< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off ----------------------------------------

BLOGROLL & OPIS BLOGA

Nikola Baras
Dejan Jelić
Nikolina Kišiček
Domagoj Knežević
Petra Kolić
Petra Kovačević
Marina Kuleš
Nataša Marić
Marija Marušić
Miriam Matković
Ivana Novosel
Ivana Perić
Lucija Pezo
Tina Pranjić

Praćenje kulturnih i ostalih događanja u gradu nikad mi nije bila jača strana. Ono što me zanimalo, lako se saznalo, a ono što se nije saznalo - nije bilo zanimljivo. Krenuvši sa pisanjem bloga, krenula sam u potragu za društvenim životom Zagreba. Na kraju je potraga ispala gušt, a jubilarni 10. post prekinut će jednu lijepu tjednu tradiciju pisanja.
Nika M

----------------------------------------

PORTALI

Jutarnji list
Net.hr
Index
Zagrebancija
Advance
T-portal
Večernji list
24 sata
Dnevno.hr

FPZG
Facebook

----------------------------------------


Website counter

----------------------------------------


---------------------------------------- design: balloondesign.
kostur. ballondesign.
picture. |♥|
brushes. |♥|

utorak, 27.12.2011.

Zagrebačka uspinjača


(slika 1: Tomićeva, slika 2: ulaz sa Gornjeg grada)

Smještena u Tomićevoj ulici, Zagrebačka uspinjača predstavlja najstariji oblik javnog prometa u Zagrebu. U pogonu je od 8. listopada 1890. godine, a 1934. prestaje raditi na parni pogon, te postaje električna. Zbog čestih nezgoda sa zapinjanjem usred vožnje dobila je nadimak zapinjača. Puštanjem uspinjače u promet omogućena je brža veza između Donjeg grada i gornjeg dijela Zagreba. Stare kabine bile su podijeljenje na odijeljke prvog i drugog razreda.

Povijest uspinjače
Prvu uspinjaču izgradio je poduzetnik iz Osijeka, Klein. Potpisujući ugovor sa gradskim ocima, Klein se obvezao da će nakon uporabe od četrdeset godina prepustiti uspinjaču sa cijelim inventarom gradskoj općini. No, nisu prošle ni dvije godine, kada je Klein zbog neprestanih kvarova odustao od uspinjače. 1929. godine ZET preuzima na sebe sve tehničke, prometne i financijske poslove. Ubrzo su zamijenili stare tračnice novima, obnovili su kabine, te su uklonili unutarnje pregrade koje su dijelile kabine na odijeljke prvog i drugog razreda.


(slika 3: pogled)

Četverogodišnja stanka
Najdulja stanka u povijesti uspinjače trajala je od prosinca 1969. godine. Stanka se odužila iz financijskih razloga, a odlučeno je i da se sagradi u potpunosti nova uspinjača. Stare stanične zgrade ponovno su izgrađene, ali su oblikom i izgledom jednake kao stare. Nakon izgradnje, uslijedili su strojarski i elektrotehnički radovi u koje je bila uključena tvrtka Siemens. Nakon probne vožnje, uspinjača je svečano puštena u promet 26. srpnja, 1974. Vožnja je bila ugodnija, izuzeta vibracija i naglih promjena brzina.

Danas
S prugom od 66 metara, zagrebačka uspinjača poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu. Vožnja traje 64 sekunde, a kabine primaju 28 putnika. Ove godine uspinjača je proslavila 121. obljetnicu, a povodom 125. obljetnice djelovanja Siemensa u Hrvatskoj, do kraja prosinca moguća je besplatna vožnja uspinjačom.


(video 1: vožnja uspinjačom)

slike i video: Nika Mohor

- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.12.2011.

Želim život/Gustafi


(slika 1: pozornica na trgu)

U petak, 16. prosinca, 2011. grad Zagreb i njegovi građani plesali su i veselili se na dvije lokacije na otvorenom. Prva proslava, "proslava života" održana je na glavnom zagrebačkom trgu, a druga na Britancu.

Ana Rukavina
Anina priča dirnula je mnoge. Za nju smo saznali 2006. godine kada je putem maila tražila pomoć u borbi protiv leukemije. U iskrenom pismu koje je dirnulo mnoge zamolila je sve dobre ljude da joj pomognu u prikupljanju novca koji joj je bio potreban za daljnja liječenja i skupe lijekove koji nisu bili dostupni na našem tržištu. Anino pismo ubrzo se proširilo, no priča za nju nažalost nije imala sretan kraj. Njezine riječi i danas putuju u mailovima, a Zaklada koja nosi Anino ime do sada je spasila 13 života.

"Za mene predaja nikada nije bila opcija. Beskrajno volim život i ljude, znam i imam za koga živjeti. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život. Svjesna sam svih rizika koji me ocekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah, smo se ne želim okrenuti i otići a da nisam sigurna da sam učinila sve sto sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu među vama." - Ana Rukavina

Trg bana Josipa Jelačića
S početkom u 21h održan je šesti po redu koncert "Želim život". Tim putem Zaklada Ana Rukavina i Nova TV zahvalili su se svim ljudima dobrog srca koji su tokom godine, ali i te večeri svojim nesebičnim donacijama potpomognuli rad Zaklade. Tokom cijelog dana na Trgu je bio postavljen šator gdje su se građani između 18 i 40 godina mogli upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Za vrijeme koncerta bio je aktivan call centar, u kojem su se poznate osobe javljale na pozive građana. Svakim pozivom donirano je 6,15kn. Prikupljeni novac koristi se za tipizaciju uzoraka krvi. Pojedinačna tipizacija košta 1085 kn. U petak navečer pozivima građana prikupljeno je 1.481.861 kuna.(slika 3 i 4: nastup Gustafa)

Gustafi
Istarski štih na zagrebački način - ovako bih opisala koncert Gustafa održan u petak na Britancu. Iako je nakon pola sata trajanja vjetar pokazao svoje zube, publika, ali i izvođači nisu se dali omesti. Dok su se neki zagrijavali plešući, drugi su to činili ispijajući kuhano vino ispod grijalica. Ljubitelji rakije mogli su uživati u kušanju istarske medice.
Publika je bila satkana od najmlađih posjetitelja, ali i starih partijanera koji ni u pomoznim godinama ne postustaju tako lako. Gustafi su uz pratnju lijepe Barbare Munjas izveli svoje najveće hitove, te još jednom dokazali da i nakon 30 godina žare i pale jednako kao i na početku karijere.


(video 1: nastup Gustafa)

Na Britancu zabave ne nedostaje niti jedne večeri, pa ako još niste posjetili Pingvin plac toplo se obucite i krenite putem zabave!

slike i video: Nika Mohor

- 20:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 09.12.2011.

Umjetnost je lijepa

10. studenog, 2011. u Umjetničkom paviljonu na zagrebačkom Tomislavcu otvoren je izložbeni projekt ambijentalnog karaktera pod nazivom "Umjetnost je lijepa". Autor izložbe istaknuti je hrvatski kipar i umjetnik Ante Rašić. Zbog velikog interesa javnosti izložba je produžena do 31. prosinca, 2011.


(slika 1: blagajna)

Ante Rašić
Rođen 1953.godine, Rašić je jedan od najznačajnijih umjetnika svoga naraštaja. Dobitnik je mnogih nagrada, a aktualni projekt ujedno je najveći i najkompleksniji site-specific koncept ambijentalnog karaktera. Pojam site-specific označava umjetnost ilustracije kreirane da postoji u određenom prostoru. O njegovoj veličini kao umjetnika govori i ravnatelj Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Radovan Vuković:
"Rašić mijenja uobičajeno shvaćanje dizajna i briše granice između “čiste” likovne i primijenjene umjetnosti, “niske” i “visoke” umjetnosti."


(slika 2: slikarska performativno-ambijentalna intervencija)


(slika 3: Ovalna skulptura)

Od ukupno 5 instalacija, u prostorijama Umjetničkog paviljona izložene su četiri. One su originalno smišljene za prostor u kojem se nalaze, a prilikom kreiranja Rašić se vodio namjerom da nakon izložbe mogu biti i samostalno instalirane. Peta instalacija izložena je na zgradi u Ilici 85, kod Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za izradu instalacija utrošena je velika količina materijala. Na službenoj stranici izložbe navedeni su konkretni podatci: više od 1000 litara boje, 1700 kg metalne konstrukcije, 500 kvadrata drvnog materijala, 196 kvadrata grafike, 60 kubnih metara stiropora, više od 300 ogledala i 37 000 plastičnih jaja.

Instalacije
1. Historicistički kabinet čuda – Hrvatski Apoksiomen (antički kip)
Ova devet i pol metara visoka skulptura zauzima središnji dio Umjetničkog paviljona. Na kip je pričvršćeno 300 zrcala koja svojim odbljescima stvaraju privid pokretne slike. Zrcala se rotiraju u svim smjerovima, te time obogaćuju i umnožavaju ambijent stvarajući pritom zapanjujuće efekte.

2. Ovalna skulptura – kiparska instalacija
Što biste pomislili da se nađete u prostoriji u kojoj iz zidova vire velike i teške metalne cijevi? Naime, jedna od instalacija krije se upravo iza ovog opisa. Koristeći 50 cijevi, Rašić je htio stvoriti sliku nepravilne mreže ritmova i kontraritmova koji oblikuju prostor koji prolazi mimo i unutar njih. Svake četiri minute jedna od cijevi padne na pod i pritom stvara akustični efekt koji označava svakodnevna neugodna iznenađenja s kojima se susrećemo.

3. Umjetnost je lijepa – slikarska performativno-ambijentalna intervencija
Ova jednostavna, a ujedno efektna instalacija nastala je razlijevanjem boja iz bačvi. Ovime Rašić nudi svoju interpretaciju promišljene slučajnosti koja otkriva umjetnikov svjetonazor. "Samo slobodan čovjek može se igrati, uživati i zrcaliti kreativan proces stvaranja koji je utkan u temelje umjetnosti. Sloboda, lakoća, igra, ljepota..." - citat iz kataloga izložbe

4. Ja-ja – instalacija s audio-elektroničkim mobilnim i svjetlosnim efektom
Na površini od 70m2 postavljeno je 37 000 plastičnih jaja. Njihova lomljivost sinonim je krhkosti ljudskog ega. "Umnožavanjem elemenata i dovođenjem promatrača u aktivnu fuknciju doslovnog hodanja po jajima - vlastitome egu, proizvode se mnoge reakcije. Multipliciranje jedinski svjedoči da je svačiji ego samo jedan od sedam milijardi na planetu. Iz kozmičke perspektive krhak je, sitan, ujedno važan i nevažan." - citat iz kataloga izložbe


(slika 1: Apoksiomen, slika 2: Ja-ja, slika 3: Na rubu - dislocirana instalacija)

Nit koja povezuje cijelu izložbu izvedena je korištenjem bijele boje, odnosno ne-boje. Bijela povezuje ambijent s prethodnim autorovim radovima postajući njegovom osobinom i zaštitnim znakom.


(video 1: instalacija Ja-ja, zahvale Petri Kolić)

slike i video: Nika Mohor

- 21:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.12.2011.

Advent na domaći način


(slika 1: Manduševac u Božićnom ruhu)

U petak, 02. prosinca 2011., Muzej Mimara i njegovo pročelje oživjeli su kroz multimedijalnu 3D mapping prezentaciju. Tema ove inovativne projekcije bila je promocija Adventa u Zagrebu, koji će na mjesec dana oživjeti ulice i trgove našega grada. Pokrovitelj manifestacije koja je privukla popriličan broj znatiželjnika je Turistička zajednica grada Zagreba. Program je započeo u 19h, a projekcija je bila zakazana za 20h. U međuvremenu građani su se mogli ugrijati uz čašicu kuhanog vina i tople čokolade, ili pak plešući uz prigodne pjesme. Oko 19.30h park ispred Mimare bio je pun i okružen posjetiteljima. Sve je vrvilo djecom i dobrim raspoloženjem. Mladi volonteri dijelili su balone i informativne letke, te su spremno odgovarali na mnogobrojna pitanja posjetitelja. Nakon projekcije svi su bili pozvani da nastave druženje u prostorijama Muzeja Mimara. Ulaz je bio besplatan do 22h. Advent 2011. započeo je 26. studenog, paljenjem prve adventske svijeće na glavnom gradskom trgu. Ovogodišnji Advent veći je no ikada, a program nije bio nikada bogatiji.
U nastavku saznajte koje su glavne žile kucavice nadolazećih dana.


(video 1: 3D projekcija)

Veseli Božićni tramvaj
Poželite li upoznati baku i djeda Mraza upustite se u vožnju Veselim Božićnim tramvajem. Vožnja je započela 5. prosinca, a trajati će do 2. siječnja, 2012. Uz pjesmu, ples, nagradne igre i slatkiše mališani prolaze rutu koja započinje na trgu, nastavlja se kroz Ulicu Republike Austrije i potom se kroz Mihanovićevu vraća na prvotnu stanicu. Cijena pojedinačne karte iznosi 25kn, a moguće ih je kupiti u kućici Božićnog tramvaja na trgu, svaki dan od 16-19h, a vikendom od 10-19h.


(slika 4: Božićni tramvaj)

Advent na Zrinjevcu
Čarolija se širi i na trenutak zastaje na Zrinjevcu. Glavni put vodi vas do starog glazbenog paviljona koji pod lampicama odaje dojam bajke. Ispred paviljona postavljeni su visoki stolovi kod kojih možete zastati i u miru popiti kuhano vino. A ako imate sreće pa se tamo zateknete sa svojom boljom, ili lošijom polovicom, obavezno ponesite šibice ili upaljače kako bi mogli upaliti svijeće koje su postavljene svuda uokolo. Kap mašte, kap romantike – tko zna, možda se neke bajke i ostvare! I za ovaj dio grada predviđene su mnoge glazbene manifestacije, a tokom dana otvorene su kućice u kojima se prodaju unikatni proizvodi, Božićni ukrasi, te suveniri.


(slika 3: paviljon na Zrinjevcu)


Britanac – Božićni Pingvin Plac

Prošle godine na Britancu je postavljena mala grijana pozornica ispred koje je gotovo svaka večer prolazila u plesu. Ove godine Britanac je zamišljen malo drugačije. Svuda oko placa postavljeni su štandovi na kojima će se održati promocija vina, festival rakije, sajam knjiga, te promocija skijaške opreme i skijališta. Za one najmlađe organizirat će se radionice nakita, izrade suvenira i figura od snijega. Svakoga utorka možete zaplesati uz Miru Ungara i Zdenku Kovačićek. 10. prosinca organizirati će se LJETNO kino, 23. prosinca nastupaju Jinxi, a za Badnjak se priprema koncert iznenađenja! Za to da maleni trg ne ostane sam u Novogodišnjoj noći pobrinuti će se TBF koji tom prilikom održava besplatan koncert za posjetitelje!


(video 2: atmosfera ispred Mimare)

slike i video: Nika Mohor

- 14:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>