NOVI DANI d.o.o. Split

ponedjeljak, 16.06.2014.

KREDITIRANJE OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA I PROJEKATA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI (PBZ)



UVOD

Imate stare i dotrajale prozore u stanu i/ili zgradi, krov koji prokišnjava i stvara ogromne probleme Vama i Vašim susjedima, pročelje zgrade koje je oronulo i vapi za obnovom? Sve Vas više zabrinjava rast cijena energenata, a htjeli biste imati niže troškove za grijanje i/ili hlađenje?
Jeste li uopće znali da je, zbog karakteristika gradnje i nedostatka propisa o toplinskoj zaštiti, u razdoblju najveće stambene izgradnje, od 1950. do 1980. godine, izgrađen niz objekata sa prosječnom potrošnjom energije za grijanje većom od 200 kWh/m2 godišnje (razred F)? Možda gradnja Vaše zgrade datira upravo iz tog razdoblja
kada nije postojala zakonska odredba vezano uz izradu izolacije na zgradama.
No, postoji rješenje!
Uvođenjem certificiranja i energetskih pregleda, kao prvih koraka, započinje energetska obnova Vaših zgrada.
Od nedavno i Vlade RH uključila se u sufinanciranje; energetskih pregleda i energetskih certifikata, pripreme projektne dokumentacije i energetske obnove višestambenih zgrada preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To Vam otvara nove mogućnosti da uz manja ulaganja vlastitih sredstava/kredita obnovite Vašu zgradu, povećate vrijednost vašeg stana i poboljšate kvalitetu življenja.
Kako izgledaju koraci provedbe energetske obnove zgrade, koje su mogućnosti i prilike za zgrade, kada i kako stanari mogu osjetiti koristi? Ova brošura će Vam dati odgovore na ova i još mnogo drugih pitanja.

KORACI U PROVEDBI ENERGETSKE OBNOVE

1. korak - interes zgrade za energetskom obnovom.
Ukoliko postoji interes stanara za energetskom obnovom, suvlasnici zgrade, putem svog ovlaštenog predstavnika, iskazuju interes prema svom upravitelju zgrade za energetskom obnovom.

2. korak - odabir ovlaštenog certifikatora.
Upravitelj zgrade, ali i predstavnik stanara može osobno, traži ponudu od ovlaštene certifikatorske kuće za izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata. Odabirom certifikatora pristupa se izradi energetskog pregleda koji daje prijedloge mjera za energetsku obnovu.

3. korak - odabir predloženih mjera.
Suvlasnici zgrade zajedno sa svojim upraviteljem odabiru energetski opravdane mjere iz energetskog pregleda i zajedničkim dogovorom predlažu koje mjere žele provesti u stvarnosti.

4. korak - odabir ovlaštenog projektanta.
U ovisnosti od odabrane mjere/a, traži se ponuda od ovlaštenih projektanata (građevinarstva, arhitekture,
strojarstva, elektrotehnike) za izradu glavnog projekta odabrane mjere iz energetskog pregleda. Predmetni glavni projekt s troškovnikom razrađuje odabranu mjeru i dokazuje pretpostavljenu uštedu definiranu energetskim pregledom.

5. korak - odabir izvođača radova i nadzornog inženjera.
Na temelju izrađenog glavnog projekta s troškovnikom, traži se ponuda za projektirane radove od certificiranih izvođača. Odabirom najkvalitetnije ponude mogu se započeti radovi na energetskoj obnovi. Isto tako traži se ponuda ovlaštenog nadzornog inženjera, vrlo važnog sudionika u obnovi zgrade, koji prati izvođenje radova i priprema izvješća.

6. korak - završetak radova.
Po završetku radova, započinju garantni rokovi, izrađuju se izvješća svih sudionika u gradnji.

7. korak - izdavanje završnog certifikata.
Izradom završnog izvješća nadzornog inženjera, stekli su se uvjeti za izdavanje završnog energetskog certifikata, kojim se potvrđuje da je energetska obnova upravo išla u smjeru kojom je propisana u energetskom pregledu i glavnom projektu.

Svi navedeni koraci pretpostavljaju kontinuiranost u financiranju energetske obnove. Međutim, u većini slučajeva, zgrada nema dostatna sredstava za provedbu svih ili dijela gore navedenih mjera. Zato je potrebno zatražiti pomoć u financiranju.
Republika Hrvatska, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućuje sufinanciranja svakog od navedenih koraka u provedbi energetske obnove. Sva navedena sufinanciranja višestambe zgrade mogu se realizirati isključivo preko upravitelja zgrade.

SUFINANCIRANJE FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENRRGETSKU UČINKOVITOST (FZOEU)

1. Izrada energetskog pregleda i izdavanje energetskog certifikata.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 40% (60% do 80% otoci i područja posebne državne skrbi) troškova za izradu energetskog pregleda i izdavanje energetskog certifikata.

2. Izrada glavnog projekta s troškovnikom.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 35.000,00 Kn po ulazu zgrade izradu
glavnog projekta sa troškovnikom.

3. Energetska obnova zgrade.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 40% (60% do 80% otoci i područja posebne državne skrbi) stvarne radove na energetskoj obnovi, te stručni nadzor.
Da bi Fond mogao odobriti sufinanciranje bilo koje mjere, zgrada mora osigurati, odnosno dokazati mogućnost financiranja svake od triju mjera. Privrednoj banka Zagreb već više od 8 godina ima razvijen model financiranja višestambenih zgrada. U praksi odobreno je preko 1.100 kredita višestambenim zgradama.

KREDITIRANJE OBNOVA ZGRADA I PROJEKATA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

U Privrednoj banci Zagreb kontinuirano osluškujemo Vaše potrebe te aktivno podržavamo racionalno gospodarenje energijom i ostalim resursima i to uštedom struje kroz politiku nabave, kontinuiranim praćenjem potrošnje papira, ali i financiranjem projekata koji u našoj okolini podržavaju racionalnije gospodarenje energetskim resursima.
Pogledajte što smo za Vas pripremili u namjeri da Vam pružimo najbolje odgovore na Vaše potrebe!
PBZ model kreditiranja suvlasnika zgrada na upravljanju kod upravitelja nekretninama, koji pored financiranja obnove zgrada obuhvaća:
• financiranja energetskih pregleda i energetskih certifikata,
• financiranja projekata energetske učinkovitosti te
• dodatno stimuliranje projekata vezanih uz energetsku učinkovitost.

PBZ MODEL KREDITIRANJA SUVLASNIKA ZGRADA NA UPRAVLJANJU KOD UPRAVITELJA NEKRETNINAMA

Rješenje za sve Vaše potrebe vezano uz uređivanje suvlasničkih dijelova zgrade možete pronaći u modelu kreditiranja koji smo razvili na temelju dugogodišnje suradnje i razmjene iskustava s upraviteljima nekretninama.
Ovaj model započinje tako da upravitelj nekretninama zajedno s predstavnicima stanara pripremi godišnji plan potreba za obnovom zgrada i podnosi Banci zahtjev za odobravanje kreditne linije (limita). Nakon odobrenja limita Banka s upraviteljem nekretninama zaključuje Sporazum o poslovnoj i tehničkoj suradnji kojim se reguliraju
prava i obveze u provedbi kreditiranja suvlasnika zgrada. Upravo se iz odobrenog limita odobravaju
krediti suvlasnicima zgrada, odnosno zgradama koje zadovoljavaju kriterije kreditne sposobnosti. Ugovor o kreditu potpisuju Banka, ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade i upravitelj nekretninama.
U mogućnosti ste znatno povećati vrijednost vlastitog stana brzom i jednostavnom realizacijom kredita po iznimno povoljnim uvjetima.

Tko su subjekti u procesu realizacije kredita?
U cjelokupnom procesu realizacije kredita uključeni su sljedeći subjekti:

• predstavnik suvlasnika zgrade,
• upravitelj nekretninama,
• energetski certifikator (ako se radi energetska obnova zgrade),
• glavni projektant (ako se radi energetska obnova zgrade)
• certificirani izvođač(i) radova te
• Banka.

Koji su koraci u ugovaranju kredita?

• prvi je korak otvaranje posebnog računa zgrade u PBZ-u vezanog uz transakcijski račun upravitelja nekretninama
• predstavnik suvlasnika zgrade upućuje upravitelju nekretninama preliminarni zahtjev za investicijom
• ako se radi o energetskoj obnovi zgrade;
- predstavnik suvlasnika/upravitelj naručuje izradu energetskog pregleda i certifikata, te dobiva procjenu investicije
- predstavnik suvlasnika/upravitelj naručuje izradu glavnog projekta s troškovnikom
• na temelju otplatnog plana dobivenog od Banke i troškovnika, upravitelj nekretninama zajedno s predstavnikom zgrade priprema projekciju troškova
• upravitelj zajedno sa predstavnikom suvlasnika zgrade odabire certificiranog izvođača radova
• predstavnik suvlasnika priprema Suglasnost potrebne većine suvlasnika za; odabir izvođača, zaduženje kod Banke, prihvaćanje uvjeta kredita, povećanje pričuve za otplatu kredita (ako je potrebno povećanje) i kojom se ovlašćuje predstavnik suvlasnika za potpisivanje ugovora s Bankom
• upravitelj nekretninama podnosi Banci zahtjev za odobrenje kredita uz prateću dokumentaciju
• posljednji korak u ugovaranju kredita je zaključivanje Ugovora o kreditu kojeg potpisuju Banka, ovlašteni predstavnik zgrade i upravitelj nekretninama

Koji su osnovni uvjeti kredita?

• vrsta posla: dugoročni kredit, valutna klauzula u EUR
• korisnici kredita: suvlasnici zgrade na upravljanju kod upravitelja nekretninama
• namjena kredita: adaptacija i rekonstrukcija zajedničkih dijelova zgrada
• iznos pojedinačnog kredita: sukladno izračunu kreditne sposobnosti “zgrade” mjesečna rata ne smije biti veća od 90% uplaćenih pričuva umanjenih za naknadu upravitelju nekretninama i fiksne troškove
• rok korištenja pojedinog kredita: do 12 mjeseci
• rok vraćanja kredita: do 10 godina
• kamatna stopa: redovna, u razdoblju korištenja - promjenjiva, 3 MJ EURIBOR + 5,9 p.p. godišnje
• naknada: za obradu zahtjeva 0,50% jednokratno
• izvor otplate kredita: sredstva zajedničke pričuve pojedine zgrade na posebnom računu zgrade
• osiguranje vraćanja kredita: trajni nalog na računu zgrade (koji ne može biti zatvoren do pune otplate kredita)

Pozivamo Vas da i Vi postanete korisnik ovog modela kreditiranja čiju je kvalitetu već prepoznalo
i koristi ga više od 60 upravitelja nekretninama i suvlasnika više od 1.000 zgrada iz svih krajeva
Republike Hrvatske.

To, dakako, nije sve što smo za Vas pripremili! Vama koji razmišljate o dodatnim uštedama u budućnosti na temelju realizacije projekata energetske učinkovitosti pripremili smo program financiranja u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) i to s mogućnošću dobivanja bespovratnog poticaja do čak 15% od iznosa kredita!

PBZ financiranje energetskih pregleda i energetskih certifikata.

Energetska obnova zgrada predstavlja znatan trošak za zgradu, ali je i dugoročno rješenje za uštedu energije i obnovu zgrade. Ova investicija isplativa je u relativno kratkom roku (5 – 10 godina zavisno o zahvatima i ostvarenim poticajima).
Ukoliko Vas zabrinjava složenost procedure, PBZ se i za to pobrinula. U suradnji s RITEH d.o.o., osigurala je povoljnije uvjete za pripremu i provedbu postupka energetskog pregleda i energetskog certificiranja. Kao početni korak u definiranju postojećeg stanja i potencijala ušteda izrađuje se energetski pregled i izdaje se energetski certifikat.
Konzultanti koje osigurava i plaća EIB zajedno sa RITEH-om sudjeluju u pripremi i strukturiranju kompletnog projekta kako bi ostvarili pravo na besplatne poticaje te inicijalno provjeravaju je li energetski pregled proveden sukladno dogovorenom.

Koji su osnovni uvjeti vezano uz energetski pregled i certificiranje?

Cijena i trošak energetskog pregleda i izdavanja energetskog certifikata definiran je cjenikom nadležnog Ministarstva, a temeljem suradnje PBZ i RITEH-a možete ostvariti povoljnije uvjete.
Ostali uvjeti kredita određuju se sukladno PBZ modelu kreditiranja suvlasnika zgrada.
PBZ financiranja projekata energetske učinkovitosti
Želite ostvariti uštedu energije i tako smanjiti iznose mjesečnih računa za grijanje ili hlađenje? Upravo u tom cilju PBZ je s Europskom investicijskom bankom (EIB) zaključila program financiranja projekata energetske učinkovitosti, kojim se osigurava bespovratni poticaj do 15% od iznosa kredita korisnicima koji zadovolje EIB uvjete.
Preko Vašeg upravitelja i predstavnika zgrade saznajte više o bespovratnim poticajima Vlade RH, EIB-a, PBZ-a i pogodnostima suradnje s RITEH-om. Navedeni partneri osigurat će Vam svaku potrebnu podršku tijekom realizacije projekta energetske obnove Vaše zgrade.
Konzultanti koje osigurava i plaća EIB pomažu klijentima u pripremi i strukturiranju projekata kako bi ostvarili pravo na poticaje te provjeravaju je li projekt proveden sukladno dogovorenom, a stručnjaci RITEH-a Vam mogu pomoći u praćenju provedbe i izračunu efekata energetske obnove.

Koji su osnovni uvjeti vezano uz kreditiranje?

• ukupni troškovi pojedinog projekta mogu se kretati u rasponu od 40.000 EUR do 250.000 EUR
• projekt (investicija) mora biti provediv s ekonomskog, tehničkog i financijskog aspekta te usklađen s pozitivnim propisima RH i EU
• investicije se mogu odnositi na adaptaciju i rekonstrukciju zajedničkih dijelova zgrade (pročelja, krov, sustav grijanja, stolarija i sl.)
• potrošnja energije i emisija štetnih plinova nakon provedbe projekta mora biti manja za minimalno 30%
Ostali uvjeti kredita određuju se sukladno PBZ modelu kreditiranja suvlasnika zgrada.

I to još nije sve! Prepoznati kao financijska institucija koja kontinuirano radi na podizanju ekološke svijesti
društva, u Privrednoj banci Zagreb odlučili smo iz vlastitih sredstava dodatno stimulirati projekte vezano uz energetsku učinkovitost i to smanjenjem redovne kamatne stope na kredit za 0,5%!

PBZ dodatno stimuliranje projekata vezanih uz energetsku učinkovitost.

U Privrednoj banci Zagreb stimuliramo investiciju koja poboljšava energetsku učinkovitost i to na način da umanjujemo redovnu kamatnu stopu na kredit za 0,5% onim zgradama koje povećaju energetsku učinkovitost minimalno za jedan razred.
Pored uobičajenih troškova, omogućujemo Vam korištenje kredita za podmirenje troškova izrade elaborata o stvarnoj potrošnji energije prije početka investicije i za troškove izrade energetskog certifikata po završetku investicije. Energetski certifikat izrađen od ovlaštene osobe iz kojeg je vidljivo povećanje energetske učinkovitosti
minimalno za jedan razred u odnosu na stanje prije investicije služi nam kao dokaz o povećanju energetske učinkovitosti. Po primitku valjanog certifikata umanjujemo kamatnu stopu na kredit za 0,5% od prvog dana sljedećeg mjeseca.

Primjer izračuna potrošnje energije.
U nastavku Vam donosimo primjer izračuna početne i konačne potrošnje energije na temelju zadanih parametara.

Za lakše praćene simulacije na primjerima koji slijede navodimo trenutačne cijene energenata:
• električna energija 0,85 Kn/kWh
• plin 0,40 Kn/kWh
• toplana 0,46 Kn/kWh
• lož ulje 0,95 Kn/kWh

Zgrada 1 – primorska Hrvatska, energent za grijanje električna energija.

Prije energetske obnove:

Površina objekta 4012,16m2
Broj katova 14
Vrsta prozora drveni prozor jednostruko staklo U=5,2 W/m2K
PVC U=1,8 W/m2K
Zidovi armirani beton 25cm U=3,16 W/m2K
Strop prema tavanu armirani beton 20cm U=2,5 W/m2K
Potrebna energija za grijanje 355.615 kWh/god
Iznos mjesečne pričuve 2,72 Kn/m2
Energetski razred C (81 kWh/m2a)
Godišnji trošak grijanja
za stan od 60 m2 4.130 Kn/god

Poslije energetske obnove / Prijedlog mjera:

Izolacija vanjskih zidova
Zidovi armirani beton 25cm+mineralna vuna 14cm U=0,23W/m2K
Strop prema tavanu armirani beton 20cm+mineralna vuna 14cm U=0,23W/m2K
Potrebna energija za grijanje 204.670 kWh/god
Energetski razred B (30 kWh/m2a)
Ušteda 63%
Investicija 1.120.000 Kn
Iznos mjesečne pričuve 7,22 Kn/m2
Iznos mjesečne pričuve – EIB 6,22 Kn/m2
Iznos mjesečne pričuve – EIB+FZOEU 4,12 Kn/m2
Godišnji trošak grijanja
za stan od 60 m2 1.530 Kn

- 18:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #