Linkovi






POGLEDAJ VRUĆI SPORT Shakira Fet Rihanna Can't Remember to Forget You KOJI SU DOGU FANOVI ČEKALI MOŽES OVJDE POGLEDAI UŽIVAJ

www.studonenadtv.ucoz.com




OBAVJES SVIMA KOJI STU DA DOĐETE NA MOJ SAJ GLEDATI Gru na supertajnom zadatku 2





IZBORE ZA EU PARLAMENT UŽIVO



BREAKING NEWS NENADTV LIVE






IZVANREDNE VIJESTI NENADTV NENADTV 02.07.2015 13:00 H
Pogledaj I videoUSKOK UPAO U KUĆE BRAĆE ZDAVKO MAMIĆ!
DINAMO! Mamić nije plaćao porez na provizije koje je uzimao od Luke Modrića?
Sumnjiče se za utaju poreza, davanje i primanje mita! Pod istragom i Vrbanović?








H R V A T S K A N A R O D N A B A N K A


TEČAJNA LISTA BROJ: 64


TEČAJNA LISTA






counter web


Nova Špica za Uskrs



newspapers

visitor counter




Dnevnik.hr 4 kanal


Dnevnik.hr 3 kanal



Dnevnik.hr 2 kanal


Dnevnik.he 1 kanal


Vlada hr




www.nenadtv.hr

04.07.2013., četvrtak

POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV

*********************************************************************************************
IZDVAJAMO VIJESTI DANA NA NENADTV
*********************************************************************************************
Uskok upao na Pravni fakultet u Osijeku: Sumnjaju li na mito?
Osijek.04.07.2013 14:55 h Nenadtv,hr
Istražitelji USKOK-a su u četvrtak ušli u Pravni fakultet u Osijeku, javlja Večernji list. O čemu se točno radi i što istražitelji traže i pregledavaju zasad se ne zna

Nenadtv.hr
Istražitelji USKOK-a su u četvrtak ušli u Pravni fakultet u Osijeku, javlja Večernji list. O čemu se točno radi i što točno istražuju zasad se ne zna.

U Osijeku je nedavno, podsjetimo, USKOK pokrenuo istragu protiv pet profesora, jednog asistenta, 12 posrednika te 21 studenta na Ekonomskom fakultetu.

Profesore, posrednike i studente će se teretiti za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.


*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
BREAKING NEWS NENADTV LIVE
******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
Slučaj 'Franak': Građani su na sudu pobijedili osam banaka!
zagreb 04.07.2013 12:55 h Nenadtv,hr
Presuda: Banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu. Do preplaćenog novca građani mogu privatnim tužbama

Nenadtv.hr
U četvrtak je sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu objavio nepravomoćnu presudu u 'Slučaju Franak'.

Kako je sudac tijekom čitanja presude bankama objasnio, povrijedili su kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primijenili nepoštene i ništetne odredbe, nisu u cijelosti informirali i potrošače, radili su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, nisu pojedinačno pregovarali. Također, banke su samovoljno mijenjale kamatne stope, a posljedica svega je neravnoteža obveza banaka i građana.

Tužitelju banke moraju platit 441.875 kuna zbog sudskih troškova.

U nepravomoćnoj odluci stoji da banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju.

Banke bi, nakon pravomoćnosti presude, u roku od 60 dana trebale primijeniti novi izračun.

Ukoliko presuda postane pravomoćna, građani neće automatski dobiti povrat novca. Obzirom da je sud odlučio u korist građana, oni imaju pravo pojedinačnim tužbama tražiti povrat preplaćenog novca.

Na izricanju presude je 15-ak članova Udruge Franak koji su, očekivano, zadovoljni i jako dobro raspoloženi. Već su si međusobno čestitali.
'Banke će se sigurno upustiti u žalbu'

Petra Rodik iz Udruge Franak rekla je za HRT kako je bitno naglasiti da je riječ o nepravomoćnoj presudi, a još jednom je naglasila da je bit svega da je sudac vratio stvari na staro i naglasio da je potrebno napraviti reobračun u kune.

- Ova presuda otvara mogućnost da potrošači krenu u individualne tužbe i bitno je reći da će se banke sigurno upustiti u žalbu i da ćemo imati drugostupanjsko suđenje i tek nakon njega će presuda biti pravomoćna. Ali bitno je reći da bez obzira što je nepravomoćna definitivno mijenja odnose snaga i odnos banaka i klijenata - rekla je Rodik.

Potrošačima je preporučila da se prije podnošenja individualne tužbe individualno konzultiraju s odvjetnicima.

- Bitno je reći da nije bilo moguće temeljem ovakvog sudskog procesa kolektivne naravi dosuditi odštetu unatrag. Za odštetu svatko mora krenuti u individualnu tužbu i to je bitno znati - zaključila je.
Zaba: U slučaju pravomoćnosti imamo dovoljno kapitala

Tijekom dana stiglo je i šturo priopćenje Zagrebačke banke.

- Ne možemo komentirati prvostupanjsku presudu, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju ćemo uložiti žalbu, nakon čega očekujemo daljnji nastavak postupka. No, čak i slučaju pravomoćnosti takve presude, Zagrebačka banka ima dovoljno kapitala za uredno poslovanje - stoji u priopćenju Zabe
Banke tužili zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa

Presuda je i prije donošenja nazvana povijesnom, a donesena je točno godinu dana nakon što je Trgovački sud dopustio prvu potrošačku kolektivnu tužbu.

Podsjetimo, udruga Potrošač tužila je osam velikih banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanke) zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa i nepoštene primjene valutne klauzule.



Udruga Franak: Ovo je povijesna pobjeda!
Zagreb, 04.07.2013., 15:06 h Nenadtv,hr
iz Udruge Franak nisu krili oduševljenje presudom Trgovačkog suda u zagrebu u 'slučaju Franak'.

Nenadtv.hr
Udruga Franak ostvarila je povijesnu pobjedu u sporu protiv osam poslovnih banaka. Sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu, donio je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu u potpunosti, u korist 'Potrošača'.
Sudac je presudio da su poslovne banke postupile suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača budući da su ugovarale valutnu klauzulu u francima, a da nisu potrošače adekvatno informirale o riziku. Banke su također prekršile zakonske odredbe ugovarajući promjenjive kamatne stope, a bez da su pritom ugovarale parametre za njihov izračun. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna, stoji u priopćenju Udruge.

'To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima, te se bankama nalaže da u roku od 60 dana potrošačima smanje glavnicu na kunski iznos s početka ugovornog odnosa na koju će se primjenjivati početna kamata koja će biti fiksna do kraja otplatnog perioda. Teret parničnih troškova snose banke', citiraju iz udruge Franak obrazloženje suca Radovana Dobronića.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica tužitelja zadovoljna je prvostupanjskom presudom i naglasila da je presuda iako pozitvna, još uvijek nepravomoćna. 'Obavili smo ogroman posao ali to još uvijek ne znači da će se svim građanima koji su oštećeni promijeniti nešto u ovom trenutku jer predstoji još žalbeni postupak', rekla je Nicole Kwiatkowski.

'Sudac je izvrsno primjenio pravo na ekonomsku materiju za koju je pokazao iznimno znanje i razumijevanje problema uočavajući štetnost djelovanja sinergijskog faktora ugovornih parametara, naglasivši da se na promjenjivi iznos glavnice (primjena valutne klauzule) primjenjivala jednostrano promjenjiva kamata. Na kraju je jako dobro poentirao stavivši naglasak na nesrazmjer raspodjele rizika i informacija. Korisnik kredita je, kao neprofesionalac, imao jako malo informacija i sav rizik na svojim leđima u odnosu na banke kojima su kao profesionalcima bile dostupne sve informacije, a gotovo sav rizik su prenijele na potrošače', naglasila je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić.

Jedan od korisnika kredita, Denis Majo izjavio je novinarima da je presuda za njega 'velika pobjeda malog čovjeka u Hrvatskoj'. Napokon se pokazalo da se isplati aktivirati protiv velikih sustava, kazao je Majo. Ispričao je kako se u sudnici vidjelo da su odvjetnici dobili packe po prstima jer odluka nije bika upitna ali i vlada i banke koje su iskoristile rupe u sustavu na štetu malih ljudi.

Ilija Rkman iz udruge Potrošač rekao da će presuda otvoriti novu stranicu hrvatskog pokreta za zaštitu potrošača. 'Dobro došli u Europsku uniju i europsku Hrvatsku', kazao je.

Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi.


*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV
***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

BiH: Cisterne počele prelaziti granicu, kolone još uvijek na granici
Zagreb, 04.07.2013., 15:57 h
Više desetaka cisterni iz BiH napunjenih gorivom, koje su od ponedjeljka bile blokirane u luci Ploče, u posljednjih 24 sata počele su ulaziti u Bosnu i Hercegovinu nakon što su smanjeni problemi s hrvatskim carinskim sustavom i posjedovanjem dodatne dokumentacije, no problem nije do kraja otklonjen, izvijestili su iz Uprave za neizravno oprezivanje (UiNO) BiH.

Po riječima glasnogovornika UiNO-a Ratka Kovačevića, problem zbog kojeg je veći broj cisterni i dalje blokiran u Naftnim terminalima u Pločama još nije u cijelosti riješen, a stanje dodatno otežava to što uvoznici nafte ne posjeduju dokument sigurnosnog provoznog jamstva, nužan nakon ulaska Hrvatske u EU.


'U protekla tri dana bilo je problema s carinskim sustavom Republike Hrvatske i činjenicom da obveznici nisu imali sve potrebne dokumente, što je rezultiralo kolonama s hrvatske strane, uključujući i na koridoru kroz Neum', rekao je Kovačević.

S bosanskohercegovačke strane, po njegovim riječima, nije bilo problema s novim režimom uvoza roba pa se nisu stvarale gužve. Dodao je da na ulaz u BiH s hrvatske strane u Gradišci čeka više stotina kamiona, zbog čega se stvorila kolona duga oko 5 kilometara 5 kilometara
a

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (7)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (25)
Ožujak 2013 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga




Get your own Chat Box! Go Large!





Uključi se sada na nenadtv UŽivo F1





Uključi se sada na nenadtv UŽivo SA WEB KAMERE PRIJENOS


Video streaming by Ustream



NENADTV LIVE SVE UŽIVO OVJDE
Loading




LED Scroller Generator






Free Site Counters
Free Site Counters



Wavy Myspace Scroller



Find more about Weather in Rijeka, RH
Click for weather forecast