Osekovo

četvrtak, 11.11.2004.

Martinje

Još ni jeden Zagorec nije imal sina, kaj ga nebi otela njegova družina!!!

Kako je od davnina znano, uz Martinje se priređuju "spravišća", osnivaju "pajdaštva", tih se dana očituje stara hrvatska gostoljubivost.

Crkva slavi dan ukopa Sv. Martina, 11. studenog, kao spomendan na tog sveca. Nigdje ni traga vinu, guskama ili bilo kakvoj gozbi. Stjecajem okolnosti, dan Sv. Martina smješten je u razdoblju godine kada se dovršavaju svi poslovi izvan kuće i započinju pripreme za zimu. Ta je činjenica uvelike oblikovala sadržaj vjerovanja i običaje uz Martinje.

Uz taj su dan povezani različiti običaji i uzrečice koje ga razotkrivaju kao važnu kalendarsku granicu, kao dan kada završava staro razdoblje i započinje novo. U to vrijeme mošt, sok iscijeđena grožđa, završava svoje alkoholno vrenje i od njega nastaje mlado vino, stoga je to za vinogradare izvrsna prigoda za slavlje.

Ceremonijal krštenja mošta započinje pjesmom koja nagovještava dolazak Sv. Martina:

"Došel bu došel sveti Martin
On ga bu krstil, ja ga bum pil...
Kumek moj dragi daj se napij,
Dugo nas ne bu daj se ga vžij..."

Nakon toga biskup drži govor i molitvu, a potom se prelazi na biranje kuma. Kum polaže zakletvu i započinje obred krštenja vina, koje je popraćeno pjesmom, zvonjavom zvonca i čitanjem vinskih litanija. Završetak ceremonije sastoji se od molitve " za se lepo i dobro kaj nam se denes dogodilo ili se još bo dogodilo."

U stara vremena ( u 19. stoljeću) morala je na Martinje doći na stol guska s mlincima i hajden kolač. Guska je postala simbolom Sv. Martina - vidimo je na oltarnim slikama i nalazimo je na martinjskom stolu od Francuske do Hrvatske i sjeverno sve do Skandinavije. Postoje različita maštovita objašnjenja i legende, ali pravo porijeklo te guske i dalje je nepoznato.

Prigoda da se čovjek proveseli i razbije monotoniju svakodnevice, hrvatskom puku odvajkada nije manjkalo. U takvim zgodama vrijedila su posebna pravila ponašanja, koja su regulirali tzv. "Križevački štatuti" iz 18. stoljeća, a povod njihova nastanka bila je zlouporaba hrvatske gostoljubivosti među mnogim strancima koji su prolazili i kraće ili dulje vrijeme se zadržavali u ovim krajevima.
O svemu tome možete pogledati i na OVOM linku, tj. točnije na ovom MARTINJE

Još ni jeden Zagorec nije prodal vina...
Da li ste i vi slavili Martinje i ako ne zašto da, tj. ne. Uf to vino kad te opere nisi ni svjestan kaj si sve rekao, ljudima sve obećaš, a drugi dan ničeg se ne sjećaš.

11.11.2004. u 13:51 • 12 Komentara

<< Arhiva >>




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Uključi komentare da se vide i obratno?

Opis bloga

o mjestu Osekovu i okolici, događanja, tračevi itd.






My

trenutno sam

MSN Messenger







Skype Me™!




GoogleTalk




GoogleTalk, iliti Googlov messenger (za one koji koriste gmail) možete downloadirati (skinuti) sa: http://www.google.com/talk.







My Gtalk



Upute

možemo komentirati o bilo čemu, a ne samo o nogometu, već ono tipa Jože autoprevoznika: "mislim, ne me briga, ali po selu se pripoveda da je ..... i tako dalje"