ponedjeljak, 10.02.2020.

Istinska povijest duha i tijela

Prošlo je više od godinu dana kako plavuša nije ništa objavila na ovom blogu. Prvi je razlog taj što baš nije imala vremena za blogiranje, a drugi razlog, koji je prevagnuo, taj je da ne zna čita li itko ovaj njen blog. Otkad je mjerač posjeta nestao s bloga, a njoj se nije dalo sama sređivati taj problem na način da traži i instalira neki mjerač posjeta, značajno joj je pao i interes za pisanje (na blogu). Jer kada vidiš da nisi bio na blogu dva mjeseca, a za to vrijeme ga je bar jedna osoba posjetila, onda imaš motivaciju za pisanje.

No, eto, danas, došlo joj je da podijeli jedan citat iz veličanstvene knjige koju upravo čita: „Travničke hronike“ Ive Andrića. Citat je sljedeći:

„Jer dok je čovjek u svom društvu i u redovnim prilikama, … podaci iz njegovog curriculum vitae znače i za njega samog važne delove i značajne prekretnice njegovog života. Ali čim ga slučaj ili posao ili bolest izdvoje i usame, ti podaci počinju odjednom da blede i gasnu, da se neverovatno brzo suše i raspadaju, kao beživotna maska od hartije i laka, koju je čovek jednom upotrebio. A ispod njih počne da se pomalja naš drugi, samo nama znani život, to jest „zaistinska“ historija našeg duha i našeg tela, koja nije nigde zabeležena, koju niko i ne naslućuje, koja ima vrlo malo veze sa našim društvenim uspesima, ali koja je za nas i za naše krajnje zlo i dobro jedina važna i jedina stvarna.“

Budući da plavuša ulazi u petu godinu istinske povijesti svog duha i tijela, shvaća koliko je maestralan taj Andrićev opis jer govori o onome o čemu se malo govori danas, kada vlada sveopća nametnutost toga da se moraš uklopiti, da se bojiš kako ćeš opstati ako plivaš suprotno masi i da je grozno biti, u svojoj biti, sam i svoj. To ne znači potpunu odvojenost od ljudi, već to znači potpunu posvećenost sebi i onome što ti govore tvoj duh i tijelo. Težak je to, ali jedini pravi put sreće i zadovoljstva. Za plavušu.

- 09:01 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi