Naša ORGANIZACIJA
članovi naše organizacije su: ma to je naravno tajna, zar ne...???
trenutno primamo nove članove, ali ne zadugo,zato... znate što vam je činiti

ZanimA VaS TkO su PahuljicevU? E Pa EvO OvakO: PahuljicE su... a vidit ćemo ko još, zasad nas ima njekoliko, al smo jako dobro raspoređeni, TJ. OnI su GlavnI LikovI OvoG NaM DragoG BlogA...



Vukovarci na blogu

Pahuljice Vu

06.04.2006., četvrtak

Najčešći znanstveni mitovi

Neka vjerovanja su se toliko uvriježila da ih uzimamo zdravo za gotovo. Ili zvuče dovoljno uvjerljivo ili smo ih čuli dovoljno puta da ne razmišljamo o znanstvenim činjenicama. Možda bismo čak gurnuli ruku u vatru za tvrdnju da kosa i nokti rastu poslije smrti ili da se trčeći manje kisne. Pa provjerite…

1. Žvakaća guma se probavlja sedam godina

Fama o tome da je opasno progutati žvakaću jer je probavni trakt razgrađuje sedam godina nema nikakvih znanstvenih osnova. Takvu priču lansirale su zabrinute mame kako bi spriječile klince da ih masovno gutaju. Progutaš li žvakaću, neće se dogoditi baš ništa, neće ti se začepiti crijeva, niti ćeš završiti na operacijskom stolu. Uostalom, znaš li nekoga tko je zbog progutane žvake završio na operaciji? Žvakaća guma je organska tvar i želudac s njom ne pravi nikakvu iznimku. Napravljena je od prirodne ili umjetne gumene smole u koju se dodaju umjetni okus, zaslađivači i konzervans. Želudac će malo teže probaviti smolu, ali kako od nje nema neke koristi, mirno će je istisnuti kroz crijeva i taj smolasti dio žvake će izaći gdje treba - ne baš u istom obliku, ali istog sastava. Ipak, pojedeš li veliku hrpu žvakaćih u kratkom vremenu, moglo bi se dogoditi da imaš probavnih problema jednako kao da si progutao/la hrpu kamenja.

2. Kineski zid se vidi iz svemira

Dugo se vjerovalo i pričalo da je Kineski zid jedini ljudskom rukom sagrađen objekt koji je vidljiv s Mjeseca golim okom. To nije ništa čudno s obzirom na veličanstvenu kilometražu koju taj objekt posjeduje. Ipak, nakon što je 21 dan proveo u orbiti, prvi kineski astronaut Jang Livej izjavio je da se Kineski zid iz svemira uopće ne vidi!
'Pogled je bio vrlo lijep, no Kineski zid nisam vidio', rekao je Jang Livej. Američki astronaut Gene Cernan tvrdi pak da ga je on vidio
Kao prvo, pitanje je što znači 'iz svemira', odnosi li se to na Zemljinu orbitu ili pogled s Mjeseca. Naime, iz Zemljine orbite (od 290 do 563 kilometra) vidljivi su i razni drugi objekti poput velikih aerodroma, autocesta ili mostova. No Kineski zid, bez obzira na svoju veličinu, i s tako 'male' visine teško je vidljiv jer se svojom kamenom strukturom odlično uklopio u okolinu. Promatramo li pak Zemlju s Mjeseca, jedino što se može vidjeti jest poznata slika bijelih oblaka i plavih oceana. Da priča bude bolja, legenda o Kineskom zidu lansirana je prije nego što je lansiran prvi satelit, no kao i drugi mitovi, dovoljno dugo ponavljani, ući će i u školske udžbenike.

3. Ljudi koriste samo 10 posto svojih mozgova

Tu smo tvrdnju toliko puta čuli da nije čudno što su je mnogi prihvatili kao znanstvenu istinu, no ona je poduprta znanstvenim činjenicama jednako koliko i mamina tvrdnja da ti glava služi samo za frizuru. Na svu sreću, jedan pogled na mozak snimljen magnetskom rezonancom (gdje se aktivni dijelovi mozga lijepo vide) pokazuje da koristimo mozak u potpunosti.
Cijela zabluda počela je krivim citatom Alberta Einsteina ili krivom interpretacijom rada Jean-Pierrea Flourensa još davne 1800. Na njih su se nadovezali još neki znanstvenici s početka 20. stoljeća, koji su radili eksperimente na štakorima i zaključili da nakon odstranjenja velikog dijela korteksa životinje još uvijek mogu učiti. Pri tvrdnji da koristimo samo 10 posto mozga vjerojatno se mislilo na podatak da se samo svaka deseta stanica u mozgu koristi u isto vrijeme. Osim toga, s evolucijskog gledišta, malo je vjerojatno da bi razvili mozak takve veličine da to nije donosilo i neku prednost.

4. Životinje mogu predvidjeti prirodne katastrofe

Tsunami dolazi! Bježimo na brdo!
Mnogo puta bili smo svjedoci tvrdnji da životinje posjeduju šesto čulo koje ih upozorava na dolazak velikih katastrofa kao što su potres, tsunami ili erupcija vulkana. Sjetite se samo fantastičnih svjedočanstava o slonovima u Šri Lanki i Sumatri koji su se popeli na visinu prije no što je veliki val udario. Slično su se ponašali i bizoni, ovce, psi i druge životinje koje nisu bile u kavezima ili nastambama, pa su mogle bježati. U Turskoj, prije katastrofalnog potresa 1999. godine, postoje svjedočanstva o mnogim psima koji su zavijali satima prije potresa, a mnoge mačke i ptice su se također ponašale krajnje neuobičajeno. Znanstvenici su oduvijek htjeli doznati kako neke životinje predosjećaju potres, ali nikad nije dokazano da imaju šesto čulo. Ono što jest dokazano jesu samo izoštrena čula poput njuha i sluha koja im mogu pomoći da čuju, recimo, potmulu tutnjavu prije no što je čuje ljudsko uho ili možda osjete podzemne plinove koji se ispuštaju prije potresa. Znanstvena je činjenica također da mnoge životinje ipak ne reagiraju pravodobno i mnogo njih pogine u prirodnim katastrofama. Obavljen je pokus: jedan pas je pet minuta prije potresa lovio rep i ponašao se histerično, dok je drugi pas potres prespavao. Pa ti vidi!

5. Novčić bačen s vrha nebodera može ubiti prolaznika

Novčić nije baš najaerodinamičnije oružje. Kombinacija njegovog oblika i trenja ne dopušta mu da postane smrtonosan čak ni bačen s Empire State Buildinga, a brzina koju će postići u slobodnom padu dovoljna je tek za osjećaj poput uboda. No već s malo većim kamenčićem priča može biti daleko opasnija.

- 20:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Zanimljivosti iz života mladih koji su zašli na krivi put
Dragi naš posjetitelji... na ovome, nadasve zanimljivom blogu, možete pročitati razne savjete vezane uz bulimiju i anoreksiju, kao i mnoge bolesti jetre uzrokovane ispijanjem 1L bavarije, etc.
Brojač
Free Counters
Free Counters