održi ovo?

15.08.2006., utorak

Temelj za kulturu novog, održivog društva je smijati se starom društvuImage Hosted by ImageShack.us


Naučeni smo da pojave rasta i ekspanzije označavamo napretkom. Time smo indoktrinirani i potreban je velik trud da bi se oslobodili takvog poimanja stvari. Jednom kada napustimo takvo gledište, vidimo da je ono u ovom društvu doista sveprožimajuće. Gledajući kroz te leće tumačimo svoju prošlost i pišemo zamišljenu i priželjkivanu budućnost.

Rast je najveća ideologija od svih. Najveća je stoga što niti jedna druga nije u tolikom proturječju sa stvarnošću. Rast, tj. konstantno povećavanje materijalnog obilja iz godine u godinu, je privremen, ali mi smo povjerovali svojoj laži da ga možemo učiniti trajnim, održivim. Od tuda sintagma "održivi razvoj" u kojoj nam riječ razvoj znači ustvari rast.

I premda je rast u očitoj proturječnosti sa stvarnošću tj. ne može se ostvarivati do unedogled, i premda smo već osjetili materijalnu ograničenost ovog jedinog nam planeta, mi i dalje to poričemo. Poričemo očito. A kako bi ovo društvo uspjelo poricati očito, moralo je stvoriti kulturu poricanja. Ta kultura kaže da "nema drugog načina".

Tvrdim da nakon društva rasta dolazi društvo koje je shvatilo da je rast aberacija, zastranjenje. Dolazi, dakle – održivo društvo. Ono nastaje unutar društva rasta kao konkurentska paradigma i uskoro bi moglo odnijeti prevagu. Ta prevaga je proces, tranzicija. Oni koji znaju da taj proces nekamo vodi nazivat će ga tranzicijom, dok će ga drugi vjerojatno nazivati kolapsom. Naravno, koliko će to društvo zaista biti održivo ovisi o uvjetima koji će ga dočekati, o tome u kojem će stanju zateći planet Zemlju.

Tvrdim i to da se kultura tog društva može izgraditi, u potpunosti, na golemom potencijalu za smijeh, a taj potencijal nam je dalo društvo rasta.

Nikad se nisam toliko zabavljao kao u toku posljednjih godinu dana. A tu zabavu omogućilo mi je društvo rasta i njegova beskrajna glupost.- 17:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga:
The change is here, the change is us.


Peak oil quotes:

What is Peak Oil?
Colin Campbell: "The term Peak Oil refers the maximum rate of the production of oil in any area under consideration, recognising that it is a finite natural resource, subject to depletion."

“Peak Oil is not a theory.”
Dr. Robert L. Hirsch, author of the Hirsch Report

Other quotes:

"Growth for the sake of growth is the ideology of the cancer cell." - Edward Abbey


"If it had been the purpose of human activity on earth to bring the planet to the edge of ruin, no more efficient mechanism could have been invented than the market economy." - Jeremy Seabrook


"Zemlja ne umire, nju ubijaju. A oni koji je ubijaju imaju ime i adresu."
Utah Phillips


“We won't have a society if we destroy the environment”
Margaret Mead


"I fail to understand why we all should participate in a global experiment to find out how many people the Earth can feed."
Paul Ehrlich

"Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could do only a little."
Edmund Burke