Ma možda i marmelada...zapravo nešto između...
Već godinama se spremam kuhati taj džem jer ga obožavam. Al znate kako to ide: trudna pa mi se ne da, pa slijedece godine mala beba, pa iduce opet trudna, radim i jednogodišnjakinja...ni sad mi nije blistavo, al od kad je Amaterka otkrila jagode, stalno nešto s njima pravim.
Sve je počelo kad je kolega na posao dofurao džem koji je radila njegova mama. Ja, naravno, užicala recept.
Nažalost, prije dva dana sam se friško ofarbala pa sam umjesto džem fixa kupila želin, a mislim da to nije isto. Nema veze, rezultat i više nego zadovoljavajući.
Kupila 3 kg jagoda, ostalo mi 2,2 čistog...
Evo prilagođenog recepta:
3 kg očišćenih i opranih jagoda
1,5 kg šećera
1 želin.
Jagode oprati i očistiti. To vam sigurno ne bi palo na pamet da nisam napisala :) Izgnječiti gnječilicom za krumpir, kuhati prema želji. To ćete sami ocjeniti kad su vam dovoljno raskuhane. Ja sam kuhala 45 minuta. Povremeno miješajte. Ne morate stalno miješati jer nema još uvijek šećera pa ne zagaraju...to mi je super. Na kraju dodajte želin pomiješan sa malo šećera, promiješajte i kad malo prokuha dodajte ostatak šećera, kuhajte još tri minute. šećer se dodaje na kraju kako bi džem zadržao lijepu crvenu boju. Vruće sipajte u staklenke!
Za 55 kuna sam dobila 4 velike staklenke(one od 7,5dcl) džema, trebalo mi je malo više od 2 sata za sve, pranje staklenki, kuhanje, pranje suđa...Isplati se!
Jutros sam imala savršeni doručak na terasi!

Znam, svi piljite u ovu predobru tacnu. Napravila ju je moja frendica, Njami dizajn! Radi predobre stvari. Lončanice, lampe, okvire,vješalice, stvarčice za djecu.... sve po recesijskim cijenama ;). Možete ju naći na Fejsu. Evo linka ovdje !Lajkajte ju!
|