NoKids https://blog.dnevnik.hr/nokids

utorak, 25.08.2015.

Živjeti svoj život

Obožavam Helen Mirren iz više razloga. Ponajprije - odlična je glumica. Svakome svom liku udahne autentičnost na način na koji samo veliki umjetnici to mogu. Osim toga, njena ljepota je vječna i samo se nadograđuje kako Helen stari, bez skalpela, plastike i anestezije. "Ona je kao vino" klišej je koji se sasvim mirne duše može prikačiti Helen.
No zbog još jednog razloga je volim. Jedna je od rijetkih koja je jasno i bez okolišanja rekla zašto nikad nije imala djecu. "Nikada ih nisam poželjela imati, jednostavno, nemam majčinski nagon u sebi. Dijete bi ograničilo moj način života a ja to nikad nisam željela." To je baš onako, u mirenovskom duhu - bez okolišanja, iskreno i bez ikakve potrebe da opravda svoj izbor. Žena u punom smislu riječi živi ono pravo koje su feministice generacijama prije nas izborile svojim ustrajnim trudom - pravo da izabere.

Iskreno, ja poznam jako malo žena koje se koriste tim pravom, i jedina druga diva koja mi pada napamet i koja je isto kao i Helen otvoreno rekla da nikad nije poželjela djecu jeste Josipa Lisac. Od mlađe generacije tu je političarka Mirela Holy, i tu, na našoj domaćoj sceni, prestaje cijela priča oko childfree žena. Sve druge poznate "nemajke" u generativnoj dobi, kad ih novinari teroriziraju tim vječnim pitanjem "kad ćete i koliko djece napokon izroditi", opravdavaju se, izmišljaju izlike, te nisu još naišle na pravog, te još ima vremena, te samo što nisu. Idući linijom manjeg otpora biraju politički korektne odgovore i usput, vjerojatno, nestrpljivo očekuju da uđu u menopauzu pa da mogu, kao Helen i Josipa, otvoreno reći što je posrijedi jer sve do tada one figuriraju kao izdajnice temeljnog društvenog očekivanja - da budu majke, da rode i povećaju društvo za još jednog člana plemena.

U običnom svijetu, daleko od reflektora, stvar je još gora. Recite da ne želite djecu i okolina će vas proglasiti ludom. Stoga je, poradi očuvanja vlastitog mira, najsigurnije plivati uz struju i kad dođe vrijeme obaviti mriješćenje. U nekoliko navrata izlazili su u dnevnim novinama članci o ženama koje ne žele djecu. Sve one bile su potpisane pod inicijalima. Pametnom dosta.

Uopće nemam namjeru likovati nad onim ženama koje su rodile zato da udovolje društvenom očekivanju i nakon toga postale čangrizave,ogorčene babe. Ne mogu likovati iz prostog razloga jer je i njima i ovakvima poput mene teško, svakoj na svoj način. Takva žena je frustrirana zbog svega onog što je morala propustiti zbog djeteta, frustrirana je jer joj ta uloga,jednostavno, ne leži i zbog toga osjeća krivnju, frustrirana je pri pomisli da kad završi sa svojim djetetom na red će doći unuci a njen život nikada.

Ja, i meni slična izrazita manjina, s druge strane, ojađene smo iz razloga što su mnogi idioti do sada našli za pravo da nas ispituju što to mi mislimo u svojim glavama i kad ćemo više staviti svoje jajnike i maternicu u opticaj. Naše duševno i tjelesno zdravlje, svjesne smo u potpunosti toga, česta je tema priča među uzgajivačima, koji će kada nas se dotaknu u svojim malim, jalnim komentarima sasvim izvjesno zaključiti da nismo rodile "jer smo jalove, bolesne i stoga za žaljenje". To su stvari koje zaista iritiraju, bez obzira koliko ih se trudite ignorirati. Ima i onih koji će primijetiti da nas, žene bez djece, čeka tužna starost, u samoći. Zanimljivo bi ih bilo upitati misle li isto kad ih vlastita djeca, za jedno tridesetak i više godina, smjeste u staračke domove.

Zar je zaista tako teško živjeti život kakav želiš a ne kakav drugi od tebe očekuju? Izgleda da jeste.

25.08.2015. u 17:04 • 30 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Oaza za sve one koji se ne pronalaze u svijetu kojim vladaju prokreativci.

Linkovi