<Novosti iz knjiznice TTF-a>

Novosti iz biblioteke TTF-a https://blog.dnevnik.hr/nibttf

ponedjeljak, 14.06.2010.

Aleph: prelazak na produkcijski rad?

Aleph: prelazak na produkcijski rad?

Radni sastanak vezan uz prelazak na produkcijski rad u integriranom knjižničnom sustavu Aleph održan je 10. lipnja 2010. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Dnevni red:

1. Izvješće o učinjenom
2. Hodogram aktivnosti prelaska na produkcijski rad

Radni sastanak vodile su mr. sc. T. Krajna (voditeljica Aleph ZAG tima) i D. Machala (predstavnica NSK u timu Aleph ZAG)

Ukratko:

- u rujnu će se potpisati novi, revidirani ugovor s Ex Librisom koji će se odnositi na stvarnu, produkcijsku fazu rada, a NSK bi trebala biti središnjica infrastrukture za sve sudionike
- u tijeku je izrada troškovnika na dvije razine; jedan će ići prema MZOŠ-u, a drugi prema Aleph ZAG-u za sve sudionike u sustavu i bit će simboličan (ne bi smio novčano opteretiti knjižnice
- uskoro će se održati sastanak ravnatelja NSK, MZOŠ-a i rektora Sveučilišta u Zagrebu s temom sufinanciranja troškova od strane fakulteta
- MZOŠ je Aleph ZAG timu odobrio korištenje šifrarnika svih znanstvenih institucija, tako da će svi dobiti svoje šifre institucije koje će biti vezane uz podatke iz iksice (početak matičnog broja studenta)
- sve su knjižnice do sada trebale dobiti svoj MARC code.
- po završetku drugog testnog prijenosa podataka za sve uključene knjižnice početkom travnja ove godine i prema izvještajima o uspješnosti prijenosa zapisa svake knjižnice posebno, u NSK su učinjene potrebne korekcije
- produkcijski rad u Alephu kreće za NSK idući tjedan, a za sve ostale uključene knjižnice od rujna. Knjižnice s praznom bazom koje kreću od početka (bez konverzije) mogu krenuti odmah u produkcijski rad.
- 1. srpnja 2010. u NSK-u je predviđena „ startna edukacija“: kratki tečaj u modulu katalogizacije s radom na konkretnim knjigama.
- Nakon 1. rujna kreće „funkcionalna edukacija“ u trajanju od dva dana po grupi, kada će se raditi istovremeno u svim modulima i na konkretnim primjerima.
- svi edukacijski materijali potrebni za rad u Alephu nalaze na adresi http//iks.nsk.hr; prilična količina tekstova prevedena na hrvatski jezik
- tijekom lipnja će biti dovršen i treći testni prijenos podataka. NSK će ponovno zatražiti da sve knjižnice podnesu izvještaj o njegovoj uspješnosti.
- knjižnicama će stići pisana obavijest i obrazac kada se službeno krene u produkcijski rad. Obrazac ovjerava uprava fakulteta kao potvrdu da su doista prihvatili rad u produkcijskoj bazi Alepha te ga poštom šalju u NSK

14.06.2010. u 08:48 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 10.06.2010.

PRIRUČNIK ZA METODOLOGIJU ISTRAŽIVAČKOG RADA


Kako osmisliti, provesti i opisati znanstveno i stručno istraživanje
Autorice: prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, doc. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić, prof. dr. sc. Nina Pološki Vokić (Ekonomski fakultet - Zagreb)
Broj stranica 240, format 20 x 20 cm, meki uvez, cijena 160 kuna/kom

Sada će sve biti lakše!
Seminarski rad, kritički prikaz, diplomski rad, specijalistički poslijediplomski rad, magistarski rad, doktorska dizertacija, stručni članak, znanstveni članak!

Radeći na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu autorice prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, doc. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić i prof. dr. sc. Nina Pološki Vokić, bile su mentorice brojnim studentima pri izradi njihovih stručnih i znanstvenih radova. Bogato iskustvo i teorijsko znanje – putem ove vrijedne knjige – nesebično podastiru na korištenje svim zainteresiranim čitateljima.
Priručnik je pomoć i podrška studentima društvenih obrazovnih ustanova u svim fazama izrade stručnih i znanstvenih radova, uključujući magistarski rad i doktorsku disertaciju. Uz pomoć ovog „user friendly“ priručnika, svatko će lakše dobiti odgovore na uvijek ista pitanja – kako osmisliti, provesti i opisati istraživanje.
Autorice na jednostavan način, uz mnogobrojne primjere i savjete, vode čitatelje kroz sve faze istraživačkog rada. Uz teorijska objašnjenja i praktične primjere otkrivaju i „male tajne“ istraživačkih profesionalaca.

Sadržaj

I. UVOD: Istraživanje i istraživačka filozofija, Etika u istraživanju, Vrste istraživanja, Odabir metodološkog pristupa (Kvantitativna metodologija, Kvalitativna metodologija, Kombiniranje pristupa i metoda)

II. FAZE ISTRAŽIVAČKOG RADA: Prvi korak: odakle početi? Određenje područja; prikupljanje literature, Razvoj teorijskog okvira, Definiranje ciljeva i istraživačkih pitanja, Definiranje varijabli i ljestvica mjerenja, Oblikovanje hipoteze. Drugi korak: kako istražiti? Nacrt istraživanja, Određenje uzorka, Metode prikupljanja podataka, Sastavljanje instrumenata istraživanja, Treći korak: što s prikupljenim podacima?Obrada i analiza podataka, Prikazivanje rezultata istraživanja; Četvrti korak: Što se može zaključiti

III. UPUTE I SAVJETI ZA IZRADU RADA: Jezik i stil pisanja, Navođenje literature, Tehničke upute za pisanje rada, Odabir mentora i suradnja s mentorom, Usmena obrana rada, Dijelovi znanstvenog i stručnog rada, Vrste znanstvenih i stručnih radova (seminarski rad, kritički prikaz, diplomski rad, specijalsitički poslijediplomski rad, magistarski rad, doktorska dizertacija, stručni članak, znanstveni članak)

10.06.2010. u 09:03 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 08.06.2010.

Poziv na sastanak Aleph ZAG knjižnice

Radni sastanak vezano uz organizacijske pripreme prelaska na produkcijski rad u integriranom knjižničnom sustavu Aleph održat će se u četvrtak, 10. lipnja 2010. u elektroničkoj učionici u NSK (polukat) s početkom u 14 sati.
--------------------------------------------------------------------------------

Dnevni red:
1. Izvješće o učinjenom
2. hodogram aktivnosti prelaska na produkcijski rad

08.06.2010. u 00:26 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 02.06.2010.

CSSU: Raspored radionica od 7.-11. lipnja 2010.

VI.9. Pravo na pristup informacijama i e-demokracija

Datum održavanja:
8. lipnja 2010. - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, elektronička učionica
Predavač/i:
Tamara Horvat, dipl. politolog
Renata Pekorari, prof.
Sadržaj:
Pravo na pristup informacijama kroz povijest. E-demokracija – što je, tko, kada, gdje i kako u njoj sudjeluje. Dostupnost informacija i e-demokracija. Uloga informacijskog servisa u e-demokraciji na primjeru Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije – HIDRA-e. HIDRA-ini informacijski resursi – predstavljanje zbirki i podataka na internetskim stranicama te mogućnosti pretraživanja. Poseban naglasak na zbirku i pretraživanje pravnih propisa.
Namijenjeno je knjižničarima svih vrsta knjižnica, informacijsko-dokumentacijskim stručnjacima i svim zainteresiranim.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da integriraju službene informacije u okviru knjižničnog poslovanja te da koriste HIDRA-ine informacijske resurse.
Kompetencijska matrica: D.3.3.; F.1.; G.2. (2010.)
Vrijednost tečaja: 0.4 CEU
Kotizacija: 184 kn (150 kn + PDV)
Trajanje: 4 sata
10:00 - 14:00


Dolazak na radionicu obavezno prijavite prijavnicom.
Kotizacija se naplaćuje nakon odslušane radionice.




I.2. Zaštita prava autora i korisnika

Datum održavanja:
10. lipnja 2010. - Dubrovačke knjižnice, Dubrovnik
Predavač/i:
Prof. dr. sc. Aleksandra Horvat
Sadržaj:
Cilj je tečaja omogućiti knjižničarima da slobodno postupaju s tiskanom i digitalnom građom u svakodnevnom radu, pri posudbi i pružanju informacija, pretraživanju, katalogiziranju, dostavi dokumenata, izradi mrežnih stranica, zaštiti građe, digitalizaciji zbirki i objavljivanju jedinica građe iz vlastitog fonda, a da pritom ne povrijede važeće zakonske propise o autorskom pravu i srodnim pravima te propise o zaštiti osobnih podataka.
Namijenjeno je knjižničarima svih vrsta knjižnica, posebice onima na voditeljskim položajima.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da će moći identificirati zaštićeno autorsko djelo i znati kada i za koje službe, usluge i postupke u poslovanju knjižnice treba tražiti dopuštenje od nositelja prava te kako to treba učiniti.

Kompetencijska matrica: E.3.2 (2010.)

Vrijednost tečaja: 0.5 CEU
Trajanje: 5 sati
10:00 - 15:00




V.5. Citatne baze podataka i njihov značaj

Datum održavanja:
11. lipnja 2010. - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, elektronička učionica
Predavač/i:
Dr. sc. Maja Jokić, znanstvena savjetnica
Sadržaj:
Razlika između citatnih i bibliografskih baza podataka. Uloga Instituta za znanstvene informacije (Institut for scientific information, ISI) u znanstvenom komuniciranju i vrednovanju znanstvenog rada. Current contents baza podataka – nastanak, razvoj i odlike. Web of science – WoS (SCI, SSCI, A&HCI) citatna baza podataka – nastanak, značaj, obuhvat. Razlike u obuhvatu ovisno o mediju: tiskani, CDROM, klasični online i web pristup (WoS, WoK). Uloga u bibliometrijskim i scientometrijskim istraživanjima i znanstvenoj politici. Tehnike pretraživanja. ISI proceedings – odlike i značaj. JCR – Journal citation reports: science ed., and Social science edition – nastanak, razvoj i odlike. Dostupnost i načini nabave baza podataka ISI-ja. Scopus (Elsevier) - odlike i značaj. Poredba s WoS-om, SCImago baza. Google scholar - odlike i poredba s WoS-om i Scopus-om.
Namijenjeno je knjižničarima visokoškolskih i specijalnih knjižnica, studentima knjižničarstva, kao i uredništvima znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da uspješno pretražuju citatne i bibliografske baze podataka.

Kompetencijska matrica: E.4.1.; D.1.1-2; G.2 (2010.)
Vrijednost tečaja: 0.4 CEU
Kotizacija: 184 kn (150 kn + PDV)
Trajanje: 4 sata
10:00 - 14:00


Dolazak na radionicu obavezno prijavite prijavnicom.
Kotizacija se naplaćuje nakon odslušane radionice.

02.06.2010. u 23:19 • 0 KomentaraPrint#^

Rezultati studentskih procjena preddiplomskih studija

Objavljeni su rezultati studentskih procjena preddiplomskih studija.

Rezultate ankete možete vidjeti na web stranicama Odbora za upravljanje
kvalitetom:

http://kvaliteta.ttf.hr

02.06.2010. u 23:18 • 0 KomentaraPrint#^

Gilbert & George u vrtu Akademije likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti i British Council

pozivaju vas na javni razgovor s

Gilbertom i Georgom

moderator Michael Bracewell

u utorak, 8. lipnja 2010. u 19 sati

u vrtu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, Zagreb




Razgovor je organiziran u povodu otvorenja izložbe JACK FREAK PICTURES u MSU 10. 6. 2010. i gostovanja umjetnika u Zagrebu

GILBERT I GEORGE među najuglednijim su i najutjecajnijim umjetnicima današnjice. Njihove slike, formatom monumentalne, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. i 21. stoljeća, a nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija.

Slavni britanski umjetnici izlažu prvi put u Zagrebu i cijeloj regiji najnoviju seriju slika pod nazivom JACK FREAK PICTURES. Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ciklus JACK FREAK PICTURES fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

GILBERT I GEORGE uvijek su provokativni ali, kako sami kažu, oni stvaraju “umjetnost za sve”. Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja, ali zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja.

Michael Bracewell britanski je pisac i publicist. Autor je teksta u katalogu izložbe JACK FREAK PICTURES te vrstan poznavatelj opusa Gilberta i Georga.

Ujedno vas pozivamo u srijedu, 9. lipnja u 19.00 sati u Kinu Europa na projekciju filma

Tim Marlow s… Gilbertom i Georgom

Na sve je događaje ulaz besplatan.

02.06.2010. u 23:17 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        



Komentari da/ne?

Elektronički bilten NIB

Novosti iz biblioteke Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu

Uređuje: dr. Blanka Pašagić

Kontakt

Portal za knjižničare i knjigoljupce


IP








online




Linkovi

*****
Provjerite gdje je citiran časopis koji vas zanima!

******
Full text hrvatskih časopisa

Pristup elektroničkim verzijama inozemnih časopisa ostvaruje se autorizacijom preko IP adresnog prostora računala na ustanovama članicama, kao i preko CARNetovih modemskih ulaza (CMU) uz LDAP autorizaciju pristupa CMU-u.
Centar za online baze podataka
EBSCO
SCOPUS
- članak o bazi SCOPUS: Scopus database
SCIENCEDIRECT
- pristup samo časopisima označenim zelenom bojom Upute
http://www.springerlink.com
http://www.blackwell-synergy.com/
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/home
http://www.oxfordjournals.org/

BESPLATNE BAZE PODATAKA






Google