<Novosti iz knjiznice TTF-a>

Novosti iz biblioteke TTF-a https://blog.dnevnik.hr/nibttf

srijeda, 27.10.2010.

Stav Hrvatskoga knjižničarskog društva o nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu

Dana 12. listopada 2010. g. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske otvorilo je javnu raspravu o nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu.

Nacrti prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu u potpunosti ignoriraju značaj i ulogu knjižnične djelatnosti i knjižnica u kontekstu nacionalnih edukacijskih i znanstvenih sustava.

Knjižnice su osnova strategije razvoja obrazovanja i znanosti te gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja. Partner su svim segmentima društva i najvažnije su ustanove nacionalne informacijske kulturne i znanstvene infrastrukture. Građanima omogućavaju slobodan pristup informacijama pod jednakim uvjetima, čuvaju baštinu i aktivan su sudionik u cjeloživotnom obrazovanju.


Knjižnice pridonose osiguravanju kvalitete visokog obrazovanja i nezamjenjiv su čimbenik u obrazovnom, znanstvenom i javnom djelovanju osnivača. Moraju naći svoje mjesto ne samo u Zakonu o knjižnicama, koji regulira knjižničnu djelatnost kao javnu službu, nego i u zakonima koji reguliraju rad institucija visokog obrazovanja, sveučilišta i znanosti gdje se knjižnična djelatnost obavlja.

Zbog odgovornosti hrvatske knjižničarske zajednice prema struci, korisničkim zajednicama, razvitku i unapređivanju visokog obrazovanja i znanosti i dugoročnoj dobrobiti Hrvatske i hrvatskoga društva, nužno je nacrte prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu u cijelosti prepraviti i u njih ugraditi odredbe koje osiguravaju djelovanje i strateški razvoj visokoškolskih knjižnica, a time i djelovanje i razvoj institucija visokoga obrazovanja, sveučilišta i znanosti.



Predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva



Marijana Mišetić

27.10.2010. u 14:16 • 0 KomentaraPrint#^

Zakon o znanosti - primjedbe knjižničarske struke

Zakon o znanosti



Uvodna napomena: U tekstu nacrta prijedloga Zakona o znanosti uopće se ne spominju ni knjižnična djelatnost, ni knjižnica, ni zaposlenici u knjižnici.





U Članku 5. st. 2., iza teksta: „prateća znanstvena infrastrukturua“ dodaje se tekst: „(knjižnice, zbirke, centri, laboratoriji i sl.)“. Ostatak teksta ostaje nepromijenjen.



Obrazloženje predloženih izmjena i dopuna:

Zbog mogućih problema u tumačenju Zakona smatramo da je nužno preciznije definirati prateću znanstvenu infrastrukturu te navesti ustrojbene jedinice koje u nju mogu biti uključene u koje se ubrajaju i knjižnice.





U Članku 18. st. 1., iza teksta: nabavu znanstvene opreme, dodaje tekst „nabavu znanstvene literature na svim medijima“. Ostatak teksta ostaje nepromijenjen.



Obrazloženje:

Potrebno je izuzeti nabavu znanstvene literature od obveze provođenja postupka javne nabave.





U Članku 24. st. 2. iza teksta: iza teksta „njihovi predstavnici“ briše se riječ „te“ i dodaje zarez. Iza teksta „znanstvenih novaka“ dodaje se tekst „te predstavnik knjižnice“. Ostatak teksta ostaje nepromijenjen.



Obrazloženje:

Temeljem Zakona o knjižnicama, čl. 28 (NN 105/97, 5/98, 104/00), voditelj knjižnice član je upravnog tijela institucije u čijem je sastavu knjižnica.





U Članku 50. st. 1, iza teksta „mogu imati stručna“ dodaje se tekst: „(knjižničarska i druga specijalistička radna mjesta u pratećoj znanstvenoj infrastrukturi)“. Tekst „i druga radna mjesta“ zamjenjuje se tekstom „te druga radna mjesta“.



Obrazloženje:

Potrebno je uključiti knjižničarska radna mjesta u ostala – stručna radna mjesta u znanstvenim pravnim osobama.





27.10.2010. u 14:14 • 0 KomentaraPrint#^

Zakon o visokom obrazovanju - primjedbe knjižničarske struke

Uvodna napomena: U tekstu nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju uopće se ne spominju ni knjižnična djelatnost, ni zaposlenici u knjižnici. Jedino Čl. 59. st. 1 spominje knjižnicu u kontekstu prava i obveza studenata, pa student „ima pravo na knjižnicu“.



Članak 3. st. 1.

Uz “odgovornost nastavnika i studenata” dodati “te ostalih članova akademske zajednice”.



Članak 3. st. 2.

Na kraju dodati natuknicu „- programa za potrebe cjeloživotnog učenja.“



Članak 4. st. 1.

Nakon „međusobne suradnje i udruživanja“ dodati „te slobodan pristup informacijama,“.



Članak 5. st. 1.

Nakon „raspravlja pitanja od važnosti za visoko obrazovanje i znanost te predlaže i potiče donošenje mjera za njezino unaprjeđenje;“ dodati „raspravlja i potiče pitanja vezana uz financiranje sveučilišnih i visokoškolskih knjižnica, upravljanje i konzorcijalnu nabavu elektroničkih baza podataka.“



Članak 10.

Dodaje se stavak (2) koji glasi:

„(2) Visoka učilišta osnivaju se radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja i dužna su osigurati za to sve potrebne uvjete. Posebno se to odnosi na djelatnosti koje osiguravaju rad sustava visokog obrazovanja, kao što su knjižnice, centri, laboratoriji i sl., ako su osnovane u sastavu visokih učilišta.“



Članak 11. st. 1.

Nakon „umjetničkog stvaralaštva“ dodaje se „,programa cjeloživotnog učenja“.



Članak 12. st. 2.

Nakon „izvedbu poslijediplomskog studija“ dodaje se „, programa cjeloživotnog učenja“.



Članak 20.

Dodaje se stavak (2) koji glasi: „(2) U radu upravnog tijela veleučilišta ili visoke škole sudjeluje i voditelj knjižnice u sastavu veleučilišta ili visoke škole.“

Dosadašnji stavak (2) postaje stavak (3), a stavak (3) postaje stavak (4).



Članak 59. st. 1.

Nakon „slobodno korištenje knjižnica“ dodaje se „matičnog visokog učilišta“.



Članak 83. st. 1.

Nakon „visoka učilišta imaju stručna“ dodaje se „(knjižničarska i druga specijalistička radna mjesta čija djelatnost osigurava rad sustava visokog obrazovanja) te“



Članak 83. st. 2.

Umjesto „stručni suradnik i viši stručni suradnik“ stavlja se „stručni suradnik, viši stručni suradnik i stručni savjetnik“.



Obrazloženje:

Knjižničari su po Zakonu o knjižnicama stručnjaci, dakle moraju dobiti status stručnih suradnika, odnosno viših stručnih suradnika, odnosno savjetnika.



Članak 83. st. 3.

Nakon „općim aktom visokog učilišta“ dodaje se „,u skladu s posebnim propisima kojima su regulirane pojedine djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku“.




27.10.2010. u 14:13 • 0 KomentaraPrint#^

Zakon o sveučilištu - primjedbe knjižničarske struke

Zakon o sveučilištu



Uvodna napomena: U tekstu nacrta prijedloga Zakona o sveučilištu uopće se ne spominju ni knjižnična djelatnost, ni knjižnica, ni zaposlenici u knjižnici.





Članak 3.

Nakon „Zakona o znanosti,“ dodati „Zakona o knjižnicama te posebnih propisa kojima su regulirane ostale djelatnosti koje osiguravaju djelovanje sveučilišta,“.



Članak 8. st. 1.

Nakon „umjetničkih aktivnosti“ dodaje se „te drugih aktivnosti (knjižnična, informatička, nakladnička i sl.) koje se odvijaju na sveučilištu.



Članak 9. st. 7.

Briše se „Sveučilište“ i umjesto toga se dodaje „Sukladno Zakonu o knjižnicama, sveučilište osniva sveučilišnu knjižnicu, a“.

Nakon „može osnivati“ dodaje se „i“.

Nakon „zadaće sveučilišta“ dodaje se „, koje osnivanjem stječu status sastavnica sveučilišta“.



Članak 14. st. 2.

Nakon „radnim mjestima)“ dodaje se „, stručni suradnici“.

Nakon „70% članova u senatu,“ dodaje se „stručni suradnici najmanje 5%“.



Članak 22. st. 2. točka d)

Nakon „studenata i nastavnika,“ dodaje se „stručnih djelatnika (knjižničara i drugih stručnjaka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja) i drugog osoblja,“.



27.10.2010. u 14:12 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 07.10.2010.

Chemical and Biochemical Engineering Quarterly 24(2010)3

Obavjestavamo Vas da je na portalu objavljen casopisa Chemical and Biochemical Engineering Quarterly.
Vrijeme izdavanja broja Vol.24 No.3 je Rujan 2010.


Sadrzaj broja mozete vidjeti na stranici:
http://hrcak.srce.hr/ni/4623/0o8n46vtf

Pozdrav,
Hrcak tim

07.10.2010. u 13:06 • 0 KomentaraPrint#^

CSSU 11. - 15. 10. 2010.

NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH
Program 2010. 11. - 15. 10. 2010.


III.10. Otpis i revizija u školskim knjižnicama

Datum održavanja:
12. listopada 2010. - Gradska knjižnica i čitaonica, Vinkovci
Predavač/i: Mr. sc. Lorenka Bučević-Sanvincenti, viša knjižničarka



Sadržaj:
Uloga zakona i podzakonskih akata (Pravilnikom o reviziji i otpisu) i Standarda za školske knjižnice; njihovo tumačenje i primjena kod provođenja revizije i otpisa u školskim knjižnicama. Definiranje postojećeg stanja i strukture fonda školskih knjižnica. Zašto moramo izlučivati knjižničnu građu? Mjerila i postupci pri izlučivanju i pročišćavanju fonda. Izračunavanje prosječnih cijena. Zapisnik o reviziji. Zapisnik o otpisu i popis prijedloga za otpis.
Namijenjeno je knjižničarima osnovnih i srednjih škola te voditeljima županijskih matičnih službi.
Ishodi učenja: Po odslušanom tečaju polaznici će razumijevati proces izlučivanja knjižnične građu; primjenjivati mjerila i postupke pri izlučivanju i pročišćavanju fonda; izračunavati prosječnu cijenu i ispunjavati Zapisnik o reviziji i Zapisnik o otpisu i popis prijedloga za otpis.
Kompetencijska matrica: B.1.2; D.2.2.; E.1.2; E.3.1; F.5
(2010.)
Vrijednost tečaja: 0.4 CEU
Trajanje: 4 sata
10:00 - 14:00


Dolazak na radionicu obavezno prijavite prijavnicom.

V.5. Citatne baze podataka i njihov značaj

Datum održavanja:
13. listopada 2010. - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, elektronička učionica
Predavač/i: Dr. sc. Maja Jokić, znanstvena savjetnica

Sadržaj:
Razlika između citatnih i bibliografskih baza podataka. Uloga Instituta za znanstvene informacije (Institut for scientific information, ISI) u znanstvenom komuniciranju i vrednovanju znanstvenog rada. Current contents baza podataka – nastanak, razvoj i odlike. Web of science – WoS (SCI, SSCI, A&HCI) citatna baza podataka – nastanak, značaj, obuhvat. Razlike u obuhvatu ovisno o mediju: tiskani, CDROM, klasični online i web pristup (WoS, WoK). Uloga u bibliometrijskim i scientometrijskim istraživanjima i znanstvenoj politici. Tehnike pretraživanja. ISI proceedings – odlike i osobitost. JCR – Journal citation reports: science ed., and Social science edition – nastanak, razvoj i odlike. Dostupnost i načini nabave baza podataka ISI-ja. Scopus (Elsevier) - odlike i značaj. Poredba s WoS-om, SCImago baza. Google scholar - odlike i poredba s WoS-om i Scopus-om.
Namijenjeno je knjižničarima visokoškolskih i specijalnih knjižnica, studentima knjižničarstva, kao i uredništvima znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da uspješno pretražuju citatne i bibliografske baze podataka.
Kompetencijska matrica: E.4.1.; D.1.1-2; G.2
(2010.)
Vrijednost tečaja: 0.4 CEU
Kotizacija: 184 kn (150 kn + PDV)
Trajanje: 4 sata
10:00 - 14:00


Dolazak na radionicu obavezno prijavite prijavnicom.
Kotizacija se naplaćuje nakon odslušane radionice.


IV.2. Serijske publikacije i druga neomeđena građa

Datum održavanja:
14. listopada 2010. - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, elektronička učionica
Predavač/i: Sonja Pigac Ljubi, prof., viša knjižničarka

Sadržaj:
Vrste serijskih publikacija i druge neomeđene građe i njihove definicije. Norme za identifikaciju i katalogizaciju serijskih publikacija i druge neomeđene građe i njihova primjena u Republici Hrvatskoj. Posebnosti identifikacije i katalogizacije serijskih publikacija i druge neomeđene građe izdane na različitim medijima, s posebnim naglaskom na tiskanu građu.
Namijenjeno je knjižničarima-katalogizatorima serijskih publikacija.
Preduvjet: osnovno poznavanje katalogizacije.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da identificira serijske publikacije prema njezinim specifičnostima koje je razlikuju od druge knjižne građe, identificira elektroničke serijske publikacije i drugu neomeđenu građu, katalogizira identificirane publikacije.
Kompetencijska matrica: A.1.2.; A.3.2; C.1.2; D.1.1; E.1.1.; G.2.
(2010.)
Vrijednost tečaja: 0.4 CEU
Kotizacija: 184 kn (150 kn + PDV)
Trajanje: 4 sata
10:00 - 14:00



Dolazak na radionicu obavezno prijavite prijavnicom.
Kotizacija se naplaćuje nakon odslušane radionice.

CSSU

Tel. 01 6164 037
Fax 01 6164 365
URL: http://www.nsk.hr/ cssu/
E-mail: cssu@nsk.hr Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

07.10.2010. u 13:05 • 0 KomentaraPrint#^

INFORMATOLOGIA 43 (2010) 3

Obavjestavamo Vas da je na portalu objavljen broj casopisa INFORMATOLOGIA.
Vrijeme izdavanja broja Vol.43 No.3 je Rujan 2010.


Sadrzaj broja mozete vidjeti na stranici:
http://hrcak.srce.hr/ni/4627/717sn6w60

Pozdrav,
Hrcak tim

07.10.2010. u 13:03 • 0 KomentaraPrint#^

Edukacija za knjižničare ZAG-a za format MARC21 A

Edukacija za knjižničare ZAG-a za format MARC21 A i snalaženje u normativnoj bazi NSK održat će se

14. listopada 2010. u 10 sati u seminarskoj dvorani na polukatu NSK.

Edukaciju će održati:

Mirjana Vujić ( MARC 21 za pregledne zapise; o formatu, blokovi polja i polja u formatu, struktura formata, primjena formata u preglednim zapisima NSK) i Robert Ravnić.



Edukacija bi morala obuhvatiti sve knjižničare iz ZAG-a koji preuzimaju A zapise iz baze NSK i predlažu Odsjeku normativne kontrole u NSK izradu novih autora u ZAG sustavu knjižnica.

Sve kolegice i kolege koji su već iskazali interes za dolazak na edukaciju ne moraju se opet prijavljivati. Ostale zainteresirane koji se do sad još nisu prijavili molim da to učine na eekinovic@nsk.hr Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

U slučaju da Vam ne odgovara ponuđeni termin molim Vas da mi javite. Ako bude dovoljno zainteresiranih za još jednu edukaciju, NSK je spremna održati još jedno predavanje s terminom prema dogovoru.

Lijep pozdrav

Elia Ekinović Micak

Primjena Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga, sv. 1 - osnove).

07.10.2010. u 13:02 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Komentari da/ne?

Elektronički bilten NIB

Novosti iz biblioteke Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu

Uređuje: dr. Blanka Pašagić

Kontakt

Portal za knjižničare i knjigoljupce


IP








online




Linkovi

*****
Provjerite gdje je citiran časopis koji vas zanima!

******
Full text hrvatskih časopisa

Pristup elektroničkim verzijama inozemnih časopisa ostvaruje se autorizacijom preko IP adresnog prostora računala na ustanovama članicama, kao i preko CARNetovih modemskih ulaza (CMU) uz LDAP autorizaciju pristupa CMU-u.
Centar za online baze podataka
EBSCO
SCOPUS
- članak o bazi SCOPUS: Scopus database
SCIENCEDIRECT
- pristup samo časopisima označenim zelenom bojom Upute
http://www.springerlink.com
http://www.blackwell-synergy.com/
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/home
http://www.oxfordjournals.org/

BESPLATNE BAZE PODATAKA






Google