Dragi moji sezona je marelica! To mi je jedino voće koje baš ne volim sirovo, osim kad je zeleno ili napola zrelo;)
Ali zato obožavam kolače s marelicama. Često me podsjećaju na poriluk! Marelica i poriluk po meni su nepravedno zapostavljeni.
Nažalost, rijetko srećem kolače s marelicama. Neki ljudi kuhaju pekmeze, rijetki prave štrudlu...i tu priča prestaje. Priznajem, kad ugledam marelice na placu to me niti ne čudi :( Totalno su mi bez boje, mirisa i okusa.
One domaće su nešto sasvim drugo.
Imam nekih recepata u glavi s ovom božanstvenom voćkicom, nadam se samo da ću ovih dana naći malo vremena za izvedbu.
Recept je prerada jednog finog, jednostavnog i brzog kolača sa šljivama i orasima. Jedino što vam može poći po zlu je da vam zagori.
Biskvit:
2 jaja
1 jogurt
1 i 1/2 čaša* šećera
malo soli
2 čaše* oštrog brašna
3/4 čaše* ulja
1 vanilin šećer
mala žličica sode bikarbone ili 1/2 praška za pecivo
1/2 kg marelica i kupina
Za posipanje:
listići badema
kristal šećer
cimet
* Čaša je od jogurta
Umutiti jaja, šećer, v.šećer i sol. Dodati jogurt, zatim ulje. Na kraju staviti smjesu brašna i sode. Prednost ovog kolača je što nema dugog miksanja niti laganog umješavanja- sve radite mikserom. Na kraju dodati kupine i marelice narezane na komadiće, kuhačom promiješati. Smjesu istresti u namašćen i pobrašnjen pleh. Po vrhu posuti mješavinu listića badema, kristal šećera i cimeta. Umjesto badema možete staviti orahe ili lješnjake.
Peći na 180C dok ne porumeni, napraviti test čačkalicom.

Teo, evo kolača i za tebe! Naravno, ako konzumiraš jaja, nadam se da da.
|