pametni zub https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

četvrtak, 30.08.2018.

MISLI

Image and video hosting by TinyPic

Vij Bajbum bijaše misliocem treće kategorije u mišlju nesklonim vremenima. Značilo
je to, tada, u tim vremenima, da smije misliti misli krajnje ograničenih gabarita.
„Vruće je“, pomislio je jednom, i to mu je bila sasvim prosječna misao treće kategorije.
Sadržavala je opažaj termičkog osjeta, ta misao, opažaj načinjen od strane matičnoga mozga, a sadržavala je, istomjesno, i mozgovljevu ironičnu distancu spram koštane ovojnice u kojoj bijaše smješten.
S takvom mišlju Vij Bajbum ni sanjati nije mogao katedru filozofije kakvog uglednog sveučilišta, kao ni mjesto ideologa neke krupne stranke-pokreta kakve se obnoć-obdan valjaju po obzoru, pa čak ni mjesto noćnog portira u kakvoj fiktivnoj firmi koja od svih silnih firmoatributa zasad samo portirnicu ima.
***
Grendelka Duplov bijaše pak misliteljkom druge kategorije. Jednom je pomislila:
„Ima li ili nema?“, i bijaše to misao druge kategorije, pristojno popraćena posvemašnjom apstraktnošću priloženog joj moda.
Sadržavala je, ta misao, opažaj prisutnosti i odsutnosti posve neprisutnog subjekta te zaupitanost u vezi svega zakovrnutu u pravcu Viših Sfera.
S takvom mišlju Grendelka Duplov o dobro plaćenom položaju u okviru mjesnih političkih struktura nije mogla ni sanjati, a mogućnosti da se namjesti na mjestu ravnateljice kakvog Zavoda nije bila niti svjesna. Zato se i jest zadovoljavala katedrom filozofije na Višoj školi za rizik; čak štoviše, bila je ponosna na taj svoju poslovni položaj koji je, prema Grendelki Duplov, bio u toj mjeri veličajan da ni sama još nije bila svjesna kakav je uspjeh postigla.
***
Sirena Surplus bila je misliteljkom prve kategorije.
„Aha!“, pomislila je jednom i bila je to misao prve kategorije.
Sadržavala je, ta misao, svega tri slova i usklični znak. Mišljena je izvan svakog stereotipa, zaokružena i savršeno sažeta – ništa nije virilo toj misli iz posve apstraktnog joj torza u smislu kakvog nakaznog viška (kako to obično biva s mislima druge i treće kategorije).
S takvom mišlju, kao i, bez sumnje, uz druge jednako savršene misli, Sirena Surplus mogla je računati na najviše pozicije tekućeg društvenog ustroja. Ona sama dvoumila se između pozicije Predsjednice svijeta i položaja Predsjednice svemira. I, kako to obično biva, dugotrajno ju je dvoumljenje koštalo obje pozicije. Na kraju se morala zadovoljiti položajem podtajnice Viših Sfera, što je također jako, jako dobar, pače cijenjen položaj.
***
Svemu tome bijaše tako do onog datuma krajnjeg koji Povijest (na položaju
Učiteljice Smrti) pamti kao Dan provale vankategorijskih misli. Da ne duljim, na taj dan svi pobenaviše i svi položaji bijahu sravnjeni sa zemljom. Koja više ne bijaše zemljom. A i pojam sravnjivanja ubrzo je izgubio svoje prvobitno značenje. Potom je poprimio nekog drugo, pa treće, pa nekih dva'es šest značenja odjedanput. I na posljetku – ništa.
Srećom su i pojmovi benavljenja i kategorizacije prošli kroz iste procese, tako da na kraju – ništa.

30.08.2018. u 21:29 • 20 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 20.08.2018.

ŠAPTAČ RADIJATORIMA

Image and video hosting by TinyPic

Ervin Kuglof imao je vrlo zanimljivu biografiju. Zanimljivu u toj mjeri da ju je imao namjeru prisvojiti i proglasiti autobiografijom.
Rodio se na današnji dan, a iz pelena izašao već u dobi od šest mjeseci. Istina, i dalje je srao po kući, ali njegovi mu dobrohotni odgojitelji to nisu nimalo zamjerali. U vrtić je krenuo sa šest, a u školu sa šest i pol godina. Rođen u znaku vodenjaka, Jupiter mu u šestoj, Merkur u dvanaestoj, a Kalgaš u sto osmoj kući – natalni mu horoskop nabajao sve i svašta, od čega je uspio životom ostvariti jedva 2,6%. Zbog tako niskog postotka osjećao se pomalo posramljeno (a ne zato što su mu se po očnim zakutcima vječno vukli zaostali, suhi krmelji.)
Kad se provukao kroz labirint školskoga sustava, zaposlio se za prvu ruku na jednoj farmi konja (kakve su hrpimice nicale tih godina). Radio je kao životinjski psiholog – kasnije su tovrsne profesionalce vrlo pomodno nazivali "šaptači konjima". Ali ne, nije on šaptao konjima, odnosno takvo što radio je tek u zadnjoj fazi svoje konjovodilačke karijere. Radije je u konjska uheta urlao najrudimentarnije naredbe, izvikivao navodno utješne formule, ali i najgore uvrede:
„Ne vuci se, rago lijena, jebem ti ular i žvale!“
„Oj životinjo plemenita, ovo ti je zadnji put da si me!“
„Mrš!“
Kad su od silne vike konji stali gubiti sluh, onda bi im tek išao šaptati, ali uzalud. Fasovao je otkaz po kratkom postupku. Na Zavodu je proveo solidne tri godine, dok mu se nije ukazao novi posao. Prošao je kroz niz prekvalifikacija – u trajanju od naredne i također solidne tri godine – i postao monterom centralnog grijanja.
Posao mu je išao dobro. Pomoćni radnik postao je sa četrdeset šest, a viši nadzornik sa četrdeset šest i pol godina. Istina, ni maticu nije znao stegnuti kako treba, ali se pročuo po jedinstvenom umijeću istjerivanja zraka iz sustava. Na tom je aspektu gorkoga radijatorskog zanata Ervin Kuglof propisno poradio. Isprva je inzistirao na dodatnom podmazivanju automatskih odzračivača, od čega je odustao zbog niskog udjela kisika. Potom je ugrađivao zračne pumpe po vertikali, odnosno vakuumske cijevi po horizontali. Čitavu je stvar, u trenutku izuzetnog nadahnuća, krajnje pojednostavio time što je zrak iz radijatora počeo isisavati osobno, na slamku!
Pritom bi, Ervin Kuglof, kleknuo kraj grijaćeg tijela, obujmio ga pljoštimice i približio mu nujne usne. Radijator bi zadovoljno zabrundao, poput kakvog nehajnog mrava koji se upravo poepifanio. Izgledalo je da – Kuglof, ne mrav iz gornje hiperbole – šapće radijatoru dovodeći tom metodom njegove grijaće moći do zasluženog vrhunca.
Što je, naravno, predstavljalo hvalevrijednu poveznicu s njegovom starom karijerom šaptača kojim ono kopitarima teglećim, trkaćim i svenamjenskim?

20.08.2018. u 15:58 • 26 KomentaraPrint#^

srijeda, 01.08.2018.

JEZIČNI SAVJETI

Image and video hosting by TinyPic

„Je li pravilnije reći Anka Brazilijanka ili Akna Brazilijanka?“, upita Sluča Jansus.
„Teško je tu biti pametan: Anka je tradicionalno žensko ime, a akna tradicionalan crven-prišt“, odgovori Lij Epežen. „Sve tradicije imaju prednost pred ne-tradicijama, a kad biramo između dvije tradicije prednost imaju one patološke. Zato ja mislim da se kaže Akna Brazilijanka.“
„Kad smo već kod patoloških tradicija“, reče Doviđen Janavlaš, „ja znam jednu: otvaranje i zatvaranje prozora uzimajući u obzir vanjsku temperaturu zraka!“
„Po čemu je ta tradicija patološka?“
„Po patologiji propuha!“
„Ne lupetajte“, pobuni se Obra Tipaž. „Anka Brazilijanka stvarno je ime stvarne fikcionalne osobe! A Akna Brazilijanka je – lupetanje dokonih umova. Nema nikakve Akne ...“
„Kad smo već kod toga“, reče Sunča Nastranau, „uopće se ne kaže Brazilijanka nego Brzilijanka. Jer ne kaže se Brazil, kako to veći dio pučanstva u svojoj naivnosti misli, nego Costa Sem Manhă! I dobila je ime, ta država, prema neobično brzim mravima koji nastanjavahu njegove obale u vrijeme dolaska portugalskih moreplovaca tipa Pedro Cabral ...“
„E pa neće biti!“, pobuni se Pitit Ojem. „Kao prvo i prvo, ne postoji (niti je postojala) (pod)vrsta neobično brzih mrava; ta opće je poznato da su svi mravi u okvirima Carstva mrava ili spori ili pak brzi na posve običan, uobičajen način. Kao drugo i drugo, ne kaže se Pedro Cabral nego Petar Kozar, u skladu s najnovijom tradicijom pohrvaćenja osobnih i geografskim imena!“
„Kako tradicija može biti najnovija?“, upita Tkotota Mopje. „Ako je nova, nije tradicija, zar ne?“
„Ne“, odnegira Kadfaz Anile. „Zapravo su sve tradicije stvorene prilično nedavno, ali su – na osobito lukav način – stvorene kao stare.“
„A tradicija jutarnjeg umivanja?“
„I ona je prilično nova, jer su i sama jutra prilično skorašnja pojava. Donedavno je dan započinjao točno u podne i trajao, normalno, do večeri. Tako da se ljudi nisu pozdravljali riječima 'dobro jutro', nego ...“
„Dobar dan!“
„Dobar dan, izvolite?“
„Tražim ured koordinatorice.“
„Njezino radno vrijeme prošlo je još jučer. A vi ste ...?“
„Nisam“, odgovori pridošlica i ostavi otvorena vrata.
Digne se patološki propuh i pobije sve klice od Ohotska naovamo.
I svi ozdraviše.

01.08.2018. u 08:57 • 26 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>