Onkraj

subota, 22.01.2022.

Izdržati udar Mythosa

Kaže se da je noć najgušća pred svitanje. Tada se sve slegne, smiri u završnom stvrdnjavanju. Vjerujem da nam u neposrednoj budućnosti dolazi jedna takva "najgušća noć" pred Svitanje. Hoće li Rusija napasti Ukrajinu i hoće li val potresa i vulkana, poplava i požara, tornada i epidemija protresti planet ili neće, mislim da je sasvim nebitno za ovo događanje o kojem govorim. Čak štoviše, mislim da se uobičajena aktivnost svega nabrojanog neće bitno promijeniti. Ne radi se, naime, o tome. I svakako se ne radi o svemu onome na što nas upozoravaju već godinama, a naročito bjesomučno zadnjih mjeseci, mnoge vidjelice i vidioci uglavnom kršćanske i marijanske provenijencije.

O čemu se onda radi? O tome da se Materijalizam naglo zgušnjava na svim frontovima, čak i na onim lažno duhovnim, dok se razina Kaosa naglo smanjuje. Kaos sam po sebi nije nešto što može usrećiti čovječanstvo niti mu donijeti napredak, no kao što čovjek ne može udisati čisti kisik i treba mu određena količina dušika (u zraku je 20,9 % kisika, a 78 % dušika), tako možda u sličnim omjerima čovjek ne može živjeti od Reda (Logosa) - treba mu znatna količina Kaosa (Mythosa). Što je neko doba prosvjetljenije, to je razina Kaosa veća, a što je prizemljenije i uspavanije, to je Red u njemu veći. Netko bi tome mogao prigovoriti jer se danas Red spominje manjeviše uglavnom u pozitivnom svjetlu, no zaboravlja se da je Red potreban samo ondje gdje bića nisu u posjedu svoje vlastite slobode i prirodnog unutarnjeg navođenja. Tamo se mora uspostaviti Red, s pravilima i restrikcijama. Red je zapravo samo druga riječ za restrikcije. I on je stoga pravo ime za Materijalizam.

Materijalizam kao pojam ne označava samo ultimativno ateističko vjerovanje u fizikalnu "materiju" kao konačnu istinu - ona je tek aspekt Materijalizma, jedan od mnogih. Materijalizam se zapravo još snažnije prelijeva ili pronalazi u svemu onome što se danas voli smatrati duhovnim i duhovnošću - ondje je Materijalizam još najviše kod kuće, okićen duhovnim frazama i arogantnim kvaziobjašnjenjima vrhovne stvarnosti.

Najprosvjetljenija i najslobodnija bića u Univerzumu su ona koja imaju tek zrnce ili nit Logosa/Reda/Tonala - gotovo sve u njima jest Mythos/Kaos/Nagual. Tj. Sloboda. To ne znači da se može bez Logosa, apsolutno ne! No sve je u omjerima. Kako se samosvjesna bića na nekom planetu razvijaju, tako se ciklički i spiralno sve brže izmjenjuju periodi pretežitog Kaosa i pretežitog Reda, i to u vrlo preciznim okultnim omjerima. Kad su samosvjesna bića na nekom planetu već toliko razvijena da se Prosvijetljeni broje u stotinama, nastupa vrijeme posebnih uvjeta ili posebnih omjera. Danas se nalazimo na samom rubu provalije ili potonuća u predimenzionirani Red, u ireverzibilnu i patološku razinu Strukturiranosti; ako bi nam se to dogodilo, u kratkom bismo vremenu iz takvog Reda prešli u ireverzibilni Kaos. Čovječanstvo je danas, stoga, u iznimno riskantnoj poziciji - samo Majstori to istinski vide. Dakako, što je naša kolektivna i globalna situacija krhkija, to je Sila koja ravna omjerima snažnija. Ta je sila znana kao Šiva.

Kako ćemo prepoznati najgušći dio noći pred svitanje? Kao prvo, većina ga neće prepoznati. Kao drugo, taj dio noći zakonito teži izbjeći prepoznavanje i stoga se trudi na sve načine zakamuflirati svoj status; to konkretno znači da će najednom nastati - a već je zapravo nastalo - sveopće pomirenje materijalizma i duhovnosti, znanstvenika i religijskih čelnika. U ime tolerancije i građanske prosvijećenosti nastupilo je razdoblje međusobnog uvažavanja predstavnika duha i predstavnika materije koje u biti ne znači drugo nego odustajanje od Duha i predavanje Materiji. Ne kažem da je trebalo ili moglo biti drugačije. Ali kažem da je to najgušće vrijeme pred svitanje. Vrijeme u kojem su gotovo svi zavarani, u kojem gotovo svi spavaju! U noći prije Raspeća svi su pozaspali u Getsemanskom vrtu, svi osim Isusa. Isus ih je triput budio (Petra, Jakova i Ivana), no bilo je uzalud - Riječ Božja morala se ispuniti.

Tko će preživjeti Svitanje i kakav će to uopće biti Događaj? Preživjet će ga oni koji imaju Vjeru, a to će biti Događaj koji će označiti naglu promjenu omjera - bit će to duhovna revolucija u kojoj će naglo skočiti stupanj Kaosa, a naglo pasti stupanj Reda. Svi oni koji su veoma ovisni o Redu, o Strukturi, to neće moći podnijeti. Poludjet će ili će umrijeti od iznenadnog srčanog udara i sličnih naglih poremećaja. Poznato je da ljudi umiru od srčanog udara kad se naglo zateknu izvan svih poznatih parametara. Ako će nam se Struktura u kratkom vremenu izmaknuti "pod nogama", mnogi to neće moći podnijeti. I to neće imati baš nikakve veze s potresima i poplavama, požarima i tornadima, ratovima i epidemijama, tj. sa svim astralno polariziranim kršćanskim pretkazanjima.

Što to znači da će preživjeti oni koji imaju Vjeru? Tu se i opet radi o pravilnom omjeru. Vjeru ima onaj čiji Razum ili Logos može podnijeti da bude sveden na zrnce ili nit i da ga gotovo potpuno preplavi Kaos ili Mythos. Imati Vjeru znači podnijeti gubitak svih smjernica, sveg smisla - izdržati udar Mythosa.

22.01.2022. u 03:58 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  siječanj, 2022 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2022 (12)
Travanj 2022 (16)
Ožujak 2022 (17)
Veljača 2022 (23)
Siječanj 2022 (12)