pametni zub https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

četvrtak, 22.10.2020.

Manje poznate zanimljivosti iz povijesti II

1. Sramotni lov na slonove u prošlosti nije se događao samo zbog slonove kosti. Tražene su bile i surle, od kojih su se proizvodile vreće za spavanje.
2. Od Cezarova imena nastala je hrvatska riječ „car“ te izraz „carski rez“, a po njemu je nazvana i ptica carić (jer se najradije hrani lovorovim lišćem).
3. U jednoj franjevačkoj kronici zapisano je da je u srpnju 1746. na otoku Pagu divovska hobotnica ugrabila teglećeg konja iz zaprege i odvukla ga u dubine mora.
4. Kralj Petar Krešimir IV. je u normanskom zatočeništvu naučio igrati šah. Neki povjesničari stoga smatraju kako je riječ bila o arapskom, a ne o normanskom zatočeništvu.
5. U Zapadnoj su Europi prije sokolova u lovu korišteni vrapci. Sokolovi su uvedeni kad je jedna od lovnih komisija Karla Velikog utvrdila da „te smiješne ptičice nikada ništa nisu ulovile.“
6. Prvi europski vampir, Istranin Jure Grando, bio je pacijent prvog europskog profesionalnog zubara, Kelmanna Rauditscha iz Pazina.
7. Pag je sve do početka 20. stoljeća bio otok bez mrava. Prvog mrava koji je uspješno preplivao Velebitski kanal lokalna predaja pamti pod kodnim nazivom Ekete 21.
8. Janis Joplin tajno je boravila u Hrvatskoj 1969. godine. Posjetila je Plitvička jezera, Šibensku katedralu i Tvornicu zečjih šapica u Zapurgarju.
9. Emmeline Pankhurst i Stjepan Radić susreli su se na parobrodu koji je iz Budimpešte plovio za Prag. Susret je prošao neopaženo – nisu opazili jedno drugo.
10. U tajnom pretincu Sylvije Plath nakon njezine je smrti pronađen smotak bodljikave žice.
11. Marija Jurić Zagorka imala je tajnog brata blizanca. Zvao se Mario Jurić Prigorac i živio je od prodaje rabljenog nakita.
12. Lajka je, leteći oko Zemlje, prepoznala obrise rodne joj Rusije.
13. Miroslav Krleža na „izlet u Rusiju“ nije poveo svoga psa, šestogodišnjeg ovčara Arna. Kad se vratio u Zagreb, Arn je već bio navršio sedmu godinu.
14. Kineska piratkinja Čing sa svojom je flotom od 300 džunki višekratno poharala gradove na obalama Bajkalskog i Kaspijskog jezera.
15. Čuveni rock sastav The Beatles nije bio čuven. Za popularne „Bube“, naime, nitko nikada nije čuo.
16. Konj bana Josipa Jelačića odbio je pozirati za spomenik te su mu, po sili zakona, oduzeta sva odlikovanja.
17. Atila Bič Božji nije cijenio svoj neobični nadimak. Od svojih najbližih suradnika tražio je da ga zovu Buco.
18. U osječkoj Tvrđi je od 1746. do 1763. godine bila zatočena osoba za koju se sumnjalo da „zna sve jezike svijeta i onostranstva.“
19. Morske spužve iznimno su dugovječne. Primjerak koji živi u akvatoriju kineske pokrajine Risan stariji je od planeta Zemlje
20. Najmlađi brat kneza Branimira, koji se također zvao Branimir, bio je visok dva metra i dvadeset tri centimetra. Po njemu je nazvana ulica u Zagrebu.

22.10.2020. u 12:49 • 15 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>