Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.


web counter
Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

31.12.2020., četvrtak


Ne vraćajte zlo za zlo, ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani. (1 Pet 3, 9)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Čuj nas majko, Alkarice moćna. U godini ovoj, kao i svakoj budućoj, budi s nama svakoga dana. A kad zadnji svane nam dan, Gospe Sinjska povedi nas.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zdravo čuvaru Otkupiteljev i zaručniče Djevice Marije. Tebi Bog Sina svoga povjeri; u tebe se Marija pouzda; s tobom Krist posta čovjekom. O blaženi Josipe, i za nas se pokaži ocem, te nas vodi na životnom putu. Zadobij nam milost, milosrđe i hrabrost, i od svakoga nas zla obrani. Amen. (Papa Franjo)

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.46 sati Ah, Bogu hvala - baš hvala! Pripravan sam za čekanje. Hej, kakvo čekanje? Zar trebaš što čekati? Oahhh, pripravan sam za život! Za divotu od života: čitavim srcem hvaliti i slaviti Gospodina. I pri tom činiti sve na veću slavu Božju... Hajmo Zdravomarijom po ovoj beštiji koroni i po ovim razularenim potresima - dalje od svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavoga... Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


U ovoj Novoj, o kojoj se ništa ne zna, od tebe se očekuje: gazi, gazi... Da se ne izgubiš uzmi sigurnu busolu - u srce primi Gospu.

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Oh, Hvala ti, hvala dobri Bože što sad u miru, tišini i sabranju mogu krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Osjećam, znam, u to sam osvjedočen: Najpreča potreba je imati uredan život. Onda grmjelo, sijevalo, rušila se carstva i bregovi... ti uredno činiš sve na veću slavu Božju. Ne letaš ko muha bez glave, ne izbezumljuješ se. Činiš koliko možeš, i ono što možeš. Eto, tako će izgledati ovaj dan obzidan mnogim ograničenjima i nemogućnostima. AMDG, pa Bogu u ruke. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Odlazi, odlazi... godino stara. Neću da te vidim: tvoju beštiju koronu, tvoje potrese i nesreće... Isus Krist - živi Bog me zanima. I zato ću sada na svetoj misi reći Gospodinu: Primi sve od čega si me sazdao. 9.13 sati Auh, jel' ovo opet zaljuljalo?! Primi Gospodine i ovaj potres i obuzdaj ga. Primi Petrinju, Glinu i Hrvatsku cijelu. Svima pomozi i sve nas blagoslovi. Amen!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.17 sati Odlazi i ova 2020-ta godina. Ova nova koja dolazi, vjerujem da će odnijeti sve ružno što nam je učinila ova kuga korona. Prvi korak u ovaj zadnji dan (četvrak, 31.12.2020.) bit će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Svetac je čovjek koji je Kristu dao svoje srce i um, ruke i noge, vrijeme i život - da djelatnom ljubavlju bude ponovno nazočan među braćom ljudima - u svim redovima.'

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, nije dobro što već nismo počeli. Haj, molim te krenimo u 2021. sa realizacijom: SPC = RKC = SPC. Pa Bogu u ruke. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati 'Oh Gospodine, što mogu učiniti za Petrinju, Sisak i sva mjesta nastradala od ovog potresa.' Eto, s takvim zapisom olovkom u blok bi spašavao rukopis od propadanja da sam pisao - ali nisam. Ma ne mogu zauzeti stav, imam ja svoju muku. Ne mogu reći nemam tamo nikoga svoga. To je moja Petrinja odakle mi je draga policajka Ljubica. Ma to je moja Hrvatska - katolička domovina. E znam što ću, vozit ću se do daljnjega u karioli za Petrinju, Sisak i mjesta oko njih. Znam samo to da su Bogu osobito mili koji su u nevolji. I to da Bog vida rane svome unesrećenome preko konkretne braće i sestara. Tko može neka se stavi Bogu na raspolaganje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 1. 2021. Gospodine, jutros je svanuo novi dan, u novu godinu smo zakoračili. Cijela nova 2021. godina je kao jedan dan. A jer se dan po jutru poznaje, jutros Te molimo prožmi nas Sobom, da svaki dio našeg bića bude i Tvoj. Dobro da hod kroz ovu novu godinu započinjemo s Tvojom majkom, Bogorodicom. Hvala ti što si nam je dao za suputnicu i najbolju učiteljicu. Vjerujemo da ćemo uz nju naučiti ljubiti Te kao ona. Ah, kao Marija da Te ljubimo... Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: ...)

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati Ha, a što bi sad? Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, a i gusku sam učini. Sada čekam da me njegovateljica 'Lj' stavi đimnasticirati za motomed. A tada je legitimno vrijeme da tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Ovo što čitate... 18.13 sati E, a sada je posve u redu da plešem 'zlatnim palcem' po mobu jer tako noge dobivaju potrebni ritam da što efikasnije pedaliraju. A ovo će biti na web župi u četvrtak 31. 12. 2020. Uhh, kmanski tulumi, to je bilo baš ludilo brale... Ehe, finili su bali. Aj sada kao redovnik Isusova ovca kaži što očekuješ od 2021? E kad bi bila kao ova 2020. bez ove kuge korone i bez ovih 'drrr' potresa - puna šaka brade. Rekao sam već fasciniran sam normalnim redovničkim životom koji svaki dan ide slobodno i komotno 'sve u šesnaest'. A to je moj odabir, jer Krist Gospodin je moja ljubav, moja sreća. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo jesil' vidija bolešćurine, potresi... Nema ti mile života u ovoj plačnoj dolini. Baš dobro da si odredija bit vojnik Kristov.' A dide, želja mi je bit ki ti.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako, jel' tebi krivo šta godine brzo prolazu? 'Lujo, vala dragom Isusu šta mi je da u ovoj plačnoj dolini ovce i mog milu su kojin iman Gospinu ružarju, da se nađemo u Diki Nebeskoj zanavike'.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.12.2020., srijeda


Strepi pred njim sva zemljo! Ps 96

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh najvjernija, o majko kraljice Hrvata, Gospe Sinjska - čuvaj, ne daj, brani; tvoja je i tvog Sina, a i nas Hrvata, ova sveta zemlja Hrvatska.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Eh, njegovateljica 'Lj' mi je jutros oštrigala noktiće! Ha, da sam olovkom u blok pisao, bit će da bi to napisao: Auh, ova divljakuša, beštija korona virus je moje Pečnik-ove distancirala i brigu oko noktića prepustila njegovateljicama... E i danas ću Zdravomarijom po svakoj nevaljalštini i zlu, da moćna Alkarica, draga Gospa Sinjska čuva svetu Hrvatsku, Brazil i svijet čitavi: Zdravomarijo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.28 sati Ako je na redu đimnasticiranje na motomedu, e tada je red od tipkuljenja na mob, preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ha, pa mogu se upitat, po čemu ću se moći sjećati ove 2020? Najkraće: 'Sve mi je cviće cvitalo' (baba Jaka). A sami znate: svoj sam na svome, sa svojima. Imam svoj posao, svoju subraću i prijatelje. Sa neprijateljima nemam posla, hvala Bogu ni oni sa mnom. Istaknuo bi vrutke milosti: to je prije svega svakodnevna sveta misa sa subraćom. Tu su moje Pečnik-ove i naša ćakula-bakula uz kavu. A tu je i meštar Splićo i njegove potpune i cjelovite uradbe. A sad, naravno, duša me boli zbog pošasti ove beštije korone i ovih potresa. Ma, Bogu u ruke. Na kraju se punti broje! ? 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Godina prolazi! Zapitaj se da li si živio. Pusti to da si disao i srce ti je kucalo. Život, što je? Da li si životom svojim hvalio i slavio Stvoritelja Boga svoga, i činio sve na veću slavu Njegovu.

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Upravo je dr. Veljko Đorđević (psihijatar) rekao na tv: Cijela ova godina je ispit čovječnosti za sve nas.

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati Eh, haj se saberi sad prije svete mise. I reci kako spada, Gospodinu: O, hvala Ti Stvoritelju svega, Bože naš, što si nam preko ove nevolje 'drrr' rekao da smo prah i pepeo, da bez Tvoje pomoći ne možemo ništa. Primi Gospodine Petrinju, Sisak i Hrvatsku cijelu. Primi nas sve i daj nam samo Sebe, jer Tvoje ljubavi smo žedni. Amen!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Baš sam u Gospinoj krunici uz HKR osluškivao koja je zapovijed Krista kralja za svoju vojsku. Znam da mi, koji smo vojnici Kristovi, trebamo biti mobilizirani u ovom teškom trernutku za svetu nam Hrvatsku. Što? Što mogu učiniti za Petrinju? Za Sisak? Za sve gdje je pomoć potrebna. Ah, znam to! Pomozi sebi da bi ikom mogao pomoći. Ali i to znam, svima nama treba pomoć od Gospodina. Molio sam sada, molit ću cijeli dan. Uostalom, zato i jesam redovnik Isusova ovca, da se zauzimam kod Gospodina za povjerene mi. 6.12 sati Ah Alkarice, Gospe draga, sjeti se... Uh, baš se opet ljuljalo sve u sobi. Pomoć je naša u imenu Gospodnjem! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Vlajino i majko, Gospe Sinjska, tebi kao Cetina hrle tvoji Vlaji. Hrle sa svih strana rijeke svijeta, žednog tvojih milosti. Kraj oltara tvoga protječu i otječu. Cetina moru, svatko svome domu, noseć dare šta si njima dala, i spomen Sinja grada.

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, baš mislim o današnjem potresu. Isusu Kristu je sigurno žao, kao što mu je žao da smo mi istra Crkva, a razdijeljeni. Haj, riješimo to. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.27 sati Nisam ništa u blok ni pokušao napisati. Nisam stigao ali da jesam učinio bi bilješku da sam se preko moba čuo sa dva draga čovjeka s kojima sam se susreo, jer Gospodinu je jako stalo do mene, Njegove ovce. Čuo sam se sa meštrom Splićom, pa sam se čuo sa našom pastiricom s. Natalijom. Hvala Bogu ostali su živi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljudi moji, mi Hrvati smo sav narod kao prosječna obitelj u Hrvatskoj. Svađamo se oko gluposti svaki dan bezveze ali kad se nekome nešto dogodi, spremni smo poginut za njega svi. Cijeli dan otkako je zatresla našu Domovinu ova tragedija, ljudi daju ne samo smještaj, pomoć, ne samo da dolaze odasvud u Petrinju, Sisak i okolicu, nego jedni drugima dajete srca.
Ovakvo zajedništvo nije bilo od rata. Samo što sad nemamo neprijatelja već nam i susjedi nude pomoć. Ljudi moji, nek sam papak najveći ali ne prestajem plakat danas. Zbog tragedije ali i ljubavi koju pokazuje moj narod i drugi narodi. Legende ste svi. Volim vas i najradije bi otrčao iz Rima da mogu i sve vas izgrlio i izljubio.
Neće naš narod nikad propast ma što bilo. Mi smo Božji i amen.
Idem sad u 21 molit krunicu svjetla pred Svetohranište da Isus i Marija daju svjetla u ovoj besanoj noći. Iako su već dali jer vi ste svjetlo. Svi! Pridružite mi se tko može u molitvi krunice. Moj ljubljeni narode. Volim vas a najviše nas voli Bog. (Krešimir Josip, facebook)

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najvjernija odvjetnice Hrvatske


Najvjernija odvjetnice Hrvatske, Blažena Djevica Marija, čuvaj i zagovaraj Hrvatsku od svih zala, i izmoli milosti da se konačno i potpuno obratimo tvom sinu Isusu Kristu, jedinom spasitelju svijeta.
Za osobni i društveni mir #molitekrunicu, #obraćenje, #ispovijed, #svetamisa #prolifehrvatska, #katoličkahrvatska (facebook Vice Batarelo)

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 12. 2020. Gospodine Bože, hvala Ti što smo živi dočekali zadnji dan ove godine. U više navrata je bilo preispitivanje savjesti kakvi ćemo stati pred lice Tvoje. Ovaj zadnji dan kalendarske godine je sedmi dan Božićne osmine. A možemo spomenuti i svetog Silvestra, papu. U evanđelju slušamo kako je sve počelo. Sveti Ivan kaže: 'U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga i Riječ bijaše Bog.' Gospodine, Tvoji smo sada. Molimo Te podaj nam milost da to ostanemo dovijeka. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1,1-18)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Jel'no se kaže đimnasticiram na motomedu, dakle tipkuljim na mob. Aha, sve su to Božji darovi. Znam, svjestan sam toga, danas nije lako govoriti o nezasluženoj Božjoj dobroti - kad nas je potres nemilice drmao. Pazite, ja p. Luka, Isusova ovca, usuđujem se reći, bez obzira na sve, Gospodinu Isusu Kristu smo neizmjerno dragocjeni. Ima jedna Vlaška koja kaže: 'Na kaju se punti broje'. Govorim to iz iskustva ovoga zbog čega sam, za sad 17 godina, u karijoli. Mnogi će reći: koja nesreća! A ja, koji znam kako je kad se 'punti' prebroje, kažem: nisam dostojan takve sreće. Ono od 2003. je najradosniji dan u životu mom. Zapamtite, dobro zapamtite: Na kraju se punti broje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, nije dobro svojin pobožnostima smetat Krista kralja. Učini da ti u svakom vrimenu i nevrimenu more reć šta oće.' Aha dide, dostaj da se tebe sitin.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe baba Jako, za te i za babu Prlju se nemore reć da svojin pobožnostima zaklanjate dragog Isusa da nam svitli! 'Lujo, Prlja je zeru prikoviše. Al' triba bit odrišit i svoj, ako'š bit pravo pobožan.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.12.2020., utorak


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.30 sati Neću ni pokušavati spašavati rukopis, nego ću svima javiti: ŽIV SAM! Bogu hvala ostao sam živ! Ali malo prije baš je grdo zdrmalo. Zidni sat nije ostao na zidu. Zavapio sam Alkarici: 'Gospe sjeti se što si rekla, nemoj ispast lažljivica!' E neda moja Vlajina svoje... A i danas ću Zdravomariju bez pastirice s. Natalije, da ju Gospa čuva i da nas sve obrani od svake nevaljalštine i zla, od potresa i koronavirusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice draga, kad se treslo, u meni se hrvalo povjerenje u tebe i strah od urušavanja. Nedaj Gospe djecu svoju, nedaj svoje Vlaje-Hrvate, nedaj ovce Sina svoga. O Gospe Sinjska budi nam spas!

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako je? Oblačno! Kako, u crkvi pa oblačno? Puno je onih koji pobožnim molitvama zastiru Sunce da nam sja.

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče, a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci..., nitko znati neće ko je žešći Vlaj il' kamen živac. Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana, nima žešći od Ogorana.

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.23 sati Oh 'i tebi samoj mač boli će probosti dušu'. Da, da, ovčurino jedna, svojim postupcima i ti si oštrio taj mač boli. I ti si vrijeđao Isusa i majku Njegovu, svoju Gospu. Da, da, tvoju Alkaricu. Oh, grozan sam! Da, nju kraljicu, najdivniju, tako sućutnu, čija je suza boli preobrazila sve. E, sada ću na svetoj misi reći dvi-tri lijepe besjede svome Kristu kralju, i reći: Primi sve od mene, daj mi samo Sebe, jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati Gospina krunica uz HKR... Ah, 'tebi samoj mač boli će probosti dušu.' Stvarno je bešćutan onaj kom nije žao ako je svojim postupcima oštrio taj mač boli koji njoj, najdivnijoj Gospi žalosnoj, probada dušu. Al' 'čovik nije stina' i ljudski je reći: Najdivnija ženo, Gospe draga - oprosti.' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Hajmo vidjeti koja slova bi večeras (ponedjeljak) napisao u blok, da sam olovkom pisao: 'Ehej, živ sam, svi mi smo živi u ovom dijelu Hrvatske, gdje se jutros treslo. Ma dobro, malo je neprecizno reći 'živ' jer živi bi bili i da nas je potres ubio. Eto to vam je tako - jednom živ, zauvijek živ. Nema vraćanja ulaznice. Ono za što se kaže umrijeti, nema veze sa prestankom življenja. I dalje se živi ali pod nekim drugim okolnostima. Čovjek nije ko mačka kad crkne: 'Ćića mića, gotova je priča.' Za čovjeka je prikladniji naziv 'prijelaz' nego umro je - to je nešto kao nema ga, nestao je. A divna je istina da nas ima i bit će nas zauvijek. Kršćani smo jer želimo zauvijek biti na prostranstvima radosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svojim trpljenjem Isus je Spasitelj i Otkupitelj. Haj, zapnimo pa realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 12. 2020. Gospodine, danas u šesti dan Božićne osmine po riječima evanđelja nam svraćaš pozornost na starčad po našim crkvama i svetištima. Želiš nam reći da to nisu tek pobožnice ili pobožni oblak koji priječi Suncu da nas obasja. Govoriš nam to na primjeru starice, proročice Ane, o kojoj u evanđelju slušamo: 'Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napustila Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu.' E ta starica je svima pričala o Tebi Gospodine i pripravljala svakoga da se otvori i primi Te. Molimo Te da shvatimo gdje pobožne starčadi ima ondje si i Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 36-40)

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati Kao što vrijedi ona: mislim dakle jesam, tako važi ova: đimnasticiram na motomedu, dakle tipkuljim na mob. Ovdje ne važi ono: kad radiš, radi samo jedno, ako hoćeš da bude išta od toga. Toga se pravila treba držati. Samo u ovom slučaju da bi bilo išta od pedaliranja, trebam nogama davati poticaj plesom 'zlatnog palca' po mobu - a to znači tipkuljiti ovo. Vrijedi obrnuto, tj. ništa ne bi bilo od tipkuljenja da ne pedaliram. Ma iz evanđelja (utorak) puno mi govori ono što je starac Šimun rekao Gospi: 'Samoj tebi mač boli će probosti dušu.' Marija je po svom značaju najveća od svih ljudi. Toliko je bila dušom naslonjena na svoga Sina da ju je boljelo sve što i Isusa kad su Ga pljuvali, bičevali, raspinjali. Isus je svojom patnjom Spasitelj i Otkupitelj sviju nas. A Gospa je svojom naslonjenošću na dušu svoga Sina naša suspasiteljica i suotkupiteljica. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Tribaš znat Lujo, ako te nešto žestoko boli, to svog vojnika Krist kralj jako puno voli. Za nešta veliko te sprema. 'A ma dide, ja bi isto da me malo manje voli.'

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to, baba Jako, mene dragi Isus voli - a isto me boli. 'Lujo, to znači da te još i više voli neg si mislija. Vidijaj da od tvoje boli more načinit šta će tebe i tvoje razveselit.'

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.12.2020., ponedjeljak


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, za ljubav najuzvišeniju i čistu si nas rodila. Zato i jesi roditeljka - majka naša. Ne ostavi nas majko draga...

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Baš sam htio u blok napisati, ali spoznam da se ništa ne vidi. A htio sam ovo: 'Mi smo, eto, blizu kraja... A je, približili smo se kraju ove kalendarske godine. Ali približili smo kraju odsustvo naše pastirice s. Natalije. Ma fali kad ona dominantno, kao kraljica, uzdigne križ Kristov pred kojim uzmiče svaka nevaljalština i zlo, a beštija korona se u crno zavije jer vidi odzvonilo joj je u svetoj Hrvatskoj, Brazilu i u svijetu čitavom. Ah, Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bol je najveća moć koja je čovjeku na raspolaganju. Krist je upotrijebio bol da nas spasi i otkupi. Upotrijebi i ti vlastitu bol za nešto korisno izgraditi.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10,26 sati E sada, đimnasticirajući na motomedu, mogu kazat da sam prije svete mise učinio usputnu ćakulu-bakulu sa p. Halambekom, koji nam je predvodio svetu misu. Rekao je dva duhovna biserčića: 1. Što drhtiš Herode - Onaj tko Nebo otvara, nikome prijestolje ne otima. 2. Ah, to se ne mogu sjetiti. Ali otprilike: Nevinu dječicu je ipak Nebom obdario... Baš je nazvala teta Mara ih Splita (sestra moje majke). A, tako, domaća ćakula-bakula. Čujem da je stricu Luki na sprovodu bilo 2 od 4 njegove djece. A kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa', valja kazat da je dobro da nam je sutra tu naša pastirica s. Natalija. A čut ću se i sa meštrom Splićom. Kada će on doći? 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05sati Ma dosta je toga! Dosta je svega! Pripravi se za najuzvišenije - za svetu misu. Ona je terapija No 1. Napose ću moliti Gospodina da nas čuva potresa. Kugu-koronu je već počeo obuzdavati. Da nas oslobodi svake zlovolje, nevolje i mržnje. Molit ću da nam svima da čisto srce kojim ćemo ljubiti svakoga kog nam šalje. Primi Gospodine sve od mene, daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.45 sati Hajmo u ovaj ponedjeljak, 28. 12. 2020. Pri samom kraju smo i ove godine. Hm, hm... Pa uspješne, jer imao sam sebe, bio svoj na svome. S prijateljima sam bio prijatelj, s neprijateljima nisam imao posla. Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR, a ona samo nastavljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Auh, hvalimo i veličajmo Gospodina Isusa Krista! Hajmo, ruke gore! Isus Krist je najjači od svih. Kakvi bacili? Kakve beštije? Ništa epidemije. Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje svako zlo i bolešćurinu. Da, da, Isus Krist se rodio i svijetu spasonosno cjepivo donio. Pa zar je Gospodin svom ljubljenom svijetu mogao donijeti za Božić ljepši dar nego obuzdati ovu divljakušu koronu koja je nasrnula na ljubav Njegovu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, neautentičnost, izdaja se gadi Kristu Gospodinu. Nemojmo biti takvi, nego realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija i sv. Josip! Dragi p. Luka, prije svega želim vam sretan i blagoslovljen Božić, ako i sve dane ispred vas. Molim vas za pomoć ukoliko se sjećate. Naime čitao sam prije možda 2 godine jedan vaš članak, mislim na Bitno.net, kada vas je jedna osoba upitala kako da kažemo da je križ nešto što smo sami svojim grijesima prouzrokovali, a vi ste odgovorili sa detaljnim odgovorom kako je upravo prihvaćanje nečega što smo zgriješili, a potom se pokajali, ispovjedili, ali posljedice su ostale, kako je upravo prihvaćanje tog križa možda ključni korak prema našem dubljem obraćenju. Više puta od tada sam pokušao naći taj članak na webu, ali nikako da mi google ili bilo koja tražilica u okviru Bitno.net izbace taj vaš predivni članak koji bih baš htio ponovno pročitati i spremiti si ga jer me je dirnuo u srce, obzirom da se i sam nosim sa tim križem ili bolje reći križevima koji sam ja svojim grijesima prouzrokovao i nekada mi od osjećaja krivnje bude toliko teško da mislim kako me je Isus ostavio i kako to i zaslužujem, obzirom da sam toliko milosti primio, ali mnogo puta nisam surađivao s Milošću pa sada berem loše plodove sa lošeg stabla... Vjerujem i znam da Isus sve može okrenuti na moje i naše dobro pa čak i zlo koje sam ja svojim grijesima prouzročio, ali eto napokon spoznajem da sam sam čovjek koji se toliko puta bogom pravio, a da najčešće nisam bio svjestan toga ili ako jesam, tada sam mislio da sam neki "izabranik" Božji koji svojim riječima i djelima obraća ljude k Bogu, Spasitelj je samo jedan i to je Gospodin Isus. Eto nakon 18 godina od dubljeg obraćenja i naon bezbroj milosti koje sam primio, tek sada puževim korakom pomalo shvaćam riječi sv. Ivana Krstitelja "On treba da raste, a ja da se umanjavam...". Napokon shvaćam sve ono što sam prije mislio da sve razumijem, a zapravo mi se nikada nije spustilo iz razuma u srce... Da ne duljim dalje jer iovako sam oduljio, molim vas ukolik ose sjetite tog vašeg članka i gdje bi ga mogao naći, da mi napišete ili pošaljete poveznicu. Bog vas blagoslovio i ostanimo u molitvama zajedno!
- Ne znam, pomogao bi ti da znam. Od srca p. Luka (Facebook)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 12. 2020. Gospodine, danas u peti dan Božićne osmine, u evanđelju slušamo kad su te roditelji donijeli u Hram zbog nekog obreda. Tu se našao i starac Šimun, za kog evanđelje kaže: 'Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu.' Taj starac Šimun te primio u naručje, zahvalio Bogu i rekao Tvojoj majci: 'Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu, i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu.' Gospodine, Tvoja bol boljela je i Tvoju majku. Svojom patnjom i smrću si naš Spasitelj i Otkupitelj. Tvoja majka je suspasiteljica i suotkupiteljica. Hvala Ti što si nam dao svoju majku da bude i naša majka i Gospa. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2,22-35)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.08 sati Još ne đimnasticiram na motomedu, znači ne bi smio ni tipkuljiti po mobu. Ali, kako sam comp utrnuo, dok me njegovateljica 'Lj' ne stavi za motomed đimnasticirati, mogu ovako ilegalno konstatirati: divno je, divno imati prijatelje svoje i znati da vas ljubav Kristova obavija - jer tada znaš da je obitelj kako prava. 18.20 sati A sada nastavljam đimnasticirajući. E, valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak)... Aha, to su Nevina dječica! Prenesemo li taj događaj u naš trenutak, treba znati da nam Herodi uvijek prijete. U trajnoj smo opasnosti da svoj posao ne činimo dobro. A kako ga činimo to se vidi po plodovima - Duh Gospodnji ne prebiva nad onim koji Gospodina vara. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, ako's bit vojnik Kristov kako spada moraš bit čovik od komada. Akos' reka nešta učinit unda to učini, grmilo-sivalo'! 'Ha dide, samo MAGIS!'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako, jel' stoji una: Ko laže taj i krade. 'Lujo, Bože oslobodi. Gospa Sinjska nas sačuvala da išta rečen il' taknen šta mi nije dar od dragog Isusa.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.12.2020., nedjelja


Isusu je biti u kući Očevoj. A nas kad smo s njim čini Očevom obitelju.

- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17,00 sati Korona, korona to je... Ah, to ide Marina, Marina - kako god... Nedjelja poslije podne odmiče, korona me se tiče. Sa svojima sam, svi moji gdje god bili u mom srcu su. Njegovateljica 'Lj' kavu je donijela. Čuo sam se sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... i ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko naša, Alkarice moćna, Vlajino tankoćutna. Boli te bol kad raspinju tvoga. Koliko te boli, to nitko ne zna, samo onaj na kog je pala suza tvoja sućutna.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati O, hvala Ti Bože, uspio sam upaliti tv. Malo se teže snaći kad je daljinski više od jednoga. Ali, Bogu hvala, milost Božja i danas me prati. Haj da vidim što bi danas napisao u blok, kad bi olovka imala tinte: 'Oh, hvala Ti, hvala Kriste što nisam bez kučeta i mačeta, što imam svoje ljude i svoju obitelj. Sve si mi to dao Ti Gospodine kad sam čvrsto odlučio biti samo Tvoj, bez kučeta i mačeta... Ajoj, još nema naše pastirice s. Natalije, pa sam uz njegovateljicu 'Lj', Zdravomarijom protiv svake nevaljalštine i zla. A i ova pogana beštija korona je dobila svoje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


“Obitelj je osnovna i nezamjenjiva odgojna zajednica, povlašteni je prijenosnik onih religijskih i kulturnih vrijednosti koje pomažu osobi da dosegne vlastitu samobitnost. Osnovana na ljubavi i otvorena daru života, obitelj nosi u sebi samu budu nost društva, te joj je naro iti zadatak djelotvorno pridonostiti budu nosti mira.” (Papa Ivan Pavao II, Poruka za svjetski dan mira 1. I. 1994)

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zapitati se o uzvišenosti one ljubavi zbog koje su i nevine žrtve.

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Baš sam se na putu do lifta pozdravio s br. Domazetom. A sada, kada lift spušta karijolu (s ovcom) u kapelu, može uradba preglednika dana 'Glas iz krpa'. Obitelj? To je ova naša redovnička, koju oko sebe okuplja Krist Gospodin. Nije moguće imati dvije ili više obitelji. Postoji jedna jedina u kojoj je Kralj glava. Obitelj ima iste ideale. Ha, ako u istoj kući odrastaju, a ne povezuje ih Duh Gospodnji, nesuvisla ih veza dodiruje, nešto kao one koji u istoj čekaonici čekaju. Obitelj - toga nema gdje nema Gospodina, koji od više njih čini jedno - što se zove obitelj. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.04 sati Sveta obitelj bi trebala biti svaka koja je našla mjesta za Gospodina, koji je svetost. U onoj mjeri koliko dopuštamo Gospodinu da vlada našim srcima, i naše obitelji su svete. Evo, sada ću na svetoj misi moliti Gospodina da posveti moju redovničku obitelj, i da svima odašiljemo: Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje. Amen!

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Oh, hvala Ti hvala Kriste, za lijepe snove koje si mi dao, Hvala Ti hvala što sam imao Gospinu krunicu uz HKR. Hvala što je to bio prvi korak u ovaj Tvoj dan (nedjelja, 27. 12. 2020.). Hvala što ću sada samo nastaviti: hodati, trčati, letjeti..., što zapravo znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Eh, da je olovka imala tinte, ka šta je nema, evo šta bi napisa u blok: 'Zahvalan sam Gospodinu za uvjerene vjernike, praktične kršćane koji su mi zbiljska braća i sestre, tako da mi je lakše podnijeti što samo seku Ivu i mene Isusovu ovcu, Isus povezuje u pravu obitelj. Gospodin je htio, kad nas je stvorio, da imamo obitelj od koje ćemo primiti potrebnu ljubav i skrb. Shvaćate, obitelj su nam svi oni koji imaju iste ideale kao mi, bez obzira na krvno srodstvo. U prilozima se Isusova ovca predstavila. Ima samo tri seke: Ivu, Olgu i Đurđu. Svi smo Isusovi i radimo na tome da i mi postanemo sveta obitelj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, osvjedočeni smo da nas bliskima ne čini bratstvo-jedinstvo. Isus Krist je naša veza. Haj, realiziramo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 12. 2020. Gospodine, u Božićnoj smo osmini. A danas, treći dan poslije Božića, je blagdan 'Nevina dječica - mučenici'. Imendan imaju: Neven i Nevenka, Mladen i Mladenka. Gospodine, to je tako česta pojava kod nas u 'plačnoj dolini' da se susreću uzvišena ljubav i nevine žrtve. Događa nam se da ljubavlju nazivamo tek ugodan osjećaj, bez obzira što u tome nema Tebe Gospodine Isuse, izvore svake prave ljubavi. Molimo Te ne daj da svojim postupcima dozivamo današnje Herode koji Te žele ukloniti. Podaj nam milost da te više ljubimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 2, 13-18)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Oh, veliča duša moja Gospodina, učinija sam pravo lip posa. Tako sav čio i elastičan đimnasticiram na motomedu. A da to bude što efikasnije, plešem 'zlatnim palčekom' po mobu. I tako tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada, valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) ... Aha, sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa. Ova, i svaka obitelj, svoju svetost crpi od Isusa. Da bi obitelj bila prava u njoj je potrebna topla i srdačna riječ. Gospodin nas hrani takvom riječi starijima. Ako je ikako moguće neka se u našim obiteljima nađe mjesta za djedove i bake. Gospodin ih treba da preko njih formira obitelj. Starčad je nenadomjestiva u odgoju djece. Mogu reći, u duši Isusove ovce, Ogorska starčad su biserje duše. Ah, ajoj staričice drage: baba Jaka, Neka, Cola, Buća, Dota, Bakuša, Kokezuša, Prljuša... bile su dječji vrtić Isusove ovce. Nije nam trebalo krvno srodstvo da se osjećamo i vladamo kao svoji. (p.s. Baba Dota mi je po krvnom srodstvu baka.) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Znaš ti dide da su mi duboko u duši riči Ogorske starčadi, ka'no drago kamenje. I štaj mi pričala baba Jaka, Neka, Buća, Cola, Buća, Dota, Bakuša, Prljuša - dide, sve to svitli u meni. 'Lujo, samo naprid.'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako, moreš li ti meni kazat u čemuj svetost vamilije? 'Lujo, svetaj ona vamilija gdi ima tople i srdačne beside po kojon dragi Isus besidi.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveta Obitelj (knev)


Sveta obitelj može biti svaka. Ako se zna samo je Krist glava obitelji. A Josip Marija i ostali su oni koji nasljeduju Krista. (knev, sveta Obitelj)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.12.2020., subota

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podsvilajska majko, Alkarice i Majko draga, sve je sveto gdje ste tvoj Sin i ti. O Gospe Sinjska da se i mi posvetimo koji smo uz vas - moli za nas.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati A evo što sam mislio napisati u blok: 'Negativizam i pesimizam – fuj! Isforsirana, neutemeljena dobrota i ljepota – fuj! Tvrda, čvrsta reala, to je ono pravo, što praktički znači: 'Onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro'. Slažem se sa svetim Augustinom koji je dodao 'pa i grijeh' se okreće na dobro onima koji Boga ljube... Aha, fali naša pastirica s. Natalija. Ali tu je njegovateljica 'Lj', zajedno smo rekli Zdravomariju, da nas ne dira nikakva nevaljalština i zloća. A ova pogana korona neka se nosi iz svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavog. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ima sve potrebno za uspješan život (dovoljno radosti i boli), a ne uspije, znači nije dobro upotrijebio bol. Radost najčešće nije problem.

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.43 sati E, a sada đinasticiram na motomedu i tipkuljim na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. Eh, Stjepana su kamenovali a on je rekao: 'Vidim otvoreno Nebo...' A nedugo poslije nego su Isusovu ovcu raspinjali, ona je vidjela i čula Alkaricu. Doista, odvratno je podnijeti i kamenovanje i raspinjanje. Ali divan je Gospodin sa svojom utjehom, i kamenovanom i raspinjanom. Divno je moći sve to sa Gospodinom podnijeti. Svojim sukamenovanjem ili svojim suraspećem, Crkvu Božju izgrađivati. Uistinu sam ponosan, ja ovako nikakav, što sam mogao svojim bolom doprinijeti izgrađivanju Crkve Božje. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budi mi hrid zaštite, tvrđava spasenja. Jer Ti si hrid moja, tvrđava moja, radi svoga imena vodi me i ravnaj. Ps 31

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.45 sati E, a sada hvala Gospodinu i svetom Stjepanu, ću na svetu misu. I reći ću: Oprosti Gospodine što na more Tvoje ljubavi ne uzvraćam, ili možda uzvraćam tek kapljicom ljubavi svoje. Imam signala da ipak Gospodin prihvaća kad s ljubavlju prigrljujem ovu svoju raspetost na bolesničkom krevetu. Primi Gospodine ovu karijolu, primi sve što imam, znam i jesam, sve si Ti dao. Još mi daj samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan. Amen!

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati A sada poslije Gospine krunice uz HKR, ovo je prvi korak u ovu subotu 26. 12. 2020. Jel'no onaj rekao: 'Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za Crkvu Božju'. Ah, nije tako. Ali uz takve riječi bi išao prvi korak Isusove ovce kad promiga i profunkcionira poslije svih godina (17 i više) ove raspetosti na bolesničkom krevetu. E, a sada samo nastavljam: hodati, trčati, letjeti... Što pak znači nastavljam kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa, a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Stjepan je iz ljubavi prema Kristu dao život. LJUBAV mora biti ljubljena. Stoga te molim da realiziramo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sretan, miran i blagoslovljen Božić od srca Vam žele Mira i Vlado iz Krapinskih Toplica

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- LUKA, SRITAN TI BOŽIĆ, ČUVAJ SE KORONE JA SAM JE DOBILA, JAKO JE NEUGODNA
- Oj la la sestro korona te ščepala. Reci jel' neugodna zato jer boli ili zato jer svi bježe od tebe?

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.44 sati Ma ah, to je ipak malo šteta ne prepustiti se notama drage pjesme. Na tv je pjesma 'Prijatelji stari gdje ste'. Ne, neću reći da nas ugodna glazba ne može duhovno izgrađivat. Ali ovo 'Prijatelji stari gdje ste', sjetilo me mojih prijatelja kad smo, mi ekipa s Kmana, držali Frontu (1978), pa kad su prijatelji Pero i Trišnja došli po mene u podrum, gdje sam imao svoju 'bajtu' ili laboratorij u kom sam se bavio strujom: otpornici, kondenzatori, lemilo, itd... To je bio moj svijet. Znam da mi je na stolu bio neki gramofon za popravak, na kog sam stavljao pjesmu 'Prijatelji stari gdje ste'. Ah, raskošno lijepe asocijacije se bude. Možda malo i preraskošne. Zato sam na daljinskom stisnuo tipku 'mute'. Haj, zdravi i veseli bili.

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.41 sati Ne, nisam napisao u blok, ali evo što bi napisao da olovka ima tinte: Taman sam izbrevijario svoje redovničko, a na mob me zove - tko? Stari Rađa (tatica). Čestita Božić i kaže da je čitav dan proveo kod Mešina. Upitam jesu li bili na svetoj misi, a umjesto odgovora pukne veza. Ne znam o čemu se radi? Haj zdravi i veseli bili!

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hej rođače Ivo sretan Božić tebi i tvojima. Od srca p. Luka Radja
- Pozdrav rođače. Sretan Božić vama i vašoj obitelji i prijateljima
Viele Grüße Ivo Radja

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pravoslavni, bitno je da SPC slavi Božić kao što ga slavi RKC. To što u različito vrijeme slavimo, ne smeta da krenemo sa: SPC = RKC = SPC. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac
- Hristos se rodi - Srećan Božić. 
- Oho brate Petre hvala ti što si me se sjetio. Ti sada sveštenik pa me sjeti i kod oltara. Od srca p. Luka
- Setim se ja Vas često, malo kod oltara, više uz krunicu.

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati Sve, sve je kako valja. Posvršavao sam pastoralne posliće na web župi. Malo prije me je njegovateljica 'Lj' stavila đinasticirati na motomed, a to je vrijeme kad legitimno na mob tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Sutrašnje (subota) evanđelje? Aha, sveti Stjepan - prvomučenik ljubavi. Taj lik (Stjepan) kaže ono što svi znamo. Kad doživiš da si ljubljen, spontana reakcija je da i ti ljubiš toga koji te ljubi. Eto to je kako su nastali mučenici i sveci. Ljubav mora biti ljubljena. Stjepanov uzvrat na besplatnu ljubav od Krista Gospodina, koja ga je zapljuskivala, bio je njegov vlastiti život. Ma eto, reći ću što bih rekao mlađariji na 'vjerkaču': Kad te netko voli a ti mu ne uzvraćaš ljubav, ti od njega činiš mučenika ili sveca. Haj, zdravi i veseli bili.

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 12. 2020. Gospodine, u Božićnoj smo osmini. A danas, u nedjelju, je blagdan Svete Obitelji: Isusa, Marije i Josipa. Svetost Svete Obitelji si Ti, Gospodine Isuse. Ti posvećuješ i svaku našu obitelj, kada Te primamo k sebi i ne smetamo Ti. U evanđelju slušamo, kad su Te Tvoji donijeli u Hram, kako je dvoje starčadi svratilo osobitu pozornost na Tebe. Bili su to starac Šimun i proročica Ana. O Tebi su lijepo govorili, toplim i hranjivim riječima. Tako je dobro znati, Gospodine, da se mudrost starčadi Tvoga zavičaja utkala u Tvoj život. Molimo te za naše obitelji, dođi k nama, trebamo Te i nećemo smetati da nas posvetiš. Nećemo smetati ni našim djedovima i bakama da po njima čuvaš naše obitelji. Amen! Od srca p. Luka (po evanđelju dana: Lk 2,22-40)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.38 sati Ma nije to to! Kad se drugima oduševljavaš, a sobom razočaravaš. Ne skrivaj se pod plaštem skromnosti, nego pošteno priznaj da si najobičnija ovca. Hej, to je odskočna daska za sve. Samo pred Bogom priznaj da si nitko i ništa i dat će ti krila za let. Bleee... Isuse posvoji me, jer tupava sam ovca bez Tebe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A dide, baš mislin šta san od babe Jake čuja: Daj' svetost uzvraćanje ljubovi na ljubov, pa ti zato oreš Ogoranin jer tebi je Krist Kralj priora srce. 'Lujo, važnoj samo AMDG'.

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Kak'no, baba Jako, Stipana su zatukli stinon i on posta svetac cile Crkve? 'E, Lujo, Stipan je svetac jer je svojon ljubavlju odgovorija na ljubov dragog Isusa.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.12.2020., petak

BOŽIĆ – BLAGDAN ČOVJEŠTVA (Božić, 2001.)


Božić je. Nema više: Bog je Bog, a čovjek tek čovjek. Bog je postao što i mi – da ne poželimo biti išta drugo osim što jesmo – ljudi. Ako je on kog svemir ne obuhvaća sav stao u čovještvo – znači možemo i mi. Nije potrebno biti savršen kao anđeo da bi bio čovjek; niti zvijer da bi ljudski živio. Božić je blagdan sveg što je ljudsko. Opipaj se danas, nakašlji, počešljaj… zapazi svoju tjelesnost – jer Bog je tijelom postao. Ne tek da je ljudski biti čovjek, već je to i božanski. To od čeg si ti, od toga je i on. Usudi se biti. Muški budi muško. Ženski žensko. Budi radnik, ratnik, zaljubljenik, jak, nježan. Smij se punim smijehom, i plači punim suzama. Ne bježi u iluzije, voli stvarnost. Raduj se hladnoći, vrućini, znoju, umoru. Ne raščovječuj se jer Bog se učovječio. Savršeni je postao nesavršeni da prihvatimo svoje nesavršenstvo. Čovjek, kako to gordo zvuči – ali samo zato jer je Bog čovjekom postao.
Stani večeras uz jaslice, i u šutnji gledaj čaroliju gole ljudske egzistencije. Nećeš sagriješiti ako pozavidiš volu i magarcu na njihovoj priprostoći. Usudi se to otajstvo ne obuhvaćati mišlju, već mu daj da ono tebe obuhvati. Nek u tebi probudi djetinjstvo tvoje duše. Svijest duboke ljudske krhkosti. I ne prepadni je se, jer su to jaslice u kojima se u tebi rađa Bog.
Sretan ti Božić!

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Božić je blagdan otrjeznjenja


Vrati se sebi, da Bog može doći k tebi. Učini što je učinio i Bog: postani čovjekom!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Četit Božić i sretnu Novu godinu. Od srca p. Luka

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hej rođače Ivo sretan Božić tebi i tvojima. Od srca p. Luka Radja

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi moji (Iva i Zlatko Hrga) molim vas ostanite kakve vas znam: časni i pošteni (a za to vam Isus Krist volje daje) SRETAN BOŽIĆ! Od srca vas p. Luka

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pravoslavni, bitno je da SPC slavi Božić kao što ga slavi RKC. To što u različito vrijeme slavimo, ne smeta da krenemo sa: SPC = RKC = SPC. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac
- Hristos se rodi - Srećan Božić. 
- Oho brate Petre hvala ti što si me se sjetio. Ti sada sveštenik pa me sjeti i kod oltara. Od srca p. Luka

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah Gospe Sinjska, zbog tebe bi i ja rada iz Sinja bit. Ali, Podsvilajska Gospe, iz istog smo kraja, svoji smo ljudi, onda sve znaš. O Gospe Sinjska moli za nas!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati 'Ah, pa Božićno je sve puno života, slave i pokreta'. Eto, to sam mislio napisati tamo, a nisam. A što? Pa sve je kako valja!... Aha, i danas je bila Zdravomarija uz njegovateljicu 'Lj', da moćna Alkarica odagna svaku nevaljalštinu i zlo, od nas. A beštiji koroni dosta je pokazati Alkaricu, odmah joj se zamanta. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za biti krepostan ne treba se mučiti, iz sebe cijediti vrlinu. Primljena vrlina iz tebe izvlači tvoju vrlinu. Akcija-reakcija. Ljubav ljubi jer je ljubljena.

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Haj, lupi pitama, pa u kepelu imaj svetu misu. E, znam, volio bi da mogu lupnuti petama. Sad će karijolom spustiti ovcu u kapelu, gdje će imati svetu misu, a Isus će je okrijepiti Sobom, pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Aha, ovo bi trebao biti preglednik dana 'Glas iz krpa', što će biti privedeno kraju poslije kad budem đinasticirao' (na motomedu). Eh, da sam vol ili magarac razumio bi zašto me dopala družba Isusova. Al eto, i kao od Isusa posvojena ovca sam u društvu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GDJE JE BOŽIĆ?


Tražimo ga pameću, nalazimo srcem.
Tražimo ga u obilju, nalazimo u štalici svoje duše. (P. Ceelen/A.Jarm)

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 sati Oh, u srid vrime godišta, mir se svitu navišta. Baš kad je najpotrebniji, Gospodin je tu. Sad ću u kapeli, uredno parkiran kraj oltara, reći: Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam. Primi i ovu karijolu. Ti znaš da je malo nezgrapna za Tebe hvaliti i slaviti - ali uzmi je slobodno i ne trebaš mi je vraćati. Daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Radost BOŽIĆA neka obasja srca, spokoj duše donosi novi ŽIVOT! Pater LUKI, rođenom uz ognjište na livadicama Svilaje, čestit i blagoslovljen Božić i sretna NOVA! Tvoji Vlaji sa Sućidra!

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lupi petama i reci: Krist Gospodin se rodio! I šta onda?! Kako šta - pljuni na svoju facu i postani čovjek jer Isus je čovjeku dao: sreću, zdravlje i mir! (kev Božić)


- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, bitno je da SPC slavi Božić kao što ga slavi RKC. To što u različito vrijeme slavimo, ne smeta da krenemo sa: SPC = RKC = SPC. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo koja slova sam htio napisati olovkom u blok (da spasim rukopis od propadanja) - ali nisam jer u olovci nema tinte: 'Haj, daj ovco očovječi se! E, ne znam baš. Pitam se bi li me Isus posvojio da sam tek čovjek, kao mnogi. A ovako posvojena ovca sam Isusova ovca = isusovac. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 12. 2020. Gospodine, dan poslije Božića je blagdan Stjepana Prvomučenika. Na Božić nam se Bog predstavio kao Čovjekoljubac. Kad spoznamo da smo ljubljeni, u nama se budi poticaj da ljubavlju uzvratimo za darovanu ljubav. Stjepan je svoj život dao za tu ljubav. I on je prvomučenik ljubavi. Mnogi su postali mučenici i sveci zbog te iste ljubavi, zbog tebe Gospodine Isuse Kriste. Molimo te da naše svakodnevne žrtve i napore shvatimo i prihvatimo kao uzvrat Tebi Bože, koji si se rodio u našoj običnosti i pokazao se kao Čovjekoljubac. Amen! Od srca p. Luka (po evanđelju dana: Mt 10, 17-22)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.15 sati Haj kreni! Sad će njegovateljica 'Lj' staviti Isusovu ovcu za motomed. A onda legitimno plešem 'zlatnim palčekom' po mobu jer tako dajem potrebni ritam nogama da što učinkovitije pedaliraju ovu napravu. Ha, valjalo bi kazat koju o rođenju Sina Božjega. Ah, kako sam sretan. Hej, zamisli, i ja Isusova ovca, ono prvi put kad sam se rodil kak Vlaj, sam se rodil kak Isusek u štalici na Svilaji. Bilo je to u doba kad se vade kunpiri. Ma, pusti sad Zagorec, Vlaj... Važno je primijetit da je Stvoritelj svijeta i svemira čitavoga, kad se htio inkarnirati, rodio kao čovjek. Mislim da je Krist Gospodin htio reći: Ne raščovječuj se čovječe! Očovječi se! Jer dobro je biti čovjek. Ako sam ja od svega mogućega odabrao biti čovjek kao ti, daj očovječi se konačno. Onako, budi, ali baš budi čovjek, ljudina 'čovik i po'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, vojniče Kristov, da si u srid noći upitan, tribaš znat da je Krist Kralj posta čovik i svima reka: čoviče, očoviči se! 'Il' postani čovik i po - ki ti dide!'

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Oj, vidi babe Jake i njezina mile uz ognjišće, Božićuju ki dvi vile. 'Lujo, aka vile, ki anđeli, tako iđe.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gladovali smo za Tobom Kruše života, za Tobom Živa vodo, za Tobom Zdravlje bolesnih. Sretni smo što si se rodio među nama, zbog nas. Ostani s nama Isuse... (kev Božić)

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rođenje Gospodinovo - Božić (kev Božić)


Za Božić nam dolazi Bog - Čovjekoljubac, i donosi nam cjepivo. Rađa se Isus koji je 'Zdravlje bolesnih'. I zato: Radujte se narodi. (kev Božić)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2020., četvrtak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, majko sveta, rođenjem si postala kraljica, zato jer si rodila malog Isuseka, kralja svega, Krista Gospodina.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.10 sati A evo što sam olovkom u blok mislio napisat (za spas rukopisa), a nisam (jer olovka je bez tinte) : 'Vratili su nam subrata p. Hanga iz bolnice, sav zarastao - a znaš da mu brada dobro stoji... Aha, i danas je pala Zdravomarija pred mojom Alkaricom uz njegovateljicu 'Lj', da satre svaku nevaljalštinu i zlo, a beštiju koronu da prokine i kaže: haj dalje od svetog, haj, i nikad se ne vraćaj, Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hajmo, lupi petama, i reci: Krist Gospodin se rodio! I šta?! Kako 'I šta' - pljuni na svoju facu i postani čovjek! Isus je čovjeku donio sreću, zdravlje i mir!

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Presveti Isuse, koji si nam dao tako divan primjer samoće, daj da težimo za tim da budemo veliki pred Tvojim licem, a ne da se pokazujemo velikima pred svijetom. HIiM

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.37 sati Kako je i rečeno, sada u sobi nastavljam na mob tipkuljit đimnasticirajući (na motomedu). A što? Mogu samo reći da redovnički đir ide čitav dan 'sve u šesnaest'. Od točke do točke. A to je moja sreća, smisao i ljubav - jer to je moj životni odabir. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 sati Oh, hvala Ti, hvala Kriste što si me kroz godine ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu), naučio čekati. Siguran sam da ćeš nam doći, kao što sam siguran i da ću promigati. Samo je to malo predugo kod mene, Tvoje ovce, 17 godina traje došašće. Ali sada je dobro! Imam sebe! Imam svaki dan svetu misu! Oko mene i sa mnom su ljudi koji me ne sputavaju, moja subraća i moji prijatelji. Čekat se sad da - kad se već nazire slava Bogu na visinama. A i danas ću kraj oltara reći: Primi Gospodine svu tjeskobu čekanja, sve neurednosti - bitno je da sam ostao živ, i k pameti došao. Sutra ćeš nam doći Ti - pouzdano znam doći će mi sve što trebam. Primi mene, sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje uvijek sam žedan. Amen!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Poslušni Isuse, koji si bio primjer savršene poslušnosti, jer si naredbe svoga poočima Josipa i svoje Majke Marije priznavao voljom svoga nebeskog Oca, daj da i mi naredbama svojih poglavara poštujemo volju Božju. HIiM

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Hvala Ti, hvala Kriste za ovaj dan (četvrtak, 24. 12. 2020.) - a to je Badnji dan, sav od čekanja satkan. Doći ćeš nam, zbilja doći, i svojim darom sreću donijeti našem duhu, jer Sobom ćeš nas obogatiti. Tobom obogaćeni moći ćemo uzvišenije osjećati i govoriti. A našem tijelu cjepivo ćeš dati. Hvala Ti, hvala Kriste. HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čekamo, čekamo... Ali ne bakalar, jer to bi bilo prije tajno ime za Isusa. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam mislio napisati olovkom u blok (za spas rukopisa), ali nisam jer olovka je bez tinte: 'Bogu hvala, ovoj divljakuši koroni se bliži kraj. A ona, kao svaka zloća, se junači kad osjeti blizinu Jačega - Krista Gospodina. A mi bi, kao Božićnu pjesmu ove godine, mogli pjevati: 'Krist Kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist Kralj vječno kraljuje!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA 25.12.2020. Gospodine, svanuo je dan duboko snivan. Došao si nam, drago milo dijete Isuse - dragi Božiću. Tražili smo Te, čeznuli, čekali i dočekali. Kao da su Te naše čežnje dovukle k nama u zagrljaj. Trebamo te Isuse, jer ti si Zdravlje bolesnih. Duše su nam prazne bez Tebe. A ove godine smo skroz nikakvi. Ne samo duši, nego i tijelu nam treba utjeha. Baš Ti hvala što si nam došao i donio nam potrebno cjepivo. Bez Tebe Isuse, ova bi nas bolešćurina satrla. Hvala Ti! I zato: 'Radujte se narodi kad čujete glas, da se Isus porodi i donese nam spas. Amen! Od srca p. Luka (po Evanđelju dana: Iv 1, 1-18)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Hajmo đinasticirajući (na motomedu) uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Hajmo: lijeva-desna, jedan-dva... A ritam nogama, za što učinkovitije pedaliranje ove naprave, dajem plesom 'zlatnog palca' po mobu. I tako tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Osvrnut bi se valjalo na evanđelje od četvrtka. Ehe, to je dan prije Božića - Badnjak. Tako se zove panj kojim se loži vatra na ognjištu, u spomenuti dan. Imao sam tu milost da se u Ogorju grijem na ognjištu gdje je gorio takav panj. Ah, Badnjak... Imao sam milost odrastati u Splitu. Kao i drugdje, i tu ima onih koji ne vjeruju u Boga, ali svi vjeruju u bakalar. To vam je doli njihov mirakul. Jel' Badnji dan, kuća mora mirisat bakalarom. Eh, ti i bakalar... Daj nešto pobožno. E, čekamo Sreću najveću, Čovjekoljubca Krista Gospodina, Stvoritelja svega - tako jednostavnoga da se rađa kao dijete, u jaslama, u društvu vola i magarca. Eto, to vam je prva Družba Isusova. Haj zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, bud' pametan. Pušći svit koji više viruje u bakalar neg' u Boga. Neka se na tebi vidi da si sav u čekanju našeg Krista Kralja.' Dide, a i ja bi bakalara.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako - čekamo Ga ove godine, čekali smo Ga i lani, a čekat ćemo Ga i dogodine. 'Lujo, dok si ode u plačnoj dolini - čekaj, a u Diki Nebeskoj gledaj i uživaj.

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.12.2020., srijeda

Alkarici


Gospe Sinjska, Djevo sveta, nestalo te u gužvi svijeta, oko tvog Sina. Takva si, važan ti je On a ne ti.

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.39 sati Nije mi se dalo da foliram da u blok pišem, jer znam da je olovka bez tinte (eh, makar bi mi dobro došlo za spas rukopisa). Ružne vijesti me ne zanimaju, o namrgođenim prilikama neću da čujem. Fuj crnogledci, kuš pesimizam... Isus Krist je uskrsnuo, pobijedio i otkupio svijet. A ja sam ptica Nebeska... Njegovateljica 'Lj' i Isusova ovca su Zdravomarijom prokinuli svaku nevaljalštinu i zlo. A i ova divljakuša korona je dobila svoje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Trpljenje je najjače sredstvo što spašava i posvećuje dušu." (BL. IVAN MERZ)

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad si bio gladan, nahranio te je. Kad si bio gol, odjenuo te je. Kako, tko? Pa Onaj koji ti daje cjepivo sad kad si se razbolio. On se zove Isus - zahvali Mu se i uzljubi Ga. I to je sve!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah, taj svijet je zaista tupav i glupav ako ne shvati da je cjepivo protiv korone dar Krista Gospodina, koji toliko čovjeka ljubi da je zbog njega čovjekom postao i u štalici se rodio.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.29 sati Nastavljam đinasticirajući (na motomedu) u sobi. I kaži, šta ima? A ima ova pogana divljakuša - korona. Neprihvatljivo mi je da bi poslije 17 godina raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) morao 'prijeći' (umrijeti) zbog nje. To sigurno nije volja Božja. Ah, da bi se ostvarilo sve ono što mi je moja Alkarica rekla, moram se paziti i čuvati. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.04 sati Vau, Božić dolazi, radost donosi! Ne tek nakit, pjesme i cvijeće. Ovaj put dolazi i donosi od sviju željkovano cjepivo. Ehe, baš mali Isus Krist Gospodin donosi cjepivo. Isus je to izveo tako da se cjepivo počinje primjenjivati baš oko Božića, kako bi svijet spoznao da je ljubljen od Isusa Krista, Boga svoga. Kod ove svete mise reći ću: hvala Ti, hvala Bože, ljubavi, što nas neumorno ljubiš, što je ljubav Tvoja doista neslomljiva. Amen!

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Božić dolazi - radost donosi. Zar ima veće radosti nego što je pronalazak cjepiva za kojim vapi cijeli svijet, od Boga ljubljeni. Kada te iglom bocnu, uzdahni: Oh Isuse, hvala Ti za ljubav! (kev Božić)

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Ivan Krstitelj nije velik jer se hranio skakavcima. Velik je jer je vršio Božju volju. A ona je za nas da realiziramo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Presveti Isuse, koji si nam već u svome djetinjstvu dao tako veliki primjer samozatajnosti, daj nam milost da svoje neuredne strasti zauzdamo i nadvladamo, i da nikada ne učinimo nešto što bi moglo ražalostiti Tvoje presveto Srce. HIiM

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Sad, nakon Gospine krunice uz HKR, hajmo o temi današnjeg (srijeda) evanđelja. Nakon što je Ivan, zahvatom Gospodnjim začet, a i kod rođenja Ivanova, ruka Gospodnja je činila svoje - zato su se svi pitali: što li će biti od ovog djeteta? Ma, znate, ako je Gospodin počeo djelovati u nečijem životu, treba Mu omogućiti da i dovrši to što je započeo. Mudrost je u tome kako da ne ometamo Gospodina. Kako da ispustimo kormilo iz svojih ruku - predamo ga u Božje ruke i kažemo: vodi kud hoćeš me Ti - jer tada ću se ostvariti! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Mislio sam, ali neću. Mislio sam olovkom koja nema tinte, kao fol napisat nešto u blok (za spas rukopisa) - ali fala lipa! Alergičan sam na ono što je slično sipanju šupljeg u prazno. Ma neću se baviti takvim glupostima. Mislim da je pristalije duši mojoj zahvaljivati Gospodinu za milosti koje me oblijevaju u ovom dijelu ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Dođe mi naprosto kliktaj: 'Hvalim te i veličam Gospodine, što si me našao dostojnim da budem raspet kao Ti. Da, da, kao Krist na drvetu križa sam raspet na bolesničkom krevetu - za sada već 17 godina. A znate kako to znam? Krist je svojim raspećem spasio i otkupio svijet. A mojom raspetošću je dosegnuo 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 12. 2020. Gospodine, danas, dan prije Božića je Badnjak, a tako se od davnine zove i panj koji se stavlja na kućno ognjište. Dan je ovo priprave za svetkovinu Božića. Danas se blaguje bakalar (u južnim krajevima s osobitim poštovanjem, gotovo s pobožnošću). U evanđelju slušamo kako je oca Ivanova, Zahariju, Duh Sveti potaknuo da kaže tkz. Zaharijin blagoslov: 'Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj!' Uistinu, Gospodine Isuse Kriste, divan si Bog! Zbog malog čovjeka Ti si se, svemogući Bog, rodio kao čovjek, i time si nam se predstavio kao Čovjekoljubac. HVALA TI! Amen! Od srca p. Luka (po evanđelju dana: Lk 1, 67-79)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Ah, što li će biti od ovog djeteta? Tako su se pitali kod rođenja Ivanova. Evo, ovca koju je Isus usvojio, pa je ona kako spada Isusova ovca = isusovac, koja ovo tipkulji (na mob) dok đinasticira (na motomedu). E, kako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob', valjalo bi kazat koju o evanđelju (srijeda)... Aha, to je ono gore - što će biti od ovog djeteta? Svaki život, pozvanih od Gospodina, je štorija. Čovjek snuje, a Bog određuje. Najveći doseg Ivana Krstitelja nije to što se hranio skakavcima i divljim medom, pa ni to što je vatreno propovijedao i krstio narod, nego što je bio svet. Haj, zdravi i veseli bili.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide, isto mi neiđe u glavu kako san odabran da buden vojnik Kristov, a ja iz zabite Vlaške. 'Lujo, al' ti nis izaša iz štalice - ki štaj i Krist Kralj!'

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo, kad'no su se vadili kunpiri, a tvoja mater te rodila, svi su pitali šta će bit od ovog kunpirčića, ja san pomislila da ćeš bit pratar. Kad'no ti Isusova ovca.' E baba Jako...

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.12.2020., utorak

Alkarici


O Gospe Sinjska Djevo sveta neka pati koga smeta Vlajina si a kraljica ti.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin daje život i smrt, ruši u podzemlje i odande diže. Gospodin čini uboga i bogata, obara čovjeka i uzvisuje. Ps 15

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Djevo sveta, divno te, divno proslavi Bog. Slave te puci širom svijeta, kao i tvoji Vlaji kojih ne smeta što i drugi znaju da si kraljica Vlajina ti.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Za Božić nam dolazi Bog - Čovjekoljubac, i donosi nam cjepivo. Rađa se Isus koji je 'Zdravlje bolesnih'. I zato: Radujte se narodi. (kev Božić)

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.36 sati Pisao sam olovkom u blok, ali ništa se ne vidi, kemijska olovka je istrošena, a zaboravim sestre tražiti novu olovku. Htio sam napisati: 'Aha, i ti ćeš divljakušo jedna, beštijo jedna, koronaviruse, shvatit ćeš kao i drugi izopačenjaci, da ti mjesta nema blizu Isusovih ovaca. Baš je nazvao meštar Splićo, pita kako korona. Kažem još se ne zna. E kako još nema naše pastirice s. Natalije, i nju je prepala korona, sam ću je klepnut Zdravomarijom, da shvati da se pitamo mnogi što ona pogana divljakuša još traži u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Razbijao ti glavu, kombinirao, filozofirao... za tebe je najkorisnije čuti što je volja Božja i prigrlit je!

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati A i jutros jel' naš krepostima urešen Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu, red je započeti urađivati preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? E već se zna da su bili oni za koronu. Uzeli su nam briseve i čekamo. A naravno i molimo da nas ne dira ta pogana divljakuša. Puno bi mi to i osobno značilo jer javio bi meštru Splići da mi baš fale njegove potpune i cjelovite uradbe. 10.29 sati. A sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam. Zapravo, mogu kazat da nam je kod sv. mise superior p. Antunović, kao župnu obavijest, rekao da će sutra javiti kako je u vezi korone kod nas u kući. Njegovateljica 'Lj' baš je donijela kavu. Znači, biti će uz kavu poslići na mobu i compu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Radno, radno, zauzeto... E bili su jutros ovi medicinari-epidemiolozi i svakom uzeli bris iz nosa. Sad će pogledati i javiti. Huja haj ako bude kako valja, znači meštru Splići javljam da mogu ići njegove uradbe. O tomu i svemu drugom sad ću u kapeli kod svete mise Gospodinu. I danas ću reći: Primi Gospodine sve nas starčeke, naše umore i bolešćurine. Ne daj ovoj beštiji koronavirusu k nama. Daj nam samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan. Amen!

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Božanski spasitelju Isuse, Ti si jedini put kojim se dolazi u blaženstvo, ne dopusti da ikada skrenemo sa staza Tvojih svetih zapovijedi. HIiM

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.43 sati Eh, 'sitne su ure, sitan svaki tren...', kad čekamo Tebe Gospodine. Doći ćeš nam, roditi se za nas! Za koji dan, na Božić. Idemo u ovaj dan (utorak 22.12.2020.) - prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR, a onda samo nastavljam hodati, trčati, letjeti... Što zapravo znači hvaliti i slaviti Isusa, a Mariju primjereno častiti? I još nešto, a što? Ehe, čuvati se korone. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Hah, nisam ni pokušao učinit zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) jer nema tinte, ah... A evo što sam htio napisat: A šta'š sad, ako me se dočepa ova divljakuša korona. Ako je subrata u susjednoj sobi ščepala - nije da nebi mogla i mene. Sigurno znam da nebi bila volja Božja da prijeđem (umrem) iz ove kuće, volja Božja je da dovedem do kraja projekt 'puno lipi stvari'. Zato se moram čuvat, žarče đimnasticirat, jer meštar Splićo neće dolazit dok smo pod sumnjom, što je posve u redu jer čovjek ima svoju obitelj, a i druge pacijente kojima je potreban. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, hajmo učiti od Gospe koja se doživljavala kao 'neznatna...' a bila je kraljica. Budimo kao Marija i realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dana 2020-12-21 18:11, Mate Žaja je napisao(la):
Draga braćo,
Nek' vam je svima radostan i blagoslovljen Božić!
Imam opet zamolbu. Ako tko može i želi, neka podijeli i/ili objavi na svom Facebook profilu članak ispod u svrhu promocije zvanja za Družbu. Hvala svima!
http://www.skac.hr/idom-ignacijevske-duhovne-obnove-za-mlade/mozda-bas-isusovci-na-modravama/
Lijep pozdrav s Jordanovca,
Mate
Sve na veću slavu Božju!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 12. 2020. Gospodine, primakli smo se Božiću kad ćemo slaviti Tvoje rođenje, Gospodine Isuse. A danas u evanđelju slušamo o rođenju Tvoga prethodnika Ivana Krstitelja. Njegovo začeće i rođenje djelo je Tvoga zahvata, tako da su se svi pitali: 'Što li će biti od ovoga djeteta? Gospodine, hvala Ti što smo od Tebe naučili da se kod rođenja bilo čijeg, najbolje podložiti Tvojoj volji. Amen! Od srca p. Luka (po evanđelju dana Lk 1, 57-66)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati Auh, jel' se to ova divljakuša korona došuljala i nama starčekima? Meštra Spliću sam dočekao, ali rečeno mu je da se povuče do daljnjega, jer jednog koji se brine za jednog našeg, je ulovila. A s obzirom da je nama rečeno da se suzdržimo od prolaženja hodnikom, fino sam se prihvatio đinasticiranja (na motomedu). Za uradit 'Razmatranje uz mob' valjalo bi kazat koju o Evanđelju (utorak). Oho, to je o najfantastičnijoj, najgrandioznijoj osobi. Riječ je o našoj Gospi i njenoj 'Veliča'. Ona je takva jer se doživljavala kao 'neznatna službenica Gospodnja'. Marija je bila jako izgrađena osoba. Uspijevala je biti skromna i samozatajna, premda je kraljica Neba i zemlje. Haj, zdravi i veseli bili.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo, upanti riči od naše Alkarice: 'Silene baci doli, a zgažene podigne gori!' Ma znaš dide, jesu me nemilice gazili. Al tiši me to kolkoj me uzdiga naš Krist Kralj.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako, tis cila svoja. Reka bi ko te ne zna, lako ću s njon, toj' pobožnica. Al' svak dobije šta ga iđe. E Lujo, vala Bogu i našoj Gospi Sinjskoj - to san od nje pokupla'.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.12.2020., ponedjeljak


- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Koliko u sebi dubok prostor neznatnosti izdubeš, toliko ćeš veliki dar Gospodnji moći primiti.

- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naum Gospodnji dovijeka ostaje, i misli srca Njegova od koljena do koljena. Ps 33

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blaženi Oton (talijanski Ottone da Pola), franjevac karizmatik, živio je u Puli u prvoj polovici XIII stojeća. Bio je jedan od prvih sinova svetog Franje Asiškog, koji su u to vrijeme stigli u Istru. Njegov franjevački subrat fra Petar iz Trogira, nazvao ga je 1305. ________ , pa je vjerojatno rodom bio iz njemačkih krajeva. HIiM

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Do kraja mjeseca bit ću, zbog nekih problema, onemogućen stavljati sms-ove koje mi šalješ na web. Od 1.1. i dalje računam na divne sms poruke od tebe. Hvala! Od srca p. Luka

- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.43 sati E, a sada đinasticirajući (na motomedu) valjalo bi kazat koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Oho, kako je dobro da je još ovog tjedna Božić, pa nam dolazi toliko iščekivan, traženi, željkovani - Isus, koji se rađa kao Zdravlje bolesnih. Ah, što je mislila ova divljakuša koronavirus, iživljavati se na svijetu Gospodnjem. Stoko jedna, shvatit ćeš da smo ljubljeni od Gospodara svega, pa će nam za Božić darovati dar = cjepivo = lijek, kojim će te satrti. E, valja kazat da i danas, hvala Bogu, radosno iščekujem Božjeg poslanika arhanđela Mihaela (za web meštra Spliću), koji urađuje Isusovu ovcu, baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ako sam dostojan ovakav kakav sam (ah, da sam uvjeren da sam neznatni službenik Gospodnji - kao Gospa) izreći svoj Veliča, uzveličao bih Gospodina što se obazire na neznatnog komarca koji si je umislio da je važan. Veličam Te Gospodine jer vidim da Te ne smeta moja gorda umišljenost. To uviđam po daru kojeg uistinu nisam dostojan. Ah, podsvilajska Gospe, majko vječnog sjaja, pomozi svoga Vlaja, da u sebi izdubi neznatnosti koliko je potrebno za veličanstven Božji dar! O Gospe Sinjska, ti si nam Spas!

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.36 sati Ahu, to je moj život, pjesma je to...! Svakog dana na svetoj misi, ovca se krijepi Isusom koji čini srce njeno po Srcu Svom. Preobražava ovcu, pa je kako spada Isusova ovca = isusovac. I danas ću, pred oltarom uredno parkiran, reći: primi Gospodine sve što me satire, brine i gnjavi. Pogledaj što je to i oduzmi što ne valja a daj ono što bi se moglo upotrijebiti. Hvala ti za Božićni dar koji daruješ svijetu svom ljubljenom, toliko potrebno cjepivo, da nas ne satre ova kuga - koronavirus. Daj nam još samo jedino potrebno - daj nam svoju ljubav. Amen!

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Božić nam dolazi, a stiže nam i lijek. Rađa nam se Isus koji je 'Zdravlje bolesnih'. Veselje ti navješćujem... Radujte se narodi... (kev Božić)

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.05 sati Ma sad il' Vlaj il' Zagorec? Činjenica je da nigdje za ništa ne mogu reći da je pravno moje. Što je i u redu jer svega sam se odrekao svega da budem ovo što jesam: redovnik Isusova ovca. Domovina mi je čitav svijet. Dom gdje prenoćim. Pokrivač Nebo i zvjezdani svod. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, pozovimo Gospu ona će nam pomoći realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Evo što sam večeras (nedjelja) pokušao olovkom napisati u blok (za spas rukopisa) : 'Huja, haj javili su (bit će pastirě) kojim će darom dragi Isus za Božić obradovati svoju Hrvatsku, Brazil i čitav svijet svoj ljubljeni - Krist Gospodin šalje cjepivo. Hajmo pjesmaaa: 'Veselje ti navješćujem puče kršćanski...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 12. 2020. Gospodine evo nas pred Božićem, već u petak je iščekivani dan, svetkovina rođenja Tvoga Gospodine. Danas u utorak slušamo možda najljepšu pjesmu ikad od čovjeka učinjenu. Slušamo Marijin 'Veliča' koji govori tko je ona. Divna je, kraljica je. Oduševljava nas jer iz svoje neznatnosti je izrasla do kraljevske časti. Od 'neznatne službenice Gospodnje' do kraljice Neba i zemlje - to je njen život o kom govori u svom 'Veliča'. Ah, Gospodine da nam je biti kao Marija i Tebe ljubiti kao ona. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 46-56)

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati Đinasticrajući (na motomedu) mislim i misao tipkuljim na mob. Za uvjerenog vjernika, praktičnog kršćanina bitna su dva duhovna vrela. Prvo vrelo je Isus Krist. A drugo vrelo Njegova majka Marija - naša Gospa. Ono što bi htio reci ujedno je osvrt na evanđelje (ponedjeljak). Koje nam zorno govori kako je u onom domu koji primi Mariju baš pravo: pleše se, pjeva se, Duh Sveti ih obuzima. Gledajte: Elizabeta tek što je primila Mariju u njenoj utrobi pleše Ivan Krstitelj. Elizabeta se napni Duha Svetoga povika jakim glasom, tj. zapjeva: 'Blagoslovljena ti među ženama!' Očito što nam je činiti! Probuditi se iz pobožnog drijemeža i primiti Mariju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov kad se za boj sprema prija se čuje s Gospon.' Znaš ti dide kolko mene kripe riči Alkarice. 'E mile znalaj Alkarica da tribaš izdurat propet bit.'

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da znaš kako bi ti bija veseja da primiš Gospu. Tetka Elza iz vanđelja čim je primila Gospu mali Ivan sta igrat u njoj.' Baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju.

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


16.36 sati Gospodnji Duh na meni počiva i snažno me obavija. Slava Bogu višnjemu! Baš Mu hvala za nedjelju. I za moje koji su mi u srcu. Njegovateljica Jadranka je kavu donijela. Preko moba se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... A ćakula-bakula potekla... I tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša se smiri tamo di je srce... Ogorje u mom srcu. (Ankica Lokmić, Ogorski facebook)

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sretan Božić i Novu godinu Vama i svima kod Vas! Srdačan po zdrav p. Šagi

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska vedri nas gledati te, Alkarice sveta tebi hvala jer radost je u nama procvala kad si nas milostivo pogledala. Oh da nam je kao ti biti i tvojim žarom Isusa ljubiti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 sati Eh, ne mogu reći da sam olovkom napisao jer ništa se ne vidi (valjda tinta problem?) Ali evo što sam htio napisati: 'Ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje!' Eto to je nosilo nas Kmansku ekipu! Nismo imali nešto vrijedno o što bi okačili svoje razbarušene berekinske živote. Nismo imali ništa! Al smo imali neuništivi Kmanski optimizam. Koji nas je doveo kako koga: jednog do uglednika, drugog do zatvorenika, trećeg do ovisnika ili do samostanca. ... Aha, i danas smo njegovateljica Jadranka i ja - Isusova ovca Zdravomarijom po svakoj nevaljaštini i zlu. A i beštiju koronavirus smo prokinuli! Valjda će shvatiti divljakuša jedna da joj mjesta nema u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija = zvijezda mora. 'Zvijezda danica' u mračnim trenucima povijesti Crkve i pojedinaca.

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gdje je Gospa tu je ples i pjesma, sve obavija radost Duha Svetoga. Elizabeta čim je primila Mariju mali Ivan pleše, Marija pjeva, jer Duh Sveti ih obavija. Sto ti je činiti? Primi Mariju i ti!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati E ako/kako naš krepostima urešeni med. tehničar Anđelko liftom spuša karijolu (s ovcom) u kapelu. Krenut se može sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ah ma znaš o tom iščekivanju? Može se može definitivno se može čekati kad se zna da će sigurno doći što se čeka. To govorěm kao Isusova ovca kojoj je Gospodin poručio po mojoj Alkarici da ću profunkcionirati znači i promigati. Što čekanje dulje traje to radost zbog susret s dočekanim više raste. 10.56 sati Eh kad si uklopljen u redovnički red ili đir onda se zna da je sada na redu redovnička točka od đinasticiranja (na motomedu). I tako to slijedeći redovnički đir Isusovim ovcama nikad nije dosadno jer te ovce su uvijek angažirane. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KAKO ZVUČI ANĐEOV POZDRAV


heb. Šalom = Mir s tobom Marijo => "Kraljica Mira"
grč. Haire = Raduj se Marijo => "Uzroče naše radosti"
lat. Ave = Zdravo Marijo => "Zdravlje bolesnih"

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.09 sati Auuu, to je bilo ka u priči... A mogu kazat da je to fenomenalno. Noću sanjam anđele ujutro se vrlinama urešeni Anđelko pobrine za Isusovu ovcu. A sad će ta ovca na svetoj misi reći Gospodinu: Oh Bože primi web-župljane i sms-župljane. Primi nas sve! Daj mi samo sebe! Jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan! Amen!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-To je bilo ka u priči: 'Posla Bog anđela Gabrijela...' Priča je počela kad je ljubav nabujala... Cvat ljubavi je Božić... Priča će trajati dok se ne uvjerimo da je Bogu sve moguće. (knev 4b doš)
- P. LUKI LIPI, HODAL BUŠ! VIRUJ ...BOG S Tobom!!!
- Krasno rečeno i OSTVARIT će se za 5 dan, MOLIMO, BOG VAS BLAGoslovil Isusek kojeg iščekujemo, fala, s štovanjen … :-)
- Dragi pater evo br. bona za pred Božić da možete slati puno, puno komentara ev. *103*…#
- Je, ali koliko nas u to istinski vjeruje, ili možda bolje potanje, koliko nas to živi, odgovori meni dragi Luka! Nije Božić jelka, led lampice, purica, praščići - i ine bakanalije! Božić je novi preobraženi ja, koji živim i izgaram za bližojega svoga! Takav nam Božić treba.
- Da. Točno tako. Bože, Ti sve znaš. Evo, me tu sam. Od ponedjeljka radim iz ureda. Pomoli se da u društvu Isusa, BDM i Svetog Josipa i ja budem ugodno društvo svima koje susrećem. Moje je društvo Laidato TV i s. Angelica. Laka noć.
- Dragi Luka neka nam Gospa pomogne svakodnevno izreći DA hvala ti za javljanje pozdravljam te
- Pozdrav iz Popovače, uz mali bon: … od srca …
- Prava ljubav i k o š t a...i ne prestaje...Bog je tu! I plodovi su veličenstveni na kraju...

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

LAKŠE JE BITI ANĐEO NEGO MARIJA 4B Lk 1, 26-38; Palma, 22. prosinca 2002.


Evanđelje o susretu Marije i anđela završava riječima: «I anđeo otiđe od nje.» Znači, tako… Nakon što joj je složio čitavu priču, i na njoj izveo čudesa uz pomoć Duha Svetoga – on odlazi, a Mariju ostavlja u problemima. Tako je to s anđelima.
Na pripravi za božićnu priredbu, djevojčica koja je trebala igrati ulogu Marije odlučila odustati. Radije bi, kaže, igrala ulogu anđela. Na pitanje zašto? Odgovorila je: "Puno je lakše biti anđeo nego Marija."
Anđeli na žalost ne možemo biti, ali možemo činiti ono što i oni. Marija nas poučava kako. Daje nam ključ kako na zemlju spuštati nebo. Riječi su to: «Neka mi bude!» Po njima je Marija rodila Spasitelja svijeta; po tim riječima i mi spasenje donosimo nama povjerenima. O njenom pristanku ovisilo je spasenje sviju, o našem pristanku ovise životi mnogih. Ali ne pristaje se tek tako. Pogledajmo kako se sve odvijalo kod Marije, jer tako se i u našim životima odvija.
Bog dolazi u mali nepoznati Nazaret. Velike stvari dolaze s periferije. Velika znanstvena otkrića nastala su po podrumima, veliki glazbenici počeli su po garažama… Velike rijeke izviru u provincijama. I danas velika Božja djela dolaze preko neznatnih. Zapitani o budućnosti svijeta, oči ne treba upirati tek u centre svjetske moći, već u Nazaret, gdje god on bio. A svatko od nas može biti Nazaret, ukoliko dopustimo da se Nazaretski događaj i u nama dogodi: pristati na glas anđela.
Ostaje nejasno – kako je Marija prepoznala da se radi upravo o anđelu, a ne o utvari, autosugestiji, ili plodu njenih želja? Ne piše da ga je vidjela, već samo da mu je čula glas. Anđeo nam dolazi kroz susrete, događaje, i doživljaje. Kako u mnoštvu glasova prepoznati anđelov?
Po tom što govori kao nitko drugi. Dira nam dušu tamo gdje to nitko drugi ne umije. Mariji je rekao da je «milosti puna». Pogodio je ono što je osjećala u intimi svoje duše – da je na osobit način Bogu bliska, bezgrešna od začeća. Bila je to tajna koju samo ona i Bog znaju. Anđela se prepoznaje po tom što nam govori istinu o nama.
I govori nam zašto smo to što jesmo. Mariji je rekao da će začeti Sina Božjega. Artikulirao joj je nejasan glas njenog srca. Izrekao njenu slutnju, ono što nije umjela u svjesne misli oblikovati. To što je na neki dubok, nejasan način predosjećala, anđeo joj iznosi na javu. Anđeli nam otvaraju oči za budućnost koju slutimo.
Marija je uzdrhtala od tolike iznenadne svjetlosti. Ali razboritost je ne napušta. Zbunila se, razmišlja, a onda i argumentirano razgovara s anđelom. Gotovo da se opire volji Božjoj, i na taj način provjerava da li se uistinu o njoj radi. Konačno, kad je srcem i razumom shvatila da je u pitanju djelo Duha Svetoga – izrekla je svoj «Da». Bio je to promišljeni, svjesni, i sveobuhvatni «da». Značio je spremnost da Josipa razočara, da je sunarodnjaci kamenuju, da joj mač boli probode dušu zbog tog Djeteta, da za nj ne nađe mjesta u prenoćištu, i da će ga morati izgubiti kad joj bude najpotrebniji. Marija je u tom trenutku praktički umrla. Potpisala je bjanko mjenicu. Pristala i na ono što bi moglo biti, a da ona toga u ovom trenutku nije svjesna. Izgubila je svoj život poradi Boga, stoga ga je i zadobila. Bog se rodio u njenom životu – i po njoj svima. Poradi tog «da» svi će je naraštaji zvati blaženom.
Razmišljajući o Marijinom «da», sjećam se priče o alpinistu koji se u predvečerje hladnog dana uspinjao sam uz liticu. U jednom trenutku popustila je kopča i kliznuo je po užetu u ponor, ostavši visjeti. A noć je. Počelo se smrzavati. Nigdje nikoga. Zavapi, kao što bi svako u toj situaciji zavapio: «Bože pomozi!» I začuje Božji glas: «Prereži uže!» Kakva ironija, mislio je u sebi. Kao da mi gore može biti, nego je – a sad još ovakav okrutan savjet. Ujutro su ga našli kako visi o užetu, mrtav i smrznut – tek metar od zemlje.
Biti spašen, znači bezuvjetno Bogu reći «da». Po takvom «da» rađamo se u Bogu i on u nama. Takav «da» presudan je za istinski doživljaj Božića.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- P. Luka molin vas pomolite se za moga muža u teškom je stanju u komi da ne nabrajan sve mu otkazuje, nije obraćen pa vas molin za njegovu dušu Blb … iz Zadra, on se zove … puno van fala puno se ljudi moli za njegovu dušu Blg
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka
- Umra je P. Luka Blb
- Oooh pokoj mu dusi! Večeras cu ga se sjeti u Gospinoj krunici uz HKR
- To mi puno znači Bog vas blagoslovija

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, učimo od Marije koja na Božji poticaj odgovara sa: DA Gospodin i nas potiče! Haj odazovimo se i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.05 sati I večeras (subota) ću prepisat iz bloka što sam tamo (pokušao) olovkom napisati: 'Gospodine molim Te da profunkcioniram kad spada i kako spada.' Eto tako piše. A zapravo je to spontani dodatak molitvama brevijara. Mogu reći u zabludi ste ako mislite da mi se žuri profunkcionirati. Mislim da dovoljno kvalitetno živim. A što? Migao, ne migao - život imam i njega želim upotrijebiti maksimalno za AMDG (isusovačka karizma). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 12. 2020. Gospodine kroz četiri tjedna smo dolazili Božiću. Danas u ponedjeljak, 21-og prosinca smo zadnji tjedan došašća. Posve smo se približili, već u petak slavimo Božić. A evanđelje nam potvrđuje istinu: tko primi Mariju - našu Gospu u svoj dom. Tu je odmah ples, Duh Sveti silazi i pjeva se. Vidimo to na primjeru Elizabete čim je primila Mariju: 'zaigra joj čedo u utrobi' - što znači sveti Ivan pleše u utrobi svoje majke . 'Napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa' - što znači zapjeva: 'Blagoslovljena ti među ženama...' Tako je dobro kad je Marija sa nama. Gospodine molimo Te pošalji Gospu u naš dom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 39-45)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati Haj idem đinasticirajući (na motomedu) istipkuljiti (na mob) večernje 'Razmatranje uz mob'. I kako to već ide trebalo bi se osvrnuti na evanđelje (nedjelja) Aha to je ono: 'To je bilo ka u priči...' A sve lijepe počinju sa anđelima... Ma u ovom slučaju je bio korektni Božji anđeo. Gabrijel je Mariji prenio Božji plan. Sve je bilo na Mariji. A jer je Marija bila jako odana Gospodinu, bila je spremna učiniti sve. Sve spremna podnijeti da izvrši što od nje bude trebao. Spremna je bila da o njoj svašta pričaju, da joj se rugaju... Njoj je volja njenog Gospodina bila sveta stvar. Učinila je gestu dostojnu kraljice: Gospodine, Kralju svemira: Neka mi bude kako Ti želiš! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Slušaj Lujo, vojnik Kristov čim: progovori, pozdravi il' štogod besidi - govori o svojoj ljubovi Kristu kralju Bogu svom.' E dide da to svi razumu...

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da tvoja baka vidi kolko ti znadeš? Kad'no doša anđea Gospi kako je pozdravija?' Ih, da kako baba Jako: valjen Isus i Marija! 'Aj šut! Rekaj joj daj puna milosti.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

To je bilo ka u priči… (knev 4b doš)


To je bilo ka u priči: 'Posla Bog anđela Gabrijela...' Priča je počela kad je ljubav nabujala... Cvat ljubavi je Božić... Priča će trajati dok se ne uvjerimo da je Bogu sve moguće. (knev 4b doš)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2020., subota


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kako? Gospe Sinjska, kako si mogla onako pasti, sebe poništiti i reći: 'Neka mi bude...' Ah, ti kraljica ne bila kad sebe pred Stvoriteljem svojim ne bi poništila. A to je bio izljev ljubavi tvoje.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Najljepše nas pozdravlja tko nas najviše voli i o nama zna! Zato anđeo pozdravlja: Zdravo, milosti puna!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati A i danas smo dali 'pencilin' svakoj nevaljaštini i zloći i ovoj beštiji koronavirusu. Kako smo još uvijek (do daljnjega...) bez naše pastirice s. Natalije tu smo pred mojom Alkaricom njegovateljice 'Lj' i Jadranka rekli Zdravomariju da nas se ostavi svaka zloća i da nam pastiricu pusti njena zapreka pa se vrati jer fali nama starčekima naša kraljica. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


12.16 sati E sada nakon što sam srknuo svoju juhicu. A prije toga sam se pozdravio sa meštrom Splićom (glavom i bradom arhanđelom Mihaelom). Idem koju o ovome danu za 'Glas iz krpa'. 12.41 sati E a sada ispružen u tim 'krpama' nastavljam. Zapravo, a što? Dan je dao svoje najodličnije terapije. Bila je ter. No 1 - sveta misa u 10 sati. A bila je ter. No 2 - meštar Splićo trunku prije svete mise, pa poslije većim dijelom. Ma eto mogu jednu kao sintezu čitavog ovog dana - ustvari to vrijedi od kako imam sebe: Ljudi moji meni 'sve cviće cvita' (baba Jaka) jer osvjedočen sam koliko sam dragocjen Gospodinu Isusu Kristu koji me poučio koga se čuvati a na komu Mu zahvaljivati. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Tadija hvala! Sretan Božić i tebi! Od srca p. Luka
- Hoćeš da ti pošaljemo poštom?
- Ne, nije potrebno! Bog neka vas čuva i blagoslovi. Od srca p. Luka

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.57 sati Svaki tren bi mogao meštar Splićo doći i poduhvati urađivati Isusovu ovcu. Pa procjenjujem da je najbolje već sada uraditi sabranje uz mob prije svete mise. I reći dragom Isusu: Primi mene i sve moje daj mi samo Sebe jer Tebe i ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.52 sati Aha, dobro je - to smo subota, 19. 12. 2020. Bogu svaka čast, hvala i slava jutros već prije svete mise Isusovu ovcu urađuje arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Ivanovim roditeljima bilo je važnije da budu korektni prema Bogu nego da imaju dijete - zato su ga dobili. SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 12. 2020. Gospodine danas je četvrta nedjelja došašća, kroz četiri tjedna smo dolazili Božiću. Evanđelje koje slušamo je onom predivnom, tako uzvišenom susretu Gospe s anđelom Gabrijelom kojega si Ti poslao. Pozdravio je Mariju sa: 'Zdravo milosti puna! I sve joj objasnio.' Na što je Tvoja majka Gospodine sebe izrekla riječima: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 26-38)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati E utrnuo sam comp, srknuo jogurtić, učinija gusku i čekam meštra Spliću. A da to iščekivanje bude sadržajnije krenut ću sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' 20.03 sati Eto to sam istipkuljio prije nego je arhanđel MIhael dolepršao i samo tako me uradija. A sad sam naravno u 'krpama' odakle sam bacija oko na tv-dnevnik. Pa izbrevijario svoje redovničko. Pa pokušao nešto olovkom u blok napisati ali ništa se ne vidi (valjda tinta problem?) Eh sad se ti sjeti? (Ouh, taj udarac u glavu!) Ma dotaknut ću se trunku evanđelja (subota) … Znate što je dobro kod Zaharije i Elizabete? Važnije nego da imaju dijete im je bilo da žive korektno (pravedno) pred Gospodinom. Baš zato su dobili za dijete gromadu od čovjeka. Za Ivana Krstitelja evanđelje kaže da je 'najveći od žene rođeni'. Vjerujte blagoslov je susresti čovjeka koji nije podložio sebe i svoju ljudskost tome da ima 'pet komada' (djece). U redu dobro je imati djecu ali još je važnije da budeš urešen vrlinama koje u svakom bude poštovanje i divljenje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide to nije važno štas' ima samo troj dice. Ti imaš dori dila više neg drugi u Ogorju. 'Lujo znan da ji nisan ima pet. Al' ti moraš dat pet libara!'

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aha znan ja baba Jako! Tos' ti tako pobožna i sva sveta jer ti je dragi Bog pomoga da rodiš pet i više dice. E a šta bi da nimaš dice? 'Lujo od dice glavnijaj bogoljubnost.'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2020., petak


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podsvilajska majko, Gospe Sinjska tako je dobro što te imamo mi Vlaji nesređena dječurlija. Reda nas nauči ti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Ne znam bas da li je ostalo. Ali evo što sam htio napisati olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Aha to je sutra subota kad Anđelko ima slobodan dan - zato ga neće biti tu. ... A kako ni naše pastirice s. Natalije nema do daljnjega. Sad ću Zdravomariju pred mojom Alkaricom da pastiricu pusti ta zapreka. I da nas se ostavi svaka nevaljaština i zloća. A ova beštija koronavirus da se nauči reda: u sveto ne dira! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Hm baba Jako bil' Jozěp otra od sebe Gospu da mu andjea nije sve reka? 'Ih Lujo berlov li si. Al' je nije volija ki andjela do Neba.'
- Ma draga, najdraža mudra baba JakadO
p. Luka, u srcu i Ružariju ste mog čovika Darka i moje malenkosti Bog Vas dragi blagoslovioO

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bolje je ne imat a ostat u ljubavi. Nego ukrast da imaš a ispast iz ljubavi.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati I danas jel' naš od kreposti urešeni med. tehničar Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ne ne mislim na 'ono'. Ehe, ovo ti je ono: 'Zamisli život u ritmu muzike za ples - i igraj! Igraj! A to znači drži i drži, samo se drži redovničkog reda - i živiii! 10.33 sati A baš sada taj redovnički red me donio do točke: đinasticiranje (na motomdu). Bogu hvala u taj redovnički đir skladno će se uklopiti potpuna i cjelovita uradba arhanđela Mihaela (za web meštar Splićo). Ehej sad te pitam ća mi fali?! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.23 sati Hu, hu vidim sve imam! Samo sve treba posložit, uredit kako i priliči redovniku Isusovoj ovci. Ma to sam prebirao 'Jutarnja molitva' za radio od prijašnjih godina. A nakupilo se toga. E a sada ću na svetu misu i sve ću to prostrti pred Gospodina i sebe Njegovu ovcu. I reći: Primi Gospodin sve i mene. Ti učini sa ovim svim što će biti na veću slavu Tvoju a meni samo daj Sebe jer Tebe i ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobro jutro želim web župniku pateru Luki...!
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.55 sati Marija je došla Josipu trudna. Aoh, Josip je u sebi mislio: 'Ako to nije sa mnom bilo garant, sigurno to nije moglo biti ni sa kim drugim. To znam jer tako mi kaže ljubav između nas. Hej vidi ti ti vidi Marija je sva Božja - otvorena je Duhu Božjem kao i ja. A da to nije Božja intervencija?!' Josipa je to pitanje satiralo.... Pa nije valjda tako? A samo tako! Jedino tako Marija je mogla ostati trudna! Svaka druga mogućnost ne dolazi u obzir! Kad stvarno! Nevjerojatni Bog opet je bio nevjerojatan. 'Doista je tako bilo...' Huraaa!!! Josipu je laknulo. Idemo naprijed! Nek živi ljubav... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Oprostite, trebaju mi vaše poruke. Bez njih kao da nisam živa.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Josip jako volio Mariju i snagom te ljubavi je spoznao kako je Marija zatrudnjela. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 19. 12. 2020. Gospodine danas u subotu je svagdan. U trećem smo tjednu došašća. U evanđelju slušamo anđeo Gabrijel koji Tvojoj majci Mariji donio radosnu vijest da će Tebe roditi. Taj isti anđeo Gabrijel je obradovao Josipa i Elizabetu da će dobiti malog Ivana. Vrijedno je primijetiti da: 'Oboje bijahu pravedni pred Bogom; živjeli su besprijekorno po svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim. No nisu imali djeteta jer Elizabeta bijaše nerotkinja, a oboje već poodmakle dobi.' Gospodine tako je dobro vidjeti da su unatoč problema kojeg su imali ostali vjerni Tebi. Bili bi Ti vjerni sve da je Elizabeta ostala nerotkinja. Molimo Te učini da i danas oni koji ne mogu imati djece shvate da je važnije ostat vjeran Tebi nego dijete dobiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 5-25)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Slava, čast i hvala Gospodine Isuse Kriste Tebi pripada. I večeras (četvrtak) nakon što sam odgledao tv-dnevnik izbrevijario sam svoje redovničko. A onda sam olovkom u blok ispisao zapis (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Nepojmljivo je to koliko sam ja najobičnija ovca, ovčurina dragocjen Gospodinu.' Eto tako tamo piše. Ali ne stvarno tako stvari stoje. Pišući to bio sam pod dojmom uradbe... Ne nije to nikav meštar Splićo - nego glavom i bradom arhanđeo Mihael. Gospodnje je to djelo kako mi je došao. To i još toga oho ho... Učinio je Gospodin za mene svoju ovcu. I ono što je fascinantno Isus mene ovcu usvaja, pa sam Isusova ovca = isusovac. Ah, sve, sve na veću slavu Božju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ljubov vojnika Kristova mora bit jača od ičeg pa same smrti. I takvom ljubovlju volit samo Krista svoga kralja.' A dide za druge ljude ako šta ostane.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hm baba Jako bil' Jozip otra od sebe Gospu da mu anđea nije sve reka? 'Ih Lujo berlov li si. Al' je nije volija ki anđela do Neba.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2020., četvrtak


- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska reci pravo jel' ti bilo teško svog Josipa pogledati kad si mu došla Isusa noseći. Ah, da vaša ljubav mu je rekla sve.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- *103*…# , dobar dan, šaljem vam od srca bon.
Hvaljen Isus i Marija!
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati Evo koja sam slova malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Sve imam samo reda nemam!' Eto taj sam redovnički vapaj napisao. A baš sam pregledavao 'Jutarnje molitve' za radio. Nakupilo se toga još 2011. Evanđelja po kojima sklapam molitve se ciklički ponavljaju. Pa sam mislio pogledati da ne sklapam ponovo ako već jesam. Ma sad je to ubitačno pregledavat. Pa ću do daljnjega sklapati kao da sklapam prvi put. ... E danas naše pastirice s. Natalije nema - nije došla ni na posao. Što je ne znam? Pa ću sam Zdravomarijom po toj zapreci koja ju je zapriječila. A i po svakoj nevaljštini i zlu, i po ovoj beštiji koronavirusu što je nasrnula na svetu Hrvatsku. Rajska djevo kraljice Hrvata! Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj ti budi pametan! Ona koju si volio (i voliš) do Neba je zatrudnjela. Što onda? Pitaj ljubav (kao i Josip) koja vas je vezala s kim je to bilo?

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka ti današnji dan bude ispunjen zaštitom i milošću Božjom. U ime Isusovo neka od tebe ode sav strah, sve bolesti i sve zle sile. Isus je naš Gospodin, naš Gospodar. Radujmo se njegovom rođenju i ispunimo srce i dušu radošću, veseljem.
Moje srce je prožeto željom da ti dan bude blagoslovljen, sretan i radostan od Gospodina!
Gospe moli za nas, sveti Josipe moli za nas, bl. Alojzije moli za nas, sveti Ivane Pavle moli za nas!

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Korona, korona... Auh korona! Haj nešto vedrije. Haj može uradba preglednika dana 'Glas iz krpa' ali bez bijega iz realnosti. Znaš nevolja je to kad se naviknemo da nam je svakodnevna realnost ipak ružičasta. Ruku na srce ružno je naviknuti se da imaš svaki dan doručak...itd. Ma treba čovjek biti sretan i Bogu Stvoritelju zahvalan što uopće je i što ima zraka za disanje do mile volje. Ta spoznaja je još jedan vrijedan plod ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) 10.38 sati E a sada đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat ono što se zna: jer sam svoj i imam sebe 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). A to podrazumijeva da će me i danas urađivati Božji arhanđeo Mihael (koji je za web meštar Splićo) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.20 sati Dan novi, nove radosti, dosadne stare žalosti. Ali istinska radost svih dana je svakodnevna sveta misa. Na kojoj Gospodin krijepeći nas Sobom od onih koje su puke ovce čini Svoje, Isusove ovce = isusovce. Obnavlja nas krijepi i jača da možemo činiti sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podno Svilaje oltar je Vlaške Akarice. K njoj Gospi Sinjskoj sa svih strana k'o Cetina teku dotječu i otječu. Cetina moru, svaka druga svome domu. Urešeni milostima u jedan glas: o Gospe Sinjska ti si naš spas.

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.39 sati Aha ipak je ovo četvrtak, 17. 12. 2020. Tako piše na obadva ekrana i moba i ajfona. A znam i po tom što je današnje evanđelje škrto. To je ono tko je koga dao da bi dobili Isusa Krista. Kao kod svakog čovjeka, ali čovjeka, dosadna nizalica imena. Mislim da ovo evanđelje jasno kaže Isus osim što je Bog je najobičniji čovjek kao i mi. Eto tako! Za malo vremena će prvi korak, tj. Gospina krunica uz HKR a onda nastavim hodati, trčati, letjeti... A to znači hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


To je bilo ka u priči.: 'Posla Bog anđela Gabrijela...' Priča je počela kad ljubav nabujala... Cvat ljubavi je Božić... Priča će trajati dok se ne uvjerimo da je Bogu sve moguće. (knev 4b doš)

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jahve, hridi moja, otkupitelju moj! Ps 19

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje o rodoslovlju Isusovu može se činiti dosadno ali je jako važno da znamo da je Isus Bog i čovjek. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 12. 2020. Gospodine u trećem smo tjednu došašća. A danas u petak po evanđelju nam svraćaš pozornost na Josipa zaručnika Marijina. Možemo zamisliti kako je momku bilo. Ona koju je čuvao kao anđela jer ju je volio do Neba - došla mu trudna. Kakva nevolja! Josip zna da nije s njim, a njihova ljubav ga je uvjerila da nije ni sa kim drugim. Smišljao je, kombinirao i pred Bogom razmatrao. I počeo pomišljati na nevjerojatnu Božju intervenciju. Kad stvarno tako je i bilo. U snu mu se ukaza anđeo Gospodnji i reče: 'Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.' Hvala Ti Gospodine za ljubav Josipa i Marije jer su se voljeli do Neba po njihovoj ljubavi si nam mogao doći Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 18-24)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati A i večeras (srijeda) ista priča: bacija trunku oko na tv-dnevnik, izbrevijario svoje redovničko. Pa sam učinija zapis olovkom (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Ehe moj šjor Bepo Bagulin doće vrime ako Bog da spast ću i ja na bagulin.' Eto tako tamo piše. A bagulin? Ako se dobro sićan je štap. A šta? Pa moga bi moga. Ako mi sedma decenija teče... Alkaica koja dobro zna da ću profunkcionirati nije valjda mislila da ću to stotoj? Oh veliča duša moja Gospodina i moju Alkaricu što imam uradbe arhanđela Mihaela (meštra Spliće) koji mene Isusovu ovcu urađuje do daljnjega... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo kad'no si bija berekin i voza une montorine - mislija san ništa od tebe. A sad si vala našem Kristu kralju i ti si vojnik Kristov.' A dide tos se ti i naši stari zauzeli.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo akos' tvoji stari bili velki orači. Tribaš se i ti mile mašit pluga, ako'š išta učinit.' Oah, baba Jako jel' iman svaku veče s tebon Gospinu ružarju?!

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2020., srijeda

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Gospe Sinjska, Vlajino draga srcu našem si progovorila i u pamet nam upisala: Ako si Božji budi svoj na svome sa svojima. Svojim se poslom bavi i ničeg se ne boj!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati A evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : A šta? Ća je ća recći ću vam ja - sve, sve je kako valja! ... Samo, samo volja Božja da bude! - Jel' tako mile babe Jake? Tako je! Tako sam rekao našoj pastirici s. Nataliji. Koja je i danas križem Kristovim odvalila šamarčinu svakoj nevaljaštini, zloći i ovoj beštiji koronavirusu. Pa sam joj se preporučio u molitvu brevijara: samo samo ali samo da volja Boža bude sa mnom - Isusovom ovcom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne misli da si i ti velik jer su veliki tvoji stari. Oni su znali odgovoriti na izazove, a dali ćeš ti? Samo ovisi o tebi!

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav će se i Vjernost sastati,
Pravda i Mir zagrliti.
Vjernost će nicat iz zemlje,
Pravda će gledat s nebesa. Ps 85

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Ako naglašeno kreposni, vrlinama urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u to doba ovca u karijoli tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. E i kaži što osim korone ima? Ma ah, ni te zločeste korone ne bi trebalo biti. Bogu hvala što nam je Gospodin poslao cjepivo po medicinarima. A znam čuvat se treba da bi bilo ono što Gospodin želi da bude. 10.32 sati Hajmo dalje sad đinasticirajući (na motomedu). I kaži što će danas još biti? Da što će biti? Ovako sav svoj, slobodan i zdrav što će nego mi čitav da 'sve cviće cvitati!' (baba Jaka) Oh, baš mi je naša pastirica s. Natalija kavu donijela. A još? Bit ce poslije đinasticiranja na motomedu i slaganja 'Glas iz krpa' na mobu, na compu uz kavu i tako redovničkim đirom… U što ću uklopiti uradbu arhanđela Mihela (za web meštar Splićo). Oh divno je divno biti Isusov - pa makar ovca Njegova (Isusova ovca = isusovac) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


26. IV. 1850. Račun od poreza na stoku: 4 vola, 1 svinja, 22 koze, 10 jaradi, 51 ovce. (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce - Preuzeto: www.jimraja.com)

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Ouh veliča duša moja Gospodina što je odbrao mene ovcu berlavu da učini nešto što valja. A može Gospodin, može i preko ovce - tukca pokrenuti i SKAC I Modrave... E učinio bi Gospodin i još više da se pred Njim doživjeti priznati da si 'šupljina i praznina'. To se čini mi se biblijski kaže 'tohu vabohu'. Sad baš u karijoli svojoj stat ću pred Gospodina i na svetoj misi reći: Evo me sa svojom prazninom i šupljinom u karioli sjedeći. Hvala što si mi udijelio milosti po kojima ću izgubiti sebe a primiti Tebe. Ti znaš da sve što trebam si Ti i Tvoja ljubav. Amen!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Svi mogu u svetom Josipu, čovjeku koji prolazi nezamijećen, čovjeku svakodnevne, nenametljive i skrivene prisutnosti, pronaći zagovornika, podršku i vodiča u trenutcima teškoće" ('PATRIS CORDE - OČEVIM SRCEM', 8. XII. 2020., BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE - GODINA SVETOG JOSIPA, PAPA FRANJO)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Ehe prvi korak u ovaj dan (srijeda, 16. 12. 2020.) je učinjen tj. Gospina krunica uz HKR je bila. Sada bi znači valjalo dalje hodati, trčati, letjeti... Nema izvlačenja možeš ti to možeš! Kroz sve događaje i susrete snažno od srca hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. To čini fino, pristojno i diskretno. Čini to bez glasa a ni miganje ti ne treba, da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: A jel' znadeš baba Jako da ću ja berleša postat kripostan sideći s tebon uz vatru na silu. 'Lujo zlato bakino kripostan ti jesi a i ostaćeš jer imamo Gospinu ružarju.'
- Hvala. Tako je, dobar svećenik spaja tako veliku župu, za to je potrebno puno molitve koja je i nama župljanima potrebna za činiti toliko dobrih djela.
- Nema ništa bez Gospina ružarija dragi p. Luka puno ti hvala i pozdravljam te (s. Lucija)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad svijet gleda bilo SPC bilo RKC trebao bi vidjeti Isusa Krista. Da to bude očitije haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 12. 2020. Gospodine, primakli smo se Božiću. A od danas 17 - tog prosinca u liturgiji ispuštamo spomendane svetaca. Danas u četvrtak trećeg tjedna došašća evanđelje koje slušamo je Tvoje rodoslovlje. Onaj dade onoga, taj dade nekoga... I tako to… malo predosadno za slušat. Ali važno je jer iz ovog je očito da osim što si pravi Bog Ti si i pravi čovjek koji imaš svoje rodoslovlje. Sažeto to ovako ide: 'Od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja, od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja, poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja. Gospodine slušajući ovu nizalicu tko je koga dao čvrsto smo se uvjerili da si Ti i pravi čovjek. Ali i dobili ideju kako uvjeriti svakoga tko u to ne vjeruje: dati mu da meditativno pročita Tvoje rodoslovlje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 1-17)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati I večeras (utorak) osim što sam izbrevijario svoje redovničko? imao sam i ceremonijal pisanja olovkom u blok (za spas rukopisa). Napisao sam molitvu koju sam dodao postojećim molitvama u brevijaru: 'Gospodine molim Te da 'prijeđem' (umrem) s temom doktorske radnje: SPC = RKC = SPC.' To znate da za patra Isusovu ovcu nije grijeh umrijeti bez doktorata ali je velika sramota. Pa eto da se ne osramotim nadam se da ću 'prijeći' (umrijeti) sa spomenutom temom. Uvjerenja sam da je nepriznavanje jednakosti između pravoslavne i katoličke vjere korijen problema na ovim prostorima dugi niz stoljeća. Do toga sam došao analizom korijena nedavnog domovinsko rata. To što su Srbi i Hrvati Slavenski narodi ne čini ih braćom/sestrama. Nego što su oba naroda članovi iste Crkve koju je utemeljio Isus Krist kojega ljube jednako Srbi i Hrvati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ako si ti dide u Ogorju kad bi zaželija vidit kako to Bog čini po čoviku - dostaj mi je bilo vidit tebe. 'Lujo toj nami vojnicin Kristovin glavno: dat Kristu kralju da po nami čini.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Jel' znadeš baba Jako da ću ja berleša postat kripostan sideći s tebon uz vatru na silu. 'Lujo zlato bakino kripostan ti jesi a i ostaćeš jer imamo Gospinu ružarju.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.12.2020., utorak


Infiša san u te, nemoj mi zamirit još od mali nogu, rado san te viđa mislija san vrime, sve će to prominit ma ća manje želim, više mi se sviđaš (Jakša Fiamengo)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podno Svilaje u srcu Vlaške tu prebiva Gospa Sinjska majka sviju, kraljica Hrvata. K svom oltaru zove od svih strana svita. Ko će ki Vlajina, Alkarica, Gospa Sinjska milostiva.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Sve je kao u priči.: 'Posla Bog anđela Gabrijela...' Priča je počela kad ljubav nabujala... Cvat te ljubavi je Božić... Priča će trajati dok se ne uvjerimo da je Bogu sve moguće. (knev 4b doš)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Tko to laže? Tko to kaže: što je učinio taj vas Bog da ja vidim pa se uvjerim. Gospe Sinjska budi s nama pa ako navrati ti ga uvjeri- ti to znaš. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.47 sati 'Dobar krepostima urešeni med. tehničar Anđelko, dobra naša pastirica s. Natalija. Sve, sve je dobro i to me čini zdravim. A to nemiganje nije vrijedno spomena.' Eto tako sam olovkom u blok napisao ... Aha, naša je pastirica s. Natalija je i danas rukama uzdignula križ Kristov i otkrila svoj zbiljski identitet. Ona je u biti kraljica pred kojom uzmiče svaka zloća. A beštija koronavirus migajući repom traži da se skloni u mišju rupu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Postati dokazom živoga Boga znači: učiniti sve da tvoj život bude očitovanje u kog vjeruješ, komu se nadaš i kog svim srcem ljubiš.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati I jutros ista priča jel' krepostima urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Ta ovca u karijoli tipkulji na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima ova divljakuša korona. Ma ne mogu pojmiti da Gospodin Bog može vise podnosit kako mu ova kuga davi svijet Njegov ljubljeni. Eh Gospodine učini nešto! Ne daj da se mi ovce Tvoje postidimo imena Tvoga. 10.31 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam. Ha, pa mogu reći da su terapeutska sredstva: 1. motomed kojeg upravo pedaliram. 2.mob po kom plešem 'zlatnim palčekom' dajući ritam pedaliranju nogu. A ujedno tipkuljim ovaj tekstić 3. Aa pa tu je i comp koji sve ovo nivelira. I hvala Ti hvala Kriste za arhanđela Tvoga Mihaela (za web meštar Splićo). Ali to vam je nešto kad on uradi Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito. Običnim danima obično izvedbu ima pred večer. Bog ga nagradio svakim dobrom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Osječanin Zlatko Vučak e to bio borčina, 'čovik i po' u najodličnijem smislu. Vjerujem da je primjereno dočekan u Nebesima. Prešao je prije koju godinu. Ali Osijek je moj grad i zbog njega! ('Slavonci smo...') E sada ću s njim doći na svetu misu. Reći: Primi nas Gospodine obadva. Jedan i drugi su Ti trebali, voljeli. Zlatko je već došao doma k Tebi. Vjerujem da Ti dosađuje o meni, Tvojoj ovci. I ja Te molim daj mi sve ono što moj prijatelj Mornar za mene pita. Podaj nam oboma i svima Svoj blagoslov. Amen!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Bio si lud kad si krenuo ovim putem, a bit ćeš još luđi ako ga napustiš.' (Rekao mi prijatelj, Osječanin Zlatko Vučak)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.51 sati E okrijepljen Gospinom krunicom uz HKR sad mi je hodati, trčati kroz susrete i događaje što mi i donese ovaj dan (utorak, 15. 12. 2020.) Što zapravo znači od srca, iz dna duše snažno, fino i diskretno (p.s. Glasom samo u prijekoj nuždi) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kako je proša sprovod strica mi Luke?
- Nisan bija u Ogorju, mora san biti u Splitu.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže ako jesi Božji ne petljaj nego to budi! Hajmo bez petljanja realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 12. 2020. Gospodine danas u srijedu trećeg tjedna došašća je svagdan. Evanđelje koje slušamo nam govori o našoj svakodnevnici. I danas se mnogi pitaju da li si Ti Gospodine među nama. Jesi li doista u našim crkvama, bogomoljama, svetištima. Mi znamo da s nama - ali molimo Te snažnije zahvati u naše živote i vjerničke zajednice, u naše župe da i mi možemo svima koji se pitaju reći: dođi k nama pa se uvjeri da je s nama živi Bog koga tražiš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 18b-23)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Hm, hm ova beštija koronavirus ponižava sve prijatelje Krista kralja svega svijeta. Ponižava i nas koji smo Isusove ovce. S razlogom nas svijet može zapitati: Što ne intervenirate vi koji ste bliski Kristu kralju svega svijeta jer ova kuga će nas sve pobiti! Iskreno za reć stidim se što sam jedan od bliskih Isusovih. Ma nije da Mu ne dosađujem, probijam Mu uši. Znam da me čuje i razumije. Znam da da Mu je ovaj svijet dragocjen. Da na njega pazi kao na malo vode na dlanu. A znam da je Svemoguć. Znam da plače što Mu stradava svijet ljubljeni. Ali zašto nešto ne učini? Kao teolog promišljam. Nije li ovo da se vidi tko smo? Ako smo Njegovi stavljamo li potpuno pouzdanje u Njegovu svemogućnost. Nije li ovo kušnja? A kušnja nije da nas pobije nego nas ojača. Možda je ovo tek kiša prije sunca. Ne znam? Volio bih da je ovo cjepivo najava sunčanih dana. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš daj mi draži uni koji kaže da neće a učini. Neg uni kojij ka'no u svemu pslušni a sve čini po svoju.' Aha, dide znan o čemu besidiš.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti znaš da te volin ki nikoga. I da bi za te sve učinija. A moren li digot dat duši počinka i reć ti: neću? 'Još pitaš Lujo reci samo reci!'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2020., ponedjeljak


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, ko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema žešći od Ogorana.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dižimo se Gospa zove treba zidat Božji dom,
Gospa traži vitezove našom dragom Hrvatskom.
U srcima milijuna velik znak će opet sjat,
Gospa će milosti puna novom svijetu Boga dat. (p. Mijo Škvorc)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka jesi li dobro? Inače nikad ne tražiš zagovornu molitvu osim od Gospe!
Drži mi se!
- E Leopolda trebam za: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


Gospe Sinjska tako je dobro što si uz nas na kamenu našem, ne jer si Vlajina nego nego si mati Sina Božjega.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.35 sati 'Aha, sada je ovdje u 'plačnoj dolini" ostao Luka Rađa Jalešković i Luka Rađa Isusova ovca.' Eto to sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) ... Aha bio je strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zloću. Ah, kad naša pastirica s. Natalija rukama uzdigne krž Kristov odmah uzbuna u redovima zla, a beštija koronavirus pošandrca: ovamo, tamo bi… - ne zna kud bi sa sobom vidi kuga pogana da joj u svetoj Hrvatskoj nema mjesta. Poslije je tu njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isusove riječi nisu mrtvo slovo na papiru. Njegove zapovijedi nisu hladni zakoni. Isus Krist nije kamen, ni institucija On Srce koje kuca za te.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati Slava i hvala Bogu i jutros napose dobri, vrlinama urešeni med. tehničar Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad ovca u karijoli na mob započinje tipkuljiti preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima, kako je? E a ima sada na šematorju svetog Jure u Ogorju puno poznatog i dragog svijeta. Položit će zemno u zemlju strica Luke tamo kraj dida Majora, babe Dote, babe Cole i sve dragi pokojne starčadi Ogorske. Vjerujem da su u Diki Nebeskoj sve anđele osvojili pjesmom Ogorskom: Oj lipi cura ki jabuka, a momaka čvršći od kamena. Nima žešći od Ogorana. Oja, noja oooj. 10.48 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) daj još koju? Ma eto krivo mi je što nemigam pa nisam sada mogao bit na sprovodu stricu. A krivo mi je što mu ni djecu ne znam osim iz priča. Bilo bi doista nešto da susretnemo sada. Ma Bogu u ruke! Drago mi je da će i danas arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.01 sati Radit, radit triba radit - e a šta si mislija? Nema kruva bez motike! Oh, odgojne metode staroga Rađe na Kmanu. A je krenuo sam u radni dan kako spada. Malopri sam bija ubaci u kljun jutarnji 'njam, njam'. Na web župi sam učinio neke posliće. Za malo vremena je ono najbitnije - sveta misa. A e danas je sveti Ivan od Križa. A danas je i sprovod stricu Luki u Ogorju i to baš u 10 sati kad imam svetu misu. Sjetit ću se svih onih čije je zemno na šematorju sveg Jure u Ogorju, neka svi prispiju u Diku Nebesku. I ako Bog da kad svi prispijemo tamo zaigramo šuplje kolo i bacio ojku. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde, uzore svećenika, moli za našeg web župnika!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.01 sati Hvala Ti hvala Kriste sto si učinio da sam kao ovca Tvoja i ptica Nebeska. Živim od onog što mi s Neba sipi. S Neba mi sipi sve što je potrebno za sretan i uredan život. Za prvi korak meni svojoj ovci s Neba si dao da imam Gospinu krunicu uz HKR. Dao si mi da i danas (ponedjeljak, 14. 12. 2020.) mogu hodati, trčati, letjeti... Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Tebe Isuse a majku Tvoju Mariju primjereno častiti. O hvala Ti hvala Isuse što ovci Svojoj daješ sve to! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mi znamo vidjeti u praznini i slušati u šutnji. Gledajući prazninu i slušajući šutnju Duh Sveti mi je progovorio: Realizirajte: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A i večeras (nedjelja) sam učinio zapis olovkom u blok da spasim rukopis od propadanja. Evo što sam napisao: Dan je dao svoje! Onako kako i spada na dan Gospodnji: slavio sam Gospodina za veličinu i sjaj Njegov i hvalio Ga zbog divota koje mi je objavio. Eto tako nekako piše tamo, a pravo za reć tako bi trebalo tamo pisat. Ma eto mogu kazat da sam Gospodina osobito doživio u ćakuli-bakuli sa sekom Ivom. I što mi je rođak Ivo uzvratio e-mailom na moju sažalnicu na smrti njegovog oca a moga strica Luke. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 12. 2020. Gospodine u trećem smo tjednu došašća a danas u utorak je svagdan. Po riječima evanđelja kojega slušamo učiš nas vrijednoj stvari. Na primjeru dva brata otkrivaš nam ljudsku narav. Postoji 'hoću' koji zapravo znači 'neću'. Postoji i 'neću' koji ustvari znači 'hoću'. Gospodine baš nam je drago da nas razumiješ. Ti nisi institucija niti hladno slovo zakona. Znaš da svako naše bilo 'hoću' bilo 'neću', zapravo znači slaganje s Tvojim poimanjem pravde ljubavi i mira. Usrdno Te molimo da uvažavamo legitimnu vlast i zakone koje su nam dali da ih obdržavamo. Ali ako se u ičem protive Tvom vječnom Božanskom zakonu daj nam milost da dignemo glas protiv. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21, 28-32)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.10 sati I večeras baš kako spada: comp sam utrnija, gusku sam učinija. A sad bi njegovateljica Jadranka trebala stavit Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). 18.21 sati Sto je to upravo učinjeno. A ovo što tipkuljim na mob (plesom 'zlatnog palca') je večernje 'Razmatranje uz mob'. Za uradit to kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. Ehe kao vjernici pozvani smo pričati o Isusu Kristu bilo to zgodno ili nezgodno. Pričati da nas razumiju. I primjereno reagiraju. Kako? Bilo glasom, vikom, šaptom, preko pojačala ili šutnjom. Šutnjom se prenose jako, jako važne informacije. Govorimo o sadržajnoj šutnji. Kad bi bilo koja riječ zasmetala jasnoći informacije. Vidite i sami vjernici nisu banalni tipovi. Isus Krist im daje vrlo suptilnu dušu, jako izbrušenu. Samo izgrađen vjernik može biti oduševljen pred pučinom praznine i pred čvrstom šutnjom. Može zadivljen gledati što mu praznina prikazuje. I slušati o čemu mu šutnja priča. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo upanti šta vojnik Kristov morta znat: Riči su srebro! Šutnjaj zlato!' A zato ti dide malo besidiš kad si s nami na silu.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuu baba Jako svaka tvoja zlata vridi, il' besilila il' ne. 'Lujo vanđelje kaže da o dragon Isusu triba govorit il' ričin il' šutnjon.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2020., nedjelja


Ivo iskreno mi je žao zbog smrti tvoga tate. Danas sam se sjetio u svetoj misi. Od srca p. Luka Rađa

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.02 sati Aha nedjelja, nedjelja sva od slave sja. Kako je dobro bit sa svojima il' u susjedstvu il' dalje. Svi moji su mi u srcu. Poslije podne uredno odmiče, njegovateljěca Jadranka je kavu donijela. Preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Evo nas pred tobom Marijo, Gospe Sinjska draga Vlajino. Mi još ne znamo pravo govoriti, niti šutjeti kad bi bio red. Pred tobom smo Alkarice, da nas naučiš mila naša majčice. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati Prepisat ću slova koja sam maloprije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oho ho danas je sveta Lucija ali liturgijski je jača treća nedjelja došašća pa se ne spominje. I ovo, njegovateljica 'Lj' mi je uredila noktiće. Premda mi je to sutra obećala uradit naša pastirica. Ali dopustio sam da mi to uradi 'Lj' jer i ona se složila da je pastirica s. Natalija naša 'mamek' bez premca. ... E sad ću morati sam opaliti ovu beštiju koronavirus Zdravomarijom. ... Rekao sam, Alkarice draga ako si njedra moga meni hititi onaj vrijedan dar odagnaj ovo zlo od svete Hrvatske, dragoga Brazila i svijeta čitavoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus nas je naučio kad kome što reći, ali nas je naučio kad je šutnja najbolji odgovor. ('Kojom vlašću to činiš?')

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.11 sati Hajmo sada nakon što sam pred Gospodinom razabrao da je pametno da krenuti sa uradbom 'Glas iz krpa'. 10.50 sati Ha, ipak glas razbora kaže da je to pametnije uradit sada đinasticirajući na motomedu. A svetu misu sam rekao za strica Luku. Eh baš je njegovateljica 'Lj' pokazala dobru volju da mi uredi noktiće riječima: 'Zagorec mogu li...'. Aha, dobro je to što me uvažava kao rođenog Zagorca. A i donijela je kavu kak spada. I još šta ima? Ima, ima život šaren kao predivna slika: svoj na svome sa svojima, slobodan i sretan. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.37 sati Stanje stvari? Lift kojim napose dobri med. tehničar Anđelko spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će i ovca imati svetu misu. Na kojoj će je Isus okrijepiti Sobom pa će i ona biti kako spada Isusova ovca = isusovac. O ho veliča dušica moja malena Gospodina što najobičniju ovcu, ovčurinu primio je među Svoje. Primi Gospodine i dušu strica Luke da i njega dopadne tamo 'gdi je lipooo'. I on je Gospodine od života tražio 'više' (MAGIS) iz Ogorja je išao u Njemačku živjeti. Milostiv mu budi. Amen!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Radujmo se... Traj-na-ni-na... Jer sigurno nam dolazi Sreća najveća, Ljubav oduvijek snivana. Budimo radosni to nam ova nedjelja 'Gaudate' kaže. Sada poslije Gospine krunice uz HKR idemo u ovaj dan (nedjelja, 13. 12. 2020.) hodti, trčati letjeti... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde Bogdane, koji si uvijek pokazivao veliko razumijevanje za ljudske patnje i utješio mnoga skršena srca, priteci nam u pomoć. U svojoj dobroti nemoj nas napustiti, nego nas utječi i posreduj nam milost za koju te s velikim pouzdanjem molimo. HIiM

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Čekajući Božić neka u tebi raste plima radosti. Jer ti dolazi ljubav duboko snivana nikad i u nikom dočekana. Za Božić ti ta ljubav dolazi u Isusu. (knev 3b dos)
- Bogu hvala I Tebi na kneva!
- Fala!
- Ako se ON ne rodi u našem srcu 'uzalud vam trud svirači' badava bor, jaslice, 'brdo kolača' čestitaka ovih i onih. Molimo samo jedno: dođi Gospodine i rodi se o mome poganom srcu, ozdravi to moje pogano srce i učini ga bar malo sličnim SRCU svome. Amen
- Hvala ti, Luka! …
- Isuse ljubavi, čekamo te s veseljem! Hvala!
- Amen
- Amen
- Hvala Pater Luka molite za mene i moju djecu bojim se jer vec 9 dana bolu pluća
- Vjera mi je slaba a i muž se udaljio od mene tako se slabo osjećam oprostite što vas opterećujem
- Hvala dragi pater od srca. Bb
- Hvala. Da, treba mi puno ljubavi, neproračunate, iskrene, neiskvarene, bezuvjetne. No, treba mu mira, odmora, vise novaca, veća placa, ne iz pohlepe i neumjerenosti, već da riješim svoje stambeno pitanje. Evo, moli ISUSA, za to. Pomoli se o za moju opeklinu na desnoj nozi, da sto proje zaraste bez bilo kakvih posljedica. To mi predstavlja poteškoću pri hodanju. Idem leći u društvu Laidato TV. Laku noć.
- Hvala vam Pater Luka.
- Hvaljen Isus pošt. Pater Luka, Hvala Van puno na poslanoj Molitvi, sretan Van Blagdan Sv. Lucije, 3.adventske nedilje i BLAGOSLOVLJEN, pozdrav iz burne Kraljevice …

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 14. XII u 10h (Ponedjeljak) je sprovod tvome stricu LUKI u OGORJU.
- Pokoj vječni daruj mu GOSPODINE! AMEN! (Luka Rađa - Jalešković)

- Luka umra je stric Luka (seka Iva)
- Pokoj vječni daruj mu Gospodine - čuo sam, stari Rađa mi je javio!

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko Lukež: Na današnji dan 12.12. 1519. papa Leon X je proglasio javno Hrvatsku predziđem kršćanstva. Nastavimo tu tradiciju!!!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ehe lipi moji falite mi! Ough ljut sam na ovu divljakušu koronu. Od srca p. Luka (facebook)

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čekamo, čekamo.... Ali čekanje ne može bit radi čekanja. Zauzměmo se pa realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati Evo koji sam zapisom olovkom u blok večeras (subota) spašavao rukopis od propadanja: Oh, Luka Rađa je 'prešao' (umro) ali ne ja nego stric. Ujutro ću imat svetu misu za njega da i njega dopadne tamo 'gdi je lipooo'. Život je proživio u Njemačkoj. Tako da se nismo viđali. Prvi i jedini put kad smo susreli bilo je 2006 u bolnici na Šalati. Lijepa gesta od njega jer čuo je da sam se probudio (iz kome) i da sam imao veliku operaciju na nogama. To me večeras nazvao stari Rađa (tatica) i rekao da mu je brat umro. A i stari ima 87 godina. Pitao sam da li se Bogu moli? A on je prekinuo razgovor. Večeras ću Gospinu krunicu imati za strica Luku i brata mu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 12. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak 14-tog prosinca se spominjemo svetog Ivana od Križa, prezbitera i crkvenog naučitelja. U trećem smo tjednu došašća, kad u evanđelju slušamo dok si naučavao u Hramu, kako su Te oni zavrnuti glavari svećenički i starješine narode pokušali navući 'na tanak led'. Upitali su: 'Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast?' Ti si Gospodine vidio s kim imaš posla pa im nisi ni odgovorio. Molimo Te i nama daj razboritosti da znamo prepoznati trenutke kad je najbolji odgovor šutnja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21. 23-27)

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati Comp sam utrnuo, guska neće pa neće. Sad za koji minutić će njegovateljica Jadranka staviti Isusovu ovcu da đinasticra (na motomedu). A tada je legitimno vrijeme da tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob' 18.17 sati A sada đinasticirajući kazi koju o evanđelju (nedjelja) E ovo je radosnija nedjelja došašća tkz. Gaudate. A radost čekanja dolazi od spoznaje koga čekaš. Mi kršćani ne iščekujemo nekog 'godao' (ah, uspomena iz filozofije!) Ne pristajemo na iščekivanje ničega. Nije čekanje radi čekanja. Mi sigurno znamo da će doći onaj kog čekamo. Svatko od nas u dubini svoga srca ima ideal ljepote, ljubavi i sreće koji nas vuče kroz život. Tražimo to i čekamo... Nažalost prisiljeni smo činiti kompromise jer ne susrećemo taj ideal. A ideali je Gospodin Isus Krist. Sad razumijete zašto radujemo Božiću. I zašto ćemo pjevati: 'Veselje ti navješćujem...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov zna da sva srića i ljubov šta mu ovi svit dade nije dosta da mu dušu nasiti. Duša mu mir svoj nađe samo u Srcu Krista kralja Boga našeg.' E dide a za Božić nam dolazi.

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako meni se učinilo daj tebi drago ovo vrima prija Božića jer do mile volje moreš postit i činit pokoru. Al' ovu nedlju si zeru živnila. 'Lujo ova nedlja nam kaže da nam za Božić dolazi ljubov na koju smo i zaboravili.'

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Za Božić ti ta ljubav dolazi u Isusu. (knev 3b doš)


Čekajući Božić neka u tebi raste plima radosti. Jer ti dolazi ljubav duboko snivana nikad i u nikom dočekana. Za Božić ti ta ljubav dolazi u Isusu. (knev 3b doš)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2020., subota


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila i mi bi rada strpljivi bili kao ti. O Gospe Sinjska budi na spas.

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


I danas s radošću u srcu slavimo jedan marijanski blagdan. Naša Gospa od Guadalupe (Nuestra Seńora de Guadalupe, Virgen de Guadalupe), naziv je Blažene Djevice Marije kao zaštitnice Meksika. Od milja je zovu i Virgen Morena (Tamnoputa Djevica). Pod tim imenom Majka Božja se slavi i kao zaštitnica glavnog meksičkog grada Ciudad de Méxica, Portorika, Latinske Amerike, Srednje Amerike, New Mexica, mnogih latinoameričkih i američkih naselja i biskupija te kao carica obiju Amerika. HIiM

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.37 sati A hajmo sad koju za preglednik dana 'Glas iz krpa' iz pozicije kako spada iz 'krpa'. I kaži što ima? A ima ova izopačena beštija koronavirus. Za sada samo reži iz daleka ali ne primiče se. Ma žao mi je svijeta meni povjerenog. Zauzimam se! Svakodnevno zazivam Gospodina da spasi svijet svoj ljubljeni. Nešto će Gospodin vrijedno izvesti preko ovog, Bogu i čovjeku mrskog zla. He, Bogu hvala što ne priječi meštra Spliću da urađuje Isusovu ovcu. Eto taj smrad je onemogućio kavu na Cvjetnjaku i ćakulu-bakulu s mojim Pečnik-ovima. Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sreća je čekati i kad znaš da čekaš ljubav oduvijek duboko snivanu nikad i u nikom dočekanu. A čekaš da je dočekaš sad na Božić.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Evo najprije zapis olovkom koji sam maloprije učinio olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'O velik je Bog po brizi i zauzetosti naše pastirice s. Natalije. Ah, kad ona rukama uzdigne križ Kristov od nas se sklanja svaka nevaljaština i zloća. A beštija kosonavirus pošandrca i ne zna što bi sa sobom. Vidi izopačena kuga da joj nije mjesto u svetoj Hrvatskoj. Svjedok tomu je i njegovateljica Jadranka koja je bila sa nama. A hvala Bogu i poslije je tu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.06 'Aj Bog!' E bio je to arhanđel Mihel (za web meštar Splićo). Isusovu ovcu je radija prije svete mise. Na kojoj sam dušu prostro pred Gospodinom. I rekao: primi sve što imam, znam i jesam, daj mi samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan. Pa je meštar Splićo do maloprije radio Isusovu ovcu. Slava i hvala Bogu višnjemu. Amen!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Oho ho do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljeni Isus i Marija svějete čitavi! Jesmo li svi sretni što se jutros probudili živi i komotno se zraka nadisali? Jesmo li primijetili da nam je i to darovano? I što onda? Pa jesmo li dovoljno sretni i Bogu zahvalni? Zahvalnost je najprikladniji ambijent za onoga tko drži do sebe. To je podloga za onoga koji hoće biti kreativan. Tko želi nešto od života napraviti treba biti zahvalan. Srca ispunjena zahvalnošću idemo u ovaj svijetao dan. A svijetao je jer je subota (12. 12. 2020.). Sada poslije Gospine krunice uz HKR mogu samo zahvalna srca nastaviti hodati, trčati, letjeti... Što zapravo znači, hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde Bogdane, tebe je božanski Spasitelj učinio savršenim oruđem svoga neizmjernog milosrđa u sakramentu pokore. Molimo te, isprosi nam milost, da se redovito i dobro ispovijedamo te da živimo slobodni od svakoga grijeha i postignemo savršenstvo na koje nas poziva Gospodin. HIiM

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da samo zahvalni čine velike i prave stvari. Zahvalni što postojimo realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati 'Ništa ne čekam, nemam što čekati - ja živim!' Tako sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa). A tako i je! Dosta mi je onih koji su umarali da trebam ozdravit ili trebam promigat da bi imao pravo na život. To isto kao naredim svojoj kosi da mora preko noći izrasti. Izrast hoće ali baš ne preko noći?! Promigat hoću sigurno (jer Alkarica mi je rekla) A kad? To me niti ne zanima. Ali i ovo 'nemiganje' ima svoje milosti. Da nisam sada 'nemigajuća' Isusova ovca ostao bih bez dragocjenog susreta sa arhanđelom Mihelom (za web meštar Splićo). Koji me i večeras uradija u svojoj fenomenalnoj maniri. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 12. 2020. Gospodine danas je treća nedjelja došašća. Za ovu nedjelju se kaže da je 'Gaudate', a i bogoslužje je raskošnije, može se svirati... Sve je radosnije. U današnjem evanđelju slušamo zašto. Tvoj prethodnik Ivan Krstitelj nam to otkriva riječima: 'Među vama stoji koga vi ne poznate - onaj koji za mnom dolazi komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.' To si Ti Gospodine Isuse Kriste - istinska radosti života našega. Radujemo se Tebi Radosti naša, Bože naš što nam za Božić dolaziš kao jedan od nas. Hvala Ti za radosno iščekivanje Božića. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 6-8. 19-28)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.55 sati E a što bi sad? Pastoralne posliće na web župi sam zbavil. Meštra Spliću sada čekam a da to ne bude prazan hod ili 'ler stanje', od čega se ježim. Krenut bi mogao sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Ehe svitu moj svi oni koji su učinili neko vrijedno djelo će se složiti da je to moglo biti tako dobro jer su ga činili srca zahvalna. Tako znači ako hoćeš kuću graditi, ili dijete praviti, ili knjigu pisati nemoj se toga prihvaćati ako za ništa Bogu zahvalan nisi. Samo zahvalno srce daje redak čitak ili stih pitak. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo slušaj svog diku koji je proša nauk za vojnika Kristova. Mile da bi bija vojnik Kristov kako spada, sve tribaš činit čini sa zavalnošću Kristu kralju Bogu svom.' Vala Bogu dide štaj mi tebe da.

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma kako to? Baba Jako ti na svoje ovce nikad ne tavriš. Uvik su su ti dobre. 'Lujo ako bi rada od nji vune dobit triban in na svemun bit zavalna i volit ji.'

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.12.2020., petak

Drazen Zanko & Thompson & Vuco Oj, joj, vlaju moj


- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Zagori svojon piše, s puno ljubavi i volje. Viruj rode, ne bi niko moga lipše, a ni bolje! Oja noja dodji lole moja!!! (Mia Sesarić)
Hvala, hvala lipa šjor Ante poštar me baš razvedrija sa tvoja dva libra. Od srca p. Luka

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati E a što bi sada poslije krunice Božanskog milosrđa uz HKR? Poučen od Duha a i iz iskustva znam samo srca zahvalna kako valja nastupam. Ali bez obzira što nemigam Gospodinu sam zahvalan za bujicu darova kojima me oblijeva u ovom vremenu raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Ma da znaš i ova raspetost (RBK) je dar. Ne znam baš da li bih imao ovako oštro oko srca za primijetit što mi je darovano da nisam raspet (RBK). Šalaj-la-la sretan što znam da ovo ima sretan kraj. Ali ne tek onkraj kad pređem i ja Isusova ovca. Treba još biti što mi je rekla moja Alkarica. A do tada nije briga nigdje mi se ne žuri. Sebe imam, svoj sam na svome sa svojima, svojim poslom se bavim. Haj ciao, vidimo se! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Majko Božja, moćna Alkarice sve bi dali da životu svome budemo zahvalni Bogu kao ti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.50 sati A jesam li ubačen u 'krpe' učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa) : 'Dan je dobar! Ma dobar je Bog koji nam je dao ovaj i sve dane. Divim se Gospodinu što je posvojio mene ovcu. Zahvalan sam Njemu i majci Njegovoj, Alkarici mojoj što mogu blejat svima na web kontinentu. ... Aha, i danas je bio strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zloću. A to je naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Svako zlo se pred njom pokrije ušima. A beštija koronavirus sva izvan sebe jer vidi da je falila što je provirila u svetu Hrvatsku. ... E taman sam to reka a navratila je pastirica sa poštom. Iz Radunića kraj Ogorja. To šalje Ante Tešija dva libra o našoj Vlaškoj: 1. Dođi, trišnje su sazrile 2. Dernek. A idem mu se preko facebooka zahvalit. Oja, noja, oooj! Haj, zdravi i veseli bili

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater, uz veliki pozdrav iz Sinja, šaljem vam jedan bon za vaš zlatni ples palcem:)) …
Neka vas čuva i prati moćni zagovor naše Majke od Milosti, čudotvorne Gospe Sinjske!!
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Haj sad u miru i tišini čekajući sreću najveću, ljubav bez kraja... Krenimo sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Hm, pa ova web župa je kao rengentski snimak duše Isusove ovce. 10.48 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam započeto. Ah rengentski snimak duše Isusove ovce je Isus. Ustvari na to se i može svesti njeno zvanje: na ovaj ili onaj način, bilo to zgodno ili nezgodno svima donositi radost, svima propovijedajući Isusa Krista. E za preglednik dana valja kazat da sam Gospodinu neizmjerno zahvalan što i danas sav radostan očekujem uradbu arhanđela Mihela (meštra Spliće). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zahvalimo Kristu što nas je naučio samo djelo iz zahvalnosti učinjeno vječno traje.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ma pusti me, hoću, eto baš hoću... Ne ipak neću biti blesav. Sad će susret u najpravijem smislu sa čežnjom moje biti sa Kristom Gospodinom. Koji će mene ovcu okrijepiti Sobom. Pa ću biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Dušu ću prostrijeti pred Gospodinom i reći: Hvala Ti što sam ovca Tvoja. Čuvaj me od neprijatelja i od lažnih prijatelja, od mojih i onih koji su u zabludi da su moji. Dajem ti opet sve: subraću, braću i sestre daj mi samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam samo žedan. Amen!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dominikanac, franjevac i isusovac su trebali podijeliti jedno jaje. Kako je bilo premalo za svu trojicu dogovorili su se da pripadne onome tko izusti najduhovniju misao.
Dominikanac kucnu u jaje i izgovori 'Effata'.
Franjevac također, i izgovori: 'Kucajte i otvorit će vam se.'
Isusovac kucnu, oguli, proguta uz riječi: 'Uđi u radost gospodara svoga.'

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Eh, Gospodine kažeš: 'Zasvirasmo i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste' Tě meni da sam kao dijete ali sam ovca. Znaš ona koju si Tě usvojio. Tko Ti je kriv sad me imaš! I ne moš' me se samo tako odreći. A ima Tvoja ovca za Tebe jos iznenađenja. Ali Tvoja je Tvoja! To već znaš da Ti je ovca imala Gospinu krunicu uz HKR, a to je bio prvi korak u ovaj dan (petak, 11.12. 2020.) a sada nastavlja hodati, trčati, letjeti... Što pak Isuse znači, kroz sve događaje i susrete da ću hvaliti i slavi Tebe, a majku Tvoju Gospu našu primjereno častiti! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne sumnjaj! Tvoje je zvanje najveća milost koju ti je Gospodin mogao dati. Zahvali Mu na tome. Sv. Josemaria Escriva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Da vidimo kojim sam to zapisom olovkom u blok večeras (četvrtak) spašavao rukopis od propadanja: 'Ha. ako je Gospodnja volja da činim zapise na web kontinentu - onda se to mora. Eto žao mi je vas kojima je oko palo na ove tekstiće. Svjestan sam da ispod svakog novinarskog nivoa. Što je i razumljivo kad nisam novinar. Pravo za reć nisam uopće knjiški tip... Ali volja Božja je sveta stvar. Trebaju se još poklopit neke stvari da krenem sa sadržajima zbog kojih je moja Alkarica (Gospa Sinjska) instalirale mene - Isusovu ovcu na web. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni kaže se: 'Nije se rodio tko bi svima ugodio'. Ali Isusu moramo ugoditi! Zato krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 12. 2020. Gospodine danas u subotu drugog tjedna došašća je bogoslužje kvatri u zahvalu Bogu za njegova dobročinstva. Po evanđelju kojega slušamo vidimo kako je ružno biti nezahvalan Tebi za sve što činiš za nas. Od one desetorice gubavaca koje si očistio od gube. Samo Ti se jedan, i to stranac sjetio zahvaliti. Gospodine sve što imamo, znamo i jesmo Ti nam dao. Molimo Te da sve što činimo i molimo - čitav život naš bude hvala Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 11-19)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.01 sati Je comp sam utrnuo ali guska neće pa neće... 20.28 sati Eto sam baš počeo večernje 'Razmatranje uz mob' kad eto arhanđela Mihalela (za web meštar Splićo) ne nije dolepršao ali se spustio s Neba. Doista to kako je meštar Splićo došao do mene, prije par godina to zahvat Božji. Nemate pojma kako sam bio isfrustriran tim fizioterapeutima ili onima koji su se bavili tim poslom makar im je struka posve nešto drugo. Meštra Spliću sam već predstavio i znate da su njegove uradbe fizomherske, spiritualno - fizikalne, potpune i cjelovite. Bas pogođene za Isusovu ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Kako ti dide za sve imaš ruku? Sve ti iđe ki od šale? 'Lujo vojnik Kristov zna srcon čut zapovidi Krista svoga kralja.'

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako ti uvik učiniš il' progovoriš sta triba u pravi čas? Toj ta mudrost koju bi rada znat. 'Lujo tribaš srcon čut korake dragog Isusa i samo za Njin.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2020., četvrtak

dr. Franjo Tuđman - HRT


- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.33 sati E Francek hvala ti za Hrvatsku. Dao nam je Bog po tebi i tvojima. Eh ode ti, ode Sušak, odoše mnogi prijatelji. 'Devedesete' su danas davna prošlost. Radujem se što ćemo se susresti ako i ja Isusova ovca prispije tamo 'gdi je lipooo' gdje si i ti. Bože čuvaj Hrvatsku i učini je svetu'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Čekajući Božić neka u tebi raste plima radosti. A rast će ako si posvijestiš da ti za Božić dolazi duboko u snivana ljubav nikad i u nikom dočekana Ljubav. Za Božić u Isusu dolazi. (knev 3b dos)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Što ćemo ti pričat Vlajina si naša pa nas znaš. Uvějek smo zasukani i na svoju ruku. Gospe Sinjska daj nam ruku i uskladi sa Sinom svojim.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka da li možeš služit svetu misu na moju nakanu: Na čast svetom Josipu da nas sve štiti, čuva i zagovara kod dragog Boga kao i našu Domovinu. …
- Misa će biti služena sutra u 10 sati po tvojoj nakani. Od srca p. Luka

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Prepisat ću iz bloka slova koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ah da me uběješ ja ne znam šta mi fali za kvalitetan život? Ako imam vjeru, nadu i ljubav - bitni sadržaji su to! A to nekakvo miganje, ne miganje to su marginalnosti. Znam može se činiti ne suvisao zaključak. Što i razumljivo kad vam je skrivena krepost nade Isusove ovce. ... Aha je i danas je bila naša pastirica s. Natalija koja se doima kao kraljica kad rukama uzdigne križ Kristov. Svaka nevaljaština i zloća zašuti, nema što reći. A beštija koronavirus drhturi kao prut i molećivo vapi: Nemoj na me križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zamisli život u ritmu muzike za ples i igraj... Ne zamišljaj nego slušaj melodiju koju Gospodin izvodi i hodaj, čini i govori uvijek budi usklađen sa melodijom Gospodnjom, u korak budi s Njim.

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako je pahulja sreća, želim vam planinu bijelu. Ako je ljubav kap vode želim vam rijeku cijelu. Ako je uspjeh zvijezda želim vam nebeski svod. Neka vam ovaj dan donese sve što u ovu poruku staje i neka medu nama vječno prijateljstvo traje.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako to? Gospodin u kupe ti u špade! Čovječe opameti se! Ako je karta u kupe - onda igraj kupe!

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.35 sati Ha a danas dok naš krepostima urešeni med. tehničar Anđelko liftom spušta karijolu (s ovom) a tu je i br. Dilber svi idu u kapelu na svetu misu. U to vrijeme obično ovca na mob tipkulji 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E imamo slobodnu, demokratsku i lijepu Hrvatsku. Molit treba i sve što možemo činit da imamo svetu Hrvatsku. Sjećam se 'devedesetih' vršnjaci, i prijatelji sve su dali za svetu Hrvatsku i nas koji smo ostali obvezali da damo sve od sebe za svetu Hrvatsku. 10.27 sati Haj kaži još koju sad đinasticirajući (na motomedu) A što? Ostatak dana umjetnost života. Redovnički đir 'sve u šesnest' u koji će se nekako stisnuti rad sa: mobom, compom i motomedom. A hvala Bogu i danas e arhanđeo Mihel (na webu meštar Splićo) uraditi Isusovu ovcu baš kako spada! O Bože blagoslovi ga. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Eh 'devedesete' i Hrvatska, Hrvatska... Imamo Hrvatsku rekao je naš Francek i otišao je u Nebesku Hrvatsku na današnji dan 1999. Hvala Ti Bože što si nam po Tuđmanu sazdao dom. Sad ću se u svetoj misi spomenuti njega i naše domovine. Zamolit ću Gospodina da svi od sebe sve damo kako bi uvijek imali slobodnu, sretnu i svetu lijepu našu Hrvatsku. Bože čuvaj Hrvatsku i sve dobre ljude. Amen!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tuđman u Splitu 1995 obećava oslobođenje Vukovara


- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10. XII. - obljetnica smrti dr. sc. Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH-a
Kako vrijeme prolazi sve si veći.
Hvala ti za slobodu Hrvatsku.
Neka Ti Gospodin udijeli pokoj vječni u svome kraljevstvu. (Preuzeto: facebook)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.34 sati Četvrtak je 10. 2020. tako piše na mobu na kog ovo tipkuljim. Ma dragi su mi četvrci jer to su dani kojima smo se ukorjenjivali u Krista ja meni povjereni. One 3 godinu u Palmi (BSI u Palmotićevoj. Zagreb) svoj značaj crpu iz klanjanja Isusu u POS (Presveti Oltarski Sakrament) Tu na koljenima Krist Gospodin od nas je činio 'ljude od komada'. Tu se začeo SKAC, Modrave... A tu baš tu se začelo i 'puno lipi stvari'. Četvrcima smo priznavali Gospodinu svoju nemoć i od primali snagu Gospodinovu. I danas prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR. A onda nastavljam hodati, trčati, letjeti... Što pak znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni budimo do kraja Kristovi: ponizni i samozatajni kako bi mogli realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde Bogdane, Gospodin te je obogatio velikim blagom milosti za one koji se tebi utječu. Molimo te, isprosi nam živu vjeru i žarku ljubav, da uzmognemo biti trajno sjedinjeni s Bogom po njegovoj svetoj milosti. HIiM

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras (srijeda) sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Ima razloga zašto se u ovom periodu raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) slijevaju na mene ogromne količine Božje milosti. To je zato da bi moga utješiti svakog nevoljnika koji navrati.' Eto tako sam tamo napisao. Nadahnuće je bio tekst iz redovničkog brevijara. A je zbilja bio bi gnjida = nitko i ništa da se ne zauzmem za onoga tko mi navrati. Gospodin bi mogao s razlogom reći: zar sam ti uzalud slao i davao? Beee ovco sve ćeš raznježiti tako si tankoćutna. Beee... E al' ja sam ovca tupa, glupa i neupotrebljiva. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTRNJA MOLITVA, 11. 12. 2020. Gospodine danas u petak, drugog tjedna došašća u evanđelju nam se rugaš da smo kao djeca. Kažeš: 'Komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.' A što ćemo Tě pričat Gospodine takvi smo. U svom smo 'filmu'. Ti jedno mi drugo. Dobro narod kaže: Nije se rodio ko bi svakom ugodio. Ali ipak ako nikom drugom Tebi moramo ugodit. To hoćemo i možemo još nam pomozi Ti u svemu Tvoju volju vršiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 16-19)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati 'Između rođenih od žene...' I ti si jedan od tih, kao ja koji ovo slažem. Pa hajmo sada dok čekam uradbu meštra Spliće o tome. ... 20.34 sati Nastavljam iz 'krpa' poslije svega što je bilo. Bila je naravno uvijek iznenađuće dobra uradba arhanđela Mihaela. Koji se iz nekih svojih razloga na webu predstavlja kao meštar Splićo. Eh, uradit bi valjalo osvrt na evanđelje (četvrtak). 'Dugmići' su pjevali: 'Po meni se ništa neće zvati! I štaaa...' U redu, ali pozvani smo svi osmišljeno živjeti ako se hoćemo ostvariti. Ružno se dokazivati. Ružno je pokušavat biti 'netko i nešto'. Kako onda? Sretni su oni koji su imali milost susresti Krista Gospodina jer On im je dao put kojim će doci do svrhe života. Oni koji su Ga susreli veličinu vide u poniznosti i samozatajnosti. On je njihova ljubav jer On je Put, Istina i Život. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo za bit vojnik Kristov kako spada uvik prid očiman imaj uzor' Dide al' ne znaš tis ti za bija, osta i uvik ćeš bit. 'Mile pušći mene gledaj Krista kralja kog gledan i ja.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kažu: su kin si taki si. Nevalja ti bit sa svakin.' A baba Jako ako san s tebon ima Gospinu ružarju unda triban bit s unima koji još ne znaju za dragog Isusa.

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2020., srijeda


Zanimanje za stare slike iz našeg kraja me potaklo da stavim ovu iz davne 1968. koju je učinila strina Erika (iz Njemačke). To smo djeca oko dida Majora i moje matere Mande u Svilaji na strani povrh Muslimovca. U daljini se vidi Bužančića dolac (gdje me napao divlji prasac!) /facebook Ogorja/

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Gospe Sinjska što u tebi vidjet mogu poniznost koja će me odvest Bogu.

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.49 sati Evo što sam malo prije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Čeka se Božić ovaj, pa onaj, pa poslije onoga, pa, pa, pa... Sigurno će se dočekat što se čekalo i zavrijedilo. Ali važno je sada živi a i živjet će se jer Gospodinu je stalo do toga da sam svjestan sebe i svojěh na koje mogu računati. ... Aha bila je kraljica tako se doima naša pastirica s. Natalija. Auh, kako suvereno djeluje kad rukama uzdigne križ Kristov. Odmah se ušima pokrije svaka nevaljaština i zloća. A beštiji koroni se manta jer vidi odzvonilo joj je. Neće moći što je htjela u svetoj Hrvatskoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ukorijeniš li se u Krista neće te mijenjati s kojima si. Ti ćeš mijenjati njih.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.34 sati I danas ista priča. Ako naš napose dobri med. tehničar Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) to je vrijeme kad se kreće sa uradbom 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Ma znaš svoje aktivnosti tijekom ove raspetosti (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) svode se na to da osluškujem Gospodinov glas i pažljivo ga slijedim. Kako sam razumio 2005. Ono od moje Alkarice. Ona je prepoznala kao važnu stvar da se realizira: SPC = RKC = SPC. Dapače ona je to vidjela realizirano. Alkarica nije lažljivica. 10.33 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat ono što se može i vidjeti. Glavni sadržaj ovih dana je naprosto, samo, ali samo kvalitetno živjeti. Sadržaj se isto zna. Odabrani, zato jer je voljeni redovnički đir ide 'sve u šesnest'. A u taj đir se nekako stisne rad na: mobu, compu, motomedu. Hvala Bogu danas kao i svaki dan očekujem potpunu i cjelovitu uradbu arhanđela Mihela (za web je to meštar Splićo) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.16 sati Mah, nije me briga: uspijem, ne uspijem tijekom života doživjeti realizaciju: SPC = RKC = SPC bit cu jedna od mnostva uzaludnih zrtava koji su pokusali ujediniti iste a koji su se razjedinili zbog povjesnog kovitlaca. Idem sada na svetu misu s tim i svime sto mi je u srcu. I reci cu Gospodinu: Primi ovo sve a daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje vjecno sam zedan. Amen!

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.52 sati Ajoo koji predivni Božji dar! Novi, najnoviji dan. Baš pravi za vojnike Kristove - alkare. Dan je to 'u sriduuu' (9. 12. 2020.) Ha, pa da ovaj dan je dar Gospine krunice koju sam maloprije imao uz HKR. Bio je to prvi korak. A sada kroz ovaj dan samo nastavljam hodati, trčati, letjeti. Što pak znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo zajedno: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veselě bili!

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako kad se kraj ognjišća grijemo ako ne besidimo. Ti se duboko zagledaš u vatru. Upitan se gdis ti? 'Lujo dragi Isus je naše ognjišće, svitli nan i dušu grije.'
- Predivno je na Ogrskom silu s baba Jakom i Lujom. Hvaljen Isus i Marija!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde Bogdane, koji si za svoga zemaljskoga života iskazivao nježnu ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, našoj dragoj Majci, i za uzvrat bio obdaren mnogim milostima, a sada si s Njom u blaženstvu, moli je da svrati svoj pogled na našu bijedu i da se prema nama uvijek pokaže milosrdnom majkom. HIiM

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Za nas to znači ako realiziramo: SPC = RKC = SPC odmorit ćemo se. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O MARIJO, BEZ GRIJEHA ZAČETA, MOLI ZA NAS KOJI SE TEBI UTJEČEMO I ZA SVE ONE KOJI SE TEBI NE UTJEČU, A NAROČITO ZA NEPRIJATELJE SVETE CRKVE, I ZA SVE ONE KOJI SU TEBI PREPORUČENI. (Sveti Maksimilijan M. Kolbe)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati A evo što sam večeras (utorak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Aleluja, Aleluja počelo je cijepljenje protiv ove beštije korone - dar je to Bezgrešne. Je, baš nje, znam Gospu takva je ona suzu pusti kad se raspinje onaj kog ljubi. A ljubi Gospa svakoga: i katolike i pravoslavne i protestante i anglikance jer oni ljube njenog Sina Isusa. Oh hvala Gospe hvala, 'Začeće bezgrješno mi štujemo...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 12. 2020. Gospodine danas u četvrtak je svagdan drugog tjedna došašća. Tebi je poznato da svi mi želimo biti ostvareni, uspjeli baš Tvoji ljudi. Zato nam i kažeš u današnjem evanđelju: 'Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja.' Hvala Ti za divan uzor kojeg si nam dao. Ali Ivan je takav jer si mu oslonac bio Ti Gospodine. Molimo Te budi i nama oslonac i učini srca naša po Srcu Svome. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 11-15)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17. 20 sati 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' To je prava riječ! To baš trebam! Gdje si Gospodine? Gdje? Znam da si u kućnoj kapeli. Ali si i ovdje gdje sam. Za koji tren ću đinasticirati (na motomedu). I tu ćeš biti sa mnom i ja s Tobom. Bit će to baš kako spada: Isus i Njegova ovca đinasticiraju. Ha, pravo za reć Isusovu ovcu to i odmara. To je onaj odmor koji ljudi najčešće trebaju. Biti s nekim tko o nama sve zna. Razumije nas, prihvaća i ljubi. Sretan što znam da taj 'Netko' je Isus Krist. Oduševio je mene ovcu, usvojio i postao sam Isusova ovca = isusovac. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide rekas' mi da ti s Kriston kraljon besidiš kad lulu puniš duvanon. Sad je znaden zašto tolko pušiš. Ali isto molaj zeru jer duvan je otrovan. 'Lujo kažeš otrovan...'

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako kad se kraj ognjišća grijemo ako ne besidimo. Ti se duboko zagledaš u vatru. Upitan se gdis ti? 'Lujo dragi Isus je naše ognjišće, svitli nan i dušu grije.'

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2020., utorak


Djed pradjeda Isusove ovce koji se isto zvao Luka Rađa 30. IV. 1845, plaća poreza na stoku. A imao je: 1 vola, 2 svinje, 17 koza, 5 jaradi, 61 ovce. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je 'oblikovana od Duha Svetoga' (sv. Ivan Damašćanski, +733)

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas opet s radošću pozdravljamo i slavimo jedan marijanski blagdan, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Začeće novog čovjeka je čudesni događaj, veličanstveni trenutak ljudske suradnje s Bogom u stvaranju novog bića. Nismo bezgrešni, štoviše, svi smo grešni. S jedne strane postoje osobni grijesi koje čini svaki čovjek, a s druge strane govorimo o nasljednom, izvornom, istočnom grijehu, s kojim se čovjek prema nauci Crkve rađa. Za taj izvorni grijeh nismo osobno krivi jer on 'istječe' od prvog ljudskog para, Adama i Eve, i svaki ga novi čovjek u času svoga začeća nasljeđuje. Po crkvenom nauku taj se 'istočniŕ grijeh' uklanja i briše krštenje. HIiM

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice sveta mislili smo da odmora ljepšeg nema nego pred tvoj oltar stati. Hvala što si nas poučila da je ljepše na Srce tvoga Sina se nasloniti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.08 sati Evo kojim slovima, pišući ih olovkom u blok, sam spašavao rukopis od propadanja: 'Bezgrješna je velikodušno darežljiva prema ovci svoga Sina'. Eto tako tamo piše. A velikodušnost njena se očitovala po uradbi potpunoj i cjelovitoj koju je na Isusovoj ovci izveo arhanđeo Mihael (na webu meštar Splićo). ... A je i danas je bila kraljica, ah pardon! To je naša pastirica s. Natalija koja samo tako križem Kristovim prokinula svaku nevaljaštinu i zlo. A i beštija koronavirus je dobila svoje. Zapamtit će jadnica kad je na svetu Hrvatsku nasrnula. E a sada svaki čas očekujem med. sestru Agatu da me cijepi protiv ne korone nego gripe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist Gospodin jer nas najbolje pozna, zna da nas najbolje odmara ne tek ležanje. Nego upijanje Onog tko sve zna o nama, razumje nas, prihvaća i ljubi.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Naučija od dida Marka: Evo dide da znan da sve počinje s anđejin. 'Lujo toj ti biće rekla baba Jaka. Vojnik Kristov zna daj sve u: moli i radi! Sve čini na veću slavu Božju.'
- Prekrasno, uljepšali ste mi dan! Bog vas blagoslovio pater Luka!!!

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati I danas dok naš napose dobri Anđelko spušta liftom karijolu (s ovcom) u kapelu krenimo sa onim čemu je ime 'Glas iz krpa'. ˇ kaži šta ima? Ah, danas je svetkovina najsvetije, najuzvišenija od svih žena. Gospa to je prava žena, onaj je i primjeren čovjek svima. Njena uzvišenost je njenoj jednostavnosti, poniznosti. Jer se doživljavala kao 'nitko i ništa' pred Gospodinom ona zato i je kraljica Neba i zemlje. Ma nije mi jasno kako? Ne mogu još doći k sebi. Činjenica je neoboriva da se meni, ovci Isusovoj Gospa obratila. Hitila mi 'puno lipi stvari'. Oh Bože, oh Gospe nisam vrijedan. ... Haj, sad đinasticirajući (na motomedu) daj koju svakodnevnu? A što? Ne jadikuje se nego kvalitetno živi! Redovnički đir i danas ide 'sve u šesnest'. U koji će stisnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. A i danas sav radostan očekujem uradbu meštra Spliće (Čiji je stvarni identitet arhanđeo Mihael.) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Bezgrešna, ah Prizidnice na Čiovu... Uz to svetište sam osjetio svu svetost ove svetkovine. Da tamo su trebale biti Modrave... Ma Bezgrešna, je predivna! Sada ću na svetoj misi s Gospodinom o njoj majci našoj. I reći ću: hvala Ti što si nam dao majku svoju da bude i majka naša. Hvala Ti za našu Gospu koja nas od sviju najbolje vodi k Tebi. I danas primi sve što imam, znam i jesam sve to si mi Ti dao. Daj mi još samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan. Amen!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagdan Bezgrešnog začeća se počinje slaviti u općoj Crkvi koncem 7. st. U Hrvatskoj se slavljenje Bezgrešnog začeća počinje u 14 st. Prvo svetište posvećeno Bezgrešnom začeću je Gospa od Prizidnica na otoku Čiovu (1546. god.)

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Majka Glave, Majka je i udova. (Augustin)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM


Bezgrena ==> Presveta, Neprijateljstvo ja zamecem -(Post 3)
Keharitomene ==> Milosti puna (Lk 1, 28)
Žena suncem ogrnuta (Otk 12)
Papa Pio IX , godine 1854 bulom “Ineffabilis” proglasio dogmu (par godina kasnije potvrda u Lurdu)
(Danas slavimo Bezgrenu. Cemu kad smo gresni? Zato jer ona je ono sto trebamo biti i mi. Ona je Pocetak boljega svijeta. Ovaj svijet nije ono zasto smo stvoreni. Osjeamo rascjep u samima-sebi.
Želimo jedno, a cinimo drugo. Umjesto da duh vodi tijelo, tijelo vodi duh. zgrozimo se kad-shvatimo to sve iz ljudksog srca izlazi: zle misli, opacine,zla, psovke...Vodjeni tim nagnucima-remetimo sklad sa sobom, Bogom I drugima. Ukratko: sav problem svijeta svodi se na grijeh.(
Otkud grijeh? Izvor mu je Zlo, pali anđeo koji nas zavodi trostrukom pozudom: oiju (za pogled zamamljivo,dat cu ti svijet = bogatstvo), tijela (dobro za jelo, kamen u kruh = uzitak), duha (za-mudrost pozeljno, prihvatit ce te = oholost) Covjek ne moze sam po sebi biti dobar. Ima li spasa? Bog je sve zatvorio u grijeh da se svima smiluje. Nita nemozete bez mene uciniti.
Adamovim grijehom svi zgrijesismo. Kristovom pravednoscu svi se opravdasmo. Njegove nas rane iscjelise... On je nase slabosti I grijehe uzeo na se. On nas izbavi iz vlasti tame I prenese u kraljevstvo Sina ljubavi svoje. Od sada: Sve mogu u onome koji me jaca.
Nazivamo je BLAZENA, zapravo znaci PRESVETA Ona je ono sto mi tezimo biti. Prvi ostvareni covjek. Pocetak boljega svijeta. Zvijezda Danica. U njoj je dobrota potpuno nadvladala zlo. Bog ju je sasvim prozeo. Njena volja se uvijek priklanjala Bozjoj. Bila je izvrsno sredstvo u Bozjim rukama.Model je po kojem se izgrađujemo.
***
1. Štovanje Marije uvodi nas dublje u Kristov misterij
2. Preko Marije dolazimo do integracije sv. Pisma i Tradicije
3. Marija kao Židovka povezuje novi Bozji narod i Izrael
4. Štovanje Marije osigurava vjeri integraciju razuma i srca
5. Marija daje Crkvi lice Majke (cuva je da se ne pretvori u partiju, organizaciju)
6. Marija u sebi objedinjuje covjeka - posjeduje kvalitete muškog i zenskog srca.
Marija je već na Efeškom saboru 431.g. dobila naslov "pobjednica svih zabluda". II Vatikanski sabor to isto potvrđuje govore˙i da Marija "u sebi na neki na˙in sjedinjuje i odrazuje najveće istine vjere" (LG 65) Marija je dakle najizvrsniji put do prave doktrine Crkve, najsigurniji put do Krista.
II Vatikanski sabor o Mariji:
- Najodličniji je plod otkupnjenja. (SC 103)
- Prva potpuno rođena “odozgo” (kćerka je svoga Sina)
- Sudjelovala u Spasiteljevu djelu, poslušnošću, vjerom, ufanjem i ˙arkom ljubavlju. (LG 61)
- Oblikovana od Duha Svetoga. (LG 56)
- Slušala i čuvala riječ Božju (LG 58)
- Kao djevica, zaručnica i majka - lik je Crkve, koja je također djevica zbog cjelovitosti vjere, zaručnica zbog jedninstva s Kristom, majka zbog rađanja bezbrojne djece. (LG 64)
- Zbog svojih kreposti, Marija je model Crkve (LG 65)
- Ona je odvjetnica, pomoćnica, pomagačica, posrednica. (LG 62)
- Uznesena na nebo, ona je eshatološka slika i početak Ckve kakva ima biti. (LG 68)
Pokoncilska teologija:
- Marija je vrhunski izraz ljudske slobode u suradnji čovjeka s Bogom.
- Ona je najuzvišenije povijesno ostvarenje evanđelja. Žena koja je vlašću nad sobom, smislom za odgovornost, otvorenošću prema drugima i duhom služenja, jakošću i ljubavlju savršeno ostvarena na ljudskom planu.
Njezina bit i njezino ime je Keharitomene - Milosti puna, to znači bez grijeha začeta.
Zato je nazivamo Blazena, što zapravo znači Presveta.
Marija = zvijezda mora. “Zvijezda danica” u mračnim trenucima povijesti Crkve i pojedninaca.
Ona je "pocetak boljega svijeta" kako ju naziva natpis u Hrvatskom svetištu na Trškom vrhu. Pripravila je put Zacetniku obnove, ali i sama bila prva obnovljena od Zacetnika. Ona je ostvaren covjek, ono što mi tek postajemo i što cemo tek postati u definitivnom susretu s Kristom.
Promatraj Marijine slike i zamijetit ceš njeno najvece blago, Isusa u njenom narucju.
Marialis cultus (Ivan Pavao II)
Marija je djevica koja:
- sluša: pozornost, utihni da čuješ Božji glas, čitaj Sveto Pismo..
- moli: hvale ("veliča"), prosna ("nemaju vina"), zajednička (Duhovi)
- radja: Bog po meni rađa svoju milost u dušama meni povjerenima
- prikazuje: sve najdraže, "ne živim više ja, nego Krist u meni"
Ti nemaš šta iznijeti do sirotinjsko srce i stare ruke s tragovima rada i bezglasne suze, ali Ti plači i moli, majko, jer ko da me izbavi, ako ne teška suza Tvoja na Božjem dlanu?
(Andrić, Ex ponto i Nemiri, Svjetlost, Sarajevo 1975, 25)
Isus je bio gol, zedan, gladan, osuđen ... Marija ga je obukla, napojila, slijedila do kri˙a.
“Ako se bojiš Oca pođi Sinu, ako se bojiš Sina pođi Majci.” (Bernard od Clairvauxa, 12 st.)
“Po zenskom spolu je covjek pao, po zenskom spolu se podigao. Doista, jedna djevica rodi Krista i jedna zena navijesti njegovo uskrsnuce.” (Augustin, Sermo 232, 2)
Majka Glave, Majka je i udova. (Augustin)
Prije nego je začela pod srcem, začela je u srcu. (Augustin)
Biblijski temelji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega I roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.” (Post 3, 15)
«Zdravo milosti puna» (Lk 1, 28)
«Žena zaogrnuta suncem» (Otk 12)
Već od 2. stoljeća pojavljuju se formule koje označuju tijesno udruženje Marije s Kristom Otkupiteljem u borbi protiv đavla. Ta se ideja izražava paralelizmom Eva-Marija; Marija se opisuje kao nova Eva pridružena novom Adamu. Eva pobijeđena, Marija pobjednica, to bi bila slika tog paralelizma.
Sv. Justin: «Eva je rodila neposlušnosti i smrt. Marija je pak odgovorila: Neka mi bude po riječi tvojoj. Iz toga je rođen onaj po kojem je Bog zmiju pobijedio.»
Sv. Irenej: «Kao što je ona po neposlušnosti, sebi i čitavom ljudskom rodu prouzrokovala smrt; tako je i Marija poslušna, sebi i čitavom ljudskom rodu prouzrokovala spasenje. Tako je čvor koji je Eva zamrsila neposlušnošću, bio razriješen Marijinom poslušnošću. Što je djevica Eva vezala po nevjeri, to je djevica Marija razriješila po vjeri.»
Joannes Duns Scotus (13 st.): Marija je unaprijed sačuvana od istočnog grijeha, zaslugama Kristovim.
Svečana definicija Pija IX u buli «Ineffabilis Deus» 8. prosinca 1854: «Proglašavamo, obznanjujemo i definiramo da je od Boga objavljena nauka koja drži da je blažena Djevica Marija bila u prvom času svog začeća, osobitom milošću i privilegijem svemogućeg Boga, gledajući na zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, unaprijed sačuvana čistom od svake ljage istočnog grijeha.»
Blagdan Bezgrešnog začeća se počinje slaviti u općoj Crkvi koncem 7. st. U Hrvatskoj se slavljenje Bezgrešnog začeća počinje u 14 st. Prvo svetište posvećeno Bezgrešnom začeću je Gospa od Prizidnica na otoku Čiovu (1546. god.)
Iz sveopćeg blata
Ko sunca zraka zlata
Iziđe sama Ti.
Pred tvojom slikom nježnom
o prvom ruhu snježnom
rod ljudski bolno sni» (Milan Pavelić)
Najsvetija je od svih stvorova i očuvana od svake ljage iskonskog i osobnog grijeha.
Bogomajčinstvo traži od Marije takvu svetost koja nadvisuje sve stvorove.
Suotkupiteljica je bila pozvana da s Otkupiteljem popravi krivnju praroditelja kao nova Eva s novim Adamom.
Posrednica milosti je moćna pred Bogom zbog bezgrešnosti. «Ne bi mogla imati ulogu za obnovu čovječanstva kad ne bi sam bila savršeno obnovljena.» (Andrija Kretski)
Odogojiteljica naša, jer je bila posve bez grijeha.
Bezgrešnost u začeću Crkva je dogmatizirala (de fide definita), a bezgrešnost osobne suradnje oduvijek je propovijedala (de fide catholica).
Raspravljalo se i o tome da li je Marija nesagrešiva, tj. da nije mogla sagriješiti. Takvu nesagrešivost je posjedovao sam Krist. Ipak možemo reći da je Marija svojom vjernošću stekla ukorijenjenost u dobru. Da bi se mogla oprijeti svakoj kušnji na zlo.
--
Vic: «Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen». Začuje se udarac. «Mama, zar ti nisam rekao da ostaneš kod kuće.»

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati 'Znam da Tvoja ruka životom mojim ravna...' Hvala Ti Gospoděne što sam još čvršće u tom uvjerenju sada poslije Gospine krunice uz HKR. To je bio prvi korak u ovaj dan (utorak, 8. 12. 2020.). A sada samo nastavim hodati, trčati, letjeti... Tim više jer danas je svetkovina: 'Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije'. Ovaj dan nam kaže ako nastavimo sa svojim predanjem Kristu bit ćemo kao Marija. Premda je svetkovina vjerujem da će meštar Splićo htjeti uraditi Isusovu ovcu i dati joj da osjeti okus svetkovine. A svi mi cijeli ovaj sveti dan hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Leopolde Bogdane, koji si za svoga zemaljskoga života iskazivao nježnu ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, našoj dragoj Majci, i za uzvrat bio obdaren mnogim milostima, a sada si s Njom u blaženstvu, moli je da svrati svoj pogled na našu bijedu i da se prema nama uvijek pokaže milosrdnom majkom. HIiM

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, razlike između SPC i RKC nisu ekleziološke nego su kulturološke. Haj nadiđimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 12. 2020. Gospodine u drugom smo tjednu došašća. A danas u srijedu je svagdan. Evanđelje koje slušamo baš je pravo. Govori nam da nas dobro poznaješ. Zato nam kažeš: 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Isuse Kriste Bože naš sve nas umara gdje Tebe nema. Dođi u naše medije, skupove, politiku... U sve u što smo uronjeni. Molimo Te nauči nas u svakodnevnici Tebe prepoznavati i s Tobom biti jer to će nas najbolje odmoriti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 28-30)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Evo koja sam slova večeras (ponedjeljak) olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Logično je da Gospodin za nešto treba moje 'nemiganje' (oduzetost) jer da Mu nije stalo do mene, Svoje ovce, ne bi mi poslije dva mjeseca naredio da otvorim okice. Makar je znao da ću dobiti karijolu – što je vrlo nepraktično za živog čovjeka. Eh, znao je Gospodin to! Ali On treba ovcu Svoju u karioli za ono gdje će je angažirati. Procijenio da se ničim drugim to ne da doseći nego karijolom (uz ostalo tu je i projekt: SPC = RKC = SPC) Ah, pa to znači dok se može vidjeti Isusova ovca u karijoli može se vidjeti i gradilište koje gradi ono što je Gospodin htio izvesti po Svojoj ovci. Oh o Marijo Djevice, moćna Alkarice, Bezgrešna Bogorodice ti sve znaš - moli za nas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Evo dide da znan da sve počinje s anđejin. 'Lujo toj ti biće rekla baba Jaka. Vojnik Kristov zna daj sve u: moli i radi! Sve čini na veću slavu Božju.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Lujo, anđelak moj dragi. Znadeš li da sve počinje s anđeliman. Kad'no je dragi Bog posla anđela Gabrila Gospi.' Baba Jako. A jel' Gospa mogla reć da neće začet dite?

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2020., ponedjeljak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iva i Zlatko Hrga su moji ljudi - i neću da čujem išta kontra njih!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, ko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema zešći od Ogorana.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


2. 3. 2005. Opet sam u Krapinskim Toplicama o tome imam kakvo - takvo sjećanje. Upravo tih dana (5. 3. 2003.) počinjem opet sa svakodnevnim dnevničkim zapisima. To mi dobro dođe za svakodnevni ispit savjesti - što je redovnička obveza. Po tim zapisima znam da mi se 19. 4. 2005. ukazala moja Alkarica sa slike Gospe Sinjske je rekla 'puno lipi stvari'. Iz istog dnevnika čitam da sam 6. 10. 2005. išao u Lovran odakle sam se vratio za pet dana. Na koncu 2005. uz pomoć znanaca počinjem sa zapisima na: www.paterluka.blog.hr što sam nazvao web župa Gospe Sinjske jer izvjesno je da je njena želja bila biti na webu. Dalje dnevnički zapisi kažu da mi je 27. 2. 2006. na Zagrebačkoj Šalati učinjeno 8 operacija na tetivama nogu. A tada sam u bolnici na Šalati sam se prvi put susreo sa stricem Lukom. Zagipsan do pojasa 2. 3. 2006. vraćen sam u Krapinske Toplice. 24. 6. 2006. skidaju mi taj gipsani kalup. Ima još ali ovo neka bude za sada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice sveta kad anđelu si rekla: Neka mi bude... Rada bi znali jesl' znala da će dopast Vlaji zemlje Rvacke?

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Iz bloka u kog sam baš olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Rosa Božje milosti je počela na nas sipiti i neće stati cijeli ovaj tjedan jer njegovateljěca Jadranka će biti uz nas. A neće rosa milosti prestati jer Gospodin će naučiti pameti i ovu beštiju koronu. Shvatit će ona sveto je sveto i ne dira se u to. ... Aha bila je i danas naša pastirica s. Natalija koja se doima kao kraljica kad uzdigne križ Kristov - svaka nevaljaština i zlo zašuti jer nema što reći. A ova naopaka divljakuša, beštija koronavirus shvaća da nije dobrodošla u svetu Hrvatsku i da će uskoro morati u mišju rupu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oli hvala za sve - sretno!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin će dati sreću, i zemlja naša urod svoj. Pravda će stupati pred njim, a Mir tragom stopa njegovih. Ps 85

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što odabrati? Grijeh bira grijeh. Podaj se Kristu da te očisti pa što odabereš bit će dobro.

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Ako napose dobri Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu na svetu misu. Zna se da ta ovca u karijoli tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. I šta ima? A ima sve ono što se tiče svakoga meni poslanog. Boli me to što ljudi meni povjereni stradavaju od ove beštije korone. Ne mogu zamislit da nam dobri Bog ne želi pomoći. Koliko sam Ga upoznao sada Mu je strahovito žao. Ne može on Svemogući mirno gledati kako mu stradava čovjek ljubljeni. Ganut će se On Milosrđe samo. Učinit će da se ovo ne zove gnjevom nego rosom milosti. Znam, osvjedočen sam: 'Onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro'. Drag mi je da je sveti Augustin dodao: 'sve pa i grijeh'. Nepojmljivo da bi ja ovca Njegova mogao biti nagrađena sa 'puno lipi stvari' - a Njegovi ljudi daleko bolji od ovce - ne. ... E spomenut valja sada đinasticirajući (na motomedu) da će još biti potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Ma ima smisla što sam otvorio okice poslije dva mjeseca. A što? Onako bi samo malo njih znalo da sam prešao. A ovako svi vi na web prostranstvu ćete odmah saznati kad sam prešao tamo, vjerujem i nadam se 'gdi je lipooo'. O tome i svemu drugom sad ću sa Gospodinom na svetoj misi. I danas ću reci: Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam, daj mi samo Sebe jer ljubavi Tvoje sam uvijek žedan. Amen!

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.51 sati Oho do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi! Je li vas ova beštija korona naučila pameti? Da svi glase srca svoga uzdignemo Stvoritelju Bogu svome. I ponizno zapitamo da nam ruku da i spasi nas od ovog zla? A za sve nas koji smo odabrali Isusa Krista put se zna. Optimistično krenimo u ovaj dan (ponedjeljak, 7. 12. 2020.) sa čvrstom vjerom Gospodin je s nama i nikom nas ne da. Baš zato ćemo Ga od sveg srca hvaliti i slaviti a majku Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje promovira snalažljivost kao vrlinu. Haj molim te snađimo se i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Večerašnji (nedjelja) zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Oh o Bože znam da nisam vrijedan ali smiluj se meni Svojoj ovci, i mojoj Hrvatskoj'. Eto to sam tamo napisao nakon što sam pogledao tv-dnevnik. A stvarno ne mogu zamisliti da Bogu nije stalo do bisera Europe i svijeta cijeloga. Ne tek da je ljepotom među najljepšima, nego i svojom pobožnošću među najpobožnijim zemljama svijeta čitavoga. Boli Gospodina kako ova beštija korona hara Njegovom ljubimicom Hrvatskom. Ima razloga zašto još nije rekao: stop korona! Nema više! Ali zaustavi će je, hoće, hoće… Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 12. 2020. Gospodine u drugom smo tjednu došašća a danas 8-og prosinca je svetkovina: 'Bezgrješno začeće blažene Djevice Marije'. Što zapravo znači Gospa je posve otkupljen čovjek. Ona je ono što ćemo i mi biti kad se posve podložimo Kristu. Da je Gospa Bezgrešna znači da nije imala ni sklonosti grijehu. Hvala Ti Gospodine za dan kada ćemo i mi takvi biti. Evanđelje koje slušamo kaže da je to bilo ka u priči: 'Posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici...' I počelo je... Najljepša priča je počela koju svijet pamti, traje i trajat će dok mi i sve oko nas ne postane predivna bajka u kojoj će sve pjevati: 'Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 26-38)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati E ako sada đinasticiram (na motomedu) onda se zna da i tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Ali ono što me maloprije ugodno iznenadilo, njegovateljica 'Lj' je htjela uza me biti dok činim đir uz gelender hodnika. A razmatranje? Kako već ide trebalo bi se osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak) Ha, poanta evanđelja je snalažljivost. Da su oni koji su bili uz onoga - nalik na ovoga (uzet je bio) kad su vidjeli, da zbog gužve ne mogu do Isusa samo konstatirali: Žao nam je imali smo najbolju namjeru pomoći ali ne ide. Ti si naš i nikom te ne damo! Naš, naš… Za tebe bi dali krvi ispod vrata dali. Volimo te, volimo... i bla, bla... Uh poznato mi je to... Ali gledajte pratnju od ovog uzetog. Nisu ostali kod toga ne može se. Smišljali su, razmišljali, dumali i smisli su kako. Popeli se na krov i uzetog spusti Isusu onog tko im je bio povjeren. Ne znam je li na popisu darova Duha Svetog ali snalažljivost imaju Božji ljudi. A i svi mi koji smo se bavili švercevima u školi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ćuš, ćuš Klepo… Vrljac... Tresss... Ajoj dide opon li me vrljaci moj magarac Klepo. 'Lujo vojnik Kristov sve zna. Pa i to da se na magarca ne sida brez samara.'

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Auj baba Jako opon li je vrija kukuruz štas mi dala. 'Lujo dar Duva Svetog je i snalažljivost. Das' zapita Duva da ti pomogne reka bi natakni ga na praljak.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.12.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


16.49 sati Ma i ta beštija korona nasrnula na bezazlene ljude. Mislila je kad nas prisili učiniti distancu jedno od drugoga da će nas zgaziti. Al nemre nam niš'. Svi moji su mi u srcu. A baš sam se sa svojima u Solinu (seka Iva) čuo preko moba. Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad trčimo ljudima oni bježe od nas. Kad trčimo Bogu ljudi trče za nama. (čuo od vlč. Tomislava Ivančića)

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oliver je večeras u 20.05 na 1 HTV

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko draga iz tvog lika čitamo: u životu budi pobožan al' i spretan.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvala p. Luki na divnoj slici punoj patine i nostalgije za izgubljenim trenima zavičaja.
U meni ovaki treni bude silnu nostalgiju, u njidrima se nešto rastvori, buba i natren vrati u tu čarobnost ditinjstva. Ditinjstva kad smo neopterećeni jedrili kroz avanture samo tada, i tu, moguće.
Pomalo nestaju te sličice posebnosti, silno se obradujen kad mi se natren vrate, ma brzo odu i ostanen tužan u spoznaji kako mi vrime izmiče i da se bliži rastanak, odlazak ka onim dragim ljudima koji su nam bili na službu u to čarobno i nevino vrime ditinjstva.
Pantin sve ljude iz mog mista. Toliko dobro i tako temeljito. Ništa se u meni nije izbrisalo već stoji ko dokument kako su bili sjajni čuvari našeg bogatog siromaštva.(Ante Tešija, facebook Ogorja)
- To je kod Majora u Rađa na guvnu
- Dida Major i Baba Dota bili su kumovi na krštenju moje sestre. Nisi moga proći njihovu kuću da ti nešto ne dadu. Mi smo uvik prolazili njihovu kuću kad smo isli kod moje babe Jurišinke. -Dobra stara vrimena.
- Toliko života i priče na ovoj fotografiji. Samo jedan pogled na nju odaje sve iz tog vremena , puno djece, ljudi, životinja, obrađene zemlje, veselja, cike i vike po selima, druženja, večernjih sijela... Nekako se baš rastužim što skoro ničeg takvog više nema...
- ... sićam… Al kao da je bilo u nekom drugom životu…
- ... bacile ste me u tešku nostalgijuž

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Da vidimo, kojim sam to slovima, pišući ih malo prije olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja: 'Božji čovjek Anđelko ima 'zlatne ruke'. Uspio je upalit tv makar ima više daljinskih. Što je meni kao ovci naravno bilo nemoguće. ... Aha, je bila je kraljica. Tako se doima naša pastirica s. Natalija kad rukama uzdigne križ Kristov. U redovima nevaljaštine i zla nastaje pomutnja. A beštija koronauirus se za glavu hvata i kriči: Neee na mene križem Kristovim! Joj jao ti Hrvatska i svetost tvoja!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ehe baba Jako tis ki uni Ivan Krstitelj kojij iz sveg glasa vika da dolazi dragi Isus. Štaj Ivan bija u svomen kraju tis u Ogorju. 'Lujo aj ti ujti Gospinu ružarju.'
- Baba Jaka je lijek??

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Djevice Marijo, Bogu najdraža, najmilija i kod Njega uvijek primljena, isprosi mi milost da na ovom svijetu sveto živim i sveto umrem te da dođem u vječno blaženstvo gdje ću s tobom, u društvu svih svetih, zauvijek Boga slaviti i hvaliti a tebi na isprošenim milostima zahvaljivali. HIiM

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Poniznost je odriješiti remenje na obuci onom tko te zapita. Ako si prisiljen da mu ih odriješiš. Lud si ako Kristu ne prikazuješ tu žrtvu i posvećuješ se.

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Ah milooost koja me liftom spušta u kapelu na svetu misu. Po napose dobrom med. tehničaru Anđelku. Ha po milosti Božjoj sad bi valjalo započet uradbu 'Glas iz krpa'. Što će eventualno zaključiti poslije svete mise đinasticirajući (na motomedu). Eee i kaži šta ima? A imaju temeljne stvari potrebne za uredan život. Imam sebe, svoje zvanje, svoju subraću, prijatelje i znance. Sad doduše ima i onih kojima smetam zato što imam sebe - al' s takvima nemam ništa. Imam svoj redovnički red koji i danas komotno i slobodno ide 'sve u šesnest'. U što će se nekako stisnuti rad sa terapeutskim sredstvima: mobm, compom i motomedom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.53 sati Ah da je bar trunku skromnosti i samozatajnosti... E onda ne bio ovca vulgaris. Koju je sva sreća Isus usvojio. Pa je ovca puna sebe jer je Isusova ovca = isusovac. Bogu hvala kućni minister je jutros poslao svetog Nikolu da subraći, nama starčekima podijeli bombone. A sada ću na svetoj misi zahvaliti Gospoděne koji svoju ovcu obdaruje na mnoge načine. I reći svom Gospodinu: oh Bože nisam vrijedan da me toliko paziš i maziš. Kad si tako velikodušan i dobar usrdno Te molim odagnaj ovu beštiju koronu od svete Hrvatske, Brazila i svijeta cijeloga. Amen!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ehe lani nije bilo korone...


- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IVAN POJAVA I PROROK, 2B, Adv; Mk 1, 1-8; Palma 8. prosinca 2002.


U prvom planu je Ivan, koji u prvi plan stavlja Isusa. Zato je velik. Zato je prorok. On je kažiprst koji ukazuje na «većega od sebe», «kom se nije dostojan sagnuti i odrješiti remenje na obući». Njegova veličina je u njegovoj svijesti o svojoj malenosti. I u ukazivanju na Boga koji je njegova veličina. Iz Ivana Bog «viri».
On je glas, a ne Riječ. Nosač je zvuka Božje Riječi. Daje da po njemu Riječ bude progovorena svima oko njega.
Prorok je, jer svjestan je istine o sebi, i istine o Bogu. Ne tumači Istinu, već daje da Istina njega tumači. Sve promatra u svjetlu Božje Riječi. Svima stavlja ogledalo pred lice da mogu ugledati svoj stvarni lik.
On se «pojavi», kaže evanđelje. Pojava je, a ne banalan lik. Iskoračio je iz bezličnosti. Zrači snagom svoje osobnosti. Zaokupljen idealom u koji se čitavim životom pretače.
U pustinji je. Tamo gdje ga može Bog naći. Gdje nema drugih uporišta, gdje je čovjek lišen iluzija da mu može išta ili itko pomoći doli jedini Bog. Prispio netko u pustinju. I susreo beduina, pa mu izrazio dojmove: "Dobra vam ova plaža ali more je malo podaleko." Pustinja nas lišava iluzija. Svi oslonci izmiču, ostaje samo Bog.
Ivan pripravlja put Bogu, jer takav gdje god se pojavi s njim dolazi i Bog. Tamo gdje se živi obraćenički, tamo i milost pridolazi.
Mnoštvo je grnulo Ivanu, jer Ivan je grnuo Bogu. Dok za ljudima trčimo oni bježe od nas, kad trčimo Bogu, ljudi trče za nama.
Ivan poziva da nam se dogodi Božić. Kad se u nama rodi Bog, rodi se i čovjek. Kad u sebi dadnemo mjesta Bogu, rađamo se i mi.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.41 sati E da je biti proziran, jak i čist kao Ivan Krstitelj imao prodornu riječ o Kristu Gospodinu. Potrebne vrijedne vrline Gospodin će nam udijeliti ako ga ponizno zamolimo. I ako Ga spremno hvalimo i slavimo. Pa hajmo u ovaj dan (nedjelja, 6. 12. 2020.) kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Tako se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Ivan Krstitelj kaže da nije dostojan odrješiti Isusu remenje na obući. E kad bi imali te skromnosti lako bi realizirali: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras (subota) ću prepisat iz bloka slova koja sam tamo olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ojla la tv kaže da je sutra u nedjelju sveti Nikola. Moram priznat da nisam znao u koji je dan prije Božića Nikolinje. Ha koji darak bi volio naći u čizmici? Nešto što bi me baš ugodno obradovalo! Pa i večeras ću imati ružarju s babom Jakom – raduje me biti u društvu sa staričicom dragom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 12. 2020. Gospodine u drugom tjednu smo došašća. A danas 7-mog prosinca je spomendan svetog Ambrozija biskupa i crkvenog naučitelja. Slušajući današnje evanđelje vidimo dar Tvoje milosti i snalažljivost. Da nisu bili snalažljivi oni koji su brinuli za onog uzetog čovjeka, kojeg zbog gužve nisu mogli donijeti pred Tebe. Ali oni su se dosjetili pa se na krov popeli i spustili pred Tebe tog čovjeka kom si Ti pomogao. Molimo Te Gospodine svima nam da snalažljivosti da Tebe prepoznamo u svojoj svakodnevnici. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 17-26)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati Sad te pitam ća mi faliii?! - Ehej hej! Comp sam utruo, sad ću i gusku učinit a onda đinasticiranje (na motomedu). A tada legitimno tgpkuljim na mob. večernje 'Razmatranje uz mob' A koje'no evanđelje (nedjelja) ... Aha lik Ivana Krstitelja to je 'najveći od žene rođeni' Zapitajmo se u čemu je Ivanova veličina? Iz čega ona izrasta. Ovo daje mislit! Njegova veličina i popularnost izrasta iz njegove skromnosti i samozatajnosti. On kaže da je trska što vjetar je ljulja. On naviješta Onog kom nije dostojan odriješiti remenje na obući. Evo to je dobro primijetiti nama za orijentaciju. Uspjeh i veličina kakva spada je u skromnosti, malenosti i samozatajnosti. Umijeće je prihvatiti kad si nenamjerno izponižavan. Ah i bez želje da uzvraćaš. Ako u tome uspijevaš to je vrijedna vrlina - svetost. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide tis mi reka da vojnik Kristov triba bit ki Ivan Krstitelj. E al' on je jia škakovce. Ajuj ti škakovci... 'Lujo stisni se ako se mora, mora se. Samo da iđe AMDG.'

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe baba Jako tis ki uni Ivan Krstitelj kojij iz sveg glasa vika da dolazi dragi Isus. Štaj Ivan bija u svomen kraju tis u Ogorju. 'Lujo aj ti ujti Gospinu ružarju.'

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ivan skroman i samozatajan (knev 2b doš)


Ivan Krstitelj je 'najveći od žene rođenih' zbog skromnosti i samozatajnosti. Kaže da nije dostojan odrješiti remenje na obući Onom kog je naviještao. (knev 2b doš)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.12.2020., subota


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. Ps 147

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neki redovnik dao si je napisati na nadgrobnoj ploči: 'Ovdje počiva NITKO + NIŠTA = NIŠTAVILO

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kad će (sedmodecenijski) doktorat , p. Luka ??! …K
- Vjerujem da ću 'prijeći' kao dr. sa: SPC = RKC = SPC (ne bi bio grijeh ali sramota je za patra isusovca umrijeti bez dr.)

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik je sveti Saba, zvan i Saba Veliki, jedan od značajnih osnivača i promicatelja redovničkog života na kršćanskom Istoku. Rodio se 439. u Mutalaski, blizu Cezareje Kapadocijske (Mala Azija, danas središnja Anatolija u Turskoj), kao sin rimskog časnika. HIiM

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


'Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući.' - Koliko je ponizan pred Gospodinom 'najveći od žene rođeni'.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska kako svijetu javiti da nam Sin Tvoj uz vola i magarca ovog Božića u jaslice dolazi. Kojim, kojim ako ne tvojim riječima? Neka mi bude po Tvoj riječi o moj Bože.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.53 sati A idem danas uraditi preglednik dana 'Glas iz krpa' baš kako spada - iz 'krpa'. E a štaš' korona, korona... Ma baš me ljuti ova beštija. To da je nasrnula ne neke pogane bi se dalo razumjeti. Ali na svetu Hrvatsku - ma i cijelu Europu kršćansku. Ma duša me boli taj svijet je Gospodin povjerio i meni. A onda meni patru Isusovoj ovci je Gospodin dao vlast i moć nad nečistim dusima. A beštija mi se ruga: ovco bleee.... Haj saberi se kaži koju korisnu o ovome danu? Ha, to se već zna da je bila terapija jedan i terapija dva. No 1 je sveta misa, a No 2 je potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće na Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.59 sati A evo što sam maloprije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Nema pastirice s. Natalije, nema njegovateljice Jadranke. Ali tu je njegovateljica 'Lj' uz koju sam izmolio Zdravomariju kontra ove beštije koronavirusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.00 sati Zdravomarijo... E do malo prije me urađiva meštar Splićo. Malo prije svete mise, uistinu terapije No 1, pa onda opet No2 meštar Splićo ispred kuće - na suncu. Terapija N2 samo trunku slabija od terapije No 1. Ali samo trunku! Amen! Neka tako bude! Neka tako ostane! Amen!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dana 2020-12-04 12:53, Dalibor Renić je napisao(la):
Poštovana subraćo,
Danas, 4.12.2020. u jutarnjim satima, umro je u KBC Split časni brat Ivan Pavin, u 81. godini života i 66. godini redovništva u Družbi Isusovoj. 
O terminu sprovoda bit ćete obaviješteni čim to saznamo.
Preporučujem pokojnog subrata u vaše molitve.
Počivao u miru!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.20 sati E a šta? Gospinu krunicu uz HKR sam imao. I idem u ovaj dan (subota, 5. 12. 2020.). Ma tare me ova beštija korona. Čovjek - bilo koji od Gospodina mi povjereni stradava od ovog zla. A šta'š? Bože pomozi! Eto ipak me raduje ova subota premda je korona tu pa ništa od Cvjetnjaka. Ali meštar Splićo će jutros uraditi Isusovu ovcu ali baš uraditi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.49 sati Oh Gospodine Bože naš sama LJUBAVI. Mi koji smo poradi Tebe povjerovali u LJUBAV i podali joj svoje živote da nas samo LJUBAV vodi. E zar ne vidiš kako ti stradava svijet Tvoj ljubljeni! Haj molimo Te poradi imena svoga, poradi LJUBAVI - ne daj da više stradavamo od ovog porod zloga, ove divljakuše koja je Tvoj svijet ljubljeni u crno zavila. Reci, samo reci: STOP koronaviruse! Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka jer u njem se hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. Neka po svud ječi: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus je Svojoj Crkvi dao vlast nad nečistim dusima. Pozivam te zaustavimo ovu pandemiju i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Da vidimo što sam to večeras (petak) u blok olovkom napisao želeći spasiti rukopis od propadanja: 'Pa što? U sedmom sam deceniju. Što sam Božjom milošću i svojim nastojanjem dosegao i postigao - to je to! Još samo želim da se ispuni volja Božja koju mi je priopćila moja Alkarica.' Eto tako tamo piše! Samo ću dodat da ta želja pretpostavlja ispunjenje svrhe web župe Gospe Sinjske koju je ona pokrenula koncem 2005. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 12. 2020. Gospodine danas počinje zimski kvatreni tjedan u kom smo pozvani na intenzivniju molitvu i djela ljubavi. Tjedan je posvećen kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva. Po evanđelju ove druge nedjelje došašća nas pozivaš da i mi budemo kao Tvoj prethodnik Ivan Krstitelj, 'glas u pustinji'. Koji je govorio: 'Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući.' Tako kaže 'najveći od žene rođeni' kako evanđelist kaže za Ivana Krstitelja. Molimo Te da i mi svima naviještamo Tvoj dolazak k nama za Božić kao zreli vjernici. Daj da se upristojimo, udijeli nam milost skromnosti, samozatajnosti i vedrine. Da svi oko nas na nama primijete promjenu i zaključe da nam Božić dolazi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 1, 1-8)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.07 sati Baš meštar Splićo javlja da stiže. A Isusovca je utrnula comp, srknula jogurtić za večernji 'njam, njam'. A i gusku je učinila. Pa možemo krenuti sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Ma ova pandemija je provokativna. Nemilice oborila na svijet čitavi. Kao ljubljenik Krista Gospodina osjećam se odgovoran jer nama Crkvi Svojoj Gospodin je dao vlast i moć nad zlom koje nasrće na čovjeka. Pretpostavljam da Gospodin nije spriječio ovu pandemiju da se širi kako bi svijet spoznao da se u sebe ne može pouzdati pa se obrati svome Stvoritelju da ga spasi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide po načinu kako ti sičeš bukovinu u Svilaji ili kako na konju Putalju sa Ogorja izađeš na Svilaju se vidi das' ti vojnik Kristov. 'Dobroj Lujo da ti to znaš - al' nemoj da te ko čuje.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Eh milinaj te gledat baba Jako kako sě okretna oko ognjišća, u svemu snlaziš. 'A Lujo toj to ti život po danu radi a uveče štogod izist i izmolit Gospinu ružarju.'

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2020., petak


- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Ps 27

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Pitam se pitam, pa uzdižem Bogu glas: Ah, Svevišnji i Sveznajući Bože moj Ti znaš da ti ja nisam od knjiškog posla. A sada do daljnjeg moram piskarati na ovom tako snažnom mediju. Ti i to znaš u ono vrijeme kad sam se dano-noćno morao baviti slovima da je bilo i neophodne gužve, cirkulacije ljudi i događaja. Konačno bilo je šetanja, bauljanja… uz molitvu Gospine krunice, il do Gospe na Gornjem gradu, il Savskim nasipom, il po Maksimiru... A sada sam lezi, lezi il' u karijoli sjedi - i vodi dnevne novine. Ah Gospodine budi milostiv i smiluj se. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka želim vam svako dobro i obilje Božjeg blagoslova u danima što nam dolaze uz bon *103*…#
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kraljice i majko svojěh Vlaja snaga tvoja nas osvaja. Dostaj da svratiš svoj pogled na nas i sve se neizdrživo izdržat da. Hvala li ti hvala Vjajino draga.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lipo ime Barbara, Barbara... Hej Barbara danas ti je imendan! Sretno, sretno! Još jednom hvala za sve u Krapinskim Toplicama. Od srca p. Luka

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.02 sati Aha i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim odagnala svaku nevaljaštinu i zlo od nas. A beštiju koronavirus bubnila po rebrima. Tako da samo kriči i zapomaže: 'Ah Hrvatska, Hrvatska ti i svetost tvoja nemogući ste za me sirotu (otrovnu i naopaku beštiju!)' ... A pišući olovkom u blok spašavao sam rukopis od propadanja. Evo što sam napisao: 'Aha danas je sveta Barbara. Za nju sam čuo po pjesmi: Barbara, Barbara... Koju sam pjevao kao berekin u Splitu. Sada znam da je zaštitnica rudara. A znam i Barbaru iz Krapinskih Toplica. Sad ću joj čestitat imendan. Haj, zdravi i veselě bili!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bezgrješna Djevice Marijo koja si od postanka svoga cvala kao mirisavi ljiljan, rasprostrivši na sve strane svoj plemeniti miris, koji nikad ne okuži otrovni vjetar grijeha, učini da se moje srce nikada ne otruje nečistim grijehom bludnim... HIiM

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Treba nam tko ima vlast i moć nad svime! A zato jer je ima Isus Krist - On je Bog!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati E ako liftom naš izrazito dobri Anđelko liftom spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu na svetu misu. To je vrijeme da se kreće sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Kojega spomenuta ovca sjedeći u karijoli tipkulji na mob. I šta ima? Ah, baš dobro da će na svetoj misi Isus okrijepiti ovcu Sobom pa će i ona bit kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh Isuse žarko Te molim: za život nam snage daj! Da živimo nošeni snagom Duha Svetoga. Daj nam snage pred Tobom sve iskreno reci. 10.25 sati E sada mogu dalje đinasticirajući (na motomedu). A što još? Maloprije na svetoj misi okrijepljen Isusom 'sve mi cviće cvita' gjinastirajući (na motomedu) i plešući 'zlatnim palcem' (po mobu). Pa ću uređivat web župu (na compu) A hvala Tě Bože i danas će mi doći Božji arhanđeo Mihael (na webu meštar Splićo) i uraditi baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 sati Haj ti živi da sve cvijeće cvjeta. Hej Isusova ovco! Pa živi po Lojolinoj karizmi. Da, da treba obratit pozornost odakle crpemo snagu za život. A to je bez daljnjega Isus Krist koji nas obnavlja, oživljava i okrepljuje i hrani na svetoj misi. Zato ću sad Isusu: znaš da sam glad, zato primi mene - a daj mi Sebe jer mi samo Tvoja ljubav treba. Amen!

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati Aha bila je Zdravomarijo... A sada dalje hodati, trčati, letjeti... Što zapravo znači kroz sve događaje i susrete u ovome danu (petak, 4. 12. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo to složno činiti, od srca snažno, fino i diskretno (riječima samo u prějekoj nuždi) i bit ćemo tvorci ljepote dana. Kako to? Pa zbog nas će se po svuda i svima razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni slijepci iz evanđelja su vičući dozivali Isusa da ih ozdravi. Dozvali su Ga i vratio im je vid. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Zapis u blok olovkom je: 'Dan blagoslovljen i uspješan! Amen! = Neka tako bude! = Amen! Tako će i biti jer ne znam zašto ne bi bilo. Svi uvjeti su ispunjeni da imam uredan redovnički život. Svoj sam na svome sa svojima. Ah da pokoru koju mi je danas dao duhovnik i subarat p. Batinić kod svete ispovjedi izmolit ću večeras u Gospinoj krunici uz HKR. U krunici ću zahvalit Bogu što mi je poslao svog arhanđela Mihela (na webu je to meštar Splićo) koji me i večeras uradija. A kako, nego 'prva liga'! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 12. 2020. Gospodine danas u subotu prvog tjedna došašća je svagdan. U evanđelju slušamo o nevjerojatnoj snazi Tvoje ljubavi. Evanđelje kaže: 'Vidjevši mnoštvo, sažali se nad njima jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. ... Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.' Gospodine ako Ti je bilo žao onih koji su za Tobom išli, zar da Ti ne bude žao Tvojih koji danas stradavaju od ove pošasti koja na nas nasrće? Ova pandemija će nas sve pobiti ako ne interveniraš Gospodine Ti. Molimo Te spasi nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 35-38; 10, 1. 6-8)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.47 sati Evo baš sam utrnuo comp, ali mi je i njegovateljica 'Lj' donijela jogurtić za večernji 'njam, njam'. Ček, ček samo da ga srknem. ... Ah, bas mislim o rosi darova Božjh koji samo sipe. U pamet mi ne dolazi kako je Gospodin velikodušno darežljiv prema meni svojoj ovci. Sad gledam u ovaj comp pred sobom. To je nešto vrhunsko i jako skupo. Baš pogođeno za vođenje web župe. I meni to Gospodin daruje preko jedne pobožne Hercegovke. Do ove mjere otvoreni na Božje potěcaje mogu biti samo Božji anđeli. Sad znam ta Hercegovka nije tek pobožnica nego Božji anđeo. 20.45 sati Ha, i ovo je znakovito. Baš me nazove iz Splita stari Rađa (tatica). Dobar je ima 87 godina. Ali ista priča: Ako ti sta triba poslat ću ti. Opet sam mu rekao da mi treba samo da pravednost i mir za sobom ostavi. Ali on je u svom điru. Bože svima nam Ti blagoslov svoj daj. Haj, zdravě i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo akos' mile siguran da ono šta ti triba more dat samo Krist tvoj kralj. Unda pušći sve i cilog sebe Kristu svome kralju daj!' Aha dide samo magis i naprid!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako, na tebi se vidi daj te tvoja mate dobro odgojila. Ali isto se znaš za sitnicu ražestit. 'A šta Lujo tebij sitnica kad oće ko na mog milu?!'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.12.2020., četvrtak

Cvjetaj ili sahni! Ljubi ili umri! Živi tako da ti 'sve cviće cvita!' (po Lojoli)


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska evo nas do tebe da te zamolimo da rečeš koju za nas svome Sinu. Hajde Alkarice moćna, Vlajino draga! Ko će koma ako ne svoj svome.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ehej, gdi su oni dani sad kad sam kao prvašić osnove škole u ekonomskoj školi u Splitu od učiteljice Dučić Slavije učija pisati slova.' Eto tako tamo piše. Ah, osnovac u Splitu, bilo je dinamično. Najprěje da ću u o.š. Zlata Šegvić ali ipak u prostor ekonomske škole, pa kao petašić u o.š. Bratstvo jedinstvo, pa u novoizgrađenu o.š. Đordano Borovčić - Kurir gdje smo mahom svi bili Vlaji sa Kmana i sa Sućidra. ... Je i danas je bila kraljica, kako doima naša pastirica s. Natalija kad uzdigne križ Kristov. Nikakva nevaljaština i zloća ne može ništa. A beštija koronavirus se izbezumi i kuka: o Hrvatska, Hrvatska uništava me svetost tvoja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ehe Oli da je učinit od života tako dilo ka ti - ne bi bilo teško umrit!

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ivan Krstitelj uspješan je bio ali ne jer se hranio skakavcima i divljim medom. Nego jer je dopustio Duhu Svetom koji ga je pozvao da i čini to na što ga je pozvao. (knev 2b doš)

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O čista Djevice Marijo koja si sinula na ovaj svijet kao rumena zora bez ikakve ljage i tame, učini da nikada ne zaželim u tmine smrtnoga grijeha. HIiM

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Da se ona dva slijepca nisu gurali kroz mnoštvo arlaučući svima uši probijali dozivljući Isusa. Ne bi ih čuo ni ozdravio.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Što se zbiva? A evo baš naš napose dobri med. tehničar Anđelko spušta liftom karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad se započinje uradba preglednika dana 'Glas iz krpa' - kojega spomenuta ovca u karijoli tipkulji na mob. E i šta ima? Ha, ta ovca će na svetoj misi biti okrijepljena Isusom. Pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Moram priznat da još nisam posve svjestan da me nitko ne proganja i da sam svoj na svome sa svojima. Ali ipak treba biti pošten i reći da je to vrijeme kad sam bio otuđen i u tuđim rukama, da je to vrutak blagoslove za mnoge pa i za mene, Isusovu ovcu. 10.36 satě Evo sad kad đinasticiram (na motomedu) mogu reći da mi i danas 'sve cviće cvita' (baba Jaka) jer redovnički đir slobodno i komotno, ide 'sve u šesnest'. U što će se nekako stisnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. A hvala Bogu i danas će biti potpuna i cjelovita uradba Isusove ovce od fiziomahera meštra Spliće. E hvala Bogu baš me je duhovnik, subrat p. Jozo Batinić odriješio od grijeha i opačina pa sa opet 'ptica Nebeska'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.58 sati Oh, vodi kod hoćeš nas! Ne znam da li bih to tako zanosno poželio to da ne znam što želja moje Alkarice gdje da me Gospodin dovede. Jedno je sigurno želja njena je da promigam i da profunkcioniram. Ma nije meni Gospodin samo tako otvorio okice poslije dva mjeseca kad su se već subraća dogovarala i koji grob da me stave tu na Mirogoju kojega baš gledam. Samo, samo želim to da vodi me tamo gdje želi On. E a za koji minutić će sveta misa i reći ću Gospodinu: Primi znanje i ne znanje. Primi snalaženje i ne snalaženje. Primi jasnoću i tminu. Sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam samo žedan! Amen!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.17 sati 'Raduj se grade Nazaret...' Tako HKR uz koji ću za kojě tren imati Gospinu krunicu što će biti prvi korak u ovaj dan (četvrtak, 3. 12. 2020.). Bit će to i potrebna vježba logopedije. Sretan sam što mogu reći da i ovako, još poprilično teško, mogu izgovarati jer su mi to omogućile glasne Zdravomarije uz HKR. A uz to su tu divne mělosti koje mi Gospodin izlijeva po Gospinoj krunici. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da neće u kraljevstvo nebesko ući oni koji samo pobožno govore nego oni koji ČINE. Zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo što sam baš u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Na kraju molitve brevijara kao i svaki put sam dodao molitvu pokojnoj starčadi Ogorskoj - ali samo onoj koji su u Diki Nebeskoj da se zauzmu za svog 'milu' da profunkcionira kad spada i kako spada.' Eto tako tamo piše. Mogu dodat da sam čvrsto uvjeren i siguran da ću profunkcionirati. Ta Gospa Sinjska - moja Alkaiica nije lažljivica. I ovo, idem nazvat duhovnika p. Batinića da ga pitam može li me sutra odrješiti od grijeha i opačina. ... Aha, kako dobro! Može, moće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 12. 2020. Gospodine u prvom smo tjednu došašća a danas u petak je svagdan. Evanđelje koje danas slušamo nam se čini korisno za našu molitvu. Ona dva slijepca Ti nisu šaptala nego su idući za Tobom vikali: 'Smiluj nam se. Sine Davidov!' Kad si ih čuo i osvjedočio se da oni vjeruju da im možeš vratiti vid, rekao si: 'Neka vam bude po vašoj vjeri.' Evanđelje kaže: 'I otvoriše im se oči.' Molimo Te Gospodine daj da i mi učinimo sve, ako treba i da radio pojačamo da čuješ nasu molitvu, pa nam se smiluješ. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 27-31)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.03 satI Hoćemo i danas krenut sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' radosno iščekujući uradbu meštra Spliće. A to se tako za web zove onaj čiji je stvarni identitet arhanđeo Mihael. Ah, s tim anđelima... Kao obično osvrnut ću se na evanđelje (četvrtak). … E to je to: pokaži da ja vidim kako to ti činiš! Primjeri privlače, a ne riječi! Treba razumjeti one kojima je zvanje biti pričalica (profaće, političare, propovjednike...) Ali ipak treba imat na pameti da Gospodina ne zanimaju riječi nego djela. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


A dide istoj to za mislit. Ti za me učiniš šta triba prija neg ja izgovorin. 'Lujo tribaš znat da su vojniku Kristovu važnija dila neg riči.'

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Sad ću ti reć kako to radi za me baba Jaka: Iđe vako, punda nako pa jopet vako, unda tamo, unda vamo. 'Lujo upani dila sa važnija od riči. Pokaži kako se to radi.'

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.12.2020., srijeda


- P. Luka baš razmišljam kako smo počeli živjeti u nekom ludom vremenu, nosimo maske, zatvaraju nas u kuće, zatvaraju nam poslove, druženja, sport...To je zato što smo premalo bili bogobojazni, premalo molili, mislili na druge...Nisu li nam zapravo biblijska vremena opet zakucala na vrata.
- Svako vrijeme je po nečem bezvezno. Svako vrějeme, bilo koje pozva nađi Boga u sebi - predaj se Bogu i budi posve svoja. Od srca p. Luka

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moje seke 2005


- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska sve bi dali da nam djela slijede riječi kao tebi. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Sve, sve govori o ljepoti vječnosti. A štaš' kad se moraš snalaziti u 'plačnoj dolini' - posve neprilagođenoj 'pticama Nebeskim'. E to je zapis iz bloka kojeg sam maloprije učinio olovkom (za spas rukopisa) ... A je bila je i kraljica - tako se doima naša pastirica s. Natalija kad rukama uzdigne križ Kristov. Svaka nevaljaština i zloća se pokrije ušima. A beštija koronavirus čupa se za kosu jer vidi da nije smjela u svetu Hrvatsku – jer previše je sveta nju poganu divljakušu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Jel'no preko ljeta mrav radio a cvrčak pjevao? Na jesen cvrčak mravu da mu dade jesti. A mrav njemu: cijelo ljeto si pjevao a sada pleši!

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Bibijanu (Bibiana, Viviana), rimsku djevicu i mučenicu iz IV. stoljeća. Rodila se 347. u Rimu, a njezini roditelji Flavian i Dafrosa kao i sestra Demetria doživjeli su mučeništvo pod carem Julijanom Apostatom i njegovim rimskim guvernerom Apronijanom. Prvi put se spominje u knjizi 'Liber Pontificalis'- gdje u životopisu pape Simplicija (468-483) piše da je 'posvetio baziliku svete Bibijane, u kojoj se nalazi njezino tijelo, u blizini palače Licinianum'. Ta bazilika postoji i danas u rimskoj četvrti Esquilino, sa kipom, djelom Gian Lorenza Berninija. HIiM

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.35 sati Lift spušta br. Dilbera, Anđelka - naglašeno dobrog med. tehničara i karijolu (s ovcom) u kapelu. A jel' no ovo vrijeme kad ovca u karijoli na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa' I šta ima? Ehe tu će ovcu, ovčicu dragi Isus okrijepiti Sobom pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I još? Sloboda, mir i blagoslov su glavni sadržaji redovničkog đira kad si svoj na svome sa svojima. U što se fino uklapa rad sa terapeutskim sredstvima: motomedom, mobom i compom. A doći će i meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati A dobro je video Sinjskog Kamička sam uspio staviti na facebook, volio bi i na blog ali neće ići. Eh sad kako to il' si facebook il' blog? Ma još se pravo ne snalazim. Ali blog više doživljavam baš svojim. A sad ću na svetoj misi u ćakuli-bakuli s Gospodinom i o tom. Ali prije svega ću Mu spomenuti ovu beštiju koja je nasrnula na svijet Njegov ljubljeni. I reći ću Mu: Hej Gospodine sjeti se što za nas sve učinio. Ne daj da nas ova pandemija današnje kuge zbuni, nego učini nešto, interveniraj jer vjerujemo u Tvoju ljubav. Amen!

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.11 sati Ah Gospodine zar Ti nije žao Tvoga naroda kako gine od ove pobješnjele beštije koja neobuzdano nasrće na nas. Haj molimo Te sažali se nad nama kao nad onim gladnim mnoštvom. Učinio si čudo neviđeno s malo kruha i par ribica sve ih nahranio. Molimo Te reci, samo reci i poslušat će Te, reci Ti koji si LJUBAV stop zlu koje nasrće na Tvoj svijet kojega toliko ljubiš. Pokaži nam opet da je Tvoja LJUBAV jača od svakoga zla. Haj obraduj mene svoju ovcu ljubljenu. Da me večeras tv-dnevnik razvedri. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Kojima si poslan/a budi 'glas koji viče u pustinji'. Govori im da te razumiju o Spasitelju Kristu. Tvoja riječ ih može spasiti. Govori ako ti je stalo do njih? (knev 2b doš)

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, preuzmimo dio odgovornosti zbog širenja pandemije ili realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 12. 2020. Gospodine u prvom smo tjednu došašća. A danas 3-ćeg prosinca spominjemo se svetog Franje Ksaverskog. Po riječima evanđelja nam daješ orijentaciju da znamo kako stvari stoje. Kažeš: 'Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega.' Priznajemo Gospodine velike smo mi pričalice. Molimo Te udijeli nam milost da naše biti znači volju Tvoju vršiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 21.24-27)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.09 sati A hoćemo li i danas (utorak) krenuti sa večernjim 'Razmatranjem uz mob' radosno iščekujući uradbu meštra Spliće... 20.04 sati Eto baš sam to na mob istipkuljio i on je naišao. Već zna da me je uradija 'prva liga'. Ha, pa zna se i to da sam sad u 'krpama' odale sam bacija oko na tv-dnevnik, izbrevijario svoje redovničko. Načinio zapis olovkom u bloku da spas rukopisa od propadanja. I evo što sam napisao (nakon što sam na tv-dnevniku čuo za strahote koje u čitavom svijetu čini ova beštija koronavirus) : Ha pa svi svjetski duhovnici, prijatelji Isus Krista Svemogućeg Boga trebaju se zapitati koliko su odgovorni što se ova pandemija neobuzdano širi? Jesmo li svi zavapili Prijatelju svom Bogu Svemogućem: Hej zar Ti nije stalo? Izgibosmo mi Tvoji ljubljeni!' Eto to sam htio napisati. Ali ne stvarno savjest me opominje. Jer ipak ja sam ovca Gospodinova u prijateljskim smo odnosima. Ma i večeras ću Mu u Gospinoj krunici uz HKR reći; 'Hej stari sjeti se...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide neiđe mi u glavu zašto ti meni i sviman dobro govoriš, a i dobro činiš svakom ponasob meni? 'Lujo vojnik Kristov more samo AMDG i Magis.'

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Rec mi baba Jako zaštos ti tako dobra naprama meni? 'Lujo, zlato bakino kad te vidin tako cilog od potribe i ljubovi - ne znan kako ti ne činit dobro?'

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.12.2020., utorak


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mnoga si nam čuda učinila posve nalik na tvog Sina. Kao što On je kruha davao sve dok gladi nisu bili siti. Isto tako i ti nama milosti dok smo ih trebali. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O ljubljena Djevice Marijo, koja si slična zatvorenom uređenom vrtu u koji nikada ne uđe otrovna paklena zmija, ne dopusti da se ikakav grijeh uvuče u vrt srca mog. HIiM

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Edmund Campion, engleski isusovac i mučenik. Rodio se 24. siječnja 1540. u Londonu kao sin knjižara. Iako je odrastao u skromnim prilikama, proveo je radosno i vedro djetinjstvo. Kao najbolji učenik škole Christ's Hospital primljen je na sveučilište u Oxfordu, gdje se istaknuo kao vrhunski student i skrenuo na sebe pažnju kraljice Elizabete. Bio je zaređen za đakona anglikanske crkve, iako je u srcu bio katolik. Godine 1569. otišao je u Irsku kako bi sudjelovao u osnivanju sveučilišta u Dublinu. Potresen progonima i mučeništvom irskih i engleskih katolika, i sam izložen opasnostima i pod sumnjom, pobjegao je 1571. u flandrijski grad Douai (danas sjeverna Francuska) i vratio se u krilo katoličke crkve. Napisao je tada kako je katolička istina…

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Biblija kaže: 'Onima koji Boga ljube Bog okreće na dobro.' - pa i grijeh rekao je Augustin koji je zato postao svet.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Duhovne vježbe 1/16, pater Slavko Pavin, SJ

.
14.33 sati E sad kao nekad u Osijeku (1988) i u Zagrebu kroz godine mnoge slušam dragog, vrsnog duhovnika, subrata p. Slavka Pavina, sa facebook-a Vice Batarela. A vidim stavljat će svaki dan razmatranja od p. Pavina. Ovo je dar Gospodinov (na itervenciju p. Pavina) da prije Božića da učinim duhovnu pripravu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za vježbu rukopisa) : 'Dobro je, bit će i bolje, a i najbolje koje me nadahnjuje'. Tako tamo piše. Hvala Bogu i Njegovoj majci Gospi Sinjskoj, mojoj Alkarici što sam od nje čuo kako će to biti kad bude najbolje i to me trajno nadahnjuje. Jer zbilja - da nije onih 'puno lipi stvari' što mi je rekla - ucrva bi se u karijoli/'krpama'. A da će biti, i to sam čvrsto uvjeren jer moja Alkarica ne zna lagati.

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj biseru krške Vlaške Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Gospe Sinjska - Vlajino odabrana.

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus Krist Svemogući se ganuo nad krhkom ljudskošču i postao Milosrdni.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Oh slavim Te Isuse Kriste Bože moj, čija sam nedostojna ovca, što i danas naš napose dobri med. tehničar Anđelko liftom spušta karijolu (s ovom) u kapelu. A sad ću započet urađivat preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E danas je sv. Edmund Chanpion. Ima koledž u Oxfordu njegova imena. Tu sam bio više puta bio zbog učenja engleskog (kojeg se vise ne sijećam!) Ne znam kako ali Gospodin će vrati znanje engleskog i talijanskog Svojoj ovci. A morat će obuzdati i ovu agresivnu beštiju koronavirus. Jer pouzdano znam još nije doba od 'smaka svijeta' 10.30 sati E a sad đinasticirajući (na motomedu) nastavljam. Zapravo zaključit bih mogao. Samo da spomenem terapeutska sredstva: osim motomeda, koje upravo pedaliram. Tu su i mob na kojeg ovo tipktljim. A comp je tu u sobi koja je web župni ured - na compu je web župa. A hvala Bogu i danas ima doći meštar Splićo i fiziomaherski potpuno i cjelovito uraditi Isusovu ovcu. Hu, hu, vidim naša slavljenica pastirica, s. Natalija je tu na stol kavu stavila a i čokoladu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.00 sati Sretan ti imendan, sretan ti imendan... Draga pastirice, s. Natalija mnogo ljeta s nama bila svojom prisutnošću i brigom nas lječila. E a sad ću na svetoj misi u ćakuli-bakuli s Gospodinom spomenuti i nju, našu pastiricu. I reći Isusu: Primi Gospodine sve nas ovce svoje. Primi i one koji za nas brinu Ti ih blagoslovi i nagradi. Amen!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.04 sati Eh, da je to bilo znati prije da se ljepota života krije u malenosti. Makar nevolju koja me učinila malenim nije za poželjeti. Valja kazat da me spustila do vidikovca s kog se vidi sve. Tu je poruka svega viđenog, oprobanog. Tu je poruka rata i mira, ljubavi i mržnje. E valjalo bi učinit prvi korak u ovaj dan (utorak, 1. 12. 2020.). Sad će Gospina krunica uz HKR. A onda nastavljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Slavim te Oče jer si ovo sakrio od mudrih i umněh, a objavio malenima.' Hajmo bit maleni i realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (ponedjeljak) sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Vesela vijest koja je ujedno i korisna vijest: meštar Splićo je bio i u svojoj maniri me uradija.' Eto tako tamo piše. Ali ne stvarno svaki put poslije njegove uradbe sam uvjereniji da ga Gospodin šalje meni - Svojoj ovci. Skroz, naskroz sam relaksiran, produhovljen, obnovljen, preporođen. Ha, pa da to on tako mene urađuje jer sam Isusova ovca. A što? Samo dalje: AMDG, Magis, AMDG. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 12. 2020. Gospodine danas u srijedu prvog tjedna došašća je svagdan. Slušajući evanđelje shvaćamo da su najveće milosti koje si na nas izlio djelo Tvoje sućutne ljubavi za nas. I mi smo bili kao ovi sretnici iz evanđelja, koji su bili gladni a Tebi ih je bilo žao. I zbog njih si učinio čudo neviđeno, nahranio si mnoštvo gladuša sa sedam kruhova i par ribica. Gospodine sretni smo što smo Tvoji i što možemo računati na Tvoju sućutnu ljubav. Ti znaš koliko Tvoj svijet ljubljeni pati od ove današnje kuge - koronavirusa. Znamo žao Ti je Tvog ljubljenog stvora čovjeka. Haj, molimo Te pomozi nam, nadahni naše medicinare da nađu lijek koji daješ Ti nama svojim ljubljenima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 15, 29-37)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.32 sati Hvala Bogu sav radostan čekam potpunu i cjelovitu uradbu mešta Spliće. A da uljepšam to čekanje začinit ću ga začinom korisnosti. Fino ću započet večernje 'Razmatranje uz mob'. Što pak znači osvrnut se na evanđelje (utorak). Auh već je prosinac. Ma oli mi se gdje žuri - kvalitetno živim život koji sam odabrao. Ma znate što? Čovjek je sretan kad zavoli biti mal i sporedan. Gospodin kaže: 'Slavim te Oče, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima.' Sad je meni jasno zašto je vrijeme raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kad sam u karijoli, milosno vrijeme. U karijoli sam nema me što za vidjet. A uz to sam dobrano isponižavan. Sve to mi je omogućilo da intenzivnije doživim Gospodina. Ovo vjersko iskustvo vrjednije od bilo koje titule ili diplome. Samo znam sada kvalitetno živim a kao Isusovoj ovci ideal je da budem i koristan. Trudim se koliko mogu ali za sedam - osam godina kad profunkcioniram bit će MAGIS! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo za bit vojnik Kristov kako spada tribaš sebe tajit, nemoj se isticat. Dostaj da zna Krist tvoj kralj.' A dide rec pravo jel' moj magarac Klepo najpametniji u Ogorju.

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Vid moga silenoga dase na derneku ne da gledat na se. Oja ooja oooj. Baba Jako o čemu to pivaju? 'Lujo, nevalja bit silen i velk jer dragi Isus gleda samo štaj malo.'

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Svibanj 2023 (101)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)
Lipanj 2019 (118)