pametni zub https://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

subota, 26.09.2015.

NA KUĆNOM PRAGU

Image and video hosting by TinyPic

Balaž Ljudeskara tog je jutra uporno pokušavao krenuti na posao, ali nije mu išlo. Možda mu nije bilo ni suđeno, a možda…
„Probaj još jednom“, rekla je njegova supruga Aurena Ljudeskara.
Ona taj dan, uostalom posve slučajno, nije radila. Bez posla je bila trenutno, trošila je, zapravo, međuvrijeme između dva ili čak tri posla, a bavila se, kao i toliki drugi tih godina, svim i svačim ne bi li skrpila kraj s krajem. Ne bi li skrpili kraj s krajem. Jer i on, Balaž Ljudeskara, radio je sve i svašta iz istog razloga. Trenutno je zarađivao u svojstvu poljevača slijepih ulica, kojih u ovom gradu ima ne baš velik broj. Bio je plaćen po satu, s tim da je morao odraditi minimum četiri ćorsokaka da bi mogao prijeći na uobičajeni tip ulica, kojih u našem gradu pak ima koliko čovjeku srce ište.
„Daj, tata, probaj još jednom. Možda je sada prohodno“ reče sin, Mechanius Frankenbaum – zašto se prezivao Frankenbaum a ne Ljudeskara, to nije bilo jasno ni njegovim roditeljima (jednostavno je tako ispalo, jednog odvratnog jesenjeg prijepodneva, prije gotovo dvadeset godina, u jednom zabačenom i provlaženom matičnom uredu u praktički baroknim slumovima Donje Alelujevice. Ili gornje? Tko zna i koga briga…).
I proba Balaž još jednom. Obuje cipele, uzme aktentašku, a glavu ošeširi prokušanim pokretom desne ruke. Pozdravi se sa ženom i sinom pa otvori ulazna (u ovom slučaju izlazna) vrata. Pred vratima, na zajedničkom hodniku, vrebao je razjareni bik. Dlaka mu je bila siva, umrljana životinjskim mrkoznojem. Oči bez kapaka buljile su u neimenljivom bijesu. Rogovi dodatno naoštreni. Balaž se brzo vrati u stan i zatvori vrata.
„Eto!“, reče. „Sad je pak bik u pitanju, razjarena bikčina od dvije tone!“
U ranija tri jutrošnja pokušaja da krene na posao, Balaž se morao suočiti s kraljevskom kobrom, carskim pingvinom i još carskijim tamarinom bijelih brkova. Nije se uspio probiti ni pokraj jedne od navedenih životinja. Kobra je pljuvala otrov poput pobješnjele bjelouške, tamarin je fitiljio brkove na sve strane, a carski pingvin se, posve neočekivano, pokazao majstorom kapoere.
„Bik, baš bik?“, upita Aurena.
„Ali tata, ne bi li ga mogao izbjeći u stilu toreadora? Idem po crvenu krpu!“
„Neću nikakvu krpu! To je bik! S tim se nije za šaliti.“
„I, što onda? Nećeš ni ići na posao?“
„Hoću, naravno da hoću. Daj mi sam deset minuta da se sredim. A moguće je da će se situacija do tada bar malo poboljšati.“
Nakon točno jedanaest minuta i dvadeset i četiri sekunde Balaž je ponovno otvorio izlazno-ulazna vrata stana i pun nekog svetog optimizma kročio naprijed u zajednički hodnik. Tik do otirača mirno je sjedio mali bijeli kunić crvenih očiju. Bijel kao snijeg, crvenih kao dvije krvave žeravice. Aurena je gledala iz prikrajka, i čim je uvidjela o kakvoj se zvijeri radi, stupila je na scenu.
„Mjesta! Mjesta! Imaš sreće, Balaže moj. U svom radnom vijeku naučila sam sve i svašta, ali ubijanje živih kunića najbolje mi je išlo od svega!“
I nadvije se nad kunićem da krene na njega bridom dlana desne ruke, kako propisi i nalažu. I dok se brid spuštao prema kunićevu vratu, i dok je bivalo sve izvjesnije da će Balaž tog dana ipak krenuti na posao, dogodilo se nešto što se ipak pokazalo kudikamo izvjesnijim: kunić je, naime, vladao vještinom nindžucu pa su se stvari odvile na vrlo neočekivan način.
Kad se sve zbroji i oduzme čak i nije ispalo loše s obzirom da kazne za neovlašteno ubijanje kunića bijahu astronomske.

26.09.2015. u 17:22 • 17 KomentaraPrint#^

srijeda, 16.09.2015.

UTAKMICA GENERACIJE

Image and video hosting by TinyPic

„Prekršaj!“, viknuo sam držeći se za nogu.
„Nije prekršaj! Igraj dalje!“, rekao je Toplak, sin državnog premijera.
Ali druga djeca nisu nastavila igru. Čak ni Mumsi, Toplakov najbolji prijatelj još iz vrtića.
Bilo je to na travnjaku ispred zgrade. Golove smo izimprovizirali od školskih torbi i proljetnih jakana. I zaigrali nogomet, akači protv efača, do 5. Bilo je 3:0 za nas kad je svađa izbila onako kako sam gore opisao. Pa se nastavila:
„Bio je prekršaj!“, viknuo sam. „Gledaj mi nogu!“
„Nije bio!“, odgovorio je Toplak. „To ti je otprije!“
„Nije!“
„Je!“
„Pa vidiš“, rekla je Jerlina, „da mu krv curi. Nije otprije.“
„Ogrebao se na zemlju. Nije trebao uklizavati.“
„Daj, Toplak, da izvede slobodan udarac pa da završimo utakmicu. Ja moram brzo doma.“
„Vi ste svi ludi!“, poludio je Toplak. „Da mene nema ne bi ni bilo ove utakmice. Ne bi ni zgrade bilo ni ničega!“
„Ma najbolje“, rekao je netko od nas. „Sad ti zato što ti je tata premijer misliš da uvijek moraš biti glavni!“
„Nije u tome stvar! Nego…“
„Nego? Ajde, reci sad!“
„Ja zapravo nemam tate. Ostavio nas je kad sam imao tri godine. Nikad se nije vratio. Ne znamo gdje je, nitko više nije čuo za njega. Nestao je.“
„Što pričaš, Toplak! Tata ti je premijer! Halo! Glavna faca u državi.“
„E, tek u tome nije stvar!“, zapoentira Toplak. „Tata mi je toliko nedostajao da sam si izmislio novoga. I taj izmišljeni tata dogurao je, evo, do premijera! Vidite vi s čime se ja moram baviti, a vi me tu zajebavate radi jednog prekršaja! A da mene nema ne bi nitko vladao ovom državom, ne bi bilo ni države ni škole ni zgrade ni nogometa ni vas!“
To što je rekao Toplak zazvučalo nam je jako uvredljivo. Nas par jačih pogledali smo se pa krenuli na Toplaka da ga malo izbubetamo, bio on sin izmišljenog premijera ili pravog, nije bitno, sad će vidjeti svoje.
I tada, kao po komandi, na prozore naše zgrade nagrnuše očad, majčad, bakčad i djedčad:
„Alene!“
„Muncimire!
„Jerlina!“
„Tarime!
„Ivana!“
„Toplače!“
I onda svi zajedno:
„Doma!!!“
I krenuli smo, bili smo u načelu poslušna djeca. Jedino je Toplak gunđao, vukući svoju školsku torbu otežalu od nagomilanog gradiva, pogledavajući preko poprilično rastalasanih mu šišaka svoju oštrozoveću majku na prozoru drugog kata.
„Uh, da sam barem izmislio i sebe i cijeli svijet!“, ušaptao si je u dušu i ušao zgradu.

16.09.2015. u 17:20 • 14 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>