NoKids https://blog.dnevnik.hr/nokids

utorak, 18.11.2014.

Inkubator sa diplomom

Prije nekoliko dana internetom je dominirala slika ženske osobe u akademskoj odori koja netom što je diplomirala zadiže svoju crnu halju, vadi sisu i - doji dijete. Slika je izazvala na milione komentara, od kojih je većina oduševljena performansom diplomirane inkubatorke, no znatan broj je bio i onih kojima je stavljanje u prvi plan dojke hraniteljice bilo odbojno. No, tko je ova ponosna muzara?
Dotična se zove Jacci Sharkey, i svoj je čin objasnila ovim riječima: ""To nije nikakva poruka o dojenju ili bilo što slično. Mogla sam poslati i fotku na kojoj Alex pije na bočicu. Poanta je u tome da sam majka, ne u tome da sam majka koja doji, već jednostavno da sam majka. Osim toga to je i poruka ženama da ne trebaju odustati od karijera ako žele imati djecu i obrnuto...možete imati oboje".Ok, krenimo redom. U prvom redu, poanta ove slike je da je glavna akterica performansa obična attention whore gladna pažnje i pozornosti. Ukoliko ignoriramo bezubog kanibala koji joj je obješen na sisu odakle crpi njene tečnosti, slika je čisti porno. Muški dio čitateljstva, a i dobar broj žena, vjerojatno je barem jednom u životu odgledao neki hard core filmić sa uniformiranim školarkama, medicinskim sestrama, ili friškim diplomanticama, a ovo je upravo na tom tragu no uz to i mnogo bizarnije. Doduše seksualni čin je izostao, no sve ostalo potrebno za ukrudbu usamljenih masturbanata je tu - mlada, ženska osoba u smjernoj akademskoj odori i faktor iznenađenja koji nastaje u trenutku kada umjesto da ponosito zamahne diplomom, ona to učini sa svojom sisom.Pokušavam zamisliti mušku publiku koja drka na ovu fotku i imam vizije totalno zagorjelih tipova nad kojima je cijeli život dominirala majka, nešto poput Normana Batesa iz "Psiha".

Idemo dalje - dio o tome kako je ona "jednostavno majka" i kako žene "mogu imati oboje" i karijeru i djecu. Ne sjećam se da je itko u zadnje vrijeme zadao ovako bolan i zvučan šamar svim rodiljama, ali ne samo njima nego i svim onim ženama koje zaista vjeruju da su ženska prava nešto što se samo po sebi podrazumjeva. Jaccie, očito, ne misli tako, ona misli da je posebna jer ima djecu i jer je diplomirala, što ukazuje na to da polazi od premise da je majčinstvo za većinu žena završetak njihova života (što doista i jeste) pa je ona jedna svijetla iznimka u tom paraolimpijskom sportu koja je oborila rekord i sada daje i drugim invalidnima nadu da i oni to mogu. No, Jaccie je, ujedno, i toliko glupa da je potpuno nesvjesna stvarne poruke koju odašilje nego, baš suprotno, ona misli da time glorificira majčinstvo. Što nas, opet, dovodi do zaključka da fakultete ne završavaju samo inteligentni ljudi, no to smo znali već od prije.

Ono što fascinira (i užasava) je broj komentara i lajkova koje je pobrala ova degutantna samoreklama studentice pod utjecajem prolaktina. Pa tako jedna druga rodilja u komentarima veli: “Kako divna slika, divim se majkama koje se nose i sa roditeljstvom i sa studijama”. Eh. Kraj ovakvog načina razmišljanja oplođenih kvočki, zaista nemamo pravo predbacivati muškarcima štovanje patrijarhata. Ako pažljivo još jednom pročitate komentatorica ne kaže da se divi "roditeljima" nego da se divi "majkama" koje uspijevaju studirati i roditi, što znači da je glavna zadaća žene biti majka, a ako još nešto drugo uspije u svom životu osim roditi dijete onda zaslužuje sve čestitke. Prizemno do boli. Isto kao što je prizemno i to masovno štovanje njenog veličanstva Majke, te svete uloge kojoj bi svaka normalna žena trebala težiti.

I za kraj, nemam pojma što je Jacci diplomirala niti me to odveć zanima. Nadam se samo da nije medicinu. Jer, zamislite slijedeću situaciju - operacijska sala, pacijent pod narkozom, Jacci stoji nad njegovim otvorenim prsnim košem sa skalpelom i taman tada zazvoni "baby phone" jer je dijete gladno. Ona odlaže skalpel i odlazi podojiti, jer to ipak ima prioritet nad operativnim zahvatom. Užas.

18.11.2014. u 21:09 • 32 KomentaraPrint#^

subota, 01.11.2014.

Jesu li parovi bez djece sretniji?

"Roditelji iz svih društveno-ekonomskih slojeva imaju više simptoma depresije i emocionalnog stresa od vršnjaka bez djece", rekla je Robin Simon, profesorica sociologije na Wake Forest University, koja istražuje povezanost između roditeljstva i emocionalnog blagostanja. Njezini se podaci temelje na istraživanju koje je obradilo preko 11.400 građana svih rasa, obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Istraživači su otkrili da su roditelji sretniji kad jedu, vježbaju ili gledaju televiziju nego kad se bave sa svojom djecom.
Otpor patrijarhatu

"Obaveza rađanja je zastarjelo shvaćanje kojega se žene trebaju osloboditi". To je poruka koju šalje Jennifer Thorpe-Moscon, autorica knjige "How Geek Girls Will Rule the World" (Kako će štreberice vladati svijetom). Njena knjiga ohrabruje žene da se suprotstave prisilama koje im nameće patrijarhalno društvo i da rade na ostvarivanju svojih intelektualnih i profesionalnih snova. To joj je djelo donijelo nagradu "Naj-žena bez djece" za 2013., koju dodjeljuje organizacija International Childfree Day.
Niži troškovi, veća zarada

Prošlogodišnje je istraživanje u SAD pokazalo da je za odgajanje jednog djeteta samo do 18. rođendana potrebno 245 tisuća dolara, piše u časopisu Psychology Todayoday. U to su uključeni hrana, stanovanje, prijevoz, odjeća, zdravstvena zaštita, obrazovanje, čuvanje djeteta i razni drugi troškovi. Iznos sigurno nije mnogo niži ni u Hrvatskoj. Osim što će imati manje troškove, par bez djece može steći bolje kvalifikacije i više raditi, pa onda u prosjeku i više zaraditi od roditelja bez djece.

Još nekoliko prednosti parova koji su odlučili da neće imati djecu:

Provode više vremena zajedno - Učiti dijete o životu za mnoge roditelje predstavlja zadovoljstvo. No, oni koji ne čeznu za time osjećaju to kao teret. Parovima bez djece veza služi za osobni razvoj. Budući da nisu opterećeni nekim tko je ovisan o njima, mogu se posvetiti jedno drugome.
Zajedno putuju i istražuju - Ako si ikada bila na godišnjem odmoru ili bar na sladoledu s djetetom, znaš da je djetetovo iskustvo u prvom planu. To nije loše, ali je drukčije od iskustva dvoje odraslih koji dijele svoja opažanja samo jedno s drugim.
Mogu više pomagati okolini - Parovi bez djece imaju više vremena za druženje i pomaganje roditeljima, prijateljima ili susjedima. Odgoj dvoje djece do 18. rođendana prosječno traje oko osam sati dnevno pa odraslima bez takve odgovornosti ostaje puno više vremena na raspolaganju."

Preuzeto sa: http://www.zdravakrava.hr/clanak/4963/jesu-li-parovi-bez-djece-sretniji

01.11.2014. u 14:31 • 12 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Oaza za sve one koji se ne pronalaze u svijetu kojim vladaju prokreativci.

Linkovi