Antoine Laurent de Lavoisier

nedjelja , 08.12.2013.



Antoine Laurent de Lavoisier (Pariz, 26. kolovoza 1743. - Pariz, 8. svibnja 1794.), francuski kemičar.
Mnogi su znanstvenici svojim radom i otkrićima pridonijeli razvoju prirodnih znanosti, no temelje suvremene kemije postavio je francuski kemičar Antoine Laurent Lavoisier (1743.-1794.). Diplomirao je pravo, a zatim upisao studij prirodnih znanosti. Sam je osmišljavao naprave i posuđe za pokuse, upotrebljavao je vagu te uveo vaganje kao objektivno mjerenje. Otkrio je zakon o očuvanju mase, sastav vode i zraka i ulogu kisika u sagorijevanju i disanju. Proglasivši zakon o neuništivosti materije osnovom kemijskih zbivanja, uvodi egzaktne fizikalne metode mjerenja u kemijska istraživanja. Do sredstava za svoja istraživanja dolazio je zakupništvom ubiranja poreza, ali kada su zakupnici u revoluciji kolektivno i lažno osuđeni na smrt, i on 1794. dolazi pod giljotinu. U trenutku dok je gomila nazdravljala njegovoj smrti netko je rekao:
“ Bio je dovoljan trenutak da padne ta glava, a trebat će sto godina da se rodi slična. ”

Oznake: povijest, kemija

Živuće banke osnovane prije 1600. godine

srijeda , 04.12.2013.


Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. najstarija je živuća banka na svijetu i treća je talijanska banka po veličini danas. Osnovao ju je 1472. godine magistrat grada Siene i od tada radi bez prekida. Danas ima 3000 filijala, 33000 zaposlenih te 4,5 milijuna klijenata u Italiji.





Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG, znana i kao Berenberg njemačka je multinacionalna financijska institucija u Hamburgu. Druga je po starosti živuća banka a osnovala ju je obitelj Berenberg 1590. godine, emigranti iz Anvertpena.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.