pametni zub https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

ponedjeljak, 27.09.2021.

NA CESTI„Uočene su životinje na autocestama: pas na autocesti A17, oko 43. km između čvora Kvrgavac i čvora Bulumba; srna na autocesti B12, na 58. km između čvora Zumerika i čvora Palavanka“, izvijestila je cestovna služba.
***
Što se tiče psa, mislim da nije u redu tog najboljeg čovjekovog prijatelja, tu ljubopitljivu ekstenziju ljudske duše, nazivati životinjom. To bi bilo isto kao da tratinčicu, tu nenametljivu floroetičnu ljepoticu, nazovemo biljkom. Osim toga, točno znamo koji je to pas bio, tamo između dva gornja čvora: pas Maestro iz roda cunjavaca.
Maestro je rođen u malo poznatom, ali čistom leglu nedaleko od Huhutunjevca. Odmalena je odgajan, a onda i dresiran da postane profesionalni pas lutalica. Što je i postao. S velikim se uspjesima bavio pasjim lutalaštvom. Njegova su lutanja zapažena i u stručnim krugovima; trostruki je dobitnik državne nagrade „Lunjo i Maza“ u srednje-teškoj kategoriji lutalačkog opsega do 20 km, te dobitnik međunarodne nagrade „Hačiko, pokreni se već jednom“ u kategoriji pasa lutalica kojima su se čičci uhvatili za dlaku.
No, u jednom je trenutku odlučio odlutati od lutalaštva i skućiti se. Upravo je krenuo preko ceste u potrazi za pasjom kućicom, kad ga je sustigla gore citirana obavijest cestovne službe.
***
Što se srne tiče, mislim da nije u redu tu šumsku vilu nazivati životinjom. To bi bilo isto kao da puranov rep, tog lepezastog majestetičnog ljepotana, nazovemo gljivom. Osim toga, točno znamo koja je to bila srna tamo između dva gornja čvora: srna Srnette, potomkinja slavnog Bambija.
Kao i slavni predak bila je društveno angažirana oko zabrane lova na viđenije šumske životinje te se nemali broj lovaca našao sred šume teško izgrižen Srnetteinim oštrim zubima ili pak natučen njezinim tvrdim kopitima.
Njezina je borba zapažena i u stručnim krugovima; trostruka je dobitnica državne nagrade „Lovac Luka nije spasio Crvenkapicu“ u kategoriji srednje agresivnih srna, te dobitnica međunarodne nagrade „Ulovi me ulovi me, kupit ću ti novine“ u kategoriji srna koje je teško razlikovati od košuta.
No, u jednom je trenutku odlučila odustati od borbe i predati se lovcima. Upravo je krenula preko ceste u potrazi za najbližom čekom, kad ju je sustigla gore citirana obavijest cestovne službe.
***
Cestovna služba, pak, propustila je obavijestiti vozače o mravu na autocesti Z6, oko 43. km između čvora Ajgemaht i čvora Glegle.
***
Od spomenute tri životinje, dvije su uspješno prešle cestu. Jedna životinja nije uspjela prijeći cestu. Dohvatio ju je zasad neimenovani SUV, mokar od kiše, zamućenih registarskih tablica.
Taj SUV je sklopljen u malo poznatoj, ali nadaleko čuvenoj tvornici u istočnoj Besarabiji. Namijenjen je brzoj i sporoj vožnji po asfaltiranim i makadamskim cestama. Vozio je s velikim uspjehom. Njegova je vožnja zapažena i u stručnim krugovima; trostruki je dobitnik državne nagrade „Automobil se kreće sam“ u kategoriji vozila do 100 konja, te dobitnik međunarodne nagrade „Ovo nije kvačilo“ u kategoriji konja do 0,001 vozila. No, u jednom trenutku…

27.09.2021. u 12:03 • 19 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>