clementine

13.09.2007., četvrtak

trgovina

svijet je danas jedan veliki buvljak/plac/trgovački centar!
da bih poduprla izrečeno/napisano, iznosim slijedeće:
da bi čovjek preživio mora kupiti,
a da bi zaradio za ono što kupuje mora prodati.
i sve se to vrti u krug!
kad odete na bilo koji šalter u gradu-makar platiti račun ili poslati pismo poštom-vi nešto morate potrošiti. a posluži vas žena čiji je to posao i ona isto zaradi na vama.
to je način kako država živi. jer sve pare koje se obrću moraju biti oporezovane, tj dati svoj komadić kolača velikoj debeloj teti: u našem slučaju vlada se stalno žali kako je naša teta premršava. i kako joj je potrebno puno kolača kako bi bila kao i ostale ugledne gospođe:punašna, rumena i lijepo odjevena. zato se naša gospođa želi učlaniti u elitni klub zvan EU- klub Eugenije Ugledne.
i tako ja živim u ovom našem divnom svijetu i sve više shvaćam kako nema bez trgovine. a dobrom trgovcu-zagarantiran je uspjeh!
sve se svodi na to da želiš prodati skuplje, a kupiti jeftinije. a jedino bankama to uspijeva.
nedavno sam nešto para išla položiti na štednju i sama službenica je rekla. ako nemate mnogo novaca(a nemam) ne isplati vam se to mijenajti-jer ćete na tome izgubiti više nego biste štednjom dobili..
druga stvar:išla sam sa Majčicom Divnom gledat nekretnine, jer bi se rado maknuli sa mjesta gdje živimo (brojni su razlozi..). i tako smo se našli sa tetom trgovkinjom nekretnina i krenuli u sightseeing.
kuće su bile užas: stare i nikakve, a cijene basnoslovne-jer :'ipak su to cijenjene lokacije'-a kad vidiš cijenu iz glave ti ispari 'cijenjene' i nadodaš: 'pre-cijenjene'. uglavnom-puno para da kupiš ono na što ćeš ionako morati potrošiti još toliko da bi to sredio i upristojio za život.
Ali! to nije bit. bit je teta koja je tražila od Majčice Divne da potpiše ugovor kako se slaže da će agenciji isplatiti 3% provizije ako odluči kupiti kuću. i sad npr-kuća košta 200 000 eura (što nije rijetkost) ti platiš tih 200 i još 3% provizije. radiš bogme sizifov posao..
i da stvar bude bolja i vlasnik kuće mora platiti isti iznos ukoliko agencija nađe kupca za kuću. tako da jedna agencija dobije 6% provizije za jednu kuću-a njihov posao je minimalan-stave oglase u burzu-koji su besplatni.potrude se da urede sve papire i naravno, moraju imati svoje agente (tete i barbe kojima je posao da te odvedu do kuće- u većini slučajeva neke prašnjave starine sa paučinama i smradom po vlazi..) i daju ti sporni ugovor na potpis.
Majčica Divna ima iskustva s ugovorima, jer je i sama trgovac, tako da je malo zastala i priupitala-čemu potpisivati išta ako nije zainteresirana. Jasno je meni kako se agencija mora zaštititi od ljudi koji preko nje pogledaju kuću, provizija im se ne svidi i onda nađu sami vlasnika i dogovore kupnju bez provizije-i za sebe i za vlasnika. Ali posao im je zbilja lopovski. Da čovjek samo tako potpisuje ugovore i daje svoje ime na izložbu:
me don't like it!

- 17:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2008 (1)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (9)
Srpanj 2007 (9)
Lipanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi