Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

31.07.2020., petak


Ignacije je Družbu organizirao na gotovo vojničkim temeljima. Red se ubrzo silno proširio te je bio glavno oruđe katoličke obnove. Ignacije je umro na današnji dan 1556., u dobi od šezdeset i četiri godine. Beatificiran je 1609. godine, a svetim proglašen već 1622. Pokopan je u Rimu u velebnoj crkvi, njemu posvećenoj. Zaštitnik je Družbe Isusove, vojnika, obrazovanja i djelatnika u obrazovanju. (Preuzeto:https://hkm.hr/svetac-dana/sveti-ignacije-lojolski-2/)

- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Večer uoči Ignacijeva, 30.7. održala se u dvorištu Palme proslava Prijatelji u Gospodinu.

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

2. Magis - Više


Teži za najboljim kako bi postigao bolje i više.
Ne budi sitna duša. Ne miri se s postojećim. Svakodnevno sebe nadilazi. Jer ne rasteš li, ti sahneš.
Počni težiti za nemogućim, jer inače nećeš ni moguće doseći. Počni ozbiljno sanjati, ako već nisi. Sjeti se M. L. Kinga, i njegovog glasovitog "I have a dream…" Njegov san o slobodi crnaca je dosanjan. Sjeti se našeg Gojka Šuška, koji pred smrt kaže: "Nije mi žao umrijeti jer sam doživio što ni sanjati nisam mogao." Ma sjeti se p. Ante Gabrića, koji je najozbiljnije htio pokrstiti čitavu Indiju, sagraditi tisuće škola, nahraniti sve gladne – a uspio je tek izbrojiv broj. Ali zar je i to malo?
Nema smisla gatati na dlan, ali ipak zagledaj se u nj, jer tamo ti sve piše. Vidiš li izvor? Shvaćaš li poruku – budi izvor, a ne močvara. Tvoj život neka se glasa klokotom izvora, a ne kreketom žaba.

Bog te neće pitati koliko si učinio, nego da li si učinio što si mogao.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.30 sati Ej hej Lojola znaš od iste vrste smo mi. Žarko si želio ti top te pogodio. I sam ne znam što sam žarko želio kamion puknuo. Raspet (RBK) si bio al' i ja sam već toliko godina. Istog sam iskustva kao ti: blagoslov je raspet (RBK) biti. Tebi došao je glas da kreneš nama Isusovim ovcama. Meni došao je glas o 'puno lipi stvari'. S čim smo već krenuli - jel' da Lojola? Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska Vlaška cesarice, moćna Alkarice ne daj ikom da se svetim kunemo. To molimo tebe naša svetosti.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.12 sati Za spasit rukopis olovkom sam u blok napisao: 'Oj Lojola raspetošću ovom (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) i mene se dohvatila tvoja škola.' Eto tako piše tamo. Samo mogu kazat meštar Splićo je briljirao. I otišao je na more - neće ga biti do Velike Gospe. ... A je bila je ona koja je strah i trepet za svaku nepodopštinu i zlo. Kad naša pastirica s. Natalija zaprijeti križem Kristovim ovoj beštiji koronavirusu i svakom porodu Zloga: 'Aj ća! Dalje od križa Kristova!' Beštija ošamućena oko sebe gleda gdje joj je mišja rupa. Ha e od četiri ure tu je njegovateljěca 'Lj'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Prije nego učiniš što ti je na pameti zapitaj se koliko će te to koštati?

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas čestitamo imendan našim dragim čitateljima koji se zovu Ignac, Ignacija, Vatroslav, Ognjen ili Žarko. Njihov sveti zaštitnik Ignacije (Inazio ili Ignacio) Lopez de Loyola rodio se 1491. kao najmlađi od dvanaestero djece u obiteljskom dvorcu Loyola, u baskijskoj pokrajini Gipuzkoa. Španjolski plemić- odgojen na dvoru, služio je u vojsci potkralja Navarre, a prilikom francuskog napada na tvrđavu Pamplona, 1521, teško je ranjen topovskim tanetom u obje noge. Za dugotrajnog liječenja i čitanja svetačkih legendi doživio je vjerske ekstaze i vizije. Povukao se u spilju, hodočastio 1523. u Rim i Svetu zemlju, a nakon povratka studirao od 1528. filozofiju i teologiju na Španjolskim sveučilištima i u Parizu. U Parizu je okupio krug istomišljenika, koji su se 1534. zavjetovali da će služiti Bogu i…

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.10 sati Aha trebao bi i danas meštar Splićo uradit Isusovu ovcu ta danas je sveti Lojola od Raspete Ljubavi. Meštar Splićo 'čovik od komada' jer mu je uzor Raspeta Ljubav = raspeti Krist Gospodin. Onaj kojemu je nadahnuće raspeti Krist makar mal čovječuljak bit će značajan. Oah jel' ovo 'Glas iz krpa'. E još će biti sunčanje na kućnoj terasi. Pa ako se što đinasticiranja (na motomedu) uhvati. A svakako vjerujem da ću osigurati sve potrebno meštru Splići da me uradi baš kako spada. Jer večeras čovjek odlazi na godišnji na more (na ribe). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.35 sati Aka moj Lojola neću, neću, shvaćaš NEĆU napustit karijolu - ovo prijestolje milosti Božje. Što mi je karijola priskrbila - ne pitaj! ... Ognjevit bojni... AMDG, AMDG... Idemo sada o svemu s Kristom Gospodinom u svetoj misi. Primi Gospodine sve što nemajući imam. Primi i imanje kojemu se nadam da ono bude nemanju. Samo mi svoju ljubav i sve imam. Amen!

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ante Kapitanović: A di je baba Dota!?

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Sve na veću slavu Božju! Čestitam blagdan vojnika Ignacija Loyole.
- AMDG = Ad maiorem Dei gloriam = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.16 sati Idemo AMDG, Magis, Magis... Lojolin sine, Kristov vojniče. Da, daaa danas je zadnji dan srpnja, a to je spomendan svetog Ignacija Lojolskog. Ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) nam je poveznica. On ima to iskustvo. U njegovom slučaju ono je vrijedno. Daj Boze da i mom slučaju ne bude uzaludno. Ma drag je jer sve vrijedno u njegovu životu isklijalo je iz tjeskobe, patnje, boli raspetosti. Svetac je to osobito naslonjen na raspetog Krista koji je ljubav. I njemu bi baš pristajalo ime: Lojola od Raspete Ljubavi. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, odabrao sam doktorat: SPC = RKC = SPC Nije grijeh za isusovca da umre bez doktorata, ali je velika sramota. Ne daj da se osramotim! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.21 sati Evo i večeras (četvrtak) zapisa iz bloka olovkom (za spasit rukopis) : 'Ha, Lojola bolje zna mene nego ja njega. Njegovi su prstići izvelě da danas ne budem na Sljemenu, i izbjegnem konflikt oko 'duhovnog razgovora'. Ha, sviđa mi ovaj Lojola, odrješt, jasan, direktan, oštro i na prvu pa u sriduuu! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 8. 2020. Gospodine evo nas u kolovozu. U 17-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u subotu prvog kolovoza spominjemo se svetog Alfonza Marija de'Liguori, biskupa i crkvenog naučitelja. U evanđelju slušamo kako je glava Ivana Krstitelja bila cijena jednog ženina plesa. Kad se opakom Herodu svidio ples Herodijade. Zakleo se dati joj što zaište. Ona je rekla: 'Daj mi na pladnju glavu Ivana Krstitelja.' Molimo Te Gospodine očuvaj nas nerazumnog zaklinjanja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14, 1-12)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Hajmo tipkuljit (na mob) đinasticirajući (na motomedu). Ha, pa red bio koju o Lojoli. Nadam se da vas neću skandalizirati kad kažem: taj tip mi je nekako bio bezdušan, baš jezuitski tip. Pritišće zaljubljenike Kristove nekakvom bezdušnom disciplinom. Red, rad, disciplina - takvim sam ga doživljavao. Spomenut ću kad sam bio u novcijatu da sam provincijala molio da uz put budem i franjevac trećoredac. A ovaj me samo blijedo pogledao. A što ću? Bio sam razigrana franjevačka dušica. Pa i donedavno su mi ovi Lojolini moj nužni križ. A moja ljubav je bio sveti Franjo i njegovi cvjetići. A onda je uslijedila faza: ako si Kristov - stupaj ili umri! Kad ljubiš ljubi do kraja, ali baš ljubi. Za ljubav triba izgorit. Ako to nisi spreman ti nisi dostojan ljubavi. E tek onda mi dođe u glavu to je Lojolin put. I on je nakon odulje raspetosti na bolesničkom krevetu došao do 'puno lipi stvari' što su redovnici isusovci. Lojola i ja imamo zajedničko iskustvo raspetosti (RBK). Sretan sam što znam da raspetost ne mora biti tek mrcvarenje nego može biti pupanje. U njegovom slučaju vrijednog cvijeta 'Družbe Isusove'. A mogu reći i ovaj malecki cvijetak koji pupa kroz ovih, za sad 17 godina nije za bacit. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov triba bit čovik od komada. On je 'čovik i po' jer Krista kralj ga vodi.' Aha dide toj akoj mali u očiman svita. Samoj mu važno kako ga vidi Krist njegov kralj.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis' velik čovik. Nedaš da te mala selendra Ogorje učini malon. Negoj' Ogorje velko jer je iz njeg baba Jaka. 'Lujo ne daj da te godine smanje - ki dite si najveći.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Ignacije Lojolski


Užgan od Gospodina Lojola je začuo: idi i zapali svijet! Krenuo je on svojim isusovcima čineći sve na veću slavu Božju. (kev sveti Ignacije Lojolski)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2020., četvrtak

E ova slika je draga jer na njoj did Major!!!


- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.32 sati Jel' no se kaže rastu kao gljive poslije kiše. Gledam na facebook jel' pala kiša, tj. jel' nas korona pohodila gljive tj. nekakvi apokaliptični propovjednici niču. Na svojim prijenosnim propovjedaonicama po trgovima i ulicama. Gdje god ih ima tko čuti. Straše ljude da nas samo Isus Krist može spasiti od zla. Ne bih rekao da biserje bacaju pred svinje. Nego svinje svojom rikom straše ljude. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko Gospe Sinjska mila ti nas znaš i kad mi ne znamo tebe i tvog Sina, i vodiš nas vodiš da dovedeš svome Sinu.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.24 sati Evo što sam malo prije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oh stariče moje drage jel' da sam vaš mile, bez obzira što meštar Splićo pjeva: 'Mile non pju mile!' Eto to je napisano tamo. Ali ne stvarno meštar Splićo ne zna što to znači biti mile Ogorske starčadi. Ako si jednom bio njihov mile, ti to jesi sad, a to ćeš biti i za vjeke vjekova - zauvijek si mile Ogorske starčadi. ... Ma ne mogu se sjetiti da me ubiješ je li naša pastirica s. Natalija i danas križem Kristovim dernila ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga. Pa ću jednu Zdravomariju da se sakrije u mišju rupu: Zdravomario... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marta (Maša) Miličević 'Biskup' joj ostavio pola imanja. Major od Šuljka kupio kuću u kojoj je Masa stanovala. Major je također na neki način od Maše dobio i stan u Splitu koji je darovao unuci Željki Koljanin. Kasnije Maša odlazi u Ramljane kod Marije Ivine (žena Ivana), gdje i umire. Sahranjena je na Ogorju uz Majorovu grobnicu. Znana kao vrijedna švelja, odgojiteljica djece u Rađa, pobožna. Mater joj se javila posto joj je muž umro. (Preuzeto: www.jimraja.com)

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik Petar Krizolog rodio se oko 400. u gradu Forum Cornelii (danas Imola, nedaleko Bologne). Đakon i svećenik, postao je oko 433. biskupom Ravenne, tada prijestolnice Zapadnog Rimskog Carstva. HIiM

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Mal je onaj koji misli da iz sredine iz koje je ne može izrasti veći od njega.

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Evo sada dok sabirem se na svetu misu. Neka to bude tipkuljeći po mobu 'Glas iz krpa'. A to je sadržaj ovoga dana kojega ću donijeti pred Gospodina. Primi nas sve Gospodine nas Tvoje ovce i njegovatelje-ce u kapeli ovdje na Fratrovačkom brijegu. Primi i web župljane iz cijelog web kontinenta. A za ovaj preglednik dana sretan sam što i danas mogu reći da redovnički đir ide 'sve u šesnest'. A u njega će se uklopitě đinasticiranje (na motomedu). I hvala Bogu, baš hvala cjelovita i potpuna uradba meštra Splće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati Ah, sav sam od Svilaje i Ogorja. Dani djetinjstva... Moje staričice drage, moj magarac Klepo, did Major... Ma bez obzira što sam sada novorođeni Zagorec znači mi Vlaška - oni ljudi 'od komada'. Sad ćemo zajedno na svetoj misi biti. Oni u Diki Nebeskoj a njihov mile u kapeli uredno parkiran kraj oltara. Gospodine daj da svi činimo sve na veću slavu Tvoju. Amen!

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati Zdravomarija je baš běla u Gospinoj krunici uz HKR. A sada krenimo u ovaj dan (četvrtak, 30. 7. 2020.). Svjesni toga da smo dobre ribe u mreži jer smo odabrali Isusa Krista. Zato ćemo kroz sve događaje i susrete u ovome danu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. I baš zato bit ćemo bolji ljudi a dan će biti ljepši. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Facebook


Nije visok, tko na visu stoji,
nit je velik, tko se velik rodi,
već je visok, tko u nizu stoji i visinom nadmaša visine,
a velik je, tko se malen rodi, al’ kad pane, golem grob mu treba.

(Javor) Ivan Mažuranić

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže da će Isus baciti mrežu i svi ćemo biti kao ribe u mreži. Hajmo bit dobre ribe realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.53 sati Evo sto sam maloprije (srijeda) olovkom u blok napisao, za vježbu rukopisa: 'Ah prije dvi godine 'parti' je prijatelj moje duše. A sad Adio Olivere. Noi se vediamo in Celo.' Eto to - a htio reći na talijanskom: Vidimo se u Nebu! Ajoj moj talijanski ishlapio je. Ma prava je stvar što oni kao Oliver nikad ne umiru. Katekizamski znamo da je svaki čovjek besmrtan. Ali u Nebo završavaju oni koji su kao Oliver. Možda se varam, ali pretpostavljam da sada u rajskim dvorima pjevaju Oliver i Roko: Nadalina, Nadalina... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.15 sati Heureka! Heureka! (Valjda se tako piše?) Našao sam što su priskrbile ove godine raspetosti (RBK). A od kog drugog nego od Alan Forda. Gledaj što No 1 kaže: 'Da bi bio star i mudar moraš prvo biti mlad i glup!'. Ma svaka mu valja. Aoh zbilja sam sa onom mlađarijom i pomladio sam se i postao glup ka matun. Eh znam nitko od ljudi ne bi rekao da sam sada osim godina nabrao i mudrosti. Iskreno ne bih ni ja rekao. Ali zato kaže kraljica Neba i zemlje, moja Alkarica - draga Gospa Sinjska koja sigurno zna kome 'puno lipi stvari' pripada. Ah, ovo je večernje 'Razmatranje uz mob' - dok đinasticiram (na motomedu) Ma na evanđelje (četvrtak) se ne bi osvrtao. Sad bi složio 'Dragi pravoslavni...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 7. 2020. Gospodine još smo u 17-tom tjednu kroz godinu. A danas u petak, 31-vog srpnja se spominjemo svetog Ignacija Lojolskog, vojnika Tvoga Kriste Gospodine, velikog obnovitelja Crkve. Čineći sve na veću slavu Božju utemeljio je redovnike isusovce. U evanđelju slušamo kako Ti se u Tvom zavičaju narod čudio: 'Odakle ovome ta mudrost i te čudesne sile?' Na što si Ti Gospodine rekao: 'Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu.' Molimo Te pošalji nas onima s kojim ćemo se moći razumjeti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 54-58)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.09 sati 'Na osami blizu mora...' Ah, Oliver jako, jako poznaje dušu ovog vagabunda. A šta će ovca? Kad je susrela Isusa shvatila je da je njen ovčinjak kod isusovaca. To nešto gledam na tv. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo biće si u skulan učija: vojnik Kristov je uspija ako prispije u Diku Nebesku.' E dide da bi uspija triba živit časno i pošteno.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti se trsiš živit ki prava odabranica dragog Isusa. Na te čekaju širon otvorena vrata Dike Nebeske. 'Lujo iz tvoji usta u Božje uši.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2020., srijeda


- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Splitski ridikul Miljenko Smoje - fenomenalan novinar. Njegovi članci u 'Slobodnoj' bili su glavna literatura tinedjžerskih godina. Ne znam pravo jeli vjerovao u Boga ali Bogu je sigurno drag. A ni politički nije bas ali kao novinar - uzor. Kad je prije koju godinu 'partija' za njega sam imao svetu misu zahvalnicu. Sad feštaju u Nebu: Oliver Dragojević, Boris Dvornik, Miljenko Smoje. Nima Splita do Splita... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko kada Sin tvoj baci mrežu i sve nas uhvati voljeli bi biti riba koja će valjati. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 Prepisujem iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Zagorec? Vlaj? Doista ne znam. Ono što znam da sam isusovac, Hrvat - katolik.' Pretpostavljam da znate da sam i danas imao žučnu raspravu s meštrom Splićom. On neće pa neće uvidi istinu jasnu kao dan da sam novorođeni Zagorec. ... Ah, pustimo to. A je, je i danas je bio smrtni otrov za koronavirus i svaki porod Zloga. Kad naša pastirica s. Natalija podigne križ Kristov: 'Ej zloćko ima da te nema! Iššš, iššš...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek se Gospodinom duša moja hvali! Ps 34

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja sveta zaštitnica Marta poznata nam je iz Svetog pisma kao sestra Lazarova i Marijina iz Betanije. Kao vrijedna kućedomaćica s mnogo brige i pažoje ugostila je i posluživala Krista Gospodina, o čemu piše sveti Luka u svojem evanđelju. Isusu su Marta, Marija i Lazar bili naročito dragi prijatelji pa je na poziv sestara i nakon razgovora s Martom uskrisio mrtvoga Lazara. Sveti Ivan, opisujući potanko Lazarovo uskrsnuće, piše: 'Isus je ljubio Martu, njezinu sestru i Lazara' (Iv 11,5). HIiM

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Aha koja riba! Koja? Koja? Krepostima urešena sigurno je među Isusovima.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati Evo sada sabrano prije svete mise krenut ću sa uradbom 'Glas iz krpa'. Što ću vjerojatno nastaviti poslije sunčajući se na kućnoj terasi. Ha o danu? Pa osim sunčanja na kućnoj terasi. Bit će i đinasticiranje (na motomedu) u sobi. 10.31 sati E a sada sunčajući se sa subraćom na kućnoj terasi mogu kazat da danas hvala Bogu očekujem potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.20 sati 'Prijatelji u Gospodinu - eh moj Lojola. A fino će to biti u Palmi (BSI u Palmotićevoj) vidim i SKAC je u tome. Eto trebao sam taj dan biti sa drugima na Sljemenu. Ali ova beštija koronavirus??? Tako da sam br. Mati rekao da ne idem. A sada idem u kapelu imati svetu misu. I reći: Primi Gospodine raspoloženja i ne raspoloženja, sve osjećaje, misli i mišljevine. Daj mi Sebe, Svoju ljubavi. Okrijepi me i preobrazi da budem kako valja Tvoja ovca Isuse, tj. isusovac kako spada. Amen!

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.21 sati Ah, kad je p. Pavin tumačeći ovo evanđelje uzdahnuo kao Gospodin: 'Marta, Marta...' I rekao: Luka, Luka... Ma zahvalan sam Gospodinu što me vodio mojim putešestvijama po p. Slavku Pavinu. Zahvalan sam mu za SKAC i Modrave. Ništa od toga ne bi bilo da nije njegove izgrađene duše. Za koji minutić u Gospinoj krunici uz HKR sjeti ću se njega i svega po čemu me Gospodin vodi. I neka: 'Vodi kud hoćeš nas! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Hajde učini čudo među svojima kada ti na obrok dođu. Lijepo se pomolite. A ti poskrivečki svoje ruke predaj Isusu. S tim rukama daji i neće ti nestati. (knev 18a kg)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, može se reci da je SPC Marija iz evanđelja. A RKC da je njena sestra Marta. Obje su Isusove na različiti način. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.57 sati Evo ovako nešto sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Spoznajem da je trpljenje izuzetno snažno sredstvo za dobitak uzvišenih darova. Jer bilo bi besmisleno da je Gospodin poslije dva mjeseca rekao: otvori okice samo zato da bi se Isusovu ovcu moglo vidjeti u karijoli. Sad je trpljenje 'mila majka' kako je prije bilo. Dosta je znati da je moja Alkarica suzu pustila nad svojim Sinom u meni kad su Isusa ponovno raspinjali! Pretpostavljam da znam na što ide ovaj duhovni potencijal trpljenja. Korisna spoznaja: Ako ste Kristovi. Najkorisniji ste graditelji kad ste prezreni, ponižavani, iskorištavani. Kad vas se vaši odreknu i predaju ih strancima - razbojnicima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 7. 2020. Gospodine danas u četvrtak 17-tog tjedna kroz godinu liturgijski je svagdan ali se možemo spomenuti i svetog Petra Krizologa, biskupa i crkvenog naučitelja. Imendan ima Julija. A u evanđelju slušamo kako će to biti u onaj dan koji nas sve čeka. Bit će kažeš 'kao mreža bačena u more koja zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Gospodine molimo Te daj da da'mo sve od sebe da budemo dobre ribe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 47-53)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.11 sati 'Ne trebaš žuriti!' Rekla je Isusova ovca njegovateljici Jadranki koja je tu ovcu ostavila da đinasticira (na motomedu) i otišla drugim starčekima. Rekao sam joj da me ne žuri skinuti sa motomeda jer rada bih složit večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znaci osvrnut se na evanđelje (srijeda) Aha Marta i Marija o tome sam čuo predivnih stvari od p. Slavka Pavina. Obje su te sestre privržene Isusu. Marta pozvala i primila u kuću Isusa. Pa se razletjela po kući, da bi što raskošnije poslužila Isusa. Imati Isusa za gosta je zbilja nešto. Očito je do Isusa mnogo držala. A sestra Marija ništa, ona se šćućurila do Isusovih nogu i kao spužva upijala svaku Isusovu riječ. Eh koja je od njih dvije bolje postupila? Obje su dobro učinile. Znate to vam je isto kao da pitate jesu li bolji franjevci ili isusovci. I jedni i drugi su dobri. Jedni i drugi jednako ljube Gospodina ali svaki na svoj način. Kaže se da Marta predstavlja akciju a Marija kontemplaciju Crkve. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide kolko vidim tebi je glavno: radit, radit... A babi Jaki: ujti Gospinu ružarju. 'Lujo nami vojnicin Kristovin je glavno: kontemplacija u akciji.'

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako baš je lipo kad dan dade svoje vako s tebon kraj ognjišća probesit koju. A i pozobat kukuruz. 'Lujo dan neće dat svoje brez Gospine ružarje.'

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2020., utorak


Tri stvari su nam ostale od raja: zvijezde u noći, cvijeće po danu i dječje oči. (Dante Alighieri)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Užgan od Gospodina Lojola čuo: idi i zapali svijet! Krenuo je on svojim isusovcima čineći sve na veću slavu Božju. (kev sveti Ignacije Lojolski)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Hajde učini čudo među svojima! Kada ti na obrok dođu, lijepo se pomolite. Da ne vide svoje ruke predaj Isusu. S tim rukama im daji i neće ti nestati. (knev 18a kg)

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Marijo, Alkarice moćna ne trebamo ni pitati na tebi se vidi najviše si učinila kad si svog Sina upijajući slušala. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.12 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Gospodine znam, osjećam i vjerom vidim to me Ti urađuješ po meštru Splići – i baš Ti hvala.' Eto to sam napisao tamo. ... A bila je i ona od koje drhturi svaka nevljaština i zloća. Kad naša pastirica s. Natalija zaprijeti križem Kristovim beštiji koronavirusu i svakom porodu Zloga: 'Štaaa? Još si tu?! Ima da te nema! Goni se baj, baj...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za nešto uradit? E pitanje je da li je važno: idemo brže akcija, akcija... radit, radit, triba radit! Ili ništa ne radit: sabrano upijat svaku riječ od Krista Gospodina.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati E 'pravednici će zasjati poput sunce'. Ah, da mi je biti sunce, sunce... Dobro, poslije svete mise na kućno terasi osunčat ćeš se. A sada prije svete mise pusti svjetlu Krista Gospodina da te osunča iznutra. Oh primi Gospodine sve tmine koje me unesrećuju. Žarko Te molim ne daj mi nikom smišljati osvetu. Daj mi radije biti naivčina blentava nego sofsticirani, prepredeni lukavac - negativac. 10.30 sati Sunce, sunce zlatno, blistavo i sjajno samo nam starčekima ovdje na kućnoj terasi sada sjaaa. Juhu huuu to je život kako spada biti starček Isusova ovca. A što? Sunce sja i ozdravlja naša tjelesa uvela, naša pastistirica s. Natalija je kavu pripravila i donijela, ah dr. Prskalo je i kolač donijela. Haj reci za 'Glas iz krpa' što još ima? A ima Bogu hvala još đinasuiciranje (na motomedu). I Bogu baš hvala, hvala! Uradba meštra Spliće me čeka. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.59 sati Točno Ivane od križa, slažem se se jer i ova dugogodišnja tamna noć je 'sretna sudba za mene' - ali i za one meni poslane. Oh hvala Ti Gospodine što si mi dao ugledati plod ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) po mojoj Alkarici. U ovu svetu misu donosim ti znance, prijatelje i neprijatelje. Milost mi podaj mirno podnositi one koje ne mogu voljeti. I žarko Te molim ne daj mi ikoga mrziti. Molim Te da uvijek budem vojnik Tvoj. I činiti sve, sve na veću slavu Tvoju. Samo: AMDG, AMDG… Amen!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ivan od Križa tamnu noć naziva 'sretna sudba za mene'.

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati ... Bila je Gospina krunica uz HKR. Ha, pa ako budem ne dostojan da me Duh Sveti 'u nemoćima tjelesnim krijepi bez prestanka'. Bar će mi glasno izgovaranje Gospine krunice oporaviti govor. Eh pitanje je jel' mi važniji govor il' miganje? 6.20 sati Je, je... Tooo! Milosrđe Tvoje veće nego sve krivice moje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.13 sati Oh, 'da mi je biti sunce...' Ali ne tek ovo koje će za koji tren izaći i označiti svitanje. Da mi je biti sunce pred očima Kristovim. Živjeti usklađeno sa zakonima Božjim upisanima u srcima našim. Da, i ja bih volio biti među onim pravednicima koji će 'poput sunca zasjati' i svu vječnost sjati, sjati... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Viktor (Victor, talijanski Vittore) I, četrnaesti rimski papa, mučenik, sin Feliksa, vjerojatno berberskog podrijetla, vladao je Crkvom od 189. do 199. Bio je prvi rimski biskup koji se rodio u Africi, vjerojatno u gradu Leptis Magna (danas Khoms, okrug Murqub, Libija), 130 kilometara istočno od Tripolija. U vrijeme cara Komoda (Commodusa) koji je vladao do 192, Crkva je uživala razdoblje mira, što se pripisuje carevoj ženi Marciji koja je bila sklona kršćanima, a možda je i sama bila kršćanka. HIiM

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da smo kao ribe u mreži. A Isus Krist je Ribar koji stavlja ribe gdje treba. Buděmo prave ribe i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati Evo što sam večeras (ponedjeljak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'O Bože Ti si Bog moj!' Eto to. Ali ispisujući sa olakšanjem za dušu. Onako: Ahhh... Sve je konačno kako valja. Najpotrebnije od zdravlja imam: znam razlikovati dobro od zla. Konačno, napokon imam svoje ljude, svoj krevet. I terapeuta od Boga poslana. Baš sam zadovoljan sa svojim životom. Da trebam noćas 'partiti' (umrijeti) ne bi mi bilo krivo. A što? Ima više od 'pet komada' a Mirogoj susjedni brijeg. A vama bi ostavio, što i moj Vlaj Tin - smješak. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 7. 2020. Gospodine u 17-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu 29-tog srpnja je spomendan svete Marte. Imendan imaju oni koji se zovu: Marta ili Lazar. Lazar je bio brat od Marte i Marije. U evanđelju slušamo kako Te je Marta primila. I odmah se razletjela po kući da bi Te što raskošnije ugosti. Pri tom je računala sa sestrom Marijom da joj pomogne. A Marija ništa samo je stajala do Tvojih nogu i kao spužva upijala svaku Tvoju riječ. Marta i Marija predstavljaju dva lica Tvoje Crkve. Marta aktivni a Marija kontemplativno lice Tvoje Crkve. Molimo Te podaj nam milost spoznati kojem licu Crkve Tvoje pripadamo mi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 38-42)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.15 sati Đinasticirajući (na motomedu) promišljam onoj slici od 3. 9. 1977. Ehe bilo je to vjenčanje seke Ive. Došao sam iz Premanture (Istra) gdje smo bili prijatelj Pero i ja, ovca pomagali smo njegovom ujaku Vladi oko zidanja. A na toj slici je stari Rađa i njegovi pajdaši. Aha ovo je večernje 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bacit trunku oko na evanđelje (utorak) i reć koju. Aha, a to je ono što nas sve čeka. Svi mi smo u toj nekoj mreži a Krist Gospodin je Ribar koji će onog dana vidjeti gdje koja riba spada. To je taj Sudnji dan. Na kojem će se odlučivati o vječnoj sudbini svake ribe - nas. Pametan čovjek će učiniti sve da bude dobra riba. Jer nije u pitanju 20 ili 100 godina - u pitanju je vječnost! Ne predajte se jezi iščekivanja strašnog Suda. S čvrstim uvjerenjem, iz osobnog iskustva znam: Vječni Sudac je naš dragi Isus. Kojemu smo toliko dragocjeni da nas pazi kao malo vode na dlanu. Sudi nas Onaj koji nas ljubi. Nemojmo se opet podati lakomislenosti. Kao: lako ćemo Krist je ljubav - ali imajmo na pameti pravedna ljubav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo uvik triba bit na pameti kako sačuvat dušu od propasti. Vojnik Kristov zna: čini dobro a klone se zla!' Dide ja se nadam da će mi Krist kralj kroz prste progledat.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Eee lakoj tebi baba Jako brojit godine. Kad si sve bliže nagradi od dragog Isusa za svoju dobrotu. 'Lujo vala dragom Isusu šta smo se susrili.'

- 07:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.07.2020., ponedjeljak

3 9 1977


- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Odnemaruješ Stijenu što te na svijet dade. Pnz 32

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo spomen na mučenike iz Španjolskog grada Cŕsdobe, koji su dali život za Krista Gospodina na današnji godine, 27. srpnja 852. kao žrtve progona maurskog kalifa Abd ar-Rahmana II. Uz dva bračna para, Aurelija i Nataliju te Feliksa i Liliosu, pogubljen je i Juraj, monah iz samostana svetog Sabe u Jeruzalemu. Aurelije i Natalija, po očevima iz maurskih obitelji, imali su dvije malodobne kćerke, za čiju su se budućnost pobrinuli prije svoje mučeničke smrti, povjerivši ih brizi obližnjeg samostana. HIiM

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice, Gospe Sinjska mila akoj istina da ti u rajske dvore kroz prozor znaš ubacit svoje ako ih na vratima zaustave - preporučamo se.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.14 sati Evo što sam bas olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) uzdah koji mi se oteo: 'Oh o ljubljeni Gospodine Isuse Kriste hvala Ti za prevrijedan dar - uradbu meštra Spliće!' Eto tako nekako piše tamo. Ali ne stvarno meštar Splićo osim što Isusovu ovcu urađuje potpuno i cjelovito. On to čini integralno (duh, duša i tijelo). Rekle bi Spliće uradba 'prva liga'. ... A naravno, i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim samo tako prokinula ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Ala, ala nemamo šta pričat. Rekla sam maaarš od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. IV. 1876. 'Voštarnica i Postava Uresah Svetih' iz Splita Luki Rađa (djedu pradjeda Isusove ovce) se obraća kao 'Županu Svetog Sacramenta', da podmiri troškove za crkvu sv. Jure u Ogorju (neki vosak...) Ime mu piše kao 'Luca Raja pk. Adama'. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine Bože naš, divno je ime tvoje po svoj zemlji!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju SlavJEBE
i neumrlih duša Spas!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Šta ‘no sja, šta? To su oni koji nisu rđave stvari činili?

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 sati Evo ovdje sunčajući se na kućnoj terasi ispijajući kavu mogao bi uraditi ‘Glas iz krpa’. Nešto nije u redu sa mobom pa ovo tipkuljim na ajfon. I danas još đinasticiranje (na motomedu) i Bogu hvala fiziomaherska uradbe meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.35 sati Sunčajući se na kućnoj terasi htio bih reći da smo maloprije bili na svetoj misi. Bože čuvaj svoje ovce i sve. Amen!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Draga i sveta mjesta o gorama. Ogorje i Međugorje Hrvatska su katolička mjesta dva. Sveti su im Isus i Marija. HVALJEN ISUS I MARIJA!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.46 sati Ogorje o gorama u srcu dalmatinske Zagore - naše ponosne Vlaške. Zašto je lijepo? Zašto drago? - to mjesto podno Svilaje. Ne zato što stari putopisac, 18... i neke Ogorje smješta u prelijepu prodolinu između Svilaje i Petrove gore. A nije ni zato što iz Ogorja su Dalmati po kojima prelijepa Dalmacija dobila je ime. Iz Hrvatskog - katoličkog Ogorja su staričice drage: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša. Sad njihovo smrtno počiva u šematorju svetog Jure u Ogorju a one na 'silu' u Diki Nebeskoj čekaju svoga 'milu'. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, slanje ovih poruka me smanjuje. A kada me smanji do zrna gorušice. Bit će realizirano: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: Baba Jako gledan ja tebe i ne razumin. Jel' se veće Božje milosti dobiju Gospinon ružarjom il' duranjem? 'Lujo duraj al' sa dragin Isuson toj najžešća molitva.'
- Hvala! Tako je, u svemu treba biti prisutan naš dragi Bog, trpljenje bez Boga nema smisla jer moramo znati trpjeti bez ljutnje a to je moguće ako je Bog u nama, zato se treba durati uz Boga, s Bogom sve postaje lako. Svako dobro.

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dok Cetina teče uvik će nas biti…


Klapa Luka Ploče - Na omiškoj stini
Ogorje o gorama: sa Svilaje kada vitar pune i donose stare Ogorske pobune. Kad su jedan do drugog brat do brata svakom dali znati toj zemlja Hrvata. Za Svilajon dok Cetina teče junački Ogorski duh nestat neće.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.52 sati I večeras (nedjelja) mogu prepisat iz bloka zapis olovkom za spas rukopisa: 'Promjene u zvanju? 1. Već sam dugi niz godina nemigajuća Isusova ovca 2. A ove nedjelje vidim da sam Isusova ovca stroge klauzure - zbog koronavirusa. Znači ništa od onoga da je naša domovina čitav svijet. Ništa od da smo 'kontemplacija u akciji' poslana svijetu čitavom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 7. 2020. Gospodine utorak smo, 17-tog tjedna kroz godinu. Liturgijski je svagan. Imendan ima Viktor. U evanđelju tumačeći prispodobu o sijaču, sjemenu i kukolju otvoreno nam kažeš kako stvari stoje. Kad naše smrtno u grob stave, a mi pred Tebe da nam sudiš. Evanđelje kaže kako će to biti : Svi zavodnici i bezakonici bit će bačeni u peć ognjenu. A pravednici će zasjati poput sunca. Molimo Te Gospodine da ozbiljno shvatimo te riječi. Podaj nam milost trezveno živjeti imajući na pameti da Ti jesi samo milosrđe - ali i pravednost. Ipak vjerujemo da je Tvoje milosrđe veće nego sve krivice naše. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 36-43)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.54 sati Ha, prilično toga i natipkuljim s obzirom da sam čitav 'žbljak'. Procjenjujem da me slaganje ovih tekstića i u funkciju stavlja. E ma nije mi bez veze ostao nepovrijeđene sustav za pisanje. U redu prije svega da mogu imati valjanu svetu misu. Ali i ovo pisanje ide za tim da podupre plodove svete mise (prije svega 'puno lipi stvari') A ovo sam htio bar započet večernje 'Razmatranje uz mob' - jer za koji mintić ću đinasticirat (na motomedu) a tada je legitimno tipkuljim na mob.18.17 sati Reci šta imaš iz legitimne pozicije? Juhuu evanđelje (ponedjeljak) promovira malenost. Hoće reći blago onima koji su podnosili ponižavanje, iskorištavanje, koji su bili bezdušno spuštani do ništice. A pri tom se nisu branili, ili se nisu mogli braniti. E sada razumijem prevrijedne suze moje Alkarice. Bile su nad Isusom u ovoj ovci koja je umanjivana od nekih spodoba do zrnca gorušice. Sad bar znam kome trebam biti zahvalan za 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo bud' baš kako spada vojnik Kristov. Izduraj da te iskorištavaju, i da ti se rugaju. Nikomu ne želi zlo. I ćeš bit velik iju juuu.' A dide nije lako sve podnit al' daće Bog.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako gledan ja tebe i ne razumin. Jel' se veće Božje milosti dobiju Gospinon ružarjom il' duranjem? 'Lujo duraj al' sa dragin Isuson toj najžešća molitva.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2020., nedjelja

Alkarici


Gospe Sinjska snage daj podnijeti umanjivani biti kao ti pa ćemo i mi zasjati.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.55 sati Ha, čovjek je društveno biće. I baš je dobro da Isusova ovca ima svoje ljude. Nedjelja poslije podne teče, njegovateljica 'Lj' je kavu stavila. A moji su uvijek sa mnom u mom srcu. Čuo sam se svojima u Solin (seka Iva) Kave je pao srrrk... I ugodna ćakula-bakula je potekla. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej hej Ane, sretan ti imendan! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska snage nam daj podnijeti biti umanjivan kao ti pa ćemo i mi zasjati.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.04 sati Evo zapis iz bloka olovkom za spas rukopisa: 'Drugačije. Dal' na bolje il' na gore - ne znam? Samo znam da od Cvjetnjaka opet ništa jer br. Mati se probušila guma na autu.' Eh, to je to. Znači ništa od ćakule-bakule na Cvjetnjaku. Ha, Bogu u ruke. … Naše pastirice s. Natalije nije bilo zato sam rekao Zdravomariju da ova beštija koronavirus odstupi od svetoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te isti kao ti omalovažavaju, preziru, rugaju, potkradaju, prave te budalom... Sve progutaj, trpi, nikoga ne mrzi... Bit ćeš uzvišen iju juuu...

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi moj pater Luka šaljem Vam ova bon. Hvala hvala za Vaše molitve kad vam se obratim br. je: … susjeda
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Uredno parkiran krenut ću sa uradbom 'Glas iz krpa'. Oh Gospodine zar da se tužim što sam na karijolu spao. Ta u njoj su divni ljudi, moji uzori p. Hang, p. Ipša... I, i... Sve sami Tvoji miljenici. Ma svi mi u karijoli smo od Tebe Gospodine privilegirani. U nas sve povjerenja imaš da se nećemo predati, da ćemo izdurati do kraja i izgraditi potrebno u Crkvi Tvojoj. Eto ja ti Gospodine prikazujem karijolu svoju za uspješnu realizaciju: SPC = RKC = SPC. ... E ovo je dobro što je mladi Salamon molio od Gospodina jer je mlad i neiskusan da mu Gospodin dade mudro i pronicavo srce. Gospodine za ono što očekuješ od Svoje ovce treba joj to. A i sve druge darove joj podaj da može činiti volju Tvoju kako spada. ... E i što još ima? A ima, ima... Bit će još sunčanje na kućnoj terasi. Pa će biti i đinasticiranje (na motomedu). A bit će konačno, napokon i na Cvjetnjaku kava uz ćakulu-bakulu sa mojim Pečnik-ovima. Naravno uz potrebnu distancu... 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.14 sati Svo blaga svita za Tebe bi da, ali milost je htjela da se nađemo Isuse Kriste Bože moj ljubavi moja. Ni mi krivo, ni mi žaj šta sam sve Tebi prida i posta ovca Tvoja. U ovoj svetoj misi molim Te Gospodine primi sve što imam i znam daj mi samo Sebe - Svoju ljubav i više mi ništa ne treba da budem zadovoljna ovca Tvoja. Amen!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tri ključne teme duhovnim vježbama svetog Ignnacije Lojolskog: 1. Načelo i temelj, 2. O kraljevstvu, 3. O ljubavi

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.38 sati 'Zapivaj pismu ribare stari...' Aha to zato jer evanđelje je ribarevoj mreži? Ma eto istina je da sam 'stari'. Jer kroz ove godine raspetost (RBK) ako nisam drugo postigao sam to da sam posta stari ribar. Ali sa pozamašnom ribom. I zato: ni mi krivo, ni mi žaj jer kroz godine ove raspetosti (RBK) uhvaćena je riba baš kakva valja. I jutros Gospina krunica uz HKR pa idemo u ovaj dan (nedjelja, 26. 7. 2020.) kroz sve događaje i susrete hvaliti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice draga reci, javi, daj znak ono što si mi rekla jesil' čula od svog Sina, Krista kralja Boga mog?

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobro je dok je u tebi zelje dati sve za ono sto ti treba. Budi radikalan jer razlomci su - fujjj! Ne pomisli da te više nema što oduševiti jer Isus Krist uvijek oduševljava. (knev 17a kg)
- Luka, mučim se baš. Živim već jako dugo u polu snu. Hvala Ti Luka. Uz tebe brate moj. Kriste Vole Te Saša i Luka. Kriste, smiluj se.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje nam poručuje: budi radikalan a ne razlomak. Primijenjeno to znači realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.53 sati I večeras (subota) ću prepisat iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Aha, dan je dao svoje, pa da svi i sve dadnu svoje moje će trajati.' Eto to je to! A tako i je. Što me se tiče neka prolazi sve. Znam da ova raspetost (RBK) ni bezvezna, nije slučana, nije tek nužna posljedica onoga iz 2003. Ova raspetost (RBK) je vrijedna i mora ploda dati. Pa nisam bez razloga otvorio okice kad su me otpisali. Moja Alkarica je imala plan i nije me otpisala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 7. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak 17-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Imendan imaju: Ljerka i Ljiljana. A po evanđelju nam svraćaš pozornost da sve što je malo nije beznačajno. Za primjer nam daješ zrno gorušice i kažeš: 'Najmanje je od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.' Molimo Te Gospodine udijeli nam mudrost malenosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 31-35)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Asti sto! Koje je nevrime bilo u Zagrebu. Gledam te portale, pričaju - i čudim se! A ja sam kao obično sanjao anđele. To ězvanredni Božji kroz godine ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) jedino što valja su snovi. Hej ček jer gjinasticiraš (na motomedu) trebaš dati podršku nogama da što bolje pedaliraju. A to činiš plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. I tako tipkuljiš ovo 'Razmatranje uz mob'. A evanđelje (nedjelja) je kako razrješivati nedoumice. Ne budi močvara ako si čovjek. Uvijek imaj na umu što je vrijedno života i daj ga samo za to. Pristup onom što zanima neka bude 'drito i u sriduuu'. Kad si se nečega prihvatio imaj na pameti onu 'kuj il" ne mrči gaća'. To vam je tako: ako radiš, onda radi što radiš! Trebaš biti radikalan jer razlomci su za fujjj! Haj, zdravě i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


: Hm hu, dide ti kažeš da san vojnik Kristov ki ti. E da bar jesan. Kod tebe nema: oću - neću. Negoj sve oštro i na prvu. 'Lujo nego kako? Ako oćeš da ti je svaka u sriduuu!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis tako draga i mila, cila si mamasta. Al' jopet cila si odrišita i otresita. 'Lujo nema tu: e ovo bi, e ono bi... Ako znaš šta'š unda kuj il' ne mrči gaća!'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Radikalan a ne razlomak (knev 17a kg)


Dobro je dok je u tebi želje dati sve za ono što trebaš. Budi radikalan jer razlomci su - fujjj! Ne pomisli da te više nema što oduševiti jer Isus Krist uvijek oduševljava. (knev 17a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.07.2020., subota

Majka i dijete


- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobro ti jutro, divni čovječe...
Ti koji ovo čitaš...
Ti si dragocjen, neponovljiv, vrijedan i Bog te ljubi.
I sunce je jutros izašlo samo zbog tebe. Posvjesti si da si ljubljeno dijete Božje.
Bog te voli, On te nikad ne ostavlja, uvijek je uz tebe.
Ma kakve te oluje 'tukle', ništa ti ne mogu kad je Bog s tobom.
Puni zahvalnosti prema Nebeskom Ocu krenimo u novi dan.


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za ono što ti život znači isplati se život dati.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mila, Alkarice naša draga daj nam žarko te molimo da i mi budemo radikalni u ljubavi kao ti.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.01 sati A hajmo danas uradit preglednik dana 'Glas iz krpa' regularno baš kako spada iz 'krpa'. U koje me je prije nešto vremena ubacila njegovateljica 'Lj'. Subota je ali ništa od Cvjetnjaka ni kave uz ćakulu-bakulu s mojim Pečnik-ovima poradi koronavirusa. A čuja sam od meštra Spliće da je dolje u centru Zagreba nevrijeme napravilo nevolje. Bože čuvaj Hrvatsku i glavni nam Zagreb grad. Hvala Bogu Isusova ovca će se držati 'sve u šesnesnest' svoga redovničkog reda. Oko četiri je tu njegovateljica Jadranka. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Evo što sam baš napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Oh o Bože hvala Ti za našu pastiricu s. Nataliju koja križem Kristovim tjera beštiju koronavirus od Hrvatske i svijeta čitavoga'. Eto to sam tamo napisao. A je bila je bila i križem Kristovim svakom zlu podijelila 'penicilin'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi. Ps 126

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Jakov stariji, ribar, apostol, sin Zebedejev i Salomin, brat Ivana evanđelista, rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je godine 28. sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim" (Mt 4,21-22). Zajedno s Petrom i Ivanom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. HIiM

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


11.40 sati 'Bog Luka!' Bio je to meštar Splićo, koji je dao Isusovoj ovci samo taku uradbu dijelom prije svete mise pa poslije sve do sada. A na svetoj misi osvojio me redak: 'Išli su išli plačući, vraćat će se s pjesmom'. Amen!

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.05 sati Ah, ovo je milost otvoriti okice u pravo vrijeme. Milost je moći sve vas pozdraviti prije Gospine krunice uz HKR. Milost je moći je imati uz naš radio. Milost ovo, milost ono... Milost koja sve vodi nas neka nas vodi i kroz ovaj dan (subota, 25. 7. 2020.)... Sa svakim korakom il' udahom hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Dobro je dok je u tebi želje dati sve za ono što ti treba. Budi radikalan jer razlomci su - fujjj! Ne pomisli da te věše nema što oduševiti jer Isus Krist uvijek oduševljava. (knev 17a kg)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Tko hoće bi prvi neka vam bude poslužitelj. Praktički nam je rekao: Haj realizirajte: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što sam večeras (petak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Dan po dan teče, vrijeme curi a što me briga nigdje mi se ne žuri. Što znam mogu sigurno reći da znam gdje bi ova raspetost (RBK) trebala uteći (jer Alkarica nije lažljivica).' Eto to je. A mogu dodati, a što mi treba? Gdje bih žurio? Živim svoj život, ništa me ne boli, svaki dan hvalim i slavim Gospodina svetom misom, i web župom Gospe Sinjske. A kroz prozor sobe gledam Mirogoj. Sutra ujutro (subota) me raduje što imam uradbu meštra Spliće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 7. 2020. Gospodine danas je 17-ta nedjelja kroz godinu. Imendan imaju: Joakim i Ana. A po riječima današnjeg evanđelja dozivaš nam u pamet da je bolje biti radikalan nego razlomak. Uvijek trebamo imati na pameti da smo Tvoji Gospodine. Tebe smo odabrali za Gospodara svog života. I da nam je najvažnije vršiti volju Tvoju Bože naš. Gospodine podaj nam milost radikalne ljubavi za sve što je dobro. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 44-52)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.07 sati Samo ću nešto kod br. Domazata i onda sam tu.' Kaže njegovateljica Jadranka, koja će me za koji tren staviti za motomed da đinasticiram. A tada je i red od legitimnog tipkuljenja po mobu. 18.18 sati E a sad više ne tipkuljim ilegalno jer đinasticiram. To znači dajem podršku nogama da što učinkovitije pedaliraju motomed. Ah, ma osvaja me moj Kman. E kad istjecale 'sedamdesete'. Sve je lako kad si mlad. Svaka rana manje boli. A bilo ih je bilo… Ha jel' ovo večernje 'Razmatranje uz mob'? Znači valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Aha to je ono! Čovjek je takav. Skloni smo misliti da smo 'naj', bez premca, čvrsti No 1. Ali kad Gospodin Isus kaže: 'Tko hoće biti prvi neka bude svima poslužitelj.' Onda bi svoj No 1 rado prepustili nekom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide pametniji moj magarac Klepo neg' Rego. Kad mu daden trave miga ušiman. A zaštoj tako pametan? 'Lujo Klepoj staro magare a Rego mlado sileno.'

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako tis pravo Ogorska pametnica. E daj meni imat tolko pameti? 'Lujo neš ti mene brez skula, kod ovaca... Eto triba kazat dragi Bog me prosvitlija i daj mi mog milu.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2020., petak


Danas svoj imendan slave Kristine, a imaju ne jednu već tri svete zaštitnice. U kalendaru naime danas nalazimo čak tri svetice s tim imenom.
Najstarija od njih je Sveta Kristina iz Bolsene. Rodila se u III. stoljeću, vjerojatno u Rimu, u bogatoj poganskoj obitelji Anicii. U mladosti je postala kršćanka, porazbijala poganske kipove u oćevoj kući, a zlato i srebro podijelila siromasima. Podvrgnuta je oko 250. Strašnim mukama kraj jezera Bolsena (sjeverni Lazio). HIiM

- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MLADOSTI MOJA


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neću ti pričati o Bogu, ali Bogu ću pričati o tebi. (p. S. Cetinić)

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Marijo velika si! Gospe Sinjska s ljubavlju nam kažeš da ćemo biti veliki i mi ako ćemo jedni drugima služiti.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.24 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Pustimo signale drugog reda, pustimo sporedno. Važno je da me meštar Splićo uradija za 5. Ali ne zato što sam ovca - nego jer sam Isusova ovca = isusovac. ... A je, je bio je i danas strah i trepet za Zlo i svaki porod Zloga. Kad je naša pastirica časna sestrica s. Natalija sva krhka i nježna zamahnula križem Kristovim, odlučno i hrabro kao vitezica beštija koronavirus i svaki porod Zloga je protrnuo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


30. IV. 1845. Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce plaća račun od poreza na stoku: 1 vol, 2 svinje, 17 koza, 5 jaradi, 61 ovce. (www.jimradja.com)

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako te netko uzdigne povrh sebe - trebaš znati da je veći taj nego ti.

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.30 sati Poslije svete mise i susreta s Isusom. Okrijepio je Svoju ovcu, užgao joj srce. Isus ovcu Svoju grije iznutra. A izvana je grije sunce na kućnoj terasi. Gdje su nas starčeke Isusove ovce izveli naši. Sad nam pripravljaju kavu a kad je donesu bit će srrrk... A onda ću još reći za 'Glas iz krpa'. E baš je kava stigla, donijela je naša pastirica s. Natalija. Bio je srrrk... I sada se da reći kako spada - još će biti đinasticiranje (na motomedu). A i bit će Bogu hvala fiziomaherska uradba od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.41 sati Fino parkiran kraj oltara sabrat ću se uz mob prije svete mise. Primi Gospodine sve što jesam, imam il' znam - okrijepi me Sobom da budem kako spada Tvoja ovca Isuse (Isusova ovca = isusovac). I Sebe mi daj tako da mi 'sve cviće cvita'. Da mogu činiti sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sve na veću slavu Božju!


- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo ime njegovo zajedno! Ps 34

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Dobro mi čini molitva Gospine krunice uz HKR. Prije svega, naravno za potrebne milosti u danu. Ali koristi mi i kao izvrsna logopedska vježba. Gospinu krunicu nastojěm jasno i glasno izgovarati i tako oporavljam glas. Jer uistinu težak je križ desetak godina biti nijemak. Idem sada u ovaj dan (petak, 24. 7. 2020.) kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS ˇ MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svjestan si da ne možemo mnogo. Ali daj koliko možeš da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Slava njegova ostaje do vijeka! Ps 111
19.54 sati I večeras (četvrtak) ću prepisat iz bloka slova koja sam napisao olovkom (za spas rukopisa) : 'Dan je dao svoje! Gospodin je poručio ovci svojoj (meni) : duraj, trpi, pati - dobro je dosta ćeš mlijeka dati.' Eto to sam napisao tamo. Ali mogu reći tipkuljeći na mob baš šteta što ne volimo patiti. Hej čovječe u svijetu duha patnja ti je kao nuklearno oružje. Šteta, baš šteta što nam je odvratno patiti. Naravno ne mislim na patnju kad te vrag probada - od toga bježi! E ali ako ne možeš pobjeći a Isusov si ovca ili što drugo. Onda se Nebo otvara da sačuva svoga. I da ga utješi, recimo sa 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 7. 2020. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u subotu 25-tog srpnja je blagdan svetog Jakova apostola. Imendan imaju: Jakša i Jaka. U evanđelju slušamo i nama aktualnu stvar. Onima koji bi htjeli biti privi rekao si: 'Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.' Gospodine svi bi smo željeli biti Tebi najdraži. Biti s Tobom u kraljevstvu Tvome. Molimo Te usliši nam želju da prispijemo gdje si Tě. Neka se i za nas nađe mjesta makar negdje u kutu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 20, 20-28)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati Haj pusti Ogorje, pusti Kman i đinasticiraj i slaži večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači osvrnuti se na evanđelje (petak). Vědi ti ovo! Svi nemamo iste uvjete. I naravno da se ne očekuje da svi budemo jednako učinkoviti. Gospodin od svakoga očekuje da dadne sve od sebe kako bi dao koliko može. Gospodin ne očekuje od svoje ovce (mene) da trči. Ali očekuje da dade sve od sebe pa da vodi web župu koju joj je povjerio. Ružno je zavidjeti što je drugi ovo ili ono. Treba prepoznati što imaš, možeš ili znaš i to upotrijebi. Recimo ja sam prepoznao da u ovoj fazi života jako malo mogu. Ali ipak neke sitnice mogu. Mogu slagat jutarnju molitvu za radio, mogu biti web župnik - i ono što je najvažnije mogu imati valjanu svetu misu. Uostalom i jesam okice otvorio poslije dva mjeseca samo zato jer sam svećenik. Nemate pojma, a ni sam nisam svjestan koliko je svijetu korisna sveta misa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo kolko put ću ti kazat? Nije važno kolko si učinija, važnoj jesil' činija s voljon i od srca.' Aha, dide vojnici Kristovi ništa ne rade priko volje. Glavnoj AMDG, AMDG…

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo još si ti mali za nacipat drva za ognjišće. Načini ti sebi ćuk od grane. To isto vridi kuda si nacipa drva za svitnjak.' Baba Jako meni je glavno da me voli dragi Isus.

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2020., četvrtak


He, hej moja mati znam da ne bi rekla ti a ni drugi koliko mi Gospa tvoja znači. Sad tvoju Gospu zovem Alkarica moja. Ti si sada gdje se i sin tvoj - ovca nada prispjeti. Čuvaj mi mjesto, mahni babi Jaki i javi Alkarici da sam uvijek spremna Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Alkarica moćna kada stupa Gospa Sinjska čim se pojavi, svako zlo drhturi i treperi. A ona sve prati, gleda i čeka hoće li tko u njene da ih pomete i zgazi.

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogorje Hrvatsko - katoličko, iz tebe su staričice drage čiji sam mile bio, jesam, i uvijek ću bit jer to je ljubav Ogorska. Sad je ta starčad u Diki Nebeskoj, sretan sam i presretan što ćemo se opet naći oko ognjišća LJUBAVI. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Haj potakni još nekoga da spasi ova vrijedna kuća (Lampina Gostiona u Ogorju, facebook)

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice i majko riječi Božje, nauči nas surađivati s Božjom riječi kao ti.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.13 sati Evo s kojim slovima napisanim olovkom u blok sam spašavao rukopis: 'Gospodin mi je poslao meštra Spliću poradi fizoterapeutskih uradbi koje izvodi stručno i profeisionalno. Ali kao da ga šalje još zbog nečega?' Eto to sam napisao tamo. Meštar Splićo je grozd Božjih darova... A je i danas se naša pastirica s. Natalija križem Kristovim odrješito zaprijetila ovoj beštiji koronavirusu i svakom zlu: 'Štaaa još si tu na svetom tlu? Jesam li rekla maaarš!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nemaš dara, nemaš s kim, nemaš ni vremena... Da, to su ograničenja. Očito ne možeš sve. Ali učini koliko možeš!

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.51 sati A nije Ogorje samo od ojke dalo bi se o njemu složit kakav ljubak redak. Eh da je imat dara... Ali poetičnost mu daje iz Svilaje Vlaška Alkarica Ogorska ljubimica Gospa Sinjska. I rijeka Cetina što pod Svilajom k moru teče i Ogoranima daj im duše pogled do najdaljeg dotječe. 10.40 sati E nakon što smo se ogrijali na ognjštu Ljubavi, na svetoj misi. Mi starčeki Isusove ovce se grijemo i kupamo u suncu na kućnoj terasi. Subraća su tu, a i kavu nam je donijela naša pastirica s. Natalija. A sada srrrk... Pa ću još koju za 'Glas iz krpa' E još će valjat đinasticirat (na motomedu). A u redovnički đir bit će uklopljena potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.20 sati Hu, hu još od prvih godina sam bio Gospodinu puno drag. Svoju ljubav mi je iskazivao preko staričica dragih Ogorskih: bake Jake, Neke, Cole, Dote, Buće. Bakuše, Kokezuše, Prljuše... Ma za svu starčad Ogorsku bio sam njihov 'mile'. Oni sada iz Dike Nebeske a njihov mile u kapeli bit ćemo opet zajedno. Sada oko ognjišta Ljubavi - našeg dragog Isusa. Zahvalit ću Isusu za njih jer su mi dale prvu informaciju o vjerskom životu. Bože čuvaj i blagoslovi sve Ogorane. Amen!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Baš je bila Zdravomarija sa HKR. A snalazim se, Gospinu krunicu uz HKR sam integrirao u svoj redovnički đir. Ma znači mi to da je naš Krist Gospodin naš Trsa a svi mi Njegovi smo loze na tom Trsu. Koja je to bliskost?! Isti sokovi struje kroz nas. Rekli bismo ista smo krv. Ah o tome sam već nešto... A sada idemo u ovaj novi dan (četvrtak, 23. 7. 2020.) dajmo sve od sebe da ga učinimo bar malo ljepšim. Od srca snažno, fino i diskretno (riječima samo u nužnoj potrebi) kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Rodio se Luka. Hvala vam na molitvi. Mama i beba su dobro. Bogu Hvala i Slava!
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranima što valja je Svilaja. Od nje puše svetost Gospe Sinjske Vlaške Alkarice, a od Cetine koja moru teče pogled im do u najdalje dotječe.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus Krist kaže da je Trs a mi smo loze na tom trsu. Toliko smo bliski, ista smo krv. Iz zahvalnosti Isusu realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.52 sati Prepisat ću iz bloka što sam valjda napisao - ne vidim već se smračilo: 'Ehe hej fale oni điri Zagrebačkim ulicama i parkovima. Što mi je činilo potrebnu promaju u glavi.' Eto s time sam htio vježbati rukopis. A potrebni su mi ti điri, ta landranja i bauljanja jer po njima sam zavolio gradove u kojima sam stanovao. Volim Zagreb jer to je baš moj grad. Još 'osamdesetih' Zagrebačkim ulicama landrala je ova tada još samo ovca. Volim Zagreb jer volim Isusa a u ovom gradu smo se susreli i posto Isusova ovca = isusovac. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 7. 2020. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u petak, 24-tog srpnja je svagdan, ali možemo se spomenuti i sveca sa Bliskog istoka - svetog Sarbelija. Imendan imaju: Boris i Kristina. U evanđelju nam objašnjavaš da je Tvoja riječ sjeme. Sijači riječi su oni preko kojih čujemo tu riječ - kao što je naš radio. Sjeme Tvoje riječi može pasti uz put, može na kamenito tlo ili u trnje. I napon može pasti u dobro zemlju i dati dobar plod. Molimo Te da učinimo sve da budemo dobro tlo. A kad stignemo molimo Te da slušamo naš radio. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 18-23)

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati Ah kako dobro Krist Gospodin kaže da je trs a mi koji smo Njegovi smo loze na trsu. Ej hej to znači isti sokovi struje nama. Je, je - i gotovo! Ista smo krv, mi mali, nemoćni ljudi i On Svemogući, Sveznajući, Apsolutni Bog. Pa to je nevjerojatno i baš, baš dobro. Ja sam loza, lozica malena, traj - ni - na... A Krist kralj mi je trs. Dobro ovo sam se mrvu raspustio đinasticirajući (na motomedu). Ali treba znati da biti loza na Trsu znači moći podnijeti kad podrezuju, kad te smrdljivim gnojem posipaju. A i otrovnim sumporom. Pa onda budi spreman kad te budu okopavali da će ti neke osjetljive, fine žilice ozlijediti. Ali ako znaš da si od svog Trsa ljubljena lozica i da je to to sve zato da dadneš dobru kapljicu. Sve za Trs učiniti jer nas ljubav veže. Trs je naš Krist Gospodin. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Ha, dide na tebi vidi Krist kralj su tebon kuda š Njin odaš, oreš... 'Lujo tribaš znat da su Krist kralj i Njegov vojnik ista krv. Isus je trs a mi loze.'

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti samo znadeš kolko te dragi Isus voli.' Hm, baba Jako dragi Isus je daleko i ju juuu... Ma ja znaden da me ljubi jer san tvoj mile.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2020., srijeda

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Dobro je dok je u tebi želje dati sve za ono što ti treba. Budi radikalan - razlomci su fujjj! Ne pomisli da te više nema što oduševiti. Isus Krist uvijek oduševljava. (knev 17a kg)

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranima što valja je Svilaja. Sa nje puše svetost Vlaške Alkarice a od Cetine koja moru teče pogled im do u najdalje dotječe.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Gospe Sinjska ti majka si Krista kralja Svevladara. Hvala ti što si se osvrćeš na nas malene i nemoćne - kraljice Neba i zemlje.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.04 sati Ne mogu reći da sam olovkom u blok napisao. Ali evo što sam pokušao rukopisom napisati: 'Gospodine znam da me paziš kao malo vode na dlanu. Koliko sam Ti dragocjen znam po uradbama meštra Spliće kojega si mi poslao. Hvala Ti! Voli Te ovca Tvoja.' Eto to je bila kratka ćakula - bkula Gospodina i Njegove ovce. ... A je i danas je bilo ajme i kukuklele za ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga kad je naša pastirica časna sestrica s. Natalija sva krhka sa križem Kristovim zapovjedila Zlome: 'Neću da te vidim! Smjesta crtaaa od križa Kristova' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hej ako je Isus Krist trs a mi loze na trsu, znači isti sokovi kolaju nama - ista smo krv!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.50 sati Ma jel' baš sve imaš? Ha je. je jer samo nam treba vječna Mudrot koja je Ljubav. Krist Gospodin svima gladnima i žednima treba. Hvala Ti hvala Krist Ti si nam Sebe dao. A u Tebi ljubav, mir i sreću u Tebi imamo. Dao si nam i da se poslije svete na kućnoj terasi u suncu kupamo. Sunca, sunca svuda oko nas. Sada naša pastirica s. Natalija kavu za nas starčeke Isusove ovce pripravlja. Kada kava stigne bit će srrrk.... 10.45 sati E bilo je srrrk... I šta još ima za 'Glas iz krpa'? Ima, ima Bogu hvala redovnički đir sve u šesnest u koji će biti uklopljeno đinasticiranje (na motomedu). Bit će uklopljena i potpuna - cjelovita uradba meštra Spliće. Boga ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.34 sati 'Tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje...' Ah kako je dobro. Baš je dobro da se Isusove ovce svaki dan mogu napajati Živom vodom na svetoj misi. Primi Gospodine sve što imam i znam Sebe mi samo daj pa sve imam. Amen!

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna. Ps 63

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta Marija Magdalena ili Marija iz Magdale (prema antičkom gradu Magdala na Genezaretskom jezeru), žena je koju je Isus, prema Svetom pismu, izliječio od teške bolesti. Štujemo je kao vjernu Kristovu učenicu, koja ga je pratila i stajala pod križem u času njegove smrti, o čemu govore svi evanđelisti. Nalazimo je među tri Marije, uz njegovu Majku Mariju i Mariju Kleofinu. Svjedočila je i Isusovom pokopu. Ona je prva vidjela Otkupitelja koji je od mrtvih uskrsnuo i postala je blagovjesnicom njegova uskrsnuća. "Kad uskrsnu u prvi dan sedmice, Isus se najprije ukaza Mariji iz Magdale, iz koje bijaše istjerao sedam zlih duhova. Ona ode i to javi onima koji bijahu njegovi pratioci, a sad bijahu u tuzi i suzama" (Mk 16,9-10). Prazan grob te ukazanje Isusa Mariji iz Magdale krasno je opisao sveti Ivan.

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.47 sati Je, je - i gotovo! Najbesmislenija stvar je biti nesretan uz činjenicu da je Krist uskrsnuo! To su svi oni kao Magdalena plaču nad mrtvim nadama. Koji misle kao ona, da ništa od 'divote od života', ništa od pjesme, od ljubavi. Ostaje tvrda, gruba realnost svijet bez snova - suze! Ali ipak je Krist uskrsnuo! Može se reći da sam sanjar bez pokrića, da sam nerazborit i neozbiljan. Kao ptica sam koja leti a nema krěla - a to može jer vjeruje da je Krist uskrsnuo! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj. zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Facebok


- KUĆO STARA TKO TE SAD OTVARA. NIT SU VRATA OTVORENA NIT JE VATRA NALOŽENA A DVORIŠTE KUĆE MOJE SVE U TRAVU ZARASLO JE.
- Predivan ugođaj za buđenje starih uspomena! Istovremeno tuga što takav okoliš ne buja - Životom!

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Facebook


- Jadan bio je raspet kao Isus na križu... sada je puno bolje. Bogu hvala
- Bez pretjerivanja ove godine raspetosti na bolesničkom krevetu su mi najdragocjenije.

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mi uvjereni vjernici kršćani, znamo da se može sve kad nam Bog progovori srcu. Pokušaj može se može realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Kao obično prepisat ću iz bloka slova koja sam olovkom napisao (za spas rukopisa): 'Dobro je! Sve je bolje i bolje. Bit će i koraci prije nego 'partim' Eto to sam tamo napisao. Ali prije nego 'partim' promigat ću, prokoračat i profunkcionirat. ('partim' = umrem) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 7. 2020. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak 23-ćeg srpnja je blagdan svete Brigite redovnice koja je zaštitnica Europe. Imendan ima: Brigita, Zdravko i Ivana. U evanđelju slušamo da mi koji smo Tvoji smo Ti jako, jako bliski. Kažeš da si Ti trsa a mi smo loze. Isti sokovi struje kroz Tebe i kroz nas. Može se reći ista smo krv. Hvala Ti za tu bliskost. Ti znaš sve o nama i hoćeš da budemo mirotvorci, graditelji svete Hrvatske. Hvala Ti za iskazano povjerenje. Na što možemo reći: Gospodine i unaprijed slobodno računaj na nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 15, 1-8)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.18 sati To znate da je ovo doba dana kad Isusova ovca đinasticira (na motomedu) i daje podršku nogama da što bolje pedaliraju ovu napravu, plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A tako ujedno i tipkulji ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Ah ma znate fascinira me koliko je moćna, kako snažna bol. Čovječe Božji to je moćno kao atomska bomba. Već sam spomenuo ako moja vrline nisu mogle potaknuti moju Alkaricu da mi dade onaj prevrijedan dar. Onda je to bila bol ove raspetosti. Samo da kažem nije to samo fizička bol. To je bol kada te se dohvate Ponciji i Pilati. Ali Bože sačuvaj da bih im zamjerao. Dapače do Neba sam im zahvalan za njihova razbojstva koji su mi dala 'puno lipi stvari'. Toliko lipih da me ostavlja pafff koliko je dobro patiti. Ha, pouka za sve tragače za uzvišenim darima, ako ne znaju kako se postižu kreposti za primit što žele. Patit svatko zna. Pati i duraj, duraj pa ćeš u raj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov zna da sve štaj lipo i dobro more u svome Kristu kralju imat jer je uskrsnija i sve nedostižno dosegnija.' E dide sve more imat al' u viri!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo moj, zlato bakino čin čujen tvoj glasić kraj ognjišća - menij odma kuda san u Diki Nebeskoj.' Hu baba Jako al' tamo nisu anđeli?

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.07.2020., utorak


O sati sumnje, sati bola,
Ko stvara taj vas kleti neće;
Jer radosti su male svijeće,
A iz vas raste aureola.
Slabašnu djecu radost rađa,
I njezin porod brzo gine,
A pjesme, rasplamsane bolom,
Gore ko svjetla za daljine. (D. Cesarić)

- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bartol Kašić (u. 28. 12. 1650.), prva hrv. gramatika i prvi prijevod Biblije - TV kalendar 2015.


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob


17.07 sati 'Tvoja bol je tvoj tabor!' Ah, da znaš da i je. Ne znam čime bi mogao zavrijediti da mi moja Alkarica u njedra hiti 'puno lipi stvari'. Ako je nisu vrline moje nisu mogle potaknuti na to. Onda je mogla bol. A toga je bilo oho ho. Oh, slatka i draga boli velika ti hvala za dar koji si mi dala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tvoja bol je tvoj tabor.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko kad si me zazvala ti si me osvojila. Što u meni drhtalo je ti si ozdravila. O Gospe Sinjska ti si nam spas…

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob


14.37 sati Prepisat ću iz bloka slova koja sam pisao za spas rukopisa: 'Samo znam da sam Gospodinu jako dragocjen kad mi je poslao meštra Spliću!' Eto to je zapis iz bloka. A je uradija me 'prava liga'. A imam dojam da su mu uradbe vrhunske samo zato jer sam ovca - e ali Isusova ovca. Naprosto takav je, oduševljava ga sve sto je Isusovo. ... A je, je i danas je bio strah i trepet za svako zlo. Kad naša pastirica s. Natalija križem Kristovim zaprijeti ovoj beštiji koronavirusu i svakom zlu: 'Ej hej široke si gaće obuka! Al' ima da te nema ako te se dohvatim križem Kristovim! Smjesta crtaaa!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Traženja, čežnje i suze za nedostižnim su besmislene – jer sve je dosegnuto Krist je uskrsnuo.

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.29 sati Ah, kako je dobro. Sada poslije svete mise mi starčeki Isusove ovce se na kućnoj terasi sunčamo i udišemo svježi zrak. Ah ma odmara svijest da si slobodan i svoj na svome sa svojima. Tako dragima i normalnima. To je život! Svojim poslom se baviti, od nikoga strahovati. Nikakvu bol ne osjećati. Eh kava je stigla. Sad samo srrrk... Pa ću još koju. E za 'Glas iz krpa' valja kazat da će još biti đinasticiranje (na motomedu). I Bogu hvala što i danas sav razdragan očekujem uradbu meštra Spliće. To je zbilja nešto imati potpunu i cjelovitu uradbu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.40 sati Ma ne znam kako to Vlaško Ogorje stalno mi se vrzma po pameti - ka'da nisam rođeni Zagorec? Ma haj pusti. Sad se saberi za svetu misu. Primi Gospodine i Ogorje i Zagorje. Ah i Međugorje ima veze sa gorama. Primi nas sve Gospodine. I Tebe Boze naš žarko ljubimo kako bi mogli i mi biti kako spada. A na Tvoga spada da svakoga ljubi, il' bar mirno podnosi. Ali nikako, nipošto ne mrzi. Sačuvaj nas Boze toga da ikoga mrzimo. Daj da činimo sve, sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob


4.58 sati 'Dođi srce Te treba bez Tebe radosti nema...' Tako nekako ide onaj pjesmuljak. A nismo stvoreni da budemo pustinjaci. Ne da živimo na pustom otoku već u zajednici, obitelji. Svoj identitet primamo od drugih. Mi smo svoji ako živimo sa drugačijim. Treba imat na pameti da smisao obitelji nije gušenje ničijeg identiteta. Smisao je da razvije, omogući posebnost svakog člana obitelji. Tako se izbjegne ona 'plete kotac ko i otac'. Tada je normalno ako je otac elektrovarilac da je sin nešto posve drugo, recimo sin je web župnik. Haj za koji časak će Gospina krunica uz HKR. A onda krećemo u ovaj dan (utorak, 21. 7. 2020.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


....za jednu divnu ženu koja je zaslužila puno više od jedne priče...
U Kninskoj ulici iznad samostana Gospe od zdravlja, živila je moja baba Kaja. Svi smo je zvali baba, iako je ona zapravo bila sestra mog pok. dida Ivana, Đulinog muža. Kaja je kao mlada došla sa sela u Split i zaposlila se u tadašnjem poduzeću Lavčević. U Kninskoj ulici imala je mali , trošni stančić do kojeg se dolazilo kroz kameni volat. Kužina je bila u prizemlju, a do sobička su vodile kamene, pa drvene skale...
Kaja nije imala svoje dice, ali je dicu svog pok. brata prihvatila kao svoju. Kako bi koje stasalo za srednju školu, tako bi dolazili sa sela u Split.U Kninskoj ulici, u malom, trošnom stančiću, imali su svoju sigurnu luku...
Prva je u Split stigla Đulina najstarija ćer Marta, moja mater, a za njom redom i ostalih petero.
Pričala mi je mater kako je tila upisat za laboranta, a kad nije uspila, upisala je za krojača.U ono vrime sve krojače i obučare čeka je siguran posa u Jugoplastike.Al nikad nije istinski zavolila taj poziv.Plakala je cilin puten i vukla se u postolan koje su joj bile tri broja veće...Al zato je na maturi blistala u crnoj, vezenoj vešti i crnin postolan s kopčon...Kosu je uredila u frizera na velike lokne, a imala je i lipe rečine...Kaja se pobrinula za sve...
Pitala san jednom prilikon babu:"Baba Kaja, zašto se ti nisi udala?"
Rekla mi je:" Ćerce, ja san ti se udala, al san se brzo rastala.Nisan tila da u selu govore da san stara cura!"Baba je očito bila isprid svog vrimena i neka je...kad ne ide, tako je najbolje! Svak sebi i gotovo!
Kad san krenila u srednju školu u Split, često sam navračala u Kninsku ulicu. Kad bi popodne imali tjelesni, nisan se morala vraćat u Split dva puta, ostala bi u babe Kaje...Skupa bi ručale...Nije bilo važno šta ...i frigani kumpiri bili su slatki. Zapravo najslađi...Nekad bi ostala spavat u nje...Kamene skale vodile su do drvenih, pa u šufit kroz otvor na kojem su bila drvena vratašca...Sićan se da su bila svjetlo plava, a zatvarala su se katancen..Sobica je imala mali prozorčić s pogledon na gradsko parkiralište...Uvečer, prije spavanja znala san stajat na prozoru i promatrati grad kako polako tone u san...
Kaja ima zauvik posebno misto u mom srcu...Takvi su ljudi danas rijetkost...Ne znam kako bi je opisala...Bila je niska rasta, pomalo neugledna, na licu joj je svaka bora bila jedna briga, al bilo je nešto toplo u njenim očima, nešto što smiruje, nešto što daje nadu, nešto što nosi vjeru, nešto što se zove ljubav...
Toliko je činila za druge.Ništa za sebe...
Još se sićam šarenog kompletića i svilene, roze košulje koju je dala sašiti za mene u šalturice...U to vrime bilo nam je dosta teško...ne bi tila pisat o tome, oni koji tribaju znat znaju...A ona je bila i opet tu da nam pomogne...Draga moja, dobra Kaja...
Kao da je sad vidim.Sidi u onoj, svojoj, maloj kužinici....stol do zida, tri drvene stolice, kameni sudoper, do njega šporet...U kutu kredenca i do nje mali frižider Obodin...Sidi moja Kaja i čeka mene, a kumpiri se frigaju....Miriše cila Kninska ulica...Na pečene kumpire, najslađe na svitu..
Kad san već bila curetak, došle moja školska prijateljica i ja kod Kaje na kavu...Bija je šesti misec, koji dan do Sv. Ivana.Ispriča nam baba kako bi nekad divojke uoči Sv.Ivana zapisale na papiriće imena momaka koji im se sviđaju. Zatim bi te papiriće zamotale u male smotuljke i stavile ih u čašu s vodon ispod postelje...Ujutro kad bi se probudile, pogledale bi koji se papirić najviše rastvorija i ime koje bi bilo zapisano na papiriću je bilo ime onoga za koga ćeš se udat.Čin san došla kući sve san lipo napravila kako je Kaja rekla.Ne sićan se koja san sve imena zapisala, al znan da san jedno napisala onako" usput"...Ujutro pogledan u čašu s vodon.Papir s tin " usput zapisanin imenon" skroz otvoren...Pomislin tada" Ma, kako da ne!?"....Prošlo je neko vrime, zaboravila san na Sv.Ivana i papiriće...A onda se dogodilo ono šta je bilo zapisano...
Prid kraj života Kaja se gubila i postajala je senilna, ali svoj temperament i smisao za humor je zadržala...Zadnji put kad san je vidila imala san neke , velike naušnice. Baba me pogledala i onako po svoju rekla: " Ma koga si vraga metila te " mošure", oće ti uši otpast!"
Draga baba, ja ti baš volin velike naušnice i nemoš tu ništa prominit!
Ne iden često u Split. Prije nekoliko godina poželila san proć kroz kameni volat...Pust je, prazan, al cila je Kninska ulica mirisala na frigane kumpire moje drage babe Kaje... (Višnja Pruže, facebook Ogorja)

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


KUĆO STARA TKO TE SAD OTVARA. NIT SU VRATA OTVORENA NIT JE VATRA NALOŽENA A DVORIŠTE KUĆE MOJE SVE U TRAVU ZARASLO JE.

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na kamenu piše: OVO JE KUĆA JURE RAĐE 1780. A možda je i 1180te! (Pogledajte i sami!). Nažalost zbog zapuštenosti kameni se je krov zarušija. To je kuća obitelji RAĐA plemena ČOEŠIĆA koji se nisu podilili i nema pravog vlasnika pa je zato i stradala. To je skoro najstarija kuća u Ogorju i tribalo bi je zakonski zaštiti. Sve kuće koje se ne održavaju, tribala bi DRŽAVA UZETI U SVOJE VLASNIŠTVO ili natjerati VLASNIKE DA JE ODRŽAVAJU! Kula je lipog izgleda, u zaklonici je od bure, na somiću su prozorčići za golubove, u prizemlju je štala, na katu su sobe za spavanje a sa sjeverne strane u produžetku je prizemnica, velika kužina sa ognjištem gdje se odvija svakodnevni život. Nažalost mnogo kuća u Ogorskom kraju je u ruševnom stanju i šteta i grijeh je šta se ne obnavljaju! Zato apeliram svim Ogoranima da podile svoja imanja (ne triba čekati da roditelji umru!), jer će se onda ipak to bolje održavati! Evo primjer moje obitelji: Ja sam 1979g. prvi na Rađinim njivama počeja praviti novu kuću, brat Mate je uskoro počeja praviti novu kuću blizu moje a brat Jure je dobija staru kulu i kužinu i to je on krasno obnovija. Ćaća je umra 1990g. a mater 2.007 g. Da smo mi čekali da oni pomru nitko nikad nebi ništa napravija i te bi se kuće porušile! Moje troje dice već ima 15tak godina znaju šta je čije od moje imovine! (Luka Rađa-Jalešković, facebook Ogorja)

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da je krvno srodstvo za fuuuj! Bitno je da smo u Kristu zajedno. Samo tako možemo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob


19.54 Evo kojim sam slovima večeras (ponedjeljak) vježbao rukopis pišući olovkom u blok: 'Jedan od vrijednih plodova ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je da sam više pozornosti posvetio mom Ogorju.' Eto to. Ali ne stvarno Ogorje mi je obilježilo dobar komad života. Već sam spominjao moje drage staričice koje su: 'Ponos Hrvatske', njihov 'mile' je za njih primio tu značku 2006. Baš čitam na facebooku Ogorje bi moglo privući pozornost povjesničara - arheologa. Bogu u ruke. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 7. 2020. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu, a danas u srijedu 22-gog srpnja je blagdan svete Marije Magdalene. Imendan imaju: Magda, Manda i Magdalena. Slušamo u današnjem evanđelju kako je Marija Magdalena na Tvom grobu plakala. A kad si joj se objavio uskrsli Kriste shvatila je sav besmisao suza. I mi Gospodine plačemo suzama ne čujnim, žalimo, čeznemo za nedostižnim idealima. Molimo Te objavi se i nama - u našoj vjeri uskrsli Kriste, da shvatimo da su svi ideali naši s Tobom uskrsnuli. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 1-2.11-18)

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob

Slava njegova ostaje do vijeka! Ps 111
18.21 sati Ako je na redu večernje đinasticiranje (na motomedu) onda i red od uradbe večernjeg 'Razmatranje uz mob'. A to znači osvrnuti se na evanđelje (utorak). ... Ah, to? Bližnji nam je samo onaj tko nam čini dobro. Samo taj! Pusti one fore: ista majka nas je rodila! Krvna veza... I slično - to je bezvrijedno. Bez spremnosti iskazat skrb i pažnju - to je nuuula! To se zna i zloupotrijebiti. Npr. Taj mi je rođeni brat ili sestra automatski se sva vrata otvaraju. A onda, ah ne pitaj... Znam da je moja Alkarica pustila suzu nad Sinom u meni Njegovoj ovci. Sigurno joj je bilo prebolno gledati kako joj Sina raspinju u ovoj ovci. Shvaćate krvno srodstvo bez duhovnog je - fuuuj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo čovik ima mate, ćaću, brata, sestru... A uni su svojta samo ako ji udruži Krist kralj.' Ha, dide glavoj da su duovno zajno. A sve drugo je nevažno.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ako nan tuđi čovik cini dobro ku'daj nan brat il' sestra. Ko nan je on? 'Lujo nima bit ko drugi - toj tvoj brat il' sestra!'

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.07.2020., ponedjeljak

Jim Radja kod Isusove ovce, 19. 10. 2004.


- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


2. VIII. 1874. Luka Rađa (djed pradjeda Isusove ovce) sklapa ugovor sa Jakovom Odak pk. Ante (iz Bračevića) oko dijela na mlinu. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je tako i gotovo!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila tko nam je kao ti iskazao milosti? Bliža si nam neg mati što nas je rodila, neg otac, brat ili sestra. Ti si naša Alkarica a mi tvoja dičica. Oh Gospe Sinjska ti si nam spas...

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.17 sati Prepisat ću iz bloka slova koja sam olovkom u nj napisao vježbajući rukopis: 'Vlaj ili Zagorec? Ne znam što je moja Alkarica mislila? Samo znam da sam Bogu puno drag kad mi je poslao meštra Spliću.' Eto to sam tamo napisao. A radi se o tome da zbilja vjerujem da me je moja Alkarca vidjela kao Zagorca kad mě je odlučila u krilo hititi 'puno lipi stvarě'. Ha, Bogu u ruke! Je, je i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim samo tako prokinula ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Šta sam rekla?! Smjesta crtaaa od križa Kristova.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Dosta je da misliš svojom glavom shvatit ćeš da ti je bližnji onaj tko ti čini dobro. Više ti je bližnji taj nego brat ili sestra koji ti zlo čini.

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.32 sati Oh Isuse mileni moj hvala što mogu biti Tvoj. Nisam Ti dar Bog zna kakvi jer sam ovca glupa, tupa, šašava al' sam Tvoja. Isusova ovca traj-la-la... Sunce nas obuzima, prožima. Sunce, sunce svuda oko nas starčeka Isusovih ovca. Sada poslije svete mise ovdje na kućnoj terasi. Kavu su nam naši donějeli. Samo srrrk... I šta ima još za 'Glas iz krpa'? E dobivam signale da bi triba učinit 'posa'... A onda imam i đinasticiranje (na motomedu). Sve se to odvija u redovničkom điru. U koji će i danas biti uklopljena potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.33 sati Aha ova Lojolina valja: 'Mnogo se više nauči u pola sata samoće s Bogom nego sa svim onim što nam učeni ljudi mogu dati.' Zato puštam mob, comp i sveee i u kapelu na svetu misu. Okrijepit se snagom i mudrošću, napiti se na Vrelu života. Primi Gospodine ograničenja i nemoći ovce Svoje, sve što imam i znam - i kao svoju ljubljenu ovčicu vodi kud hoćeš Ti! Imam povjerenja da će to biti dobro jer osvjedočen sam koliko me ljubiš! Samo Te molim da volim svakog, onoga kog baš ne mogu voljeti podaj mi snage smireno ga podnositi. Samo Te žarko molim nedaj da ikoga mrzim. Oho sveti Ilija... Neka bude sve na veću slavu Božju. Amen!

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Evo baš je bilo: Zdravomarijo... A bilo je i: 'Ti puniš usta besjedom... U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka'. Ukratko, sve je kako valja. Ah ma sretan sam i Bogu zahvalan što sam tu na obližnjem Jordanovcu živio u istoj kući sa fenomenalnim svećenicima koji mi bili profaći: p. Brajičič, p. Belić, p. Macan... Od kojih sam prije svega naučio mudro živjeti a onda raskošno blago teologije. Od nekoga od njih sam čuo: 'Uvijek sam ondje gdje nisam. A nisam ovdje gdje jesam - Ah pa Bože gdje sam?' Gdje sam? Gdje? Život je raskorak. Srcem si onom u što vjeruješ. Ali i u ovoj 'plačnoj dolini' sam sa svojom karijolom. E upravo čujem sa HKR: 'Obrati nas da se obratimo'. Hajmo u ovaj ponedjeljak (20. 7. 2020.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Mogu li ti se malo preporučiti u molitve! Rogati me jako udara! Ne znam o čemu se radi ?!? Baš je duhovni napad! …
- Večeras si sa mnom u Gospinoj ružarji s babom Jakom uz HKR. Od srca p. Luka

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, nemojmo prodavat fore da smo posebni. Jer smo Kristovi realizirajmo: SPC = RKC = SPC i dajmo mir Europi. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.54 sati Ha, pa evo i večeras (nedjelja) prepisujem slova, kojima sam spašavao rukopis, pišući olovkom u blok: 'Ti puniš usta besjedom... U nemoćima tjelesněm potkrjepljuj nas bez prestanka.' A to mi se baš svidjelo iz himna Duhu Svetom kojega svaku večer kažem. A pravo ne znam kako je to Gospodin mislio da će mi se vratit znanje engleskog i talijanskog ako to Duh Sveti ne uredi kako valja. A onda opet nema šanse da promigam ako ostanem bez okrepe u nemoćima tjelesnim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 7. 2020. Gospodine a danas u utorak 16-tog tjedna kroz godinu kada je svagdan. Po riječima evanđelja vidimo da si učinio predivnu stvar. Hvala Ti što si nam dao na znanje da je od rodbinskog važnije duhovno srodstvo. Svi mi koji smo Tvoji a to svojim životima pokazujemo smo zbiljska rodbina. Mi smo brat i sestra, otac i majka onom kom činimo dobro. Molimo Te da mi koji smo slušatelji našeg radija iskažemo brigu i skrb jedni prema drugima i postanemo čvrsto duhovno srodstvo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 46-50)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.29 sati Sada kada dio dana koji spada na karijolu daje svoje Isusova ovca đinasticirajući (na motomedu) hvata zalet za dio dana koji spada na 'krpe'. Kao što vidite sve se svodi na dva 'k', na karijolu i na 'krpe'. Ehe a jer je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) ... Aha to su oni: 'Dokaži! Aj da te vidim dokaži! Ako možeš iznesi dokaz - ja čekam.' A 'oni' to smo svi mi! Svi se mi razbacujemo forama: 'Pa nisam ja telac! Ne može se tek na slijepo vjerovati!' Eto takvi smo. Kao onaj koji vidi - a kaže da na suncu ne vidi pisati. Dokazivati onom kom si već nebrojeno puta dokazao je uzaludno. Onaj koji tako nešto zahtjeva treba se prepametiti ili obratiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo koji najveći grij za vojnika Kristova?' A šta dide? Biće ubit čovika? 'Mile mi se vojnici Kristovi se nesmimo nikad obiknit na čudesa Božja.'

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Vid Lujo kako će nas studena grana počet grijat čin šuverinon užežen ognjišće.' Ajuj, ajme baba Jako studeno a grije - čudo, čudo napravije čudo Božje!!!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.07.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


17.07 sati Ma tako je dobro imati svoje ljude. I znati da je to zbiljsko srodstvo jer nas ujedinjuje Krist Gospoděn. Ah u Kristu svi moji su tu. I moje Pečnik-ove, i meštar Splićo i, i... Svi u Kristu ukorijenjeni moji web župljani. Nedjelja je njegovateljica Jadranka je kavu donijela. Preko moba sam se čuo sa mojima u Solin (seka Iva) okrjepljujuća i ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


14.45 sati Eh, kad ti dosadi da si dobričina kao mnogi. Kad te ubija u pojam regularnost svega. A ti si duša šašava, na svoju ruku, totalno neprilagođena. Kad ti se od urednog i korektnog predavanja čini primjerenije tebi da se sa životom kockaš, da ti o koncu visi. Da ne tebe vrebaju krokodili i tigrovi. E onda ostaviš sve pozdraviš se, i slikaš za uspomenu sa svima i odeš u zagrljaj tigrovima i krokodilima u Kalkutu. Premda sam samo mogao tamo biti tek pola godine. Niti sam postao svet kao Ante Gabrići ili Majka Terezija. Nije mi krivo zbog tog radikalizma jer znam bolje bit radikalan nego razlomak. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Klapa sv. Luka Otok feat. A.N.T. Šutra - Ka mater si meni bliska


- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O mila majko Nebeska, Akarice moćna i predivna. Javi svom Sinu našem Gospodinu bit ćemo bolji samo što nismo, kad dao si nam Gospu Sinjsku utjehu i majku našu.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.59 sati Evo baš je bila naša pastirica s. Natalija koja je držeći u rukama križ Kristov samo tako lupnula po rebrima ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Jesam rekla nosi se stoko! Maaarš! od križa Kristova!' A evo sa kojim slovima sam vježbao rukopis, pišući olovkom u blok: 'Ako Gospodin dopušta u Crkvi svojoj kukolj kako što je ovca Njegova. Onda... E ali ovca Njegova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Koji traži znak od Boga da bi povjerovao je kao onaj sunčajući se traži svijecu da vidi tipkuljiti po mobu. Ah...

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ne trijebi zlo iz nikoga, da ne bi oštetio ono što je dobro. Nego zazovi Duha Svetoga koji dobro zna što valja a što ne. A ti podrži dobro da bude još bolje. (knev 16a kg)
- Stalno se vraćam i čitam poruku od jučer i divim Ti se Bože, hvala ti na p. Luki??

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnje su svete zaštitnice mučenice, Sveta Justa i Sveta Rufina (Santa Justa y Santa Rufina). Rođene su u rimskom naselju Hispalisu (danas Španjolski grad Sevilla) u III. stoljeću, Justa godine 268, a njezina mlađa sestra Rufina 270. Kćerke lončara, i same lončarice, nisu željele prodati svoju robu bogatom naručitelju kad su saznale da je namijenjena poganskim ritualima. U vrijeme Aurelijanovih progona a po naredbi gradskog prefekta Diogenianusa uhićene su 287. i strašno mučene. HIiM

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.50 sati E ulazim u kapelu sa svima dragima. A ima ih iju juuu po mjestima u kojima sam bio. Hvala Ti Gospodine za sve drage ali za ne drage daj da i njih volimo smireno ih podnoseći. Samo nam ne daj da ikoga mrzimo. Podaj da sireno podnosimo jer i to je kršćanska ljubav. Nikome, pa ni najvećem razbojniku ne željeti zlo samo ga smireno podnositi je ljubav kršćanska premda bas i ne uzorna ali jer je ljubav - to je dosta! I što ima još za 'Glas iz krpa'? 10.45 sati A sada poslije svete mise ima: sunca, sunca ima svuda oko nas dok se sunčamo na kućnoj terasi - mi starčeki Isusove ovce. Oho divno je biti svojima, malo prije u duhu sa Zamećanima, a sada duhom i fizički sa subraćom. Vidi i kavu su nam pripravili i donijeli naši. Sada samo srrrk... I još? A još ima đinasticiranje (na motomedu) čim u sobu budem prebačen i uvečer. Što će biti uklopljeno u redovnički đir koji i danas, hvala Bogu ide sve u šesnest. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.25 sati Ehe kad je to bilo još 2008 kad si sa dragim Zamećanima sjedio u Krapinskim Toplicama. Puno je vremena je prošlo ali dragim ljudima sam uvijek u Kristu Gospodinu. I sada u svetoj misi sa svima dragima. Gospodine pomozi nam da budemo sve više Tvoji. Bilo da sviramo, molim il' radimo sve činimo sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ehe kad su Pile, Coce i Isusova ovca 2 11 2008 u 'Marinera' (Krapinske Toplice)


- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ima jedna stara pjesma, jedan Evergreen: “Only you can make my darkness to bright.” = “Samo ti možeš pretvoriti moju tamu u svjetlo.” Samo ti Bože možeš pretvoriti moju tamu u svjetlo. Samo ti Bože možeš iščupati kukolj iz moga srca. Samo ti... Neka to bude naša molitva.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.25 sati Nedjelja (19. 7. 2020.) - lijepo, sve uredno. Sad sam ispod tuša. A to znači izvađen iz 'krpa'. Sad sam pred compom da uredim neke web pastoralne posliće. Još jutarnji 'njam, njam' i središnji događaj, terapija No 1, sveta misa u 10 sati. Aha to je ono 'ne budi kukuljotrijebac'. Oh o Bože daj meni - svojoj ovci i svima biti optimisti - pozitivci! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni bar smo mi prijatelji Duha Svetoga koji nam govori da realiziramo: SPC = RKC = SPC Poslušajmo Duha Svetoga. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.51 sati A večeras (subota) nakon što sam iščitao redovnički brevijar olovkom sam u blok napisao molitvu: 'Gospodine molim Te ne daj da umrem bez doktorata. A doktorat neka mi bude: SPC = RKC = SPC' Eto tako sam tamo napisao. Ali ne zato što je sramota umrijeti kao pater isusovac bez doktorata. Na takvu želju potiču me 'znaci vremena' koje razumijem da bi to moglo ići. Gledaj samo ovo: Ako nam je ideal jedinstvena Europa. A to jedinstvo nužno mora bit duhovno jer toliko pameti imamo da nam se kao jedinstvo podvali 'bratstvo-jedinstvo'. Ideal je jedinstvena Europa kršćanska. Svi koji su kršćani bi trebali biti jedna Crkva. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 7. 2020. Gospodine u 16-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u ponedjeljak, 20-tog srpnja je svagdan. Ali možemo spomenuti i svetog proroka Ilije, dragog sveca među našima u Bosni. Imendan imaju: Ilija, Ilko, Ilijana. U evanđelju vidimo da su Ti prišli pismoznanci i farizeji i upitali ono što bi Te mnogi i danas pitali: 'Učitelju, htjeli bismo od tebe vidjeti znak.' Eh znak, dokaz nam treba Gospodine. Kao da nije nije dosta što jesmo, što vidimo, osjećamo i znamo. Sve nam govori koliko nas ljubiš a mi smo još neobraćeni. Molimo Te obrati nas da se obratimo! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 38-42)

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.25 sati Aha puno sam toga naučio od svog djeda (dida Majora). To da je potrebno znati što je što - naučio sam gledajući kako pšenicu vije. Vidio sam kad vjetar puše pšenica pada dolje a pljevu vjetar odnosi. U tom slčaju se zna da je pšenica to nešto dobro a pljeva zlo. U svakodnevnici smo često u prilici stvari lučiti, znati što što. Sretni smo sto imamo Duha Svetoga koji puše kad ga zamolimo i pomaže nam znati kako stvari stoje? I tko je kakav? Kad Duh Sveti puše onda nema skrivanja ni muljanja. Zato je dobro prije važne odluke zamoli Duha Svetoga da znaš dobro odabrati. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Gledin ja dide kako ti viješ šencu. 'Lujo vojniku Kristovu najvažijej znat dilit dobro od zla. Oden to čini vitar. A vitar Duva Božjeg kaže štaj a šta zlo.'

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUKOLJ (Fratrovac, Srpanj, 1998)


Držimo da je jedan od temeljnih zadataka duhovnog života osloboditi se tog nesretnog kukolja. Što sve ne poduzimamo da to ne postignemo... A evo, Isus kaže Ne čupajte kukolja.
Ne čupaj, jer što ti znaš o kukolju? Ne znaš zašto raste? Kako ga čupati? I što s njim kad ga iščupaš? Kukolj te nadilazi, i opasnost je počneš li se njime baviti da ćeš se sav u kukolj pretvoriti. Osobito je opasno kada se to odlučiš činiti u životima drugih ljudi. Jer strahovite stvari se događaju kad se naša ograničenost zaodjene u revnost. To je križarski rat. A to Isus ne želi. On nas nije pozvao da budemo kukuljotrijebci nego uzgajivači pšenice. Želi da obratimo na pozornost ono što jest, a ne na ono manjkavo. Da ne budemo crnogledci, već optimisti. Svaka se stvar može promotriti na dva na ina; gledaju i ovu svije u mogu reći: “Pola je svijeće izgorjelo.” Ali također mogu reći “Ima pola svijeće.” Isus želi da svojim pozitivnim pristupom umnažamo ono vrijedno, slikovito kazano, da bodrimo pšenicu te da ona svojim bujanjem zaguši kukolj. Kao što, ako je ova prostorija u mraku, nećemo lopatama i metlama istjerivati mrak, nego ćemo jednostavno upaliti svijetlo i mraka e nestati. Fiksiramo li se na kukolj u svom životu, ili ne daj Bože, u životu svoga bližnjega, tad postajemo turobni, nesretni, više nalik na grobare nego na učenike radosne vijesti.
Nije, dakle, na nama da se borimo protiv grijeha. U ostalom Isus je rekao da se zlu ne suprostavljamo. Vrlina, krepost i svetost je u tom da se za grijehe kajemo. Kaju i se mi se posvećujemo. Ta i sveci su griješili, sveti Petar baš kao i Juda, samo što je Juda očajavao, a Petar se kajao. Zapamtimo: nema dobrih kršćana, nema svetaca od rođenja. Postoje samo razbojnici koji se kaju. Ponizno se udarati u prsi govoreći: Bože, smiluj se meni grješniku! To je jedini put.
Ne uznemirujmo se zbog svojih nesavršenosti, jer je u tom savršenost, da ih suzbijamo, a ne bismo ih mogli suzbijati, da ih ne vidimo, ni savladati, da ih ne nađemo. Naša pobjeda nije u tom, da ih ne osjećamo, nego da uz njih ne pristajemo, a ne pristajemo dok nam dosađuju. (Franjo Saleški, Filotea)
Život je konac ispreden od crno-bijele niti, i pokušamo mi li crnu nit izvući konac će oslabiti, te neće moći sve tenzije podnijeti. To je tako. (Kao što je istina, kažu biolozi, da kukolj raste samo ondje gdje je dobra zemlja, i gdje će sigurno biti i dobra pšenica.)
Ima jedna stara pjesma, jedan Evergreen: “Only you can make my darkness to bright.” = “Samo ti možeš pretvoriti moju tamu u svjetlo.” Samo ti Bože možeš pretvoriti moju tamu u svjetlo. Samo ti Bože možeš iščupati kukolj iz moga srca. Samo ti... Neka to bude naša molitva.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Šta će on meni?! Kad ga se dovatin! 'Lujooo nemaš ti šta od njizi naučit. Dođi se ogrijat na ognjišću, pa ćemo te barekine i sve dat Bogu u ruke Gospinon ružarjom.'

- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Podrži dobro da bude još bolje (knev 16a kg)


Ne trijebi zlo iz nikoga, da ne bi oštetio ono što je dobro. Nego zazovi Duha Svetoga koji dobro zna što valja a što ne. A ti podrži dobro da bude još bolje. (knev 16a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2020., subota

Prijatelji stari gdje ste...


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Djevice nevina, Gospe Sinjska draga, Alkarice neustrašiva voljeli bismo biti prozirni i čisti, mudri kao ti. O Gospe Sinjska budi nam spas...

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.11 sati Prepisat ću iz bloka što sam u nj olovkom napisao - za vježbu rukopisa: 'Pola dana je prošlo a ja sam potpuno i cjelovito urađen od meštra Spliće. Bog ga blagoslovio. Taj me radi baš kako spada' Eto to sam u bloku napisao. A mogu dodati da po njegovim uradbama čitam govor Božji. Ako ga je Gospodin poslao Svojoj ovci i toj ovci po njemu i govori. Koliko sam razumio Isusov govor ovca mu je jako omilila. Do daljnjega... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.50 sati 'Jurin treći rođendan na Kmanu' Eh kad sam imao svoje ljude na Kmanu. Ovu svetu misu ću reci za moje koji su bili na mom Kmanu, koji jesu i sada i da ga uvijek razloga imam zvati mojim Kmanom. 13.35 sati A to sam ve krenuo sa uradbom 'Glas iz krpa' što nastavljam izvaljen u 'krpama' poslije terapije No 1, svete mise u 10 sati. Poslije koje je uslijedila terapija No 2, uradba meštra Spliće. Eto danas, makar je subota, zbog ove beštije koronavirusa ću ostati bez terapije No 3, na Cvjetnjaku ćakule-bakule sa mojim Pečnik-ovima uz kavu. Ah, što se tu može. Važno mi je što prepoznajem da milost Božja vodi me... 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. XII. 1870. Obavijest glavaru Ogorja Donjega (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) da treba uhvatiti hajdučku družinu na čelu koje je Andrijica Šimić. 'Veliki je dar određen tko bi uhvatio mertva ili živa gore napomenuta Šimića a također i njegovu družinu.' (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.57 sati Hajmo Gospodinu Isusu koji trske stučene ne slama, niti gasi stijenja što tek tinja. Upravo sam tu negdje. I ono što mi baš treba je Isus da me okrijepi, ojača i budem kako spada čvrsta, čila Isusova ovca = isusovac. Primi Gospodine sve što imam, znam i planiram. Daj da slijedim samo Tebe. A zato mě daj razumjeti Tvoj govor iz svega u što sam uronjen. I molim Te molim, žarko Te molim odagnaj od Svog svijeta ljubljenog svako zlo i ovu beštiju koronavirus. Tvoji smo i Tvoji želimo ostati da možemo činěti sve, sve na veću slavu Tvoju. Amen!

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jurin trći rođendan na Kmanu


- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.21 sati O Ljubavi ja pjevam, o Isusu mom kralju...' Hajmo čitav ovaj dan (subota, 18. 7. 2020.) iz inata ovoj beštiji koronavirusu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Šimun iz Lipnice (Szymon z Lipnicy), poljski franjevac bernardinac, rođen je oko 1435. u gradiću Lipnica Murowana (Malopoljsko vojvodstvo), u siromašnoj i pobožnoj obitelji, kao sin Grzegorza i Anne. Bistar i pobožan dječak, nakon završetka župne škole studirao je od 1454. na Jagielloŕskom sveučilištu u Krakovu. Oduševljen propovijedima svetog Ivana Kapistrana stupio je nakon završetka studija, 1457, u franjevački bernardinski red (opservanti), u samostanu svetog Bernardina Sienskog u Stradomu, južnom predgrađu Krakova. Položio je zavjete 1458, a za svećenika je zaređen 1460. HIiM

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ne treba filozofirat niti teologizirat. Samo nam Isus treba učinit srca po Srcu svojem i onda ćemo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.53 sati Evo zapis od večerašnjeg (petak) treninga rukopisa: 'Iščitavajući redovnički brevijar ugledao sam sličnost između Gospinog 'Veliča' i ove svoje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu)' Eto to! Da nadahnuća imam rado bi ispisao Veliča ove raspetosti - a to ću za koju godinu ove RBK bar pokušat. Mogu kazat da razumijem Gospin izljev ljubavi ('puno lipi stvari') na Isusovu ovcu. Sve piše u njenom Veliča. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 7. 2020. Gospodine danas u 16-tu nedjelju kroz godinu. Kad imendan imaju: Zora, Zlata i Zlatko. Po evanđelju nas učiš važnoj stvari. Ti znaš da smo skloni uzeti stvari u svoje ruke da napravimo reda u zajednici u kojoj smo. Pri to nemilice čupajući svaku nevaljaštinu i zloću. Ali dogodi nam se da nekog bez zloće povrijedimo. Hvala Ti što si nam ukazao pogrešku naše nerazborite revnosti. Shvatili smo da u zajednici u kojoj smo trebamo prije svega podržati dobro pa će dobro nadvisiti i ugušiti zlo. Molimo Te da činimo tako. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 24-43)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.23 sati Ah, 'Trske stučene prelomiti neće.' Tko to? Tko? Gdje ga se može naći? Ehe to je moj Isus čija sam ja sretna i presretna ovca. Danas za sućutnog pronaći, svijećom bi ga trebao tražiti - i samo ako ti se posreći bi ga našao. Ni brat, ni sestra, ni rodbina, ni subrat, ni, ni... Ali ima ih Gospodin ih pronalazi. I šalje ih Svojoj ovci - vi ih znate! To su oni koje je Krist dotaknuo i oni su Kristu dopustili da im srca učini po Srcu Svome. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide baba Jaka mi kaže daj najžešća puška - uklonit se, i ne dat se! 'Lujo tako sa onima koji nemaju ljudskosti. A sa svakim koj' čovik vojnik Kristov iđe prsa u prsa.

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kad ti dođu nike budaletine da će na tebe. Nemoj se svađat, nemoj se tuć. Samo se lipo makni.' E baba Jako ova ti je dobra: lipo se makni.

- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2020., petak


Oj joj sad ja vidim sad ja znam da Ogorje meni ne pripada samo zbog starčadi sa šematorja svetog Jure. Po Ogorju je gazila vojska Branimira kneza Hrvatskoga.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ne trijebi zlo iz nikoga, da ne bi oštetio ono što je dobro. Nego zazovi Duha Svetoga koji dobro zna što valja a što ne. A ti podrži dobro da bude još bolje. (knev 16a kg)

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.14 sati Ah gledam na web 'Sažetak RBK' (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). I Šopot, i koma u Zadru, i bolnica ova, bolnica ona, prijelom ovaj i onaj, operacija, sepsa, vožen ovamo, vožen tamo, krađa, psovka, toplice, ubožnica... A pameti nisam imao, ni svoga blizu - bio je to pakao, korektnije čistilište. Sad ja razumijem zašto je moja Alkarica suzu pustila nad svojim Sinom u meni. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska, Alkarice draga ista si ko Isus kog si rodila a za kog se kaže da trske napuknute ne slama niti gasi stijenja što tek tinja. Alkarice ti si dika Vlaškoga kraja, Hrvatske cijele i sviju koji te znaju.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.26 Rukopis sam i danas spašavao pisanjem olovkom u blok. Evo sada ću to tipkuljenjem po mobu prepisati: 'A za ne prepoznati da Isus ljubi Svoju ovcu treba biti slijep i totalno glup ka' matun.' Eto to sam rukopisom u blok napisao poslije uradbe meštra Spliće. Ah pari mi se da je to neku ukusnu umjetnu izvodio na meni baš zato jer sam Isusova ovca. ... A druga stvar od koje mi je u duši provrlo vrelo je to što je danas naša pastirica s. Natalija sa križem Kristovim priprijetila ovoj beštiji koronavirusu i svakom porodu Zloga: 'Što ti misliš da ja šalim? Rekla sam maaarš od križa Kristova! Pazi me se da ne vidim blizu!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MLADOSTI MOJA


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta Jadviga (Jadwiga, Hedwig), poljska kraljica, rođena je između 3. listopada 1373. i 18. veljače 1374. u Budimu kao kći hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca i poljske kraljice Elizabete Bosanske. Poljsko plemstvo nije pristalo na to da starija Ludovikova kći Marija, koja je bila krunjena kao kraljica Ugarske i Hrvatske, postane i kraljicom Poljske, ali se složilo da na poljsko prijestolje stupi njegova mlađa kći Jadviga. Izabrana je za kraljicu 1382, a okrunjena 16. listopada 1384. za kraljica Poljske. Jadviga se 18. veljače 1386. udala za kneza Litve Vladislava II. Jagela, koji se obvezao da će prijeći na kršćanstvo i ujediniti Litvu s Poljskom. Tako je došlo do poljsko-litavske državne unije, a Litva je postala kršćanskom zemljom. Mlada kraljica aktivno je sudjelovala u političkim…

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, za tebe živjet će srce moje! Ps 38

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Budi pametan i mudar - budi pravi. Ne daj svakoj budali da te gnjavi - ukloni se od nje!

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.33 sati 'Valove gledam, mislim na nas...' E a sad poslije svete mise ne gledam valove nego đinasticiciram (na motomedu). Ali i slažem 'Glas iz krpa' tipkukuljeći po mobu. I šta ima za kazat? A što? Zadovoljan sam! Sretan i presretan! Sigurno znam Bogu i Gospi Sinjskoj sam puno drag. Živim svoj život. Ništa me ne boli. Nitko me ne tlači, niti gnjavi. Svoj na svome sa svojima živim. Evo baš su mi moji donijeli kavu. Samo ću srrrk... Pa ću dalje... A dalje, što ima dalje? Ima, ima: sve u šesnest redovnički đir. U koji se uklapa i uradba meštra Spliće - koji baš javlja da stiže za koji časak. A živi se nego šta baš kako spada. Čini se sve baš sve na veću slavu Božju. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati E sada poslije pastoralnih poslića na web župi imam potrebu u sažetku reći neku životnu. Ah život? O tome su htjeli nešto znati bohemi i sveci, oduševljenici i razočarani, voljeni i slomljeni - svi, svi su o tome nešto htjeli znati? Ni ja Isusova ovca nisam bez te potrebe tek sto znam da Stvoritelj svega Krist Gospodin o životu zna sve. I sad ću sa svime doci pred Boga u svetoj misi. Zamolit da me oslobodi svih utega da mogu letjeti kao ptica Nebeska - što i je svojstveno Isusovim ovcama. Amen!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.53 sati E sada poslije Gospine krunice uz HKR samo ću nastaviti kroz sve događaje i susrete u ovome danu (petak, 17. 7. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo to skupa činiti. Od srca snažno, fino i diskretno tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. I dan će biti ljepši. Svi će se čuditi i pitati: kako to? A mi ćemo znati i mudro šutjeti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Da obećanje nije ludo radovanje, utipkajte, moj jedini spas, za taj zlatni palac
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže da je gospodar subote. Praktički nam je rekao: ne filozofirajte nego smjesta realizirajte: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.59 sati Evo i večeras (četvrtak) ću prepisat iz bloka što sam u nj olovkom napisao čisto za vježbu rukopisa: 'Trebalo bi vidjeti da li ljepota napěsanog ovisi o tome da li se piše olovkom ili se tipkulji.' Eto to sam tamo rukom napisao. A sada da dodam tipkuljeći po mobu. Ha, ako nemam dara za pisanje na istom smo bilo olovkom pišem ili tipkuljim. Samo što će sad onaj poetski izraz: Ah, tinta! Biti: Ah, virus! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 7. 2020. Gospodine danas u subotu 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Imendan imaju: Emilije i Bruno. A po današnjem evanđelju nas učiš ako smo Tvoji ne smijemo srljati u propast. Jer i Ti si Gospodine umakao kad saznao da Te farizeji namjeravaju pogubi. Znao si da još nije vrijeme. U evanđelju slušamo i predivne riječi proroka Izaje, koji za Tebe kaže: 'Trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti.' Gospodine Ti si sunce koje obasja sve što je u nama uvenulo. Molimo Te prosvijetli nas da i mi možemo u životima svojim prepoznati kad je od čega čas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 14-21)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.22 sati E a sada je točka koja se zove 'Nemoj žuriti!' Kako je Isusova ovca rekla njegovateljici Jadranki koja ju je ostavila đinasticirati (na motomedu). Što ovca i čini, vrlo žustro nogama okreće pedale ove naprave. A onaj Lojolin 'magis' je što nogama daje ritam plesom 'zlatnog palca' po mobu. 1-2, 1-2, lijeva-desna... I ide to. E ali ovako ide i tipkuljenje ovog 'Razmatranje uz mob'. E a za to bi valjalo bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju... Aha to je ono, pravila su zlatna, pravila su divna. Ona nas oslobađaju. Ali fućkaš ti za pravila koja te sputavaju. Pravila su divna jer nas oslobađaju. A ako nas zarobljavaju to su ona pravila o kojima oni pjevaju: Pravila, pravila da bi nas zadavila...' Ha, dobro još imam vremena složiti za 'Dragi pravoslavni...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo to znaš mi vojnici Kristovi privaćamo stegu koja nas oslobađa.' Aha dide samo koja na oslobađa! Zato smo mi vojnici Kristovi tice nebeske.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kad naresteš ti'š bit misnik Isusova ovca. Toj za te najbolje jer ne tribaš slusat nikoga samo dragog Boga.' Aha baba Jako to zato jer nikog ne slušan?!

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2020., četvrtak


Sve i svi oko tebe su tvoji učitelji.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Došli smo ti Gospe draga Vlaji sa svih strana: Imoćani, Ogorani, od Dugopolja i od Sinja dica. Tebi do tvog Kmana - Pomoćnice kršćana. Budi s nam sve do zadnjeg dana mole ti se Vlaji sa tvoga Kmana.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alikarice, Gospe Sinjska mila što je reći da ti ovca tvoga Sina omilila. Darovima si je tolikom srećom ispunila da je i svoje nemiganje zavoljela. Jer dobro zna da je migala ne bi tebe ganula.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati I dana sam učinio zapis za spasit rukopisa. Evo što sam olovkom u blok napisao: 'Ah, Gospodine tako je očigledno da sam Ti dragocjen kad si mi poslao za pastiricu s. Nataliju.' Eto to je Isusova ovca u blok napisala. A ono što nije a moji web župljani znaju da su moje požrtvovne Pečnik-ove 'Ponos web župe Gospe Sinjske'. A meštar Splićo čije su uradbe fizomaherske baš mi javlja da će i danas doći ranije. Već se od doma zaputio k Isusovoj ovci da je uradi bađ, ali baš kako valja. ... A je naravno i danas je naša pastirica s. Natalija dala jedan 'pencilin' ovoj beštiji koronavisu i svakom porodu Zloga. Križem Kristovim je lupila po rebrima beštiju: 'Rekla sam smjesta maaarš! od križa Kristova!' Haj, zdravě i veseli bili!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pravila su da nas oslobađaju a ne da sputavaju

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.23 sati 'Primi, primi, primi mila majko naša srdašca...' Baš smo ovdje u kapeli otpjevali Gospi Karmelskoj. U svetoj misi molio sam za karmelićanke sa 'vjerača'. Za prvu da bude sveta, i za drugu da ima pet komada i tako posttane sveta. ... E a sada poslije svete mise svjež zrak i sunčev sjaj obuzima nas na kućnoj terasi. Divno je imati svoje ljude - subraću i oni su tu. Oni koji migaju su nam i kavu pripravili i donijeli. A sada srrrk... Pa ću još koju za 'Glas iz krpa' ... E i što ima još? Hvala Bogu ima redovnički đir 'sve u šesnest'. U koji će biti uklopljeno đinasticiranje (na motomedu) i fiziomaherska uradba meštra Spliće koja je obično potpuna i cjelovita. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo blagdan Gospe od Karmela. Brdo Karmel u Palestini proteže se uz obalu Sredozemnog mora iznad lučkog grada Haife. Njegovi vrhunci od davnina su privlačili okolne stanovnike i putnike namjernike. U VI. stoljeću prije Krista na vrh Karmela popeo se filozof i matematičar Pitagora da bude bliže onome koji misli na više stvari. Polovicom I. stoljeća rimski car Vespazijan tamo je prinosio žrtve bogovima za uspjeh ratnih pohoda. Povjesničari Tacit i Svetonije također spominju svetište na Karmelu. Ipak, Karmel je najpoznatiji po starozavjetnom proroku Iliji koji je uz 'Ilijino vrelo'- u samoći pećine koja je sačuvana do danas, provodio samotnjački život u molitvi i strogoj pokori, daleko od svakodnevne buke i vreve rodnog grada Tižbe, smještenog u plodnoj dolini rijeke Jordana. …

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.15 sati Haj pusti sad! Sredi se i saberi prije svete mise. Oho danas je Gospa Karmelska. Ah karmelićanke na 'vjerkaču' sam curama pričao samo o njima. Na očima im se vidi da su sretne u ljubavi a zatvoreni su samostan. Njihovi samostani - to je ljubav njih i Krista Gospodina. U ovoj svetoj misi moliti ću Isusa da osvježi našu ljubav da Isusa mogu voljeti u svima onima koje pošalje mi. Oh Boze moj daj da mi Tvoje ovce činimo sve da proslavimo Tebe. Amen!

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.33 sati Eh u cijelosti gledano pravu stvar sam učinio kad sam Isusa odabrao. A što bih? Kao ovca tupa, glupa, neupotrebljiva - a uvijek žedna. Biti Isusova ovca za me 'puna šaka brade'. Tu ne trebam misliti (nisam ja od toga!). Mogu samo srljati za Isusom gledajući Mu pred sobom pete. Sada sam sretna Isusova ovčica, a jer sam našao Isusa i više ne žeđam. Još Gospina krunica uz HKR i idem u ovaj dan (četvrtak, 16. 7. 2020.). HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti'. Praktički nam je rekao realizirajte: SPC = RKC = SPC i odmorite se! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas (jučer, 15. 7.) slavimo 'serafskog crkvenog naučitelja'- svetog Bonaventuru. Rodio se 1221. kao Giovanni Fidanza u talijanskom gradiću Civita di Bagnoregio (Lazio), kao sin Marije di Ritello i liječnika Giovannija. Kao dječačić ozdravio je od teške bolesti po zagovoru svetog Franje Asiškog. Kad se dijete opravilo, Franjo je uskliknuo: O, buona ventura! (O, dobre li sreće!) Studirao je teologiju i filozofiju u Parizu. S 22 godine pristupio je franjevačkom redu i uzeo ime Bonaventura. HIiM

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.54 sati Evo što sam večeras (srijeda), poradi vježbe rukopisa, olovkom u blok napisao: 'Korona? Jedno sigurno znam da nisam poslije dva mjeseca okice otvorio da umrem od korone. Znači čuvat ću se kao i svi.' Ma znaš da se češće upitam zašto sam okice otvorio kad su moji bili pripravni da moje smrtno tu na Mirogoj stave? E zašto nisu? To znate da mislim da je razlog 'puno lipi stvari'. Ali, ali... Znam i to da nisam krepostima urešen - tako neće bit zbog vrlina. To su to bile sućutne suze moje Alkarice koja je vidjela kolěko sam morao trpjeti od tuđinca koji se nisu željeli brinuti za mene (tad nisam bio pri svijesti). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 7. 2020. Gospodine danas u petak, 15-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Imendan imaju: Hedviga i Branimir. U današnjem evanđelju slušamo kako su jedne subote Tvoji učenici hodajući s Tobom ogladnjeli i uzeli su klasove od žita kroz koje su prolazili, trli ga rukama i jeli. Kad su to ugledali oni čangrizavi farizeji zamjerili su što Tvoji čine što je subotom zakonom zabranjeno činiti. Ah pravila, pravila... A Ti si im Gospodine objasnio da se ne treba štovati mrtvo slovo na papiru nego Onog koji im je zakone dao. A to si Tˇ Isuse Kriste Bože naš. Hvala Tˇ što nas Tvoja pravila ne sputavaju nego oslobađaju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 12, 1-8)

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.19 sati 'Hej ne trebaš zuriti!' Baš sam doviknuo njegovateljici Jadranki koja me je stavila za motomed da đinasticiram. A dajem podršku nogama da sto učinkovitije pedaliraju plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A jel' no bi trebalo kazat koju o evanđelju (četvrtak). Aha to je o odmaranju. To valjda znate da se ne treba odmarati samo od fizičkog umora. Čovjek se može intelektualno umoriti. Ili kad se stalno zbog nečeg živciramo - to nas umara. Da skratimo, sve aktivnosti nas umaraju osim što nas molitva odmara. Samo pojašnjenje! Ne odmara samo meditacija nego svaka molitva kojom uspostavljamo kontakt sa Kristom Gospodinom. Isus je taj koji nas opušta. Pretjeruje se o važnosti držanja tijela u molitvi. Molitva nema veze sa jogom. U molitvi je važno ostvariti dijalog tvoje duše s Gospodinom. To dijalogiziranje odmara duh, dušu i tijelo čovjeku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Lujo kad se radi unda se radi - odmara se kad se rađa uradi.' Aha zato ti dide kad triba najviše rađe počneš lulu punit duvanon - to besidiš sa Kriston kraljon.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako večeras san pravo umoran. Ja bi da priskočimo Gospinu ružarju. 'Lujo i ja san se naradila i iscidilia. Bolje će mi učinit Gospina ružarja nego ležanje.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2020., srijeda

Razmatranje uz mob


17.08 sati A sad ne znam što će iz ovoga izaći. Ali dušu mi odmara neobavezno, slobodno plesati 'zlatnim palcem' po mobu. A tako tipkuljim ovo. Ma znate iskustvo ove dugogodišnje ležarine mi govori ono što sam i prije znao. Najbolji odmor je osmišljen, učinkovit rad. Oh kad sjetim iskapanja septičke jame na Modravama - eto to je romantika! Poslije višegodišnjeg sjedenja moći se preznojiti. Ah, kako je divno bilo gledati kapljicu znoja što se spušta sa uzavrela čela na vrh nosa. U toj kapljici se vidjelo sve. Eto to je Modravska kapljica. Eh za koji časak ću đinasticirat. A to znači tipkuljit večernje 'Razmatranje uz mob'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje
Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Neka te Isus i Majka Božja vode i čuvaju a Duh Sveti da snage za rad i život. Krv Kristova neka te štiti od svakog zla vidljivog i nevidljivog. Srce neka ti bude radosno i otvoreno optimizmom!
- AMDG = Ad maiorem Dei gloriam = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Znamo Gospe Sinjska Sin tvoj je umornima odmor al' stati kraj tvog oltara dušu nam odmara. Oj draga Alkarice Vlaška cesarice.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.40 sati Evo što sam maloprije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Sigurno znam da Gospodin želi da odčitavam Njegov govor iz dogđaja i susreta'. Eto to sam napisao. Mogu dodati da sam zahvalan Gospodinu što me potiče na tako razmišljanje preko potpunih i cjelovitih uradbi meštra Spliće (koji me je malo prije uradija i u 'krpe' ubacija). Ali te njegove uradbe su integralne. Dodiruju svega čovječjega. I duhovnosti i teologije, i kako što lakše savinuti zglob, zategnuti mišić, i uopće misaonosti. ... A je i danas je bio 'pencilin' za svako zlo. Kad je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim zveknula ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Što ti misliš da ja šalim?! Maaarš! Od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


16. I. 1924. Dr. Ivan Grgić, sekretar okružnog odbora 'Samostalne demokratske stranke' izdaje potvrdu: 'Luka Rađa (pradjed Isusove ovce) pk. Marka iz Donjeg Ogorja je stari čestiti demokrat. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Rastereti, opusti, odmori - Tooo! Ka' Bog! Pa to i je Bog!

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.29 sati Mir i blagoslov koji smo mi sarčeki Isusove ovce primili malo prije na svetoj misi. Sada postaje vidljivo djelo Božje. I danas se sunčamo na kućnoj terasi... A joj miline 'sve nam cviće cvita' (baba Jaka). Naši su nam kavu i soki donijeli. A sada srrrk... Pa ću još koju za 'Glas iz krpa'. Hvala Bogu Isusove ovce uvijek imaju svoj redovnički đir. Stalno su angažirane. U koji ću i danas gledati nekako uklopiti đinasticiranje (na motomedu). A i meštra Spliću bi valjalo uklopiti. Za Isusovu ovcu njegove uradbe su najvažnija sporedna stvar. Dakako najvažnija je redovnički đir. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.19 sati Hajmo 'cvjetna lozo na obrocima Karmela' sada u kapelu ovdje na Fratrovačkom podsljemenskom brijegu imati svetu misu. Na kojoj će Isus okrijepiti sobom sve i ovu ovcu isto. Pa će ona bit kako spada Isusova ovca = isusovac. Primi Gospodine sve što imam i znam a daj mi samo ono što trebam. Amen!

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Cvjetna lozo na obroncima Karmela, moli za našeg web župnika!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.16 sati E da je moći to?! Biti mudar i uman a skroman i jednostavan kao voda. Draga oznaka vode je što bi se uvijek rada sakrit, uvějek poteći dolje. Za koji minutić će Gospina krunica uz HKR i onda samo nastavljam kroz sve događaje i susrete u ovome danu (srijeda, 15. 7. 2020.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da Isusa susreću maleni. Iz vjerske prakse znamo da trebamo biti u srcu mali da bismo realizirali: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji (jučerašnji! - 14. 7. ) sveti zaštitnik Kamilo (Camillo) de Lellis rodio se 25. svibnja 1550. u talijanskom gradiću Bucchianico (Abruzzo). Časnički sin, rano je ostao bez majke. Snažni dvometarski- lakomisleni kockar, kartaš vojnik, borio se u mletačkoj i španjolskoj vojsci protiv Turaka. Pao je na prosjački štap i dospio među kapucine u Manfredoniji (Puglia) koji su ga obratili na put vjere. Zbog neiscjeljive rane na nozi stigao je u Rim, gdje je njegov ispovjednik bio sveti Filip Neri. Kao pročelnik rimske bolnice svetog Jakova počeo je s 32 godine studirati teologiju i latinski. Zaređen je 1584. za svećenika i osnovao je redovničku Družbu za dvorbu bolesnika (kamilijanci), s crvenim križem na habitu, koja sve do danas požrtvovno brine za bolesnike. Papa Grgur XIV. dao je 1591. toj kongregaciji status reda

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati I večeras (utorak) ću prepisat iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ha, pa trebao bih sada kao ponavljač umiranja umrijeti kao doktor. Ali ne zato što bio grijeh biti isusovac a umrijeti bez doktorata. Niti zato sto bi umrijeti bez doktorata bila sramota. Nego to proizlazi iz onoga što mi rekla moja Alkarica ('puno lipi stvari'). Ona me je vidjela da sam doktorirao sa temom: SPC = RKC = SPC. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ne upuštaj se sam u trijebljenje zla iz nekoga. Da ne oštetio i ono što je dobro. Zazovi Duha Svetog koji dobro zna što valja a što ne valja. (knev 16a kg)

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 7. 2020. Gospodine u 15-tom smo tjednu kroz godinu a danas u četvrtak 16-tog srpnja je svagdan ali možemo se spomenuti i Blažene Djevice Marije od brda Karmela. Imendan imaju: Karmen i Karmela. A po današnjem evanđelju nas učiš o sjajnoj mudrosti. Ti znaš da nas svakodnevne brige iscrpljuju, opterećuju i umaraju. Hvala Ti za riječi: 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.' Evo nas Gospodine mi smo takvi – rastereti, opusti i odmori nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 28-30)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.16 sati Haj sad od svog Kmana, od Santosa, i fronte. Sad saberi jer đinasticiraš što pak znači i plešeš 'zlatnim palčekom' po mobu. I tako tipkuljiš večernje 'Razmatranje uz mob'. A kako smo već nešto o tome kako biti prikladan za biti Bogu mio. Mogu kazat da nisu Bogu nemile učene glave, mislioci i doktori. Osvjedočen sam da se može biti visokoobrazovan ali jednostavan Božji. Kao što sam osvjedočen da nemati obrazovanja, biti zapušten i raspušten, ne mora značiti da je takav miljenik Božji. Bogu je drago ako mi pod bilo kojim uvjetima i okolnostima spremni činimo sve da se proslavimo Gospodina. Haj, zdravi i veselě bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo najveća pamet do koje čovik more doć je susritne Krista kralja. A za nas vojnike Kristove nije prikoviše da znamo sve.' Aha dide sve i ništa više!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo ostani uvik mali. Čovikova pamet je od njegove malenosti.' Baba Jako pa i ti se sada smanjila sa ton grbačon. Al' za te misli tvoj šćap zatos ti Ogorska mudrica!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2020., utorak

Razmatranje uz mob


17.14 sati Kako? Ma kako razumjeti riječi Krista Gospodina da je istinska Mudrost - On sam je sakriven od mudrih i umnih a objavljuje se malenima. Pred očima su mi dva prijatelja sa Kmana - oba draga i baš moja. Jedan je ugledan čovjek, doktor. Ali drag jednostavan i moj. Drugi je vagabundo nije ni pater ni doktor. Ma drag je! Ima u njemu nešto trubadursko moje. Jedno sigurno znam Gospodinu smo draga sva tri. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ne upuštaj sam u trijebljenje zla iz nekoga. Da ne oštetio i ono što je dobro. Zazovi Duha Svetog koji dobro zna što valja a što ne valja. (knev 16a kg)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospe Sinjska, majko sveta molba naša neka te ne smeta. Rada bi bili mali kao ti i Isusa susreli. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.28 sati I danas ću prepisat što sam za vježbu rukopisa u blok olovkom napisao: 'Gospodine tako je očigledno jasno da sam Ti predragocjen'. To sam napisao ali mogu nastaviti započetu misao tipkukuljeći na mob. Ma uistinu je fascinantna ta Gospodinova ljubav prema meni, Isusovoj ovci. Onda kad sad bio ni na Nebu ni na zemlji, izbezumljen, šašav, sav nikakav... Meni Gospodin pošalje Svog arhanđela Mihaela - meštra Splicu koji mene Isusovu ovcu radi baš, ali baš kako spada. ... E bilo je danas strah i trepet za svako zlo. Kad je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim zaprijetila ovoj beštiji koronavirusu i svakom porodu Zloga: 'Nosi se! Biš' ća od križa Kristova! Vidio virus da nema šale. Sav je protrnuo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Smanjiš li se do najmanjega spoznat ćeš istinu najveću.

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.34 sati Sveta misa je uistinu najintenzivnije susret sa Kristom. Grožđem milosti nas obdaruje. Evo i sad poslije svete mise oplahuju nas milosti. Mi starčeki Isusove ovce sunčamo se na kućnoj terasi. Tu je kava i soki što su nam pripravili naši i donijeli. Ha tu je i br. Domazet iz Zelova koji je zapiva našu ojku: Sinjska Gospe u crvenom cviću il' me uzmi il' podaj sriću. Oja, noja, oooj! Oj Svilajo moje brdo ravno nisam u tebi bio odavno. Oja, noja, oooj! A za 'Glas iz krpa' valja još kazat da će i danas biti sve u šesnest redovnički đir. U koji će se nekako uklopiti đinasticěranje (na motomedu). A gledat će se uklopiti i fiziomaherska uradba meštra Spliće koju će izvesti na Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.09 sati Ah taj moj Kman svašta mi je dao ali što je najljepše probudio mi je glad i žeđ za Kristom. A sada ću kao Isusova ovca u svetu misu donijeti Isusu svu ekipu sa Kmana. Primi nas Kriste jer sve naše proizlazi iz Tebe. Naše berekinade bile su bjegovi od Tebe naša triježnjenja povratci. Tvoji smo i to želimo biti zauvijek. Amen!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.43 sati Prijatelji stari gdje ste? U vjeri u Krista ukorijeni ste! To znam jer vrijeme ni ništa ne može odijeliti ukorijenjene u Krista. Budi s nama sve da zadnjeg dana molimo se tebi pomoćnice Kmana.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


2.28 sati Hah ma haj, već smo u utorku (14. 7. 2020). Što ti treba da ljude sa svih meridijana i paralela, sa čitavog web kontinenta pozoveš da dadnu sve od sebe kako bi ovaj dan bar trunčicu bio ljepši zbog njih. Evo otkrit ću svoju tajnu što će učiniti web župnik a možete tako i vi. Od sveg srca kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. To fino diskretno činimo. Nitko neće znati da smo mi prouzročili da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ko to kaže Vlaška je zabita? Ko to ne zna da je Vlaška Akarica cesarica cilog svita?

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Jao tebi Korozine! Jao tebi Betstaido! Jao tebi RKC Jao tebi SPC Žao Mu je onih koje ljubi. Utješimo Isusa i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.55 sati Evo što sam večeras (ponedjeljak) olovkom u bloku napisao (poradi rukopisa) : 'Normalno se živi. Naravno ovo je novi normalno! Kao što sam normalno živio unatoč toga što imam dugi nos, unatoč što mi je kosa počela ispadati... Tome sada dodam ne migam - i živim život svoj posve normalno. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 7. 2020. Gospodine danas u srijedu 15-tog srpnja spominjemo se svetog Bonaventure biskupa i crkvenog naučitelja. Imendan imaju: Bonaventura, Bono, Vlado i Vlatka. A po današnjem evanđelju nam govoriš kako do najsjajnije, najpoželjnije, od sviju tražene, jedine, u pravom smislu Istine. Kako do Tebe Gospodine Isuse Kriste. I kažeš da si sakriven od mudrih i umnih a objavljuješ se malenima. I danas Te Gospodine žarko i usrdno molimo daj nam volje do posve neznatnog uzrasti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-27)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati Ju, hu, huuu... Ajoj kako jurim. Ma ne to đinasticiram na motomedu. A evanđelje (utorak) spominje neki: jao! Ali to nipošto nije prijetnja. To znaju oni koji su upoznali Srce Isusovo (u Nj sam provirio). Ne, ne to je nepojmljivo da bi Isus bio neki mrgud. Svi mi koji smo Njegovi smo Mu nepojmljivo dragocjeni. Čuva nas kao malo vode na dlanu. Stalno misli nas. Zbog nas oka ne sklapa. A onaj jao? To je onaj uzdah očaja: jao, joj ne čini to! U crno ćeš me zavit! Jao, jao ne čini to! Shvaćate tako vam je Srce našega Boga, naše Ljubavi. U tom směslu vrijedi: Blago tebi Korozajine! Blago tebi Betsaido! Toliko ste voljeni od Ljubavi same, od našega Boga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


E dide da san kripostan ki ti ja bi isto bija vojnik Krěstov. Vako u najbolju ruku moren bit Isusova ovca. 'E Lujo i ja sam mislija bit Ogorski blento. Al' bija san iskren ki šta si ti.'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti tako sveto čeljade. Blažena majka koja tej rodila. 'Aka Lujo nije sa menon usrićila. Prije neg' san Isus susrila ne pitaj.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2020., ponedjeljak

Kman


16.57 sati Ah, a siiićanja naviruuu na moj Kman gdje sam bio baš taman. Ali znam da mati pobožna mi bila i sve o svom sinu berekinu Gospi Pomoćnici Kmanjana dojavila. Budi s nama sve do zadnjeg dana molimo se tebi Pomoćnice Kmana. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Čuj nas majko Alkarice mila milost Boža nam je toliko učinila. O Gospe Sinjska budi nam spas i opameti nas.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.40 sati Evo sto sam malo prije poradi vježbe rukopisa olovkom u blok napisao: 'Zagorc ili Vlaj? Ne znam - proces je u tijeku!' Eto to sam napisao nakon što me meštar Splićo ubacija u 'krpe'. A prije toga me uradija u svojoj maniri - o kojoj već znate da je izvrsna. Zbunjuje me da ne prihvaća moj novi identitet. Htio bi da sam i dalje Vlaj, a ja mu kažem da sam novorođeni Zagorec. Ah, pustimo vidjet će se…. A je i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim samo tako prokinula ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zla: 'Šta sam rekla?! Maaarš stoko od križa Kristova! Haj, zdravi i veseli bili!

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokarat ću te i stavit ću ti sve to pred oči! Ps 50

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvata je nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, smješteno među pitomim brežuljcima Hrvatskog zagorja. To svetište u Mariji Bistrici stoljećima je mjesto hodočašća milijuna vjernika. Kip Majke Božje s Djetetom najprije se nalazio u kapeli na Vinskom Vrhu, odakle ga je, zbog turske prijetnje, tadašnji župnik 1545. krišom prenio u župnu crkvu. Tu ga je ispod kora zazidao, a tajnu je ponio sa sobom u grob. Kip je tek 1588. ponovno pronađen. Prema predaji je nakon večernje molitve neobično svjetlo obasjalo mjesto ispod kora, odakle je sljedeći dan otkopan posve očuvan kip Majke Božje. HIiM

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj, budi čovjek! Ruku na srce da je ta Božja djela doživio zadnji hahar sa Kmana - postao bi čovjek.

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.40 sati La, la, lagano vjetrić pušika i osvježava. A sunašce se smi, smi, smiješi, sjaja i grije na kućnoj terasi starčeke Isusove ovce. Grije i ozdravlja ova tjelesa smežurana, skoro uvela. Naša pastirica s. Natalija je kavu pripravila i donijela. Sad sano srrrk... Onda ću još koju o danu za 'Glas iz krpa'. E Bogu hvala i danas sve u šesnaest čitav dan redovnički đir. U koji se nadam uklopiti đinasticiranje (na motomedu). A i fiziomahersku potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.47 sati Ma pusti sad te web countere. Fino se saberi za svetu misu. Na kojoj će te ovco Isus okrijepiti Sobom pa ćeš biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Hej i učini sliku. (svetu misu predvodi p. Luka Lučić, a vidi se i p. Galauner kako sjedi) O Isuse blagoslovi Svoje ovce i sve. Amen!

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


2. VIII. 1874. (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) sklapa ugovor sa Jakovom Odak pk. Ante (iz Bračevića) oko dijela na mlinu. (Preuzeto: www.jimradja.com)

8.33 sati Brsteći po webu susrećem velike djedove i pradjedove pretke. Tu vidim djed moga pradjeda bio je crkovinar od svetog Jure u Ogorju. A bio je i glavar sela. Mogao bi se i umislit da sam nešto da nisam ovca. E kojoj je Isus iskazao milosrđe i usvojio je pa je ona kako spada Isusova ovca = isusovac

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Rijeko mudrosti, koja prolazi dubine zemlje da rasvijetli one koji se uzdaju u Gospodina', moli za našeg web župnika! HIiM

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.38 sati 'Duge su ure dug je svaki tren a nigdje nema Tebe...' Ah. u prolazu... Prolazi kroz ovu 'udrenu glavu' što ne bi očekivao. Naša očekivanja su naši lanci. Evo baš današnje (ponedjeljak) evanđelje. Mi opušteno očekujemo da je Isus mir - ta tko će drugi biti mir ako ne naš slatki Isusek. A Isus nama oštro da On nije mir nego mač! Iznenađuje nas ako smo spavali. Isus je mir ali odrješit i jasan. Isusov mir nije tepanje, nije nešto njonjavo. Isusov mir NE PODNOSI nikakvu laž. To je mir u kom se jasno povlači granica između dobra izla. Kod Isusovog mira su stvari kristalno jasne. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus Krist jest mir ali ne neki slatkasti mir. Takvima kaže da je mač a ne mir. Hajmo brate realizirajmo: SPC = RKC = SPC Pa se ne bojmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati Evo što sam večeras (nedjelja) zbog trening rukopisa olovkom u blok napisao: 'Tako je Gospodine! Mač a ne mir!' Što se mislile te neke gnjide zaodjenute u haljine mira ubijat Tvoje miljenike!' To sam u blok napisao. Samo još ovo: sigurno da znam da su Isusu jako mile Njegove ovce. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 7. 2020. Gospodine u 15-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak je svagdan. Imendan imaju: Kamilo, Angelina i Miroslav. Riječi današnjeg evanđelja baš su prave. Pogađaju baš 'u sriduuu'. Uistinu Gospodine premnoga si djela učinio u životima našim. A mi se tako čudno neobraćeno ponašamo. Baš smo kao ona dva naselja kojima sa tugom u srcu rekao: 'Jao tebi Korozaine! Jao tebi Betsaido!' Ma žao nam je Gospodine što smo Te toliko ražalostili. Molimo Te strpljenja imaj sa nama. Dat ćemo sve od sebe da Tvoja dobrota prema nama ne bude uzaludna. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 20-24)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.19 sati Lijeva-desna, jedan-dva... Eh dobro je tako su noge stupale kad sam kao vojnik gazio strojevi korak u Novom Sadu. A sada tim ritmom noge okreću pedale ove naprave koja se zove motomed. Ha, a zapovjednik koji nogama daje ritam je 'zlatni palček' koji potrebnim ritmom pleše po mobu. Evo ga i ovdje imamo: jednim udarcem dvije muhe. Ta druga muha je što na taj način tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Kao i obično za to ćemo se osvrnuti na evanđelje (ponedjeljak) ... Aha to je ono! Isus Krist jest mir ali jasan i odrješit. A ne kao onaj sto bi htjeli da je Isus neki slatkasti mir... Mir, mir do Neba braći i sestrama. Isus njima u brk da je mač a ne takav mir. Isus je mir koji jasno odjeljuje dobro od zla. Ne može se nekim srparajućim pričicama uvjeravati kako si mirotvorac. I da ti voooliš onoga kog svojim postupcima guraš u pakao. Ah... Pogledao bih trunku tv-dnevnik na ajfon. Haj, zdravi i veseli
bili!

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat Krist kralj je ljubav - al nije ljuuubov. Krist kralj je mir - al nije mir, mir do Neba.' Dide meni baba Jaka kaže da ću kad naresten bit vojnik Kristov ki ti.

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Kakoj dobar dragi malešni Isususić. I voli nas voli do Nebaaa - jel' da baba Jako? 'Lujo nije tako mljackov. Dragi Isus je odrišit Bog.

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2020., nedjelja

Ah, moj Kman...


- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


17.05 sati Ma kakvo miganje?! Istinska vrijednost, dragocjeno blago je imati svoje ljude. Moja subraća s kojima sam, moje Pečnik-ove koje bi me i danas pohoděle da nije ove zarazne beštije. Ali su tu u Duhu. Kao što je i red kava je na stolu. Bio je srrrk... Čuo sam se u Solin sa svojima (seka Iva) i ćakula-bakula je potekla i tekla, tekla... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


14.50 sati Aha, pojma nisam imao Alkarice draga da si i na 'vjerkaču' s mlađarijom bila. Ti si to bila koja me je po njima osvojila. Sada znam kad se želja probudila - sve za njih dati to si bila ti. Ti tako želiš Alkarice i bit će sve, sve na veću slavu Sina tvog Alkarice sveta i neumrlih duša spas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne mogu prihvatiti obvezu imati misu gregorijanu. Ali obećavam sjetit ću je se i svojim dnevnim žrtvama i pobožnostima. Od srca p. Luka

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjske nauči nas svog Sina ljubiti ko što Ga ljubiš ti tad bi znali kako spada i sve druge voljeti.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati A evo što sam htio, a samo sam djelomično uspio olovkom napisati u blok (za spas rukopisa) : 'Aha ovo je dobro sto je naša pastirica s. Natalija zabrinuta nad sudbinom svijeta, a uz nju i Isusova ovca. A što hoće ova beštija koronavirus sa svijetom ljubljenim od Stvoritelja Boga. Križem Kristovim je zamahnula pastirica: 'Nosi se smjesta! Biš'ća od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Budi ono što si i daj sve od sebe. Gospodina ne zanima koliko si učinio nego da li si učinio što si mogao? (knev 15a kg)
- P. Luka sutra mi je ispit za tur. vodiča, preporučam se u Vaše molitve. Sutra oko 15 i 30 h, ali i danas! Unaprijed hvala, i hvala za divan SMS zadnji … iz Rijeke

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.11 sati 'Ako riječ Božja pala ona je pala da rodom urodi.' Tako nekako kaže današnje prvo čitanje. Što me se napose tiče. Riječ Božju mi prenijela moja Alkarica i ta riječ bi trebala rodom uroditi. E da joj je ne smetati. To stara briga: kako Gospodinu ne smetati. 10.55 sati Hvala Bogu za dragi običaj da se starčeki Isusove ovce poslije svete mise sunčaju na kućnoj terasi. Naglašeno dobri Anđelko mi je iz sobe donio ajfon. A upravo je naša pastirica s. Natalija kavu pripravila i donijela. A sada srrrk... I kaži šta ima još za 'Glas iz krpa'? Aha ima, ima... Redovnički đir sve u šesnest u što se uklapa đinasticiranje (na motomedu). Nedjelja je svečan dan i činiti valja sve, sve na veću slavu Božju. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.56 sati Ah, živi ali baš živi... A idem se natopiti Životom, dati Kristu Gospodinu da me obgrli i nosi... E baš sam se čuo sa starim Rađom (taticom). A dobro je starac... Jel'no se primaka 90-toj. U ovoj svetoj misi stavit ću pred Gospodine sve. Sve nas koje krhka rodbinska veza veće, da nas Krist Gospod čvrsto zagrli. Kriste kralju mir i jedinstvo podaj obitelji Rađinoj. Amen!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Živi ali baš živi! Ne bilo kako, već životom nošen - Kristom Gospodinom obgrljen!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.56 sati Hajmo, hajmo da vidimo kako stvari stoje. Svatko je trebao donijeti roda. I onaj usputni, i onaj koji je bio u neplodnom tlu, i onaj trnjem zagušen, a naravno i onaj koji nema isprike. Svi, svi su trebali uroditi. Nije važno koliko… Malo, malo, pinkicu ali daj što daš. Nešto imat moraš. Tu smo nedjelja, 12. 7. 2020. Na svetoj misi pred Gospodina hrabro iznesi sve. Njega ne zanima kolikoj to jer On vidi tvoju ljubav i marljivost. Isusova ovca će još imati Gospinu krunicu uz HKR. A onda nastaviti u ovome danu, kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, poruka evanđelja je: Nismo svi za sve. A mi jer smo kršćani. Na nama je da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo brate! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati Evo i večeras (subota) ću prepisat iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Daj nam snage Bože naš da što bolje činimo svoj posao.' Eto sam napisao. A mogu još kazat da je glupo ako električar kuha, a kuhar popravlja radio. Gospodin zna što možemo a što ne možemo. Onaj koji tjera nekoga na nešto što na njega ne spada je nasilnik. Kao što su nasilnici oni koji su mene, Isusovu ovcu tjerali da funkcioniram kao oni.... Ah grrr.. Haj zaključimo vedro ovo 'Razmatranje uz mob'. Sada slijedi razašiljanje sms-om 'knev 15a kg'. Svi slavimo, svi slavimo, svi slavimo Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 7. 2020. Gospodine u 15-tom smo tjednu kroz godinu a danas u ponedjeljak, 13-tog srpnja je svagdan ali možemo se spomenuti Blažene Djevice Marije Bistričke. Imendan imaju: Emanuel, Ferdinand i Ferdo. A po riječima evanđelja Ti si protiv naših iluzija da si Ti nekakav slatkasti mir, mir do neba... Ti jesi mir ali ozbiljan i jasan mir. Sam nam u evanđelju kažeš: 'Ne nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine... i neprijatelji čovjeku biti ukućani njegovi.' Gospodine molimo Te da nam nitko i ništa ne znači kao Ti jer Ti si naša ljubav i mir koji nas činiš ljubaznima i miroljubivima prema svima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 34-11, 1)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.16 sati Ah, pah guštam živjeti život svoj na svome sa svojima. E jer je večernje đinasticiranje (na motomedu) treba dati podršku pedaliranju nogu. A to činim plesom 'zlatnog palca' po mobu. A tako ujedno tipkuljim ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uradit kako spada valja se osvrnut na evanđelje (nedjelja). … Eto to je ono što svatko mora znat. Nismo svě za sve. Što pak znači svatko je za nešto. Svatko treba otkriti za što je on. Netko je kuhar, netko konobar, neko električar... I ovo treba znati nitko nije za ništa. Na nama je da radimo najbolje svoj posao. Besmisleno je da električar zavidi kuharu, kao njega ne trese struja. To vam je tako! Ne možeš reći ja sam zrno zasijano kamenjar zato moj plod ne može biti kao onoga koji zasijan u plodno tlo. Treba znati da Gospodina ne zanima količina. Nego da li si učinio koliko si mogao? Tako je i u crkvi. Nije sakristan važniji od orguljaša niti od propovjednika. Niti je biskup važniji o kanonika. Svatko ima svoj posao. Kako ga radi po tome nas vrednuje Gospodin. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo maš' se po glavi. Vidiš mile kolkoj dlaka. A kod vojnika Kristova svaka dlaka misli. Zato bez po muke zna kako činit sve na veću slavu Božju.' Je dide glavnoj da iđe AMDG.

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo štas zaprtitija tu torbetinu još si ti mali. Stavi mile na svog magarca Klepu.' Ma žaj mi ga baba Jako mora nosit samar i još da nosi ovu torbetinu.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Daj sve od sebe – nije važno koliko. (knev 15a kg)


Budi ono što si i daj sve od sebe. Gospodina ne zanima koliko si učinio nego da li si učinio što si mogao? (knev 15a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2020., subota


Gospodine daj da upoznam onu istinu o sebi koju ti imaš o meni.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerujem u sve ono što je dobro.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


14.43 sati Došlo mi... Ih da neki stih? Nisam ja od tih. Nisam ni od redaka nekih. Ma sve i da ne bude što Nebo poručilo mi je. Bar ću sigurno znati da dobro je uvijek ići za svojom zvijezdom. Budi svoj i ničeg se ne boj! Zato jer sve tvoje Gospodinovo je. Kad predaš sebe i sve svoje Gospodinu. Tada Gospodin tobom vlada kao svojim. O Bože moj hvala Ti što sam Tvoj. Znam da se nisi usrećio sa ovom glađu za srećom. Ali jer znam sreća je Tvoja da činiš sretnim svakoga. Onda neka - hvala Ti Srećo, Ljubavi i Živote - hvala Ti Bože moj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska Djevo sveta shvaćamo da svi za sve nismo. Alkarice moćna daj nam otkriti za što smo mi.

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 Evo ovako nešto sam htio olovkom u blok napisati (za spasit rukopis) : 'Ne ipak se ne može nekoga držati krivim bez ne dokazane krivice.' Eto to sam napisao. Počeo sam na sebi primjećivat da mi se budi averzija na određene osobe samo zato jer me podsjećaju na moje Poncije i Pilate. Hm, moram suzbiti tu neurednost. ... A je i danas je naša pastirica s. Natalija samo tako zveknula križem Kristovim ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Šta sam rekla? Biš' ća od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tražio sam Gospodina i on me usliša, izbavi me od straha svakoga. Ps 34

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Benedikt je osnivač benediktinskog reda, 'otac zapadnog redovništva' i velikan zapadnoeuropske kršćanske kulture. Rođen je oko 480. u talijanskom gradu Norciji (Umbrija). Mladi rimski patricij stekao je naobrazbu u Rimu, povukao se 497. u pećinu na litici u pustom kraju (danas Subiaco, Lazio), gdje je živio kao pustinjak i okupljao učenike. Prema legendi tamo mu je hranu donosio pitomi gavran. Sa svojim sljedbenicima oko 529. osnovao je i sagradio u Campagni samostan Monte Cassino, matičnu opatiju novog reda i središte vjerskog života kroz nekoliko stoljeća. Proučio je redovničko pravilo svetog Bazilija Velikog i na poticaj svoje sestre blizanke, Skolastike, napisao Redovnička pravila, prvi zakonik redovništva na Zapadu, koji je ujedinio rimsko pravno iskustvo (stabilnost, poslušnost)…

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Haj, shvati! Daj shvati! Nije važno koliko si učinio! Važno je da li si učinio koliko si mogao!

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.37 sati Dobro sad mi sunce baš ne blješti pa mogu na ekranu moba gledati kako ide tipkuljenje preglednika dana 'Glas iz krpa'. što i danas ide Bogu hvala poslije svete mise. Tu smo ispred kuće. Gdje se mi starčeki Isusove ovce sunčamo. Kavu koju nam je donijela naša pastirica s. Natalija već sam srrrk.... I što ima? A za malo vremena ima đinasticiranjje (na motomedu) jer nema meštra Spliće. A kako ništa ni od Cvjetnjaka zbog ove beštije korone. Bit će i opet đinasticiranje (na motomedu) Aha, kod svete mise nam je p. Galauner predstavio našng novog ministra p. Zdravka Jelušića. Koji je kako čujem dolazio u SKAC kad se rađao početkom 2000-tih. Bogu hvala samo moji ljudi oko mene. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.14 sati E je, je uzore moj Tesla prvi električaru za kog sam znao. Doista je tako: Čovjek je rođen da radi, da trpi, da se bori. Nisi napisao i da moli, premda si sa prije spavanja kraj kreveta klečao. Tesla to je tako očito da ti je pamet Svemogući prosvjetljivao. Sad ću u ovoj svetoj misi na oltar Isusu staviti sebe i sve svoje. Da nam snage da činimo sve na veću slavu Božju. S nama će na misi biti i naš novi minister p. Zdravko. Gospodine blagoslovi njega i sve nas. Amen!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek je rođen (da se moli) da radi, da trpi i da se bori. Tko to ne čini, mora propasti. (Nikola Tesla)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.09 sati Ah, 'tko ostavi... ovo i ono primit će stostruko'. Znam da bi se 'puno lěpi stvari', koje se polako ali sigurno realiziraju, mogle nazvati imenom 'stostruko'. Ma ipak ne mogu reći da sam toliko krepostan da sam ih svojim odricanjem mogao zavrijediti. Prije bi se moglo reći da su mi protiv moje volje oduzimana elementarna prava na život. Što je za me predstavljalo gorak križ. Kojeg nisam mogao odbiti. Bio sam ga prisiljen nositi. Ma fenomen je što je to Gospodin gledao kao moju vrlinu koja je vrijedna 'puno lěpi stvari'. Eh a sada Gospina krunica uz HKR i idem. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Plodna goro usred naših osušenih dolina', moli za našeg web župnika!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka teško mi je?
- … brate moj patnja je velika snaga - baš šteta sto ne volimo patiti. Duraj, duraj pa ćešu raj! Od srca p. Luka

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nikolla Tesla


Na današnji dan (jučerašnji: 10. 7.) 1865. godine u Smiljanu rođen je najveći um na našim prostorima - Nikola Tesla.
"Molitva Oče Naš je najveći generator energije u meni. Dar mentalne energije dolazi od Boga. Bog je prosvjetlio moj razum. Nisam ja autor ovih ideja".
"Sve je od Boga, Njegove blagodati i energije. Kada se od toga udaljimo - sve nestaje".
"Znam da je s 5 kruhova moguće nahraniti 5 000 ljudi. I voda može postati vino. Znam isto tako, da su gladni i žedni ubili Onoga koji ih je nahranio i napojio i da bi to opet učinili da se On pojavi".
"Sve je Svjetlost. U jednom njegovom zraku je sudbina naroda, svaki narod ima svoj zrak u onom velikom svjetlosnom izvoru koje vidimo kao Sunce. I zapamtite, nijedan čovjek koji je postojao nije umro. Pretvorili su se u Svjetlost i kao takvi postoje i dalje".
"Kad god netko od mojih bliskih i dragih ljudi bio povređen, ja sam osjećao fizičku bol. To je zato što su naša tijela od slične fizičke građe, a duše vezane neraskidivim nitima. Cijeli univerzum je u periodima postojanja bolestan, od samog sebe i od nas. Iščeznuće neke zvijezde i pojava kometa utječu na nas više nego što mi to slutimo. Veze među stvorenjima na Zemlji su još jače, zbog naših osjećanja i misli cvijet će divnije zamirisati ili ušutjeti. Te istine iznova moramo učiti da bismo se izlječili. Lijek je u našem srcu".
“Ne može čovjek živjeti, uživati lagodno, prljavo i očekivati od Nebesa da mu se daju veliki darovi za ono što je obdaren".
"Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Tko to ne čini, mora propasti”.
Sretan rođendan, Nikola! (facebook)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako pitaš Ogorane što ih čini tako svestrane. Uputit će te priko Svilajice kod Vlaške Alkarice njihove miljenice - ona o njima sve zna!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, hajmo se prokušat odreći svega poradi Isusa. Uvjeren sam tad bi realizirali: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 7. 2020. Gospodine danas u 15-tu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja svraćaš nam pozornost da nismo svi za sve. Na istom djelu radimo ali svatko svojim talentom doprinosi zajedničkom djelu. Sretni smo i zahvalni Gospodine što znamo da je to zajedničko djelo Crkva naša - to si nam htio reći ovom prispodobom o sijaču i sjemenu. Neko zrno padne uz put, neko na kamenito tlo, neko u trnje a neko na plodno tlo. Premda u različito tlo posijano, od svakog zrna se očekuje plod. Gospodine daj da shvatimo nije važno kolikim plodom ćemo uroditi nego je važno da dadnemo koliko možemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 13, 1-23)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.52 sati Evo prepisat ću iz bloka što sam olovkom napisao, zbog treninga rukopisa: 'Dobro je! A što je dobro? Miganje uz meštra Spliću ide sve bolje. Do daljnjega. Pa Bogu u ruke!' Eto to sam rukopisom u blok napisao. Ali mi se čini da bi ovu tehno generaciju mogla ulovit rukopisna pandemija. Sve je na tipkovnice: mob, comp, ajfon. Evo Isusova ovca lakše slaže tekstove tipkuljem nego pisanjem. 'Molim potpis!' to odlazi u prošlost. Oh, samo još ovo u subotu meštar Splićo neće moći doći zbog zapreke. A od Cvjetnjaka ništa zbog korone. A štaš' nego Bogu u ruke. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo tribaš znat daj vojniku Kristovu važniji Krist njegov kralj nego sva blaga svita.' Dide ja samo znan da mi je živit ki ti bija vojnik Kristov kako spada.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kolko te znan ti bi moga bit i brez kuća i polja, brez matere i ćaće, brez brata i sestre. Ma tis' Isusova ovca.' E baba Jako nemoren brez pečenog kukuruza.

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2020., petak

counter widget

counter widget

- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.28 sati Ne bih mogao u komodu uradit 'Razmatranje uz mob' jer s nestrpljenjem čekam uradbu meštra Spliće. Ali mogu vam opet napisat onaj tekst što me fascinirao: 'Ti si Marijino dijete - ne zaboravi. Po zadatku si na svom križnom putu.' Predivno što sam Gospin i što ona zna po kom zadatku sa raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spasit rukopis) : A što? Teče i teče jedna mala kap i tako tka tako poželjan slap!' Eto to sam prepisao što sam u blok olovkom napisao. Mogu spomenu da sam danas pročitao ohrabrujuće riječi. Ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) nije tek mrcvarenje nego izvršavanje određenog zadatka. Sretan sam i zahvalan svoj Alkarici što znam o kojoj stvari se radi ('puno lipi stvari'). Znam i to da mi je sada lakše durati. Stoji ona: 'Duraj, duraj pa ćeš u raj!'. ... Aha naše pastirice s. Natalije danas nema. Zato ću sam izmoliti Zdravomarije da se beštija koronavirus i svaki porod Zloga odmakne od svetoga. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bijeli oblače nad vrhuncem Karmela, moli za našeg web župnika!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Budi ono što si i daj sve od sebe. Gospodina ne zanima koliko si učinio nego da li si dao što si mogao? (knev 15a kg)

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako se pitate šta to Ogorane čini spremne na sve, srdačne i pobožne pitajte priko Svilaje Alkaricu njihovu miljenicu.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino draga ko će koga nego svoj svoga. Hvala ti hvala ta računaš na Isusovu ovcu ko' na svog Vlaja.

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, kako je dobro smisao imati! Mogu te do smrti voditi a znati da te ubiti ne mogu.

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja zaštitnica je Amalija (Amalberga, Amalburga, Amelia), svetica iz VII. stoljeća, koju u hrvatskom jeziku nazivamo Ljubicom. Sestra ili nećakinja svetog Pippina od Landena, rođena je oko godine 600. u Brabantu. Udala se za grofa Witgera, vojvodu od Lotaringije i rodila troje svetaca, svetog Emeberta, svetu Reineldu i svetu Gudulu. Kad su djeca odrasla, povukla se zajedno sa suprugom u benediktinsku opatiju u Maubeugeu (danas sjeverna Francuska), gdje se posvetila asketskom životu i molitvama. Preminula je godine 690. i pokopana kraj svog supruga u benediktinskoj opatiji u Lobbesu (Belgija). Njezine relikvije nalaze se u belgijskom gradu Bincheu (Valonija). Zazivaju je u pomoć bolesnici koji imaju problema s groznicom, bolovima u rukama i modricama. HIiM

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.32 sati Kako dobro! Kako je lijep običaj da se starčeki Isusove ovce poslije svete mise u suncu kupaju na kućnoj terasi. Ha, pa ipak ova doktorica iz Splita treba onog drugog Luku. E za ovaj preglednik dana 'Glas iz krpa' valja kazat da me joč čeka đinasticiramje (na motomedu). A doći će i Dock Holliday, kako doživljavam meštra Spliću, koji urađuje Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.39 sati Aha ovo je dobro znati da sam na svom križnom putu po zadatku. Sretan sam i zahvalan mojoj Alkarici što mi je otkrila što Gospodin očekuje od mene - Svoje ovce. Evo sam ću se o svemu konsultirati s Isusom u svetoj misi. I zamoliti pomoć da mogu sve, baš sve činiti na veću slavu Božju. AMDG, AMDG samo to i ništa drugo. Amen!

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Draga ... ali ove tvoje riječi su proročke 'ti si Marijino dijete - ne zaboravi! Po zadatku si na svom križnom putu.' Zahvalan sam svojoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) što mi je otkrila taj zadatak. Od srca p. Luka

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrati se, Bože nad Vojskama, zakrili nasad desnice svoje! Ps 80

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Oh, veliča duša moja Gospodina što se osvrnuo ovcu svoju ubogu. I iskazao joj svoje milosrđe pa je rijeke milosti oblijevaju. Nemam riječi da kažem koliko riječi nemam što mi je poslao prebogatu, preraskošnu utjehu po svojim ljudima. Znam to, osjećam tako, to je zato da svakoga mogu ljubiti ili bar smireno podnositi. Gospodin je taj je koji silne zbacuje s prijestolja a uzvisuje i uzvisit će prezirane i malene - ali svoje! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja (9. srpnja) je zaštitnica hrvatska blaženica Marija Propetog Isusa Petković- utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri Milosrđa svetog Franje. Rođena je u Blatu na Korčuli 10. prosinca 1892, kao šesto od osmero djece Antuna Petkovića-Kovača i Marije rođene Marinović- u imućnoj i pobožnoj obitelji. U djetinjstvu je pokazivala sklonost pobožnosti i milosrđu i odlučila štititi siromahe, tu ljubljenu braću raspetog Gospodina. Već je s pet godina pošla u osnovnu školu, a završila je s 11 godina. Kada je imala 19 godina, umro joj je otac i tada se brinula o mlađim sestrama blizankama. Bila je krhka i često pobolijevala, ali je godinama okupljala djecu siromašnih obitelji, poučavala ih vjeronauku i ostalim predmetima. Na poticaj dubrovačkoga biskupa Josipa Marcelića postavila je 1920. …

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.33 sati Eh kad bi on znao da nisam tek katolički fanatik koji nasrće sloganom: SPC = RKC = SPC Nego je to prirodna reakcija na poticaje koje je Gospodin na mene učinio preko njegove ljubaznosti. A to je Gospodin učinio jer i njega želi uključiti za graditelja: SPC = RKC = SPC. Ha, Bogu u ruke! Idemo u novi dan (petak, 10. 6. 2020.). Prvi korak će biti Gospina krunica uz HKR. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oho draga …, čudo Božje je da sam te se odmah sjetio. To znaš da sam na rehabilitaciji nakon gadne nevolje. Još čitav 'žbljak': ne hodam, ne govorim, ne mogu mislit jer sam 'udren u glavu' – kamionom! Ali bit će bolje. Od srca p. Luka

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isus nas šalje ali nam i daje da možemo biti mudri kao zmije a blagi kao golubovi. Od nas očekuje da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati E pa već se uobičajilo da ono što sam u blok olovkom napisao prepisujem za web župu tipkuljenjem po mobu. Evo što ću večeras (četvrtak) prepisat: 'Dobro je znati da Gospodin hoće ne samo da smireno podnosim svoje Poncije i Pilate nego mi daje razloge da ih ljubim'. Eto to sam olovkom napisao. Samo da dodam, ako su svojim razbojstvima mogli ganuti moju Alkaricu da zaplače nada mnom, ovcom svoga Sina. A suze Gospine su zbiljska vrijednost ('puno lipi stvari'). Onda blaženi Ponciji i Pilati - volim vas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 7. 2020. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u subotu 11-tog srpnja je blagdan svetog Benedikta, zaštitnika Europe. Benedikt je poznati opat s kojim su krenuli redovnici benediktinci - graditelji Europskih vrijednosti. Imendan naravno ima Benedikt ali i Olga Budimir. U evanđelju kojega danas slušamo upućuješ poziv novim Benediktima, svima koji Te žele iz bliza slijediti u bilo kojoj redovničkoj zajednici. Takvima kažeš: 'Tko god ostavi kuće, ili braću ili sestre, ili oca ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 19, 27-29)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.20 sati E sada je na redu legitimo tipkuljenje po mobu jer tako dajem podršku nogama da što učinkovitije pedaliraju motomed. A za uradit večernje 'Razmatranje uz mob' valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. ... Ah, vidi, vidi Gospodin zna da nas je stavio u 'gabulu'. Poslao nas da evangeliziramo. Kad ono vuci nasrnuše. Uh, nezgodno za nas ovce, ovčice malene. E ali Isusove. Bez obzira da li smo redovni isusovci (Isusove ovce) Ili bilo koje drugo beštije. Ako smo Isusovi dat će nam potrebnu mudrost zmije i blagost goluba. A to ćemo imati ako budemo otvoreni primiti Duha Svetoga. Kad nas Duh Sveti zakrili vuci mogu samo zavijati, změje samo siktati. Mi smo obgrljeni Duhom Svetim koji nas štiti. Mi smo doma, sa svojima smo. I fućka nam se za vukove i zmije. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojnik Kristov triba bit ki zmija funcut. A cili mija ki golubić.' E dide ja znan da san Kristu kralju mija čin mi je tebe da.

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ja mislin baba Jako das' ti ujtila unu vanđeosku. Mudrica si ki zmija štaj me ujla. A sva si blaga - daj to milina. 'Lujo ali pripametan i priblag je naopak i lud.'

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2020., četvrtak


12. III. 1869. Obavijest 'Glavaru Ogorja Donjega' (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) da će u 'prvi dosasti ponedjeljak biti Leva.' - novačenje za vojsku (Preuzeto: www.jimradja.com)
--
17.38 sati Eh divno sjetiti kad sam u Ogorju prebirao stare zapisi o svojim starima. Nađem taj neki zapis od pra, pra... Koji se isto zvao kao Isusova ovca. I njega je nosio Lojolin 'magis'. Zato je i bio crkovinar u crkvi svetog Jure u Ogorju. A i glavar Ogorja je bio. Ah jogurtić je stigao. To znači brzo će đinasticanje/tipkuljenje po mobu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragulji mog Kmana

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.38 sati Eh, ne znam kako ali Ogorje hoće da na njega mislim. A znam tu su kod Šešulinih Rađe isprid Brista znale sist svaka na svoju stinu staričice drage - 'Ponos Hrvatske'. Il' su prele, il besidile, il' Gospinu ružarju prebirale: baba Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša... Ajoj kad bi na isprid njizi izvrnija magarac Klepo pa se valja tamo - vamo. Oj Ogorje oja-noja-oooj!

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska hvala ti za Vlašku mudrost: ostat živ i svoj a među vucima bit.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.25 sati A i danas zbog treninga rukopisa olovkom u blok napisao: 'Poslije svega samo konstatacija: Gospodinu sam nevjerojatno dragocjen.' Eto tako sam napisao. A to znači? Meštar Splićo je i danas došao ranije - i fantastično uradija Isusovu ovcu. Osim toga joj ostriga kosu pa ona lipa ka' da nije ovca. A je, je i danas je bio strah i trepet za svako zlo. Kad naša pastirica s. Natalija križem Kristovim zaprijeti beštiji koronavirusu i svakom porodu Zla: 'Ima da te nema! Biš' ća od križa Kristova!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svilaja sveto brdo Svilaja. S ovu stranu: Vlaška Alkarica - milostiva Gospa Sinjska. A s onu: dugi kunparana il' šesnih šotana eto Ogorana.

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, želim vam obilje Božjeg blagoslova uz puno pozdrava i bon*103*…#
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad te povuče želja: 'biti mudar kao zmija a blag kao golub'. Idi za njom. Za tu vrijednost ima smisla ostaviti sve. Vozati se noćnim tramvajima na posao za moći se okrijepiti u studentskoj menzi. I kad vidiš da je između tebe i toga dubok jaz. Raduje te spoznaja da si učinio sve da dosegneš istinsku mudrost.

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.28 sati To je ono što trebam. Što čitavim srcem žudim. To je život baš koji trebam a koji imam. Sada poslije svete mise nas starčeke Isusove ovce su naši stavili na čisti zrak i na sjajno sunce na kućnu terasu. I danas nam je naša pastirica s. Natalija kavu pripravila i donijela. A sada srrrk... Pa ću još nešto za 'Glas iz krpa'. ... A kao obično još trunku đinastibiranja pa potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće - večeras sigurno ako ne dođe ranije. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.38 sati Ogorje, Ogorje... Bez obzira što sam sada rođeni Zagorec. Samim time što sam Hrvat-katolik drago mi je to naše Hrvatsko-katoličko selo o gorama Svilaji i Moseću. Napose zbog starčadi Ogorske - ponosa Hrvatske: babe Jake, Neke, Cole, Dote, Buće, Bakuše, Kokezuše, Prljuše... To su svetice Božje, sad su one u Diki Nebeskoj a njihov mile u karijoli kraj oltara. Ali zajedno smo u ovoj svetoj misi. Bože čuvaj Hrvatsku. Amen!

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.13 sati Oh da je biti korito rijeke, sve besplatno primaš i propuštaš da besplatno kroz tebe proteče dalje. Eh, da mi je biti potok, po svuda teći i svima reći: Isus vodě pravoj sreći. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo vid cvitak, sve šta ima je primija. A svakom daje lipotu i mirlis. Tis meni cvitak. Dragi Isus ti je da sve šta imaš. A ti sviman sjaš iz okica.' Ja da sjan baba Jako?
- Super dragi pater. I te kako isijavate dajući ljubav svima on line, djeleći kom. ev i zanimljive šale i pošaice. Bb
- Ima baba Jaka pravo, sve ono što ste primili vi dajete i dijelite svima oko sebe (onima koji žele i znaju primiti). Dragi pater Luka, zaista ste mnogima svjetlo, taj sjaj se ničim ne može ugasiti.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavo i ufanje karmelskog reda, moli za našeg web župnika. HIiM

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: 'Besplatno primiste, besplatno dajte'. Naša reakcija na ove riječi neka bude realizacija: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo i večeras sam zbog treninga rukopisa olovkom u blok napisao: 'A ma koji problemi? Ništa me ne boli. Imam pravo biti nepokretan - to mi nitko ne brani. Imam svoju kuću, svoje ljude. Imam svoje zvanje. A ono je: bilo da hodaš ili sjediš, bilo da spavaš ili si budan hvali i slavi Gospodina. A tko mi dira u zvanje, vrlo je nepristojan jer u intimno moje dira. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 7. 2020. Gospodine danas u petak je svagdan. U 14-tom smo tjednu kroz godinu. Imendan imaju: Srećko, Filip i Viktorija. U evanđelju slušamo da Ti dobro znaš za našu nevolju. Još si onda, 'u ono vrijeme' rekao svojima: 'Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi!' Baš tako Gospodine! Osjećamo se kao jadići na vjetrometini. Svi nešto traže, dokazuju optužuju. E da je biti mudar i blag kako nam ti kažeš.... Ali srećom Ti nam daješ i svoga Duha koji govori po nama u nevoljama, brani protiv krivih optužbi, daruje mir u svim nemirima. Hvala Ti za to. Divno je znati da si uvijek uz nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 16-23)

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.26 sati E a sada je legitimno tipkuljenje jer đinasticram (na motomedu). To znate da jedno drugom ne škodi. Dapače plesom 'zlatnog palčeka' po mobu dajem ritam pedaliranju nogu. E fino, njegovateljici Jadranki sam rekao da ne treba žuriti skinuti me sa motomeda. Aha osvrt na evanđelje (četvrtak) bi trebalo uraditi. ... Tko smo mi vjernici-kršćani piše u evanđelju. Mi smo osvjedočeni da sve što imamo i znamo smo besplatno primili. Reakcija pravog, uvjerenog vjernika je da od svega svima besplatno daje. Čuo sam da im nikad ne nestaje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide nije čudno šta su Ogorani dobri i kriposni ljudi. Dragi Bog in govori kroz sve. Da sam je osta u Ogorju bija bi svatac bez po muke. 'Lujo ko zna bil' ti u Ogorju susrija Krista kralja?'

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo vid cvitak, sve šta ima je primija. A svakom daje lipotu i mirlis. Tis meni cvitak. Dragi Isus ti je da sve šta imaš. A ti sviman sjaš iz okica.' Ja da sjan baba Jako?

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2020., srijeda


17.42 sati Moj Kman... Ah, moja Pomoćnica Kmanjana. Kako sam bio shvatio da zove Gospa u crkvi 'Pomoćnice kršćana na Kmanu'. Ma tako gledam na 'google' Kman namjesto da uradim 'Razmatranje uz mob'. Ali sada u šest i kvarat će me njegovateljica Jadranka staviti da đinasticiram (na motomdu). A onda ide legitimno tipkuljenje po mobu. Eh da treba srknut i jogurtić. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Akarice mila da je kao ti siguran biti sve što imamo od Gospodine besplatno primamo - i mi kao ti od svega svima besplatno dijelili.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.17 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spasiti rukopis) : 'Meštar Splićo me je nazvao: 'duhovni Kerum'. A sad ne znam koliko to stoji? Jedina veza, za koju znam s Kerumom, je da moj stari Rađa (tatica) kao momak išao kod njegove majke na silo. E meštar Splićo je bija i uradija Isusovu ovcu kako spada. U svojoj maniri, potpuno i cjelovito - to je njegova manira. A je i danas je naša pastirica s. Natalija križem Kristovim samo tako zveknula ovu beštiju koronavirus: 'Ala, ala nemamo šta pričat! Nosi seee od križa Kristova!' I ovo: od četiri je opet uz nas njegovateljica Jadranka. S mora se vratila - baš ću je pitat je li pozdravila morskog psa? Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Potpuno i cjelovito doživi, osjećaj i znaj sve što imaš i znaš besplatno ti je darovano. S lakoćom ćeš i sam svima besplatno činiti dobro i biti sretan i svet.

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedan novinar pokušao je isprovocirati Majku Terezu: "Imate 70 godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?" Bez imalo nestrpljenja i s osmjehom koji osvaja odgovorila mu je: "Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar?" U prostoriji nastade tišina. Nitko se nije usudio ništa reći. Majka Tereza iznova se okrene prema novinaru pa mu reče: "Zašto i vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?" "Da." "Recite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?" "Da, troje djece." "Ispričate to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero."

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.32 sati Ajoj koja je to milina kad te zrake, zrakice sunca blistavog obuzimaju, ogrijavaju i ozdravlju tjelesa starčadi Isusovih ovaca na kućnoj terasi na Fratrovačkom brijegu. Sada poslije svete mise. Naša pastirica s. Natalija je kavu i soki donijela. Ha, a ja Isusova ovca upijam sunčeve zrakice, pijuckam soki i srrrk... A i plešem 'zlatnim palčekom' po mobu ovo čemu je ime 'Glas iz krpa' A još? Što ima? Ima život u najpravijem smislu. Živjeti bez straha, slobodan i svoj. Eto to je redovnički đir Isusovih ovaca. U taj đir još će biti uklopljeno đinasticiranje (na motomedu) i gotovo savršena uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pater, može blagoslov za jednu trudnicu …, da sve prođe uredu …
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.30 sati Haj sad se odmakni od Vlaške, svojih dida i pradida. Saberi za svetu misu. E ali s onima koji su sada u Diki Nebeskoj susrest se mogu u svetoj misi. A da starčadi Ogorske ima u Diki Nebeskoj to je izvan svake sumnje. Joj moje staričice drage: baba Jaka, Neka, Cola... Neka se one zauzmu za svog milu da dura i sve izdura. I neka bude sve kako spada AMDG. Amen!

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. IV. 1876. 'Voštarnica i Postava Uresah Svetih' iz Splita se obraća 'Županu Svetog Sacramenta' (Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) da podmiri troškove za crkvu sv. Jure u Ogorju (neki vosak...). Ime mu piše kao 'Luca Raja pk. Adama'. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dičite se svetim imenom njegovim, neka se raduje srce onih što traže Gospodina. Ps 105

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.46 sati E kad bi znali! Sve što trebamo imamo! Bespomoćni smo ako ne shvaćamo. Stvoritelj svijeta i sviju nas pravi i jedini Bog - Isus Krist nas ljubi, dragocjeni smo Mu kao malo vode na dlanu. I dao nam je vlast nad svakim zlom. Trgnimo se! Posvijestimo si da nismo slučajni bezveznjaci. Budimo svjesni svoga dostojanstva. Stvoritelj svijeta ne može oka sklopiti zbog nas svojih ljubljenih. Budi to što jesi trezven, normalan. Nikakav fanatizam u obzir ne dolazi. Fino samo zamoli Isusa Krista Boga našega da udalji od tebe svaku neurednost i bolest. Da ti dadne potrebni razbor i svoj blagoslov. Evo za koji minutić će Gospina krunica uz HKR i onda krećemo u ovaj dan (srijeda, 8. 7. 2020.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnici su Akvila (Aquilla) i Priscila (Priscilla, Priska), bračni par, kršćanski misionari i mučenici iz I. stoljeća, prijatelji i suradnici svetog Pavla. Kod njih je boravio Pavao u Korintu, oni su ga pratili na putovanjima i više puta ih pozdravlja u svojim poslanicama. Bili su Židovi, koji su postali kršćani, a u Novom zavjetu spominju se na više mjesta (sedam puta). Sv. Luka u Djelima apostolskim, opisujući drugo misijsko putovanje svetog Pavla, piše: "Poslije toga Pavao ode iz Atene i dođe u Korint. Tu nađe nekog Židova imenom Akvilu, rodom iz Ponta, koji je malo prije došao iz Italije zajedno sa svojom ženom Priscilom, jer Klaudije bijaše izdao naredbu da se svi Židovi udalje iz Rima. On ih pohodi pa, kako je bio istoga zanata, nastanio se kod njih i radio. …

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, jedini spas svijetu od koronavirusa je Isus Krist. Kao što se samo u ime Kristovo može realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.59 sati Evo što malo prije olovkom u blok napisao (za spasit rukopis) : 'Kršten sam - znači imam vlast na Zlim. I zato: u ime Kristovo zapovijedam ti duše nečisti ODSTUPI od križa Kristova!' Eto sam napisao. A tako i mislim. Svi mi kršteni smo odgovorni sto se ova beštija koronavirus raspojasao na svetom tlu Hrvatskom. Shvatite vi u ime Kristovo kršteni oči mělijuna su nas uprte. Mole spaste nas javite vašem Isusu da nas oslobodi ove crnine. Može, da se dogovorimo: Svaki koji ovo pročita - a kršten je neka izgovori (može u sebi) :
'Nečisti duše, koronaviruse zapovijedam ti u ime Kristovo odlazi iz svete Hrvatske.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 7. 2020. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak, 9-tog srpnja, je svagdan. Ali možemo spomenuti i domaće blaženice Marije Propetog Isusa, kako se kao časna sestra zvala naša Korčulanka Marija Petković. Ona je utemeljiteljica jedine redovničke zajednice osnovane u Hrvatskoj. To su 'Kćeri Milosrđa svetog Franje'. Sestru Mariju su osvojile riječi današnjeg evanđelja, koje i nas osvajaju. Isuse Ti kažeš: 'Besplatno primiste, besplatno dajte!' Gospodine sve što dotaknemo, pogledamo ili svojim nazovemo besplatno smo primili od Tebe. Pomozi nam da budemo velikodušniji. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 7-15)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.58 sati Evo sad u šest i kvarat ću đinasticirati (na motomedu) pa će tipkuljenje po mobu biti legalno. A ovo sada je ilegalno. Ma htio sam pogledat evanđelje (srijeda) ... Nas koje Gospodin šalje u tu veliku žetvu daje sve potrebno da budemo efikasni. Daje nam vlast nad nečistim dusima, da liječimo bolesne i nemoćne. Ha, to vam je živa istina. Onaj koji je poslan, ali samo ako je od Gospodina, može računati s tim darovima. Mogu kazat iz svoje pastoralne prakse. Toliko puta sam osvjedočen da osoba sa nečistim duhom onemoća i zbuni se pred poslanim. Kao što sam osvjedočen da Božja riječ ozdravlja. Shvatite svi mi koji smo Isusovi nikad nismo bespomoćni. Kao što naša pastirica s. Natalija svaki dan ovu današnju kugu koronavirus tjera križem Kristovim. Tako možemo i svi mi koji smo u ime Isusovo kršteni. Jedini lijek koji u ovom trenu svijetu može pomoći je sveto ime Isusovo. Mi koji smo Isusa susreli nemojmo biti škrti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo ki vojnik Kristov ti znaš da ne tribaš čekat da ti Krist kralj da štaj obeća. Sve imaš oden i sad.' Aha to se dide ne tebi more vidit. Imaš mir i zadovoljstvo koje samo Krist kralj daje.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo i ja san mislila ko će dočekat štaj dragi Isus obeća. A evo sad samo šta nije!' Baba Jako daj meni ki ti uvik viron bit sa unim šta me čeka.

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2020., utorak


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


17.11 sati Eh staričice draga, moja mila mati. Sad je znam ti si uvijek molila Gospu Pomoćnicu Kmanjana za svog sina ovcu da ga Gospa preda svom Sinu Isusu. Pa je on Isusova ovca = isusovac. Hvala ti hvala za molitvu svaku.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svilaja sveto brdo Svilaja. S ovu stranu: Vlaška Alkarica - milostiva Gospa Sinjska. A s onu: uski gaća dugi kunparana il' šesnih šotana eto Ogorana.


- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Vilibald (Willibald), biskup Eichstätta, omiljeni bavarski svetac. Rodio se 21. listopada oko godine 700, u anglosaskoj kraljevini Wessex (jugozapadna Engleska). Potječe iz obitelji koja je Crkvi dala niz svetaca (Vilibaldov otac Rikard, braća Vinebald i Valpurga), a bila je i u krvnom srodstvu sa svetim Bonifacijem, apostolom Njemačke. Od svoje pete do dvadesete godine školovao se u samostanu Waltham (Hampshire), gdje je primio solidan kršćanski odgoj i književnu izobrazbu. HIiM

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.31 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spasit rukopis) : 'Meštar Splićo to je čovjek! On je utjelovljeno evanđelje!' Eto to sam napisao. A mogu kazat zašto tako mislim? S tolikom pažnjom i zauzetošću me stavlja u 'krpe'. Brine oko svega: daje mi deka koliko tražim, dodao mi je blok i olovku, mob i ajfon. Pita hoću se napiti. Kažem vam iznenađuće profinjen. Totalno neuobičajeno za mene, koji sam gažen od onih koji su me tretirali kao ovcu vulgaris. A ne kao meštar Splićo koji u meni Isusovoj ovci više vidi Isusa. (p.s. Ovo pišem jer vjerujem da on niti ne gleda web župu Gospe Sinjske)
A je, je bio je strah i trepet za svako zlo. Naša pastirica s. Natalija je križem Kristovim samo tako zveknula ovu beštiju koronavirus: 'Bez oklijevanja, molim. Jesam li rekla maaarš stoko od križa Kristova.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice draga jel' da je moja mati od tebe Pomoćnice Kmanjana prosila za svog sina ovcu ovu da ga ti Gospe izručiš svome Sinu Isusu. Hvala Gospe sad je kako spada Isusova ovca = isusovac

- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad čuješ: 'Obratite se približilo se kraljevstvo Nebesko'. Nije umjetničko preuveličavanje jer doista je blizu. Imaš koju godinu ili sto - ali pod hitno odaberi Krista.

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati Aha, je naša pastirica s. Natalija je obećala i kavu pripraviti nama starčekima na kućnoj terasi. Gdje sunčamo naša tjelesa smežurana i uvela. Eto mogu reć Isusovoj ovci je iz sobe je donijela mob i ajfon da može sunčajući se baviti web župničkim poslovima. Sada samo: srrrk... Pa ću još koju za 'Glas iz krpa'. Aha još đinarticiranje (na motomedu). I večeras Bogu hvala uradba po mjeri čovjeka - a tako meštar Splićo urađuje Isusovu ovcu. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati 'Žetve je mnogo, a radnika malo...' Ha eto ako sam po zvanju žetelac trebam prije svega dopustit Kristu da me požanje, tj. da me zahvati Sobom. Kako bi po mene žeo one meni poslane. Ha, a Gospodin mi šalje subraću, prijatelje, znance. Gospodin mi ne šalje one koji si umišljaju da su moji. To su moji križevi i problemi. Evo Gospodine u ovu svetu misu donosim Ti sve lažne moje. Prosvijetli, blagoslovi i udalje od mene Svoje ovce. Svi koji me hoće susresti to mogu u Tebi Gospodine Isuse Kriste. Amen!

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Baš je bila Zdravomarija... uz HKR. Neka se zna tko su ti koji me osposobljavaju da budem 'grlat' propovjednik. Doista sam zahvalan HKR-u što uz njih mogu glasno izgovarati 'Sveta Marijo majko Božja...' Ah, logopedija... A naravno zahvalan sam i za duhovno koračanje svakodnevnom 'Jutarnjom molitvom'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.36 sati Oho ho... Gledam kako je to bilo ovo... A bilo je zbilja ka u gadnoj priči. Ma predivno je čudo Božje sto sam uopće živ. Ne mogu opet konstatirati: Zna Gospodin zašto sam otvorio okice pred grobom. I čini sve da to ne bude uzalud. Haj pustimo to! 'Ća je bilo zaboravi - adio!' Idemo u novi dan (utorak, 7. 7. 2020.) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ako nisi astronaut, ni ronilac, ni mehaničar… U redu, ne glumi da jesi. Budi ono što si i daj sve od sebe. Gospodina ne zanima što si učinio nego jesi koliko si mogao? (knev 15a kg)

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Žetva je velika ali radnika malo.' Obradujmo Isusa i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati I večeras (ponedjeljak) sam zbog vježbe rukopisa olovkom u blok napisao. Evo što: 'Ovaj dan? Dobar je bio. 1. Duhovnik p. Batinić me odriješio od opačina i grijeha 2. Po uradbi meštra Spliće Gospodin mi je poručio da sam Mu jako, jako dragocjen.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 7. 2020. Gospodine u 14- tom smo tjednu kroz godinu. A danas u srijedu, je svagdan. Imendan imaju: Akvila, Priscila i Eugen. U evanđelju slušamo kako si onima koje izabrao dao vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. I poslao si ih svijetu navještaju: 'Približilo se kraljevstvo nebesko!' Hvala Ti Gospodine što je glas o Tebi dopro i do naše zemlje. I što možemo s ponosom reći zemlja Hrvatska je kolijevka kršćanstva. Molimo Te da s većim žarom živimo svoju vjeru i po nama naša domovina bude sveta zemlja Hrvatska. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 1-7)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.08 sati Evo sad ću - samo što nisam počeo đinasticirati (na motomedu) kad ide legitimno tipkuljenje (po mobu) Ovo sam htio ovako ilegalno, dok me njegovateljica 'Lj' ne parkira za motomed. 18.18 sati A sad? Ništa ničem ne smeta. Fino plesom 'zlatnog palčeka' po mobu dajem podršku nogama da što učinkovitije pedaliraju ovu napravu, koja pari giljotina a nevino se zove motomed. Aha, vidi što kaže evanđelje (utorak) : 'Žetva je velika a radnika malo' Žetva to svi potrebnici zběljskoga života, osmišljenog, sretnog. A takvih potrebnika obilno ima. Radnici u žetvi to bi trebali biti svi mi koji smo susreli Krista i dali Kristu da nas zahvati. Radnici trebaju živjeti kršćanski tada su najefikasniji kao žeteoci. Oni koji se usavrše u žetvi nisu kombajni nego sveci. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Dide lako u Ogorju razumit vanđelje. Kad Krist nas kralj kaže daj žetva velka. Ja odma pomislin na našu Sovinicu kako je ti kosiš a ja i seka Iva skupljamo nakup. 'Hu, Lujo...'

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hej baba Jako šta'vo znači dragom Isusu daj velka žetva a nima ko bi pomoga? 'Lujo jav' se Isusu da ti znaš skupljat nakup štas' naučija s didon.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.07.2020., ponedjeljak

To je bilo ka u priči… (Sastavila moja Pečnik-ova - Olga)


27.06.2003. Na blagdan Srca Isusova - povratak sa Modrava oko 14,00 sati. Na Modravama su postavljani šatori u Kampu za mlade. Oko 16,00 sati, 'Škoda' koju je vozio p. Luka, udarila je u blagom zavoju bočno u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, u mjestu Šopot kraj Benkovca blizu Zadra. P. Luka hitno je prevežen u Novu bolnicu u Zadru u stanju kome. Spojen je na respirator. Stanje je vrlo kritično. Krvarenja u mozgu. Neizvjesno je hoće li preživjeti. Hrani se na sondu. Nakon tjedan dana stanje postaje stabilno - prestaje krvarenje. Otvara oči (coma vigilae). Nakon 12 dana skinut sa respiratora, ne može samostalno disati pa je napravljena traheotomija (otvaranje dušnika) i stavljena je kanila.
6.08.2003. Oko 13 sati, ambulantnim kolima, dovezen u Zagreb u Vinogradsku bolnicu gdje je napravljena magnetska rezonanca mozga. Još uvijek u stanju coma vigilae. Nakon snimanja u Vinogradskoj odlazi u Krapinske toplice. Smještaju ga na Neurološki odjel u sobu 59 na prvom katu.
U stanju vigilne kome prati pogledom tj. reagira na zvukove i glasove. Potpuno je oduzet. Može samo desnom šakom napraviti vrlo lagani stisak. Na obadvije pete ima otvorene rane (dekubitus).
21.08.2003. progovorio, tj. probudio se iz kome. Zna reći kako se zove i odakle je. Na pitanje kako se zove, kaže: Luka Rada, odakle si: iz Ogorja. Zna da je svećenik, isusovac. Na pitanje koliko je 1+1, nagađa - kaže: 5, 8, 3... Na pitanje logopedice kako se osjeća, kaže: zbrka je u glavi. Prepoznaje one koji mu dolaze u posjete. Većini zna ime a nekima i prezime. Hranu i dalje dobiva na sondu. Od terapija ima logopeda i fizioterapeuta.
Sjea se stvari iz prošlosti, ali svježeg pamenja uopće nema. Ne može se sjetiti što je bilo prije koju minutu. Govor je koji puta sasvim dobro razumljiv, a koji puta potpuno nerazumljiv. Ne pokazuje nikakve emocije, potpuna ravnodušnost.
Desna ruka sve više postaje pokretna i vrlo brzo se počinje njome služiti.
Nakon 3 mjeseca zacjeljuju rane na petama i počinje sa vježbama u Habardovoj kadi. Uskoro počinju i ostale terapije: spazmatrom, struja, privatni fizioterapeut, psiholog. Do 11. mjeseca nema nikakvih promjena - niti mentalnih, niti fizičkih. Kao da je vrijeme stalo. A onda, u 11. mjesecu, odjednom je pomaknuo desnu nogu.
2.06.2004. izlazi iz Krapinskih Toplica i dolazi u Zagreb na Fratrovac.
31.07.2004. Na blagdan Sv. Ignacija Lojole, kod čišćenja kanile, nakašljao se i iskočila je kanila. Hitno je prevežen u bolnicu na Šalati. Kanila je odstranjena. Ostaje u bolnici 3 dana.
Početkom kolovoza počinje se oporavljati kratkoročno pamćenje.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
02.03.2005. Povratak u Krapinske Toplice.
27.02.2006. u prijepodnevnim satima, na Šalati u Zagrebu, izvršena je operacija na obje noge (ukupno 8 zahvata: na ahilovim tetivama, koljenima, preponama, zdjelici...). Operacija je trajala 4,5 sata. Nakon 4 dana vraća se u Krapinske Toplice, u gipsu od stopala do struka. Gips skida nakon 2 mjeseca. Nastavlja sa terapijama. Noću mora spavati u gipsanom kalupu (još oko 2 mjeseca).
Sredinom prosinca 2006. odlazi u Split.
30.04.2007. vraća se na Fratrovac.
25.07.2007. povratak u Krapinske Toplice gdje se i sada nalazi i nada se u njima ostati dok ne prohoda.
Kada me posjetia Vesna Trenkl?
Kada su bli Vesna Bulić i Pero?
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.54 sati Evo što sam malo prije u blok olovkom napisao (za spasit rukopis) : 'Velika, veeelika hvala Stvoritelju mom. Što se brine za mene ovcu svoju.' Eto to sam napisao. A to je bilo tako očigledno kroz prijepodne. Bija je meštar Splićo i bas ali bas je uradija Isusovu ovcu kako spada. Pravo za reć meni ne treba nikakvo miganje. Ali sigurno su mi potrebne ovakve uradbe. Kako galantanu maniru je napravio kad mi došao duhovnik p. Batinić da odriješi od opačina i grijeha. Fěno se čovjek povukao dok sam se ispovijedao. Kad smo ga zovnuli tek onda je došao. ... Je, je i danas je bila zemljakinja p. Batinića, naša pastirica s. Natalija i odrješito prokinula križem Kristovim beštiju koronavirus i svaki porod Zla: 'Ala, ala šta sam rekla? Dalje od svetoga. Maaarš stoko od križa Kristova! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O kako stigneš Gospe Sinjska sve jade saslušati, svakog jadnika uslišati. Ako kako znaš upotrijebi i nas.

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav. (Rim 13, 8.10)

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnja je sveta zaštitnica Marija (Maria) Teresa Goretti, talijanska djevojčica mučenica. Rođena je 16. listopada 1890. u gradiću Corinaldu (provincija Ancona, Marche) u siromašnoj seljačkoj obitelji. Njezini su roditelji preselili u Ferriere di Conca, nedaleko Nettuna u Laziju, gdje su zajedno s udovcem Giovannijem Serenellijem i njegovim sinom Alessandrom uzeli u zakup jedan posjed. Marijin otac Luigi umro je od malarije i ostavio za sobom udovicu sa šestero nejake djece, od kojih je Marija bila najstarija djevojčica, a u vrijeme očeve smrti imala je samo devet godina. Dok je majka Assunta radila na posjedu, Marija je poput odrasle osobe brinula za kućanstvo, mlađu braću i sestre, a morala je kuhati, šivati, pospremati i za svoju obitelj i za Serenellijeve. Bila je pobožna djevojčica …

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.32 sati He, to je osobita milost imati svoje ljude i moći u istoj kući biti s njima. Ah, koje je to blaženstvo moći poslije svete mise biti sa svojima na kućnoj terasi. Slobodno udisat besplatni zrak, i upijati sunčev sjaj. Koje grije i ozdravlja tjelesa naša uvela il' klonula. A naša pastirica s. Natalija već nam je i kavu donějela. Isusovoj ovci iz sobe je donijela mob i ajfon da može raditi svoje pastoralne poslove. Samo srrk... Pa ću još nešto. ... Ha, još? Kao što vidite naprosto živi se baš kao čovjek. A sada poslije sunčanja trunku đinasticiranja (na motomedu). Osim što ću večeras imati potpunu i cjelovitu uradbu meštra Spliće. Tijekom dana obećao je navratiti duhovnik p. Batinić da me odriješi od grijeha i opačina. O Kriste Gospodine milosrđe Tvoje veće nego sve nevaljalštine moje. 11.54 sati Milost koja vodi Isusovu ovcu. Nazove duhovnik p. Batinić i pita: u pola tri? Može! Pa nazove meštar Splićo kaze nemoj ići u horizontalu jer dolazim. Može, može! Oh hvala Ti Bože! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.13 sati Haj pusti sad svoj Kman, ekipu i Vlašku. Haj se mrvu saberi prije svete mise. Hm, hm nije dobro - ima onih koje ne mogu voljeti kako bi htio. Ali ček ako ih ne mrziš nego smireno podnosiš to isto legalno za prijatelja Isusova. Bitno je da ne mrziš. A i to smireno podnošenje nije baš... E o tome ću baš s duhovnikom p. Batinićem s kojim se danas dogovorio da me odriješi od grijeha i opačina. A na ovoj svetoj misi reći cu primi me Gospodine, recikliraj baci što ne valja i mene mi daj čistog i osposobljenog da mogu čini sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi Pater, evo bon da možete i dalje slati lijepe i ohrabrujuće poruke: … BVB
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Posao kojim možeš i hoćeš pomoći bratu čovjeku je tvoj posao – i imaš dužnost i pravo zadržati ga.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.17 sati Eh na današnji dan prije 28 godina (5. 7. 1992.) bila je mlada misa na mome Kmanu koju je imala Isusova ovca. O tome ću nešto ujutro vjerojatno prije Gospine krunice jer za malo vremena će večernja Gospina krunica uz HKR. Ćao-bao! (sanjajte anđele: ) 4.56 sati Evo sad u ponedjeljak (6. 7. 2020.) mogu kazat još koju. Ha, bilo je to čudesno čudo. Da je problematični Kmanski berekin svećenik imao mladu misu u crkvi u kojoj po općem uvjerenju nije spadao. Kao Kmanskog berekina pamtili su ga po fronti (plesnjak), po jurcanju motorima ('petero' ili 'Java'), po Katalinki (zatvor). Ali p. Slavko Pavin je savršeno držao stvari pod kontrolom. Poslije svete mise na Gripe ručak smo imali u restoranu Emona. Oho velik je Bog svi slavimo Ga... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, da se malo dotaknemo Isusove haljine jel' da bi realizirali: SPC = RKC = SPC Hajmo dotaknimo Isusa da bude: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.48 sati Prepisat ću iz bloka što sam olovkom napisao (za spasiti rukopis) : 'Bili su izbori! Bio sam bez inventivnosti, i po inerciji glasao za HDZ. A jer znam da nedjeljom ide na svetu misu svoj glas sam dao za Plenkovića.' Eto to sam u blok napisao. Mogu dodati izbori su nesavršen način traženja najprikladnijega. Ako netko dobije najviše glasova. To ni izdaleka ne znači da je taj najprikladniji. Ali jer su izbori nešto najsavršenije što zajednica može učiniti - pristao sam glasovati. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 7. 2020. Gospodine u 14-tom smo tjednu kroz godinu, a danas u utorak je svagdan. Imendan imaju Goran i Benedikt. U evanđelju slušamo mnogi su Te trebali, kao što Te i danas trebaju mnogi. I bolesni i nemoćni, i opsjednuti… Svi ugroženi od bilo koga ili čega trebaju Tebe Isuse Kriste Bože naš. Ti to znaš zato nas sve pozivaš: 'Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.' Baš to Te i molimo Gospodine, pošalji ih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 32-38)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.23 sati Jedan je rekao: 'Dajte mi smisao i živjet ću!' Ma zapravo svi mi tako vapimo - glasom ili ne. Eto neka to bude prije đinasticiranja (na motomedu) tj. prije tipkuljnja (na mob) večernjeg 'Razmatranja uz mob'. 18.33 sati Evo sad je to. I kako je red valja reć koju o evanđelju (ponedjeljak). ... Svatko od nas traži nekakvu kuku o koju bi objesio sve svoje. To je smisao onog vapaja na početku. Prije svega ta 'kuka' mora biti osoba. Jer vlastito osmišljenje nam je moguće u interakciji sa osobom. I to onom koja može i hoće uzvrati ljubavlju na našu ljubav. Da skratim ta ljubav je Gospoděn Isus Krist. Smisao vjerničkog života da uvijek uz Krista živi. A ono što nas povezuje je naša vjera. I onda s Kristom možeš dijalogizirati, planirati, sagledavati. I što je najljepše možeš prepusti kormilo svog života i reći: Gospodine Isuse Kriste vodi kud hoćeš me! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Kako vidiš Lujo oden u konobi pršuti vise o kuki. Tako i vojnik Kristov visi o Kristu kralju Bogu svom.' Aha dide zato more činit sve na veću slavu Božju?

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Pec, pec... Lujo nemoj se ožeć!' Kme, kme, kmeee... Juuj baba Jako vruća li je ova žera. 'Dajde mile prstiće da ji baka poljubi - odma će bit lašnje!'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2020., nedjelja

Razmatranje uz mob


17.24 sati Čovjek to je zbiljska vrijednost. I Bogu sam zahvalan što imam svoje ljude. Brinu za Isusovu ovcu kao Veronike za Isusa. Korona i daljina nas razdvaja ali Isus Krist nas spaja. I tako nedjelja popodne odmiče. Tu smo s Kristom povezani. Njegovateljica 'Lj' je kavu donijela. Bio je srrrk... Čuo sam se sa svojima u Solin (sekom Ivom) i pala je ugodna ćakula-bakula. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.44 Ma ah, o čemu redak da da'š? Kad duha nadahuća nemaš! Ma baš si si mislim koju to polugu izgrađuje karijola moja. Neku koja treba obilno duranja. Možda polugu: SPC = RKC = SPC Aha, za to treba puno, puno ali ne i previše. Kako stvari stoje to bi djelo moralo proći. Tako sam razumio riječi Alkarice moje. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice, Gospe Sinjska, il' Pomoćnica Kmanjana kaži što od tebe prosila je moja mati? Jel' Gospe da sin njen ovca ova bude ovca Isusova = isusovac

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.05 sati Sve one su na svoj način dobre. Ali ipak je naša pastirica s. Natalija nama starčekima Isusovim ovcama najbolja. Tako je dobro znati da ona časna sestrica toliko ljubi Isusa. Kad ona kaže: odstupi beštijo koronaviruse i svaki porode Zla od križa Kristova. Zlo drhturi i treperi... Podvija rep i sprema se povući u svoju mišju rupu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavit ću te, o Bože, kralju moj, ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka. Ps 145

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Da se malo, malo, pinkicu dotakneš nečega bilo bi ti lakše. Čega?

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.50 sati Cvrk-cvrk-cvljuk... Ušesa draškaju ftičeki... A sunčeko sja, obasjava, grije i ozdravlja klonula tjelesa starčeka Isusovih ovaca na kućnoj terasě na Fratrovačkom brijegu. To su nas naši poslije svete mise tu izveli da nas sunčeko malo vidi. A vidim i kavu su nam donijeli. Izbor? Tako je izvjesno - jasno da jasnije ne može bit danas glasam za redovnike Isusove ovce = isusovce. A još? Đinasticiram (na motomedu) poslije sunčanja i večeras isto. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnici su braća Ćiril i Metodije, Ssolunska braća- slavenski apostoli i utemeljitelji slavenske pismenosti. Rođeni su u Solunu kao sinovi visokog bizantskog vojnog zapovjednika, Metodije oko 815, a Ćiril (pravim imenom Konstantin) 826. ili 827. Roditelji su im bili Grci. Metodije, pravno i vojnički obrazovan, upravitelj jedne slavenske pokrajine, povukao se 856. u samostan u Bitiniji (Mala Azija), a Konstantin, slabašna zdravlja, završio je visoke nauke (filozofiju i teologiju) u Carigradu, zaredio se za svećenika i postao knjižničarem crkve svete Sofije u Carigradu i profesorom filozofije (dobio je i nadimak 'Konstantin filozof'). Car Mihajlo III. poslao je 860. braću u misiju tursko-tatarskim Hazarima na Crno more i to su poslanje uspješno obavili. …

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, čestitam Ti 28. godišnjicu Mlade mise, neka Te na Tvom svećeničkom putu uvijek krijepi naša draga Gospa Sinjska! Hvala za sve žrtve i molitve... U mojim si molitvama. Bon: … od srca …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati Oh, 'budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana.' Znam da je moja pokojna majka Manda bila jako pobožna Gospi Pomoćnici Kmanjana. Mora da su se Gospa i moja majka udružile i od ove ovce učinile Isusovu ovcu = isusovca. Eto sa svima njima sada idem imati svetu misu. Dati Isusu da to pomiluje, pročešlja, reciklira. I svima nam snaga da budemo ljudi kako spada. I svi činimo sve, sve na veću slavu Božju. Amen!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Umri već sada da ne bi morao kasnije.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.53 sati Oh dao bih sva blaga svita da bez straha i pobune mogu biti zadnji, sporedni, na kog se ne računa, slučajni i mali. Eh to bih mogao kad bih čvrsto vjerovao da je moj Bog sve što mi treba i da zaista ljubi me do Neba. Ha, a što ćeš kao prividan kršćanin nego upinjat se dokazati, da isprsiti se da svi vide da ti nisi za prezreti. O Bože LJUBAVI ljubi me ljubi Ti da ne poželim itko drugi biti nego Tvoja tupa, glupa, neupotrebljiva ovca - ali Tvoja Isuse moj!!! (Isusova ovca = isusovac) HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Budi pravi, divljenja vrijedan! Budi svoj! A najviše si svoj kad se usudiš biti beznačajan, sporedan, na kog se ne računa. To ćeš moći kad shvatiš da si od Boga ljubljen. (knev 14a kg)
- Hvala. Tako je, treba znati biti najmanji ali skromnost je milost koju Bog daje tko želi prihvatiti skromnost.
- A kako predivno. Bog vas čuvao
- Tajna se objavila TAJNI
- Fala pater Luka, već radosnije čekam sutrašnju Sv. Nedjelju!
- Laku noć vam želim ,nemojte dugo tipkuljit jer vi već zorom ćete molit Sv. Krunicu!
- Hvaljen Isus pater Luka samo ću vam ovo napisat hvala dragom Bogu šta vas je poslao u moj život Bog vas čuva.
- Poruka puna Duha. Hvala ti subrate.
- Uvijek u tišini i samoći svoje 'sobe' Bogu slavu i hvalu daj!
- Otac je TAJNU objavio MALENIMA
Ti MALENI su ipak veći od Ivana Krstitelja koji je najveći rođen od žene
MALENI su najmanji (MBO)
Mesijanski Bratski ODNOS
Najmanji u kraljevstvu Božjem koji je veći od Krstitelja je
Najmanji MBO Mesijanski Bratski ODNOS
Tajna je objavljena MALENIMA,
jer upravo MBO jest TAJNA+
(komentar na knev 14a kg)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, našao sam kako realizirati: SPC = RKC = SPC Nisu potrebni mudrijaši ni lumeni. Isusu su potrebni maleni. Smanjimo se! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.51 sati Evo što nisam olovkom u blok napisao. A nisam jer olovka neće pisati (šteta za rukopis!). A ovo sam htio napisati: Dobro je, pa i to što ne funkcioniram je dobro. Znam da se sigurno nešto ozbiljno dorađuje na onomu što mi je činiti kad profunkcioniram. Sad bi možda bila i šteta da mi bude oduzeta karijola jer ona je moćno sredstvo u projektu.' Eto sam htio napisati. Dobro ne bih više o enigmatičnim stvarima. Kazat mogu da me stvarno brine ova beštija koronavirus. U redu Hrvatska jer je sveta zemlja i ne stoji tako loše. Ali i druge zemlje su kršćanske. Recimo žao mi je Gospinog Brazila. O Gospe Sinjska pomozi Brazil svoj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 7. 2020. Gospodine danas u ponedjeljak 14-tog tjedna kroz godinu je svagdan. Ali se možemo spomenuti ě svete Marije Goretti, djevice i mučenice. Imendan imaju: Marija, Suzana i Nazarija. U evanđelju slušamo kako su Te mnogi tražili. Gdje god si bio ljudi su hitali za Tobom jer Božanska snaga koja je iz Tebe izlazila sve je osvajala. Slušamo tu se našla i žena koja je dvanaest godina bolovala. Mislila je: 'Dotaknem li samo skuta njegove haljine, spasit ću se.' I dosta ozdravio si je Gospodine. I mi Te molimo da Te snagom vjere bar malo dotaknemo i primimo Tvoj blagoslov za ovaj dan. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 18-26)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana
18.18 sati 'Dvi osamnestice - moja srića!' E tako su se igrala Kmanska dica. A igrali na franje, pa na slije. Ma pusti to! Sad đinasticiraš i kako spada tipkuljiš večernje 'Razmatranje uz mob'. Asti sto gledaj ovo! Ako hoćeš biti pametan, onako po Božju. Ništa fakulteti, univerze, biblioteke, profaći. Nego samo ali samo budi mal u duši. Onako mal, mal, neznatan, sporedan, na kog se ne računa. Eh kad bih bio to... Onaj tko je takav uistinu je briljantna veličina. Pred takvim se mogu pokrit ušima svi mr. dr. Jer samo takvi mogu shvatiti Krista Gospodina. Zato Isus izgovara: 'Slavim te Oče Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


Aha dide pametan si ti ki sve bake i didovi Ogorski. 'A Lujo cila ti je pamet bit uno šta jesi. Budi vlaj, vojnik Kristov, Isusova ovca. Budi oni do koji niko ne drži - i velik si!'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo, upanti mile, nek ti se u pamet upiše: najmudriji je koji odabere bit najmanji.' Aha baba Jako toj ključ mudrosti Ogorske starčadi.

- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eh da je moći biti prezren... (knev 14a kg)


Budi pravi, divljenja vrijedan! Budi svoj! A najviše si svoj kad se usudiš biti beznačajan, sporedan, na kog se ne računa. To ćeš moći kad shvatiš da si od Boga ljubljen. (knev 14a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2020., subota

Bl. Alojzije Stepinac


- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin obećava mir narodu svomu. Ps 85

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Suse, duze... dragocjene suze


15.14 sati 'Suze, suze neće da poteku...' Oh Alkarice i majko za svaku suzu ti hvala jer mnogo si mi suzom dala. Ali znam bila je to suza tvog ganuća nad tvojim Sinom u meni kad je opet bio raspinjan u meni. Da ustrajemo moli za nas i da smireno podnosim one koji raspinjali su mene i tvog Sina. O Gospe Sinjska budi nam spas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas slavimo svetu Elizabetu (Elisabet, Isabel) Aragonsku ili Portugalsku, aragonsku princezu i portugalsku kraljicu. Rodila se 1271. u palači Aljaferěa, u Zaragozi (Aragonija), kao kći aragonskog kralja Petra III. U dvanaestoj godini udali su je iz političkih razloga za portugalskog kralja Dionizija (Dinisa). On je imao mnoge izvanbračne veze, no Elizabeta je sve podnosila nadljudskom dobrotom i evanđeoskom strpljivošću, pa je čak s ljubavlju prihvatila njegovu nezakonitu djecu. Kao mirotvorka posredovala je u sukobu svojeg supruga i sina Afonsa te 1323. spriječila krvoproliće. Kralj ju je prognao, ali kasnije se pokajao i primio ju natrag s najvećim počastima. Kad se kralj razbolio, toliko se brinula za njega da se obratio i umro 1325. kao pravi vjernik. …

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska, velika si, jaka si, moćna Alkarica si jer tako neznatna i mala. Za svaku suzu ti hvala!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.13 sati Evo sto sam danas pokušao olovkom u blok napisati (za spasiti rukopis). Ali nisam do kraja uspio jer tinte je nestalo u olovci: 'Ah, ovi zapisi su se uobičajili premda nedostojni čitanja. Nikom ništa ne poručuju tek su svima izloženi zbog vježbe rukopisa.' Eto to sam pokušao u blok napisati. Ali mogu dodati da se ježim od besadržajnih i nerazumljivih tekstova. Zato mi je uistinu žao ako u svojim prilozima pravim istu grešku. Samo hej! Imam i savršen alibi - ja sam udren kamionom u glavu: ). ... Je bio je i danas strah i trepet koronavirusa i svakoga zla. Naša časna sestirca sva krhka. Samo je tako križem Kristovim mlatnula ovu beštiju koronavěrus i svaki porod Zloga: 'Što sam ja rekla! Biš'ća od križa Kristova! Maaarš stoko neću da te vidim blizu svetoga!'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


11.53 sati 'Svako naše malo misto ima svoje stvari!' E Roko, Roko... Ma ima sam i ja Isusova ovca do malo prije uradbu. Ali baš uradbu. Potpunu i cjelovitu meštra Spliće. Sa finim prelijevanjem spiritualne u fizikalnu komponentu. Bog blagoslovio. Ah, ova beštija koronavirus priječi izaći iz samostana. Hej i poručuje budi što si odabrao biti - samostanac. Hvala lipa ali Isusove ovce nisu zatvoreni samostanci. Ali neka, danas odabirem biti kontemplativni samostanac. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Dobro je da rasteš! Samo rasti, rasti i do posve neznatnoga izrasti!

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.08 sati Počelo je pripravljanja za najuzvišeniji događaj ili terapiju No 1 - svetu misu. Baš je bija pravo liiip posa. Haj, saberi se pusti trivijalu. Evo u evanđelju je Isus predstavljen kao Zaručnik duša naših. Velika je radost imati samu Ljubav za zaručnika duše svoje. Hvala Ti Gospoděne Ti znaš ova ovca Tvoja toga nije dostojna. Ma Gospodine nije dostojna da se resi Tvojim svetim imenom. Neka bude sve, sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MLADOSTI MOJA


Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.28 sati 'Ma haj ti i tvoje novotarije. Budi kao i ostali.' Ah ostali?! Zar se i ostali kao vi ne klanjaju kumiru: 'Plete kotac kao njegov otac'. Pusti me! Hoću. Eto baš hoću da budem blesav i vala neka ću! Tako nekako su izgledali dijalozi sa okruženjem prije nego sam postao pater Isusova ovca. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, dobro je kad znamo i osjećamo da Bog s nama. A kad znamo ali ne osjećamo tada postimo. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.53 sati Evo što sam večeras (petak) olovkom u blok napisao (za spasit rukopis) : 'Asti sto! Koji je to gušt slobodno biti 'bolestan', kako neki, koji su mi branili nazivali ovu moju raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) nazivali.' To sam napisao a mogu dodati kod raspetosti nisam okrenut stravičnosti toga nego plodu kojega ova raspetosti izgrađuje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.33 sati Hajmo zeru na web dok đinasticiram. Ovo nešto vremena što mogu biti na webu, moram kazat da mi je drago. Vjerojatno znate da je Isusova ovca još od 2000. gotovo svakodnevno na webu. U ono vrijeme to je bio: www.skac.hr. Hrm, hm procjenjujem da ću biti na webu dok ne 'partim'. Gonetajući volju Božju to vam je tako. Ali i odčitavajući znakove vremena prepoznajem da me Gospodin upravo tako vodi. Po kakvim sve vratolomijama i driblinzima me je Gospodin one 2005 instalirao na web. Onda kako čudesno mi je ovih godina uletjela ona Hercegovka i opremila me pogođenom tehno opremom. Pa ukazanje meštra Spliće, ustrajnost mojih Pečnik-ovih. Bogu hvala! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 7. 2020. Gospodine danas u 14-tu nedjelju kroz godinu kad imendan imaju Ćiril i Metod. U evanđelju slušamo predivne Tvoje riječi po kojima nam daješ biserno sjajnu mudrost. Obraćaš se svome Ocu riječima: 'Slavim te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.' Gospodine Isuse Kriste predivan si i prebogat dar svijetu. A to mogu ugledati samo maleni u srcu. Usrdno Te molimo pomozi nam uzrasti do posve neznatnoga. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 11, 25-30)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.03 sati Ma dobro je! Gledam sebe u karijoli lipi komad života. U svojoj sobi svoje kuće sa svojim ljudima. Gledam na ekranu compa našu web župu Gospe Sinjske i kažem sve je dobro jer mislim da dosežem 'da budem drugačiji'. Aha, a za večernje 'Razmatranje uz mob' bi valjalo bacit trunku oko na evanđelje (subota) i reć koju. ... Aha, mi koji smo Isusovi smo ovce ili kakve druge beštije ali je Isus Krist Zaručnik duša naših. Da znate, a znate koja je to ljubav. Ona prava, ali baš prava! E ako znamo i osjećamo da je s nam naš Zaručnik onda nikakav post ne dolazi u obzir. E ali ako samo znamo ali ne osjećamo onda post dobro dođe. Jer post su strme ljestve koje vode doma. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo dobro upanti vojnik Kristov da bi bija blag sa svima sebe triba žestoko stisnit.' A dide isto nije lako ki ti cija dan orat brez da se najideš ki čovik.

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako već san ti govorija da prikoviše žestko postiš. 'Lujo znaš daj dragi Isus je moja ljubov i moje sve. Dobro je kad to znan. A kad zaboravin unda postin.'

- 06:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2020., petak

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Budi pravi, divljenja vrijedan! Budi svoj! A najviše si svoj kad se usudiš biti beznačajan, sporedan, na kog se ne računa. A to ćeš moći kad shvatiš da si od Boga ljubljen. (knev 14a kg)

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ALkarici


Alkarice nećemo te lagat teško je. Ali preteško nije jer čim pogled nam padne na tebe lakše nam je. O Gospe Sinjska ti si nam spas...

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.00 sati Bogu hvala meštar Splići se čuje glas u hodniku 14.08 sati E baš sad meštar Splićo me u 'krpe' ubacija. To nakon što me je uradija u totalu potpuno i cjelovito. Baš po karizmi vojnika Kristovih, Isusovih ovaca. Mislim da ugledavam smisao ove dugogodišnje raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Bilo je što je bilo… Moje tijelo i čitavo moje biće je vapilo za potpunim i cjelovitim uradbama. I onda sam i po interventu baba Jake i Gospe Sinjske - moje Alkarice ugledao meštra Spliću. Bogu hvala za njega ... A je i danas je bila naša pastirica s. Natalija i samo tako križem Kristovim opalila ovu beštiju koronavirus i svaki porod Zloga: 'Rekla sam: Maaarš! od svete Hrvatske i od križa Kristova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Post su strme stube koje vode doma.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.46 sati 'Gospodin moj! I Bog moj!' Tako kaže sveti Toma čiji samo blagdan upravo proslavili svetom misom. Pa je napose dobri njegovatelj Anđelko stavio Isusovu ovcu da đinasticira na motomedu. Ah velika je milost moći se igrati ovim slovcima na ekranu moba. Zahvaljujem Gospodinu što me potakao da otvorim okice kad je vidio da 'zlatni palac' funkcionira - tj. da mogu pisati. Ali okice sam otvorio jer je 'zlatni palac' je nužan za imati valjanu svetu misu. Sveta misa je ta koja je Isusovu ovcu probudila. Haj nešto daj od svakodnevlja za 'Glas iz krpa'. Ha nešto to je redovnički đir, u koji se uklapa večerašnja uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.41 sati Ma ah, tko je taj Prso koji na forumu Ogorja kaže: 'A ko nije čuja za Majora nikad nije bija ni blizu Ogorja!' Ma jel' to onaj sportaš Dado Prso. E a sada ću na svetoj misi zahvaliti Bogu za dragog i velikog čovjek dida Majora od kojeg sam primio vrijedne naputke o životu vojnika Kristova. Hvala Ti Gospodine što sam živeći uz dida Majora upoznao Tebe i odlučio i sam biti vojnik Kristov, Isusova ovca. Molim Te blagoslov mu Svoj podaj. Amen!

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.49 sati 'Milost koja sve vodi nas...' Dovela nas je do petka trećeg srpnja 2020. Vodi i čini milost svoje. Sretan sam i Bogu zahvalan za onaj dan kad sam 'osamdesetih' (2. 2. 1981.) sav čudan doveden u Palmu (BSI u Palmotićevoj) na susret s Gospodinom. I počelo je... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala vam za jutarnju misao o ap. Tomi
:-)
čuh na radiju
nisam nikad gledao na njega kao poštenjačinu :-) a je
Bog neka je s vama

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je sveti zaštitnik Toma, jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Galilejac, bio je hrabar Kristov sljedbenik, ali i skeptik koji je vjerovao samo opipljivim dokazima (odatle izraz 'nevjerni Toma'). Na aramejskom Toma znači blizanac pa ga zato Ivan evanđelist i naziva Tomom blizancem. On je u popisu dvanaestorice apostola kod Mateja na sedmom, kod Marka i Luke na osmom, a u Djelima apostolskim na šestom mjestu. HIiM

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, sveti Toma apostol je pravi! Za Krista spreman potući jer zbilja je ljubio Isusa. Haj budimo i mi pravi! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.56 sati Evo prepisat ću iz bloka što sam večeras (četvrtak) olovkom zapisao. Za spas rukopisa (procjenjujem još će mi trebati) : 'Nekakva srdžba svetog Tome me uhvatila! Svaku nevaljalštinu i zlo bi zgazio baš satro zbog Krista Gospodina koji je moje sve!' Eto to sam napisao. Ali baš mislim, eh kad bih još imao i žarku ljubav prema Isusu kao Toma - tad ne bi mario za ove fanatične - križarke nasrtaje srdžbe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 7. 2020. Gospodine danas u subotu, 13-tog tjedna kroz godinu je svagdan. A možemo se spomenutě i svete Elizabete Portugalske. Po današnjem evanđelju nam bacaš svjetlo na staru vjersku praksu posta. Kad su Te upitali Ivanovi učenici: 'Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?' Ti si im Isuse, Zaručniče duša naših rekao: 'Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?' Gospodine divno je što znamo i osjećamo da si s nama uvijek. Molimo Te da ne zanemarimo praksu posta onda kad ne osjećamo da si zaista uvijek uz nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 14-17)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Evo baš je njegovateljica 'Lj' savila Isusovu ovcu za motomed da đinasticira. A da to bude efikasnije istovremeno ću i tipkuljiti na mob 'Razmatranje uz mob'. Aha, trebalo bi koju o svetom Tomi jer u petak je njegov blagdan. Sveti Toma nije od onih pobožnjaka koji idu svetom nakrivljene glave. On onako 'rambo' tip. Gospodin mu je bio sve. Za Njega se bio spreman i potući. Eh upravo je takav i profil duše moje staričice drage - babe Jake. Valja imat na pameti da Toma, premda grubijan na vanjštini. Ima jako, jako finu dušu: 'Gospodin moj i moj'. 'Moj, moj' - znači Isus Krist je sve njegovo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo znaš da vojnik Kristov triba znat sve - i ništa više. Nije slipi virnik ki šišmiš. Uvik se pita: zašto? Kako? 'Je dide i uporno traži odgovor.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Ma baba Jako tis' meni cila ki nevirni Toma. 'Lujo viruje tvoja baka, viruje.' Htija san reć ti bi se i potukla za dragog Isusa - šta bi i Toma učinija.

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2020., četvrtak

Alkarici'


Gospe Sinjska, Alkarice mila ti si više hrabra ratnica, nego jedna pobožnica - zato si nam draga. Odrješita, ponosita, otvorena, jasna - sve bi učinila za svoga Sina.

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Budi pravi! Divljenja vrijedan! Budi svoj! A najviše si svoj kad se usudiš biti beznačajan, sporedan, na kog se ne računa. To ćeš moći kad shvatiš Isus Krist pravi Bog je tvoja ljubav. (knev 14a kg)

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice znamo te odrješitu, otvorenu, jasnu sve te zanima bit će da se na te ugleda sveti Toma.

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Ehe i danas je bio strah i trepet ove beštije kornavirusa i svakog zla. Bila je naša pastirica . Natalija i samo tako križem Kristovim prokinula beštiju i svaki porod Zloga: Nosi seee dalje od križa Kristova! Baš meštar Splićo javlja da dolazi oko dva. Bogu hvala. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. II. 1909. Luka Rađa (djed pradjeda Isusove ovce) kao crkovinar Ogorja Donjeg (uz ostala dva crkovinara iz Ogorja Gornjeg i Radunića) žali se Kotarskom poglavarstvu u Splitu zbog previše gostionica oko crkve sv. Jure. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što nevjerni Toma? Taj je bio spreman zgazit onoga tko bi pipnuo njegovog ljubljenog Učitelja.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.43 sati Malo prije kod svete mise Mlado Sunce s VIsine, dragi Isus nas je obasjao i okrijepio naša srca. A sada na kućnoj terasi sunce sjajno što sja obasjava tjelesa smežurana nas starčeka Isusovih ovaca. Naša pastirica s. Natalija koja mi je iz sobe mob i ajfon donijela. I kavu je pripravila i donijela. A kad završim sa sunčanjem slijedi dalje redovnički đir. U koji se uklapa đinasticiranje (na motomedu). I večernja, Bogu hvala potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.18 sati Eh, p. Pavin baš mi je krivo šta je partija. Vrstan duhovnik. Po svemu njegovom Gospodin me je obogaćivao. E sad ću biti s njim na svetoj misi. I svima dragima pokojnima kojě su se utkali u život ove Isusove ovce. Neka bude samo ali samo volja Božja. Amen!

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naljepše su oči moje majke


Župa Svih Svetih Hrvace
U njima ljubav viječno traje
i nikad ja nisam sam
kad suze skrivaju
il' se smiju, ja znam
Najljepše su oči
oči moje majke
kao plavo more
kao cvijet iz bajke
najljepše su oči
kad sigurnost daju
da te brižno prate
samo oči majke znaju

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.32 sati Četvrtak je drag dan. Tim danima se klanjalo Isusu u POS (Presveti Oltarski Sakrament) gdje god sam bio. To sam pokupio od puno dragog duhovnika p. Slavka Pavina. Uz kojeg živeći sam učio živjeti kao on. Uvijek je za mene bio nedostižan uzor. Eto i zbog njega znam da je tamo gdje je prešao, a gdje nam je svima prijeći 'lipooo'. E a sada za koraknuti kako spada u ovaj dan (četvrtak, 2. 7. 2020.) valja imati Gospinu krunicu uz HKR kako bih mogao kroz sve događaje i susrete u ovome danu hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Bernardino Realino, talijanski isusovac, rođen je 1. prosinca 1530. u Carpiju (provincija Modena, Emilia-Romagna). Studirao je u Modeni, Ferrari i Bologni. Diplomirao je 1556. građansko i crkveno pravo u Bologni, službovao kao gradonačelnik u Cassineu i Felizzanu (provincija Alessandria, Pijemont) te kao predsjednik suda u Castelleoneu (provincija Cremona, Lombardija). Bio je vedar, srdačan i darežljiv čovjek. Zatim je stupio u službu Francesca Ferdinanda dŕĹvalosa, potkralja Sicilije. Nastanio se u Napulju, ostao bez voljene supruge i tada se odazvao pozivu Krista Gospodina. Stupio je 13. listopada 1564. u Družbu Isusovu. U jednom pismu svojem ocu ovako je opisao Družbu Isusovu: 'U njoj se provodi dobar život, slijedi zdrav nauk, siromašno se odijeva, ali se zato uživa duhovno bogatstvo.'

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš ne mogu hodati pa tu patnju prikazujem Isusu za uspješnu realizaciju: SPC = RKC = SPC. Znam da ću sigurno prohodati, što znači... Od srca p. Luka, isusovac

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


19.55 sati I večeras (srijeda) sam zbog brige za rukopis olovkom u blok napisao: Eh moja Alkarica (Gospa Sinjska)! Ona je meni, ovci svog Sina Isusa progovorila. Ne bih što... Ali sama činjenica da mi je iz slike progovorila ona koju slika predstavlja je do tad nepoznat fenomen koji me ostavlja paff. Čuo sam je govorila je s lakoćom Hrvatskim jezikom, teološki dotjeranim. Čak sam za točno razumijevanje jednog izraza trebao konzultirati stručni leksikon. A glas joj je dopirao iz malog okvirčića smještenog na okviru kojim je slika uokvirena. Taj okvirčić je bio na gornjoj strani okvira s lijeve strane. Potvrda istinitosti Gospina govora je dnevnički zapis te iste večeri (19. 4. 2005.). Kao i neovisan zapis sa radne terapije (20. 4. 2005.) Oh Gospe Sinjska, Alkarice sveta ti si nam spas.... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati E a sad kada đinasticiram (na motomedu) valjalo bi uradit još jedno 'Razmatranje uz mob'. To znate da sam doma - kod svoje kuće. Pa mi Isus ne treba govoriti: 'Ustani i hodi kući'. Ali znam od Gospodina da kroz ove godine sa karijolom stvaram velebno djelo. I baš bi bila šteta da ga ne dovršim do kraja. Ali web će biti cjeloživotni radni ambijent i dobro je da s njim famijaliziram. Doista fasciniram snagom trpljenja. Trpljenjem se postižu vrjedniji plodovi nego bilo kojim intelektualnim ili čak duhovničkim radom. Trpljenje je najrevolucionarnije biće kojim se postiže sve - baš sve. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 7. 2020. Gospodine danas u petak, 3-ćeg srpnja, 13-tog tjedna kroz godinu je blagdan svetog Tome apostola. Toma je bio baš Tvoj čovjek Gospodine. Mislio je svojom glavom. Bio je poštenjačina, volio Te kako spada. Bio je spreman sve za Tebe učiniti. Ako bude trebalo za Tebe se i potući. Ako nije mogao vjerovati da si uskrsnuo od mrtvih, nije folirao da vjeruje nego je pošteno sumnjao. Kad se uvjerio da si doista uskrsnuo poletio mu je uzdah: 'Gospodin moj i Bog moj!' Hvala Ti Gospodin za Tominu nevjeru ona nas više duhovno izgrađuje nego vjera mnogih pobožnjaka. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 20, 24-29)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Slava njegova ostaje do vijeka! Ps 111
17.23 sati Ma pusti sad 'web couter' koji bi pokazivao odakle su web župljani. Haj započni večernje 'Razmatranje uz mob'. Ako ne stigneš tu za compom možeš nastaviti kad njegovateljica 'Lj' stavi đinasticirat (na motomed) Prije nego se osvrnem na evanđelje samo da kažem da sam saznao zašto Isus meni Svojoj ovci ne kaže: 'Ustani i hajde kući!' Naprosto zato što sam u svojoj kući. Više nisam po bo bolnicama, toplicama, ubožnicama… Živim, radim, svojim poslom se bavim. Ah, to je osvrt na evanđelje (četvrtak) Bogu hvala! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo vojniče Kristov ne pušćaj karijojlu. Jer tvoje duranjej vridno ki suvo zlato.' A dide i dodjalo mi...

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako mogaj dragi Isus našoj babi Coli kazat: ostavi štule i odaj? 'Lujo mogaj al nije jer sa štulama Cole čini puno lipi stvari.'

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2020., srijeda

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev


Ugroženi se busa: Ja, pa ja. Tko će ko' ja?! Krist Gospodin ti poručuje: ne izopačuj se, budi svoj. Lijepo je biti malen. Reci: Isuse blaga i ponizna Srca učini srce moje po Srcu svome. (knev 14a kg)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Aha, znam Alkarice zašto Isus neće Svojoj ovci kazat: 'Ustani i pođi kući!' jer Isusova ovca je u svojoj kući sa sa svojom subraćom.

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.10 sati Da spasim rukopis evo što sam olovkom u blok napisao: 'Baš me je meštar Splićo uradija i baš umorja kako spada.' To sam olovkom napisao. A još samo da kažem i u 'krpe' me ubacija. Uradba kako spada je baš kako valja - onako 'oštro i na prvu'. Nipošto něje glađenje percem. Meštar Splićo ne frustrira nego po mjeri umara. To je Isus meni svojoj ovci u meštru Splići poslao svog arhanđela Mihela po mojoj mjeri. ... Aha naša pastirica s. Natalija je otišla doma pa ću Zdravomarijom oplest beštiju koronavirus i svaki porod Zla: 'Alkarice i majko satri ovu beštiju. Svako zlo otjeraj od svoje svete Hrvatska a i od svoga Brazila. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


'Ustani i migaj Isusova ovco!' Ali zar ne da funkcioniram?!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.57 sati Spuštajući se liftom sa br. Domazetom upitao sam: 'Jel' se još prave kamiši u Zelovu?' 10.32 sati A sada poslije svete mise: sunce, sunce sjajno na kućnoj terasi sja i obasjava tjelesa zgužvana nas starčeka Isusovih ovaca na Fratrovačkom brijegu. Naši su nam i kavu donijeli. A sada samo srrrk... Ma život je. To je život po mjeri čovjeka biti Isusova ovca. A što? Sada poslije sunčanje u sobi đinasticiranje (na motomedu). A pored toga večeras sav radostan očekujem uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slušaj, narode moj, ja ću govoriti. Ps 50

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je zaštitnik sveti Junipero (Juniper) Serra, duša evangelizacije i utemeljitelj franjevačkih misijskih postaja i gradova u Californiji. Rodio se 24. studenoga 1713. u Petri na otoku Mallorci…

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


9.27 sati A ovo je baš dobro što kaže ovaj fra sa weba: 'Ako želiš doći u nešto novo onda moraš ići novim, posve drugačijim putovima. S tom mišlju u srca danas ću biti pred Gospodinom u svetoj misi. Gospodine obnovi me da ugledam Tvoje novo lice u svemu. I okrijepi me Sobom da budem Tvoja ovca Isuse kako spada Isusova ovca = isusovac. I daj da činim sve, sve na veću slavu Božju. AMDG, AMDG samo to. Amen!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.56 sati Ah ma što ja znam kako? Ali iz svega se prepoznati dade da je Duh Gospodnji vjerniji prijatelj moj nego ja Njegov. Na vrijeme mi daje otvoriti okice kako bih mogao imati molitvu Gospine krunice uz HKR. Brine se pastoralne posle web župe. I zbilja nema razloga danas ne hvaliti Isusa a Mariju primjereno častiti. To činiti kroz sve događaje i susrete u ovome danu (srijeda, 1. 7. 2020.). HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dođi moja lolo na Zlopolje, da vidimo ko će pivat bolje...

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svilaja sveto brdo Svilaja. S ovu stranu: Vlaška Alkarica - Gospa Sinjska milostiva, a s onu: uski gaća dugi kuparana il' šesnih šotana eto Ogorana.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni SPC kao i RKC se trude bit Isusovi. Predamo li Isusu svoj trud Isus će nas potaknuti da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.53 sati Evo što sam baš (utorak) olovkom u blok napisao (za spasět rukopis) : 'Bože molim Te ne daj mi nikoga mrziti. Daj mi smireno podnositi one koje baš moram. Drugačije kazano daj mi voljeti sve ljude.' Eto to sam napisao - a to je moja istinska molitva. U krivu su oni, koji su mi o glavi radili da ih mrzim. To je nedostojno Isusove ovce - ma nedostojno je bilo koga Isusova. Takve fino, uredno smireno podnosim. Haj, daj optimističniju nijansu u ovo 'Razmatranje uz mob'. Optimističnije, vedrije, normalnije večeras je uradba meštra Spliće. Nastojim odgonetnuti što je Gospodina motiviralo da mi pošalje njega? Meštra za 5. Izgrađenu duhovnu osobu za 5. A i posve normalnog čovjeka za 5. Eh pa da Isus voli Svoju ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 7. 2020. Gospodine u 13-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak je svagdan. Imendan imaju: Oton, Višnja i Ostoja. U evanđelju slušamo o Tvom predivnom interventu uz more. Evanđelje kaže: 'Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetome: 'Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!' Uz kratko objašnjenje rekao si da to znači: 'Ustani uzmi svoju nosiljku i pođi kući!' Gospodine divno je biti s Tobom jer tada sve potrebno imamo. Molimo Te budi uvijek uz nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 1-8)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.03 sati Čujem sa hodnika naša kuća je obogaćena s još dvije Isusove ovce. Danas utorak, 30. 6. 2020. su nam doselili p. Karaman s kojim sam živo na Jordanovcu i br. Domazet kojega znam iz Palme (BSI u Palmotićevoj). Ha, ma sav sam razdragan jer čekam uradbu meštra Spliće. A do tada ću se osvrnut na evanđelje (srijeda). I reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob'. ... Ako si Božji pristupat će ti: Dokle još?! Vikat će, arlaukat, zastrašivat te. Treba znati da su neki, možda i nesvjesno u službi Zloga. Eto vam je tako kad ne pazimo u čijim smo rukama. Baš zato: Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Marka


'Lujo hrabar budi vojniče Kristov. Svaki pogani il' strani koji sikće na tebe samo ti potvrđuje da si dobro izabra Krista sa svog kralja.' E dide vala Bogu i našoj Alkarici.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Nu Luje svaku veče krunica s unom babetinom. I tis' mi čovik? Budi muško! Il' biš' ća odavle! 'Lujooo aj ti svojoj baki pa ćemo mi u Gospinu ružarju stavit i te berekine.'

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Svibanj 2023 (104)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)
Lipanj 2019 (118)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790