pametni zub https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

četvrtak, 19.11.2020.

Manje poznate zanimljivosti iz povijesti: predprosinački specijal1. Mravi se kao domaće životinje za vuču koriste tek od 18. stoljeća, nastojanjem Carla Linnéa.
2. Veliki sistematičar Carl Linné vjerovao je da bršljan pripada životinjskom svijetu.
3. Kleopatra je svoje nadaleko poznato samoubojstvo pokušala izvršiti uz pomoć neotrovne bjelouške, ali mjesto ugriza naknadno se inficiralo.
4. Lik mornara Popaja temeljen je povijesnoj osobi kralja Petra Krešimira IV.
5. Volkswagen, popularna buba, nadimak je dobila prema privatnom skarabeju Eve Braun.
6. Nesretni slučajevi prilikom navodno ljekovitog namakanja tijela u topljenom siru odnijeli su 1804. godine u sjevernoj Francuskoj čak dvanaest života.
7. Još potkraj 20. stoljeća pojedini su općinski sudovi u Hrvatskoj sudili i mitološkim bićima; tako je Republika Hrvatska, izgubivši u dugotrajnom žalbenom postupku, nedavno morala isplatiti gotovo tri milijuna kuna članovima uže obitelji jednog kentaura.
8. Mužjaci u pojedinim zajednicama žirafa izrađuju kostobrane od krutih vlati kalaharijske pipavke; služe im kao prirodna zaštita prilikom međusobnih borbi za teritorij, koje se pak znaju prometnuti u prave krvave obračune.
9. Vojskovođa Hanibal u pohodu na Rim nije, kako se to obično misli, koristio slonove već dvogrbe deve iz Baktrije.
10. Albert Einstein, unatoč dvije Nobelove nagrade, nikada nije dobio Oscara.
11. U razdoblju od 12. ožujka 1863. do 17. srpnja 1865. godine u Južnoj Americi nitko nije upotrijebio veznik 'ako'.
12. Prvu strofu pjesme „Miruj, miruj srce moje“ Petar Preradović napisao je u košari balona iznad Štajerske.
13. Fernando Magellan je na put oko svijeta krenuo kako bi dokazao da je Zemlja ravna.
14. Astronauti koji su bili na Mjesecu zamijetili su neobičan fenomen: prilikom hodanja u snu nisu mjesečarili nego zemljarili.
15. Kraljica Jelena, supruga kralja Zvonimira, dodala je svoj paraf na poleđinu Baščanske ploče.
16. Među tijelima poginulih konja, nakon Bitke na Mohačkom polju 1526. godine, pronađen je i jedan jednorog bez roga.
17. Nakon bijega iz Drvara 1944. godine, Josip Broz Tito riješio se vrlo neugodnog tika.
18. Članovi organizacije „Spasimo Mars“, utemeljene 2019. godine u San Sebastianu, protive se planovima o putovanju ljudi na Mars smatrajući kako bi to bio početak ekološke katastrofe na crvenom planetu.
19. Sove su izvorno bile pitome životinje, daleke rođakinje kokoši, a u divljinu su prešle nakon što je Carl Linné u 18. stoljeću napisao studiju o nejestivosti njihovih jaja.
20. Narod jedne srednjoeuropske države čitavu je 1985. godinu proveo u smišljanju narodnih poslovica, tako da za tu godinu ne postoje podatci o BDP-u.

19.11.2020. u 18:15 • 18 KomentaraPrint#^

četvrtak, 05.11.2020.

Specijalizacija

Nemaju specijalizaciju. Susretnu li bolesnu starčad – izliječit će bolesnu starčad. Ni dječjih bolesti se ne boje, liječe ih samo tako, kao na tekućoj traci. Žene i muškarce bez razlike: debele i mršave, bijele i crne, oprane i neoprane. Novčane naknade ne primaju. Žive od slučajnih milodara, a najveći dio sredstava troše na održavanje medicinskog instrumentarija.
Liječe sve vrste bolesti, od psihičkih preko fizičkih do metafizičkih i umišljenih. (Jedino ne liječe one hipohondre koji su umislili da imaju hipohondriju.) Liječe zarazne, liječe genetske, liječe i one bolesti što nastaju kao posljedica vođenja nezdravog načina života. Kakav god život vodili, na kraju će ispasti nezdrav – a onda uskaču oni. Liječe sve živo i neživo. Bez pardona se upuštaju i u veterinarske angažmane. Liječe u rasponu od tekuta do plavetnog kita, premda su im mravi, u pravilu a bez pravog razloga, najdraži pacijenti. Liječe i nežive stvari: od poludragog kamenja do hrpica sasušenog izmeta posijanih po kužnim prigradskim tratinama; od igle do lokomotive, od zakašljanih prastarih parnjača do poremećenih, nepovratno zalutalih nanobotova.
Najčešće liječe u tajnosti, noću. Razlog tajnosti je tajan; razlog tajnosti razloga njihove tajnosti još je i tajniji – i tako unedogled.
Nemaju specijalizaciju. Ponekad pak imaju – specijalizaciju. I to krajnje fokusiranu specijalizaciju; specijaliziraju, naime, jednu jedinu bolest. U toj su bolesti suvereni, praktički sveznajući, lječilišni im je učinak blizu 100%.
U krajevima (pustinjskim, polarnim ili pak naprasno ispražnjenim iz jedva poznatih razloga) koji pate od manjka stanovništva, nailaze na problem specijalističkog deficita: premalo je pacijenta koji boluju od bolesti koju su specijalizirali. Stoga često mijenjaju područje djelovanje – bilo u geografskom, bilo u medicinskom smislu. Ovi drugi, specijaliziravši još jedno područje, postaju nakratko ne tako usko specijaliziranim stručnjacima, ali to, kako rekoh, traje kratko – nakon višemjesečnog kolebanja jedna od specijalizacija (u pravilu ona zadnja) prevlada, i oni se vraćaju sigurnosti specijalizantske uskoće. Kadikad, u nedostatku pripadajućih im pacijenata, pribjegavaju jeftinom triku: svaku bolest na koju naiđu dijagnosticiraju upravo kao onu bolest čijem su liječenju najvičniji! Dijagnosticiraju, liječe, makar simptomi bili neodgovarajući. Na primjer, svaku bolest u svakoga pacijenta proglašavaju ni manje ni više nego – ječmencem! A pošto su simptomi ječmenca posve tipični i prepoznatljivi, možete misliti koliko im treba da uvjere pacijenta da na (inače posve zdravo) oko mora stavljati obloge od kamilice, kad on pak pati od nadutosti. Moraju, jadni, uložiti sav svoj autoritet ne bi li u takvim prilikama isti uspjeli održati na duže staze.

05.11.2020. u 20:33 • 16 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>