Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

31.03.2019., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
16.25 sati Oh, Svemogući, koji sve možeš, smiri okolnosti ove, da ovca Tvoja bogata Tobom, bar redak može dati. Učini da ne bljeska mi sunce, dok na ekran moba gledam što bi. I reci tom nečem što određuje 'zlatnom palčeku', kako da pleše. Ah, kako je teško u duši imati što reći, a ne znati kako. … I evo svijetli trenutak nazvali smo u Solin moje Hrge. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
16.17 sati Nedjeljno popodne uzvišeno, slavno i sunčano, jer moje Pečnik-ove su došle obići Isusovu ovcu. Izvezle su je tu ispred kuće i stavile da upija sunčeve zrake (D vitamin). 16.49 sati I nakon što je procijenjeno da je upila dovoljno D vitamina, prebacili smo se na kućnu terasu. Kava je tu, i p. Trstenjak. A sada, to se zna. Samo srrrk... i ćakula-bakula kreće... i teče, teče… Oh da i noktići će platiti svojhe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

A bilo je to u Ogorju 2003 ili...

Image and video hosting by TinyPic

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
'Ne budi slijep!' = Ne budi glup! Shvaćaj i zaključuj, vjeruj i živi!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kad nisam u stanju moliti, nastavim Mu govoriti da Ga volim. To nije teško, a održava vatru. Sv. Terezija od Djeteta Isusa (1873 – 1897)

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Bleee... bleee... 'O moja bilka vratila se, vratila... O vala Gospi Sinjskoj. A ja se već pripala da je vuk, av! Lujo, feštaaa... Bilka se vratila.' Ha, baba Jako, a ja se nisan ni izgubija...
- Šetamo ja i baba Prlje bako kako je tebi u današnjoj Hrvatskoj e moj Trišnja ko je jamija jamija je ajmo mi na tripice nije bitno koće platit

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
11.03 sati A ha, milošću Božjom jesam što jesam. A Isusova ovca sam. I ovaj tren đinasticiram na motomedu. A i urađujem i preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ahu noćas/jutros je otišlo mnoštvo sms-ića o starijem i mlađem sínu. A u jednom povratnom sms-iću dozvato mi je u pamet vrijeme kad sam bio još ovca bez Isusa. Kad smo mi ekipa sa moga Kmana (Split) živjeli kao neukroćeni hahari. A bile su to one divlje tinejdžerske godine. Kad smo željeli biti face. Imati auto - po tadašnjem našem shvaćanju značilo je biti faca. Í jednu večer, bit će poslije fronte (plesnjak) padne dogovor Trišnja će svome ćaći ukrast auto. Tako je bilo. Tu smo bili Pero i ja ovca. Ali za pegulu Trišnja sa autom u udario u zid. I sad frka kako će to objasnit starom - tati svom, kako mu pred oči. Pa mu pnšalje poruku: 'Dragi tata bez pitanja sam ti uzeo auto, i učinio glupost - s njim udario u zid. Što sad? Ako mi praštaš molim te na balkonu stavi kuhinjsku krpu. Koja će značiti da se smijem vratiti kući. Ujutro smo pogledali a balkon Trišnjinog stana iskićen kuhinjskim krpama - kolíko ih je moglo statí. Kažimo još za naše 'krpice' ('Glas iz krpa') da će se poslije podne sa Trešnjevke tramakavat dvije kraljice, moje Pečnik-ove pohoditi raspetu Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Mlađeg je sina spasila fešta - razvaljotka koja ga spustila da hrani svinje i zavidi im kako slasno srču spirine. To ga privelo pameti, vratilo doma, dovelo Ocu. (knev 4c kor)
- Uvijek kad čujem ovu prispodobu se sjetim kad si nam na Zametu tumačeći je ispričao iskustvo prijatelja iz mladosti koji je slupao obiteljski auto i bojao se vratiti kući. A znak, dogovoreni ako mu roditelji opraštaju i ako se smije vratiti kući je bila kuhinjska krpa obješena na balkonu. Drugi dan kad je gledao u strahu hoće li biti krpe, vidio je sve krpe koje su imali obješene na balkonu.

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
8.37 sati Ahu, takve su brojčice na mobu. Ali ako je naš izuzetno dobri Anđelko prebacio Isusovu ovcu u kapelu jer bi baš trebala biti sveta misa - znači sada je koji minutić prije 10 sati. Oh Bože moj dopusti ovci Svojoj da uvijek bude uz Tebe. I da čini ona i svi njení sve na veću slavu Božju. Amen!

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kuća babe Jake...tvrdoglavo prkosi vremenu..kao da čeka starčicu da se ponovo vrati ..smokva na kojoj su se djeca godinama sladila ..čeka da propupa ...da joj se odnekud opet vrate djeca da uberu njene plodove,...ugase glad za djetinstvom koje je ostalo trajno u njima... (Smiljana Rađa)

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TRI PRISPODOBE O MILOSRĐU Lk 15, 1- 32 [Prema K. J. Becker: De gratia]

Image and video hosting by TinyPic
U igri su tri vrste ljudi:
- Grešnici koji se okupljaju oko Isusa da ga slušaju.
- Isus koji dobrohotno prima grešnike.
- Farizeji koji odbacuju grešnike i kritiziraju Isusa jer prima grešnike.
Trostruka je svrha ovih parabola:
- Isus želi objasniti farizejima da se on raduje što se grešnici vraćaju Bogu.
- Isus želi poučiti farizeje da odbace svoju kritiku, te da se s njim raduju obraćenju grešnika.
- Isus želi farizeje dovesti do toga da shvate da su i oni grešnici, te da trebaju obraćenje.
3-10: Bog se raduje grešniku koji se vraća.
- Čovjek se raduje zbog nađene ovce; žena se raduje zbog nađene drahme ==> Na nebu je na isti način radost zbog obraćenog grešnika.
- Čovjek poziva svoje prijatelje, žena poziva svoje prijateljice da se raduju s njima ==> Na nebu se anđeli raduju s Bogom zbog obraćenog grešnika.
- Isus poziva farizeje da se raduju s njim obraćenju grešnika.
Treba primijetiti da se drahma ne može sama vratiti svom vlasniku, niti se ovca sama vratila - bila su nađeni od vlasnika.
Parabola o dva brata želi pokazati što znači metanoja. Što čine grešnici koji se vraćaju Isusu.
- Traže dio svoje baštine
- Odlaze od kuće
- Vraćaju se
- Susret s Ocem
- Konačna radost
1. Traži dio svoje baštine
SLIKA: Otac priznaje sinovljevo pravo i daje mu njegov dio. Sin želi biti slobodan, upravljati sa svojom baštinom kako on želi. Otac mu i to priznaje i dopušta mu da to čini.
SMISAO: Sve što posjedujemo je Božje vlasništvo, čak i mi sami smo njegovo vlasništvo, duša i tijelo i sve naše sposobnosti. Mi doista trebamo preuzeti u svoju upravu sva ova dobra. Bog se s time slaže i to želi. Čovjek koji je obdaren slobodom, treba je upotrijebiti, Bog to želi.
2. Odlazak od kuće
SLIKA: Rasipa svoje imanje živi i raspušteno i lagodno, mora početi raditi kod nekog gospodara da preživi, preuzima ponizan i ponižavajući posao ali unatoč tome trajno je gladan. Taj mu gospodar ništa ne da.
SMISAO: Tko se udalji od Boga, više ga ne priznaje Gospodinom svoga života, umanjuje i obezvrjeđuje dobra i sposobnosti primljene od Boga, te će konačno neizbježno naći drugog gospodara, neku osobu ili materijalno stvorenje, sve jedno. Taj drugi gospodar će mu biti diktator koji ga stavlja u stanje poniženog roba. Tako živeći čovjek osjeća manjak svega što mu je potrebno za život. Život u grijehu ne zadovoljava čovjekovu glad i žeđ.
3. Povratak kući
SLIKA: Glad budi čežnju za jelom.
Čežnja budi sjećanje (“Najamnici oca moga imaju kruga napretek”)
i usporedbu (“A ja ovdje umirem od gladi”).
Što rezultira odlukom. Sin se želi vratiti.
Motiv je dvojak: zbog čežnje da se dovoljno najede, ali i jer je otkrio očevu dobrotu.
Sin se stoga želi ispričati ocu, i zamoliti ga da bude tretiran ne kao sin, nego tek kao jedan od najamnika.
SMISAO: Čovjekova čežnja da izađe iz svoje nedostojne situacije, u koju ga je stavio grijeh, probuđuje reflekskiju o Bogu i o samome sebi. Refleksiju o gospodstvu Božjem nad čovjekovim životom, i o gospodstvu drugih nad njegovim životom. Čovjek tada spoznaje da je bilo u redu što je želio svoju slobodu. Međutim nije bilo u redu što je tražio slobodu od Oca. Nasuprot tome nužno je trebao tražiti slobodu za Oca. Ova sloboda za Oca stavlja ga pod upravu dobrog Gospodara koji mu daje mogućnost jednog sasvim ljudskog života. Tako se rađa odluka da se ponovno stavi pod upravu Božju, ali Boga Gospodara vlastitog života; više ne želi zvati se sin jer vidi da toga više nije dostojan.
Povratak je dug, jer je otišao u “daleku zemlju”, dakle i povratak je bio dug.
4. Susret
SLIKA: Otac mu hrli ususret i tako potpuno otkriva svoje srce. Ali sin svejedno čini ono što je naumio: ispričava se i govori da nije više dostojan zvati se sinom.
Sada ga Otac prima ne kao slugu i najamnika, nego kao sina.
SMISAO: Bog ide ususret čovjeku prije nego to čovjek spozna, pokazuje grešniku svu svoju dobrohotnost. Ipak grešnik nije oslobođen obveze da se ispovjedi za svoje grijehe. Otac ga nakon toga prima ne kao najamnika nego kao sina.
5. Svečanost
SLIKA: Nova haljina, gozba ... radost cijele očeve kuće, dakle i njegovih slugu.
SMISAO: Bog se raduje zbog obraćena grešnika, prihvaća njegovo obraćenje, pokajanje, priznanje grijeha, njegovu poniznu spremnost da se bude kao sluga. Daje mu život vječni i zajedništvo radosnog života sa samim sobom.
25-32: Stariji sin
SLIKA: Pozvan je da se veseli s Ocem zbog bratova povratka. Ali kroz godine vjernog služenja u Očevoj kući postao je nesposoban shvatiti Oca.
SMISAO: Farizeji su pozvani veseliti se zbog povratka grešnika, ali zbog svoje okamenjenog prijanjanja uz Zakon Božji postali su nesposobni shvatiti Božje srce.
Parabola o mlađem sinu završava povratkom Bogu. Dok parabola o starijem sinu, koji simbolizira farizeje, završava šutnjom. Konačna je hitna poruka farizejima da uoče da su oni također grešnici koji se trebaju vratiti Bogu.
Namjera je parabole reći da svi trebamo obraćenje, također i oni koji godinama Bogu služe ali koji još ne upoznavši Božje srce.

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

4c Korizmena, MLAĐI SIN Lk 15, 1-3; 11-32 (Osijek, )

Image and video hosting by TinyPic
Kako nekad tako i sada: oko Isusa se okupljaju dvije kategorije ljudi: oni koji slušaju i oni koji mrmljaju. Grešnici slušaju; farizeji mrmljaju.
Grešnici slušaju jer:
- svjesni su da ništa ne znaju, a to je početak mudrosti. ("Sad znam da ništa ne znam")
- unatoč svemu ima u njima nešto zdravo; imaju pitanja a ona su uvijek klica novog života. (Nisu močvara nego potok...)
Čovjek je sam sebi pitanje. (Kant: Što mogu znati? Što trebam činiti? Čemu se mogu nadati?)
Tko traži taj i nalazi.
- Svjesni su da sami sebi ne mogu pomoći. ... "Sve sam već jadan putove prošo tražeći sreću, tražeći mir. Kiša me prala, vjetar me bio, kuda da krenem da nađem put." (Iskustvo "dna")
- Ona priča o tome zašto je Bog bliži grešnicima nego pravednicima
Farizeji mrmljaju jer:
- Bogu "služe" i "ne prestupaju njegove zapovijedi" (stariji sin)
- Klanjaju se moralu i bogoslužju, a ne Bogu koji je izvor i smisao morala i bogoslužja.
- Oni su "religiozni"; štuju formu, zakon. (A Bogu se zaista možemo klanjati u duhu i istini) - pr. ona obojena ograda
- Ne trebaju Boga jer "znaju sve" i "čine sve"
Ali jedan i drugi su Božja djeca. Jedan i drugi živi u nama.
Mlađi sin
- ima "petlje" pobuniti se; buntovnik; nije kukavica
- teži za samostalnošću, radošću, slobodom ("Traži što tražiš...")
- duboko u sebi ima ispravnu sliku o Ocu
- No potrebno mu je iskustvo "dna". Bio je to bal, fešta: "živeći razvratno"... glazba, piće, bludnice...
Ali "ponoć je prošla, zlatna kočija se pretvorila u bundevu": ljuta glad, oskudica, pase svinje (SP:"proklet onaj tko hrani svinje"), željan njihovih rogača... Dečko se lišio iluzija. Došao je k sebi.
- Ključna spoznaja: "Ustat ću, poći svome ocu i reći mu..."
(Najgori su oni koji niti znaju griješiti, niti biti sveti. Ako junački griješiš, junački se i kaj. "Krajnosti se dodiruju")
- Usta je (Ne očajavati, ne ostati u blatu...)
- (Rob je pripadao obitelji, najamnik nije...)
- prije je tražio da ima dio imanja, a sada traži da bude s ocem
Stariji sin
- dok je onaj mlađi dizao "revoluciju", ovaj je možda u sebi kalkulirao možda će iz toga on nešto izvući, možda je u sebi milio "vidi mlade budale..."
- "služi ocu", "ne prestupa zapovijed"
- ne shvaća da je sin a ne sluga
- spominje nekakve bludnice, koje se nigdje prije ne spominju... Očito projecira ono što bi on učinio da nije kukavica...
- pr. ono s onim samodopadnim pustinjakom koji je ostao sam u nebu
Otac
- Ne zaustavlja mlađeg sina (nije ga moljakao "bit će sve dobro... ostani..."), svjestan da mu je potrebno u ovom trenutku dati slobodu. (Bog koliko god mu bilo žao kad činimo zlo, poštuje našu slobodu)
- Čeka svog sina (čeka cijelo vrijeme na prozoru gledajući kad će se pojaviti taj prašnjavi oblačić...). Presretan što ga ugleda, ne sluša njegove isprike nego: daj brzo najljepšu haljinu, prsten, sandale, tele... (Nove haljine milosti; Prsten - punomoć; sandale - dostojanstvo)
- "Staro je prošlo, novo gle nasta", "Oprošteni su joj mnogi grijesi, jer je mnogo ljubila"
Priča o prijatelju Trišnji, njegovom ocu, i krpama na balkonu.
Stariji sin misli da očevinu treba zaraditi.
Mlađi sin misli da će to postići buntom.
Tko se najviše žalostio povratku mlađeg sina? Ugojeno tele.
Prispodoba je ovo o rasipnom Ocu (jer rasipa milost).
Izgubljeni sin: Otac je oduvijek bio oprostio; no, to opraštanje stvarno dosiže grijeh sina tek u sinovljevu povratku i poradi tog povratka.
Mlađeg sina je spasilo to što je sačuvao pravu sliku oca.
...
Ivan Gundulić, Suze sina razmetnoga (izvaci iz trećeg pjevanja "Skrušenje")
Oče vječni, ne umijem rijeti,
pače jezik moj je svezan,
kroz grijeh hudi i prokleti
koju ćutim ja boljezan:
zgriješih tužan protiv nebi
i mom ocu zgriješih tebi.
Zgriješih, zgriješih teško odveće
prid tvojijem, ćacko, obrazom,
i stoga sam, jaoh, sred smeće
pribjen ljutim sad porazom;
nu je milos tva velika
vrh skrušena pokornika.
Ćaćko dragi, ćaćko mili,
ja se vraćam k tebi opeta
za sve da me ti odili
i ja otidoh s tašta svijeta:
jaoh, sin tvoj sam, ah, spomeni
da ti život poda meni.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Bože, milostiv budi meni grešniku! Lk 18

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, bilo da smo mlađi bílo stariji sin trebamo se vratiti Ocu í obradovat Ga vješcu da smo reazirali: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.54 sati A evo u 20.00 sati će njegovateljica Ljilja doći utrnuti svjetlo. A večeras/noćas je pastoralni posao. Valjalo bi par stotina 'knev 4c kor' sms-om razaslati. Ha, pa što? Posao je posao i to mora ići! Već je kazano da i mlađi i stariji sin žive u nama. Osobno mi se lakše poistovjetiti sa mlađim ali i u tom mlađem postoje zapreke zbiljsko vraćanje Ocu. Ta nekakva njegova prgava narav. Uvijek je bundžija, stalno kontra protivan. Valja imat na pameti da su to ozbiljne zapreke za djelovanje Božje milosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 1. 4. 2019. Gospodine danas je prvi travnja, ponedjeljak je četvrtog korizmenog tjedna. U evanđelju slušamo da si došao u svoj zavičaj Galileju gdje si bio pretvorio vodu u vino, a sada ti je prišao kraljevski službenik sa molbom da mu ozdraviš dijete. Ti si tada rekao što se i nas tiče: 'Ako ne vídite znamenja i čudesa, ne vjerujete.' Takvi smo Ti mi Gospodine, čudesima koja za nas činiš osvjedočuješ nas da smo Ti dragocjeni i da nas ljubiš. Oprosti za sljepoću našu, i molimo Te otvori nam oči srca da shvatimo da smo gradilište na kom Ti gradiš nešto lijepo što će biti dobro za nas i one koje si nam povjerio. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 4, 43-54)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.32 sati A hajmo dalje! Sad sa motomeda uradít bi valjalo večernje 'Razmatranje uz mob'. O čemuj'no evanđelje (nedjelja) Aha to je ono blesavcu mlađem sinu i onom razboritom - ufítiljenom starijem sinu. Iz evanđelja proizlazi, bolje biti blesav nego prepametan. Hm, mislim da je svatko od nas i mlađi i staríji sin. Svi mi imamo trenutaka kad ćemo učinili feštu - razvaljotku. A opet mi ti isti znamo biti razborití i uravnoteženi. Mislim da to može ići. Važno je smo uz Oca íli kao mlađi kao povratnik ili kao stariji ali duboko uvjeren da je na pravome mjestu u Očevom domu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, de primakni uvo, da tvoj diko kaže. Mile, mi vojnici Kristovi uvik imamo zašto bi feštat, jer nas je naša izgubljene, naš Krist kralj, i stavija u svoj dvor. E dide, zato feštaaa...

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
: Bleee... bleee... 'O moja bilka vratila se, vratila... O vala Gospi Sinjskoj. A ja se već pripala da je vuk, av! Lujo, feštaaa... Bilka se vratila.' Ha, baba Jako, a ja se nisan ni izgubija...

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mlađi sin i fešta razvaljotka (knev 4c kor)


Mlađeg je sina spasila fešta - razvaljotka koja ga spustila da hrani svinje i zavidi im kako slasno srču spirine. To ga privelo pameti, vratilo doma, dovelo Ocu. (knev 4c kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.03.2019., subota

Image and video hosting by TinyPic
15.48 sati Sve ovo nešto ljupko, moje, rascvjetalo oko nas, na Cvjetnjaku dragom, vabi od 'zlatnog palca' jedan ljupki ples po mobu, o svem ovom. Eh, jos kraj repa banova konja snimit knev 4c kor

- 18:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.04 sati Ah, kad Duh Sveti puhao je Palmom, zapuhao ovci, i otpuhao je Isusu. Eh, bile su to 'osamdesete'. A sada je tu Isusovu ovcu dovezao br. Mato, i čekaju moje Pečnik-ove. 14.49 sati Konzum kraj 'Zrinkača', poslije kratke konzultacije, otvorena je sezona 'slatkaća', što znači, moje Pečnik-ove su išle kupit "slatkaća' za Isusovu ovcu, koja ih ispred čeka i tipkulji na mob. 15.09 sati A sada spomenutoj ovci 'sve cviće cvita', jer sad tipkulji na Cvjetnjaku našem dragom. Usput smo bili susreli ex meštra Adisa. Sad će kava stići, a ćakula-bakula poteći, i teći, teći..., između Isusove ovce i mojih Pečnik-ovih. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

A bilo je to u Ogorju 2003 ili...

Image and video hosting by TinyPic

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Kad je bal nek je bal. Nek bude: kuj il' ne mrči gaća. Ako poslije tuluma ne budeš jado kojem se samo Bog može smilovati, i ne propustiš upotrijebiti smilovanje - tulum nije valjao!

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.49 sati A sada đinasticirajući na motomedu idemo dalje. A ovo sad je 'Glas iz krpa'. To već znate da meštar Splićo ovih dana opravdano ne može urađivati Isusovu ovcu. Molio bih vas da za njega i dalje ide Zdravomarija. Eto na svetoj misi s nama Isusovim ovcama bili su i moji Tunguzi ali i oni su se samo kratko zadržali. A jer je subota í danas će poslije pasti kava na Cvjetnjaku uz ćakulu-bakulu s mojim Penik-ovima. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.05 sati Aha, učinimo sabranje uz mob prije svete mise u 10 sati. Subote su najsadržajniji dani Isusovoj ovci u tijeku svih godina raspetosti ove (RBK). Eto danas nema 'čovika i po', meštar Splićo je opravdano zapriječen. Ali tu su njih dvije kraljice, moje Pečnik-ove. Samo koliko se može vidjeti u arhivi ove web župe, one su svojim pohodima i svojim darovima bile Veronike Isusu u ovoj ovci. Mogu reći kao teolog impresioniran sam kao kamen čvrstom vjerom kod njih. U ovoj svetoj misi podat ću Gospodinu hvalu za život koji mi je spašavan po mojim Pečnik-ovima mnogo puta. Molit ću da ih Bog čuva, blagoslovi i nagradi za sve što čine za Njegovu ovcu. I za sve nas u kapeli i sve vas na webu da svi činimo sve na veću slavu Božju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Što imaš, ako nemaš Boga? Sv. Augustin

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati Ah kako dobro uploviti u dan s Gospinom krunicom uz HKR. A to je subota, 30. 3. 2019. Kruníca je bila za sadržaje ovog dragog dana. Za meštra Spliću da što uspješnije prebrodi zapreke. Za moje Pečnik-ove i za našu okrjepljujuću ćakulu-bakulu na Cvjetnjaku. Za sve nas na webu da cijeli ovaj dan hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo, i sve to diskretno činimo. Moe? Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Baba Jako biće si tako kriposna jer mate ti je bila ista, i baba i prababa. 'E Lujo da ja nisan susrila dragog Isusa bila crna ovca cile vamilije.'
- Mi glasamo za babu Prlju i i fertik. Prlju za presidnika jer ovako smo guske u magli,
tajnik baba Prlje Trišnja

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni u molitvi se moramo čuvati prepotencije, ali ne valja glumiti jadiće. Treba biti realan. Pa ćemo uspjeti realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Boga moramo ljubiti prvoga kako bismo bližnjega mogli voljeti u Bogu. Sv. Bernard (1090. – 1153.)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.00 sati Ah krive su ove ništice, one motivirale 'zlatni palček' na ples po mobu. A e ovo evanđelje (subota) sjećam se bilo je drago p. Pavinu pa sam i sam često razmatrao uz njega. Sjećam se p. Pavin bi isticao da trebamo imati ponizan stav pred Gospodinom. A poniznosti nije isforsirano obezvrjeđivanje sebe - poniznost je realnost, govorio bi p. Pavin. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.35 satí Hajmo još pinkicu gjimnastirajući na motomedu. Ma ne znam kako ví doživljavate ukazanje Isusove ovce na web kontinentu. A to mi je sve pune nekakve misterioznosti, nešto izvodi moja Vlajina (Gospa Sinjska) sa ovcom svoga Sina. Ona zna zašto je instalirala na web tu ovcu. I neka bude ono što bude htjela! Ha a evanđelje (subota)? E može još ovo? U molitvi pred Bogom ne valja biti prepotentan ni umišljen. Ne treba iz pobožností glumiti nekog jadića. Pred Bogom stojimo kakvi jesmo. On se obazire na potrebe realnih. Haj, zdravi i veseli
bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 31. 3. 2019. Gospodine danas je četvrta korizmena nedjelja, za koju se kaže da je 'sredposna'. A evanđelje je o ona dva sina, mlađem i starijem. Lakše nam se identificirati s mlađim, za kojeg vidimo da ga je spasila fešta - razvaljotka koju je učinio sa svojim društvom kad je dobio svoje što ga ide. Ta ga fešta spustila do toga da hrani svinje kojima je zavidio kako slasno srču spirine, a koje on nije imao. To ga privelo pameti, došao je k sebi pa se vratilo doma svom Ocu. Gospodine svi mi smo kao taj mlađi sin. Molimo Te privedi pameti, da dođemo k sebi i vratimo k Tebi Oče naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 15, 1-3.11-32)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.48 sati Hoćemo uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. To znate da mi ne treba čekat meštra Spliću jer zapriječen je doći kako večeras tako i sutra u subotu. Molio bih vas ako može Zdravomarija ići za njega da se uspješno vrati Isusovoj ovci. Hvala lipa! A što kaže evanđelje (subota) Eh to evanđelje kaže ne boj se biti jadan, skršen, bespomoćan - ali pred Gospodinom. Pred Gospodinom je bez veze biti prepotentan, praviti se važan. U molitvi pred Bogom ne bojmo se biti prosjaci. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide stari libri kažu da su iz naše vamilije crkovinari i glavari. 'Lujo upanti, najveći čovik u Ogorju je baba Cola koja nemore na noge.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako biće si tako kriposna jer mate ti je bila ista, i baba i prababa. 'E Lujo da ja nisan susrila dragog Isusa bila crna ovca cile vamilije.'

- 07:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.03.2019., petak

Image and video hosting by TinyPic
20. II. 1909. Luka Rađa (djed pradjeda) potpisan kao crkovnar Ogorja Donjeg uz ostala dva crkovinara iz Ogorja Gornjeg i Radunića - koji se žale Kotarskom poglavarstvu u Splitu zbog previše gostionica oko crkve sv. Jure. (sa nađenog papira na tavanu)

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.36 sati Eh ako je neizrečeno, beživotno je, kao da ne postoji, bol te tupo boli. Raspetost na bolesničkom krevetu bi htjela reći da je ona nosi poruku svima: kad si Kristov život ti je stravično strmoglavljivanje, na očigled svima u ocean ljubavi. Ne paničari zbog strmoglava gledaj ocean kojemu ideš.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
neven.isailovic@gmail.com
To: lukaradja@yahoo.com
Mar 29 at 4:29 PM
Poštovani, Iskreno, trenutno ne bih mogao pouzdano reći. Prostor nahije Zmina polje kojoj Bračević i zaseoci pripadaju nije detaljno proučen u osmanskim defterima. U onima koje sam ja imao prilike pogledati, crkva se izravno ne spominje, što ne znači da nije postojala
jer Turci nisu upisivali sve crkve, već samo one koje su im, zbog zemlje koje su imale, morale plaćati porez. Pritom, Bračević se u defterima ne spominje, već se spominje "selo Tomina s Milešinom", što gotovo sigurno odgovara tom prostoru.
Srdačno, Neven Isailović

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Od stoljeća sedmog idemo na misu smiluj se – i NE MIGA! Nitko, ništa i ništavilo Te moli smiluj se - i PROMIGAO JE! Aleluja!

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.49 sati A hajmo dalje, sad dok noge okreću pedale ove smišne naprave koja se zove motomed. 'Zlatnim palečekom' koji pleše po mobu kažimo koju za 'Glas iz krpa'. E važno, važnije i najvažnije je vršiti volju Božju. A kad se ona vrši to znači da se ljubi Gospodina. ... Baš se javio meštar Splićo - kaže da je osjetio duhovni potporu od Zdravomaríja web župljana. Eto i sutra u subotu će biti zapriječen ali od ponedjeljka će opet urađivati Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.25 sati Ah stara škola u Ogorju i draga sjećanja: kad bi did Major vozija kar kraj škole koji bi vukli konji Zekan i Putko. Sjećam se: ijeee... Eh, a sad to pustimo jer u 10 sati imam svetu misu. U nju ću donijeti starčad Ogorsku uz koju sam odrastao. Na svetoj misi Isus će ovu ovcu okrijepiti Sobom i ona će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ah, Gospodine daj da Te više, više...ljubimo kako bi bar mogli smireno podnositi one koje ne možemo voljeti. Koji se ne daji pa ne daju voljeti. Gospodine učini naša srca po Srcu svome. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
1933, na dan kad je kralj Aleksandar ubijen, u Ogorje došao prvi učitelj, prezimenom Fiamengo. Po tom, oko 1936/7 je došla učiteljica, rodom iz Mostara, pravoslavka. (po svjedpčanstvu Mate Rađa, 2001.)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.58 sati Ruku na srce Isusova ovca malo, ako uopće spava. Važno je da ima otvorene okice uvečer i ujutro za imat Gospinu krunicu uz HKR. A Gospina krunica je uvod u hvaljenje i slavljenje Isusa i primjereno čašćenje Marije. Hajmo zajedno čitav ovaj petak, 29. 3. 2019. Može? Ovako: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.09 sati Mislio da sam za web dovoljno natipkuljio. Kad ono ukazalo se nešto slobodnog vremena. A što ću? Vjerujte odmara me ovako ispružen u 'krpama', 'zlatnim palčekom' plesati po mobu i tako ovo tipkuljiti. Eto možemo se opet dotaknut trunku evanđelja (petak). A to je ono: što je najvažnije? Kao vjernici - kršćani znamo da najvažnije ljubiti. Srećom najčešće nam je ljubiti ugodno. Porasti u ljubavi znači uzvraćati ljubavlju za ljubav. Rasti dalje u ljubavi znači ljubiti bez obzira što nisam ljubljen. Rasti još dalje u ljubavi znači trpeći ljubiti. Eto to je to! Krist nas je najsnažnije ljubio kad je na križu raspet bio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, najsnažnija je molitva onog tko trpi. Evo ovom dugogodišnjom (za sad 15 godina) raspetošću na bolesničkom krevetu molim za realizaciju: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
18.30 sati Evo u ovo vrijeme Isusovu ovcu obično urađuje meštar Splićo. A kako je danas zapriječen doći ta ovca đinasticira na motomedu. I plesom 'zlatnog palčeka' po mobu tipkulji večernje 'Razmatranje uz mob'. Ha, o čemuj'no evanđelje. Aha o tome smo već nešto. Ma znate ako je ljubav je bol! Mislim da stojî i to da je raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) snažan izraz ljubavi. Gospodinu je definitvno draga Njegova ovca i svoju ljubav prema njoj nije iskazao sa: cmok, cmok, cmokić... Nego je upotrijebio raspetost kojom je nama svima rekao da nas voli. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 30. 3. 2019. Gospodine danas slušamo evanđelje koje je po mjeri slušatelja našeg radija. Jer i među nama ima onih koji se nerazborito pouzdaju u sebe. Koji su samouvjereni pravednici kojima nitko nije ravan. A ima i onih skršenih jadića kojima ništa ne ide od ruke, koji se priznaju onakvima kakve ih svi znaju da su jadni, slabi i grešni bez Tvoje pomoći Bože. Priznali mi ili ne Gospodine Ti sve vidiš i znaš. Molimo Te učini nas skromnima i poniznima. Ako treba slobodno nas i spasonosno ponizi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 18, 9-14)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.56 sati Ha, dobro je, sad sam se obračunao sa jednom web župljankom kojí bi htjela moga magarca Klepu učinit Bračkim. A gdi to ima takve pobožnosti ka u mome Ogorju. Klepo bi reva čim je sunce svanulo - što je značilo: hajte pozdravite Gospu, oko podne je isto revao, što je isto značilo. A tako i uvečer. Ah baba Jaka i Ogorje 17.23 sati Ah, Augustin, ah, Vice Vukov, ah Ogorski magarac Klepo... E to su bili svjetovi iz kojih sam se iskapčao. Htio bih se usredotočiti na uradbu večernjeg 'Razmatranja uz mob'. Eto mogu kazat zato jer večeras ne čekam meštra Spliću malo prije sam uz njegovateljicu Jadranku učinio đir uz gelender po hodniku. Ha, a evanđelje (petak). E to je ono što je najvažnije, što je i prva Božja zapovijed. Pa što je najvažnije? Iz iskustva ove raspetosti (RBK) mogu reć Isus Krist je dobro rekao. A i onaj Splićo Oliver je u pravu kad kaže: vjeruj u ljubav u dobru i zlu. I zaista mogu reć kroz sve ove godine raspetosti (RBK) nosila me LJUBAV. Moj Bog kojeg sam upoznao kao LJUBAV rekao mi je izduraj sve i dobit ćeš cvijet koji se zove 'puno lipi stvari' E samo da podsjetim, Zdravomarija za meštra Spliću ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ki vojnik Kristov tribaš znat povuć crtu. Uvik se triba znat štaj sta: štaj noć a sta svitlo, štaj dobro a sta zlo.' Aha dide vojnici Kristovi su uvik uz Svitlo Kristovo.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, mile moj ki Isusova ovca tribaš bi odrišit. Mislit samo oštro i na prvu da ti svaka bude u sriduuu...' Baba Jako gledat ću bit ki ti. Zato san svako veče su tebon u molitvi Gospine ružarje.

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.03.2019., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.13 sati A bas lijepo da naša pastirica s. Natalíja svaki dan prije nego ide doma dođe da s Isusovom ovcom izmoli Zdravomaríju pred slikom Gospe Sinjske. Iz te slike je 19. 4. 2005. Gospa Sinjska rekla Isusovoj ovci da će profunkcionirati. Jer drugačije ne bi moglo biti 'puno lipi stvari'. Ha, pa dobro to miganje će biti ako ne prije onda u 'puni vremena' sigurno. Jer nije se čulo da bi Gospa Sînjska ikog lagala. Ma i ne žuri mi se niti me tko tlači. Imaju tek nekakve ružne uspomene, koje peckaju kao rane. Ali Bogu u ruke! Ma baš mi krivo što je danas meštar Splićo zapriječen doći uraditi Isusovu ovcu, a ni sutra u petak zapreka će biti. Ali ide to pomalo osobno. Tu je motomed od mojih Pečnik-ovih na kom đinasticiram. A onda tu je naš izuzetno dobri Anđelko s kojim učinim đir uz gelender hodnikom. Solidno, mirno i uredno se živi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vice Vukov - Dalmatinska elegija


I ova mala kala u suncu, cviću sva. Kontrade, skalinade di šetat san se zna.
I ti fumari stari, iz kojih dima ni, i naše none bone ća volimo ji svi
To nestaje sve daje, sve to ća srce zna, drugare tražim stare, al’ furešt sad san ja
Ni Duje, Dane, Frane, da dojdedu na mul, kod tete Marijete da popijedu žmul.
Te škure balature ća stididu se sad, ferali ća su sjali kad mlrak bi pa na grad.
Portuni i kantuni di čeka san je ja, štentade, serenade, noć puna pisme sva.
To nestaje sve daje, sve to ća srce zna drugare tražim stare, al’ furešt sad san ja.
Sve nestaje sve dalje, u dragom gradu tom, sve nestaje, al’ traje taj bol u srcu mom.

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ako ti je svi isto. Ako ti nema ništa važnije od bilo čega drugoga - ti si za niš… Ako ne uočavaš da je Bog važniji od bilo čeg ti si od Zloga.

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
10.45 sati Teče i teče… redovnički red. Poslije svete mise ovca nije tek obična: bleee... Nego je kako spada Isusova ovca = isusovac. A na takvu ovca sada spada da đinasticira na motomedu ali i da tipkulji na mob preglednik dana 'Glas íz krpa'. A šta'no kaže današnje evanđelje. Aha jedni su se Isusu divili a drugi su Ga psovali. Tipično tako je uvijek s Isusom ima onih koji Ga prihvaćaju, jer shvaćaju to je to! Njega, samo Njega trebamo. A ima i drugih onih koji su zarobljenici Zloga. Takvi drvljem i kamenjem na Isusa: biž'ća ne trebamo te! Oh, Isuse blaga i ponizna Srca učini srca svih web župljana po Srcu svome. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.34 sati Ha, jer ljubav je zakon najjači od sviiih... Baš zato će sada ovca imati svetu misu na kojoj će je Isus okrijepiti Sobom pa će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. U ovoj svetoj misi napose ću se moliti za meštra Spliću da uspješno prebrodi zapreku koji ga priječi ovih dana urađivati Isusovu ovcu. Da mu opet sve cviće cvita. I da svi mi na webu nastavímo činiti sve na veću slavu Božju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U Ogorju čim zora svane magarac revom zove Ogorane: di'žte se sokolovi Zdravomarija se moli. ('onaj')

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati 'Neka vali gingolaju ovu barku...' Barka zna da k luci plovi sigurno. A što? I u ovaj sam dan uplovio s Gospinom krunicom uz HKR. A danas jel' to četvrtak, 28. 3. 2019. Znam što ću! Čitav dan ću hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Hajmo zajedno, ovako: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U Kristu imamo sve ideale, jer je Kralj, jer je Ljubav i jer je Bog. Sv. Josemaria Escriva

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni ako te mogu zamoliti, kad primiš ovu poruku umjesto gunđanja izmoli Zdravomariju za uspjeh projekta: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.46 sati Ha, pravo za reć i nisam od pisanja. Ali isto moram priznat drago mi je vídjet jesam li uspio u slova preliti ovo nešto unutra. Ali trebam i to kazat da uglavnom to ne uspijevam. A što vam mogu kazat? Uglavnom sam sretan i zadovoljan čovjek. U redu nogama nemigam - alí nije sve ni u tom miganju. Kad uredno živiš svoje zvanje, besprijekorno radiš svoj posao (svetu misu imam potpuno valjanu) Oh hvala Ti Gospodine za subraću Isusove ovce, za prijatelje, za normalne terapeute, za meštra Spliću koji je i večeras uradija Isusovu ovcu onako kako samo on zna. Eto bas mi je krivo što ima ozbiljnu zapreku četvrtak i petak urađivati spomenutu ovcu. Ako vas smijem zamoliti Zdravomariju za meštra Spliću. Hvala lipa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 29. 3. 2019. Gospodíne danas je petak, 29. ožujka, trećeg korizmenog tjedna, liturgijski ovo je svagdan. Sve nas Gospodine zaokuplja što je najvažnije? Na što se sve svodi? Srećom to je zanimalo i ovog pismoznanca o kom slušamo u današnjem evanđelju koji Te je pitao: 'Koja je zapovijed prva od sviju?' Na što si rekao njemu i svima nama da treba ljubiti Boga i bližnjega svoga. To je ključ razumijevanja svega: ljubiti Tebe Gospodine svim srcem, dušom i pameću. A svoga bližnjega kao samoga sebe. Molimo Te Isuse Kriste Bože naš daj da Te više ljubimo kako bi se mogli više ljubiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 12, 28b-34)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.44 sati 'U Ogorju čim zora svane magarac revom zove Ogorane: dižte se sokolovi Zdravomarija se moli.' Eto to je uradak Isusove ovce. Ajo kako sam ponosan što sam vlaj Ognranac. E ali bio jer sad sam rođeni Zagorec - to od kad sam se probudio iz kome u Krapinskim Toplicama. A je stvarno, premda mi meštar Splićo to niječe. Jos mu ja kažem da me purice osvajaju: ) Nego hajmo pogledat evanđelje (četvrtak) i reć koju. Aha to je ono kad netko ima toliko obraza nijekati stvarnost. U evanđelju vidimo da su Isusu koji je Bog, i sama Ljubav govorili da po Njemu Sotona djeluje. Ma svi ovakvi koji se usude ovako i pomisliti o Isusu, a nađe ih se i danas su Sotonske sluge. Odagnajte ih od sebe i izmolite Zdravomariju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Sad ja dide znan kako ti znaš: štaj šta. Gleda san te kako šencu viješ. A vitar ti je govorija štaj žito a sta pliva. 'Lujo vojnicin Kristovin je glavno znat pripoznat štaj dobro a šta zlo.'

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.03.2019., srijeda

Image and video hosting by TinyPic
U Ogorju čim zora svane magarac revom zove Ogorane: di'žte se sokolovi Zdravomarija se moli. ('onaj')

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, April 28, 2013 6:27 PM
Dragi fra Vice pitajući se koja je crkva najstarija u Ogorju došao sam do podataka da je to crkva svetog Luke koja je bila ili u Ričipolju na tromeđi Pribude, Crivac i Bračević ili u Viseću u ogradama zvanim Križi. Znaš li ti točno gdje se ta crkva nalazila (po svoj prilici starohrvatska!) i dali je ona najstarija. Od srca p. Luka
Sent: Monday, April 29, 2013 10:04 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi moj Luka, Dok si mi pisao ja se malo zaletio u naše Ogorje, sve do Zelovskih bunara uz koje se sada na 900 metara visine dižu krasne kuće. Što se tiče tvojih pitanja čini se da jedino još zemlja može otkriti sačuvane uspomene. Davno kao mlad sam bio na gomili u Ričipolju. Barem tada sam imao dojam da je to prpapovijesno ukopište tj. gomila sa grobovima. U Kvartirima sam bio kasnije i dva puta. Treba mašklin. Sada su među žbunjem i stablima vidljivi jedino dva impresivna groba s križima (nažalost i drugi koji je donedavno bio in situ, povaljen), poklopac rimskoga sarkofaga i ostaci kule tvrđave Brečevo. Može se pretpostaviti da je tu i kasnije ukopavana mletačka konjica pa je u tim ogradama zacijelo ogromno groblje. Toliko! Nego gdje se nalaziš sada. Nadam se da strpljivo podnosiš nevolje. Srdačan pozdrav …

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Mir vam i dobro! Preporučam vam u molitve na poseban način … i …, jer … ide u dnevnu bolnicu ima upalu pluća (primati terapiju), a od … čekamo nalaz. Hvala vam! Bvb †
- Danas ću ih staviti u Gospinu krunicu uz HKR. Od srca p. Luka

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Treba biti oprezan jer Zli je lukavac, i dovodi nas u sumnje i dvojbe. Ali ako je plod onoga što činimo dobar to je bez sumnje djelo Božje od kog Zli bježi.

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Bogatstvo nije zabranjeno, ali oholost zbog njega jest. Sv. Ivan Zlatousti (347. – 407.)

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.28 sati Idemo dalje, hvala Bogu smireno, uredno. Nakon što je na svetoj misi Isus okrijepio ovcu Sobom. Sada on đinasticira kako spada kao Isusova ovca = ísusovac. A istovremeno tipkulji na mob ovo, što je preglednik dana 'Glas iz krpa' I što ima? Aaa ima puno lipi stvarí - ma nesmin van kazat. Oh, neki fílmovi... A je znate to vam je tako... Kako Isus vodi svoju ovcu. Sav život Isusove ovce je od zahvata Božjíh. Evo i danas će je uraditi onaj umjetnik, 'čovik i po', fiziomaher iz Splita 3. To da se meštar Splićo prihvatio urađivati Isusovu ovcu je nepobitnI čudesni zahvat Božji.' Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Paziti da se svojim riječima nikoga ne povrijedi, da se ne kaže nepristojna riječ ili da se ne uvrijedi Boga ružnom psovkom: sve je to post koji je Bogu i ljudima po volji. Fra Zvjezdan Linić

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.34 sati Ljubav je zakon najjači od svih! I zato sam sav sretan, sve mi cviće cvita što ću sada imati svetu misu. Na kojoj će Isus okrijepiti Sobom ovu ovcu i ona će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ah Gospodíne daj da Te više ljubimo kako bi smo se žarče mogli voljeti ili bar smirenije podnosití. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo kad budeš velik ti' bit Isusova ovca. I tribat ćeš poznat štaj od dragog Boga.' Aha baba Jako tebej mi posla da pečeš kukuruze svome mili.

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Sve i svi oko tebe su tvoji učitelji.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.48 sati Plavi, plovi ova barka... I uplovila je u srijedu 27. 3. 2019. Treba dati sve od sebe kako bi ovu srijedu učinili bar malo ljepšom. I hoću, trudit ću se svakom kretnjom, pogledom, mišlju i migom hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti - i to diskretno činiti. Ovako: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Poštovani Pater Rađa u jakoj sam nevolji SIN mi je pao u tešku pshičku krizu ne znam što da činim uz svu molitvu ne vidim spas bojim se da će nešto učiniti sebi samo njega imamo pomozite. Amen
- Večeras ću ga staviti u Gospinu krunicu uz HKR.
Blagoslovio te svemogući Bog + Otac + i Sin + i Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ha, dragi pravoslavni ljubav je zakon najjači od svih. A on je: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.49 sati Jesam li svoje redovničko izbrevijario bez misaoníh fantazíja prihvatit ću uraditi još jedno 'Razmatranje uz mob'. Ah, bas sam nekako meditativno. Što me i ne čudi jer do malo prije me radija oni umjetnik, miljenik babe Jake. Oh hvala Bogu i dragoj Gospi Sinjskoj za meštra Spliću i njegove uradbe. I što mi je napose drago nigdje mu se ne žurí. To što Isusova ovca nogama ne miga on ne misli da je bolest koju on treba izlječiti. On sebe doživljava kao frizera koji ne može kosu zaustaviti da raste. Stvari su od prve bile jasno, od njega očekujem da me fízioterapeutski urađuje a ne da me medicinski liječi. Bog ga blagoslovio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 28. 3. 2019. Gospodine danas u četvrtak, trećeg korizmenog tjedna, u evanđelju slušamo kako si se bavio svojim poslom. Istjerao đavla iz čovjeka koji je bio nijem. Evanđelje kaže: 'Kad izađe đavao, progovori nijemak. I mnoštvo se divilo.' Ali kao i obično ima onih kod kojih Tvoja djela bude nečasne misli. Oni su govorili da to činiš po poglavici đavolskom. Gospodine Ti si rekao: 'Tko nije sa mnom protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.' Zapravo si nam svima rekao da se izjasnimo. Mi odabiremo Tebe Isuse Kriste Bože naš, odlučujemo se za vedrinu i svijetlu stanu života. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 14-23)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.24 sati Hajmo ptico nebeska na posa-o (!) Uradit bi valjalo večernje 'Razmatranje uz mob' prije nego dođe onaj umjetnik, meštar Splićo. Haj najprije izađi iz Kmanske fronte i pogledaj trunku evanđelje (srijeda) Ha to je ono : ja sam ptíca Nebeska i ne treba mi nikakvih zakona. Jednino što priznajem i prihvaća je zakon LJUBAV. Jer ljubav je zakon najjači od svih. A prava LJUBAV je Isus Krist iz koje teku sve druge vrijedne ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Kako to dide, vojnici Kristovi su od reda, rada i discípline. A kod tebe sve teče, kovítla se. I jopet sve na misto dolazi. Ki Cetna koja dolazti moru. 'E Lujo žívot je more...'

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Znaš baba Jako ajmo načinit dobar posa od od ovog šta ti pečeš u ugnjišću za svog milu. Učinimo jedan libar koji će se zvat: 'Poslastice sa ognjica babe Jake.' 'Aj ti Lujo ujti Gospinu ružarju kasnaj ura.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.03.2019., utorak


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
"Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ti i tvoj Kman

Image and video hosting by TinyPic
(priča o Kmanu kasnih sedamdesetih napisana iz pera jedne tadašnje tinajđerice)
Život na Kmanu obilježio je život svih onih koji su, unatoč tome što drugi mislili, imali tu sreću da makar kratko, tu žive.
Ja sam na Kman doselila negdje 1973. godine kad mi je bilo malo manje od 12 godina. Dobili smo neki mali stan u novoj zgradi, gdje su stanove uglavnom dobili radnici splitskog škvera i oni kojima su kuće rušene zbog izgradnje stadiona na Poljudu. Nova zgrada, novi kvart i novo društvo. Prve prijateljice koje sam upoznala i s kojima sam provodila vrijeme igrajući na laštik, graničara ili onu „neka puca“, bile su Silvana i Ana koju smo zvali Ana četiri pištolja. Bilo je tu i mlađe i starije djece, često smo se igrali ispred zgrade i pazili da nas koji susjed ne prolije vodom jer smo bili bučni u vrijeme kućnog reda.
U to vrijeme na Kmanu još nije bila izgrađena osnovna škola pa je dio nas djece išao u školu Đordano Borovčić Kurir na Plokitama, dio u Bratstva i jedinstva na Bolu, a dio u Zlate Šegvić na Manušu. Đordano je bio najbliži pa je bilo normalno da me mater upravo tu upiše u šesti razred, a za doći do škole trebalo mi je otprilike desetak minuta uzbrdice od ulice Oko Kmana preko Puta i Vrha Kmana, ali često smo znali mijenjati put kako bi vidjeli onog tko nam se u to vrijeme sviđao pa bi put znao biti i duži.
Mi „gradska dica“ kako smo sebe u to vrijeme nazivali, često smo se znali potajno izrugivati djeci iz okolnih obiteljskih kuća, kojih je na Kmanu bilo u popriličnom broju. Smišljali smo viceve na njihov račun i mislili kako smo nešto bolji od njih jer živimo u stambenim zgradama, Bože koje zablude. Pri tome smo, naravno, uvijek zaboravljali da je i naše porijeklo bilo uglavnom iz Imotskog, Vrgorca, Muća, Ogorja, Neorića i drugih mjesta Dalmatinske Zagore, a da su naši roditelji bili siromašniji od njihovih jer oni su kuće sagradili, a mi smo dobivali društvene stanove.
Ali, malo odrastaš pa se i mijenjaš. Tako se i naše društvo brzo, iz mjeseca u mjesec, počelo mijenjati i proširivati pa sam se tako često družila i s Mlađom, Vanjom, Crnim (kojega sam čak nazivala i bratom), Hajdom, Tihanom, Bratecom, Zvjezdanom i mnogima kojih se sada ne mogu prisjetiti. Prve ženske sukobe zbog simpatija prema njima izazivali su Viki i Đika, prvi je svirao gitaru, a drugi je izgledao nedodirljiv i samim tim zanimljiv.
Veliki park ispred moje zgrade bio je idealan za svakojake igre i igrice, a glavno mjesto okupljanja bile su nam velike skale koje su spajale dvije zgrade, male skale ispred moga prozora i veliki kamen sa čempresom, zaštitni znak ovog dijela Kmana.
I ona, prije spominjana mladež iz privatnih kuća, kao i nekolicina njih iz susjednih stambenih zgrada: Slavko, Luka, Mare, Moca, Trišnja, Bokan, Neno, Milena, Strmo i drugi, spojili su svoja društva s našim. S nekima sam se družila više, s nekima manje, ali sve u svemu bila je to zanimljiva ekipa kojoj su se često pridruživali i oni mlađi, poput moje sestre Irene, Manuele, Marsela.
I dalje smo igrali na graničara, muški na balun, „grupa traži grupu“, ispunjavali leksikone i stvarali prve priče jedni o drugima.
Inače Kman je bio u principu jedno veliko selo, svatko je znao svakoga, ćakule su bile normalne uz jutarnje kave, a ni mi mlađi nismo bili pošteđeni ogovaranja i etiketiranja. Čim bi te vidjeli na ulici znali bi reći:“Uvik su vanka, niko o njima ne vodi računa, kada uče, rano su počeli…“, ali znali smo se nositi s tim.
Negdje na početku mog polaska u srednju školu, na Kman je počela dolaziti i ekipa iz Doma na Brdima i Doma u Sućurcu, a kako je podosta tih mladića-dječaka bilo simpatično i osim toga frajeri sa „sumnjivom prošlošću“ , normalno je bilo da se većina ženskog roda iz našeg društva okrene prema njima. Iz tog doba mnoge od mojih tadašnjih prijateljica, zasigurno su zapamtile svoje prve ljubavi i poljupce. Naše veliko društvo zbog dolaska novih frajera privremeno se raspalo i trebalo nam je neko vrijeme da ponovno počnemo na neki način funkcionirati.
Mojoj sam jadnoj materi tada zadavala glavobolje zbog pokojeg „picanog“ sata, asa iz kemije i ćakula susjeda. Da nisam bila naopaka, jesam, ali rekla bi moja baba, mladost-ludost i pubertet je teška bolest.
S vremenom društvo se je skoro u potpunosti promijenilo, a nas nekoliko koji se nismo dali udružili smo se s ekipom sa srednjeg i gornjeg Kmana te s onima iz kmanskih nebodera. Bilo je tu zanimljivih lica: Marko, Zita, Šugi, Jure, Čelan, Mešini, Ago, Mike, Goca, Micika, Snježa, Bleki, Taja, Mile, Tone, Bosna, Peška, Nada, Vesna, Jadranka…..
Prostor gdje smo se do tada okupljali bio nam je premalen, pa smo se prebacili ispred susjedne zgrade koju smo zvali „pandurska“ zbog broja tadašnjih milicajaca koji su u njoj živjeli, u kojoj su bile prostorije mjesne zajednice i centar Kmana.
Bilo je tu i lijepih uspomena, prva fronta u kojoj smo pokazivali umijeće plesa, prve vožnje motora sastavljenih uglavnom u kućnoj radinosti, nogometnih turnira, ali nažalost bilo je tu i prvih alkoholnih trenutaka, eksperimentiranja s drogom, priča o tome koji je dućan večer prije platio… Bilo nas je mnogo i bilo je normalno da bude svega i svačega, a zbog ponašanja pojedinaca bili smo na lošem glasu, kao kvart problema, pa mi i danas moj muž zna reći: „neš ti tvoga Kmana“.
A taj moj Kman i naše društvo koje se lagano raspadalo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, zbog različitih životnih putova, ipak je na neki način odredio sve naše živote. Nažalost, poneki iz tog velikog društva više nisu među živima, neki pune novinske stupce u crnoj kronici, neki prema očekivanjima žive normalan život, a neki su, na moje zadovoljstvo, u tom životu i uspjeli. Pa se ponekad uhvatim kako pričam o Moci doktoru, Luki pateru, Slavku direktoru, visokom vojnom časniku Crnom, Feralovcu Viktoru i da ih sve ponaosob ne nabrajam. U prisjećanju na sve te zanimljive ljude često mi pomaže i Marko, osoba za koju su me vezivale čudne spone, čime je u mom životu ostavio dubok trag, s kojim se i danas povremeno čujem putem telefona i koji me često podsjeti na to što je bila mladost.
Prije desetak godina posao me doveo ponovno na Kman i susrela sam pojedince iz te velike ekipe. Fizički promijenjeni, ali većina s istim onim žarom u srcu. I prisjetili smo se nekih gluposti koje ću napisati posebno. A današnja djeca na Kmanu – i slična nama i različita, posebno što se tiče načina okupljanja. U onim godina nitko više ne sjedi po zidićima, ne igraju velike nogometne turnire, ne idu zajedno na more, ne gledaju film po nekoliko puta. Svako vrijeme nosi svoje, ali ljepota zajedništva svakim danom postaje sve veća nepoznanica.
Za razliku od mladih s kontinenta, mi smo imali tu privilegiju da nam je more bilo na dohvat ruke pa smo u njemu mogli dugo vremena uživati. Naša sezona kupanja počinjala bi već u svibnju kada je u školama bilo vrijeme stalnih ispitivanja pa je veća uživancija bila vrtjeti se po Bačvicama nego u razredima.
Na Bačvice se u vrijeme ljetnih praznika, dolazilo uglavnom u jutarnjim satima, a kući bi se vraćali negdje oko 2 i po poslijepodne na specifičan način, vlakom koji je vozio do Perkovića i prolazio kroz Kopilicu. Kopilica je bila stanica nakon Glavnog kolodvora do koje kondukter ne bi niti krenuo naplaćivati karte, iako bi znali od njega bježati po vlaku. Ponekad se znalo dogoditi da se vlak u Kopilici ne bi zaustavio već samo usporio pa bi bili primorani na iskakanje, što smo s vremenom usavršili.
Ako ne bi stigli na taj vlak, kući se išlo pješke, a kad se sjetim tog puta, preko Blatina po suncu, odmah me obliju graške znoja.
Sjećam se muškog dijela ekipe, koji su na Bačvicama izvodili vratolomije, igrali picigin i karte, ali i ponašanja mene i mojih prijateljica koje smo nastojale na svaki način izbjeći poglede kritike, srameći se onoga što nam je podarila majka priroda.
Ponekad bi se s pjeskovitih Bača preselili do Željezničara, a nekoliko puta završili smo i na „petoj kavali“ poviše Dalmacijavina. E ta peta kavala, strme stijene poprilično iznad morske površine, prvi su put u meni probudile istinski strah. Skočiti s pete kavale mogli su samo oni najhrabriji, a među njima, jer su im letovi bili savršeni, najviše sam zapamtila Dragana i Juru. I neke cure odvažile su se na to, a koliko se sjećam bile su to Mike i Milena, dok smo mi druge uglavnom komentirale njihove skokove. Bilo je tu i nezgodnih situacija, ali na sreću svi smo epizode pete kavale uspješno privodili kraju.
Bačvice su bile idealne i za večernje okupljanje, ali kmanska ekipa više je voljela svoj kvart pa se na Bače rijetko kada odlazilo u kasnim satima.
Tesla, Travolta i balun
Ako bi se ipak odlučili maknuti s Kmana, a da to nije bilo kupanje, bio je to najčešće odlazak u kino, na nogometnu utakmicu ili navijati za Dalvina na Gripama.
Najbolje kino u ono vrijeme bilo je kino Tesla iako je bilo u najgorem izdanju, a tamo smo tako često odgledali neke glupe filmove na jutarnjoj matineji umjesto da budemo na nastavi.
Na matineji u Tesli moglo se je čak i pušiti pa se ponekad ekran nije vidio od dima. Matineja je bila idealna i za dodire ruku i slučajne zagrljaje u mraku kino dvorane, a zanimljivo je i to da se zbog nedostatka druge zabave neki film pogledao i dva puta.
Ali najveći rekord po tome koliko se neki film odgledao puta, postavio je ženski dio ekipe gledajući Brilijantin u Centrala, desetak puta za redom. Očarane Travoltom zapamtile smo i sve stihove pjesama, ali i većinu dijaloga, a garderoba nam je slijedećih mjesec dana bila u stilu Olivije Newton John.
Koliko pamtim skoro svi u društvu navijali su za Hajduka, samo je Marko bio veliki Dinamovac. U ono vrijeme još je u funkciji bio stadion kod Plinare, a mi bi se najčešće gurali na sjever zajedno s vojnicima koji su tako kratili nedjeljna popodneva.
Posebna priča bio je i odlazak na Gripe one godine kada je Dalvin ušao u prvu ligu. Iako smo svi navijali za Jugoplastiku, samo Marko, opet različit, za Zadar, nikako ne mogu dokučiti što nam je Dalvin značio. Ali poslije njegovih utakmica grla bi nam popucala, a bilo je i svakakvih dogodovština i na tribinama stare dvorane i na putu kući.
Fronta – centar svijeta
Prostorije mjesne zajednice u ono smo vrijeme nazivali frontama, a skoro svaki kvart imao je svoju frontu. Sve važnije stvari, nama mladima, od jeseni do proljeća uglavnom su se odvijale u i oko fronte.
U frontama smo organizirali prve plesove, a za uspješnu večer dovoljan je bio gramofon i nekoliko ploča ili kasetofon, onaj ili ona tko te je zanimao i malo smisla za ritam. Plesalo se na sve moguće načine pa se i sada s osmijehom sjetim Vesninog stila plesanja i naše zajedničke koreografije, koju smo na temu iz Groznice subotnje večeri, danima pripremali kod Tanje. Nama djevojkama, ove su plesne večeri značile puno više nego muškom dijelu, jer bi se cijeli tjedan nadale makar jednom sentišu s posebnom osobom. Ali naše je muškarce ponekad teško bilo natjerati na ples, njima je glavna zanimacija bilo stajanje po strani i komentiranje.
U našu frontu dolazili su mladi iz drugih kvartova, a i mi smo znali otići na Sućidar, Plokite i Brda, čisto za promjenu ambijenta.
Frontama su uglavnom upravljali društveno aktivni stariji stanovnici kvartova, a kako bi mlade privukli „da se ispravno druže“, obogaćivali su ih i nekim drugim sadržajima. Tako je u našoj fronti bio kutak za šah, a jedno vrijeme postavljen je i stol za stolni tenis te montirana streljana. I stvarno smo dosta vremena provodili u njoj. Marko me prisjetio epizode sa Tonom, kojemu je nakon frentavanja od kuće, fronta neko vrijeme bila drugi dom. Imao je ključeve ulaznih vrata, a u goste su mu često dolazili Trišnja, Luka i Slavko. Sjetili smo se i politički problematične situacije u kojoj je glavnu ulogu odigrao Bosna i političke knjige, a i panike kada je netko provalio u prostorije, vodio ljubav na zastavama Jugoslavije i ostavio tragove. Zbog tog slučaja tadašnji kmanski političari čak su pozvali ondašnju miliciju koja je dobro ispitala muški dio ekipe.
Bez iznenađenja do podobnosti
Vezano uz frontu i političko djelovanje bile su i nezaboravne vježbe Ništa nas ne smije iznenaditi odnosno NNNI, vježbe za dokazivanje spremnosti na „odbranu od agresora“ u kojima smo sudjelovali i mi. Razapinjanje vojničkih šatora, uloge kurira, pucanje iz zračnih pušaka i cjelodnevno glupiranje na livadi ispred fronte bili su nam glavni zadaci. Još kad bi roditelji dobili direktivu da nas tih dana ne prate, gdje nam je bio kraj.
Ovo sudjelovanje na akciji NNNI pokazalo se čak korisnim nekoliko godina kasnije kada mi je za zapošljavanje trebala nekakva potvrda o društvenoj podobnosti. Jednog sam se trenutka našla u neobranom grožđu, ali sam ipak otišla na Kman od predsjednika omladine uščićariti koju dobru riječ. I čovjek nađe u papirima da sam sudjelovala u akcijama i napiše mi da sam bila kurir i sve zadatke obavila odlično. Ta mi potvrda i danas dođe pod ruku, a moji mladi ukućani ne vjeruju svojim očima.
Veliki malonogometni turniri
Vodili su nas naši kvartovski rukovodioci i na neke izlete, a ostao mi je u sjećanju onaj u Strumicu preko Vrlike. Pjevali smo tada u autobusu: „u tunelu usred mraka sija boca od konjaka“ i dobili jezikovu juhu.
Organizirali su ponekad oni za nas i malonogometne turnire, ali smo ih češće mi sami organizirali. Broj prijavljenih ekipa uvijek je bio veliki, dolazili su tu momci iz grada, sa Brda, Kacunara i drugih kvartova, a samo naše društvo imalo ih je nekoliko ekipa složenih po tko zna kojem principu. Ako me pamćenje dobro služi ekipe su izgledale nekako ovako: u jednoj ekipi bili su braća Mešini, Ago i Vladova, u drugoj ekipi bili su Marko, Dragan, Micika i ponekad Tone, u trećoj Dama, Jure, Čelan, Vaso, u četvrtoj Trišnja, Luka, Slavko, Strmo, u petoj Mišo, Hajda, Crni, Mlađo, dok su oni iz nebodera imali svoje ekipe, a imena pod kojima su igrali ni onda nisam uspijevala zapamtiti, a kamoli danas.
Ipak su najbolju, najdužu i najposjećeniju utakmicu na svim kmanskim turnirima odigrale žene. Nekome je jednom prilikom palo na pamet da prije finalne utakmice na turniru, cure odigraju jednu između sebe i to s četiri igračice po ekipi u polju i jednom na golu. Nije nas trebalo puno nagovarati i poslije kratkog vijećanja odlučile smo da će nam za sastavljanje ekipe granica biti fronta. Za ekipu zapadno od fronte tako su igrale Milena, Mike, Zita, Irena i Buba, a zamjene su im bile Cvija, Snježa i Taja. Za ekipu Istoka igrale smo ja, Svjetlana, Nina, Vanja, Mare, a za zamjenu smo imale Nenu i pomladak Irenu i Manuelu. Bilo je vatreno, a pobjedu je ipak odnijela ekipa Istoka jer je Svjetlana bila maher, a nešto korpulentnijoj Mari teško su mogli dati gol. I moram napomenuti da je utakmica trajala beskrajno dugo jer je sudac, Tone, zbog svojih osjećaja prema Ziti, stalno ostavljao Zapadu mogućnost da preokrenu rezultat u svoju korist. Poslije te utakmice ekipi Istoka stigao je poziv iz ženskog nogometnog kluba da se uključe u njihove treninge, a samo smo ja i Svjetlana pristale na tu avanturu u svijetu nogometa. (2014 god. https://www.facebook.com/permalink.php?id=199364520115300&story_fbid=693611140690633)

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.07 sati Ah, ma daj, ne glumi nego živi ono što si odabrao, beskorisno je da se izležavaš u 'krpama' i nekakve sporedne misli po glavi prevrćeš. Ako ti odabra bi biti koristan i ciljevit, onda molim. Eh sam da objasnim ovo koristan. Odabir mi je bio biti najkorisniji Bogu, svijetu i samome sebi. A to sam kada hvalim i slavim Gospodina Boga i činim sve na veću slavu Božju. Evo sad bi htio podati hvalu Gospodinu za vrijeme kad se još formalno nismo susreli. Ali bio je nazočan u životu mom, tada kada sam bio pogana ovca, i u društvu u kom je ta ovca bila. U Splitskom kvartu Kmanu gdje ovca odrastala. Kman to je najbolja odrednica te ovce. Kao što znate ovca se na Svilaji povrh Ogorja rodila kad su se kumpiri vadili i odmah je u Split doselila na Kman, kvart koji je 'šezdesetih, sedamdesetih' bio Splitski 'vlajland'. Kman je bio osobit po tome sto su u njemu živjeli oni koji su bili ni vlaji, ni Splićani. Rađalo se nešto novo. Split je rastao kao kultura i subkultura. Vječita natezanja oko vlaja i bodula. A ovo nešto u čem je ovca odrastala bilo je vlaški mentalitet, znači ljuti Hrvati, vatrene naravi. Treba znati da je navijačka klapa Hajduka Torcida nastala na Kmanu. Kmanski berekini su se uglavnom izborili da im je vjera bila nešto marginalno a u crkvu se nije išlo. Bila je to nedokučiva skupina tinagera. Nisu vlaji, a nisu ni Splćani, nikli iz vjerskih tradicija a ne mare za vjeru. A godine su činile svoje, krv je počela vreti. To se svako malo kod nekog nešto feštalo, plesnjaci na rođendanima. Postalo je aktualno tko sa kim hoda. Sve je to izraslo do toga da ta klapa tinagera sa Kmana dobila dopuštenje da u prostorijama 'Mjesne zajednice' organizira zabave za mlade. Što je naravno bio ples, a takva druženja mladíh u ono vrijeme u Splitu se zvalo 'fronta'. E ali 'fronte' su imale i svoje sportske sadržaje. Pa je nastao Kmanski nogometni klub Santos. Više nalik kamikazama nego igračima. Biti nešto na Kmanu značilo je imati motor. Ovca je najprije sa prijateljem Perom imala Tomosovog 'petera'. Pa je kupila Javu 250 kubika. A pa to je bila motorčina. Sjećam se prijatelj Trišnja i ovca su se jurcali Splitskom rivom. A kad nas je murja lovila Trišnja je spašavao stvar. Ha, pa Kmanski Santos je pozvan i od Hajduka. Da na poluvremenu utakmice Hajduk - Ajax skače u vrećama. Publika je crkavala od smijeha. Bogu hvala za to i za Katalinku koja je ovcu bila dopala. Gospodin je od sveg toga, od pogane ovce učinio Isusovu ovcu = isusovca. Haj, zdravi i veseli bili!
Image and video hosting by TinyPic

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mladosti, moja lijepa radosti

Image and video hosting by TinyPic
Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Poštuj ovo, uvažavaj ono... Ah, pravila, pravila da bi me zadavila... Bog je ljubav! A Ljubav je zakon najjači od svih!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.41 sati Ah kako je to dobro kada ne trebaš razbijati glavu: što bi? Što bi sad? Ako si redovnik red se zna. A red je red I on bez daljnjega izvršava. Jel' sveta misa gotova onda se ude kako valja po mobu. I tipkulji 'Glas iz krpa'. Eh mislim da je Isusova ovca evoluirala kroz godine ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) Ništa je ne boli - znači nije bolesna. Svoje zvanje besprijekorno živi - život je njena središnja preokupacija. E večeras hvala Bogu dolazi joj onaj umjetnik. A to znate da je meštar Splićo urađuje spiritualno - fizikalno. U totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Želiš u životu biti sretan? Moli se Mariji. HIiM

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.44 sati A ma dobro Davore, sad će ovca na svetu misu gdje će je Isus okrijepiti Sobom i bit će kako spada Isusova ovca = isusovac. A ma drag je taj Davor Pavuna baš sam gledao na you-toube. I on je slušao vlč. Ivančića, kao i Isusova ovca u Selskoj. Eh, 'osamdesete' su bile godine. Bogu u ruke! Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
On sazda planine i stvori vjetar, otkriva čovjeku misao svoju, on tvori zoru i mrak, i penje se na vrh visova zemaljskih. Gospodin, Bog nad Vojskama, njegovo je ime. (Am 4, 13)

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.39 sati Haj, lipi moji jeste zdravi i veseli? Znam kako ćete to biti! Hvalíte i slavite Isusa životom cijelim a Mariju primjereno častite - a to diskretno činite. Može? Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, meni je dovoljno znati da ti uspješno dosađujem sa onim što će u svoje vrijeme biti realizirano: SPC = RKC = SPC Haj, daj ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.00 sati Vidi baš tv Laudato nešto zaninljivo. Ali ništa, ništa me ne zanima jer htio bi uraditi 'Razmatranje uz mob' za web. Čini se da sam uz meštra Spliću uspio učinit vrijedan pomak. Palac one druge ruke sam ipak uspio pomaknut. To za one koje samo zanima miganje Isusove ovce. A njoj je to marginalna stvar. Nju zanima da Bogu hvala konačno može normalno živjeti, punim plućima disati. Živi svoj redovničkí život kao Isusova ovca. Svaki dan svetom misom slavi Gospodína. I što je važno 'ni me straj partiti' (umrijeti) Mirogoj je tu prijeko za 'brata magarca' (tijelo) a duša će nadam se tamo 'gdi je lipooo'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 27. 3. 2019. Gospodíne danas je srijeda, 27. ožujka, liturgijski svagdan. Evanđelje koje danas slušamo odgovara našoj razbarušenoj naravi. Nekako smo skloni u ime toga što smo Tvoji dokinuti sve norme i zakone. Nerazborito se proglasiti slobodni od svega. A Ti nam u evanđelju lijepo kažeš: 'Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon íli Proroke. Nisam došao ukinutí, nego dopuniti.' Tí si ta poželjna punina Zakona. Molimo Te Isuse Kriste Bože nas podloži nas Sebi da živimo nošeni načelom: ljubav je zakon najjači od svih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 17-19)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.55 sati A evo došao sam u pet do pet na web. Jel' me tko tražio? Aha idem uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Bogu hvala i danas radosno iščekujući meštra Spliću. Iskopčat ću se iz svog Kmana i svoje vlaške i trunku bacit oko na evanđelje (utorak) Aha to je ono sedamdeset puta sedam. Što znači uvijek, baš uvijek. Svakom baš svako oprosti kom je očito žao i tko nam je spreman nadoknaditi štetu koju je prouzročio. A kad nam takav sa spremnošću da postupi tako. E onda mu i Gospodin u nama oprosti. Tada će se dogoditi da ćemo i zaboraviti u čemu nas je taj povrijedio. Savršeno kajanje je kad shvatimo da smo povrijedili Gospodina u tom nekom. I samo Gospodin može savršeno oprosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide rec zašto nije dobro da nas kroz život nosi: oko za oko, zub za zub? 'E moj Lujo bilo bi nas ćoravi i krezubi.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Njiha, njha paff... Ma šta'š ti mene bacat Rego. Niha, njha, paff.,. Jopet daću ti ja magarčino jedna. Baba Jakooo! 'Lujo bud pametan pušći silenog Regu uzmi svoje mirno magare Klepu.'

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.03.2019., ponedjeljak

Image and video hosting by TinyPic
DUHOVNA ZVANJA OGORJA (Nadopune su dobrodošle!)
------------------------------------------------------------------------------
OGORJE:
fra Dadić Frane (+ 1737)
fra Rolić Ignacije (+ 1749)
fra Elez Bonaventura (+ 1807)
fra Elez Filip (+ 1818)
fra Elez Petar (+ 1839)
fra Ante Elez (Šljakića, pk. Ivana; 1937. rekao misu; skinuo se, bio ustaša, možda ubijen u Sarajevu, viđali su ga u Americi, navodno da ima svoj hotel ?) Fra Ivon (kapelan kod Klarisa u Splitu) kaže da je fra Elez imao župu u Sarajevu, i nakon rata u povlačenju da je vjerojatno poginuo.
fra Vicko Kapetanović
fra Mate Topić
fra Muslim Ljubo
don Boko Josip
fra Boko Ivica (sinovac don Boke Josipa)
p. Luka Rađa
ZLOPOLJE:
don Jukić Ivan
fra Anđelko Odak
fra Jukić Josip
fra Jukić Nedjeljko
RAMLJANE:
fra Markota Mate
-------------
s. Malenica Antonela (Mala Milešna) - u Zagrebu
s. Kerum Pia (Radunić) - pk. u Rijeci
s. Nazarija Koljanin - u Splitu
s. Ivana Baković
s. ? Baković - u Africi
s. ? Baković - u Kanadi
s. ? Baković - u Austriji

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPic
Mlađeg sina spasila fešta - razvaljotka koja ga spustila da hrani svinje i zavidi im kako slasno srču spiríne. To ga je privelo pameti, vratilo doma, dovelo Bogu. (knev 4c kor)

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Dana 2019-03-25 08:09
Najdraži moj svećeniče, Zadnjih vikenda sam bio u drugim obavezama i vrijeme mi nije dopuštalo da te obiđem! Ali zato ovaj vikend računaj na nas. Misa+kava+ ćakula-bakula. Vole te uvijek tvoji Tunguzi
- SOK= sve ok. Ciao, vidimo se! Od srca p. Luka

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Budi pravi i smjesta oprosti onom koji ti je spreman nadoknaditi štetu koju ti je učinio.

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.51 sati Eto rekao sam: Neka bude! A tako i je. Volja Božja je sveta stvar. A ona za Isusovu ovcu znači redovníčki đir. I on uredno teče. Sada poslije mise ta ovca đinasticira na motomedu. A i tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. Ha, Blagovijest? To znači uspješna je bila intervencija Božja u svijet. Sretni smo i zahvalni Mariji što je ona pristala. Treba znati da to nije bilo baš lako zatrudnjeti mladoj djevojci bez sumnjivaca da je to bilo ovako, onako... Hvala Bogu za Mariju jer je pristala da je ni to ne zaobiđe. E valja kazat da radosno iščekujem meštra Spliću koji će večeras doći i uraditi Isusovu ovcu baš kako spada. A on zna da je spada uraditi u totalu potpuno i cjelovito. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.26 sati Fiat mihi, fiat mihi. Asti sto čini mi se da se sjećam tako je Gospa rekla anđelu kad joj je složio priču da će začeti i roditi díjete - Isusa. Pravo se ne mogu sjetíti koji je to jezik 'Fiat mihi' (možda Grčki?) ali sjećam se da znači: Neka mi bude! To je Maríjin stav pred Gospodinom. Taj stav je učinio od nje najdivniju od svih ljudi. Sa tim mislima dolazim Gospodînu u ovu svetu misu; Neka bude ovci Tvojoj Gospodine samo ono što Ti želiš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Samo svjesni sebe ostat će živi i uspravni.

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Naučija od dida Majora: Znaš Lujo čega tribaš uvik imat, ki vojnik Kristov?' Ako ne pušku, unda križ! 'Mile, srce jer dok jer srca biće i Rvacke!'
- Ajde molin te šta dida Majora dižeš u nebesa! Samo šta ti je radija ćaći?! Tuživa ga je radi kuće u Splitu, a u Ogorju ti i tvoj ćaća niste dobili ni metar zemlje ili bar jednu pojatu!! Ajde Lujo budi pametan! A tko zna šta je njegova brigada radila po Sloveniji i Istri! Nije on ono šta ti njega uvik hvališ! Ima ona putra na glavi! (Luka Rađa - Komitov)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati Oh, kako je dobro, baš je dobro uploviti u novi dan sa Gospinom krunicom uz HKR. A ovaj dan nije svagdan već je svetkovina. Jer danas je ponedjeljak, 25. 3. 2019.a to je Blagovíjest. Dan kad se spominjemo kako je uspješna bila intervencija Neba u ovaj svijet. Marija je samo rekla: Fiat mihi = Neka mí bude! I svijet je o-Bog-aćen. Na svijet je došao Isus. Krenimo u ovaj dan kako spada: hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. I to diskretno činimo. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdraví i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni anđeo Gabrijel je predložio Mariji da rodi Isusa. Marija je pristala i mi imamo Isusa. Složi se pa realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.06 sati Ha, idem sad nakon što sam zbavio svoje večernje obveze ipak mrvu na web. Blagovijest? Bogu sam zahvalan što mi više nije strano kad Nebo progovara. To znate da je Isusovoj ovci 19. 4. 2005. Gospa Sinjska rekla 'puno lipi stvari'. Ona zna kao što znam i ja da sam ja od blaženstva iju juuu... Ali zbunjuju me te njene riječi. Zapravo sam ih shvatío. Htjela je reći ako izdržiš neizdrživo svaka ti čast. A tu ste i vi moji web župljani. Hoćemo?! Hajmo, prihvatite moliti za web župnika da sve izdura. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 26. 3. 2019. Gospodine danas u utorak, 26. ožujka, trećeg korizmenog tjedna imendan je onima koji se zovu Emanuel. Evanđelje koje slušamo prilično je aktualno i nije da nas se ne tiče. Petar Te je upitao: 'Koliko puta da oprostim svom bratu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta? Na što si mu Ti Gospodine rekao: 'Ne kažem ti da sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.' Praktički si rekao uvijek je potrebno oprosti. Molimo Te podaj nam milost oprostiti svakom koga smo povrijedili i daj nam milost da budemo spremni nadoknaditi štetu koju smo učinili. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18, 21-35)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.32 sati Eh a sad?! Neka mi bude! Bogu u ruke i bit će dobro. To je bilo načelo koje je Isusovu ovcu uvijek vodilo, pa i sada kad je njegovateljica Jadranka stavila za motomed da đinasticira. Što ona besprijekorno čini nogama a 'zlatnim palčekom' tipkulji na mob ovo, što je večernje 'Razmatranje uz mob'. A valjalo bi kazat koju o blagovijesti. Doista blažena ona kojoj je anđeo Gabrijel priopćio da će roditi Isusa. I s razlogom je štujemo jer je Marija pristala. Zato je Marija naša Gospa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Znaš Lujo čega tribaš uvik imat, ki vojnik Kristov?' Ako ne pušku, unda križ! 'Mile, srce jer dok jer srca biće i Rvacke!'

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, tribaš znat, srce te more privarit. Zato ga podaj dragom Isusu. I unda moreš slobodno sve od srca činit i govorit.' Jel' tako ki ti, baba Jako?

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blagovijest (kev)


Blagoslovljen onaj dan kada je Bog poslao Mariji anđela Gabrijela, sa prijedlogom da po Duhu Svetom začne i rodi nam Isusa. Blažena Marija jer je rekla: Neka mi bude! (kev Blagovijest)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.03.2019., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
Znam zvuči vam smiješno/čudno ali Isusova ovca se vratila iz one 'lipoteee' zbog 'zlatnog palca' koji je ostao u funkciji (za imati svetu misu i voditi web župu)

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.58 sati Hu, hu, redak bi trebao neki, o svečanosti ovoj. Nedostatne su riječi za izreći, kako virtuozno, suptilno, sveznadarski, Gospodin vodi svoju ovcu. Kako je izmislio moje Pečnik-ove, kako je doveo meštra Spliću, kako je naveo da dođe ona Hercegovka i nadahnuo je da Isusovu ovcu opremi baš potrebnom tehno opremom. Ah, dođi Duše Presveti, sa Neba nas posjeti. Eee, došao je Duh Sveti, i nadahnuće je tu, nazvat ćemo moje Hrge u Solin.

- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.31 sati Čuju se nešto kao galebi, pušika nešto kao maestral, sunčam se kao da sam u Splitu na Marjanu. A, u stvari, tu smo, doma na Fratrovcu, u Zagrebu. Tu smo izašli, pa se sunčamo (upijamo D vitamin), dvije kraljice, moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Bit ćemo malo na suncu, a onda će pasti kava, noktići platit svoje, i ćakula-bakula poteći, i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Kad srce Bogu predano kaže 'da' ti samo reci: 'Neka mi bude!'

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.54 sati Ha, a plodova se mora imati! Nego kako! To se dakako tiče Isusove ovce. Koja makar raspeta (RBK) upravo đinasticira na motomedu ali i tipkulji 'Glas iz krpa' na mob. A što ima danas? Hvala Bogu nedjelja je sadržajan je dan cio dan se trudim hvaliti i slaviti Gospodina - a to uspješno činim kroz redovnički đir. A poslije će raspetu Isusovu ovcu pohoditi i moje Pečnik-ove. Kava i ćakula-bakula će pasti. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Kako ste pater Luka Ja sam … vjeroučiteljica. Iz … ali živim i radim u Velikoj Gorici
Bila sam davnih dana na vašim vjeronaucima u Palmotićevoj, prije vaše saobraćajke Slušam vaše misli na katoličkom radiju Pozdrav blagoslov
- Izmoli Zdravomariju za moje korake! Od srca p. Luka

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Po Marijinim se molitvama obratio neizmjeran broj grešnika. Sv. …

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.40 satí Líft spušta našeg izrazito dobrog Anđelka, karijolu i u njoj ovcu u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. U ovu svetu donosim sva vas web župljani da možemo svi činiti kao i moje Pečnik-ova sve na veću slavu Božju. Samo AMDG, AMDG to i ništa drugo. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ako sam atakiran od nekoga, taj je već ugrožen i čemu da ga svojim odgovorom još više ugrožavamo.

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NEPLODNA SMOKVA Lk 13, 1-9 (Palma, 18.3.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Današnje evanđelje nam skreće pozornost na polazište u razmišljanju i osmišljavanju života. Jer kadri smo, kao i ovi iz evanđelja, hvatati se u koštac s velikim pitanjima koja nas nadilaze - kao što je zlo u svijetu. A zaboravljamo bitno, ono što ne smijemo propustiti. Ispravno živi onaj kome se život odvija unutar trodimenzionalnog koordinatnog sustava, unutar tri konstante: Bog nas je stvorio, dao nam sve, očekuje plod od nas. Evanđelje to izražava slikom smokve: "Imao netko smokvu, zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražiti ploda." Obratiti se, znači shvatiti upravo to troje. Ali i prihvatiti milosrđe vinogradarevo koji nam daje šansu – ukoliko pristanemo biti okopani i pognojeni.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

3C KORIZMENA, NEPLODNA SMOKVA Lk 13, 1-9 (Zamet, 14. ožujka 1998.)

Image and video hosting by TinyPic
Javne nesreće koliko god nas potiču na sažaljenje, a osobito na građansku solidarnost - treba da nas još više stalno potiču na religioznu budnost te nas takvi događaji ne zateknu neobraćene, nespremne za vječni susret s Bogom.
Netko = Bog
Smokva = mi
Vinogradar = Isus
Plod = ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost.
"Čitavo stablo odozdo do gore, sve od korijena do vrha usmjereno je na plod. Tako treba biti i s čovjekom. Sve u njemu, čitavo njegovo biće, sve što čini i propušta, treba biti usmjereno na plod. A plod je ljubav. U Evanđelju nije riječ o tome da čovjek uspije, nego da donosi plod. Uspjeh - njega čovjek sam uživa. Plod - od njega žive drugi." (Phil Bosmans)
Mi smo ta smokva. Zasađeni smo, dakle naše postojanje nije od nas, nego od drugoga - od tog Nekog. Zasadio nas je u svom vinogradu. Svijet u kom živimo je Njegovo vlasništvo, kao i mi u tom svijetu.
Kao što je smisao smokve da neživu tvar: vodu, zrak, zemlju, sunčev sjaj - pretvara u jestiv i sladak plod. Tako je i čovjekov smisao da sva stvorenja koji ga okružuju po njemu dolaze svijesti, te po istom čovjeku svom Stvoritelju poklone.
Stvoreni smo, ne da tavorimo dane, nego da plod donesemo. Najizvrsniji plod je svojim životom obznanjivati istinu od koga smo, i kamo idemo. Te svojim djelima pokazivati da smo načinjeni na sliku Božju. Drugim rije ima, naš život mora biti bogat plodovima Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. (Gal 5,22)
[Ipak plodove ne možemo dati bez povezanosti s Isusom. On je trs mi loze.]
Isus je i naš Vinogradar, te nas kod Oca zagovara: “Ostavi je ...” Kao i drugdje razotkriva svoje milosrdno srce. "Trske napuknute neće slomiti, stijenja što tek tinja neće ugasiti", "Nisam došao da svijet sudim nego da ga spasim"
On nas okopava: ore po našem srcu, daje križeve, udara po korijenju, uznemiruje, podiže valove. (“Pronikni me svega, srce mi upoznaj, pogledaj ne idem li putem pogubnim...”)
On nas i gnoji: daje poniženja i odvratnoće.( “Dok me nisi ponizio lutao sam...”)
Dobar vinogradar svoje voćke i truje pesticidima, kako bi ih sačuvao od nametnika.
To sve čini da konačno plod donesemo.
- Koje plodove bi ti trebao u svom životu donijeti?
- Zašto ih ne donosiš?
- Kako tebe Gospodin okopava; ime te gnoji?
- Daješ li ti ljudima oko sebe šansu? ("Koliko puta da oprostim?)
Evanđelje o neplodnoj smokvi radosna je vijest za sve one koji više nemaju nade. Dok još posljednji list, napola uveo i probušen, drhti na grani, Bog te ne otpisuje. On hoće da živiš.
--
Hvala ti Gospodine za sve one osobe koji su za nas bili plodna smokva, koji su nas hranili svojim plodovima.
Hvala ti što nam uvijek daješ šansu, što uvijek s tobom možemo početi ispočetka.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
6.50 sati Hajmo, plodova moraš imati. I ti koji si raspet na bolesničkom krevetu. Čak i plodniji, jer ovaj svijet svoju plodnost crpe i raspetosti Krista Gospodina. Iz ega proizlazi da najplodniji mogu biti raspeti (RBK = raspeti na bolesničkom krevetu) Ljudi Božji ne bježite od raspetosti! HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Plodova se mora imati! Uvriježilo se pravilo: ili 5 djece ili 5 knjiga napisati, ili 5 dobrih djela učinit. Ne daj Bože da budeš neplodna smokva. (knev 3c kor)
- Ali na žalost malo je i premalo onih koji imaju više od dva ili ne daj Bože tri djeteta. Zbog toga, između ostalog, i jesmo di jesmo. Moli za Hrvatske očeve i majke da ne budu neplodni!? Treba nam djece za sva zvanja i zanimanja
- Dragi pater, imam šestero djecei sedmero unučadi, za sada a ako Bog da bit će ih bar 5 puta toliko!
- Bogu hvala na daru života! U nebo ćemo ponijeti samo plodove dobrih djela. Stepinac. Lijep Vam pozdrav!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni ti znaš da život naš koji smo Kristovi mora sadržavati dobra djela. Zato te pozivam hajmo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
19.50 sati Ha, bar ću trunku na web sada nakon što sam izbrevijario svoje redovničko. Ha pa ipak je danas značajan dan. Ne tek jer je subota kao i sve subote značajna. Nego čovječe danas sam pružio ruku 'crnom papi'. A isusovački general je nad vojnicima Kristovim svijeta čitavoga. Ma drag je ovaj sadašnji general p. Arturo. Ostavlja dojam uravnoteženog i skroz normalnog subrata. E a danas sam primijetio i sitni napredak sto tiče miganja. Palcem one druge ruke sam migao u ritmu živahne pjesme. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 25. 3. 2019. Gospodine danas u ponedjeljak, 25. ožujka je svetkovina Blagovijesti. Kad se spominjemo se onog događaja kad anđeo Gabriel prišao Tvojoj majci Mariji i rekao: 'Ne boj se Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus.' Hvala Ti što je Marija pristala, nakon što je dobila objašnjenje da će to biti po Duhu Svetom. Samo je rekla: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj ríječi.' Veličanstveno Gospodine! Hvala Ti za Tvoju majku, našu Gospu. Daj da i mi na svaki poticaj Tvoj uzvratimo riječima njenim: 'Neka mi bude!' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 26-38)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.24 sati Evo sad će u šest i po njegovateljica Ljilja Isusovu ovcu bacit na motomed ... Gdje ta ovca đinasticira i nastavlja plesati 'zlatnim palcem' po mobu. Auh bit će večeras/noćas sms-iranja tj. razašiljanja 'knev 3c kor". Ako si sms propovjednik neka ti ne bude teško. A šta'š to znam pastoral je pastoral i to mora ići. Jel'no 'knev 3c kor' o uspješnosti života? Uspjeh života nije mističnim zanosima, ni u nadnaravnim viđenjima. Nitko nema pravo reći da níje mogao imati 5 komada. Ako ne 5 djece, onda 5 napisanih knjíga, ako ni to ne ide onda 5 značajnih djela. Ne daj Bože da se itko od nas pojavi pred Bogom kao neplodna smokva. Oni koji se smatraju neupotrebljivi i neplodní i te kako su plodni zbog spoznaje da bez Boga ništa ne mogu učiniti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
E dide, tis privršija unu babe Jake, od pet. Nije to malo šta imaš troj dice. A kuća kolko si podiga. Unda, kolko si ti Ogoranin uzora, kolko za svog milu učinija. 'E Lujo, vojnici Kristovi tribaju 'magis'.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Ej baba, jel'no si ti imala trinaest dice? 'Lujo, zlato bakino, tribaš i ti imat bar pet, ne dice, al' pet libara napisat, il' pet dobri dila načinit. I Gospinu ružarju molit.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ne daj Bože da budeš neplodna smokva! (knev 3c kor)


Plodova se mora imati! Uvriježilo se pravilo: ili 5 djece ili 5 knjiga napisati, ili 5 dobrih djela učinit. Ne daj Bože da budeš neplodna smokva. (knev 3c kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.03.2019., subota

Image and video hosting by TinyPic
15.59 sati I ovu subotu redak neki na Cvjetnjaku dragom htio bi poteći. Auh, preko ove ovce... Hej, spoznaj što jedino je na tebi vrijedno. Pitaj svoje Pečnik-ove i čut ćeš da ti si Isusova ovca. I njima i tebi je glavni Isus. Ah, moje Pečnik-ove i 'pet komada'? Aoh, koliko puta su one rodile Isusovu ovcu tijekom ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu).

- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.08 sati Ah, gle! Ovdje nisam kao doma. Ovdje sam doma. Tu gdje jesmo 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). Huka-buka dopire, ugodna mjuza se čuje, žamor ugodni škakljuca ušesa. A gdje? U srid svita ciloga, na Cvjetnjaku dragom! Tu smo moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Kava je stigla. Još amo srrrk... i ćakula-bakula kreće, i teče, teče. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Pusti priče: duhovan sam i pobožan. Zaveži mačku za rep. Djela, djela govore tko sí! Pokaži 'pet komada' da ti se vjeruje! (ili 5 djece, ili 5 napisanih knjiga, ili 5 učinjenih značajnih djela)

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.50 sati Sada poslije svete mise svi mi starčeki Isusove ovce u kućnoj auli čekamo našeg vrhovnog poglavara p. generala. Tu su i naše sestrice pomoćnice. Bio se pojavio meštar Splićo ali sad je nestao. Isusovu ovcu će uradi vjerujem sa nešto zakašnjenja. Oh, a još bi se trebao vidjeti i suradnikom na projektu: SPC = RKC = SPC. A valjalo bi i na Cvjetnjak stići. Ha, a Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPic

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.34 sati Oh, 'Dalmacijo Zagoru ti ljubim.' To sam malo na Ogorskom facebook posluša. A sada na najuzvišeniji događaj na svetu misu. Amen!

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
U srcu Zagore, podno Svilaje, o gorama, blizu mora je Ogorje iz kog su Dalmati koji svom će zavičaju Dalmacija ime dati.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
6.02 sati Krenimo u ovu subotu, 23. 3. 2019.hvaleci i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Ha, bit ce sadržaja... Sve sam ih spomenuo malo prije Isusu u Gospinoj krunici uz HKR. Bogu u ruke! HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni znaš iz evanđelja starijeg i mlađeg sina. Budimo kao mlađi sin i krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.50 sati Eto jesam li izbrevijario svoje redovničko bez filozofiranja hoću li ili ne? Idem odmah uradit 'Razmatranje uz mob'. Samo ću spomenut, je Isusovu ovcu je uradija 'majstor s mora'. Meštar Splićo će je radit sutra ujutro. A sutra tj. u subotu nama starčekima Isusovim ovcama ovdje na Fratrovac dolazi vrhovni poglavar svih Isusovih ovca na svijetu, tkz. 'crni papa', p. Arturo Sosa. Trebao bi se susresti i sa jednim Srbinom iz Beograda suradnikom na projektu: SPC = RKC = SPC. A i popodne na Cvjetnjak bi trebalo stići. Kako sve to uskladit? A Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Uzimanjem križa u svoje ruke, prihvaćanje onoga čega se bojiš, svladavaš strah i dobivaš snagu da uspiješ. Ako te Bog stvorio savršenog. On ti je dao sve sposobnosti da ostvariš svoje želje. T. Ivančić

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 24. 3. 2019. Gospodine danas je treća korizmena nedjelja, za koju se kaže da je 'bezimena'. Svakodnevno smo pritisnuti mnogim nejasnoćama. Pitamo se: zašto ovo? Kako? Čemu to? A tih pitanja ćemo se osloboditi kada shvatimo da svi moramo plodova u životu imati. Uvriježilo se: ili imati 5 djece, ili napisati 5 knjiga, ili učiniti 5 zbilja dobrih djela. Čega bilo ali bitno je da je 5. Tvoja je volja da nitko od nas ne bude 'neplodna smokva'. Molimo Te da učinimo koliko možemo jer Ti nas nećeš pitati koliko smo, nego da li smo učinili koliko smo mogli. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 13, 1-9)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.29 sati E valjalo bi sad laganica složit večernje 'Razmatranje uz mob' prije nego meštar Splićo, hvala Bogu za njega, ne dođe. Ma tu sam se trunki prisjetija dana kad sam postao svećenik. Sjećam se da tih dana svirale sirene za uzbunu. (Ređenje je bilo 28. 6. 1992.) Umjesto sirena Zagrebačkom katedralom prolomio se Gospodinov glas: ti si moooj! A ne znam koliko se Gospodin usrećio sa Svom ovcom. Ali trudio sam se uvijek dati sve od sebe. E a trebalo bi baciti trunku oko na evanđelje (subota) i kazat koju. Ma znaš što je spasilo onog berekina, mlađeg sina? Što? Što? E pa to to što je zavidio svinjama kako slasno srču svoje spirine a on bidan nije imao ni spirina. Spasilo ga iskustva dna od dna bez Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo imaj na pameti: nije svako zlo za zlo. Da mlađi sin nije crkava od gladi, ne bi pozavidija svinjon i ne bi se vratija Srcu Krista kralja našoj pravoj kući.' E dide...

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo znaš li ti kakoj mlađi sin iz vanđelja doša sebi i vratija se Bogu?' Hm, jer nije ima svoju babu Jaku zavidijaj svinjon.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.03.2019., petak

Image and video hosting by TinyPic
Isusova ovca na dan ređenja 28. lipnja 1992. sa rodbinskom svojtom koja joj je i duhovna svojta jer su bliski u Kristu.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Isječak sam našla u albumu Smilja Topušića
- Hvala lipa! Od srca p. Luka

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
12.57 sati Ma ah, ti nekakvi Hrvati koji su za veliku Hrvatsku i ne zanima ih Europa ni svijet. Samo bi veliku Hrvatsku. Kao da nismo osvjedočeni u plitkost te zamisli o velikoj 'otadžbini'. Hrvatskoj je uznastojatí biti mali, dragocjeni biser Europe i svijeta. Smisao Hrvatskoj proizlazi iz zajedništva i udruživanja po principima Božje ljubavi. Sama je osamljena i besmislena. Kao što je besmislen i prozor bez zidova. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Nekog Kristu dovede obilje znanja a nekog obilje gladi.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.37 sati Ha, Splićani su kuću ispunili. To Neđo, p. Balatinc, onda su i novaci došli - to zbog susreta s p. generalom. A baš sam učinio ćakulu-bakulu s p. Mravkom iz Osijeka. Čujem da je krenuo sa Osječkim SKAC-em. Duh Sveti puše, djeluje, radi. Eh, a večeras će Isusovu ovcu umjetnički uraditi, potpuno i cjelovito uraditi meštar Splićo - Bog neka ga nagradio. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Sveti Nicholas Owen, engleski isusovac, brat pomoćnik, mučenik, rođen je oko 1562, po nekima oko 1550, u Oxfordu, u pobožnoj obitelji, kao sin tesara Waltera Owena. HIiM

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.30 sati 'Ostat će uvijek najljepša pjesma i stih' Ma definitivno je Kríst Gospodin najljepša pjesma i stih. I srce mi je veliko jer i danas Gospina mogu slaviti svetom misom. Bit ću okríjepljen Njime pa biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh moj Isus i ja - Njegova ovca. Pa kaj nam pak moreju? Oh, subrat/zemljak p. Janko Rogina neće reći nijednu okrjepljujuću riječ. Ma Bogu u ruke. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
E moj p. Luka, vas išempijalo Ogorje, a mene moja Baraćuša. Daj Bože snage da služim. HIiM

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U tvojoj je ruci sudbina moja. Ps 31

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.16 sati Aha, ako je Gospodin zamislio tako da mi koji smo Njegov vínograd moramo imati neku tlaku (tijesak) - da bismo mogli dati 'dobru kaplicu' - onda neka! Može i ovaj dugogodišnji 'nemogitis'. Tješi me to jer znam da bi ta 'kaplíca' trebala biti stvarno 'dobra' ('puno lipi stvari'). Onda može krenimo hrabro u ovaj dan (petak, 22. 3. 2019.) hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Sve to diskretno činimo. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Uvrijedili smo grijesima
Dobrotu tvoju, Gospode,
S nebesa na nas pogledaj
I oprosti nam milosrdan.
Him. iz bož. čas. HIiM

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, ma nije me ni briga što ti ne mariš za ovo kucanje. Kad znam u to sam SIGURAN da će biti realízirano: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.53 satí 'Pater zbogom...klik' bila je to njegovateljica Ljilja koja je utrnula svjetlo Isusovoj ovci pa išla kući. A ovo? Hm, da upalim tv kojem ću ugasit ton da mi dadne potrebni ugođaj. E je uradija me i večeras potpuno i cjelovito. A tko drugi nego meštar Splićo. Taj čovjek je s Neba poslan Isusovoj ovci. Da joj dade potrebnu duhovnu potporu u ovom novom 'zvanju u zvanju'. Jer ako sam prije bio trčeća Isusova ovca. Novo zvanje je 'nogama nemigajuća' Isusova ovca. Zvanje je zvanje i to je sveta stvar. Božja je to volja! Ako je ona takva da Isusova ovca nikad više nogama ne promiga (a i medicinski je neizlječiva) - u redu je prihvaćam! A što? Naskitara sam se, nalunjao i nabauljao. Ćao - bao koraci! Isusova ovca i bez vas može kvalitetno živjeti. Svojim poslom se može nesmetano baviti. U svojoj kući može živjeti, prijatelje ima. Hvaliti i slaviti Gospodína je odabrala i to je njena jedina želja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Oni su ko pljeva što je vjetar raznosi. Ps 1

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 23. 3. 2019. Gospodine danas je subota drugog korizmenog tjedna. U evanđelju slušamo priču o nama. Kažeš otac imao dva sina. Stariji je bio regularan, sve je činio sto mu je bilo rečenu. Mlađi je bio na svoju ruku, svojeglav, nekakvu svoju pravicu ganjao. Tražio da im otac razdijeli baštinu. Kad je dobio što ga ide. Bila je to fešta za njega i njegovo društvo. Raskalašeno se jelo i pilo. Ništa im nije uzmanjkalo. E ali kad su se nafeštali i sve potrošili. Taj sin je našao posao da hrani svinje. I zavidio svinjama kako slasno jedu. To je bilo dno dna. Bio je to blagoslovljen trenutak. Došao je k sebi i počeo trijezno razmišljati: 'Kolíki najamnici oca moga imaju kruha na pretek, a ja ovdje umirem od gladí! Ustat ću, poći svome ocu.' Vidimo Gospodine i zavist ponekad dobro dođe da nas približi Tebi. Hvala Ti za sve što nas privodi Tvome Srcu, našem zbiljskom domu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 15, 1-3. 15-32)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
17.11 sati Ah, ma posa ću posli... A sada idemo na posao. Hajmo uradit večernje 'Razmatranje uz mob' radosno iščekujući meštra Spliću. Za to valja bacit trunku oko na evanđelje (petak) Pa bi valjalo kazat koju. Aha to je Gospodinov poučak kako doći do dobre kapljice. A za nju i bilo koje dobro treba tijesak. Nevolja, patnja križ to je naprosto nužno da bi se došlo do poželjnoga. E u slučaju Isusove ovce potrebno je izdurati 15 godina i više raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) da bi se prispjelo do 'puno lípi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Kako to dide ti voliš svoje konje - a tučeš ji kad ti vuku kar il' kad oru? 'E Lujo jednoj kad ti nikog udreš iz dragosti a drugoj kad ga tučeš jer ga ne voliš.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Znači baba Jako dobar je uni koji nan čini dobro. 'Lujo tribaš znat da more bit dobro i uno šta ti se čini daj zlo! Ti mile voliš srndelije makar su ljute.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2019., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic
Obratiti se znači doživjeti da mi je slatko ono što mi je bilo gorko, i da mi je gorko ono što mi je bilo slatko. (p. S. Pavin)

- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.19 sati Ma što je Isusova ovca? Vlaj, Zagorec, Slavonac... Svi dijelovi Hrvatske su je rađali za vrijednosti od kojih živi. Rođenja njena zbivala su se u Hrvatskoj i drugdje gdje je radila. Isusovoj ovci domovina je čitav svijet, ljubav joj je Srce njenog Isusa, kuća gdje je noć uhvati, pokrivač zvjezdani svod. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


14.51 sati Ne znam, pojma nemam. Kako ne koristiti sve ovo što je sačuvano i milošću Božjom na natopljeno. ... Baš sam bio tak nekak' kad pokuca i uđe p. Pero Barišić s kojim sam radio u Osijeku. Ah, moj Osijek pun je sunca uz Dravu miran i tih, za mene ostat će uvijek najljepša pjesma i stih.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Oj Ogorje crkva tvoja svetog Jure saziđana 1855. na mistu na kom je bila stara crkva svetog Jure kojaj saziđana čin su Turci otrani. A na tom mistu bilaj ruševna crkva more bit isto svetog Jure. Svetac Jure i Ogorani uvik zajno oboj su žestoki ki kamen živac. Geni, geni kameni vatra Srca Božje ljubovi gori u Ogoranima i svetom Juri.

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Marko Rađa 6.XII.1952. Piše kćeri Ivi iz Kranja (Cankarjeva 19), kao major: "Puno mi je drago da si mi se upisala u školu, i poslušaj svoga tate i gledaj da budeš učila što bolje. Znadeš da nemere se od kuće ako ne znaš da dobro čitraš i pišeš. ... Na leto doćeš kod mene i ja ću te rešiti da više ne ideš k ovcom."

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ako ti je u daru kojeg si primio od onog tko te voli nešto gorko budi siguran to potrebni lijek za tebe.

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.27 sati Kako god pogledao čudesnu činjenicu da je Isusovoj ovci ostao gotovo neozlijeđen sustav za pisanje slova. Zašto je tomu tako? Proizlazi da je Spasiteljev želja bila da Njegova ovca zapisuje kako je bude vodio. Aoh a ta ovca je za pisanje baš ovca. Ha a nije to toliko ni važno. ... Ma haj daj koju svakodnevnu? Príje svete mise Isusovoj ovci je pristigao vrijedan darak. Čovječe bio mi Maslo (p. Vinko Maslać) pala je ugodna ćakula-bakula. A večeras će doći tiho i otići u legendu. Ne, nije Dock Holiday nego sličan njemu, meštar Splićo. I uradit će umjetnički povjerenu mu Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Savršenstvo muževnosti je u očinstvu, a savršenstvo ženstvenosti je u majčinstvu. :-)

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.45 sati Malo prije je bio Maslo (p. Maslać) a sada će Isusova ovca na svetu misu. Auh, sve na veću slavu Božju - pa kud puklo. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
To: jradja@cox.net
From: luka.rada@isusovci.hr
Dana 2019-03-21 08:50 je napisao(la):
Hallo Jim is it all right? Sincerely p. Luka Radja

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.15 sati Vooah, mir vam i dobro! Danas (Četvrtak, 21. 3. 2019.) Lojola bI rekao: neka bude sve na veću slavu Božju. I bit će! Hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. A to diskretno činimo. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni bogati nema smilovanja za siromašnog Lazara a ima ga pas. Pokažimo se milosrdni i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.52 sati Hvaljen i slavljen Gospodin Isus Krist naš Spasitelj. Doista zadivljujuća djela izvodí na meni, Svojoj ovci. U našim nemoćima triumfira sa Svojom Svemogućnošću. Gledaj ovo: kad sam ja, Njegova ovca bio bespomoćan nakon svih ružnih stvari koje sam proživljavao. Kako je Gospodin izmislio, našao i poslao fenomenalnog meštra Spliću Svojoj ovci. Doista želja cijelog srca mog je biti ovca - ali Isusova! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 22. 3. 2019. Gospodine danas u petak, 22. ožujka kada je svagdan, drugog korizmeno tjedna. U evanđelju slušamo kako naš život i poslanje opisuješ kao vinograd. Sve si nam dao i uredio kako valja. Evanđelje kaže: 'Posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu.' Gospodine hvala Ti što se za nas brineš i daješ nam sve potrebno. Razumijemo da nam je potrebna ograda, pa i kula. Ali moramo priznat zbunjuje nas tijesak. Míslio si treba nas nešto tiještiti, pritiskati. Da bi smo kao stisnuto grožđe dobru kapljicu dali. Gospodine onda neka križa, neka nevolja, stišći i pritišći jer i naša je želja dobru kapljicu dati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21, 33-43.45-46)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.18 sati A idemo i danas kao obično u ovo doba uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Iščekujući radosno kao obično meštra Spliću. A kao i obično bacit ću oko na evanđelje (četvrtak). A i reći bi valjalo koju. Oh imam jednu bijesnu asocijaciju: 'Da mi je biti ne morski nego susjedov pas… Pa da imam smilovanja za bogce, jadiće, svoj ubogu sirotinju. Lizao bih svima rane sve od reda. Kad to neće činiti oni koji bi to mogli adekvatno činiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Ma dide kako ti imaš uvik oka za pripoznat čovika u potribi? 'A Lujo mi vojnici Kristovi nemoremo dopušćat da pas ima veće smilovanja za čovika na našen pragu u potribi.

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Ble, ble, bleee... 'Dođi mrkova baba će tebi ubrat pa'š i ti pojist.' Ehej baba Jako pa imaš ti i drugi ovaca. 'Lujo ovaj najglavija jer je pribila nogu i ništa nemore sama.'

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2019., srijeda

Image and video hosting by TinyPic
Gospodine, ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš. (Ps 18, 29)

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U Ogorju zasila je starčad isprid Brista. Svak na svoju stinu. Tu su staričice drage: baba Jaka, Neka, Dota, Cola, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljuša. Did Major i did Truman su š njimon. Pa il predu, il krpu, il besidu, il Gospinu ružarju molu. A isprid njizi, na srid Brista izvrnija se magarac Klepo pa valja tamo - vamo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
14.52 sati Ah kad niodkud nadahnuća za redak nema. Hej tu je je vrelo najistinskije. Tu je bol, bol duše nek ti koju kaže! Eh, samo da čujem je li zaista ima HKR Gospinu krunicu u 15 sati ... A je baš sam imao. Ha, a redak? Pa kad te boli valja imat na pameti: bol te prije svega boli da Bogu približi. Ma ustvarí to je glavna svrha boli. Inače je bol besmislena. Pazi ovo: Isusova ovca je raspeta (RBK = raspeta na bolesničkom krevetu) za sad 15 godina. O tome koliko je duša boli ne bih. Ali imam sreću što mi je moja Vlajina, Gospa Sínjska dala potvrdu da bol, patnja i trpljenje imaju veliki smisao – plod će se vidjeti samo ako izduram do kraja. Haj, zdravi i veseli bili

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mladosti, moja lijepa radosti

Image and video hosting by TinyPic
Sva bogatstva si mi dala
sve ljepote ovog svijeta
zbog tebe su sunca sjala
zbog tebe su bila ljeta


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Hej ti, ti bi baš ti. Kako možeš podnijeti da susjedov pas ima više samilovanja za čovjeka koji jadan leži na pragu tvoga doma. Da, da to je onaj Lazar koji je za tebe vreća smeća koja ti smeta.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.35 sati Ah, tak sam nekak' kak proljetna trava koju natopi kiša. Nemam bolje riječi za objasnim kako sam sada poslije svete mise. Dok đinasticiram na motomedu i tipkuljim na mob ovaj preglednik dama 'Glas íz krpa'. E šta ima? 'Sve mi cviće cvita' (baba Jaka). A kako nije? Svoj na svome sam. Svojim poslom se bavim. Okružen svojim ljudíma. Baš prije svete mise bio mi subrat p. Špiranec. Ugodna ćakula-bakula o SKAC-u. A večeras slavim Te Gospodine imam uradbu od umjetnika, fiziomahera meštra Spliće. Kazem vam sve, sve je kako valja. Sve je baš sve SOK = sve ok. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Hvaljen Isus i Marija ! Ovo je broj bona za vas mobitel:b*103*… # … i … iz Dubrovnika
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.44 sati E hvala Bogu i blaženoj Djevici Mariji a sada najizvrsnija terapija No 1. Ne stvarno sveta misa je sve za duh, dušu i tíjelo. ... Evo pred oltarom uredno parkirane Gospodine ovca Tvoje, usrdno Te moli za povjerene srcu joj. Svima daruj sreću, zdravlje í prosvijetli nam pamet. Da možemo činiti svi sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.32 sati Evo baš je iz sobe izašao p. Tomislav Špiranec, ćakula-bakula o SKAC-u. Važno je da i on vidi važnost klanjanja Isusu u POS.

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
'Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?' Lk 2

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati '... O draga, o mila, o slatka Djevice Maríjo!' Ha, e baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. Bila je za ovu srijedu, 20. 3. 2019. da bude onako kako spada 'drito i u sriduuu'. Da bude bas pogođen dan, blagoslovom Božjim obavijen, rosom milosti s Neba natopljen. Ako kažemo da je ovaj dan utakmica, onda da svaku loptu dočekam kako spada, opalim i zabijem goool! Tako da bude dobijem ovu. Pa zavrijedim pohvalu: 'Lujo majstore!' Vama isto želim da bar malo ovaj dan uljepšate: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: 'Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.' Tj. kreni sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Bože moj i hridi spasa mojega! Ps 89

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.46 sati I večeras ista priča. Jesam li svoje redovničko izbrevíjario, ništa, ništa me ne zanima. Hajmo fino laganica uradit 'Razmatranje uz mob'. A e, čuj moram sebe disciplinirati, inače odeee... Ha pa može jedna refleksija o statusu Isusove ovce. Znam, dobro znam šest banki je tu. Pa što? Živim život koji sam htio. Svojim poslom se bavim jednako efikasno migao nogama nogama ili ne. Ništa me ne boli. Naopakih ljudi sam se oslobodio. Kratko rečeno osmišljeno sam odživio ovu 'plačnu dolinu'. Mirogoj je tu preko i nije me straj 'partíti' (umrijeti). E ali znam da još trebam odraditi 'puno lipi stvari'. A to i Gospodin zna jer to mi je poručio preko moje Vlajne, Gospe Sinjske. Za izvest taj projekt trebala bi možda koja godina. Bit će dovoljno da Isusova promiga koju godinu prije nego će 'partíti' (umrijeti). Znači bilo bi dovoljno da promiga za desetak godina. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdraví i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 21. 3. 2019. Gospodine danas u četvrtak, 21. ožujka kada je korizmeni svagdan i imendan onima kojima se zovu: Kristijan, Vesna i Vlasta. U evanđelju slušamo o tužnoj sudbini onog bogataša koji se 'odijevao u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostío'. A nije imao oka ni srca za siromašnog Lazara koji bio sav u čirevima pred vratima tog bogataša. Čak su mu psi iz samilosti lizali rane. Molimo Te Gospodine da mi imamo smilovanja za naše 'Lazare' bar kao susjedov pas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 16, 19-31)

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.01 sati Idem fino, ka pravi čovik, Isusova ovca započet ću uradbu večernjeg 'Razmatranja uz mob'. Bogu hvala i danas radosno iščekujući meštra Spliću. A šta ću vam govorit cili sam opet u toj vlaškoj. Ma Ogorje me cilog išenpijalo. Da vidimo što kaže evanđelje (srijeda) Aha to je ono što se nažalost događa i danas među nama. To je taj crno-bijeli svijet i po našim zajednicama. Gospodin o najbitnijem što se svakog i te kako tiče, o svom vazmenom otajstvu. Za što je potrebno da Ga muče, pljuju, psuju i na križu raspnu da bio Uskrs (da bi bilo 'puno lipí stvari'). A oni, znači i mi o trivijalnostima, mjerkaju se tko je veći. Gospodin im daje injekciju otrježnjenja: 'Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A da znaš dide kakoj te lipo vidit kad na svom konju Putalju izađeš na Svílaju. Činiš se kuda kudaj sveti Jure Ogoskogi doša ubit zmaja. 'Lujo jesil' naletija na divijeg prasca?'

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Aj koj veći? Nu me, nu me! Lujo nema na prste. Bolje ti je sa tvojon babetnon kruničaj! 'Lujo dostaj bilo Brista! Dođi ogrijat noge. Pa ćemo Gospinu ružarju za nji.'

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.03.2019., utorak

JOSIP PRAVEDNI

Image and video hosting by TinyPic
Čitamo da je Josip bio čovjek pravedan. Po definiciji pravedan je onaj tko daje svakome svoje, svakome ono što mu pripada, Bogu Božje, ljudima ljudsko. Što je to u nama što je Božje? A što nije? Sve što imamo i jesmo, dar je Božji - sve dakle Bogu pripada. Što je to u nama što pripada ljudima? To je samo i jedino naš Bog. I kad ljudima darujemo vrijeme, riječi, pažnju, ljubav - sve to treba činiti samo ukoliko ih to Bogu približava. Mi smo da se dadnemo Bogu, drugi su da im dadnemo Boga - u tom je naša pravednost.
Josip jer je bio takav istinski je ljubio, a jer je istinski ljubio istinu je prepoznavao u Mariji, a jer je ljubavlju prepoznavao istinu nikakvi drugi argumenti ga nisu mogli razuvjeriti u spoznatu istinu.
Istina prepoznato po ljubavi oblikuje u njemu uvjerenja koja su dublja od naizglednih činjenica. Budući da je Mariju proniknuo kao čistu, svaka činjenica koja bi govorila tome protivno bila bi za njega neprihvatljiva. Više je vjerovao ljubavi koja nadilazi razum, nego razumu bez ljubavi.
Gdje smo od toga? Ne pristupamo li ljudima često s unaprijed spremljenim optužnicama, i samo vrebamo u postupcima bližnjih argumente koji će optužnicu potkrijepiti. Ono što ne bi išlo u prilog optužnici zanemarujemo. I tako se pred nama jadan čovjek, ni kriv ni dužan, treba u našim o ima cijelo vrijeme dokazivati da nije kriv. (Ljubomorni muževi ... koji u svakom pogledu i pokretu svoje žene vide pokušaj preljuba.) Zao čovjek, nepravedan, oko sebe sumnji i kao što pijanac misli da se sve oko njega okreće.
Josip shvaća Marijinu šutnju. Shvaća da je njena nemoć da mu išta objasni, ista kao i njegova nemoć da išta shvati. (Jer što je Marija mogla? Govoriti da joj je došao anđeo, da je začela po Duhu Svetomu ... Što bi time više dokazivala, nego li je to šutnjom činila?)
Za Josipa je Marija ovijena svetom Tajnom. Bog ju je zahvatio, prožeo, začeo se u njoj. Bilo mu je to vidljivo ne tek po trudno i, već po čitavom njenom držanju i po duši koju je osjećao. Očito mu je bilo da je Marija zaručnica Božja. Josipova je pravednost u tom da je prepoznao Boga koji je djelovao u Mariji. Nije sudio po vanjštini, jer je vidio nutarnju stvarnost. (Gdje smo? Koliko puta po vanjštini sudimo... dođe li kasno - sigurno je pio; ako ne jede - sigurno je vani jeo ... Pr. Toma Akv. i “magarac koji leti.”)
Josip je pravedan jer se u tolikoj Božjoj blizini osjeća nedostojan, kao Petar, kao onaj stotnik: “Nisam dostojan...” Zato je želi potajno otpustiti.
Jer je pravedan ukazuje mu se anđeo.
Bog mu kao i Petru poručuje: “Ne boj se!” Dostojan je da je uzme za ženu jer se osjeća nedostojnim - i u tome je njegova pravednost.
Plod njegove pravednosti je i u tome što izvršava ono na što ga anđeo poziva, brine se za Isusa.
Josip se brinuo za Isusa. Brinemo li se i mi? Kako mu je u našem srcu?
Pravednost je njegova i u tom što ostaje u pozadini, tu je da posluži drugima.

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Neka nitko ne traži svoje, nego dobro drugoga. Ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite! (1 Kor 10, 24.31)

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ogorje, gorje o gorama… O draga, o mila, o ljupka dolino pod Svilajom - kažu o tebi libri. Spominju i vilu sa Svilaje. Ne znam jel' je ima? Samo znam sunce nigdje kao u tebi ne sja. Moj dida i ja kad se uspnemo do Bata pa s Svilaje pogledamo u daljini more. Ah, moj dida i ja…

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pastiri Crkve: ex papa Benedikt i kardinal Bozanić

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Hoće li tko nauditi ljubimici tvoje zaručnice - sveti Josipe ne daj Hrvatsku! Sve smutljivce i svakog tko radi protiv Hrvatske – odagnaj sveti Josipe. Svaki mrak i tminu makni od nje, svoje svete Hrvatske. Svojim zagovorom preporuči, svojim primjerom pouči da njena sreća je u Srcu Isusovu, sve sreće i Ljubavi tvoje, Marije i Hrvatske.

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Josipe o mílo ime! Čestitke za sretan imendan sa Fratrovca ti šalju p. Luka i s. Natalija.
- Hvala Luki i s. Nataliji. Obradovali ste me. Svako dobro. Božji blagoslov

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.51 sati Đinastirajući tipkuljim na mob preglednîk dana 'Glas iz krpa'. Oh sveti Josip voli sve što i ja, Isusova ovca. Tvoja Marija i moja miljenica, Hrvatsku čuvaš, moju domovinu. Uh, uh da ova ovca ne bleji nego da zna stihove pisat - Josip je zavrijedio da Hrvati-katolici kliknu neku. Ma haj, kaži koju svakodnevnu? E prije svete mise onu drugu ruku Isusovoj ovci uradila je maestra Iva. A tu ovcu još večeras čeka umjetnička, fíziomaherska, potpuna i cjelovita uradba koju će na njoj izvesti meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Vjeruj u ljubav i sačuvaj nju... Ako si spreman za nju zvijezde s neba skidati i zbilja vjerovati u ljubav. Tada ćeš i ti ako ti zaručnica trudna dođe prije pomisliti da je trudnoća po Duhu Svetom nego po grijehu.

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.50 sati Sveta misa, danas je svetkovina svetog Josipa. Misa će biti za posvećenje svete Hrvatske. Neka Gospodin podrži, pročisti, posveti ljubav našu za nju našu Hrvatsku. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Josipe o milo ime Spasiteljev poočime čuvaj ljubljenicu svoje zaručnice - čuvaj Hrvatsku! Amen!
- Danas slavimo svetog Josipa, tesara iz Galileje, vjerničkom srcu posebno dragog sveca, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusovog poočima i zaštitnika hrvatskog Naroda. HIiM

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati Kako je dobro uploviti u novi dan s Gospinom krunicom uz HKR. A taj dan je bez sumnje i Gospi drag jer to je dan njenog zaručnika Josipa koji je zaštitnik njene Hrvatske. Oh Josípe o milo ime Spasiteljev poočime čuvaj ljubljenicu svoje zaručnice - čuvaj Hrvatsku! Amen!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, kad je Marija došla Josipu trudna on je smjesta isključio da je to moglo biti sa ijednim muškim! Hajmo brate realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.53 sati Bez odvagivanja je li razborito ili ne odlučujem se ipak za 'Razmatranje uz mob'. Makar bilo i kraće! Htio sam i večeras podati hvalu Bogu za meštra Spliću i njegovu profinjenu uradbu Isusove ovce. Ali ne stvarno kad te on uradi tak si nekak' kak ftiček (ops.= kao ptica!). Ne voli da mu se kaže da će on profunkcíonirati spomenutu ovcu. Ali ono što je sigurno duhovno će je obnoviti. Ha, meštar Splićo se bavi svojim poslom kao što je sveti Josip pravio ormare i stolove - osjećao je drvo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 20. 3. 2019. Gospodine danas je srijeda drugog korizmenog tjedna, svagdan je. U evanđelju slušamo dok si sa svojima ulazio u Jeruzalem govorio si im da će Te u Jeruzalemu ponižavati, mučiti, razapeti... Ali učenici su bili u svom svijetu. Bili su zaokupljeni mjerkanjem tko je od koga veći. Na što si im Gospodine rekao: 'Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.' Hvala Ti za ove riječi otrežnjenja koje i nama dobro dođu kad postanemo neozbiljni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 20, 17-28)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.50 sati A hajmo se prihvat uradbe večernjeg 'Razmatranja uz mob radosno iščekujući meštra Spliću. Kako će se ovo ukazati na webu 19. 3. kad je patron Hrvatske - sveti Josip. Htio bih vam kazat zašto me sveti Josip fascinira. Volio je najdivniju od svih žena. Ali baš ju je volio i ništa više. Divo joj se, sanjao je, vjerojatno joj i pjesme pisao. Do Neba ju je volio. Josip je od onih koji je vjerovao u ljubav i od ljubavi prema Mariji živio. Eh, ali kad se Marija našla trudna. Ni u ludilu mu nije dolazilo da je to mogla sa ikakvim muškarcem. Razmišljao, kombinirao… A snaga njegove ljubavi prema Mariji je bila tolika da je Mariju poznavao kao ona samu sebe. I onda smiona ali njegova pomisao: ona je mogla ostati trudna samo intervencijom Božom. Tako je i bilo! Aha, vjeruj u ljubav i sačuvaj nju... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo da čujen, ti bi ki vojnik Kristov trba znat, kako to da imamo Rvacku?' A dide jer imamo svetog Jozipa koji je s Neba čuva.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'A znaš li ti Lujo koj učinija od Jozipa sveca?' Oho baba Jako ko drugi neg Gospa. Volija je tolko daj zna kakoj Gospa mogla ostat noseća samo po Duvu Svetom.

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2019., ponedjeljak

Image and video hosting by TinyPic
Sve što trebamo možemo postići molitvom. Dakle, milošću Božjom, a ne svojom lukavošću. Sv. Ivana Chantal (1572 – 1641)

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ogorje uvijek Božje i Hrvatsko

Image and video hosting by TinyPic
Kraj o gorama Svilaji, Moseću, Zelovu i Crivcu pripadao je Trogirskoj biskupiji. Od 1830. pripada Šibenskoj biskupiji. Područje Ogorja koje se zvalo Zmina 1078. je Zvonimir splitskoj crkvi dao pravo na ispašu. Splítski Nelpići u Ogorju podižu utvrdu Brečevo. Od 1693. Ogorje pastoralno pokrivaju Sinjski franjevci. Ogorje je bilo u rukama Ilira (Dalmata), Rimljana, Mlečana, Turaka, Francuza, Austrije, Jugoslavije Danas je Ogorje Splitsko-dalmatinska županija, općina Muć, šibenska biskupija, Drniški dekanat, Hrvatska.

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.33 sati Ah ne znam kako učiniti ovo izvješće kao važno, kakvo uistinu je, kad je uobičajeno - svakodnevno? Jesam lí imao svetu misu đínasticiram na motomedu. Okríjepljen na svetoj misi Isusom više nisam ovca vulgaris nego kako spada Isusova ovca = isusovac. Dnevni red? Uobičajen - redovnički đir je u tijeku. Večeras ću u taj đir uklopiti fiziomahersku uradbu meštara Spliće. Što je najvažnije živim ono što sam htío: kao redovnik Isusova ovca. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Radostan i vedar duh postiže savršenost puno spremnije od melankoličnoga. Sv. Filip Neri (1515. – 1595.)

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Kad je Jospu zaručnica zatrudnjeala, on ju je toliko volio da je poznavao kao ona samu sebe. Zato je i bio siguran da je to jedino mogla biti intervemcijom Božjom - í zbilja bila je! Ah, vjeruj u ljubav...

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.27 sati  Aha hoćemo se mrvu sabrat uz mob prije svete mise u 10 sati. A baš sam malo pri učinija pravo liiip posa. Tako da mogu ovu najuzvišeniju terapiju No 1 imati neopterećen i opušten. U svetu mísu donosim sve, i prijatelje i nepríjatelje. Neka nam Gospodin udijeli potrebne milaosti - bilo da ih želimo ili ne. Neka bude samo volja Božja u našim životima. A skroz naskoroz neka bude ono što bi Ti Isuse volio da bude sa ovcom Tvojom. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Gospodin je štit života moga! Pa 27

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.57 sati Lijep, ljepši, najljepši pózdrav svim web župljanima web župe Gospe Sinjske, kojoj sam baš imao Gospinu krunicu uz HKR. Pozdrav je: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.Blaženi Alojzije Stepinac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.59 sati Znam, sad bih mogao bezbrižno, neopterećeno se izležavati u 'krpama', bacit oko na tv jer svoje redovničko sam izbrevijario. Nikakve obveze nemam do Gospine krunice uz HKR. Ali isto sebi ne dam mira. Iskustvo mi kaže veći uspjesi su bili kad sam sebe uznemiravao. Pa eto ovim 'Razmatranjem uz mob' htio sam poručiti Gospodnji je to dar i za njeg treba moliti. Da znamo razlučiti kada je vrijeme kada si za ništa kad si 'cili fjakast, onako - aj pusti me stat!' A kada je vrijeme od hitrih poteza, kad je u tebi provrlo vrelo lucidnosti - a to je vrijeme kad ti nije problem nešto domisliti. Sebe prati, sebe upoznaj. I postupaj sukladno tim spoznajama - to je volja Božja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Drag pravoslavni, možeš reći da sam šašav jer te pozivam na realizaciju: SPC = RKC = SPC. Ali vjeruj mi ne znam pametníje stvari. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 19. 3. 2019. Gospodine, danas je Nebeski zaštitnik Hrvatske, svetkujemo svetkovinu svetog Josipa. Josipe, o milo ime Spasiteljevo, poočime, čuvaj nam i posvećuj Hrvatsku. U evanđelju slušamo kako je Josipa zbunilo što mu je zaručnica Marija trudna, a nisu se sastali. Promišljao, kombinirao... Zna da je Marija čista kao suza, prava i poštena. I baš zato mu je došla misao: pa nije valjda intervencija Duha Svetoga. Tako je i bilo. Anđeo koji mu se ukazao, sve mu je objasnio: 'Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.' Hvala Ti Gospodine za primjer prave ljubavi, kojom je sveti Josip ljubio svoju zaručnicu, Blaženu Djevicu Mariju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 16.18-21)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.32 sati Aha, a sada da odradim večernje đinastíciranje na motomedu. To nogama činim a istovremeno tipkuljim na mob večernje 'Razmatranje uz mob'. A evanđelje (ponedjeljak)? Jel'no to ono koje me postiđuje? A ma znam evanđeoske vrijednosti su moji ideali. Nedostižni su - i to je napredak znati da ih nisam dosegao. Ne umišljam si da jesam ako nisam, nisam! Bez Božje pomoći to neće ići. Ako hoće da praštam, da ljubím... Znam da bi to bilo lijepo ali bespomoćan sam. Znam i to da u tom nemam nikakve moralne krivice osim što je ružno za vidjeti. Ali ako Isus želi da budem drugačiji - nek izvoli, nemam ništa protiv. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Lujo gledaj kako kiša pada i sve natapa. Il' gledaj kako sunce sja i sve klija i zrije. Eto toj dobrota našeg Krista kralja.' Znan dide da bi mi vojnici Kristovi tribali bit taki.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Znan ja baba Jako ki šta i ti znaš daj dragi Isus reka: Dajte i daće van se! Tí zrije daješ il' sa onjišća il iz traveše. A ja samo priman, priman... 'Lujo davaćeš i ti kad naresteš.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2019., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
Grlo moje suva grabovino… Jesan Rvat nisan komunista jer virujen u Isusa Krista. Oja noja oooj.

- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
16.13 sati A bar redak prije nego se prebacimo do Europskog trga. Od tamo ćemo se čuti sa mojim Hrgama u Solin. Sreća je ta što danas nema snimanja kod repa banova konja. A redak? Građanski se živi i to je sve! To je ono zdravlje koje trebam jer bolnički život je nešto posve drugo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.10 sati Sunce sja, vedrina rascvjetala svuda oko nas. Huka-buka dopire, mjuza se čuje, žamor ugodni škakljuca ušesa, konobar koji već zna da ćemo naručiti kavu s mlijekom, već ju je na stol stavio. Još samo srrrk... i ćakula-bakula ugodna, između mojih Pečnik-ovih i Isusove ovce na Cvjetnjaku dragom, kreće i teče, teče...

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Pripazi da se ne bi na te odnosile riječi: 'Zar ste uzalud toliko toga doživjeli.'

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.56 sati A sada? Gdje je sada Isusova ovčica? Kako gdje? Jel' sveta misa bila ta ovca na motomedu đinasticira. Tj. nogama okreće pedale ove smišne naprave a 'zlatnim palčekom' pleše po mobu. I tako tipkulji ovo što čitaš. A to je preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ha, baš sam u kapeli razmišljao/razmatrao. Ako je Gospodin priopćio ovci Svojoj da će profunkcionirati u 'punini vremena'. A što ne bi odmah? Zar treba da bude vozana u karijoli? Iz svega proizlazi da je upravo karijola moćno milosno sredstvo kojim će se postići sve prijeko potrebno kada dođe vrijeme od 'puno lipi stvari'. Aha vala spomenut da će danas pasti kava na Cvjetnjaku uz ćakulu-bakulu s mojim Pečnik-ovima. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Isus je rekao: 'Praštajte i oprostit će vam se.' Ti praštaj makar tebi ne oprostio čovjek koji te je povrijedio. Podnoseći tu nepravdu Bog će njega kazniti a i oprostit će i tebi zluradost dok si gledao kako ga Bog kažnjava.

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.41 sati Hajmo na šminku jer Gospodin zove nas. Baš je naša pastirica s. Natalija prihvatila za karijolu ovcu i prebacila je u atelje za uljepšavanje tj. kapelu gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. O Gospodin podaj mílost ovci svojoj ljubiti nemoguće - ljubiti neprijatelje njene i Tvoje. Daj joj milost bar ih smireno podnositi. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PREOBRAŽENJE, Lk 9, 28b-36 (Palma, 11. ožujka 2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Zašto Tabor u sred korizme? Zašto Tabori tijekom putovanja kroz suznu dolinu?
Da ne klonemo, da ugledamo stvarnost u pravome svijetlu.
Tabor, Preobraženje – jest istinsko lice svega što postoji. Ništa nije što je, sve je ono što će biti. I svijet i čovjeka ispravno shvaćamo tek gledajući iz završnice. Umijeće je u klici tulipana vidjeti tulipan.
Što je kap na grani poslije kiše, vidimo kad je obasja zraka sunca. Ona sja u bezbroj šara, odsjeva ljepotom. Što je čovjek to vidimo tek kad ga promotrimo u svjetlu Božjem.
Da to ne zaboravimo, s vremena na vrijeme prosijeva to svijetlo. Okupa nas, i zasjamo u svem sjaju. Da vidimo i ne zaboravimo, kad zađemo za oblak.
Život na zemlji nije u gledanju, već u vjeri. A vjera je sjećanje na te trenutke. Uprisutnjenje tih trenutaka.
Smatram da sve patnje ovog vremena nisu ništa u odnosu na buduću slavu koja će se očitovati u nama.
Radije patiti nego umrijeti.
Pascal je te trenutke opisao i ušio u kolet svog kaputa.
Židovski svećenici na čela stavljaju zapis: "Čuj Izraele, Gospodin je Bog tvoj…" Oni i na vratima imaju riječ "Šema", … tkz. "Mezeza". Da nikad ne zaborave… ureži si u svoje srce. Sjeti se i ne zaboravi. Da se ne bi na te odnosile riječi: "Zar ste uzalud toliko toga doživjeli."
--
Da to ne zaboravimo, tu je molitva. Molitva je penjanje s Isusom na goru – gdje ga ugledavamo preobražena, i gdje se mi preobražavamo. Preobraženje u molitvi je anticipacija uskrsne slave.
U molitvi mi govorimo: "O Bože sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao." Ali i ugledavamo ostvarenje tih obećanja.
Noseći ih u srcu, kao sveti plamen, mi silazimo u svakodnevnicu – nošeni žarom te spoznaje. I onda sve možemo u onome koji nas jača. Onda nas ljubav Kristova nosi.
--
Isus se preobražava pred svojim učenicima. Njih hvata san. Ne sposobni su shvatiti te događaje. Intenzitet doživljaja ih ošamućuje. Dobro je da Boga ne gledamo licem u lice, jer ne bi smo izdržali. Puklo bi nam srce od čežnje.
Mojsije ih je izveo iz fizičkog ropstva, Ilija iz duhovnog – Isus uvodi u obećanu zemlju – pobožanstvenjenje. "Kad se probudim obuzet će me tvoja ljepota."
--
Oblak dolazi, oni se prestraše. Nesta sve te čarolije. Ne živi se od gledanja, već od slušanja: "Njega slušajte."
--
Isus slavni je tu među nama. "Vid i opip okus varaju se tu, al za čvrstu vjeru dosta je što čuh."

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

2 C KORIZMENA, PREOBRAŽENJE Lk 9, 28b-36 (Zamet, 7.ožujka 1998.)

Image and video hosting by TinyPic
Premda smo već zašli u korizmu, u pokorničko i obraćeničko vrijeme - ove nedjelje čitamo o slavi Isusovoj koja se pokazala u preobraženju na brdu Taboru. To je stoga da ni u jednom danu crkvene godine, ili našeg životnog puta - ne smetnemo s uma činjenicu da je Isus zauvijek pobijedio svaku žalost i križ. On je zauvijek u uskrsnoj slavi.
Upravo je to i razlog zašto on svoje najbliskije učenike, koji će doskora biti svjedoci njegove agonije u Getsemanskom vrtu, sada uvodi u svoju slavu. Želi ih ohrabriti na putu za njim, učiniti da im ovaj događaj bude oslonac za vjeru u teškim danima koji slijede.
Molitva je dati da nas on “povede sa sobom”, “na goru”. U molitvi spoznajemo preobraženog Isusa - a ta spoznaja, zapravo, i nas iznutra preobražava. Plodovi molitve su izmijenjeno lice, i sjaj odjeće ... Onakvi smo kako molimo. Molitva čini da nam lica odsijevaju radošću, a iz očiju blista sjaj. Molitva nas čini za druge ugodnima, “šarmantnima”.
U tom ozračju ispunjenom Duhom Svetim, događa se susret Duhom ispunjenih osoba. Mojsije i Ilija, primaju potvrdu da se ispunjava njihovo poslanje. Isus je onaj koji narod uvodi u Obećanu zemlju - za čim je Mojsije čeznuo. Isus i potvrđuje istinitost proročkih riječi - čiji je najsnažniji glas upravo bio Ilija. Svi pravednici u Isusu gledaju svoj uspjeh. Sve njihove žrtve bile su zbog slutnje da će se dogoditi trenutak koji slijedi u Jeruzalemu.
Apostoli padaju u san, upravo kao i u Getsemaniju. San znači nesposobnost shvaćanja događaja. Odijeljenost Isusova otajstva i njih.
Petar želi zadržati ovaj trenutak, i to na vrlo nespretan način ... nekakve sjenice bi gradio. Intenzitet događaja ga je ošamutio, nije znao što govori.
Preobraženja su uvijek prolazan događaj, za kojeg želimo da nam neprolazno traje - ali je to moguće samo u vjeri. Vjera je na neki način prizivanje događaja Božje slave u običnost svakodnevnice. Naš život bez preobraženja bi se sveo na bljutavost, i turobnost. Naša vjera tek pesimistički asketizam. Jedan trenutak Tabora ima u sebi snagu kojom smo kadri vedro izdržati sve životne suzne doline. Ne dopusti da se i na tebe odnose rije i: “Zar ste uzalud toliko toga doživjeli?”
Izmiče im gledanje slave, pojavljuje se oblak, prestrašeni su. Iz oblaka se tek čuje Božji glas: “Njega slušajte”. Ovaj život nije gledanje nego slušanje; hod kroz oblak sjećajući se trenutka slave.
O Bože, Bože, sjeti se
svih obećanja blistavih,
što si ih meni zadao.
O Bože, Bože, sjeti se
i ljubavi, i pobjede,
i lovora, i darova.
I znaj da Sin tvoj putuje
dolinom svijeta turobnom
po trnju i po kamenju.
Tin Ujević
“Smatram da sve patnje ovog vremena nisu dostojne buduće slave koja će se očitovati u nama.” (Rim 8,18)
"Svaka radost hoće vječnost, hoće duboku, duboku vječnost" (Nietzsche)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, po molitvi postajemo ljepši. Jer Isus nam preobražava duh, dušu i tijelo. Pomolimo se i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.53 sati Ma što ja znam draga mi tu neka slika Međugorske crkve i Gospe. Ahu Medjugorje već dugi niz godina zna ovu ovcu a i kao Isusovu ovcu Međugorje me upoznalo. eEh, 'osamdesete' su bile godine kad je ovca susrela Isusa i Gospu zavoljela. Ovca bit će tek prvu Pričest primila kad se Gospa u Međugorju ukazala. A '83 joj se u ruke u Međugorju izručila (Totus tuus!). Tjedan dana poslije ovci svanulo da bi mogla bit Isusova ovca = isusovac. O jeee: Jer osamdesete su bile godîne kad je Međugorska Gospa od obične ovce učinila Isusovu ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.48 sati Evo još malo pa je dio dana koji spada na karijolu dao svoje. Sad đinasticiram na motomedu a onda slijede sadržaji ovoga dana vezani uz 'krpe'. A to znači razaslatí odbranima sms-om babu Jaku i svima sms knev 2c kor'. A evanđelje (nedjelja) je o Isusovoj kozmetici. Isus kao pravi Bog ali i pravi čovjek zna za našu potrebu da lijepi budemo. Stoga nam je dao ízuzetnu kozmetiku kojom uljepšavamo sebe u totalu: i duh i dušu a i tijelo ti bolje ízgleda kada se zbilja ali zbilja pomoliš Bogu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 18. 3. 2019. Gospodine danas u ponedjeljak drugog korizmenog tjedna slušamo riječi evanđelja koje nas postiđuju. Kažeš: Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite, i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.' Gospodine usrdno Te molimo oprosti nam što nismo dali sve od sebe da takvi postanemo. Baš nam je žao što nismo uspjeli biti što očekuješ od nas Ti Bože naša vječna ljubavi. Molimo Te učini nam srca po Srcu svome da uspijemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 36-38)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Kako dide ti uvik jasno znaš šta tribaš činit? Obično stariji svit izgubi busolu. Ne znaju štaj sta, i koj gdi. Kako se na tebi ne more vidit promina? 'Eh Lujo vojnika Kristova nikad pamet ne ostavlja jer uvik moli.'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Ha, baba Jako imaš ti lipe godine. Svaki čovik postane manje lip s toliko godine. A ti si brte ki curica. Sva okretna i vrckava. Kako? 'Lujo ujti Gospínu ružarju i zanavike budi mlad.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Molitva = najbolja kozmetika (knev 2 c kor)


Krist Gospodin svima je dao želju lijepo izgledati. Ali dao nam je i potrebnu kozmetiku - molitvu. Hoćeš lijep biti budi s Njim u molitvi dok te ne preobrazi. (knev 2 c kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.03.2019., subota

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.21 sati Izviješće sa subotnjeg đira Zagrebom nešto dragačije izgleda nego obično. Naravno tu smo u Zagrebu ali na Cvjetnjaku dragom nego na terasi pndsljemeskog Frarovačkog brijega u toru/toru Isusovih ovaca. Evo baš sad se draga mlađarija čeka.

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ogorje tvoji geni kolaju po meni i htjeli moj glas o tebi. To su tragovi dida i pradida, starčadi drage koja nečim svojim živi u meni. Znam živjela je, živi i vječno će živjeti jer sam njihov 'mile'. Ah, draga baba Jaka, Neka, Dota, Buća, Cola, Bakuša, Kokezuša, Prljuša... Dragi did Major i svi dragi Ogorani sa šematorja svetog Jure. Znam, sigurno svi ste vi sada u Diki Nebeskoj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.34 sati Ha, ma ipak će sad tu dok sam ispred compa biti najrazboritije uradit naše 'krpice' ('Glas iz krpa'). Evo do malo prije Isusovu ovcu je urađiva meštar Splićo. To je izveo u njemu svojstvenoj spiritualno-fizikalnoj maniri. Baš mi krivo što je zapriječen doći na druženje i ćakulu - bakulu s mlađarijom ovdje na Fratrovcu u 15.30 sati. Ha, a mlađarija je mlađarija oni su budućnost Crkve i domovine - volím biti s njima. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ne daji kune kozmetičaru za ljepotu dođi k nama na klanjanje Isusu u POS (Presvetom Oltarskom Sakramentu)
Image and video hosting by TinyPic

- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Dobro jutro pater, šaljem Vam KOD sa VIPME BONa: …
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.32 sati Haj idemo 'drito i u sriduuu'. Sveta misa je sveee. A sad to nekakvo ovamo - tamo... Sve to imaš u svetoj misi. Evo svetu misu ću imati za mlađariju iz Palme (BSI u Palmotićevoj) od kojih će neki danas doći na Fratrovac u 15.30 satí. Da naša ćakula-bakula bude kako spada. A odmah poslije mise bit će terapija No 2, tj. uradba meštra Spliće. Da svi mi zajedno (znači i vi na webu) činimo sve na veću slavu Božju. Samo AMDG, AMDG - samo to i ništa drugo. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Danas u 15.30 sati Fratrovac 40, Zagreb - vidimo se! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac + i Sin + i Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.11 sati A evo da vam, prije Gospine krunice uz HKR, zaželim dobro jutro i cijeli ovaj dan (subota, 16. 3. 2019.) zdravi i veseli bili. A to ćete biti ako budete hvalili i slavi Isusa od srca, čitavim svojim bićem a Mariju primjereno častili. I ako to budete diskretno činili. Može? Krenimo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Nauči se trpjeti iz ljubavi prema Bogu tako da to ljudi ne opaze. Sv. Terezija Avilska

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Hvaljen Isusa i Marija dragi pater Luka! Od srca Vas pozdravljamo sa proljetnog juga i želimo Vam svako dobro uz bin od 100 kuna. Evo broj bona … BOŽJI BLAGOSLOV! Sutra idemo u Međugorje i kako Vi kažete "Mahnuti ćemo Gospi i šapnuti joj da je volite". Prate Vas naše molitve!
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!I naravno mahnite joj!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
20.00 sati A sad je dob dana baš kako valja za uradit još jedno 'Razmatranje uz mob'. Aha, baš sam izbrevijario svoje redovničko. Imam potrebu uzdići hvalu Gospodinu jer i večeras je meštar Splićo uradija Isusovu ovcu baš kako spada. A on zna na te ovce spadaju spiritualno - fizikalne uradbe. Filgramski dotjerane potpune i cjelovite. Bog ga svojim blagoslovom nagradio. Ha, o evanđelju (subota) već smo nešto. Može još? Ha, ljubav je ta koja nas raspinje između Neba i pakla. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 17. 3. 2019. Gospodine danas u drugu nedjelju korizme po evanđelju nam kažeš da se urednim duhovnim životom predstavljamo u najboljem svjetlu. Tko moli taj je ljepši. Upravo se to dogodilo Tebi kad si se sa svojima uspeo na goru da se pomoliš. Evanđelje kaže: 'Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.' O kako dobro Gospodine! Svi mi želimo biti lijepi i privlačni. A da bi do toga došli nuđaju nam se kozmetička sredstva. Molimo Te daj da shvatimo druženje s Tobom je najbolja kozmetika. Podaj nam iskustvo ljepote stajanja pred Tobom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 28b-36)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.27 sati Eh sada nakon sta nisan uspija učinit posa. Valjda ću stići učinit večernje 'Razmatranje uz mob' prije nego meštar Splićo dođe. A za to ću kao obično bacit oko na evanđelje (subota) Aha, to je o triumfu Božanske ljubavi. Ustvari se tu se ljubav predstavila u svom najistinitíjem svjetlu. Jer zbilja onu ženu grešnicu ništa nije moglo ispričati niti opravdati dolí istinita LJUBAV. Isus Krist koji je LJUBAV svima nama gleda u srce. I makar nas svi osuđivali svi koji gledaju tek u oči Isus koji gleda u srce vidi i zna kako stvari stoje. Čuo sam priču da je ta žena sveta Marija Magdalena. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo upanti mile vojnik Kristov voli dobre a zločeste s miron podnosi da postanu i oni bolji.' Značil' to dide daj dobrota našeg Krista kralja zarazna?

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Ehe baba Jako lakoj meni bit dobar su tebon kad si ti cila sveta. 'Lujo dobrotu pokazujemo ako volimo dobre. A dokazujemo da smo dobri ako podnosimo zločeste.'

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2019., petak

Image and video hosting by TinyPic
Ogorje u librima ti ime još od 1378. A kad si bilo dio Zmine 1078. libri kažu Zvonimir te darovao Splitskoj crkvi. Ogorje od davnina se za te zna. Iz tebe su još Dalmati koji svom će zavičaju Dalmacija ime dati. ... Ali živi stotinama boja Dalmacija u mom oku. … Ogoranke obrve vam tanke jer vam živi Dalmacija u oku.

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12. III. 1869. Obavijest 'Glavaru Ogorja Donjega' da će u "prvi dosasti ponedjeljak biti Leva." (djed prajeda Luka Rađa, preuzeto sa: www.jimradja.com)

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
18.36 sati A sada nakon što je onu ovcu ubogu na svetoj misi Isus Krist pravî Bog okrijepio Sobom pa je ovca kako spada Isusova ovca = isusovac. A na tu ovcu sada spada da đinasticira na motomedu. Ali da istovremeno tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. I što se ima za reć? Prije svete mise onu drugu ruku spomenutoj ovci je uradila maestra Iva. A večeras će pasti fiziomaherska uradba Isusove ovce od meštra Spliće 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Svetost ćeš pokazat ako voliš Najsvetijeg a dokazat ćeš ako podnosiš najgrešnijeg.

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Krist Gospodin svima nam je dao želju lijepo izgledati. Ali dao nam je potrebnu kozmetiku, dao nam je molitvu. Hoćeš lijep biti budi s Njim u molitvi dok te ne preobrazi. (knev 2 c kor)

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.28 sati Oh, Gospodíne pravo nam kažeš: 'Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.' Ah, bespomoćna je ovca Tvoja bez pomoći Tvoje. Zato će sada imati svetu misu na kojoj ćeš je Ti okrijepiti Sobom i ona će biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Primi Gospodine svu nemoć ovce svoje i podaj joj svoju moć. I daj da svi mi od srca iz sve snage činimo sve, apsolutno sve na veću slavu Tvoju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
6.20 sati 'Daj Gospodine da Te više ljubimo kako bi smo se vise mogli razumjeti i prihvaćati.' Ali priskače Gospodin u pomoć u pravom trenutku potiče na molitvu. Baš kao sto jutros probudio svoju ovcu baš prije Gospine krunice uz HKR. Da hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. I da to diskretno čini. Hajmo zajedno: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Kakos' ti tako dobra baba Jako? 'Ih, Lujo dobra? Dobar je Bog koji me drži. Mile ako se posve ne pridaš Isusu ostaćeš samo ovca. Bud' kako spada Isusova ovca!'
- Ti Lujo samo o ovcama a vukovi njih je puno više ali te se teme ne diraš a da pitaš babu Prlju (Trišnja)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPic
Žele svi pa i ti lijepo izgledati. Šarmantan biti! Svojom pojavom druge osvajati. Istinske ljepotane čini samo Isus Krist. Budi u molitvi s Njim da te preobrazi. (knev 2 c kor)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, ne popuštam, i neću ti dat mira dok ne dadeš ruku da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.52 sati Ah buh ti neki papiri ostavinskim raspravama. To me se apsolutno ne tiče. Hajmo se prihvatit pobožnijih stvari. E da kažem i večeras je pala majstorska uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Jasno u totalu potpuna i cjelovita. Dobro je to što kod njega ta ovca nema status pacijenta. Fin, strpljiv čovjek, ugodan za neformalnu ćakulu - bakulu. Za mene redovnika Isusovu ovcu najbolja terapija je normalan život. A što pastoralno djelujem, nisam župnik ali sam web župník. Migao ili nemigao nogama jednako sam efíkasan u svojim poslovima. Volim one za koje nisam 'slučaj'. A ima ih. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 16. 3. 2019. Gospodine danas počinjemo proljetne kvatre, a to je vrijeme u korizmi posvećeno pokori i obraćenju. Evanđelje koje danas slušamo počinje riječima: 'U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njim. On uđe u kuću farizejevu i priđe k stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu.' Dalje slijedi opis triumfa Tvoje milosrdne ljubavi Gospodine Isuse Kriste. Rekao si: 'Oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo.' Njoj si rekao da ne griješi više da je njena vjera spasila i da ide u miru. Gospodine i mi smo osvjedočeni u milosrđe Tvoje ljubavi i nama daruj svoj mir i blagoslov. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 36-50)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.55 Ah, 'Dođi pet do pet...' Evo me Gospodine baš u pravo vrijeme za uradit večernje 'Razmatranje uz mob' uz dražesni osjećaj iščekivanja uradbe meštra Spliće. Ma da znaš govori mi ona od sv. Bede Časnog: 'Savršeno voli Stvoritelja onaj tko iskazuje čistu ljubav svojemu bližnjemu.' To znate da mislim na njih dvije kraljice, moje Pečnik-ove. Posve je očito koliko su Isusove kad meni ovci Njegovoj ovoliko brige, vremena i požrtvovne ljubavi posvećuju. Ako gdje susretnete duboko im se naklonite i recite: hvala za sve što za našeg web župnika činite. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo tis' danas Kristov vojnik Isusova ovca jer si odredija do kraja bit Isusov. Upanti mile brez Isusa nisi vojnik neg' obična ovca.' A dide ja bi volija bit Kristov ki ti, ovca il' vojnik, ne znan. Al' ki ti.

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Kakos' ti tako dobra baba Jako? 'Ih, Lujo dobra? Dobar je Bog koji me drži. Mile ako se posve ne pridaš Isusu ostaćeš samo ovca. Bud' kako spada Isusova ovca!'

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.03.2019., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic
16. I. 1924, dr. Ivan Grgić, sekretar okružnog odbora 'Samostalne demokratske stranke' izdaje pradjedu potvrdu: 'Luka Rađa pk. Marka iz Donjeg Ogorja je stari čestiti demokrat.'

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Savršeno voli Stvoritelja onaj tko iskazuje čistu ljubav svojemu bližnjemu. Sv. Beda Časni (673. – 735.)

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.20 sati Ah kako je teško biti beskoristan, kako je teško kad te nitko ne treba, nitko na te ne računa. Ah kako je teško bolovati kad da te ništa ne boli... Ah, pa da Zdravomarijo i Nebo se smiješi 15.32 sati Ehe, kakve pesimistične misli. Zar ti nije svanulo da si ljubljena ovčica Isusova. Zar ne znaš tko ti je poslao Pečnik-ove. Zar ne vidiš da su svoje živote za tebe ovco žrtvovale, zbog tebe su automobil bile kupile. Zar ne prepoznaješ tko ti je poslao onu Hercegovku koja ti je baš pogođenu tehno opremu kupila.. A onaj koji će te i danas potpuno i cjelovito uraditi. Kako ne možeš prepoznati da ti meštra Spliću i sve njih šalje Isus čija si ovca ti. Ah, Isus moj. Isuse volim Te od sveg drugog više volim Te... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Gospodin će dovršiti što započe za me! Pa 138

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.28 sati Oh koja je to radost živjeti životom koji si SAM odbrao. Nitko ti ništa ne nameće, nitko te ne gnjavi, ne tlači. Znaš da si odbrao ono gdje si najviše svoj a to si jer si se posve ízručio Bogu. To se zna jel' gotova sveta misa Isusova ovca đinasticira na motomedu. A istovremeno tipkulji na mob 'Glas iz krpa'. Eh prije svete mise maestra Iva je uradila onu drugu ruku spomenutoj ovci. A večeras će pasti fiziomaherska uradba na Isusovoj ovci od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
'Ne bude li pravednost vaša veća...' Gospodine daj što tražiš pa traži što hoćeš!

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.52 sati Čekam líft... Koji spušta p. Korena, pastiricu s. Nataliju i ovcu u kapelu Isusu gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Neka bude sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Koliko je Hrvatska lijepa znao je onaj carski namjesnik Habsburške monarhije koji za Ogorje 1832 godine kaže da je 'ljupka dolina pod Svilajom'.

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U stoljeću devetom kaskali su konji kneza Branimira poljem Ogorskim, krčima i krčićima Hrvatskim. Topot konja Ogorskim poljem do Rima se čuo. Papa osluhnuo: jelusl' to Hrvati? Pa rekao: neka bude zemlja Hrvatska! Aleluja!

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
6.04 sati 'Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!' Oh Gospodine Isuse Kriste hvala Ti što si izabrao mene, svoju ovcu blentavu, nedostojnu kao potvrdu riječi koje si rekao onima koji su u potrebi. Je pa je istinite su. Jer za onaj dar koji darovao si meni, svojoj ovci zbilja trebalo je da Te pita, traži i kuca čitava Crkva. Hvala Ti što je ovca Tvoja prošla gotovo kao Ti vazmeno otajstvo. Hvala Ti što sto smije biti čvrsto uvjerena da će njen uskrs biti daleko uzvišeniji nego tek miganje nogama. Oh hvaljen budi Kríste kralju naš! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, 2003 imao sam 'saobraćajku' i pao sam u komu. Poslije 2 mjeseca Isus me probudio i potakao da krenem sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Haj daj ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.53 sati A i večeras jesam li svoje redovničko izbreviario ništa, ništa, ništa me ne zanima. Dok su mi ovi možđani koliko-toliko u funkciji rada bi uradit još jedno 'Razmatranje uz mob'. Oah, baš sam... ono što sebi ne dopuštam na web župi. Ali dođe mi znate kad sjetim oníh što su mi se rugali jer više nemam bujnu kosu kad sam bio mladac. Ok kosa je ispala ili je posíjedila ali moja osobnost je nepromíjenjena. Ako netko nema kose nisu shvaćali da to nije bolest nego stanje koje se prihvati íli ode i ne vraća se više. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 15. 3. 2019. Gospodine danas u petak, 15. ožujka, u evanđelju nam kažeš: 'Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.' Govoriš nam kao je nedolično da mi koji smo Tvoji budemo licemjeri. Ružno je da smo međusobno u zavadi. Gospodine Ti znaš sve. Bez Tvoje pomoći smo bespomoćni. Molimo Te Isuse Kriste Bože naš daj da Te više ljubimo kako bismo se mogli bolje razumjeti i prihvaćati. Amen! (Po evanđelju dana: Mt 5, 20-26)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
17.11 sati Hoćemo dalje? A morate priznat da je Isusova ovca prilično aktivna sa ovim tekstićima. Znam da nisu ni pitki ni čitki ali dobro dođu, ako za ništa drugo onda kao prijeko potrebna radna terapija Isusovoj ovci - koja je čitava 'žbljak' A evo sad dok radosno iščekujem meštra Spliću bacit ću oko na evanđelje (četvrtak) i reć dvi - tri riči. Aha to je ono čega je dokaz svima Isusova ovca. Kad je ona one 2003 zalegla, i svi misli ćao - bao! Adio! Ali tad ste vi, cijela Crkva stali moliti, tražiti kucati i Isusova ovčica je okice otvorila. Sada znam zvanje te ovce će biti do kraja života svjedočiti kako je važna i koliko je snažna molitva za drugoga Isusu Kristu našem Gospodinu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo vojniče Kristov jel' ti znaš daj tebe Krist kralj probudija i puno lipi stvar ti da zato da budeš znak svima kolkoj žestoka molitva.' Je dide toj za me učinila molitva cile Crikve.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo al' nis' čuja daj dragi Isus je reka: 'Pitajte i daću van, kucajte i otvorit će van se'? Aha baba Jako daj meni i više neg' san moga zamislit. Toj ga cila Crikva molila za tvog milu.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2019., srijeda

Image and video hosting by TinyPic
Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi, tražeći koga da proždre. Oprite mu se čvrsti u vjeri! (1 Pt 5, 8-9)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPic
Žele svi pa i ti lijepo izgledati. Šarmantan biti! Pojavom svojom druge osvajati. Istinske ljepotane čini samo Isus Krist. Budi s Njim u molitvi dok te probrazi. (knev 2 c kor)

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
12.49 sati Malo prije je Isusova ovca ubčena u 'krpe' pa je sa pastiricom s. Natalijom izmolila Zdravomaríju. I sada bi ta ovca trebala: hrrr... Ali eto to ce odglumiti i otipkuljiti jedno 'Razmatranje uz mob'. Jutros poštar donese osmrtnicu Melite Jušić imala je 86 godina. A poznavao sam nju njenog supruga Božu. Čini mi se da je i on nedavno 'partija'. Poznavao sam im kćeri Mirtu i Ninu. Upoznali smo se još 'osamdesetih' na 'vjerkaču' u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Ta obitelj su Zagrepčani tu íz Gundulićeve ulice i često smo bili kod njih. Značilo mi je to kao studošu elektrotehnike koji je stanovao u S. D. Moša s prijateljem Perom sa Kmana. Baš preko njih zavolio sam Zagreb. Hvala joj za svu ljubaznost što je poklonila meni, tada običnoj ovci. Što sam i preko nje zavolio Isusa i postao Isusova ovca = isusovac. Na sprovod joj sutra neću moći doci, ali sveta misa u 10 sati bit će za nju. Pokoj vječni daruj joj Gospodíne. Melita vidimo se! Ciao - ciao! Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Isus ne laže niti pretjeruje kad kaže: 'Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!' Isusova ovca je dokaz toga!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.33 sati Evo baš je naša pastirica s. Natalija stavila Isusovu ovcu za motomed da ovca đinasticira. A istovremeno da tipkulji na mob preglednik dana 'Glas iz krpa'. Eh, danas u redovnički đir uklopit mi valja terapiju sa mobom, terapiju sa compn, terapiju sa motomedom. I večerašnju fiziomahersku terapiju koju će izvesti meštar Splićo na Isusovoj ovci 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.18 sati Aaa ova stoji: tvoja bit je u onom što još nisi! Znam, svjestan sam toga bez Isusa sam najobičnija ovca. S Isusom sam kako spada Isusova ovca = ísusovac. Eto baš zato čeznem za svetom misom da me Isus okrijepi Sobom pa budem kako spada. U ovu svetu mísu donosim sve vas dragi web župljani. Zahvaljujem svima vama na čije se molitve Gospodin ganuo pa me probudio i obiljem darova obasuo. Hvala vam za molitve jer one su prouzročile i 'puno lípi stvari'. Neka vas Bog blagoslovi. Sve vam cviće cvalo (baba Jaka). Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Tvoja je biti biti ono što još nisi.
Dok smo na ovom svijetu mi postajemo, a onkraj smrti ćemo biti

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.10 sati Vooah, anđeli su i jutros u pravo vrijeme struuug iz snova. Pustili su me da i ovaj dan (srijeda, 13. 3. 2019.) uplovim Gospinom krunicom uz HKR. Da hvalim i slavim Isusa a Mariju prímjereno častim. Hajmo krenimo zajedno: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Luka, nije mi dobro! Pomozite mi, molim vas! …
- Večeras si u molitvi Gospine krunice uz HKR. Od srca p. Luka

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
20.00 sati Hajmo i večeras pribilježit koju. He, sjećam se (ípak!) jedan je rekao: 'Po milosti Božjoj ja sam slobodan čovjek. Ne poznaje drugog gospodara doli Boga. Stoga recite 'nekom' ne idem!' Vi ćete se vjerojatno sjetiti o komu je riječ (upišite u komentar!) Ali fascinira me sloboda! Nikog i ničega se ne trebaš bojati. Ma dođe mi da zahvalím Gospodinu što mogu slobodno disati. Eh sad razumijem suze Gospe Sinjske nad raspinjanom Isusovom ovcom. Hvala Bogu i hvala Gospi. Nego htio bi pribilježit i večerašnji odmak kod uradbe meštra Spliće. Uspjelo mi je stoječki napiti se iz čaše. Ah kao nekad na rivi u Marinera: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, tek da znaš udaren sam kamionom u glavu. Ali i blesavcu je jasno da moramo realizirati: SPC = RKC = SPC Haj, daj ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 14. 3. 2019. Gospodine danas u četvrtak, prvog korizmenog tjedna, kada je svagdan, i imendan Matildama i Evama. U evanđelju slušamo kako nas ohrabruješ, kažeš nam: 'Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!' A da se ne obeshrabrimo kažeš: Ako ribu zaište, zar ćete zmiju dobiti. Molimo Te Gospodine daj da shvatimo od Tebe samo dobro dobivamo, koji put ribu u obličju zmije ali samo dobro. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 7-12)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.43 sati A hajmo se tek sad prihvatit uradbe večernjeg 'Razmatranje uz mob' nadajući se bar donekle uraditi prije nego meštar ne dođe. Kao obično bacit ću oko na evanđelje (srijeda) i kazat koju. Auh to je onaj prijekor Gospodinov jer samo tražimo potvrdu onoga što nam je vjerovati. Shvaćate uz vid, sluh i opip postoji spoznajno ticalo koje se zove vjera. U redu ne smije se na slíjepo vjerovati. I zato vjernici kršćani tako ne vjeruju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo gledaj po Ogorju kajoj to skladno načinija naš Krist kralj. Svako: zašto? Ima svoje: zato!' E dide ako se pitam zašto su me umorile noge uspinjuć se s tebon u Svilaju toj zato da sidnen na svog magarca Klepu.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:

Image and video hosting by TinyPic
Lujo puk, puk... Znači daj se kukuruz ispeka. Kad svitli... Znači daj ognjište naloženo. Uvo vidi svoje. Oko svoje. Vira svoje - a toj dragi Isus.' Auh baba Jako za ovo triba mislit.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.03.2019., utorak

Image and video hosting by TinyPic
Samo danas trudit ću se proživjeti dan ne želeći riješiti problem svoga života odjednom. Sv. Ivan XXIII, papa

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.44 sati Ah, ma ja ne marim za sve te stvari... Šta me se tiče ko je koga? Što je moguće a što nemoguće? Pitam se, i zbilja brinem dal' stvarno moram biti pasivni primalac raskošja Gospodnjih darova. Ha i to je nijansa boli ove raspetostí (RBK) što si nemoćan da ičim uzvratiš. 14.18 sati Gospodine Isuse jesil' Ti ovo bo, a nema tko drugi. Uplakanim, grčevitim glasom preko moba zavapio sí za pomoć sa svog križa. Koji sad si raspet u sličnom bokcu u Splitu. Spužva natopljena octom bile su riječi: 'Govori Isuse Kriste Bože moj Tebi pripadam - ne daj me!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U predvečerje svog života bit ćeš pitan o ljubavi. Sv. Ivan od Križa (1542. – 1591.)

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.34 sati Ahh kako je to dobro! Kad je shvatljivo što se shvatiti moguće, kad je sve smisaono, kad sve ima svoj razlog, svaki zašto? Ima svoj: zato! Kad smireno živiš, svoj posao radiš, kad te nitko ne terorizira niti tlači. To je ono zdravlje koje sam najviše trebao kroz sve godine ove raspetosti (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). E daj koju? Prije svete mise onu drugu ruku Isusovoj ovcí je uradila maestra Iva. A večeras toj ovci dolazi meštar Splićo i uradit će je kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ne budi slijep pored zdravih očiju, gluh pored zdravih ušiju, blesav su pored zdrave pameti. Shvati bitne stvari se dosežu spoznajnim ticalom koje se zove: VJERA!

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.42 sati To, baš to treba ova ovca. Gospodina Isusa Krista treba da je okrijepi Sobom i bude kako spada Isusova ovca = isusovac. Sveta misa je uistinu terapija No 1. Eh, šteta što subrat/zemljak p. Janko Rogina neće propovijedati. A Bogu u ruke! Neka sve bude na slavu Božju! Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.24 sati Hajmo uplovimo u ovaj dan (utorak, 12. 3. 2019.) baš kako valja! A to znači od sveg srca, iz dubina duše hvalimo i slavimo Isusa, a Mariju primjereno častimo. I to diskretno činimo. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Baba Jako dragi Isus je reka da moleći ne brljezgajmo. A kako ti baba moliš Gospinu ružarju? 'Lujo ki rika Cetna koja veselo klokoće kad protiče kraj naše Alkarice.'
- Jesi sluša papa Franju istina je ladna rika Lujo moj (Trišnja)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Obredi moga pokopa neka budu prožeti vjerom u život vječni, u uskrsnuće tijela. Uvijek sam čvrsto i radosno vjerovao u tu Božju istinu o čovjeku. To je najsvetija, najpotresnija i najsudbonosnija istina o postojanju čovjeka." (Iz Oporuke Sluge Božjega Franje Kuharića)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni ti misliš uzaludan posao radim. Ali ovo činim jer SIGURNO znam da će bit realizirano: SPC = RKC = SPC Haj daj ruku da i mi sudjelujemo. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.53 sati Ha, kako je dobro imati red! Jesam li izbrevijario svoje redovničko to se zna da se ide na web. Bez fantaziranja: što bi, mogao bi... To su naprosto signali drugog reda. Isusova ovca zna sada treba uraditi 'Razmatranje uz mob'. Eh, imam potrebu uzdíćí Bogu hvalu za večerašnju uradbu koja je pala na Isusovoj ovci. A od kog drugoga nego od meštra Spliće. Neka se zna da je večeras odmak učinila u miganju onom drugom rukom radeći to uz pomoć ogledala. Ta ruka je u totalu 'žbljak' ali jedno sigurno znam profunkcionirat će i ona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 13. 3. 2019. Gospodine danas je šesta obljetnica izabranja pape Franje u papinsku službu. Molimo Te prosvijetli ga i vodi a po njemu vodi i nas svoju Crkvu. U evanđelju što ga danas slušamo Ti si se Isuse Kriste predstavio kao više od Salamona, više od Jone. Svijet je svijet, kako onda tako i danas, svi traže znak. Na što si Ti njima i svima nama rekao: 'Naraštaj ovaj narastaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin.' Oprosti zbog naše nerazborite radoznalosti. Molimo Te umnoži nam vjeru jer najljepše od života samo se vjerom doseže. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 29-32)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.00 sati Asti sto! Sve je baš je kako valja. Ništa naopako, ništa iščašeno. Evo bas sam učinija pravo lip posa. A sada uradimo večernje 'Razmatranje uz mob' radosno iščekujući meštra Spliću. Ključnu misao ćemo pokupit iz evanđelja (utorak). Pa bacimo trunku oko, pogledajmo o čemu nam govori evanđelje. Oho, ho kaže ne blebeći. Baba Jaka kad moli Gospinu ružarju slično zvuči . Pítao sam kako to? Rekla je da je njena molitva kao tok rijeke Cetine koja žubori i klokoće ali uvijek samo teče. Mislim da joj riječi stoje. Nije nužno potrebno da nam molitva bude od lucidnih i oštroumnih misli važno je da se moli tako da Gospodin čuje našu molitvu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Vidija san dide da ti ne priznaješ babinu molitvu Gospine ružarje. 'Lujo kad legnen da otpocinen od poslova. A Dota počne škomljit, a meni… Molitva triba bit odrišta.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako dragi Isus je reka da moleći ne brljezgajmo. A kako ti baba moliš Gospinu ružarju? 'Lujo ki rika Cetna koja veselo klokoće kad protiče kraj naše Alkarice.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.03.2019., ponedjeljak

Image and video hosting by TinyPic

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ogorje zbilja ti si 'ljupka dolina pod Svilajom' kako te je vidio onaj iz prošlosti. (carski namjesnik Habsburške monarhije 1832.)

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
"Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Ogorje u srcu Zagore satkano od milina junačkih i časnih. Od Zelova i Crivaca zalivano pravdom i poštenjem. Sa Svilaje i Moseća ljubavlju i lipotom.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.37 sati E ća jema novega? Ej ček, kaj ti nis Zagorec? Ma tak zmešalo mi se. Evo sada poslije svete mise pastirica Isusovih ovca s. Natalija je stavila ovu ovcu za motomed da đinasticira. A ta ovca u ilegali tipkulji po mobu preglednik dana 'Glas iz krpa'. Što ima za reć? A imaju jarci i ovce. Hvala Bogu jarčadi sam se oslobodio oko mene subraća Isusove ovce. Terapije idu preko moba, compa a večeras očekujem fiziomahera - umjetnika, meštra Spliću koji 'samo tako' urađuje Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Purica blebeće: blb-blb-blb kad nesvjesno hvali i slavi Stvoritelja svoga. Čovjek kad nesvjesno izgovara Očenaš blebeće - a kad si posvijesti da izgovara Bogu onda moli.

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.40 sati Auh moram se okrijepiti Isusom da ova tupa, glupa, neupotrjebljiva tikva bude kako spada tikva Isusove ovce = isusovca. Gospodine primi sve one koji su mi povjereni. Potakni nas i osnaži da činimo sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
I niko nam nije bija ravan iz običnog razloga jer smo volili i svaka žrtva je bila ponos (Trišnja)

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Gospodine, hridi moja, otkupitelju moj! Pa 19

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Franjo Kuharić bio je vjerni tumač i provoditelj misli i djela svojeg velikog prethodnika Alojzija Stepinca. U više navrata posjećivao je hrvatske iseljenike na svim kontinentima. Izuzetno omiljen kod vjerničkog puka. HIiM

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu. (1 Sam 16, 7b)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
6.21 sati Eh, Gospodine da nas dopadne sudbina ovaca. Koji u bolesnom i potrebnom neće vidjeti prigodu da se dokazuje, iživljava i iskorištava. Nego ce vidjeti prigodu da se žrtvuje, da nestane, kao moje Pečnik-ove. Gospodine budi uvijek prema nama milosrdan i blag ali i pravedan. I daj da Te životom cijelim hvalimo i slavimo a Mariju primjereno častimo. Krenimo tako u ovaj ponedjeljak, 11. 3. 2019. HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Život je moj Lujo kao bobonjera nikad ne znaš šta ćeš dobit (Trišnja)
- Eh, Trišnja moj kad smo ludovali Kmanom - mislili smo Split, pa ni cili svit nam nije ravan. A sada kao starcima Tvorac svijeta čitavog sam Bog nam kaže samo hrabro naprijed - RAČUNAM NA VAS! Ne daj se! Od srca p. Luka

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni znaš da su neprijatelji Isusovi jarci a prijatelji Isusovi su ovce. Hajmo kao prijatelji Isusovi realizirati: SPC = RKC = SPC i zablejati: bleee Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.48 sati Ha, hoćemo i večeras, na dan Gospodnji nakon što sam izbrevijario svoje redovničko s još jednim 'Razmatranjem uz mob' na web. O jarcima i ovcama smo već nešto. Ma isto nerado će itko za sebe reći da nije ovca. Ne samo oni koji su po zvanju Isusove ovce. Nego i drugima nije lako priznat da nisu Isusovi. Nikom nije lako priznat da je jarac. Najvjerojatnije će biti da se ne radi o okorjelim neprijateljima Isusovim. Ali po nekakvoj slabosti ili zbunjenosti se vladamo kao jarci. Oh, i ja želim biti ovca Tvoja - Isuse. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Luka, je li moguće ovo pobjedit ako imam šizu? …
- Ha, Božo ako imaš šizu a vjernik si ti imaš i svoje zvanje. Isus te treba da svjetlom Isusovim obasjaš sve koji se za te brinu. A i sebi ćeš tako pomoći. Budi jak. Izdrži Krist te jako treba! Od srca p. Luka

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 12. 3. 2019. Gospodine danas je utorak, 12.ožujka, prvi tjedan korizme, i imendan onima koji se zovu Bernard. A u evanđelju slušamo da svoje poučio molitvi. Rekao si da u molitvi ne valja blebedati. Trebamo si posvjestiti da nas Ti zaista s pomnjom slušaš, pratiš jesmo li iskreni. Jesmo li Tebi predali sve terete i grijehe koji nas koče u molitvi. Jesmo li svima oprostili? Jesmo li dali sve od sebe da uzljubimo naše neprijatelje. Hvala Tí što si nam dao molitvu Očenaš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 7-15)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.04 sati Evo baš sada sam utrnuo comp. Pa će njegovateljica Ljilja smjestiti Isusovu ovcu za motomed. Da ovca đinasticira i nastavi tipkuljiti po mobu večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to valja baci trunku oko na evanđelje (ponedjeljak) i kazat koju. Ha, pa to se zna da su nekí jarci a neki ovce. A zna se i to da nisu samo isusovci uz Isusa. Već su uz Isusa i svi prijatelji Isusovi. Ako si dobar i na strani dobroga - ovca si. A ako nisi dobar niti si na strani dobrog - jarac si! Valja kazat da ima nekíh novotarija koji žele dokinuti tu razliku: crno -bijelo. A mogu kazat da kroz ovu dugogodišnju raspetost (RBK) nalazim potvrdu da je ovo crno - bijeli svijet! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
: Lujo vojnik Kristov triba bit najžeći borac. Al' ne ki jarac, nego Isusova ovčica - jer snaga mu je od Isusa - našeg Krista kralja.' Aha dide...

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo čovik more bit ovca il' jare.' Ajuj baba Jako kakoj dobro bit jarčić skakućat i rogovin bost ko se neće pokorit. 'Mile ja u tebi vidin umiljatu Isusovu ovcu.'

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.03.2019., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
16.30 sati E kad je trenutak ovakav: kud god pogledaš sadržajan, budi razmišljanja, daje ideje. To tek u redak pitki može shvatiti. A što? Čuli smo se mojíma u Solin. Pršte ideje i želje. Eh podno Klisa tvrda grada Solínska je prodolina. Tu je Gospa od Otoka tu su moje Hrge. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.54 sati Ah, kako je to - kad je baš dobro. A kako? Ah, kad si svoj na svome - sa svojima. Sa subraćom Isusovim ovcama, a tu su i dvije isusovke, moje Pečnik-ove koje godinama spašavaju i osmišljavaju Isusovu ovcu ovu. Već je kava tu, grickalice koje su donijele, isto. A sada samo: gric, gric, srrrk... i ćakula-bakula kreće, i teče, teče. Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.48 sati Ah, kako retke tkati… Koji se tek iz vječnosti mogu pravo čitati? To može tek mucanje biti koje će nadareni moći razumjeti. Za razumjeti mene Isusovu ovcu trebaju oni koji će slušat više Isusa nego mene ovcu Njegovu - to su pravi prijatelji. A oni - to su moje Pečnik-ove. Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Luka, kažu da imam šizofreniju! Šta da radim? …
- Kažu da imaš šizofrenija? O kako dobro - oni su Kristu Gospodinu osobito dragi jer raspeti su kao i On Isus Krist. Budi jak! Za one do kojih ti je stalo pati! Sjeti se i mene. Od srca p. Luka

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Rođen na Svilaji kad su se kunpiri vadili. Hej, mama! Tu na Svilaji kod ovaca zmija ga ujla. Hej mama! I divlji prasac nasrnuo je na njega mala - dok mu did Major nije naredio da odstupi. Hej mama!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.58 sati Auh, čast, vlast, bogatstvo... Eh, čast, vlast, bogatstvo... Testovi Božji koji svi prolaze, ne puštaju ni Isusove ovce. Ouh, to tako malo još razmatram poslije svete mise - a premda je već njegovateljica Jadranka bacila Isusovu ovcu na motomed da đinasticira. A to znači i da tipkulji na mob 'Glas íz krpa'. A dnevne aktivnosti? Tu su mob, comp, motomed. A poslije pristižu i moje Pečnik-ove obići raspetu Isusovu ovcu. Kava i ćakula-bakula će pasti. Bogu hvala za njih. Ali hvala i za ovu dugogodišnju raspetost (RBK). Sada mogu kao osvjedočen potvrditi: ako hoćeš nešto uistinu vrijedno učiniti pripravi se za težak križ. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
U životu si ovca ili jarac?! Sugestija: budi ovca i odaberi Isusa pa postani Isusova ovca = isusovac

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.44 sati Ah, nisam dostojan da se ovcom Tvojom Gospodine zovem. A Ti na svetoj misi ovcu krijepiš Sobom Isuse i činiš od ovce Isusovu ovcu = isusovac. Bože moj ovca Te Tvoja usrdno moli daj da svi mi činimo sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
1C KORIZMENA, KUŠNJA U PUSTINJI Lk 4, 1-13 Zamet, 28.2.1998.
Onaj isti Duh koji je u kom je Isus kliktao od radosti, sada ga vodi u pustinju. Kao što je radost od Duha, tako je i kušnja. Duh Sveti nas kroz kušnju odgaja da nas približi Bogu.
1. Kušnja nas čisti od suvišnosti, laži i iluzija. Kroz nju spoznajemo što je zbilja potrebno za život. Kušnja je kao nevrijeme na moru. Tada se odbacuje sve bez čega se može, samo da se spasi goli život.
2. Kroz kušnje oslobađamo svoje najbolje mogućnosti. Ti ne znaš što možeš dok na to nisi primoran. Kao što se “kušnjom” iz mlijeka izdvaja vrhnje, ili prešanjem ulje iz maslina, ili vrcanjem med iz saća.
3. Kroz kušnje jačamo. (Ono što ne ubija to jača.) Ptica nakon što se baci na pokusni let ili će poletjeti ili će se survati.
Kao što vjetar primorava stablo da ojačava korijen. Ili kao što rasplamsava vatru.
4. Kušnja je prilika da naša ljubav prema Bogu sazrije. Zapravo, tek kroz kušnju mi možemo ljubiti. “Nagrada pripada pobjedniku, a ne može pobijediti tko se nije borio, a boriti se može samo onaj koji ima neprijatelja.” (Augustin)
Ljubav se hrani preprekama. Ona je snažnija što se za nju treba više boriti.
Kušnja je trostruka: “Jer što je god svjetsko - požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života - nije od Oca, nego od svijeta.” (1 Iv 2, 16)
Požuda tijela ==> “dobro za jelo” ==> “pretvori kamen u kruh” = UŽITAK = IMATI
Požuda duha ==> “za mudrost poželjno” ==> “skoči s Hrama” = OHOLOST = VLADATI
Požuda očiju ==> “za oči zamamljivo” ==> “pokloni mi se” = BOGATSTVO = MOĆI
----------
“Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim!” (Ps 139, 23-24)
“Sine moj, ako želiš služiti Gospodinu, pripravi dušu svoju na kušnju.” (Sir 2,1)
“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jak 1, 2)
Kušnje su za čovjeka od velike koristi, makar bile mučne i teške; jer one čovjeka ponizuju, čiste i poučavaju. (Nasljeduj Krista)
Život je crno/bijela nit, ako bi smo izvukli crnu, bijela sama ne bi izdržala sve tenzije života.
Uzmeš li od mene moje demone, bojim se da će me i moj anđeo napustiti. (Rilke)
Peta je mjesto slabosti (Ahilova peta…), ali petom se i zmija gazi (Marija…).
Školjka biser stvara od svoje boli.
O sati sumnje, sati bola,
Ko stvara taj vas kleti neće;
Jer radosti su male svijeće,
A iz vas raste aureola.
---
Slabašnu djecu radost rađa,
I njezin porod brzo gine,
A pjesme, rasplamsane bolom,
Gore ko svjetla za daljine. (D. Cesarić)
“Što molitva traži, post postiže, milosrđe prima” ( sv. Petar Krizolog)
--
Image and video hosting by TinyPic
1C KORIZMENA, KUŠNJA U PUSTINJI Lk 4, 1-13 Palma, 4. ožujka 2001.
Počinje radosno razdoblje crkvene godine – korizma, kad možemo postiti, činiti dobro i rasti u ljubavi. Svaka misa osim što je Uskrs, je i korizma. Čišćenje srca za bitne vrijednosti.
- Isti Duh u kom je Isus kliktao od radosti, sad ga vodi u kušnju. Radost i kušnja djelo su istog Duha.
- Isus se dao voditi od Duha. Ne dopusti da ti tijelo vodi Duh, nego pregni da ti Duh vodi tijelo.
- Kušnja nas svodi na bitno. Lišavamo se iluzija. Ona je kao nevrijeme na moru kad odbacujemo nepotrebne stvari. Djeluje kao deterdžent.
- Kroz kušnju oslobađamo svoje najbolje mogućnosti. Maslina se gnječi da bi dala ulje.
- Kroz kušnju postajemo dublji. Što ne ubija, to jača. Vjetar primorava stablo da se dublje ukorijeni. Freud govori o potrebi "optimalne frustracije".
- Kroz kušnju ljubav prema Bogu jača, budući se svaka ljubav hrani preprekama.
- Kušnja dolazi kroz tri požude: tijela, očiju, duha. … Užitak, bogatstvo, oholost.
- Ako kušnja postane nepodnošljiva, to je znak da trebaš Isusa da ti bude Cirenac.
- Isus je ušao u kušnju da nam pokaže kako se svladaju kušnje. Ali i da bude kušan svim našim kušnjama kako bi ih nadvladao – i time nama unaprijed osigurao pobjedu.
- Kušnja je kad nas Bog kuša da nas sebi približi. Napast je kad mi kušamo Boga.
- Đavao odustaje do druge prilike. Korizma je vrijeme budnosti. Pažnje nad samim sobom.
Image and video hosting by TinyPic
KUŠNJA Lk 4,1-13 Osijek, 1995
Kušnja nas svodi na ono bitno. Kroz nju otkrivamo bez čega sve možemo. Ona nas odvaja od varki, idola, lažnih vrijednosti, onog što nam bespotrebno odnosi vrijeme, snagu i život. (Pr. Bog kuša koliko ga Abraham ljubi.)
Kušnja je što i nevrijeme za čamac na moru. Tada se odbacuje sve bez čega se može; sve samo da se ne potone tj. da se sačuva ono najbitnije - goli život.
(Čuo sam od jedne prognanice: "Dok smo bili kod svoje kuće, premda je velika i prostrana, bila nam je pretijesna - a sada nam je dosta jedan vagon.")
Kušnja je kad nas bolest priveže za krevet. Od svega što imamo jedino nam je potrebno ono što stane na noćni ormarić: sok, naranče, molitvenik i krunica. Od svih misli i planova ostaje samo misao kako preživjeti, ili zašto čovjek živi, tj. kamo poslije smrti ide.
Kušnja je, dakle, šok terapija za našu lijenu narav koja ne želi misliti o najvažnijim pitanjima života. Kušnjom smo na to primorani.
Pošto nas je kušnjom priveo sebi onda nam može i zdravlje vratiti. ("Nije meni do smrti grešnikove nego da se obrati")
Kušnjom se u nama oslobađaju skriveni potencijali. Nama uistinu treba nešto što će nam pomoći da dadnemo svoj maksimum. Ti ne znaš koliko možeš dati dok te nešto na to ne prisili. (To je ono "ne znam od kud mi snaga za takvo nešto"... pr. ganja te pas a ti postižeš rekorde u trčanju) Nešto kao što se vrhnje iz mlijeka izlučuje "kušnjom". Ili kao što se zlato dobiva pošto se rudača iskuša u vatri.
Kušnjom jačamo. Jer ono što ne ubija jača. Ptica nakon što se baci na pokusni let ili će poletjeti ili će se survati... (pr. kad su me u sedmoj godini bacili u more, meni je kroz glavu prostrujalo samo: sad ću ili proplivati ili ću se utopiti) To je kao kad lončar lonac stavi u vatru da se ispeče da tako otvrdne.
Kušnja ispituje naše mogućnosti, krajne granice izdržljivosti. Kao što lončar svaki novi lonac odmjereno udari drvenim batom... Kao što se novosagrađeni most optereti natovarenim kamionima... Ili kao prijemni ispit na fakultetu. Važno je, dakle, lakomisleno ne srljati u kušnje koje nisu primjerene našoj snazi. To bi već bila napast. (pr. Ako pri ronjenju na metar dubine osjećam bolove u ušima, suludo je pokušati roniti na deset metara. - "Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega.")
Ali kad dođu kušnje koje nas nadilaze bez naše krivnje onda su one tu da nas pozovu da se Bogu okrenemo, da od njega molimo pomoć. Jer bez njegove pomoći očito ćemo stradati. Zapravo je to čest slučaj, i često se zbog oslanjanja samo na svoju snagu događa da ljudi stradavaju psihički. ("Ako dođu kušnje teške, pa te boli duša stog, ti ne gubi nikad nade, jer nam mir svoj nosi Bog.")
Kušnje su ili posljedica naših grijeha, ili poziv sa strane Božje da mu se još više približimo. (Pr. kako Bog pripušta Joba da ga đavao kuša... Ili u evanđelju đavao kuša Isua u pustinji...)
Kušnja je dar milosti, usmjerena je na život; napast je poziv na grijeh, i rađa smrću.
napast = ruski rulet
Po mnogim tumačima, Krist se sam izložio napastovanju (izvana, ne iznutra), da nas pouči kako ćemo se hrvati i othrvati Napasniku. Po drugima, i đavao je "njušio" što se zbiva. Osjetio je da je na dijelu "Jači" od njega. Htio se okušati može li da ga navrne na svoje mlinove.
Napast je zapravo u tom: imati pošto-po to; vladati makar uz cijenu da služiš đavlu; moći samo da ovladaš ljudima.
Isus se ne da zavesti da ljudima poda "kruha i zabave", a kamoli da se "dočepa" vlasti makar i od đavla. Do srca svojih podanika Isus ne dolazi nikakvim pritiskom: on očekuje njihovu ljubav i privrženost odmila.
Napast modernog čovjeka: Vladati nad drugim ljudima. Novac i luksuz postaviti kao vrhovni cilj. Seksualnost odijeliti od ljubavi i odgovornosti. Pred bijedom i glađu ostati tvrda srca.
"Svi su velikani izdržali samoću, pustinju i velika prapitanja koja se postavljaju ondje izloženim ljudima. To što je gospodin pošao u pustinju pokazuje samo kako je ozbiljno uzeo ljudske zakonitosti. Pošto je izdržao pustinju morao je izdržavati i kušnje. Sam i nezaštićen, izložen vjetrovima i vremenu, danju i noći. I šutljivom Bogu. Pustinje treba izdržati." (Alfred Delp)
Lk 4,1-13: "Mesija po đavolskoj sugestiji iz današnjeg evanđelja bio bi - ljudski gledajući - idealan. U njegovu kraljevstvu ljudi bi bili posve zbrinuti. U nastupnom čudu, 'dolaska s neba' on bi stekao legitimaciju najmudrijeg vladara koji čudesnom snagom može pružiti kruh svagdanji. Uistinu đavolska zamka. Đavao dira strune koje su titrale u najlucidnijim glavama ljudske povijesti (npr. Platon)
No, što bi radili ljudi takvoga mesijanskog kraljevstva? Imali bi slušati i trošiti. Potrošački roboti bez slobode i kreativnosti. Isus se odupire napasti čuvajući svoj sinovski odnos prema Ocu. Zna da Bog ne treba robote, nego slobodnu djecu koja ga slušaju iz ljubavi, ali uvijek mogu reći i 'ne'" (B. Duda)
"Crkva razasuta cijelim svijetom već je, u nadi, sudionica Kristove pobjede, a u isto je vrijeme - s njime - izložena velikoj napasti. Doista, naš je život na proputovanju zemljom nužno izložen napasti. Jer naš se napredak ostvaruje kroz napast. Nitko ne poznaje sebe ako nije napastovan. Nagrada pripada samo pobjedniku, a ne može pobijediti tko se nije borio, a boriti se može samo onaj koji ima neprijatelja... Čitali smo u Evanđelju da je Krist bio napastovan od đavla u pustinji. Da, Krist je bio napastovan od đavla, jer u Kristu si ti upoznao napast. On je od tebe preuzeo svoje tijelo da tebe učini dionikom svojega spasenja. Od tebe je preuzeo smrt da tebe pozove na život. Od tebe je preuzeo pogrde da te učini dionikom svojih počasti. Dakle, od tebe je preuzeo i napast da te učini dionikom svoje pobjede ... mogao je da ne bude napastovan, ali kako bi te mogao poučiti kako ćeš pobijediti napast." (Augustin)
"Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim!" (Ps 139, 23-24)
"Vi ste oni koji ste u mojim kušnjama uvijek ostali sa mnom, zato ja vama dajem kraljevsku čast kao što ju je Otac moj meni dao, da jedete i pijete za mojim stolom u mome kraljevstvu te da sjedite na prijestoljima i sudite dvanaest Izraelovih plemena." (Lk 22, 28)
"Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod, te mognete izdržati." (1 Kor 10,13)
vidi Sir: "Strah Gospodnji u kušnji" (Sir 2)
"Tko se boji Gospodina, zlo ga ne snalazi, i uvijek se iz kušnje izbavlja." (Sir 33,1)
"Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću." (Jak 1,2)
"Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji Gospodin obeća onima što ga ljube." (Jak 1,12)
"Jer ih je Bog stavio na kušnju i našao da su ga dostojni" (Mudr 3,5)
"Sine moj, ako želiš služiti Gospodinu, pripravi dušu svoju na kušnju." (Sir 2,1)
"Ohrabrite se, djeco, zavapite Bogu: Onaj koji vas stavi na kušnju, on će vas se spomenuti." (Bar 4,27)
"Sjećaj se svega puta kojim te Gospodin, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš." (Pnz 8,2)
"A i svi koji hoće pobožno živjeti u Kristu Isusu bit će progonjeni" (2 Tim 3, 12)
Vidi: Nasljeduj Krista, glava 13, "O savladavanju kušnja"
Trpljenje je važan oblik saznanja, ono daje neka znanja koja se samo tako mogu steći, ali ta znanja volimo prepustiti drugima.
Freud je imao metodu liječenja psihičkih rana "optimalnom frustracijom". Nas također i Bog svakodnevno "optimalno frustrira" preko teških situacija i ljudi.
Onaj tko zna "zašto" živjeti, moći će podnijeti gotovo svakojako "kako" živjeti. (Nietzsche)
Dostojevski je jednom rekao: "Jednoga se bojim: da ne budem dostojan svojih patnji."
Mi poželimo umrijeti baš onda kad je najpotrebnije, najvažnije ustrajati u življenu. (p. M. Jurić)
Vidio sam, čini mi se u Remetama, na križnoj postaji naslikano kako Isus pomaže Šimunu nositi križ. Razumljivije mi je tako.
"Bog koga ljubi i šibom ga odgaja..."
Živjeti u toj napetosti između centripetalne i centrifugalne sile. (p. Slavko Pavin)
Nisi dovoljno jak za takvo nešto, ali se iskustvom takvog nečega postaje jak. (V.)
If you pray follow your whim!
Bilo mi je jednom tako teško da nisam mogla moliti Boga, a kad ga nisam molila bilo mi je još teže.
Tvoj put je savršenstvo ili ponor. ... Pad ti se dogodi u desetinki, u tisućinki sekunde. A onda, poslije toga se osjećaš kao da si pao s nebodera. (Zlatko, 22.II.90)
Toliko puta bi volio da mislim drugačije nego li misao shvaća, i vjerujem pliće nego li vjera prodire...
Mistik Tauler shvaća životnu krizu kao Božji dar. To je čas kad bog prevrće po našoj duši da bi pronašao najvrednije u njoj.
"Predragi, zaroni do dna u svoje ništa i pusti da se toranj (katedrale samodopadnosti i samopravednosti) sa svim svojim katovima po tebi sruši! Dopusti svim paklenim đavlima da se na tebe obore! Nebo i zemlja sa svim stvorenjima - sve će ti zadivljujuće služiti! Samo zaroni, tako će ti pasti u dio ono najbolje". (Ivan Tauler)
"Pravi mir rađa se jedino iz uznemironosti tjeskobnog čišćenja... Ostani samo kod samoga sebe i ne trči prema van, trpi do kraja i ne traži nešto drugo... poslije tame dolazi jarko sunce, blistav dan." (Tauler)
“Život naš na ovom hodočasničkom proputovanju ne može biti bez kušnje. Rast naš ostvaruje se kroz kušnje. Nitko sebe ne poznaje ako nije kušan. Nitko ne može biti okrunjen, ako nije pobijedio. Nitko ne može pobijediti, ako se nije borio. A nitko se ne može boriti, ako nema neprijatelja i napasti.” (Augustin, Brevijar sv.II, str.60)
“Upravo Krista je Sotona iskušao! A u Kristu si ti bio iskušan, jer Krist je od tebe sebi uzeo tijelo, a od sebe tebi dao spas; od tebe je sebi uze smrt, a od sebe tebi dao život; od tebe je preuzeo na sebe pogrde, a od sebe je tebi dao slavu; dakle, od tebe je sebi uzeo kušnju, a od sebe tebi dao pobjedu!
Ako smo u njemu iskušani, u njemu smo đavla nadvladali. Primjećuješ da je Krist bio iskušan, a ne primjećuješ da je pobijedio? Spoznaj da si ti u njemu iskušan i spoznaj isto tako da si u njemu pobijedio. Mogao je on đavlu zabraniti kušnju. No, da nije on bio iskušan, ne bi tebi, koji si kušan, dao poduku kako pobijediti.” (Augustin, Brevijar sv. II, str.61)
Kušnja dolazi uvijek kroz trostruku požudu:
OČIJU = "za oči zamamljivo" = "pokloni mi se" = bogatstvo = moći
TIJELA = "dobro za jelo" = "kamen u kruh" = užitak = imati
DUHA = "za mudrost poželjno = "skoči s hrama" = oholost = vladati
Oluja, koja bjesni protiv nas bez naše krivnje, znak je, da će domalo doći uspjeh. (sv. Ignacije Lojolski)
Pred zoru je mrak najgušći.
Dali je to križ Kristov ili uže Judino?
Što ne ubija - jača.
---
Nisam li pjesnik, ja sam barem patnik
i katkad su mi drage moje rane.
Jer svaki jecaj postati će zlatnik,
a moje suze dati će đerdane. (Tin Ujević)
---
Kušnja nas tjera da iziđemo iz mlitavosti.
Kušnja je kao lužina ... ili kao deterdžent.
"Krizis" = očistiti
Kušnja nas usmjeruje prema istini.
"Istina će vas osloboditi" , ali prije toga će vas učiniti jadnima.
S Kristom je došla kriza za grešnike. Krist je donio mač!

Ako si kao Šimun Cirenac, uzmi križ i slijedi Krista. Ako si pribijen na križ poput onoga razbojnika, kao čestit čovjek priznaj Boga. Ako je on zbog tebe i tvojih grijeha bio ubrojen među razbojnike, ti radi njega postani pravedan i svet. Klanjaj se onome koji je zbog tebe raspet. Ako si i sam raspet, poberi i ti nešto ploda i iz nepravednog postupka prema tebi. Smrću kupi spasenje i s Isusom uđi u raj, da shvatiš koliko si dobra zadobio.
Promatraj onu rajsku ljepotu i pusti da vani umre zli razbojnik sa psovkom na usnama. Ako si kao Josip Arimatejac, traži Kristovo tijelo od onoga koji ga je raspeo. Neka tvoja bude pomirna žrtva svijeta. Ako si kao Nikodem, onaj no ni štovalac Božji, pomaš u za ukop pomaži Gospodina. Ako si koja od Marija, ili Saloma, ili Ivana, rano jutrom prolijevaj suze. Nastoj najprije otkloniti kamen, pa ćeš možda vidjeti anđele, pače i samog Gospodina Isusa. (Grgur Nazijanski, Brevijar, sv. II, str. 287)
Image and video hosting by TinyPic
KUŠNJA U PUSTINJI Lk 4, 1-13
I. Pretvori kamen u kruh. Što se mučiš s postom! Sve što je tvrdo, teško... pretvori u ugodno i prijatno. Uzmi život u svoje ruke, gledaj kako da se ostvariš. Živi po svom ukusu.
II. Moć i slava. Budi utjecajniji od dugih. Tko od tog živi, poklonio se vragu.
III.
- Đavao mu sugerira da je potrebno da ima autoritet kako bi ga ljudi cijenili i voljeli. Zato se baci spektakularno s hrama. Afirmiraj se pred ljudima.
- Ili: Đavao mu predlaže jednu neodgovornu opuštenost. Prepusti se, bit će sve bez problema.
Ne uznemirujmo se zbog svojih nesavršenosti, jer je u tom savršenost, da ih suzbijamo, a ne bismo ih mogli suzbijati, da ih ne vidimo, ni savladati, da ih ne nađemo. Naša pobjeda nije u tom, da ih ne osjećamo, nego da uz njih ne pristajemo, a ne pristajemo dok nam dosađuju. (Franjo Saleški, Filotea)
U onom u čemu smo iskušani, možemo iskušavanom pomoći.

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Eh, Ogorje... Davno san, davno oša iz zagrljaja tvog. Al Ogorje u meni živi. Bake i didovi na prijestolju srca, oko vatre side i beside il' Gospinu ružarju mole.

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Poštovani pater Luka, želim vam zahvaliti za poruke. Moja susjeda i prijateljica, ako vam odgovara, došle bi vas posjetiti do uskrsa. Molim da javite, srdačno, …
- Sveta misa je svaki dan u 10 sati, Fratrovac 40, Zagreb. Od srca p. Luka

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni kod tvojih katoličkih je korizma. Pravo vrijeme za odabrat pokoru. Hajmo se prihvatit realízacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.50 sati Aoh koji je doživljaj osvjedočit se Gospodin životom tvojim ravna. Kad vidiš da sve opačine koje su ti priređivali Bog privodi na dobro. Sve je tako sinhronizirano da nezaustavno vodi krajnjoj svrsi ove raspetosti (RBK - raspetost na bolesničkom krevetu) Opet ću reć: blažen onaj koji je posve Božji a dogode u se (srećom!) nevolje za ne poželjeti jer tada Gospodin sigurno ozbiljno računa ('puno lipi stvari). Doista ništa bolje nego biti bez krivnje biti raspinjan (RBK). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 11. 3. 2019. Gospodine danas u ponedjeljak prvog korizmenog tjedna u evanđelju slušamo što će biti s nama kada dođe trenutak našeg prelaska, trenutak kad ćemo zakucati na vrata Neba, ili vulgarnije kazano kada umremo. Čujemo da imaju dvije opcije. Ovce će Tebi s desna, u Tvoj naručaj ili u raj. A jarci s lijeva u očaj ili pakao. Rekao si i kako ćeš razaznati tko je ovca a tko jarac. Ovce su oni kojí su Te znali prepoznati u gladnom, žednom i bolesnom i pomogli Ti. A jarci su oni koji Te u tim istima nisu umjeli prepoznati, za njih su to bile vucibatine, neradnici koji glumataju. Eto takvi će ići Tebi slijeva u vječni očaj. Gospodine usrdno Te molimo da nas dopadne sudbina ovaca. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 25, 31-46)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.35 sati A sad bi trebalo đinastirajući na motomedu uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Evo ljudi mojí korizma je. A to je baš pogođeno vrijeme crkvene godine za one koji drže do duhovnog života. U evanđelju (nedjelja) imamo važan pouak. Ako si pobožan, ideš na svetu misu, moliš Gospinu krunicu - dakle posve normalan vjernik. A snašla te nevolja 'ne bi je ni pas s maslom'! Ne paničari. Smiri se - jer Gospodin ozbíljno računa s tobom. To vam govorim kao osvjedočeni. Bíti 15 godina raspet (RBK) nije šala mala. Ali jer znam (Gospa Sínjska rekla) da Gospodin ozbiljno računa sa mnom, Svojom ovcom sve se da izdurat. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, pamet u glavu, jer vojnik Kristov zna mislit. Akoj tebe Krist kralj probudija, kadno te taj auto udrija, i da ti je dugo raspet biti, unda to znači da te sprema za niku važnu stvar.' Aha dide, znan.

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, nije svako zlo za zlo. Imaju nevolje koje ne moremo želit ni volit, al su za naše dobro.' Aha baba Jako, toj uno kad me likar nemilice ubode injekcijon, a ja ozdravin.

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jesi li upao u nevolje, dobro je: Bog provjerava koliko na tebe može računati (knev 1c kor)


Čast, vlast i bogatstvo nisu zlo ali su zamke Zloga. Nije zlo ako te hvale - ali oprez! Ako su ti drugi povjereni - oprez! Nije loše imati - ali oprez. Samo Bog neka bude tvoje bogatstvo. (knev 1c kor)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.03.2019., subota

Image and video hosting by TinyPic
16.55 sati Ah kad neodoljivo hoće van ovaj doživljaj nimalo čudan dok guran sam po Jelčić placu kojim sam još 'osamdesetih' nonšalantno šetuckao. Dogovor je s banom pao opet ću kad bude sve baš kako valja.

- 18:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.54 sati Sve se udružilo, sve bi htjelo isto. I goluboví što s Cvjetnjaka polijeću, i mjuza što šuška, i nestašni 'palac zlatni' što skakuće po mobu. Sve hoće, vabi redak da izađe van. Ah, znam, to naopaki iskušava. Odlazi, ne živi se tek od retka!

- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.18 sati E, i ove subote stanje stvari uobičajeno, sve je rascvjetalo na Cvjetnjaku dragom. To naprosto sipi s Neba rascvala milost Božja. Huka-buka dopire, mjuza se čuje, žamor ugodni škakljuca ušesa. Oko stola moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Kava je stigla! A sada samo srrrk... i ćakula-bakula kreće i teče, teče. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Nevolja te pogodila, a ti pobožan. Ne krivi Boga, jer On te pripravlja za važne poslove, koje s tobom želi poduzeti

- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.29 sati U ovaj dragi dan zgusnut od vrijednih sadržaja kažimo sad nakon što sam srknuo svoju juhicu zašto je dan baš kako valja? Do malo prije je bila fiziomaherska uradba na Isusovoj ovci od onog umjetnija iz Splita 3, to znate da su uradbe meštra Spliće mogu biti samo fiziomaherske, potpune í cjelovite. A jer je subota sunčan dan nema zapreke da padne kava na Cvjetnjaku uz ćakulu-bakulu s mojím Pečnik-ovima. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Odstrani od sebe te nekorisne misli koje ti, u najmanju ruku, uzrokuju gubitak vremena. Sv. Josemaria Escriva

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Hvaljen Isus i Marija! … pa neka bude uspješna Korizma svima na web župi, svima do kojih stiže Vaša propovijed a važno je da propovijed stigne do mnogo ljudi. Svako dobro.
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.30 sati Eh trebao bih ovo, ono... Ali što je najvažnije trebao bih na svetu misu, koja je terapija No 1, poslije koje će biti terapija No 2, a to je uradba meštra Spliće na Isusovoj ovci. Eto ta ovca će morat stići nekako i posa učinit u nekakvom međuvremenu. A takve subote dugi niz godina sadržajne, baš moje. Gospodine primi molítvu ovce Svoje - za sve one koji si mi povjerio. Ugodne i teške, za prijatelje Te molim. A ponaosob za nepríjatelje - daj mi ih ljubiti kako htio si Ti. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 10:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
'Pravi mir rađa se jedino iz uznemirenosti tjeskobnog čišćenja... Ostani samo kod samoga sebe i ne trči prema van, trpi do kraja i ne traži nešto drugo... poslije tame dolazi jarko sunce, blistav dan.' (Tauler)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Šta bi ti baba Jako da ti na silo dođe dragi Isus namisto mene Njegove ovce? 'A Lujo šta bi? Ki tebi mile jer i u tebi gledan Isusa a ne ovcu. Ispekla bí mu na polu od kunpira.'
- Kakva je bila baba Jako? …
- Ha, baba Jaka to ti je Ogorska svetica. Baba kakva spada. Čovik od komada. Oblikovala je duše mnoge dice Ogorske.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.33 sati Hajmo bolesni i grešni, idemo Gospodinu zove nas. Ta zbog nas je došao. Životom nam pokazao da nas razumije, prihvaća i ljubí. Sve je učini zbog nas ovakve nikakve. Zbog nas je mučen, umro i pokopan. I uskrsnuo je zbog nas - da stanemo na svoje noge živimo kako spada. Da životom svojim hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Hajmo u ovu subotu, 9. 3. 2019. HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni to znaš da Isus poziva k Sebi bolesne i grešne. Hajmo i mi Isusu priznajmo se bolesni i grešni. A i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
19.47 sati Jesan li izbrevijario svoje redovničko idem 'drito i u sriduuu'. Nema sad ovo bi, ono... Nego hajmo uradit 'Razmatranje uz mob'. Valja kazat je pala je uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Kao i svakí dan bio je fenomenalan. Čini se da sam totalka 'žbljak'. I ne znam da li bi ikad profunkcionirao da imam bilo kojeg meštra íz Hrvatske umjesto meštra Spliće. A čuj, ovako uz njega tribat će još par godina. Pa što? Živim svoj redovnički život koji sam odabrao nesmetano i valjano. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 10. 3. 2019. Gospodin danas u prvu korizmenu nedjelju u evanđelju slušamo kako Te đavao iskušavao u pustinji. Ali vrijedno nam je primijeti da Te Duh Sveti doveo u pustinju. I poslije četrdeset dana kad si ogladnio. Đavao se spretno ubacio: 'Ako si Sin Božji reci ovom kamenu da postane kruh.' Na što si mu Tí Gospodine rekao da ne živi čovjek samo o kruhu. Onda Ti je đavao pokaza sav svijet i obećao Ti ga ako mu se pokloniš. Ušutkao si ga riječima da se samo Bogu klanja. Đavo nije odustajao. Sad je išao vidjeti kako stojiš sa častohlepljem. Predlagao Ti je da strmoglaviš niz hridinu. Anđeli će priskočiti i ništa Ti neće biti. Na što će Ti se svi diviti i slaviti. Naravno da nisi pao ni na toj kušnji. Đavao je podvio rep ne obavljena posla. Evanđelje kaže 'do druge prilike.' Molimo Te Gospodine budi uz nas u časovima kušnje. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 4, 1-13)

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.20 sati Hajmo bolesni i grešni Isusu da nas iscijeli i oprosti naše opačine. Ha, pa to nas najčešće i privodi Isusu kad spoznaš da si bespomoćan i neizlječivo bolestan. Mislim da je autentičniji pristup Isusu, i pristanak da našim životom upravlja i vodi kud hoće. Nego da se dođe do spoznaje da Bog uistinu jest nekim dubokoumnim promišljanjem. E ovo je večernje 'Razmatranje uz mob' koje kao i obično urađujem radosno iščekujući meštra Spliću. U kasnijem razmatranju spomenut ću kako je bilo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide de mi reci kako si ti odredija bit vojnik Kristov? 'A Lujo mi ti Ogorani svi odišito živemo. Nako: il' resti il' se suši! Il' živi il' umri! A kad san susrija Krist kralja i vidija daj i kod Njega isto odredija san bit vojnik Kristov.'

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Šta bi ti baba Jako da ti na silo dođe dragi Isus namisto mene Njegove ovce? 'A Lujo šta bi? Ki tebi mile jer i u tebi gledan Isusa a ne ovcu. Ispekla bí mu na polu od kunpira.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2019., petak

Image and video hosting by TinyPic
Sat vremena prije pričesti ništa ne jesti i ne piti alkoholna pića – to je euharistijski post. HIiM

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.26 sati Ah kako je teško imati sve uvjete i kad te sve okolnosti guraju da napišeš stih - a njega niotkud. Il' bar redak neki prozaični. Nevolja je to što imaš tek neki puki, bezvezni. Ah...

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj nama putem zlim. HIiM

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Smisao Hrvatske proizlazi iz Europe. Jer Hrvatska je dragocjeni biser Europe i svijeta. Svi na izbore! Od srca p. Luka (facebook)

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Zagora me rodila u srid sivog kamena. O gorama u Ogorju blizu mora íz kog su Dalmati koji svom će zavičaju Dalmacija ime dati. Purom s kiselim mlikom i čistom arijom me naranila. Silima kraj ognjišća sa starčadi dragom obzore mi raširila. Od podsvilajske ovce iz kamena živca Isusovu ovcu učinila. Ej Zagora me rodila...

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Luka, di je Ogorje?
- Ogorje je o gorama, blizu mora. O Svilaji i Moseću, o Zelovu i Crivacu. Blizu Muća, Sinja, Drniša i Splita. Iz Ogorja su DalmatI koji svom će zavičaju Dalmacija ime dati.

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Eh, kad su istjecale 'sedamdesete' a ovca još nije znala da joj je biti isusova ovca = isusovac

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Istina je na strani onoga tko je sretniji.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Kad te svi otpišu, kad ni sam na sebe više ne računaš. A netko bi htio biti s tobom. Umjesto da se sablažnjavaš nad samim sobom - obrati se! Bog te vidi posve drugačije - istinitije.

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.35 sati Gospodine znam da nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Ali možda čak nisam dostojan da sada, poslije svete mise na kojoj si me okrijepio Sobom. Možda nisam dostojan ovako komotnog, nesmetanog đinasticiranja na motomedu. I istovremeno urađivanja preglednika dana 'Glas iz krpa'. I što imaš za kazat nedostojna ovco? Hej kako nedostojna zar nisam Isusova ovca? A za reć, pa prije svete mise maestra Iva je uradila onu drugu ruku Isusovoj ovci. A tu ovcu će večeras oko šest i po prihvati fiziomaherski urđivati ona tip iz Splita 3. Koji po svojim gestama neodoljivo podsjeća na Trišnju sa Kmana. Dnbar je. A što? Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.39 sati Ah što to šapće u meni? Jel' Ogorje? Jel' moj Kman? E ne nije to nešto nego netko. To moj Isus šapće meni svojo ovci: hajde imat svetu misu da te okrijepim Sobom i budeš kako spada Isusova ovca = isusovac. Oh, Gospodine primi okorjelo srce ovce Svoje i učini ga po Srcu svome. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ogorje moje šapće mi nešto u meni

Image and video hosting by TinyPic

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
5.58 sati Svaki put poslije Gospine krunice uz HKR dodam i himan Duhu Svetomu: O dođi tvorče Duše Svet... Ti znaš zašto si me probudio. Možda i ja znam? Ako je to ono što mi je šapnula moja Vlaina, Gospa Sinjska, neka tako bude! Ali neka bude! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: Ma ne znan baba Jako kako tebe more tolko veselit postit? 'Lujo nije ni meni drago postit. Al' ako me približava mojoj ljubovi, dragom Isusu - nije mi krivo sebe stisnit i poston.'
- Sjajno baba Jako

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.45 sati Lijep, ljepši, najljepši pozdrav u ovaj petak, 8. 3. 2019. HVALJEN ISUS I MARIJA! To je ujedno i poticaj da hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjerno častimo kako bi dan bio baš kako valja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Čast, vlast i bogatstvo nisu zlo ali su zamke Zloga. Níje zlo ako te hvale - ali oprez! Ako su ti drugi povjereni - oprez! Nije loše imati - ali oprez. Neka Bog bude tvoje bogatstvo. (knev 1c kor)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
DOBRA VEČER SVAKU VEČER PRIJATELJU IDE LI ZDRAVLJE NA BOLJE PUNO POZDRAVA IZ SPLITA OD KRIGE

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni pišem ti da se prihvatimo posla kako bismo i mi sudjelovali u realizaciji koje će sigurno biti u punini vremena: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.56 satî 'Carpe diem!' Nisam baš siguran al' mi se čini da se na latinski tako kaže: 'iskoristi vrijeme'. Ah, memorija još nije u funkciji. Ma baš mi krívo engleskog i talijanskog 20.02 sati Sad mi je dragi p. Cvek utrno svjetlo u sobi. A u ovom 'Razmatranju uz mob' hajmo kazat još koju o postu. Post promovira glad. Da nam posvijesti da nam je duša gladna i žedna Boga živoga. Nažalost neki tu glad za Bogom nadomještaju ukusnim jelom. Post i molitva nužno idu zajedno. Kad postiš, kad si dakle gladan, češće u sebi ponavljaj: 'Gladna mi je i žedna duša Boga živoga.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 9. 3. 2019. Gospodine danas u evanđelju slušamo kako si svojim postupkom proizveo zabunu i sablaznio pobožan svijet. Svratio si na objed čovjeku grešniku. Koji po mišljenju pobožnih nije bio dostojan ni da im ovce čuva. Gospodine Ti shvatio hendikep tih pobožnih. Zato si im rekao: 'Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.' Evo nas Gospodine znamo i priznajemo bolesni smo i grešni. Molimo Te svrati k nama Gospodine Isuse Kriste. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 27-32)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.35 sati Traj-na-ni-na. Sve bas sve je kako valja. Ili sve je SOK = sve ok. A eto opet sam zeru u vlaškom điru. Je da jesam rođeni Zagorec al' Ogorje je Ogorje. A hajmo se uhvatit večernjeg 'Razmatranja uz mob' prije nego nastupi radoiščekivani meštar Splićo. Kao i obično bacit ću trunku oko na evanđelje (petak) i reć koju. Aha to je aktualnoj temi posta jer u korizmi smo. Nepoučenim ljudima post je tlaka, askeza koju ne mogu osmisliti. Ako čovjeku kažeš zašto postiti on će nadvladati i svakojaki kako postiti. To vam kažem iz prve ruke ako svoju molitvu združiš s neko nevoljom koju podnosiš - ta molitva će biti daleko učinkovitija A dragovoljna askeza poradi Krista ti širom otvara srce Kristu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A gledan ja tebe dide gledan. Tebi nije teško ništa radit. Nisi ti od velke spize. O podne se napiješ zeru vode. 'E Lujo al' ne vidiš da o podne punin lulu duvanon.' Aha, i pozdraviš Gospu.

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ma ne znan baba Jako kako tebe more tolko veselit postit? 'Lujo nije ni meni drago postit. Al' ako me približava mojoj ljubovi, dragom Isusu - nije mi krivo sebe stisnit i poston.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.03.2019., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic
U stoljeću devetom kaskali su konji kneza Branimira Ogorskim poljem, krčima i krčićima... zemljom Hrvatskom. Topot konja Ogorskim poljem do Rima se čuo. Papa se pitao: jel' to iz Hrvatske - pa rekao: neka bude zemlja Hrvatska!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Lujo, uništava me depresija i prisilne misli. Šta ću? …
- Kad te tako nešto uhvati samo ponavljaj u sebi: 'Isuse blaga i ponizna Srca učini srce moje po Srcu svome.' Od srca p. Luka
- Ništa mi ne pomaže. Stravično se osjećam. Pomozi, Luka! …
- Pristani da to podnosiš. Trpljenje s Krístom je najveća moć. To čini za one koji su ti u srcu, koje voliš - samo izdrži trpjeti. Duraj, duraj pa ćeš svima koji su ti dragi pomoći. Od srca p. Luka

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.35 sati Idemo dalje! Kad si redovnik bitno je slijedití redovnički đir. Upravo smo imali svetu misu a sada Isusova ovčica đinasticira na motnmedu. Istovremeno tipkulji na mob ovo što čitaš a zove se 'Glas iz krpa'. I što ima za kazat? E prije svete mise onu drugu ruku Isusovoj ovci je uradila maestra Iva. Sada poslije motomeda ta ovca će tribat učinit posa. A večeras će Isusovoj ovci doći 'čovik i po' i uraditi je baš kako valja. Meštar Splićo to izvodi umjetnički, fizhomaherski, potpuno i cjelovito. Bog ga blagoslovio! 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
- Post, pokora... Ma haj, pusti me stat!
- Onaj kom značiš sve, koji te beskrajno ljubi savjetuje ti posti i čini pokoru. E to je druga stvar! Sve za ljubav – ako triba za ljubav izgorit – pristajem!

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.52 sati Ahh, sveta misa će. Ako mi nitko nítko ne prihvati karijolu? Znam što ću - sam ću!
Image and video hosting by TinyPic

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih. Ps 1

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORIZMENE NEDJELJE

Image and video hosting by TinyPic
Korizma broji šest korizmenih nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda svaka korizmena nedjelja ima svoje ime:
1. Čista – jer dolazi odmah iza Čiste srijede (Pepelnice).
2. Pačista – ili pračista, odnosno još čišća od prve koja se naziva Čista
3. Bezimena – jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci Isusovoj
4. Sredoposna – jer je na polovici korizmenog posta.
5. Gluha – jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja, pokrivale bi se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve poradi veličine svetih dana koji se bliže: muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova.
6. Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja – liturgija Cvjetnice obilježena je čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila zbog procesije s grančicama u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je puk dočekao poklicima „Hosana Davidovu Sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“
U sveopćoj Crkvi, Četvrta korizmena nedjelja zove se Laetare – Veseli se!, prema riječima ulazne pjesme iz Knjige proroka Izaije: „Veseli se, Jeruzaleme, kličite zbog njega svi koji ga ljubite! Radujte se, radujte s njime, svi koji ste nad njim tugovali! Nadojite se i nasitite na dojkama utjehe njegove“ (Iz 66,10-11). Korizmene nedjelje izuzete su od pokorničkog karaktera korizme, jer svaka nedjelja, pa i korizmena, ima pečat uskrsnuća Gospodnjega u tjednom ritmu života kršćana.(Miodrag Vojvodić, www.isusovci.hr)

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sedam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o korizmi

Image and video hosting by TinyPic
1. NAZIV
Naziv korizma dolazi od latinskog naziva quadragesima (četrdesetnica). Tako je prema latinskom nastalo i talijansko ime quaresima ili francusko carem. Engleski naziv lent upućuje na godišnje doba (lengthen – kad dan postaje duži). Riječ korizma (četrdesetnica) prvi put spominje Euzebije Cezarejski (265.-340.).
2. SMISAO
Smisao i sadržaj korizmenog vremena sažeto izražava Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji u kojem čitamo: „Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje za slavlje Vazma. Vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja s Bogom te s braćom i sestrama, vrijeme češćega posezanja za ‘oružjem kršćanske pokore’: molitvom, postom i dobrim djelima.“ O milosnom vremenu korizme govori nam i Drugi vatikanski sabor ukazujući na njezin dvostruki smisao: krsni i pokornički. „To doba, osobito uspomenom ili pripravom na krštenje te pokorom, vjernike koji gorljivije slušaju Božju riječ i odaju se molitvi, pripravlja na svetkovanje vazmenog otajstva“ (SC 109). Krsni vid korizme očituje se u njezinom shvaćanju ne samo kao priprave nekrštenih na krštenje već i priprave cijele zajednice na slavlje spomena vlastitog krštenja u vazmenoj noći. Pokornički vid korizme ostvaruje se postom, molitvom i djelima ljubavi. Konačno, riječima pape Benedikta XVI., korizma nas podsjeća da se biti-kršćanin može ostvarivati samo kao uvijek novo postajati-kršćanin, da ono nikada nije završen događaj koji je iza nas, nego da zahtijeva uvijek novo vježbanje.
3. POVIJEST
Od samih početaka priprava za svetkovinu Uskrsa sastojala se od jednog ili dva dana posta o čemu početkom 3. stoljeća svjedoči Hipolit Rimski. Četrdesetodnevni vazmeni post prvi se put spominje 306. godine u tzv. Epistula canonica sv. Petra Aleksandrijskog gdje se određuje da lapsi (kršćani koji su se tijekom Dioklecijanova progona od straha odrekli vjere) nakon tri godine javne pokore drže još jednu četrdesetnicu posta i molitvi kao pripravu za dan svoga pomirenja.
Vrijeme 40-dnevne priprave za Uskrs, javlja se u rimskoj liturgiji od 4. stoljeća, a započinjalo je Prvom nedjeljom korizme. Od 6. stoljeća početak korizme pomiče se na srijedu koja prethodi toj nedjelji. Toga su dana pokornici, a potom i ostali vjernici, primali pepeo kao znak ulaska u korizmenu pripravu za Uskrs. Od kraja 11. stoljeća pepeo se radio od maslinovih ili palminih grančica blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo označava ozbiljnost i pokoru, čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Ta se srijeda stoga naziva Pepelnica. Korizmeno vrijeme bilo je i ostalo vrijeme priprave katekumena za primanje sakramenata kršćanske inicijacije u Vazmenoj noći. Korizma je, dakle, od samih početaka imala trostruko značenje: vrijeme neposredne priprave pokornika na pomirenje na Veliki četvrtak, vrijeme neposredne priprave katekumena za sakramente inicijacije u Vazmenom bdijenju te vrijeme priprave ostalih vjernika na vazmene blagdane.
4. TRAJANJE
U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od Pepelnice do Velikoga četvrtka, to jest Mise večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje, što potvrđuju Opće uredbe o liturgijskoj godini i kalendaru (br. 28), te Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji (br. 127). U korizmeno vrijeme dakle spadaju i korizmene nedjelje, stoga ona ukupno broji 44 dana. Zanimljivo, u vrijeme posljednje obnove kalendara (1969. god.) liturgičari su htjeli dokinuti Čistu srijedu, pa bi tako korizma, kao što je to bilu o početcima, počinjala na Prvu korizmenu nedjelju i doista trajala 40 dana, no na izričitu želju pape Pavla VI. Čistu srijedu nije se diralo. Broj 40 stoga treba tumačiti simbolički, a ne doslovno. Iako korizma završava na Veliki četvrtak, to ne znači kako prestaje i vrijeme pokore, posta i sabranosti budući da Vazmeno trodnevlje predstavlja „sjajni vrhunac čitave liturgijske godine“ (ONLGK 18).
Spomenimo kako se četrdesetodnevna priprava za svetkovinu Uskrsa temelji na biblijskoj tipologiji:
– 40 dana trajao je opći potop (usp. Post 7,14)
– 40 dana Mojsije je boravio na brdu Sinaj (usp. Izl 24,18)
– 40 godina su Izraelci lutali pustinjom (usp. Još 3,4)
– 40 dana išao je Ilija prema brdu Horebu (usp. 1 Kr 19,8)
– 40 dana vrijeme je u kojemu se Niniva trebala obratiti (usp. Jona 3,4)
– 40 dana Isus je proveo u pustinji (usp. Mk 1,13; Mt 4,2; Lk 4,1)
– 40 dana nakon uskrsnuća Isus je uzašao na nebo (usp. Dj 1,6-11)
5. KORIZMENE NEDJELJE
Korizma broji šest korizmenih nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda svaka korizmena nedjelja ima svoje ime:
1. Čista – jer dolazi odmah iza Čiste srijede (Pepelnice).
2. Pačista – ili pračista, odnosno još čišća od prve koja se naziva Čista
3. Bezimena – jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci Isusovoj
4. Sredoposna – jer je na polovici korizmenog posta.
5. Gluha – jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja, pokrivale bi se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve poradi veličine svetih dana koji se bliže: muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova.
6. Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja – liturgija Cvjetnice obilježena je čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila zbog procesije s grančicama u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je puk dočekao poklicima „Hosana Davidovu Sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“
U sveopćoj Crkvi, Četvrta korizmena nedjelja zove se Laetare – Veseli se!, prema riječima ulazne pjesme iz Knjige proroka Izaije: „Veseli se, Jeruzaleme, kličite zbog njega svi koji ga ljubite! Radujte se, radujte s njime, svi koji ste nad njim tugovali! Nadojite se i nasitite na dojkama utjehe njegove“ (Iz 66,10-11). Korizmene nedjelje izuzete su od pokorničkog karaktera korizme, jer svaka nedjelja, pa i korizmena, ima pečat uskrsnuća Gospodnjega u tjednom ritmu života kršćana.
6. LITURGIJSKE PREPORUKE
Opća uredba Rimskog misala donosi nam nekoliko napomena glede korizmenog vremena: „U vrijeme korizme zabranjuje se urešavanje oltara cvijećem, osim u nedjelju Laetare (IV. korizmena) te na svetkovine i blagdane. Cvjetni ures neka bude uvijek umjeren te neka se radije smjesti pored oltara nego na samome oltaru“ (OURM 305). „U vrijeme korizme sviranje orgulja i drugih glazbala dopušta se samo kao potpora pjevanju, osim u nedjelju Laetare (IV. korizmena nedjelja) te na svetkovine i blagdane“ (OURM 313). „Ljubičasta se boja uzima u doba došašća i korizme… Ružičasta se boja može uzeti, tamo gdje je običaj, u nedjelje Gaudete (III. došašća) i Laetare (IV. korizmena)“ (OURM 346). Osim toga, Uredba napominje kako se u korizmenom vremenu ne pjeva (ili govori) Slava, te kako se umjesto poklika Aleluja pjeva redak prije evanđelja, naznačen u lekcionaru ili drugi psalam ili zavlaka (tractus), kako se nalazi u Gradualu (usp. OURM 62).
7. POST I NEMRS
U pokorničkom duhu korizmenog vremena, neki vjernici odlučuju se na post i/ili nemrs. Podsjetimo stoga na značenje i smisao ove dvije pokorničke prakse. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali ne jesti meso. Crkva je proglasila dva dana strogog posta i nemrsa, a to su Čista srijeda ili Pepelnica i Veliki petak. Na ta dva dana vjernik uzima samo jedan puni obrok (do sita) jer je post, a ne jede meso jer je nemrs! U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života. Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina. Posta su oslobođene trudnice, dojilje, bolesnici i oni koji se bave teškim fizičkim radom (prema potrebi). Ako se u vremenu korizme odlučimo na pokorničku praksu posta i/ili nemrsa, imajmo na umu riječi sv. Leona Velikog:
„Prihvatimo, dakle, ovaj svečani post marljivom pobožnošću i budnom vjerom. Slavimo ga ne praznim uzdržavanjem od jela, što ga često savjetuje slabo zdravlje tijela ili bolest gramzljivosti, nego širokogrudnom plemenitošću. Bît našeg posta nije u samom uzdržavanju od hrane i ne koristi uskraćivati hranu tijelu, ako srce ne ostavi nepravde i ako se jezik ne uzdrži od pogrde. Bit ćemo ne bez razloga izloženi kritikama nevjernika i naši će propusti naoružati jezike bezbožnika protiv vjere, ako postimo, a naš se način života ne slaže s čistoćom savršenog posta.“ Priredio: Miodrag Vojvodić (www.isusovci.hr)

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.16 sati Oh umrla je časna Anđelika. Čuo sam za nju - toga se sjećam. Nije pokucala na vrata Neba bez išta, učinila je nešto! Katolíčka tv u SAD njeno je djelo. Neka počiva u miru. HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ispruži svoju ruku prema Bogu kao dijete prema svom ocu koji će ga povesti. Sv. Franjo Saleški (1567. – 1622.)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPic
Zamke na koje nas zlo hvata su: 1. Bogatstvo 2. Vlast 3. Čast. Pobijedi ih kao i Isus: 1. Ne živi se samo o kruhu 2. Samo se Bogu klanjaj 3. Ne iskušavaj Boga. (knev 1c kor)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.35 sati Joj na kako iritantan naslov naletim na webu: 'Koga Srbi više mrze, Hrvate ili Albance? Ah, za Boga miloga što ima tko od toga da mrzi? To je promoviranje nepostojanja. Ljubavi ima ili još nema dovoljno to je govor dostojan čovjeka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni znaš da nam Isus rekao: tko hoće za mnom neka uzme svoj križ. Hajmo se prihvatit realizacíje: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.52 sati A hoćemo uradit još jedno 'Razmatranje uz mob'. Danas je veliki dan Čista srijeda je. To početak priprave za najsvečaniji dan crkvene godine. A znamo da je dan koji sav blista od slave Uskrs. Veličina korizme proizlazi od Uskrsa. 20.00 sati Eh baš mi je p. Cvek utrnuo svjetlo. I inicirao misao koliko je važno prihvatiti korizmu. Kolíko su važne nevolje ili križevi u našim životima. Djelo p. Cveka, što je ponos Hrvatske je isklijalo iz prihvaćanja križa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 8. 3. 2019. Gospodine danas je korizmeni petak. Vrijeme je ovo kad je aktualan post. A u evanđelju slušamo da nam govoriš: 'Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti.' Hvala Ti Gospodine što si Ti zaručnik duša naših. Nama je najljepše s Tobom biti, i spremni smo sve učiniti da nas sumnje i rastresenost ne odmaknu od Tebe, pa i postiti. Molimo Te daj da shvatimo da post nije zato da nas učini nervoznima nego sretnijima, bliže Tebi Isuse - Zaručniče duša naših. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 14-15)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.14 sati Auh, guštam korizma! A nogama nemigam. Hej sad imam dodatni razlog zašto podnosit karijolu. A ma je to i teologija kaže patnja, trpljenje to je izuzetna moć. Samo što ćeš ljudi smo. Tko voli patit? Ali kad nas patnja dopadne a da to nije bio naš izbor. Onda se upotrijebit da. Molitva ti je osnažena. Gospodin ti je bliži. A pa čuj Krist je došao da spasi i otkupi svijet. Za to izvesti je trebao izuzetnu moć. Zato je odbrao raspet biti. Evanđelje (četvrtak) sugerira pravu stvar: Odreci sebe i prihvati svoj križ - tad ćeš život imati! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ti ki Kristov vojnik uvik tribaš imat na pameti riči našeg Krista kralja: 'Ko oće spasit svoj život izgubit će ga.' Dide akoj Krist kralj htija da se probudin one 2003. E unda nek bude šta oće.

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako vidin ti imaš svega kolko tribaš. Sritna si kuda imaš velku kuću u velkom gradu. A imaš zerku sirotinje i svoje ovce. 'Lujo iman ja i svog milu su kojin izmolin Gospinu ružarju.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.03.2019., srijeda

Image and video hosting by TinyPic
Shvati kušnja ti je što i deterdžent za uprljano rublje.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Pokora znači s nekakvom nutarnjom ljubavlju prihvaćati sva ona odricanja koja nam donosi svakodnevica. (B. Duda)

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORIZMA (Sa 'vjerkača' u Palmi, 18. 2. 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Korizma – lat. Quadragesima, "četrdesetnica".
Nicejski sabor 325. godine poznaje prije Svetog trodnevlja post od 40 dana.
Časoslov kaže da je to vrijeme posta, molitve i bratske ljubavi. (Na Čistu Srijedu)
“Ti nas upućuješ da liječimo grijeh postom, molitvom i djelima ljubavi.” (Zborna, 3 korizmena)
POKORA
Posuti se pepelom na Pepelnicu znači izvršiti jedan oblik javne ispovijedi da smo kao vjernici svjesni svoje grešnosti i krhkosti te na taj način predusresti Božji sud i posti i Božje milosrđe.
“Obrati se i vjeruj evanđelju!” “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah povratiti!”
Pokora znači s nekakvom nutarnjom ljubavlju prihvaćati sva ona odricanja koja nam donosi svakodnevica. (B. Duda)
«Toliko ćeš napredovati koliko si sile naneseš i koliko se Kristu predaš.» (sv. Ignacije)
U onoj mjeri u kojoj možeš svladavati samoga sebe milost Božja ćete zahvaćati.
Tko je umrtvljen dosta mu je dnevno 15 min. razmatranja. (sv. Ignacije)
Odsijeci rukavce koji odnose tvoju energiju, stavi brane neka osnovna rijeka tvoga života NABUJA!
ČINITI SAMO JEDNO: Ti si kao delta rijeke. Odluči se za jedan rukavac, ostale presjeci - i budi bez straha jer cijeli tok rijeke će proći kroz tebe.
POST
U veronskom sakramentaru čitamo: “Rana, koju je neumjerenost zadala dostojanstvu naše naravi, liječi se lijekom spasonosnog uzdržavanja.” Isti sakramentar kaže da “se posredstvom posta tijelo čini neškodljivim te duh, postavši čistim, preuzme vlast.”
“Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Gospodinova: kidati okove nepravde, razvezivati spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnika, odjenuti onoga koga vidiš gola i ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi. Tada će sinuti poput zore tvoja svjetlost i zdravlje će tvoje brzo procvasti.” (Iz 58, 6-8)
“Što molitva traži, post postiže, milosrđe prima” (Sv. Petar Krizolog, brevijar, sv. II, str.167)
Post nas senzibilizira za govor Božji.
Vrućina u žilama se hladi prazninom želuca (M. Marulić)
UMIRATI ZNAČI ŽIVJETI
Ljubav u dnu sebe nosi poziv na umiranje. Ljubav ako ne ljubi do smrti, ljubi do očaja. Agonija i ekstaza, eros i thanatos – vječite teme pjesnika, filozofa i mistika. Ljubav i umiranja dva su lica te iste stvarnosti. Sunce izlazi, zato što drugdje zalazi. Voćka koja se svog cvjeta ne bi odricala, nikad ploda donijela ne bi. Tko izbjegava umirati, propada. Nauči čovjeka umirati, naučio si ga živjeti. Jer, život je samo ono što ostaje nakon što umreš. Uvijek nam je pronositi umiranje Kristovo u svom tijelu, kako bi se i život njegov u našem tijelu očitovao. Korizma je vrijeme umiranja zbog života. Vrijeme je to posta i dobrih dijela – kako bi smo rasli u ljubavi.
AGONIJA I EKSTAZA
Ljubav želi biti jedno s ljubljenim. Ta želja je to snažnija što mu je bliže, no istovremeno je i otpor snažniji. U najsnažnijoj čežnji najsnažnije je nazočna i svijest o nepremostivosti ponora koji dijeli one koji se ljube.
“Ljubav je jaka kao smrt” (Pj 8,6)
Jedino ako netko stavlja vrijednost ljubavi iznad vrijednosti života, to jest, jedino ako je netko spreman da dade ljubavi prednost pred životom radi nje same, u tom je slučaju ona jača od smrti i prerasta smrt.
Kad bi negdje snaga ljubavi prema drugome bila tako jaka da bi mogla održati na životu ne samo uspomenu na nj i sjenu njegova “ja” već i njega samoga, onda bi bio postignut jedan novi stupanj života. Time bi bio učinjen skok na jednu posve drugačiju razinu gdje ljubav više ne bi bila “biosu” podređena, nego bi se služila njime. Posljednji stupanj evolucije, koji je potreban svijetu da bi došao do svog cilja, nije, dakle, moguće iznuditi snagom “biosa” već snagom duha, slobode, ljubavi. (J.Ratzinger, Uvod u kršćanstvo, Zagreb 1970, 279)
KUŠNJA
“Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim!” (Ps 139, 23-24)
“Sine moj, ako želiš služiti Gospodinu, pripravi dušu svoju na kušnju.” (Sir 2,1)
Kušnje su za čovjeka od velike koristi, makar bile mučne i teške; jer one čovjeka ponizuju, čiste i poučavaju. (Nasljeduj Krista)
- Svodi nas na bitno, lišava iluzija, čamac u oluji…, deterdžent
- Dajemo najbolje, maslina-ulje, mlijeko-vrhnje
- Jačamo, stablo na vjetru, "optimalna frustracija" (Freud)
- Ljubav prema Bogu sazrijeva
- Kušnja je kad nas Bog kuša da nas sebi približi. Napast je kad mi kušamo Boga. (r.rul)
S kušnjama treba izlaziti na kraj kao Janica Kostelić s preprekama na spustu. U životu treba znati skijati.
Požuda tijela ==> “dobro za jelo” ==> “pretvori kamen u kruh” = UŽITAK = IMATI
Požuda duha ==> “za mudrost poželjno” ==> “skoči s Hrama” = OHOLOST = VLADATI
Požuda očiju ==> “za oči zamamljivo” ==> “pokloni mi se” = BOGATSTVO = MOĆI
ZAŠTO JE ISUS KUŠAN?
- Da nam pruži primjer kako se u kušnjama postaviti. Bez rasprave sa zlom.
- Da uđe u sve kušnje kojima mi možemo biti kušani, te izađe kao pobjednik, i tako nama osigura pobjedu.
Čega se u korizmi odreći? Sebe!

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Besmisleno je živjeti spašavajući život. Život se živi da ga se za pravu stvar izgubi!

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Lijepi proljetni pozdrav iz Kaštela uz bon …
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
11.15 sati Da vidimo šta ima za kazat dok Isusova ovca na motomedu đinasticira. Korizma - o patnji bi valjalo koju. Patnja koja najviše boli je ona koju čovjek čovjeku zadaje. Rane koje dobiješ, recimo u 'saobraćajci' zavoji i lijekovi zacjeljuju. Ali rane kad čovjek čovjeka ugrize za srce to traje dok se Gospodinu te rane ne izlože. I to su rane koje mogu biti suspastiteljske. Iz njih vrije snaga mučenika. Eh valja kazat koju o dnevnim terapijama? Tu motomed, tu je mob, tu je comp. A večeras će pasti fizíomaherska uradba Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.33 sati Ah ovo blizak i važan dan. Počinje meni blisko vrijeme korizme. Raduje me I Bogu zahvaljujem da bol bolI da triumfIra u sreći za mnoge. Eh kad mi bude pepelom posipan prisjetit ću se svoje dugogodišnje raspetosti (RBK) i dozvat u svijest dan trimfa koji će biti u 'puniní vremena' što će biti radost za mnoge, Bogu mile. Bože moj dopusti mi da slave preko patnje Tvoje budem glas. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Knjige su dobre; neka i ljudi; ali mnogo mi je bolje gledati kako kiša pada. (Andri , Ex ponto i Nemiri, Svjetlost, Sarajevo 1975, 43)

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
3.50 sati Počinje se... Vrijeme čudno i strašno ... A tako blisko dubinama našim... Vapaj dubina: Bože moj, Bože moj... Istinu će saznati... Raspet je dobro biti... Počinje se vrijeme u kom je raspetost doma... Raspetost je zato da bolom svojim triumfira... Da kaže svíma bolju se doseže što isprazan užitak bi htio. HVALJEN ISUS I MARÍJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Uvjeren sam da sve ima svoju svrhu, ovaj rad i moje male patnje. Kroz bol čovjek sve vidi drugačije i dublje razumije gorku riječ: život. Bl. Ivan Merz

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Za korizmeni post i molitvu kaže se da neće imati plodova ako nisu prožeti dobrim djelima. Zbog toga se i odriče od uobičajenih navika i užitaka, kako bi se kroz to odricanje karitativno pomoglo siromašne i s njima solidariziralo u neimaštini. HIiM

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 7. 3. 2019. Gospodine danas u korizmeni četvrtak. Evanđelje koje slušamo je baš pravo. Kažeš nama svojim ljubljenima: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga. A tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.' Gospodine nije baš romantično krenuti za Tobom. Jedna svetica je sarkastično primijetila da zato malo imaš onih koji Te slijede. Ti nas najbolje poznaješ i znaš da želimo ići s Tobom jer sve drugo je nevrijedno. Podaj nam potrebne milosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 22-25)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.09 sati Eh, danas je ova ovca Gospodinu priznala svoj grijeh. Pokoru ću učinit večeras Gospinom krunicom uz HKR. A sada idemo na uradbu večernjeg 'Razmatranja uz mob'. Kao i obično to ide uz radosno iščekivanje meštra Spliće. Kao i obično bacit ću trunku oko na evanđelje (srijeda). Aha sutra počinje korizma. Joj koliko je babi Jaki bija mija taj dija godine. Eto prilike da se obratimo mi grešnici. Vjerujte poniženja koja ni krivi ni dužni podnosimo su najbolja škola poniznosti. A tada zbog tih poniženja Gospodin vas uzdiže na nivo briljantena. Jedan takav briljanten sebi je na grob dao napisati: 'Ovdje počiva nitko, ništa i ništavilo.' Ah, kako dobro! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo da ti kažen zaštoj za vojnika Kristova privažno primit pepeja ne glavu? Da se uvik siti daj sva njegova slava i veličina od Krista njegova kralja.' Dide čuja san daj jedan naš sebi na grebu napisa: 'Ovdi je niko, ništa i ništavilo.'

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako čistaj srida počinje tebi najdraže vrime. U korizmi ćeš moć do mile volje pokoru činit i duši dat odmora. 'E Lujo ne bi zgorega bilo da se i ti obratiš.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.03.2019., utorak

Image and video hosting by TinyPic
Priznat ću Gospodinu prijestup svoj Ps 32

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.12 sati Ah, golubovi povrh doma mog. Uh dođi Duše Sveti i daj da bude sve što bi htio Ti da bude s ovcom Tvojom. Samo, samo volja Tvoja Bože na meni neka se dogodi. Neka bude tako! Ako tako bude onda će i biti 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Štujmo svim srcem presveto Srce Isusovo, brzo ćemo mu postati slični. J. STADLER

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
12.49 sati Gospodine veliča Te duša ovce Tvoje što si toliko milosrdan prema njoj. I u slučaju njenom bezobzirne silnike skidaš sa prijestolja a uzvisuje nju ovčicu svoju malu. Hvala Ti Gospodine što Ti je ovca Tvoja i jutros mogla reći svoju ništavnost u sakramentu svete ispovijedi. Hvala Ti za p. Batinića poniznog slugu Tvoga a subrata moga. Veličam Te i hvalim za subraću moju jer mi ih šalješ Ti. I to je uistinu vrijedno srodstvo kad mi Ti Kriste Gospodine daješ onog bliskog i dragog kog se dade voljeti. Oh Isuse Kriste Boze naš daj da Te više ljubimo da se i međusobno možemo ako ne ljubiti bar smireno podnositi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.52 sati A sada kad obično đinasticiram na motomedu i tipkuljim na mob 'Glas iz krpa'. I sada to tipkuljim na mob ali za stolom ispred compa. Zato jer svaki čas bi trebao naići p. Batinić i osloboditi me mojih opačina. A e da mjesečno ne učinim duhovnu ćakulu-bakulu s duhovnikom postao bi nedostojan da budem web župnik Gospe Sinjske. I šta ima? Ima pastoralni poslića na webu. A i večeras hvala Bogu očekujem fiziomahera, meštra Spliću i njegovu umjetničku uradbu na Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.49 sati Haj bar trunku da se saberem uz mob prije najuzvišenije terapije No 1 svete mise u 10 sati. Donijet ću na oltar Isusu one koji su mi u srcu i vas koji ste na webu. Da svi, svi a ma baš svi činimo sve, sve, baš sve na veću slavu Božju. Amen!

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Nadgrobni natpis sjajnog, velikog, glasovitog i uspješnog čovjeka: 'Ovdje počiva: nitko, ništa, ništavilo.'

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ognjevit bojni poklik baci
Ignacij borac Svevišnjeg:
"Oj, naprijed vjerni vi vojaci,
svud uzdižite Kristov stijeg!
Poštenje branit i vjeru pravu
Gospodin Isus zove nas.
Sve, sve na veću Božju Slavu
i neumrlih duša Spas!

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti… KORACI sms knev

Image and video hosting by TinyPic
Da si od Boga ljubljen i da na tebe računa znat ćeš po tome ako si kušan. Ako Imaš dvojbe: biti Božji ili popustiti slabosti. Ne daj se! Pravi život je biti posve Božji! (knev 1c kor)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
5.05 sati I Jutros taj Netko me gurnuo iz snova na web među vas u pravi čas. Znam Ga to je bio moj Isus (čija sam ovca ja!). Htio je da vas pozovem da cijeli ovaj utorak, 5. 3. 2019. svi hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. I ovaj dan učinimo bar trunku ljepšim. Evo baš zato ću imat Gospinu krunicu uz HKR. Neka bude: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni mi koji smo za Kristom krenuli obilujemo u svemu. Pa i u progonstvima. Recimo tome - stop! I realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.52 sati Ha, čovjek se ne javlja - malo kasnije ću opet nazvat p. Batinića da ne postanem okorjeli grešnik. A ovo jel' ono još jedno večernje 'Razmatranje uz mob'. Bogu hvala i večeras je pala fiziomaherska uradba Isusove ovce od meštra Spliće. Ma eto odmak je u tome što je koljeno lijeve noge čvršće držalo. Ha, procjenjuje sa ovako prikulastim odmacima svaki dan u 'puníni vremena' više te nego sigurno da funkcioniram. Ma samo bi se trunku opet htío dotaknut evanđelja (utorak). Znate ono tko ostavi sve, svi primit će višestruko više s progonstvima. Ova progonstva mi se čine dragocjenost. Ona tu 'stostrukost' pozlaćuju. U slučaju Isusove ovce progonstva su inicirala 'puno lipi stvari'. Uistînu bijedan bi ja bio čovjek da nisam podnosio 'što pas maslom ne bi'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLIVA, 6. 3. 2019. Gospodine danas je srijeda, ali Čista srijeda, počela je korizma. To je povlašteno vrijeme obraćenja, molitve i posta. Danas ćemo imatí obred pepeljenja, kad ćemo biti posuti trunčicama pepela a nad nama će biti izrečene riječi: 'Sjeti se da si prah i da ćeš prah postati.' U evanđelju nam skrećeš pozornost da je kod molitve jedino važno da je Ti Gospodine čuješ. Molimo Te da nas u ovom vremenu korizme približiš k Sebi, da žarče povjerujemo i prihvatimo riječi evanđelja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 1-6. 16-18)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.53 sati Uhh, zakočenje ovo ili ono ne znam? Ali svako ću učinit duhovnu ćakulu-bakulu s p. Batinićem. A idemo sad prije nego dođe meštar Splićo uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Kao i obično bacit ću oko na evanđelje (utorak) i valjalo bi kazat koju. Ehe to je ona romantika kad se sve ostavlja i kreće za Kristom kamo šalje nas. Doista ima smisla spast na štap i sandale poradi Krista. Jer uistinu je raskošno velikodušan prema svojima. Svaka evanđeoska doslovno stoji pa i ona o nevoljama tj. progonstvima. Ali i njih se nadvlada jer ona nisu zato što ih je Isus htio, nego njih je Isus tek dopustio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A dide kako to? Krist naš kralj nan je reka: ako ostavite i kuće i polja... 'Rećeš ti Lujo daj kod nas čudo kuća i polja al' ovoj uno stostruko šta nan je da naš Krist kralj kad san sve ostavija'.

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo jes' čuja šta kaže dragi Isus? Ko ostavi ćaću, mate i sve... Prímit će štaj najvridnije progone.' Aha baba Jako zaraj ti progana san primija i puno lipi stvari.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2019., ponedjeljak

Image and video hosting by TinyPic
- Najčešća prepreka za naše neozdravljenje je naše nepraštanje,
a najveća prepreka za naše neprastanje je naša samopravednost.
OPRAŠTAM . . . :-D
- Oh Gospodine praštanje, nepraštanje? Tu je negdje čvor. Ali tko komu? Kako prostit nekom tko niti ne osjeća krívim? Alí dobro je. Ovo doživljavam kao potîcaj da nazovem p. Batínića

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Lujo, moli da ozdravim duševno …
- Dragi … svi trebamo zdravlje. Ali prije svega duhovno. Evo ja premda nogama ne mígam znam zakočenje je u duhu. Pomoli se i za mene da promigam. Od srca p. Luka

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Jer ja ne marim za sve te svjetske velike stvari. Meni je najdraže kad stavim prst u uvo pa zapivam: 'Šta će Roma i Jerusolim i njihova pnbožnost kad nemaju magarca kao što je Ogoranc Klepo. Kad revanjem pozdravlja zvono svetog Jure mu odzdravlja.

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Pusti, ostavi sve, svoju lađu ostavi žalu i kreni za Kristom. Sve što si ostavio stostruko ćeš primiti natrag. Hoćeš, hoćeš ali imaj na pameti: s progonstvom – tako evanđelje kaže.

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.43 sati E a sada Bogu hvala đinasticiram, tj. nogama okrećem pedale motomeda. Valja kazat da sam odmah poslije svete mise bija učinit pravo liiip posa. Od terapija danas? Upravo ali je bila terapija No 1, sveta misa je najuzvišenija i najcjelovitija terapija. Večeras kao i svaki dan je malo manja (ali samo malo!) vrijedna terapija No 2, a to je meštar Splićo sa svojom fiziomaherskom uradbom. Vjerujem da će i danas biti potpuna i cjelovita kao svaki put. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.18 sati Ah, reda, reda mi daj Gospodin daj u duhovni život. Da mi duhovni život bude konkretan, ciljevit i jasan. Da za svagda raskrstim sa besadržajnim stajanjem pred Tobom. Eto to je žarka molitva ovce Tvoje s kojom Ti dolazím u ovu svetu misu. Daj nam svima Bože naš da sve činimo na veću slavu Tvoju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
S vrha Svilaje vidi se Italija: planina Monte Gargano, i najviši vrh Apenina Corno Grande (2950mnv)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Svi smo mi anđeli samo jednim krilom; moramo se zagrliti želimo li letjeti. Luciano De Crescenzo HIiM

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.43 sati Ah, tko me ovo budi u pravo vrijeme. Da uputim svima na čitavom web kontinentu pozdrav kakvi spada: HVALJEN ISUS I MARIJA! I da kažem da počinjem hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti svako jutro Gospinom krunicom uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.47 sati A fino jesam li pogledao tv-dnevník, i izbrevijario svoje redovničko. Eto još mi p. Cvek nije utrnuo svjetlo. Ali hoće je njega je zamolíla naša njegovateljica Jadranka. A što bi sada nego pokušat biti najkorisniji - idem trunku na web. Hoćemo nastavit razmatrati o molitvi. Ma o duhovnom životu uopće. Hvala Bogu što je Hrvatska davala velíke duhovníke. U svijest mi dolaze oni od koji sam mnogo primio. I odlučujući su bili za formaciju mog duhovnog profila. Prvi to je moj dugogodišnji duhovnik p. Slavko Pavin. Koji je bio u susjednoj sobi do moje u Palmi (BSI u Palmotićevoj) I svrćao sam kod njega često. Drugi to je vlč. Tomislav Ivančić. Kao studoš sam kod njega bio svakog četvrtka na susretima u Selskoj, i na mnogim seminarima sam bio. Treći duhovnik kojeg je Hrvatska dala je fra Zvjezdan Linić. I na njegovih sam par seminara bio. Bogu hvala za sve njih jer od njih sam naučio da je čovjek prije svega gladan Duha. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, evanđelje kaže moliti znači: 1. Doći Isusu 2. Kleknuti pred Isusa 3. Reći Isusu što trebaš. Ja sam rekao: Isuse pomozi da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 5. 3. 2019. Gospodine, danas u utorak osmog tjedna kroz godinu je svagdan. A u evanđelju slušamo što si obećao onima koji pođu za Tobom. Rekao si svojim ljubljenima od Tebe odabranima: 'Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, íli majku, ili oca, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja - i u budućem vijeku život vječni.' Hvala Ti za ovaj poziv svojima neustrašivima. Iskustvo nam kaže oni koji su ostavili sve i krenuli za Tobom obiluju u svemu pa i progonstvima poradi Tebe. Daj nam svima volje činiti sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 28-31)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.36 sat! 'Vozite do sedam i deset.' S tim ríječima je njegovateljica Jadranka ostavila Isusovu ovcu na motomedu da đinasticira. E ali i da 'zlatnim palčekom' pleše po mobu i tako tipjulji večernje 'Razmatranje uz mob'. Ah evanđelje (ponedjeljak) sjećam se bilo je drago evađelje vlč. Ivančiću. Od njega je Isusova ovca puno primila. U Selskoj nam je govorio da je molítva: 1. Doći k Isusu 2. Kleknuti pred Isusa 3. Reći Isusu razgovjetno što trebaš (možeš to reći i u sebi) Eto o tome govori i evanđelje (ponedjeljak) Eh, vlč. Ivančić je osobni crkveni otac Isusove ovce. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
‘Lujo, ti znaš daj za vojnika Kristova najglavnija molitva. Ja san to činija kad san punija luku duvanon. Al tebi to nija za potribu, jer danas imamo svetu Rvacku. Ti samo: 1. Dodji Isusu, 2. Klekni, 3. Zamoli.’ Eh, dide...

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
E baba Jako, tija bi ti kazat kako su nas po visokin svitskin skulan učili da triba molit. Prvo udaneš arje čudo. Unda drugo seberes se, pribereš, zamisliš... 'Lujo, ajde brte ujti ti Gospinu ružarju.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2019., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
16.41 sati Noktići one druge ruke plaćaju svoje od moje Pečnik-ove. Sve nešto drago moje redak prose od mene ovce ove. Sve me gura i sugerira: haj daj uradi nešto líjepo. A jer mi neíde slaganje ovih slova, znam spas je u tom da nazovem Solin i čujem svoje drage Hrge. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
16.02 sati Tu gdje smo sad, samo se može kazat: 'lipo li je, lipo li je...' - to nisu samo one splitske vale, nego je lipo i ovdi na podsljemenskom Fratrovačkom brijegu, na terasi tora Isusovih ovaca, gdje su moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Sad, kad one kavu priprave i donesu, ćakula-bakula će poteći i teči, teči. Ah, naravno i noktići će platiti svoje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.24 sati Vauh, što je instagram? Što twiter? Ovaj facebook mi više nije totalni stranac kao puno drugoga.

- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.05 sati Samo domaći zvuci mi dopiru do ušesa. Strig-strig... noktići nogu plaćaju svoje (od moje Pečnik-ove), a sa tv nešto o mojoj Gregorijani. Baš dobro da će za koji minutić pasti ćakula-bakula uz kavu, sa mojim Pečnik-ovima. Ah, moji? Tko je moj? Isus Ti čija sam ovca ja, a i svi oni koji su Isusovi, kao moje Pečnik-ove, su i moji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kritika je dobra ako smjera na djelo, a ne na osobu.
Majmun je s drveta bacio kokosov orah na sufijevu glavu. Čovjek je uzeo orah, popio mlijeko, pojeo meso a od lupine napravio zdjelu. ... Hvala ti za tvoju kritiku.

- 14:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.26 sati Neće bit da se na mene odnosi ona: 'Besposlen pop o jariće krsti'. Ma to ove 'Jutarnje molitve' za radio koje sam počeo odašiljati na HKR još 2011. Koliko znam te molitve bi trebale nakon godinu-dvije biti na temelju istog evanđelja urađivane. To znači da sam po svoj prilici imam urađene molitve od svih ciklusa. Ma eto procjenjujem da bi tako bio zakinut u duhovnom životu. Pa ih prihvaćam slagati kao da ih nikad prije slagao nisam. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ma kakve teze i antiteze… kakve izvedbe i seminari… Molítva je: 1. Doći Isusu 2. Kleknuti 3. Zamoliti

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.40 sati Eh a sad kad je naš izrazito dobri Anđelko stavio Isusovu ovcu za motomed? Ona naravno đinasticira, tj. nogama okreće pedale ove smišne naprave. I još? Aha, još tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. A kako? Tako da pleše 'zlatnim palčekom' po mobu. I što ima? A ima život, normalan, prirodan, po Božju. Eto danas pastoralni poslići na mobu i compu. A i ovo đinasticiranje će biti opet i večeras. A onda nešto mi govori, osjećam i znam moje Pečnik-ove potaknute od Duha i danas će imati volje obići raspetu Isusovu ovcu. Glavni sadržaj će i danas biti kava uz okrjepljujuću ćakulu-bakulu. Ha, neka ih Bog nagradi svojim blagoslovom za svu njihovu požrtvovnost. 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
'Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje.' (Ps 34, 7)

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.36 sati Ma haaaj daj! Pljuni na vlastitu facu i postani čovjek. I ra-ta-ta-ta... I fino se ojrijepiš Isusom i budeš kako spada 'čovik i po' tj. Isusova ovca = isusovac. Auh za bit 'čovik i po' tribat ću se liberat grija. Ah triban nazvat p. Batinića. Evo Gospodine prími sve to i sve nas u ovu svetu misu. I daj nam snage Bože naš da se više ljubimo, tj. smirenije podnosimo. Gospodine daj da svi činimo sve na veću slavu Tvoju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pljuni na vlastitu facu i postani čovjek (knev 8c kg)

Image and video hosting by TinyPic
Rugala se glista ptici da nikad neće cilju stići jer je prespora. Da, radi se o licemjeru koji opaža trun u oku bratovu, a u svom oku brvna ne opaža. (knev 8c kg)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, Isus kaže što gledaš trun u oku svog brata? Daj ne gledajmo te sitne razlike. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.36 sati A hajmo uradit još par mišljevina o trunčici koju lako opažamo u oku bratovu - a u svome oku ne možemo opazí brvna. E a što ćeš rijetki su savršeni - ako ih uopće ima! Ali ima neki neuredni nagon u čovjekovoj naraví - guštamo otkrivat tuđe slabostí. I onda se do Neba skandalízirati. Kao nigdje se ovo nije vidjelo ni čulo. Namjesto da pogledaš samoga sebe. I budeš pošten pljune u vlastitu facu i postaneš Božji čovjek. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 4. 3. 2019. Gospodine danas u ponedjeljak osmoga tjedna kroz godinu. U evanđelju slušamo kako moliti. Dok si Ti Gospodine izlazio na put, evanđelje kaže: 'Dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita... Iz ovoga se vidi da je oznaka prave molítve: Prvo: doći k Tebi Isuse. Drugo: Kleknuti pred Tebe. Treće: Izreći Ti svoju potrebu. Žao nam je zbog nepristojnosti u molitvi. Oprosti za besmislene molitve, koje su bile kao ni sebi ni svome, ili su bile nekakvo besadržajno mrmljanje. Udijeli nam milost da uvedemo reda u svoj duhovni život. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 17-27)

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.15 sati A još malo pa je finila i ova. Mislim dija dana koji spada na karíjolu. Još izđinastrat na motomedu i onda će počet dija koji spada na 'krpe'. A bit će večeras i noćas pastoralog posla. Treba razaslat par stotina sms poruka 'knev 8c kg'. A to je ono što su neki rokeri opjevali: 'Pljuni na svoju facu i postani čovjek'. A nego što? Uspijevamo vidjeti i najmanju trunčicu na svome bratu. Umjesto da pogledaš sebe pa se zgroziš. Eh licemjerje svojstveno mnogima koji su za druge idealni. Haj, ra-ta-ta... Pljuni na vlastitu facu i postani čovjek! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A da znaš dide, das ti veliki čovík. Sa velkog si se ima volje spušćat u malo Ogorje. 'Lujo, zaraj jedine ljubovi velike, ja san pušća sve.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, ja bi najvolila da mi ti ostaneš uvik vako mali. Ki cukar sladak. I kad godine učinu svoje, sačuvaj ovu dragost.' Eh, baba Jako, daj mi bit ki ti.

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

8C, BRVNO Lk 6, 39-42

Image and video hosting by TinyPic
Isus nas upozorava da je čovjek sam po sebi, po svojoj naravi slijepac - duhovni slijepac. Stoga je presudno pitanje kome se dajemo voditi? Bogu ili čovjeku? Da li čovjeku kao što smo i mi, koji je, ma koliko bio učen ili znamenit, ipak samo obični pozemljar, slijepac kojem su nedostupni odgovori na temeljna ljudska pitanja, nemoćan da nam dadne trajan smisao, sreću i mir. Zato Isus retorički pita: Može li slijepac slijepca voditi?
Nije učenik nad učiteljem: Svaki čovjek je tek prosjak pred Bogom, njegov učenik, i uzaludni su pokušaji da se bude mudriji od Boga. Što čovjek više saznaje to je svjesniji svoga neznanja. Nedostižan je ideal biti "posve doučen". Pa ako se to i dogodi (to će se zbiti u Nebu - jer, kako kaže misna molitva: "Gledajući tebe, Boga svoga, kakav jesi, bit ćemo zauvijek tebi slični" - tj. bit ćemo "posve doučeni") opet nismo nadmašili Učitelja.
Drugi dio evanđelja govori o tome kako se ta naša sljepoća očituje. Očituje se tako da vrlo lako opažamo trun u oku svoga brata, a brvna u svom oku ne vidimo. To bi se mogla nazvati duhovna kratkovidnost: na blizinu - tj. na sebi, ništa ne vidimo, a na daleko - tj. na drugome, vrlo dobro opažamo i sitnice.
Posljedica bolesti je da pokušavamo druge drsko koriti, ispravljati i bezobrazno zabadati nos u njihov život. Premda smo sami daleko gori od drugih. Tako zasljepljenima Isus govori: “Licemjere!”
Izvaditi najprije brvno iz svog oka znači zavapiti Isusu: "Daj mi da progledam", odnosno, poniziti se i postati svjestan svoje ograničenosti i grešnosti. Zavoljeti druge i smatrati druge vrjednijim i boljim od sebe. "U poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe" (Fil 2,3)
Drugim riječima to znači obratiti se. I tek tada bit ćemo kadri uistinu pomoći izvaditi trun iz oku svoga brata ili sestre.
Započnimo: izvadimo brvno iz svoga oka - obratimo se.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prvo pogledaj samoga sebe pa se zgroz! (knev 8c kg)


Haj pogodi o kojoj se Isusovoj prispodobi radi? Rugala se glista ptici da nikad neće stići jer je prespora. Da, radi se licemjeru koji opaža trun u oku bratovu a u svom oku brvna ne opaža. (knev 8c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2019., subota

Image and video hosting by TinyPic
15.35 sati A dogodi se, pa dođu svake misli, što i nije čudno, jer ova glava je udrena. Dođe mi tako pa se pitam jesam li uopće još živ u 'plaćnoj dolini', ili je ovo ono... Ali tu su moje Pečnik-ove, tu je moj Cvjetnjak

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.18 sati Eh, ovdje je sve počelo. Da, ovdje u Palmi (BSI u Palmotićevoj), još davnih 'osamdesetih', ovca je susrela Isusa. A Isus ju je osvojio, i ovca je postala sva Njegova - Isusova ovca = isusovac. 15.03 sati, Gospodine Bože moj, hvalu Ti uzdiže ovca Tvoja, sa Cvjetnjaka dragog, gdje je ka doma. Tu su moje Pečnik-ove koje su Tvoju ovcu karijolom prebacile do tu. A ovdje sve je domaće. Suncem okupano, cvijeće milosti sa Nebesa sipi. Konobar već zna da će Isusova ovca, kavu z mlijekam. A sada još samo srrrk... i ćakula-bakula kreće i teče, teče. Haj, zdravi i veseli bili!

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Ne budi kao glista koja se ruga ptici da je prespora i da nikad k cilju neće stići.

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
11.58 sati 'Haj, Bog! Ciao, ciao!' E bio je to to pozdrav s meštrom Splićom koji je do malo prije izvodio umjetničku, fiziomahersku uradbu na Isusovoj ovci. A za malo vremena ta ovca će biti prebačena u Palmu (BSI u Palmotićevoj) gdje je preuzimaju moje Pečnik-ove i s njom u karijoli na Cvjetnjak. Gdje će pasti kava i naša okrjepljujuća ćakula-bakula. Bogu hvala za sve! 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 10:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dani su čovjekovi kao sijeno, cvate ko cvijetak na njivi; jedva ga dotakne vjetar, i već ga nema. Ps 103

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
8.37 sati 'Rijeka slomi kamen ne zbog svoje snage, nego zbog upornosti.' Aha, ova je dobra! Bit će bit: SPC = RKC = SPC ali ne zbog upornog kljokanja porukicama. Nego je to je žarka molitva Isusove ovce. Molim i radim na tome jer znam da je to volja Božja. Doista ne znam zašto bi ova Isusova ovca bila odabrana za 'puno lipi stvari' ako ne zato da snažno inicira realizaciju: SPC = RKC = SPC. Evo sad ću i sa tim na oltar Isusu da nas Bog prosvijetli i svi činimo sve na veću slavu Božju. Amen!
Image and video hosting by TinyPic
- Lujo, pomozi mi savjetom, loše se osjećam. …
- Sad u 10 sati sa mnom u svetoj misi. Od srca p. Luka

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KOJE DOBA DANA JE KOD TEBE ?

Image and video hosting by TinyPic
Ako Boga vidiš u stvorenjima onda ti je noć.
Ako stvorenja vidiš u Bogu, onda ti je zora.
A ako Boga vidiš bez stvorenja, onda ti je podne. (Meister Echkhart)

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Iva i Zlatko Hrga pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
4.54 sati Dijete? I konačno da li biti kao dijete ili kao zreo čovjek? Ha, znam makar kao starček trebam imati srce djeteta. Životom i postojanjem svojim sve pomlađivati. Sve otvarati Duhu Svetom - Vječnoj Mladosti. Ljepoti, Ljupkosti, Lucidnosti, Mudrosti, Jednostavnosti i Savršenosti. Hvaliti i slaviti Boga Isusa Krista a majku Njegovu Mariju primjereno častiti. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, to znaš da nas Isus poziva da budemo kao djeca. Hajde postanimo kao djeca i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.48 sati 'Baba Jako i dide Majore zauzmite se za svog milu da profunkcioniram u 'punini vremena', a to je ono vrijeme za koje je Gospa Sinjska znala da je početak 'puno lipi stvari'. Eto tim riječima sam zaključio molitvu svog redovničkog brevijara. A u ovom 'Razmatranju uz mob' htio sam pribilježiti da je i večeras meštar Splićo sjajno uradija Isusovu ovcu. Baš se pitam što je izvor njegove briljantnosti kako već godinama urađuje spomenutu ovcu. Dao sam se na znanstvena promišljanja, koja su nas učili na Rimskoj Gregorijani. I vidim taj čovjek je uspío umijeće, koje je svojstveno Kristu Gospodinu, pretočiti u svoje ruke i noge. Ujutro u subotu poslije svete mise u 10 sati ponovno će prihvati urađivati navedenu ovcu. Bog ga blagoslovio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 3. 3. 2019. Gospodine danas je osma nedjelja kroz godinu. Evanđelje koje slušamo prerečeno u jezik basne zvučalo bi kao: Rugala se glista ptici da je prespora i da nikad neće k cilju stići. Naravno radi se licemjeru koji primjećuje trun u oku bratovu a brvna u oku svom ne opaža. Gospodine to ružno licemjerje se i nas hvata kao čičak. Nažalost nisu nam strani nečasni postupci: tebi tako jer si takav, a njemu onako jer te onakav. Molimo Te oslobodi nas licemjerja, ne daj da imamo dvostruka mjerila. Daj da shvatimo: svi oko mene su različiti cvjetovi meni od Tebe Gospodine povjereni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 39-45)

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.22 sati Auh, opet sam vlaškoj... A što ćeš premda su dani djetinjstva bili u Splitu draga starčad Ogorska je živjela u meni. A znam i to da će zauvijek živjeti u srcu mom. E a ovo je večernje 'Razmatranje uz mob'. Koje ću kao i obično uradit dok radosno iščekujem meštra Spliću. A obično je to osvrt na evanđelje (subota) Ah, to je bas drago evanđelje. Samo onima koji imaju dječju neiskvarenost, dječju dobrohotnost, mjesto je uz Isusa. Nisu važne godine i mi starčeki moramo imati srce djeteta. Nipošto ne podjetinjiti. Gospodin nema ništa protiv naše oštroumnosti i mudrosti. Probudi u sebi onu dječju bezazlenosti i tebi je mjesto uz Isusa. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A da znaš dide das ti velki čovik. Sa velkog si se ima volje spušćat u malo Ogorje. 'Lujo samoj ljubov velika. A zaraj nje san pušća sve.'

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Lujo, ja bi najvolila da mI ti ostaneš uvik vako mali. Ki cukar sladak. I kad godine učinu svoje sačuvaj ovu dragost.' Eh, baba Jako daj mi bit ki ti.

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.03.2019., petak

Zvuci vlaške u Splitu (Kman)

Image and video hosting by TinyPic
Štrocajen! Daj baštne! Vidi ti njega: ja u kupe on u špade! Nalij Vrle jednu! ... Šije! Šete! Kvatro! Nove! Moje! ... Dajde Škijo nali još jednu! ... Oj sveti Petre u Gornjemu Muću daj mi lolu i Splitu kuću. Oja noja, oooj!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
13.11 sati Makar znam da Duha Svetog primam kad žustro koracam. To ne shvaćam kako raspeti Duhu pogodan nije za uradit redak o raspetosti. Zapuši Duše ako ne zbog ovce onda Sína Božjeg čija je ona ovca. Raspetost ova (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) je prava jer je smjesa otajstava Božjih. Rudnik zlata. Eh, iz duše se otima: Ne znam da li da je želim ili ne želim? Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
12.55 sati Ha, pa ovo je ono dugo željkovano vrijeme komotno, nikakvim obvezama ograničeno. Sa svojima na svome. Gotovo idealno za za živjeti. Ali ipak ne i za redak nekí dati. Fali Nadhnitelj Duh Sveti. A Njega primam kada brzim hodom koracima, recimo Palmotićevom do Jelačić placa i Radićevom do Kamenitih vrata. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ljepota je sjaj savršenosti!

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica

Image and video hosting by TinyPic
Daj ne budi dijete! Zar da ne budem neiskvaren, bezazlen, dobrohotan?!

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
10.30 sati Ahu prvi petak! Srce Isusovo znači Isusovoj ovcu. Nešto mi kaže da je Srce Isusovo htjelo da Njegova ovca bude još u 'plačnoj dolini' da dobije kartu za tamo 'gdi je liíipooo'. A tu kartu zavrijeđuje u karijoli se vozajući. Baš sada ta ovca đinasticira na motomedu i tipkulji 'Glas iz krpa'. E pa šta ima za kazat? Evo jutros najprije kupanac, onda pastoralni poslići na webu. A onda je maestra Iva uradila onu drugu Isusovoj ovci. Sveta misa. Pa sada đinasticiranje. A večeras se radosno iščekuje meštar Splićo. Bogu hvala za sve! 'Da ustrajemo moli za nas o Gospe Sinjska budi nam spas'. Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.40 sati A sada je njegovateljica Ljilja liftom spustila p. Korena i ovcu u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Gospodine Bože moj hvala Ti za sve iskaze ljubavi ovci Svojoj. Sada Te žarko moli daj joj milost ljubavi za neprijatelje naše (moje i Tvoje) I daj svojoj ovci volje da čini sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
6.21 sati 'Ljubav se autentičnije í bolje iskazuje trpljenjem i podnošenjem nego tek ugodnim osjećajem. Tako Hkr. Ah, ljubav… Mlađarija kojoj sam pričao da su mi dragi s razlogom su u to mogli ne vjerovati. Ali ova 15-godišnja raspetost na bolesničkom krevetu je nepobitan dokaz: Hrvatska mladosti voli vas Isus i Njegova ovca. HVALJEN ISUS I MARIJA! Haj, zdravi i veseli bili!
Image and video hosting by TinyPic

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Radite sve iz Ljubavi.
– Na taj način nema malih stvari: sve je veliko.
– Ustrajnost u malim stvarima iz Ljubavi je heroizam. Sv. Josemaria Escriva

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Jel' se čuje: šije - šete, tuci bulin, magareći rev, i blejanje ovaca po strani to su brajo Ogorani.

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi pravoslavni, znaš da su farizeji iskušavalí Isusa: jeli moguće ovo ako je ono... Isus je do kraja jasan to je tako! A kako? Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.49 sati Hajmo i večeras ne mudrijašit: što bi? što bi? Nego 'drito i u sriduuu'. Jesam li izbrevijaro svoje redovničko najkorisnije je uradit još jedno 'Razmatranje uz mob'. A ma da znaš da nije bez razloga to što Isusova ovca može ovako nonšalantno na web - makar je čitava 'žbljak'. Eh, jer bi opet trebao spominjat 'puno lípi stvari' hajmo na evanđelje (petak). Aha to je o nepromjenjivosti nepromjenjívog. Načelno stvari koje stoje treba ih prihvati doslovno. Svaka praksa ili pastoral, treba imati na pameti to što je nepromjenjivo. To vam je tako ljudi hoće znati kako stvari stoje. I prihvatljivija im je opora jasnoća, nego: 'Ako..., pod uvjetom da..., pretpostavimo..., bla, bla...' Ako su stvari jasne drží to! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Otac Ante Gabrić - svetac za sva vremena! (pater Xavier Sylvester i pater Prolay Boidya )


Published on Feb 27, 2019
Razgovor s indijskim svećenicima, od kojih je jedan bio ministrant oca Ante Gabrića, a drugi njegov kapelan na čijim je rukama 20. listopada 1988. na putu u Kalkutu preminuo, kako oni kažu, "svetac Sunderbana" - hrvatski Isusovac kojemu za Krista i bengalski narod ništa nije bilo teško učiniti, pa ni satima hodati kroz džunglu i prelaziti opasne rijeke s biciklom na ramenima. Iako je bio slaba zdravlja, uvijek pogrbljen zbog jedne kraće noge, on je odabrao živjeti u teškim uvjetima i dijeliti sudbinu siromašnih Bengalaca boraveći u njihovim kućama od blata. Prije četiri godine, 2015., na dan Gabrićeva rođenja u Metkoviću - 28. veljače, pokrenut je postupak za proglašenje blaženim i svetim našeg poznatog misionara. Dosada se dogodilo nekoliko čuda, zbog čega bi postupak trebao biti uskoro završen, a Crkva se radovati zbog još jednog svjedoka vjere za sva vremena!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
JUTARNJA MOLITVA, 2. 3. 2019. Gospodine danas u subotu kada je svagdan u evanđelju slušamo o Tvojoj ljubavi za djecu. Kad si vidio da im Tvoji učenici brane rekao si im: 'Pustite dječicu neka dolaze k meni, ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!' Dolaze nam riječi drage pjesme: Da nam je imat dječje oci da svi Kristu mogu doći.' Divno imati dušu djeteta. Takve duše su imali sveci. Molimo udijeli nam milost dječje neiskvarenosti, bezazlenosti i dobrohotnosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 13-16)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.49 sati Eh, haj ti budi jak kad se snage nema? Ma eto baš sam u sms - komunikaciji sa nekim bokcem koji je hendikepiran kao i Isusova ovca. A čovjeka salijću neke tmurne misli. A onda sam mu poslao sms: 'Ponavljaj: u ime Isusa Krista odstupi od mene zli duše!' Kažem vam svitu moj sretan sam i presretan jer sa obična ovca, onako tupa, glupa, neupotrebljiva e ali Isusova. A koliko Isus pazi i mazi svoju ovcu vi samo trunčicu možete vidjeti na web župi. E ovo sada bi trebalo biti ono što se urađuje radosno iščekujući meštra Spliću. Za naše večernje 'Razmatranje uz mob' kao obično bacit ćemo oko na evanđelje (petak) Eh, farizeji su išli kušat Isusa: Jeli moguće promijenit što je nepromjenjivo? Kao da Isus ne zna - ostaje nepromjenjivo i stop! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo da ti tvoj diko kaže štaj me naučija naš Krist kralj. Mile mi vojnici Kristovi uvik tribamo imat na pameti da se ljubov bolje pokazuje pomnošenjem i trpljenjem nego lipin osićanjen.' E dide znači ljubov triba koštat?

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
E Lujo šta vridi triba platit, veće nego šoldin. To košta vlaste krvi i mesa. Samo za ono sta vridi se isplati patit.' Ha baba Jako akoj ovo šta nemigan nogan patnja unda razumin.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (118)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)
Prosinac 2019 (126)
Studeni 2019 (97)
Listopad 2019 (139)
Rujan 2019 (109)
Kolovoz 2019 (121)
Srpanj 2019 (98)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790
--
web counter

web counter
Stavio: 29. 5. 2023