Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

30.11.2020., ponedjeljak

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O kraljice, Vlajino, Gospe Sinjska svako najljepše i najveće ime ti pripada kad si odabrala biti skrivena i mala. Alkarice divna budi milostivna i nas nauči kako biti zadovoljan skriven i mal.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR - i spoznaja je bila. Spoznao sam da je ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) jako učinkovita. Naravno da za nju Krist Gospodin zna. I ako je On majcě svojoj, Alkarici mojoj rekao 2005. da ću sigurno profunkcionirati. Ima razloga zašto joj odmah nije rekao da promigam i profunkcioniram. Mislim da treba duhovni potencijal moje raspetosti (RBK) za jos neke projekte (pr. SPC = RKC = SPC). Zato mi treba podrška da izduram raspet biti (RBK) do 'punine vremena'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.49 sati Zapis iz bloka: 'Teče i teče jedan život... Pa neka teče i proteče znam da živim ono što volim.' Tako tamo piše. A mogu dodat da volim zato jer Gospodin Isus Krist htio da ova ovca bude uz Njega. Ah, da sad ne spominjem što bilo s ovom ovcom da je Gospodin Isus nije posvojio pa je ona kako spada Isusova ovca = isusovac. ... A je bila je naša pastirica s. Natalija i samo tako križem Kristovim prokinula ovu beštiju koronavirus. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tvoja ruka nek bude nad čovjekom desnice tvoje, nad sinom čovječjim kog za se odgoji! Nećemo se više odmetnuti od tebe; poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje. Ps 80

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Aoh, baba Jako ti tako svoja, slobodna, cila si ki tica nebeska. Imaš dušu ki švora. Niko ne bi reka da paziš ovce. 'Lujo neću da čujen ništa kontra svoji ovaca!'
- Baba Jaka i Lujo su čudo!!
Ima se što naučit od njih itekako!

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, ko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema žešći od Ogorana.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, brate, ti bi radije da ti kažem: kolega index molim tako ste softicirani i istančano mudri.

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Danas je crvena stola a ne ljubičasta, što je boja došašća - jer danas je sveti Andrija. Ah, za njega se zna po andrijinom križu. Eto i on je rekao da nije dostojan biti raspet kao Gospodin Isus Krist pa su ga raspeli na 'x' križu. Ah pa da ovo je svakodnevni preglednik dana 'Glas iz krpa'. I što ima? A ima đinasticiranje (na motomedu), mob i comp. Hvala Ti hvala Kriste danas je opet fiziomaherska uradba jer dolazi meštar Splićo za kojeg se zna da Isusovu ovcu radi potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati Hajde, hajde pusti mreže, čamac, i sve polove jer Gospodin zove te: haj imaj svetu misu na kojoj su svi tvoji. Koji su tu ili bilo gdje u svijetu. Svi su tu i živi i oni koji su već prešli. Ah Gospodine primi nas se i daj da se više ljubimo il' bar da smireno podnosimo. Ali žarko Te molim ne daj da se mrzimo. Pa vodi kud hoćeš nas. Amen!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.52 sati Eh ako je u meni sve kako valja oblikovano sada poslije Gospine krunice bi me trebao Duh Gospodnji upotrijebiti kao medij preko kojeg se obraća vama. Ah, kako ne smetati Duhu? Kako ne imputirati svoje? Ali ruku na srce trebam bit zahvalan svim prijateljima i duhovnicima za iskrenu pravu, ljudsku ćakulu-bakulu to me izgrađuje i formira. Osjećam se privilegiranim što vise ne trebam tražiti kuda mi je ići. Trebam samo slijedi trag kojim me Gospodin vodi. A što? Vodi kud hoćeš me... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih. Ps 19

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo velikog sveca, svetog Andriju apostola i mučenika. Prema Evanđeljima bio je ribar iz Betsaide u Galileji, a Isus je njega i brata Petra prve prozvao kao apostole. Stoga ga i nazivaju 'Andrija Prvopozvani'. Evanđelisti Matej i Luka stavljaju ga u apostolskom zboru odmah iza Šimuna Petra, a po evanđelistu Ivanu bio je učenik Ivana Krstitelja i Petru priopćio da su pronašli Mesiju. Posebno se spominje još u nekoliko zgoda, kao kod umnažanja hljebova i kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Kršćanska tradicija pripisuje mu da je propovijedao oko Crnoga mora, u Maloj Aziji, Traciji i Egiptu, a sveti Euzebije govori da je propovijedao među Skitima, u današnjoj južnoj Rusiji. Osnovao je godine 38. crkvu u Bizantu, a raspet je u Patrasu godine 60. na križu u obliku slova 'Y'.

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.31 sati Hajde pusti mreže te, čamac svoj kada Krist Gospodin zove te. Ah tako nekako ide? A je zbilja čovjek mora bit blesav ('udren u glavu') petljat sa nekakvim mrežama, što god one značile, kad spozna da ga na i te kako unosan posao ga zove Krist Gospodin. Nema toga koji je zažalio što je sve ostavio da bi mogao ići kamo ga šalje Isus Krist. A najnesretniji su oni koji su kao za Kristom krenuli ali ipak se nisu svega odrekli. Takvi su nesretni, neuspješni i ružnu sliku ostavljaju o pozivu Kristovu. Hajmo u ovaj posljednji dan studenog (ponedjeljak, 30. 11. 2020.). Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavljam hodati, trčati, letjeti... Što znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus prolazi i zove, bilo da bacamo mreže, bilo da ih krpamo. Odazovimo se, ostavimo sve i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Baš (nedjelja) sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ah Gospodine u glavu mi ne ide koliko pouzdanja imaš u mene Svoju ovcu.' Tako tamo piše. Ali zbilja je Gospodin nevjerojatan. Tolike milosti mi je dao a slutim neće stati. Hej meni ovci najobičnijoj jedini mi dignitet što sam Njegova, Isusova ovca = isusovac. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 12. 2020. Gospodine danas u utorak prvog prosinca smo u vremenu došašća. Kroz četiri tjedna ćemo se žarčom molitvom, a možemo se i misama zornicama pripravljati za Božić. Danas slušamo u evanđelju kako si podao hvalu svom Nebeskom Ocu riječima: 'Slavim te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.' Gospodine iz činjenice što si nam udijelio milost da u Tebe vjerujemo i da Te ljubimo proizlazi da si nas vidio dostojne - dovoljno malene. Hvala Ti jer takvima nas može samo ljubav vidjeti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 21-24)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati Hoćemo i danas kao obično u ovo doba: comp sam utrnuo, gusku učinio. Pa prije nego me njegovateljica 'Lj' stavi za motomed đinasticirati. Bacit bi valjalo trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. Aha poznato, poznato... A znate i vi onu pjesmu 'Krist na žalu'. Valja znati da i danas Krist prolazi pored nas. I vidi neki bacaju mreže, neki ih krpaju, neki studiraju ovo, netko ono... Svatko se bavi nečim svojim. A svi znamo da je naša duboka želja činiti ono što je volja Krista našeg Boga. Krist je tu i zove nas. Zapitaj se kako preko koga te zove tu gdje jesi? Zapitaj se što te priječi da Mu odazoveš?. Pazi Isus ne zove svaki put u samostan. Zove te da zajedno hodate kroz život tvoj. Da te učini uspješnijim, mirnijim i sretnijim. Hajmo zaputimo za Kristom Gospodinom. Hodajmo za Njim gledajući samo njegove pete. Budimo praktični kršćani. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Nis' dide samo taki ti, sva starčad Ogorska ima dušu za poželit. Sve šta imaju kuda nemaju. I to nemanje in krila daje. 'Lujo svi mi u Ogorju živemo kako kamen priča - samo AMDG.'

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aoh, baba Jako ti tako svoja, slobodna, cila si ki tica nebeska. Imaš dušu ki švora. Niko ne bi reka da paziš ovce. 'Lujo neću da čujen ništa kontra svoji ovaca!'

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.11.2020., nedjelja


- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila kaži kako se tvom Sinu, pravom Bogu posve predati. Mi Gospe rada biti kao ti.

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


E znam svi mi smo braća/sestre. Gospodin Isus Krist je naša veza. ˇ ako bi tko htio pretpostaviti našoj povezanosti neku drugu, rodbinsku i sl. - neće ići. Kristova ljubav nas veže spaja. A Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje. Sretan sam i Bogu zahvalan što me sa sekom Ivom Hrga i njenima veže čvrsta povezanost u idealima Krista Gospodina a veže nas i inertna rodbinska veza. 16.58 sati Nedjelja poslije podne uobičajeno odmiče. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Svi moji su tu u mom srcu. Čuo sam se svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.32 sati Ha, i u ovaj sveti dan sam olovkom u blok pisao da spasim rukopis od propadanja. Evo sto sam napisao: 'Novo, novo vrijeme je započelo. Vrijeme dolaska Krista Gospodina za Božić.' … A hvala Bogu bila je i naša pastirica s. Natalija i samo tako križem Kristovi lupila ovu divljakušu koronavirus. Haj zdravi i veseli bili!

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Presveto Srce Isusovu je najjači faktor za rekristijanizaciju društva. (bl. Ivan Merc)

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Dva su bacala mrežu, dva su krpala a njima Krist pustite to... Svoju lađu ostavljam žalu.... Pusti i ti svoje i nastavi pjesmu.


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati O dođi, dođi Gospodine čekam te trebam Te. Više no staža zoru jutarnju. Čekam Te ja jer trebaju Te svi oni kojim sam poslan. Hvala što si me osvjedočio i znam što čekam. Ha, a ovo u miru i sabranju na mob tipkuljim preglednik dana 'Glas iz krpa'. Već se zna da mi je samoizolacija gotova. Zna se i to da nam je naša pastirica s. Natalija došla. A i to se hvala Bogu zna da imam sa subraćom svetu misu. Da skratim: čitav ovaj dan ću provesti kako spada: od srca hvaliti i slaviti Gospodina. ... Visom leteć ptice male… 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.58 sati Novo, novo... Sve je novo! Nova crkvena godina. Tu s nama je obnovljena pastirica s. Natalija. Novo je i to što Isusova ovca izlazi iz samoizolacije. Bila je s drugima na jutarnji 'njam, njam'. A sada će konačno, napokon imati svetu misu u zajedništvu sa subraćom i drugima. Prostrt ću se pred Gospodina i reći: primi Gospodine: zdravlje, bolest i sve što sam. I što imam i znam. Primi sve koje Ti predajem subraću, prijatelje i znance - sve ih blagoslovi i sreću im podjeli. A meni, svojoj ovci Sebe podaj jer ljubavi Tvoje sam žedan. Amen!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROBUDI SE! 1B Adv; Mk 13, 33-37; Palma, 1. prosinca 2002


Advent je. Što nam je činiti? Imam pitalicu. Zamisli: spavaš. Sanjaš: prema tebi trči strašan lav, spreman da te napadne. Okreneš se, kad ono strašan tigar trči, i on te hoće napasti. Okrećeš se… Kud god se okreneš divlje zvijeri oko tebe. Situacija ne može biti gora nego je. Kako se spasiti?
Tek što sam s propovjedaonice dramatičnim glasom to izgovorio, dijete iz klupa poviče: «Probudi se!» Upravo tako. To je poruka evanđelja, i poziv u adventu. Nije nam se boriti s utvarama; nema smisla trošiti se na iluzije, na prijetnje priviđenja koja nam stvaraju naši strahovi i mamurluk. Probudi se! Jer na javi su bespredmetne tjeskobe snoviđenja. Otvori oči i uši i vidjet ćeš da ti se nije boriti s divljim zvijerima, nego ustati, umiti se i krenuti na posao.
Budnost nije tek otvorenost očiju, već otvorenost srca. Jer, čovjek može spavati ali da mu srce bdi. «Ja spavam, ali moje srce bdi», kaže psalmist. Budnost je duboka svjesnost, nutarnje sabranje. Očituje se kao zaokupljenost onim što činimo, udubljenost. «Čovječe, sjeti se kad si zadnji put hodao bos po travi?», pita vlč. Zlatko Sudac na svojim seminarima. Sjeti se, zbilja. Ne tek kad si prevalio put do nečeg preko travnjaka, već kad si osjetio svoj hod, i travu? Kad si osjetio npr. značaj rezanje kriške kruha, značaj uzimanja hrane… Pričaju za jednog učitelja da su učenici dolazili ne tek čuti što govori, već gledati kako zavezuje svoje cipele. Činio je to s tolikom pomnjom da se doimalo svečano kao liturgija.
Bdjeti nam je da prepoznamo Boga koji uvijek dolazi. U svakom trenutku, u svakom događaju i biću. Dolazi u načinima i trenucima za koje i ne mislimo da dolazi. U svemu onom što smo u napasti shvatiti kao sporedno. Dolazi, kao što je došao u neznatni Betlehem; i to ne u svratište već u štalicu. Zaodjenuo se u sporednost, u dijete. Došao svojima a njegovi ga ne primiše. Ne primiše ga jer ga ne prepoznaše.
Spremajući jutros ovu homiliju, vidim djeca se pod prozorom igraju skrivača. I gledam, jedna se djevojčica sakrila iza grma bez lišća. Kako dražesno, neš' ti njenog skrivanja… mislim u sebi. I shvatim, tako se i dragi Bog skriva. Ne treba prevaljivati putove, niti se zadubljivati u teške misli da ga uočimo – već se osvrnuti oko sebe. Probuditi se, i ugledati ga u najbližoj blizini.
Bdijenje je stil življenja. Iščekivanje hranjeno nadom. Življenje u sadašnjosti nadahnjujući se budućnošću. Obogaćivanje sadašnjosti budućnošću. Upravo: o-boga-ćivanje. Oplemenjivanje zbilje Bogom koji uvijek dolazi. Povijest je učiteljica života, ali je i kolijevka nade – bez koje bi sve stalo. Biti vjernik, znači biti budućnik, vizionar. Onaj čiji pogled transcendira vidljivo i opipljivo. Simbol je takvog života skalinada: ono što nije a što će biti. Svaki korak jedna skala, svaka skala jedna nada…
Živeći stavom iščekivanja omogućujemo i kvalitetne međuljudske odnose. Iščekivati nam je u drugome pravo lice svoga bližnjega, dajući mu uvijek novu šansu da pokaže svoj izvorni lik. Ne omeđivati ga okvirom, već mu davati priliku da ga nadraste. O drugome ne imati sliku u glavi, već film – i to dugometražni. Čekati na njegovu cjelovitu priču, i kroz nju ga doživljavati.
Život je advent. I u tom je njegova draž. Ali pri tom imajući na umu da čekamo jer smo sami dočekani. Tražimo jer smo već nađeni. Da pojasnim. Premda je upitno da li je točno, ali svakako nije daleko od istine - da mladić odabire djevojku koja je njega već odabrala. Tako i mi: Boga odabiremo samo zato jer je on nas već odabrao. Nadamo mu se, jer s njim se već zbio susret - iz kojeg se rodila nada. Dapače, sama činjenica da imamo nadu, znači da smo duboko negdje već s njim.
Biti budan, bdjeti, biti pažljiv, čekati… U ovom svijetu koji odvlači i rastresa. Kako? Neki čovjek, kaže priča, došao mudracu da ga pouči. Kako je bio veliki red, pa dok čeka, kaza mu mudrac da obiđe njegov dvorac, pogleda slike i ukrase. A pri tom mu dade žlicu ulja, i zadaću da ga ne prolije dok bude obilazio. Usredotočio se čovjek posve na ulje, tako da od dvorca ništa nije vidio. Stoga ga mudrac ponovno pošalje, jer dvorac se mora vidjeti. Čovjek se ovaj put posve prepustio razgledavanju, pa zato ulje zanemario i prosuo ga. I bio je poučen: mudrost je sačuvati ulje i sve vidjeti.
Mudrost je sačuvati sabranost i biti uronjenost u svakodnevnicu svijeta. Kontemplacija u akciji, rekao bi sveti Ignacije, to je kršćanska budnost.

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BDIJTE! 1B, Adv; Mk 13, 33-37; Weston, 1999.


Gregorate (grč.), Vigilate (lat.), Budni budite, odatle imena: Gregorije, Vigilije, Budimir, Butko.
Bdjeti znači iščekivati, znati otčitavati trenutke, odgovorno proživljavati.
Jer ne znate u koji dan. U svaki dan. U čas u koji i ne mislite. Dolazi.
Kao što se ne da svladati gradivo sat prije ispita, tako se ne možemo se probuditi u presudni čas.
"Kad i ne mislite." U koliko tvojih nepromišljenih trenutaka je Isus pokucao na tvoja vrata? Kad ti izmiču susreti s Isusom?
Tko ne zna prepoznati njegov dolazak danas, u opasnosti je da ga ne prepozna nikad.
Bdij kao nogometaš nad loptom dok traje utakmica.
Bdijte. To znaci budi pripravan da ga UVIJEK primiš. Bilo da moliš, radiš i li spavaš - ti BDIJ; očisti srce, isprazni ga za Njega... osiguraj mu mjesto. Bdij znači, odgovoran budi za ono tebi povjereno: obitelj i posao, za zdravlje i dušu.
Bdijenje je tema nekoliko Kristovih parabola: noćni lopov, vjerne i nevjerne sluge, deset djevica, o talentima.
Bdijenje je stanje duše, bilo da tijelo spava ili je budno. To je duhovna svjesnost vremena i prostora. Deset djevica su bile pospane kad se začula vika: "Evo zaručnika, iziđite mu ususret!" Ipak, mudre su djevice bile u stanju pripravnosti. Imale su ulja za očuvati svjetiljke vjere upaljene.
Bdijenje je povezano sa molitvom: "Bdijte i molite da ne padnete u napast!" Kako? "Ako ne želiš prestati moliti, ti ne prestani čeznuti. Kad prestaneš čeznuti, prestat ćeš ljubiti." (Augustin)
Nakon što netko tko je bio izgubio svijest dođe sebi, prvo pita: "Gdje sam?", a zatim: "Koliko je sati?" Biti budan, znači znati svoje mjesto u prostoru i vremenu.
Možda smo onesvješćeni od propagande, užitka, ideologije, strasti, straha za zdravlje, novac... Možda je vrijeme da se upitamo: gdje sam, i kako mi život protječe. Istinski biti budan znači biti svjestan svoje povezanosti s Kristom. Bdjeti da se od njega ne udaljim.

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DOĐI, DOĐI ISUSE


O dođi, dođi, Emmanuel!
Otkupi svoj zarobljeni Izrael
koji je nestao
iz progonstva, daleko od lica dragog Božjeg Sina
Radujte se! Radujte se! Emmanuel
će doći k tebi, Izraele.
O dođi, ti ogranku Jesseja! izvući
kamenolom iz lavlje kandže;
Iz strašnih pećina groba,
Iz donjeg pakla, narod tvoj spašava.
Radujte se! Radujte se! Emmanuel
će doći k tebi, Izraele.
O dođi, dođi, ti Danji proljetni!
Izlij na naše duše svoju ljekovitu svjetlost;
Rasprši dugotrajnu noćnu tminu
i probi sjene groba.
Radujte se! Radujte se! Emmanuel
će doći k tebi, Izraele.
O dođi, ti Gospodaru Davidova ključa!
Kraljevska vrata široko i slobodno se otvaraju;
Zaštitite nam put prema nebu
i zabranite put do prebivališta smrti.
Radujte se! Radujte se! Emmanuel
će doći k tebi, Izraele.
O dođi, dođi, Adonai,
koji u svom veličanstvenom veličanstvu
S one visoke planine odjeven u strahopoštovanje,
Daj svom narodu stariji zakon.
Radujte se! Radujte se! Emmanuel
će doći k tebi, Izraele.

--
Stara kršćanska himna za Advent , starija od 1.200 godina
VENI, VENI EMMANUEL
(DOĐI, DOĐI ISUSE)
(Emmanuel – Bog s nama)
(Emmanuel = Isus)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.48 sati Sretna nova godina, nova godina... Liturgijskog 'B' ciklusa. Počeli smo dolaziti, dolaziti... Najtoplijoj svetkovini 'u sred vrijeme godišta' - Božiću. Kad se rodil naš Isusek dragi. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Isus voli iznenađenja - dolazi iznenada kao kradljivac. Iznenadi i ti Njega. Budi drugačiji! Ne daj lijenosti da te oblikuje kao obično. Iznenadi Ga - promijeni se! (knev 1b doš)
- Hvala. Na zornicu treba ići, to je najljepše razdoblje. U zadnje vrijeme baš ne idem u Crkvu zbog ove situacije s koronavirusom, pa ove Vaše propovijedi puno znače jer osjeća se prisutnost Boga. Svako dobro.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas predstavljamo svetu Katarinu (Catherine) Labouré, francusku redovnicu i mističarku, sveticu čudotvorne Marijine medaljice. Rodila se 2. svibnja 1806. u francuskom selu Fain-lčs-Moutiers (Burgundija), kao Zoŕ!Labouré, deveto od jedanaestero djece u seljačkoj obitelji. S 9 godina ostala je bez majke i već tada odabrala Mariju za svoju novu majku. Pridružila se 1830. sestrama milosrdnicama svetoga Vinka. Kao novakinja u matičnoj kući u ulici Rue du Bac u Parizu uzela je redovničko ime Catherine. Marija joj se prvi put javila 18...

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, najbolji oblik bdijenja je da radimo svoj posao baš kako spada. Hajmo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Koji sam to zapis načinio olovkom u blok (za spas rukopisa)? Evo ga: Gospodine neka s čekanjem raste i moja zahvalnost za sve. Tako da Ti mogu za Božić reci: HVALA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 11. 2020. Gospodine danas 30-tog studenog je ponedjeljak prvog tjedna došašća. A i blagdan svetog Andrije. U evanđelju slušamo kako si susreo ribare braću Petra i Andriju kako bacaju mrežu. U blizini su bili i braća Zebedejevi Jakov i Ivan oni su krpali mreže. Rekao si: 'Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi.' Evanđelje kaže, ono što i pjesma 'Krist na žalu'. Svoju lađu ostaviše žalu i krenuše kamo ih šalješ Ti. Molěmo Te Gospodine prođi mjestima gdje mi živimo i radimo. Uputi poziv i nama. Ima onih koji su spremni ostaviti svoju lađu i sve svoje žalu i krenuti za Tobom Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 4, 18-22)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati Ista priča u ovo doba dana: comp sam utrnuo, gusku napravio. I sada čekam njegovateljicu Jadranku da me stavi đinasticirati (za motomed). A onda je legitimno da tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Aha došašće. Dolazi nam od svega najdraži, od sviju traženi, Svemogući, Apsolutni Bog. Dolazi kao najmanji, Milosrđe samo nam dolazi nas dragi Isusek. Mi ćemo Ga moći primiti ako Ga stvarno trebamo. Ako smo ga gladni i žedni. Ako u sebi nađemo prazninu koja za Njim vapi. On dolazi a mi čekamo, neka naša čežnja za Njim raste čekanjem. Ah, 'Padaj s Neba roso sveta...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide u vrimenu do Božića ne bi smili oka sklopit. A kako to? 'Lujo vojnici Kristovi moraju do Božića - a i uvik sa Kriston kraljon bit il' radili, il spavali.'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ako nećemo spavat do Božća. Moremo na silu grijat noge. 'Lujo u Diki Nebeskoj ćemo zanavike bit na silu. A ujtro bi se tribalo dić na zornicu.'

- 06:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Isus dolazi i iznenađuje – iznenadi i ti Njega (knev 1b doš)


Isus voli iznenađenja - dolazi kad Mu se najmanje nadaš. Iznenadi i ti Njega. Budi drugačiji, ne daj nemarnosti i lijenosti da te oblikuju kao obično - promijeni se! (knev 1b doš)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.11.2020., subota

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila kaži, nauči nas kako da ne spavamo nego bdijemo - ako nam se oči sklapaju? Sinci moji, dico moja, uz Isusa budite: il' šta radili il' spavali.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.47 sati Evo koji je danas zapis olovkom u blok bio (za spas rukopisa) : 'Dobra vijest je, koja je ujedno ě vijest dana: u ponedjeljak je meštar Splićo opet tu. A i ovo: 'Sutra je tu naša pastirica s. Natalija. A i ovo: u četiri je tu opet njegovateljica Jadranka. .... Je, je pala je i Zdravomarij kontra beštije koronavirusa, danas još ne uz pastiricu s. Nataliju ali uz njegovateljice: 'Lj' i Jadranku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


... tri, dva, jedan, nula. A sada fešta razvaljotka! Opit ću se neću stati... Ej hej Krist Gospodin sugerira da nam srca ne otežaju u proždrljivosti i pijankama.

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.09 sati 'Triba gorit i izgorit! A mi dimimo. Šta ću ja dimit - molim vas lijepo?' Tako je veličanstveni p. Gabrić palio novake Isusovih ovaca u Splitu 1984. Ah moj Ante ova ovca sad ne gori nego đinasticira (na motomedu) i tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima ova beštija korona. Sad znam ona je taj 'mali zeleni' što su nam ga poslali Marsovci. Auh misli sam da su tamo bolji nego mi. Ali neka sve ovo je kušnja. Da se sazna u koga smo se pouzdali. A što? Il ćeš se u nešto/nekog pouzdavat ili ćeš očajavati. Znamo cjepiva/lijeka nema. Ali uvjeren sam i sigurno znam ima Svemogući i Milosrdni Bog Isus Krist koji čeka da zaufano zamolimo da zaustavi ovu kugu. Hoće, hoće nekako jer i to znam da još nije vrijeme za 'smaka svijeta'. Kaži još? Aha i danas mi je subrat p. Marko Matić donio svetu Pričest. A sutra u nedjelju nam se iz samoizolacije vraća naša pastirica s. Natalija. Sad ću nazvati meštra Spliću da čujem što je s njim. ... Aoh jupiii! Meštra Spliću nije ščepala ova kuga koronavirus i u ponedjeljak se vidimo i nastavljamo sa potptnim i cjelovitim uradbama. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Monument to the Croatian Jesuit missionary Ante Gabric front of the Catholic Church in Kumrokhali, West Bengal, India

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.35 sati Hajmo i danas uradit jedno sabranje uz mob prije svete mise. Koju ni danas na žalost neću moći imati - jer me ova beštija koronavirus stjerala u samoizolaciju. E a danas je zadnji dan stare Crkvene godine. Gotovo je sa 'A' liturgijskim ciklusom. Sutra je već 'B' a i došašće počinje. Primi Gospodine sve što jesam imam i znam daj mi samo Sebe jer Tvoje ljubavi sam uvijek žedan! Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrješnog Srca Marije Tvoje preljubljene Zaručnice.'

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Jakov Markijski ili Giacomo della Marca, talijanski franjevac i propovjednik. Rodio se 1391. kao Domenico Gangala u talijanskom gradiću Monteprandoneu (Marche). Rano je ostao bez oca pa su ga već u sedmoj godini poslali čuvati ovce. Tada je još posvuda bilo vukova pa se mali Domenico nakon jednog susreta s vukom uplašio i pobjegao rođaku svećeniku u susjedni grad Offidu. U Ascoliju je kao odličan učenik završio osnovnu i srednju školu, a na sveučilištu u Perugi postao doktor građanskog prava. Prilikom boravka u Assisiju osjetio je Isusov poziv i stupio u veliku franjevačku obitelj. Redovničke zavjete položio je 1416. i uzeo ime Jakov (Giacomo). Teologiju je studirao u Fiesoleu kod svetog Bernardina Sienskog, a za svećenika je zaređen 1420. Veliki, slavni propovjednik…

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.47 sati 'Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti! - Poruka je stare crkvene godine. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je Bog koji dolazi. Mi ga čekamo. Bdjeti i čekati znači raditi svoj posao - što bolje možeš. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo i večeras (petak) slova koja sam olovkom ispisao (za spas rukopisa) : 'Ole, ole korona beštija nasrće. Ali Krěst kralj ne spava. Ovu beštiju kao i sve razbojnike koji nasrću na sveto, u prikladnom trenutku će dočekati: STOP! Nema dalje! To zato jer 'Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 11. 2020. Gospodine danas je nova godina - ali crkvena. Zakoračili smo u novi liturgijski, takozvani 'B' ciklus. Započeli smo vrijeme došašća. Božiću ćemo dolaziti kroz četiri tjedna. Kroz vrijeme došašća liturgija je otmjenija. Sugerira se umjerenija upotreba glazbala. A i s nakitom u crkvi bi trebali biti diskretniji. Danas u prvu nedjelju došašća u središtu pozornosti je bdijenje. U evanđelju kažeš: 'Bdijte jer ne znate kada je čas.' Gospodine želiš nam reći da bdijemo tako da s ljubavlju radimo svoj posao. Da ga činimo bolje i marljivije. Da te hvalimo i slavimo svojim radom. Tako kada Božić dođe da možemo zanosnije pjevati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 13, 33-37)

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.09 sati E baš sam utrnuo comp... I već je tu njegovateljica Jadranka koja me stavila za motomed. A da bio što učinkovitije đinasticirao istovremeno plešem 'zlatnim palcem' po mobu i tako tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Kao i obično osvrnut ću se na evanđelje (subota). Aha, subota je zadnji dan godine - e ali crkvene. Zaključuje se liturgijski 'A' ciklus. U nedjelju je prva nedjelja došašća 'B' ciklusa. Ah, liturgija… Tu nisam baš doma. Evanđelje o tome kakav treba biti! Nije korizma ali očekuje se jedno otriježnjenje. Treba bdjeti. Mislim da treba raditi što se inače radi. Ali tako da se baš radi skroz naskroz. Potpuno i cjelovito (Ah, meštar Splićo: ) Ako svoj posao radiš tako (kao meštar Splićo svoj) ti si s Gospodinom u molitvi, klanjanju ili bdijenju. I ovo: Gospodin dolazi kao zamka, iznenaditi te kad se najmanje nadaš. Ako znaš kakvog bi te volio zateći. A někako da te takvog zateče. Iznenadi ti Njega - pa takav budi! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov uvik mora bit spreman. U srid noći za akciju atentan. A šta za to triba?' Dide vanđelje kaže da triba pazit da mu srce ne oteža u proždrljivosti...

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe, baba Jako evo i stara crikovna godina dođe. Večeras bi se mi pobožni tribali oblokat nek bude fešta. 'Hm, Lujo, Lujo... Vanđelje kaže da nan srca ne otežaju u pijanstvu!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.11.2020., petak

Alkarici


O mila majko Nebeska, draga Gospe Sinjska, Sin tvoj se k nama šulja. Kaži što da radimo da i mi Njega iznenadimo.

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.15 sati Iz bloka. gdje sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Auh, ova divljakuša -beštija - koronavirus zaključala Isusovu ovcu - pticu Nebesku. I ne da joj da leti u visine! ... Sad će nju moja Alkarica prokinuti - vrcit će sedam metara. Samo da kažem Zdravomariju. ... Je, rekao sam. Rekao sam još: Gospe Sinjska, Vlajino mila, hvala što si me osvjedočila koliko je tvoja suza moćna, Alkarice draga otjeraj od nas ovog crnog vraga. Ovu divljakušu - beštiju - koronu nauči reda. Haj, zdravě i veseli bili!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bdjeti? Ne znači samo kruničati ili klečati. Prije svega to znači raditi to što radiš - ali baš raditi! Tako da svojim radom hvališ i slaviš Krista Gospodina!

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 sati Baš sam uz našeg izrazito dobrog med. tehničara Anđelka učinio đir uz gelender hodnika. E onda me je stavio za motomed da đinasticiram - a naravno i da tipkuljim na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? A ima tu na stolu kava donijela njegovateljica 'Lj'. Ima i to da mi je subrat p. Marko Matić i danas ovdje u sobu donio svetu Pričest. A onda ima i ova nerazumna děvljakuša koronavirus - koja se ěživljava na svijetu od Boga Svemogućeg ljubljenog. Aoh, takve su te gnjidice jedva čekaju da onemoća ljubimac Božji - da dočekaju da mu pokažu da su oně glavni. Ah šuga jedna! Sakrit će se u mišju rupu kad Svemogući nastupi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


6.04 sati Aha blagdan je Gospe od čudotvorne medaljice. 9.31 sati Idemo dalje ovo gore mi je ostalo u mobu. Bit će da sam htio uradit nekakvo 'Razmatranje uz mob'. E a sada bi ovo mogao biti prilog uz svetu misu, koju ni danas, nažalost neću imati jer sam u samoizolaciji. Zbog ove divljakuše, beštije - koronavirusa. A vjerujem i nadam se subraća će mi donijeti svetu Pričest. A što? Rreći ću: samo, samo Tvoja volja Gospodine neka bude. Znam čuvat se moram ove današnje kuge - korone jer Tvoja volja nije da me pojede ona. Čuvaj me Ti, da se mogu čuvati i ja. I primi sve, sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe je Tvoje ljubavi sam žedan. Amen!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.33 sati Ah. pitanje je sad, kakav sam na koronu? Pozitivan il negativan? Što god da sam hajmo u ovaj dan (petak, 27. 11. 2020.) I dalje sve se zna: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!
OGORJE, 26. 11. 2020. na tv: https://www.facebook.com/groups/1760167037390436/permalink/4746121222128321/

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže kad vidiš propupalu smokvu ljeto je blizu. A sve u svemu vrijeme je da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A evo kojim sam slovima, pišući ih olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja: 'O kolika je besmislica ovu raspetost (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) nazivati bolest. Prikladnije ime za ovo je 'rudnik' odnosno 'vrutak'. Dobro ako sam ja rudar, odnosno ako se napajam na tom izvoru - mogu kazat da je to unosan posao. Bogu hvala što je prošla 'tamna noć' ove raspetosti kad sam izručen tuđincima da brinu za me jer pameti nisam imao. A oni su se razbojnički odnosili prema meni pa bi se moglo krivo pomislit da su mene i našu web župu unazadili. Ali upravo oni su ti kojima moramo biti zahvalni. Na njihov odnos prema meni svećeniku Isusovoj ovci se ganula moja Alkarica i suzu pustila a svima nam dala krila ('puno lipi stvari') Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 11. 2020. Gospodine danas je svagdan, subota 34-tog tjedna kroz godinu. Posljednji dan ove crkvene godine jer sutra počinje došašće. Po riječima današnjeg evanđelja nas upozoravaš: 'Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.' Dođi Gospodine Isuse Kriste - čekamo Te. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 34-36)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati A dobro je zeru sam nadopunio mob i vjerujem da baterija neće iscuriti dok uradim večernje 'Razmatranje uz mob'. Comp samm utrnuo, jogurtic srknuo. I sada čekam da me njegovateljica 'Lj' stavi đinasticirat (na motomed). Kad ću i legitimno tipkuljiti ovo na mob. Ma baš me srdi ova beštija koronavirus. Pravi se blesava kao da na zna da je sa svetog tla Gospodar gospodara Krist Gospodin. Svaka sila za vremena! Ha, tako je obično: kad neka divljakuša vidi da je netko bespomoćan onda se ižěvljava. Vidjet će i ona da svijet nije tek janje za klanje. Gospodin će spasit svoj svijet ljubljeni. Hoće, hoće nadahnu će medicinare za cjepivo. Da, Gospndin će kronavirusu reci: STOP! Valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. Aha, propupala smokva... Pa nije važno ako baš i nema smokava u tvom kraju. Kad vididiš da ljudi laganije odijevaju znaš da je zatoplilo. Jako važno vam je znati otčitavati govor Božji iz svega što vas okružuje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Znan dide tis stuka skule. Al' kod tebe ki kod sve starčadi Ogorske ima nika pamet veća. 'Lujo al' ne znaš taki su svi Vlajě - triba znat priživit na kamenu.'

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako i ja bi volija bit ki ti, u svemu pripoznat zakon Božji - al' glava mi mala. 'Lujo pušći ti glavu. Akoj se naoblačilo uzet ćeš lubrelu - u tomen ti je sve.'

- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2020., četvrtak


20. XII. 1870. Obavijest 'Glavaru Ogorja Donjega' (tada je bio: Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) da treba uhvatiti hajdučku družinu na čelu s 'nikim Šimićem' (poznati hajduk: Andrijica Šimić). 'Veliki je dar određen tkobi uhvatio mertva ili živa gore napomenuta Šimića a također i njegovu družinu.' (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Infiša san u te, nemoj mi zamirit
još od mali nogu, rado san te viđa
mislija san vrime, sve će to prominit
ma ća manje želim, više mi se sviđaš
(Jakša Fiamengo)

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem! Ps 100

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Tko sam? Gdje sam? To znam Alkarice mila kad tebe pogledam. Znam da se samo činiš nijema i slijepa ko'da ništa ne čuješ niti znaš. A dobro znam da takva pustila si glas i divnu mi utjehu dala. Što reći za to nego: HVALA!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Leonardo da Porto Maurizio, talijanski franjevac i proslavljeni pučki misionar. Nazivaju ga svecem Bezgrešne i Križnoga puta, a postao je slavan i kao fratar koji je od potpune propasti spasio rimski Colosseum. Tamo je postavio križni put kao trajan spomenik svim mučenicima koji su za vrijeme progonstava u Rimu dali život za Krista. Rodio se 20. prosinca 1676. u naselju Porto Maurizio, danas dijelu grada Imperije u Liguriji, kao Paolo Girolamo Casanova, sin pomorskog kapetana Domenica Casanove i Anne Marije Benza. Ostao je bez majke s dvije godine, a nauke je završio na glasovitom isusovačkom Rimskom kolegiju. U rimskom samostanu svetog Bonaventure na Palatinu pridružio se 1697. franjevcima, njihovoj reformiranoj grani nazvanoj 'Obnovljeni'!(Riformella) i uzeo ime L …

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Ma ova beštija korona je kriva za sve, sve, sve... Aha tako je dobro imati krivca na kojeg se može iskrcati sve. To što sam jutros prebrzo progutao doručak. Što sam nemarno oprao zubiće… itd. Treba nam krivac kad nismo spremni opteretiti vlastitu savjest. Kad smo si umislili da smo uvijek besprijekorni i čisti. .... Haj idem se sa Zdravomarijom obračunat s ovom beštijom koronavirusom - jer je naša pastěrica s. Natalija u samoizolaciji. ... Oh Alkarice odagnaj koronavirusa o svoje Hrvatske, Brazila i svijeta čitavog. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ne možeš vidjet propupalu smokvu vidiš da se narod laganije odijeva znači zatoplilo je.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.47 sati Aha to je danas u 16 sati na HTV 2 o mom Ogorju. A dobro je učinili su udrugu. Ma eto Ogorje je za me starčad Ogorska. Nisam nigdje susreo ljude vrlinama urešene kao ta starčad. Eh znam sada su skoro svi u Diki Nebeskoj a njihovo smrtno na šematorju svetog Jure u Ogorju. ... Da se i to zna ovo tipkuljim na mob dok đinasticiram (na motomedu). I kaži šta ima? Uh ima samoizolcija radi ove beštije korone. I danas mi je moj profać i subrat p. Marko Matić donio svetu pričest. Ma uvijek se volim susresti s p. Matićem. On je bio provincijal one 1983 i primio mene među Isusove ovce. Ha, bas se čujem s jednom iz Đakova koja kaže da je tamo u Đakovu ova beštija korona odnijela već 4 svećenika. Bogu hvala kod nas je nema. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.52 sati Samostanac u samoizolaciji - intrigantno! Ah, što će ova beštija koronavirus od nas učinit?! Ha, pa to se zna iz svake zgužvane, nejasne situacije vojnik Kristov izlazi jači. ... Eto jer sam u samoizolaciji jutarnji 'njam, njam' sam imao tu u sobi - u web župnom uredu. Pranje zubića itd. Eh ni danas neću moći imati svetu misu. Ali će me pričestiti ovdje. Đir uz gelender hodnika, đinasticiranje (na motomedu). Samostancu i u samoizolaciji 'sve cviće cvita' (baba Jaka). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!


- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.07 sati Ne daj se! Ne kloni! I kad ti padne mrak na oči, i kad se čini beznadno. Imaš li bar žišku nade daj sve od sebe. Nadaj se protiv svake nade. Puši, puši u to sićušno zrnce nade. Ražari ga rasplamsaj, pa se uspravi, podigni glavu, uspravi čelo - Svjetlo je tu. Ehe, a idemo u ovaj novi dan (četvrtak, 26. 11. 2020.) Prvi korak koji će učiniti Isusova ovca bit će Gospěna krunica uz HKR A onda? Nastavlja hodati, trčati, letjeti... Hoću reć nastavlja od srca, 'sve u šesnest', snažno, energetski nabijeno hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. A to će činiti nezamjetljěvo, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi). I dan će biti ljepši jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Gle miseca šta se nakrivija sram ga bilo i jon se napija. 'Ajme meni Lujo šta su stebon učinili uni berekini isprid Brista. Ajde mile dođi sebi i pozoblji kukuruz, pa... '
- Koje lipe riči, naše domaće, čini mi se kada san tamo gori
di je srce ostalo.. i nikako se još nije pripitomilo. Kuca, a ne onako snažno ka gori
Lipu noć želim …

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Prepisat ću slova koja sam večeras (srijeda) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ha, Maradona je prešao. Prelaze sveti, dobri i zli, veliki i mali. Ništa strašno, moga bi i ja - pa šta!' Tako sam tamo napisao. A večeras ću u Gospinu ružarju s babom Jakom uz HKR stavit i Maradonu - skoro pa smo generacija. Da i on prispije tamo gdje je bio zapućen tijekom svoga života. A anđeli Božji da mu kliču: Maradona majstore! Zavrijedio si da zauzmeš mjesto svoje u Srcu Krista Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad se nama koji smo Kristovi učini da izlaza nema. Tada nam je Krist najbliži. Baš zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 11. 2020. Gospodine danas smo petak posljednjeg, 34-tog tjedna kroz godinu. U evanđelju slušamo o tome kako ćemo prepoznati da si blizu. Kažeš nam: 'Pogledajte smokvu i sva stabla. Kad već propupaju, i sami vidite i znate: blizu je već ljeto. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je kraljevstvo Božje. Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali moje riječi ne, neće uminuti.' Gospodine mi smo Tvoji a Tvoji želimo ostati dovijeka. Marana tha - dođi Gospodine Isuse! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 29-33)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18..16 sati Hajmo koju sada đinasticirajući (na motomedu). A to znaci kazat bi valjalo koju o evanđelju (četvrtak). Auh, apokaliptično... Gle mjeseca što se nakrivio... A sunce nekako... Zvijezde isto... Ne daj se zbunit! Otrijezni se jer kad misliš izlaza nema, da je gotovo - da ti je odzvonilo. E tada ti je spasenje blizu. U takvim stanjima treba skupiti snage i hrabro naprijed. Nemoj ni pomisliti da nemaš snage. Jer ako si Kristov trebaš znati da On sve prati i drži pod kontrolom. Htio sam vas upozoriti da tih apokaliptičkih događaja imamo i u svakodnevnom životu. Pred bilo kojom apokalipsom uspravi se pogledaj Krista i hrabro naprijed! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide meni ne izlazi iz pameti kad'no si ti iz Ogorja na svomen konju Putalju prispija u Svilaju - a je te ugjeda. Učinija si mi se kano sveti Lojona. 'Lujo kažeš sveti...'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Gle miseca šta se nakrivija sram ga bilo i jon se napija. 'Ajme meni Lujo šta su stebon učinili uni berekini isprid Brista. Ajde mile dođi sebi i pozoblji kukuruz, pa... '

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.11.2020., srijeda

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah Gospe Sinjska, Akarice moćna kud tvoj sjen pane nestane tame, a zora svane. Daj da i mi koji smo od Sina tvog pa i tvoji hodimo uspravni i čela uzdignuta.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Prepisat ću iz bloka što sam malo prije olovkom u napisao (za spas rukopisa) : 'Sve je super, sve je za pet! Kada hodaš kroz život slijedeći pete Krista Gospodina.' ... A kako je naša pastirica s. Natalija još u samoizolaciji (do nedjelje). Uostalom i Isusova ovca je - znači ja do daljnjega. Prokinut ću ovu beštiju koronavirus Zdravomarijo pred mojom Alkaricom koja dobro zna što joj je činit da zaštiti ovcu svoga Sina. ... Zdravomarija je bila pred onom koja mi je rekla 'ono'. A rekao sam da bi za to trebao promigat. A i meštra Spliću, kojeg mi je poslala sam spomenuo. Duhu Svetom koji 'puni usta besjedom' sam napomenuo da će mi trebat besjeda koju sam i prije znao: Hrvatska, Engleska i Talijanska. Ne znam kako će al' morat će. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.30 sati Ma sve se može sa svojim ljudima. Koji neće zloupotrijebit to što si 'udren u glavu' (a mogli bi!). Nego fino kako spada subrat p. Marko Matić donio mi u sobu svetu prěčest. Onda me je krepostima urešeni Anđelko stavio da đinasticiram (na motomedu). Što upravo i činim dok tipkuljim na mob ovaj preglednik dana. Ah, čovjek je tako potreban čovjeku! Jel' neki filozof svijećom po svějetu tražio čovjeka. Među mnogim, mnogim dvonošcima ga nije našao. Za biti čovjek treba biti: ljudina, ljudeskara, 'čovik i po' - Kristolik čovjek. Svi potrebni ideali su sadržani u Bogočovjeku Isusu Kristu. Čovjek nam treba ali Krirtocentričan. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što si pogurio i kukaš? Uspravi se i podigni glavu! Krist Gospodin je uz nas!

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati 'Veselo, veselo Zagorci... A što? Niko nemre niš! Kakva korona?! Hej stari plati gem prijatelj si moj!' Ha, bila je brzinski sklepana domaća. A inače? Baš sam pravo. Bija sam pod tuš. U sobi sam imao 'njam, njam' - jer u samoizolaciji sam, molim! Eto to mi je žao što neću moći imati svetu misu ali pričest će mi donijeti u sobu. Pa đinasticiranje, đinasticiranje jer danas mi neće doći meštar Splićo - jutros je na testiranju, što je s koronom kod njega? Sad znate za što ide Zdravomarija. E a što? Sam, sam samostan. To je moja odabranica - moje sve. Moja sobica moja slobodica. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Spomenu se dobrote i vjernosti prema domu Izraelovu. Ps 98

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.59 sati Eh sve je to normalno. Sve je tako pisano i predviđeno. Sve, sve je SOK = sve ok. Ništa nova, ništa nova! Pokušaš li ispraviti 'krive Drine'... 'Podignut će ruke na vas...' i oni koji su bili uvjereni da bi za te 'krvi ispod vrata dali'. A što si ti mislio da je bitě Isusov 'šala mala'? Prava vrijednost se ne dobiva tek tako. Ozbiljno i skupo se plaća. A neka, neka onda. Ako sam zaigrao 'na Tvoju kartu' Kriste Gospodine onda idem do kraja! Konkretno idem u ovaj dan (srijeda, 25. 11. 2020.). Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim hodati, trčati, letjeti... Ustvari nastavljam kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. I tako će dan biti ljepši jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: 'Podići će ruku na vas...' A koronavirus nasrnula. Ubrzajmo realizaciju: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.49 sati A evo prepisat ću iz bloka što sam večeras (utorak) olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ufff, korona je pokucala i na moja vrata. E onda bi valjalo napisat oproštajno pismo/poruku: 'E tako vam je to! Kad već nisam izgubio glavu jurcajući se motorom po Splitskoj rivi. Kad me droga preskočila. A nije me htio okusit ni bengalski tigar kom sam se ponudio. Onda hoće ova sićušna beštija. A što? Dobar ti tek i nemoj se otrovat (jer i zmija me ujela). Ja vjerujem i nadam se da ću prispjeti tamo gdje sam 2003. već bio provirio. Mjesto mi u Srcu Krista Gospodina me zanima - jer tamo je lipooo! Jel' no moj Vlaj Tin rekao: 'A vama svima svoj smiješak ostavljam!' - tako kažem i ja. Haj, ćao - bao!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 11. 2020. Gospodine a danas u četvrtak, 34-tog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju što ga slušamo prevladavaju apokaliptične teme. Što je i razumljivo jer u posljednjem smo tjednu kroz godinu. Slušamo o znacima na suncu, mjesecu i zvijezdama. Ali nema panike jer tada nastupaš Ti Kriste Gospodine sva naša ljubavi. U evanđelju nas ohrabruješ riječima: 'Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.' Molimo Te Gospodine da se mi koji smo Tvoji već sada prepoznajemo po tome što smo uspravljeni s podignutim glavama. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 20-28)

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.00 sati Hopaaa! Isusova ovca u samoizolaciju. To je zapovijed naše pastirice s. Natalije. Koja mora biti ispoštovana skroz na skroz. Znači ništa na zajednički 'njam, njam' itd. Ma što briga moj sobica moja slobodica - a Mirogoj je blizu. Ah, ma žao bi što neću imati svetu misu (pričešćivat će me u sobi) Ma,uhhh - ta beštija! 18.17 sati A sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Ajoj evanđelje (srijeda) kaže: 'Podignut će na vas ruke..,. Ma kao da mi nije dosta tih koji su podignuli ruku na me Isusovu ovcu. A sada mi stala prijetiti i ova beštija. Ali moje pouzdanje je moja Alkarica. Ako je ona one 2005 suzu na me pustila kad su na me nasrnule one zvijeri. Ganut će se Alkarica i sada. Ma ne bi bilo krivo 'partit', Mirogoj je tu preko. A valjda bi prispio gdje sam trebao one 2003. A znam da sam vraćen od tamo 'gdi je lipooo' zbog 'puno lipi stvari'. A ako ih je meni rekla moja Alkarica onda će me čuvat od ove beštije i svako drugog zla. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Znan dide, baba Jaka mi je rekla: ko će koga nego svoj svoga. Ma isto mi neiđe u glavu da su ti koji su se na me digli pomislili da su moji. 'Lujo takvi su pušćali na te kišu Bože milosti.'

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo rekla san ti: ko će koga nego svoj svoga. A jer je tvoj dragi Isus On će na te pušćat kišu darova Božji kad se ka'no tvoji dignu na te.' Baba Jako ajmo mi Gospinu ružarju.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2020., utorak

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus je na putu, dolazi brzo. Bdij! Što znači radi to što radiš - ali s ljubavlju i marljivo. Kada Isus dođe neka te nađe svojim poslom zaposlena - eto to znači bdjeti. (knev 1b doš)

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, ko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema žešći od Ogorana.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, čuvarice krškog kraja, Alkarice moćna, majko svojih Vlaja. Oni koji kažu da bi za nas krvi dali, da nas ne čuvaš ti oči bi nam iskopali. O Gospe Sinjska budi nas spas.

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oh o Bože čuvaj meštra Spliću od koronavirusa. Gospe Sinjska - Alkarice draga satri ovu beštiju, morat ćeš učinit to da bi bilo ono što si mi rekla. ... A kako je naša pastirica s. Natalija u samoizolaciji. Sam ću po ovoj beštiji koronavirusu Zdravomarijom. ... A je, satrt će moja Alkarica ovo zlo da bi moglo biti ono što je volja njenog Sina - Krista Gospodina. A meštar Splićo javlja da sutra (srijeda) ide kod liječnika vidjeti je li 'pozitivan'. Eh Gospe Sinjska - Alkarice draga ti znaš da je odličan - čuvaj ga, ne daj ga, vrati ga ovci svoga Sina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onda kad na te ruku digne onaj koji je bio uvjeren da je tvoj najbližnji tada to vjerojatno čini bezrazložno.

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati I jutros isto (novija nijansa istog) naš izrazito-neumorno dobri Anđelko liftom spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu. A to je vrijeme kad se kreće sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. 10.31 sati A sada poslije svete mise nasavljam đinasticirajući (na motomedu) u sobi. Tu pokraj mi je njegovateljica 'Lj' donijela kavu. Ha, pa ako me 'Lj' kako spada Zagorcem zove, i ako mi kavu donosi - znači da je urešena dobrim vrlinama. Haj daj koju za 'Glas iz krpa'? Pa imam sve što sam očekivao od životnog puta kojeg sam odabrao. Logično ovako sam spreman dok sam u ovoj 'plačnoj dolini'. To je to! Svoj sam na svome, sa svojima, ništa me ne boli, nitko me ne tlači - a Mirogojsko groblje je tu preko. Da je volja Božja da ovdje skončam nemam ništa protiv. E ali nije Gospodin bezrazložno rekao da otvorim okice! Pa neka bude to zašto sam ih otvorio. Aha i danas će pasti potpuna i cjelovita uradba na Isusovoj ovci koju će fiziomaherski izvesti meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.53 sati Spoznajem koliki je to dar moći bilježiti svoju misao. To spoznajem tek sada kad sam obzidan ovim 'nemogitisom'. A ma ustvari spoznajem paradoks. Obzidan sam a krila za let imam. Slika čega može biti web: nema više putovanja, saznavanja... Ali po webu tamo-ovamo gdje god želim tu sam. Ma dobro sad ću u ćakuli-bakuli s Gospodinom o tomu kod svete mise. I danas ću reći: Primi Gospodine sve gdje sam išao. I sve što sam obišao. Svugdje i svakom sam želio donijeti Tebe. Sebi nas Ti sve privedi. Primi sve što imam, znam i jesam a daj mi samo Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Amen!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik, sveti Krševan (latinski Chrysogonus, talijanski Crisogono), akvilejski mučenik iz IV. stoljeća, istaknuo se žarkom vjerom u vrijeme Dioklecijanovih progona. O njegovom životu i mučeništvu kruže različite legende. Carski namjesnik (vicarius urbis), prema predaji bio je u Rimu vjeroučitelj svete Anastazije (Stošije), mučenice. Dok je boravio u tamnici, Krševan je tu*u Anastaziju tješio i bodrio svojim pismima. Krševana su nagovarali da se odreče vjere a za uzvrat mu je ponuđen visoki upravni položaj, prefektura i konzulat Rimske provincije. Odbio je tu ponudu jer nije želio pogaziti svoju vjeru i zanijekati samog sebe. Odrubljena mu je glava 23. studenoga 304. u Aquilei (danas Furlanija, sjeveroistočna Italija). Tijelo mu je bačeno u more, voda ga je vratila na obalu …

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.54 sati Baš je bila: 'Zdravomarijo...' uz HKR. I sada samo nastavljam kroz sve događaje i susrete u ovome danu (utorak, 24. 11. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Kao obično prepisat ću iz bloka što sam večeras (ponedjeljak) olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'He, svaki dan isto - znam to. Ali svaki put na nov način lijep, privlačan i drag. Eto tako tamo piše. Gledaj ovo: Božji dar svako jutro prati zubiće, ali sa novim zanosom. Božji su dar i ukućani, iste osobe uvijek nove i neiscrpne. Pa Bogu hvala za meštra Spliću, tako je dobro da me svaki dan urađuje za nijansu drugačije. Evo večeras sam leđima naslonjen na gelender nogama migao na jednu pa na drugu stranu. Ma Bogu hvala za istost. Kao što nam nikad neće dosadit piti istu vodu ako smo žedni. Nikad nam neće dosaditi gledati ili doživljavati isto lijepo ako smo žedni ljepote. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, osvjedočeni smo koliki je vrutak zla kad su isti razdijeljeni. Postanimo vrutak dobra i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 11. 2020. Gospodine, u zadnjem 34-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu, 25-tog studenog je svagdan, ali možemo se spomenuti svete Katarine Aleksandrijske djevice i mučenice. U evanđelju nam govoriš o neveseloj sudbini kojoj je svijet upravljen. Kažeš: 'Podignut će na vas ruke i progoniti vas... Predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Sve će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.' Gospodine molimo Te ne daj da ikad postidimo što smo Tebe odabrali, budi uvijek uz nas i za život nam snage daj. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 12-19)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.25 sati Eh a što bi sad? Bija sam učinit posa. A sada čekam meštra Splicu. A kako mi tog čekanja na vrh glave, a 'ler' stanja ne podnosim. Krećem sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Što pak znači valjalo bi kazat koju o evanđelju (utorak) ... Aha, to je ono: sunce, mjesec, zvijezde... Kad će, kad će smak svijeta? Ima takvih šašavaca koji samo u tome. Trezveni zreo kršćanin se ne bavi tim: kad će? Nego se nastoji krepostima uresiti. Ali za prijatelje Krista Gospodina taj strašni kraj svijeta, je u stvari susret onih koji se ljube. U taj dan bit ćemo ljubljeni od ljubavi same - od Krista Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Da i tebe pitan dide? Šta bi ti da sigurno znaš da će sutra smak svita? 'Lujo kakav smak svita?! Su tin se straše dica. Toj za vojnika Kristova susrit sa Kriston kraljom.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Šta bi ti baba Jako kad bi sigurno znala da će sutra smak svita?! 'Lujo a šta bi? Znači sutra ništa ovce, ništa must krave... Pripravila bi dušu za vično počivanje u Srcu dragog Isusa.'

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.11.2020., ponedjeljak

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oliver je sebe predao Bogu, i znao je što mi ne znamo, srcu ispunjenim Bogom dati da govori. (facebook)

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


S radošću čestitamo imendan našim dragim Klementinama, Klementima i Milivojima. Njihov je zaštitnik sveti Klement I. (latinski Clemens Romanus), četvrti papa i treći nasljednik svetog Petra, nakon Lina i Anakleta. Rođenjem Rimljanin, podrijetlom je bio Židov iz dijaspore, a kulturom Helen. Po tradiciji učenik apostola Petra i Pavla, vladao je od 92. do 101. (po nekima od 88. do 99). Umro je u progonstvu, vjerojatno u Kersonezu (tada Taurica, danas poluotok Krim). Ubrajaju ga u apostolske oce, po tradiciji neposredne učenike apostola i autore crkvenih spisa iz I. i II. stoljeća. Autor je Prve poslanice Korinćanima (95-96), u kojoj stišava razdor među kršćanima u Korintu. O njegovoj dobroti i mirotvorstvu govori kraj njegove poslanice, u kojoj iskazuje brigu za svoje pismonoše: …

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Vlajino draga, Gospe Sinjska mila, čemu se bojat sudnjeg dana kad na nas čeka mjesto u Srcu tvoga Sina.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Prepisa ću iz bloka što sam tamo olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ma kako, kako naš Anđelko ovako uporno, neumorno može bit krepostan i dobar?' ... Eto tako tamo piše. Mogu zeru promišljat o toj krepošćini. To je ideal Isusovih ovaca - biti krepostan. Ako u tome nisam uspijevao prije neg sam postao raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). A sad me je moja Alkarica vidjela kao kreposna, iz čega proizlazi da me je duranje-patnja počela činit kreposnim. Ho da, rekla bi baba Jaka: duraj, duraj pa ćeš u raj! .... Ha, kakvi raj? Korona vlada. Naša pastirica s. Natalija je u samoizolaciji. Pa ću bez nje Zdravomariju ... A je pala je Zdravomarija zahvalio sam Isusu što mi je subrata br. Matu pustila korona. Zamolio da svakog zla čuva našu pastiricu s. Nataliju, Hrvatsku, Brazil i svijet čitavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iva (Prljuša) Prlj + 1976
Iva married Ivan (Prijo) Rađa - Hrvatski vojnik, son of Mate Rađa.
Children of Iva (Prljuša) Prlj and Ivan (Prijo) Rađa
Marta Rađa+
Anđelija Rađa (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Ah Alkarice moćna, draga i moja žarko te molim satri glavu zlu! E to je bio vapaj pred ekranom compa. A baš sad naš izrazito dobri Anđelko liftom spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu. A ovo je doba kad krećem sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ha, ma brine me ova nasrtljiva beštija koronavirus... Jedno sigurno znam da ovo nije smak svijeta! ... Ha, sada nastavljam dok đinasticiram (na motomedu). I šta danas ima? Sav sam opušten i bezbrižan od točke do točke i danas slijedim redovnički ritam. Koji i danas hvala Bogu ide 'sve u šesnest'. A Bogu hvala i slava u taj đir će se i danas stisnuti terapeutska sredstva: mob, comp i motomed. A bit će potpuna i cjelovita uradba od fiziomahera meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što bi ti da znaš sutra će smak svijeta? Što bi: 1. Išao na kavu i ćakulu-bakulu s prijateljima. Ili bi 2. Drrrhtao do tog časa 3. A ja bi: Ispitao savjest, ispovjedio Kristu Gospodinu svoje grijehe, pa nogu preko noge i radosno iščekivao svoje mjesto u Srcu Isusovu.

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.03 sati Ah, milost je biti svoj sa svojima. Okružen takvima koji znaju kako ti je bez da im kažeš. I koji prije tebe pogode što ti treba. I to ti kao subratu posve besplatno daju. Ma sretan sam sretan što sam Isusova ovca. Što svaki dan mogu i smijem imati svetu misu. Tu pred oltarom sam sa svima svojima. I reći ću: Hvala Gospodine što možemo reći da svoji zato jer smo prije svega Tvoji. Primi prijatelje, znance i sve koje nam šalješ Ti. Od nas odagnaj one koje nam šalje zli. Primi sve što imam, znam i jesam. Sve sam to od Tebe primio. Još mi samo Sebe daj jer ljubavi Tvoje sam žedan. Amen!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska draga, oh Alkarice moćna, neustrašiva ratnice protiv sviju zala, divna kraljice, gospodarice naših srdaca. Hvala tebi hvala što si milosrdno i blago na Isusovu ovcu pogledala.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.46 sati Ma dobro je, ipak sam zeru hrrr... I što ću noć, tiho je... Imam ove tehno sitnice: mob i ajfon. Gledam facebook, svoj prazavičaj Ogorje. Nešto je neka tv trebala bit tamo ili su bili, kad će se to moći vidjeti - ne znam. Znam da ću imati Gospinu krunicu uz HKR - a to će biti i prvi korak u ovaj dan (ponedjeljak, 23. 11. 2020.) A onda nastavljam hodati, trčati, letjeti. Što znači kroz sve događaje i susrete hvalěti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, sirota udovica iz evanđelja u škrabicu je ubacila najviše jer je ubacila sebe. Dajmo sve od sebe da realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Večerašnji (nedjelja) zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) je: 'Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje!' E tako smo mi stari Palmaši (BSI u Palmotićevoj - Zagreb) 'osamdesetih' klicali poticani od p. Nagy-a. Tako smo se mlađarija oštrili za okršaje koje će nam život donijeti. Ha, pa je na 'vjerkaču' u Palmi oko p. Nagy-a okupljali se elitni Hrvati - katolici. Prošla su kroz 'vjerkač' mnoga poznata imena. Ma neću imena spominjati, ali jesu. Ah, jer 'osamdesete' su dale 'devedesete' koje su nam dale slobodnu - katoličku - Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 11. 2020. Gospodine u 34-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak, 24-og studenog spominjemo se svetog Andrije Dung-Laca i drugova Vjetnamskih mučenika. Ovaj sveti Andrija zaštitnik vjeroučitelja. U današnjem evanđelju slušamo o tom sudnjem danu. Bit će: ratovi, potresi, pošasti... I tako to... Bit će baš veselo! Toga je bilo prije, ima ga i danas. Imamo ovu pošast koronavirusa. Ali Ti nam u evanđelju kažeš: 'Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.' Gospodine mi smo Tvoji a to želimo ostati dovijeka. Podaj nam milost rasti u krepostima. Angažiraj nas tako da nagađanje o tom sudnjem danu prepustimo dokonima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 5-11)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.01 sati I danas ista priča u ovo doba: comp sam utrnuo, gusku sam učinio, sad čekam da me njegovateljica 'Lj' stavi đinasticirat (na motomedu). ... Evo sad je to. Kad posve legitimo tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada - već se zna, valja se osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak). Aha, koliko tko ubacuje za lemozinu na bogoslužju. Ajoj što se sve nađe u škrabici znaju naši sakristani. Sjećam se kao stari Palmaš (BSI u Palmotićevoj - Zagreb) kao studoš u trajnoj besparici znalo se ubacitě i tramvajsku kartu. E ali ima tko gleda, koji poskrivečki sluša zveckanje novčanica. To je naš Gospodin, Krist kralj koji sve zna. Zna da je ona sirota udovica ubacila najviše jer je ubacila čitavu sebe - svoje srce. (po zveketu je zaključio) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide sićaš se kad san ja diga glavu pa u glavni grad na skule. Od sviju samo tis me pomoga. 'Lujo zna san da te zove Krist kralj da učini od tebe svog vojnika.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako svi znaju das sirota. Ma rec pravo kolko ti da'š limuzine u crikvu? 'Lujo manje neg udovica iz vanđelja. Daden i ja - al' i ostavin za karamele svome mili.'

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2020., nedjelja


Ej, da mi je s tobom,
Kao prije dočekati zore,
Pogledati dolje,
Sa Svilaje na Petrovo polje.
Moj dida i ja, prijatelja dva,
Drugo vrijeme - ista sudbina. (Thompson)

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.45 sati Ha, znam sad imam svoju novu obitelj Isusove ovce u istoj smo kući, imamo samo-stan ovdje na Fratrovačkom brijegu. Ali svi moji u mom srcu. Nedjelja poslije podne odmiče, njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Nazvao sam svoje u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah Gospe Sinjska, Vlajino krepostima urešena kaži kako da se mi posve Bogu damo kao ti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati E i danas sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Pola dana je dalo svoje ali potpuno uspjelog.' Tako piše tamo. ... A jer je naša pastirica s. Natalija u samoizolaciji sad ću sam jednu Zdravomariju, da se Gospa Sinjska - moja Alkarica obračuna sa ovom bezočnom beštijom koronavirusom. ... Je, je rekao sam Zdravomariju i osjetio u srcu glas Gospodinov koji poručuje web pučanstvu: 'Ljubljeni svijete moj ne kažnjavam te nego samo kušam koronavirusom. A kušnju se ne prolazi padanjem nego jačanjem. Tako da tvoj vapaj uziđe meni Kralju kraljeva i Gospodaru gospodara, smilovat ću ti se kad su uvjerim da ste se vratili Meni, svojoj prvoj Ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Krist kraljuje sa prijestolja križa. Naša bolest i nemoć su prijestolja sa kojih Krist hoće kraljevati - samo Ga zazovi. Dođi Kriste u ovu raspetost (RBK) i s nje kraljuj Ti. (knev Krist kralj)
-Predivno, hvala p. Luka! Mi vidimo već godinama kako Krist kraljuje u tvojoj raspetosti i nama je to svjedočanstvo tvoje vjere. Puno pozdrava od ... i ...

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Doista, on treba da kraljuje dok ne položi sve neprijatelje pod noge svoje. (1 kor 15)

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Uh, hu, hu kako je Isus znao da je siromašna udovici ubacila najviše (srce) u škrabicu? Aha, po zveckanju!

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Baš sad njegovateljica Jadranka liftom spušta br. Domazeta (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu Kristu kralju. A ta ovca u karijoli na mob tipkulji ovaj 'Glas iz krpa'. E a sada će nas na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Hej Kriste kralju a trampa?! Evo primi svu moju zgužvanost i spetljanost a Ti meni podaj krila za let. Primi i moje opačine i grijehe a Ti meni daj svoje oproštenje. 10.39 sati Evo sada đinasticirajući (na motomedu) da zaključim trampu sa Kristom kraljem. Kriste Tebi se sviđa ova karijola... Ček, ček da zeru promislim... Ok može neka mi bude ono što mi je moja Alkarica rekla, a o Tebe je čula! Ali jer sam osvjedočen da je karijola magnet za Tvoje milosti, neka mi još da bar započnem: SPC = RKC = SPC. A onda Kriste kralju kraljuj iz svih naših karijola. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati Gospodine Isuse Kriste znači Ti trebaš karijolu u kojoj sjedim za svoj kraljevski prijesto. Ok može! Ali da se dogovorimo Ti uzimaš sve moje nemoći, spetljanosti, zakočenosti... A Ti meni podaš Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Sad ćemo u svetoj misi učiniti tu trampu. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kefa - Isuse kralju


- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

HVALJEN BUDI, O BOŽE KRALJU NAŠ (s tekstom)


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

sv Cecilija - svi zborovi - Ti Kriste Kralj si vjekova


- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

34 A, KANDIDIRAJ SE ZA KRALJA Mt 25, 31-46 (Palma, 24. studenog 2002.)


Riječ je o lijevoj i desnoj strani; o razlučivanju jaraca od ovaca, zla od dobra, laži od istine. Kad Bog zahvaća, on to čini razlučujući. Stvara svijet lučeći nebo od zemlje, more od kopna. Razdjeljujući, on od kaosa stvara kozmos. Na svijet dolazi da donese razdjeljenje, kako bi se razaznali sinovi svjetla od sinova mraka. Oganj koji je došao baciti na zemlju, njegov kvasac koji uzburkava svijet, sjeme koje uporno raste – nezaustavno je neminovno rasčlanjivanje pojmova i duhova koje traje u povijesti svijeta, i našim osobnim povijestima. To je uporni poziv na odabir prave strane, i suočavanje sa posljedicama svojih odabira. Proces je to derivacije duhova. Razvrstavanje boja, kako bi se znalo tko je čiji. Govoreći viteškim rječnikom svetog Ignacija: ili si pod Kristovom zastavom ili nisi.
A kako se to zna, katekizam odgovara nabrajajući tjelesna djela milosrđa: nahrani gladnoga, napoji žednoga, primi beskućnika, pohodi zatvorenika, pobrini se za bolesnika, pokojnika pokopaj. Za Majku Tereziju je to «evanđelje pet prstiju»: 1. sve, 2. si, 3. to, 4. meni, 5. učinio. Ili, doslovno: «Sve što učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste.»
Bio jedan kralj, kaže priča, koji je ostao bez potomstva. Obznani stoga kako će kraljevstvo predati najizvrsnijem u ljubavi prema Bogu i ljudima. Među mnogima, osjeti se u srcu potaknut i jedan siromašni mladić kandidirati se. Kako nije imao novca za put, a ni prikladne odjeće, podnio je teška poniženja proseći okolo. I onda krenuo. Pred ulaskom u kraljev dvorac susretne siromaha izgladnjela kako se smrzava od hladnoće. Ganut, dadne mu za hranu teško isprošen novac, svjestan da ostaje bez karte za povratak. Zaogrne ga i odjećom, premda je do nje teško došao. A i sam se sada bez nje smrzavao. Ipak, pojavi se pred kraljem. Podigne oči, i ima što vidjeti: kralj, to je onaj siromah kojeg je pred dvorcem susreo. Iznenađenje se prelilo u radost kad se kralj nasmiješio i predao mu svoj plašt.
Zacijelo ćemo se i sami iznenaditi u komu nam sve Krist Kralj nije prilazio. Ne riskiraj, ne zaobiđi nikog, da te kraljevstvo ne mimoiđe.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega. Ps 23

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Ah, 'Kriste kralju mir i jedinstvo...' Svima nam podaj! Ali i blagoslov Svoj i kraljevski dar: Svoju ljubav nam daj. Baš sam se u Gospinoj krunici uz HKR dogovorio sa Kristom kraljem da za svoj kraljevski prijesto uzme ovu moju bolešćurinu i moju karijolu. Znam da to jako privlači Krista kralja. Hajmo u ovaj svečan dan hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, prijestolje sa kog Krist kraljuje su naše bolesti i nemoći. Svoju sam nemoć Kristu predao da uspješno realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Kao obično i večeras (subota) ću prepisat iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'I kako je danas? Kako kome. Meni i nije baš nešto. Svijet ljudima povjeren, pa i meni - pati. Ova dugogodišnja raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) me naučila kako je to ružno biti neodgovoran prema povjerenom. Sam sam bio povjeravan neodgovornima. Iskusio sam i to kako je to blagoslovljeno biti sa svojima - onima koje nam Gospodin šalje. ˇ zaista sam uvjerenja ako mi je ovaj svijet povjeren od Gospodina biti flegma, onako haj, haj... Dok svijete pati od ove beštije koronavirusa - biti na to flegma znači biti rasčovječena zvijer. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 11. 2020. Gospodine danas je ponedjeljak, 34-tog tjedna kroz godinu. Liturgijski je svagdan ali možemo se spomenuti i svetog Klementa prvog, pape i mučenika. Slušajući današnje evanđelje vidimo da si se Ti Gospodine Isuse zanimao koliko tko ubacuje u škrabicu. To si procjenjivao po zveketu novčanica. Kad je ubacila ona siromašna udovica tek se začulo mali zveket. A Ti kažeš: 'Uistinu, kažem vam: ova sirota udovica ubacila je više od sviju. Svi su oni među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše.' Gospodine ona je ubacila srce. Molimo Te da i mi u škrabicu ubacujemo svoje srce. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 21, 1-4)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati E dobro je! Comp sam utrnuo, gusku sam učinio. A sad o Gospe od zdravlja pomozi! ... Je, je pomogla je. Baš je njegovateljica 'Lj' stavila Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). A ta ovca iz praktičnih razloga i tipkulji ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valjalo bi kazat koju o evanđelju (nedjelja) Hah, Krist kralj je uzeo za prijesto svog kraljevanja moju karijolu. Jer doista drugačije ne mogu protumačiti ovu bujicu Božje milosti od kada sam u karijoli (Izuzmimo ono vrijeme kad nisam imao sebe nego sam upao u ruke tuđinaca). Evo gledaj ne mogu sebi protumači da se meni objavi moja Alkarica (Gospa Sinjska) i u njedra mi hop! 'puno lipi stvari'. To da nisam dostojan znadem ja a i vi. Zašto onda meni? Hej ali ja imam karijolu. A to je svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Iz uvjerenja vam kažem. Ako imaš neku neizlječivu bolešćurinu ili karijolu blago tebi. Samo zazovi Krista Gospodina i Krist će kraljevati po tebi kraljevati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo daj'de uvo da ti kaže tvoj diko. Ako'š da Krist kralj kraljuje po tebi daj mu svoje grije i slabosti. Odatle će Krist kraljevati.' Aha dide ima toga ima...

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako ja ne znan većeg i pametnijeg čovka u Ogorju neg si ti. 'Lujo šta iman ja imaju i svi. Al, ja svoje grije i nemoći dala dragom Isusu jer to je oklen vlada.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ISUS KRIST KRALJ SVEGA STVORENJA


Krist kraljuje sa prijestolja križa. Naša bolest i nemoć su prijestolja sa kojih Krist hoće kraljevati - samo Ga zazovi. Dođi Kriste u ovu raspetost (RBK) i s nje kraljuj Ti. (knev Krist kralj)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.11.2020., subota


15.34 sati Oh Kriste kralju trebaš li prijestolje sa kog ćeš kraljevati - samo navrati! I da se dogovorimo: može za moju nemoć - Tvoja moć?!

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuj vruću molbu puka svog o Gospe od zdravlja i nadu svoju svu u Te poklanja. Molimo našu MAJKU na Dobrome za zdravlje duši tijela, Ti reci amen!

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kralju mira dolazi, Bože pozovi moju djecu na ispovjedi i prema Isusu neka krenu.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagdan Gospe od Zdravlja, kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve i kapele, vezan je uz jedan događaj. Kad je 1630. na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila više od 80 tisuća života, mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet baš na današnji dan 1631, da će Mariji, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je 1687. veličanstvena crkva Madonna della Salute, koju i danas svaki posjetitelj Venecije može razgledati. Pobožnost prema Gospi od Zdravlja došla je iz Venecije i u južne hrvatske krajeve, gdje su joj posvećene mnoge župe. HIiM

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska ako je Sin tvoj Kralj kraljeva i ti si Vlaška cesarica - kraljica svih Hrvata.


- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.39 Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Bilo je što je bilo - i dobro je bilo. ... Eh, kako je naša pastirica s. Natalija u samoizolaciji. Rekao sam svojoj Alkarici: 'Ti koja si mene našla dostojnim da mi se obratiš. Usrdno te molim Gospe satri glavu ovoj beštiji koronavirusu u svijetu čitavom od tvoga Sina toliko ljubljenom. Posebno sam je zamolio za svetu Hrvatsku i Brazil - a rekao sam i Zdravomariju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


12.47 sati Pusti sad ovo bi, ono bi... Ako si u 'krpama' najpametnije je da uradiš 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Bitni subotnji događaji su bili. Bila je terapija No 1 - sveta misa. A posije nje bila je terapija No 2 - fiziomaherska uradba meštra Spliće. Ček, ček dosta sa tim skrivalicama pa zar nisi rekao glasno i jasno: to je arhanđeo Mihael. U redu za web može: meštar Splićo. A danas mi ostriga kosu, zurku mi je načinija ki bonbon, za 5! A terapija No 3 koja obično ide subotom - kava na Cvjetnjaku uz ćakulu-bakulu s mojim Pečnik-ovima priječi ova beštija koronavirus do daljnjega. Ali kaj nam pak moreju imam svoj samo - stan, uostalom redovniku ništa više ne treba. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist kraljuje s križa. Predaj mu svoj križ (slabost, nemoć, bol) da može kraljevati po tebi.

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.04 sati Hah, a šta'š sad? Bija sam 'bacit u kljun' jutarnji 'njam, njam', pranje zubića itd. Meštar Splićo će vjerojatno urađivat Isusovu ovcu poslije svete mise. Najpametnije sabrat se uz mob prěje svete mise. Aha, ha 'O Gospe od Zdravlja moli za nas.' i čuvaj nas od ove današnje kuge - beštije koronavirusa. Oh, primi Gospodine sve što nas boli i ne boli, primi sve što nas priječi Tebi. Daj nam Sebe – jer samo Ti i Tvoja ljuba je sve što trebamo. Amen!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.21 sati Oho ho subota smo 21. 11. 2020. I što je divljenja vrijedno Isusova ovca je još živa, još nije 'partila', tu je u 'plačnoj dolini'. Eh ako je? Što ako nije? Jesi! Pameti si došao i to je sve! Aha, jer ja sam ptica Nebeska ili Isusova ovca kako spada. Živim da dišem, hvalim i slavim Isusa a Mariju primjereno častim. Radujem se što će me jutros uradit arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo). Brine me ova beštija koronavirus. Čudi me što radi to sjeme Zloga u svetoj Hrvatskoj. Sad ću je prijavit mojoj Alkarici u Gospinoj krunici uz HKR. A to će biti prvi korak u ovaj dan, i onda nastavljam hodati, trčati, letjeti... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, pokoj duši patrijarha Irineja. Danas sam imao svetu misu za njega. Žao mi što je prešao jer on se slaže da je: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (petak) sam u blok napisao olovko par slova (za spas rukopisa). Evo kojih: 'Gospodine kad stvorio svijet rekao si: 'Sve je dobro!'. Ali sad i nije baš dobro. Svijet u koji si dao toliko Sebe - Svoje Ljubavi je na respiratoru. Haj molim Te reci ovoj beštiji koronavirusu: STOP - da na opet 'sve cviće cvita!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 11. 2020. Gospodine danas je nedjelja Krista kralja. Liturgijski se kaže: 'Isus Krist kralj svega stvorenja'. Ova nedjelja označava i završetak ove crkvene godine. A jer je ovo bila 'A' crkvena godina. Slijedeću nedjelju je prva nedjelja došašća 'B' crkvene godine. U današnjem evanđelju slušamo, kako će to biti u ono vrijeme kad stanemo pred Tebe. Bit ćemo podijeljeni u dva tabora. Tebi s desna bit će janjci. A s lijeva jarci. Čujemo u evanđelju da svi neće jednako proći. Janjci idu u raj, a jarci u pakao. Tko je tko znat ćeš po tome: ako se brinuo i pomagao bratu ili sestri taj je janje, a tko nije mario za brata iii sestru taj je jarac. Molimo Te Gospodine potakni nas da učinimo sve da prispijemo među janjce. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 25, 31-46)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Jel'no Descartes rekao: Mislim dakle jesam! Sukladno tomu moglo bi se kazat: đinasticiram (na motomedu) dakle tipkuljim (na mob) večernje 'Razmatranje uz mob'. E za uradit to kako spada valjalo bi se trunku osvrnuti na evanđelje (subota). Aha Gospa od Zdravlja je. Sjećam se u Splitu je kraj stare 'Prime'. Kad sam u Splitu tamo se ispovijedam. Ha, evanđelje o tome tko nam je rod. Misli se tko su nam bliski? Koji su to baš moji ljudi? Rašireno je posve krivo mišljenje da su moji oni koje je ista majka rodila. To nije ispravan stav ali ustalio se po inerciji. A ne po refleksiji i razmišljanju. Hajmo razmišljat! Ako je netko 'moj' taj će nam prije učinit dobro - nego govoriti. Između takvih ima 'vibra' u sporazumijevanju. Takvi se međusobno nadopunjuju. To mogu jer ih povezuje isti Kristov Duh. Odnosno jedna su duša jer ih povezuje Duh Sveti. Ponekad, ali samo ponekad se dogodi da oni koji su krvno srodstvo i duhovno su srodstvo jer vjeruju istoga Boga Isusa Krista. Duh Sveti ih povezuje. Među njima vlada prava - zdrava prijateljska ljubav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo upanti mile: vojniku Kristovu većij rod crni cigo ako čini volju Božju neg uni koji je ne čini makar vas ista majka rodila.' Pravo mi kažeš dide!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tebe svi te rada pozdravu. Kuda ste velki rod. 'Lujo al' niko mi nije ki moj mile. Vanđelje kaže da nan svak rod ko čini volju Božju.'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2020., petak

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, oh Alkarice moćna, neustrašiva ratnice protiv zlih sila, divna kraljice, gospodarice srdaca naših. Hvala ti hvala što blago si i milosrdno na Isusovu ovcu pogledala. p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik je sveti Feliks (Felix) de Valois, pustinjak i suosnivač reda Presvetog Trojstva ili trinitaraca. Rodio se 16. travnja 1127. u pokrajini Valois, sjeveroistočno od Pariza, dok je po nekima dobio prezime po francuskoj kraljevskoj kući. Već se u mladosti odrekao svih posjeda i provodio samotnički pustinjački život u gustoj šumi, na mjestu zvanom Cerfroid (biskupija Meaux), gdje je kasnije osnovao istoimeni samostan. Takvim životom želio je postići evanđeosko savršenstvo i u njemu je ustrajao nekoliko desetljeća. S vremenom se oko njega okupila skupina učenika, kojima je bio duhovni vođa i učitelj. HIiM

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svjedočanstva tvoja vječna su mi baština, ona su radost mome srcu. Ps 119

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Lujo sad moli da Porfirije bude slijedeći Patrijarh ! To je šaansa za naš projekt, za Hrvatsku za Stepinca za svijet!
Božiji blagoslov ! Vole te tvoji …
- Aha, triba bit onaj koji će podržati projekt: SPC = RKC = SPC. Pozvat ću web župljane da to podrže. Od srca p. Luka

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila hvala tebi što si nas naučila brat i sestra nam je svaki koji ljube tvoga Sina kao mi.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Iz bloka u kojeg sam olovkom pisao (za spas rukopisa) : 'Naš Anđelko je skroz naskroz pozitiva! Kao nitko od nas odašilje svjetlo Kristovo kojim je užgan na krštenju!' ... E kako je naša pastirica s. Natalija u samoizolaciji izmolio sam bez ikoga Zdravomariju za nju, za Hrvatsku, Brazil i svijet čitavi da nas Krist Gospodin oslobodi ove beštije koronavirusa. A draga Gospa Sinjska, moja Alkarica da satre glavu zlu i više nas ne muči. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


21. IV. 1847. Luka Rađa (djed pradjeda Isusove ovce) zajedno s bratom Blažem kupuje zemlju 'Livodica' u Svilaji, od Mate Rađe Božina. Eto tu se Isusova ovca rodila kao Vlaj. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

An Orthodox Perspective on Roman Catholicism


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iva i njen Zlatko Hrga su mi brat i sestra ne zato nas je ista majka rodila nego jer nas isti ideali vežu. Seko Ive čuvaj mi Zlaju.

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Razbojništvo je kad ti se netko posve suprotnih ideala ugurava kao blizak samo zato jer vas je ista majka rodila.

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati E a sada iz mira, tišine i sabranja daj koju za pregledněk dana 'Glas iz krpa'. Ha patrijarh Irinej je 'parjia'. To je nama koji smo Isusovi brat. Kako su nas učili na Rimskoj Gregorijani pravoslavci su kao i katolici Crkva koju je Gospodin htio. Od nas katolika pravoslavci su udaljeniji kulturalno nego doktrinalno. Kako bilo Isusova ovca je odabrala naslov doktorske radnje: SPC = RKC = SPC. ... A sada đinasticirajući (na motomedu) mogu kazat da sam trunku žalostan jer danas meštar Splićo neće urađivat Isusovu ovcu. Ali sav sam radostan jer i danas redovnički đir ide 'sve u šesnest.' 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.01 sati Ha, je bija sam 'bacit u kljun' jutarnji 'njam, njam'. I sad? Kako redovnici Isusove ovce nikad nisu besposlene. Ubacujem se u redovnički đir. Neka ovo bude priprava za svetu misu. Priprava neka bude uz mob. Svetu misu imat ću za Srpskog patrijarh Ireneja, koji je otiša doma. Čitam tu na webu da je preminuo. Sad mogu računat na još zagovornika za uspjeh projekta: SPC = RKC = SPC. Predlažem za njegovu dušu pomolimo svi mi web župljani Gospe Sinjske. Evo reći ću: Primi Gospodine dušu brata Irineja. Primi i sve nas. Sve što imamo i znamo Ti si nam dao. Za sve Ti hvala. Još Te samo molimo podaj nam Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebamo. Amen!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.19 sati Jel' ovo petak, 20. 11. 2020.? E ovaj dan pripada nama web župljanima Gospe Sinjske. Ova divljakuša koronavirus nas stisla da se držimo samo - stana. Nema landranja, a nema danas ni meštra Spliće, koji hvala Bogu nema koronu al' ima neku neodgodivu zapreku. Bogu hvala, čitav dan ću: 'Plovi, plovi mala barka web-om'. E a sveto je ovo. Tu se se hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. Tako smo i mi tvorci ljepote ovoga dana. Jer i zbog nas će se po svuda i svima razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isusa i Marija dragi pater Luka! Neizmjerno zahvalne na svim Vašim poticajnim porukama šaljemo Vam bonbon od 100 kuna i želimo Vam svako dobro od … Lijep pozdrav sa juga! … broj bona: …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je svojim oštrim postupkom s bičem u Hramu praktički nam je rekao: ne dajte nikome da vas spriječi realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 11. 2020. Gospodine još smo u 33-ćem tjednu kroz godinu. A danas 21-og studenog je spomendan: 'Prikazanje Blažene Djevice Marije'. Apokrifi kažu da se radi o tome da su Mariju kao dijete njeni roditelji prikazali Bogu u hramu. Danas se spominjemo i 'Gospe od Zdravlja' - ta pobožnost k nama je došla s Mlečanima. A u evanđelju što ga danas slušamo vidimo kako si preutemeljio međurodbinske odnose, riječima: 'Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.' Baš dobro, tako je Gospodine! Ako smo mi prije svega Tvoji čineći što kažeš nam Ti - svi oni koji tako čine su nam rod. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 46-50)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.51 sati Ha, pa što bi sad? Pastoralne posliće na web župi sem zbavil. Jogurtić za večernji 'njam, njam' sem srknul. Svaki čas bi mogao arhanđeo Mihael, koji je za web meštar Splićo. Ha, krenimo sa uradbom veečernjeg 'Razmatranje uz mob'. 20.05 sati Je bilo je, sve je bilo! A sad sam, naravno u 'krpama' gdje sam malo prije učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) nešto govori. Na meni je osluškujem, odgonetavam i objavljujem.' Tako tamo piše. Ali doista Nebo se ozbiljno uplelo u život Isusove ovce. Ali i u živote vaše koji navraćate. Sad da vam opet ne govorim kako me moja Akarica vratolomnim zahvatima instalirala na web. Pa onda pojavak one Hercegovke koja je opremila vrhunskom opremom web župni ured. Pa pojavak Božjega arhanđeala Mihaela (meštra Splće). Čudo do čuda. Pa onda čudesna ustrajnost mojih Pečnik-ovih. Nešto se ozbiljno odvija na web župi Gospe Sinjske. Pratimo! Ako netko ima ideju o čemu se radi neka javi u komentaru. Čekajmo, bdijmo i pratimo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Kakos' ti dide taki sa sviman u Ogorju si na lipe. Svi lipo o tebi, svi te begenaju. 'Lujo vojnik Kristov triba bit odrišit i oštar naprama sebi da bi bija blag prema drugiman.'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuj, baba Jako ti men 'vakom koji nisan ni da me se metlon dira - da san tvoj mile. 'A nego kako Lujo kad ti sa menon oćeš imat Gospinu ružarju.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2020., četvrtak


Da li se prodaješ ili predaješ?

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, oh Alkarice moćna, neustrašiva ratnice protiv zlih sila, divna kraljice, gospodarice srdaca naših. Hvala ti hvala što blago i milosrdno si me pogledala.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Patrijarh srpski Irinej nalazi se u teškom zdravstvenom stanju, a lekari čine sve što je u njihovoj moći kako bi ga stabilizovali (Preuzeto: www.novosti.rs)
- Gospodine spasi ga - i sve njemu povjerene!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


14.51 sati Hu, hu vidim to je neki domaći. Rafal sms-ova. Kad tko? To prijatelj Trišnja s Kmana. Kaže možda se vidimo uskoro. To je dobro, skroz pozitivno - veselo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh hvala tebi Gospe Sinjska, Alkarice moćna što od tebe smo naučili za blag prema svima treba biti oštar prema samom sebi biti.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Dan je pozitivan! Premda tv ne radi kako spada.' .... E a kako je naša pastirica s. Natalija u samoizolaciji sam sam rekao Zdravomariju da ova beštija koronavirus odstupi od Hrvatske, Brazila i svijeta čitavoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Shvati ti nisi nitkov bez ikoga svoga da se tako ponašaš. Tebi su s pažnjom i ljubavlju izbrojene sve vlasi od Krista Gospodina.

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati I danas kao obično izuzetno uzbudljivo. Napose dobri Anđelko liftom spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom). A ta ovca ovo tipkulji na mob ono što se zove 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? A sad će biti sveta misa na kojoj će nas Isus okrijepiti sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Kaži dalje? A dalje: mob, comp i motomed su potrebna terapeutska sredstva. Ali Bogu hvala što i danas sav radostan očekujem potpunu i cjelovitu uradbu arhanđela Mihaela (za web meštar Splićo). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.12 sati Haj saberi se uz mob prije svete mise. Ah, tako mi je krivo što sam čitav conkulast i neprestano žalostim Krista Gospodina. A toliko mě ljubavi iskazuje. Stvarno bi bio red da se upristojim pred Gospoděnom. Pa mu iskreno kažem: Primi Gospodine sve što imam i znam sve to si mi Ti dao. Daj mi samo Sebe jer Tvoja ljubav je sve što mi treba. Amen!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jer Gospodin ljubi narod svoj, spasenjem ovjenčava ponizne! Ps 149


- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Haj sada poslije Gospine krunice uz HKR korakni u ovaj novi dan (četvrtak, 19. 11. 2020.). Što zapravo znači samo nastavi kroz sve događaje i susrete u ovome danu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Čini to od srca snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj potrebi) da po svuda i svima ječi: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vukovar to sam ja! Ne nisam Slavonac. Al bolju sam obliven kao Vukovar. Bol je kruna Vukovara po kojoj je svima znan ali po boli je postao napose naš voljeni Vukovar.

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica Matilda (Mechthild) von Hackeborn-Wippra, saska benediktinska redovnica, rodila se 1240. ili 1241. u dvorcu Helfta nedaleko Eislebena u Saskoj kao kći pobožne i moćne thürinške plemićke obitelji. Jednog dana posjetila je s majkom samostan Rodersdorf u biskupiji Halberstadt, u kojem je redovnica bila njezina starija sestra Gertruda. Premda joj je bilo tek 7 godina, toliko joj se svidjelo u samostanu, da se iz njega više nije željela udaljiti. Roditelji su poslušali njezinu želju i dopustili joj da ostane u samostanu. Sestra Getruda bila je poglavarica te redovničke zajednice od 1251. do 1292. Godine 1258. zajednica je preselila u Helftu. HIiM

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Al zapamtite Vukovar... Pamtit ću te i nikad zaboravit neću kao vulkan snažnu poruku koju si odaslao: Iz boli se ljepota rađa - prava ljubav bolju je ovjenčana. Hvala ti Vukovare hvala!
- I nikada narod zaboraviti neće Vukovar. Stoji grad. Zauvijek u srcu! Amen
- Hvala. Vukovar je ljepota... Vukovar je najljepši kad se gradi mir. Svako dobro.

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus je plakao nad Jeruzalemom jer nije prepoznao svoj Mir. Isus plače i nad nama je ne znamo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Evo što sam večeras (srijeda) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodin meni je poručio da će se dogodit 'puno lipi stvari'. Ali je pretpostavio da ću se čuvat ove beštije koronavirusa. Jer ne daj Bože kad bi me ulovila ne bi Gospodin bio kriv što se te obećane stvari ne bi mogle dogoditi. Evo jedan subrat u kući je 'pozitivan' na tu beštiju, a naša pastirica je u samoězolaciji. Nema druge nego: Čuvaj se - čuvat će te dragi Bog! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 11. 2020. Gospodine a danas u petak, 33-ćeg tjedna kroz godinu u evanđelju nam oštro kažeš da ne činimo od doma Božjeg pećinu razbojničku. Znamo Gospodine dom Tvoj u nama je srce naše. Priznajemo nije baš besprijekorno kako bi smo htjeli. Ušulja se zamjeranje, srditost, raspuštenost... Sve ono po čemu ne želimo da nas prepoznaju oni kojima smo poslani. Usrdno Te molimo podaj nam volje da se s tim neurednostima u nama odlučno i bespoštedno obračunamo. Daj nam volje da prihvatimo bič posta i pokore da srce svoje naučimo reda - da je ono dom u kom prebivaš Ti Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 19, 45-48)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.02 sati Baš sam utrnuo comp i učinio gusku. Tipkuljim na mob a ne đinasticiram (na motomedu), ali sad ću za koji minutić će me njegovateljica 'Lj' stavit. 18.10 sati Sad sam tu i valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (četvrtak) i kazat koju. ... Aha, Isus osim što je pravi Bog On je i najobičniji čovjek. I posve ljudski volio svoj zavičaj, kraj i grad. Onako kao što naši kažu: 'Zagorec sam pa kaj mi pak moreju!' Eto tako je naš dragi Isusek bil Jeruzulemac. Baš je volio svoj Jeruzalem! Suosjećao je s njim. Radovao se uspjesima ekipe iz svog grada. Ali žalostilo Ga je kad Mu grad u nečem nije uspio. Jeruzalem je imao posebno mjesto u Njegovu srcu. Ha, pa čujte ako je nad Jeruzalemom plakao što su Jeruzalemci pored zdravih očiju bili slijepi da prepoznaju da im je sreća, mir i sve najljepše za čim čeznu ispred nosa. Boljelo Ga je je što nisu shvaćali da je On Sreća najveća, da je istinski Mir. Samo koji su susreli Isusa poslije lutanja mogu pretpostaviti koliko je Isus nad njima plakao dok su tražili sreću, mir, ljubav i život u beživotnim pustinjama. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov zna ako se voli nikoga to se najbolje pokazuje akoj voljan patit za toga.' Aha toj dide uno: ljubov se ne kazuje ričima - nego dilima koja koštaju.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako kako to tebe boli kad i mene. Jel' mene ožeže zera ti odma ljubiš moje prstiće kudaj tebe ožeglo? 'Lujo kad si ti moj mile kog ja volin.'

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.11.2020., srijeda

Al' zapamtite Vukovar...


Pamtit ću te i nikom
i ničem dati neću da te zaboravim.
Poruku snažnu kao vulkan si odaslao:
Iz boli se ljepota rađa
- prava ljubav je bolju ovjenčana!
Hvala ti hvala Vukovare.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ŽIVOT, LIK I KRJEPOSTI MAJKE M. AMADEJE PAVLOVIĆ „MAJKA AMADEJA ZBOG MENE IZLOŽILA JE SEBE.“
Gđa Zdenka Grünbaum, Židovka, kojoj je majka M. Amadeja spasila život.
Dragi vjernici, dragi naši prijatelji, suradnici i dobročinitelji!
Zacijelo ste čuli za Amadeu, Udrugu za psiho-socijalne potrebe, koju vode Milosrdne sestre sv. Križa, a koja je dobila ime po sestri M. Amadeji Pavlović (rođena 28. siječnja 1895., preminula 26. studenoga 1971. godine), provincijalnoj poglavarici u razdoblju od 1943. do 1955. godine. Ove godine, 26. studenoga 2020., obilježit ćemo otvorenje Jubilejske godine o spomenu 50. obljetnice smrti blagopokojne majke M. Amadeje, godine koja će trajati do 26. 11. 2021. Mi, sestre, i toliki koji su poznavali majku M. Amadeju, svjedočimo o svetosti njezina života i o herojskim krjepostima koje su je resile u vodstvu Provincije u vrijeme ratnih i poratnih godina, a osobito u spašavanju židovske djevojčice Zdenke Grünbaum, koja je nakon više godina svojim iskazima istaknula i osvijetlila lik majke M. Amadeje Pavlović, te joj je 2009. godine od Države Izrael udijeljeno odličje Pravednice među narodima. U želji da u Jubilejskoj godini našemu hrvatskomu narodu približimo lik, život i krjeposti blagopokojne majke M. Amadeje, svaki mjesec, uz 26. dan u mjesecu, uz župne obavijesti priložit ćemo listić posvećen majci M. Amadeji.
Svi koji se osjećaju potaknutima da se u svojim potrebama preporuče Gospodinu po zagovoru majke M. Amadeje, moći će svoje nakane upisati na internetskoj stranici: https://sestre-sv-kriza.hr/majka-amadeja- karolina-pavlovic-1895-1971/ ili u knjigu, koja će od 26. studenoga 2020. godine biti uz njezinu sliku u samostanskoj crkvi u Đakovu. Svakog 26. u mjesecu služit će se sv. misa na njihove nakane koje ćemo uključiti u molitvu vjernika.
Kratak životopis majke M. Amadeje Pavlović
Majka M. Amadeja Pavlović ostavila je snažan trag u povijesti svoje redovničke zajednice, ali i šire. Rođena je u Petrovaradinu 28. siječnja 1895. godine od duboko religioznih roditelja. Višu školu i trgovački kurs završila je u Novom Sadu. Tijekom toga školovanja počela je štovati Presveto Srce Isusovo i sv. Alojzija, dok u djetinjstvu, kako sama priznaje, nije bila baš pobožna. Za vrijeme boravka u Temerinu, gdje je učila mađarski, da bi završila trgovački kurs, odijeljena od svoje obitelji osjećala je veliku bol po kojoj se prvi put snažnije približila Bogu. Po završetku škole, u 17. godini, radila je kao činovnica u Zemunu. Tu se susrela sa sestrama milosrdnicama te se počela raspitivati o redovničkom životu.
Na putu do konačne odluke da uđe u samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu bilo je više zaprjeka. Kada ih je Gospodin maknuo s njezina životnog puta, stupila je u samostan 4. studenoga 1922. godine. Kao mlada redovnica posvetila se odgojno-obrazovnom radu, ali i upravnim službama u upravi Hrvatske provincije Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Od 1937. godine bila je članica provincijskoga vijeća, a od 1943. do 1955. godine vršila je službu provincijalne poglavarice.
Njezina djelatnost u ratnim i poratnim godinama višestruko je zanimljiva jer nam pruža sliku redovnice koja bez straha pred svjetskim moćnicima ustaje u obranu prava i pravde te se bori za one kojima se na bilo koji način gazi ljudsko dostojanstvo, izlažući se tako riziku da postane žrtvom neljudskih postupaka nacističkih ili komunističkih službenika. Takvo njezino nastojanje bit će nagrađeno 2009. godine, kada je, prema odluci Države Izrael, ubrojena među Pravednike. Uza sve teškoće i proturječja komunističkoga režima, neprestano je vodila brigu za duhovno dobro i redovnički duh svojih sestara. Nakon isteka mandata provincijalne poglavarice, poslušno prihvaća služenje zajednici u Zagrebu i na Sušaku, gdje je i preminula 26. studenoga 1971. godine. s. Meri Gotovac

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Krist kraljuje sa prijestolja križa. Naša nemoć, raspetost su prijestolja sa kojih Krist hoće kraljevati - samo Ga zazovi. Dođi Kriste u ovu raspetost (RBK) i s nje kraljuj Ti. (knev Krist kralj)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Smiluj se nam i cijelomu svijetu Gospodine!' Ti riječima je zaključena krunica Božanskog milosrđa uz HKR. Nego ova dan grada Vukovara/Škabrnje je veliki dan i snažnu poruku odašilje: 'Duraj, duraj, samo duraj prispjet ćeš cilju svog duranja!' Ah, kakvi su siromasi koji nemaju svog duranja. Jadnici se moraju pomiri sa prosječnošću, urednošću. Sve im je regularno - pih! Nemaju što iščekivati, ničem se nadati - uff, amorfnost. Shvaćam: Što je nekom žarča želja da se nešto proživi i ostane živ. Tome će Gospodin darovati nešto vrijedno. Mjerljivo s 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Alkarice sveta majko naša znamo boli te kad su protiv tvojih, a još te više boli kad smo sami protiv sebe. O Vlajino draga ne daj nas nikom.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Evo što sam danas (srijeda) olovkom u bloku napisao (za spas rukopisa) : 'Cijelo jutro Vukovar mi priča...' Eto tako tamo piše. A priča mi o nevjerojatnoj, neslomljivoj i neiscrpnoj Božjoj ljubavi. O kojoj kad pomislimo da je nedokučiva znak je to da s nama nešto nije u redu. Ljubav Božja je takva da harmonizira s našom dušom. Nije joj strana, čudna, zagonetna nego baš pogođena - njena. ... Aha bila je pastirica s. Natalija koja djeluje kao kraljica kad uzdigne križ Kristov. Beštija koronavirus se izbezumi i ne zna što bi sa sobom. Vidi kuga da je zalutala u svetu Hrvatsku. Ha, pastirica mora u samoizolaciju do daljnjega. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ej, sjeti se krika Vukovara: iz boli se ljepota rađa!
- Evo palim sviću i molitvu za Vukovar Škabrnju i sve stradale

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Sveto, što je to? To je Vukovar koji svojom bolju slobodu i ljepotu rađa. Sveto mora biti i to što požrtvovna ljubav je dala. Hrvatskoj u genima piše svoja biti će sva svoja kada bude sveta. Oh o Bože hvala Ti hvala što si Isusovim ovcama povjerio da se brinu za svetost Hrvatske. Svi trebamo da sve od sebe da imamo ono što bi Gospodin htio. 10.30 sati Baš sad Isusovu ovcu preuzima arhanđeo Mihael. … Ehe i bilo je baš kako spada! Meštar Splićo je uradija Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito! Eto samo mu fali što niječe ono što dobro zna. Da je Isusova ovca po trpljenju i žrtvi rođeni Zagorec. Ali sve će doć na svoje. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.21 sati Oho veliko je to. Ta bol dragog Vukovar Srce Gospodinovo je takla. A da voljeni grad Vukovar utješi Gospodin nam je dao slobodnu, svu od dragosti 'Lijepu našu' Hrvatsku. Oh hvala Ti hvala Boze za slobodu i ljepotu što bol je rađa. Primi Gospodi u ovoj svetoj misi sve boli naše i daj da procvjetaju slobodom i ljepotom. Amen!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.53 sati Eh moj Vukovar me osvaja kao oni koji su svojom dobrotom Hrvatsku nam dali. I za sobom poruku ostavili: ono što je ljubavi vrijedno bolje se osvaja požrtvovnom ljubavlju nego puškom. Dide hvala za Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pismo predsjednika HBK mons. Želimira Puljića uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje


- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.37 sati Zora je svanula za tebe Vukovare grade jer tvoja bol je Nebo ganula i Hrvatsku nam dala. Ljubav tvoja iz boli za Hrvatsku isklijala svetu bi je htjela dati. Hoće, hoće učinit će to... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tako je pater Luka, evo šta nam i Ivo Andrić kaže: "Biti uvrijeđen nepravdom ljudi manje je nego biti u bijedi, a biti u bijedi manje je nego biti bolestan, biti bolestan još nije: umrijeti. Ali i kad je čovjek uvrijeđen nepravdom, teško bolestan, pa i na samrti, ne treba, tek tada ne treba da "pusti rđi na se". Tada treba napregnuti sve sile i ne priznati tugu i malodušnost..."

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati U blok sam olovkom napisao: 'Večeras (utorak) umjesto svijeće za Vukovar: 'Vukovare grade po patnji brate, koji znaš što duše je bol kad ostavljaju te tvoji. A ruku na te dižu samotnici bez igdje ikoga svoga. Grade koji vapio si, kao što sam vapio i ja: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio? Ali Bog nas ostavio nije. Po tvoj boli da nam je 'Lijepu našu' a po mojoj nam je dao 'puno lipi stvari'. Vukovare brate, hajmo skupa: Stoji grad... Ponosno stoji jer zna bol njegova je tkala svjetsku ljepoticu: slobodnu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, iz boli se ljepota rađa. Ova neutemeljena razdvojenost istih dala je trenutak kad ćemo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 11. 2020. Gospodine, danas u četvrtak, 33-ćeg tjedna kroz godinu je svagdan. A slušajući današnje evanđelje, vidimo Gospodine Isuse da osim što si pravi Bog Ti si i obični čovjek. Kao i svatko od nas i Ti si volio svoje mjesto i boljelo Te kada radi protiv sebe. Bio je to Tvoj grad Jeruzalem. Nad kojim si plačnim glasom pustio ucviljenom srcu da govori: 'O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir!' Gospodine mnogi nama dragi ne znaju da ono što traže si ustvari Ti Gospodine Isuse Kriste. Molimo Te zaodjeni nas Sobom tako kad vide nas susretnu Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 19, 41-44)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati Stoji grad, stoji grad... Ah Vukovar. Ma to sam htio đinasticirajući (na motomedu) kazat koju o Vukovarskom fenomenu za večernje 'Razmatranje uz mob'. A ma je, to što se dogodilo sa tim dragim gradom je pravi fenomen. Važan kao i Pitagorin poučak. Hvala Bogu što je izdržao i nije se dao - i svima nam odaslao fenomenalnu poruku: iz boli ljepota se rađa. Kroz godine ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) prolazio sam dinamiku Vukovarskog fenomena. Ponirao u dubinu boli, patnje i trpljenja. Prošao iskustvu ljudske bijede, niskosti. Znam što znači nemati snage a ne dati se. Ponosan sam na Vukovar, drag mi jer i mene je ohrabrivao kao vrstan duhovnik. Njegova patnja nam je dala 'lijepu našu'. A patnja Isusove ovce 'puno lipi stvari'. Da, da iz boli ljepota se rađa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide svak bi volija bit naočit lip pa i ja. Reci šta bi triba obuć i kojon mašću se namazat? 'Lujo biće toga, kad se zamomčiš. Al' vojnik Kristov zna da se prava lipota iz boli rađa.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


De baba Jako pogledaj me zeru. Ajuuu kako ti lipe okice imaš. 'E moj Lujo iz boli, nevolja i patnje se lipota rađa. A togaj bilo prija neg san susrila dragog Isusa i Gospu Sinjsku.

- 06:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej hej, sjeti se krika Vukovara: iz boli ljepota se rađa!

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.11.2020., utorak

Alkarici


Oh Alkarice i majko Gospe Sinjska mila jel' da si s nama bila kad umirao je naš dragi Vukovar grad. I bilo je kako si nam rekla ti: iz boli i tuge rodila se prelijepa Hrvatska!

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.21 sati I danas (utorak) sam zapisom olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja. Evo kojim: 'Meštar Splićo je dar Božji ali i naša pastirica s. Natalija koja nas čuva od nevaljaštine i zla. Čim je rukama uzdignula križ Kristov. Odmah se beštija koronavirus osjetila prozvana i stala vrištati: 'Dalje, dalje, neću da vidim križ Kristov!' Vědi kuga da neće moći u svetoj Hrvatskoj učiniti što bi htjela. ... Bogu hvala poslije je tu njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

+ o. Bono Zvonimir Šagi


U raj poveli te anđeli. Ciao! Vidimo se!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej hej, sjeti se krika Vukovara: iz boli se ljepota rađa! (p.s. Bogu hvala imamo Hrvatsku!)

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ove prve tri slike su kuća od FILIPA I JUKE RAĐA (BODLOVIĆA, ŠEŠULE). Ovu noviju nadogradnju (desno) je nadogradija ing. IVAN RAĐA Jukin koji živi u PULI.

- A ova zadnja slika je kuća sa cvićen od ANTE (BILE) RAĐA (ŠEŠULA, a brat mu je BLAŽ). Tu živi NEDILJKO VRKIĆ (Zet od Bilina sina Vicka) iz okolice BENKOVCA!

- A ovo je kužina od babe Belenguze (rodon iz Ramljana) a muž joj je bija MATE RAĐA (MIJATOVIĆA, rod sa Jakovom (Lasanom) Rađom. Iza je najveća KAMENA KULA u Donjem OGORJU. Nažalost to je sve URUŠENO!!

- A ovo je KULA od ČOEŠIĆA (VULETIĆI) i tu je živija IVAN (LAZAR) RAĐA. I toj kuli se ovo lito urušija krov!!

- Oho hvala, hvala, hvala lipa! Oja noja oooj! Od srca p . Luka (p.s. Pazi mi na kuću babe Jake)

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobro jutro iz Ogorja! Jučer san prošeta kroz Rađe i vidija san kuću babe JAKE. Sve je opet zaraslo al je netko posika one SMOKVE i ostale su samo mladice od par godina!
- Slikat ću to pa ti onda napani te razbojnike!!
- Snimljeno sa Juga ima tri godine. Vidi se da je tu bila VELIKA SMOKVA!!
- Ma smokva je otpilana i ostale su samo 20tak MLADICA!!
- Ej hej ime moje, slikaj mi i ovako pošalji još stari kuća iz Rađa. Od srca p. Luka

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Čuvaj, pazi na povjereno ali ne da to konzerviraš (u zemlju zakopaš) nego da to angažirano upotrebljavaš - tako misli Krist Gospodin.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati E i danas dok naglašeno dobri Anđelko liftom spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Krenut ćemo sa uradbom 'Glas iz krpa'. Što ću vjerujem nastaviti i zaključiti poslije đinasticirajući (na motomedu). Ah, ma sretan sam i zadovoljan i to mi je najvažnije. A to nekakvo miganje, ne miganje su takve trivijalnosti. 10.26 sati E a sada đinasticirajući (na motomedu) nastavljam. Ah malo prije sam se sjetio don Ambrozia župnika na Kmanu u ono vrijeme dok sam bio berlava ovca. Kad da me ni crkva ni molitva nisu viđali. Sjećam se pokojna mati mi je govorila: 'Hajde u crkvu poslušat don Ambru, a ne u tu svoju frontu.' E vjerujem da se don Ambro sada iz Dike Nebeske sjeti svoga župljanina, berekina sa Kmana. Ah ma dobro. Aj kaži još koju svakodnevnu. Ah koja je to milost biti svoj na svome sa svojima. I živjeti od onoga što ti Gospodin daje i šalje. Evo i to se zna da Isus poslao Svojoj ovci Svoga arhanđela Mihaela (na webu znan kao meštar Splićo) koji 'samo tako' urađuje Isusovu ovcu. Hvala Bogu i danas će doći. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.19 sati Ah Kriste Gospodine evo Ti raspetost ova (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) koja me se nadovezala lipi komad života pa TI Kraljuj s nje. Znam da Ti za prijestolje kraljevanja Svoga tražiš nemoć, slabost, bolest... Evo sada ću Ti sve to velikodušno dati u ovoj svetoj misi. A Ti meni samo daj Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Amen!

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Hvala Bogu za uobičajeno. Što sam kao i uvijek odsanjao anđele, pa imao Gospinu krunicu uz HKR. A sada je prvi korak u ovaj dan (utorak. 17. 11. 2020.). A onda je, naravno hodanje (a može i trčanje: ) kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. To činimo od srca, snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj potrebi). Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Zakej iz evanđelja se uspeo na smokvu da bi vidio Isusa. Dajmo i mi sve da vidimo Crkvu kakvu je Isus htio. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 11. 2020. Gospodine u 33-ćem smo tjednu kroz godinu a danas 18-tog studenog u Republici Hrvatskoj je državni blagdan: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata; Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, neradi je dan. Gospodine opet se dogodilo da se iz žrtve s Tobom podnesene ljepota rodila. Ovaj blagdan nas potiče da svojim životima 'lijepu našu' učinimo ljepšom i svetijom. A po riječima današnjeg evanđelja nam kažeš da pazimo i čuvamo ono što nam je povjereno. Ali ne da to konzerviramo nego angažirano upotrebljavamo. Molimo Te Gospodine mi koji slušamo Hrvatski katolički radio da po nama Hrvatska bude svetija. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 19, 11-28)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (ponedjeljak) sam spašavao rukopis od propadanja pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'Huh, ono što se zbilo s Vukovarom ima veze sa ovom raspetošću (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Eto tako tamo piše. Samo ću reći kad je Vukovar patio, i sam sam patio s njim. To se kaže supatio sam. A to zato što sam volio i volim Hrvatsku. Vukovar nam je poručio jednu vrijednu stvar: da se iz patnje, iz umiranja ljepota rađa. Vukovar nam je svojom patnjom dao najljepšu zemlju na svijetu - Hrvatsku. A vezu sa ovom raspetošću (RBK) vidim u tome što je Isusova ovca kao i Vukovar bila mučena i raspinjana. Prije toga je izdavana i predavana Poncijima i Pilatima koji su odradili svoje. Žrtva Vukovara nam je dala Hrvatsku. A žrtva Isusove ovce je dala 'puno lipi stvari'. A dala je i web župu Gospe Sinjske koja će vam kazat u pravo vrijeme koje su to 'lipe stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide meni je oduvik želja bit velik ki ti - tako vojnik Kristov. Ja jesan stuka skule i jesan Isusova ovca – al' nisan vojnik Kristov. 'Lujo tribaš tamo okl'en se more vidit Krista kralja.'

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


E kad bi i ja moga bit pametan ki ti baba Jako. Nima ti libara ni skula koje mogu dat taku pamet. 'Lujo a ne'š ti moje pameti? Jedino do čega držin je Gospina ružarja.'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2020., ponedjeljak


12. studenog u kliničkoj bolnici Dubrava umro salezijanac svećenik don Ambrozije Matušić u 78. godini života, 58. redovništva i 50. svećeništva. Don Ambrozije je od 1977. do 1983. godine bio župnik na Kmanu. (facebook)

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Krist kraljuje sa prijestolja križa. Naša nemoć, raspetost su prijestolja sa Krist hoće kraljevati - samo Ga zazovimo. Oh, dođi Kriste Gospodine u raspetost (RBK) i Ti s nje kraljuj. (knev Krist kralj)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Sinjska Gospe, moćna Alkarice, što vidikovac si svome puku s kog vidi tvoga Sina, našeg Gospodina.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati U blok sam olovkom baš pisao: 'Putuje morem dugi bijeli brod... Ah Meri, eh 'osamdesete', s. d. Moša, uf ilegalac ... E bile su to godine... Ali baš je naišla naša pastirica, s. Natalija. Koja je križem Kristovim samo tako zveknula beštiju koronavirus. Da je sva zdvojna pošandrcala i zapomagala: 'O Hrvatska, Hrvatska sa svojom svetošću si me satrla.' E nego što beštijo nasrtljiva? Šanse nemaš protiv križa Kristova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Život neka ti bude uspinje na vidikovac ('smokvu') sa kojeg ćeš moći vidjeti Isusa Krista Spasitelja.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Hajmo u miru i sabranju kazat koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Što ću vjerojatno zaključiti đinasticirajući na motomedu. Ah, pa teško se pomirit s tim da je volja Božja da sam 'on line' dok sam među vama ovdje u 'plačnoj dolini'. Ali kako god da pogledam izlaza nema. U redu već sam se familijarizirao sa webom. 10.22 satě E a sada đinasticirajući (na motomedu) valjalo bi još koju. Eh baš je doprla vijest da jedan subrat naš tu u kući ima koronu. Kako baš njega? Pa to je najpozitivniji čovjek u čitavoj kući. Ova kuća je baš po njemu poznata dugi niz godina. Svijetlo sa Fratrovačkog brijega je bio. E i što još ima? A ima Bogu hvala i danas slobodno i komotno redovnički đir 'sve u šesnest'. A doći će i arhanđeo Mihael (za web meštar Splićo) koji obično urađuje Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.22 sati Ah, kamenice za pojit blago kod Majorove štalice na Svilaji na Livodicama kod Šešulinih Rađa. Uspomene, uspomene... Krava Zekulja, konji Putko i Zekan ali i nezaboravni magarac Klepo. Eto tu se Isusova ovca, tada samo ovca rodila kao Vlaj. U Svilaji su se baš vadili kunpiri kad: evo Luje, evo mile... E a sada sve to na svetu misu kao Isusova ovca, rođeni Zagorec. Oh o Boze zar si pozvao mene? Hoću, hoću evo me! Neka mi bude kao što mi je rekla Alkarica moja. A koju si uputio Ti što će mi reći. Neka bude kako hoćeš Ti. Amen!

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1938 (?) – Djed Marko Rađa u Subotici devet mjeseci služi redoviti vojni rok. (tako njegova polusestra, baka Cvita kaže) /Preuzeto: www.jimradja.com/

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.23 sati Uh, ma uh tek sada sam okice otvorio. Žao mi je što nisam Gospinu krunicu uz HKR imao. A valjalo bi načinit prvi korak u ovaj dan (ponedjeljak, 16. 11. 2020.) I kako već spada kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja zaštitnica, sveta Margareta Škotska, Škotska kraljica, rodila se oko 1045. u Ugarskoj kao kći Edwarda Izgnanika, sina engleskog kralja Edmunda II. Željeznog, i Agate, rođakinje ugarske kraljice Gizele. Odgojena je na ugarskom kraljevskom dvoru, gdje je njezin otac bio u izgnanstvu. U vrijeme vladavine kralja Edwarda Ispovjednika s obitelji se vratila u Englesku, ali je nakon bitke kod Hastingsa (1066) ponovno prisiljena na bijeg u Škotsku. Oko 1070. udala se za Škotskog kralja Malcolma III. Glavatog. S mužem je živjela u sretnom braku, slozi, skladu i ljubavi, a rodila mu je šest sinova i dvije kćeri. Djecu je odgajala u pravoj majčinskoj ljubavi. Žena dobra i samilosna srca, za života je svima nastojala ublažiti boli i poteškoće te je zdušno pritjecala u pomoć bolesnicima i nevoljnicima.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, onaj slijepac je dozivao Isusa da progleda. Kad Ga je dozvao progledao je. Dozivajmo i mi Isusa da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (nedjelja) htijući spasit rukopis od propadanja nešto sam olovkom napisao u blok. Pokušao sam sjetiti što sam uvečer molio u 'ono vrijeme' (prije 17 godina) : 'Već mrak se spušta gine dan, o Stvoritelju čuj nam glas.' E tako nekako ide. A čujte i normalan čovjek bi zaboravio poslije 17 godina. A gdi neće šašava Isusova ovca koja je udrena u glavu: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 11. 2020. Gospodine danas, 17. studenog spominjemo se svete Elizabete Ugarske. A jer smo utorak 33-ćeg tjedna kroz godinu. U evanđelju slušajući o Zakeju vidimo da bi se to moglo ticati i nas. Ti znaš Gospodine da smo i mi kao Zakej svojim životom daleko od Tebe. Zakej je bio niska rasta i nije te mogao vidjeti. Ni mi Te ne možemo upoznati koliko bi htjeli. Kao što se Zakej uspeo na smokvu. Molimo Te i nama daj volje pitati one koji znaju i hrabrosti popeti im se na vrh glave pitanjima o Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 19, 1-10)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.12 sati 'Isuse Sine Davidov smiluj mi se!' Dobro je sad ću na motomed đinasticirati - a onda ću dalje! 18.20 sati E sad đinasticirajući (na motomedu) da kažem: 'Ne čujem dobro!' A onaj u potrebi opet: 'Isuse Sine Davidov smiluj mi se!' Opet isto! I opet isto! I tako 17 godina. Eh, pa sto je s tim Isusom? Bogom Svemogućim i Sveznajućim? E bas zato On zna da je patnja, duranje, trpljenje snaga najveća. Koja treba biti upotrijebljena za učinit djela velebna. To je kako Isusova ovca vidi svrhovitost dugogodišnjeg vozanja u karijoli. Sve, sve ima smisla za ono što je svrha ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Sve se da izdurat jer svrha je 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Gdi je, gdi? Klepooo! 'Lujo al' će se magare odazvat. Sam će on doć kad zanoća.' Njihaaa, njihaaa... Evo ga dide. Svak zna pa i beštija kad oni ko voli zove voljenog triba se odazvat.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kme, kme, kmeee,.. 'Lujooo štaj bilo? Koj te ucvilija?' Ouh baba Jako ovi berekini isprid Brista. 'Ko to smi moga milu dirat?! Dođi ti mile ogrijat noge na ognjišće.

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.11.2020., nedjelja

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.47 sati Nedjelja, nedjelja sva slavom ovjenčana. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Svi moji su u mom srcu. Preko moba sam se čuo u Solin (seka Iva). Pao je kave srrrk.. A ćakula-bakula potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj biseru krške Vlaske Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino odabrana.

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, tko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema žešći od Ogorana.

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati He, baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Vičući sam izgovarao: 'Smiluj se nama i cijelome svijetu!' Ali svaka čast HKR-u što se brine za potrebne logopedske vježbe. Mogu već sada reći ovako nekako uspijevam glasno govoriti zahvaljujući Zdravomarijama uz HKR. Bogu u ruke! Kmanski berekini bě rekli: Ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti? Nego hoćeš li sve od sebe dati?! (knev 33a kg)
- Hvaljen Isus pater Luka evo baš sjedim i razmišljam o onome šta ste mi napisali i neka vam dragi Bog da vjere i snage i mislim ja na vas. Bog vas čuva

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila - zovi, samo zovi svoga Sina. Čim svoj pogled na te svrati k nama ga uputi. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ah kako ugodan dan! Sav od milosti raskošan!' ... Aha, bila je ona koja je strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo. Jooo djeluje kao kraljica ta naša pastirica kad rukama uzdigne križ Kristov. A beštija koronavirus sve izbezumljena ne zna kud bi sa sobom. Vidi kuga da nije trebala dolazit u svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

33A, TALENTI Mt 25, 14-30


Nedavno na vjenčanju koje sam vodio, čitalo se upravo ovo evanđelje o talentima. Pa sam povezao: talent je život koji imamo. Umnažamo ga stavljajući sebe u opticaj. Izlazeći iz sebe, iz svoje privatnosti, riskirajući podijeliti svoj život s drugim. Ovo o talentima asocira me na slogan izložbe, tu u džamiji u mom susjedstvu, na trgu Hrvatskih velikana: «Who dares wins» - «Tko se usudi pobjeđuje». Uspjeh se ne mjeri po tom do koje smo se pozicije u životu uspeli, već koliko smo prepreka savladali pokušavajući uspjeti.
Najprije te ignoriraju, onda ismijavaju, pa se bore s tobom. A konačno ti pobjeđuješ.
"Who dares, wins" je službeni slogan britanskog SAS-a (Special Air Service), prema stručnjacima najelitnije i najbolje komandoske postrojbe na svijetu.
Ali valja se usuditi i ne uspjeti mnogo puta, da bi se uspjelo ponekad.

TALENTI Lk 19, 11-27 (Osijek, 1995)
Promatramo ovih dana u evanđelju Isusa na putu do Jeruzalema kako nam postupno otkriva tajnu svoje osobe, količinu svoje ljubavi za nas, otajstvo svoga sebedarnog života - što će nam do kraja objaviti u Jeruzalemu, u muci i smrti na križu.
Danas govori o čovjeku koji svoj imetak daje slugama pred odlazak na put i kaza im: "Trgujte dok ne dođem".
Eto to smo mi: sluge kojima Isus povjerava svoj imetak, svoje talente (kako smo u nedjelju slušali), odnosno svoje mne (takođđer novčana jedinica, nešto manja: 60 mna = 1 talenat). Isus želi da budemo trgovci.
Koja su oznake dobrog trgovca? U prilici smo to svakodnevno saznavati... Npr. kupovao sam jučer jedan aparat za kuću, račun je bio u markama, a uplata se može napraviti samo u dinarima i to po onom kursu, u onoj banci koja je za kupca najnepovoljnija. Da ne govorimo o tome koliko si bespomoćniji ako u ovoj nestašici dinara raspolažeš samo markama, koje ti trgovci ne primaju, a banke ne mijenjaju ili ako se nađe koji trgovac koji ih mijenja onda, naravno, sebi uzme i proviziju. Tako da na koncu taj aparat stvarno košta prilično više nego li je naznačeno na računu, odnosno trgovac je na profinjen i mudar način osigurao dobit sebi i svom poslodavcu.
Dakle tako nekako bi trebalo sa tim mnama, talentima, odnosno darovima Božjim u našem životu. Postupati tako da oni ne ostanu bez odjeka u sredini u kojoj živimo. Živjeti s njima tako da postanu privlačni i drugima, da ih drugi zažele i od Boga prime u svoje živote.
Dobar trgovac privlači kupca dobrom reklamom. Kakva smo mi propaganda za sve ono što nam je Bog povjerio? Da li načinom svoga života oduševljavamo ljude za Boga, ili ih odbijamo?
Staviti u opticaj vrijednosti od Boga nam povjerene znači biti otvoren; znači dopustiti da i drugi zaleze u naše živote. Jer ako smo mi knjiga koja se nikad ne želi otvoriti, sadržaj te knjige je mrtvi kapital, nikoga neće obogatiti. Ako smo mi školjka bisernica koja se ne otvara i ne pokazuje svoj biser, mi nikog ne usrećujemo, već počivamo sa svojim biserom u osami.
Ne bi bilo dobro da se i na nas odnose one riječi koje je Pavao uputio: "Zar ste uzalud toliko toga doživjeli?" - tj. zar ste uzalud toliko toga primili od Gospodina.
Zapitajmo se što smo to doživjeli? Što primili od Gospodina? Nemojmo se ustezati sve to staviti u opticaj. Sa svakim darom se suživjeti, svaki dar ljubavlju prigrliti i tako mu vrijednost umnogostručiti.

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pusti te koji te ušutkuju, koji žele pred drugima ostati fini. Ti slobodno nepristojno skreći pozornost Isusu na sebe. Za tebe je to: biti ili ne biti!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti? Nego hoćeš li sve od sebe dati?! (knev 33a kg)
- Mislim da dajem sve od sebe; i ništa ne opažam od toga...a BOG vidi sve ! Vidjeću kad se budem gledala oči u OČI.....!?

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blago svakome koji se boji Gospodina, koji njegovim hodi stazama! Plod ruku svojih ti ćeš uživati, blago tebi, dobro će ti biti. Ps 128

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Albert Veliki (Albertus Magnus), dominikanac, njemački teolog, filozof, prirodoslovac i crkveni naučitelj. Rodio se između 1193. i 1206. u njemačkom gradu Lauingenu na Dunavu (Švapska, Bavarska). U Padovi je studirao teologiju, filozofiju i medicinu, a 1221. ili 1223, stupio u dominikanski red, protiv volje vlastite obitelji. HIiM

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Evo sada dok izrazito dobri Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Krenimo sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ma znaš ova beštija korona daje mislit. Ne mora bit da će sa svetim biti ono što ona očekuje. Ima Boga koji sve to gleda. Mislim baš o putu ove Isusove ovce. Na dijelu puta nju je snašla nevolja da je upala u razbojničke ruke. Činilo se da je to kraj. Ali je Božje oko svugdi gleda. I Bog je učinio paradu: ono što je izgledalo kao strašna nesreća postalo je vrelom blagoslova i uspjeha. Bože učini tako i s ovom beštijom koronavirusom koja je nasrnula na Hrvatsku - ali nije znala da šanse nema jer ona je sveta Hrvatska. 10.50 sati E a sada đinasticiram (na motomedu). A prije ovoga, odmah posije svete mise bija san učinit posa, i moren kazat bija je pravo liiip. Bila je feštaaa jer nije moglo povuć. Ma dobro sada čemu o tim trivijalnostima. Pa i to je potrebna terapija… Sposobnost govoriti o banalnim stvarima na podnošljiv način. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.46 sati Eh baš sam bija bacit u kljun 'njam, njam'. A sada ću se sabrat uz mob prije svete mise. Ah još trebam na web župu stavit babu Jaku i dida Majora - kako su Ogorani zvali dida Marka. Ali te starčad to je biserje duše moje. Oni su ti koji su me uputili Isusu. Oni su sretni jer je njihov 'mile' Isusova ovca = isusovac. I oni su dobili medalju 'Ponos Hrvatske' koju je za njih 2006 primio njihov 'mile'. Evo sad ću na svetu misu sa svima njima. Da nas dragi Isus sve blagoslovi. Amen!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati 'Milost koja sve vodi nas...' Dar je Božji moći prepoznati da smo vođeni od Gospodina po onima koje nam šalje. U prethodnom razmatranju spomenuo sam onu Hercegovku po kojoj se Gospodin pobrinuo za tehno opremu web župnog ureda. Sličnim potezima Isusovoj ovci je Gospodin poslao arhanđela Mihaela (za web meštra Splću). A što reći nego: Vodi kud hoćeš nas! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti? Nego hoćeš li sve od sebe dati?! (knev 33a kg)
- Dragi Luka sretno smo stigle u Đakovo par dana ćemo biti u samoizolaciji prilika da se brat magarac malo odmori i duh obnovi pozdravljam te

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti? Nego hoćeš li sve od sebe dati?! (knev 33a kg)
- Dragi pater Luka jako mi se sviđaju vaše molitve na katoličkom radiju. Dok se ujutro spremam na posao dobro mi dođe čuti Božju riječ hvala želim vam uspjeh a u radu i nek vas Duh Sveti vodi mir i Božji blagoslov iz golog brda kod Kaptola od …

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, najbolje pazimo na povjereno tako da to angažirano upotrebljavamo. Hajmo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati A evo što sam večeras (subota) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) 'U nemoćima tjelesnim potkrjepljuj me bez prestanka.' Ha, a to je redak iz himna Duhu Svetom kojim zaključujem bilo koju molitvu. Pa i večerašnju molitvu redovničkog brevijara. A pa je s Duhom Svetim se može biti prijatelj. Ne znam kako On mene doživljava? Ali stvarno je pravi kompa. Ma kako ne znam kad znam u to se osvjedočujem svaki dan. Toliko je Duh Sveti fin, uviđavan, pun razumijevanja - onako baš je pravi. A zna On što je meni obećala moja Alkarica, da će mi za to trebat miganje. Pa neka me u nemoćima tjelesnim okrijepi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.29 sati Bogu hvala i za ovu subotu. Premda: bez, bez... Ipak je raskošno bogata milostěma. Sve planirano odrađeno. Sad đinasticiram na motomedu i potičem noge da što učinkovitije pedaliraju - plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A tako ujedno tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada. Valja bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) Aha, čuvanje, brižno paženje na nešto vrijedno tebi povjereno. Nema veze sa konzerviranjem, tj. zakopavanjem u zemlju. To nije kod tebe da kiseliš (i napraviš kisele krastavce: ). To najbolje čuvaš ako angažirano upotrebljavaš. Gledam ovaj comp u web župnom uredu. To je nešto jako vrijedno. Vjerojatno tako vrijedan comp nema ni naš provincijal. To mi je darovala jedna praktična kršćanka Hercegovka. Da sam drhturio da mi ga neki opaki virus ne bi uništio pa ga spremio na sigurno - zaključao u ormar. Ne bi dobro učinio. Najbolje ga pazim i čuvam angažirano ga svakodnevno koristeći za vođenje web župe. Haj, zdravi i veseli

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 11. 2020. Gospodine a danas u ponedjeljak 33-ćeg tjedna kroz godinu je svagdan ali možemo se spomenuti svete Margarete Škotske i svete Gertrude. Po evanđelju nam kažeš što nam je činiti ako smo u velikoj potrebi, kao onaj slijepi prosjak pored puta. Ti si tuda prolazio a on se zanimao tko to prolazi - skupljao je informacije. A kad je shvatio da taj koji prolazi može i njemu pomoći, stao je vikati: 'Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se.' Nije se obazirao na one koji su ga ušutkivali. Slijepac je znao: sad ili nikad - zato još glasnije vikao - derao se! Gospodine Ti si svratio pozornost i slijepac je progledao. Molimo Te daj da shvatimo Ti i danas prolaziš pored nas. Pomozi da dademo sve od sebe da Tvoju pozornost svratimo na sebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 18, 35-43)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.57 sati Hah, ma dobro znam svi mi jesmo braća i sestre. Jer Isusa Krista ljubimo kao sve svoje. Ali tko su oni koji su tvoji jer ljube Krista kao ti a još su ti bliski rod kao ovi (seka Iva i njen Zlajo). Onda je to... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Kako to dide? Ko god te zapit tis mu zajmit svog konja. Pa tvoj je – al' nije? 'Lujo baš zato jer mi je drag moj konj Putalj. Dajen da i drugi, koji znaju paze na nj.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Nu Lujo da ti daden iz traveše!' Juuu baba Jako oraja! I svej za me. Sad ću ja nji u trap da se ne bi ko mašija. 'Mile ako u njiman vidiš vridnost. Najbolješ ih čuvat da š njimon koga razveseliš.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Panično ne strepi nego upotrebljavaj!(knev 33a kg)


Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti? Nego hoćeš li sve od sebe dati?! (knev 33a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.11.2020., subota


Čestitima sviće ko svjetlost u tami: milostiv, milosrdan i pravedan Gospodin. Ps 112

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala ti hvala Marijo majko Alkarice spretna i okretna što si nas naučila da nad darom Božjim panično ne strepimo nego to angažirano upotrebljavamo. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Prijepis iz bloka koji sam olovkom učinio (za spas rukopisa) : Subota, ipak je SOK = sve ok. Makar opet problemčići sa compom ali ok je. .,. Makar bez pastirice s. Natalija, Zdravomarija protiv beštije koronavirusa je pala uz njegovajeljice: 'Lj' i Jadranke. Haj, zdravě i veseli bili!

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati I danas u miru i sabranju ću započet uradbu preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ha, pa već se zna da ova subota nije kao obična. Ali raskošjem svojih darova je bogata. 14.08 sati E a sada da kažem koju ispružen u 'krpama' i oboružan tehničkim drangulijama (mob, ajfon, daljinski za tv...) E ne znam je li već kazano arhanđel Mihal (meštar Splićo) je samo tako uradija Isusovu ovcu. U totali spiritualno-fizikalno. Tako da mi i neće toliko falit kava i ćakula-bakula na Cvjetnjaku koju je zapriječila ova beštija koronavirus. U ovom što ova beštija od nas čini vidim proročanski znak: samostanac se treba držati samo svog stana. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dijaspora se još uvijek vraća u Hrvatsku! Iako stalno slušamo kako Hrvati samo odlaze iz domovine, jučer su me ipak obradovali jedan mlađi bračni par s malom djecom koji su malo "čudno" govorili hrvatski ("croatski")... nakon razgovora sam saznao da je ona iz Toronta u Kanadi, TREĆI naraštaj (znači baka i djed iz Hrvatske) kao i on iz New Yorka... i došli su ovdje u kolovozu, ne u posjetu nego su se preselili i ovdje žive i rade i žele da im djeca ovdje odrastu. Zašto? Jednostavno vole Hrvatsku! Svaka čast, sretno i Božji blagoslov!
You made my day! (Vice Batarelo, facebook)
- Hrvatska je najljepša zemlja jer je sva Gospina. A Gospa nas donosi Bogu. Od srca p. Luka

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas s posebnim ponosom i radošću slavimo prvoga hrvatskoga sveca, Nikolu Tavelića, franjevca, misionara i mučenika. Rodio se u Šibeniku oko 1340, iako se ponekad kao njegovo rodno mjesto spominje i Velim kod Stankovaca. Iz plemićke obitelji, studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Franjevcem je postao u Bribiru, a za svećenika je zaređen oko 1365. Kad je fra Bartul Alverenski, bosanski vikar, na poticaj pape Grgura XI, pozvao 1372. iz raznih franjevačkih provincija oko 60 redovnika kao misionare u Bosni, među njima je bio i Nikola. Punih 12 godina prolazio je područjem Bosne propovijedajući i svjedočeći Evanđelje. Kasnije je Bartul izvijestio papu Bonifacija IX. da su misionari obratili oko 50 tisuća bosanskih krivovjeraca, bogumila. HIiM

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ehe staričice moja draga! Baba Jako menij pravo lipo bit su tebon na silu. Uvik besidiš o korisnie stvari za život. 'Lujo upanti najkorisnija je Gospina ružarja.'
- Baba Jaka je divna!!!

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Oh, kako dobro prvi korak u ovaj dragi dan (subota, 14. 11. 2020.) učiniti Gospinom krunicom uz HKR. Ali ovaj dan nije bilo koji! To je subota kad je uvriježeno da Gospodin pohodi svoju ovcu po svojim anđelima. Korona nešto petlja pa neće pasti kava i ćakula-bakula na Cvjetnjaku. Ali hvala Bogu past će 'potpuna i cjelovita' uradba Isusove ovce od Božjeg arhanđela Mihaela - koji se iz nekih svojih razloga za web predstavlja kao meštar Splićo. Ali hej danas se spominjemo i prvog kanoniziranog Hrvatskog sveca svetog Nikole Tavelića. A koliko je nekanoniziranih? Juhuhu... Predlažem budimo i mi sveti - vedrinom odsjevajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bilě!

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus se pita hoće li naći vjere kad dođe tj. kad se susretnemo s Njim? Imamo vjeru ali kakvu?!! Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 11. 2020. Gospodine danas je 33-ća nedjelja kroz godinu. Slijedeću nedjelju je nedjelja Krista kralja i tako ćemo zaključiti ovu crkvenu godinu. A po riječima evanđelja kojega danas slušamo nas uvjeravaš da nad onim što nam je povjereno ne trebamo panično strepiti. Nego to angažirano upotrebljavati jer u 'onaj dan' kad stanemo pred Tebe nećeš nas pitati koliko smo učinili nego jesmo li učinili koliko smo mogli. Molimo Te Gospodine otkloni od nas želju da se s ikim takmičimo a podaj nam milost da za Tebe smireno učinimo koliko možemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 25, 14-30)

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.38 sati Baš sam olovkom napisao u blok napisao: 'Pa, dobro je - neke problemčiće sa comom imam. Ali Bogu u ruke! 19.45 sati Divne su te Božje ruke. Skoro da sam počeo brinuti kako ću na web župu jer pukla je net veza. Kad poslao je Gospodin svog anđela, mog subrata p. Miku Martinjaka. Koji ima zlatne ruke za ove tehno sitnice. Tako je sad sve u redu sa compom. A zapetljaje sa daljinskim za tv je razmrsio. Uistinu sam blagoslovljena Isusova ovca. Aha, Bogu hvala za sve! Haj daj koju o evanđelju (subota) : 'Ali kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?' E ovo vrlo provokativna Isusova izjava. Ali tiče se sviju nas. Svatko će od nas prije ili kasnije zakucati na vrata Neba. I trebat ćemo položiti račun što je mojom vjerom, nadom i ljubavlju? Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ha, dide nisan te nikad pita kad prioreš njivu gdi' no ti gledaš tamokare. I kuda ništa sa sebon besidiš? 'Lujo vojnik Kristov je uvik sa svojin Kriston kraljon.'

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe staričice moja draga! Baba Jako menij pravo lipo bit su tebon na silu. Uvik besidiš o korisnie stvari za život. 'Lujo upanti najkorisnija je Gospina ružarja.'

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2020., petak

Razmatranje uz mob


14.30 sati Ah ma ne znam od koga je ovaj poticaj da pišem tebi brate/sestro kom je oko palo na ovaj redak. Moram kazat zapitao sam prijatelja Duha da pomogne, da reče, da puhne... Ali ne znam baš da je? Samo da znaš iskreno sam pitao. Eh i ovo je dio križa ove raspetostě (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) gol golcat pred svima stajati dok ne 'partim'. To vam je tako! Kako stvari stoje svaki dan sam na webu dok sam ovdje u 'plačnoj dolini'. Ma znaš imam dojam da znam zašto je Gospodin htio da svi vide Isusovu ovcu kojoj je okice otvorio? Da vam svima kaže zašto ih je otvorio. Ma Bogu u ruke! Iskreno mi je žao što nemam dara za slaganje slova i redaka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodine umnoži nam vjeru da vjerujemo da će ujutro osvanuti sunce jer ćeš Ti okrenuti zemlju.

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska Vlajino i majko čudom se načudit ne mogu da sam toliko drag. Reci pravo Alkarice mila jesul' ti svoga milu preporučile staričice drage iz Ogorja moga.

- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Evo što sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Sve u svemu dobro je! Premda Anđelko sutra nije tu.' ... Aha je bila je naša pastirica s. Natalija koja se sa križem Kristovim doima kao kraljica. Od koje se uklanja svaka nevaljaština i zloća. A beštija koronavirus sva zdvojna zapomaže: 'Ajoj kako je nezgodna ova sveta Hrvatska - ajoj! Haj, zdravi i veseli bilě!

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.46 sati Hah, a sada đinasticirajući (na motomedu) haj koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. E pri kraju smo liturgijske godine. Pa i ova godina je bila sadržajna i pozitivna. Kao svaka kad sam sebe imao. Bogu hvala sto sam ostao živ... E znam ono 2003. Ali ne manje riskantne su bile i one prve godine ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) kad nisam imao sam sebe. Nego su me imali drugi koji su svojim postupcima toliko ražalostili moju Alkaricu da je suzu ganuća pustila na Isusovu ovcu. Ali ta suza Gospina je ključna za mnogočega (i za 'puno lipi stvari') E pa da valja kazat da mi 'sve cviće cvita' jer će i danas pasti 'potpuna i cjelovita' uradba Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.16 sati Haj da se mrvu saberem uz mob prije svete mise. Pa znaš da je to baš dobro da svaki dan možemo napajati svoje žedne duše. Na svetoj misi nas Isus krijepi sobom pa oni koji su tupave ovce preobražava u Isusove ovce = isusovce. Čini ih lucidnima i pametnima. Svaki redovnik isusovac će reći sve što može je snagom Isusa Krista. Stoga ću i danas reći: Hvala Gospodine za sve imam, znam i jesam. Hvala jer Ti si mi dao sve. Po svom milosrđu još mi Sebe daj jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Amen!

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Opašite bokove pameti svoje, trijezni budite i savršeno se pouzdajte u milost koju vam donosi objavljenje Isusa Krista. Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. (1 Pt 1, 13-14)

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.36 sati Ah, stvaranje SHS, Uf, stvaranje YU. Niš' od toga bez: SPC = RKC = SPC. 'Kriste kralju mir i jedinstvo podaj svojoj Crkvi kršćanskoj!' Bogu u ruke! Samo znam da je naslov doktorata: SPC = RKC = SPC. A i to se zna da kao dr. moram 'partit' jer nije grijeh bez dr. 'partit' ali je velika sramota. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik, Stanislaw Kostka, isusovački novak, rodio se 28. listopada 1550. u poljskom selu Rostkowu nedaleko Przasnysza (Mazovjecko vojvodstvo) kao senatorski sin u krilu bogate, moćne i ponosne plemićke obitelji. Odgojen u vjerskom duhu, sa 14 godina poslan je 1564. zajedno sa starijim bratom Paweŕom i odgojiteljem na daljnje školovanje u isusovački kolegij. Za vrijeme trogodišnjeg školovanja isticao se svojom ljubaznošću, vedrinom, pobožnošću i molitvenim žarom. Odgojitelj braće Kostka bio je sklon laganom, udobnom i rasipnom životu te nije previše brinuo za svoje učenike. Stariji brat se priklonio odgojitelju, ali pobožnom i marljivom Stanisŕawu to nije odgovaralo. Prema legendi, teško je obolio, ali nitko nije brinuo za njega pa se pomolio svojoj zaštitnici, svetoj Barbari …

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mnogi se boje Sudnjeg dana - Apokalipse. Hajmo mi realizirat: SPC = RKC = SPC i onda nećemo ničeg bojati! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 11. 2020. Gospodine danas u subotu 14-tog studenog se spominjemo domaćeg sina Šibenčanina svetog Nikole Tavelića. A po riječima evanđelja nam kažeš da treba biti ustrajan u molitvi. Ako ne uvijek izgovarati riječima ali bilo da hodamo, radimo, učimo - uvijek trebamo biti s Tobom. Na kraju evanđelja nam kažeš: 'Ali kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?' Molimo Te Gospodine, to da smo Tvoji i da ustrajavamo u molitvi neka se prepoznaje po tome što ćemo vedrinom odsijevati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 18, 1-8)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.49 sati Prepisat ću iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Učinio sam ODMAK uz meštra Spliću. Promigao sam kroz hodnik samo me je on držao, tako da gelender nisam koristio.' Eto tako piše tamo. Eh kad bi me meštar Splićo jos moga urađivat desatak godina vjerojatno bi profunkncirao. Samo znam da ću prije nego 'partim' bar kratko funkcionirati. Haj da vidim što kaže evanđelje (petak). Aha pri kraju smo crkvene godine. Riječ je o tome kako će to bi na kraju vremena. Opis Apokalipse, za koju puk kaže: 'Smak svijeta' ili 'Sudnji dan'. Sveto pismo kaže bit će to kao kad dvije mlinarice na mlinu melju - a ono jedna nestane! Pa se ti misli... Eto baš mislim! Za onoga koji se sprijateljio s Gospodinom tu nema mjesta nekakvim apokaliptičnim događajima. Kakav strah i drhtanje... Bit će to zagrljaj dvoje koji vole. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ha, ma dide ne znan šta bi radija dok čekan tu sriću najveću: susrit sa našin Kriston kraljon. 'Lujo oćeš li da kažen? Dotraj vamo magarca Klepu da natovarin na nj ovi snope šence. Radi eto šta ćeš.'

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Budel' li išlo po redu baba Jako ti ćeš prija svog mile u Diku Nebesku. A tamoj kažu puno lipooo! A ti živeš i radiš kuda te se to ne tiče. 'Lujo tamo ćemo se imat vrimena odmarat sad triba radit.'

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.11.2020., četvrtak


Dižimo se Gospa zove treba zidat Božji dom,
Gospa traži vitezove našom dragom Hrvatskom.
U srcima milijuna velik znak će opet sjat,
Gospa će milosti puna novom svijetu Boga dat (p. Mijo Škvorc)

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogorje to su moje staričice: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buca, Bakuša, Kokezuša, Prljuša (one su 'Ponos Hrvatske)... Starčad kakve nigdi ni. Ah, kad bi one 'isprid Brista' posjedale svaka na svoj kamen. Pa il' beside, ili nešto krpe (baba Cola), il' vunu predu, il' Gospinu ružarju mole (baba Jaka). A isprid njizi na srid Brista se izvrnija magarac Klepo (miljenik Luje Dotića). Pa se valja tamo - vamo... Ah Ogorje i njegova duša kvrgava, topla i baš moja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Kakve bi danas Tin stihove sklepao?!
- Ha, što bi danas Tin? Kao svaki Vlaj bi se zapitao: Zašto je ova mala beštija natjerala čitav svijet da se povuče u sebe. Pa bi slavodobitno usklikno: Da Tebe u sebi nađu Isuse Kriste - zdravlje bolesnih, umornima odmore, Bože nas. (facebook)

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska budi s nama sve do zadnjeg dana Vlajino odabrana jer tvoja blizina smekšat će srce tvoga Sina, našeg Gospodina.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik je sveti Jozafat Kunceviŕ (poljski Kuncewicz), biskup i mučenik. Rodio se 1580. ili 1584. u gradu Volodymyr-Volynskyi (danas sjeverozapadna Ukrajina) kao dijete pravoslavnih roditelja. Sin bjeloruskog plemića, na krštenju je dobio ime Ivan, a kad je stupio u red bazilijanaca, 1604, uzeo je ime Jozafat. Bio je prvi novak bazilijanskog samostana Presvetog Trojstva u Vilniusu, glavnom gradu Litve. HIiM

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati Prijepis iz bloka zapisa kojeg sam tamo učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Sigurno znam da je volja Božja da promigam ovdje u 'plačnoj dolini'. A poslije me ne zanima nikakvo miganje - pretendiram na krila (valjda se nisam izopačio od 19. 4. 2005. kad sam po riječima moje Alkarice procijenjen za tamo 'gdi je lipooo'). ... Aha je navratila je i danas ona koja je strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo. Ajooo kad naša pastirica s. Natalěja rukama uzdigne križ Kristov odmah pomutnja u redovima nevaljaštine i zla. A beštija koronavirus čupajući se za kosu kriči: 'Ajoj ta Hrvatska sa svojom svetošću će me dokrajčit.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad će kraljevstvo Božje? Pa evanđelje kaže: od dvije mlinarice, jedne se uzme. Pa se ti misli... Znači: misli i radi!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.47 sati E a sada u miru i sabranju potaknut sam kazat koju za preglednik dana, koji se baš smišno zove 'Glas iz krpa'. Ha, eto nije baš domisljeno - naprosto zato sto ne mogu mislit. Ali 'Glas iz krpa' to vam je nešto kao 'Glas iz groba'. 10.30 sati E a sada poslije svete mise ovca okrijepljena Isusom je kako spada Isusova ovca = isusovac. A na tu ovcu Isusovu spada sada da đinasticira (na motomedu). Sad baš i ne znam da li spada da tipkulji na mob taj 'Glas iz groba'. I kaži šta ima? Oh fasciniran sam ovim obiljem slobode, mira i Božjeg blagoslova. Ma to je blagoslov biti redovnik Isusova ovca. Hej, tu imaš pravo imati dugi nos ili nemigati nogama. Možeš imati svoj mir i živjeti odabrani život. Ali bit redovničkog života je da slijediš redovnički đir. Koji i danas ide 'sve u šesnest'. U što će se nekako uklopiti rad sa: mobom, compom, motomedom. A hvala Bogu i danas sav sretan iščekujem potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ha, pa vidi i mene zanima kad će? Kad će više? Sam Gospodin kaže tu je! Trebaš samo imat oka za to ugledati. Sve što ti pripada imaš! Imaš svoju kuću, svoju subraću, svoj mir i blagoslov. A to zato jer imaš svaki dan svetu misu. Kaži: Hvala Gospoděne za sve što imam, znam i jesam. Primi i ono vrijeme kad su drugi misli umjesto mene. A upropaštavali su mene i unesrećivali Tebe. Sve njih i sve to donosim Ti na oltar. Svima nam daj što nam pripada - po milosrđu Tvome. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti nego hoćeš li sve od sebe dati. (knev 33a kg)

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.11 sati Kad će? Kad će više to najavljivano kraljevstvo Božje? Hoće, hoće! Znam da sigurno hoće jer sam sebe sam gađao upitima: Kad ćeš? Kad ćeš više ovco promigati? Hoću, hoću znam da sigurno hoću! Ma stvar je u tome da se ne smijemo podavati histeriji iščekivanja. Nego uredno, sadržajno i kvalitetno već sada živjeti. A što? Ako svoj posao mogu raditě. Ako sam svoj na svome. Imam svoju subraću i prijatelje.... I sad te pitam ća mi falii?… Eeej hej! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi Luka još sam u Odri na ispomoći do subote onda se vraćam u Đakovo pozdravljam te puno
- Draga s. Lucija mogli bi se vidjeti - eh, da nije ove bolešćurine korone. Ali ostajemo zajedno u molitvi. Od srca p. Luka

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mnogi su pitali Isusa: kad će, kad će kraljevstvo Božje. A kako će kad još nismo realizirali: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 11. 2020. Gospodine u 32-gom smo tjednu kroz godinu, a danas u petak je svagdan. U evanđelju nam govoriš o svom drugom dolasku. Sve će bili uobičajeno, svatko će se baviti svojim poslom. A onda ćeš nastupiti Ti Kriste kralju Bože naš. U evanđelju kažeš kako će to biti: 'One će noći biti dvojica u jednoj postelji: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti zajedno: jedna će se uzeti, druga ostaviti' Pa se ti misli... Bit će sigurno će bit. Ali kada 'ne zna se ni dana ni časa?' Gospodine otkloni od nas histeriju iščekivanja. Pomozi nam da kao vjernici uredno živimo. Da Te možemo radosno iščekivati Isuse Kriste sva ljubavi naša, i kličući dočekati: marana tha - dođi Gospodine! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 26-37)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Kao obično uvečer učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ova dugogodišnja raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) me spustila na bitno. I mogu reć uživam naslonjen na Srce Isusovo'. Eto to tamo piše. Samo da dodam ova moja raspetost prolazi sve etape vazmenog otajstva. A te etape su: kad je Isus izdan i predan razbojnicima koji ga muče. Pa onda kad je Isus raspet. Primijetimo tu uz Isusa je Gospa koja je supatila sa svojim Sinom. Onda imamo Isusovo umiranje, polaganje u grob. I imamo zadnju etapu a to je uskrsnuće. Primjećujem paralele između Isusovog vazmenog otajstva sa vazmenim otajstvom koje prolazila i Isusova ovca. Bilo je tu izdaja i predavanja razbojnicima, i mučenja i maltretiranja. Ali Isusova majka - moja Alkarica je tu. I baš je majčinski sva ganuta suzu pustila na Isusovu ovcu i obilno je utješila. Vjerujem da će mnogo toga od te utjehe zaživjeti. I još Isusova ovca treba dočekati etapu uskrsnuća. Samo da kažem nije to nikakvo miganje nogama ili onom drugom rukom. Ta etapa koju čeka zove se funkcioniranje u kompletu. Živi bili pa vidjeli. Haj, zdravi i veseli běli!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide jel' tebe straj umrit? 'Lujo kad naš Krist kralj kaže da mi vojnici Njegovi moremo kući - unda neka bude. A do tada samo AMDG, AMDG...'

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako pita bi te jednu ozbiljnu stvar? Znadeš li ti baba kad će smak svita? 'Lujo menij važnije znat jesan li pomuzla krave. A volila bi i je odpočinit na Srcu Isusovu.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.11.2020., srijeda

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Nad onim što ti je povjereno panično ne strepi već to angažirano upotrebljavaj! Nije važno koliko ćeš učiniti nego da li ćeš sve od sebe dati. (knev 33a kg)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer ti si sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Ps 23

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oh Alkarice i majko Gospe Sinjska mila dok tvoga Sina čekamo ne daj Gospe da pošašavimo.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Martin Tourski, misionar i biskup. Rodio se kao sin rimskoga časnika 316. u gradu Savariji, u rimskoj pokrajini Panoniji (danas Szombathely, Mađarska), a odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva gardist i konjanički časnik u carskoj vojsci u Galiji, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Postao je učenik svetog Hilarija iz Poitiersa, a u blizini Poitiersa (Limonuma) osnovao je samostan, prvi u zapadnoj Europi (opatija Ligugé). Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). 'Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru'- preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, središnja Francuska). HIiM

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 Olovkom sam u blok napisao (za spas rukopisa) : Prije podne? Radno, sadržajno, kvalitetno. Aha a to zato jer sam imao svetu misu. ... A je i danas je bila naša pastirica s. Natalija. Ah, kad ona rukama uzdigne križ Kristov pred njom drhturi svaka nevaljaština i zloća. A beštija koronavirus se čupa za kosu i kriči: Ovi Hrvati će me uništit sa svojom svetošću - ajoj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad će? Hoće li više? Haj, shvati: hoće sigurno jer to mora bit. Volja Božja koji je to rekao da sadržajno i kvalitetno živiš dok čekaš a ne da se podaješ histeriji iščekivanja.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.32 sati Haj sada đinasicirajući (na motomedu) kaži koju za 'Glas iz krpa'. Ma ovo evanđelje što smo ga maloprije slušali na svetoj misi. Shvatio sam kao: Njih deset svatko vozeći svoj auto 2003 su se vraćali sa Modrava i u Šopotu sva desetorica su imali strašan sudar i sva desetorica su stradali. Odvezeni su u bolnicu jer odatle je riješen bolje prijevoz do groblja. Kad jedan od njih već umrlih otvori okice. A taj sam je Isusova ovca. Sasvim bi bilo u redu da od sada živim kao zahvalnik Kristu Gospodinu. Eh da zahvalnik i za milosnu jurilicu = karijolu. S kojom nema što se ne bi moglo doseći, pa bilo to i 'puno lipi stvari'. Haj kaži koju svakodnevnu? A što? Tu su: mob, comp, motomed. A u redovnički đir će i danas biti uklopljena potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.22 sati Haj već je vrijeme sredi se, upristoji se sada prije svete mise. Oah danas je naše Zagorsko Martinje. Sumnjam da će mi meštar Splićo to čestiti kao rođenom Zagorcu. On kaže jednom rođeni Vlaj zauvijek je Vlaj. Ma kaj god! Haj, saberi se. I reci: Primi Gospodine sve što sam bio, što sam sad, i što ću biti! Samo Te molim da uvijek Tvoj ostanem. Amen!

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.59 sati 'Striček Martin, striček Martin. Kaj još spiš? Kaj još spiš?' E svanulo je Martinje a to je naša Zagorska feštaaa. Ma baš mi je drago da sam rođeni Zagorec. Ah purice... Ma dobro sad il' Zagorec, il' Vlaj, il' Slavonac... Hrvat - katolik, isusovac sigurno jesam. A njihova je domovina čitav svijet. A kao takav prvi korak u ovaj dan (srijeda, 11. 11. 2020.) bit će Gospina krunica uz HKR a onda nastavim hodati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bilě!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mi smo ovo što jesmo postali iz zahvalnosti Isusu Kristu. Iz zahvalnosti Isusu hajmo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati I večeras (utorak) sam pišući olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja. Evo što sam napisao: 'Hvala Bogu što mi više nije prioritet miganje/ne miganje nego kvalitetan život. A mogu ga imati jer sam svoj na svome sa svojima.' Ha, pa mogao bi bi ostati zauvijek nemigajuća Isusova ovca Mirogoj je tu preko. Eh da ne znam da je volja Božja da profunkcioniram. Ako sada sam u sedmu deceniju zagazio procjenjujem za desetak godina bi mogao profunkcionirati. Ali kažem sav sam svoj i ne bi smetalo da nikad nepromigam. Ali Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 11. 2020. Gospodine, danas 12-tog studenog spominjemo se svetog Jozafata, grkokatoličkog biskupa i mučenika kršćanskog jedinstva. U evanđelju što ga slušamo čujemo da su Te pitali, što i nas zanima: 'Kad će doći kraljevstvo Božje?' To baš to, bi i mi rada znati. Kad ćemo prestati iščekivati? Kad će se naše čežnje umiriti? Kad ćemo ugledati lice Tvoje? Tvoj odgovor daje mislit, kažeš: 'Kraljevstvo je Božje među vama! Gospodine znamo da samo srcem vidi bitno. Očisti naša srca tako da ih učiniš po Srcu Svome da možemo vidjeti bitno. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 20-25)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati Ej hej sestrooo! E sad će me njegovateljica 'Lj' staviti za motomed da đinasticiram. ... Rečeno - učinjeno. E a sada plesom 'zlatnog palečeka' po mobu tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada, valjalo bi bacit oko na evanđelje (srijeda). ... Aha tu je riječ o svečanoj haljini onih koji su Isusovi. Onaj tko ima zbiljsko ěskustvo Isusa Krista živi kao zahvalnik. Već znate ili pretpostavljati da je Isusova ovca iskusila mrvu ljepote Srca našeg Gospodina. Trudim se ostaviti trag tog iskustva na našoj web župi. Ah to naviru riječi divljenja, hvala i veličanja Gospodina. Evo takvo iskustvo Gospodina nisam dobio ni od studija ni duhovnih vježbi. To iskustvo me potiče da budem zahvalan za sve i svakoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo kad pomiluješ magarca Klepu miganjem ušima ti kaže vala. Vojnik Kristov uvik je zavalan Kristu kralju'. Ajoj dide, a triban li migat ušiman?

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Gledan te baba Jako i mislin. Nimam riči da ti kažen kolko san ti zavalan šta se tolko brigaš za me! 'Lujo ko će dat vakog milu su kojin iman Gospinu rušarju?

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2020., utorak

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


S ljubavlju nijedan čovjek nije izgubljen i bez nje nijedan nije spašen. Sv. Robert Bellarmino

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Ehe kad je Isusovu ovcu 1992 kar. Kuharić zaredio za svećenika sretni su bili mnogi. Ali radovati se nisu ustrajali svi kao seka Iva i njen Zlatko. Koji su uvijek bili i ostali nesebični, samozatajni. srdačni i baš moji a takvi su jer nas povezuje ljubav Isusa Krista. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sva radost tvoja neka bude Gospodin: on će ispuniti želje tvoga srca! Ps 37

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh hvala Ti hvala Kriste za što, svu od zahvalnosti, Gospu Sinjsku si nam dao. Od nje učimo kako i mi za sve Tebi zahvalni budemo.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 sati Hah, kad pogledam našeg vrlinama urešenog Anđelka ili meštra Spliću Gospodinov glas ječi: 'Dragocjena si mi ovco i zato i jesi moja, Isusova ovca = isusovac. Ali meštar Splićo tako me uradio kao sam ja nešto, a ne ovca kojoj je Isus iskazao milosrđe pa me usvojio. Pa više nisam beee ovca nego Isusova ovca = isusovac. ... A je, je bila je naša pastirica s. Natalija, Božja poslanica. Koja kad rukama uzdigne križ Kristov ne tek da se čini, nego je kraljica. Odmah u redovima nevaljaštine i zla uzbuna a beštija koronavirus migajući repom traži mišju rupu da - struuug! Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Zahvalan budi Gospodinu za zahvalnost koja navire kad pomisliš na Njega - Isusa Krista jer Njegov je dar što nemaš riječi reći koliko si Mu zahvalan za sve.

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati E pa i ovo je milosni zahvat divnog, nevjerojatnog Boga. Baš sada dok naš osobito dobri Anđelko liftom spušta karijolu s ovcom u kapelu Isusu. Ta ovca, koju će na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E ta ova sada u liftu na mob tipkulji ovaj 'Glas iz krpa'. E i šta ima? Sav sam svoj. Eh kad bi sebe i sve svoje mogao Gospodinu predati. Jer Gospodin me neprestano uvjerava da sam Mu dragocjen. Pazi na mene kao na malo vode na dlanu. Ah primi Gospodine sve. Slobodno ukradi ono što bi htio sakriti od Tebe. Samo kad sve uzmeš od mene daruješ mi Slobodu svoju. E i daj još koju svakodnevnu? Ah, pa još: motomed, mob, comp. A hvala Bogu i danas će pasti 'potpuna i cjelovita' uradba na Isusovoj ovci od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.14 sati Hajde ti koji voliš hvale sada kod svete mise hvali i sveg srca Gospodina Isusa Krista što je rekao da okice otvoriš (2003). I što si dobio karijolu da što uspješnije učiniš ono za što si ih otvorio. Oho sad ću kod oltara reći Gospodinu: Hvala što si me htio i ovaj put pa sam okice otvorio. Hvala za karijolu koju sam je dobio. Hvala što znam zašto je trebam. E Gospodine primi sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Neka bude volja Tvoja. Samo, samo Tvoja. Amen! Amen! Amen!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj biseru krške Vlaške, Alkarice i majko naša Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino odabrana.

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.54 sati 'Sluga sam beskoristan učinio sam što mi je bila dužnost.' Oah, da je iskrno pomisliti to o svojoj beskorisnosti. Ali je uistinu sam pokušao hrrr... Ali nije išlo. Ma bez obzira idem u ovaj dan (utorak, 10. 11. 2020.). Prvi korak bit će kao obično Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim hodati. Što pak znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni ako netko sazna da si počeo realizirati: SPC = RKC = SPC pa te počne hvaliti reci: 'Sluga sam beskoristan učinio sam što sam dužan bio. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 11. 2020. Gospodine danas u srijedu, 11. studenog se spominjemo svetog Martina. Sveti Martin je zaštitnik vinara i izliječenih alkoholičara. A po riječima evanđelja kojega slušamo svraćaš nam pozornost da je zahvalnost oznaka fine izgrađene duše. Ti našim hvalama ne bivaš veći ali mi postajemo svjesniji koliko smo Ti dragocjeni. Molimo Te podaj nam milost kao i ovom slijepcu iz evanđelja koji Ti se, između desetorice slijepaca kojima vratio vid, jedini imao potrebu zahvaliti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 11-19)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo kojim sam slovima, pišući ih olovkom u blok večeras (ponedjeljak) spašavao rukopis od propadanja: 'Ha, dobro je! Meštar Splićo, makar škrt u pohvalama, večeras je rekao da mi lijeva noga bolje drži.' Tako tamo piše. Ali fakat sam večeras bolje nogama migao. Eh u jednom trenutku sam sjetio da sam kao vojnik - pješadinac gazio strojevi korak. Bila je 1978 kad sam služio vojsku u Novom Sadu. Komanda je bila: 'Glavu gore, pogled pravo! A zabušanti bi dodavali: 'To za .... (testise) nije zdravo!' Auh, ode ja u poganštinu. A kako je ovo 'Razmatranje uz mob' valjalo bi kazat koju o evanđelju (utorak). Aha ružno je kad kažemo (ili zaželimo) : 'Hvali me hvali ja to volim. Kad me hvališ to me škaklješ po srcu. Znam da je slabost ali ja to volim. Zato te molim makar sebi i meni lagao - hvali me'. Ali, ali pa sve da i učinimo nešto vrijedno pohvale, vjernici trebaju imati stav: 'Sluga sam beskoristan, učinio sam što sam bio dužan učiniti'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ajuj dide kako bi mene ponilo da san velik ki ti? A ti sa mista prvog čovika velikog Rvackog grada u malo Ogorje. 'Lujo glavnaj ljubov a za mej ona moje Ogorje.'

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Znaš baba Jako ti mene najviše begenaš, vališ me u svemu. A baba Prlja mi kaže da prikoviše vala kvare čovika. 'Lujo vala dragom Bog šta mi tej da. Tis moj mile.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2020., ponedjeljak

Crkva svetog Jure u Ogorju


- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila, ti ne bi prihvatila al' ti jesi najveća a nama najdraža od svi žena.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.07 sati Evo što sam malo prije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ah, to je život kad su ti svi dani obojani bojama onoga što te čeka. Kao vjernici - kršćani znamo da nas čeka ono tamo 'gdi je lipooo'. Eto tako tamo piše. Mogu dodati: svi mi koji smo Isusovi znamo da nas to čeka tamo preko. A Isusova ovca je sigurna da je volja Božja da je njoj bude tako prije nego pređe ... Aha je bila je naša pastirica s. Natalija. Od koje drhturi svaka opačina i zloća. Kad ona rukama uzdigne križ Kristov beštija koronavirus vrisne kao da je dobila injekciju. Hoćeš, hoćeš i ti ćeš smrade iz svete Hrvatske van. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ružno je željeti da te hvali netko manje krepostan ili isti kao ti. Pohvala vrijedi samo kad dolazi od kreposnijega - od Boga.

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.35 sati A ma je, je - i gotovo! Tlaka i križ su naročita optika za vidjeti sve oko sebe u najstvarnijoj stvarnosti. Samo eto šteta što smo naviknuti promatrati iluziju svega. I to zbog 'mira u kući' zvati stvarnošću. Evo i ovo je jedan od mnogih plodova ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) da o tim dubokim - filozofskim stvarima razmišljam ja šašavac dok đinasticiram na motomedu. Ma ne stvarno! Zbilja sam fasciniran koliku moć u sebi ima tlaka, nevolja, patnja, križ. Samo baš šteta što ne volimo patiti. Radije bi smo nekom drugom prepustili te vrijedne spoznaje. Spoznajem da sam time i obdaren što mi je dopušteno patiti - dakako s Kristom. Sve drugo je: sačuvao nas Bog. Bez Krista patiti to su smrdljive mrvice pakla - fuj! Ali s Kristom pati to znači na sebe privlačiti vrijedne, najvrijednije Božje milosti. Konkretno ne znam kako bi mogao naći meštra kao meštra Spliću koji me ustrajno urađuje makar ne zna da li ću ikad promigati. On će me i danas urađivati. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas s radošću slavimo hrvatskoga blaženika Graciju Kotorskog ili Graciju iz Mula. Rodio se 27. studenoga 1438. u Mulu (Boka Kotorska) kao Pavao, jedinac u siromašnoj ribarskoj obitelji Krilović. Ribar i pomorac, 1468. došao je u Mletke i nakon jedne propovijedi blaženog Simonea iz Camerina ostavio je sve i pristupio augustinskom redu. Uzeo je ime Gracija (Graziano) te služio kao brat laik, vrtlar i sakristan, najprije u augustinskom samostanu Monteortone kod Padove, a potom, nakon 15 godina, u samostanu na otočiću San Cristoforo, između Venecije i Murana. Mistik, veliki štovatelj Euharistije, kao redovnik provodio je život u postu, molitvi, pokori i pobožnosti prema Djevici Mariji, a u slobodno vrijeme provodio je sate i sate u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu. HIiM

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema; smilovat će se ubogu i siromahu i spasit će život nevoljniku. Ps 46

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.53 sati Osjećam i shvaćam raspetost ova (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) mi je povjerena zbog spoznaje da svatko treba imati neku tlaku kako bi misao mogla teći kako valja. Jer fakat ne možemo imati objektivnu spoznaju o bilo čemu ako nemamo nešto što nas pritišće i tlači. Križ je nužda svakog zdravog života. Evo to je refleksija sada prije svete mise. Kada ću reci Isusu Kristu Bogu našemu: Oprosti Gospodine što sam na križ i tlaku gledao kao na strano biće na sebi. A ono pripada meni. Jer bez našh križeva ne bi imali toliko Tvojih uzvišenih darova. Gospoděne neka uzmi sve, satri me daj mi samo Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Amen!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati Hajmo sad hodati. Prvi korak je učinjen Gospina krunica uz HKR je bila. A sada samo nastavljam: kroz sve događaje i susrete u ovome danu (ponedjeljak, 9. 11. 2020.) hvalim i slavim Isusa a Mariju primjereno častim. Hajmo to zajedno činiti i dan učiniti ljepšim. Učinit ćemo da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ehej Davore jesi li pogledao problem na web župi Gospe Sinjske. Javi koliko košta i to otkloni. Od srca p. Luka
- Hej Luka. Rješavam problem. Prijedlog je da napravimo novi sa 3gb prostora besplatno i na drugom serveru. (Davor)
- Luka. Sve više ljudi gleda i sluša YouTube. Dali postoji mogućnost da se blog snima tj da se radi blog na YouTube kanalu koji bi bio vaš i stavljalo bi se isto kao na blogu ali bi se snimalo. (Davor)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, čuo si za onu: tko sveto brani svetinje taj se posvećuju! Hajmo branit našu Crkvu i tako se posvećivat. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Ha, i večeras (nedjelja) ću prepisat iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa) : 'Divno je što sam Isusova ovca i što imam svoj posao.' Eto to tamo piše. Bolesnim nas čini ne znati što je naš posao. Ali i to kad znaš što ti je činiti a ne činiš. Ah kako je to gadno kad znaš i htio bi činiti svoj posao ali ti to ne daju. (Sjetih kad mi je u nekoj bolnici branjeno imati svetu misu za pacijente koji to žele). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 11. 2020. Gospodine a danas u utorak 10-tog studenog se spominjemo svetog Leona Velikog, pape i crkvenog naučitelja. Ti znaš za našu ispraznost i taštinu. Volimo kad nas hvale, pa makar i bez razloga. Hvala Ti što si nas naciljao riječima evanđelja: 'Kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: 'Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti.' Gospodine usrdno Te molimo učini nas duhovno pristojnima i samozatajnima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 7-10)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati 'Aaa prije sedam i petnaest ne bum došla!' Tako je rekla njegovateljica Jadranka koja me ostavila đinasticirati na motomedu. A kojoj sam rekao da ne treba žuriti. A koko je ovo što tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bi bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. ... Aha to je ono: Tko sveto čuva svetinje - taj se posvećuje! Baš zato domovina Hrvatska ima mnogo svetih mučenika. Treba se samo sjetiti 'devedesetih' s kakvim svetačkim zanosom se išlo braniti svoj dom. A dom - domovina je svetinja. Kao svećenik pušku nisam uzeo. Ali bio sam vojnik za svetu Hrvatsku. U redu sada imamo slobodnu, demokratsku ali moja borba se nastavlja jer cělj sviju koji vole domovinu kako spada je sveta Hrvatska. Naša web župa Gospe Sinjske mi je puška. Oho volim Hrvatsku jer je toliko lijepa da će poradi ljepote duše svoje postati sveta. Hoće, hoće da znaš da hoće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma dide meni neiđe u glavu kakoj se tebe pripa uni divji prasac šta'no nasnija na me na Svilaji u Bužančića docu? 'Lujo al' se ne sićaš samo san reka: U ime Kristovo odstupi!'

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako al' ne znaš tamo gdi znaš otić s ovcon znade, nedaj Bože i vule - vuk navratit. 'Aha Lujo nek dođe da ga vidin. Ružarja i Gospa Sinjska bi ga satrla.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.11.2020., nedjelja


Ehej Davore jesi li pogledao problem na web župi Gospe Sinjske. Javi koliko košta i to otkloni. Od srca p. Luka

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.07 sati Hvala Bogu za nedjelju kad Gospodina snažnije hvalimo i slavimo. Hvala Gospodinu što nas upućuje k našima. Tu u kući su moji najbliskiji. A u srcu su moji svi. Nedjeljno posije podne odmiče. Njegovateljica Jadranka je kavu pripravila. Preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Bio je kave srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Ne planirajući baš sam imao krunicu Božanskog milosrđa uz HKR. Ali sam to imao prije svega kao potrebnu logopedsku vježbu. Zato bih sad riječima uputio svoju molitvu Gospodinu po Gospi: 'Gospodine Tvoje riječi sam primio od Tvoje majke moje Alkarice. Neka dopre vapaj moj do Tebe Gospodine preko Tvoje majke - moje Alkarice: Svima je očito koliko Ti je dragocjena ovca Tvoja. Molim Te molim za sve njih, za čitav web kontinent, za cio svijet Tvoj ljubljeni. Ti znaš koliko pati od ove kuge, beštije koronavirusa. Ti koji si Svemogući satri petom Svoje majke - moje Alkarice ovu beštiju. Zbog ljubavi naše učini nam to. Amen! Amen! Amen!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik je blaženi Ivan Duns Scot (Johannes Duns Scotus), veliki Škotski teolog i filozof. Franjevac, nazvan 'Doctor subtilis' ('profinjeni, oštroumni naučitelj'), rodio se oko 1265. u Škotskom gradu Dunsu (Berwickshire). Sin bogatog farmera, školovao se kod franjevaca u Škotskom gradu Dumfriesu, a za svećenika je zaređen 1291. HIiM

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slaviti. Ps 63

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Majko i kraljice, Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice hvala za snagu i moć što iskusili smo. Mislili su neki žensko je, nejako je. A ti svako zlo petom satireš. O Gospe Sinjska ti si nam spas!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.31 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ne dajmo se! Svako zlo i ti beštijo koronaviruse: Iš, iš, iš... Gubi se... A baš je naišla naša pastirica s. Natalija. Čim je rukama uzdigla križ Kristov posvuda se razlijegala snažna, odrješita i diskretna zapovijed: koronaviruse van! Smjesta vaaaan od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Učini kao Isus uzmi bič = prihvati se posta i pokore, pa svaki šverc i trgovina - van iz srca mojega! Rekao sam van!!!

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.07 sati Ha. dobio sam signal od Gospodina da mogu sada u miru i spokoju krenuti sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.38 satě E sad ima đinasticiranja (na motomedu). A kako bi dao podršku nogama da što uspješnije pedaliraju ovu napravu dajem im ritam plešući 'zlatnim palčekom' po mobu. A tako i tipkuljim ovaj 'Glas iz krpa'. Hvala Bogu što i danas mogu u miru i spokoju, slobodno i komotno živjeti svoj životni odabir. Redovnički đir klizi od točke do točke - i to ide 'sve u šesnest'. U što se nekako ubaci rad sa: mobom, compom i motomedom. I što je najljepše u srcu sam sa svima svojima. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.35 sati Haj ti budi pametan u ovome ludom svijetu? Ovaj bi ovo, onaj ono… Pa ebola, pa korona… Znam što mi je činjiti: trrrk Gospodinu Isusu Kristu, Stvoritelju svega i Svevaladaru. Imati svetu misu koja je nešto naj, naj, naj... Najuzvišenije, najsnažnije, najsveobuhvatnije. I reci Kristu Gospodinu: Nisam dostojan da budem ovca Tvoja. Ali molim Te primi me, zaštiti me, ne daj me. Primi sve što radio sam, radim sada, i što ću raditi. Primi sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe je ljubav Tvoja je sve što trebam. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

32 A, ULJE MUDRIH DJEVICA, Mt 25, 1-13 (Palma, 10. studenog 2002.)


Evanđelje poručuje: ne budi lud! Već mudar – i nosi sa sobom ulje. Govori o elementarnom kvocijentu inteligencije bez kojeg ništa od kršćanskog života. Živi nadajući se najboljem, a budi spreman na najgore. Ludost je entuzjazam bez pokrića; lakomisleno i neodgovorno pouzdanje u Božju providnost. Bog nam je dao pamet da se njome služimo, i odlučujemo o vlastitoj sudbini. On nikog ne osuđuje, već samo ratificira naše odluke. Stoga, živi pažljivo svaki trenutak. Procjenjuj što je doista bitno. Živi budno. Čovjek kad se probudi iz nesvijesti, obično upita: Koliko je sati? I, gdje  sam? Živjeti budno znači orijentirati se u vremenu i prostoru. Odgovorno postupati u sadašnjosti da te ne snađu fatalna iznenađenja u budućnosti. Da te ne bi pitala starost gdje ti je bila mladost? Odnosno, budućnost – gdje ti je bila sadašnjost? Od svih žalosnih riječi, najžalosnija je: «moglo je biti.» Postoje trenuci kad samo ostaje: «Sad je kasno da se kajem, nima natrag s oveg puta…» 
Ovo o ludim djevicama slika je dublje poruke. Svjetiljka je vjera, a ulje djelotvorna ljubav. Ludost ludih djevica je u tom što su držale tešku zapovijed čistoće duše i tijela. Nikakvim grijehom putenosti se nisu okaljale. A istovremeno su zaboravile držati onu lakšu, ali mnogo važniju zapovijed: ljubav prema Bogu i bližnjemu. Ljubav je ona koja obasjava put Zaručniku. Dan proživljen bez nje izgubljen je dan. Život proživljen bez nje izgubljen je život. Život nam nitko ne može posuditi. Nitko umjesto nas ne može Bogu pohrliti ususret s upaljenom svjetiljkom. Stoga: «Tražite Boga dok se može naći» (Iz 55,6)
Zacijelo se sjećate priče o mravu i cvrčku. Dok je mrav čitavo ljeto skupljao hranu za zimu, cvrčak je svirao. Kad je došla zima, cvrčak skapavajući od gladi dođe mravu. A ovaj će mu: «Čitavo si ljeto svirao – sada pleši!» To je ono iz evanđelja: «vrata se zatvoriše».
Ipak, Bog svakom daje priliku da se opameti. Povjerit ću vam jednu svoju ludost, odnosno lekciju koju mi je Bog dao. Nedavno sam se zaputio osobnim autom na Dinaru. Strmim makadamskim putem, razrovanim, djelomično gotovo neprohodnim. I tako do vrha. Prekrasna priroda, jele i bukve okolo. Nigdje nikoga. A onda… Upali se crvena lampica – ostao sam bez ulja! Bez ulja na tisuću sedamsto metara visine. U netaknutoj prirodi. Strava… Bez signala na mobitelu. Našao sam se u situaciji savršenog ludog djevca. Vrteći se oko auta ne znajući što misliti, kako se uopće osjećati? Ugledam – nevjerojatno: pod prvim stablom kanta s uljem. Pogledam bolje: s motornim uljem, i to upravo one oznake kojeg inače koristim za auto. Bože… Je li ovo stvarnost ili nebo? Sa strahopoštovanjem uspem ulje u motor, i kao svetu stvar odložim kantu natrag pod stablo. (Valjda ostala nekom drvosječi?) Lekcija nije mogla biti bolja nego je: bez rezervnog ulja nikad ne put. Od tad uz vreću za spavanje, u prtljažniku je i kanta ulja. Pametan čovjek sve svoje sa sobom nosi.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.32 sati 'Kažu da sam lud?! Kažu da sam blesav?!' Ma haj, ne budi lud! Tako nekako ide... Ma ne valja se praviti bezrazložno blesav. Nemo'š ti iz čista mira reć da ne znaš što je dobro a što zlo - zato što si navodno blesav. Ako zdrava pamet kaže da je za spasenje duše potrebna vjera i dobra djela. Ne znam kako neki kažu da je dosta samo vjera. Ah, kaj god! Hajmo u ovaj dan (nedjelja, 8. 11. 2020.). E za ovaj dan nema izgovora. Čitav dan ti moraš, ali moraš kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Prvi korak Isusove ovce běti će Gospina krunica uz HKR A onda samo nastavim hodati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Danas (7. 11. 2020.) smo održali osnivačku skupštinu i odredili vodstvo Udruge. Obećano, učinjeno.
Predsjednik: Ante Tešija
Dopredsjednik: Filip Bočina
Tajnica: Ivana Galić
Pomozimo sami sebi.
Dođite.
- Neka je blagoslov Božji s vama. Od srca p. Luka

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Ne, ipak nije sve lako kad si lud. One lude djevice nisu imale ulja (= dobrih djela) za svjetěljke. A sa ugašenim svjetiljkama nisu mogle. Vjera + dobra trebaju za raj. (knev 32a kg)
-Dobra formula, Za čovjeka kao E=mxc2! Moj Luka bi u Palmi govorio 2 vesla zajedno, inače se vrtiš u krug! (T. Smital)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, k Bogu ne dolazimo samo djelima a ni samo vjerom. Treba nam djelotvorna ljubav. A ona je realizacija: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Zapis iz bloka kojeg sam i večeras (subota) učinio olovkom da spasim rukopis od propadanja, je: 'Auh, korona divlja. Svijet je raspet kao i ja, Isusova ovca'. Eto tako u bloku piše. Žao mě je svakog čovjeka na svijetu kojeg ova kuga raspinje. Je kroz ovu dugogodišnju raspetost sam osvjedočen zbog čeka treba sažaljevati raspete. Evo jedna pozitivna stvar za kraj. Večeras mi je ovaj momak Leo koji se brine oko p. Ipše mi je popravio tv sobni i na ajfonu. Bog ga blagoslovio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 11. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak, 9-tog studenog, 32-ge nedjelje kroz godinu je blagdan: 'Posveta Lateranske bazilike'. U evanđelju slušamo kako si iz Hrama izbacio trgovce s onim s čim su trgovali. I svima nam odaslao poruku: sveto je sveto! Tko sveto čuva svetinje taj se posvećuje! Gospodine u nama prebivaš kao u hramu. Molimo Te da se odlučno odupremo nečasnim djelima oko Tvoga hrama, našeg tijela. Ti se posegao za bičem kako bi očistio svetište. Molimo Te podaj nam milost da posegnemo za postom i pokorom što su efikasni bičevi za tijelo staviti u red. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 2, 13-22)

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati Baš sam utrnuo comp. I sad će njegovateljica 'Lj' staviti Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). A to je vrijeme za uradbu večernjeg 'Razmatranje uz mobŕ' 18.06 sati E to je sad. A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i kazat koju. ... Ahu to je o ovakvima šašavima kao ja. Lud nije samo ona tko je udren u glavu. Nego i onaj kom se ugasi svjetiljka kad Gospodin dođe. E a svjetiljka je naša vjera. Pametan čovjek sa sobom ima ulja da mu se svjetiljka ne ugasi. U ovom slučaju ulje su dobra djela. Sami znate da se samo suhim djelima ne spašavamo. Ali ni sa samom - čistom vjerom nema spasenja. K Bogu dolazimo djelotvornom ljubavlju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ajuj dide akoj za Diku Nebesku potribna pamet jadan li san ja vako berlov. 'Lujo vojnik Kristov ima tolko pameti da zna da su mu uz viru potribna i dobra dila.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti ćeš drito u DIku Nebesku! Cili dan si ki mlin na Vrbi: e pasi ovce, e poji goveda, e muzi krave. A uveče Gospina ružarja. 'Lujo glavnoj da nisan ki una ludača iz vanđelja.'

- 06:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjera + dobra djela – pa ćeš u raj!


Ne, ipak nije sve lako kad si lud. One lude djevice nisu imale ulja (= dobrih djela) za svjetiljke. A sa ugašenim svjetiljkama nisu mogle. Vjera + dobra trebaju za raj. (knev 32a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2020., subota

Alkarici


Oh Alkarice sjajna, Gospe Sinjska divna nitko ti po pametni ravan nije. Kako samo došla do toga da kažeš da neznatna službenica Gospodnja kad kraljica si svega.

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.54 sati Eh prebirući, gonetajući, pitajući se koji su to zbiljski vruci svetosti i vrlina kojim hranimo svoj identitet, recimo Hrvata-katolika. Tko je tko? Znamo da odijelo ne čini čovjeka. Koliki je tko vjernik to Bog zna a mi vjerujemo da to zaključuje po djelěma. A Hrvat? Koliki je tko to ne govori mahanjem zastavom. Biti Hrvat-katolik znači biti zreo vjernik, nenaslan, pristojan, srdačan pomirliv i otvoren. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Đula Šerić (lijevo) i Marija Delić - Musinka iz Pribuda (snimljeno 2007. g.; ove dobre žene nažalost više nisu među živima) Preuzeto: Ogorski facebook

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blago čovjeku koji se boji Gospodina i koji uživa u naredbama njegovim. Ps 112

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik, sveti Engelbert iz Kölna, nadbiskup i mučenik, rodio se 1185. ili 1186. u dvorcu Burg na Wupperu (Solingen) kao sin grofa Engelberta I. od Berga. Školovao se u kölnskoj katedralnoj školi. Od djetinjstva predodređen za duhovnu službu, postao je 1198. 'prepošu' crkve svetog Jurja, a 1199, sa 14 godina, i katedrale u Kölnu. Naočit, pustopašan i razuzdan mladić- bio je 1206. zbog nepoćudnog ponašanja izopćen iz Crkve. Pokajao se, 1208. je pomilovan, istaknuo se 1212. u borbama s hereticima, albigenzima, a 1216. posvećen je za kölnskog nadbiskupa. HIiM

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.19 sati Gle pa nisam uradio preglednik dana 'Glas iz krpa'. A to ću sad ispružen u 'krpama'. Hah, mogu kazat sve, sve je kako valja. Što je izuzetno važno svoj sam na svome sa svojima. Slobodno i komotno slijedim redovnički djir. U koji se i danas, hvala Bogu skladno uklopio arhanđeo Mihael (koji na webu predstavlja kao meštar Splićo.) Isusovu ovcu je uradija u svojoj maniri: potpuno i cjelovito. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Eh, nije s našom pastiricom s. Natalijom ali pala je molitvica da Krist kralj satre ovu beštiju koronavirus uz njegovateljice: 'Lj' i Jadranku... A olovkom u blok sam napisao (za spas rukopisa) : 'Hoćemo Boga za Oca svog...' Kličući to 'osamdesetih' mlađarija sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićevoj) se borila za svetu Hrvatsku. A poslije je tu njegovateljica 'Lj'. Haj zdravi i veseli bili!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj ne pravi se lud! Dobro znaš za spasit dušu ti je potrebna vjera ali i dobra djela.

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati Haj odredi se! Ili ćeš jedno ili drugo? Jedno i drugo nije moguće! Vjerujem da će meštar Splićo poslije svete mise urađivat Isusovu ovcu. Pa ću se izjasniti: sada ću imati svetu měsu. I reći: Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam - daj mi samo Svoju ljubav – to je jedino što trebam. Amen!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati E a što bi sad? Baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. A onda kao obično rekao himan Duhu Svetom. Pri tom sam kod onog: 'Ti puniš usta besjedom' rekao da računam na engleski i talijanski da će mi ih Duh vrati. Pa kod onog: 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka'. Dodao sam da samo znam da je volja Božja da profunkcioniram. To i miganje kad će je stvar Duha Svetoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.30 sati Korona, korona... Korona, karantena... Bruji okolo. A u biti stvar se svodi na onu Isusovu: 'Ili služiš Bogu ěl bogatstvu?' Božji čovjek se čuva a i Bog ga zato čuva. Ne paničari nego kao i uvijek čini sve na veću slavu Božju. Što pak znači kroz sve događaje i susrete hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. Prvi korak Isusove ovce u ovaj dan (subota, 7. 11. 2020.) bit će Gospina krunica uz HKR a onda samo nastavim hodati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: ili služimo Bogu ili bogatstvu. Odlučimo se služiti Bogu - i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 11. 2020. Gospodine danas u 32-gu nedjelju kroz godinu po evanđelju nam govoriš da za prispjeti u kraljevstvo nebesko nije nužno pameću biti lumen. Potreban je tek elementarni kvocijent inteligencije koji svi imamo. Svi znamo razlikovat pametne postupke od blesavih ili ludih. U kraljevstvu nebeskom je rezervirano mjesto samo za pametne, odnosno za one koji pored vjere imaju i dobra djela. A blesavi ili ludi su oni koji misle da će im to što imaju vjeru biti dovoljno. Gospodine usrdno Te molimo za našu vjeru - neka bude djelotvorna ljubavlju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 25, 1-13)

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Malo prije sam olovkom u blok napisao nešto slova (za spas rukopisa). Evo kojih: 'Prilično je bolna spoznaja da se ozlijeđeni dijelovi mozga ne mogu nikada oporaviti. Što znači nema tog lijeka, liječnika ili terapeuta uz kojeg ću promigati, ili profunkcioniratě. To je čvrsta istina. Takva je ljuta reala. U tom smislu razumijem svu rodbinu i medicinare koji su digli ruke od Isusove ovce. Samo ima jedna osoba koja vjeruje da ću ipak profunkcionirati. Ta osoba je moja Alkarica. To mi je s tolikěm ganućem i ljubavlju rekla još 2005. Ja vjerujem u ljubav! Haj, zdravi ě veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo kod vojnika Kristova nema: e ovo ću, e ono ću... Nego il' ćeš u kupe il' u špade!' E dide akoj vojnik Kristov odredija sve će na slavu Božju - unda nemere na svoju.

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuj baba Jako ne znan šta bi? Ako ću kukuruz, unda ništa pola od kunpira. 'Lujo toj ti tako: ako'š jedno nemoreš drugo. Odredi se!'

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.11.2020., petak

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajno i majko samo kaži. Ništa nam neće biti teško činit ako je za tvog Sina, našeg Gospodina.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hajdemo u Dom Gospodnji! Ps 122

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas čestitamo imendan svim našim Mirkima, Mirkama, Imbrama, Imrama i Emericima. Njihov je zaštitnik sveti Emerik (Imre), mađarski kraljević- omiljeni svetac u hrvatskom narodu, najčešće pod hrvatskom inačicom Mirko. Sin prvog ugarskog kralja, svetog Stjepana i Gisele Bavarske, rodio se oko 1000. ili 1007. u Székesfehérvĺru (Stolnom Biogradu). HIiM

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo omiljenog srednjoeuropskog sveca, pustinjaka i opata Leonarda iz Noblaca ili Limogesa. Rođen je kao sin plemićke obitelji u Galiji, za vrijeme cara Anastazija koji je vladao između 491. i 518. Njegovi roditelji bili su prisni prijatelji franačkoga kralja Klodviga, koji je malom Leonardu bio krsni kum. I Klodviga i Leonarda na kršćanstvo je 496. obratio sveti Remigije, biskup Reimsa. Kralj je Leonardu ponudio časti, među njima i biskupsko dostojanstvo, ali njemu nije bilo do slave, moći i ugleda. Zatražio je od kralja tek povlasticu oslobađanja zarobljenika i obilno ju koristio. Želio je živjeti prema Evanđelju i povukao se u šumsku samoću nedaleko Limogesa (pokrajina Limousin), gdje je okupio veliki broj sljedbenika. Njegovi pustinjački dani bili su ispunjeni molitvom i pokorom.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Pišući olovkom u blok slova, spašavao sam rukopis od propadanja. Evo koja: 'Čuvaj se pa će te i dragi Bog čuvati! Premda sam prešao šest banki sigurno znam da je volja Božja da još poživim.' ... Aha je bila je i naša pastirica s. Natalija koja kad rukama uzdigne križ Kristov, se čini kao kraljica pred kojom uzmiče svaka nevaljaština i zlo. A beštiji koronivirusu se zamanta, baulja, poblesavi jer vidi kuga da nije trebala ni provirivat u svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej ne čini to kao ni sebi ni svome. Krist Gospodin Stvoritelj tvoj smatra te Svojim.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati E a sada đinasticirajući (na motomedu) uradit bi valjalo preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ha, pogledajte samo ovo djelo milosti Božje. Da bi nogama sto učinkovitije okretao pedale ove naprave. Nogama dajem potreban ritam plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A tako ujedno tipkuljim i ovo. Milost, milost, sve je besplatna Božja milost. Ah pa milost je i to što toliko godina ležim kao da sam bolestan - a ništa, ništa me boli. Jedino duša jer znam što bih sve mogao da sam u funkciji. Ako ovo moje duranje može biti korisno za Crkvu. Stavljam Tě se Gospodine na raspolaganje. Eh spomenimo i danas da redovnički đir ide 'sve u šesnest'. U što se uklapa rad sa: mobom, compom i motomedom. A hvala Bogu i danas će nastupiti meštar Splićo sa potpunom i cjelovitom uradbom Isusove ovce. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.31 sati Oh, hvala Ti hvala Isuse što sam ovca Tvoj koju Ti na svetoj misi svakodnevno krijepiš Sobom pa je ona kako spada Tvoja ovca Isuse = isusovac. Ah, primi Gospodine sve što sam bio, primi što sam sada, primi i sto ću biti. Primi sve što imam, znam i jesam. Daj mi samo Sebe jer Tvoja ljubav je sve što trebam. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Gospodine Isuse Kriste Bože moj. Ako raspetost može bit sreća onda sam sretan što sam kao Ti na drvu križa i sam raspet na bolesničkom krevetu dugi niz godina. Sretan sam što sam osvjedočen da s Tobom kad sam - onda raspetost nije tek mrcvarenje. Ova raspetost s Tobom iznjedrila je plodove vazmenog otajstva. Ti si po ovoj raspetosti na bolesničkom krevetu Svoje ovce donio vrijedan plod ('puno lipi stvari'). Ah, bolno je ali plodno - i za to Ti hvala!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.20 sati Ha, hrm, hrm piše da smo petak (6. 11. 2020.). Ma prvi korak u dan bit će Gospina krunica uz HKR. A ovo? Neka bude jutarnje 'Razmatranje uz mob'. Današnje evanđelje promovira snalažljivost kao krepost. A prisutnost na webu mene, Isusove ovce je satkano od snalažljivosti. Bogu hvala sve je to dar Duha Svetoga. Znam da mi je ovo vrijeme darovano za rast u temeljnim krepostima. Što i činim živeći u ritmu svog redovničkog đira. U kog spadaju i ova razmatranja, sveta misa, ispit savjesti itd. Malo mogu činiti, ali ono što mogu činim: kroz sve događaje i susrete hvalim i slavim Isusa a Mariju primjereno častim. Pozivam i vas, hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok Cetina teče a Svilaja ji ka peka pokriva, bit će Rvata Vlaja i kamena živa. Ni bura, ni vuci... Nitko znati neće, tko je žešći Vlaj il' kamen živac? Za Svilajon Gospa Sinjska - Vlaška Alkarica javlja: uski gaća dugi kunparana nema žesći od Ogorana.

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ma gledin ja gledin baba Jako kako ti prećaš kruv ispod peke. A za to učinit kako spada potribna je pobožnost ali i snalažljivost! 'E Lujo svej to dar Gospine ružarje.'
- Hvala. Pošto ja s rukama teže kuham velika vjera i dobrota Gospe pomaže da sve ide bolje a treba se i snaći. Svako dobro.

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ma gledin ja gledin baba Jako kako ti prećaš kruv ispod peke. A za to učinit kako spada potribna je pobožnost ali i snalažljivost! 'E Lujo svej to dar Gospine ružarje.'
- Bog preko babe Jake doveja Luku u do zvanja!
- I sada svjedoči za istinu!
- Blagoslovio te svemoguci Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj biseru krške Vlaške Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino odabrana.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isusovi osim što su pobožni su i snalažljivi. Postupimo tako i mi Isus će nas pohvaliti. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.45 sati Evo večeras (četvrtak) koja slova olovkom u blok pišući sam spašavao rukopis od propadanja: 'Oh naviru mi riječi zahvalnosti Bogu stvoritelju.' Eto tako tamo piše. Ah, ma to sam htio riječima opisati prosjev Duha Svetoga. Znam da sve što je bilo, ako i nije bilo dobro Gospodin je okrenuo na dobro. To da je sada dobro sami ste svjedoci. A da će bit dobro već je najavljeno da iščekujemo 'puno lipi stvari' - koje su već u neznatnoj mjeri počele na web župi. Pa pitam se kako da ne volim Gospodina i za sve budem zahvalan. Evo samo da spomenem zahvalan sam Gospodinu što mi je i večeras (četvrtak) došao meštar Splićo i 'samo tako me uradija'. Haj. zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 11. 2020. Gospodine danas je subota, 31-og tjedna kroz godinu. Liturgijski je svagdan. Hvala Ti za riječi današnjeg evanđelja: 'Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prijanjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.' Gospodine Tebe smo odabrali i samo Tebi želimo služiti jer Ti si: sreća, mir, bogatstvo i ljubav. Ti si Gospodine Isuse Kriste Bog naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 16, 9-15)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.17 sati Baš sam utrnuo comp. A radosna, baš vesla je vijest da će i večeras biti uradba 'prva liga'. A to je ona 'potpuna i cjelovita' kakvu na Isusovoj ovci izvodi meštar Splićo. Reka bi on da su Vlaji sa Kmana snalažljiva čeljad. Pa hajmo se snać dok ga čekam. Započnimo uradbu večernjeg 'Razmatranja uz mob' - nek se zna da smo i mi Zagorci snalažljiva čeljad. Aha i evanđelje (petak) je baš o snalažljivosti. Ne znam baš je li snalažljivost na popisu darova Duh Svetoga. Ali svakako tamo spada. Ima takvih zapetljaja u životu, koja da bi razmrsio uz pobožnost je potrebna i snalažljivost. Snalažljivost je hvale vrijedna. Zato je Gospodin pohvalio onog nepoštenog upravitelja što snašao. 17.40 sati Ha mogu reć snašao sam se i ja Isusova ovca! Meštar Splićo još nije došao a ovo je privedeno kraju. A i njegovateljica 'Lj' je donijela jogurtić da ga srknem. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo dobro upanti ako'š bit vojnik Kristov kako spada. Potribno se ufat u Krista kralja sto na sto. Eto dikod dobro dođe i da se znadeš snać.' E dide glavnoj AMDG.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma gledin ja gledin baba Jako kako ti prećaš kruv ispod peke. A za to učinit kako spada potribna je pobožnost ali i snalažljivost! 'E Lujo svej to dar Gospine ružarje.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.11.2020., četvrtak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.20 sati Oh veliča duša moja Gospodina, meštar Splićo javlja da će ipak večeras doći i uraditi Isusovu ovcu. Baš me razvedrija. 'Sve mi cviće cvita' (baba Jaka). Aleluje! Amen! Aleluja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani pater Luka, šaljem Vam bon: ... Svako dobro …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko našeg kraja Alkarice moćna zaštitnice Vlaja. Žarko te molimo čuvaj, vodi, upravljaj jer ko će komu kao svoj svomu. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati Evo što sam baš napisao u blok olovkom (za spas rukopisa) : 'Eh da je sjati kao naš izrazito dobri Anđelko.' Tako tamo piše. ... Baš je bila sva od sjaja Kristova naša pastirica s. Natalija. Oh kad ona rukama uzdigne križ Kristov u redovima nevaljaštine i zlat košmar i pomutnja. A beštija koronauirus ne zna što bi sa sobom. Čupa se za kosu i vrišti: 'Ne, ne na mene križem Kristovim!' Vidi da nije trebala dirati svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bog uvijek besplatno pomaže. Bilo da poslaguje događaje i susrete tako da ih uspješno asimiliramo. Bilo da razmišljanjem pronađemo rješenja koja nam je Bog u pamet stavio.

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.33 sati Baš sam malo prije zamolio p. Zdravaka da mi pogleda ove nove daljinske za tv. On to gleda dok ja, Isusova ovca đinasticira (na motomedu). E u 'ono vrijeme' kad sam bio s mlađarijom bilo koju tehničku zavrzlamu da sam imao - to su oni uradili. A sad? Za sada ništa ne može! Kaže p. Zdravko. Ma Bogu hvala! Vruci za sretan i uspješan dan su u funkciji. Prije slobodan sam, svoj na svome. Imam i danas svoj redovnički đir od točke do točke. U što će se nekako stisnuti rad sa: mobom, compom i motomedom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.38 sati Aleluja! Aleluja! Facebook opet radi! A baš sad lift spušta našeg osobito dobrog Anđelka i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu na svetu misu. Gdje će Isus okrijepiti ovcu Sobom. Pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oho primi Gospodine sva naša nastojanja, rad i trud daj nam znati da bez pomoći Tvoje ništa ne možemo vrijedno učiniti. Primi sve ono što imamo i znamo - i probudi nam svijest da smo ništa i ništa nemamo ako se Tebi ne predamo. Ti si naš mir, sreća i ljubav - Ti si sve naše. Amen! = Neka tako bude! = Amen!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.35 sati E ovaj dan se zove četvrtak (5. 11. 2020.). Četvrci su dani kad se duhovno obnavljamo. Ah, klanjanja Isusu u POS u Palmi (BSI u Palmotićevoj) to je bila duhovna potpora svega 'u ono vrijeme'. Tu se začeo SKAC i Modrave. Tu baš tu, Gospodin prima grešnike i blaguje s njima. Klanjanje Isusu u POS je mjesto gdje grešnike Gospoděn čini korisnima za Svoju Crkvu - i šalje ih na rad. Hajmo i danas učiniti dan ljepšim: kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ah, auh... Ma baba Jako kad gledan tvoju ljubov i brigu za mene berlovog balonju dođe mi... 'Lujo tis' moj mile jer u tebi dragi Isus gleda velku vridnost '.
- Da sva naša vridnost je u Isusu danas je četvrtak molim za svećenike

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ah, auh... Ma baba Jako kad gledan tvoju ljubov i brigu za mene berlovog balonju dođe mi... 'Lujo tis' moj mile jer u tebi dragi Isus gleda velku vridnost '.
- U sjemeništu si nam svima na jednoj misi 1993. godine podijelio listiće s gorušičinim zrnom i tekstom Lk 13.18
I danas imam u mojem časoslovu taj listić. Ispod ljepljive trake bilo je zrno koje je s godinama iščezlo ali uspomena je ostala.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ah, auh... Ma baba Jako kad gledan tvoju ljubov i brigu za mene berlovog balonju dođe mi... 'Lujo tis' moj mile jer u tebi dragi Isus gleda velku vridnost '.
- Dobro baba Jaka reče! Velika vridnost, vridnost koja nas uči kako se hrabro križ nosi!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ah, auh... Ma baba Jako kad gledan tvoju ljubov i brigu za mene berlovog balonju dođe mi... 'Lujo tis' moj mile jer u tebi dragi Isus gleda velku vridnost '.
- Kamen po kamen i još kamenčić, eto Svilajskih suhozida za vrtle, laštve, drage i sve što želimo ogradit. Ma ne moš ogradit se od NJEGA, jer sve zna i vidi, pa i musu koju suhozid uvatija! (J. Dadić)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da se radujemo kad nađemo izgubljeno. Uradimo i mi potrebno da se možemo radovati. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 11. 2020. Gospodine danas je petak, 31-og tjedna kroz godinu, kad imendan imaju: Leonard i Kristina. Po evanđelju što ga slušamo, vidimo da je osim odanosti Tebi potrebna i snalažljivost. Onaj upravitelj kom je prijetio otkaz od pretpostavljenog jer mu je rasipa imanje. Snašao se pa ponudio olakšicu onima kojima je upravljao. 'I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti.' Gospodine usrdno Te molimo daruj nam dar snalažljivosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 16, 1-8)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.32 sati Samo ću prepisati ěz bloka slova koja sam malo prije olovkom napisao kao potrebnu vježbu rukopisa: 'Eh zagonetka je? Kako dva daljinska za tv svesti na jednoga.' Eto tako tamo piše. A zapravo znači da je zbog nečega kućni minister uz tv stavio neku škatulicu i dao mi još jedan daljinski. Ah tko ce znati? Biće da dan nije baš nešto. Kod meštra Spliće i nisam bas bio neki. On je naravno bio u svom redovitom izdanju 'prva liga'. Baš smo se dogovorili da me sutra (četvrtak) ne bi urađiva jer ima važni, neodgodivi privatni posao. Ha što se tu može, složio sam se. Jer uistinu se posvetio meni, Isusovoj ovci sa velikim vjerskim zanosom. Svoj posao prihvaća i radi kako spada. A Gospodin mi je po mojim Pečnik-ovima providio motomd, pa ću sutra malo žešće đinasticirati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo oden na plotu u Svilaji pokrij se. Nemoj da ti noge ozebu.' Ma dide obratija bi se i kamen na tvoje riči. Ti svojin dilima i životom cilin propovidaš o ljubovi Krista kralja.

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ah, auh... Ma baba Jako kad gledan tvoju ljubov i brigu za mene berlovog balonju dođe mi... 'Lujo tis' moj mile jer u tebi dragi Isus gleda velku vridnost '.

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.11.2020., srijeda


Luka (Lukica) Rađa - he was born on 26 October 1882 at Ogorje Donje, Dalmatia, son of Marko Rađa and Pera (Zeka) Kapetanović. He died on 24 November 1945 at Ogorje Donje at age 63. (Preuzeto: www.jimradja.com)
- Oho ho, ovaj Luka (pradjed Isusove ovce) je imao 63 kad je prešao. A Isusovoj ovci je sad 61. Ha, Bogu u ruke!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila. Baš ti hvala ti što si uz nas sve vrijeme bila kad smo izgubljeni bili i nismo ti se ogadili. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas od srca čestitamo imendan našim Karlama i Karlima, Dragicama i Dragutinima. Njihov je sveti zaštitnk Karlo Boromejski (Carlo Borromeo), milanski nadbiskup i crkveni obnovitelj. Rodio se 2. listopada 1538. u talijanskom gradu Aroni (Lago Maggiore, Pijemont) u grofovskoj obitelji Borromeo. Studirao je pravo u Paviji, doktorirao 1559, a njegov ujak, papa Pio IV. (Giovanni Medici), imenovao ga je 1560. kardinalom i nadbiskupom Milana. Kao papin državni tajnik vješto je vodio crkvenu politiku i znatno doprinio ponovnom otvorenju i zaključenju obnoviteljskog Tridentskog sabora (1562-63). Jedan od najvećih talijanskih crkvenih obnovitelja (suautor 'Simskog katekizma'), savjetnik papa i kraljeva, prijatelj svetog Filipa Nerija, isticao se žarkom molitvom, pokorom, napornim radom i brojnim …

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.06 sati Evo što sam baš olovkom u blok napěsao (za spas rukopisa) : Imam samo jednu vruću želju da bude ono zašto sam probuđen iz kome.' Eto tako tamo piše. Ha, milost je znati zašto je vječni Sudac, kad sam stajao pred Njim procijenio da bi trebao biti vraćen natrag u 'plačnu dolinu' zbog posla kojega bi mogao učiniti. Upravo zbog toga moja me Alkarica instalirala na web kontinent. Zato sam i odabrao temu doktorata: SPC = RKC = SPC. ... Aha, bila je naša pastirica s. Natalija, strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo. Kad rukama uzdigne križ Kristov djeluje kao kraljica. A beštija koronavirus migajući repom traži mišju rupu da struuug! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kreposni su suočeni vlastitom nemoći pa slabi, nesavršeni i grešni. Ako svoju nemoć i grešnost predaju Kristu Gospodinu - to su sveci.

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati Evo i danas krećem sa uradbom 'Glas iz krpa' u liftu, koji je učinio manevar. Uspeo se gore da pokupio p. Halambeka, i skupa dolje u kapelu. S nama je i naš dobri, vrlinama urešeni Anđelko. E i što ima? Ima život u svom raskošnom izdanju. Može se činiti jadno jer je to izdanje u karijoli - ali samo činiti. Isusove ovce ne žive da uživaju nego da žive - ali baš da ŽIVE! A za to im treba sveta misa. Koju Bogu hvala imamo svaki dan. Ah to ti je nešto! Kad se možeš prostrt pred Gospodinom sa svime sto sačinjavalo te i sačinjava. A i svoje buduće dane pred Gospodina prostreš. E valja kazat za preglednik dana da će i danas Isusovu ovcu uraditi Božji arhanđeo Mihael koji se za web zamaskirao kao meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.19 sati Haj, Zagorec pusti kršku Vlašku. A neću jer ne mogu ostavit starčad Ogorsku. Moje bake: Jaka, Neka, Dota, Cola, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša… su 'Ponos Hrvatske'. Jesu, jesu njihov 'mile' za njih primio medalju 2006. E sada ću sa mojim Vlajima i sa Zagorcima, sa Hrvatsko i svima… Isusu na svetu misu. I reći ću: Primi nas Gospodine tko god jesmo - sigurno znamo jedno Tvoji smo i to želimo ostati dovijeka. Amen!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gospe Sinjska - biseru krške Vlaške


Oh biseru krške Vlaške Alkarice i majko naša. Gospe Sinjska ljubav tvoja nas napaja k'o Cetina zemlju suhu. Od tebe se puk tvoj se uči radu, ratu, ljubavi i miru. Budi s nam sve do zadnjeg dana molimo se tebi Vlajino odabrana.

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Haj, reci pravo! U kojoj karijoli raste ljepši cvijet?

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Oh volim Te volim Te Kriste Gospodine - ljubav si sama. Je, dobro je dobro... Baš je dobro imati Gospinu krunicu uz HKR. I poželjeti: Do-bro ju-tro Hrva-tska. HVALJEN ISUS I MARIJA svijete čitavi. Hajmo ovaj dan (srijeda, 4. 11. 2020.) učiniti ljepšim, ugodnijim, baš po ljudskoj mjeri. Hajmo: kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. ... Oh i čitav ovaj svijet bit će Kristocentričan… Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Raspeti Isuse! Prostrti do Tvojih nogu prikazujemo Ti suze One koja je žarkom ljubavlju supatila s Tobom na Tvojem prebolnom križnom putu. Učini, o dobri Učitelju, da zahvaljujući pouci suza Tvoje Presvete Majke i dokraja vršeći Tvoju svetu volju na zemlji, postanemo dostojni slaviti Te svu vječnost na nebu. Amen!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus kaže da se radikalno odreknemo svega ako hoćemo biti Njegovi. Kako? Predlažem realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 11. 2020. Gospodine danas u četvrtak, 31-og tjedna kroz godinu. U evanđelju slušamo kako su Ti onodobni intelektualci, pismoznanci i farizeji zamjerali: 'Ovaj prima grešnike i blaguje s njima. A Ti njima prispodobu o izgubljenoj ovci i izgubljenoj drahmi - što je bila novčanica. Kažeš: Nekoj se ženi od deset drahmi izgubi jedna. Upali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo pretraži dok je ne nađe. A kada je nađe pozove prijateljice i susjede pa će im: 'Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.' Gospoděne svi mi koji smo Tvojě smo od Tebe nađeni. Molimo Te da zbog Tvoje ljubavi uvijek budemo radosni i zahvalni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 15, 1-10)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.03 sati Utrnuo sam comp. Ha, hoćemo i danas tek započet večernje 'Razmatranje uz mob' i da meštar Splićo dođe. Što znači prekidam jer slijedi uradba Isusove ovce... 18.08 sati Baš kako sam rekao... 20.13 sati E a sad sam već u 'krpama' gdje sam zaključio molitvu brevijara preporukom svim svetim Ogoranima u Diki Nebeskoj da se zauzmu za svog Luju da profunkcionira kad spada i kako spada. A uradija me je... Skužija sam ja njega! Nije to nikakav meštar Splićo. To vam je glavom i bradom Mihael - znate onaj Božji arhanđel. Znate kako sam ga skopčao? Taj te radi u totalu potpuno i cjelovito. I po ovom još: premda su mu uradbe vrhunske ili 'prva liga'. Taj kaže da ne zna hoću li ikad prohodati. Pošteno jer miganje i funkcioniranje to je Božja stvar. Zato Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ako oćeš bit vojnik Kristov od svega se tribaš imat snage odreć. I šolda i svega štaj ti drago.' A dide slab san ja čovik. Nemoren se odreć svoga magareta Klepe.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Vidin baba Jako ti voliš svoje ovce, puno ti znače. Reci bil' se ti nji odrekla da to dragi Isus od tebe traži? 'Lujo za trunku Ijubovi dragog Isusa dajen ovce, Ogorje i sebe.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.11.2020., utorak

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Oh biseru krške Vlaške kaži kako da sve pustimo i Sina tvog zagrlimo. O Gospe Sinjska budi nam spas.
- Gospodine Isuse Kriste, u ime suza Tvoje i naše majke Marije - Gospe Sinjske, daj nam milost da budemo potpuno Tvoji!
- 'O Isuse, usliši nam molitve po suzama svoje Presvete Majke! O Isuse, pogledaj na suze One koja Te najviše ljubila na zemlji i koja Te s najvećim žarom ljubi na nebu!'

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ne, ipak nije sve lako kad si lud. One lude djevice něsu imale ulja (= dobrih djela) za svjetiljke. A sa ugašenim svjetiljkama nisu mogle. Vjera + dobra trebaju za raj. (knev 32a kg)

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pričao mi je to moj pokojni prijatelj, trener i glasovit predsjednik Ragbi kluba Nada Split. Mihovil Miško Rađa. Naime neki matični uredi su imali pisaće strojeve koji su na tastature imali slovo "đ" a neki nisu pa bi oni upisali "dj". Jedino je to razlika. (Mihovil Baotić, facebook)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


I moja će duša za njega živjeti, njemu će služiti potomstvo moje. Ps 22

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Hubert, biskup Ličgea i misionar. Rodio se u plemićkoj obitelji oko 656. ili 658, vjerojatno u francuskom gradu Toulouseu. Prema legendi iz X. stoljeća, obratio se kad je kao raskalašeni mladić loveći na Veliki petak, susreo jelena sa zlatnim gorućim križem među rogovima (taj je prizor poslužio kao motiv mnogim slikarskim majstorima). Taj događaj ga je ponukao na pokoru i promjenu načina života. Od 705. biskup u nizozemskom gradu Maastrichtu, sjedištem svoje biskupije učinio je 717. Ličge, kamo je prenio i moći svetog Lamberta, svojeg duhovnog oca, savjetnika i prethodnika, umorenog biskupa Maastrichta. Misionar u istočnoj Belgiji, sjajan propovjednik i prijatelj siromaha, prozvan je 'apostolom Ardena'. HIiM

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh biseru krške Vlaške kaži kako da sve pustimo i Sina tvog zagrlimo. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.08 sati Baš sam olovkom u blok napisao da spasim rukopis od propadanja: I kaži šta ima? Da šta ima? Pa sve mi cviće cvita!' ... I baš u tom trenutku naiđe kraljica - naša pastirica s. Natalija pred kojom uzmiče svaka nevaljaština i zlo. Ali čim uzdigne križ Kristov beštija koronavirus pošandrca, čupa kosu, ne zna šta bi sa sobom - vidi da nije trebala dirat svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Svega se odreci. Zbog koga? Zbog Isusa. Svega, svega pa i sebe se odričem zbog Isusa Krista sve ljubavi moje.

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.29 sati 'Kaži, kaži mi što još napustiti? Da budem posve Tvoj Gospodine Bože moj sva ljubavi moja.' E to je bio završetak molitvenog razmatranja poslije svete mise. Koju smo upravi imali dolje u kapeli. A sad me naš napose dobri Anđelko prebacio u sobu i stavio da đinasticiram (na motomedu). A kako je ovo što tipkuljim na mob 'Glas iz krpa'. Kaži šta ima? A ima Bože moj korone po svuda. A pa ima i moj redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. Ha, pa ima i odluka moja koju sam malo prije učinio u kapeli: Da budem pozitivac, svijetao lik, vječno nasmijano Nebo. Da se nikom ne osvećujem. Ali ni da ne budem glup. Nego do kraja Isusova ovca. Eh treba spomenuti da još sav radostan iščekujem potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Hajmo dosta više gradskih ulica i raskršća. Gospodin zamisli nas skitnice, vucibatine zove k Sebi na gozbu. Sveta misa to gozba za najodličnije kojima ni do koljena něsam. A zamisli mene nulu od čovjeka Gospodin zove da imam svetu misu. Oh, primi Gospodine sve moje nule pa ispred njih stavi samo jedan Svoj broj. I biti ću kako spada vojnik Tvoj. I činit ću sve, sve na veću slavu Tvoju, sva ljubavi moja Bože moj. Amen!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lipi moji sve vam cviće cvalo!


(Seka Iva, njen Zlajo i njihova Maja)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR - i ništa drugo ne znam. Ni kojě je dan? Ni koji je datum? Ček da bacim oko na mob! Aha to je utorak, 3. 11. 2020. Ma ne stvarno, ne znam kako da je mene ovcu Gospodin uhvatio da bavim ovim novinarskim poslom. A što mogu nego prihvatit i reći: Fiat mihi = Neka mi bude! (tim riječima je Gospa odgovorila na anđelovu ponudu) Tj. Vodi kud hoćeš me! Tvoja, samo Tvoja volja neka bude Bože moj. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da su Isusovi oni koji su nađeni po raskršćima i trgovima. Hoćemo li mi biti Isusovi realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 11. 2020. Gospodine u 31-ovom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu 4-tog studenog spominjemo se svetog biskupa Karla Boromejskog. Imendan imaju Dragan i Dragica. Slušajući današnje evanđelje shvaćamo kako to da ih je malo koji su s Tobom. Ti tražiš da se radikalno odreknemo svega. Kažeš to riječima: 'Nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje ne može biti moj učenik.' Znači Gospodine tako stvari stoje. Ti znaš da si nas oduševio i da si sve naše. Komu drugom da idemo kad nitko nije kao Ti. Usrdno Te molimo poradi Tvoje ljubavi pomozi nam se svega odreći. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 14, 25-33)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Baš sam utrnuo comp i čekam meštra Spliću da me uradi kako spada. A kako baš ne volim biti u 'ler' stanju. Bar ću započet večernje 'Razmatranje uz mob'. Dušni dan gasne. Oho gdje su naši grobovi... Tako nekako ide redak neki... 20.02 sati Ha to sam bio počeo ali bas je naišao Božji arhanđeo Mihael, koji je zbog nekih svojih razloga za web meštar Splićo. Sad sam naravno u 'krpama' gdje sam svoje redovničko izbrevijario. Poslije toga sam olovkom u blok prepisao jednu molitvu iz brevijara koja mi se baš svidjela. Evo je: 'Pokojnima daj da uskrsnu na život vječni - a nama daj da budemo baštinici njihova blaženstva.' Ha, bit će to pravo kad budemo zauvijek sa zanimljivim i dragim ljudima. I nikad, pazi nikad neće dosaditi, nikad nećemo pomisliti: ah, već viđeno, pih već čuveno. Uvijek će nam biti zanimljivo kao da prvi put to čujemo. Iako je beskonačno puta ponavljano. Sretni su oni koji susreli osobe koje iste priče pričaju ali svaki put ispričaju u drugačijem duhovnom tonalitetu. Za njih kažemo da bi ih mogli vječno slušati. Radujem se sto ću Diki Nebeskoj vječno biti na silu sa babom Jakom. I čitavu vječnost ćemo 'besidit' i nikad mi neće dosaditi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnice Kristov sit se kako te vodi Krist kralj. Uvik te pušće da ne znaš kud bi sebom. Unda eto njega.' E dide lakoj bilo kad san moga čut tebe u Ogorju.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ja bi rada ti uvik budeš pobožan. Da nimaš une nevolje ki ja brez dragog Isusa.' Baba Jako 'ko će znat bil' bila tako pobožna i sveta da nis imala svoji nevolja?

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.11.2020., ponedjeljak


Vladimir Nazor to stihom kaže: 'Potrošit moraš život svoj prije no smrt te snađe, kad ona jednom dođe ništa od tebe da ne nađe.'

- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DUŠNI DAN (Palma, 2.11.2000.)


Danas su naše misli uz one na Mirogoju, Lovrincu, Kozali, Boninovu … Danas na grobljima, uz stare crkvice, čemprese, borove, krizanteme i svijeće – susreću se znanci i rodbina koji se možda samo ovom zgodom vidi. Groblja sabiru vjernike i nevjernike, bogataše i siromahe, ugledne i obične – činjenica prolaznosti nas izjednačava, i čini bar na tren besmislenima naše intrige i svađe, gramzivost i uznositost. Pred njom, gospodaricom života. Sa slutnjama koje se nebu uzdižu.
Mislimo danas na one koji su otišli prije nas, ali i na činjenicu vlastite smrtnosti. Smrt je kraj iluzije da čovjek može biti Bog, i da može imati trajno boravište na ovoj zemlji. Redovnici trapisti se pozdravljaju: Memento mori! – Sjeti se smrti! da ne zaborave uračunati tu činjenicu u sve što čine i planiraju.
Današnji dan nas poziva da dođemo k sebi. Da svoj život shvatimo u njegovoj cjelini, planiramo ga i živimo svjesni da mu nismo gospodari. Mudro živi onaj kog smrt ne iznenađuje. Onaj tko živi prihvaćajući zakon umiranja da bi živio – istinski živi. Sav život je satkan od malih smrti. Svaki rastanak, odlazak i odluka, svaki korak koji je izbor između više mogućnosti – mala je smrt. Tko ne bi imao snage odreći se igračaka iz djetinjstva, nikad ne bi odrastao. Tko ne bi smogao snage otići iz roditeljskog doma taj nikad ne bi došao na studij u drugi grad, ili započeti vlastiti obiteljski život. Tko se ne bi odricao svih drugih zvanja, pa makar ih volio, zbog jednoga kojega odabire – taj ne bi ništa od života učinio. I djevojku ili momka kad biraš, odričeš se svih drugih. Svaki izbor, svaki korak – svojevrsna je smrt.
Živjeti znači umirati da bi se živjelo. Sunce da bi negdje izašlo, negdje mora zaći. Sijač razbacuje sjeme da umre, kako bi dobio višestruk urod. Mudro živi onaj tko se izvještio u umiranju. Onaj tko svemu zna reći zbogom, gdje god nogom stane. Onaj tko već sada umire, spremno se pozdravljajući sa svakim trenom koji prolazi, sa svakim blagom koje ga pohodi, sa svakom srećom koja ga usrećuje; tko živi svjestan da je gol rođen i da će gol umrijeti – tog zadnji trenutak života neće iznenaditi. Smrt mu je tek završnica življene mudrosti koja se zove umiranje. Jer nije srcem prionuo uz ono čega će se, htio ili ne, morati odvojiti - već je svoj život utemeljio na vrijednostima koje mu nitko ne može oduzeti. Odvoji se od onog od čega ćeš se i onako morati odvojiti. Ne spašavaj ono što se spasiti ne da. Ni godine, ni ljepotu, ni trenutke radosti zaustaviti se ne da. Život je samo ono što ti ostane nakon što umreš.

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Odagnaj tjeskobe srca moga, iz bojazni mojih izbavi me! Ps 25

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dušni dan, spomendan svih vjernih mrtvih, nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odila. Taj spomendan sveti Odilo uveo je službeno 998. u svoju opatiju Cluny, uz koju je bilo vezano oko tisuću benediktinskih samostana. Benediktinci su blagdan proširili po Europi, a Rim je službeno potvrdio taj spomendan 1311. Španjolska je 1748. dobila povlasticu da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu po svojoj nakani, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve. HIiM

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Alkarice moćna... Ne pitaj gdje bi bili da se tvojim Sinom Isusom nismo susreli.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oh, Bogu hvala za subrata p. Batinića po kom mi je Gospodin opet dao krila za let web prostranstvom.' Eto tako tamo piše. A je, kao pater trebam brinuti za urednost vlastite duše. Nazovem svaki mjesec p. Batinića da me sakramentalno odriješi od svih opačina i grijeha. ... Aha, bila je i pastirica s. Natalija, iz istog su mjesta ona i p. Batinić. Ali kad ona rukama uzdigne križ Kristov u redovima nevaljaštine i zla pomutnja. A beštija koronavirus zapomaže: Ciju, ciju ajoj nemoj me nemoj križem Kristovim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Jer 'osamdesete' su bile godine, kad se ovca sva izbezumljena vraćala noćnim tramvajem sa tuluma. Naravno bez karte. Bila je izbačena i bačena Isusu u krilo. Isusu se ovca svidjela pa je usvojio i dobili smo Isusovu ovcu = isusovca.

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.02 sati Aha, hoćemo li sad đinastirajući (na motomedu) koju riječ za 'Glas iz krpa'. E valja kazat jer je danas svakom svećeniku dopušteno imati i više od jedne svete mise. Ostao sam u kapeli poslije prve misi i bio na još jednoj koju je predvodio p. Halambek. Sjetio sam se pape - da ga Gospodin prosvijetli i učini dobre korake. A mislio sam i na znane i neznane pokojne Ogorane da im Gospodin bude milosrdan. A ovom danu? Hvala i slava Isusu Kristu Bogu našemu nitko me ne tlači niti gnjavi, ništa me ne boli. Kraće: 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). Čitav dan slijedim redovnički đir. Koji ide 'sve u šesnest'. U što je uklopljen rad sa: mobom, compom, motomedom. A hvala Bogu i danas će doći meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.15 sati Aha, leti ko lišće, vitre nemirni, skitnico... E baš dobro da se ovo skitaralo skrasilo među samostanskim zidinama. Ah, ma baš dobro da se dogodio susret s Gospodinom Isusom Kristom kojega svaki dan u svetoj misi slavim. Evo sad ću kazat koju Isusu za svoje didove i pradide za svu starčad Ogorsku preko kojih sam došao. Spomenut ću i majku sahranjenu u Solinu. Da nam svim Isus svoj blagoslov poda. Amen!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Aha. je bila je... Baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. A vidim doletio je i sms-ić od subrata p. Batinića. Navratit će me odriješit od opačina i grijeha. A sada samo nastavljam cijeli ovaj dan (ponedjeljak, 2. 11. 2020.) kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Ah danas se spominjemo pokojnika kojima je možda potrebna naša molitvena podrška. A to znači kroz prozor ću bacit pogled na Mirogojsko groblje i uputit molitvu za subraću koji su već 'partili', za moju starčad u Ogorju, Solinu i gdje god da su im grobovi. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.26 sati Eh, valjalo bi kazat koju i o onima kojih se Spominjemo danas (ponedjeljak). A to je 'Spomen svih vjernika pokojnika'. Vjerujemo da su svi naši bili korektni i da su u društvu 'Svih svetih'. A oni koji nisu bili baš... Koji bili skloni brljavit i muljat, folirat i gnjavili su... A nisu to rekli duhovniku jer ga nisu niti imali. Koji su imali brdo neispovjeđenih grijeha. Takvi su vjerojatno u čistilištu. Eto njih svojim molitvama pomažemo da im Gospodin bude milostiv i progleda im kroz prste pa ih pusti među Sve svete. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ehej Jozo ovdje 'grešna duša' p. Luka. Zovem ne javljaš se. Ako možeš sutra (pondjeljak) navratit na duhovnu ćakulu - bakulu i odriješit me od opačina i grijeha. Od srca p. Luka
- Ok Luka. Dogovoreno. Laku noć

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati I večeras (nedjelja) sam olovkom u blok napisao nešto slova kako bi spasio rukopis od propadanja. Evo koja sam slova napisao: 'Eh Svi sveti su dali svoje. I poručili: Ako hoćeš biti u društvu našem onda budi primjeren - onako kako spada. E pa da trebao bi se naći sa duhovnikom p. Batinićem. Uostalom novi mjesec je počeo. A mjesečno s njim bar jedno nađem. Idem ga nazvati. Haj, zdravi i veseli bili!


- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' To nas poziva da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hej, Davore, ona web stranica što si mi je u početku vodio ima tehničke probleme. Ne pokazuje slike. Tek ove novije se mogu vidjeti. Da bi se vidjele slike od prije treba plati. Vidi i javi! A i navrati na Fratrovac 40. Od srca p. Luka
- Hej, Luka. Večeras ću pogledati gdje je greška pa javim. Možda da napravimo novi blog na platformi wordpress. Svi koji rade blogove i web stranice rade na toj platformi. Do 3 gb fotki je besplatan. Čujemo se.

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 11. 2020. Gospodine danas u utorak 31-og tjedna kroz godinu je svagdan. A u evanđelju slušamo kako smo se mi našli uz Tebe. Iz riječi evanđelja vidimo da su bili pozvani viđeni i ugledniji ali oni su bili zauzeti svojim poslom. Stoga si poslao svoje i rekao im: 'Iziđite brzo na trgove gradske i ulice pa dovedite ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome.' Gospodine tako si dobio nas. Molimo Te milost nam daj da Ti za sve uvijek zahvalni budemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 14, 15-24)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati Ah, toliko potrebne rijeci: 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' A to kaže naš Gospodin Isus Krist. Čija ovca ovo tipkulji na mob i đinasticira (na motomedu). Ah, umor. To nije samo kad ti lice oblijeva znoj. Ni samo ono kad si iščitao mnogo knjiga, i napisao mnogo članaka. Sve to je umor… Ali kad ti je duša iscrpljena, kad ti se ništa ne da. A kad se prisiliš na nešto - to ti ne ide. A tad si zreo za duhovnu obnovu. To će ti najbolje odmoriti tvoj duh. Vidjeli ste, svaki dio nas se može umoriti. I sve to ima svoj prikladan način odmaranja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Znaš ti Lujo zašto vojnici Kristovi sve mogu?' Dide ja jesan vojnik Kristov al' sve ne mogu – i ne znan kako bi moga? 'Lujo uvik budi sa Kriston kraljon svojin.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Auh baba Jako s tebon bit na silu to baš odmara kako spada: i duh i dušu i tilo. 'Aha Lujo tilo okripi pečeni kukuruz, dušu naša besida. A duh okripi Gospina ružarja.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.11.2020., nedjelja

Sjei se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


17.24 sati E Bogu hvala i svima svetima! Nedjelja je zbilja raskošan dan. Ova berlava korona misli da će nas distancama uništiti. Ali svi moji su mi u srcu. A preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva) ugodna, razdragana ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veselě bili!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka, ... je definitivno pozitivna na koronu, a trudna je
- Moli ćemo
- Hvala za jučer
- Korona, Korona svuda oko nas! Hah, samo da znaš korona nad nama nećeš imat vlast jer se čuvamo i čuva nas Gospodin Isus Krist. Od srca p. Luka

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Lipe žene iz našeg kraja! Ovu sličicu sam dobila prije par dana i jako se razveselila jer je na njoj moja pok. mama Maša Duka rod. Koljanin (prva slijeva). Prva desno je moja pok. baba Škokuša (Cvita Koljanin), a do nje baba Šuljkuša (Odak). Za ostale nisam sigurna. Mislim da je fotografija iz 1965. Molim one koji su prepoznali ostale da se javed
- Snježa Ima Fejs tvoju babu Škokušu i Šuljkušu bi pozna bez problema, Bokinicu pamtim uvijek u šudaru.
- Ja se babe Škokuše i Moruše sićam ali nekih 10-12 godina kasnije, uvik zajedno u crkvu i uz crkve.
- A je li ova 2. s live strane pok. Ana Jukić rođ. Duka?
- Smilja Jukić je, babe Skokuša i Moruša su bile jetrve. Ovu drugu ženu s live strane zaista ne poznam
- Snježa Ima Fejs meni sliči na Anu Jukić, udana u Polaču, mislim da je lani umrla.
Duka Jakov je li ovo pok. Ana od Komesarića ?
- Je li to slikano kod crkve na Zlopolju? (Preuzeto: facebook Ogorja)

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Da li bi se Isus ljutio ako zna da volim muškarca. Dali vi to osuđujete ili tolerirate.? Ja ga volim a on ne uzvraća iako zna. Molim Vas odgovorite mi.
- Ha, čuj Bog je za muškarca stvorio ženu. Baš kao što je stvorio svakog čovjeka da hoda. To što ja ne hodam ili to što ti voliš muškarce ne mora biti grijeh ali nije u redu. Od srca p. Luka

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neki su mislili da se nebudem sjećao ničega, pa su si svašta dozvolili. A ispalo je drugačije nego su očekivali - svega se sjećam! Treba biti pošten i živjeti u Kristu.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Došli smo ti majko draga, Alkarice moćna da nas dadeš svom Sinu našem Gospodinu Isusu da nas rastereti i odmori. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.49 sati 'Ne znam kako? Ne znam zašto? Ali samo znam da je neprijeporna činjenica da me Bog ljubiii!' - Evo to su slova koja sam pišući olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja. ... Aha Bogu hvala za nju našu vitezicu – pastiricu s. Nataliju koja je strah i trepet za svaku nepodopštinu i zlo. Oh kad rukama uzdigne križ Kristov. Ona beštija koronavirus se izbezumljeno čupa za kosu jer vidi da nije trebala dirati svetu Hrvatsku. Haj, zdravě i veseli bili!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne biti obuhvaćen ni onim što je najveće, a biti sav u onom što je najmanje - to je božanska oznaka.

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Čemu analiza utemeljenosti besplatnog poziva?! Ne petljaj! Budi pametan. Ako si umoran i opterećen odazovi se Isusu da te rastereti i odmori.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.35 sati Ah, besplatni Božji dar je i ovo. Ovaj tren sam i na web župi, ali u karijoli koja je u liftu, kojim naš izrazito dobri Anđelko spušta taj teret liftom u kapelu. A ta ovca na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ah ma, znate što? Krivo mi je što sam se probudio iz kome poslije dva mjeseca. U jedno sam siguran da sam one 2003. bio prikladan za biti zauvijek u društvu sviju svetih. A to zaključujem iz toga, ako me je moja Alkarica našla dostojnim za 'puno lipi stvari'. Tad sam znači bio dostojan i zauvijek biti tamo 'gdi je lipooo'. E a sad opet 'Duraj, duraj pa ćeš u raj!' 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.58 sati Mahnuo sam kroz prozor, kroz koji gledam groblje Mirogoj. Svi sveti me vide skroz, a ja tek njihove grobove. Oh blago njima oni su sada u Srcu Krista Gospodina našega. Oni su posve svoji sa svojom ljubavlju. Srce Isusovo je svrha, smisao i krajnje odredište naših srdaca. Srce je to od sviju nas a čitavo za svakoga. U tom Srcu svi su ideali naši. Svi najljepši pogledi koke smo ikad sreli, svi smiješci koji su nas osvojili. Sve lijepo i nezaboravno je u tom Srcu. U Srcu Isusovu su i svi sveti. Baš sam sretan što ću i sam moći biti s njima u ovoj svetoj misi. I danas ću reci Gospodinu: Primi me ovakav kakav sam daj snage da učinim sve da budem kakav bi htio Ti. Amen! = neka tako bude! = Amen!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Božji je to dar: biti svoj s svojima!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SVI SVETI (Palma, 1.11.2001.)


Semitska riječ qodeš dolazi od riječi "odsjeći, odvojiti"… odvajanje od profanog.
Svetost je prije svega oznaka Boga. "Jer ja sam Bog, a ne čovjek, Svetac posred tebe." (Hoš 11, 9) Svet čovjek je onaj tko u punoj mjeri odgovori na Božji poziv. Svi smo pozvani na svetost, ostvariti se na nama svojstven način. U svecima se proslavljuje sam Krist. On u svojim apostolima, koji su "vrlo veseli što im je udijeljena čast da podnesu zlostavljanja za ime Isusovo" (Dj 5, 41), pobjeđuju svijet. On u svojim mučenicima, koji su "progonjeni zbog pravednosti" (Mt 5, 10), podiže svoj glas za pobjedu vječne pravde. On u svojim priznavaocima, "koji čuju riječ i čuvaju je u dobru i plemenitu srcu i rode rod zbog ustrajnosti" (Lk 8, 15), dokazuju vječnu plodnost svoje riječi. On u svima, "koji budu željeli njegov dolazak" (2 Tim 4, 8) neprestano svraća naš pogled na naš posljednji cilj. Svi su oni zajedno kao jedan veličanstveni mozaik u kojem vidimo samo jedan lik – Isusov. "Očito je da ste vi pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga, ne pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (2 Kor 3, 3).
"Zato i mi, opkoljeni tolikim oblakom svjedoka, odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmicu koja nam je određena! Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa, koji nam namjesto određene mu radosti podnese križ ne mareći za sramotu te otuda sjedi s desnu Božjeg prijestolja! Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom!" (Heb 12, 3)
Vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novoga Saveza – Isusu – i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove. (Heb 12, 22-24a)
Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima. (Ef 1, 17-18)
Vi ste hram Boga živoga, kao što reče Bog: "Prebivat ću u njima i hoditi među njima; i bit ću Bog njihov, a oni narod moj." Budući da imamo ova obećanja, očistimo se, ljubljeni, od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu! (2 Kor 6, 16b; 7,1)
Vidjeh: evo velikog mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda gdje stoji pred prijestoljem." (Otk)
Ti u svim svetima očituješ nazočnost svoju, lice svoje i riječ svoju.
Bože, vrelo svetosti, učinio si da čudesa mnogosruke tvoje milosti blistaju u svetima; daj da u njima slavimo tvoju velikodušnu darežljivost.
Providonosni, vječni Bože, u svetima si nam očitovao savršeniju sliku svoga Sina; udijeli da po njima i mi što djelotvornije postižemo jedinstvo s Kristom.
Kralju nebeski, ti nas o vjernim sljedbenicima Kristovim potičeš da hrlimo budućem gradu; učini da se od njih naučimo sigurnijem putu kojim ćemo tamo stići.
Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni; zato će iz ruku Gospodnjih primiti kraljevsku krunu slave.
Svecima naše časti nisu potrebne niti im nešto pridonosi naša pobožnost. To što častimo uspomenu na njih, nama je od koristi a ne njima. Priznajem da ja u sebi osjećam po tom sjećanju silno raspaljeno čeznuće. … Trebamo čeznuti ne samo za društvom već i za srećom svetih. (Sv. Bernard)
"Bog čini čudesne stvari u svojim svetima" (Ps 67)
"Ne živim više ja, nego Krist u meni."
"Tko mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred svojim Ocem nebeskim" (Mt 10, 32)
"Pobjednik će tako biti obučen u bijelu haljinu; njegova imena sigurno neće 'izbrisati iz knjige života'; štoviše, njegovo ću ime priznati pred svojim Ocem i njegovim anđelima" (3, 6)
"Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijek, u svu vječnost." (Dn 12,3)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati E tako fino jel' bila Gospina krunica uz HKR može korak u ovaj dan natopljen svetošću. To je nedjelja - dan Gospodnji ali danas je i svetkověna 'Svi sveti'. To su svi oni koji dosegnuli svrhu života - uspjeli ljudi, to su ljuděne jer su sveti. To je naš dom, to je domovina sviju nas. Za svakoga od nas u tom društvu mjesto čeka. Da svi skupa napravimo feštuuu koja će vječno trajati. Bila bi šteta tamo ne prispjeti. Svi sveti u punini svim srcem hvale i slave Isusa a Mariju primjereno časte. Pridružimo se i mi da se posvuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, jedan pobožni zaziv kaže: 'Bdijte i molite jer ni znate ni dana ni časa!' Prevedeno to znači: realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.09 sati Svim Ogoranima sa šematorja svetog Jure ili bilo gdje u svijetu sahranjenima: Pokoj vječni daruj Gospodine. A vi dragi Ogorani iz Dike Nebeske zauzmite se da vaš Lujo profunkcinira kad spada i kako spada. Eto to sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Ha pa imaju veze grobovi veze sa nama živima. Osobita mi je milost da je moj pogled kroz prozor Mirogojsko groblje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 11. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak, 31-og tjedna kroz godinu je 'Spomen svih vjernika pokojnika'. To svi oni koji su prije nas došli k Tebi. Za njih Te molimo da im budeš blag i milosrdan. U današnjem evanđelju sam kažeš: 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Treba nam svima i živima i pokojnima odmor. Hvala Ti što su nam najljepši trenuci odmora kad smo pred Tobom u molitvi. Molimo Te za naše pokojne gdje god da su im grobovi, neka počivaju na Srcu Tvom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-30)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.16 sati 'Ne trebaš žuriti!' Ako sam tako rekao njegovateljici Jadranki to znači da me stavila đinasticirati (na motomed) i da me ne treba žuriti skidati. A da ide efikasnije potičem noge da što bolje pedaliraju ovu napravu, plesom 'zlatnog palca' po mob. A tako ujedno tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Za to uradit kako spada, valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) ... Aha to je ono: Blago onom kom je tako da to nitko poželio ne bi. E tu treba znati da takav dobiva takav dar od Gospodina, sličan nitko od ljudi ne može dati. A tako su nagrađeni oni kojih ćemo se sjetiti na svetkovinu Svih sveti. Od tih svih svetih samo je neznatan broj njih kanoniziran. Ali to mnoštvo svih svetih je daleko veće. A među njima su uglavnom i naši kojih se sjećamo. Osobno mislim da rijetko koji da nije prispio u Božju blizinu. Ahu to je malo subjektivno jer procjenjujem po sebi ako bi ja spasio dušu da se nisam probudio iz kome. Spasio bi je - a kolika sam ništica to znaju moji duhovnici. Eto čisto da spomenem teologija kaže poslije smrti se može prisjeti: u raj, čistilište ili pakao. Tako teologija. A kroz prozor gledam groblje Mirogoj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide jel' ti znadeš kad me udrija uni aut. E tuj nesriću Krist kralj pritvorija u sriću. Prija svega uno šta san dobija od Alkarice. Punda šta mi više nije potribno virovat ja znan daj u Diki Nebeskoj lipooo. 'Lujo samo magis!'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ej hej baba Jako evo Svisveti dođoše. Oćemol' kod svetog Jure obać šematorje i bacit koji cvitak. 'Lujo zlato bakino cili si mi svet. Ostan uvik tako mali i kad naresteš.'

- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svi sveti (kev)


Svi, svi i na Lovrincu, i na Kozali, i na Mirogoju... i svugdje gdje su grobovi onih koji su bili zdrave pameti su sveti. Zdrave pameti je tko vjeruje i živi kako je Isus Krist rekao. (knev, 31a kg, Svi sveti)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Svibanj 2023 (193)
Travanj 2023 (244)
Ožujak 2023 (244)
Veljača 2023 (229)
Siječanj 2023 (246)
Prosinac 2022 (241)
Studeni 2022 (224)
Listopad 2022 (247)
Rujan 2022 (263)
Kolovoz 2022 (283)
Srpanj 2022 (283)
Lipanj 2022 (299)
Svibanj 2022 (292)
Travanj 2022 (292)
Ožujak 2022 (341)
Veljača 2022 (244)
Siječanj 2022 (334)
Prosinac 2021 (298)
Studeni 2021 (303)
Listopad 2021 (326)
Rujan 2021 (277)
Kolovoz 2021 (279)
Srpanj 2021 (302)
Lipanj 2021 (292)
Svibanj 2021 (291)
Travanj 2021 (278)
Ožujak 2021 (271)
Veljača 2021 (227)
Siječanj 2021 (211)
Prosinac 2020 (230)
Studeni 2020 (236)
Listopad 2020 (235)
Rujan 2020 (253)
Kolovoz 2020 (246)
Srpanj 2020 (247)
Lipanj 2020 (239)
Svibanj 2020 (258)
Travanj 2020 (207)
Ožujak 2020 (224)
Veljača 2020 (222)
Siječanj 2020 (214)
Prosinac 2019 (222)
Studeni 2019 (209)
Listopad 2019 (253)
Rujan 2019 (214)
Kolovoz 2019 (225)
Srpanj 2019 (203)
Lipanj 2019 (227)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790