Uspjela sam nagovoriti muža da napravim štrukle. Već par tjedana je na dijeti i smijem samo grillati meso i kuhati povrće. Ništa drugo, kao da mi se inati! I onda sam prije par dana pripomenula štrukle i odmah dodala- malo ću napraviti! Upalilo je!
Inače obožavamo štrukle, ja gotovo jednako kao poriluk, hi,hi! I nakon dugo traganja i isprobavanja raznih recepata s jajima, bez jaja, s namjenskim brašnom, s nenamjenskim- evo mog bisera! Najsavršeniji recept za štrukle- ikad!
Prošle godine mi ga je otkrila sveki. Zagorka! A savršen je zato što:
1. Za izvedbu treba samo prostor veličine kuhinjske krpe i sve se odvija na toj jednoj krpici. Kasnije ju samo istresete i to je sve...nema zamazane radne plohe i nereda po cijeloj kuhinji.
2. Ove štrukle su mekane i kad su hladne! Meni je ostala jedna ("za sjeme") s blitvom, za sutra dan. Bila je super. Preživjela je umotana samo u prozirnu foliju!
3. Naravno, isti je recept za kuhane i pečene. Kako će taj završni dio izgledati- to je na vama!
Stvarno je jednostavno, trebate samo malo dobre volje! Sve sam vam fino pofotkala! OK i mužić mi je pomogao (stvarno ne znam kako bih se fotkala i razvlačila tijesto).
Za cca 20 štruklica vam treba:
2,5 dcl mlake vode
1,5 žlica ulja
1/2 čajne žličice soli
37 dkg brašna (oštrog i glatkog u jednakom omjeru)
Fil:
35 dkg svježeg sira
1 žlica kiselog vrhnja
1- 2 jaja
sol(po ukusu)
Za premaz:
2 dcl kiselo vrhnje (-1 žlica za fil)
Dakle, od gore navedenih sastojaka umijesite tijesto! Da, treba vam 37 dkg brašna! Točno toliko, vagala sam zbog vas . Inače nabavljam fino brašno iz Slavonije, a kad ga nemam kupim "Čakovečke mlinove" , to mi je najbolje. Sad sve dobro umijesite. Dobro umijesite, to je ključno! Kad se krene odvajati od posude, onda još malo. Znam da vam je muka, ali ne traje baš tako dugo.
Spašena sam. Već godinama u mojoj obitelji koristimo savršeni mixer koji stvarno čini čuda. Napokon sam se opametila i počela sve mjesiti s njim...spas! Pokazat ću vam ga u nekom od slijedećih postova da znate što si nabaviti kad vam slijedeći put bude trebao novi.
Ključni trenutak: umiješeno tijesto podijelite u 3 loptice! Svakako 3 za ovu količinu vode, jer ako podijelite na manje nećete ga uspijeti razvući dovoljno tanko, a da vam ne prelazi površinu krpe. Ja se uvijek ravnam ovako: uvijek imam 1 kuglicu više nego decilitara vode. Podijeljene kuglice pustite da odmaraju 30-40 minuta na kuhinjskoj krpi. Lagano ih pobrašnite i pokrijte.

Dok se loptice odmaraju, zamutite fil. Pazite da stavite dovoljno soli. Često mi se fil činio dovoljno slan, a kad bi se štrukle( to vrijedi i za ostalu hranu sa sirom) ispekle bile bi neslane. Sad fil čak lagano presolim pa napokon nadjev bude OK.
Krećemo! Uzmite 1 kuglicu i stavite ju na sredinu krpe(ostale 2 ili koliko već imate maknite u stranu, na papirnati ubrus). Krpu prethodno dobro pobrašnite oštrim brašnom. Lopticu malo prelijte masnoćom:uljem, margarinom, maslacem...po želji!

Lagano prstima povlačite u krug:

(Ispričavam se, fotke nisu preoštre, al mislim da je ipak bitnije da skužite kako razvlačiti tijesto :))

Slobodno dio koji vam je pretanak pritisnite s namašćenom rukom, dok drugom razvlačite deblji ostatak. Ako djelomično popuca- nije važno, samo hrabro i pažljivo s tim dijelom dalje.

Dobra stvar kod štrukli je što ne moraju biti baš tanke kao pita. Kad ste razvukli na veličinu krpe rasporedite fil do polovice:

Na fil po želji još možete dodati: prokuhanu blitvu ili špinat, naribati tikvicu... Namazani fil poškropite s malo masnoće.
I onda jednostavno krpom srolajte!
Štrukle se režu rubom tanjura, a ukoliko ih planirate kuhati, prije nego zarežete rub tanjurom, utisnite ga prstom kako vam fil ne bi iscurio van. Ja ih u zadnje vrijeme uglavnom pečem. Peku se u namašćenom limu, stavljala sam u lim dimenzija 21 x 34cm... stala bih još koja :). Prije pečenja obilno premažem kiselim vrhnjem.
Evo kako to izgleda:

Ili s blitvom:

Ako ih više volite kuhane: stavljate ih u kipuću posoljenu vodu, kuhate 10 do 15 minuta na umjerenoj vatri. Svakako na umjerenoj kako vam sir ne bi iscurio van. Pospite prženim prezlama, servirajte s kiselim vrhnjem!
Eto, sad više ne možete reći da ne znate ! Ako nešto nije dovoljno jasno- slobodno pitajte!
Probajte, stvarno nije komplicirano!
|