Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

WEB ZUPA GOSPE SINJSKE

30.09.2020., srijeda

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Nije nas briga niti strah ičega dok s nama je naša Vlajina, Alkarica, majka Božja Gospa Sinjska.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


To što radiš ti je povjereno od Isusa Krista koji očekuje plodove. Time te ne ograničava, niti umanjuje tvoju samostalnost. (knev 27a kg)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.20 sati Auh zbilja je gadna stvar biti udren u glavu. Da me ubiješ ne mogu se sjetiti je li naša pastirica s. Natalija danas bila i križem Kristovim zveknula ovu beštiju koronavirus. Ali bez obzira sad ću ja Zdravomariom mojoj Alkarici tu beštiju da je pogodi 'drto i sriduuu'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah, kako je dobro biti svoj sa svojima.

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus svoje šalje ništa im ne daje. Samo zaspalog sebe. Kad ustreba da Ga probude.

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati E danas se ne sunčamo na kućnoj terasi jer procijenjeno da je zahladilo. Tako da sam tu u svojoj sobici-slobodici gdje đinasticiram (na motomedu). Ah, pa što? Zadovoljan sam: ništa me ne boli, nitko me ne gnjavi. Isusu sam dragocjen to znam jer iz dana u dan u to uvjerava. Kroz prozor gledam Mirogoj. Kad bude vrijeme da smrtno preda zemlji... E ali znam još bi trebalo odraditi 'puno lipi stvari'. Ali ne stvarno nije me strah ni umrijeti a ni živjeti. Kad se Gospodin tolikom pažnjom brine za mene, ovcu Svoju. Sve, sve mi je dao, sve, sve osigurao. Uredio je da mi svaki dan dolazi fenomenalni meštar Splićo. Čovjek sjajne kulture duha, jednom riječju 'čovik i po' - i danas će doći. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.44 sati Ehej moj Jere pametno si molio da ti Bog oprosti što si Dalmatinac. (A tko ti je kriv sto nisi Zagorec: ) Ma kaj god! Sad ću u svetoj misi staviti pred Gospodina i Zagorce, Vlaje, domovinu cijelu. I reći: Primi Gospodine sve što imam, znam i jesam - daj mi samo Sebe, ljubav Svoju da to bude temelj identiteta moga: od Boga darovani! Amen!

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Jeronim: Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko hoće jesti jezgru, mora razbiti ljusku. (Sveti Jeronim)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.39 sati Ah, ne znam kako mi se to dogodilo? Nisam ima Gospinu krunicu uz HKR. Buh sveti Jere, 'oprosti Bože jer sam Dalmatinac!' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!
- Hvaljen Isus i Marija! Pari mi se da sam dišpedoža. Sluga Jernej i njegovo pravo. Bvb

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže tko stavi ruke na plug pa se osvrće ništa od toga. Čvrsto se prihvatimo i realězirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati Evo i večeras (utorak) udobno izvaljen u krevetu u poluležećem položaju tipkuljeći na mob prepisat ću iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Zapis u novi blok - što kaže? Uzdiže hvalu Gospodinu što ima onih koji za mene brinu. Moje Pečnik-ove su mi kupile taj blok jer sam kao svećenik 'drugi Krist'. A one su takve! Uvijek čine sve za Krista jer to je njihov životni izbor. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 10. 2020. Gospodine evo nas u listopadu, drag je to mjesec jer je Gospin. A danas prvog listopada spominjemo se svete Terezije od Djeteta Isusa, djevice i crkvene naučiteljice. Imendan imaju Terezija i Zita. A jer smo u 26-tom tjednu kroz godinu u evanđelju slušamo kako si nas poslao. Rekao si nam: 'Idite! Evo šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe...' Znamo, dobro znamo Gospodine teško je biti janje među vucima. Ali Ti si s nama - i to je baš dobro. Molimo Te priskoči nam u pomoć kad zazovemo ime Tvoje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 1-12)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.05 sati E a sad kad đinasticiram (na motomedu) valjalo bi dati podršku nogama da što efikasnije pedaliraju ovu napravu. A to ću učiniti plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. Tako ujedno tipkuljěm večernje 'Razmatranje uz mob'. U stručnoj literaturi to se naziva 'jednim udarcem dvije muhe'. Ha, dobro! Haj da se osvrnem trunku na evanđelje (srijeda) Aha, to je naš Jere! Nadajmo da ga je Bog razumio kad je molio: 'Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac!' E ali evanđelje je pravo. Preveo bi ga na jezik babe Jake: 'Ako si krenuo za dragim Isusom, unda ti nema: bi - ne bi! Nego kuj il' ne mrči gaća.' To isto kaubojci bi rekli: Stupaj ili umri! Svakako ne odustaje se jer se ne osvrće. Gazi, gazi... dok ne padneš. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo akos odabra bit vojnik Kristov. Unda nima više mudrovanja samo naprid! Gazi il umri!' Dide ne bi rada umrit gazit ću makar crka.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo tribaš znat da bit Isusov nije šala. Nema tu: bi, ne bi... Ovo bi, ono bi... Iđe naprid grmilo sivalo!' Samo naprid! Baba Jako - toj za mene!

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.09.2020., utorak

Take and Receive (Ramirez)


- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13 duhovnih savjeta sv. Ignacija Lojolskog


1. Tko nastoji popraviti druge, a da prije ne popravi samoga sebe, uzalud mu i vrijeme i trud.
2. Ako se ljubavi i finoći ne pridruži istina, onda one prestaju biti ljubav i finoća pa su samo obmana i taština
3. Opasno je željeti da svi dođu do savršenstva idući istim putem, no još je opasnije nastojati mjeriti druge svojom vlastitom mjerom.
4. Ne čini niti govori nikad ništa prije nego promisliš da li se to što kaniš učiniti ili reći sviđa Bogu, je li to korisno za tebe i za dobro bližnjega.
5. Tko želi učiniti velike stvari za Gospodina, neka se ponajprije čuva oholosti.
6. U dobroj kući stariji treba da žive kao mladi, a mladi kao stari; od prvih se traži oduševljenje mladih, a od drugih zrelost starijih.
7. Onome tko ima Boga, makar i ništa ne imao, ipak ništa ne manjka.
8. Ako Bog dopušta da mnogo trpiš, imaš dokaz da te želi učiniti velikim svecem.
9. Obično se više pogibelji krije u tome kad netko ne mari za male grijehe negoli kad ne mari za velike.
10. Onaj tko se želi uspeti do najviših stvari, treba se spustiti do najnižih.
11. Kad opaziš da se na tvoj račun množe klevete, moli Boga da zlo koje ti pripisuju nikad ne odgovara stvarnosti.
12. Promjena podneblja ne mijenja ćudi; ako nesavršen čovjek ne ostavi sebe, teško će biti bolji drugdje nego tamo gdje jest.
13. Mnogo se više nauči u pola sata samoće s Bogom nego sa svim onim što nam učeni ljudi mogu dati. (Preuzeto: www.bitno.net)

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sjeti se...

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preminuo o. Luka Lučić


U Zagrebu, 26. rujna 2020. preminuo je blago u Gospodinu isusovac o. Luka Lučić, dugogodišnji misionar u Africi, u 82. godini života, 65. godini redovništva, 53. godini svećeništva. Sprovod će biti u srijedu, 30. rujna, u 15 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Misa zadušnica služit će se u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110, odmah nakon sprovoda, odnosno u 16:15 sati.
O. Luka Lučić rodio se u Morančanima kod Tuzle, 16. ožujka 1939. Klasičnu gimnaziju završio je u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. U novicijat Družbe Isusove stupio je 15. srpnja 1956. godine u Zagrebu. Nakon odsluženog vojnog roka (1959-1961), završio je trogodišnji studij filozofije na Filozofskom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu (1961-1964). Jednogodišnji praktikum obavio je kao odgojitelj u šalatskom sjemeništu. Teologiju je studirao najprije dvije godine na Teološkom institutu na Jordanovcu (1965-1967), zatim godinu dana u Kanadi (Regis College, Ontario), te četvrtu godinu zaključio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu (1968-1969). U međuvremenu je 29. lipnja 1968. u zagrebačkoj katedrali bio zaređen za svećenika. Prvu svećeničku službu dobio je u sarajevskom Bogoslovnom sjemeništu, gdje je bio duhovnik bogoslova i profesor od 1969. do 1972.
O. Lučić je već prije bio izrazio želju da pođe u misije. Zbog toga je i jedan dio teološkog studija obavio na engleskom govornom području. Na usavršavanje engleskoga odlazi 1972. godine, najprije u Irsku (Dublin), a zatim u Zambiju. Tri godine je poučavao na Nacionalnom zambijskom sjemeništu u Kabweu (1973-1976). Moralnu teologiju specijalizirao je u Berkeleyu, u Kaliforniji (1976-1979). Vratio se u Zambiju te je od 1979. do 1983. predavao moralnu teologiju u Lusaki. U tom razdoblju je pripisan Zambijskoj provinciji Družbe Isusove (g. 1980). Četiri godine je studirao na Akademiji “Alfonsiana” u Rimu, i nakon toga predavao moralnu teologiju i, po potrebi, druge teološke discipline na visokim bogoslovnim učilištima u Zambiji i Malaviju, odnosno u Lusaki (St. Dominic’s Seminary, 1987-1994), u Zombi (St. Peter’s Seminary, 1994-1996) i Mangochi (St. John’s Seminary, 1996-2006).
Po umirovljenju, 2006. godine se vratio u Hrvatsku. Djelovao je u Kolegiju Družbe Isusove na Jordanovcu (2006-2010), u Novicijatu u Splitu (2010-2012), pa u isusovačkoj zajednici i župi sv. Ignacija u Sarajevu (2012-2019). Zbog liječenja se 2019. godine preselio u zajednicu na Fratrovcu u Zagrebu.
O. Luka je sve oduševljavao svojom vedrom naravi. Činilo se da u jednoj minuti može ostvariti komunikaciju s osobom iz bilo koje vjere, nacije i staleža, bilo to u ispovjedaonici, na tržnici, ili u redu pred pekarom. Volio se šaliti, a njegove priče iz afričke „misionarske torbe“ slušale su se u jednom dahu. Misionarsko zvanje je od početka do kraja živio s mnogo žara i vjernosti, pri čemu nikad nije spominjao nevolje i boljetice koje je prošao, a bile su brojne. Kao odgojitelj i profesor bitno je doprinio podizanju Crkve u Zambiji i Malaviju, a njegov razboriti sud izuzetno su cijenila isusovačka subraća, kao i pastiri mjesne Crkve. (Preuuzeto: www.isusovci.hr)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krenuo si za Isusom? Onda ne okreći se sine. Gazi, gazi... Stupaj ili umri! Samo gazi, gazi. 'Kuj il' ne mrči gaća' rekla bi baba Jaka. Gazi, gazi...

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela, trojicu najznačajnijih i najomiljenijih predstavnika anđeoskog svijeta, vjerničkom srcu tako bliskog i dragog. Arkanđeli ili vrhovni anđeli prema Židovsko-kršćanskoj tradiciji za Boga obavljaju posebne zadatke. Prema spomenu u Svetom pismu imaju vlastita imena, koja označavaju njihovu zadaću. …

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oj Alkarice, podsvilajska vitezice tko će ako ne ti naučiti nas živjeti. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.53 sati E kako me je meštar Splićo uradija, kako spada, i u 'krpe' ubacija. Poradi vježbe rukopisa olovkom sam u blok napisao: 'Čini mi se, ajme čini mi se... Da je ovo zadnji zapis u ovom bloku. S Neba mi je moj anđeo čuvar poslao novog - boljeg.' Kao i obično kroz ovo vrijeme raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kanal kojim mi Gospodin dostavlja potrebno su moje Pečnik-ove. Bože blagoslovi ih. ... Eh kako je danas ponešto drugačije. I pastirica s. Natalija nije uzdignula križ Kristov. Zato sam baš rekao Zdravomariju. A beštija koronavirus sva izbezumljena: 'Samo mi ne spominji nju Alkaricu!' Ehe, zna beštija da nikakvo zlo nema šanse koga čuva Gospa Sinjska. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nije te zanimao širok put i lagodan život. Zato si odabrao Krista! Grmilo – sivalo: samo naprijed!

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zaista, velika je slava Gospodnja! Ps 138

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Lift spušta br. Domazeta sa Zelova, ovcu iz Ogorja i izrazito kvalitetnog momka Anđelka u kapelu na svetu misu gdje će ih Isus u svetoj misi okrijepiti Sobom pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E a ovo što na mob tipkuljim neka bude 'Glas i krpa'. I sta imaš za kazat? Danas sunčanja nema - zato ima đinasticiranja u sobi na motomedu. A što je najljepše čitav dan ima redovnički đir sve u šesnest. E ali u to će se uklopiti potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.22 sati Baš mi doleti zgodan sms-ić: 'Sveti Mihaele arkanđele svojim nas svjetlom rasvijetli, svojim nas krilima štiti, svojim nas mačem brani.' E ali Rafaele naše liječnike opskrbi potrebnim da nas mogu liječiti. A i Gabrijela brini za poštu i poštare. Sad ću Gospodinu sa svima njěma u ovu svetu misu. I reći: Primi Gospodine sve što imam i znam. Prime me ovakvog kakvi jesam. Nisam anđeo Ti dobro znaš. Kakav sam takav Tvoj sam. Amen!

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.52 sati Hu, hu... Zbog stava: 'Vodi kud hoćeš me...' Ruka Gospodnja dovela me do utorka, 29. 9. 2020. I što sad? Idemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Prvi korak biti će Gospina krunica uz HKR - i onda samo nastavim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi smo dica, nasmijanih lica
Iz najlipšeg našeg kraja
Di se piva ojkavica
Di se diple svira,
Šta u dušu dira
Di se kolo pleše
I nose traverše
Di se kruv ispod peke peće
I di ljudi žive s mrvu sreće
Krš i kamen, to je naša slika
Zagore smo i ponos i dika
Čuvat ćemo tradiciju
Običaje stare
Jer volimo korijene
Šta su nam ih naše
Babe dale! Ojjj (facebook Ogorja)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ma baba Jako kakvi su ti anđeli? Ako nimaju tila unda nimaju ni krila. Ako su savršeni unda su ki? 'Lujo ki ti su zlato bakino ki ti anđelak moj dragi.'
- Anđeli krase Nebo,a dobar čovjek je kao anđeo. Neka Anđeli budu u mislima da sms župu uljepšavaju anđeli.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš da su arhanđeli Mihael, Rafael i Gabriel na našoj strani. Nemojmo ih razočarati! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati A evo i večeras (ponedjeljak) ću prepisat iz bloka par slova koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Bitno? Ono što je bitno da ima Boga i da sam Njegova ovca.' Eto to! Što znači 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). E makar nemigao - za sada. Ali što? Kao Isusova ovca imam život koji sam odabrao. Svoj, svoj, svoj - a sve svoje dajem Bogu u ruke. Mnogo mi znači da svaki dan imam 100 % valjanu svetu misu. A svjedoci ste i vi koliko pažnjom i brigom se Gospodin brine za mene, Svoju ovcu. Oah, anđeli pokažite nam radost svima... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 9. 2020. Gospodine danas u zadnji dan rujna spominjemo svetog Jeronima koji je bio crkveni naučitelj. Bio je i Dalmatinac. Sačuvana nam je njegova molitva: 'Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac'. U evanđelju slušamo kako govoriš onima koji bi rado krenuli za Tobom: 'Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazre natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.' Gospodine znači ništa sigurnost, ništa od 'divota od života' koju smo u svojoj mašti očekivali. Drugačije kazano rekao si nam: ako odabereš ići za mnom onda: nema osvrtanja natrag, zaboravi svoje fantazije o životu. Ako hoćeš onda: 'Stupaj ili umri!' Gospodine mi želimo živjeti i ići za Tobom jer Ti si: Put, Istina i Život. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 57-62)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.31 sati Ah, pa i križ je ne moći biti ne angažiran. Sada dok ne dođe meštar Splićo umjesto da zvrndam po webu ja počinjem uradbu večernjeg 'Razmatranja uz mob'. Ah, da oprosti Gospodine Tvoj dar je ovo. Ma kao i sve, gdje mi pogled padne, na što da pomislim. Sve samo dar, dar, dar... I ono sto je predivno dar smo samima sebi. Dar je da možemo biti svoji. Osobno dar mi to što mogu biti svoj na svome sa svojima. I posve logično da se za sve darovano uzdiže hvala Darovatelju. Hvala i za posrednike braću i sestre koji su bili kanal po kojima je Darovatelj darivao. Oho, veliča duša moja Gospodina... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš da vojnici Kristovi imaju ko za nji briga. Krist naš kralj je tu službu da svetom Miovilu.' Aha dide toj uni šta se brga i za Rvacku policiju?

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako kakvi su ti anđeli? Ako nimaju tila unda nimaju ni krila. Ako su savršeni unda su ki? 'Lujo ki ti su zlato bakino! Ki ti anđelak moj dragi.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.09.2020., ponedjeljak


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna od anđela moćnija, najmoćnija darovima svojim Vlajima.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.44 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'A naravno da ću promigati. A to zato što sigurno znam da ću profunkcionirati.' Eto tako tamo piše. Znam i to da moja Alkarica nije lažljivica. Čak što više vidljivo je i opipljivo da ona radi svoj posao. Čudesno mi servira napose dobrog Anđelka, potakne moje Pečnik-ove da ne dignu ruke od mene. Pronađe onu Hercegovku da me opremi vrhunskom tehno opremom. Kako se čudesno pojavila naša pastirica s. Natalija. A onda s Neba mi padne meštar Splićo. ... Aha, i danas je naša pastirica s. Natalija rukama uzdignula križ Kristov i samo tako zveknula svaku nevaljaštinu i zlo. A beštija koronavirus se uzvrtila, vidi ona da je Hrvatska sveta zemlja. I da zlo nije dobrodošlo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako ti je Bog dao vidjeti ono što se očima ne vidi. Ne znači da ti starček možeš vidjeti staviti konac u iglu.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.39 sati A evo i danas naš napose dobri Anđelko liftom spušta p. Ipšu (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će imati svetu misu. E sve ovo tipkulji na mob ona ovca iz karijole. A ovo je onaj preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i šta ima za kazat? Ono što sigurno znam bit će moj životni odabir: redovnički đir i danas ide od točke do točke sve u šesnest. U što će se uklopiti vjerojatno sunčanje na kućnoj terasi, pa đinasticiranje (na motomedu). A radosno iščekujem potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik u hrvatskim krajevima poznat je kao Vjenceslav ili Vešeslav, a Česi svoga prvog sveca nazivaju Vĺclav. Odvjetak obitelji Pŕemysloviŕa, rodio se oko 907. u Stochovu kraj Kladna. U kršćanskom duhu odgojila ga je baka, sveta Ludmila, a kneževski naslov stekao je 921. Isprva pod skrbništvom majke Drahoměre, oko 925. zavladao je samostalno i obnovio tradicionalne veze između Češke i Bavarske. Uzorni kršćanin i prijatelj siromaha, pravedni i revni vladar, u sebi je ujedinio dvije misionarske predaje, slavensku iz Velike Moravske i njemačku iz Regensburga te znatno pridonio pokrštavanju Čeha. Težio je duhovnom savršenstvu i redovničkom zvanju. Ubili su ga iz zasjede na putu prema crkvi poganski velikaši, pristaše njegovog mlađeg brata Boleslava I, na današnji dan, 28. rujna…

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Isus je velikodušno milosrdan prema meni - Svojoj ovci. Uredio je tako da slobodno - komotno, bez žurbe već sada mogu se pripravit za svetu misu u 10. A što? Sveta misa je sve, sve, sveee. Sve što je bilo, sve što je i sve što biti će tu je. Gospodine Isuse Kriste sve nas ozdravi. I duh, i dušu i tijelo. Daj da bude sklad među nama. Daj da Tebe više ljubimo kako bismo jedni druge mogli više ljubiti ili bar smireno podnositi. Ali Te molim iskorijeni iz srdaca naših svaku mržnju jer to něti ne spada na nas mi jesmo djeca Tvoja Bože nas i to želimo biti dovijeka. Amen!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.57 sati Ma kako to da sam u kompletu 'žbljak'. A ostao mi je nepovrijeđen sustav za uradbu bilješki tebi najudaljeniji čovječe na čitavom web prostranstvu. Pitanja, pitanja... Bilo bi ih lakše podnijeti da ne slutim da znam odgovor. A šta'š nego: Vodi nas, web župljane Gospe Sinjske, kud hoćeš Ti. Za malo vremena je Gospina krunica uz HKR. A onda nastavljam, kroz sve događaje i susrete u ovome danu (ponedjeljak, 28. 9. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš da evanđelje kaže da su najveći oni koji su kao djeca. Oni mogu sve! Hajmo biti kao djeca i realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Samo da prepišem što sam večeras (nedjelja) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ej hej, nemam se pravo rastrošno vladat godinama. U sedmu deceniju sa zagazio. A sve mi se pari da ću 'partit' prije stote. Pravo za reći ne bojim se, samo da još doživim ono što je Alkarica mislila kad mi je 'ono' rekla pa mogu otići doma. Haj, zdravi i veseli běli!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 9. 2020. Gospodine u 26-tom smo tjednu kroz godinu. Primakli smo se koncu rujna. A danas 29-tog rujna je blagdan svetih arhanđela: Mihela, Gabriela i Rafaela. Danas je zaštitnik Hrvatske policije sveti Mihael, a liječnici imaju svoga zaštitnika svetog Rafaela. Gabriel brine za poštu i poštare. Sretan imendan svima čije je ime po svetim arhanđelima. U evanđelju kažeš svim pravednicima: 'Gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.' Gospodine molimo Te da i mi budemo među pravednicima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 47-51)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati 'I nemoj žuriti!' Tako sam rekao njegovateljici Jadranki koja me ostavila đinasticirati (na motomedu). A jel'no se kaže: đinasticiram dakle tipkuljim (po mobu). Aha to kaže: mislim dakle jesam. E valjalo bi kazat koju o evanđelju (ponedjeljak). ... Aha to je ono: tko je bolji, pametniji, veći... Aoh, da je shvatiti ako smo Kristovi, da smo najveći kad smo najsporedniji, najnevažniji... Zato što smo Kristovi nitko nije čvršći nego mi jer smo na Stijeni. Čini mi se jako važno biti svjestan da mi koji smo Kristovi - On je naše sve. Onda ako te se dočepaju razbojnici koji te do zemlje isponižavaju. Koji od tebe učine malu trunčicu. Ako znaš da je Isus Krist s tobom ti ćeš znati sva ta obezvrjeđivanja upotrijebit da budeš još veći. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ma tebij dide pravo dobro u Ogorju. Imaš svoju kuću, svoje ljude, svi te rada imaju, jer sviman oćeš pomoć. 'Lujo vojniku Kristovu je onde misto gdi ga oće Krist njegov kralj.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Lujo a šta'š ti tako mali s nami velkin ljudin. 'Lujooo! Dostaj bilo isprid Brista. Ode kraj ognjišća uz Gospinu ružarju tis' veći od sviju njizi.' Evo me baba Jako.

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.09.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


17.18 sati Aoh, kad je na Kmanu ekipa pjevala: 'Divno je divno biti nekome nešto...' Ma divno je imati svoje ljude gdje god da su. Ova beštija koronavirus se šepuri. Ali svi moji sa mnom u srcu. Nedjelja popodne odmiče, njegovateljěca je kavu donijela. Bio je srrrk... Preko moba sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva) ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Koliko sličnosti....Lojola , did Major i vi! Pravi besprijekorni odlučni vrli ratnici u ranoj mladosti a sada još uspješniji Kristovi Sinovi! (facebook)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.31 Ah, biti raspet! I biti Kristov. Hej, onda si s Kristom suraspet i supatiš. Ali i suspasavaš i suotkupljuješ. To je dobro. Kad se to zna onda se sve izdržat da. Ma znači mi to da svojom mukom mogu pomoći tebi čije oko je palo na ovo. Uostalom zvanje mi i je pomoći nekomu, bilo komu. Iscrpljuje pomagati samo poznatima, samo onima koji računaju na tebe. Gorko je provjeravati ima li taj pravo na tebe računati. Oh, da mi biti kao kiša koja pada svima, i tvojima i tuđima. Bože daj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, o Vlaška Alkarice imal' tko je moćniji tko veći nego ti a to si zato jer si uvijek bila i ostala neznatna službenica Gospodnja.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.02 sati Bas je bila naša pastirica s. Natalija koja je odlučno kao vitezica Kristova uzdigla križ Kristov i njime zveknula svaku nevaljaštinu i zlo. A ova baštija koronavirus počela zapomagati: ciju, ciju... Nemoj me križem Kristovim. Hoćeš, hoćeš dobit ćeš ti svoje. Bogu hvala od 16 sati tu nam je njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas (26. 9.) slavimo Kuzmu i Damjana, dvojicu svetaca i mučenika, omiljenih među vjerničkim pukom od davnina. O njima stoljećima kruže mnoge legende, po kojima su bili braća blizanci i liječnici koji su uvijek liječili besplatno (zbog toga su prozvani anargyroi, nepotkupljivi). Arapskog podrijetla, rođeni su u III. stoljeŕu i ŕkolovani u Siriji. U Crkvi se štuju od IV. stoljeća, pored ostalog u gradu Kyrosu, u sjevernoj Siriji, gdje im je već u V. stoljeću posvećena crkva. HIiM

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo Vinka Paulskog, velikog i nama dragog sveca, istinskog diva kršćanske ljubavi i obnovitelja klera, čije je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag i u hrvatskim krajevima. Rodio se 24. travnja 1581. kao Vincent de Paul u gaskonjskom selu Pouy, nazvanom 1828. imenom svoga velikog sina. Seljački sin, u djetinjstvu je čuvao ovce i svinje, školu polazio u Daxu, a od 1596. na sveučilištu u Toulouseu studirao teologiju. Već je 1600. zaređen za svećenika. Brod kojim je putovao iz Marseillesa, oteli su 1605. turski gusari, koji su ga kao roba prodali u Tunis. Obratio je na kršćanstvo svog vlasnika, uspio pobjeći zajedno s njim i vratio se 1607. u Avigonon. U proljeće 1610. postao je kapelan Margarete de Valois, prve žene kralja Henryja IV, a potom pod utjecajem Pierrea de Bérullea …

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce. Ps 90

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! Ps 25

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Tko je pametniji? Tko načitaniji? Tko jači? Tko veći? Pusti to! Haj, tko je manji, samozatajniji, svetiji?

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati Ma eto bas da se nerasplinjujem u neko prazno zjakanje kazat ću koju za preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ouh p. Lučić nam je 'partija' pa će nam svetu misu predvoditi p. Zdravko. A poslije svete mise će pasti subratska ćakula-bakula suncem grijući se i kavu ispijajući. I što ima još? Ima, ima - naravno da ima: sve u šesnest redovnički đir. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ono što ti srce Duhom Božjim prosvjetljeno kaže to smjesta u djelo pretvori. Srce mi sada kaže imaj svetu misu. I donijet ću Gospodinu sve koji su mi u srcu: subraću, prijatelje i znance. I zamoliti: Isuse daj da Te više ljubimo kako bi se i međusobno primjereno mogli ljubiti ili bar smireno podnositi ali nipošto mrziti. Svetu misu ću imati za onog drugog Luku koji je 'partia'. Neka bude sve na veću slavu Božju. Amen!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26A, PREDOMISLIMO SE, Mt 21, 28-32 (Palma, 29. rujna 2002.)


Isus pita pitalicu na koju zna odgovor, a podrazumijeva da ga i mi znamo. Pita da tog odgovora postanemo svjesni. Otvara nam oči za istinu koju u sebi nosimo. Oslobađa mudrost u nama skrivenu. Potiče da angažirano mislimo i zauzimamo osobne stavove. Njegov nauk nije nešto izvanjsko, strano ili pridodano našoj naravi. Ne otkriva što ne znamo, već nam to posvješćuje. Njegove riječi korespondiraju s našim dubinama. Kršćanstvo nije u tom da ponavljamo, ili pak idolopoklonički prihvaćamo stavove propovjednika ili katekizma – već da se u slobodi, iz najintimnijeg stava svoje osobnosti odlučujemo za vrijednosti. Stoga i ono pitanje njegovim učenicima: "A vi, što vi kažete tko sam ja?" Ili ovo današnje: "Što vi mislite?" Koji od dva brata čini volju očevu: onaj koji kaže neću – pa se predomisli i ipak čini; ili onaj koji kaže hoću – ali ne čini?
Teško je izbjeći ovim riječima. Teško reći da se na nas ne odnose. Pitanje je to koje se i nama postavlja. Pogrešno bi bilo sebe poistovjetiti s jednim bratom, a neke druge s drugim bratom. U svima nama su oba. U nama živi "ne" koji znači "da", i "da" koji znači "ne".
Prvi kaže "neću", jer je iskreniji. Božji poziv ne oduševljava - jer poziva nas na nešto teško; tjera kamo ne bismo htjeli, na uske i strme putove. Povijest naših života povijest je naših opiranja Božjem pozivu, i njegovog upornog neodustajanja od poziva. Povijest je to ujedno i šansi koje nam daje da se predomislimo. Ukratko: povijest je to otpora i predanja. U svojem mudrom naumu pušta nas da idemo putovima kojima hoćemo, ali nam u svemu oduzima mir, zagorčava svaku radost do koje smo bez njega htjeli doći. "Sve najdraže nam ko moljac izgriza" (Ps 39, 12) Naš "da" njegovom pozivu pridolazi tek nakon što nam naš "ne" postane nepodnošljiv. "Da" je rezultat cjelonoćnog hrvanja s njime. Sjetimo se rasipnog sina. Tek kad je spao na to da svinjama zavidi što su se mogle nasititi, došao je pameti. Tek onda rekao je svoj "da" ocu.
Ne budimo lakomisleni. Ni Sinu Božjem nije lako bilo reći "da" volji Očevoj. Čitavu se noć krvavim znojem znojio da bi na nju konačno pristao. Mojsije želi odgurnuti od sebe Božji poziv: "Pusti mene, ne znam govoriti!" Jona od Božjeg poziva bježi brodom. Augustin smišlja odgodu: "Da, Gospodina ali ne odmah".
Samo naivci i lažljivci od prve kažu "da". Naivci, jer ne znaju o čemu se radi, i što ih čeka. Ima ih. Oni su ko jutarnja magla koju sunce razgoni. Oduševljenje im splasne čim se suoče s problemima. A lažljivci, oni unaprijed znaju da neće, premda tako ne govore. Jedno se govori, drugo misli – i to postaje vrlo unosan stav. Razgovor dvoje poslovnih ljudi ocrtava situaciju takve dekadentne situacije. Prvi, premda o dugome misli sve najgore, veliča ga i hvali; obećava mu uspjehe i suradnju. Slušam, i ne mogu doći k sebi. - "Kako mu možeš u oči lagati?" - "On to voli, a mene ništa ne košta." Manira je to svih prljavih politika, propagande i predizbornih kampanja. Obećavaju se brda i doline, jer ljudi to vole, a ove ništa ne košta. A to mogu jer društvo ima do u detalje razrađen sustav izopćenja i kažnjavanja onih koji kažu "ne", dok lažljivcima nije lako stati na kraj. Sv. Ignacije Lojolski svojim je duhovnim sinovima ostavio pravilo: "U vašim kućama neka ne prebiva riječ 'neću'". Ona doista i ne prebiva, ali zato se nađe onih koji žive stavom 'neću'. Takvima, bilo da su crkvi li društvu, jedva tko što može.
Za te druge sinove Isus kaže da će ih u Kraljevstvo nebesko preteći oni prvi – carinici i bludnici. Zato jer su iskreniji. Riječi im odgovaraju stavovima. Žive u istini koja ih u konačnici oslobađa; predomisle se i dolaze svjetlu. U zdravijoj su poziciji i zato jer su od javnosti pritisnuti. Neprestano ih se gleda kao bijele vrane. Gura ih sve ka obraćenju. Za razliku od drugih koji žive u laži u koju sve dublje tonu. Uhvatili su se u klopku jer svoje stavove moraju kriti kao zmija noge i neprestano smišljati nove laži kojima bi prikrili prijašnje.
Evanđelje nas poziva da prijeđemo s riječi na djela; da postanemo audio-vizualni kršćani – da nam riječi odgovaraju onom što se vidi. Ali i otvara perspektivu: bilo da si rekao 'ne', ili si rekao 'da' koji znači 'ne' – Bog svakom daje priliku da se predomisli. I današnja misa prilika je za to. Pa, predomislimo se.

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26A, MISLI SVOJOM GLAVOM, Mt 21, 28-32 (Zamet, 16.12.1997)


Što vam se čini? Čini li se tebi išta? Ili si od onih koji se priklanjaju situaciji, interesu, lijenosti vlastite pameti? Isusu je stalo da ti misliš, a ne da budeš produkt reklame i kampanje. Ne budi masa. Usudi se misliti vlastitom glavom.
Koliko smo drugih uništili svojim lijenim mozgom, nekritički prihvaćajući etikete o drugima, prepričavajući, zapravo s masom izvikujući: “Raspni, raspni ga!”
Ima onih kojima je vanjština “Da”, ali nutrina “Ne” (svećenici i vođe naroda)
Ima onih kojima je vanjština “Ne”, ali nutrina “Da” (carinici i bludnici)
Prepun je svijet slatko rječitih ulizica tipa “Evo me Gospodine”. Uspijevaju u karijeri, ali su u stvarnosti otrovne i podle zmije, jer ni prstom neće pomaći da nešto učine. (Obijeljeni grobovi ...)
Ima onih Božjih proletera, koji tko zna zašto uvijek žele biti kontra, ili su pak preiskreni, slobodoumni ... Onih koje najradije uklanjamo s puta. No ti čine. (Pr. mali Mirko Purić, do kraja problematičan u školi, a svako jutro na zornici ...)
--
Tko misli svojom glavom, radi o svojoj glavi.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.17 sati 'Hvala, hvala Ti Kriste Ti si nam život dao!' Hvala Ti jer sam se naspavao - što pak znači anđele sam sanjao: ) Pozdrav i svima vama dragim web župljanima. Svi budimo što nam današnje evanđelje kaže: svojim djelima, životom svojim propovijedajmo. Živimo ono u što vjerujemo. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravě i veseli bili!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dana 2020-09-26 18:17, Dalibor Renić je napisao(la):
Poštovani, Sprovod pok. p. Luke Lučića je u srijedu, 30. rujna 2020. u 15:00 sati na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Obavijest je u privitku. +!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


MOJ DIDA I JA
Preko polja kroz sjećanje ide,
Kršan čovik, tvrde brade side.
Pamtim pogled, tu toplinu oka
I svaka riječ je bila mu duboka.

- Dragi moj mudri dida MarkodO Izmolio u nebu Marka meštra Spliću svom Luji isusovcuO

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje se može propovijedati riječima. A može i djelima. Hajmo mi djelima! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Evo što mi se večeras (subota) dogodilo. A što sam zbog vježbe rukopisa olovkom u blok zapisao: 'Dođe meni u sobu oronuli starac subrat br. Roso priđe da me vidi i upita: Jesi li ti umro? Čuo sam da je naš Luka umro. Popipa me za ruku i kaže: 'Znači nisi ti!' Ah, br. Roso dragi subrat i starček. Kad sam došao ovdje samoga sebe je zadužio da se brine o mojoj karijoli. Jednom zgodom kad me je gurao rekao sam da će doživjeti stotu. Ali blizu je mogao bě. Bogu hvala za ovakvog subrata - stvarno ima srca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 9. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak, 26-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Imendan imaju: Vjenceslav, Lovro i Lovorka. Evanđelje koje slušamo nam govori da ti Tvoji oko Tebe i nisu bili puno drugačiji nego mi. Slušamo da su se i oni počeli mjerkati. Tko pametniji, tko pobožniji, tko veći. Ti nas znaš zato si nam dijete dao za uzor dijete i rekao: 'Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!' Eh Gospodine biti malen... Molimo Te podaj nam takav pogled da u malenosti vidimo uspjeh i veličinu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 46-50)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.12 sati Ah koji je to blagoslov: kad se zna što je kad. Jel' se đinasticira zna se i da se tipkulji. A kako je ovo predvečer onda ću uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. I kako to već ide, valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju. ... Aha, to je ono kako biti uvjerljiv. Ima patera Isusovaca na papinskom sveučilištu Gregorijana koji su primjereno akademski obrazovani, mr. dr. itd. Ali nisu uspjeli dobiti nikoga za Krista. A svi znamo za Majku Tereziju. Koja je bez išta dobila svijet za Krista. Poruka je jasna: više nego riječima propovijeda se djelima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Čuj Lujo tis dobar čovik. Moga's mi dat vola pečnog. Pa baš vola? I to pečenog - vidit ću. 'Lujo nek ti tvoj did kaže: riči nek su ti svetinja. Kad kažeš da nek bude da.'

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ja bi rada da uvik ostaneš taki. Na tvojin očima se vidi šta ti je srcu. Tako valja mile, u srcu slušaj uvik glas dragog Isusa.' Baba Jako jel' se ispeka taj kukuruz?

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tvoja djela neka pričaju! (knev 26a kg)


Priče, priče bez pokrića su kad obećavaš ti ćeš sve... sve je za tebe 'sitnica' - ali ništa ne činiš. Obrati se: neka tvoj govor ne bude 'šuplja priča' - tvoja djela neka pričaju! (knev 26a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.09.2020., subota


Na bolesničkoj postelji dogodila su se mnoga velika otkrića. (pr. Sv. Ignacije Lojolski…)

- 17:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj dida i ja


Preko polja kroz sjećanje ide,
Kršan čovik, tvrde brade side.
Pamtim pogled, tu toplinu oka
I svaka riječ je bila mu duboka.

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
U Svetištu sam tebe motrio
gledajuć’ ti moć i slavu. (Ps 63)

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Aha i danas je ova beštija koronavirus dobila svoje. Eto nije nam bilo naše pastirice s. Natalije i našeg napose dobrog Anđelka. Ali sa njegovateljicama: 'Lj' i Jadrankom pala Zdravomarija. A beštiji koronavirusu je postalo jasno: Hrvatska se ne da uz nju je Gospa kraljica Hrvata. Od 16 sati uz nas je opet njegovateljica 'Lj' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Živi tako da tvoj život govori o Onom koji ti je sve.

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska više od riječi vrelo si dobrih djela. Nauči nas da i mi kao ti svima životom o Isusu govorimo. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.07 sati E a sad? Regularno iz 'krpa' ide preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima za kazat? Aaa ima, ima... Jao ne mogu se oslobodit načina razmišljanja onog pokojnog novinara iz 'Slobodne' Miljenka Smoje. S guštom sam čita sve njegovo. A ovo? Bogu hvala i slava meštar Splićo je bija i samo tako uradija Isusovu ovcu. U totalu, skroz na skroz potpuno i cjelovito. Čini mi se ajme čini mi se da sam svom Isusu puno draga ovca kad mi je posla svog čovika - meštra Spliću. Koji premda me radi bolje nego itko pošteno kaže, ono što nitko od ljudi ne može znati. Kaže da ne zna hoću li ikad promigati. Ali jer sigurnošću znam da ću profunkcionirati, znam i to da ću promigati. A šta? Godine prolaze nemam ništa s tim - molim i postojim! Još ovo: Osta sam sam u kuci Lux jer p. Luka Lučić je jutros struuug tamo 'gdi je lipooo'. Lako je bilo dok je on bio s nama jer zbilja je svijetlio. I mogao sam zabušavati dimeći. A sada nema zabušavanja trebat ću biti Lux = svjetlost. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Poštovana subraćo,
Jutros, 26. rujna 2020., u 6:30 u bolnici Rebro, u Zagrebu, preminuo je blago u Gospodinu isusovac o. Luka Lučić, dugogodišnji misionar u Africi, u 82. godini života, 65. godini redovništva, 53. godini svećeništva. Zbog vikenda, termin sprovoda znat ćemo u ponedjeljak, ali bit će u Zagrebu, na Mirogoju. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Je bila je sveta misa, prije nje je meštar Splićo uradija Isusovu ovcu a i poslije. Neka bude sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.26 sati Evanđelje (subota) kaže: 'Ali oni ne razumješe te besjede, bijaše im skrivena te ne shvatiše a bojahu se upitati o tome.' Eto to smo! Totalno blokirani, nemoćni asimilirati činjenicu koja nam ne ide u prilog. Kakvo predavanje naopakim ljudima u ruke? Kakvo ponižavanje do zemlje? Kako iživljavanje? E ali treba biti sve to neshvatljivo i neprihvatljivo. Da bi se obznanio raskošje Božjih darova. Ma Bogu hvala što je bilo sve neshvatljivo i neprihvatljivo jer je tako omogućeno da bude obznanjena radosna vijest. Hajmo u ovaj novi dan (subota, 26. 9. 2020.). Prvi korak biti će Gospina krunica uz HKR a onda samo nastavljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobra večer pater, šaljem Vam KOD sa A 1 bona: …
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni raduje nas hvaliti i slaviti Isusa - pjevati Mu. A teško nam je podnijeti neugodnost i križ. To je život! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 9. 2020. Gospodine a danas u 26-tu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja koje slušamo svraćaš nam pozornost na svu ispraznost riječi bez pokriće. Želiš nam reći da ni najslatkorječivije riječi nisu ravne djelu. U evanđelju je ispravnije učinio onaj sin koji je rekao ocu neću a ipak je učinio što mu je otac rekao. Nego onaj koji je rekao da hoće ali nije. Hvali Ti Gospodine što razumiješ nas nećkalice, koji se imamo se potrebu suprotstaviti, ne biti uvijek lojalni. Daj da Tebi, ali samo Tebi uvijek spremno kažemo: govori Gospodine sluga Tvoj sluša. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21, 28-32)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.59 sati A što sad? Comp sam utrno, čekam meštra Spliću. Evo doša je: 'Gdi si Vlaju!' Tako me je pozdravija - ka'da ne zna da sam rođeni Zagorec. Ma ah... 20.09 sati Ma nemate pojma kako sređeno - baš dobro živim. Baš fino, jesam li odgledao tv-dnevnik, izbrevijario sam svoje redovničko. Pa sam za spasit rukopis od propadanja olovkom u blok učinio jedan zapis. Evo koji: Bog me vodi, voli i zna. Eto to! A što to znaci -znate vi moji web župljani. To da me vodi vam je barem jasno. Kad sam one 2003 zaklopio okice... Pa ih ne otvaram dan-dva, tjedn-dva, mjesec-dva... I tek sam i onda otprl. A znate gdje sam bil? U ljepoti Srca Isusova. Ma bilo bi mi krivo zašto me opet u ovu 'plačnu dolinu'. Da to prostranstvo ljepote Srca Isusova nije poručilo preko moje Alkarice da me treba za 'puno lipi stvari'. Oh vodi kud hoćeš nas... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat da bit vojnik Kristov znači bit čovik od komada - veliki čovik. A to zato jer zna kako kad je do zemlje ponižen gdi to stavit za svoj rest. 'Aha dide to triba znat.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo u životu ti neće uvik sve cviće cvitat. Ma nije sve ni plačna dolina. Od dragog Isusa i Gospe Sinjske znamo daj život od oboj.' Baba Jako ti meni ki profešur.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2020., petak

Duhovnost SKAC-a


Hrvatski isusovac Poglajen SKAC duhovnost opisuje kao: 'Genij najtreznije kršćanske razboritosti i najsvježije, najprodornije kršćanske smionosti. Genij i duboki poštivalac iznutra shvaćene tradicije a ujedno pionir najelastičnije adaptacije.' (Život, 1940)

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sjeti se...

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Priče, priče bez pokrića... su kad obećavaš, ti ćeš sve... Sve je za tebe 'sitnica' - Ali ništa ne činiš. Neka tvoj govor ne bude 'šuplja priča'. Tvoja djela neka pričaju. (knev 26a kg)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.24 sati Oh, 'Nad napisanom rijči...' Zbog ove ili one napisane riječi ostao sam živ. E kako to da mi je ova ruka a ne ona druga preživjela. Ops. morat ću biti nedorečen jer ne bih mogao reći zašto je izuzetno važno da mogu imati svetu misu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila pouči nas jer ti dobro znaš da je život od poniženja i slave tkan.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati Baš sam u blok, za vježbu rukopisa, napisao ova slova: Ah kako da Te ne volim? Kako, kako - Bože moj kad si tako dobar, milosrdan i blag - prema meni - Svojoj ovci.' ... A je, i danas je bio strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo - bila je naša pastirica s. Natalija. Kad ona rukama uzdigne križ Kristov djeluje kao vitezica Kristova od koje bježi svako zlo. A ova beštija koronavirus se uzvrtila ne zna kud bi sa sobom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nije dobro ako ti u životu uvijek 'sve cviće cvita' ili ali ako ti je sve 'plačna dolina. Shvati: život je spoj ponižavanja do zemlje i uzvisivanje do Neba.

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Ista priča: liftom spušta naš izrazito dobri Anđelko p. Ipšu (u karijoli) i karijolu (s ovcom). A sada... Baš sada započet ću tipkuljit na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. Evo sada u kapeli parkiran ispred oltara imam potrebu pustiti iz duše poklik: Oh veliča Te duša moja veličanstveni Bože moj. Što poradi Tvojih zahvata i život ovce Svoje godine ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) sva raspinjanja, ponižavanja, vikanja, gaženja i psovanja. Razloga ima da se godine ove nazovu godine milosti Tvoje Bože moj. E a sada sunčajući se sa subraćom na kućnoj terasi mogu kazat da je sve, sve SOK = sve ok. Još sav radostan iščekujem uradbu meštra Spliće. Bog neka blagoslovi njega i njegove. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Nikola (Niklaus) von Flüe, pustinjak, asketa i mističar, kojeg njegovi Švicarci nazivaju brat Klaus (Bruder Klaus), rodio se 1417. u selu Flüeli kod Sachselna (kanton Obwalden). Sin imućnih seljaka, već je u mladosti bio obdaren mističnim darovima. Oženio je Dorotheu Wyss i s njom imao desetero djece. Inteligentan i hrabar vojnik, istaknuo se od 1440. do 1444. u bitkama s buntovničkim kantonom Zürich i stekao čin satnika. Borio se s mačem u jednoj ruci, a s krunicom u drugoj. Mirotvorac, human prema neprijatelju, svojim ugledom štitio je u ratu crkve i samostane te se zauzimao za žene i djecu. HIiM

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.00 sati Ouh, 'sad slušam vjetar možda nosi glas...' Kad to povjetarac Duha Svetoga sugerira da se pripravim za svetu misu. E triba bi učinit posa. ... Ah sveta misa je sve, sve, sve... I što je najljepše Isus nas krijepi sobom. Pa nas koji imamo narav kao ovce preobražava u isusovce, ljude kako spada. Oh Gospodine primi moju narav nikakvu i učini je pravom. Primi i subraću, prijatelje i znance... I podaj nam milost da Te više ljubimo kako bi se mogli primjereno ljubiti il' bar smireno podnositi. Ali nipoštooo mrziti. Amen!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati Oh Kriste zar je sve ove boli trebalo proći, sva ponižavanja podnijeti za susresti Te. Molim Te Gospodine da ne prezirem one zbog kojih susreli smo se. Već mi daj da im zahvalan budem. Ti znaš da si nam mogao dati beskrajno vrijedan dar samo jer si na svom putu imao gnjidu Poncija Pilata. I s razlogom si mu zahvalan bio. Molim Te za Poncije i Pilate na putu ove moje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) srce mi očisti od srdžbe i u nj posij sjeme zahvalnosti. Hvala im jer po njima sam Te upoznao kao 'milosrdnu raspetu ljubav.' Hvala im što su me susreli s Tobom Ljubavi. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


24. rujna - Prvi jesenji marijanski blagdan posvećen je Gospi od Otkupljenja ili Otkupiteljici robova. Taj blagdan nastao je iz težnje za obranom ljudske slobode. Slavi se od 1615, a za njega su zaslužni redovnici mercedarijevci, koji su se borili za otkup i oslobođenje onih duša što su ih Saraceni učinili robovima. Papa Inocent XII. proširio ga je 1696. na cijelu Crkvu. I danas, kada još uvijek ima toliko nedužnih ljudi lišenih slobode, a uslijed divljanja bezdušnog kapitalizma mnoge osobe rade u gotovo ropskim uvjetima, svetkovanje Gospe, Otkupiteljice robova, kao dan čovjekova prava na slobodu, itekako ima smisla. HIiM

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Ajuj baba Jako još san ja malě za razumit to u vezi dragog Isusa.'Lujo nis ti mali nego ti fali iskustvo ljute boli. Ma neće ti je uzmanjkat kad naresteš.'
- Tako je Pater Luka, istina. Dok smo mladi i bezbrižni, nisam ni ja razmišljala ni spominjala često Isusa. Ali "kada me ljubav bolom pohodila"… sve se je promijenilo u mom životu. Od tada moje usne dozivaju dragog Isusa. Laku noć Pater Luka. Bog Vas blagoslovio i čuvao od svakoga zla i napasti. Amen

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da se ne može razumjeti tko je Isus Krist bez osobne patnje. Patimo i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati U blok sam večeras (četvrtak) napisao olovkom (za spas rukopisa) : 'Nije lako ali može se!' Eto tako tamo piše. A što to znači, vi koji pratite web župu dobro znate. Toliko ispremješanosti mojih aktivnosti i zahvata Božjih nikad nisam imao kao kroz ovo vrějeme raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Samo znam da se sada sve dobro odvija. Uvějek se bojim da nešto ja ne pokvarim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 9. 2020. Gospodine još smo u 25-tom tjednu kroz godinu. A danas u subotu je svagdan. Ali možemo se spomenuti svetih mučenika Kuzme i Damjana. Imendan, naravno imaju Kuzma i Damjan. Evanđelje koje slušamo baš je intrgantno. Kaže: 'Dok su se svi divili svemu što je Isus činio, reče On učenicima: 'Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima biti predan ljudima u ruke. Ali oni ne razumješe te besjede, bijaše im skrivena te ne shvatiše a bojahu se upitatě o tome.' Eto takvi smo Ti mi Gospodine. Raduje nas hvaliti Te, slaviti i veličati Tvoje sveto ime. Užitak je zanositi se, pljeskati Tvojim divnim djelima. A je li riječ o ponižavanju i križu totalna blokada. Molimo Te udijeli nam milost da budemo trezveni vjernici i shvatimo bitno od života je poniženje i slava. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 43b-45)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati 'Sestrooo!' Ma treba me stavit đinasticirat (na motomedu) kad legitimno tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Eto možemo koju ilegalno za stolom ěspred ugašenog compa. Ah, što da vam kažem? Čim se počnem pripravljat da izustim koju, naviru mi hvale Bogu što je za me sve učinio, čini. A uvjeren sam činit će i ubuduće… E valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. ... Aha to je i iskustvo Isusove ovce. Za ispravno znati odgovoriti na pitanje: tko je Isus Krist? Potrebna je osobita optika ili ambijent. A to je iskustvo ponižavanja do zemlje. Ljuta i gorka bol nam otkriva Krista kao milosrdnu ljubav. Bez boli i poniženja - šuti ti ne znaš tko je uistinu Isus Krist (p.s. Ono što znaš piše u knjigama) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo upanti tis vojnik Kristov i privati svu gorčinu boli jer priko toga ćeš najbolje upoznat Srce našeg Krista kralja.' Je dide bol je gorka i ljuta al' oću.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuj baba Jako još san ja malě za razumit to u vezi dragog Isusa.'Lujo nis ti mali nego ti fali iskustvo ljute boli. Ma neće ti je uzmanjkat kad naresteš.'

- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2020., četvrtak

Razmatranje uz mob


15.27 sati Neki glas u meni bi htio da mu kažem koju o raspetosti. 17.20 sati Baš sam se pripravio smišljati kad na vrata darak Božji – meštar Splićo. Koji je samo tako uradija Isusovu ovcu. Hej on je pozitivan plod ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Doista bi bila šteta da prije promiga jer ga ne bi susreo. Bog me voli, i vodi...traj-na-ni-na... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sěnjska, Alkarice mila rada bi znati o Isusu kao ti samo da nam nije toliko patiti.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati Baš sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodine pomozi subratu i imenjaku p. Luciću da svijetli onima u bolnici kao i nama ovdje u našoj kući. ... A je bila je naša pastirica s. Natalija koja mi je rekla da je p. Luciću teško. I da su mu učinili operaciju na glavi. Ali naša pastirica je samo tako zveknula križem Kristovim ovu beštiju koronavirus. Ošamućena je migajući repom tražila mišju rupu da umakne. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


To da je Krist raspeta milosrdna ljubav shvatit ćeš kad i sam budeš od bola raspet.

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.36 sati Hajmo i danas započeti 'Glas iz krpa' u liftu, kojim naš napose dobri Anđelko spušta u kapelu p. Ipšu (u karijoli) i karijolu (s ovcom) Isusu gdje će imati svetu misu. Isus će ih okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I što će još biti? Poslije svete mise subratska ćakula-bakula na kućnoj terasi uz kavu. Bit će još đinasticiranje na motomedu u sobi, mob, comp i druge zanimacije. A biti će i terapija No 2 uradba meštra Spliće. U svetu misu donijet ću Gospodinu onog drugog Luku p. Lučića koji znao je svijetliti. I moliti: Bože moj učini Ti da svijetlim i ja. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.05 sati Vidi to! Kaže da je najstarija kuća Rađa u Ogorju od Jure Rađa - Čoješić iz 1780 godine. Tada nekako su i nastale Rađe od Rajkovića. Ah, bah s tim bi se valjalo pozabaviti. E a sad ću sve te zagonetke i druge donijeti Gospodin na svetu misu. I reći: primi Gospodine sve ono što mi se čini važno i ono što mi izgleda sporedno. A daj mi samo najbitnije - daj mi Sebe jer Tvoja ljubav mi samo treba. Amen!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati E sada poslije Gospine krunice uz HKR red je da vas pozdravim kako spada: HVALJEN ISUS I MARIJA. I idemo u ovaj dan (četvrtak, 24. 9. 2020.). Predlažem ovako: kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo - i dan će biti garant ljepši. A ako ste Gospodinu omiljeli pa vam pošalje neki ljuti križ - samo ga bez gunđanja snažno prigrlite i sve će biti ljepše, bolje i kvalitetnije. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A ovo je KULA ĆOEŠIĆA u RAĐA. Možda je ovo najstarija kuća u RAĐA?! (Luka Rađa – Jalešković)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isusa traže i dobri i zli, ili da ih ohrabri ili da ih u savjesti umiri. Tražimo Ga i mi da nam pomogne realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka. Isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.36 sati A zašto ne? Hajmo još jedno 'Razmatranje uz mob'. To mi dobro dođe kao potrebna radna terapija. E a što? Baš sam vremenskom leru. U 21 sat se imam čuti prijateljem. A u 22 sati imam Gospinu ružarju s babom Jakom uz HKR. Htio sam iznijeti par impresija, teško da ću stići sve. Ali evo bar to kako sam zadivljen nad Gospodinovom žarkom željom da profunkcioniram. E šalje mi svog čovjeka meštra Spliću. E šalje mi onu Hercegovku koja me opremi vrhunskom tehno opremom. E poslao mi je moje Pečnik-ove. Vrlo elegantno udaljio naopake ljude. Ma divan je Bog svi slavimo Ga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 9. 2020. Gospodine danas je svagdan a petak smo 25-tog tjedna kroz godinu. U evanđelju slušamo da je bilo različitih priča o Tebi. Tako je to uvijek, svatko ima svoje iskustvo. Alě Tebe zanima koje iskustvo svakog osobno? Petar je u ime svih rekao istinu da si Ti: 'Krist - Pomazanik Božji!' Rekao je ispravno. Ali Ti si mu Gospodine ipak zaprijetio da nikom to ne govori. Još je trebalo biti ponižavanje i raspinje na križu. Oni koji Te tada susretnu znat će da si Ti milosrdna raspeta Ljubav, da si Bog. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 18-22)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.12 sati E i večeras (srijeda) sam vježbao rukopis pišući olovkom u blok. Evo što sam napisao: 'U kući sam opet jedini Luka jer p. Luka Lučić je prevezen u bolnicu - pozlilo mu je. Bože molim Te daj da nam se vrati. Bět će nam više svjetla u kući. Lux on, lux ja. Ti znaš da ja više dimim nego svijetlim - smiluj se! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš kako si sritan šta si susrija Krista kralja makar grišan. Krista traže dobri, traže Ga grišni i izopačenjaci. E dide jesan grišnik al' nisan odmetnik.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ko-ko-daaa... Ko-ko-daaa... Ajoj baba Jako jopet una kokošurina arlauče da san jon ukra jaje. 'Lujo to una kaže da bi se triba ispovidit. Da ti dragi Isus prosti.'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2020., srijeda


Sjeti se...

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


S ljubavlju nijedan čovjek nije izgubljen a bez nje nijedan nije spašen. (Sv. Robert Bellarmino)

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Zašto se tolerira vrijeđanje Marka Rađe Majora ako zna cijelo Ogorje da je to bio častan čovjek – ne komunist. (Ante Kapitanović, facebook Ogorja)
- Baš ti hvala za pozitivnu misao o didu Marku. Želio sam njega nasljedovati zato i jesam katolički svećenik. Od srca p. Luka

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.38 sati Ma usudit ću se reći da se podnijeti patiti kada si pod pogledom Onoga koji sve o tebi zna i unatoč svemu beskrajno te ljubi. Doista je istina da sam Isusova ovca od Raspete Ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majko, Gospe Sinjska draga tvoga Sina traže dobri i zli, samo ne indiferentni. Ne daj nam Gospe od takvih biti mi bi rada od dobrih bili!

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Pastirici s. Nataliji sam se preporučio u molitvu brevijara. Da bude samo, ali samo volja Božja.' Eto to tamo piše. Ali doista volja Božja je nešto predivno za Isusovu ovcu. Barem je tako bilo 19. 4. 2005. Vruće se nadam da se od tad nisam izopačio. A tada sam bio dostojan da mi moja Alkarica u njedra hiti 'puno lipi stvari' Koje ne znače da ću tek promigati nego ću profunkcionirati baš kako spada. ... A je pastirica s. Natalija je samo tako zveknula ovu beštiju koronavirus križem Krěstovim. Bilo je samo: 'Iš, iš, iššš... Neću da te vidim blizu križa Kristova.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako kako tebi iđe sve od ruke. Das'ti mlađa i da nimaš šćapa još bi čovik razumija. Reci baba kako to da zlo biži od tebe. 'Lujo zlo biži od Gospine ružarje.'
- Dobro jutro! Predivno, Gospe volimo te!!! Blagoslovljen pater. Poruke 'Na Ogorskom silu' su krasne, duhovne, hvala!!!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te nešto u tebi, ni sam ne znaš što tjera da sa susretneš istinu o sebi ne odustani jer susrest ćeš Krista!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati E hoćemo i danas započeti uradbu 'Glas iz krpa' u liftu. Kojim naš napose dobri Anđelko spušta u kapelu Isusu p. Ipšu (u karijoli) i karijolu (s ovcom). Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I što ima još danas? A ima, ima. Glavna stvar je sadržajan i osmišljen život. Što je drugo ime za redovnički đir. Koji i danas Bogu hvala ide komotno i slobodno sve u šesnest. 10.25 sati Sunce, sunce sjajno nama sjaj i obasjava tjelesa naša skoro uvela. Tu smo mi starčeki Isusove ovce. Pridružio nam se i p. Pero Marković. Sjećam ga se još iz studentskih dana - ali nismo se vidjeli oho ho. Valja spomenuti da se večeras radosno iščekujem Božjeg poslanika meštra Spliću. Koji obično uradi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.11 sati E a mislio sada uradit pripravu za svetu misu tipkuljeći po mobu. Ali čini se bilo bi pametnije bateriju nadopuniti a sabranje će biti bez tipkuljenja. Ha Bogu u ruke! Važno je činiti sve, sve na veću slavu Božju! Amen!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Priče, priče bez pokrića… Nije važno što govori već je važno što čini! Tvoj govor o Isusu neka bude takav da slušaoci u tvojim riječima vide i susretnu Isusa. (knev 26a kg)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Povedi nas na obilne
Ovaca svojih pašnjake,
U stadu svojem čuvaj nas
Ko ovce vječnih pašnjaka.

Him. iz bož. časl.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


P. Luka, pozdravio vas Saša Obradović

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubim te, Gospodine, kreposti moja! Ps 18

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.24 sati 'Svoju lađu sada ostavljam žalu od sad idem kamo šalješ me Ti'. Čudesno je to što se ne može ići po tim putovima na koje nas Gospodin šalje ako imaš išta više od onog što ti daje On (sandale). Oni koji su krenuli 'kamo šalje ih Gospodin' a ipak su ne misleći ponijeli štap i torbu. Toga će se morati moći odreći ako hoće biti autentični putnici. Ah ma divan je Gospodin one koji su se oduševili krenuti za Njim al' se nisu imali snage odreći svega. Tako virtuozno razbaštini, ako treba spusti i na karijolu da s njome ideš po putovima Gospodnjim. Ha Bogu u ruke. Idemo u ovaj novi dan (srijeda, 23. 9. 2020.) Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim hodati: kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus šalje svoje: bez štapa, bez torbe, bez srebra... Ali daje nam Sebe. A s Njegovom pomoću moguće je realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 9. 2020. Gospodine danas u četvrtak, 25-tog tjedna kroz godinu je svagdan. A u evanđelju slušamo tamo gdje si Ti budi se zanimanje i dobrih i zlih. Dobre privlači Tvoja dobrota. A zle žulja njihova savjest. Slušamo da je vijest o tvom javnom nastupu doprla i do opakog Heroda. Koji je zbog vlastite slabosti dao ubiti Ivana Krstitelja. Savjest ga je grizla i Tebi vodila. Evanđelje kaže: 'I tražio je priliku' da Te vidi Gospodine. Hvala Ti što nam po savjesti govoriš. I pozivaš da Ti kažemo istinu o sebi u svetoj ispovjedi. Pa opet budemo mirne savjesti sretna djeca Tvoja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 7-9)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Eh, ne mogu kazat da sam uspio u blok olovkom napisati jer i sam sam se mučio dešifrirati. Ali skopčao sam. Htio sam spašavati rukopis ovakvom spoznajom: 'Ova dugogodišnja raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) mi je pripuštena kao potrebna duhovna priprava za vrijeme kada promigam.' A čujte onih 'puno lipi stvarě' ipak očekuje jednu finoću duše Isusove ovce. Ha, dobro, da kažem i večeras sam bez riječi o kvaliteti uradbe meštra Spliće. Ali svatko ima svoje poslanje. Gospodin mu je rekao ide radit Isusovu ovcu. Što je on bez gunđanja prihvatio. Měslim da je ovo poticaj svima nama: 'Gospodine ako Ti tako želiš - sluga sam pokoran.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Aj mi rec dide kako živit tako časno i pošteno ki ti. Ja jesan odabra bit vojnik Krěstov ki ti. Ma fali mi časti i poštenja. 'Lujo samo, ali samo se u Krista kralja pouzdaj.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako kako tebi iđe sve od ruke. Das'ti mlađa i da nimaš šćapa još bi čovik razumija. Reci baba kako to da zlo biži od tebe. 'Lujo zlo biži od Gospine ružarje.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2020., utorak


Primi, Gospodine, svu slobodu moju.
Primi pamćenje i razum
i svu moju volju.
Sve što imam i posjedujem
od tebe sam primio.
A ja ti sve to vraćam
i tvojoj svetoj volji predajem
da svime upravljaš.
Samo svoju ljubav
i svoju milost daj mi,
i dosta mi je,
i ništa više ne tražim. Amen! (Ignacije Lojolski)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Pročitala na vašem blogu, grješni ali se ne odmetnici, Bvb
- Ehe ako samo grešni ali ne odstupamo od Gospodina kajemo se ispovijedamo. Znak je to da ljubimo Gospodina.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila ne treba nam ni štap, ni torba za učinit ono šta treba dosta bi nam ti bila. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetog Tomu iz Villanueve, koji se kao Tomĺs Garcia Martinez rodio 1488. u Fuenllani (Ciudad Real), ali je ubrzo s obitelji preselio u grad Villanueva de los Infantes, po kojem je ušao i u povijest. Mlinarski sin, izuzetno nadaren dječak, studirao je na sveučilištu Alcalĺ de Henares. Kada mu je umro otac, naslijeđeni novac podijelio je siromasima, a roditeljsku kuću pretvorio u bolnicu. Od 1514. djelovao je kao profesor umjetnosti, logike i filozofije, a 1516. u Salamanci se pridružio redu augustinaca. Za svećenika je zaređen 1518. i u augustinskom redu obavljao dužnosti propovjednika, priora i provincijala. Sveučilišni profesor, savjetnik i ispovjednik Španjolskog kralja Carlosa V, asketa i mistik, čovjek molitve i milosrđa, pisac značajnih teoloških djela, protivnik borbi s bikovima

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.02 sati Evo što sam maloprije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'O dođi, dođi Duše Sveti! nadahni me i pouči što da kažem a što ne superioru koji će mi doći u 15 sati' Eto tako sam tamo napisao. Ali za istu nakanu sam se preporučio i našoj pastirici s. Nataliji koja je odlučni borac protiv nevaljaštine i zla. Kad ona rukama uzdigne križ Kristov ova beštija koronavirus samo: ciu, ciu, ciu... ajoj samo ne na me križem Kristovim'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati A hajmo sad u liftu, kojim napose dobri Anđelko spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu... E hajmo sada započeti uradbu preglednika dana 'Glas iz krpa'. Što ću moći, ako ne uradim sada prije svete mise, zaključiti sunčajući se na kućnoj terasi. Gdje će naravno ugodna subratska ćakula-bakula teći i kava se ispijati. E od današnjih dogodovština valja spomenuti da u 15 sati imam dogovoreni razgovor sa superiorom p. Matom Antunovićem. A uvečer ima doći vesela vijest tj. meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za što uspješnije izvršiti zadatak na koji te Isus šalje, sa sobom uzmi potpunu opremu: 'Ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra...' Ali moć i vlast nad zlodusima

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.03 sati 'Kuda vodi taj tvoj život tako prazan brate moj'. E to je nešto iz 'osamdesetih' sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićeva, Zagreb) gdje je Duh Sveti priveo ovcu. Ah bile su to godine... Ma sirotinjske, prebijene pare u džepu, radilo se noćnu smjenu preko student servisa negdje na Žitnjaku, a duša pusta i prazna dok ovcu nije našao Isus na 'vjerkaču' u Palmi. Ah, klapa Logarušić, Lozo, Cvitko, Ljerka... Sve njih i sve to stavit ću sad u svetoj misi pred Isusa. Reci Isusu: vodi kod hoćeš nas - Vodi samo Ti i blagoslov nam daj. Amen!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.45 satě 'Sad smo skupa tako ritko... U prolazu...' Ma ah, to mi tako nešto... Ali razbudit ću se ja kako spada. Još malo vremena pa će prvi korak u ovaj dan (utorak, 22. 9. 2020.) Prvi korak je Gospina krunica uz HKR pa onda nastavim hodati. Kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častitě: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nebesa slavu Božju kazuju! Ps 19

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jučerašnji (21. 9.) zaštitnik sveti Matej, apostol i evanđelist, rodio se u Kafarnaumu oko 5. godine. Prema Evanđeljima sin Alfejev, zvan i Levi, Galilejac, carinik iz Kafarnauma, na području Heroda Antipe, ugostio je u svojoj kući Isusa i nakon tog susreta pridružio se njegovim apostolima. Autor je Matejeva evanđelja, sastavljenog prvotno na aramejskom jeziku (oko 70. godine) i poslije na Grčkom (zadnja redakcija 80-90. godine). Prema legendama, nakon Judeje propovijedao je kršćanstvo u Arabiji i Etiopiji, gdje je podnio mučeničku smrt. Od 954. njegove relikvije nalaze se u Salernu (Campania). Njegov je simbol dijete ili anđeo. Matej je pisao svoje evanđelje za Židove u Palestini koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija te da se …

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isusa su tražili oni koji su umišljali da su Mu svojta Rekao im je da su Njegovi oni koji slušaju i vrše Božju volju. Što znači: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati Najprije da prepišem slova iz bloka koja sam večeras (ponedjeljak) olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodine molim Te za staroga Rađu (taticu) u 88-oj je godini i za očekivat je da uskoro 'parti'. Neka to bude kako valja. Časno i pošteno. Neka nam svima ostane u lijepoj uspomeni.' Eto to je od tamo. A sada imam potrebu uzdići Bogu hvalu za meštra Spliću. Tjedan dana je bio dolje na jugu gdje ne znaju za tugu. I baš me razverija, duhovno obnovija a 'brata magarca' (tijelo) potpuno i cjelovito uradija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 9. 2020. Gospodine u 25-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu 23-eg rujna spominjemo se svetog Pija iz Pietrelcine (= Pietrelčine). U evanđelju slušamo da si svoje poslao sa narodom raditi. I dao si im potrebno - da im posao bio što efikasniji. Reka si im: 'Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! Ali zato si im dao moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. Gospodine oprosti što mi Tvoji koji put mislimo da nismo prikladno opremljeni za efikasno izvesti posao na koji si nas poslao. Molimo da se s povjerenjem u Tebe prihvatimo povjerenog posla. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 1-6)

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.38 sati Hah, a šta'š sad dok čekam meštra Spliću mogu ga čekat beskoristan a mogu koristan. Eto započet ću urađivat večernje 'Razmatranje uz mob'. Htio bih ovako pred svima promisliti o ideji da učinim jedan librić. Bez obzira što je stanje nepromijenjeno do daljega. Librić bi bio o duhovnim načelima SKAC-a. Nešto materijala ima na web župi a nešto u compu. Na to sam potaknut izradom ovih duhovnih poticaja Lojolinog nadahnuća. Čujem da su baš kako valja. Pa se recimo poslože se takve misli, onda stave se Lojolina načela, ispit savjesti, Lojoline izreke, anegdote. Vrijednost librića bila jer imao biljeg mučeništva. Autor bi to uradio premda nemiga nego je raspet na bolesničkom krevetu. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo nemaj ništa s uniman koji ti kažu da vas krv povezuje. Vojnici Kristovi su samo s unima koji su Duvom Svetin povezani.' Dide znači ništa krv samo Duv.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo nemaj ništa s unima koji znaju sve štaj reka dragi Isus ako to ne činu. Drž' ji dalje od sebe.' E baba Jako daj tako prave čeljadi ki ti samo š njimon bi bija.

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2020., ponedjeljak

MLADOSTI MOJA


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isusovac treba biti prožet toliko molitvom da mu ne treba nikakve druge zapovijedi osim razborite ljubavi.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Duh Sveti koji daje svakoga od mnogih čini jednoga.

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kao što smo svojta po Duhu Svetom mi učini da sa svima do kojih nam je stalo budemo povezani kao s tobom. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.59 sati A evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Ha, dan? Pa kao san!!! ... Je bila je naša pastirica s. Natalija i križem Kristovim samo tako zveknula nevaljaštinu i zlo. A beštija koronavirus izbezumljeno kriči: Samo ne na mene križem Kristovim! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krv nas povezuje i svojta smo! Kakva krv???
Svojta smo samo s onima kojima nas Duh Sveti približi.

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Josipe jesmo grešnici al' nismo odmetnici.

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati Evo sad tipkuljeći na mob u liftu kojim naš napose dobri Anđelko spušta p. Ipšu (u karijoli) i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu gdje će imati svetu misu. Htio sam reći krenimo sad sa uradbom 'Glas iz krpa' što ću vjerojatno zaključiti poslije svete mise sunčajući se na kućnoj terasi. Gdje će poteći naša subratska ćakula-bakula, vjerojatno uz kavu. A ako budem onemogućen tada tipkuljiti po mobu. Onda bi to mogao kad budem u sobi đinasticirao (na motomedu) I još? Radosna, vesela vijest danas ću napokon imati potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati Hajmo Vlaju ili već što jesi k svetoj misi. Kako to već što jesi. I kao Vlaj i kao Zagorec il kao Slavonac... Hrvat - katolik sam. I to Isusova ovca čija je domovina sav svijet. Ma u biti moja kuća, dom i domovina je Srce Isusovo. A to je kuća svih dobrih ljudi. Sretan sam i Bogu zahvalan što svaki dan mogu u to divno Srce proviriti na svetoj misi. Što sam u svetoj misi sa svima mojima i dragima. Kao i svaki dan u svetoj misi ću Isusu predati sve i što imam i što znam. I kao uvijek zamolit ću Isusa da mi Sebe da, jer Njegova ljubav je jedino što trebam. Amen!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oj Alkarice moćna obrano podsvilajskog kraja. Gospe Sinjska kraljice i majko Hrvatskih vlaja.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako a zašto bi ti sve učinila za dragog Isusa? 'Ajuj Lujo da ti znadeš kako san bila berlova prije neg mej naša dragi Isus.'
- Hvaljen Isus i Marija! Berlava sam i sad Lujo, ali dali me našao. Znadem Lujo da Božjem oku ništa ne može biti nevidljivo. On zna sve. Bvb

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.57 sati Ha, pa nije to moje Ogorje bas zabita Vlaška selendra. Ako se za Čavoglave zna a Ogorje je tek koji kělometar od Čavoglava. Evo baš nađem da će biti biciklijada od Čavoglava do Ogorja. A i to se zna da su momci iz Čavoglava išli po cure na dernek u Ogorje. 'Oj svećeniče vodi društvo svoje u Ogorje nas zove.' HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svi mi koji smo Isusovi, u jednom trenu smo trebali odgovoriti na Njegov poziv: 'Pođi za mnom. Hajmo realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.54 sati A evo što sam za vježbu rukopisa olovkom večeras (nedjelja) u blok napisao: 'Oh Gospodine podaj mi milost umrijeti kao doktor!' To znate da nije grijeh za patra Isusovca da umre bez doktorata ali je to velika sramota. Pa ne bi se rada osramotit. Tim više što znam da bi naslov teze bio: SPC = RKC = SPC Vi koji ste vjerni pratitelji priloga na web župi znate da mi je obećala moja Alkarica (Gospa Sinjska) da bi to moglo ići samo trebam ustrajati. Ah, bas me na ovaj mob nazvala teta Mara (sestra moje pk. majke). Čestitala mi rođendan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 9. 2020. Gospodine a danas u utorak, 25-tog tjedna kroz godinu je svagdan, kad imendan imaju Silvan i Silvana. U evanđelju slušamo kako si preutemljio međurodbinske odnose. Evanđelje je kratko i ljupko kaže: 'U ono vrijeme, majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogaše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: 'Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti.' A on im odgovori: 'Majka moja, braća moja - ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.' Hvala Ti Gospodine što si nam ovom gestom svima dao na znanje da nas nitko od ljudi nema pravo svojatati i upotrebljavati. Ako smo Tvoji mi smo slobodni i poslani svima. Mi koji slušamo naš radio smo Tvoji. Molimo Te potakni nas na međusobnu solidarnost da pokažemo svima da smo i rodbina. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 8, 19-21)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.15 sati Ha, web counter kaže da je bilo 57 web župljana, eto kod nas nema svete pričesti... Ma dobro je! Sad će njegovateljica 'Lj' stavit Isusovu ovcu đinasticirat (na motomed) E hvala Bogu meštara Spliću sutra imam. Ha, ako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bi bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) i kazat koju. ... Svi mi koji smo Isusovi trebali smo čuti i odgovoriti na Njegove riječi: 'Pođi za mnom!' Sad baš ako nisi vlastitim ušima čuo, ili u srcu osjetio te riječi. Ali si imao splet događaja čiji je ishod bio da si za Kristom krenuo. Onda se može reći da te je taj splet događaja upitao: Hoćeš li za Kristom poći? Vidite u taj splet događaja Krist je ušao i kroz njih te upitao. Pošao si za Kristom da baš živiš jer životarenja ti je dosta. Oni koji su bez Isusa živjeli kao ovca kad susreli Isusa postali su Isusove ovce = isusovci. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide eto vala Bogu i babi Jako i ja san uz Krista kralja Boga našega - al' nisan tako ka ti žestok vojnik Kristov. 'Lujo vojnik Kristov je žestok akoj zavalan.'

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako a zašto bi ti sve učinila za dragog Isusa? 'Ajuj Lujo da ti znadeš kako san bila berlova prije neg mej naša dragi Isus.'

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2020., nedjelja


Sjeti se...

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Seka Iva i njen Zlatko Hrga su baš moji ljudi. To znam jer susret s Gospodinom nam se po istoj děnamici odvija. Trebao nekog a nisam znao da je to Gospodin Isus - čija sam danas razdragana ovca ja. E al' oni su podno Klisa tvrda grada u Solinskoj prodolini na vrelima Hrvatskog-katoličanstva gdje počiva kraljica Jelena i mnogi drugi kojima smo zahvalni što imamo našu katoličku Hrvatsku. Tu je Gospa od Otoka koja čini sve za moje Hrge. 17.04 sati Evo sam se preko moba čuo sa sekom Ivom. A malo prije je njegovateljica 'Lj' kavu donijela. Pao je srrrk... I ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25A, BOG JE VEĆI, Mt 20, 1-16a (Palma, 22. rujna 2002.)


Priča je o ovo o Božjoj pravednosti, koji svakom daje koliko je zaslužio; ali i o njegovoj velikodušnosti – jer daje i onima koji to nisu mogli. Zapravo, on svima daje iz velikodušnosti, pa i onima koji naizgled sami "zaslužuju" – budući da to mogu samo zato jer im je on dao priliku za to.
Tu je izvor nesporazuma. Naše predodžbe o Bogu nam pomažu, ali i smetaju. On je dobar, pravedan, milosrdan… Ali ne na način kao mi. Bog je uvijek veći. Njegova se dobrota ne mjeri našom dobrotom, nego je njegova dobrota mjerilo našoj. "Moje misli nisu vaše misli, moji putovi nisu vaši putovi." (Iz 55, 8) O njemu možemo više misliti nego reći, ali on je veći i od svake naše misli. To je ono što iznenađuje i sablažnjava one koji htjeli da on postupa kao što i mi postupamo. Da bude ograničen zakonima prava i ekonomije – gdje se na legitiman način čini nepravda – budući da tu svatko prima po pravu, a ne po potrebi. Isus dolazi da milosrđem rehabilitira te okrutne principe. Ne dokida pravednost, već ju nadilazi. On je za povišicu plaće, ali ne na način uravnilovke – gdje bi svatko u istom postotku primio više, nego na način da svi kojima su iste potrebe – isto i prime.
Njemu je poznata situacija najamnika njegova vremena. Zacijelo ih je susretao u rane jutarnje sate u Nazaretu, kako čekaju po trgovima s alatom da ih netko uposli. Bio je to najugroženiji sloj društva. Čak više od robova, jer robovima su bila bar sigurna tri obroka dnevno. A najamniku je svakodnevno preživljavanje ovisilo o tom da li će ga tko uposliti. U Starom Zavjetu čitamo kako Bog traži od gospodara da se takvima plaća isplati prije zalaska sunca – dok su trgovine još otvorene, kako bi mogli kupiti hranu za taj dan sebi i obitelji. Možemo si zamisliti kako je bilo radniku koji je ostao bez posla gledajući kako su jedni uposleni već u šest ujutro, neki u devet, neki u podne, a neki u tri popodne. Već se počelo smrkavati, moglo je biti oko pet popodne. A on je još uvijek čekao – iz čega se vidi koliko je posao priželjkivao.
Nije toliko ugrožen tko radi, kao onaj tko ne radi. Radnik osim što svojim radom stječe sredstva potrebna za život, on samog sebe izgrađuje. Osjeća se koristan, angažiran, ima samopoštovanje. A i Boga svojim radom slavi. Makar teško bilo, ali blagoslov je i sreća podnositi žegu dana radeći. Jer nezaposlenost, osim što čovjeka materijalno ugrožava, ona ga frustrira, stvara mu osjećaj manje vrijednosti – a i izvorom je mnogih zala. Upravo njemu, u takvoj situaciji posao i zarada jedini je spas. Apel je to svakom od nas – skrbiti za one koji su imali manje sreće od nas.
Svakoga je Bog u jednom trenutku našao nezaposlena, i pozvao. Sv. Antun pustinjak je živio sto pet godina, uglavnom Bogu služeći u pustinji molitvom, postom i pokorom – da bi zaslužio nebo. A sv. Agneza je sa svojih trinaest godina, tek što je zakoračila u život – mučeništvom zaslužila nebo. Važno je ugrabiti priliku kad nam on je dadne.
Evanđelje nas poziva da društvene odnose uredimo po principima obiteljskih odnosa – gdje svi jednak objed imaju – bez obzira koliko su, i da li su mogli radili. Uzmimo za primjer obitelj koja ima polje, pa kad su važni poslovi – otac i stariji brat još prije zore idu na posao. Mlađa sestra nešto kasnije. A majka i najmlađa sestra tek kad dan poodmakne. Uvečer nitko ne mrmlja, već su radosni što mogu biti za istim stolom. Slika je to pravednosti koju Isus naviješta – pravednosti u kojoj je ljubav zakon.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice moćna, divna Gospe Sinjska, ah kako bi smo bili nemoćni i sami da tebe i tvog Sina nismo upoznali. Hvala ti za zanosnu radost.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.22 sati Aha, je i danas je naša pastirica, sva krhka časna sestrica s. Natalija. Uzdigla rukama križ Kristov i kao vitezica zveknula beštiju koronavirus. Jasno joj je dala na znanje: 'Kupi prnje i crtaaa od križa Kristova!' ... A i u blok sam olovko napisao (za spas rukopisa) : Auh, poslije je tu njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je i Eustahije, rimski mučenik iz II. stoljeća. Dao je život za Krista Gospodina zajedno sa suprugom Teopistom i sinovima Agapijem i Teopistom. Zvao se Placid i bio visoki časnik tjelesne straže rimskog cara Trajana. Premda poganin, javno je iskazivao milosrđe i tako postajao sve nepoćudniji vlastima. To mu je na kraju životnog puta donijelo mučeništvo i smrt. Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svjetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao. Istovremeno su mu najavljeni teško iskušenje, duga patnja i okrutna smrt. Placid je ipak poveo ženu i sinove do biskupa te se cijela obitelj pokrstila. …

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, milosrđa mi svog ne krati, dobrota tvoja i vjernost neka me svagda čuvaju. Ps 40

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


'Pođi za mnom!' Ne čujem dobro! E Isus je došao da takve potegne za uši.

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Ha da se sad ne rastresam beskorisnošću idem fino u miru i sabranju započeti uradbu preglednika dana 'Glas iz krpa' kojeg ću ako bude trebalo zaključiti sunčajući se na kućnoj terasi. A ma najveći kapital ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je što sigurno znam Isus je intervenirao u život Svoje ovce. I sad mi je samo budno pratiti slijedim li put Gospodinov. Sav duhovni napor, molitve i vapaji svode se: Vodi kude hoćeš me Ti! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati Nema sad ovo ću, ono ću. Svoj posao znaš i čini to. Radi što radiš. Imaj svetu misu i reci Gospodinu: Primi Gospodine sve što imam i znam daj mi samo Sebe Svoju ljubav pa sam sretan i spokojan. Amen!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


3.26 sati Ah ček... 4.49 sati To sam još malo hrrr... Sad je valjda dobro. Bogu hvala ovo je novi dan (nedjelja, 20. 9. 2020.) Prvi korak će za koji tren s Gospinom krunicom uz HKR a onda samo nastavim: kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ako radiš za dogovorenu plaću, pretvori rad u molitvu: radeći hvali i slavi Isusa. Nikakvoj neurednosti - zavisti ne daj mjesta jer to nije od Boga. (knev 25a kg)
- Neradim nigdi invalid sam zahvaljujem bogu na svemu
- Pater Luka, sretan Vam rođendan! Radujemo se svakomu jutru i čekamo jutarnju molitvu.
- Dragi pater Luka, sretan Ti 61. rođendan uz bonbon br.: … hvala na porukama, žrtvi i molitvi od srca ....
- Dragi pater Luka, Vi ste mi svjetionik u nevremenu (često) sive svakodnevnice i rado sam u luci radosti, snage i ljubavi koje nam nesebično danomice dajete... Iskrene rođendanske čestitke uz najbolje želje!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

facebook


-Mišel znaš? Ili 5 djece imati ili 5 knjiga napisati ili 5 projekata pokrenuti. Budi kao i uvijek čovjek za 5 Od srca p. Luka
-Hvala ti Luka, uskoro se vidimo!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dana 2020-09-19 12:58, SKAC Palma je napisao(la):
Dragi pater Luka, želimo Vam sretan i blagoslovljen rođendan! Od cijelog SKAC-a i mladih iz Palme. Neka vas prati zagovor Majke Marije i molimo ju za vaše zdravlje! Evo, mi trčimo naokolo u hladu Bazilike, nakon vrućeg ljeta Modravske vale i pripremamo puno toga za mlade u ovoj godini pred nama. Držite nas u molitvama...
- Hvala lipa dragi SKAC Od srca p. Luka

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: radi što radiš! Bavi se svojim poslom. Pa hajmo! Prihvatimo se realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.15 sati Evo što sam večeras (subota) u blok olovkom napisao (za vježbu rukopisa): 'Taman sam izbrevijario svoje redovničko, kad došao mi naš novi superior p. Mato Antunović čestit rođendan bio je sa kućnim ministrom p. Zdravkom. Ma baš mi je drago što nam je doša za superiora moj čovik. Ah, 'osamdesete' i novicijat u Splitu. A stvarno to su bile godine. Šta piva oni: 'Jer osamdesete bile su godine.' Haj, zdravi i veseli bili!


- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 9. 2020. Gospodine u 25-tom tjednu smo kroz godinu. A danas u ponedjeljak 21-og rujna je blagdan svetog Mateja, apostola i evanđelista. Imendan imaju: Matej, Mate, Matea. U evanđelju slušamo kako je to bilo sa Matejom. Ti si Gospodine Isuse Kriste prolazeći u carinarnici ugledao carinika Mateja. Po općem uvjerenju carinici su bili grešnici. A Ti njemu: 'Pođi za mnom.' Matija ustane i pođe. Kad su ga vidjeli farizeji počeli negodovati. Ti si Gospodine rekao njima i svima nama: 'Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima.' Hvala Ti za ove riječi koje su odgovor na pitanje zašto smo Tvoji i zašto to želimo biti zauvijek. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 9-13)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.23 sati Oah, lipo li je, lipo li je... Đinasticirat (na motomedu) i tipkuljit (po mobu). Fino sam profešta svoj rođendan. Čuva sam se ove korone ka vraga paklenog. A ako je ovo što tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju. Aha, evanđelje hoće reć u Crkvi nema nevažnih. Dolaze mi na pamet naš pobožni puk. Za koji je smišljen naziv od nekih nazoviteologa 'pobožni oblak'. Kao oni su prisutni gdje treba ali svojom prisutnošću onemogućuju zbiljske vjernike da ih svjetlo Kristovo obasja. Ma ah... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ćuš, ćuš... Nu me, nu me dide brez držanja. Sad ću vako kroz Ogorje. Nek svi vidu! Ko će ki moj Klepo. 'Ajde Lujo pušći magare da te ne vrljici.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako i drugi Ogorani držu ovce ki ti. Al su tvoje umiljatije neg druge. Da to nije zato šta ti moliš Gospinu ružarju dok si uz nji? 'Lujo ovcaj beštija a ne čovik.'

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Radi što radiš - nikom ne zavidi! (knev 25a kg)


Ako radiš za dogovorenu plaću, pretvori rad u molitvu: radeći hvali i slavi Isusa. Nikakvoj neurednosti - zavisti ne daj mjesta jer to nije od Boga. (knev 25a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.09.2020., subota


- Dragi Luka , sretan rođendan i obilje Božjeg Blagoslova, želi ti obitelj Dragana i Mire Logarušić
- Hvala lipa! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Poštovani i dragi pater Luka, zahvaljujem Gospodinu za vas, vas 61.rodjendan kao i vašu dugogodišnju žrtvu kojom dobrovoljno prihvaćate nošenje Isusovog Križa za spasenje duša. Neka vas Gospodin zauzvrat ispuni Svojim Mirom, Ljubavlju, Radošću i čistim blaženstvom. To vam od srca želi …

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Hrop, hrop, hrop... Ma haj daj jesi starček ali još ti nije vrime za hropac. A e znam još bi trebalo odradi 'puno lipi svari' - što nije za starčad. Ma pomladit ću se ja - čim budem mogao landrat i bauljat i u prolazu reć koju Gospi od kamenitih Vrata. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi brate SRETAN ROĐENDAN
- E seko Ive fala lipa šta me se sitiš. Od srca brat p. Luka

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko, Gospe Sinjska mila dosta nam je vidjet tebe kako sve što si trebala učinila – samo si Isusa gledala.

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 sati Ovo su slova kojima sam pišući ih olovkom u blok spašavao rukopis od propadanja: 'Aha dobra je njegovateljica 'Lj' hvali me da sam rođeni Zagorec. A hvali me jer ja to volim kad mi kaže 'rođeni Zagorec' kao da me škaklje po srcu - ah taština. ... Ali bila je i naša pastirica s. Natalija koja samo što je rukama uzdigla križ Kristov. Beštija koronavirus sva se izbezumila. Vidi ona da sa svetom Hrvatskom neće ići kako je zamislila. Hvala Bogu dolazi nam njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mladosti moja


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka Želim ti sretan i blagoslovljen rođendan! …
- Dragi pater Luka, želim Vam sretan i blagoslovljen rođendan! …
Šaljem Vam jedan bon-bon: …
Nastavite i dalje tako radosno naviještati evađelje "po svem svijetu i svemu stvorenju". Čuvao Vas dragi Bog i Gospa Sinjska.
- Dragi Luka, od srca ti želim radostan i blagoslovljen rođendan! Neka Gospodin blagoslovi sve tvoje trude...
- Sretan rođendan dragi pater uz veliki pozdrav iz Sinja! …
- Bog Vas je dotaknuo svojom dobrotom i vjernicima dao svećenika, želim da Bog svojom darežljivošću podari da svakim danom sve više ostvarujete povezanost Boga i vjernika. Puno zdravlja, sreće - sretan Vam rođendan.

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Shvati: kod rada središnja stvar nije rintati i tegliti nego hvaliti i slaviti Krista Gospodina.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Januarije (San Gennaro) spominje se prvi put 432. u pismu Uraniusa, biskupa Nole. Rođen je u patricijskoj obitelji oko 275, u Beneventu ili Napulju. Bio je biskup Beneventa i Napulja, štitio je i sakrivao progonjene kršćane. Prema najstarijim liturgijskim dokumentima iz VI. i IX. stoljeća, mučeništvo svetog Januarija i njegovih drugova zbilo se u vrijeme Dioklecijanovih progonstava na današnji dan, 19. rujna, oko 305. u Pozzuoliju. Uhićen je kad je pohodio zatočene đakone i zajedno s njima umro mučeničkom smrću. Najprije je bačen divljim zvijerima u cirkusu, a kada mu one nisu željele nauditi, odrubljena mu je glava. Napuljski biskup Severus prenio je mučenikove kosti 367. iz Pozzuolija u Napulj i pohranio ih u katakombama izvan zidina. Relikvije su kasnije prenesene u…

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati Zdesna br. Domazeti iz Zelova, onda Ogoranac Isusova ovca, a uz nas je br. Roso iz Rude. A pala je naša Vlaska ojka - dok se sunčamo na kućnoj terasi. Poslije svete mise na kojoj sam baš kako spada profeštao 61 rođendan. Ostale sadržaje dana možete pretpostaviti. A ovo je preglednik dana 'Glas iz krpa'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.15 sati Aoh, 'Učitelju svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo.' Ove Petrove mnogo govore. O nemoći čovjekovoj, o uzaludnosti pokušaja, o promašenosti nastojanja. Ali, hej ali na Isusovu riječ sve se da! Ni sanjati se nismo usuđivali pomisliti što nam pripada. O svemu tomu i o drugom sad ću Gospodinu u svetoj misi. Reći: Primi Gospodine sve što imam i znam, primi i ono što mislim da imam i znam. Ti znaš da mi je želja biti siromašan. Primi sve i daj mi samo Sebe - jer Tvoju ljubav samo trebam. Amen!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.57 sati 'Knock, knock on the Heavan's door... Bilo je to godine dvi ijade i treće kad je poslije one nesreće bilo knock, knock... Ah, pusti sad... Danas (subota, 19. 9. 2020.) čitav ovaj dan kroz sve događaje i susrete hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti i dan učini bar malo ljepšim i svečanijim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na Ogorskom silu: Baba Jako akoj za te pravi posa molitva. Zašto ti pojiš blago na čatrnji? Zašto čuvaš ovce? 'Lujo ja pritvorin rad u molitvu. Šta bolje radin to žešće molin.'
Sakrij me u sjenu krila svojih, a ja ću u pravdi gledati lice tvoje. Ps 17

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jučerašnji (18. 9.) sveti zaštitnik Josip iz Copertina rodio se 17. lipnja 1603. kao Giuseppe Maria Desa u talijanskom gradu Copertinu (Puglia), nakon očeve smrti, poput Spasitelja u pravoj pravcatoj staji. Djetinjstvo je proveo u velikoj neimaštini, a školovanje je morao prekinuti zbog bolesti, koja ga je gotovo pet godina držala nepokretnim. Sporog shvaćanja a nagle naravi, od 1620. bio je kao brat laik među kapucinima, ali je zbog svojih ekstaza otpušten. Primljen je u samostan franjevaca konventualaca u Grotelli nedaleko Copertina, a unatoč lošoj naobrazbi (jedva je znao čitati i pisati) zbog duboke pobožnosti, duhovnog znanja i sposobnosti za rješavanje najzamršenijih pitanja zaređen je 1628. za svećenika. HIiM

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: zaludu vam napor i trud. Na Isusovu riječ bacite mreže pa će biti ribe, tj. realizirat će se: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati Evo kojim sam slovima, olovkom ih pišući spašavao rukopis od propadanja: 'Na sutrašnji dan (subota) prije 61 godinu svijet je bio unesrećen dolaskom jedne ovce koju je srećom našao Isus i posvojio pa je postala je Isusova ovca. Ali i dalje svoje problematične ovnovske naravi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 9. 2020. Gospodine danas u 25-tu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja nas učiš urednom ponašanju. Želiš nam reći: Bavi se svojim poslom. To što radiš ti ponuđeno a ti si prihvatio zato - radi. Budi savjestan i odgovoran prema svome poslu. Radeći hvali slavi Stvoritelja Boga svog. Zavisti ili bilo kojoj neurednosti ne daj mjesta. Gospodine molimo Te za nezaposlene pomozi im. Pomozi i onima koji imaju posao da svoj rad pretvore u molitvu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 20, 1-16a)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.12 sati Evo prije đinasticiranja spoznaja: Isusova ovca je čovjek jer i ona ima rođendan kao i svi ljudi. Subraća su svojim promišljanjem došla do toga da se pametnije spominjati imendana 'jer i telci imaju rođendane.' Pa ja nisam telac nego ovca koja se fakat rodila. Ček koliko je godina od 1959? Ah, starček, olinjali starac. Ali začudo sviđa mi se što sam ovoliko godina nabrao. Na domak sam onog tamo 'gdi je lipooo'. Tamo je cilj života. Mjesto je to za vječne mladiće zaljubljene u samu ljubav. Ne govorim ovo tek kao teolog. Moje osobno iskustvo mi kaže tamo je predivno. Kažu da sam pričao neposreno poslije kome da susreo neke drage ljude (pr. pok. majku) Ma baš mi krivo što nisam ostao u onim prostranstvima gdje je sve 'u ritmu muzike za ples'. Ali dobro vraćen sam sa određenim razlogom. A rekao sam ě znate da je to 'puno lipi stvari'. Sretna sam ovca jer me je našao Isus i susreo Isus posvojio. Pa sam presretna Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide tis' pravo čudo! Gradiš i sadiš: i u Svilaji, i u Ogorju, i u Splitu. I sve ti iđe. Kako? 'Lujo mi vojnici Kristovi sve radimo na zapovid Krista kralja našega.'

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako akoj za te pravi posa molitva. Zašto ti pojiš blago na čatrnji? Zašto čuvaš ovce? 'Lujo ja pritvorin rad u molitvu. Šta bolje radin to žešće molin.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2020., petak


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poz. i sretan rođendan … Vinkovci
- 14.44 sati Ah, pa da i mi Isusove ovce imamo rođendane. Premda subraća u zajednici ne drže do toga. Njima je važniji imendan ('i krava ima svoj rođendan.') Ali je zbilja i ova ovca se rodila 19. 9. 1959. u štalici na Svilaji povrh Ogorja kad su se vadili krompiri. Ispao je ovaj kupmirć. A bake su uskliknule: Evo mile, evo Luje (jer pradjed je bio Luka). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 18.45 sati Besmisleno je konstatirati: Pa čemu sve ovo? Da je to koji dan, pa i koji mjesec... Ali hej to je 17 godina. To je život cijeli. Pa dobro ako ne boli ali jeli ti dosadilo? Ne nije jer živim svoje zvanje. Samo znam da okice nisam otvori tek tako. Postoji razlog zbog kojega živim i zbog kojega patim. Ne možemo znati ali vjerujem da ovu patnju raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Gospodin koristi za nešto vrijedno izgraditi. Moj definitivni stav je: Vodi kud hoćeš me! Haj, zdravi i veseli bili!
- Da...svijet ne vidi obilje blagoslova u muci. Šteta. Kristov je to dar. I Gospina ruka vidarica. Bog Vas blagoslovio. (facebook)

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Marijo, Vlaška Alkarice, Gospe Sinjska milostiva. Kad bi mi kao ti u ime Kristovo sve raditi. Sve bi nam cviće cvalo.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ah, kako biti dobar kao naš napose dobri njegovatelj Anđelko?' Eto tako. Ali ne stvarno njemu kao njegovatelju i ne priliči takvo obilje dobrote. Isusovoj ovci bi već priličilo. ... Aha, je bio je strh i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo. Kad naša pastirica s. Natalija rukama uzdigne križ Kristov zrakom bruji prijetnja zlu: Ima da te nema! A ova beštija koronavirus sva usplahirena zapomaže: Ne, nemoj me križem Kristovim! ... Aoh, poslije je tu njegovateljěca 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Dobro je da radiš! Ali još bolje je da tvoj rad bude osmišljen, koristan, plodonosan. U ime Kristovo započni rad. Svojim radom hvali i slavi Krista Gospodina - tooo je rad!

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.48 sati sati Skupo košta uvjerenje, al' isplati se platiti ga, podnijeti, zbog njega patiti: bol dobrim plodom urodi. I doista prava vrijednost je bol, dakako sjedinjena s k Kristovom boli. Ha, to ću nastaviti poslije 'Glas iz krpa' 10.33 satě Nastavljam đinasticiraući na motomedu u sobi jer vanka je hladno - tako kažu. A što? Dan je baš kako spada! Svoj život živim! Nitko me ne gnjavi, nitko ne iskorištava. Slobodan kao ptica Nebeska od točke do točke slijedim svoj redovnički đir. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ako radiš za dogovorenu plaću. Pretvori rad u molitvu: radeći hvali i slavi Isusa. Nikakvoj neurednosti - zavisti ne daj mjesta jer to nije od Boga. (knev 25a kg)

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati E ovo je važno znati da nitko, nitko... A ma baš nitko Gospodinu Isusu Kristu nije nevažan. Sve, sve nas jako treba. Ha, idem sada imati svetu misu. Reci ću Gospodinu o svim razgrađujućim, rušilačkim prezrenim pogledima kojima je za cilj ubiti Bogu čovjeku. Oslobodi nas Gospodine toga zla i zacijeli rane koje su nam takvim pristupom učinili drugi. Sve nas čuvaj i vodi. Amen!

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.57 sati Evo sad ću u Gospěnu krunici uz HKR staviti i staroga Rađu (taticu) koji me je nazvao večeras (četvrtak) 5.59 sati I jutros (petak) poslije Gospine krunice uz HKR koja je bila po istoj nakani. A što će stari Rađa (tatica)? Ima 87 godina. Čovjek se naradio. I red bi bio spremit se za put. A to da bude po Božju časno i pošteno. Reka me je nazvat danas ili ovih dana. Hajmo u ovaj dan (petak. 18. 9. 2020.) kroz sve događaje ě susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Učinimo dan ljepšim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi ě veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Ha, natipkuljim ja toga prilično. Pa da vidimo što sam večeras (četvrtak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa : 'A večeras...' Eto samo to! Mogu kazat značenje onih točkica. Ako već nije netko, dalo bi se napravit radnja o povezanosti stila pisanja i koraka. Ma je, je i gotovo iz načina kako su tekstovi pisani se vidi da sam šašav. Osjeća se učmalost. Mislim da slika koja odgovara napisanom: kiseli kupus. Ehej a u ono vrijeme nije bilo dana da nisam landrao, skitao gradom. Kad dođem u sobu pogledam e-mailove. Lako je onda bilo pisati odgovore jer hodalo se. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, za rad naših zajednica Isusu nas sve treba. Hajmo iz zahvalnosti Isusu, a i za naše dobro realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.45 sati Besmisleno je konstatirati: Pa čemu sve ovo? Da je to koji dan, pa i koji mjesec... Ali hej to je 17 godina. To je život cijeli. Pa dobro ako ne boli ali jeli ti dosadilo? Ne nije jer živim svoje zvanje. Samo znam da okice nisam otvori tek tako. Postoji razlog zbog kojega živim i zbog kojega patim. Ne možemo znati ali vjerujem da ovu patnju raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Gospodin koristi za nešto vrijedno izgraditi. Moj definitivni stav je: Vodi kud hoćeš me! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 9. 2020. Gospodine danas u subotu 19-tog rujna imendan ima Januarije. Danas je bogoslužje kvatri za svećenička i redovnička zvanja. U evanđelju slušamo kako su Petar i društvo čitavu noć bezuspješno ribarili. A onda si mu Ti Gospodine rekao da ponovo baci mreže na lov. Petra je to zbunila pa je rekao: 'Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.' I baš dobro da je na Tvoju riječ Gospodine Isuse Kriste bacio mreže na lov jer 'mreže im se gotovo razdirale' od bogatog ulova ribe. Molimo Te da i mi krenemo u Tvoje ime u ovaj dan da nam bude blagoslovljen i uspješan. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 1-11)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.59 sati A idem sam ispred zatvorenog compa, prije nego me njegovateljica Jadranka smjesti za motomed đinasticirat, bar započet večernje 'Razmatranje uz mob'. Ha ma znate koliki je blagoslov Božji što mogu na web. Kao pater sam javni radnik što mi web itekako omogućuje. A onda ovo je potrebna radna terapija. Poslije onog udarca u glavu totalno sam pošandrca - a za to je pogođena terapija rad na compu. 18.19 E sad đinastirajući (na motomedu) mogu bacit oko na evanđelje (petak) i reć koju. ... Kod Gospodine nema sporednih. Crkvu - Tijelo Kristovo jednako izgrađuju i orguljaš, sakristan ili neki pobožnik. Nema nevažnih. Svatko treba svoj posao raditi što savjesnije. Da bi propovjednikov nastup bio baš kako spada. Potrebna mu je akademska naobrazba ali i kuhar. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat svi koji su Kristovi su jednaki. Svako radi svoj posa. Ki kad kosimo šencu: ja mašen koson a ti skupljaš slamke.' E dide...

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis tako pobožna i sveta. U tebi vidin časnu majku kad bi bila švora. 'E Lujo nisan ja te sriće. Al' iman ja svog milu su kojin iman Gospinu ružarju.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2020., četvrtak


26. XI. 1928. Priznanica da je (pradjed Isusove ovce koji se isto zvao Luka Rađa) za gradnju škole u Ogorju Donjem uplatio 55 dinara. (Iz arhive sa tavana kuće – 'kule' u Ogorju)
A vjerojatno je on načinio od kamena kamenice za pojit blago ispred štalice u Svilaji.


- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Primi, Gospodine, svu slobodu moju.
Primi pamćenje i razum
i svu moju volju.
Sve što imam i posjedujem
od tebe sam primio.
A ja ti sve to vraćam
i tvojoj svetoj volji predajem
da svime upravljaš.
Samo svoju ljubav
i svoju milost daj mi,
i dosta mi je,
i ništa više ne tražim. Amen! (Ignacije Lojolski)

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majčice mila, moćna Alkarice, Gospe Sinjska draga uvijek si se sakrivala da se za te ne zna a kraljica si svijeta čitavog bila.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.48 sati Iz bloka u kojega sam i danas olovkom pisao (za spas rukopisa) : Samo jedno sigurno znam da sam Gospodinu jako, mnogo, nevjerojatno dragocjen!' Eto tako sam tamo napisao. A vi svijete čitavi ste tome svjedoci koliko je Isusu Njegova ovčica omilila. ... Evo baš je bio izljev Božje milosti. Svojim očima sam gledao našu pastiricu s. Nataliju kako samo moćno djeluje sa križem Kristovim u rukama. Vitezica Kristova uzdignula križ Kristov a beštija koronavirus migajući repom traži mišju rupu da umakne. Bogu hvala u četiri dolazi njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Loyola: Magis - Više


Teži za najboljim kako bi postigao bolje i više.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad te je Gospodin poslao da evangeliziraš poslao je i kuhara koji će se brinuti o tvom želucu.

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.34 sati Odluka je pala: oblačno je ništa od sunčanja na kućnoj terasi - u sobe baviti svojim poslom! Ha, posao Isusove ovce je da đinasticira (na motomedu). I da podršku tomu tipkuljeći na mob 'Glas iz krpa'. I šta ima za kazat? Radosno, razdragano danas 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka) jer slobodno - komotno sve u šesnest ide moj izbor životni: točka po točka - redovnički đir. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.43 sati Napose dobri njegovatelj Anđelko liftom spušta u kapelu Isusu p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom) Imat će svetu misu, Isus će ih okrijepiti Sobom - pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh hvala Ti Gospodine vratila nam se naša pastirica s. Natalija. Sad smo mi Isusove ovce baš kako spada. Gospodine primi nas sve daj da budemo više Tvoji - učini srca naša po Srcu svome. Amen!

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.38 sati Gospodin kaže da nam ima nešto reći? ('Šimune imam ti nešto reći') Živo smo zainteresirani što? Jer nas zna, kaže: ti si taj! Ti bi takav mogao biti kad te moja milost ne čuvala. Gospodin nas čuva, brani i ljubi zato smo korektni. Gospodine čuvaj nas i danas (četvrtak, 17. 9. 2020.) I vodi kamo hoćeš nas! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Roberto Bellarmino, isusovac, kardinal, teolog i crkveni naučitelj, rodio se u talijanskom gradiću Montepulcianu (južna Toscana) 4. listopada 1542. Nećak pape Marcela II, stupio je 1560. u red Družbe Isusove, studirao na mnogim sveučilištima, a za svećenika je zaređen 1570. u Ghentu. Djelovao je kao propovjednik i sveučilišni profesor u flamanskom gradu Leuvenu (1570-1576) te kao profesor kontroverzne teologije (s proslavljenim djelom 'Rasprave o kontroverzama'), duhovnik i rektor na isusovačkom Rimskom kolegiju (1576-1594). Provincijal isusovačke Napuljske provincije (1594-1597), papinski teolog i savjetnik te prefekt i član mnogih kongregacija, objavio je 1597. svoj glasoviti 'Mali katekizam' s više od 400 izdanja na 60 jezika, a 1598. katekizam za katehete.

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo dragi Isus mi je reka da ti ne grintan štas' brez pitanja uzeja uno jaje. Ni ti se mile nemoj srdit na ikoga kad ti učini nešta na žaj.' Ako ti kažeš baba Jako tako će bit.
- Dragi pater Luka, Slobodna sam pozdraviti Vas i zahvaliti na Vašim porukicama koje su zapravo Glas Božji a Vi ste zapravo glasnik Gospodara. Boga Dragoga. Bog neka Vas trajno blagoslivlja na našu sreću i radost! Ave Maria!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš kad Isus govori Šimunu: imam ti nešto za reći (Šimun smo svi mi). Što? Što nam to Isus ima reći? Saznao sam! Ima reći: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.57 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ha, ima ih! Među mojim ljudima koje mi je Gospodin poslao su oni koji su po mjeri Srca Isusova: opušteni, flegmatični, nonšalantni - ali odgovorni.' Eto tako. Ma takvi ljudi su mi učitelji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 9. 2020. Gospodine danas u petak 24-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Slušajući današnje evanđelje vidimo da su kod Tebe dobrodošli i oni koje mi nazivamo sporednima tj. pobožnim pukom. Uz Tebe bili Tvoji apostoli ali 'i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti. ... One su im posluživale od svojih dobara.' Gospodine daj da shvatimo svi smo pozvani biti u Tvojoj službi. Bilo naši svećenici, biskupi, propovjednici, kuhari, akademski obrazovani ili nepismeni - svi smo pred Tobom isti, svi Tvoja djeca. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 8, 1-3)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.09 sati E sada će me njegovateljica 'Lj' stavit đinasticirat na motomed kad legitimno tipkuljim po mobu. 18.18 sati A sada đinastirajući: 'Šaka suza vrića smija ća je život vengo fantažija...' A nego što mi koji smo Isusovi smo ptice Nebeske! ... Dobro, dobro… Baci ti oko na evanđelje (četvrtak) i reci koju za večernje 'Razmatranje uz mob'. ... E ono Isusovo: 'Šimune imam ti nešto reći.' Tiče se sviju nas bez obzira kako se zovemo. Trebamo imati na pameti sve što jesmo i što imamo Gospodin nam je besplatno darovao. A time nas je potakao da i mi spremno i velikodušno činimo sve za one koje nam je Gospodin povjerio. Gospodin nam je rekao sve, sve što imaš i znaš sam ti dao. Ne budi takva gnjida da daviš sebi poslanog zbog beznačajnosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat da se nije rodija ko bi svakom ugodija. A vojnik Kristov ako i ne ugodi nikom, mora Kristu kralju Bogu svom.' Aha dide važnoj MAGIS.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo dragi Isus mi je reka da ti ne grintan štas' brez pitanja uzeja uno jaje. Ni ti se mile nemoj srdit na ikoga kad ti učini nešta na žaj.' Ako ti kažeš baba Jako tako će bit.

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2020., srijeda


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ako je dogovoreno svi koji nešto urade bit će jednako nagrađeni. Nemoj ti tražiti više jer si bijelac ili zato što si kršćanin, ili jer si kreposniji. Ne daj zavisti da te motivira. (knev 25a kg)

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila kad si mi milost podijelila ti si me rodila. Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana to te moli Isusova ovca sa tvoga Kmana.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.07 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Kao i obično od kako sam svoj na svome - 'sve mi cviće cvita!' (baba Jaka) ... Aha hoćemo i danas ćemo oplest ovu beštiju koronavirus? … - Aha je, dobila je svoje. Da samo znate kako se izbezumila na Zdravomariju. Hoće, hoće pokupit će ona prnje iz svete zemlje Hrvatske (i iz Brazila). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pozdrav Vice, ovdje p. Luka Rađa - isusovac (pomogao si oko SKAC-a). Trenutno sam u invalidskim kolicima što me potaklo da u Zagrebu kad bude ‘Gay pride’ organiziramo i ‘karijola pride’. Kad bi mi invalidi bili gurani od naših ulicama grada. Bila bi to parodija na ‘Gay pride’. Od srca p. Luka (Fratrovac 40)

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin ti je iskazao milosrđe bez razloga da se ti imaš razloga smilovati bratu/sestri.

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gusak jedan brata zbog sitnice daviš a zaboravljaš da bi iza brave bio da ti se Krist Gospodin nije smilovao.

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Evo krenimo sad sa uradbom 'Glas iz krpa' kad naš napose dobri Anđelko liftom u kapelu spušta p. Hanga (u karijoli) i karijolu (s ovcom). A to što se zbiva navedena ovca tipkulji na mob. Eto mogu kazat poslije svete mise ćemo biti parkirani na kućnoj terasi. Gdje ćemo se sunčati, kavu ispijati... A ćakula - bakula starčeka Isusovih ovca će teći i teći... 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.16 sati Oh, budi s nama majčice sve do zadnjeg dana molimo se tebi pomoćnice Kmana. Eh, Kman moj Vlajland u Splitu. Znam sad je drugačije. Ali u ono vrime šezdesete-sedamdesete. Ehe tada se čulo ojke. A Meka je drža kravu i s njom umalo strada prelazeći magistralu. Ah a kod Bidunjca se navraćalo popit čašu vina i bacit šijavice. Ah, ma gdje si sad ti. Sad ćeš imat svetu misu. Primi Gospodin sve što jesam i znam, primi sve to me sačinjava i dušu mi razigrava. Samo mi daj Sebe i ništa vise ne trebam. Amen!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.51 sati Ah ma stvarno smo nikakvi. Rekli bi Vlaji: 'Gospodin u kupe - mi u špade.' Mi uvijek po svome. Neprilagodljivi smo. Znamo, 'nije se rodija tko bi svakom ugodija!' I dobro je da smo odabrali biti svoji. Ali i kao takvi promašili smo ako Bogu nismo ugodili. Sebi samima smo učinili štetu. Sebe ostvarujemo ako harmoniziramo sa Stvoriteljem svojim. U protivnom nerazumno se vladamo. Nešto kao: svi udišu taj dosadni zrak - e ja neću! Bit ću svoj i neću udisati zrak. Božja je zapovijed: Ne budi blesav - diši! Predlažem hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. I krenimo u ovaj dan (srijeda, 16. 9. 2020.) Isusovoj ovci prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR, onda samo nastavim hodati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da smo kao ona djeca: zasvirasmo ne zaplesaste, zakukasmo ne zaplakaste. Hajmo brate realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka. Isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati Baš i večeras (utorak) jesam li izbrevijario svoje redovničko napišem olovkom u blok par slova za vježbu rukopisa. Pala mi ja napamet jedna krilatica sa Kmana iz berekinskih dana: 'Ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje!' Pa je oznaka je tih berekinski godina na Kmanu da smo bili baš ekipa. Svi smo odisali jednom vitalnošću, neuništivi smo bili. Nismo marili za crkvu, a ni milicija nije mogla sa nama. Reflektirajući o tim berekinskim danima. Postaje mi sve očitije da smo bili djeca Duha. Duh Sveti nas je čuvao i vodio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 9. 2020. Gospodine danas u četvrtak, 17-tog rujna je svagdan. Ali možemo se spomenuti svetog Roberta Belarmina. Po kom se zove koledž u Rimu u kom studiraju i naši svećenici. U 24-tom smo tjednu kroz godinu. A od prebogatog evanđelja što slušamo intrigantne su nam Tvoje riječi: 'Šimune imam ti nešto reći.' Znamo Gospodine svi mi smo taj Šimun. I sve nas zanima što nam to imaš reci? I rekao si: 'Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratit, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?' Gospodine samo Te jedno molimo daj da Te više ljubimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 36-50)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.11 sati Ma svitu moj da samo znate koliko sam Gospodinu drag, drag, drag... Voli me i gotovo! Ej da ne bude zabune svatko od nas je dragocjen Gospodinu. Evo gledaj mene: rođeni sam Zagorec al' omaknu mi se izričaji onih Dalmoša. Ha, Gospodin je fleksibilan. 18.23 sati Sada legalno tipkuljim jer đinasticiram (na motomedu). Ha, ono gore? To su vam fascinanntni zahvati Gospodinovi u korist mene, Njegove ovce. Kako joj je samo iznašao meštra Spliću. Takvog čovjeka stručnog, kompetentnog, kompletnog da sam svijećom tražio ne bi našao. A Gospodin ga meni - svojoj ovci: hop - evo ga na! A pa ona Hercegovka koja me opremila tehno opremom. Ne bilo kakvom nego vrhunskom - naravno i skupom! Gotovo svakodnevno molim Gospodina da imam taj dar: prepoznati onoga kojem mogu pomoći i sav mu dati. Ajoj ode ja... Ako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' - valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (srijeda) i reć koju. ... Aha to je ono! Što naši Vlaji kažu: Nije se rodija tko bi svakom ugodija.' E ali svatko je rođen da ugodi Gospodine. Rođeni smo da svoju lađu ostavimo žalu idemo kamo nas Gospodin šalje (p.s. I da nas vodi). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo gledaj i uči, ako se vrše, vrše se. Ako se ore, ore se. Uvik radi šta radiš.' A dide jel'no ti kažeš: sve šta radiš neka bude na veću slavu Božju.'

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Eh baba Jako ugodi ovom, ugodi onom. Cili san išenpjan! 'Lujo nije se rodija ko bi svakom ugodija. Glavno ti je mile da dragom Bogu ugodiš.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2020., utorak


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko mila mnoge si nam milosti podijelila. Gospe Sinjska srdit se nećemo samo nas prekori što da ispravimo da tvom Sinu ugodimo.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati U blok sam olovkom napisao: 'Velika je milost imati uredan, sretan i plodonosan život.' Eto tako tamo piše. A napisano predstavlja opis mog života kad se realizira ono što mi je moja Alkarica rekla. Ma zapravo već takav život imam. Eh, znam još to pišljivo miganje nemam - ali migat ću ja migat u pravo vrijeme. ... E hoćemo i danas: naša pastirica s. Natalija gdje već je. A ja Isusova ovca ovdje u sobi po koronavirusu. ... Zdravomarija je pala i samo tako zveknula ovu beštiju. Uzvrtila se i gleda kako bi umakla u svoju mišju rupu. Haj, zdravi ě veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nije se rodio tko bi svima ugodio!' Ako nikom drugom svojim životom moraš Bogu ugoditi.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati Oh koliko radosti i života rađa Gospina žalost. E u mislima sam o Gospi žalosnoj sada sunčajući se na kućnoj terasi sa subraćom. Čujem ćakula-bakula teče, dok ova Isusova ovca tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. Ah, a što? Korona priječi na Cvjetnjak. A meštara Spliće nema. Ali ima, ima redovnički đir ide slobodno i komotno sve u šesnest. U što će se nekako stisnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.55 sati Oh kako je to znati da ti život, sreća i smisao ima korijen u nečijoj boli. Gospa Sinjska - moja Alkarica me je uspravila, razvedrila… A ona je ta koja će me profunkcionirati. To znam jer tako je rekla. Ta nije se čulo da bi Majka Božja mogla lagati. Eh kad je ona suzu pustila nad Sinom svojim u ovoj ovci. A bilo je to kada je uz tu ovcu bila draga seka Iva (19. 4. 2005.) Gospa je plakala nad onim što je ovčica pretrpjela do tada. Znala je Gospa da je tu seka Iva i da duši može dati oduška. E a sada ću na svetoj misi reći Bogu hvala za patnju koju sam podnio. I koja je izvabila Gospinu suzu. A tom suzom bi mnogima htjela radost donijeti. Oh, Gospodin Isuse neka ovci Tvojoj bude kako joj je poželjela majka Tvoja, Alkarica moja. Amen!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.07 sati Gospa od sedam žalosti. Tko može kao ti Gospe draga, Alkarice moćna? Svoje žalosti okretati u radosti onog kog volioš. Znam dobro znam boljelo Te kad su ti Sina raspinjali i ovci ovoj. Plakala si nad Sinom, a tvoje suze koje su padale na ovcu su usrećivale nju. O hvala ti hvala što moja radost izvire iz tvoje žalosti. Oh, suze, suze žalosti koje ste mi dale toliko radosti. Haj krenimo u ovaj dan (utorak, 15. 9. 2020.) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Prvi korak Isusove ovce bit će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Hu, baba Jako kad mi nije puklo srce kad'no je Gospa Sinjska suzu pušćala nad menon. 'Lujo takvaj Alkarica svoju ljubov nam daje kad nam je najteže.'
- Život je takav, stalno nam je nešto ali Gospa nas puno voli i najviše Gospino srce pati kad nas stignu teškoće. Ali sve nesreće prođu i ponovo se lijepo živi na radost Gospi. Svako dobro.
- Molim Te Isuse, daj mi Šimunovo srce, da znam prepoznati težinu ljudskih Kalvarija i prolaziti ih zajedno s njima. HIiM
- Sveti Pio, ispunjen duhom žrtvovanja, moli za našeg web župnika!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni dobro je što SPC i RKC štuju Gospu. Samo da znaš Gospa Sinjska me je potakla da krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Dan 'Uzvišenje svetog križa' je dao svoje. E ali ima i 'Gospa žalosna' ima još reć svoje. Baš su mi bliski ovi dani - nekako moji. Više na križ ne gledam pesimistički. Jer u biti križ se pokazao kao sjemenka novog poželjnog ploda. A Gospa Žalosna mi je bliska jer njena suza žalosti je pala na me ovcu kad su joj Sina raspinjali u meni. Ah suze, suze kad poteku... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 9. 2020. Gospodine danas u srijedu 16-tog rujna spominjemo se svetog Kornelija pape i Ciprijana biskupa obojica su mučenici. U 24-tom smo tjednu kroz godinu kad u evanđelju slušamo kako su Te Tvoji učenici izneredili. Mi bi rekli iživcirali su Te. Ti njima Svoje a oni po svome. Zato nam kažeš: 'Nalik ste djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!' Gospodine baš smo nikakvi. Onakvi za koje se kaže: 'Nije se rodio tko bi svakom ugodio.' Molimo Te probudi nam svijest da smo rođeni da ugodimo Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 31-35)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.12 sati 'Nemoj žurit!' Ali njegovateljica Jadranka će me ipak morati skinuti u 19 sati sa motomeda. Gdje me stavila da đinasticiram. Ali budući da nisam imao meštra Spliću uza me je bila dok sam činio đir uz gelender hodnika. E kako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' - valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (utorak). ... Oh, 'O koliko bješe ucviljena majka Sina jedinoga.' A sutra je dragi dan, spomendan je Gospe žalosne. Privilegiran sam znati što znači kad Gospa plače nad Isusovom ovcom. Zapravo nad svojim Sinom Isusom u ovci. E bilo je to onih prvih goděna kad je Isusova ovca bila totalno šašava. Bez obzira što je u njoj kao svećeniku Isus. Ali za one koji su bili uz mene bio sam šašava ovca koju su oni onako kako se to već radi s ovcom nemilice raspinjali. Gospa je to gledala, ganula se kako je njen Sin opet raspinjan u ovci. I suzu je pustila tj. izgovorila 'puno lipi stvari'. Oh koji čovjek ne bi plako majku Božju videć tako. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojniče Kristov bit ćeš pravi kad naučiš vridnost patnje.' Aha, dide kad je bilo najteže Alkaricaj pušćala suzu na me. I od tada mi sve cviće cvita.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hu, baba Jako kad mi nije puklo srce kad'no je Gospa Sinjska suzu pušćala nad menon. 'Lujo takvaj Alkarica svoju ljubov nam daje kad nam je najteže.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2020., ponedjeljak

Razmatranje uz mob


14.34 sati Hajmo dalje (14. 9. 2020.) sa uvodom za librić: Koraci: 10. 1. 2005. Iz Splita sam vraćen u Zagreb na Fratrovac. Da bi zahvaljujući intervenciji Osječanke Ljubice Jakobljević 2. 3. 2005. se vratio u svoje Krapinske Toplice. U Krapinskim Toplicama sam bio baš doma. Svakodnevna sveta misa, sobu sam imao, sa svojim ljudima. Tada sam opet počeo dnevničke zapise (prvi 5. 3. 2005.) E a onda 19. 4. 2005. Gospa Sinjska - moja Alkarica je suzu sažaljenja pustila na ovcu svoga Sina (mene). Bila je tada uza me moja draga seka Iva, mislim da je Alkarica pogodila vrijeme za kazat 'puno lipi stvari'. A 6. 10. 2005. Sam odvezen u bolnicu Lovran gdje sam ostao 5 dana. A od 1. 1. 2006. (vidi i prethodni dan!) je počela sa radom naša web župa. 27. 2. 2006. u bolnici na Salati sam imao 8 operacija tetiva na nogama. 2. 3. 2006. natrag u moje Krapinske Toplice. 24. 4. 2006. skidanje gipsa kojeg su mi stavili na noge na Salati. Opet nelegalno odvezen (19. 12. 2006.) u Split. Bio sam kod Mešina (koji su mi slomili nogu 11 3. 2007.) 30. 4. 2007. me vraćaju u Zagreb na Fratrovac. Da bi konačno opet bio vraćen (25. 7. 2007.) u moje Krapinske Toplice. Tu živim baš kako spada. Svakodnevna sveta misa. Upoznajem i mještane. Mislim da smo i mi doprinijeli da bolnica dobije kapelu. 30. 6. 2011. Moje Pečnik-ove su mi uredile da imam smještaj u Krapini. Gdje ostajem do 1. 2. 2014. kad se vraćam kući u Zagreb (na Fratrovac) A što me briga Mirogoj je tu preko - ako bude trebalo. Ha, a Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko Gospe Sinjska mila osjećam i znam srce ti se od bola razdiralo kad vidjela si kako ti Sina u ovci opet raspinju i pustila na nju suzu utjehe. Hvala o Gospe Sinjska od srca ti hvala.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Slova prepisana iz bloka su: 'Pitanje na koje ne trebam odgovor jer ga znam je: 'Kako to da mi je ostao nepovrijeđen sustav za zapisivanje slova?' Eto tako sam tamo napisao. Ali još jedno u nizu pitanja kojima ne trebam odgovor je: kako to da sam web župnik Gospe Sinjske. A čujte premda sam čitav 'žbljak' ipak mogu imati svetu misu 100% valjanu. ... A je i danas je pala Zdravomarija od koje ova beštija koronavirus drhturi kao prut i molećivo vapi: 'Samo nemoj Gospu na me.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati O hvala, hvala svima koji su supatili sa mnom. Subraći i prijateljima. Kao da je bilo lakše podnijeti što moraš kad se nađe pored tebe netko tko ne mora to podnositi ali podnosi iz ljubavi prema tebi. Hvala subraći i prijateljima. 10.36 sati Evo baš se na kućnoj terasi sunčamo mi starčeki Isusove ovce. A ova ovca je učinila i terapeutske zahvate (stala uz ogradu). E a sad je kava stigla. Bit će srrrk... Pa ću još koju za 'Glas iz krpa'. ... Hvala Bogu baš hvala došla nam je naša pastirica s. Natalija - sve je svjetlije i normalnije. A još? Eto tužan sam mrvu jer me danas meštar Splićo neće urađivat onako kako samo on zna: potpuno i cjelovito. Ma dobro, na zasluženom je godišnjem odmoru. E pastirica je došla samo na svetu misu. A nastupa tek u četvrtak. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onima koje Isus ljubi kad im je najteže daje im svoju majku da bude i njihova majka jer zna koliko raspetom znače suze majke.

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.58 sati Ah, al ja ne marim za sve trule stvari. Najvažnije mi da jesam sa svojim Isusom i sa svojom subraćom. Sa svim prijateljima, znancima, i svima onima koji se iz interesa prave mojima... Sad ću na svetu misu. I reći Gospodine primi nas sve. Primi sve moje: sve što imam i znam. Uzmi sve i daj mi Sebe. Amen!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagdan Uzvišenja svetoga Križa, koji danas slavimo, potječe iz Jeruzalema. Car Konstantin dao je izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim i ona je bila posvećena 13. rujna 335. Carica Jelena pronašla je prema predaji dio izvornog Kristovog križa 326. te ga povjerila na čuvanje u toj bazilici. Kršćani Jeruzalema, dan nakon godišnjice posvete te bazilike, 14. rujna, izlagali su tu svetu relikviju te joj se klanjali. Perzijska je vojska otela relikviju 614, ali ju je car Heraklije uspio vratiti te ju je 3. svibnja 628. svečano donio u Jeruzalem. Iz Jeruzalema blagdan se vremenom proširio na kršćanski Zapad. Za sve kršćane Kristov križ je simbol spasenja. Križ je do Isusovog raspeća bio smrtna kazna za političke buntovnike i najteže zločince. Od tada je on znak pobjede nad grijehom i smrću.

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.45 sati Danas je feštaaa za sve one za koje život nije 'mačji kašalj'. Za one koji su isponižavani, izvrijeđani... Kojih su se odrekli njihovi najbliži. Koje su njihovi izdali i razbojnicima predali. Dan je sviju onih čiji je život satkan od križa nepodnosivog jer danas je blagdan 'Uzvišenje svetog kriza' Još malo malo vremena pa će Gospina krunica uz HKR. A to je prvi korak u ovaj dan (ponedjeljak, 14. 9. 2020.) Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako kad te čovik sluša reka bi: ko zna kolkoj libara pročitala. 'Lujo ti znaš moje libre: Toj naše šesno Ogorje i drage ovce šta ji čuvan.'
- Čovjek je pametan ako je dobar... A dobrih se ljudi rado prisjećamo i lijepo nas uče kao što nas uči prisutnost naših baka. kao što želimo zagovor svetih ljudi, isto tako moramo moliti za drage ljude koji su prešli s ovoga svijeta Bogu i tražiti njihov zagovor...

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, najjače sredstvo u Božjim rukama je križ. Znam da će Bog upotrijebit moj gadan krž za realizaciju: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati Evo što sam večeras (nedjelja) olovkom u blok napisao - spašavajući tako rukopis od propadanja: 'Oh hvala Ti hvala dobri Bože što si me svojom dobrotom pohodio i ove nedjelje.' Eto tako tamo piše. Ali doista je tako. Možda je to redovnička karizma - ne znam? Ali što sam intenzivnije bez, bez, bez... Duhovno sam čiliji i jači. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 9. 2020. Gospodine u 24-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak, 15-tog rujna je spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne. Gospa žalosna je omiljela pobožnom puku. Pjeva se: 'O koliko bješe ucviljena, majka Sina jedinog!' Mariju, majku Tvoju Gospodine Isuse, našu Gospu sve je boljelo što i Tebe jer Te jako voljela. Svojim srcem je bila sjedinjena s Tobom u najgorčoj patnji na križu. Ona je s Tobom supatila, ona je zato i suspasiteljica i suotkupiteljica svijeta. I nju si na križu dao nama za Majku. Hvala Ti za majku čija se ljubav pokazuje u gorčini patnje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 19, 25-27)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati Znate što je zbiljska vrijednost. To je muka, nevolja - križ. Ah, bez čega bi sve bio da nisam imao nevolja, ponižavanja, zlostavljanja ne pretek. Zahvaljujući gadnom, jako gadnom i ružnom križu - moja Alkarica je suzu pustila nad Isusovom ovcom, a suza to je onih 'puno lipi stvari'. Križ, križ je istinska vrijednost. Dakako za vjernika kršćanina, Isusova učenika. Koji će znati što je križ odvratniji dalje će ga odnijeti. To kažem iz vlastitog iskustva nepodnošljivo odvratan križ me doveo tamo gdje nisam mogao ni sanjati. I zato zbilja ljubav prema krizu (nevoljama, proganjanjima, ružnoćama) je najautentičnija legitimacija vjernika kršćanina. Sutra (ponedjeljak) je blagdan 'Uzvišenje svetog križa'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš u svemu znat čitat kolko si Kristu kralju drag.' Dide to se u Ogorju lako more vidit. Al' među ovin kućetinan gdi san ja?

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako kad te čovik sluša reka bi: ko zna kolkoj libara pročitala. 'Lujo ti znaš moje libre: Toj naše šesno Ogorje i drage ovce šta ji čuvan.'

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


17.23 sati Eh zbiljski siromah - jado je onaj tko nema svojih ljudi. Premda sam sa zavjetom siromaštva - imam svoje ljude. S njima sam uvijek. Nedjeljno poslije podne odmiče. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Pao je srrrk... Čuo sam se sa svojima u Solin (seka Iva) i ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Je otiša je... Ali k Bogu je doša s punim rukama!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.27 sati Hajmo dalje s ovom raspetošću (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Pravo za reć i nije mi se drago svega spominjati. A nisam bio ni svjestan svega. Dođe mi da kažem: 'Ća je bilo zaboravi a sad adio.' Kako bi ovo išlo u librić KORACI. Uz pomoć prijatelja sam uspio rekonstruirati značajněje događaje. Došli smo do toga da sam 6. 8. 2003. dovezen u Krapinske Toplice. A tu sam se 21. 8. 2003. probuděo iz kome. U studenom mi je maknuta sonda. Da bi 2. 6. 2004. dovezen bio u naš dom na Fratrovcu u Zagreb. E tu sam na svetoga Ignacija Lojolskog (31. 7. 2004.) iskašljao kanilu. A 5. 10. 2004. završio u bolnicu zbog bubrežnih kamenaca. Valja kazat da sam zbog neadekvatne pratnje i terapeuta u to vrijeme češe treba bolničko liječenje. Tako sam 3. 11. 2004. dovezen u zaraznu bolnicu pod sumnjom da sam dobio sepsu. 6. 12. 2004. u Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca. A 20. 12. 2004. sam nelegalno odvezen u Split kod Mešina. Sami vidite 2004. je bila baš gadna, ali još Gospa Sinjska nije pustila suzu sažaljenja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Ivan Zlatousti rodio se oko 347. u maloazijskom gradu Antiohiji kao sin rimskog časnika. U mladosti je stekao klasičnu naobrazbu, zatim stupio u samostan. Svećenik od 386, glasoviti propovjednik u Antiohiji (387-397), protiv vlastite volje imenovan je 398. carigradskim partijarhom. Zatekao je nezdrave prilike u crkvi, državnoj upravi i na dvoru i nastojao provesti radikalne reforme. Zagovarao je pravdu, ćudoređe i dobrotvornost, prigovarao poganskim običajima i bogatašima, grmio zbog socijalnih nepravdi, štitio siromahe, sprečavao prodaju crkvenih službi, osnivao bolnice i misije, borio se protiv krivovjeraca. Proganjan je nekoliko puta, a zbog sukoba s caricom Eudoksijom i aleksandrijskim patrijarhom Teofilom svrgnut je 403. i prognan u Armeniju. HIiM

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice moćna, Gospe Sinjska sjajna po tebi vidimo koliko smo Bogu mili. Nas Vlaje da dopadneš otmjena Gospe ti.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.46 sati Prepisat ću iz bloka slova koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Bože odagnaj zlo od svega voljenoga!' Eto tako tamo piše. A naravno mislio sam da otjera ovu beštiju koronavirus od voljene 'Lijepe naše'. ... A naravno pala je i Zdravomarija, naša pastirica s. Natalija u Opatija a ja Isusova ovca ovdje u sobi i samo tako smo zveknuli ovu beštiju koronavirus upamtit će ona kad usudila nasrnuti na sveto. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Ha, da se ne bi rastresao zjakanjem u prazno. Krenimo u miru, tišini i sabranju sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Eh evanđelje je o opraštanju. Nepraštanje je ropstvo. Praštanje nas čini prostima-slobodnima. Ohu složeno je to za rasčlaniti. Dođi, dođi Duše Sveti: Phuuu... Pa nas oslobodi straha, i ograničenosti. Pouči nas Ti što trebamo učiniti da budemo slobodni. ... I danas ćemo se poslije svete mise na kućnoj terasi sunčati, ćakulati i kavu ispijati. A i danas, ovaj dan Gospodnji, Bogu hvala, redovnički đir ide sve u šesnest. A to je ono što želim, što tražim, što cijelim srcem žudim. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


E treba imat oka za prepoznat u svemu Isusa Krista stvoritelja svega.

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.17 sati Eh, nisam samo rođeni Zagorec i Spićo sam. Ah mladosti moja lipa mladosti, moji lipi dani na Kmanu. Haj Hrvatski kozmopolito, Isusova ovco sa svim tim mišljevinama u kapelu donesi to Gospodinu. Reci: Primi Gospodine sve što sam bio, radio i planirao. Primi i ovo sad sve što sam od Tebe dobio. Samo jedno Isuse znam uvijek želim ostati Tvoja ovca. Amen!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oliver Dragojević - Splite moj


- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!
4.40 sati 'Prođi tim svijetom ko sunčani dan, paleći svjetlo gdje vlada još tama.' Baš to Gospodin želi, traži, zahtijeva od Svoje ovce (mene). Tako i jutros je tražio da Mu ovca iz petnih žila zapne i iznađe tehničko rješenje kako bi se tipkuljeći na mob mogla obratiti vama - svojim web župljanima. A što? I ove nedjelje (13. 9. 2020.) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Eto Isusova ovca će započeti sa Gospinom krunicom uz HKR: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Koliko puta treba oprostiti? Isus kaže uvijek. Ali ako si zamoljen i ako su ti spremni platiti štetu koju su ti učini. Bez toga i dalje: pssst! i pati (knev 24a kg)
- Najbolje je oprostiti jer ako ne oprostimo potičemo svađu a najbolje je ako se razlog svađe ispravi tada onaj tko je nepravedan očisti dušu. Svako dobro.
- Nije lako oprostiti kad netko i dalje tjera po svome, nemaš podrške ni pomoći. Hvala dragi pater, Bb
- Hvala. Ponekad kad se trpi nepravda se pati ali to nije teško jer Bog uzima svaku patnju.
- Od 7 do 77 puta. UVIJEK. No, što se događa kad TI oprostiš a drugi te i dalje blate, vrijeđaju, ponižavaju. Šutjeti i predati ih ISUSU, u kojeg mnogi vjeruju samo deklarativno, po potrebi i kad im 'zagusti'.
- Koliko puta da oprostim Isuse? 10,100,1000X! Teško, jako teško, i u tišini živjeti! Ali, znam ti ćeš me voditi i snagu mi dati! Hvala pater Luka. ...

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Koliko puta treba oprostiti? Isus kaže uvijek. Ali ako si zamoljen i ako su ti spremni platiti štetu koju su ti učini. Bez toga i dalje: pssst! i pati (knev 24a kg)
- Vrlo zanimljivo
- Hvala ti
- Luka ti si čudo. Hvala ti stvarno na svakoj riječi. Čovjek si stvarno. Jako dobar i pun Ljubavi.

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Splite moj, moja lipa radosti, Splite moj, moja sritna mladosti!!!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da jedni drugima moramo oprostiti 70x7 puta. Hajmo mi radije realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.58 sati I večeras (subota) ću prepisati slova iz bloka koja sam napisao tamo olovkom (za spas rukopisa) : 'Gospodine Ti znaš da nije grijeh za isusovca umrijeti bez doktorata. Znaš i to da je to ružna sramota - zato si mi otvorio okice poslije dva mjeseca da se ne osramotim. Hvala Ti! Gledat ću da Te ne iznevjerim. Volio bih doći k Tebi kao doktor sa radnjom: SPC = RKC = SPC. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 9. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak, 14. rujna je blagdan 'Uzvišenje svetog križa'. U 24-tom tjednu kroz godinu kad imendan imaju: Višeslav i Slavko. U evanđelju slušamo da si bio u razgovoru sa onim radoznalcem Nikodemom koji Ti je potajice noću na razgovor navraćao. Rekao si mu: 'Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Gospodine hvala Ti što smo se susreli s Tobom. Molimo Te učini nas prikladnima da budemo slamka spasa onima koji Tebe traže. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 3, 13-17)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.15 sati Već je trebala ali sad će njegovateljica 'Lj' stavi Isusovu ovcu za motomed da đinasticira. Kad je prikladno-legitimno vrijeme da ta ovca tipkulji, tj. pleše 'zlatnim palcem' po mobu i tako tipkulji večernje 'Razmatranje uz mob' 18.22 satě E a sad je učinjeno kao što je i očekivano. E valjalo bacit trunku oko ne evanđelje (nedjelja) i reć koju. Eh evanđelje... To je ono 70x7 prevedeno: Isus kaže uvijek, uvijek smjesta oprostit jer nepraštanje truje kako onog koji prima oproštenje, tako onog koji daje oproštenje. Krist Gospodin očekuje da zamolimo oproštenje od onog kog smo povrijedili i pokažemo spremnost platiti štetu koju smo mu učinili. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš bit pametan. Kristov vojnik: odma smista oprosti unom ko ga zapita i ko mu plati štetu štaj učinija.' A dide brez toga samo pssst i pati.

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako čudnoj mi da naš dobri Isus prvo traži da vratimo šta smo ukrali punda pitamo da nan se oprosti? 'Lujo kad zapališ kuću prvo je plati pa pitaj za oprost.'

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Koliko puta treba oprostiti? (knev 24a kg)


Koliko puta treba oprostiti? Isus kaže uvijek. E ali ako si zamoljen i ako su ti spremni platiti štetu koju su ti učini. Bez toga i dalje: pssst! i pati (knev 24a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2020., subota


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.24 sati Ah, Alkarice, Sinjska Gospe - Vlajino kako si mislila da bi ja odradio 'ono'? To da sam ovca zna, u redu tvoga Sina. Ali Gospe znaš da bi funkcionirao moram i promigati. A treba imati na pameti da se Isusova ovca počela primicati 'sedam banki'. Za koji dan (19. 9.) će biti okruglo 61. Auh... Da znam doživjet ću stotu, stotu... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.43 sati Hajmo regularno iz 'krpa' koju za naš pregledněk dana 'Glas iz krpa'. Eh Ime Marijino... Bitka oko Beča, Gospa od Prizidnica... Gospa je jača od svakoga zla. Satrt će Gospa i ovu beštiju koronavirus. Poradi ljubavi za sve ono što njen Sin Isus ljubi. Znam da hoće jer ako je od ovce svoga Sina udaljila bezbožne nasilnike tako će proći i ova pogana beštija koronavirus. E valja kazat da je jutros pala fizomaherska uradba na Isusovoj ovci od meštra Spliće - kojeg eto neću vidjet tjedan dana - ima zasluženi godišnji odmor. (I brani da mu sms-om šaljem babu Jaku - ah...). Jednom riječju: to je to! Imam što sam tražio: svoju samostansku ćeliju i Isusa. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska viteškog - Vlaškog roda ti znaš Alkarice moćna da je dobro da se uznemirimo kad nam se u svetinje dira.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.18 sati Da vidimo što sam danas (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ime Marijino - I danas je pala Zdravomarija protiv svake nevaljaštine i zla što nasrće na nas. Bělo je to uz naše njegovateljěce: 'Lj' i Jadranku ali nije to ono kao uz našu pastiricu s. Nataliju. Ha, Bogu u ruke! Koliko sam shvatio od četiri je uz nas njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U sjajnoj kruni ljetnih marijanskih blagdana nailazimo na pragu jeseni još jedan dragulj. Danas slavimo blagdan Imena Marijina, dakle Bogorodičin imendan. Spominje se 1513. kao lokalni blagdan u Španjolskoj biskupiji Cuenca. Papa Inocent XI. proširio ga je 1694. na cijelu Crkvu i to kao "dan pobjede", na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča, 1683. Dolazak Turaka pod Beč bio je ozbiljna prijetnja cijelom kršćanskom Zapadu. Pobjeda je ostvarena na današoji dan, 12. rujna 1683, nakon što su na bojište u posljednji trenutak, na Malu Gospu, pristigle poljske čete na čelu s kraljem Janom Sobieskim. Nakon mise, na kojoj je ministrirao, pričesti i molitve krunice za sve vojnike, rano ujutro 12. rujna, Jan Sobieski stao je pred svoju vojsku i rekao: ...

- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te ništa ne može povrijediti ako si kao spužva koja sve upija. Ne to nije istinski kršćanski Duh. Svakoga pa i tebe vrijeđa kad se napada na sveto u tebi (sveto = Krist Gospodin).

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.21 sati Ah pusti sad... Ma ne! Donesi sad SKAC - Palma, Mljetovanje... Svu tu dragu mlađariju Isusu u svetu misu. Sve duhovnike koji se brigaju za mlađariju drage naše Hrvatske. Koja ne tek da je kršćanska, ne tek katolička ona je sveta Hrvatska. Treba uputi mlađariju dragu da to realiziraju. Može i zna to Hrvatska mlađarija - garant zna. Sad ću sve te ideje, planove i želje Isusu na oltar. Da nas ohrabri i milost nam dadne da činimo sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.48 sati Do-bro ju-tro Hrvatska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi! Samo da znaš svijete čitavi nitko u tebi ne ljubi Mariju kao Hrvati. Danas na Ime Marijino hodočaste Gospi od Prizidnica ploveći čamcima na otok Čiovo k njoj u Prizidnice. Ah Prizidnice svetište ljubavlju urešeno. Ideja je bila da tamo bude odmorište duši mlađarije drage. Ono što je uspjelo biti na Modravama. Ma Bog u ruke! Za malo vremena će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim. Kroz sve događaje i susrete u ovome danu (subota, 12. 9. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Reci pravo baba Jako jel' Gospa Sinjska razumi kad mi samo: Zdravomarijo, Zdravomarijo...? 'Lujo gdi nas neće razumit naša Vlajěna?!'
- Neka nas naša Gospa Vlajina.. čuva i blagoslovi ove noći
Amen. Laku noć Pater Luka.. Lipe snove šaljem Vam …–

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus nas upozorava: Nemojte samo pričati nego i činite! Pa hajmo! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 9. 2020. Gospodine danas u 24-tu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo da Te jedan isti kao mi upitao ono što bi mi rada znati. Pitao je: 'Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta? A Ti si mu Gospodine Isuse rekao: 'Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam'. Što praktički znači uvijek praštaj onom tko te zamoli da mu oprostiš i pokaže da je spreman nadoknaditi učinjenu štetu. Daj nam spremnosti tako činiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18, 21-35)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.54 sati A evo slova kojima sam olovkom ih u blok pišući spašavao rukopis od propadanja: 'Najkraće kazano Bog me ljubi - a ne znam zašto?!' Tako sam tamo napisao. Eto mogu ovako javno o tome promišljati. Ma gotovo bi se dalo nacrtati da se mogu vidjeti ti čudesni Božji zahvati. Kako baš pogođenom, pravom trenutku dođem k sebi. I koje to olakšanje shvatiti da nisi bezvezni vagabundo. Imaš svoje zvanje, svoju kuću, svoje ljude. Bez samosvijesti bio sam malo je reć u čistilištu. Eto zato, baš zato hvala Bogu za dar samosvijesti. Hvala Mu što me uporno vodi cilju ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Cilj nije tek miganje nego funkcioniranje. Šalje mi prave, pogođene ljude. A udaljava bezbožne tirane. Mogu spomenuti Gospodinov darak, 'čovika i po', meštra Spliću koji je i večeras uradija Isusovu ovcu kako samo on zna. A sutra (subota) poslije svete mise past će dupla uradba. Aleluja! Bog je ljubav! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Vidija san dide kad baba Dota isprid tebe moli Gospinu ružarju. Ti joj samo kažeš: šta škomljiš? A ne kažeš da to ne čini. 'Lujo razumi nju Alkarica, razumi.'

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Rec pravo baba Jako jel' Gospa Sinjska razumi kad mi samo: Zdravomarijo, Zdravomarijo...? 'Lujo gdi nas neće razumit naša Vlajina?!'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2020., petak


Dragi ljudi (seka Iva i njen Zlatko Hrga) – prije.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.41 sati Evo danas 11. 9. 2020. krećem sa uradbom uvoda za libriće: 'Koraci': Valja spomenuti da je ovoj raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) prethodilo vrijeme zanosnog rada sa mlađarijom u Palmi (BSI u Palmotićeva u Zagrebu) Jednostavno: radilo se, molilo, pjevalo i klanjalo Isusu u POS (Presveti Oltarski Sakrament). Sve je to podizalo nezaustavnu plimu zahtjeva na voditelja svega: što ćeš još učiniti za ovu dragu tebi povjerenu mlađariju? Odgovor: 'dat ću sve' pretočio se u Modrave. Koliko sjećam tih dana (27. 4. 2003.) smo iskapali septičku jamu. Ali to me je tako ozdravljalo, obnavljalo, rekreiralo - uživao sam. Poslije mnogih godina svojim rukama krampom krčiti kamenjar. I pratiti kako se sa uzavrela čela kapljica znoja spušta na vrh nosa. U toj kapljici vidio sam sve. Što sam pokušao reći u libriću: 'Modravska kapljica' Baš je bila svetkovina Srca Isusova (27. 6. 2003.) i htjeli smo stići na večernju svetu misu u našu Palmu (BSI Palmotićeva u Zagrebu). I krenemo sa Modrava u Škodi, studenti Vjeran Martić i Višeslav Franić vozač sam bio ja Isusova ovca p. Luka Rađa. Kad u Benkovcu... A bila je svetkovina Srca Isusova. U tom Srcu sam odvezen u Novu bolnicu Zadru. U tom Srcu sam bio i 8. 8. 2003.kad su me doveli u Krapinske Toplice da bi vjerojatno 21. 8. 2003. izašao iz ljepote Srca Isusova (probudio se iz kome) i svojim glasom uskliknuo: 'Kak je ovo lepe!' Tako se rodil Zagorec p. Luka od Raspete Ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Na Ogorskom silu: Baba Jako jesul' kod tebe dobre oči? Ja san za te mile, zlato tvoje. A uni isprid Brista za me kažu da zavrnuti berleša. 'Lujo meni je dragi Isus reka ko si ti.'
-Kakva baka, lako je tako postati svet čovik.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hej vidim znaš mi dida Majora i babu Dotu. Aj napiši mi koju riječ o njima! Od srca p. Luka e - mail: luka.rada@isusovci.hr

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska skoro pa ti zavidimo što si tako blizu Isusu bila i volju Njegovu vršila.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Baš sam za vježbu rukopisa olovkom u blok napisao: 'To je ono što i sam želim, kao naš njegovatelj Anđelko svojim životom propovijedati. ... Hoćemo i danas naša pastirica s. Natalija u Opatiji a ja Isusova ovca ovdje u sobi po ovoj beštiji koronavirusu.... Zdravomarija je pala! A beštija vidi s Hrvatima-katolicima nije šala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Učini sve da ne dopadne da budeš prazna pričalica i da uvjeravaš sve i samoga sebe da je to tvoje zvanje.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.44 sati Ma definitivno je važnije i korisnije biti svjestan sebe - nego biti zdrav k'o dren, i migati kako god. Ako svjestan sebe možeš imati sve sto ti pripada ne tek vidljivo nego i svu bujnost nevidljivog a tako realno prisutnog. E za ovaj preglednik dana 'Glas iz krpa' valja kazat sad poslije svete mise mi starčeki Isusove ovce ćemo na kućnu terasu na sunčanje i i bacit subratsku ćakulu-bakulu. Ova Isusova ovca če pretpostavljam ispijati kavu i sunčajući se tipkuljiti na mob. 10.29 sati Ah, to je baš dobro! Živjeti životom po mjeri čovjeka. I danas oh Bože hvala Ti redovnički đir ide 'sve u šesnest' a u taj đir će se stisnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. A doći će, Bože hvala Ti i meštar Splićo koji će uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. Ah i kava je tu, samo ću srrrk... 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.10 sati Hajmo se sabrat uz mob prije svete mise. Ahu 'Može li slijepac slijepca voditi?' Definitivno svi smo potrebni Kristovog vodstva. Eto baš zato mi je draga sveta misa, ova terapija No 1, na kojoj kažem Kristu Gospodinu, a to ću Mu i danas reći: Vodi kud hoćeš me! Samo znam Tvoj sam i to želim ostati dovijeka. Amen!

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Križ = težak a tako plodonosan, za lijek srcima i spasonosan.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.21 sati Eh, 'obrati nas da progledamo'. Danas je novi dan (petak, 11. 9. 2020.) i život teče - ne postoji ni bol ni jad što proći neće. I zato lupni petama i reci: sve na veću slavu Božju!' Dobro naspavan i duhovno ojačan krenimo u ovaj dan. Kao i uvijek: kroz sve događaje i susrete hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. I dan će biti ljepši: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša mi gine i čezne za dvorima Gospodnjim. Ps 84

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik, Ivan Gabrijel Perboyre (Jean-Gabriel Perboyre), misionar i mučenik, rodio se 6. siječnja 1802. u zaselku Le Puech (opŕina Montgesty, jugozapadna Francuska), kao jedno od osmero djece u pobožnoj seljačkoj obitelji. Pridružio se 1818. Misijskoj kongregaciji svetog Vinka (lazaristi) u Montaubanu, a za svećenika je zaređen 1826. Profesor dogmatike i rektor sjemeništa u Saint-Flouru, u ožujku 1835. otplovio je u Kinu, gdje je njegov brat umro kao misionara. HIiM

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako jesul' kod tebe dobre oči? Ja san za te mile, zlato tvoje. A uni isprid Brista za me kažu da zavrnuti berleša. 'Lujo meni je dragi Isus reka ko si ti.
- Dobri moj anđele počela je škola i moja dva momka krenuli su jedan u prvi razred, jedan u peti. Još s ova dva mala blizanca od 2 godine ja više ne znam od umora kako se zovem. Molim vas pomolite se za njih da budu ok u ovo današnje vrime užžasno je teško odgojiti djecu i jako me strah. Samo molim da mi budu živi i zdravi i da mi izađu na pravi put ništa drugo u ovome životu ne tražim. Bog Vas blagoslovio!
- Samo je Bogu poznato tko smo mi uistinu, jer on uvijek gleda u ono što mi možemo biti ako se potpuno njemu predamo, ako živimo u skladu s njegovom voljom. Ljudskim je očima takav pogled uglavnom nedostižan, a često i neshvatljiv.
- Hvala. Eto na HKR slušam prekrasnu pjesmu za časne sestre koje svim srcem brinu o drugima, na isti način Vi brinete da Isusova Riječ dođe do nas. Rekla bih da ste župnik koji je ovdje za Isusa. Svako dobro.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Što gledaš trun u oku brata svoga a svome brvna ne vidiš.' Stvar je jasna! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne volin mikrofone jer nemaju oči. (Boris Dvornik)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što sam večeras (četvrtak) olovkom, za vježbu rukopisa u blok napisao: 'Teče i teče jedna kap... I tako 17 godine, pa neka život može ovako protjecati. To je moj život ovakvog sam ga želio. A što? Sa svojima sam, tu preko je Mirogoj, kad dođe vrijeme susreta s Gospodinom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 9. 2020. Gospodine danas u subotu 12-tog rujna je svagdan ali možemo se spomenuti i 'Presvetog imena blažene Djevice Marije'. Ime Marijino napose se časti u Prizidnicama na otoku Čiovo kraj Trogira. Tu hodočasnici idu Gospi čamcima. A kako je ovo subota 23-ćeg tjedna kroz godinu u evanđelju nam, bez sustezanja otvoreno kažeš: 'Što me zovete: 'Gospodine, Gospodine!' a ne činite što zapovijedam? Gospodine nemamo što za reć - u pravu si, takvi smo i žao nam je zbog toga. Molimo Te podaj nam milost da naše biti znači Tvoju volju vršiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 43-49)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Aha, može li slijepac slijepca voditi. Pazi ti koji misliš da nisi slijep i da se možeš baviti zalutalima od Svjetla. Ako nisi susreo Isusa Krista ne bavi se zalutalima. Važno je u Kristovom svjetlu promatrati sve oko sebe. Bez Kristova svjetla postajemo laksni, kao sve se može. Ili postajemo druga krajnost rigoristi, čistunci, križari. Ako promatramo u Kristovom svjetlu postaje ti očito da život nije crno - bijela tehnika nego je u nijansama. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide jesil' ti reka da'š dat zobat šence mom magarcu Klepi? Auu, ajme, ajme ja san vidija i zrnce kukuruza. 'Lujo vojnik Kristov zna šta trěba vidit. A šta vidit kuda nije vidija.'

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako jesul' kod tebe dobre oči? Ja san za te mile, zlato tvoje. A uni isprid Brista za me kažu da zavrnuti berleša. 'Lujo meni je dragi Isus reka ko si ti.

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2020., četvrtak


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.31 sati Ah moram, moram s vama podijeli ushit duše koji me preplavljuje kao plimni val. Je bija je meštar Splićo i uradija Isusovu ovcu samo tako. A k tome sam svoj na svome. Za malo vremena ću đinasticirat (na motomedu) i tipkuljit (na mob) večernje 'Razmatranje uz mob'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Znaš koliko puta treba oprostiti? Isus kaže uvijek, uvijek... Ali 1. ako si zamoljen i 2. ako su ti spremni plati štetu koju su ti učini. Bez toga i dalje: pssst! i pati. (knev 24a kg)

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik, Nikola iz Tolentina (San Nicola da Tolentino), rodio se 1245. u talijanskom naselju Sant'Angelo in Pontano (Marche). Redovnik augustinac od 18. godine, svećenik od 1271, djelovao je u raznim talijanskim mjestima, od 1274. u Tolentinu (provincija Macerata), kamo su ga u jednoj od njegovih vizija pozvali anđeli. Mirotvorac, vizionar i čudotvorac, smjeran, stidljiv i čedan, pokornik i isposnik, živio je asketski poput siromaha, bičevao se, hranio se samo povrćem, postio o kruhu i vodi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, a u korizmi sve dane osim nedjelje. HIiM

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Svi su izvori moji u tebi!' Ps 87

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice i majko ti koja vidiš bolje nego mě javi nam kad mislimo da vidimo a zapravo smo slijepi.

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.07 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ih sve imam za stih i olovku, i patnju, i, i, i... Ali nadahnuća niotkud.' Eto tako tamo piše. … Dogovor s našom pastiricom s. Natalijom vrijedi. Baš je pala Zdravomarija sa njegovateljicom 'Lj'. Bio je i nečujni ali snažni vapaj Alkarici: 'Ti znaš sve, znaš da volim Hrvatsku, čuvaj mi moju voljenu od svakoga zla i ovog koronavirusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onaj koga Isus vodi dobro vidi jer zna na čemu pogled zadržati a što previdjeti (vidjeti kao da toga nema toga što je vidio)

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati Može li slijepac slijepca voditi. Ah Gospodine znači ne mogu biti svoj gospodar. Opasno je misliti svojom glavom. Onomu kojě je duhovno slijep uskraćuješ pravo na život. Gospodine odabrao sam odabirem i danas Tebe da gledaš, misliš i zaključuješ umjesto mene. Bez Tebe Gospodine Isuse Kriste sam nitko i ništa apsolutno nesposoban za život. Aha ovo je ono naše - preglednik dana 'Glas iz krpa' što ću zaključiti sunčajući se na kućnoj terasi. 10.28 sati Ahhh, to je život po mjeri čovjeka! Na kućnoj terasi smo mi subraća, starčeki Isusove ovca. Sunce obasjava naša tjelesa smežurana, skoro uvela. Sučevi traci nas oživljuju i ozdravljaju. A iz svakodnevlja? Ima ono što sam tražio i našao: redovnički đir sve u šesnest. A u taj đir će stijesnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. Hvala Bogu i radosno iščekujem uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.11 sati Ma dobro nam Gospodin kaže: ljubite neprijatelje! Zna Isus dobro zna da mi sami sebi znamo biti ljuti neprijatelji. Znamo sami sebe upropaštavat. Uskraćivat si što nam Gospodin besplatno daje. A idem ne biti tupa, glupa, neupotrebljěva ovca idem u kapelu imat svetu misu. Dati Isusu da me okrijepi Sobom - da budem kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh Gospodine oprosti što si uskraćujem milosti koje mi besplatno daješ. Molim Te daj da budem prava Tvoja ovca i činim sve, sve na veću slavu Tvoju ljubljeni Bože naš. Amen!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.13 sati E baš sam na HKR slušao subrata Isusovu ovcu p. Niku Bilia. Kao i svaki put kad ga slušam učim od njega. Hajmo u ovaj dan (četvrtak, 10. 9. 2020.) čineći samo jedno. A to je LJUBEĆI unatoč svemu, bez obzira na sve. Praktični izraz ljubavi neka bude: kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Prvi korak u ovaj dan biti će Gospina krunica uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovani PATER LUKA znam da je kasno molila bih Vas da mene i obitelj spomenete u molitvi jer smo u nevolji s susjedima pa živim u strahu.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Ako te netko udari po jednom obrazu ti njega nemoj lopatom po drugom. Hajmo brate realizirat: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


28.IX.1921. Iz vojne knjižice (Luke Rađe - pradjeda Isusove ovce) je vidljivo da je pismen, oženjen, oči 'pastre', kosa smeđa, brkovi smeđi, broj odjeće i obuće 3, srednje razvijen. Posljednji čin u vojsci: 'redov'. Rok službe u kadru: 1903 u pješ. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 9. 2020. Gospodine danas u petak 23-ćeg tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo nas pitaš opće poznatu stvar: 'Može li slijepac slijepca voditi?' A onda nam svraćaš pozornost na našu sljepoću. I kažeš: 'Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?' Gospodine dobro si naciljao našu sljepoću. Nemamo što za reći - tako je! Imamo 'oko sokolovo' za primijetit i najmanju brljotinu kod svojih bližnjih. A kad nam ukažu naše propuste iščuđavamo se. Gospodine oprosti što smo duhovni slijepci. Obrati nas daj da progledamo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 39-42)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati A evo i večeras (srijeda) slova iz bloka koja sam tamo olovkom pisao (za spas rukopisa) : 'Milost, milost... Rosa milosti Božje na mene sipi!' Eto to je od tamo! Ali ne stvarno fasciniran sam izljevom Bože milosti u ovom zadnjem periodu ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Vi ste sami svjedoci da svi ide kako valja. A večeras mi je povod za oduševljenost uradba meštra Spliće. Hej kad me on urađuje nisam siguran jel' više profitira 'brat magarac' (tijelo) ili moja dušica. Bog zna, Bogu hvala! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide ne znan čija je al' kaže: Ko se ne osveti taj se ne posveti! 'Lujo znan ja čijaj! Toj od crnog vraga sa dna pakla. Vojnici Kristovi imaju svog Krista kralja koji kaže: Ne osvećuj se!'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Šta će on meni dirat moje? Kad ga ujtin i prokinen vrcit će sedam metara! 'Lujo čujen ja čujen. Al' ne zaš da nan dragi Isus reka ne se osvećivat - toj Njegov posa.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2020., srijeda


Primi, Gospodine, svu slobodu moju.
Primi pamćenje i razum
i svu moju volju.
Sve što imam i posjedujem
od tebe sam primio.
A ja ti sve to vraćam
i tvojoj svetoj volji predajem
da svime upravljaš.
Samo svoju ljubav
i svoju milost daj mi,
i dosta mi je,
i ništa više ne tražim. Amen! (Ignacije Lojolski)


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera = uvjerenje, povjerenje, predanje

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.42 sati Ah, a šta'š kad imaš svoj križ? Ma sreća je to što je s križem Krist Gospodin učinio najrevolucionarnije djelo: spasio i otkupio svakog čovjeka. Prilika kad to znaš a imaš i svoj križ svu gorčinu, težinu i oporost svog križa staviti uz Isusov križ tada je patnja supatnja i to postaje korisno jer tada si suspasitelj i suotkupitelj. Zapravo svojom patnjom kormilariš tim djelom koje je Krist učinio svojim križem. Konkretno svoje kormilo sam usmjerio na dobro Hrvatske i prijatelja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna, majko naša kad nam krv u moždane jurne ti znaš da ne možemo računati sa sobom. Ti nas smiri, ti to znaš. O Gospe Sinjska ti si nas spas.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati Evo iz bloka slova koja sam olovkom tamo napisao - i time spašavao rukopis od propadanja: 'Kad voliš dane onda ti je svaki dan blagdan.' Eto tako tamo piše. A u tome je ljepota života da odlučiš voljet ću svaki dan makar ne bio vedar i nasmijan, makar tmuran, trnovit, sa sadržajima ne baš naj... Ali ako sam rekao voljet ću, onda ću se radije zadržavati na rascvjetalom nego na uvelom cvijeću. Biti pozitivac to je poziv svakog kršćanina. ... E i danas naša pastirica s. Natalija u Opatiji a ja, Isusova ovca ovdje u sobi satiremo ovu beštěju koronavirus... Zdravomarija je pala uz riječi mojoj Alkarici: Gospe čuvaj svoju Hrvatsku od ovog zla - koronavirusa. Haj, zdravi i veselě bili!

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne nije u redu, ako te udari po jedno obrazu, željeti da ti njega lopatom po drugom. Nego učini kako Gospodin kaže: okreni mu i drugi!

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati A idemo u miru, tišini i sabranju krenut sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Što ću ako ne sad privest kraju na kućnoj terasi sunčajući se i slušati kako subratska ćakula - bakula teče, teče... Vjerujem da će se i kava ispijati. A Isusova ovca će čačkati oko ovih tehničkih stvarčica. 10.27 sati E a sad sunčajući se na kućnoj terasi privedimo kraju ovo. Kao i svaki Božji dan i danas redovnički đir ide sve u šesnest. U što će stisnuti rad sa: mobom, compom, motomedom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati Eh kako biti pravo pobožan. Kako ne biti kao skroman, nego uistinu skroman čovjek. Ta i još mnoga pitanja sada ću iznijeti pred Gospodinu u svetoj misi. I reći: primi Gospodine sve što imam i znam. Sve na što sam ponosan i čega me je sram. Daj mi samo Sebe Svoju Ljubav pa sam sretan i presretan. Amen!

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sva lijepa korača kći kraljeva u haljinama zlatom vezenim. U haljini od veza šarena kralju je dovode, pratnja su joj djevice, druge njezine. Ps 45

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Petar Claver (Pedro Claver Corberŕ) rodio se 26. lipnja 1580. u katalonskom naselju Verdů (kotar Urgell, provincija Lleida). Sin naprednih seljaka, studirao je na sveučilištu u Barceloni i u isusovačkom kolegiju u Palmi (Mallorca). U Tarragoni je 1602. stupio u Družbu Isusovu. Pod utjecajem svetog Alfonza Rodrigueza, vratara kolegija u Palmi, postao je 1610. misionar u Južnoj Americi (misija Nova Granada u Kolumbiji), a 1616. se zaredio. U kolumbijskoj luci Cartageni više od 40 godina služio je tamošnjim crnim robovima, koji su uz neljudski postupak robovlasnika i trgovaca robljem živjeli u krajnjoj bijedi. HIiM

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.42 sati Ma gledam baš provokativnu stvar na HTV 4 o 'gay parovima'. Eh sada će Gospina krunica uz HKR, ali o tome ću još. 3.31 sati Ma taj njihov 'gay parade' sjetio me moga 'karijola parade'. Kad sam predlagao hendikepiranima da se nađemo na Jelačić placu gdje bi nas naši gurali u karijolama. Ali odustao sam jer što bi išao promovirali svoj hendikep. Hendikep je hendikep. Makar i među hendikepiranima ima dobrih ljudi. Baš me čudi kako do istog zaključka nisu došli i ti 'gay parovi'? Šuti imaš svoj problem zahvali Bogu za one koji ga nemaju. Haj idemo u ovu srijedu (9. 9. 2020.) baš kako spada 'u sriduuu'. Kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. To se već zna da je prvi korak Isusove ovce Gospina krunica uz HKR i onda samo nastavim: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Sretan rođendan Majci!!!
- Poruka blagdana Male Gospe: ako hoćeš učiniti velika djela: budi mal!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: blago vama siromasi, uplakani, svima kojima je jao - jer takvi su u trajnoj molitvi. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati Prepisujem slova iz bloka koja sam napisao olovkom - kao vježbu rukopisa: 'Hah, dio dana koji spada na karijolu je dao svoje. A sada u 'krpama' nešto malo pa anđeli dolepršavaju u snove.' Eto tako to je od tamo. Ali ne stvarno blago vama ako su vas neosnovano proganjali, zlostavljali. Gospodin to sve prati. Sigurno sve vidi. Od tebe se očekuje da strpljiv budeš. Da ustrajno budeš Gospodinov, da se nadaš. A kada Gospodin bljesne odsijevat će odsijevat... I sve će svima biti jasno. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 9. 2020. Gospodine još uvijek smo 23-ći tjedan kroz godinu. A danas u četvrtak je svagdan. U evanđelju nam kažeš: 'Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas proklinju... Onomu koji te udari po jednom obrazu pruži i drugi.' Ajoj teško Gospodine kad nam jurne krv u moždane mi bi njega lopatom po drugom. A što ćemo Ti pričat Ti znaš da nam nije lako s neprijateljima na 'zelenu granu'. Hvala Ti što nas razumiješ i ohrabruješ riječima: 'Budite milosrdni kao što je Otac vas milosrdan.' Molimo Te Gospodine daj da se više ljubimo il' bar da se smireno podnosimo. Ali ne daj da ikoga ikad mrzimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 27-38)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.25 sati Ako tipkuljim u ovo doba znači da đinasticiram (na motomedu). Sad pravo za reć i ne bih trebao đinasticirati jer meštar Splićo me je radija do malo prije. Ali eto njegovateljici 'Lj' sam prodao foru da mi đinasticiranje treba da bi mi anđeli došli u snove. Što je ona progutala. A meni zapravo đinasticiranje dobro dođe za tipkuljenje večernjeg 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valja bacit trunku oko na evanđelje (sijeda) Hah, baš sam pogledao na onu škatulicu ajfon web counte kaže danas do sada je bilo 53 web župljana. Bogu hvala! A evanđelje to je ono za što bi svjetovnjaci rekli: 'sačuvalo nas Srce Isusovo od gladi, plača, jada.' E a Krist Gospodin s razlogom kaže: Blago takvima. Jer takvi znaju što trebaju i dok to trebaju oni su trajnoj molitvi. A Bog čuje vapaje pobožnika svojih i daje im. Velěkodušnije nego su se nadali. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat da vojnik Kristov prid ljudiman nije plačljivac. Prid svima je čvrst ki stina. Samo prid Kriston kraljon se moli i plače.' Aha dide da bi moga bit čvrst ki stina.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kme, kmeee... Baba Jako kme, kme... 'Lujo štaj' bilo zlato bakino?' Htija san znat zaštoj dragi Isus reka: Blago zaplaknima? Kad san čuja tvoj glas odmaj lašnje.

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2020., utorak


Ja se u tvoju dobrotu uzdam, nek mi se srce raduje spasenju tvome! Ps 13. 6

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Niz omiljenih marijanskih blagdana danas nastavljamo Malom Gospom, spomendanom rođenja Blažene Djevice Marije, kojeg Crkva slavi barem od VI. stoljeća. Marijino rođenje naviješteno je u Starom zavjetu. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja. Bog govori zmiji: "Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu". HIiM

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oh da sretni su, sretni... Blaženi su oni na koje je suza s Neba kanula. Znam kanula je i nagradu dala, volio bi da je zbog vrlina al' zbog ganuća je – hvala.

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Dosta je da tebe među nam imamo Alkarice moćna da znamo moć ti je isklijala iz nemoći i neznatnosti. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.59 sati 'Mala Gospa daje velike duhovne darove!' Eto to sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa). A je stvarno prevrijedne spoznaje izviru iz refleksije o Gospinoj neznatnosti i malenosti. Blagdan Male Gospe je prije svega usredotočen na njenu malenost u duši. Ne tek jer je radom na sebi izgradila tu vrlinu. Nego je trebala podnijeti prezirne poglede sredine, optužbe da je zatrudnjela s ljubavnikom nekim, nazivali su je pogrdnim imenima. A što će ona slabašna ženica. Podnoseći to, sve je činilo malom da časa kad je Bog obasjao. ... I danas naša pastěrica s. Natalija u Opatiji a ja Isusova ovca ovdje u sobi tjeramo ovu beštiju koronavirus... Jel' Zdravomarija pala a beštija se uzvrtjela vidi odzvonilo joj morat će ostaviti svetu Hrvatsku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Blago onima koje su proglasili šašavima da bi ih zloupotrijebili. Blago njima jer su im ti ismjehivači otvorili darežljivost Neba.

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.07 sati Mala Gospa je blagdan. Eh nije svetkovina ali ni tek spomendan. Da, da blago malima jer ih Gospodin uzvisuje. Radostan sam jer znam da Gospodin uzvisuje i one koji su nasilno ponižavani. 10.38 sati E sad nastavljam urađivat (tipkuljeći na mob) 'Glas iz krpa' sunčajući se sa subraćom na kućnoj terasi. Subratska ćakula-bakula teče, kava je stigla. Sada samo srrrk... E onda ću još koju. ... Što koju čitav dan hvaleći i slaveći Isusa a sveg srca časteći Mariju redovnički đir ide sve u šesnest. U koje će se stisnuti rad sa: mobom, compom i motomedom. A i radosno iščekujem uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.25 sati E sada će Solinjani do Gospe od Otoka gdje se danas fešta Mala Gospa. Sinjani će do svoje kraljice, moćne Alkarice. Feštat Malu Gospu iz koje je isklijala veličina, veća od svih ljudi. Baš zato jer je prihvatila biti neznatna ona je kraljica. Evo mi starčeki Isusove ovce ćemo sada feštati u našoj kapeli. I danas ću pred Gospodina stati i reći: Primi Gospodine svu muku ponižavanja. Blagoslovljeni da su razbojnici koji su me raspinjali jer oni su ti koji su izvabili dragocjenu suzu sažaljenja Tvoje majke. Oh Gospodine daj da se više ljubimo, il' bar da se smireno podnosimo. Ali nikada nikoga ne daj da mrzimo. Amen!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Za svako poniženje koje je vojnika Kristova učinilo malim - od sveg Ti srca hvala. Za svaku viku, psovku i nasilništvo Ti hvala. Za nepotrebne upale, lomove i sepse... Za sve što je od svećenika Kristova učinilo crva što gmiže, neznatnu mrvicu malu - od sveg Ti srca hvala jer iz te neznatnosti isklijao je raskošan cvijet.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Eh kao Marija... Da je moći biti neznatan kao Marija! Hej, zar nisi srozavan do neznatnosti od onih tuđinaca-razbojnika. Da, da iz te neznatnosti izrastao sam do prikladne veličine da primim 'puno lipi stvari'. Ma u biti da to primim najzaslužniji su ti koji koji od svećenika Kristova svojim postupcima činili ništicu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.19 sati Kao Marija, da je biti mali kao Gospa bio bi veliki kao ona. Ona je ta koja je uspjela zbog svoje neznatnosti biti 'čovik i po'. Mala Gospa je ta koja Vlaje iz Solina osvaja. Znaju Vlaji da bi njihova Alkarica iz Sinja bila moćna i velika trebala je u Solinu biti neznatna i mala. Haj krenimo u ovaj utorak (8. 9. 2020.) kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Budimo i mi ti zbog kojih će ovaj dan biti ljepši. A ljepota dana će u tome biti što će svima i po svuda razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. A prvi korak Isusove ovce bit će Gospina krunica uz HKR. Nakana će biti da Mala Gospa oslobodi svoju Hrvatsku od beštije koronavirusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvala Vam pater na prihvaćenom prijateljstvu. Moram Vam reći da mi je pravo ime ... Rođena sam 12.03.1956. u Pirovcu, blizu vaših Modrava. Prije sam imala fejs pod pravim imenom i puno prijatelja, ali sam ga morala ugasiti, pa mi je kćer ove godine otvorila ovaj i sada mislim koga ću primiti za prijatelja. Hvaljen Isus i Marija!
- Na Ogorskom silu: 'Lujo tribaš bit velik čovik. Al' imaj na pameti da se miri i velčina korena.' Aha baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju da pušćimo koren duboko, duboko...

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo tribaš bit velik čovik. Al' imaj na pameti da se miri i velčina korena.' Aha baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju da pušćimo koren duboko, duboko...
- Hvaljen Isus i Marija! … -A1 za zahvalu Gospi što nas vodite kroz vjerski život. Blagoslovljen sutrašnji blagdan Mala Gospa.
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo tribaš bit velik čovik. Al' imaj na pameti da se miri i velčina korena.' Aha baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju da pušćimo koren duboko, duboko...
- Pater Luka dali vam nešto znači ulica Put Plokita u Splitu. Tu sam živjela kao djevojka Sučić prezime.. A susjedi prvi su mi bili Rađa Ivan, žena Evica, zatim Rađa Anđela. Anđeli ja je imala puno dice, sićam se Jure. Oprostite što pitam. Lipi pozdrav
- E lipa moja nisam ti ja od tih rodbinskih veza! A more bit da smo rod Plokite imaju veze sa mojim Kmanom. Haj ćao - bao! Od srca p. Luka

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, znaš da je Gospa najveća od svih ljudi zato što je uvijek htjela biti neznatna i mala. Haj realizirajmo: SPC = RKC = RKC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.59 sati Evo i večeras (ponedjeljak) slova iz bloka koja sam olovkom pišući spašavao rukopis od propadanja: 'U molitvi brevijara zamolio sam svete Ogorane, ali samo one koji su u Diki Nebeskoj da se zauzmu za svog milu da profunkcionira: 1. Kad spada i 2. Kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 9. 2020. Gospodine još smo u 23-ćem tjednu kroz godinu. A danas u srijedu je svagdan. A evanđelje? Ruku na srce smješno je za ljude ukorijenjene u svjetovnosti. U blaženstvima što ih slušamo okrenuo si sustav vrijednosti. Kažeš: blago vama siromasi, blago vama koji sada gladujete, blago vama koji sada plačete. Hoćeš reći takvima je blago jer njihovo stanje znači otvorenost za darove koji im trebaju, je trajni vapaj - molitva Tebi Gospodine. Blago im je jer Ti čuješ vapaje pobožnika svojih i uslišavaš ih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 20-26)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.21 sati 'Vidimo se u sedam!' Rekla je njegovateljica 'Lj' i ostavila Isusovu ovcu da đinasticira i da na mob ovo tipkulji. Ha, pa vjerujem da bi do tada moglo běti gotovo večernje 'Razmatranje uz mob'. E a pokušat ću do tada i za 'Dragi pravoslavni...' Ma kažem vam ljudi veliki je blagoslov biti svoj - imati samosvijest. Imati svoje zanimacije. Svoje ljude. Baš danas zahvalio Bogu što imam svog duhovnika. Je, p. Jozo Batinić je došao s Jordanovca samo zbog mene da me odriješi od mojih opačina i grijeha. Oh o dobri Bože hvala Ti subrata p. Jozu. ... Aha, što evanđelje (utorak) kaže? Ahu, sutra najvećeg i najuzvišenijeg čovjeka častimo. Taj čovjek je naša Gospa koja je kraljica Neba i zemlje. Najveća je jer najdublje se ukorijenila u Bogu. Najveća je jer s visina svoje malenosti gleda na sve prenemaganja i ispršavanje: Tko će kao ja? Nu me, nu me! Može se biti veći i uzvišeniji to kaže Mala Gospa koja je veća od ikoga jer uvijek je bila 'Neznatna službenica Gospodnja'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ki vojnik Kristov moraš uspit u životu. Ljudi od svita ako će bit velki restu na gori. A nami vojnicin Kristovin je važno pušćat koren duboko.' Dide teškoj bit velik ki ti.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo tribaš bit velik čovik. Al' imaj na pameti da se miri i velčina korena.' Aha baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju da pušćimo koren duboko, duboko...

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2020., ponedjeljak


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.37 sati Ahu nad popisom svega što je bilo kroz ovu 'Raspetost na bolesničkom krevetu'. Nad listom dugom kao život sav. Nad listom dubokom kao grob. Ali i listom do Neba uzvišenom. Jedno, samo jedno znam nije slučajno što sam poslije dva mjeseca okice otvorio. I to znam karijola je milosna jurilica za ono što čekam kad profunkcioniram. ... Evo ni ovo nije slučajno, meštar Splićo javlja da će uradba biti za desetak minutića. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, pater Luka! Šaljem Vam bon: ... Svako Vam dobro! …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska, Djevo sveta velika si velika veća od svega svijeta. Kraljica si zemaljska i Nebeska jer si uvijek znala biti skrivena i mala. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Evo i danas ću iz bloka prepisati slova koja sam olovkom pisao (za spas rukopisa) : 'Uh, već sam mislio krivo napisati da nema naše pastirice s. Natalije. A ima je, ona je u Opatiji a ja Isusova ovca ovdje u sobi na Fratrovačkom brijegu sad ćemo lupnuti ovu beštiju koronavirus... Zdravomarija je pala: Hajmo: ćuš, ćuš iz svete zemlje Hrvatske (i Brazila). Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Narod bez religije spada u zoologiju. (Blaženi Ivan Merz)

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek se raduju svi što se utječu tebi, neka kliču sve dovijeka!
Štiti ih, i nek se vesele u tebi koji ljube ime tvoje. Ps 5

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospa je najveća od svih ljudi, dapače kraljica je Neba i zemlje. Tako je velika jer je odabrala biti neznatna službenica Gospodnja.

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati A hajmo i danas (7. 9. 2020.) u miru i sabranju krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. Ah, a danas je Marko Križevčanin. Uh Selska tu u Zagrebu i molitveni susreti koje je vodio vlč. T. Ivančić. To su bitni biljezi duše Isusove ovce. 10.37 sati E a sada na kućnoj terasi na friškoj ariji - baš i nije Bog zna što sunčano. Ali kako god subratska ćakula-bakula teče. Valja kazat da i danas nezaustavno redovnički đir ide 'sve u šesnest'. U koji će se stijesniti rad sa: mobom, compom, motomedom. Ah, da rekao je p. Batinić navrati da me odriješi. E priključio se subraći superior p. Mato Antunović. Ah, Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.24 sat Hajmo Vlaju sa Svilaje a sada novorođeni (p.s. Iz kome probuđeni) Zagorče. Hajde već što jesi saberi se uz mob za svetu misu. Oh primi Gospodine sve što sam bio i jesam sada. A primi i ono čemu se od Tebe nadam primiti. Daj mi sebe, a bit Tvoje biti je ljubav. To je to! I ništa više ne trebam. Amen!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetog Marka Križevčanina, trećeg kanoniziranog hrvatskog sveca, svećenika, kožićkog mučenika, profesora teologije, kanonika i misionara. Marko Stjepan Krizin rođen je 1588. u Križevcima. Studirao je filozofiju u isusovačkom kolegiju u Grazu, gdje je stupio i u Marijinu kongregaciju. Kao kandidat Zagrebačke biskupije primljen je u glasoviti rimski kolegij Germanicum et Hungaricum, gdje je svojom rukom zapisao da je Hrvat. U Rimu je boravio i studirao teologiju od 1611. do 1615. Kao svećenik vratio se u svoju zavičajnu biskupiju, u kojoj je djelovao kratko vrijeme. Kardinal Péter Pĺzmĺny pozvao ga je u Ugarsku, imenovao ga ravnateljem sjemenišua u Trnavi (danas Slovačka) i ostrogonskim kanonikom. Kasnije mu je povjerio i upravu benediktinske opatije Széplak (Krĺsna) kod Košica…

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


21. IV. 1847. Djed pradjeda Isusove ovce koji se zvao isto Luka Rađa zajedno s bratom Blažem kupuje zemlju 'Livadica' u Svilaji (tu se spomenuta ovca rodila kao Vlaj), od Mate Rađe Božina. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- dP. Luka i njegova mama i tatad
- Aha, to je u novicijatu u Splitu 1983 (sa facebook-a)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad mi umor tijelo svlada,
Ti me krijepiš i tješiš tada.
Iz Srca svog mi snagu daješ,
jer mi slabost svu poznaješ.
Ja se svud oslanjam na Te
znam da me tvoje oči prate.
Želim vječno biti Tvoja,
ljubim te Kriste, snago moja. (facebook, HKR-a)


- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.11 sati Haj idemo! Kreni u ovaj ponedjeljak, 7. 9. 2020. kako spada. A spada tako da kroz sve događaje i susrete hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. I dan će biti ljepši. Jer svima i po svuda će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. E prvi korak Isusove ovce bit će Gospina krunica uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže da se može promatrati: ili da se 1. Gleda ili da se 2. Vreba. Hajmo bez predrasuda realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.52 sati Evo što sam večeras (nedjelja) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'E treba spomenuti da mi je danas Leo od p. Ipše popravio ajfon.' Eto to tamo piše. Ali stvarno je milost imati nekog na dohvat ruke koji se razumije u ove tehno sitnice, koje svakodnevno koristimo. Eh, 'u ono vrijeme' ja sam bio taj kojemu je ležalo sve tehničko. A sada je druga priča... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 9. 2020. Gospodine danas je 8-mi rujna a to blagdan Male Gospe. Puni naslov ovog blagdana je: 'Rođenje Blažene Djevice Marije'. Imendan imaju Marije i Mare. Tvoja majka Isuse je najveća od svih žena koju povijest pamti, kraljica je Neba i zemlje jer znala je biti 'neznatna službenica Gospodnja'. Uvijek je znala biti skrivena i mala zato je kraljica. Molimo Te žarko Te prosimo, svima nama koji bismo htjeli kraljevsku veličinu, podaj volje biti neznatne male mrvice male. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 1-16.18-23)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.08 sati A evo za koji minutić će njegovateljica 'Lj' stavit Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu) kad legitimno plešem 'zlatnim palcem' po mobu i tako tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. Za to uradit valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak). ... Ehe to je o dva načina promatranja. Imaš gledanje i vrebanje. Gleda se tako da se vidi kako stvari stoje. Da se može reci: to je to! Vreba se kad se želi vidjeti pošto po to ono što smo prije zaključili da se mora moći vidjeti. Drugačije kazano vrebanje je gledanje s predrasudama. Tužno i ružno je kad gledaš u drugome ono što želiš vidjeti. To je ono kad projeciramo u tog kog promatramo sve ono što bi mi sami učinili da smo na njegovom mjestu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Znaš Lujo u čemu vojnika Kristova niko nesmi smet da čini - jer toj mu najsvetije?' Aha, dide najsvetijej činit dobro a izbjegavat zlo.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako kako tebi nikad nedodja bit dobra? 'Lujo a kako se ti ne umoriš udisat ariju? Toj volja Božja a činit je nas odmara.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2020., nedjelja


--

--

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.01 sati Sve je super i sve je za pet kad si Isusov i to Njegova ovca kao ja. Nedjeljno popodne ide svojim tijekom. Baš kako spada hvalim i slavim Gospodina. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Sad samo srrrk... Ah, da nazvat ću svoje u Solin (seku Ivu) da ćakula-bakula poteče i teče, teče… Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mila kaži nam, kaži imal' toga tko nam može branit činit volju tvoga Sina.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas se prisjećamo starozavjetnog proroka Zaharije, pretposljednjeg, jedanaestog, od takozvanih malih proroka. Pretpostavlja se da je osim proročke obavljao i svećeničku službu, a djelovao je za vladavine perzijskog kralja Darija, krajem VI. stoljeća prije Krista. Knjiga Zaharijina sadrži simboličke vizije o sretnijoj budućnosti Izraela, prorokova viđenja koja naviještaju kaznu i nagradu Judeji i Jeruzalemu, te veličaju judejske vođe nakon povratka Židova iz babilonskog sužanjstva. Drugi dio naviješta Mesiju, propast neprijatelja i uzdignuće Jeruzalema. U tom se dijelu nalaze tekstovi bogati mesijanskim idejama o obnovi doma Davidova, o Knezu mira, o dobrom pastiru, što će kasnije i novozavjetnim piscima poslužiti u opisu lika Isusa Mesije. Zaharija proriče Isusov svečani ulazak u Jeruzalem …

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Zapis olovkom iz bloka je: 'Oah, nema nama naše pastirice s. Natalije desetak dana. Žao mi je što odlazi na odmor (u Opatiju) - ali to je pravedno. Ako je tko zavrijedio odmoriti se to je ona. Ona zna da je s Gospodinom najljepše odmarati se. Biti s Bogom svojim to ono što svakog najbolje odmara. Obećala je da će se sjetit Isusove ovce u brevijaru. A dogovoreno je da ne puštamo na miru ovu beštiju koronavirus. Ona će u Opatiji a ja ovdje u sobi. E i danas je naša pastirica križem Kristovim okrpila po ovoj beštiji koronavirusu: 'Nosi se! Aj ća od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sveto, sveto, najsvetije: dobro je uvijek činiti dobro!

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Ha, najpametnije sada u miru i sabranju krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa' što ću vjerujem privesti koncu na kućnoj terasi sunčajući se. Uz ćakulu-bakulu sa subraćom. I uz ispijanje kave koju će nam pripraviti naša pastirica s. Natalija 10.44 sati Tu smo! Evo sada poslije svete mise mi starčeki Isusove ovce se sunčamo na kućnoj terasi. Sve je baš kako spada ćakula-bakula teče... Ha, dobro je p. Batinić će doći sutra i odriješit me od opačina i grijeha. A što još? Bogu hvala i danas redovnički đir ide komotno i slobodno 'sve u šesnest'. U taj đir se uklapa rad sa: mobom, compom i motomedom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ah, dosta više sa 'ljupkom dolinom pod Svilajom' (Ogorje) ti novorođeni Zagorče. Ma bez obzira, Ogorje je mjesto Hrvatskih vitezova. Uostalom staričice drage: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša... Su 'Ponos Hrvatske' za njih je njihov 'mile' 2006. primio medalju. Ha, idem sada u kapelu Isusu na svetu misu sa svime dragima. I reci ću Gospodinu: Primi Gospodine sve što mi se uz srce prilijepilo. Sve što me je oblikovalo. Hvala za sve što me je Tebi usmjerilo. Svemu tomu, njima i meni svoj blagoslov podaj. Amen!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljupka dolina pod Svilajom' = Ogorje (zapis iz 1832 god.)


- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Did, baka, otac, teta, seka Iva 1964.


- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako se bojiš Oca pođi Sinu, ako se bojiš Sina pođi Majci.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Voli, voli ili smireno podnosi (knev 23a kg)


Isus kaže: 'Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša stekao si brata.' A što ako te ne posluša? Nipošto ga ne mrzi jer time sebe truješ. Spas je smireno ga podnositi. (knev 23a kg)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dida je bija čovik s Livodica
- A Luka moj štati je dida bio zgodan...
- Major je bija dobar čovijek i njegova supruga Dota i cijela njihova familija su bili super. (Marija Čolak) - (Preuzeto: facebook Ogorje)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Aha to je ta Bokinica! Pričali su mi moji o njoj. (Preuzeto: facebook Ogorje)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka neka vas dragi Bog čuva i nadahnjuje u vašem poslanju. Uz puno pozdrava i bon *103*…#
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš da mi kršćani ne smijemo mrziti. Ako baš ne možemo voljeti onda smireno podnosimo. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Eh kao i obično kad sam ubačen u 'krpe' da spasim rukopis od propadanja. Olovkom u blok napišem par slova. Evo što sam večeras (subota) napisao: 'Kman = Solin'. To valjda znate da je Kman kvart u Splitu gdje sam odrastao. To je bilo baš moje jer sa Kmana su moji ljudi. Ali odnedavno su moji dragi ljudi doselili u Solin (moje Hrge) To mi je drago: ako nešto volim to nisu ulice, kuće i zidići nego osobe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 9. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak, 7-og rujna spominjemo se domaćeg sina svetog Marka Križevčanina. A jer smo u 23-ćem tjednu kroz godini u evanđelju slušamo opet o zabludama pismoznanaca i farizeja. Po svom običaju subotom Ti si bio u sinagogi. Tu se našao i čovjek usahle ruke. Svi su gledali u Tebe. Samo su vrebali pismoznanci i farizeji, spremni da se obore na Te ako pomogneš tom jadniku usahle ruke - jer subota je kad se to ne čini. Ti si mu Gospodine normalno pomogao. Time si one nesretne ljude pismoznance i farizeje učinio još nesretnijima. Oni se 'izbezumljeni počnu dogovarati što da poduzmu protiv Tebe Isuse.' Hvala Ti Gospodine što nam po ovom evanđelju kažeš: dobro je uvijek činiti dobro. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 6-11)

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.26 sati Aha, njegovateljica Jadranka - razumna žena. Ostavila je Isusovu ovcu da đinasticira (na motomedu). Rekla da neće žurit i otišla svojim poslom. Nadam se da me neći skidati sa ove naprave dok ne otipkuljim (na mob) večernje 'Razmatranje uz mob. Aoh, sad je u mom Solinu posveta ove nove crkve svete Obitelji. E Solin doživljavam svojim jer u njemu su mi moje Hrge - vjerujem da su na ovoj posveti. E a valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (nedjelja) i reć koju. ... Aha prilično aktualno. Kaže Isus: Pogriješi li brat/sustra protiv tebe, pa te zamoli za oprost - tada je sve u redu. (Podrazumijeva se da je nadoknadio učěnjenu štetu). Ali ako te ne zamoli za oprost. Postupit ćeš kao vjernik-kršćanin nipošto ga nećeš mrziti nego smireno podnositi. Shvaćate? Kao kršćani ne smijemo mrziti jer tada smo magneti za zlo. Ali smireno podnositi je kršćaninu dopustivo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojniče Kristov, vladaj se kako spada! Nemoj trovat sebe mržnjom. Upanti nikad nesmiš mrzit. Nego ako baš nemoreš volit smireno ga podnosi.' E dide važnoj ne mrzit.

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe tetka Jako uzela san ti jedno janješce tribalo mi je. A čuj ti iđeš u crikvu prostit ćeš mi. 'Plati pa ću ti prostit.' Takoj baba Jako ništa na lipe riči.

- 06:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Voli, voli ili smireno podnosi (knev 23a kg)


Isus kaže: 'Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša stekao si brata.' A što ako te ne posluša? Nipošto ga ne mrzi jer time sebe truješ. Spas je smireno ga podnositi. (knev 23a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2020., subota


Pitali su isusovca da li je istina da isusovac na svako pitanje odgovara protupitanjem? Na što je on odgovorio: 'A tko ti je to rekao?'

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice moćna, Gospe Sinjska mila. Znamo tvoj Sin nam je tako rekao brata/sestru svog ne smijemo mrziti. Reci nam Majko kako ga smireno podnositi? O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.10 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Aha, danas je sveta Majka Terezija. Bit će da sam s njom susreo kad sam studirao u Rimu a i ona je bila svratila.' Eto to. Usudio bi se reći da mi bar donekle poznat dašak Duha Svetoga koji je od nje p. Gabrća učinio vagabunde Božje, i svece. I sam sam bio dodirnut od istog Duha i htio biti kao oni. Zbilja neodoljivi su bili u svojoj Indiji. U borbi sa komarcima, vrućinom u pomaganju sirotanima da prežive. ... Aha je i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim samo tako lupnila ovu beštiju koronavirus: 'Još si tu?! Jesam li rekla maaarš od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te brat/sestra povrijedi a ne pokaže da mu je žao, neka ti bude kao poganini i carinik.

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.33 sati A baš sada na kućnoj terasi se sunčamo mi starčeki Isusove ovce. Poslije svete mise Isusom okrjepljeni vječni smo mladići. Tu smo se pozdravili s našim p. Tadilijom sa Jordanovca. A i novi superior p. Mato Antunović se pojavio. Kava je stigla, bio je srrrk... Valjalo bi još koju istipkuljiti (na mob) za 'Glas iz krpa'. E ovo je subota 'bez, bez' - što pak znači redovnički đir komotno i slobodno ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.43 sati Njegovateljica 'Lj' liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh Gospodine primi molbu ovce svoje: uzmi od mene sve što imam, znam i jesam daj mi samo Sebe i sretan sam. Amen!

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Posveta novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Solinu u subotu u 18 sati


- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako te brat/sestra povrijedi a ne pokaže da mu je žao, a znaš da ga Gospodin redovito krijepi Sobom. Provjeri što/tko ga je nahuškao protiv tebe?!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Isus kaže: 'Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša stekao si brata.' A što ako te ne posluša? Nipošto ga ne mrzi jer time sebe truješ. Spas je smireno ga podnositi. (knev 23a kg)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Kako to baba Jako ložiš ognjišće? Stavljaš grane i ne gledaš - kuda te nije brige. 'Lujo drž se dragog Isusa i sve će doć na svoje.'
- Hvaljen Isus i Marija! Bit bitka je Isus Krist, Bvb
- Hvala Isuse i slava Tebi po dragom p Luki i za njega ... Moram se često i naglas nasmijat ...a zbiljska i radost i utjeha!!!!

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek usta moja kazuju hvalu Gospodnju, i svako tijelo nek slavi sveto ime njegovo uvijek i dovijeka. Ps 145

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas se s radošću sjećamo svete Majke Terezije, svetice sitnog rasta a ogromnog značaja. Rodila se kao Agnes Gonxha Bojaxhiu 26. kolovoza 1910. u Skoplju. Albanka, gimnaziju je završila u Skoplju, a 1928. postala redovnicom Irskih Sestara naše Gospe Loretske. Djelovala je u indijskom gradu Calcutti kao nastavnica u zavodima družbe, a 1937. položila svečane redovničke zavjete. Osnovala je 1950. novu družbu, Sestre misionarke ljubavi, koja je s vremenom prerasla u zajednicu od 5 tisuća redovnica, s oko 600 misija, škola i skloništa u 123 države svijeta. Služila je siromasima, umirućima, siročadi, prognanicima i bolesnicima (naročito gubavcima) u Indiji i na svim kontinentima. Utemeljila je mnoge domove za siromašne i djecu, bolnice i humanitarne ustanove po cijelom svijetu. …

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.50 sati A e baš bi trebao ćakulu - bakulu s duhovnikom. Zato ću kad se razdani pitati p. Batinića može li navratit. Iskustvo govori da je za ispravan put potrebno povremeno se sakramentalno očistiti se od grijeha i o svemu popričati s duhovnikom. Bar sam tako činio kad sam bio u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Obično sam jednom mjesečno imao duhovni razgovor kod p. Slavka Pavina. E ovako sam nikakav, a bez tih razgovora bio bi užasan. Ima se snage za ići naprijed kad znaš o svojim smutnjama, kušnjama i slabostima si Gospodinu sve pošteno i iskreno rekao. Hajmo u ovaj dan (subota, 5. 9. 2020.). Korak prvi će biti Gospina krunica uz HKR a onda samo nastavim. Eh danas je subota ali 'bez, bez...' bez meštra Splice - koji je zapriječen doći. A korona priječi ćakulu-bakulu na Cvjetnjaku uz kavu s mojim Pečnik-ovima. Ali zato ću kroz sve ostale događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: pusti mrtva pravila i običaje. Shvati Isus Krist je živi Bog. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 9. 2020. Gospodine a danas u 23-ću nedjelju kroz godinu po evanđelju nas učiš kakav bi naš odnos prema bratu ili sestri trebao biti. Morali bi biti milosrdni i blagi kako i priliči Tvojoj djeci. Kažeš: 'Pogriješi li tvoj brat, idi pokaraj ga nasamo. Ako te posluša stekao si brata.' Usrdno Te molimo Gospodine poslušao ili ne, podaj nam milost predati ga Tebi i snage smireno ga podnositi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18, 15-20)

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati Eto započnimo večernje (petak) 'Razmatranje uz mob' sa retkom kojeg sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Ipak 'Duh nadvladava tijelo!' To nam je tu na Jordanovcu u glave tuvio dragi prof. filozofije Miljenko Belić. Dobro se toga prisjeti u ovoj salvi napada na tijelo: počevši od ovog 'nemogitisa', a navalila je i ova kuga - korona. Ma kad Duh Sveti zapuše: phuuu... tijelo može 'pjevat borbene'. Duh, Duh je glavni! Duh oblikuje tijelo! Ma dosta je isticanja važnosti tijela. Božji je ovo prst koji kaže: utihnite ljepotani/ljepotice, a vi mišićavi obazrite se i na žgoljave. Daj shvatite bez seksa se može - ali bez ljubavi ne može. Ovo je vrijeme kad bi prijatelji Duha trebali biti glasniji. Čini se da je vrijeme sazrelo: dosta terora tijela, fizičkoga, pojavnoga. Dolazi nam polako, polako... ali dolazi revolucija Duha. Nenasilno što je i svojstveno Duhu ali uporno kao plimni val. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš li kolko ima pravila?' Iju ju dide kolko i ljudi. Aha a nji sadrži jedan jedini zakon. Koji? Znan dide znan Krista kralja je zakon najjači od svi.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kako to baba Jako ložiš ognjišće? Stavljaš grane i ne gledaš - kuda te nije brige. 'Lujo drž se dragog Isusa i sve će doć na svoje.'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2020., petak


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav. (1 Kor 13, 13)

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna reci pravo jel' od tebe ona: ljubav je zakon najjači od svih - a to je moj Sin. Znamo to znamo... O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati Aha kad me naš napose dobri Anđelko ubacva u 'krpe' rekao mi je jedu bazu, ne sjećam se da sam je prije čuo (p.s. kao i mnogo drugoga). Pita on: kako se zove Indijanac koji slabo lovi? I nisam znao da je vegetarijanac. Ha, ha... Aha, je bila je naša pastirica s. Natalija i koja je kižem Kristovim samo tako prokinula beštiju koronavirus: kugo, stoko, šugo - rekla sam: Maaarš! od križa Kristova. I ovo: od četiri je tu njegovateljica 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hvala Ti hvala Kriste sto si Ti najjači zakon od svih!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Hajmo sad u sabranju kazat koju svakodnevnu za 'Glas iz krpa'. A što? Normalno sam, trezveno, uravnoteženo. Slobodan od ugnjetavača koji su me svojim bolesnim pristupom činili bolesnim. Načudit se ne mogu da se može smatrati nekoga bolesnim samo zato jer nemiga. Ah pa nisam bolestan što imam dugi nos ili zato što sam posijedio. Ah, da, problem je u tome što fakat nisam mogao mislit svojom glavom. A ima bolesnika koje relaksira kad misle za nekoga drugoga kad već ne mogu za sebe. U biti to je križ ove moje dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) 10.35 sati Raspetost? Kakva raspetost? Kad guštam na kućnoj terasi sa subraćom sunčati se. Subraća su u ćakuli-bakuli. Naša pastirica s. Natalija pripravlja kavu. Kad je donese bit će srrrk... Pa ću još koju. A koju? Još čeka đinasticiranje (na motomedu), rad na compu, na mob baš tipkuljim. Sve je to uklopljeno u redovnički đir koji i danas ide sve u šesnest. E valja kazat da ima doći i radoiščekivani meštar Splićo koji će uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.07 sati Pa ne'š ti toga: nemaš ovo, nemaš ono... Rugaju se - pa ti živi?!!! Ne shvaćaju da imam ja imam sve. Imam svoju Ljubav! Isusa Krista Boga našega. Koju mi iskazuje svoju nevjerojatnu ljubav. Koja je zaista nesalomljiva... On svemogući, apsolutně Bog osvrće se na mene ovcu šašavu, blesavu i ograničenu i krijepi me Sobom, usvaja. Pa postajem ni manje, ni više nego Njegova, Isusova ovca = isusovac. Oh hvala Ti hvala Isuse moj sve moje neka bude Tvoje, kad da si mi da se resim imenom Tvojim. Amen!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.04 sati Pozdrav svima! A najprije Tebi ljubljeni Kriste Gospodine - Zaručniče duše moje. Divno je divno to što si na mene ovcu nikakvu pogled svratio. Što si blag milosrdan, čuvaš ko zjenicu oka. Šalješ, daješ, ne osvrćeš se praštaš. Ma je, je i gotovo! Tvoja ljubav Isuse Kriste Bože nas je nevjerojatna je stvarno, neslomljiva. Pozdrav i svima vama web župljanima! Volite, volite se, volite Ljubav. Jer Ljubav nas veže i spaja - samo Ljubav. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Iz 55.6

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od skvrne tijelo čuvaj nam,
Od tromosti zaštiti duh,
Da grijesi žara duhovnog
Ne uduše nam mlakošću.

Him iz bož. čas.

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja zaštitnica je sveta Rozalija (Rosalia), koju Talijani od milja nazivaju i Ma Santuzza- Mala svetica Rodila se kao normanska plemićka kći u obitelji Sinibaldi oko 1130. u sicilijanskoj metropoli Palermu. U Rimskom martirologiju piše da vuče lozu od kraljevske krvi Karla Velikoga. Neko vrijeme boravila je na dvoru kraljice Margarete, a zatim je stupila u red augustinki. Vođena željom za pustinjačkim životom, povukla se u spilju na Monte Pellegrinu kraj Palerma, vođena od dvojice anđela. Tamo je provodila strogi pokornički život i na tom mjestu podignuta je kapela u njezinu čast. Preminula je na današnji dan, 4. rujna 1166, a relikvije joj se nalaze u palermskoj katedrali. HIiM

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus Krist na voli, ljubi, naš je Zaručnik. Za uzvrat hajmo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sva radost tvoja neka bude Gospodin: on će ispuniti želje tvoga srca! Ps 37

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 9. 2020. Gospodine danas je subota, 22-gog tjedna kroz godinu. A to je svagdan kad imendan ima Božidar. U evanđelju slušamo da si opet imao raspravu s onim zavrnutim farizejima. Koji su zamjerali Tvojim učenicima što su prolazeći usjevima ubirali klasje, trli ga u dlanovima i jeli - a zamisli subota je. Ah Gospodine pravila, pravila... Hvala Ti što si Ti Zakon iz kog se izvoda sva pravila. Hvala Ti što si gospodar subote, svih dana, normi, zakona i pravila. Tvoja ljubav je zakon najjači od svih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 1-5)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.59 sati Evo prepisat ću iz bloka slova, koja sam olovkom pišući vježbao rukopis da ne propadne: 'Dobar dan, dobra večer, a vjerujem da će i noć biti dobra.' Eto to tamo piše. A sada mogu koju o tome što to znači. Dan je dobar je dobro sam. Sve je regularno - život ide svojim tijekom. Večer je dobra. Vidim Gospodin je dosljedan. Kad mi je one 1992. rekao da sam Njegov i da će paziti na mene kao na malo vode na dlanu - mislio sam to je pobožno pretjerivanje. Kad večeras se u to uvjerim. Pa On je meštra Spliću našao i posla ga meni. Tražio ga tražio... Nije Mu lako naći ovakvog čovjeka. Ali ipak našao i poslao Svojoj ubavoj ovčici. Baš Mu hvala što sam Mu toliko dragocjen. E a noć vjerujem da će biti dobra jer ovako dobro urađen garant sanjam anđele: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo bud' vojnik Kristov, Bogu se moli, bori se i prst u uvo i pivaj! Imaš sve: mir, sriću i ljubav. Al' ti više šta triba?' Aha dide triba još tičijeg mlika, hu, hu...

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo sritna li san, sritna šta mi je dragi Isus da svoju ljubov - tebe da bude moj mile.' A baba Jako menij tebe da vidin kolko me voli dragi Isus.

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2020., četvrtak

KUU Komaštre - Ogorje, Pjesme i plesovi Ogorja, Diple i ojkavica


- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gorska vila sa Svilaje kliče: Oj, Ogorje, komaštre te diče


- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

16.48 sati Oho moja mati... Raspetost ova (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) približila me tebi. Premda si već odavno (1988) tamo gdje bi rado svi. Kažu da smo se susreli kad sam ona dva mjeseca bio tamo 'gdi je lipooo'. Haj pozdravi babu Jaku a i Gospi Sinjskoj - mojoj Alkarici kaži da mi nije toliko do miganja nego žarko želim da profunkcioniram kako spada. Haj, ćao - bao... Vidimo se!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko istinske ljubavi jer si Vlaškog roda kaži da ljubav je s nama i kad nam se čini da nestala je.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati Otpiva sam: 'Uski gaća dugi kunparana biš' te cure eto Ogorana' i naš napose dobri Anđelka me u 'krpe' ubacija. A onda je došla vitezica Kristova, naša pastirica s. Natalija. Kad ona podigne križ Kristov svaka nevaljaština i zlo crtaaa. A beštiji kornavirusu se zamanta - izgubi se. Hvala Bogu od četiri je tu njegovateljica Jadranka. A i meštar Splićo mi još nije bija. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Voljeti nekoga u svima - u nekom voljeti svakoga.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Mislim da je sve od karantene u kojoj smo bili 50 dana zatvoreni
- Pati i znaj: duraj, duraj pa ćeš u raj! Od srca p. Luka

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati 'Kriste kralju mir i jedinstvo podaj crkvi svojoj kršćanskoj!' Baš smo pjevali na svetoj misi. A sada đinastirajući (na motomedu) u sobi razmišljam o tim baš dragim riječima. Doista ružnu sliku ostavljamo mi kršćani. Gospodin Isus je htio jednu Crkvu i ta Crkva je Krist. Crkva Kristova je sveopći sakrament spasenja. Zaokuplja me tema crkvenog jedinstva. Ako sve bude teklo kako valja doktorat bi mi bio: SPC = RKC = SPC. Ma ustvari pravo za reć tako sam razumio moju Alkaricu. Njoj je to velika želja i ima namjeru to realizirati a mene - Isusovu ovcu je odabrala kao suradnika u tom projektu. ... Ah što ovo čujem da je koronavirus napao moju Palmu (BSI u Palmotićevoja). A Bogu u ruke! E kazat valja za 'Glas iz krpa' da i danas redovnički đir, točka po točka, ide sve u šesnest. A u taj đir će se stijesniti rad sa: mobom, compom i motomedom. A radosno iščekujem i uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.58 sati Eh, sveti Grgur Veliki, papa i crkveni naučitelj. A bio u svemu veliki jer je sačuvao srce djeteta. E da mi je od sebe sačuvat sve ono zbog čeg sam mogao biti mile babe Jake tada bi bio velik. Sada ću o tome u kapeli u ćakuli-bakuli sa Gospodinom Isusom. Što mi je to učiniti da budem mal ali hrabri, nesebičan vojnik Kristov. Primi Gospodine sve što jesam, imam i znam. Sve što očekujem i planiram. Primi sve, apsolutno sve daj mi sam Sebe - Ti i Tvoja ljubav je jedno što trebam. Amen!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik, Grgur (Gregorius) I. Veliki, papa i crkveni naučitelj, rodio se oko 540. u Rimu, u krilu stare i ugledne rimske senatorske obitelji. Kao čovjek širokih pogleda svoj pogled je upravljao i izvan granica Rimskoga Carstva, na nove germanske narode što su nadirali prema zapadu i jugu. Svojom je oštroumnošću odmah shvatio da je zadaća rimske Crkve te narode ne samo obratiti i pokrstiti, već i učiniti ih svojima, da se u njoj osjećaju kao u vlastitoj kući. Tako je Rim pod njegovom vladavinom postao misionarsko središte Zapada.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.05 sati Hu, hu dobro mi došlo da sam od struke ovih elektro škatulica. Baš sam na slijepo (u mraku) oporavio 'mob' da mogu na nj ovo tipkuljiti. Zapravo uputiti svima vama pozdravčić: HVALJEN ISUS I MARIJA. Prvi korak u ovaj dan (četvrtak, 3. 9. 2020.) biti će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavim hodati tj. kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Eh koliko sam shvatio danas će doci p. provincijal jer p. Mato Antunović preuzima službu superiora ove kuće na Fratrovcu. Bože čuvaj ga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni kad se Petar osvjedočio u Isusovu svemogućnost kaže da Ga nije dostojan. Ni mi Ga nismo dostojni zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 9. 2020. Gospodine u 22-gom smo tjednu kroz godinu. A danas u petak je svagdan. U evanđelju se predstavljaš kao zaručnik duša naših. Kad su Te upitali oni zavrnuti farizeji i pismoznanci kako to da Tvoji učenici ne poste. Ti si im Gospodine objasnio: 'Ne možete svatove prisiliti da poste dok je zaručnik s njima.' Baš Ti hvala Isuse Kriste sva ljubavi naša. Gospodine - Zaručniče duša naših divno je kad osjećamo Tvoju blizinu. Molimo Te daj da shvatimo da si uvijek uz nas bez obzira osjećali to ili ne. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 33-39)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.59 sati Eto mogu ovo 'Razmatranje uz mob' započeti retkom koji sam olovkom zapisao u blok kao vježbu rukopisa: 'Iz uradbi meštra Spliće se može vidjeti da je taj čovjek ekspert za sva tri čovjekova nivoa. Već ste mogli zaključiti da je za fizički nivo majstor 'prva liga'. Psihološki nivo to je tipični Splićo, u džepu ima sve naše berekinade. E a duhovni nivo, tu je stvarno skidam kapu do poda. Poslije susreta s njim dođe ti da kažeš kao Petar Isusu: 'Idi od mene Gospodine grešan sam čovjek.' Kažem vam on je plod Isusova ganuća nad svojom raspetom (RBK = raspetom na bolesničkom krevetu) ovcom. Pa joj je za utjehu hitio u njedra 'puno lipi stvari', i poslao joj meštra Spliću. Hvala babi Jaki za intervente... 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo samo časno i pošteno brez skrivanja prid Kriston kraljon kako spada na vojnika Kristova i samo naprid. Krst kralj će s tebon učinit svoje.' Aha, dide samo naprid.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako šta'no čujen u vanđelju. Dragi Isus isprid svog Petra učinija čudo da mu ojača viru. A Petar ujtija kukat daj grišna duša? 'Lujo na Suncu se sve vidi.'

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2020., srijeda


Iskustvo nas uči da se nadati većem plodu ondje gdje je mnogo protivština. (sveti Ignacije Lojolski)

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša se duša Gospodinu nada, on je pomoć i zaštita naša. Srce nam se u njemu raduje, u njegovo sveto ime mi se uzdamo. Ps 33

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Crkva pod imenom blaženih mučenika rujanskih progona (Bienheureux Martyrs de Septembre) časti veliku skupinu od 191 francuskih mučenika. Ubijeni su iz mržnje prema katoličkoj vjeri u četiri Pariška zatvora, 2. i 3. rujna 1792, kao tragične žrtve krvave francuske revolucije. Među njima su bila tri biskupa, Jean-Marie du Lau dŕAllemans, nadbiskup Arlesa te braća François-Joseph de la Rochefoucald-Maumont, biskup Beauvaisa i Pierre-Louis de la Rochefoucauld-Bayers, biskup Saintesa, a uz njih 127 svećenika, 56 redovnika i redovnica te 5 laika. Dali su svoj život za Krista Gospodina u groznom razdoblju niza brutalnih i razularenih zvjerstava. Službeni dokumenti o tom masakru uništeni su 1871. u požaru Pariškog Hřtela de Ville. Tako su glavni izvori podataka bila svjedočanstva očevidaca, osobito nek…

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Alkarice, rajska Djevo, kraljice Hrvata, Gospe Sinjska dosta nam tebe pogledati poticaj se javi: haj se očistiti!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati Ovo sam olovkom u blok napisao za vježbu rukopisa: 'Uski gaća dugi kunparana eto u 'krpama' Luke Ogorana.' ... Aha je bila je i danas naša pastirica, časna sestrica s. Natalija. Ali kad ona podigne križ Kristov za svaku nevaljaštinu i zlo je uzbuna. A beštija koronavirus traži ne bi li se sklonila u mišju rupu. Hvala Tě Bože od 16 sati je uz nas njegovateljica Jadranka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kristom oblikovanoj duši zahvati Božji blješte i daju joj spoznati koliko je nesavršena.

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.46 sati Ha, ipak ću poslije svete mise na kućnu terasu - osunčat se trunku, premda je hladno. Ali naš napose dobri Anđelko će donijeti nešto iz sobe da se zaogrnem. Vjerujem tamo će biti i druge subraće starčeka Isusovih ovaca. Vjerujem da će nam naša pastirica s. Natalija i kavu donijeti. I da će poteći uobičajena ćakula-bakula nas vječnih mladića (starčeka) 10.29 sati Hoćemo-nećemo... Ipak su nas naši iz kapelice prebacili na kućnu terasu. Ha, pa nije loše dade se uhvatiti potrebitog 'D' vitamina. A kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa' valja kazat da i danas redovnički đir ide sve u šesnest. U koji će se nekako stijesniti rad na: mobu, compu, motomedu. A hvala Bogu i doći će radoiščekivani meštar Splićo i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.26 sati Ah, moja mati blitvu tribi... Jo kad je to bilo. E a još bilo osnovna, a did Major mi je kupio 'Zorki 4' aparat za slikavanje. E dobro to su Kmanske uspomene. Vidim sjećanje se ipak vraća. Sada je u 10 sati terapija No 1 - sveta misa, na kojoj ću se susresti sa Isusom čija sam tupava ovca. A Isus se toliko brine za mene Svoju ovcu. Krijepi me Sobom pa mogu biti baš kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh primi Gospodine sve što jesam imam i znam daj mi samo Sebe i to je sveee. Amen!

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naslov: Molitva u rujnu
Datum: 2020-09-01 23:13
Od: skac@skac.hr
Dragi naši, Imam dvije stvari podijeliti s vama. Prva je da sam na duhovnim vježbama. Stoga jedan haiku: Medo sjedi ispod divlje kruške i bole ga noge. Uživa a ne zna da je kruška župnikova. Druga je o našim aktivnostima. Uplovljavamo u rujan. More je mirno jer smo završili Modrave - Bogu na slavu, a našim sudionicima na korist. Pred nama je užurbana autocesta budući da su počele pripreme za programe i aktivnosti u novoj akademskoj godini. 
Puno toga se događa i treba se dogoditi u rujnu. Nabrajam samo neke: promocija i priprema 72 sata bez kompromisa, vrednovanje Modrava, izborne skupštine SKAC-a i Magisa, Volonterski kamp na Krapnju, priprema animatora na 3D-u i pratitelja na DV, Život na moru... Ne zaboravimo u svemu tome ono najvažnije: vodi li nas način na koji u tome sudjelujemo Bogu?
Ispred nas su izazovi organizacije zbog prostora i epidemioloških mjera. Prostora za provedbu programa je malo, a obnova Bazilike i pastoralnog Centra su još u fazi priprema. Epidemiološke mjere i moguća online predavanja u zimskom semestru ostavit će mnoge studente izvan Zagreba. 
Sve su to prilike za domišljatost! Ako smo s jedne strane skučeni, s druge nam je to prilika da drugačije osmislimo kako i gdje ćemo prići mladima. Što ćemo im u ovim uvjetima ponuditi da upoznaju sebe, kušaju Boga, pripadaju Crkvi i služe potrebitima?
Pozivam vas da ovaj mjesec molimo jednostavnu molitvu Maloj Gospi koju je Ljudevit Montfortski molio svaki dan, a ovdje je možete naći: MALA GOSPA (i u prilogu). Pozivam vas i da u ljubavi darujete dnevni sat pred Presvetim (Gospodar kuće je u našoj kapelici izložen za klanjanje, tko želi doći neka se javi curama iz ureda radi ključa na ovaj mail). Molite za papine nakane, zvanja svih vrsta i domišljatost da znamo kako ćemo dalje na veću slavu Božju.
Kao i uvijek, proslijedite mail svim našim SKACovcima, MAGISovcima...
Nadam se da se baš svi vidimo zadnji petak u rujnu na prvoj Misi mladih i kasnije na druženju. Hrabro naprijed
T

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.05 sati Haj bar kratko jutarnje 'Razmatranje uz mob'. Volio bih biti slobodan do 5.30 sati kad je Gospina krunica uz HKR. Koju moram pripaziti da ipak preglasno ne izgovaram da subraću ne smetam (recimo br. Mato me redovito čuje). Moram kazat da uz duhovne milosti s Gospinom krunicom uz HKR primam i neophodne logopedske vježbe. To je baš dobro da naučim govoriti pravilno izgovarajući: 'Zdravomarijo'. Haaj, pozdravčić svima! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Hm, hu baba Jako mora da si ti velike dare primila od dragog Isusa kad si ti vako dobra naprama svima? 'Lujo a kako neću bit dobra kad mi je tebe da zlato bakino.'
- Bogu hvala za zlato bakino i zlato naše. Hvala vam pater Luka sto nas svojim divnim porukama podsjećate na ljepotu života.

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, oni kojima je Isus učinio neko dobro svoju zahvalnost Isusu su pretočili u brigu za potrebne. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 9. 2020. Gospodine danas u četvrtak, trećeg rujna je spomendan svetog Grgura Velikog, pape i crkvenog naučitelja. Imendan imaju: Grgur i Gordana. A jer smo 22-gom tjednu kroz godinu u evanđelju slušamo kako je Petar na Tvoju riječ ulovu mnoštvo riba, da su se mreže gotovo razdirale. Vidjevši to Petar Ti pade do nogu govoreći: 'Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!' To je taj tako potreban osjećaj grešnosti svima nama. Kad u susretu s Tvojom svemogućnošću ugledamo svoju bijedu i jad. Podaj nam milost takvog osjećaja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 1-11)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.54 sati A evo s kojim slovima sam večeras (utorak) pišući ih u blok olovkom spašavao rukopis od propadanja: 'Premda se kalendarski jeseni u duši mi 'sve cviće cvita' od kako sam se susreo Kristom Gospodinom. Proljeće se i u meni budi jer sve više shvaćam da se posve normalno dade živjeti i bez 'miganja'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojniče Kristov tribaš znat da mi ne pomažemo drugiman jer je to običaj. Mi moramo tako jer nas tira Krist naš kralj.' Aha dide tira nas...

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hm, hu baba Jako mora da si ti velike dare primila od dragog Isusa kad si ti vako dobra naprama svima? 'Lujo a kako neću bit dobra kad mi je tebe da zlato bakino.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2020., utorak


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Je, je i gotovo 'Nima grada do Splita' kad daje ljude ka ća je meštar Splićo. Eto to kažem ja Zagorec (novorođeni: ). Ma tako me galantno uradija - malo bolje i dulje nego obično. Njega je Gospodin poslao svojoj ovčici ubavoj. O Gospe Sinjska ti si nam spas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Mora bit da je velika rijeka Božje milosti potekla životom tvojim Alkarice draga Gospe Sinjska sjajna kad si tako velikodušno dijeliš milosti svima.

- 17:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : Još jedan novi mjesec... Teče i teče... Dan po dan, tjedan po tjedan, mjesec po mjesec, godina po godina. Pa neka teče, važno je da ne čekam nikakve trivijalnosti - već sada živim.' ... Aha i danas je bila naša vitezica Kristova, pastirica s. Natalija strah i trepet za svaku nevaljaštinu i zlo. Kad ona podigne križ Kristov beštija koronavirus miga repom tražeći mišju rupu da umakne. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tvoja zahvalnost Gospodinu za primljenu milost od Njega neka se pretoči u besplatnu pomoć tvojim bližnjima.

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin podupire sve koji posrću i pognute on uspravlja. Ps 145

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji zaštitnik, sveti Egidije (latinski Egidius, francuski Gilles, engleski Giles, talijanski i španjolski Egidio), rođen je u Ateni oko 650. Kad su mu umrli roditelji, nasljedstvo je koristio kako bi pomagao siromasima. Napustio je Grčku oko 683. i živio kao pustinjak u južnoj Francuskoj nedaleko Nimesa. Njegova šumska spilja bila je okružena trnovitim grmljem, a jedina prijateljica bila mu je košuta koja ga je hranila svojim mlijekom. HIiM

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.36 sati Oho ho ja sam ptica nebeska... Koja sada đinasticira (u sobi na motomedu) a ne sunčam se na kućnoj terasi (jer oblaci nešto prijete...). Hvala Bogu što đinasticiranje podupirem i tipkuljenjem 'Glas iz krpa'. Sebe znam bez tipuljenja ne bi ništa bilo ni od đinasticiranja. Što ja znam kako? Nisam neki knjiški tip ali navikao sam se na slova. Čitavi život ih pišem/čitam. Točno sam svoj s njima. Uz njih razmišljam, meditiram, planiram, Bogu se molim. He još da znam pitak i čitak redak ispisati. Ali dobro je! I ovo nikakvo pisanje bude pročitano. Aha treba jošš kazat Bogu hvala i danas se redovnički đir odvija sve u šesnest.... Kakva korona, kavi bakrači... Ne može nam ništa niti bomba atomska... Ma eto i danas će se u spomenuti đir uklopiti rad na: mobu, compu, motomedu... A doći će kao Božji arhanđeo Mihel - meštar Splićo i uraditi baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U svetoj misi sjetio sam se pra, pra... djeda Adam Rađa koji je bio pandur u vrijeme Francuza (1806), umro prije 1839. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.57 sati Dok šetamo gradom korak po korak... Oh, ovaj, dok se redovnički živi od točke do točke došao je čas i od najraskošnije točke: svete mise u 10 sati. Sad sabirući se za svetu misu vidim došao je paket iz Rijeke od Nagy Vesne i Dubravke (Kršinićeva 26) šalju vrijedne stvari za potrebnike. E Bogu hvala sve ću donijeti Gospodinu u svetu misu. Sebe i sve svoje prijatelje, subraću i znance. Gospodine daj da se više ljubimo, prihvaćamo ili bar da se smireno podnosimo. Ali nikog baš nikog nikada na ne daj da mrzimo. Tvoji smo Isuse i Tvoji želimo ostati dovijeka. Amen!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.47 sati Vauuu, sve ruji, sve je rujno... I mjesec je rujan. Adio ljeto jeseni se. E a danas (utorak, 1. 9. 2020.) u evanđelju vidimo kakav je Gospoděnov nastup. Govorio je kao nitko, svaka riječ je bila 'u sriduuu'. Evanđelje kaže 'silna bijaše riječ Isusova'. Mnoštvo je bělo zaneseno. E ali kvaliteta Isusovog nastupa nije samo što je gibao mase. Nego jer je očitovao nevaljaštinu i zlo i čim bi Ga čulo vrištalo bi bježeći napuštalo Isusa i Isusove. Prvi krak bit će Gospina krunica uz HKR. A onda nastavimo hodati kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. I dan će biti po mjeri čovjeka: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O, Isuse, usliši nam usrdne molbe - po suzama svoje Presvete Majke! - O Marijo, majko ljubavi, boli i milosrđa! Molimo Te, sjedini svoje molitve s našima, da Isus, Tvoj Božanski Sin, kojemu se obraćamo po Tvojim majčinskim suzama, usliši naše usrdne molbe te da nam zajedno s milostima za koje molimo, udijeli i krunu vječnoga života. Amen.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Čovjeku koji me jedini nije zaboravio. Molim vas, onim zlatnim palcem utipkajte … Bvb
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemoguci Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže kad je Isus propovijedao svijet je bio zanesen. Hajmo zaneseni Isusom realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Fra Mario Knezović - Ubijaju Božje Glasnike


Dr. sc. fra Mario Knezović rođen je 1973. u Posušju, selo Broćanac, zaselak Širića Brig, kao deveto dijete u obitelji Ljube i Zore r. Grubišić. Osnovnu školu pohađao je u Broćancu i Vraniću. Jedan razred srednje škole pohađao je na Širokome Brijegu. Sjemenište s klasičnom gimnazijom od 1989. do 1993. pohađao je u Dubrovniku, Visokome i Sinju. U Franjevački red stupio je 1993. na Humcu. Fakultetsko obrazovanje, diplomsko i poslijediplomsko pohađao je na Sveučilištima u Zagrebu i Mostaru. Osim teologije i filozofije uže znanstveno područje studiranja mu je novinarstvo, političke znanosti i komunikologija. Doktorsku disertaciju je obranio 2018. s titulom doktora znanosti iz područja informacijsko-komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću. Boraveći kao student u Zagrebu, bio je jedan od osnivača Zavičajnoga kuba hercegovačkih studenata te je potaknuo izdavanje studentskoga časopisa »Moj kamen« i bio prvi njegov urednik. Za đakona je zaređen 1999. godine u Detroitu - Trpy (SAD). Godinu đakonata proveo je u New Yorku. Za svećenika je zaređen 2000. u Chicagu (SAD). Nakon Mlade mise, koju je proslavio 2000. godine, djelovao je u župi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru i kao vjeroučitelj u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru. Od 2000. do 2004. bio je tajnik Konferencije viših redovničkih poglavara Bosne i Hercegovine. Ravnateljem Informativnoga centra Mir Međugorje i glavnim urednikom Radijske postaje Mir Međugorje postaje 2001. godine. U toj službi ostaje do 2005. godine. Od 2005. do 2013. bio je župni vikar, voditelj Frame i srednjoškolski vjeroučitelj u Posušju. Kao autor i suautor sudjeluje u nekoliko knjiga, produkcijskih i multimedijalnih uradaka. Piše u nekoliko časopisa, te je suradnik više medija u Domovini i svijetu. Njegova knjiga pod naslovom „Nisam šutio – otvoreno o Crkvi, politici i društvenim događanjima“ budi poseban interes. Trenutno je na službi župnika u Kočerinu. Usto, uređuje i vodi neke emisije na Radijskoj postaji Mir Međugorje, suradnik je vjerskoga programa Naše TV, kolumnist Naših ognjišta, Glasnika mira i Misije.hr. Povremeno održava seminare, predavanja i duhovne obnove u Domovini i po svijetu. Od priznanja koja je dobio nadraži mu je „Zlatni grb Posušja“ koji je dobio „kao prorok u svom zavičaju“ od Općine Posušje. Djelovanje mu se može pratiti putem mrežne stranice www.fratar.net

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 9. 2020. Gospodine danas u srijedu, 22-gog tjedna kroz godinu u evanđelju što ga slušamo vidimo kako je divnom gestom uzvratila Petrova punica na to što si je ozdravio od ognjice. Čim si je ozdravio ona se stavila u službu bližnjima. Evanđelje kaže da je posluživala ukućane. Gospodine zahvati i u naše živote da svoje sposobnosti možemo staviti u službu bližnjima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 4, 38-44)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati E sada na koncu dana mogu kazat divan je ovo ponedjeljak bio. Naprosto guštam slijeditě točku po točku svog redovničkog reda. Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Duh Sveti me pohodio po meštru Splići.' Ali ne stvarno koliko sam ovako raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu) Bogu mio - znam po dva Božja interventa: 1. Gospa Sinjska, moja Alkarica mi u njedra hitila 'puno lipi stvari' 2. Gospodin je svjećom tražio i našao meštra Spliću i poslao ga meni - Svojoj ovci. Oh hvala Mu hvala što je tako tankoćutan prema meni, Svojoj ovčici. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ako ti niki čini razbojstva a kaže daj susrija Krista kralja Boga nešega. Ki pravi Kristov vojnik u brk mu reci: Odstupi od mene nečastivi!' Aha dide tako.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


A baba Jako iđu Ogorani u crěkvu ki ti. Ma niko tako pošteno i pobožno ne žive ki ti. 'Lujo nemoj tako govorit ima čudo Ogorana bolji neg ja. Ujti ti Gospinu ružarju.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Siječanj 2022 (160)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)
Lipanj 2019 (118)
Svibanj 2019 (88)
Travanj 2019 (131)
Ožujak 2019 (124)
Veljača 2019 (94)
Siječanj 2019 (104)
Prosinac 2018 (103)
Studeni 2018 (112)
Listopad 2018 (104)
Rujan 2018 (123)
Kolovoz 2018 (100)
Srpanj 2018 (88)
Lipanj 2018 (89)
Svibanj 2018 (102)
Travanj 2018 (86)
Ožujak 2018 (100)
Veljača 2018 (92)

Cambi: Izliči me
Cambi: Oprosti
DUŠNI DAN

p. L. Rađa, propovijedi
Prop. 1
Prop. 2
Prop. 3
Prop. 4
Prop. 5


" target="_blank">Radio Marija, Mladi za mlade 19. 2. 2002.

SAŽETAK RBK

27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb
counter for blog
Web counter od 1.01.2006.

STAVIO 13 7 2020
visitors by country counter
blog counter
blog counter

blog counter