Pozdrav svima!
Evo me nazad nakon dugo, dugo vremena! Puno toga se dogodilo kod nas. Da skratim priču- naša obitelj se povećala, dobili smo bracu! Sve je prošlo u najboljem redu, osim što su me u početku hvatale mučnine i od same pomisli na hranu, pa mi je pisati o njoj bilo nezamislivo.
A mi smo stali na prvom rođendanu naše male princeze pa ću vam sad ispričati kako je Rajska torta postala Rajska livada.
Fenomenalna torta za koju je recept stigao iz Vinkovaca. Nije previše komplicirana za napraviti, a zasitna je, iako voćna. Ne morate ju niti posebno ukrasiti, ako ne želite (zato mi se posebno sviđa) i stvarno je ogromna.
No, ja sam ju morala posebno ukrasiti. Kad princeza slavi prvi rođendan to je poseban dan za sve pa si je mama dala truda i prvi put radila fondant smjesu...Vrlo hrabro! Zašto? Zato što fondant ne ide na torte tipa Rajska (sa šlagom i voćem), ne drži se u frižideru, a sve sam to radila. I torte je potrebno premazati s butter creamom ili marmeladom, čokoladom, nutelom...a to nisam znala. I zato što je moja sposobnost modeliranja- ne ravna nuli nego minus jedinici. Ipak, ako imate želju raditi s njim- samo naprijed. Svoje doživljaje s fondantom ću vam opisati vrlo brzo, u nekom od slijedećih postova . Ukratko, potrebno vam je samo malo dobre volje i vremena.
Hajdemo na Rajsku. Držite se napisanih uputa i pitajte ako nešto nije jasno ili nije dobro objašnjeno. Vidjet ćete da je skroz jednostavno i da ćete ju obožavati! Praviti, a i jesti!
Za ovu tortu vam ne treba kalup, osim da iscrtate kružnicu na pek papiru, ali za to možete koristiti i šestar. Dakle, za početak na pek papiru napravite 4 kruga promjera 26 cm.
Namirnice koje će vam trebati za kore:
25 dkg maslaca
20 dkg šećera
1-2 vanilin šećera
4 žutanjka
Dobro izmiješati gore navedeno te dodati:
25 dkg brašna
1 malu (najmanju koju imate) žličicu praška za pecivo.
Sve dobro izmješati i raspodijeliti na 4 već priređene kružnice. Smjesa će vam biti dosta gusta, možda malo rijeđa od one za pitu. U redu je, to tako mora biti. Bit će vam doduše problem razmazati ju, ali samo u početku. Na trećoj kori već ste stručnjak, ne brinite :). Kad ste sve fino razmazali izradite ona 4 bjelanjka koja su vam ostala, dodajte na početku malo soli. Razmažite ih po svakoj kružnici. Nemojte izigravati štrebericu kao ja drugi put pa svaki bjelanjak raditi posebno. To nije dobro. Bjelanjci su tu samo da povežu slijedeće:
7 dkg listića badema
3 žlice mljevenog šećera
1 vanilin šećera
1 žličica cimeta
sve dobro izmješajte i pospite po korama.
Svaku pecite cca 15 minuta na 200°C.
Krema:
20 dkg maslaca
4 žutanjka
20 dkg mljevenog šećera
1 vanilin šećer
Sve izraditi. Posebno još izraditi:
8 dcl slatkog vrhnja
pa dodati izrađenoj kremi. Pazite da ne preradite vrhnje. Čim se počne zgušnjavati- dobro je!
U sve dodati 50 dkg malina. Ili šumskog voća kako piše u receptu, ali s malinama je savršeno, drugo ne želim probati.
I ne pitajte me molim vas kako bi sve bilo da u koru stavite margarin umjesto maslaca, a biljni šlag umjesto vrhnja.
Ali reći ću vam- G R O Z N O!!!
Kora, krema, kora, krema....počinjete i završavate s korom! Najbolje je da nafilana odstoji 24 sata prije nego ju poslužite!

Zapravo sam već, zbog spomenutog stanja, odustala od fondanta, ali muž me svakih par sati pitao: "A nećeš ju ukrašavati?" onda sam 2 dana prije tražila boje, recept, sastojke...fruktozu sam našla u zadnji tren. 3 sata je trajalo samo ukrašavanje. Bila sam zgažena, ali isplatilo se. Slike su napravljene nakon 2 dana kad se smjesa već počela topiti od malina...but who cares?
Jako sam bila ponosna na sebe trudnu!

Već sam u startu bila svjesna da će se nazirati bademi, ali to me nije previse brinulo. Ako se i vi odlucite Rajsku oblagati fondantom evo par savjeta: na zadnju koru ne stavljajte bademe i voće ne stavljajte uz rub torte!
Za sve neupućene, ovo je janje (za maminu ovčicu)!

Jesam vam već rekla da mi je drago da se ponovno družimo? Evo sad jesam!
Puse!!
|