Stav Hrvatskoga knjižničarskog društva o nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu - Novosti iz biblioteke TTF-a - Blog.hr

Novosti iz biblioteke TTF-a https://blog.dnevnik.hr/nibttf

srijeda, 27.10.2010.

Stav Hrvatskoga knjižničarskog društva o nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu

Dana 12. listopada 2010. g. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske otvorilo je javnu raspravu o nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu.

Nacrti prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu u potpunosti ignoriraju značaj i ulogu knjižnične djelatnosti i knjižnica u kontekstu nacionalnih edukacijskih i znanstvenih sustava.

Knjižnice su osnova strategije razvoja obrazovanja i znanosti te gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja. Partner su svim segmentima društva i najvažnije su ustanove nacionalne informacijske kulturne i znanstvene infrastrukture. Građanima omogućavaju slobodan pristup informacijama pod jednakim uvjetima, čuvaju baštinu i aktivan su sudionik u cjeloživotnom obrazovanju.


Knjižnice pridonose osiguravanju kvalitete visokog obrazovanja i nezamjenjiv su čimbenik u obrazovnom, znanstvenom i javnom djelovanju osnivača. Moraju naći svoje mjesto ne samo u Zakonu o knjižnicama, koji regulira knjižničnu djelatnost kao javnu službu, nego i u zakonima koji reguliraju rad institucija visokog obrazovanja, sveučilišta i znanosti gdje se knjižnična djelatnost obavlja.

Zbog odgovornosti hrvatske knjižničarske zajednice prema struci, korisničkim zajednicama, razvitku i unapređivanju visokog obrazovanja i znanosti i dugoročnoj dobrobiti Hrvatske i hrvatskoga društva, nužno je nacrte prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu u cijelosti prepraviti i u njih ugraditi odredbe koje osiguravaju djelovanje i strateški razvoj visokoškolskih knjižnica, a time i djelovanje i razvoj institucija visokoga obrazovanja, sveučilišta i znanosti.



Predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva



Marijana Mišetić

27.10.2010. u 14:16 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Komentari da/ne?

Elektronički bilten NIB

Novosti iz biblioteke Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu

Uređuje: dr. Blanka Pašagić

Kontakt

Portal za knjižničare i knjigoljupce


IP








online




Linkovi

*****
Provjerite gdje je citiran časopis koji vas zanima!

******
Full text hrvatskih časopisa

Pristup elektroničkim verzijama inozemnih časopisa ostvaruje se autorizacijom preko IP adresnog prostora računala na ustanovama članicama, kao i preko CARNetovih modemskih ulaza (CMU) uz LDAP autorizaciju pristupa CMU-u.
Centar za online baze podataka
EBSCO
SCOPUS
- članak o bazi SCOPUS: Scopus database
SCIENCEDIRECT
- pristup samo časopisima označenim zelenom bojom Upute
http://www.springerlink.com
http://www.blackwell-synergy.com/
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/home
http://www.oxfordjournals.org/

BESPLATNE BAZE PODATAKA






Google