31.03.2011., četvrtak
Knedle od dizanog tijesta
Evo me opet!
Ne, nisam vas zaboravila, nisam prestala kuhati...jednostavno ne stignem iz nekoliko skica koje imam složiti suvisli tekst. Nisam baš ni spremala tako puno delicija u posljednje vrijeme, a poriluk vam se ionako ne sviđa.
Da ne duljim previše, evo jednog starog recepte- mog najdražeg priloga. Recept je od jedne sad već pokojne gospođe iz Požege, bake mojih ex cimerica.
Nije vam potrebno dugogodišnje vrzmanje po kuhinji da biste ga napravili. Mana mu je jedino što ćete zaprljati tonu suđa.
Ali isplati se, vjerujte mi! Obožavaju ih svi koji su ih probali!
Za 2 osobe vam je potrebno
Za tijesto:
1 jaje
2 dcl mlijeka
2 žlice ulja
25 dkg brašna (3/4 oštrog, ostalo meko)
1/3 svježeg kvasca
sol
7dkg prženog kruha
Za preljev:
5dkg maslaca
1 dcl kiselog vrhnja
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Kad se udupla umiješajte popržene kockice kruha. Velikom kuharskom žlicom vadite knedle i stavljajte ih u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte ih s obje strane 10 do 15 minuta, vadite i slažite u vatrostalnu zdjelu, prelijte preljevom. preljev napravite tako da istopite maslac i vrhnje, kad zakuha pustite da lagano prokuha pa prelijte po zapečenim knedlama.
Sve skupa zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne porumeni.
Meni nikad ne stignu porumeniti 

Servirajte uz neki dobar saft. Imam jedan mračno dobar za preporučiti...uskoro, nadam se!!
|
- 07:00 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
16.03.2011., srijeda
Ferdinand kiflice
Evo jednog od prvih kolača kojih se sjećam. Nije da mi je baš uvijek bio na samom vrhu... Kad si dijete nekako radije biraš voćne. Ali uvijek mi je bio fin, posebno dobro natopljen, još mlak...mljac, mljac.
Naziva ima raznih npr. Osinja gnijezda, ali mi smo to uvijek zvali Ferdinand kiflice. Nema baš puno mudrosti za napraviti ga pa zasučite rukave i krenite.
Pripremite:
Tijesto:
2,5 dcl mlijeka
malo manje od 1/2 kocke suhog kvasca
45 dkg brašna (2/3 oštrog, ostalo glatko)
4 žumanjca
2 žlice ulja
prstohvat šećera (za kvasac)
malo soli
Fil:
12 dkg margarina (ili maslaca)
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
15 dkg oraha
po želji grožđice
Preljev:
8 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
8 laganih žlica šećera
U mlijeku umutiti kvasac i dići. Kad se digne dodati i ostatak gore navedenih sastojaka i umijesiti tijesto. Razvaljati ga debljine pola do 1 cm, oblik kocke ili kvadrata, kako vam drago. Bitno da sve možete jednako smotati, na barem približnu debljinu. Sve premazati smjesom margarina i šećera. Nemojte se napraviti pametni pa kraj iz nekog nepoznatog razloga ostaviti ne namazanim, kao vaša Blondie. Dakle, mažite cijelu plohu posipajte orasima, po želji i grožđicama. Zarolajte, režite pužiće 1 cm široke, slažite s razmakom u lim (za 30 komada sam trebala 3 lima) pustite da odstoji 2 sata, peći na 180° cca 25 minuta, redom kako ste punili limove. Pripremite preljev tako što smiješate sve sastojke, zakuhajte i pustite da kratko provriju. Kolači se podlijevaju kad porumene, zatim se još malo peku, uglavnom dok dobro ne porumene (pazite da ne zagore). Izvađene iz pećnice pustite da još par minuta budu u limu, tek onda ih vadite van.
Sve skupa sam pekla 1h i 10 min. Jedu se mlaki ili hladni, ali svakako isti dan kad su napravljeni.

|
- 06:40 -
Komentari (15) -
Isprintaj -
#
08.03.2011., utorak
Pita od poriluka
Znam, nije me bilo neko vrijeme, a onda opet poriluk! Šta da radim kad ga obožavam i kad mu je sezona? A pita je stvarno jednostavna i fina- svakako za isprobati! Poslije će vam biti na "standardnoj ponudi"- obećajem! Obećajem i da ću vas nakon ovog pustiti na miru s porilukom, na neko vrijeme!
Ako ste baš totalni porilukomrsci probajte ovu verziju s gljivama na primjer. Uglavnom, tijesto je savršeno, a jako jednostavno.
Za pitu od poriluka pripremite:
za tijesto
25 dkg brašna (2/3 oštro, ostalo glatko)
15 dkg maslaca ili margarina
2 jaja
sol po želji
za nadjev
30 dkg poriluk
4 dkg maslaca
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg Ementalera
2 jaja
sol
bijeli papar
muškatni orašačić
Od brašna, jaja, maslaca i soli umijesite tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji pola sata u hladnjaku. Razvaljajte i stavite u namašćen lim ( radila sam u limu 22 x 34 cm), prekrijte alu folijom i pecite 15-ak minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C.
U međuvremenu priredite nadjev: Na maslacu kratko (cca 5 minuta) popržite poriluk. U zasebnoj posudi izlupajte jaja, dodajte vrhnje, začine i naribani sir. Po želji možete dodati i malo kravljeg sira. Sve skupa dodati poriluku, promješati i preliti po napola pečenom tijestu.
Napola pečeno tijesto će vam izgledati vrlo nejestivo i kao totalni promašaj.

Al ne brinite, to je OK, meni tako izgleda svaki put, a pita uvijek bude za prste polizati . Sve skupa peći još cca 20 minuta, dok ne porumeni. Predlažem da malo pojačate pećnicu, na 200°C kako bi vam stvarno porumenilo u tih 20 minuta. Rumenija je ukusnija!

Za slijedeći put, obećavam nešto slatko! Sigurno će vam se svidjeti! I obećavam da će biti uskoro!
P.S. Sretan vam dan žena!
|
- 06:29 -
Komentari (9) -
Isprintaj -
#
|