Ili Krofne, kako ih zovu u Slavoniji! Prilagođavam se okolini...ali za mene, one su još uvijek dobre stare Krofne! Ogledalo sposobnosti svake prave slavonske "majstorice"! Ako ćete baš sve gledati po pravilima, da bi se Krafne nazvale uspješnima moraju imati pasac (to je onaj bijeli kolut po sredini), biti šuplje iznutra i nikako se ne smiju "napiti" masti. Ovo zadnje vrijedi , naravno, za sva dizana tijesta. A da bi se sve "poklopilo" morate najprije dobro umijesiti tijesto, od pravih sastojaka dakako, paziti da je tijesto na toplom, odrediti pravu količinu masnoće u kojoj ćete pržiti, pravu temperaturu iste, zaklopiti posudu ili ne, protresti, ne prostresti....valjda postoje stotine recepata i sitnih trikova, ali na kraju su rezultati manje-više isti...koji put ispadnu super, slijedeći put dobre, pa solidne, pa opet super...dobitnog recepta za uvijek savršene ipak mislim da nema!
Ako ste još uvijek tu rado bih dodala- po meni je bitno samo da se ne napiju masti, ostalo su nijanse!
U mnogim finim pekarnicama Krafne su masne i jedan su od rijetkih artikala za izbjegavanje- pa ako njima ne uspijevaju, ne dajte se obeshrabriti niti vi.
Vrijeme je fašnika, naravno i Krafni pa probajte. I meni je ovo prvi put da ih pravim!
Evo dobrog starog slavonskog recepta moje mame:
(Za 20 komada promjera 7 cm)
4 dcl mlakog mlijeka
1 kocka sviježeg kvasca
55 dkg brašna (pola oštrog pola glatkog)
1,5 jušna žlica šećera
1 vanilin šećer
1 jušna žlica ruma ili rakije
2 jušne žlice ulja
2 jaja
1 žumanjak
korica limuna
malo soli
Za šaum:
1 bjelanjak
1 jušna žlica šećera
1 jušna žlica pekmeza od marelica(ili po želji)
S krafnama nema zezanja pa najprije u 1 dcl mlakog mlijeka razmutite kvasac, dodajte malo soli, šećera i mrvicu(1 čajnu žličicu) brašna, kad se smjesa udupla dodajte ostatak sastojaka i dobro umjesite. Pazite da ne pretjerate sa šećerom. Krafne su nemilosrdne pa sam ih i ja najprije mijesila mixerom, a onda nastavila rukom. I zaradila žulj Dakle tijesto je dobro izrađeno kad se smjesa odvaja od kuhače i posude. Pustite da se tijesto udupla, a zatim ga razvaljajte cca prst debelo na pobrašnjenoj podlozi. Važno: neka u prostoriji u kojoj ih radite bude toplo. Vadite okruglom modlom ili čašom. Jedan od savjeta koji sam čula je da ih je bolje vaditi s čim većom modlom. Stavljajte na pobrašnjenu kuhinjsku krpu. Ostatake tijesta premijesite, razvaljajte, vadite pa sve ponovite još jedan put. Pustite 10 minuta da tijesto ponovno počne "raditi" i krenite s prženjem. Pržite u dubokom ulju (ili na masti), neka u posudi bude cca 6 cm masnoće. Bitno je da se ulje dobro ugrije, ali da se ne pregrije. Ako vam se Krafne preokrenu čim ih spustite u ulje- prevruće je. Zbog prevrućeg ulja možete ostati bez "pasca", a može vam se dogoditi i da unutra ostanu sirove. Kad poslažete tijesto u vruće ulje, posudu lagano protresite! Kad porumene preokrenite, gotove slažite na papir kako bi se riješili viška masnoće. Negdje sam naišla na podatak da se u fritezi peku na 170 C. Još vruće uvaljajte u krupni kristal šećer ili pospite mljevenim šećerom, namažite pekmezom, nutellom...ili šaumom! Kod nas se uvijek uz Krafne pravi šaum i svi ga željno isčekuju. Za šaum mixerom dobro izradite bjelanjce, postepeno dodajte šećer, na kraju umiješajte pekmez i.... navalite! 

P.S. Za prvi put sam i više nego zadovoljna! Valjda početnička sreća 
|