RED

utorak , 27.04.2021.

Ok, odlučila sam se za novi početak.
A za novi početak potreban mi je Red. Red u mislima, red u osjećajima, red u tijelu, red u prostorijama u kojima živim.
Red je vrlo bitan za nutarnji život žene. Kad pojednostavimo i uredimo život, tek tada počinjemo slagati prioritete.
Danas je u svijetu vrlo moderan Decluttering i Feng shui. Iako se uopće ne razumijem u feng shui, neka njegova pravila – ona o urednosti, mi u potpunosti imaju smisla. Neka druga pravila ne razumijem – jednostavno zato jer pripadaju drugoj kulturi.
No, ono što zasigurno znam je da je čišćenje vanjskog prostora duboko povezano sa mirom i pročišćenjem našeg nutarnjeg prostora.
Proces čišćenja i dovođenja u red prostora za ženu ima duboku unutarnju važnost: dovođenjem stvari u red izvana, na neki čudesan način dovodi se do stvaranja reda iznutra. Vrijedi i obrnuto, to je duboko povezano.


Započeti ću sa čišćenjem svoje sobe, radnog stola i ormara za odjeću.
Neću ovaj proces promatrati kao neki nevoljeni, težak, dosadan rad…ne, ne…To će biti početak mojeg Pročišćenja.
Soba je vrlo neuredna. Osjećam njezinu tešku i zaostalu energiju. Ne, nije neuredna u smislu da prašina nije obrisana,ili da je odjeća neuredno pobacana…ne. Ali prostor je prepun starih papira, bilježnica, nesloženih računa i dokumenata, odjeće koju ne nosim.
Želim osjetiti lakoću kada ulazim u tu prostoriju, lakoću i svježinu jer sam se otarasila nepotrebnih stvari i da sa konačno mogu krenuti u Novo.
Čišćenje ovo prostorije spada u moje nedovršene poslove. Stalno to odgađam. Uvjerena sam da čišćenje ove prostorije, na nekom suptilnom nivou, otvara neka nova vrata.

FRESH START

ponedjeljak , 12.04.2021.

New moon, mlađak u Ovnu predstavlja astrološku Novu godinu. Spoj Sunca i Mjeseca, spoj naše volje i naše Duše. Vrijeme je da krenemo naprijed.sretan
Fresh start.
Zapitajte se što želite posaditi u ovoj godini? I baš kao što su nekad farmeri sadili za vrijeme mlađaka, tako i mi, posadimo sjeme novih nada i želja.

Ne, nisam astrolog i ne bavim se astrologijom…ali volim cikluse…cikluse u Prirodi, cikluse u mojem životu. Toliko smo se udaljili od Sebe, od Prirode, od Boga, zato se nekako i na ovaj način pokušavam povezati sa Prirodom i sa sobom.
Ovan kao znak predstavlja vatru, predstavlju onu iskru, žarnicu sa kojom sve započinje. Ja jesam – kaže.

Postavljajmo si pitanja. Tko sam ja? Što želim? I nije bitno da li ćemo odmah dobiti odgovore. Oni stižu u trenutku kada smo spremni za njih. Ali krenimo prema njima. Prema promjeni. Krenimo prema ideji da ćemo slijedeće godine u ovo isto vrijeme biti sasvim druge osobe. Putnici. Istraživači.
Vratimo se k Sebi. O, da znam da je svakodnevnica namijenila za nas neki drugačiji put. Ali, ako ne počnemo razmišljati o nečem novom, nečem drugačijem , tada nikada to niti nećemo moći ostvariti.
Kažu da putovanje započinje prvim korakom. U našem slučaju: prvom idejom, prvom željom…hej, pa mogu ja to i drugačije!
Da, teško je. Teško je napraviti taj prvi korak, teško se je izvući iz navika , iz razmišljanja, iz okruženja.
Ali, hajmo probati. Kažu da nikada ne znaš kamo te promjena može odvesti.


Zamislimo da zajedno sjedimo pored ove logorske vatre. I maštajmo, svaka za sebe što bismo željele.
Wooooow!
Amen.

MAGIJA SVIJETLA

ponedjeljak , 01.02.2021.


Slavimo Imbolc,tradicionalni keltski festival kojim se obilježava početak proljeća.Obožavam proslave praznika Prirode sretan.
Slavimo i Svijećnicu - Prikazanje Gospodinovo u Hramu, kada je starac Šimun prepoznao bebu Isusa kao Mesiju.
Zajedničko im je to što je središtu svijeća, kao simbol Vatre. U Irskoj je Svijećnica, na neki način preuzela Imbolc ili Brigit day (nametnuto od strane Crkve prilikom širenja kršćanstva).

Imbolc simbolizira novi početak, kao i prvi trag proljeća.

Hajde da se malo vratim skroz u Prosinac. Za mene je Prosinac mjesec Svijetla, mjesec čuda, mjesec magije. U cijelome svijetu to je doba godine Sveto. U cijelome svijetu, u različitim religijama, tradicijama to je mjesec Čuda. Osjeti se u zraku. Doista se čarolija Svetosti osjeti u zraku. Za mene je to nešto predivno.
Sjetimo se čarolije Hanuke i paljenja svijeća na hanukiji svakoga dana u tjednu. Sjetimo se vremena došašća i dočeka Božića, mirisa kolača, božićnih pjesama...Sjetimo se i čarolije zimskog solsticija kada se ponovo rađa mlado Sunce. Prosinac je mjesec Svijetla.
Ne zato što je vani svijetlo, nego zato što zajedno palimo naša nutarnja Svijetla od radosti i nade.


Siječanj je mjesec mirovanja, odmora, vraćamo se k sebi, svojoj nutrini. Siječanj je za mene tišina, hodanje po snijegom prekrivenoj šumi, koliba u kojoj gori vatra u kaminu, dragi ljudi, čaj i kolači, čitanje dobre knjige i priča dok vani sniježi i puše vjetar....

Da, znamo da nakn zime dolazi proljeće, i zato nam je Imbol taj prvi trag, taj prvi praznik koji nas podsjeća na to. Zato se i nalazi između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija.
U Keltskoj mitologiji predstavlja trudnoću.
A metafizički rekli bismo stanje prepuno potencijala.Ništa se još nije materijaliziralo, ali za sve postoje mogućnosti.
Zar nije to predivno?

Postoje mnogi rituali koji se provode na Imbolc. Ja ih baš i ne znam jer nisam nikakva pripadnica Wicce, ali nekoliko njih mi imaju smisla. Kažu da je to dobro vrijeme za čišćenje, kao i za planove za slijedeću godinu.
Slažem se. U slijedećim postovima ionako ću pisati o stvaranju reda, a planovi su nam ionako potrebni kao nekakva mreža.Jer, ipak je na kraju sve u Božjim rukama. Ali, i o tome ćemo razgovarati.Osobno, želim imati nekakve planove, želim stvoriti novu Sebe. Ali isto tako želim se prepustiti Životu i veseljem pratiti gdje će me odvesti. Moram priznati da su moje posljednje dvije godine bile vrlo zanimljive po tome pitanju. Nazvala bi ih rušenje postojećih svijetova i Učenje stvaranja novih svijetova.sretansretansretan
Što se tiče ceremonija na Imbolc, pa ni o njima ništa ne znam. Znam samo da pomoću ceremonija su spajamo sa nečim Višim, sa Prirodom, sa nečim svetim u nema i iznad nas, a oduvijek je ovdje.

Na Svijećnicu imamo blagoslov svijeća koje će se kasnije koristiti u drugim proslavama kao krštenje, pričest...Kao što na Imbolc imamo simboliku trudnoće i svih potencijala, tako i u Hramu, Šimun prepoznaje bebu koja će kasnije biti prepoznata kao Božji sin. Nešto maleno koje upravo sada izrasta u nešto veliko.

Ovo je također poseban period u ovom dijelu godine, ovo je također sveto vrijeme...zamislite samo koliko ljudi upravo sada slavi neki od ovih praznika.
Ono što ću ja napraviti, zapaliti ću svjeću...i zamisliti da sam negdje davno davno, i negdje daleko u nekoj keltskoj zemlji, i svi sjedimo oko logorske vatre, pjevamo, plešemo...i slavimo Nove početke, sa novim planovima, novim radostima.thumbupSCHOOL FOR LATE BLOOMERS

utorak , 08.12.2020.Zašto "late bloomers" ili Kasno procvijetale?
Zato jer smo došle do točke u životu kad stvaramo, gradimo, kreiramo novi život ispočetka. Ali, ovoga puta na način kako mi same želimo.I ne, ne zvone nikakva velika zvona.Ta predivna odluka, ta predivna Ideja, objavljuje se u Tišini. Popraćena jedino unutarnjom čvrstinom volje i nekakvim čudnim osjećajem slobode.
"Dosta je ovako!" - čujem glas - "Mora postojati drugačiji, ljepši način života i idem po to!"...Da...to je Glas naše Duše.Taj predivan Glas, Šapat, koji se nekako uspio probiti kroz svu buku i doći do naše svijesti. Glas Prekretnice, Poziv.

Uopće nije bitno kako smo živjele do sada.Nije potrebno stalno okretati glavu unazad, analizirati, kritizirati.Učinile smo sasvim dovoljno. Želim vjerovati da je baš ovakav život kakav sam živjela bio Put do ovog Trenutka kada obećajem da započinjem novi život. Autentičan.

Ne, nećemo raditi velike planove.(ali to ne znači da ih ne možemo imati)
Idemo naprijed korak po korak, vjerujući i znajući da će nam se putem otvarati potrebna vrata. Vjerujući.
Vjerujući svojoj Duši i Bogu.
Jer u ovom trenutku ono u što ja vjerujem je da me vodi moja Duša i ona ima drugačiju perspektivu i sliku moje stvarnosti, ona iz viših dimenzija gleda na moj život.Vidi ono što ja ne mogu vidjeti. Pogled moje Duše je kao pogled sa planine. Odozgo, sa visine, bolje se vide "puteljci".
Vjerujem u Boga koi je iznad svega, koji mi može donijeti i ostvariti i ono za što nikad ne bih pomislila da može postojati u mojem životu.
Vjerujem da sam vibracijsko- energetsko biće, da sam ja ta koja u svojoj unutrašnjosti kreira svoj svijet...svojom energijom, svojim fokusom, svojim mislima i osjećajima.

Mislim da je vrijeme da počnemo slušati Sebe.Ali...i to se mora naučiti.
Želim da naučimo biti same sebi i Majka i Dijete. Želim da u meni progovori onaj dječji glas pun nade i vjere u ostvarenje onog što je zamislio, i želim istovremeno biti majka tom djeetu kojeg ću voditi nježnošću i ljubavlju, i biti podržavajuća.

Ništa se ne događa preko noći, zato će i ovo Putovanje trajati oko godinu dana. Ali za godinu dana biti ćemo nove, ljepše, bolje verzije sebe.
I baš zato odabirem ovo Božićno vrijeme za ovaj novi početak.
Vrijeme je da se u našem životu počnu događati čuda.sretan

P.S.
Meni je danas poseban dan...22.kislev 5780.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.