studeni, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off ----------------------------------------

BLOGROLL & OPIS BLOGA

Nikola Baras
Dejan Jelić
Nikolina Kišiček
Domagoj Knežević
Petra Kolić
Petra Kovačević
Marina Kuleš
Nataša Marić
Marija Marušić
Miriam Matković
Ivana Novosel
Ivana Perić
Lucija Pezo
Tina Pranjić

Praćenje kulturnih i ostalih događanja u gradu nikad mi nije bila jača strana. Ono što me zanimalo, lako se saznalo, a ono što se nije saznalo - nije bilo zanimljivo. Krenuvši sa pisanjem bloga, krenula sam u potragu za društvenim životom Zagreba. Na kraju je potraga ispala gušt, a jubilarni 10. post prekinut će jednu lijepu tjednu tradiciju pisanja.
Nika M

----------------------------------------

PORTALI

Jutarnji list
Net.hr
Index
Zagrebancija
Advance
T-portal
Večernji list
24 sata
Dnevno.hr

FPZG
Facebook





----------------------------------------


Website counter





----------------------------------------


---------------------------------------- design: balloondesign.
kostur. ballondesign.
picture. |♥|
brushes. |♥|

utorak, 01.11.2011.

Eko Etno 2011.



(slika 1: preuzeto sa VSŽ)

Izlagači
Prošli četvrtak po prvi sam puta posjetila Međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja, koji se održao u prostorijama novog Green Gold centra u Zagrebu. Sam sajam ove je godine održan po deveti put, a u četiri dana trajanja ponudio je mnoge kulinarske radionice, radionice za djecu, izradu nakita i odjeće, okrugle stolove, te brojna druga događanja.
Cilj sajma zaštita je i očuvanje prirodne i kulturne baštine, poticanje seoskog turizma, a ponajviše narodnih običaja Republike Hrvatske. Stoga ne čudi da je izložbeni prostor bio prepun znatiželjnih lica, ljubitelja domaće hrane i zaljubljenika u seoski način života. Većina izlagača bila je odjevena u narodnu nošnju svoga kraja. Svi su izlagači bili dobro raspoloženi, a poneki su čak bili spremni izdvojiti malo vremena od izlaganja i ispričati posjetiteljima pokoju zanimljivost iz svoga kraja.
Ukupno je sudjelovalo oko 400 izlagača, a predstavljeno je šest hrvatskih županija, poput one Dubrovačke, Moslavačke, itd. Uz domaće izlagače pronašli su se i oni iz Slovenije i Republike Srpske. Svatko od njih trudio se na što atraktivniji način predstaviti svoju ponudu.


(slika 2: domaći proizvodi)


(slika 3: narodna nošnja)


Degustacija

Oni koji su stigli praznih želudaca, nisu se morali brinuti. Gotovo na svakom štandu moglo se degustirati domaće proizvode. Bilo je tu kulena, pršuta, sira, čvaraka, domaćeg kruha i peciva, a za one žedne pronašlo se i nekoliko štandova koji su nudili čašu vina ili pak rakije! Oni kojima je bilo prerano za ovu tešku hranu mogli su se okrijepiti čipsom od domaće jabuke ili pak domaćim kolačima.

Eko proizvodi
No, na drugoj strani centra i u drugoj prostoriji međutim, priča je bila malo drugačija. Iako je ovdje bilo mirnije, nije bilo ništa manje zanimljivo ili manje atraktivno. Predstavljena je odjeća koja je odisala ekološkom i kulturnom baštinom, eko nakit, te prirodna kozmetika. Eko nakit izrađen je od pomalo neobičnog materijala poput koštica breskve, ljuske badema, te drva masline. Jedna mlada djevojka cijelo je vrijeme izrađivala lepoglavsku čipku, a postupak i neke od prijašnjih radova možete vidjeti u sljedećem videozapisu:


(video 1: postupak izrade Lepoglavske čipke)

Cijena pojedinačne ulaznice iznosila je 15kn, a kupnjom svake sudjelovalo se u humanitarnoj akciji za otok Brač, koji je ove godine opustošen velikim požarom u kojem je uništeno 50.000 stabala maslina.

slike i video: Nika Mohor

- 16:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>