omladinka

utorak, 02.03.2010.

Maloljetničko nasilje – kako to vidi Večernjak?


"Neka u zatvor idu roditelji malih nasilnika"!

Ovaj veliki naslov koči se na naslovnici današnjeg broja "Večernjeg lista”. Situacija oko maloljetničkog nasilja postaje iz dana u dan sve lošija. Da ne kažem alarmantna. Gradjani su uznemireni, traže pomoć, ali traže i pravdu. Novinari “Večernjeg” zaključuju da je tema visokotiražna i na naslovnici donose naslov koji poziva na osvetu. – “Neka roditelji malih nasilnika idu u zatvor”!!

Ali, je li tome baš tako? Na koga se misli kad bi ih se slalo u zatvor? Samohrane majke, možda? Ili oba roditelja? "Večernji" o tome šuti. U samom članku nema ni riječi o tome, a u izjavi za članak, sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić napominje da u našem kaznenom zakonu nema odredbe temeljem koje se roditelj za zanemarivanje i zapuštanje djeteta može kazneno goniti.

Takodjer kaže da novčano kažnjavanje roditelja u našim uvjetima, gdje je u prosjeku jedan roditelj zaposlen nema smisla, niti je rješenje za rješavanje problema nasilja.

Image Hosted by ImageShack.us

Dakle, roditelji rade i pitanje je gdje su za to vrijeme djeca i tko ih odgaja. "Večernji list" tu samo zaradjuje novce i pumpa uznemirenu javnost uobičajeno lošim i površnim člancima. Ogroman naslov, prodaja ide i tko uopće čita tekst? Ali, nije li taj isti "Večernji list", zajedno s "Jutarnjim listom", prošle godine mjesecima vršio strahovitu propagandu za vraćanje radne nedjelje? Jednako boldani naslovi donosili su lažne priče iza kojih je stajalo - ništa.

U "Večernjem" znaju da većina ljudi ne ide dalje od naslova i podnaslova. (nešto slično kao na blogovima). Svakome tko imalo prati to područje jasno je da su to radili iz vlasničkog interesa ne bi li se novine i tiskana izdanja njihovih njemačkih i austrijskih vlasnika uspješno nedjeljom prodavali u tim istim centrima. Novac i interes stajali su iza tih tekstova.

Usput, u Njemačkoj je Ustavni sud nedavno ukinuo rad nedjeljom koji su probali na mala vrata progurati neke berlinske robne kuće i dućani. Za razliku od hrvatskog Ustavnog suda, njemački je trgovcima poslao jasnu poruku: - "nema rada nedjeljom zbog mogućeg povećanja profita. Profit toga nije vrijedan!", zaključio je njemački Ustavni sud. Tamo se ne mogu dogoditi one stupidne usporedbe koje su površnima odmah prvo pale na pamet – kako liječnici, tramvajci i vatrogasci mogu raditi, a trgovci ne? Tamo se službe nužne za normalno funkcioniranje društva ne miješaju s trgovcima ili općinarima. I eto, kod nas sad na tisuće i tisuće, uglavnom žena, rade cijelu nedjelju u tim novim katedralama duha.

Gdje su im djeca za to vrijeme? To "Večernji list" više ne zanima. Oni bi sad roditelje slali u zatvor jer čitaoci traže krv i spremni su kupiti jedan broj ne bi li pročitali mišljenje koje žele čuti.

Dok im majka od svetka do petka radi u nekom trgovačkom centru, nezaštićena neučinkovitim radnim zakonodavstvom, djete joj se igra na cesti. Ima li država plan za tu djecu kako bi ih uključila u neke besplatne sportske ili društvene aktivnosti? Možda volonterski rad ako su nešto stariji? Sumnjam. Da ima ikakav plan štitila bi prvo roditelje od divljeg neoliberalnog kapitalizma koji hara Hrvatskom, a koji je Europa prošla prije više od 100 godina. Pa tako danas i Njemačka i Hrvatska imaju identičan zakon po pitanju radnog vremena trgovina nedjeljom ali kod njih je ustavan, a u Hrvatskoj nije.

Image Hosted by ImageShack.us

I sad bi ti roditelji koji se bore da uopće prežive u ovoj siromašnoj i visokokorumpiranoj državi mogli u zatvor jer rade po cijele dane i ne brinu o svojoj djeci. Kao i obično, Večernjak masnim naslovom publici servira ono što smatra da publika želi, ne zalazeći niti trunku u bit problema. Bombastičan naslov je donešen, novac se broji, običan puk će reći. –“ Pa da, u zatvor s roditeljima! To je rješenje!” A nije, naravno da nije.

Naravno da roditelji u zatvoru nisu bit problema i naravno da to novinare nije niti briga. Nasilje se povećava i biti će ga sve više, ne sumnjajte u to. Gdje je rješenje? U organiziranom društvu u kojem će skladno sudjelovati svi segmenti – od obitelji, socijalnih službi, psihologa, zakona koji će slijediti europsku praksu i sudova koji će učinkovito nadzirati, pa i sklanjati dokazane delikvente s ulica, osnivanjem nacionalnog centra za prevenciju, pa sve do medija koji u ovome nasilju neće vidjeti samo senzaciju i priliku za zaradu.


02.03.2010. u 21:27 • 37 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)

Komentari da/ne?

Dragi prijatelji i drugovi

Drug Koba
Gologuzan
Red Polux
AF-L
Fight the war, fuck the norm
svinjce
lobotomya
neverin
Smisao Života



counter