pokrivaju sterilnom gazom. Ispod peta se stavljaju kolutovi - tako da su rane u sredini koluta, u zraku.
U sobi 59 su još 3 pacijenta. Svi su u stanju coma vigilae: iz Splita, gospodin Ivica Bokulić iz Zagreba i Anđelko iz Zagorja.
(25 godina) imao je saobraćajnu nesreću, autom sletio sa ceste. Probudio se nakon 5 mjeseci. Nakon rehabilitacije u Toplicama otišao kući u Split, dobro se oporavlja, hoda. Gospodina Bokulića (60 godina) srušio je kamion dok je prelazio ulicu. Iz Toplica prebačen u Lučko, nije se probudio iz kome, umro. Anđelko (23 godine) imao saobraćajnu nesreću na povratku kući sa posla, auto sletio u kanal, prijatelj koji je vozio, na mjestu poginuo. Probudio se nakon 4-5 mjeseci, još uvijek dolazi na rehabilitaciju u Toplice, jako dobro oporavljen mentalno i fizički, hoda potpuno samostalno. Do premještanja Luke u sobu 62, u sobi 59 promijenilo se nekoliko pacijenata. Nakon odlaska Marija došao je Nikola iz Metkovića (23 godine - pao sa motora) - nije se probudio, umro u Toplicama zbog nekih komplikacija koje su nastale. Umjesto Anđelka došao je Siniša iz Sinja (25 godina - saobraćajna nesreća) - nakon 3 tjedna prebačen u Zaraznu bolnicu u Zagrebu zbog tuberkuloze. Nakon izlaska iz Zarazne vraćen u Toplice, sada dobro oporavljen, pomalo hoda, kod kuće je. Kada je Siniša prebačen u Zaraznu, došao je jedan gospodin iz Križevaca (oko 60 god. - moždani udar, nije se probudio, umro).
Luka se prvi u sobi probudio iz kome (nakon manje od 2 mjeseca).
21.08.2003. (četvrtak) progovorio, tj. probudio se iz kome. Zna reći kako se zove i odakle je. Na pitanje kako se zove, kaže: Luka Rađa, odakle si: iz Ogorja. Zna da je svećenik, isusovac, kaže da ima 4 sestre. Na pitanje koliko ima nećaka, kaže da ih ima malo. Koliko? Kaže 8 (ima ih 7). Zna ime oca i majke, kao i imena sestara. Na pitanje koliko je 1+1, nagađa - kaže: 5, 8, 3... Na pitanje logopedice kako se osjeća, kaže: zbrka je u glavi. Prepoznaje one koji mu dolaze u posjete. Većini zna ime a nekima i prezime. Hranu i dalje uzima na sondu. U usta se jednom dnevno sa kapaljkom ukapava tekućina protiv stvaranja gljivica u ustima. Stvara se puno gustog sekreta koji izlazi kroz kanilu pa se mora par puta dnevno sekret odstranjivati aparatom (aspiratorom) - tanka plastična cijev se gurne kroz kanilu i isisava se sekret. Od terapija ima logopeda i fizioterapeuta.
Mara ostaje do 31.08.2003.
Nakon Mare dolazi Mirjana. Mirjanino ime teže izgovara i nemože ga se uvijek sjetiti, možda zato što je dugačko. Jednom je za Mirjanu rekao da se zove Micika. Često za Mirjanu kaže da je Mara, vjerojatno zato jer je prije Mirjane sa njim bila Mara, ili zato što mu je, nakon nesreće oštećen vid. Za jednog posjeta sestre Ive, sredinom rujna, nije ju prepoznao, rekao je za nju da je jedan mladi gospodin. Brka imena nećaka i nećakinja, odnosno brka njihove roditelje. Sjeća se stvari iz prošlosti, ali svježeg pamćenja uopće nema. Izađeš iz sobe i za par minuta ponovo uđeš, ne sjeća se da si već bio kod njega. Govor je koji puta sasvim dobro razumljiv, a koji puta potpuno nerazumljiv.
Sredinom rujna 2003. stavljamo ga prvi puta u kolica i odlazimo u šetnju u obližnji park. Oblačenje i stavljanje u kolica je mukotrpno i traje preko pola sata jer je potpuno nepokretan i sav ukočen. Vratni mišići su sasvim izvan funkcije pa mu glava pada na prsa ili lijevo rame. Kada sjedi moramo mu stalno držati glavu. Dolaskom u park gleda sa zanimanjem, pogled začuđen, kao da prvi puta vidi drveće i prirodu oko sebe. Ništa ne govori, ništa ne pita, samo promatra. Ti odlasci u park postali su svakodnevni sa Mirjanom. Nakon 2 tjedna provjeravamo na tabli koja je na ulazu u bolnicu, da li zna čitati. Vrlo smo radosni otkrivši da zna čitati. Čita sporo, sastavljajući slova, i to samo kraće rijeći. Za vrijeme jedne šetnje pročitao je sa table koja se nalazi pored čuvarske kućice: Osnovna škola. Mirjana ga pita da li zna zašto je ovdje, a on kaže: vjerojatno zato jer nisam uspio završiti osnovnu školu pa sad moram ići ponovo. Na njemu se ne vide nikakve emocije – niti radost, niti tuga nego samo ravnodušnost prema svemu i svakomu.
Na usta je hranu prvi puta uzeo sredinom rujna kada ga je sestra Mirjana pitala: «da li bi htio probati malo kolača od sira koji je ispekla Olga». Rekao je da bi. I tako je krenulo, malo po malo. Nakon 2 tjedna pomalo već jede faširane šnicle koje ja subotom donosim u Toplice. Vrlo sporo žvače, vilica dosta ukočena. Još uvijek bolničku hranu prima na sondu a paralelno sa tom hranom dajemo mu i malo hrane koju mora žvakati.
Ponekad izgleda izbezumljeno, nemirno. Desna ruka sve više postaje pokretna i vrlo brzo se počinje njome služiti. Nekoliko puta je sam iščupao sondu, što se ne smije. Jedno vrijeme je noću trgao pelene - rastrgao ih je na sitne komadiće, pa su mu neko vrijeme desnu ruku prije spavanja vezali za krevet. Kažu da je trganje pelena uobičajeno kod gotovo svih takvih pacijenata. U studenom 2003. maknuta je sonda, pa bolničku hranu, koja je i dalje u kašastom obliku, uzima na usta.
Nakon 3 mjeseca zacjeljuju rane na petama pa ima vježbe u Habardovoj kadi. Sa svake strane kade stoji po jedan fizioterapeut koji mu vježba noge a jedan stoji iza kade i drži ga ispod pazuha. Kanila je pokrivena vodootpornim flasterom. Počinje i sa ostalim terapijama: spazmatrom, struja, privatni fizioterapeut (Tomislav), psiholog. Fizioterapeut ga najprije vježba u krevetu a zatim mu stavlja longete i diže na noge. Stoji sa longetama desetak minuta. Ahilove tetive su dosta skraćene pa stoji na prstima. Oporavak teće vrlo sporo. Do 11. mjeseca nema nikakvih promjena – niti mentalnih, niti fizičkih. Svaki dan je sve isto. A onda je, u 11. mj., odjednom pomaknuo desnu nogu.
Stalno govori: pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im. To neprekidno ponavlja. Pitamo ga zašto to stalno govori; kaže zato jer sanja mrtve. Pogled mu je često uplašen. U 10. mjesecu ispričao je Mirjani doživljaje koje je imao kada je bio u stanju kome. Kaže da je prolazio kroz vrlo mračan tunel pun raznih zvijeri koje su ga stalno napadale. Kaže da je to bilo strašno, jedva je izdržao. Nakon prolaska kroz taj tunel izašao je na svjetlost. Dočekala ga je pokojna majka. Pitala je: kako su oni dolje? Rekao joj je: svi su dobro. Vidio je i svoju pokojnu subraću isusovce. Zatim je ugledao Isusa koji ga je upitao: želiš li poći sa mnom? Rekao mu je: ne još, još moram obaviti puno susreta.
U proljeće 2004. u Toplice dolazi Jelena Brajša koja je Mirjani preporučila fizioterapeuta Nikolu Samarđiju. Za vrijeme uskrsnih praznika dolazi ga pogledati i obećava da će Luka za 6 mj. prohodati. Mirjana i Mara razmišljaju gdje da Luku smjeste u Zagrebu i odlučuju se za Fratrovac.
02.06.2004. (srijeda) Dolazak na Fratrovac iz Krapinskih Toplica u popodnevnim satima, sa Markom i Mirjanom. Oni ostaju 3 dana. Luka je radostan i pun nade u skori oporavak. Svi smo vrlo radosni vjerujući da će biti kako je N. Samarđija obećao. U to vrijeme superior na Fratrovcu je bio p. Mirko Nikolić. Za brigu o Luki zadužen je brat Stjepan Bluha. U ponedjeljak počinje N. Samarđija raditi sa Lukom, od 8,00 do 9,30 sati. Već nakon par dana Luki se po izrazu lica i u očima vidi da proživljava agoniju. Žali se na Nikolu ali ipak sve strpljivo podnosi. Vježbe su vrlo, vrlo bolne jer su preagresivne.
31.07.2004. Na blagdan Sv. Ignacija Lojole, kod čišćenja kanile, Luka se nakašljao i iskočila je kanila. Hitno je prevežen u bolnicu na Šalati. Kanila je odstranjena. Ostaje u bolnici 3 dana.
Početkom kolovoza počinje se oporavljati kratkoročno pamćenje. Međutim, i dalje je pun strahova, noću loše spava. Samo on zna kroz kakvu agoniju prolazi zbog fizioterapeuta Nikole.
02.09.2004. Zbog posljedica preagresivnog i nestručnog vježbanja fizioterapeuta Nikole Samarđije, hitno je otpremljen u bolnicu, sa vrlo, vrlo jakim bolovima i oteklinama po čitavom tijelu. Bolovi su bili toliko jaki da su liječnici mislili da mu je polomio rebra pa je napravljeno rendgensko snimanje. Pitali su: pa tko mu je to napravio, pa gdje ste našli takvog fizioterapeuta? Rebra, na sreću, ipak nisu bila polomljena. Određeno mu je strogo mirovanje od 2 tjedna. Nakon toga p. Nikić otkazuje Nikoli i dolazi novi fizioterapeut - dubrovčan Baldo. Sa njim je Luka bio zadovoljan. Međutim, ne dolazi do nikakvog poboljšanja - i dalje su pokretne samo desna ruka i donekle desna noga. I tako ostaje sve do dolaska u Krapinske Toplice.
Početkom 10. mj. hitno prevežen u bolnicu zbog vrlo jakih bolova i povišene temperature. Pregledom otkriveni bubrežni kamenci.
03.11.2004. U večernjim satima hitno prevežen u Zaraznu bolnicu radi jakog infekta urogenitalnog trakta (sepsa). Sav otečen, pun vode, temperatura 40şC, bunca. Kroz infuziju prima antibiotike. Nakon 3 dana stanje se počinje stabilizirati. Ostaje u bolnici 15 dana. Vraća se na Fratrovac.
06.12.2004. Dopremljen u Vinogradsku bolnicu, na urološki odjel, zbog eventualnog razbijanja i vađenja bubrežnog kamena. Kamen nisu našli, izgleda da ga je izmokrio. Iz bolnice izlazi 09.12.2004. Vraća se na Fratrovac. Sa Mirjanom odlazi u Split oko 15.12.2004. Vraća se iza Nove Godine.
02.03.2005. Povratak u Krapinske Toplice. (Do tu od Olge)

2. 3. 2005. Opet sam u Krapinskim Toplicama o tome imam kakvo - takvo sjećanje. Upravo tih dana (5. 3. 2005.) počinjem opet sa svakodnevnim dnevničkim zapisima. To mi dobro dođe za svakodnevni ispit savjesti - što je redovnička obveza. Po tim zapisima znam da mi se 19. 4. 2005. ukazala moja Alkarica sa slike Gospe Sinjske je rekla 'puno lipi stvari'. Iz istog dnevnika čitam da sam 6. 10. 2005. išao u Lovran odakle sam se vratio za pet dana. Na koncu 2005. uz pomoć znanaca počinjem sa zapisima na: www.paterluka.blog.hr što sam nazvao web župa Gospe Sinjske jer izvjesno je da je njena želja bila biti na webu. Dalje dnevnički zapisi kažu da mi je 27. 2. 2006. na Zagrebačkoj Šalati učinjeno 8 operacija na tetivama nogu. A tada sam u bolnici na Šalati sam se prvi put susreo sa stricem Lukom. Zagipsan do pojasa 2. 3. 2006. vraćen sam u Krapinske Toplice. 24. 6. 2006. skidaju mi taj gipsani kalup. Ima još ali ovo neka bude za sada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nismo izabrani jer ljubimo, nego da naučimo ljubiti;
niti jer smo sveti, nego da postanemo sveti.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.41 sati Nedjelja... Oh svi slavimo, svi slavimo Gospodina. Svi moji su sa mnom u mom srcu. Nedjelja popodne odmiče... Njegovateljica Jadranka kavu pripravila. Preko moba čuo sam se sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist je jedini mogao reći: 'Ja sam put...' On je središte kamo smjeraju svi putevi. On je polazište iz kojega dolaze svi putevi. (Fulton Sheen)

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Majko Božja, Alkarice sveta, sretni smo i zahvalni tvom Sinu i tebi za svaku nevolju koja nas je primaka životu. O Gospe Sinjska ti si nam spas!

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Koji je smisao pojedinačnog zemaljskog života? Da služi vječnom životu. Kako mu može služiti? Tako da se žrtvuje, umjesto da traži sama sebe. (E. Steinbach)

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.06 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oh Gospodine kako bi Ti sretan bio sa mnom kad bih svoj posao radio s onim predanjem s kojim naš Anđelko radi svoj. ... Aha bila je vila, oh ne kraljica, oh ne nego naša pastirica s. Natalija koja je rukama uzdignula križ Kristov i samo taku šamarčinu odvalila nevaljalštini i zlu. A ova beštija korona ne zna što bi sa sobom vidi da je u svetoj Hrvatskoj smiješi nevesela sudbina. Aj' biš ća! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

3B, VRIJEME SE ISPUNILO, POZIV (Mk 1, 14-20) [ Rim, 8. I. 1996.]


Sve što je težilo ispunjenju ispunjeno je. Priprava ustupa mjesto onom za kog smo se pripravljali. Kraljevstvo Božje je mepu nama.
- Ili smo još uvijek u iščekivanju “nepoznatog Boga”, bez iskustva ůivog i Prisutnog? Ljudi religije koji tjeskobno vape ne bi li ih čuo “daleki Bog”.
- Okovani sredstvima priprave, klanjamo se njima a ne Prisutnom. Gubeći se u tunelima traženja, hrpama misli o njemu, namjesto da Ga primjetimo jednostavnim pogledom.
Kao ona riba koja mukotrpno tražeći ocean konačno od druge čuje da je to ono u čem pliva. ... Besmisleno je upoznavati rimske palače sa slika dok si u Rimu...
Lijena je naša pamet i srce. Lakše nam je tražiti nego priznati da smo našli, zato jer smo nenapenosti pripisali svu svoju grešnot i zloću. Prepadamo se napenosti i zatvaramo oči jer ne želimo promjenu, ne želimo napustiti svijet u kom smo pred sobom opravdani, svijet u kom nam se ne vide nedostatci. Draži nam je mrak nego svjetlo. U tom slučaju ako je Svjetlo došlo na svijet - u toliko gore po nju.
Jer za ugledati Prisutnog, to Kraljevstvo koje nam se približilo - treba se obratiti i povjerovati.
Obratiti se: “prepametiti se”, učiniti “harakiri” svojoj oholosti, dopustiti da padnem na zemlju
(i pri tom se na meni razbije sve lažno!). Ugledati svoju golotinju. Priznati da živim od dara Božjeg, da od nikog nisam veći, ni pametniji, ni svetiji... I u to uvjeren, istinski volim svakog, razumijem ga i radujem mu se, smatram ga vrijednijim... A svoje dostojanstvo vidim jedino u Bogu.
Vjerovati evanđelju: njegovoj moći ne svojoj, dobivajući snagu od Njega uz kojeg ljubavlju prijanjam. Vjerom ga nastanjujem u sebi.
Isus prolazi, ugleda, pozva. ... Znati da prolazi, dati se ugledati, biti spreman čuti.
Njegov poziv je stvaralački. Kao što je svijet njegovom riječju stvoren, tako se njegovom riječju stvara i naše životno zvanje. I kao što On svijet jednom stvoren, uzdržava u postojanju stvarajući ga u svakom novom trenutku; isto tako i tvoje zvanje uzdržava u postojanju upućujući ti trajno svoju riječ: “Hajde za mnom!” Ona je snaga za hod, u njoj je Duh kojim hodaš.
Samo Njime osnažen nećeš ponovno posezati za ostavljenim mrežama. Samo u Njemu možeš imati one koje si ostavio. Samo Njime možeš biti ono što se zoveš: ribar ljudi - loviti ih za Onog od kojeg si sam ulovljen. A od Njeg biti ulovljen znači biti napen.
[Ne živi se od sjećanja na davni trenutak svog pozvanja, nego od svakodnevnih pozivanja -koje, kad ih čujemo, uzrokuju naša odzivanja.]

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Savlova nesreća što je pao na putu za Damask je zapravo sreća. Tako bi i ona 'saobraćajka' iz 2003 trebala biti sreća.

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.08 sati Ah ma nije razborito sada urađivat 'Glas iz krpa' jer p. Marko Matić nam baš upućuje okrjepljujuću riječ. Nastavit ću poslije đinasticirajući (na motomedu) 10.57 sati A sada na nastavljam legitimno i slobodno đinasticirajući na motomedu. I kaži što ima? A imaš sve, kad imaš slobodu i legitimitet jer to je život kakav spada. Što pretpostavlja da te nitko ne proganja jer svoj si na svome sa svojima. Gdje se svojim poslom baviš. A posao Isusovih ovaca je činiti sve, sve, apsolutno sve na veću slavu Božju. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.44 sati E a danas jer je nedjelja dok lift spušta u kapelu krepostima urešenog našeg med. teh. Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca u karijoli urađuje kratko 'sabranje uz mob' prije svete mise. Oh hvala Ti hvala Kriste što ćeš na svetoj misi okrijepiti ovcu Sobom. Pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Gospodine primi sve što imam, jesam i znam. Sve to si mi Ti dao. Daj mi samo još Sebe u svetoj Pričesti jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.33 sati Uistinu grozan je mučitelj tko ti uskraćuje mogućnost da za onog kog neizmjerno ljubiš iti trunke patiš. 5.55 sati Hvala Bogu okice sam otvorio da stignem imati bar na trunku Gospine krunice uz HKR. A sada kroz ovaj dan (nedjelja, 24. 1. 2021.) samo let: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


MOLITVA PRIJATELJA MALOG ISUSA: Isuse maleni, prijatelju moj, prati me, vodi i uz mene stoj, kao Božje dijete da Ti slavu dam i da trajno ostanem Tvoj Božanski hram. A nebeska Majka nek me trajno prati, dobra Tvoja, Isuse, a i moja Mati. Amen.

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš ono Krist jednom stade na žalu... E ali čeka na nas da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Neću lagat ni večeras (subota) nisam olovkom pisao u blok nastojeći zaustaviti propadanje rukopisa. Ali da sam pisao napisao bih: .'Eh jedan profać tu sa Jordanovca (vjerojatno p. Predrag Belić) nam je rekao da ne budemo kao onaj koji za sebe kaže: 'Uvijek sam ondje gdje nisam a něsam ovdje gdje sam - eh pa Bože gdje sam?' Za dati primjeren komentar trebalo biti okretan u filozofiji a to baš neće ići. Treba se držat one općepoznate: Treba biti realist. Sa nogama čvrsto na tlu. S pogledima do horizonata svog vidnog polja. Ah, i vjerom se neke stvarnosti mogu vidjeti... Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Krist jednom stade na žalu. A ribari su se bavili svojim poslom: bacali ili krpali mreže. Krist njima da pođu za Njim - sretni smo što su pošli - pođi i ti! (knev 3b kg)
- Krist je stao na žalu i čeka da pustiš sve pođeš za Njim. A sve što ostavio nađeš oplemenjeno u Njemu.

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 1. 2021. Gospodine, danas u ponedjeljak, trećeg tjedna kroz godinu je blagdan: 'Obraćenje svetog Pavla' U Djelima apostolskim slušamo da se taj Pavao prije obraćenja zvao Savao. I da je běo progonitelj kršćana. Jednom zgodom dok je svojim poslom putovao u Damask, po svoj prilici dok je jahao na magarcu, iznenada se sruši na zemlju i obasja ga svjetlost velika. Začu glas: 'Savle, Savle zašto me progoniš? ... Ja sam Isus Nazarećanin.' Tako je od Savla nastao Pavao, od progonitelja kršćana, veliki misionar - širitelj kršćanstva. Molimo Te Gospodine sruši i nas sa našeg 'magarca' - sa naših krivih putova. Progovori nam i pošalji da budemo vjernici - kršćani kako spada. Amen! Od srca p. Luka (Po dnevnom čitanju: Dj 9, 1-22)

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.11 sati Aha stignem i večeras napisati: comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku nisam ni pokušao hoće li? Jer sada bi me trebala njegovateljěca 'LJ' staviti đinasticirati na motomedu a to je legitimno vrijeme za tipkuljenje po mobu i za činit gusku. 18.24 sati E hvala Bogu za legalitet i za komoditet. A za večernje 'Razmatranje uz mob' valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (nedjelja) Aha to je ono: 'Krist jednom stade na žalu...' Ouh nezaboravni 'vjerkači' u Palmi (BSI u Palmotićevoj) kad nas je 'osadesetih' p. Nagy učio tu pjesmu od pape I. P. 2. Eh, ja tada ovca naumio sam pusti sve i poći kamo me šalje Isus. U redu sad jesam Isusova ovca. A znam i osjećam Isus čeka da baš sve ostavim i posve se na Njega oslonim. Ha, a radim na tome. Svjestan sam dok primjećujem spone koje me vežu za obalu - nisam duhovno zaspao. Ali Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ako'š bit vojnik Kristov kako spada. Sve pušćaj kad te triba Krist kralj!' E dide da mi ga poznat ki ti u svakom Ogorancu koji te triba da mu štogod uradiš.

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako šta bi ti da dođe večeras na silo dragi Isus i kaže: Ajte za menon? 'Lujo pušćala bi sve i kukuruze i pole od kunpira. Eto bilo bi žaj ako ti ne bi poša.'

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Krist jednom stade na žalu (knev 3b kg)


Krist jednom stade na žalu. A ribari su se bavili svojim poslom: bacali ili krpali mreže. Krist njima da pođu za Njim - sretni smo što su pošli - pođi i ti! (knev 3b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.01.2021., subota


Onome koji doista ljubi Boga, ne može se dogoditi ništa strašnije od uskraćene mogućnosti da za Njega trpi. (sv. Filip Neri)

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imamo priliku biti u raju s Bogom već sada, biti sretni s Njim i u ovom trentku - ako ljubimo kako On ljubi, ako pomažemo kako On pomaže, ako darujemo kako On daruje, ako služimo kako On služi. (Majka Terezija iz Kalkute)

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist jednom stade i još čeka... Ovco trgni se!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska tebi hvala što Isusa si nam dala - koji nas je osvojio. Za Njim smo pošli a On nam pokazao na tebe.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.05 sati Nisam danas pisanjem olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja. Ali da sam pisao napisao po čemu prepoznajem da Gospodin vodi svoju ovcu cilju ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Po mnogima kojima ni imena ne znam, ili kojih se u ovom trenutku ne mogu sjeti. Ali u pamet mi dolazi jedna velikodušna Hercegovka koja me je besplatno opremila sa dragocjenom i skupocjenom tehničkom opremom s kojom mogu ostvarivati svoje poslanje. I još bi htio spomenuti pojavak Božjeg arhanđela Mihaela (za web meštar Splićo). Ah ma divan je Bog kako da Ga ne slavim! ... Eto sada ću morat bez naše pastirice s. Natalije, jednom Zdravomarijo protiv svake nevaljalštine i zla. A i ova beštija korona će dobit svoje od moje Alkarice... Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.28 sati E za Isusove ovce je jako važno razlikovanje duhova. Ako meštar Splićo nije došao prije svete mise, niti je bio na svetoj misi - a ni sad ga nema. Javlja da je na putu i da stiže. A dok ne stigne volja je Gospodnja da kažem koju za 'Glas iz krpa'. A što? Svoj sam, slobodan sam to znači da sam živ! 13.32 sati Kako je rečeno, daleko bolje je učinjeno. Ali ne stvarno divan je Gospodin Isus Krist i Njegova majka, moja Alkarica. S takvom milosnim, virtuoznim zahvatima vode Isusovu ovcu onome zbog čega je 2003. okice otvorila. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka! pozdravljam Vas! Ja sam invalid. Nikad dovoljno lijekova ni novaca. Imam doktoricu koja mi prepiše lijekove koji koštaju nekad nemam novaca. Nekad lijekova takav mi je križ. Molim Vaš blagoslov. Molim se i ja za Vaše potrebe. … Đakovo.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Narodi svi, plješćite rukama,
kličite Bogu glasom radosnim.
Jer Gospodin je to Svevišnji, strašan,
kralj velik nad zemljom svom.
Ps 47

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Svi slavimo, svi slavimo Gospodina... Ah hvala Bogu najprije imam terapiju No 2 - uradbu meštra Spliće, pa terapiju No 1 - svetu misu, pa opet terapiju No 2. Sad ću na svetoj misi reći Gospodinu: Hvala Ti hvala Kriste što sam ovca Tvoja. Oprosti za moju nasrtljivost i nestrpljivost. Daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan! Amen!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.56 sati Pozdrav: Jutro! Ljepši pozdrav: Dobro jutro! Najljepši pozdrav: Hvaljen Isus i Marija! Hajmo u ovaj dan od Gospodina nam darovan (subota, 23. 1. 2021.) Današnje evanđelje nam sugerira da ne budemo izvan sebe nego prisebni. Pri sebi smo ako smo uz svoju ljubav - Isusa. I dopuštamo ljubavi da po nama čini. Prvi korak biti će za koji minutić. A to je Gospina krunica uz HKR - a onda nastavljam let: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospa Sinjska, Cetina i Svilaja ponos su i dika Hrvata Vlaja. Svilaja ih ko peka pokriva i čuva. Cetina moru teče daje im bit u svemu. A Gospa Sinjska njihova su krila.

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Evo, moj radni tjedan je završio. Sve sam uspjela napraviti. Idući tjedan radim od kuće. Tako do daljnjega. Moli za meni i SVE moje nakane. Hvala. Božji blagoslov.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'O Gospe Sinjska, Djevo sveta, Alkarica si moćna, i utjeha neizmjerna...' Časte te puci širom svijeta. 'Pomogla ti si svome puku kad'no pod Sinjem bjesnio boj.' Pomogla ti si Isusovoj ovci kad'no raspinjana bila. Svojom suzom neizmjernu utjehu dala. Ah, tih tvojih par riječi su isto kao i one tri slatke rijeci: ja te volim! I ja tebe neopisivo!

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže kako su oni koji nisu bili prisebni za Isusa govorili da je 'izvan sebe'. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 1. 2021. Gospodine danas u treću nedjelju kroz godinu. Slušamo evanđelje po kom je sastavljena draga pjesma Krist na žalu. U evanđelju slušamo, doista Krist jednom stade na žalu i ugleda ribare kako se bave svojim poslom: ili bacaju mreže na lov ili ih krpaju. A Ti Gospodine njima njima: 'Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi! Evanđelje kaže: 'Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.' Hvala Ti za njih jer oni su to učinili za mnoge. Molimo Te Gospodine da i mi imamo snage ostaviti svoje 'mreže' ako Tvoj pogled padne na nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 14-20)

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.50 sati Ha, to se uobičajilo jesam li utrnuo comp, srknuo jogurtić i učinio gusku - čekam meštra Spliću i krećem tipkuljiti na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Ah, ovo vam moram reći: Prava je stvar ako si se posve Kristu predao a moraš nekog ili nešto podnositi. Upamti: to podnosi! Jer Krist Gospodin po tebi gradi grandiozno djelo. A što kaže evanđelje (subota) Aha, to je ono: 'Izvan sebe je - jer je izvan sobe!' A to ste valjda već čuli i pročitali. U Rimskom koledžu pitali su portira (Talijana) za nekog našeg. Talijan im je odgovorio na Hrvatskom (koliko je znao) : 'Izvan sebe je!' 20.15 sati E nastavljam ispružen u 'krpama'. Mogu kazat meštar Splićo, ah ne arhanđeo Mihel me uradija 'prva liga', baš kako spada! A i večeras nakon što sam svoje redovničko izbrevijario olovkom sam napisao par riječi (za spas rukopisa). To sam prepisao iz brevijara jer jako je aktualno. Govori o tome kako je biblijski pisac opisao potres: 'Bregovi skakahu poput ovnova i brežuljci poput jaganjaca.' (Ps 114). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov nikad, ni za živu glavu ne smi nikom dat da za njega misli.' Aha dide a kad ti oće ukrast tvoju pamet? 'Mile s takvima nemaj posla to su razbojnici.'

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo zlato bakino, slatki si ki cukar!!' Ma baba Jako brte ne razumin?! Štaj' to na meni tako slatko? 'Slatki si kad imaš sebe - kad si cija svoj unda si mile moj.'

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.01.2021., petak


Gospodin je svakom pamet stvorio da sam može o sebi odlučivati. Nikog se ne smije delegirati da umjesto tebe odlučuje - jer veslat će te! (ako nisu 'ljudi od komada')

- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zemaljski život prijemni je ispit za vječni život. (Wilhelm Mühs)

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.35 sati 'O Gospe Sinjska, Djevo sveta ti si Alkarica moćna, i utjeha neizmjerna...' Vidim na webu te ima. Časte te puci širom svijeta. 'Pomogla ti si svome puku kad'no pod Sinjem bjesnio boj.' Pomogla ti si ovci svoga Sina kad'no raspinjana bila. Svojom suzom neizmjernu utjehu dala. Ah, tih tvojih par riječi su isto kao i one tri slatke riječi: ja te volim! I ja tebe neopisivo!
Gospa Sinjska, Cetina i Svilaja su ponos i dika Hrvata Vlaja. Svilaja ih ka'no peka pokriva i čuva. Cetna moru teče daje im bit u svemu. A Gospa Sinjska Vlaška Alkarica njihova su krila. Oh o Gospe Sinjska…

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, cijeloga me prožmi, zaposjedni puninom moje biće tako duboko, da moj život postane odraz Tvojega života. (John Henry Newman)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi moj pater Luka molim Vas da se malo pomolite za mene teško mi je ... Susjeda. Neka Vam dragi Bog dade snage
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sěnjska, majko i Akarice da nam je bilo vidjet Sina tvog kad je bio 'izvan sebe' - srca bi nam treperila radošću kao i tebe. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.54 sati Palo mi oko na onu priču kad je kraljević zbog neke nepodopštine završio u pustinji gdje ništa nije mogao ništa imao. Samo je čekao... Dočekao je i upitan bio što bi htio? Samo ogrtač i koricu kruha? - on kom kraljevstvo pripada! ... Je, je bila je pastirica s. Natalija koja djeluje kao kraljica kad rukama uzdigne križ Kristov od kog se sklanja svaka nevaljalština i zloća. A beštija korona totalno izgubi pamet, čupa si kosu, glavom lupa o zid. Vidi divljakuša pogana da nije trebala ni provirivat u svetu Hrvatsku. Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. A i meštar Splićo ima doći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav će se i Vjernost sastati.
Pravda i Mir zagrliti.
Vjernost će nicati iz zemlje,
Pravda će gledat s nebesa. Ps 85

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji slavljenik je sveti Vinko (San Vicente de Zaragoza), đakon i mučenik, omiljeni svetac u hrvatskim krajevima. Rođen je u III. stoljeću u aragonskom gradu Huesca (sjeveroistočna Španjolska). Živio je u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije, kao đakon i učenik svetog Valerija, biskupa. HIiM

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, ha, ha, u Rimskom koledžu pitali su na porti za jednog našeg. A portir koji je htio na Talijanskom reći: 'Izvan sobe je!' Ali na svom Hrvatskom rekao: 'Ivan sebe je!'

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Ha, hoćemo i danas kao obično dok lift spušta našeg med. teh. krepostima urešenog Anđelka i karijolu s ovcom u kapelu Isusu. Može da krenemo sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. Što će eventualno, ako bude trebalo, biti nastavljeno poslije u sobi kada budem đinasticirao (na motomedu) u sobi. E i što ima za kazat? Guštam što postojim! Što sam slobodan, zdrav i svoj. Čini mi se neko pametan je rekao: Tko ispravno luči pojmove taj kvalitetno živi. Znam dobro znam tko su moji a tko tuđi. 10.42 sati E sad zaključujem đinasticirajući (na motomedu). Sretan sam i Bogu zahvalan što sam svoj (imam sebe) sa svojim na svome. Stvarno tako je bijedno kad te veslaju nastrani tuđinci praveći budalu od misnika, Isusove ovce, vojnika Kristova. Valja kazat da će i danas Isusovu ovcu pohoditi arhađeo Mihael (krije se pod imenom meštar Splićo) i samo tako uraditi tu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.04 sati A što? Gušt je biti živ! I što ću nego guštat! Jesam li gotov sa jutarnji poslićima i ceremonijama... Idem imati svetu misu - a to je zbiljska terapija No 1. Na kojoj ću iskreno reći: hvala Isuse sto sam ovca Tvoja - premda nedostojna. Reći ću: Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam - sve to si mi Ti besplatno darovao to. Bas Ti hvala što mi sada u svetoj misi daruješ Sebe u svetoj Pričesti jer znaš da sam Tvoje ljubavi uvijek žedan. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.53 sati Samo da vas pozdravim prije nego učinim prvi korak u ovaj dan (petak, 22. 1. 2021.). Bit će to Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam leeet... Ne tek mišom po ekranu compa. Nego od srca hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Hajmo to skupa činiti tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. I dan će garant biti ljepši. Svi će se pitati: zašto? Samo mi ćemo to znati - i mudro šutjeti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Aj mi kaži baba Jako kako ti svaki put nađeš taku besidu koja će me okripiti? 'Lujo kad god imaš s kin besidit reci dragon Isusu da te k njemu pošalje.'
- Najlipše su Vaše beside iz našega kraja anđele moj. Bog Vas blagosovio!
-Samo je u Bogu mir, dušo moja!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater molim vas molite se 8.2. je zakazana ostavinska rasprava. Brat je ogorčen što on nije sve dobio jer se brinuo za mamu kad sam ja bila na poslu a sestra je samo dolazila u posjetu. I jučer mi je svašta izgovorio znam da je to u ljutnji opraštam mu ali se bojim da ne bi došlo do svađe.
- AMDG = Ad maiorem Dei gloriam = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svatko radi svoje! Ja znam da ne smijem 'prijeći' (umrijeti) dok mi se ne realizira doktorska radnja koja je: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 1. 2021. Gospodine danas u subotu, drugog tjedna kroz godinu je svagdan. A evanđelje govori o Tvom otvorenom i beskompromisnom nastupu. 'Čuvši to, dođoše Tvoji da Te obuzdaju jer se govorilo: 'Izvan sebe je!' Ah, Gospodine a tko je zapravo izvan sebe?! Zbilo se u Rimskom koledžu kad je netko portira pitao za jednog našeg. A portir Talijan htijući mu reći: 'Izvan sobe je!' Na svom Hrvatskom je rekao: 'Izvan sebe je!' Gospodine molimo Te daj da srcem u budemo uz Tebe kako bismo uvijek mogli biti pri sebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 3, 20-21)

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.11 sati Evo sada kada je dan dao svoje. Iz 'krpa' Isusova ovca može kazat da je bilo baš onako kako treba biti: angažirano, zauzeto, ostvareno. Bože moj to se zna da je uradba arhanđela Mihaela (za web meštar Splićo) bila kruna svega jer Isusovu ovcu je uradija kako spada. A evo kojim sam zapisom olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja: 'Ha, pa što? Kao vježbu za spašavanje rukopisa može se napisati: ništa! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Toj lipo dide da tebe u Ogorju svi begenaju, makar te crikvi ne vidu. 'Lujo triba san nosit križ koji su mi dali uni crveni vrazi al' nikad se nisan prida to su znali ljudi Ogorani.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aj mi kaži baba Jako kako ti svaki put nađeš taku besidu koja će me okripiti? 'Lujo kad god imaš s kin besidit reci dragon Isusu da te k njemu pošalje.'

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.01.2021., četvrtak


Draga … spremajući uvod u nove libriće naiđem na tvoj tekst (u prilogu). Vidim to je skroz dobro, onako po datumima važniji događaji. Ti pregledaj još jednom napisano i dodaj još Krapinu i od kad sam doma u Zagrebu i ide u tisak (naravno da ćeš biti potpisana pod svojim tekstom). Od srca p. Luka

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kao što se vino ne može točiti u bačvu, ako se ona prije ne isprazni, tako ni duša ne može biti ispunjena Bogom, dok se svega drugog ne oslobodi. (Ernesto Cardenal)

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jer ja sam skitnica...


15.09 Ah, ma nije važno tko je to rekao? Ili koja je to pjesma, koja ide nešto kao: 'Al' kad jednom skitati se počne.' To je ono ključno kad Isusove ovce. Kad je počela, koliko je mogla, mislit: 'A što ako je tamo više onog što tražiš?'
Jer ja sam skitnica u potrazi za mjestom na koje me Gospodin šalje. Svašta sam kuša, svašta proša. Od nemila do ne draga. Od 'ne bi pas s maslom' do 'divote od života'. I kad je životna putešestvija došla do ruba. A moja Alkarica, koja bauljala sa mnom svojom suzom je rekla što je volja Božja sa Isusovom ovcom. Oh, Gospe Sinjska ti si mi spas.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska jer te dopao naš Vlaški kraj mi sigurno znamo da tvoj Sin Isus na nas računa. Hvala ti!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čim mi Bog ne znači sve, On mi ne znači više ništa. Dati Bogu drugo mjesto u životu, znači uopće Mu ne dati mjesta. (P. Breemen)

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Eh četvrci su bitni za razumijevanje Isusove ovce. Ah, ona klanjanja Isusu u POS u BSI (bazilika Srca Isusova) u Palmi je ishodište svega. ... Je bila je naša pastirica s. Natalija i u kraljevskoj maniri, s križem Kristovim u uzdignutim rukama odagnala svaku nevaljalštinu i zlo od nas njoj povjerenih starčeka. A ova beštija korona jel' se pojavila pastirica sa križem Kristovim ne zna što bi sa sobom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pravdu ću naviještat u zboru velikom, i usta svojih zatvoriti neću, Gospodine, sve ti je znano. Ps 40

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Agnezu (Janju ili Ines), rimsku mučenicu. Djevojčica iz Rima, rođena oko 291, bila je kći ugledne patricijske obitelji, odrasla u sjaju i raskoši. Već s dvanaest ili trinaest godina stavila je svoj život u službu kršćanstva. U vrijeme progona cara Dioklecijana odbila se udati za sina rimskog perfekta Sempronija, a kad se doznalo da je kršćanka, podvrgnuta je groznim poniženjima i mukama. HIiM

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te čeka važan, izuzetno važan posao, susret ili razgovor. Pripremi se ne tek ležanjem-odmaranjem, ne tek spavanjem. Pokušaj provesti noć u molitvi!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Potiče me nešto iz mene, ako lift spušta krepostima urešenog Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu, da krenem sa uradbom 'Glas ěz krpa'. 10.39 sati E a sada nastavljam đinasticirajući (na motomedu) poslije svete mise. Ha pa da to ti je ta 'divota od života' (p. Cvek). Kad se zna kad je što! Kad po redovničkom redu sve uredno klizi. Tad se da živjeti. Fuj! Skokovi! Fuj! Šokovi! Fino ovako se sve zna: đinasticiranje (na motomedu), tipajuljenje (po mobu), slaganje svega (na compu). A večeras će Isusovoj ovci dolepršati arhanđel Mihael (za web meštar Splićo) i uraditi je baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.32 sati Eh Ogorje prelijepi prazavičaju kako te je vidio onaj putopisac iz 18 st. Ha, a sada na svetu misu sa svom Ogorskom starčadi koja daje ljepotu Ogorskom kraju. Sad su u Diki Nebeskoj, a njihovo smrtno u šematorju sv. Jure u Ogorju ili bilo gdje u svijetu. Reći ću Gospodinu: Primi nas ovakve siromašne i jadne. Molimo Te budi milosrdan prema svima nama. Isuse Kriste mi Te volimo! Oja, noja, oooj! Amen!

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.37 sati 'A nečisti duhovi, čim bi ga spazili, padali preda nj i vikali: 'Ti si Sin Božji!' Ne, nisu to bili pobožnici odani Isusu koji su ispovijedali svoju vjeru. Ali ako neprijatelji Kristovi dobro znaju protiv koga im se boriti i još s čvršćom vjerom bi trebali znati mi koga nam je ljubiti. Hajmo u ovaj dan (četvrtak, 21. 1. 2021.). U kom hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Prvi korak Isusove ovce biti će i danas Gospina krunica uz HKR. A onda nastavlja hodati, trčati, letjeti... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš: gdje se Svjetlo pojavi mrak se buni. Ne dajmo se smesti realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 1. 2021. Gospodine danas u petak, drugog tjedna kroz godinu. U evanđelju slušamo kako je to bilo kad si odabrao za bliske suradnike - apostole. Evanđelje kaže da si uzašao na goru - znači o uzvišenoj stvari se radi. Nije bilo kampanje, nitko Te nije nagovarao. Slobodno si odabrao one koje si htio. O kojima si razmatrao u molitvi cijelu prethodnu noć. Njih si poslao da propovijedaju i njima dao vlast da izgone đavle. Zadivljeni smo Gospodine koliko je Tvoje pozornosti u temeljima Crkve - a to smo mi mnogi. Hvala što si Ti i Tvoja Crkva zdravlje društva svakoga. Molimo Te da naša Hrvatska bude još više katolička i bude mali ali dragocjeni biser Europe i svijeta. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 3, 13-19)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 sati Hajmo i danas (srijeda) krenut sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' čekajući Božjeg arhanđela Mihaela (koji je za web meštar Splićo). Eh a sada je njegovateljica Jadranka donijela jogurtić. Samo da ga srknem pa ću dalje. ... 20.09 sati A dalje to je sad kad sam ispružen u 'krpama'. Naravno da sam srknuo jogurtić. A potom me poduhvatio urađivat onaj koji se na webu predstavlja kao meštar Splićo a zapravo je Božji arhanđeo Mihael. Eto tako vam je to kod Isusove ovce. Po noći sanja anđele, po danu ih gleda u subraći. K tomu je svaki dan urađuje arhanđeo. Ha, da vidimo što sam večeras olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Ovaj novi Američki predsjednik Obama kažu da je katolik. A da li stvarno je pratit ćemo i vidjeti.' Pretpostavljam u kolopletu svjetskih zbivanja neće moći uvijek uzorno katolički postupit. Stoga nemojmo biti strogi suci dajmo mu malo tolerancije. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Jel' dide znaš daj od mene obične ovce, Ogorska s starčad učinila Isusovu ovcu. A gledajuć tebe i vojnik san Kristov. 'Lujo hvala i slava Kristu kralju. AMDG.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aju baba Jako sritan li san, sritan šta san su tebon svaku veče na silu. A kaže se: su kin si - taki si. Ej daj mi bit ki ti. 'Lujo zlato bakino bićeš ti... al' Gospinu ružarju ne zaboravi.'

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.01.2021., srijeda


'Prelijepa prodolina između Svilaje i Petrove gore.' (putopisac, 18 st.)

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Sinjska Gospe tebi hvala što si uz nas ostala jer od Sina tvog i tebe bježi svaka nevaljalština i zloća.

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.49 sati A evo prepisat ću iz bloka što sam maloprije olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'A što? Neki su se uspaničarili: kako će? Pa što nemigam, nemigam - ali bar kvalitetno živim i sadržajno.' Eto tako tamo piše. Ali kao Isusovoj ovci pameću mi prolazi da učinim ovo vrijeme raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) još plodnijim nego je. Promišljam o libriću ('ditetu'). Za sad imam samo tri librića ('diteta'). A ideal se zna: 'Pet komada, pet komada - to je naša nada!' Baš sam slagao ove 'Jutarnja molitva' što HKR čita. Ide to od rujna 2011. Ha, pa u 10 godina prošli su svi ciklusi. I već se dupliciraju molitve. A da se to složit u librić? ... Aha, bila je sa križem Kristovim naša pastirica s. Natalija, oh kolika je ona radost Gospodnja. Osobito kad rukama uzdigne križ Kristov a svaka nevaljalština i zloća smjesta sruuug! A i ova beštija korona vidi da joj se crno piše u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ti smeta biti u društvu dobrih. Znam čiji si jer s kim si takvi si.

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.47 sati I danas jel' naš krepostima urešeni med. teh. Anđelko liftom spušta karijolu (s ovom)... Nekim spletom događanja liftom se spuštaju i br. Pakrac i p. Halambek. E ipak na mob nastavljam tipkuljiti 'Glas iz krpa' 10.32 sati Što nastavljam poslije svete mise u sobi đinasticirajući (na motomedu). E i kaži sta ima? Eh ne mogu se nadiviti slobodnom životu kakvog sam odbrao još one 1983. To sam već spominjao presudnoj ulozi Gospe Međugorske kod odabra životnog zvanja. Ali snažno je djelovao i susret s papom I.P. 2 u Rimu kad sam mu te iste godine nosio križ u ime mladih Hrvata. Mladost, radost, ljubav, život u najpravijem smislu to me zaokupljalo kad sam bio mladac, zaokuplja i sada kao starčeka jer sve je to predokus vječnosti. E valja kazat da će i večeras Isusovu ovcu urađivati arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.32 sati A što se tu može? Ako je volja Božja da budem web župnik. Onda pastoralni web poslići... A sad će središnji događaj i ovu srijedu će biti baš događaj 'u sriduuu' - sveta misa. Gdje ću i danas Gospodinu reći: Primi sve što imam, jesam i znam. Sve to si mi Ti dao. Daj mi još samo sebe u svetoj Pričesti jer Ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U času smrti polagat ćemo ispit o ljubavi. Ako ga položimo, zauvijek ćemo se preseliti k Ljubavi. (Michel Quoist)

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.31 sati Ah, znam nije svanulo i trebalo bi još hrrr... A što ću kad ja ne marim za sve te stvari, meni je najdraže kad misli mi lelujaju. Ah, još kad mi netko kaže da prirodno nisam 'udren u glavu'... Ali to vam je tako kad ti je imate pristup javnosti bez sustava kontrole. U svemu tom divim se Gospodinu kako vodi mene, svoju ovcu. Eto ove mišljevine neka budu uvod u ovaj dan (srijeda, 20. 1. 2021.) Prvi korak i jutros će biti Gospina kruněca uz HKR - a onda nastavljam hodati, trčati, letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav prema bližnjemu mjera je naše ljubavi prema Bogu.(Edith Stein)

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Kad Krist jednom stade na žalu, što su radili ribari? Bavili svojim poslom: bacali ili krpali mreže. A Krist njima da pođu za Njim - sretni smo što su pošli - pođi i ti! (knev 3b kg)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako ja bi htija bit ki ti. Svakom reć šta ga iđe. 'Lujo a svakog iđe uno štaj Božje. I zatoj dobro da imamo Gospinu ružarju da nan učini srce po Srcu Isusovu.
- Bravo Luka, a babi JAKI BOŽE PODARI RAJ NEBESKI! AMEN!!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, nije dobro biti neki crnogledac. Ali ni isforsirani optimist. Budimo realisti i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 1. 2021. Gospodine a danas u četvrtak, 21-og siječnja spominjemo se svete Agneze djevice i mučenice. Imendan je Agnezama i Janjama. A jer smo u drugom tjednu kroz godinu u evanđelju slušamo dok si se bavio svojim poslom: obilazio sela i gradove, propovijedao, potrebnima pomagao bolesne ozdravljao. I kako to već ide Svjetlo smeta mraku. Evanđelje kaže: 'A nečisti duhovi, čim bi Isusa spazili, padali bi preda nj i vikali: 'Ti Sin Božji!' A Ti si im se Isuse oštro prijetio da Te ne prokazuju. Gospodine sretni smo što smo Tvoji. Hvala sto zlo bježi i od nas kad shvati da smo Tvoji. Amen! (Po evanđelju dana: Mk 3, 7-12)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati A idem krenut sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Uobičajene ceremonije sam učinio: comp utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učino. A danas neću đinasticirat (na motomedu) nego će hvala Bogu Isusovu ovcu uradit arhanđeo Mihel (za web meštar Splićo) 20.12 sati E sada iz 'krpa' mogu kazat: je uradija je tu ovcu baš kako spada. Kako je sadržaj ovog razmatranja osvrt na evanđelje dana (srijeda), hajmo na evanđelje. Ha, pita nas kako mi gledamo? Da li pesimistički? Kao ništa ne valja, svi su protiv mene… Taj pristup stvarnosti nije dobar. Ali nije dobro biti nekakav nategnuti, isforsirani optimist. Kao sve je u redu, čemu brige sve će biti odlično. Naravno i ovaka pristup je neutemeljen. Kao kršćani moramo gledati sve oko sebe očima Krista Gospodina. A Isusov pogled ima onaj čije je srce po Srcu Isusovu. Snažna je ona molitva: Isuse blaga i ponizna Srca učini srce moje po Srcu Svome. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ti ki misnik vojnik Kristov stuć ćeš velke skule - samo nemoj da pamet izgubiš.' Aha dide meni će uvik ostat u pameti starčad Ogorska i znaću da je dobro ako uni razumu.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ah ma baba Jako ja bi htija bit ki ti. Tako reć svakom šta ga iđe. 'Lujo a svakog iđe uno štaj Božje. I zatoj dobro da imamo Gospinu ružarju da nan učini srce po Srcu Isusovu.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.01.2021., utorak


Imal' takvog mjesta, imal' takvog svijeta kao Ogorje? O gorama, pod Svilajom je leglo junaka Vlaja. Sve imaju što Hrvati - Vlaji trebaju: preko brijega plavo more. S onu stranu Svilaje oltar Gospe Sinjske - Vlaške Alkarice. I najstariji Hrvatski pjev: Oja, noja, oooj!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Najveća životna tragedija nije što ljudi umiru, nego što ne ljube. (William Somerset Maugham)
- Hvala za ove divne misli - otčitavaju me! Od srca p. Luka

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Kad Krist jednom stade na žalu, što su radili ribari? Dva su bacali mrežu, a dva je krpali. Bavili su se svojim poslom. Krist njima da pođu za Njim - sretni smo što su pošli - pođi i ti! (knev 3b kg)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati A evo ovaj 'nemogitis' učinio je od vojnika Kristova pobožnu babu. Samo kruničam uz HKR. Baš sam ima kruncu Božanskog milosrđa uz taj radio. I kao obično poslije krunice svojim riječima kažem himan Duhu Svetom. Ponajviše zbog retka 'Ti puniš usta besjedom'. Ne znam kako ću opet progovoriti Engleski i Talijanski ako Duh Sveti ne intervenira. A i onog: 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka.' Učinit će to Duh Sveti sigurno. U to sam uvjeren - samo ne znam kad i kako. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bolje je imati bolne ožiljke na duši nego proživjeti život netaknut. Život je izazov i neprocjenjiv dar, a ljubav i bol u njemu dio su istog kontinuuma. Kakav bi mi bio život da je sve u njemu bilo predvidljivo, pravocrtno, sterilno, bez uzbuđenja i izazova, bez povreda, padova i uspona?! Imao bih osjećaj životarenja, a ne življenja. Oni koji su proživjeli život bez ožiljaka, ne znaju koja je to sreća kada se ponovo dižeš. (dr. Veljko Đorđević, psihijatar)

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice moćna i čista, Gospe Sinjska mila i mi bi rada kao ti na svakog prostodušno gledati. O Gospe Sinjska budi nas spas.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ha, pa što sad nemigam ali kvalitetno živim - pa to podnositi su marginalnosti. Ali Bogu hvala sigurno znam kad budu u grob stavljali ovo smrtno bit će prije migajuće. ... Aha, je bila je i naša pastirica s. Natalija i kraljevskoj maniri križem Kristovim odagnala svaku nevaljalštinu i zlo od svetoga. A ova beštija korona sva se uspaničarila vidi da joj u svetoj Hrvatskoj nama mjesta. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sinovi zemlje svoju ljubav izražavaju ružama, a Gospodin, kao poruku svoje ljubavi, šalje trnje.(sv. Terezija Avilska)

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Neprimjereno je za onog tko je Isusov misliti na katove. Treba biti prostodušan (ali ne naivan)

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati E i danas jel' lift spušta našeg krepostima urešenog med. teh. Anđelka i karijolu s ovcom u kapelu Isusu. Ta ovca u karijoli na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. E kaži što ima? A ima divota od života! Kad imaš sebe! Kad te nitko ne vesla kao budalu. Ma predivno je svakodnevno se diviti i zahvaljivati Gospodinu Isusu za sve darove. Znati da sve to čini iz čiste ljubavi jer ozbiljno računa na mene - Svoju ovcu. Oh Gospodine nisam dostojan da budem ovca Tvoja dotakni me okrijepi Sobom da budem kako spada redovnik, isusovac. Ha, bitno se i od ovog dana zna: redovnički đir od točke do točke ěde 'sve u šesnest'. U taj đir će se neko stisnuti rad na motomedu, compu i mobu. A i naići će i danas Božji arhanđeo Mihel (za web meštar Splićo) i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.25 sati E Gospodine znamo zašto je subota stvorena ali utorak? Ah svi dani su nam darovani da u njima hvalimo i slavimo Tebe Gospodine svetom misom. Pa onda ću i danas uredno parkiran kraj oltara reci: Ti znaš Gospodine da je karijola koja me je dopala ipak malo nekomotna... Ali ti kažeš da je to bas pogođena svemirska jurilica za djela koja mi je činiti. Onda neka! Molim Te da je strpljivo podnosim. Prěmi sve što imam, znam i jesam. Sve to si mi Ti dao. Daj mi još samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.51 sati 'Subota je stvorena...' ah, zbog kave na Cvjetnjaku. A što se tu može kad je uletio ovaj 'mali zeleni' korona virus. Aha pokorit će se i to sjeme Zloga križu Kristovu. Začut će i taj razvratnik: 'Dalje od praga gdje Isusovi prijatelji prebivaju!' Hajmo u ovaj dan (utorak, 19. 1. 2021.). Prvi korak biti će za koji tren Gospina kruněca uz HKR. A onda nastavljam letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš da je Isus rekao: 'Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.' Jasno ti je da nam je realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 1. 2021. Gospodine u drugom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu je svagdan. Po riječima evanđelja slušamo kako nam govoriš o neprimjerenosti proračunatog gledanja. Jedne subote ispred Tebe se našao čovjek usahle ruke. Farizeji nisu prostodušno gledali, nego su radoznalo vrebali hoćeš li mu u subotu pomoći da Te optuže i uhvate. Molimo Te Gospodine učini naša srca po Srcu Svome da na sve gledamo kao Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 3, 1-6)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Ah, koji je ono, valjda filozof, rekao: 'Dajte mi smisao i ja ću živjeti!' Najčešće nam nije teško naći smisao kad je sve: 'haj, haj'. Ali vjerujte ima smisla i ovako biti raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) kao Isusova ovca. Ona zna da nije bez razloga okice otvorila - kad je već bila otpisana. Zna i to da ju karijola nije bezrazložno dopala. Dopalo ju je trpljenje - a to je izuzetno moćno sredsvo u redu Božje milosti. A kako je toj ovci moja Alkarica rekla zašto je probuđena (zbog 'puno lipi stvari'). Da bilo ostvareno to zbog čega je pobuđena treba učiniti još neke važne projekte. Za koje potreban veliki duhovni potencijal. Za njega stvoriti su nejake sve molitvice i klanjanja. Njega jedino trpljenje s Kristom stvara. Vjerujte lakše mi je kad me guraju u karijoli kad znam da se time izgrađuje važno djelo za Crkvu. Ma karijola je svemirska jurilica u redu Bože milosti. I zato baš volim karijolu. Pismaaa: Ne dirajte mi karijolu… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


E znan dide kako tebi ne dodje kad viješ šencu. Samo bacat lopaton žito u arju, pa jopet, pa jopet... Tebe Krist kralju uči strpljivosti i ustrajnosti. 'Lujo reci pravo jel' ti to rekla baba Jaka?'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Gledin ja gledin baba Jako ti svaku veče isto pleteš: končić vamo, končić tamo. A kako tebi ne dodije uvik isto? 'Lujo tako mene dragi Isus uči strpljivosti i ustrajnosti.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.01.2021., ponedjeljak


Infiša san u te
nemoj mi zamirit'
bila si mi draga
sad si mi još draža

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko, Gospe Sinjska mila svi nam nešto predlažu. Učini da i mi slušamo samo Sina tvoga kao ti. Oh Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zakletva njemačkih templara - vitezova u 13. st.


Moja duša pripada Bogu
Moj život domovini
Moje srce ljubljenoj
Moja čast meni.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.24 sati Evo što sam malo prije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Hvala Bogu za našu pastiricu s. Nataliju koja je malo prije ostrigla noktiće Isusovoj ovci. Hvala Bogu što više ta ovca nema gljivice na njima. Hvala Bogu i zato što je naša pastirica u kraljevskoj maniri rukama uzdigla križ Kristov od kog bježi svaka nevaljalština i zloća. A ova beštija korona pred križem Kristovim totalno pošizi i od gnjeva si čupa kosu žaleći za danom kad je provirila u svetu Hrvatsku. Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. (Albert Schweitzer)

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ti je sadržaj života obdržavati besadržajna pravila – bjež' od toga - to je kuga.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.46 sati E jel' lft spušta našeg med. teh. Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E ovo je preglednik dana 'Glas iz krpa' koji će, ako bude trebalo, biti priveden kraju kad budem poslije đinasticirao na motomedu. A što? Slobodno da mogu istinu reći o sebi - a to je da sam zdrav! Auh, koje je to križina kad se moraš doživljavati bolenim jer tako žele šašavci u čije si ruke upao (nesretnim slučajem). Valjda zbog te križine koje sam imao. Teško mogu povjerovati u to da mi je Gospodin poslao svoga arhanđela Mihela (za web meštar Splićo) koji će i danas uraditi Isusovu ovcu u svojoj maniri: baš kako spada - u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 sati Ahu, jesam li izvađen iz 'krpa', pa bačen pod tuš, pa bija bacit nešta u kljun, pa pastoralni poslići na web župi. I sada - e sada središnji događaj i bitni sadržaj a to je sveta misa. Na kojoj ću reći Gospodinu: Hvala Ti hvala Kriste što sam sretna ovca Tvoja. Primi, slobodno uzmi sve što jesam, imam i znam - sve si Ti dao. Još mi daj samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav Božja ne štiti od boli, nego štiti u boli. (Hans Küng)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati '...o draga, o mila, o slatka Djevice Marijo' E a sada bi trebalo nastaviti hodati, trčati, letjeti... Jer baš sam učinio prvi korak (imao Gospinu krunicu uz HKR) u ovaj dan (ponedjeljak, 18. 1. 2021.) Nastaviti čineći sve, sve, baš sve na veću slavu Božju. Potrebne uvjete za to imam. Svi to činimo od srca! Tako da po svuda i svakom odjekuje: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ti znaš da je Isus Krist i Zaručnik duša naših. Podajmo Mu zaručnički dar: realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Prepisat ću što sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Pa je iskustvo imam da je Isus Krist Zaručnik duše moje.' To iskustvo sam stekao još 'u ono vrijeme'. Što se potvrdilo i kroz vrijeme ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Doista ne znam kako doživjeti ono što mi je uručila moja Alkarica ('puno lipi stvari') nego kao zaručnički vijenac od Krista Gospodina. Ah, kako je to uzvišeno kad ti moćna Alkarica, moja Vlajina predaje od svoga Sina - moga Gospodina kraljevski vijenac. Pazi meni koji sam obična ovca bez Njega. Oh, hvala Ti Isuse, hvala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Auh a sada prije nego me njegovateljica Jadranka stavi za motomed đinasticirati - triba bi učinit posa! 18.30 sat Hu, hu uspješno učinjeno. A sad me naš novak Ivan stavio za motomed đinasticirati. Da vidimo što kaže evanđelje (ponedjeljak)? Aha sutra je početak tjedna molitve za jedinstvo kršćana. Ma baš smo bezvezni jedan je Bog Isus Krist a kršćanskih zajednica i Crkava mali milijun. Tu treba reći mnogi od njih se zovu kršćani ali sa kršćanstvom nemaju veze. Mi znamo da je Krist utemeljio katoličku i pravoslavnu crkvu. Protestanti, anglikanci, kalvinisti su razdijeljene - ali ih treba uvažavati. A ti nekakvi pentekostalci, Jehovni svjedoci itd. su najobičnije sekte. Hvala Bogu Hrvatska je kroz svoju povijest bila i ostala 'predziđe kršćanstva'. A to je zato jer je imala valjano zaređeno svećenstvo. Koje je narodu dijelilo Krista u Euharistiji. Nadalje Hrvatski narod je izrazito pobožan Mariji. A i odan papi. Mislim da je Ivan Merc to sažeo: 1. Euharistija 2. Marija 3. Papa su oznake Crkve koju je ustanovio Isus Krist. Znam teško će ići to ujedinjavanje. Osobno vjerujem da ću za života doktorirati sa naslovom: SPC = RKC = SPC Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 1. 2021. Gospodine u drugom smo tjednu kroz godinu a danas u utorak je svagdan. U evanđelju kojega slušamo svidjele su nam se rěječi kojima si sažeo razgovor sa onim zavrnutim farizejima. Rekao si im: 'Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.' Je Gospodine svima nam je na vrh glave besmislenih pravila i besadržajnih zakona. Obdržavanja nečeg radi obdržavanja. Hvala što je Tvoja ljubav zakon najjači od svih. Molimo Te Gospodine Isuse Kriste Bože nas čvrsto nas prihvati i vodi kud hoćeš nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 2, 23-28)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Auh a sada prije nego me njegovateljica Jadranka stavi za motomed đinasticirati - triba bi učinit posa! 18.30 sat Hu, hu uspješno učinjeno. A sad me naš novak Ivan stavio za motomed đinasticirati. Da vidimo što kaže evanđelje (ponedjeljak)? Aha sutra je početak tjedna molitve za jedinstvo kršćana. Ma baš smo bezvezni jedan je Bog Isus Krist a kršćanskih zajednica i Crkava mali milijun. Tu treba reći mnogi od njih se zovu kršćani ali sa kršćanstvom nemaju veze. Mi znamo da je Krist utemeljio katoličku i pravoslavnu crkvu. Protestanti, anglikanci, kalvinisti su razdijeljene - ali ih treba uvažavati. A ti nekakvi pentekostalci, Jehovni svjedoci itd. su najobičnije sekte. Hvala Bogu Hrvatska je kroz svoju povijest bila i ostala 'predziđe kršćanstva'. A to je zato jer je imala valjano zaređeno svećenstvo. Koje je narodu dijelilo Krista u Euharistiji. Nadalje Hrvatski narod je izrazito pobožan Mariji. A i odan papi. Mislim da je Ivan Merc to sažeo: 1. Euharistija 2. Marija 3. Papa su oznake Crkve koju je ustanovio Isus Krist. Znam teško će ići to ujedinjavanje. Osobno vjerujem da ću za života doktorirati, sa naslovom: SPC = RKC = SPC Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide moreš li mi kazat kako od više drukčijih učinit jednu Crkvu. 'Lujo ni za živu glavu nek ih ne veže pogano bratsvo - jedinstvo. Samo ji ljubov Krista kralja more učinit jednon Crkvom.'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aha, kakoj to lipo baba Jako! Ti imaš svakokvih ovca, svakaj na svoju ruku. Al' isto sve zajno činu jedno stado. 'E Lujo al' ja uz nji iman Gospinu ružarju.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.01.2021., nedjelja


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.01 sati Nedjelja, ali koronirana nedjelja protječe baš kako valja. Njegovateljica Jadranka je kavu pripravila. Svi moji su sa mnom - korona nas ne priječi. Naše veze u Duhu su jače od svega pa i od korone. Preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.46 satě Zapis olovkom u blok kojim sam spašavao rukopis od propadanja: 'Eh moj Kman tko se više sjeća takvog Kmana: Mladinića ledine gdje se poslije posla u Škveru, Sjevernoj luci, Lapčeviću, Jugoplastici... igralo na balote. Pa se znalo otić kod Bidunca na čašu crnjaka. Tko se sjeća da je Meka stradao goneći kravu preko magistrale... A skoro svaku večer čula se i ojka na Kmanu, igralo se šije - šete... E Kman je šezdesetih/sedamdestih bio Splitski Vlajland. A onda koncem 'sedamdestih' Kmanski berekini otvaraju frontu. U to vrijeme Kman je bija Splitski kvart 'prva liga'. ... Je, je i danas je bila naša pastirica s. Natalija, koja je u kraljevskoj maniri zaprijetila svakoj nevaljalštini i zlu da nosi od svetoga. A ova beštija korona sva se objesila vidi jer vidi da u svetoj Hrvatskoj za nju nema mjesta. A nego šta biš ća... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu!
Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani.
1 Pet 3, 9)

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kad se susretneš s Isusom nađeš sebe i to je nezaboravno. Ivan je kao mladić krenuo za Isusom, a kao starac pišući evanđelje sjeća se da je to bilo 'oko desete ure'. (knev 2b kg)
- Faljen Isus p. Luka fala na porukama i molitvama, došla san kući iz bolnice, dobro se osjećan, dali su mi kisik za kući radi pluća i to mi puno pomaže, Bog vas blagoslovija
- Hvaljen Isus i Marija! Jutros rano mislila sam kako to pat. Luka nije poslao poruku. Kad, gle. Najdraža, najiskrenija. Dobivam i iz Pazina od fratara. Dakle, kao dijete, vidjela sam. Kud meni? Kao starijoj, vidjela sam...kako. Ne znam. Bog zna. I malo fulala. A bila je isto oko 10 ura. Bvb. p.s. idem oprati didu
- Očito je imao dobro pamćenje. A kako i ne bi kad se dao voditi Duhom svetim, Duhom Isusovim i Očevim! Molimo Duha svetoga da se i mi damo voditi Njime!
- Puno hvala pošt. P. LUKA na lipoj poruci-nastojala san živit po ISUSOVIM "napucima" - evo me u 70-toj al i ja "obični smrtnik-grješnik" HVALA MU NA SVEMU šta mi život podaril jer vidite svjedočimo šta se događa: korona, POTRESI jadni ljudi u tren goli život ostal im, ah - lip dan … Van ŽELI :-)

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oh Gospodine kako da ne budemo sretni, presretni i zahvalni kad si sa nama uvijek? Pa i onda kad Te ne osjećamo tjelesnim osjetilima dodirujemo Te vjerom. Hvala Ti hvala, veliko Ti hvala!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati Lift spušta br. Dilbera, Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu slaviti Gospodina. A to je doba kad ovca u karili na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. Što će vjerojatno nastaviti poslije đinasticirajući (na motomedu). Jel' se ovo ljulja i nije. Ah ne zna se ni dana ni časa. Sad jesi pa nisi. A šta je život? Šaka suza vrića smija ća je život vengo fantažija. Život je fenomenalna stvar kad Kristu Gospodinu prepustiš kormilo života svoga i kažeš: vodi kud hoceš me Ti. Tada znam da ću u životu uspjeti. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati Oh nedjelja, nedjelja najljepši, pun slave dan. Svi slavimo, svi slavimo Gospodina. Sad ću na svetoj misi reći Isusu: Oduzmi od nas svu čađu i mrklinu što zastire Tvoj sjaj na našim očima i licima. Nek se po svuda na nama vidi da smo Tvoji i to želimo ostati dovijeka. Amen!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati E idemo sad! Prvi korak je učinjen sa nuncijem Lingua Gospinom krunicom uz HKR. A sada samo nastavljam hodati, trčati, letjeti... Hoću reci nastavljamo hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je nebo tamnije, to će zvijezde biti sjajnije.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Ivan evanđelist čitav život pamti koliko je bilo sati kad je Isusa susreo. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati A evo i večeras (subota) ću prepisat slova iz bloka koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'E pa da snažniji vrutak teoloških spoznaja od ljubavi je patnja.' Tako tamo piše. Ali ovo iskustvo patnje proširilo mi teološke horizonte. Patnja, bol, trpljenje izuzetno su važni. Ustvari je to rudnik spoznavanja. Kroz iskustvo patnje otkrivaš da patnja ponire do onih dubina do kojih i ljubav. Prepoznaješ da su ljubav i patnja dva zavađena brata. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 1. 2021. Gospodine danas u ponedjeljak drugog tjedna kroz godinu započinje molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Stid nas je Gospodine jer Ti si jedan Bog, a vjerskih zajednica i crkava koje kažu da su Tvoje ima mali milijun. Hvala Ti za kriterije istinitosti koju poznaju Hrvati - katolici: Tvoja Crkva se prepoznaje po Tvojoj prisutnosti u svetoj Pričesti, po štovanju Marije i po odanosti papi. To su vrijednosti koje su učinile Hrvatsku 'predziđem kršćanstva'. Molimo Te da naš naraštaj te vrijednosti preda novom. I podaj nam milost promovirati kršćansko jedinstvo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 2, 18-22)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.16 sati Haj zapitajmo sada, dok Isusova ovca đinasticira (na motomedu), koji su to događaji koje treba pamti. Ne mislim na državne blagdane. Pa ni na Crkvene svetkovine. U osobnom životu koji su događaji vrijedni pamćenja. Pustimo sad prve poglede i poljupce. Ono što se ne da zaboraviti su susreti ili događaji po kojima si susreo sebe. Sebe ni pesimistički gledano, ni nategnuto optimistički. Kad sebe susretneš onakvog kakav uistinu jesi? To je kad susretneš živoga Boga Isusa Krista. Sve se može zaboraviti ali to ne. Jer to se pamti životom cijelim. Kad susretneš Krista On počinje oblikovati tvoj život. Ah, baš mi je sinulo u glavi pa sam sjetio da je 1,73 korijen od 3. Eto to vam je primjer nevažnog pamćenja. Ali zahvalan sam Gospodinu jer rehabilitacija ide kako valja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide da i tebe pitan kakoj se sveti Ivan moga cija život sićat kojaj ura bila je susrija Krista kralja? 'Lujo da te u srid noći pita: ko si? Smista tribaš znat da si vojnik Kristov od kad si susrija Krista kralja.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako neiđe mi u glavu daj Ivan koji je susrija dragog ˇsusa ki momak. Cija život pantija daj to bilo oko desete ure? 'Lujo panti se kad si susrija sebe u očiman unoga koj te voli.'

- 06:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

To se ne da zaboraviti… (knev 2b kg)


Kad se susretneš s Isusom nađeš sebe i to je nezaboravno. Ivan je kao mladić krenuo za Isusom, a kao starac pišući evanđelje sjeća se da je to bilo 'oko desete ure'. (knev 2b kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2021., subota

Alkarici


Oh Gospe Sinjska Djevo sveta malo je reći da tvoje riječi pamte - one nas oblikuju. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uzimajući - punimo ruke; dajući - punimo srce. (M. Smann)

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu dva su krila istih vrata koja se otvaraju i zatvaraju samo zajedno. (Sören Kierkegaard)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


14.26 sati Hajmo koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Auh opet nasrću riječi: voljen sam, voljen od Gospodina. Drugog razloga poplavi ove milosti ne vidim nego to što sam Njegova ovca ubava (Isusova ovca = isusovac). Samo daje, daje, šalje... Evo i danas mi pošalje glavom i bradom arhanđela Mihela (za web meštar Splićo) koji me samo tako uradi - u totalu potpuno i cjelovito. A ostalo manje-više redovnički đir ide 'sve u šesnest'. Ali da ne biste stekli dojam da mi je život uživancija. Ma boli me što ne mogu konkretnije pomoći toj dragoj mlađariji na Banovini. Gospodine žarko Te molim pomozi im Ti, potakni one koji mogu migati. Ha Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati Aha baš je bila ne vila ali kraljica - pastirica s. Natalija strah i trepet za svaku nevaljalštinu i zlo. Oh kako nadmoćno djeluje kad rukama uzdigne križ Kristov. Beštija korona kad je vidi cijela se izneredi, čupa si kosu od gnjeva. Ali platit će i ona! Dat će njoj sveta Hrvatske svoje. ... A i blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ako je Gospodin povjerio to 'onom' kom ne bez straha povjerio ni dvije ovce jer mu manjka potrebnih kreposti, ali zato je obilje kriza imao i to je milost Božju na njega svratilo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ehe lakoj tebi baba Jako pobožna i sveta bit kad si taka od malih nogu. 'Ne znaš ti Lujo kakva san ja divljakuša bila dok me u prolazu dragi Isus nije zovnija.'
- d draga baba moja Jako, ova mi do sada najjača, koliko si me naučila priko svoga Luje
Gospodinu na Slavu, tebi uživaj u krilu Očevu, Luji tvom Bog dragi udijelio sve što Mu potrebno po Božjem a ne njegovom kriterijud

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što pamtiš? Zapamtljivo - ono što te oblikovalo. (Isusove ovce oblikuje Isus Krist.)

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.49 sati Ha, ne znam kako? Ali uvijek imam potrebu reći da kvalitetno živim na životnom putu kojeg sam odabrao. Ne zanima me sreća drugačijeg odabira. Znam da sam svoj, na svome, sa svojima, svojim se poslom bavim. Temeljna oznaka posla mi je činiti sve, sve na veću slavu Božju. Što pak znači sada imam svetu misu. Gdje ću reći Gospodinu: Primi me ovakvog kakav sam sad i daj mi mene onakvog kakvi bi trebao biti. Amen!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Umjesto da poklekneš - klekni.

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.25 sati 'Tu su moji korijeni...' Ehe Ogorje me je dalo. Bogu hvala i slava i za Ogorje i Zagorje koje me osvojilo. Ah purice... Blblblb... Haj idemo u ovaj novi dan (subota, 16. 1. 2021.). U njem odlučno čineći, ono što spada na vojnika Kristova: Sve, sve na veću slavu Božju. Prvi korak biti će Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam hodati, trčati, letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus poziva Mateja premda je nedostojan. Poziva i nas, premda smo nedostojni da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 1. 2021. Gospodine, sjećamo se mi i važnih i nevažnih stvari. Ali sjećanja su vremenom sve bljeđa, ono što je bilo hlapi iz sjećanja. Samo se se sjećamo kad smo našli sebe a to je trenutak kad smo susreli Tebe. U današnjem evanđelju slušamo da Te sveti Ivan susreo kao mladić. A svoje evanđelje piše kao starac i sjeća se, kad se s Tobom susreo da je 'bila otprilike deseta ura.' Hvala Ti za sve zahvate Tvoje u živote naše. Sve su to nezaboravni dani. Molimo Te podaj nam milost da sve što je lijepo i nezaboravno utkamo u život koji živimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 35-42)

- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.09 sati A hajmo bar ovo, kad već nije bilo onoga što ide kad uvečer đinasticiram (na motomedu). Da pojasnim, meštar Splićo me je danas (petak) urađivao u malo neobičnije vrijeme. Zato je jedno 'Razmatranje uz mob' manje. A jel'no ovo ide o onome što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) A evo sto sam napisao: 'Isus njemu: 'Pođi za mnom!' A to je iz evanđelja (subota) kako je Isus pozvao Mateja. Znam što to znači biti nedostojan ni da koze čuvaš a biti pozvan od Gospodina. Bez daljnjega divna je to milost odazvati se. Ali daleko vrjednija milost je ustrajati hodati za Gospodinom. Ustrajati i kad se drugi razočaraju u tebe a i onda kad se razočaraš u samog sebe. Ideš naprijed jer znaš Gospodin vjeruje u tebe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov ki svaki čovik nemore sve pantit. Ali kad te Krist kralj dotaka to se ne smi zaboravit a ne panti se glavon nego životon cilin.' Aha dide to se prilije u život.

- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe lakoj tebi baba Jako pobožna i sveta bit kad si taka od malih nogu. 'Ne znaš ti Lujo kakva san ja divljakuša bila dok me u prolazu dragi Isus nije zovnija.'

- 06:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.01.2021., petak


- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvali, dušo moja, Gospodina, i sve što je u meni nek hvali sveto ime njegovo! Hvali, dušo, Gospodina, i nemoj zaboraviti dobročinstava njegovih! Gospodin je milostiv i milosrdan, dugotrpljiv i pun milosrđa. Kako se otac smiluje djeci svojoj, tako je i Gospodin milosrdan onima koji ga se boje. O Bože, kako si premilostivo na meni pokazao moć Stepinčeva zagovora! Sad spoznajem da uzalud ne moli tko te preko Alojzija Stepinca moli. O moj ljubezni zaštitnice i zagovorniče, preko tebe zahvaljujem Bogu na primljenoj milosti. Izmoli mi ti, bl. Alojzije, milost ustrajnosti. Čudnovat je Bog u svetima svojim!

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kako si mogla Alkarice moćna? Kako te strh bilo nije da nerazborito i rasipno dijeliš milosti svoga Sina? Ah, vidi se vidi da ste bliski. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati E baš je nas krepostima urešeni med. teh . Anđelko ubaciva u 'krpe' Isusovu ovcu koja ga je radoznalo upitala vidimo li se sutra. Rekao je da ovaj tjedan nema slobodan dan i sutra se vidimo. A to je ta ovca i u blok olovkom napisala (za spas rukopisa). ... Aha, je i danas je bila naša pastirica-kraljica s. Natalija i križem Kristovim odvalila samo taku šamarčinu svakoj nevaljalštini i zlu. A beštija korona vidi nema šale sa našom časnom sestrěcom pa podvila rep kao i pravi se dobra. Ah divljakuša jedna - dobit će i ona što je ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Smiluj mi se, Bože... ... Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti. U svojoj dobroti milostiv budi Sionu, i opet sagradi jeruzalemske zidine! ... Doista ti si Bog skriveni, Bog Izraelov, Spasitelj. ... Jedino je u Gospodinu pobjeda i snaga! K njemu će doći, postiđeni, svi što na nj su bjesnjeli. U Gospodinu će pobijediti i proslaviti se sve potomstvo Izraelovo! ... Znajte da je Gospodin Bog: on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove. ... Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ono na čem sve počiva su tek jadni i slabi ljudi koji čvrsto povjerovali u Krista Gospodina.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da ustanu i djeci svojoj kazuju da u Boga ufanje svoje stave i ne zaborave djela Božjih, već da vrše zapovijedi njegove. Ps 78

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 satě Haj da vidimo što se ima za kazat. Sad đinasticirajući (na motomedu) poslije svete mise. A što? Korona me ne dira. Potres me ne drma. Reklo bi sve ide! Ali boli me što ima onih koje korona dira i koje potres drma. To su moji! Meni od Gospodina povjereni. Teško mi se pomiriti s tim da im pomoći ne mogu. U redu, svraćam Božje milosti na njih. Ali zvoni mi ona: Pomozi sebi da bi mogao pomagati drugima. Eh meštar Splićo javlja da će večeras doći i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 satě Aoh dok raspetljam kojim redoslijedom idu odaslani 'knev-ovi'. Poprilično složeno. Ali to je tako put do librića nije baš 'haj, haj'. A trebale bi ove godine raspetosti (RBK) dat bar koji librić. Plodovi, plodovi oni su važni. Sada ću na svetoj misi reći Gospodinu: Primi Gospodine sve što sam planirao i sanjao, sve što imam, znam i jesam. Svjestan sam da si mi sve Ti dao to. Ali znam isto ništa je to naspram onog što ću primiti kad prođe sve ovo. Hvala Ti hvala što mogu biti ovca Tvoja. Amen!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Nakon što sam imao Gospinu krunicu uz HKR iz duše mi je isklijala misao vodilja: 'Dajte mi smisao i živjet ću!' Imam ga a dala mi je baš ona: moja Alkarica. Znala je što me čeka pa me adekvatno opremila. Snaga tog smisla kog mi je dala može izdurat stotinu godina ovakve raspetosti (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) Opskrbila je moja Alkarica ovcu svog Sina i potrebnim sredstvima da može bit izvedeno ono što je htjela. Isusovu ovcu je instalirala na web. Poslala joj onu Hercegovku koja je prikladno tehnički opremiti. Pa joj poslala skrbnike moje Pečnik-ove. Poslala je i Božjeg arhanđela Mihaela (za web meštra Spliću) - koji će tu ovcu urađivati baš kako spada. Oh velik je Bog, svi slavimo Ga: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, ti prosvjetljuješ noć i daješ da nakon tame zasja svjetlost. Daj nam ovu noć proživjeti bez uznemiravanja sotone, da rano ujutro tebi hvalu iskažemo. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje promovira snalažljivost. Ako ne ide glavom kroz zid onda ide oko zida. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati I večeras (četvrtak) sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Silne zbaci s prijestolja a uzvisi neznatne.' To je redak iz Gospinog 'Veliča' koji mi je zapeo za oko dok sam brevijario svoje redovničko. Eh nepojmljivo je to koliko je Gospodin uzvisio Svoju ovcu zbog ponižavanja do neznatnosti od tuđinaca, u čije je ruke upala zbog nesretnih okolnosti. Ali zbilja se Gospodin pokazao veličanstven i u slučaju Svoje ovce. Te silnike umišljene - tuđince je spustio do makova zrna a Svoju ovcu koja je od njih spuštana do neznatnosti Gospodin je uzvisio do 'puno lipi stvari'. Eto zašto ti tuđinci nisu bezvrijedni. Zbog njih je Gospodin obdario Svoju ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Kad se susretneš s Isusom nađeš sebe i to je nezaboravno. Ivan je kao mladić krenuo za Isusom, a kao starac pišući evanđelje sjeća se da je to bilo 'oko desete ure'. (knev 2a po Božiću)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 1. 2021. Gospodine u prvom smo tjednu kroz godinu. A danas u subotu kada je svagdan, nam po riječima evanđelja kažeš kako si odabirao i gdje nalazio svoje učenike, koji su temelji Crkve - sakrament spasenja svakog čovjeka. Evanđelje kaže da si bio u prolazu kraj carinarnice, ozloglašenog mjesta u gradu. Ugledao si carinika Mateja ne baš omiljelog skupljača poreza. Samo si mu rekao: 'Pođi za mnom!' Takav Tvoj izbor zaprepastio je prismoznance farizejske sljedbe - bila je to tadašnja intelektualna elita. Njima i svima umišljenima si rekao: 'Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. Ne dođoh zvati pravednike nego grešnike.' Eto zato Gospodine imaš nas. Hvala Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 2, 13-17)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.07 sati Je, je comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. Gusku ću poslije kad me njegovateljica Jadranka stavi za motomed đinasticirati. A to je legitimo vrijeme i za tipkuljiti po mobu večernje 'Razmatranje uz mob'. Koje'no evanđelje (petak)? To je o izvanrednom daru Duha Svetoga - o snalažljivosti. Miljenici Božji su snalažljivi. To su maheri, fantastični improvizatori. Kadri su rješti ne rješivu stvar - a pri tom Bogu ne zgriješiti. U redu treba biti pobožan ali ne prepobožan. Za uspješno prolaziti kroz životne driblinge moraš biti 'na svoju ruku'. Što kažu oni Dalmoši 'ne mora uvijek biti sve u škvaru'. Gledajte ove nosače uzetoga. Kad su vidjeli da zbog gužve ne mogu do Isusa - nisu rekli: pokušali smo ali ne ide. Ti znaš da bi za te sve učinili. Krvi ispod vrata bi za te dali. Ti si naš, naš i mi te volimooo! Ne oni nisu tako brljezgali. Nego su promislili i na krov se popeli pa sa krova spustili Isusu svoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A ma dide nis' ti samo pametan neg i snalažljiv čovik. Kakos' ti ponija uže su kojin ćeš zavezat magare da ne otiđe u štetu? 'Lujo vojniku Kristovu svaka dlaka na glavi misli.'

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo vanđelje kaže da se triba snać. Ako neđe vako provaj nako.' A to gledaš baba Jako kako zobljen kukuruz. Je žeže me moraću ga stavit na praljak. 'Ajde učin to pa ujti Gospinu ružarju.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.01.2021., četvrtak


- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Ej hej trebaš znati da te u hodu koči neispovjeđeni grijeh tvoj ili grijeh tuđinaca koji su te uvjeravali da su tvoji. (Ova vodu ne drži!)

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska reci pravo tko ti dade tako mudro srce u kom prebireš što čuješ? Tako što znaju samo tvoj Sin i tvoji Vlaji.

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Božji čovjek zna da pamet velika ne treba da zaključiš: Ako ne ide glavom kroz zid ići će oko zida.

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Auh, zapisi, zapisi... Toliko im pozornosti posvećujem kao da to tko čita ili će čitati! - Hej, to ne znaš! ... A je i danas je bila naša pastirica s. Natalija koje doima kao zbiljska kraljica kad rukama uzdigne križ Kristov i svakoj nevaljalštini i zlu zaprijeti: Ima da te nema! A beštija korona se pokrije ušima! Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati To se već zna! Jel' naš krepostima urešeni Anđelko spušta liftom karijolu s ovcom. Ta ovca sjedeći u karijoli u ruci drži mob po kom plese 'zlatněm palčekom' i tako tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i šta ima? Sad će na svetoj misi dragi Isus okrějepiti ovcu Sobom - pa će i ona bit kako spada Isusova ovca =isusovac. A poslije ove terapije No 1 (svete mise) uslijedit će terapija No 2 (uradba meštra Spliće) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobro jutro! Kristov mir i blagoslov Gospe neka danas bude sa svima nama!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isusa i Marija dragi pater Luka! Neopisivo je lijepo kako nam srca griju vaše poruke. Uz svako dobro i obilje Božjeg blagoslova šaljemo vam bonbon od 100 kuna evo broj bona: … Lijep pozdrav sa juga Lijepe Naše! …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Nije baš da je: Hrvatska = IP2 + Tuđman + Kuharić. Ali na to se svodi. A draga su sva tri. To su heroji moje mladosti. Idem sad na svetu misu s njima. S vapajem Bogu da mogu dati sve od sebe za svetu Hrvatsku. I reći Gospodinu: Primi sve što imam, znam i jesam sve to si mi Ti dao. Još mi samo Sebe daj je ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.44 sati Ne, nije me potres probudio o ovo neko čudno doba. Ahu, ovo smo već u četvrtku (14. 1. 2021). A sad idem još trunku hrrr... do Gospine krunice uz HKR. 5.59 sati '... O draga, o mila, o slatka Djevice Marijo!' Bila je to Gospina krunica. A bio je to prvi korak u ovaj četvrtak. I sada samo nastavljam kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Drugačije kazano to znači: hodati, trčati, letjeti i po svud pronositi: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj Ogorje podno Svilaje gore biseru kršne Zagore.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da moliti znači: 1. Doci Isusu 2. Kleknuti pred Njega 3. Reći da nam pomogne realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Kako sam prije nešto vremena dobio novu olovku s tintom, večeras (srijeda) sam u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Da sam danas urađivao 'Glas iz krpa' spomenuo bih odmak uz meštra Spliću. Dok sam uz njega nogama migao uspijevao sam se desnom nogom oslanjati o pod kako spada. Svi ti pomaci navješćuju da ću u 'punini vremena' letjeti. Haj, zdravi ě veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 1. 2021. Gospodine a danas u petak, prvog tjedna kroz godinu. Po riječima evanđelja nam daješ važne naputke. Kažeš da trebamo biti snalažljivi. I predstavljaš se kao Bog koji je jedini vlastan otpuštati grijehe. To nam govoriš na primjeru uzetoga kojega zbog gužve oko Tebe, njegovi nisu mogli staviti pred Tebe da mu pomogneš. Ali su se snašli i uzetoga su preko krova spustili pred Tebe. Ti si mu pomogao Gospodine na način da si ga oslobodio lanaca grijeha. I rekao mu: 'Ustani, uzmi postelju i pođi kući!' Gospodine doista divan si Bog - Čovjekoljubac. Molimo Te podaj nam potrebnu dosjetljivost kako da svoje potrebe podastremo pred Tebe. I oslobodi nas svih spona grijeha: bilo osobnih, bilo grešnih postupaka drugih koji nas zarobljavaju, bilo grijeha grešnih struktura. Učini nas slobodnima da možemo činiti sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 2, 1-12)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.04 sati E comp sam utrnuo, jogurtić srknija, gusku neću sada nego poslije kad me njegovateljěca Jadranka stavi za motomed gdje legalno tipkuljim na mob i činim gusku. O čemuj'no evanđelje (četvrtak) Aha to je ono kako moliti? Sve piše! Gledajte onog gubavca. Taj je čuo da je Isus tu negdje. Zato Mu je: 1. Došao 2. Kleknuo 3. Izložio problem. Znači jako, jako jednostavno: 1. Dođi 2. Klekni 3. Reci. A Bogu smo neizmjerno dragocjeni, u dlanove svoje nas je upisao. Nema toga što neće za nas učinit. Sve, sve će nam dati što je za naše dobro. I doista je sramota biti Isusov a reći da si nesretan. Ključ sretnog života je: zanimati se o Isusu, čitati knjige o Njemu, pohađati 'vjerkač'. A kad shvatiš gdje Ga možeš naći. 1. Odlučno se, beskompromisno zaputi k Njemu. 2. Sasvim, potpuno ga priznaj Bogom - što znači kleknuti. 3. I jasno, kristalno jasno izloži svoj problem. Nema toga koji je tako molio a da nije uslišan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide kako to tis' vojnik Kristov. A kad baba Dota - tvoja žena kad moli Gospinu ružarju kažeš jon da ona škomlje? 'Lujo vojnik Kristov zna daj molitva: doć Kristu kralju, kleknit i reć potribu.'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Ajoj baba Jako kako ti moreš tolko pobožna bit - i samo molit, molit? Meni dikod kuda su šišmiši u glavi. 'Lujo dragi Isus čeka... Triba doć, kleknit i reć šta ti triba.'

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.01.2021., srijeda

Alkarici


Oh Alkarice i majko, podsvilajska Vlajino, Gospe Sinjska sretni smo sretni jer imamo tebe koja nas vodiš svome Sinu - našem Gospodinu.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatska = IP2 + Tuđman + Kuharić


Oj Ogorje podno Svilaje gore diko i lipoto kršne Zagore. Oja noja oooj.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Jel' naš naglašeno dobri med. teh. Anđelko ubacio u 'krpe' Isusovu ovcu. Ta ovca je olovkom u blok napisala (za spas rukopisa) : 'Ha, dan je super, sve je za pet, kad si Isusov i s Njime pleteš svoj plet.' Ha, možda trunku pretjerano. Ali doista sve ide kao sat, sve je kao po loju, kad si Isusova ovca ili kakva drugo beštija - ali Isusova. ... Je, je i danas je bila naša pastirica s. Natalija, koja se doima kao kraljica kad rukama uzdigne križ Kristov. Svaka nevaljalština i zlo se spetlja i zbuni. A beštija korona nema što reci. Vidi divljakuša da nije trebala dirat u svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NA DANAŠNJI DAN Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske


Uloga Svete Stolice, sjedišta Katoličke Crkve, u hrvatskoj povijesti u više se navrata pokazala izuzetno bitnom. U novije vrijeme ona se očitovala u snažnoj potpori hrvatskom narodu u vrijeme Domovinskog rata. U dramatičnim trenucima papa Ivan Pavao II. pozivao je na prekid agresije na Hrvatsku te u više navrata isticao potrebu za međunarodnim priznanjem nove države. (facebook)

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što je? Imaš Isusa za prijatelja a teška si sirotinja! Samo Mu: 1. Dođi 2. Klekni 3. I reci u čemu je problem.

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.28 sati Hajmo se trunku sabrati za svetu misu - a to je terapija No 1, poslije koje će uslijediti terapija No 2 - a to je uradba meštra Spliće (to samo za web a istinski identitet mu je arhanđeo Mihael) Sve, sve na veću slavu Božju. Bogu u ruke! Amen!

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.20 sati Dobro jutro! Baš je dobro! Okice sam otprl na vrijeme. Stigao na Gospinu krunicu uz HKR. A sada: hodaj, trči, leti kroz ovaj dan (srijeda, 13. 1. 2021.). I to čini na krilima Duha Svetoga. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ZAKON ĆU SVOJ STAVITI U DUŠU NJIHOVU I ISPISATI GA U NJIHOVO SRCE. I BIT ĆU BOG NJIHOV, A ONI NAROD MOJ. (Jr 31. 33)

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni kad doživimo da smo besplatno od Boga voljeni onda ćemo i sami pokušti nekoga usrećiti. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam večeras (utorak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa: 'Duše Sveti Ti znaš što mi je Alkarica rekla - pošalji mi potrebne darove da posao mogu učiniti potpuno i cjelovito.' To nakon što sam izbrevijario svoje redovničko sam rekao himan Duhu Svetom. A pribilježio sam i sadržaj naše privatne ćakule-bakule. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 1. 2021. Gospodine danas u četvrtak, prvog tjedna kroz godinu je svagdan. Po riječima evanđelja slušamo da nam govoriš kako bi trebala naša molitva izgledati. Onaj neki gubavac je čuo za Tebe i došao Ti. Poklonio Ti se, znači priznao Te Bogom i zamolio: 'Ako hoćeš možeš me očistiti! I Ti si ga Gospodine očistio. Molimo Te da se i mi zanimamo gdje Te se može naći, odlučimo se i dođemo k Tebi, poklonimo se Tebi Bože naš i jasno kažemo u čemu nam je potrebna Tvoja pomoć - a Ti učini kako misliš da je najbolje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 40-45)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati Ako je ovo doba, stanje stvari se zna: comp sam utrnuo, jogurtić sam srknuo, gusku sam učinija. Sad čekam da njegovateljica Jadranka da stavi za motomed Isusovu ovcu. Gdje će ta ovca đinasticirati i legalno tipkuljiti na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. E ali za to uradit kako spada valjalo bi bacit oko na evanđelje (srijeda) i reć koju. ... Prerečeno ovo ovo evanđelje kaže: svaka doživljena dobrota daje dobre plodove. Gledajte Petrovu punicu zato jer Gospodin ozdravio od ognjice, ona se brine za ukućane ('poslužuje ih'). A znate kad doživimo da smo od Gospodina bezrazložno jako, jako voljeni. Posve je normalno da imamo potrebu zahvalit se Bogu. Ali uho na koje će nas sigurno Gospodin čuti je ako učinimo dobro za bližnjega svoga ne baš miloga. Kad njemu učiniš dobro tad će Gospodin čuti tvoju iskazanu zahvalu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Hah, dide Ogorska starčad za me najbolja skula. Njiova ljubov naprama meni u meni budi ljubov za svakoga. 'Lujo ki misnik kod oltara se sit Ogorske starčadi.'

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ma slatki si mi ki cukar!' A šta baba Jako kad vidin da san još više slatki dragom Isusu? 'To znači da tribaš reć valu dragom Isus čineći dobro unom kom ti se baš ne da.'

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2021., utorak


Kad volite svoj posao, svaki dan je blagdan.

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska hvala što si nas naučila ako želimo podat hvalu višnjemu Bogu pomozi bližnjem svomu.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.39 sati A eto može preglednik dana 'Glas iz krpa' baš iz 'krpa' u kojima sam ispružen i glumim da hrrr... Ah, ma što ja znam ali sretan sam, zadovoljan premda nemigam. Što nikako nije išlo u glavu nekima u čije sam ruke spletom okolnosti upao. Držali su da se sretan i zadovoljan ne može biti ako se nemiga. Onda činili pritisak... Ah tuđinci. E kazat valja da me meštar Splićo uradija dijelom prije svete mise pa sa uradbom nastavio i poslije svete mise. A bolje mi čini ova prijepodnevna uradba. Sutra me isto ujutro radit će me poslije svete mise. A za druge dane ćemo se dogovoriti. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


13.29 sati Evo tek sad iz 'krpa' stignem kazat je bila je naša svakodnevna misa u 10 sati. Ona je terapija No 1, ali bila je i terapija No 2, što je uradba meštra Spliće (čiji je zbiljski identitet arhanđeo Mihael) Sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Aoh je, bila je naša pastirica s. Natalija i kraljevskoj maniri rukama uzdignula križ Kristov - odmah je nastala pomutnja u redovima nevaljalštine i zla. A beštija korona pamet izgubila. Vidi divljakuša da u svetu Hrvatsku nije dobro došla. Hvala Bogu poslije je uz nas njegovateljica Jadranka. ... A i u blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ma volio bi biti dobar kao naš izrazito dobri med. teh. Anđelko. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ognjevit bojni


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodin je sama dobrota i zato čini dobro. A ti kad doživiš da te Njegova dobrota preplavila. Ispravno ćeš postupiti ako i ti iz čista mira učiniš nekom nešto dobro.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.36 sati Eh zlo je toliko glupo da misli da će izvikivanjem ružnih rječurina, koje su neukusne i za najodvratnijeg psa sačuvati higijenu prostora. A izvikuje ih jer bi htjelo ušutkati slabi i krhki glas istine, koja uporno ne želi biti potopljena jer joj je u naravi da pliva iznad. Hajmo u ovaj novi dan (utorak, 12. 1. 2021.). Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam hodati, trčati, letjeti... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ako te netko bude smetao da činiš Božju stvar. Tj. da realiziraš: SPC = RKC = SPC Slobodno mu kaži: Umukni i iziđi iz njega! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Auh, nemam opravdanog razloga zašto ne pišem olovkom u blok (za spas rukopisa). Bit ću pošten i reći: ne da mi se! Ali da mi se dalo večeras (ponedjeljak) bih napisao: 'Gledam na tv te doista bolne slika sa Banije, ljut sam na sebe što me samo boli duša i što sam samo signalizirao mlađarěji iz SKAC da tamo učine radni kamp kao na Modravama. E ali da me žeže u duši tada bi pokušao biti konkretniji. O Bože žeže Tvoja riječ - to mi iskustvo treba. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 1. 2021. Gospodine danas u srijedu prvog tjedna kroz godinu je svagdan. Slušajući današnje evanđelje vidimo da si Ti s razlogom pomagao ljudima. Razlog je vrlo nesebičan. Da oni kojima si pomogao iz zahvalnosti Tebi pomažu drugima. U evanđelju vidimo da Petrovu punicu ozdravio od ognjice. A čim je ognjica pustila dala se na brigu za ukućane. Evanđelje kaže: 'posluživala ih je'. Gospodine Ti sam znadeš kako nam je. Molimo Te udijeli nam potrebnu milost, obećavamo iz zahvalnosti Tebi pobrinut ćemo se za one koje nam šalješ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 29-39)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, guska me ne zanima. Sad bi trebala njegovateljica 'Lj' staviti Isusovu ovcu za motomed da đinasticira. Kad je legitimno da tipkulji po mobu. I eventualno čini gusku. A evanđelje (utorak), što ono kaže? Aha, to: 'Što ti imaš sa nama?!' A čuje se to i u našoj svakodnevici. Kad se neki nesnađeni nabacuje rječurinama na moralne vertikale: 'Ti ćeš meni nešto pričat?! Znam te ptico kad si jaje bila! Začepi! Ideš mi na jetra!' Dobro je ako takvi nemaju silu i moć. Lako je kad ostaje samo na riječima, u sebi samo izgovoriš egzorcizam: U ime Isusa Krista zapovijedam ti zli duše odstupi od mene! Eh, ta je molitva nije efikasna ako je taj drugi opunomoćen činiti s tobom što hoće, ah... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo kad bi te htija niki zbandrsani, a jači od tebe, Samo u sebi kaži: Silo nečista odstupi od vojněka Kristova!' E dide sa šta kad i on kaže da je vojnik Kristov? 'To te laže!'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Vid, vid Luje i za nj kaže una babetina da će bit pratar. Ehe znan te tico kad si jaje bila. 'Lujooo dostaj bilo s tim berekinin. Gospina ruzarja čeka.' Evo me baba Jako.

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2021., ponedjeljak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko naša žao nam je kad nasrnu rječurine ružne. Zato te molimo Alkarice moćna naciljaj nam u srcu vrelo zala i pogodi nek bude: u sriduuu... O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Poštovani, od srca vam hvala za molitvu egzorcizma Arkanđelu Mihaelu a Bogu hvala i za vas Dar Humora koji ne gubite ni u najtežim trenucima, a koji je nama na radost. Bog vas blagoslovio! …

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.23 sati Aha i 'Glas iz krpa' bi trebalo uradit. Ah, ma što ja znam jesam pater jesam se naškolao. Ali nisam knjiški tip. Pa to vidite i sami po ovim tekstićima. Temeljno štivo iz tinejdžerskih dana mi je Slobodna Dalmacija, volio sam čitat Miljenka Smoju. Pisanjem se nisam bavio. Pa sam se zapitao kakav si mi ti isusovac. A ne znaš napisat ni članak. E onda sam počeo dolaskom iz Amerike u Zagreb pisat svakodnevne zapise - nešto kao osobni dnevnik. Tako da postoje svakodnevni zapisi kroz tri godine rada kao vjeroučitelj u 'Palmi' (BSI u Palmotićevoj) Točnije jesen 2000 do 27. 6. 2003. Ali to je bilo zanimljivo jednom, pa mi ukrao i više nije kod mene. Možda bi se iz tih zapisa dao učiniti koji librić. Ali Bogu u ruke! Ha, o danu? Je jutros me uradio glavom i bradom Božji arhanđeo Mihael, koji je iz nekih osobnih razloga na web meštar Splićo. Poslije je tu njegovateljica 'Lj'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati Prije koji tren-malopri sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Doista Bog je ljubav!' Ta evanđeoska svako malo se objavljuje u životu mom. Doista čovjek treba biti blesav da to ne zaključi iz mnoštva Božjih zahvata u život Svoje ovce. .... A je bila je naša pastirica, koja se doima kao kraljica kad rukama uzdigne križ Kristov pred kojim se sklanja svaka nevaljalština i zlo. A beštija korona pred križem Kristovim drhturi kao prut. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Znam te dobro ti osobno nemaš ništa protiv divnih riječi Krista Čovjekoljupca. Tomu što iz tebe izgovara te ružne riječi zapovjedi: 'Umukni i iziđi iz mene!'

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.15 sati Eh sad ne znam da li je meštar Splićo rekao doći? Jupiii... Čujem mu glas tu je. 10.33 sati A je radija me do svete mise, a sada će me nastavit urađivat. Ah Bogu hvala. Velik je Bog. Amen!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.50 sati Ah, a što ako se moram obratiti i vjerovati evanđelju kako spada? To zapravo znači svojim životom reći da sam kršten. Ako nisam obraćen ja zapravo lažem da nisam kršten. Obratiti se znači zadobiti svoj stvarni identitet. A dio mog identiteta je da imam uredan duhovni život. Što pak znači, prvi korak u ovaj dan (ponedjeljak, 11. 1. 2021.) bit će Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Obratite se i vjerujte evanđelju.' Što praktički znači Isus nas potiče da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati A evo što bih olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) da nemam teh. ograničenja: 'Hvala Bogu br. Mato kaže da sutra (ponedjeljak) ide u Palmu (BSI u Palmotićevu) i da će moći ponijeti moje naočale i staviti ih na portu. Odakle će ih uzeti moja Pečnik-ova i odnijeti optičaru na popravak. Ma ipak su ove rezervne, stare i slabije su za upotrebu. Ali Bogu hvala što ih imam. Doista ne znam kako mogao izdržati da nešto ne radim. Pa i duhovni poslovi su ovisni o pisanju, pr. Razmatranje uz mob. ... Bogu hvala baš je br. Mato bio po naočale i ujutro će ih ostaviti u Palmi (u 11 sati će ih Pečnik-ova moći preuzeti). O ho, velik je Bog svi slavimo Ga... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 1. 2021. Gospodine a danas u utorak prvog tjedna kroz godinu u evanđelju slušamo kako si si nastupao kako i priliči Tebi Isuse Kriste. A Kafarnaumu se našao neki kojemu je smetao Tvoj govor. I kako to već ide prouzročio je nered i galamu. Ti si mu Gospodine samo zapovjedio: 'Umukni i iziđi iz njega!' Hvala Ti što i nama koji smo Tvoji dao moć da u Tvoje ime tjeramo zlo od svetoga. Mi koji slušamo naš radio smo Tvoji i u Tvoje ime Isuse Kriste zapovijedamo svakoj nevaljalštini i zlu da odstupi od svete Hrvatske. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 21-28)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati Ok, comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. Ali sada dok čekam da me njegovateljica 'LJ' stavi za motomed đinasticirati. Htio bi uzdići Gospodinu hvalu za dobročinteljicu Hercegovku koja mi je darovala baš pogođenu tehno opremu. Ma to je proročanski zahvat bio. Kad sam to primio ni sam nisam znao da će mi baš to trebati. Nije od onih sponzora davača. Nego je od Gospodina dobila znak što ću trebati. Eto takav dar bi i sam volio imati: drugom dati ne ono što bi htio on, niti što mislim ja da mu treba. Čuti od Gospodina što mu doista treba. Ehe a evanđelje (ponedjeljak) što ono kaže? Treba se obratiti. Ne tek prepametiti, niti učiniti novu ljestvicu vrijednosti. Treba svojim srcem utonuti u Srce Isusovo. Podati se Isusu da učini naše srce po Srcu Svome. Obraćen čovjek je posve Kristolik. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


E ma dide dostaj mi da vidin tebe odma znan šta mi je činit da se obratin. 'Lujo gledaj ti našeg Krista kralja i pitaj da ti učine srce po Srcu Svomen.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako štav'o traži dragi Isus kad kaže: Obratite se?! 'Lujo to ti znači da ti nije za potribu da dršćeš od studeni! Upali Ognjišće ljubovi – i viron takni dragog Isusa.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.01.2021., nedjelja

Razmatranje uz mob


16.53 sati Divno je divno sve svoje imati u srcu svom. Hvala Bogu nedjelja popodne odmiče. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Čuo sam se svojima U Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Obrat - obrati me Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


MOLITVA SVETOM MIHOVILU ARKANDJELU: Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju: protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo. I ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krjepošću i jakošću u pakao strovali. Amen. (" ... Tolikim svećenicima, zapravo svima s kojima sam usmeno ili pismeno došao u kontakt - preporučio sam, da svaki dan mole egzorcizam. Ja ga nikada ne propuštam. To mi je prvo u danu." - Blaženi Alojzije STEPINAC, 27. X. 1956.)

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Ha, evo šta sam malopri napisa olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ha, a sve je kako valja.' Primjećujem da me jako raduju sasvim obične stvari. Sasvim je normalno da si svoj na svome, sa svojima. Ali ipak se tome možda i previše veselim. To je zbog onih prvih godina ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kad sam bio izdan i predan tuđincima od kojih sam bio lišen ikakvih prava. Ah, Bože smiluj se... A je i danas je naša pastirica s. Natalija u kraljevskoj maniri rukama uzdigla križ Kristov i zaprijetila svakoj nevaljalštini i zlu. A i ova divljakuša korona je dobila što je ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Obrati se ne znači tek prepametiti se, ni stvoriti novu ljestvicu vrednota. To znači dopustiti Kristu Gospodinu da nam učini srce po Srcu Svome.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Aha jel' lift spusta karijolu (s ovcom) u kapelu kreće i preglednik dana 'Glas iz krpa' - kojega na mob tipkulji ta ovca u karijoli. Ma srdi me ova korona a i ovi potresi toliko su toga dragoga unesrećili. 10.49 sati E a sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam. Ah što ima? Zar ne vidite, zar ne osjećate 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). Živim svoj život, sa svojim ljudima, izabrani redovnički đir i danas ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


5.24 sati 'Dajte mi polugu i pomjerit ću svijet' - rekao je onaj. A ta poluga tek što nije počela na HKR, je bila je Gospina krunica 9.11 sati Je bio sam po tuš! Je bio sam bacit nešto u kljun! Je zbavil sam pastoralne posliće na web župi! I idem dalje. Sad će središnji događaj - sveta misa. Gdje će Isus okrijepiti Sobom ovcu pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. O hvala Ti hvala Gospodine. Primi sve što imam, jesam i znam. Sve si mi to darovao. Darovat ćeš mi u svetoj pričesti Sebe a ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera = uvjerenje, povjerenje, predanje.

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KRŠTENJE ISUSOVO Mt 3, 13 - 17 (Rim, 7.1.1996.)


Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: “Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?” Ali mu Isus odgovori: “Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!” Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!”[Mt 3, 13-17]
- Sva evanđelja ga spominju jer je teološki zanimljivo.
- Ne znači da je Isus stvarno trebao krštenje.
- Isus svojim krštenjem stvara blago za naše krštenje.
- Njegov život je uokviren dvama krštenjima: ovim, i onim na križu.
- Otkupljenje se zbiva cjelim njegovim životom. Vrhunac je na križu.
- Vidimo da: na se uzima naše grijehe, pritjelovljuje nas Ocu, opskrbljuje nas Duhom Svetim, omogućuje da budemo ljubljena djeca Očeva u kojima je sva njegova milina...
- Krštenjem mi ulazimo u to bogatstvo. Postajemo sinovi u Sinu. No tek kad povjerujemo u blago krštenja mi postajemo stvarni uživaoci tog blaga...
- Put je kao i Isusov:
- veći dolazi manjemu
- staje u red s nižima
- rezultat: otvara se nebo, Duh dolazi, Bog nam izjavljuje ljubav...
Ovdje također imamo objavu Trojstva
*
- U dva stara rukopisa (Vetus Latina) u ovom je tekstu bio umetnut apokrif: “I kad se on krstio, zasjala je iz vode silna svjetlost tako da su se svi nazočni prestrašili”
- Duh koji je lebdio nad vodama prvog stvaranja ovdje se pojavljuje u predigri novog stvaranja. On s jedne strane pomazuje Isusa za njegovo mesijansko poslanje te će ga odsada voditi, a s druge strane posvećuje vodu i pripravlja kršćansko krštenje, kako su kasnije razumjeli Oci.
*
Veličina je otkriti veličinu drugoga; ne biti nad drugima po onom što nam je i onako darovano da time drugima služimo na taj način da oni budu sretniji zbog našeg dara.
Isus je popustio srcu svrstavši se među one koje je silno ljubio, premda sam nije trebao biti u toj pokorničkoj koloni. Sve što slijedi bio je plod njegove čežnje: kad već nije mogao zbog njihova grijeha biti sasvim kao oni - učinit će da oni budi kao on, oslobađajući ih od grijeha.
Ljubav teži k sjedinjenju, solidarnosti, izjednačenju. Poljubac višeg snizi a nižeg uzvisi. Ljubeći drugog mi ga izdižemo, spašavamo. Bog je ljubav. Božja ljubav je spas čovječanstva. Svugdje gdje je ljubav tu je spasonosno Božje djelovanje. Darujući ljubav drugome, daruješ mu život koji nam je Bog pripravio svojom ljubavlju sve do smrti, smrti na križu. Zato svaka prava ljubav raduje spašavajući i oslobađajući. U ljubavi nam se nebo otvara i čujemo Božji glas da je ljubav njegova milina po kojoj smo mu sinovi.
----
Isus je tražio da ga Ivan krsti kako bi se “ispunila sva pravednost”. Pravednost je u tome da Isus kao Janje Božje uzima na se grijehe svijeta.
Ovdje se zbiva: objava Isusa, početak njegova poslanja, najava našeg krštenja
“Danas je Krist ušao u korito rijeke Jordana, da opere grijehe svijeta. Sam je Ivan posvjedočio da zato dolazi kad je rekao: Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Danas je sluga primio Gospodara, čovjek Boga, Ivan Krista. Primio ga je da primi oproštenje a ne da ga dade. ... Danas je Duh Sveti u liku golubice lebdio nad vodama. Kao što je nekoć za vrijeme Noino golubica javila da je došao kraj potopu, tako je i ova navijestila da prestaje brodolom svijeta.” (sv. Petar Krizolog, Brevijar, sv. I, str. 404)
Isus je došao k Ivanu i od njega primio krštenje. Koliko nas to mora ispuniti divljenjem! Beskrajna rijeka koja ispunja veseljem grad Božji bila je oprana ograničenom vodom. Neobuhvatini i neograničeni Izvor iz kojeg izvire život svih ljudi bio je poliven s malo obične vode. ... Ovo je moj ljubljeni Sin. To je onaj koji je gladovao a mnoge tisuće hrani, onaj koji se umarao a umorne odmara, onaj koji nije imao gdje glavu nasloniti a cijeli svemir drži u ruci, onaj koji je trpio a sve bolesti liječi, onaj koji je bičevan bio a svima daje slobodu, onaj čija su rebra probodena a Adamovo je rebro zacijelio.” (sv. Hipoit, Brevijar, sv. I, str. 411)
“Posvetio je izvore voda i ljudske je duše prosvijetlio. ... Danas su zemlja i more postali dionici Kristove milosti, a cijeli je svemir preliven radošću.” (sv. Proklo Carigradski, Brevijar, sv. I, str. 417)
“Krist se krstio ne zato da se posveti vodom, nego da on vodu posveti i da svojim pranjem opere rijeku koju je dodirnuo. ... Kod Spasiteljeva krštenja sva je voda posvećena za naše krštenje, izvori su očišćeni za narode kojima će prinositi milost krštenja.” (sv. Maksim Torinski, Brevijar, sv. I. s.429)
“Krist se krsti, siđimo i mi zajedno s njime, da zajedno i ustanemo. ... Isus je izišao iz vode i cijeli je svijet zajedno sa sobom izdigao.” (sv. Grgur Nazijanski, Brevijar, sv. I, str. 445)
KRŠTENJE
“Koji ste god u Krista kršteni Kristom se zaodjenuste” (Gal 3, 27)
“Krštenjem smo zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.” (Rim 6, 4)
1. Krštenjem se briše istočni grijeh i opraštaju svi osobni grijesi, kao i krivnja i kazna za grijeh.
[Grijehom je prekinuto prijateljstvo s Bogom, time smo na se navukli krivnju. Ali narušen je i prirodni sklad u kom čovjek živi, što za sobom povlači kaznu. Kasnije ako se dogodi ponovno grijeh, u sakramentu ispovijedi nam se oprasta krivnja, ali kaznu trebamo popraviti svojim osobnim trudom, za sto sluzi pokora. Kazna nije juridički postulat nego potreba same ljudske naravi koja, čineći pokoru, kaznu, dozrijeva i raste na putu spasa.]
2. Krštenjem se umanjuje vlast neuredne požude i sklonost na grijeh. Premda se ne uspostavlja onaj prvotni sklad - donum integritatis, u čovjeka se, ipak, ucjepljuju nadnaravne energije za borbu i on postaje jači. (Prije: svezani-a vrag nas mlati; Sada: odriješeni-na nama je da se branimo!)
[Donum integritatis su nakon Adamova grijeha među svim ljudima jedino imali Isus Krist i Blažena Djevica Marija. Taj dar, međutim, nije iz njihova života uklonio patnju.]
3. Krštenjem se ne brišu sve posljedice istočnog i osobnih grijeha. Ostaje požuda, patnja i smrt.
4. Po krštenju primamo dar Duha Svetoga, koji nas posvećuje i ucjepljuje u Krista (posvetna milost). Božja Riječ koja se odvijeka rađa od Oca i u vremenu od Marije, začinje se i rađa sada u našem srcu.
5. Zajedno s darom vječnoga života u krštenju dobivamo i darove koji tome životu daju vitalnost usred zadaća i opasnosti zemaljskog života.
- To su bogoslovske kreposti: vjera, ufanje i ljubav.
- Zatim ulivene ćudoredne kreposti: razboritost, pravednost, jakost, umjerenost.
- Te darove Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji.
6. Primamo neizbrisivi pečat, neodjeljivi smo od Crkve, a time je i krštenje neponovljivo.
Ako čovjek ništa ne zna o krštenju, pa ne može probuditi ni želju da ga primi, onda je ta želja uključena u spremnosti vršiti sve što mu nalaže savjest. Krst željom ne utiskuje neizbrisivi pečat i ne daje članstvo u vidljivoj Crkvi.
7. Postajemo dionici trostruke Kristove službe: učiteljske, svećeničke i proročke.
Ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. (Iv 3, 5)
Nema opravdanje bez kupelji preporođenja ili njegove želje. (DS 1524)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako je Krist pobijedio svijet, to znači da nijedan ud Kristova tijela ne može biti pobijeđen od svijeta.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22.40 sati Eh malo prije sam imao Gospinu krunicu uz HKR. A sada na facebook-u naletim na ovu dragu sliku Gospe Međugorske. Što zar je već prošlo 40 godina? 3.40 sati Ah, ajoj sjećam se da smo te 1981 mi sa 'vjerkača' putovali Gospi Lurdskoj kad je brujalo o Gospi Međugorskoj. Išlo se i u Međugorje, bilo je to 16. 4. 1983. kad je skupinu sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićevoj, Zagreb) vodio studoš Mikan Barada. Vjeroučitelj p. Izidor Jedvaj nam je dao upute kako se Gospi potpuno predati. To sam učinio Gospi Međugorskoj. Tjedan poslije kad smo se iz Međugorja vratili u Zagreb. Šapat u srcu (21. 4. 1983.) mi je rekao: 'Budi svećenik'. Eto zašto Gospu Međugorsku smatram začetnicom svog svećeničkog zvanja. Za malo vremena ću imati Gospinu krunicu uz HKR A onda kroz čitav ovaj sveti dan (nedjelja, 10. 1. 2021.) nastavljam letjetiii: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Hu, hu... U okolnostima ovog 'novog normalnog' kažimo koju. Ma dobro već je rečeno da imam nove stare naočale. A bio sam u nedoumici da li da zovem p. Zdravka za još jednu deku. Činilo mi se da je njegovateljica 'Lj' slabo procijenila. Uh ma dobro je da ima išta. Gledam te oko Petrinje... Ma baš se pitam kako to dobri Bog dopušta ovako teške kušnje. Znam da je meni pripustio ovu kušnju raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) iz razloga da se vidi jesam li dostojan 'puno lipi stvari'. I mogu reći spreman sam dati sve od sebe. Ali zašto Banija? Ako izdrži sve to, kakav procvat čeka nju? Ne znamo. Ali sigurno da je. Strpljivi budimo! Vidjet ćemo što je to Krist Gospodin pripremio za svoju ljubljenu Baniju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, primijeti da Isus - Bog prigiba glavu pred čovjekom smrtnikom i daje mu da Ga krsti. Haj realězirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- sus se krsti premda mu je nepotrebno. Pokazuje što je nama potrebno da budemo Njegovi. Ponižava se, staje u red i čeka. Veći prigiba glavu pred manjim. (knev Krštenje Isusovo)
- Hvala. Poniziti se znači otkriti dobro koje možemo darovati drugima. Svako dobro.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 1. 2021. Gospodine jer smo jučer proslavili nedjelju krštenja Tvoga danas smo opet u vremenu 'kroz godinu'. A danas u ponedjeljak prvog tjedna 'kroz godinu' je svagdan. U evanđelju slušamo čim je Tvoj prethodnik Ivan bio predan odlučno si se dao na posao. Svima si govorio: 'Obratite se i vjerujte evanđelju!' Gospodine Ti znaš da smo i mi potrebni obraćenja. Molimo Te prepameti nas, daj da učinimo novu, ispravnu ljestvicu vrednota. Podaj nam milost da sve u nama pokloni Tebi Gospodine Isuse Kriste. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 14-20)

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati Ista priča i danas, comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku neću niti pokušavati sada. Jer za koji tren će njegovateljica 'Lj' stavit Isusovu ovcu za motomed đinasticirati. A to je legitiman položaj i za tipkuljiti po mobu i za učiniti gusku. ... Bas htijući obrisati naočale da vidim bolje pisati na motomedu jedan nosač otpadne. Sreća Božja da tu u ladici imam stare - pa ću se neko snaći. E ovo bi meni pod hitno uredile moje Pečnik-ove da nije ove divljakuše korone. Haj, pusti to! Kaži koju o evanđelju (nedjelja). Aha, Isus čini posve nepotrebnu stvar. Čemu da se On krsti kad svi mi krstimo u Njegovo ime - da Mu se pritjelovimo. Ali i ovom gestom nas poučava. Isus premda Bog i sve ovo mu je nepotrebno. Staje u red i čeka. On Bog prigiba glavu pred smrtnikom da Ga polije vodom. Ah, sjetio sam se u Nasljeduj Krista piše: 'Prigni već jednom tu oholu glavu.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo kod vojnika Kristova ti najglavněje bit u svemu najprvi a bit najponizniji i najsamozatajniji.' Ajuj dide ko će ki ti.

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako šta ti daješ da se svaka šuša meće isprid tebe. Tis Ogorska pametnica i svetica u svemu si prva. 'Lujo najveći je uni koji svakog služi zaraj dragog Isusa.'

- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Krštenje Gospodinovo (knev)


Isus se krsti premda mu je nepotrebno. Pokazuje što je nama potrebno da budemo Njegově. Ponižava se, staje u red i čeka. Veći prigiba glavu pred manjim. (knev Krštenje Isusovo)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.01.2021., subota


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


PREČISTO SRCE MARIJINO, moli za nas sada i u času smrti naše. Amen.
BOG JE GOSPODAR CIJELOG SVIJETA I SVAKOGA OD NAS!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj prsili se i ponizi stani u red i čekaj kao svi. Prigni već jednom tu svoju oholu glavu. (Ako je kod krštenja mogao Gospodin - možeš i ti!)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.27 sati A hajmo sada bas kako spada izvaljen u 'krpam' koje slovo na mob otipkuljiti za 'Glas iz krpa'. O ho hvala Ti hvala dobri Bože jer samo tako me uradija arhanđeo Božji Mihael (za web meštar Splićo). A kosu na glavi mi je ostriga samo tako. A šta ću vam kazat živi se baš kvalitetno se i sadržajno živi. Makar nemigao kad si sa svojim ljudima blagoslov Božji je nada mnom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati Evo iz bloka gdje sam olovkom upravo napisao: 'Dobro je Anđelko olovka piše. Bila bi šteta da mi ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) oduzme i rukopis. A je oduzela je puno toga. Ali i dala je daleko više. ... Je, je bila je i naša pastirica s. Nataliija. I križem Kristovim opalila samo taku šamarčinu svakoj nevaljalštini i zlu. A i ova divljakuša korona vidi da joj se crno piše u svetoj Hrvatskoj pa sve miga ušima... Haj, zdravi i veseli bili!

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.30 sati Baš sad je Isusovu ovcu iz kapele u sobu prebacio naš med. teh. Anđelko a pomogla mu i naša pastirica s. Natalija. Je bila je sveta misa. A prije svete mise Isusovu ovcu je urađivao meštar Splico a i sada bi trebao nastavi sa uradbom. Amen! = Neka tako bude!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je teži uspon uz brdo, to je ljepši pogled sa vrha. (Dostojevski)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako želiš biti sretan sat vremena, idi prileći.
Ako želiš biti sretan cijeli dan, idi na pecanje.
Ako želiš biti sretan mjesec dana, oženi se.
Ako želiš biti sretan godinu dana, naslijedi bogatstvo.
Ako želiš biti sretan čitav život, pomaži drugima.

(Kineska poslovica)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati '... U nemoćima tjelesnim potkrjepljuj nas bez prestanka.' E tako svaki put poslije Gospine krunice uz HKR kažem još i himan Duhu Svetom. U kom su svi potrebni zazivi. Osim ovog s osobitom pozornošću izgovorim: 'Ti puniš usta besjedom...' Žao mi je gubitka Engleskog i Talijanskog jezika. A kako drugačije nego: Bogu u ruke! Hvala Bogu što će danas Isus pohoditi mene - Svoju ovcu po Svom arhanđelu Mihaelu (za web: meštar Splićo). Tako da ću danas, čitav dan (subota, 9. 1. 2021.) baš radosno i razdragano hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Per crucem ad lucem" - Po križu k svjetlu." "Istom po trpljenju, iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, do spasenja." (fra Bonaventura Duda)
AVE CRUX SPES UNICA!
NAŠA GOSPO OD BRZE POMOĆI, ČUVARICE BOŽJEG ZAKONA, moli za nas!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, misliš da je realizacija: SPC = RKC = SPC ravna hodanju po vodi. Sjeti se da je Isus hodao po vodi. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus se krsti premda mu je nepotrebno. Pokazuje što je nama potrebno da budemo Njegovi. Ponižava se, staje u red i čeka. Veći prigiba glavu pred manjim. (knev Krštenje Isusovo)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Haj da vidim kojim slovima, pišući ih olovkom u blok, bi večeras (petak) spašavao rukopis od propadanja: Eh mogu kazat i ovakve složene rečenice kao ova uvodna su izvrsna terapija za poremećenu pamet kao moju. Ma baš me veseli što ću sutra ujutro (subota) biti urađen potpuno i cjelovito od Božjeg arhanđela Mihaela, koji je iz meni nepoznatih razloga za web meštar Splićo. Bah, sad sam mu razotkrio stvarni identitet. Vruće se nadam da me neće kazniti uvjeravajući me da nisam rođeni Zagorec. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 1. 2021. Gospodine, danas je nedjelja ali i blagdan Tvoga krštenja Gospodine Isuse. Premda Tebi krštenje nije potrebno ali dao si se krstiti iz ljubavi prema nama, da nam pokažeš što mi moramo činiti ako hoćemo biti Tvoji. Svojim krštenjem si nam pokazao divnu gestu: Ti pravi Bog staješ u red i čekaš da budeš kršten. Ti pravi Bog prigibaš glavu pred čovjekom smrtnikom. Hvala Ti za ovaj sjajan primjer poniznosti i samozatajnosti. Sve nas to potiče da već jednom prignemo svoju oholu glavu pred Tobom Gospodine. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 7-11)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.59 sati Ista priča i danas, comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. A guska neće pa neće... Ali hoće poslije. Sad će njegovateljica 'Lj' stavit Isusovu ovcu za motomed. A to je legitiman položaj za tipkuljit na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. E za to uradit valjalo bi bacit oko na evanđelje (subota) i kazat koju. ... Haj da vidimo? Kamen tone! Čovjek ako ne zna plivat tone ka ćuskija! E ali Isus Stvoritelj mora, valova i riba može hodat po vodi. Nisi jedini vjernik kojě se u to osvjedočio. Vjernik kao temelj svoje vjere u svom životu ima događaje koji su ravni čudu da Isus hoda po vodi. Pazite nije riječ o vjeri kao tradiciji, navici. Ne onome ako sam Hrvat onda sam i katolik. Riječ je o uvjerenim, osvjedočenim vjernicima. Praktičnim kršćanima. Pravi, autentični vjernik neće testirat svoju vjeru pokušavajući hodati po vodi. Ne činite to! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo na Neretvi san mora pucat i kad bi nikog ugleda na nišanu reka bi: Bože spasi ga! A prst bi se ukočenija pa nisan moga pucat.' Aha dide ukočenija...

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Ajme Lujo dis se tako skvasija, mokar si ki pivac?' Uf baba Jako htěja sam odat po vodi u našoj Klačini ki štaj oda dragi Isus. Al' neiđe to. 'Mile, triba vira, vira...'

- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2021., petak

Alkarici


Gospe Sěnjska, majko sveta, hvala što nam javljaš da je sve moguće tvome Sinu i onom preko kog čini. O Gospe Sinjska budi uz nas…

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


13.04 sati Eh da olovkom u blok pišem (da spasim rukopis od propadanja) napisao bih: 'Ma baš mi je drago da mlađarija iz SKAC-a ide u Petrinju pomoć tom dragom mjestu. U stvari tako daju smisao ovoj mojoj raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) koja je zbog radnog kampa Modrave za takvu mlađariju. ... Oh, konačno Bogu hvala naša pastirica s. Natalija s križem Kristovim u uzdignutim rukama je opalila šamarčinu svakoj nevaljalštini i zlu. A i beštiji koroni je priprijetila da joj se crno piše u svetoj Hrvatskoj. ... Aleluja, Aleluja meštar Splićo javlja da je ujutro prije svete mise tu. Aleluja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On Wed, Jan 6, 2021 at 4:34 PM wrote:
Popričajte! O srca p. Luka
Gledajući ove žalosne vijesti iz Petrinje i okolo, dođe mi krivo što ne mogu pomoći u fizičkom smislu. Naravno da im pomažem molitvom prikazujući za njih vlastiti križ (za njih sam ovih dana vozan u karijoli). A onda mi padne na pamet mlađarija iz SKAC-a. Ove godine nisu mogli u kamp za mlade na Modrave. Pa bi se to moglo nadomjestiti radnim kampomu Petrinji. Mislim da bi se mlađarija odazvala. Jer i taj radni kamp u Petrinji bi bio potrebni iskorak što je i bila idejna podloga Modrava. Mlađarija je za drugačijost u svemu. Treba obavijesti ove iz SKAC-a da obavijeste povjerenu im mlađariju da se Modrave sada zovu Petrinja. 'Daj ruku, dodaj kamen, izgradi Crkvu.
Dana 2021-01-08 11:48, SKAC Palma je napisao(la):
Dragi pater Luka,
baš nas je obradovao Vaš mail. Čitajući ga nekako osjetim da smo u SKAC-u oduvijek bili spremni na razne akcije, pogotovo kada je najpotrebnije, pa čak i kada treba raditi nešto što većina možda baš i ne bi.
U tom duhu mi smo već krenuli u akciju. Kroz prva dva dana nakon prvog velikog potresa u Petrinji i okolici, išle su dvije skupine naših volontera i pomagali što je trebalo ali i snimali stanje što se događa i što je zaista potrebno.
Ponovno smo išli ovaj vikend i obišli dosta sela u okolici, razgovarali s lokalnim Caritasima, župnicima... Ovaj vikend ide još jedna ekipa.
Razmišljamo i o mogućnosti kampa, no još uvijek sakupljamo informacije što točno treba i kako bi mi najbolje mogli pomoći i gdje. 
Trenutno na terenu ima zaista jako puno volontera i stručnih službi, što nam pomaže da ipak u miru s Bogom vidimo što je naše poslanje u ovoj situaciji.
Preporučamo se u molitve da čujemo gdje nas Gospodin šalje i da oni koji idu na teren bez obzira što radili susretnu živoga Boga u poslu i u ljudima.
Ako Vam opet nešto padne na pamet pišite :) A ja ću se potruditi da Vas obavijestimo ako bude neka velika akcija s naše strane.
Radostan pozdrav!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek bregovi narodu urode mirom, a brežuljci pravdom. Ps 72

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pozz Luka, u subotu jedna ekipa ide pomagati u Petrinju. Nakon toga nastojat ćemo imati grupe na tjednoj vazi. koje će ići dolje. Sada imamo problem sa prostorima I pojrecemo programe u oboje godini
- To je dobro! AMDG = Ad maiorem Dei gloriam = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Da bi bio vjernik iz uvjerenja, moraš se vlastitim sjetilima osvjedočiti da je Isusu sve moguće.

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 satě A evo za koji tren će lift spuštat karijolu (s ovcom) u kapelu a to je kad kreće uradba preglednika dana 'Glas iz krpa'. ... A sada u miru i tišini razmatram. Ma znaš uzvišene darovi su privilegirani za one koji su Isusovi a pate. Je, je i gotovo. Kao da bi moja Alkarica meni u njedra hop: prevrijedan dar da nisam Isusov i da nisam prisiljen patiti. Već se zna radosna vijest. Da nam se vratila naša pastirica s. Natalija i naš med. teh. Anđelko. A još sutra kada se vrati meštar Splićo. Tko nam je ravan? Kaj nam pak moreju? 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.12 sati Oho hvala Ti hvala dobri Bože opet smo baš svoji baš na svome. Vratila nam se naša pastirica s. Natalija i naš med. teh. Anđelko. E a sada ću na svetoj misi zahvaliti Gospodinu što se kako spada brine za nas starčeke Isusove ovce. I reći: Primi Gospodine sve što imam, jesam i znam - sve to si mi darovao Ti. Još Te molim podaj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.51 sati Aha po tom principu je Gospodin činio čudesa! Najprije se saželjevao pa iz sućutne ljubavi zahvaćao. E tako zahvaća i danas. Znam to na vlastitom primjeru da se nije sažalio kako raspinju Isusovu ovcu ne bi ništa bělo od 'puno lipi stvari'. Oh blažene boli koja je zavrijedila toliki Isusov dar. I danas (petak, 8. 1. 2021.) će prvi korak biti Gospina krunica uz HKR a onda letiiim! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo ja bi volila da uvik ostaneš taki. Ti nis' ni na sliku materinu, ni ćaćinu, a ni na sliku svoje bake. Neg si baš svoj na sliku Božju. 'Hu, baba Jako ja bi pčeni kukuruz.
- Ja ću mom Isusu dati svoje blato i On će to pretvoriti u zlato

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ma treba nešto za Petrinju učinit! Potakni Splitski SKAC.
- Pitaj p. Iku kako stvari stoje? Od srca p. Luka
- Pogledaj na facebooku Skaca Osijek: najprije organiziraju volontere za ici u Petrinju.
- Oni su danas krenuli za Petrinju.
- To je dobro. Važno je MAGIS neka ide AMDG

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Božić je Božić samo šteta što kratko traje. Učinimo da Božićna slava traje! Realiziramo li: SPC = RKC = SPC Božicevat ćemo uvijek! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Ne znam zašto? Ne znam kako? Ali bas se dobro osjećam. Ali da to nije tek plitki neutemeljeni osjećaj. Gledaj: nikome, zamisli nikome ne smeta to što nemigam - vulgarnim rječnikom rečeno ne smetam što sam neupotrebljiv. Ali zbiljskim riječima govoreći, i te kako sam upotrebljiv. Ni sam nisam bio svjestan koliko moćna nemoć da nešto učiniš, tj. patnja. To je moćno oruđe za izgradnju Crkve Kristove. Sami ćete se osvjedočiti kad na web župi bude prezentacija 'puno lipi stvari'. Eto njih baš njih je zavrijedila karijola - ta svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Vjerujte blažene su one zajednice koje imaju svoga karijolaša. Jer onaj tko sjedi u karijoli je kao kokoš koja sjedi na predragocjenom jajetu. Kad se jaje izleže obradovat će mnoge. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 1. 2021. Gospodine a danas u subotu kada je svagdan u evanđelju slušamo kako si hodao po moru. Kada su to vidjeli, Tvoje učenike je to potpuno izneredilo. Pomislili su da vide utvaru i stali su kričati. Gospodine kao da je to nešto za Tebe hodati po moru koji si Stvoritelj mora, morskih struja, valova i svega. Svojima si dobacio: 'Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!' Evanđelje kaže: 'I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu.' Gospodine svi mi i jesmo Tvoji jer smo osvjedočeni u Tvoju svemogućnost. Hvala Ti za sve na čemu se temelji naša vjera i život cijeli. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 45-52)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati Ista, ista priča, jel' ova ura comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. A večeras je guska išla. Sad će... Već je njegovateljica 'Lj' stavila Isusovu ovcu za motomed đinasticirati. A to je i legitiman stav za tipkuljiti na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. E a to znači valjalo bi bacit oko na evanđelje (petak) i reć koju. Aha to je ono čudo: 'davaj-uzimaj'! Ali ne stvarno ide to ide. Ako imaš nešto što jako trebaju oni oko tebe. Osvjedoči se da je Gospodin u pravu. Samo daji, daji a potrebni neka samo uzimaju, uzimaju. Nemoj gledat koliko ti je ostalo. Ni koliko ih je još onih kojima bi trebalo dati. Kod toga posla je matematěka beskorisna. Ti samo daji, daji, velikodušno daji. Vidjet ćeš svi će dobiti. A i tebi će ostati za otići na janjetinu. (ili na puricu ako si Zagorec). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo za vojnika Kristova važnoj ničiji bit veće neg od Krista kralja - Njegov moraš cija bit. A a za Njega činit u svima.' E dide nije lako bit ki ti - al' daću sve od sebe!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ja bi volila da uvik ostaneš taki. Ti nis' ni na sliku materinu, ni ćaćinu, a ni na sliku svoje bake. Neg si baš svoj na sliku Božju.' Hu, baba Jako ja bi pečeni kukuruz.

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.01.2021., četvrtak


Za one koji ljube nema suda - samo zagrljaj. (o. Ante Gabrić)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ej hej jeste li popričali u SKAC-u o kampu Petrinja (nešto kao Modrave) Od srca p. Luka
- Skacevi razmišljaju i rade na tome, kao i u Gunji kad je bilo. Zasad kao volonteri daju prvu pomoć na terenu, ali postoji želja da se zajedno napravi nešto kao u Gunji...
- Ike ima najviše iskustava tu.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus prima krštenje ne jer mu je potrebno. Nego da nama pokaže što je nama potrebno da budemo Njegovi. Ponižava se, staje u red i čeka. On veći spušta se pred manjim Ivanom. (knev Krštenje Isusovo)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- A suradnik Tadija? Veliki pozdrav njemu i svima vama! Od srca p. Luka
- Tadija stisni ih! Nema labavo. Naša stvar je jako ozbiljna (SPC= RKC = SPC)
- Luka ovu sliku si jedva dobio
- Hahahahaha
- Tadija ima sve petice u drugom razredu na polugodištu
- Po nosu mu se vidi da je za našu stvar. Hvala, hvala, hvala lipa. Od srca p. Luka

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh divna si i predivna Alkarice moćna, Gospe Sinjska mila. Tebe boli bol naša i suzom svojom neizmjernu nam utjehu pružaš. Sad znamo zašto pred oltar tebi na noge tvoji Vlaji i narod sa svih strana hrli. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.41 sati Ma ah, da u blok olovkom pišući spašavam rukopis od propadanja, evo što bih napisao: 'Ma ah i ta ružna sjećanja s početka ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Ma previše su ružna i zabranjujem sebi da se ičega sjećam STOP! Ciao - bao! Adio! Pa je s kojim pravom da mi sada zagađju ovu divotu od života ti nekakvi tuđinci. Neki je rekao: Po milosti Božjoj ja sam slobodan čovjek. Ne priznajem drugog gospodara doli jedinoga Boga - stoga vas molim gospodo: dalje od mene! ... Ah, još nam nema naše pastirice s. Natalije. Zato ću i danas sam Zdravomarijom po svakoj nevaljalštini i zlu. A i ova pogana divljakuša korona će dobit svoje. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Budi, ali baš budi! Ne kakvog se vidiš ti ili drugi. Budi kakvog te vidi Stvoritelj tvoj!

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Ah sad u nekakvom međustanju. A na takva 'ler' stanja sam alergičan... Tek što sam to pomislio smješten sam u mir i tišinu. Baš pogođeno stanje za uradbu preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ahu, hvala Bogu brzo se dani izmjenjuju već u subotu bi mogli biti tu pastirica s. Natalija i meštar Splićo. Dobro je i sad. Ali s pravim ljudima se živjeti dade. Ma kad si svoj na svome i sa svojima, svojim poslom baveći se (p.s. Upravo đinasticiram na motomedu) živiš svoj životni odabir tj. redovnički đi ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.24 sati Ah, Gospodine 'Obratite se i vjerujte evanđelju.' Jooo molim Te obrati me da se obratim. Evo sad Te molim prije svete mise, učini srce moje po Srcu Svome. Posve me k Sebi privini! Da mi bude gorko ono što je taštim ljudima slatko. A slatko ono što je taštim ljudima gorko Primi me ovakvog kakav sam sad i vrati me meni obogaćena Sobom. Amen!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.22 sati Ma tako je Phil! Nema pravo biti nesretan tko je bos jer sto je s ovakvim u kolicima? Ali ni takvi nemaju pravo biti nesretni jer sto s onima koji nemaju nogu, tj. kojima je izvjesno da nikad neće moci na njih. (A ni takvi. Jer što je sreća, a što nesreća?) Da budemo jasni sreća Isusove ovce nije u tome što je uvjerena i zna da je karijola (kolica) privremeno rješenje. Vrutak radosti je obećanje moje Alkarice o 'puno lipi stvari' Ah ma Bogu u ruke! Idemo u ovaj dan (četvrtak, 7. 1. 2021.) prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR a onda letiiim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velika su i čudesna djela tvoja, / Gospodine, Bože, Svevladaru! / Pravedni su i istiniti putovi tvoji, / Kralju naroda! / Tko da te se ne boji, Gospodine, / tko da ne slavi Ime tvoje! / Ti si jedini svet! / I zato svi će narodi doći / i klanjati se pred tobom, / jer se očitovahu pravedna djela tvoja! (Hvalospjev Otk 15, 3-4)
Sva slava tebi, Isuse, / Što narodima javi se, / I Ocu s Duhom Presvetim / U vječne vijeke vjekova! Amen.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imal' takog mjesta, imal' takog svijeta kao Ogorje? O gorama, pod Svilajom je leglo junaka Vlaja. Sve imaju što Hrvati - Vlaji trebaju: preko brijega plavo more. S onu stranu Svilaje oltar Gospe Sinjske - Vlaske Alkarice. I stari Hrvatski pjev: Oja, noja, oooj!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Hristos se rodi! Haj učinimo nešto lijepo za Krista, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj biseru krške Vlaške Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino darovana.

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Da vidimo što bi večeras (srijeda) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : Iščitavajući redovnički brevijar pročitao sam otprilike da nas Gospodin tješi u svakoj našoj nevolji kako bismo i mogli tješiti sve one nevoljnike koje susrećemo. Ah.,. Vi ste sami svjedoci obilja utjehe u ove zadnje godine. To je tako očito da nemam prava nikom reći ne mogu ti pomoć... E ali znam u kom pravcu trebam kanalizirati ovo obilje utjehe: na one koji su mi radilo o glavi radili. Trebao ih moći bar smireno podnosit. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 1. 2021. Gospodine danas u petak je svagdan. A u evanđelju primjećujemo divnu stvar - da Ti nisi činio čudesa radi čudesa - Tebi nije stalo do spektakla. Nego si to činio jer si bio sućutan. Slušamo danas da Ti bilo žao naroda koji je po čitave dane s Tobom a ništa ne jedu. I onda si nahranio više tisuća gladnih sa samo sa pet kruhova i dvije ribe. Pitamo se u čemu je ključ uspjeha. I vidimo stvar je vrlo jednostavna. Ti samo davao a gladni su samo uzimali. Doista divan si Gospodine. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 34-44)

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati Kako to već ide u ovo doba. Comp sam utrnuo. Jogurtić srknu, gusku ću poslije... kad budem đinasticirao (na motomedu). A i tipkuljit ću na mob ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači osvrnut se na evanđelje (četrtak). Aha, to je kod pravoslavaca Božić. Vjerujem da ste primijetili da pravoslavce favoriziram. Pazite pravoslavna vjera ona nije drugačija. Samo što su nam Crkve odijeljene. Sa protestantima smo razdijeljeni. Krist je glava katoličke tako i pravoslavne Crkve. Nisu problem vjerska načela. Problem je kulturološki. Vjerujem da je to moguće nadići. Već sam napisao da sam odabrao naslov doktorata: SPC = RKC = SPC. A da se to zbude Gospa Sinjska, moja Alkarica je pokrenula svoju web župu. Pa Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Aha dide propovidaš ti bolje o svojoj viri. Neću reć bolje neg pratar kod svetog Jure. Ma po tvojin dilima se vidi da je Krist kralj sve tvoje. 'Lujo glavnoj da crveni vrazi ne znaju čiji san.'

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma znaš baba Jako ti jes' siromaj, brez skula si, brez, brez... Al' ko drži do sebe htija bi bit ki ti. 'A šta ću Lujo kad je dragi Isus i Gospa Sinjska moje sve, sve...'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.01.2021., srijeda


Bijaše neki čovjek smrtno nesretan. Dan i noć se tužio i jadao kako nema cipela. Mislio je kako je najsiromašniji čovjek na svijetu, dok jednog dana ne opazi čovjeka u invalidskim kolicima.
Silno zaprepašten, otkrio je nešto vrlo čudnovato: Taj čovjek nije imao nogu! A ipak se smijao, smireno si je motao cigaretu i izgledao zadovoljno.
Možda i ti gubiš previše vremena, previše energije i životne radosti žaleći se na sve i svašta. Znam, život nije uvijek lagan. Ali, razmisli malo. Ako bi htio prigovoriti zbog jela, sjeti se ljudi koji nemaju što jesti. Ako se koji dan ne osjećaš dobro i odmah postaneš loše volje, sjeti se bolesnika koji godinama leže u krevetu. Misli više na druge, i manje ćeš se jadati i bit ćeš mnogo sretniji.
Phil Bosmans

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Drugo ime za ljubav je patnja. Isuse, nisi imun na patnju ljudi, Ti Si Emanuel, s nama Bog, Ti koji jesi. Po svetoj pričesti Nebo se spušta u moje srce, u naša srca, tada nas po tome Duh Sveti jednostavno potiče na služenje drugima. Život se ne temelji na osjećajima, nego na vjeri, ufanju i ljubavi.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Tri kralja jahahu, s onih sunčanih stran, darove nosahu, bonbon za patera Luku...
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Došli smo ti majko draga da nas naučiš kako pravo pobožan biti? Kako vapaje Sinu tvome u djela pretvoriti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.47 sati Haj nema opuštanja, premda si bačen u 'krpe'. Haj reci što bi napisao olovkom u blok, da olovka ima tinte. Ha pa zahvalio bi Bogu za pravog subrata p. Batinića koji je jutros bio i sakramentalno me odriješio od mojih opačina i grijeha. A da znaš da je dobro iskreno pred Bogom reći kakvo je stanje stvari u duši. Znam da sam kako me drugi vide jako loš. A da nije te redovite ispovjedi bio bi strava i užas - jeziv! ... Bleee ni danas nam nema naše pastirice s. Natalije da križem Kristovim zaprijeti svakoj nevaljalštini i zlu. Ah kako dominantno djeluje sa križem Kristovim u rukama. Prava je kraljica pred kojom ova diuljakuša korona migajući repom traži mišju rupu. I danas ću sam beee... Zdravomarijom po tom zlu, ah... Zdravomarijo... 13.40 sati 'Tri kralja juhhuuu...' Baš su bili kućni minister p. Zdravko i novak Ivan - blagoslovili su sobu Isusove ovce. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Humanist nastupa s ljubavlju.
Prijatelj Kristov nastupa s djelotvornom ljubavlju.

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.08 sati Đinastirajući (na motomedu) nastavimo tipkuljiti na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. Valja kazat da mi je na motomedu lijevu nogu za pedalu zavezala njegovateljica 'Lj' a desnu novak Ivan. Ma veseli me i jako sam radostan da koncem tjedna očekujem pastiricu s. Nataliju i meštra Spliću. A kako je prošla trampa darova na svetoj misi? Malom Isuseku koji još ne hoda sam ponudio kolica. A On meni za uzvrat da dade miganje. Ali neće pa neće! Kaže da mi još treba karijola za započeti projekt (SPC = RKC = SPC) E a što se tu može? Kad je karijola svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, dolazim k tebi
da me tvoj dodir blagoslovi
prije nego započnem dan.
Gospodine, daj da tvoje oči
nekoliko trenutaka počinu
na očima mojim.
Gospodine, dopusti mi
da znanje o tvojem prijateljstvu
ponesem u svoj svagdan.
Gospodine, ispunjaj moju dušu
glazbom svojom,
mirisom svojim,
radošću svojom.
Gospodine,
neka u dolini mojih napora
sazrijeva žetva moja.

R. Tagore

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.56 sati E sada đinasticirajući (na motomedu) poslije svete mise mogu kazat da nam je svetu misu predvodio p. Marko Matić. Bilo je to baš pravo. Kao u stara vremena na Jordanovcu obdario nas je sa par toplih biblijskih misli. Bog ga blagoslovom nagradio - uvijek sa užitkom slušam kad on govori. (Valjda zato jer on me je primio u samostan?) Gospodine neka bude sve na veću slavu Tvoju. Amen!

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, ne tražim lakši križ već snažnija ramena(sv. Augustin)

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati 'O draga, o mila, o slatka Djevice Marijo' E baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. A dobro to čini za jutarnju higijenu duše. Ako Bog da danas bi me duhovnik p. Batinić trebao sakramentalno odriješiti od opačina i grijeha. A valjalo bi i pastoralno biti učinkovit, razaslati par stotina sms poruka: 'kev Bogojavljenje'. Ha, i postavit pitanje: a što bi ja darovao malom Isuseku? Još je mali ne zna bidan hodati - dobro bi Mu došla kolica. Pa ću velikodušno kod svete mise ponuditi svoja. Ono što sigurno znam da ću i danas (srijeda, 6. 1. 2021.) kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ima nešto o Ogorju

https://youtu.be/6_NVkC8KL_s

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Jedan iz SPC pozdravi jednog iz RKC: 'Hristos se rodi!' RKC njemu: 'Naš već hodi!' Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati E da vidim kojim zapisom olovkom u blok bi spašavao rukopis od propadanja: 'Gledajući ove žalosne vijesti iz Petrinje i okolo, dođe mi krivo što ne mogu pomoći u fizičkom smislu. Naravno da im pomažem molitvom prikazujući za njih vlastiti križ (za njih sam ovih dana vozan u karijoli). A onda mi padne na pamet mlađarija iz SKAC-a. Ove godine nisu mogli u kamp za mlade na Modrave. Pa bi se to moglo nadomjestiti radnim kampomu Petrinji. Mislim da bi se mlađarija odazvala. Jer i taj radni kamp u Petrinji bi bio potrebni iskorak što je i bila idejna podloga Modrava. Mlađarija je za drugačijost u svemu. Treba obavijesti ove iz SKAC-a da obavijeste povjerenu im mlađariju da se Modrave sada zovu Petrinja. 'Daj ruku, dodaj kamen, izgradi Crkvu.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 1. 2021. Gospodine danas dan poslije Bogojavljenja je po Julijanskom kalendaru Rođenje Gospodinovo ili pravoslavni Božić. A kod nas katolika je svagdan. Kad u evanđelju slušamo čim je Ivan predan Ti si se dao na propovijedanje: 'Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko!' Evanđelje kaže da osim što si propovijedao Ti si liječio svaku bolest i nemoć. Gospodine Tvoj nastup je bio nastup djelotvorne ljubavi. Molimo Te i danas tako nastupi među nama. Po našim svećenicima, duhovnicima i zdravstvenim djelatnicima odagnaj ovu pandemiju korone koja je nasrnula na Tvoj ljubljeni svijet. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 4, 12-17.23-25)

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.08 sati Kako to već ide u ovo doba comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. Gusku nisam ni pokušao - sad to mogu đinasticirajući na motomedu. E prije nego se osvrnem na evanđelje (srijeda) samo da kažem nama starčekima je došao Splita nas novak Ivan iz Karlovca. A što nego neka mu Bog bude na pomoći. A evanđelje? Aha, Bogojavljenje, Tri kralja su. A to sam već za nešto slagao. Pa eto opet ću. Rodio se Isus koji je Spasitelj svijeta čitavoga. Svijet Mu se došao pokloniti po svojim predstavnica. To su tri mudrac ili tri kralja. Bio je to: prvi bijelac, drugi crnac, a treći je bio žuti. Oni svojim darovima rekli svoje vjerovanje 1. Zlato - Ti si naš kralj 2. Tamjan - Ti si Bog naš 3. Smirna (ulje kojim su se pomazivali mrtvi) Ti ćeš svoj život dati za nas - Ti naš Spasitelj. Ha znam što ću. Sutra ću na svetoj misi ponuditi kolica. Isus se tek rodio i ne zna još hodati i dobro će mu doći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide baba Jako kaže dala dragom Isusu janje na dar. Aj reci - šta bi ti? 'Lujo vojnik Kristov triba dat svom Kristu kralju uno po čem mu daje jist - a toj plug.'

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Evo da znan baba Jako šta bi ti donila dragom Isusu das' četvrti kralj. 'A šta Lujo?' Pečeni kukuruz. 'E ne bi toj tvoje. Donila bi jedno janješce.'

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bogojavljenje (kev)


Isus se rodio! Tri kralja su donijeli darove kojima su rekli: 1. Zlato = Kralj si, 2. Tamjan = Bog si, 3. Smirnu = za nas ćeš umrijeti i biti nas Spasitelj. Što ćeš ti Isusu darovati? (kev. Bogojavljenje)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.01.2021., utorak

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005


- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubica Jakobljević, Osijek, na Sv. Tri kralja 2008.
1952. — 2018.
Ljubica Jakobljević
Tužna srca javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima žalosnu vijest da je gospođa
Ljubica Jakobljević
preminula u 66. godini života. Pogreb drage nam pokojnice obavit će se 13.01.2018. godine (subota) u 11,30 sati na CENTRALNOM groblju.
Počivala u miru Božjem!

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Osijek 1994. Vrijeme ni rata ni mira. Ne puca se, doduše, ali «one preko Drave» mogli smo čuti i vidjeti svakodnevno. I sve to vrijeme osjećaš u praksi ono da je Bog ljude stvorio na svoju sliku i priliku, ali im je dao slobodu izbora. Mi smo mogli početi mrziti. A nismo. Imali smo dragu malu crkvu u Stepinčevoj, s Petrovom mrežom na propovjedaonici i Luku koji se nudio biti provodnikom naše vjere u Nebo i nebeske ljubavi prema nama. Svakodnevno. U svako doba. Što je meni to značilo u tim danima – ne da se opisati. Ako sam kroz dvije najteže ratne godine u gradu u kojem mjesecima nije bilo djece, a rijetke žene umorne i blijede od života noću u podrumima a danju na poslu, gledala minama razrušene intime brojnih obitelji, krvlju poprskane zidove i stakla, izvještavala svakodnevno o žrtvama – po spolu i dobi... Teško je bilo odoljeti mržnji. Jako teško.
A onda je Luka stao s ona svoja dva modra, dječja oka pred nas i rekao da će biti lakmus preko kojeg ćemo primiti Ljubav! Da živim tisuću godina neću mu zaboraviti tu snagu vjere koju mi je dao. Od Isusa poslan u moj život.
Što se promijenilo?
Ma ništa.
Užasnuta od straha sam slušala moju prijateljicu kako mi govori o njegovoj nesreći i vrlo lošim prognozama za oporavak
Onda sam ga otišla posjetiti u Krapinske Toplice. Bila je tamo i njegova seka Mirjana. Tada smo se upoznale vani na hodniku. Kaže ona «Baš dobro da ste došli danas. Probat ćemo Luku staviti u kolica da sjedi nekoliko minuta, prvi put nakon nesreće.» Moj zadatak je bio stati iza kolica i držati mu glavu. Seka mu je neprekidno govorila nešto. Došla je liječnica. Ja sam cijelo vrijeme samo šutjela, u nekoj neopisivoj blokadi. Stavile smo Luku u kolica, ali on nije pokazivao nikakve znakove da ima išta s tim ili bilo čim što se događalo oko njega.
A mene je držao tako užasan strah cijelo vrijeme. Sebičan strah da ću JA izgubiti Luku.
Došlo je vrijeme kraja posjeta i tada sam rekla prve riječi : «Najdraži moj prijatelju. Ja sam, Ljubica. Ne znam čuješ li me uopće.» I tada sam po prvi put u toj posjeti vidjela ona ista dva modra dječja oka koja su me gledala kao onda u ratnom Osijeku. I sve je razumio. I vjerovao je, opet više nego ja. Ništa se nije promijenilo. Bio je to i ostao isti onaj Luka koji vjeruje i za nas kad posustanemo. I danas je tako U svojim kolicima trči i za nas koji često izgubimo put i nemamo pojma kamo idemo. Za to mora postojati nagrada. (Napisala: Ljubica Jakobljević)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BLAGOSLOV ZVIJEZDA


Blagoslovi, Gospodine, noćas bezbrojne zvijezde,
Nek svijetle još jače u rupama svemirskog luka.
Jer noćas sam otkrio tajnu
Njihove zlatnosti i muka!
Ta, zašto ne bi šutjele kad do njih boraviš Ti,
Koji u čarobnoj vječnosti Riječ govoriš svoju,
A ona je tako lijepa da stvorovi zanijemljuju svi
Koji je čuju?
I zašto se ne bi zlatile u beskrajnom nizu
Kad si im Ti blizu?
I kad ih zrake ognjene ljubavi diraju
Tvojega Svetoga Duha?
(Nemoguće je da zrake sunca na smiraju
Ne obuku brda sjajnošću svojega ruha.)
Noćas sam ja, Gospodine, neznatna i nevidljiva zvijezda,
Koja se beskrajem svemira gubi,
A kojoj je jedino svojstvo
I jedina sreća,
Da ti se u šutnji pokloni i da Te ljubi,
Veliko Trojstvo!
Blagoslovi noćas, Gospodine, šutljive zvijezde,
I njihova zlatnost da bude još veća!
(Rajmund Kupareo)- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.04 sati Aleluja, aleluja... U subotu hvala Bogu imam potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. Kakva korona?! Njemu ne može ništa niti bomba atomska! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko sveta kralja svega svijeta molimo te reci kojim darom tvoga Sina obradovati? Ah, dati Mu sebe znači dati najveće. Primi nas primi Alkarice pa nas podaj svome Sinu.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.43 sati Da sam olovkom u blok pisao (za spas rukopisa) evo što bih napisao: 'Ah smiluj nam se Bože po milosrđu svome. Nama starčekima Svojim ovcama vrati našu pastiricu s. Nataliju, nitko nju ne može nadomjestě. Njegovateljica 'Lj' ni do koljena joj nije. ... Ah, i danas sam prisiljen sam Zdravomarijom zveknuti svaku nevaljalštinu i zloću i ovu poganu divljakušu koronu što je nasrnula na svetu Hrvatsku. Neka shvati da joj mjesta nema blizu svetoga. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako dar darovati Isusu? Prepoznaj potrebu svoga bližnjega i pomozi mu tad si dar darovao Isusu.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati 'Sam je došao?' Upitao je br. Dilber ovdje u kapeli gdje je p. Halambek parkirao karijolu s ovcom. 'Je, sam je došao do ispred kapele' - kaže p. Halambek. Ah, fali, fali naša pastirica s. Natalija - ona zna sa nama Isusovim ovcama. Fali meštar Splićo nitko njega ne može nadomjestiti. A fali naravno i Osječanka Ljube koja je iz Petrinje. Joo, oh kad je ona spasila glavu Isusovoj ovci u Osijeku. Ali o tome već valjda ima... E a ovo je preglednik dana 'Glas ěz krpa' 10.30 sati E a sada đinasticirajući na motomedu nastavljam. Mogu kazat da sam bas nazvao duhovnika p. Batinića za ispovijed i duhovnu ćakulu-bakulu. Obećao je doci sutra sigurno a možda i poslije podne stigne. Ali ne stvarno ti susreti s duhovnikom svraćaju Božje milosti na nas. Kažem vam to da nisam od šampiona u vrlinama. Pomoglo je da me Gospodin gleda kao takvoga upravo zbog poštenih i otvorenih razgovora sa duhovnicima. Tako je dobro znati da je tvoj život sigurno vođen jer putuješ na krilima Duh Svetoga. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati Ah divno je divno imati nekog kom možeš bit zahvalan što svraća kišu Božje milosti da na tebe pada. Znam sigurno znam da je to sada divna policajka Ljuba koja je sada pred licem Gospodnjim pa mu sve priča o Isusovoj ovci. Ah divna osoba - mnoga dobra je učinila za Isusa u meni. Evo sada ću je se sjetit na svetoj misi. I reći Gospodinu: Primi je Gospodine Sebi. Po mojoj procjeni ona je za u sred raja. Primi i mene ovcu Svoju, sve što imam, jesam i znam dao si mi Ti - hvala! Još mi daj samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem! Ps 100

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 1. 2021. Gospodine, danas 6-og siječnja je svetkovina Bogojavljenje. U Republici Hrvatskoj je to državni blagdan i neradni dan. Ti si se Gospodine rodio za sve ljude. I sav svijet Ti se došao pokloniti u Betlehem. Po predaji došli su predstavnici sviju naroda: jedan crnac, drugi bijelac, treći je bio žuti. Poklonili su se i predali Ti darove kojima su ispovjedili svoju vjeru. Zlatom su ti rekli da si Kralj. Tamjanom su rekli da si Bog. Smirnom - a to je ulje kojim se pomazuju mrtvi, su Ti rekli da ćeš za sve ljude umrijeti i biti Spasitelj sviju. Gospodine i mi se pridružujemo ovoj trojici kraljeva sa svim što imamo, jesmo i znamo. Sve si nam dao Ti. Molimo Te daruj nam još milost da Te više možemo više ljubiti jer sve naše si. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 2, 1-12)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.23 sati Tko bi znao kako? Al' došlo mi ovaj sitni sat da ludo volim, baš volim Petrinju. Ne jer sam u njoj ikad bio. Volim je jer je od tamo jedna duša Nebeska - tako divna da bih je jako, jako volio da je živa. Da nije već tamo 'gdi je lipooo'. Ali baš zato jer mi životni izbor ljepota bez kraja - Ljubice ljubavi volim te! Samo to znam ako ne zbog drugoga Stvoritelj je zbog nje raj stvorio. Ljube haj reci koju za me. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.04 sati Aha finila je i ova! Rekle bi one Spliće. Utrnuo sam comp, i srknuo jogurtić. Ali ima toga još za dati ovaj dan. Sad đinasticirat (na motomedu) kad ide i uradba večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Šta'no kaže evanđelje (utorak) Aha o Natanaelu, a to smo čini mi se sinoć radili - mojom greškom. Haj da ponovimo. Zašto nam evanđelje daje Natanaela kao primjer vladanja? Imam dojam da Natanel nije bio ne poročan. Znao recimo da je Nazaret leglo mafijaša - što znači i sam je zalazio tamo. Bio je onako frajer - stila 'oštro i na prvu'. Rekle bi one Splice: bija je berekin. Ali berekin - poštenjačina. Mislim da se Isusu svidjelo što je bio otvoren. Nije bilo kod njega kemijanja ni muljanja. Nije mario za one fore pobožnjaka da se mora hodati malo nagnute glave - i ako je moguće sklopljenih ruku. Ma znaš da mi sviđa taj Natanael. Ka'da je tip iz ekipe sa Kmana. ... E makar sa Kman tip nije bija đana. Pam, pam, pam... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Kako ću ja dide prid ljudin? 'Lujo nastup vojnik Kristova triba bit oštro i na prvu!' A dide toj pobožan svit i ne igra se balun. 'Razumiće to - pametnon dosta.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Istos' ti baba Jako na svoj način pobožna. Svit će reć čudnovato. Prikoviše si svoja i otvorena. Nema kod tebe: bi ne bi? Ti drito i u sriduuu. 'Aj Lujo ujti ti Gospinu ružarju.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2021., ponedjeljak


15.06 sati E baš sam se čuo sa dragim čovjekom s kojim tko kad sam se čuo zadnji put. Ah, Kmanska fronta 1978... Ha, Trišnja je Trišnja! Bija i osta čovik i po!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice kaži tko je od koga preuzeo oštrinu i jasnoću. Takva si ti a takvi su i tvoji Vlaji. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Ma htio sam da ovi prilozi budu o napisanim slovima olovkom u blok (za spas rukopisa) Ali kako mi je olovka bez tinte, mogu tipkuljeći na mob kazat što sam mislio olovkom napisati: 'Ehej imam i ja iz Petrinje nekoga svoga! To je policajka Ljubica koju znam iz Osějeka a na njenu intervenciju mogao sam dulje ostati u K. Toplicama. E i nju je dopala karijola. Dogovorili smo se učinit utrke karijolama. Ali je strugnula u Diku Nebesku (umrla). Ma ako zbog ne zbog drugoga, zbog nje je Gospodin stvorio raj. ... Ah, ma ah, ni danas nam nema naše pastirice s. Natalije Zato ću sam Zdravomarijom prokinuti svaku nevaljalštinu i zlo. A s posebnim guštom okrpit ću i ovu razularenu divljakušu koronu neka se nosi od svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavoga. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Siromašna Makedonija izdvojila 1.000 000 (milijun) eura. To je otprilike kao da je Njemačka izdvojila 1 000 000 000 (milijardu) eura. To se zove udovički novac.
Hvala!
- Tamo gdje vječno Sunce sja tamo je Makedonija. Hvala braćo! (facebook)

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj, pusti taj pobožni hod nakrenute glave. Hoćeš bit pobožan budi: razborit, otvoren, iskren, direktan i ljubi Boga u totalu.

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pozdrav i mali bon: … ujedno preporučujem u molitve cijelu obitelj posebno … koji trenutno ima visoku temperaturu. Zajedno u Kristu! …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.35 sati A sada u sobi đinasticirajući (na motomedu) valjalo bi uraditi preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Evo najprije što nema. Nema uradbi meštra Spliće. Baš mi fale njegove potpune i cjelovite uradbe. Ah, a što ćeš kad je njega i njegove šćepala ova divljakuša korona. Pa onda fali mi naša pastirica s. Natalija. Tu ova njegovateljica 'Lj' nije joj ni do koljena. Ali dobro je da mi starčeki imamo ikoga. A imamo, imamo stvarno imamo blagoslov Božji. Ma žao mi je onih u Petrinji i cijeloj Baniji uistinu su siromašniji nego najsiromašniji redovnici. Ali i odličnoj su prilici da se rijeke milosti Bože spuste na njih. Jer oni su Gospodinu i te kako dragocjeni. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.28 sati Ah, kao što suha zemlja žeđa kišu i duša moja žeđa Boga živoga. Baš dobro da je sada sveta misa - na kojoj će Isus napojiti i okrijepiti Sobom ovcu. Pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ah primi Gospodine sve što imam, znam i jesam - sve sam to dobio od Tebe. Samo mi još daj Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati 'Učitelju gdje stanuješ? Dođite, vidjet ćete!' Eto takav se dijalog zbio nebrojeno puta između oduševljenika i Isusa. Došli su i pošli - ni sami nisu znali kamo im je ići. Izišli su na 'put bez sna'. Znali da samo trebaju gledati pete Isusove koji pred njima hoda. Isus ima potrebnu navigaciju, kompas i karte. I neka vodi kud god želi, njima je samo gledati pete Isusove. E a sada idemo u ovaj dan (ponedjeljak, 4. 1. 2021.) Idem i idem... Slijedim redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. Čuvajući se ove divljakuše korone, hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteci - i dan će biti kako valja! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pamtim samo sretne dane. Koji su to dani? Koji susreti? Kao vjernik zacijelo se sjećaš kad je Gospodin provalio u tvoj život? Ili od kad si ozbiljno počeo računati na Njega. (kev)
- Dragi pater itekako se sjećam upravo provale u moj život. Ja sam bila jedna od izgubljenih ovaca...
- Bravi brate. Vi ostajete dosljedni darovima koje Vam dragi Bog tako obilno daje.
A moji su započeli na Božić. Kad sam se rodila. …
- Dragi Luka, Sretan Božić, i puno zdravlja u ovoj i svim budućim godinama iz Ogorja od familije … i …
- Uvijek sam se divila Božiću i to je uvijek najljepši dio koji je u godini za mene. Kao djetetu strah nije tu noć postojao jer mater je rekla da su svi anđeli na zemlji i oko nas: sada isto kao da sam dijete srce mi puno mira i ponosa na Isusa, ali dolazi korizma! Tada mi nije dobro, i jedva čekam Uskrs .
- Sjećam se p. Rađa kada ja Isus ušao u moj život, kada sam bila teško bolesna, poslije operacije me posjetio živi Isus, iako je on bio uvijek sa mnom ali nisam ja bila sa Njim, nije me nitko upoznao ni pričao o Njemu, može a bi se zainteresirala za Njega, ne znam! Bilo blagoslovljeno ime Isusovo, neka i vas dragi Bog blagoslovi. … iz Siska, ali iz Petrinje, drugi dan većeg potresa smo bili u Petrinji. Bb!
- Hvala Bogu za Patera Luku i hvala vama Pater za svaku lijepu riječ. Božji Blagoslov i Gospe Sinjska Moli za nas
- O kako ne, pamtim taj dan, taj veliki dan kad se sin razmetni vrati Ocu svom, taj dan kad se cijelo nebo milošću obasjalo, taj dan kad fizički sam osjetila svu veličinu te neizmjerne, nemjerljive ljubavi, te Svete ljubavi pred kojom je sve drugo bezvrijedno Lujo moj …
- Sretna ti i blagoslovljena Nova 2021. godina, dragi brate Luka...
- Ooo, prelijepo!!!
Istina- pamtim te sretne dane!!!
Molim da samo i uvijek računam na Nj- Gospodin moj -Bog moj!
Hvala pater; blagoslovljena Vam 2021 godina!!!
- Hvala vam pater Luka! Kako pogađate u sridu! Neka su vam blagoslovljene sve vaše poruke!
- Dragi pater Luka, puno Vam zahvaljujem na Vašim divnim porukama koje me svaki put iznova osvježe u mislima i srcu. U mojim ste molitvama, želim Vam svako dobro u obilju Božjeg blagoslova i milosti, da nas svih prati i vodi svakoga dana dok smo na ovoj zemlji...
Od srca, i primite ovaj bon: …
-Gospodine smiluj se za svoj napaćeni narod u Petrinji Glini i Sisku daj im snage Gospodine

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, dobro je biti pobožan, ali ne prepobožni njonjo. Budimo pravi i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati 'Što vam fali? Kuća!' Eto tako je novinarki tv-dnevnika odgovorio unesrećeni od potresa. E ali taj nije siromašni redovnik. Ima svoju ženu, djecu i obitelj cijelu. I to u našoj svetoj Hrvatskoj. Ma ne može se bit Hrvat-katolik a da te ne žicne nešto u duši. Reći ćete ti kao 'siromašni' redovnik imaš pristojnu kuću i sve što ti je potrebno za uredan život. Ma dobro to što sam nazva taj njihov humanitarni telefon i pomogao im sa par kuna bilo je da umirim savjest. Ali doista tko god može neka dadne. Eto to kao da ste ubacili u škrabicu u crkvi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 1. 2021. Gospodine danas u utorak liturgijski je svagdan. U evanđelju koje slušamo nam kažeš da trebamo biti otvoreni, direktni iskreni, kao ovaj Natanael iz evanđelja. Kad su mu rekli da su našli Onoga kog su svi iščekivali. I da je To Isus iz Nazareta. Natanaelu je bilo dosta čuti da je iz Nazareta. Znao je on da je Nazaret bio leglo muljatora. Samo je rekao: 'Iz Nazareta da može biti što dobro?' Gospodine Tebi se to svidjelo kod Natanaela. Zato si za njega rekao: 'Evo istinitog Izraelca u kom nema prijevare!' I za nas je korisno znati da se naša odanost Tebi Gospodine ne očitije pobožnim hodom nakrivljene glave. Da smo Tvoji to se treba vidjeti po našoj otvorenosti i iskrenoj promišljenosti. Molimo Te učini nas takvima kako bi smo što autentičnije predstavljali Tebe svima oko nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 43-51)

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati E učinija sam pravo liiip posa. A sada bi valjalo đinasticirajući (na motomedu) složit večernje 'Razmatranje uz mob' baš kako spada. E valjalo bi reć koju o evanđelju (utorak) ... Aha to je kako biti kao vjernik 'čovik od komada'? Kako ne biti njonjo koji pobožno hoda nakrivljene glave? Kako kao vjernik biti baš čovjek? Kako svojim manirama usvojit Duh Isusa Krista? E da je biti kao Natanael - tada bi i za nas Gospodin rekao: 'Evo čovika i po! Ma pravi je! Vidimo iz ovog odnosa Gospodina prema Natanaelu, da Isus favorizira otvorenost, direktnost i promišljenu ěskrenost. Trebamo se podložiti Duhu Isusa Krista i biti baš što jesmo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide rada bi čut šta triba zaboravljat a šta pantit? 'Lujo vojnik Kristov sve panti. Grije čin ispovidi zaboravi. Panti samo šta ostaje a toj život sa Kriston kraljon.'

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako kad se dragi Isus rodija su kakvin je pogledon pogleda na svit u koji je doša? Il' se zgrozija il' se oduševija? 'Lujo ujti Gospinu ružarju da je pitamo.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.01.2021., nedjelja


Hrani svemir - leži u jaslama. (Augustin)

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin je moja snaga i pjesma, On mi je spasitelj. Ps 118

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, dragi pater Luka šaljem Vam bon. Nek vam Bog da snage na vašem putu. Volim vas čitati i pratiti preko fejsa. …, sestra od ....
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.48 sati A šta'š klasika! Tj. fenomenalno, nedjelja poslije podne odmiče. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Svi moji sa mnom tu u mom srcu. Baš sam se preko moba čuo sa svojima u Solin. (seka Iva) Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravě i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko pravoga Boga ti se sjećaš prvog pogleda Sina svoga. Reci pravo Alkarice draga jel' to bi pogled razočaranja il' oduševljenja?

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.16 sati Eh znam nedjelja znači ne-delati ali za pastoralce su pune ruka posla. E web župa, e razašilji knev... Ma eto kao se uobičajilo da nešto kažem uz rukopisni redak. Kako stvari stoje ova tehno revolucija će nas sve prisiliti da vježbamo rukom pisati. Sve tehno škatulice su sa tipkovnicama. Sjećam se ako je netko bio pismen, znao rukom pisati tretiralo ga se kao obrazovanog čovjeka - intelektualca. A danas možeš biti magistar sa Gregorijane i zavidjeti djeci iz vrtića kako lijepo ispisuju slova. ... Ah, ma baš ni danas naša pastirica s. Natalija nije tu. Pa ću morati sam Zdravomarijom oplest svaku nevaljalštinu i zlo. A i ovu divljakušu koronu prokinuti da nosi od svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavoga. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dajte mi svoje čovještvo, dat ću vam svoje Boštvo!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pamtim samo sretne dane. Koji su to dani? Koji susreti? Kao vjernik zacijelo se sjećaš kad je Gospodin provalio u tvoj život? Ili od kad si ozbiljno počeo računati na Njega.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.41 sati Hajmo koje slovo sad đinasticirajući (na motomedu) za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ah, gdje je granica između srdžbe pravednika i neuredne ljutnje. Trebam procijeniti da li da sebi dopustim insistiranje na zahtjevima ili se moram prisiliti i obuzdati. Ma Bogu u ruke! 10.10 sati Evo baš sam razmijenio sa subratom mojim superiorom korisnu besjedu. E vidiš čim sam sve predao Bogu u ruke odmah se izlaz ukazao. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.41 sati Ma što vidim nisam uradio ni sabranje uz mob prije svete mise? Pa eto sad nakon što je br. Dilber uredno u kapelu parkirao karijolu s ovcom. Ta ovca tipkuljeći na mob kaže Gospodinu: Hvala Ti hvala Kriste što si nam došao - i kao mi se rodio. Hvala Ti za sve što si nam dao. I što ćeš nas sada na svetoj misi okrijepiti Sobom. I dati ovci da bude kako spada Tvoja ovca Isuse (Isusova ovca = isusovac). Amen!

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani. (1 Pet 3, 9)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Ma baš uz Gospinu krunicu uz HKR pameću mi prolazi za imat duhovni život kako spada trebao bi se čut sa duhovnikom p. Batinićem sad na početku godine. Ma puno mi znači mjesečno o svemu u sakramentu svete ispovjedi, tako da to Gospodin sigurno čuje, vidi i zna - sadržaj ćakule-bakule s duhovnikom. Jako, jako je korisno o svemu u vezi sa sobom informirati Gospodina. A što? Preplavljen ovim koje kakvim životnim brigama - mogu bar imat uredan duhovni život. Hajmo u ovaj dan (nedjelja, 3. 1. 2021.) samo nastavljam hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Besjedu svoju šalje na zemlju, brzo trči riječ njegova. Ps 147

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, razmatraj o Ivanovoj: 'Riječ je tijelom postala.' Tad ćeš i ti dobiti poticaj da krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Još jednom od Srca Vam želim Sretnu i Blagoslovljenu Novu 2021g. šaljem Vam jedan mali Dar za Vas, unesite ovih 14brojeva, … To je mali Dar za Sve Vaše poruke koje mi šaljete svake Nedjelje u kojima me Isus preko njih jako obraduje. Puno pozdrava od … iz Palme
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi Luka večeras mi počinju duh. vježbe preporučam se i pozdravljam te …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.17 sati Oh Bože udalji od mene patetičnost. Daj da budem normalan. Kao da je to nešto nazvao sam: 0609011. Ma duša me zaboljela gledajući te ljude unesrećene potresom. U ovakvim okolnostima angažirao bih mlađariju sa 'vjerkača'. Svi bili na noge! Motivirao bi ih vlastitim primjerom. A sada? Lezi, lezi... Kao neuptrebljiv. I onda vidim da ako nazovem taj broj mogu bar sitnicu pomoći. Dakako tu je molitva i žrtva. Recimo ovih dana se vozam u karijoli za te unesrećene ljude. Vjerujte razumijem, znam iz prve ruke govorim. Osvjedočen sam što znači biti unesrećen. Oh Kriste Gospodine molim Te budi uz Petrinju, Glinu, Sisak... Svima, svima pomozi. Amen! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 1. 2021. Gospodine evanđelje koje danas slušamo kaže što i draga pjesma: 'Pamtim samo sretne dane'. To nam govoriš na primjeru svetog Ivana evanđeliste koji Te je kao mladić upitao: 'Učitelju gdje stanuješ?' Tvoj odgovor je bio: 'Dođite i vidjet ćete.' Pošao je i ostao. Taj Ivan kao starac pišući evanđelje sjeća se da je 'Bila je otprilike deseta ura.' Nezaboravni su susreti s Tobom Gospodine. Ne da se zaboravi kad smo poslije žeđanja i gladovanje susreli Tebe Izvore žive vode, Isuse Kriste sva naša Ljubavi. Molimo Te podaj nam milost shvatiti da smo uvijek s Tobom i u svojoj svakodnevnici ne baš romantičnoj. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 35-42)

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Isto, isto sve je isto. Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo. A guska neće pa neće. Ha, more bit da hoće za koji tren kad budem đinasticirao (na motomedu). E tada je vrijeme od legitimnog tipkuljena na mob, a tako ide i uradba večernjeg 'Razmatranje uz mob'. A to znači osvrnuti se na evanđelje (nedjelja). E to je ono Ivanovo: 'U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.' Malo poslije kaže o toj Riječi: 'I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.' Tako je sveti Ivan opisao što slavimo za Božić. Ovo je baš dobro Isusa zove imenom Riječ. Jer se Riječ ne može imati. Može je se samo pamtiti. Pravi su oni koji Riječ pohrane u srce tu je pamte i razmišljaju o toj Riječi. Znamo Mariju - našu Gospu. Ona je ta koja je Riječ, u svom srcu imala i o njoj srcem razmišljala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znadeš li ti koja rič zlata vridi?' A dide toj svaka rič Ogorske starčadi. 'Mile za vojnika Kristova zlatne riči su: radi, radi pa moli.' Dide al' nije reka uni: moli i radi?

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti nimaš ni srebra ni zlata, ni kučeta ni mačeta. Al' si najbogatije čeljade u Ogorju, imaš lipu besidu. 'Lujo iman i svog milu a i Gospinu ružarju.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.01.2021., subota


- Odaberi Gospu za suputnicu kroz 2021. Zato jer od Sina je čula kako postupiti u čemu. Neka ti Gospa bude kompas u duhovnom životu. SRETNO! (kev)
- Isus= Jedan za Sve
Gospa= Svi za Jednoga
Jedan za sve, Svi za Jednoga
Hvaljen Isus i Marija

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imal' takvog mjesta, imal' takvog svijeta kao Ogorje o gorama? Podno Svilaje gdje je leglo za junake Vlaje. Sve imaju što Hrvati - Vlaji trebaju: preko brijega plavo more. S onu stranu Svilaje oltar Gospe Sinjske - Vlaške Alkarice.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, svako dobro uz Božji blagoslov u ovoj godini želimo od srca, … sa obitelji.
Uskoro očekujemo … prinovu, čeka četvrto, a u 42. je god., pa preporučam u vaše molitve. Hvala Vam …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko draga kad evanđelje kaže da je Riječ tijelom postala jel' da si to rodina dragog Isusa. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati Eh da olovkom u blok pišem što bi napisao? Teče i teče raspetost ova (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Vedrina i optimizam me prati jer uvjeren sam da će vrijedan plod dati. Trpjeti - durati mi se da jer znam da za vrijednosti ove ni stoljeća ratova nisu pomogla (p.s. SPC = RKC = SPC) ... Kako nam naše pastirice s. Natalije još nema. Sad ću Zdravomarijom po svakoj nevaljalštini i zlu. A i ovu divljakušu koronu, koja mi je ukrala drage ljude ću samo tako prokinuti. ... Zdravomarijo ... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin obznani spasenje svoje! Ps 98

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si sveden na kost i kožu a ostane ti riječ koju još možeš dati ne zovi sebe golom sirotinjom kad imaš najvrijednije što se može imati.

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Bogu hvala za subrata br. Dilbera koji je liftom spustio karijolu (i u njoj ovcu). I sada su tu na svetoj misi gdje će ih Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ha, ovo što ta ovca u karijoli tipkulji na mob, neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Aha ima, ima hvala Bogu ima čitav dan redovnički đir. Od točke do točke. Korisno, angažirano izgrađujuće. Baš slobodno i komotno bez improvizacija i uguravanja drugih sadržaja koji ne spadaju na redovnički redoslijed. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


3.18 sati Ah, tko sam? Podaj mi milost pred Tobom Bože doživjeti se kao NISAM. 9.20 sati Oh hvala Ti hvala dobri Bože što je opet došlo vrijeme da ne stižem započeto. Nego nastavljam sada prije svete mise. A sve će ići kao sabranje uz mob prije svete mise. Na kojoj ću reći Isusu kao Njegova ovca: Primi sve što imam, znam i jesam. Naprosto primi mene a samo mi daj sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan! Amen!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji.
Ako Gospodin grad ne čuva, uzalud stražar bdi. (Ps 127)

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi Pater Luka, želim Vam ljepšu, bolju, sigurniju, mirniju Novu godinu...
Želim Vam snagu u svemu što radite, zdravlja i upornosti.
Neka Vas Bog čuva u svemu što radite, od srca …

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, pitaju Ivana Krstitelja: Tko je? Ivan kaže: ja NISAM ali Isus JEST. Dogovoreno je ovoj godini krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.13 sati Opaaa, meštra Spliću ulovila ova beštija korona. Ma baš sam se čuo s njim da mu zaželim 'sritno i berićetno' u Novoj a on meni da je on i njegovi stradali. A što? I sam stradao od ove divljakuše korone. Sada čekaj! Ma ucrvat ću se od tog čekanja. Čekaj i vapi za potpunim cjelovitim uradbama. E ta korona zakočila pastiricu s. Nataliju, njegovateljicu Jadranku, med. teh. Anđelka. S nama starčekima je samo njegovateljica 'Lj'. Ma taj potres... Hej, i ti si mi neka ptica Nebeska?! Haj, lupi petama i odrješito reci: Bogu u ruke! Uostalom znaš onu Kmansku: Ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje! Shvatiii! Mora bit bolje je ovo je Nova godina kad Gospodin kaže: 'U dlanove sam te urezao ti si moj.' Aha jesam Isuse Tvoja sam ovca (Isusova ovca = isusovac). Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Imal' takog mista, imal' takog svita o gorama ka'no Ogorja? Podno Svilaje gdi je leglo za junake Vlaje. Sve imaju šta Rvati - Vlaji tribaju: priko briga plavo more a s onu stranu Svilajice oltar Vlaske Alkarice.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 1. 2021. Gospodine ova prva nedjelja u novoj godini liturgijski je 'Druga nedjelja po Božiću'. U evanđelju slušamo kako je sveti Ivan evanđelist opisao događaj koji još slavimo. Kaže Ivan: 'U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.' Još kaže Ivan: 'I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.' A to si Ti mili naš Isuse. Hvala Ti što si nam došao i ostao. Hvala što si s nam zauvijek ostao nakon što si svoje poslanje učinio. Molimo Te ostani s nama i onda kada smo mi izvan sebe. Amen! Od srca p. Luka (Iv 1, 1-18)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati Baš sam iz inbx obrisao 104 sms-ića koja sam danas primio. Bile su to uzvratne čestitke mojih sms-župljana. Eh i ovo iznašašće može biti doprinos pastoralnoj teologiji. Može se imati web župljane ili sms-župljane. 18.04 sati Nastavlja se gjinastrcirajući (na motomedu) Ali ne stvarno ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je zacudjuže bogata plodovima. Teologija je definitivno obogaćena. Ljudi moji križ, patnja raspetost to je prava stvar. Idem sada bacit oko na evanđelje (subota) i reć koju. Aha, to je ono: tko sam ja? Sveti Ivan ima pravi odgovor. Kaže: ja NISAM (u ontološkom smislu) A onaj koji dolazi JEST (u ontološkom smislu) je Krist Gospodin. Može se činit isforsirano reći za sebe da si nitko i ništa. Ali doista a što je tvoj bitak u odnosu na Božji. Neću reć da Ivan Krstitelj nije ponizan i samozatajan - ali u ovom slučaju je realan. Jer uistinu što je čovjek šaka jada! Nitko, ništa i ništavilo! Haj. zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Vid moga silenoga dase na derneku ne da gledat na se. Oja noja oooj. 'Lujo dragoj mi das izaša na dernek i čuješ kako ne valja bit silen.' Dide e daj mi bit čovik i po ki ti.

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako tis Ogorska pametnica i svetica. A ništa do sebe ne držiš. 'Lujo a šta san ti ja neg' šaka jada? Vala dragom Isusu i Gospi Sinjskoj šta me još držu.'

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.01.2021., petak


Oj imal' takog mista imal' takog svita o gorama ka'no Ogorja. Oj podno Svilaje gdi mater rađa junake Vlaje. Sve imaju šta Rvatu - Vlaju triba: priko briga plavo more a s onu stranu Svilajice oltar Vlaške Alkarice.

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Imam susjeda ovde vaših Ogorana. A puno ih je radilo samnom u Salonitu. (Slavka Toljan)
- Otpjevaj im: 'Lako ti je poznat Ogoranca, puši lulu i goni magarca. Oja noja oooj.' Od srca p. Luka (facebook)

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kako? Kako možeš Gospe Sinjska sebe toliko poništavati. Kako sebe neznatnom službenicom nazivati a ti si Bogorodica. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.53 sati Oho ho sretno, sretno sretna Nova godina! Pljušte čestitke odasvud. Nisam ni brojao sms-ove. Baš sam se čuo sa s. Lucijom, prije toga sa sekom Ivom, sa prijateljem Perom, sa starim Rađom (taticom), pastiricom s. Natalijom. Trebao bi se čuti i s Trišnjom - što je s njim? Ali dobro je svi moji su sa mnom u vjeri. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.46 sati Oh Gospe Sinjska majko sveta a Bogorodice presveta. Hvala ti hvala Bogorodice presveta za darove i čestitare na ovaj tvoj dan kojim započinjemo hod u novoj 2021-voj godini. Hvala ti za starog Rađu (taticu) i za pastiricu s. Nataliju koji su se na mob javili. Hvala što mi je moja Pečnik-ova odblokirala ajfon. ... Eh kako naša pastirica s. Natalija nije tu. I danas ću sam Zdravomarijom po svakoj nevaljalštini i zlu. A i ova beštija korona će dobit svoje. Marš, marš od svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavoga. Zdravomario... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oh Gospodine samom sebi se predstavljam kao nitko i ništa. A uvjerenja sam da sam nešto. Podaj mi milost pred Tebe, koji si punina JEST, stati kao korijenski NISAM.

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.47 sati Hvala Bogu za priliku na početku ove nove godine da Krist kralj obnovi mene - Svoju ovcu i okrijepi Sobom u svetoj misi. Pa ovca bude baš kako spada Isusova ovca = isusovac. Eh a ovo što sjedeći u karijoli tipkuljim po mobu je preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ma znaš ono što mi najviše fali nije nikakvo miganje. Ono sto mi fali je strpljiv biti sa neprijateljima. A što će jadni ljudi slabi, nepoučeni, nesvjesno čine opačine na meni misniku Isusovoj ovci. Jadni nisu ni svjesni da su u meni ovci bezočno vrijeđali samog Krista Gospodina. Daj mi Gospodine strpljivosti da ih smireno podnosim - eto to će biti jedno moguća ljubav prema njima toj mojoj braći/sestrama. Oh smiluj se Isuse meni ovci Svojoj i ne dopusti da na uvredu uzvraćam uvredom. Ni da se osvećujem ne dopusti mi. Samo blagoslov Tvoj podaj mi isijavati. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.16 sati Hajmo: 'Tko Mariju ljubi - taj se ne gubi!' Tako kaže jedna sms-župljanka, draga Osječanka. A idem sada imati svetu misu za sve sms i web župljane, da nas kroz ovu 2021. godinu Gospodin vodi, a to će provjereno, sigurno činiti po Svojoj majci, našoj Gospi. Predat ću Gospodinu sve nas, i u ime svačije reći: Primi Gospodine sve što jesmo, imamo i znamo. Ako je što valjalo to je bilo samo ono što si nam Ti dao. Još Te molimo podaj nam samo Sebe, jer ljubavi Tvoje smo uvijek žedni - kako ja, ovca Tvoja, tako i svi Tvoji. Amen!

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi.

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati 'Sutra je Nova godina - i bit će bolje! Tim je riječima jedna žrtva potresa rekla novinarki za tv-dnevnik. A nego kako nego bolje. Ovo je hrvatski-katolički narod. Gospina smo Hrvatska. Sve me ovo sjetilo 'devedesetih' kad je ratna nevolja ujedinila Hrvatsku. To je to! Nevolja, trpljenje nas približava. Bol nas otvara drugima. Iz vlastitog iskustva govorim, u tijeku ove raspetosti na bolesničkom krevetu bio sam u prilici susresti predivne ljude, krepostima urešene. Istina, bilo je i uljeza. Ma, s takvima nemam posla. Nevolja, ona je kao lakmus papir - stvore se okolnosti da svima postane jasno tko je tko! Nedaj se Petrinjo i okolo, uz vas smo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, haj da se dogovorimo: jel' može da u 2021. krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 01. 2021. Gospodine, danas je subota, drugi dan nove 2021-ve godine. Spominjemo se svetih biskupa i crkvenih naučitelja Bazilija Velikog i Grgura Nazijanskog. U evanđelju slušamo kako su Ivana Krstitelja upitali: 'Tko si ti'?, a Ivan je rekao da nije ni ovaj, nije ni onaj - on naprosto NIJE, samo je prethodnica Onom koji uistinu JEST - Tebi Gospodine Isuse Kriste. Ivan kaže da Ti 'nije dostojan odriješiti remenja na obući'. Hvala Ti što možemo od Ivana Krstitelja učiti se poniznosti i samozatajnosti - pravim ljudskim vrijednostima. Amen! Od srca p. Luka (Po evnđelju dana: Iv 1, 19-28)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati E, hvala Bogu, comp sam utrnuo i jogurtić srknuo. A sad će njegovateljica 'Lj' staviti Isusovu ovcu na motomed đinasticirati, i na mob tipkuljiti večernje 'Razmatranje uz mob'. Aha, noćas... Jel'no onaj na mjesecu napravio prvi korak uz riječi: 'Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo.' Ma ne znam zašto? Ne tiče me se mjesec, niti me se tiče korak. Ono što mi je drago i baš me veseli što nam Crkva predlaže kroz cijelu 2021 - Mariju za suputnicu. Prihvaćam! Odabirem moju Alkaricu. Ah, ta slika Gospe Sinjske se naskitarala sa mnom. Još za studentskih dana u Rimu, pa u Rijeci, pa u Calcutti, pa u Dacca, pa u Baltimore, pa u Zagreb (Palma), pa u Krapinske Toplice. Svugdje gdje sam bio s njom - mojom Alkaricom, uz nju sam molio krunicu. A u Krapinskim Toplicama, kad sam uz nju imao krunicu (19.4.2005.), Alkarica meni, ovci svoga Sina, pafff: 'puno lipi stvari'. Kako meni? Nisam tako krepostan. Ah, da, bila je to suza ganuća. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, znaš li ti zašto se vojnik Kristov nemore izgubit? A dide, kako će se izgubit ako ima busolu? 'Mile, dvi busole. Unu sa kazaljkon i drugu Gospu, našu Alkaricu.'

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Znaden ja Lujo, bistar si ti, snalažljiv. Da vidi baka jel' znaš kakos se snać kad se život zapetlja prikoviše?!' Ih baba Jako, a Gospina ružarja?

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sretno u 2021-voj!


Odaberi Gospu za suputnicu kroz 2021., zato jer preko Sina zna što učiniti u određenim situacijama. Neka ti Gospa bude kompas u duhovnom životu. SRETNO! (kev)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Svibanj 2023 (104)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)
Lipanj 2019 (118)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790