četvrtak, 18.02.2021.

Zaštita cvjetnih lukovica koje rano niknu



Iznenađenje!
Kad kažemo da volimo iznenađenja, ono što zapravo mislimo je da volimo male zabavne stvari koje razbijaju monotoniju našeg svakodnevnog života. Neočekivana poruka voljenog prijatelja, uzbudljiv paket poštom ... Ove stvari koje dodaju malo boje inače mračnom danu.

Smirujuća rutina
No, osim onih radosnih malih trenutaka, ono što zapravo volimo je rutina i predvidljivost: Sunce izlazi ujutro i zalazi noću, nakon svakog ponedjeljka uvijek je utorak i desert treba jesti nakon večere, a ne prije. Obrasci nam pomažu da se osjećamo sigurno, to su stvari na koje se možemo osloniti usred kaosa koji je život. Ne samo da nam govore što će se i kada dogoditi, već nam pomažu i u donošenju odluka o najboljim vremenima za obavljanje određenih stvari.

Prirodni ritam
Od davnih vremena, od kad su ljudi uzgajali hranu, a prije toga u vremena lova i okupljanja, puštali smo da nas sezona vodi kroz naše postupke. Kada žeti, a kada sijati, kada loviti, a kada se odmarati. I same biljke također slijede svoj vlastiti obrazac rasta, cvjetanja i uvenuća.
Cvjetne lukovice glavni su primjer biljaka s vrlo predvidljivim i vidljivim ritmom: Cvast će od ranog proljeća do ranog ljeta, zimi prezimljuju, a najbolje vrijeme za sadnju je najesen. Pouzdan, ‘poput sata’.

Dolazite prerano?
Ali vrijeme, taj sjajni dirigent orkestra vašeg vrta, nije isto kao nekada. Predvidivi obrazac vaših šafrana i visibaba koji se pojavljuju krajem zime ili u rano proljeće, nakon niza dugih hladnih zimskih mjeseci, počinje se mijenjati, a s tim i ponašanje lukovica koje ste tako marljivo posadili prošle jeseni. Umjesto da kasne, (jer je danas kašnjenje u modi ), neke lukovice cvijeća uznemirujuće rano dizu svoje malene glavice, krše svoj predvidljivi obrazac i navode mnoge vrtlare na brigu.

Zaštita ranoranilaca
Ali nema potrebe za strahom. Da, lukovice cvijeća zaista vole smrzavajuće zime iz prošlosti, s njihovim polaganim padom temperature praćenim dugim razdobljem stalne hladnoće i polaganim porastom temperature kad je proljeće na putu. Za usporedbu, današnje zime djeluju nestalno, jedan tjedan su hladne, drugi tople, čini se da je sva predvidljivost nestala kroz prozor. Ali budite sigurni - lukovice cvijeća prilično su izdržljive, ali i prilagodljive, a izgrađene su tako da podnose vremenske 'promjene raspoloženja'.

Podzemna aktivnost
Od trenutka kada na jesen posadite lukovice cvijeća, one počinju rasti, samo ne tamo gdje ih možete vidjeti. Razvijaju dubok i opsežan korijenov sustav, pa čak formiraju i neke klice koje se mogu podići na površinu kad vrijeme prođe kroz toplu čaroliju. Tada ćete vidjeti nekoliko centimetara zelenila kako se pojavljuje na vašem travnjaku ili cvjetnjacima.

Čarolija malča
Vrlo niske temperature i oštri, suhi vjetrovi mogu oštetiti ove prve listove, zbog čega će njihovi vrhovi postati smeđi. Ali sve dok pupoljci cvijeća ostaju pod zemljom, to neće utjecati na njihovo proljetno cvjetanje. Ako se pupoljci pokušaju i sami probiti, možete dodati sloj malča kako biste ih zaštitili od zimskih elemenata.
Ako je vrijeme u vašem području zimi često promjenjivo , možda biste čak trebali razmisliti o stavljanju malča na lukovice cvijeća već u kasnu jesen, nakon što se tlo počelo smrzavati. Pokrivanje tla sa 2-3 inča drvene sjeckane, kore, slame, borovih iglica ili otpalog lišća zaštitit će rane izbojke od ekstremnih hladnoća i održati temperaturu tla konstantnom, tako da će vaš proljetni prikaz biti jednako bujan kao i uvijek!

Oznake: cvijece

- 22:26 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2021  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2021 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vrt bez cvijeća? Nezamislivo.
Mnoštvo cvijeća u različitim bojama i oblicima cvijeća čini vrt jedinstvenim, divnim i čarobnim. Ne mora uvijek biti cvijet s WOW efektom, jer samo kombinacija i raznolikost vrsta mnogih cvjetova čine vrt ili balkon malim rajem u svako godišnje doba.

Linkovi

https://web.facebook.com/Oaza-cvije%C4%87a-740271203029175/