petak, 11.01.2019.

Zlataner (francuski); zlatanera (švedski)

Na Instagramu Zlatana Ibrahimovića objavljen je video u kojem on obuva tenisice dok u pozadini svira pjesma Halida Bešlića „Vraćam se majci u Bosnu“, tj. „Beograđanka“.

Plavuša – iz djelomično neobjašnjivih, valjda instinktivnih razloga – misli kako je Zlatan prava faca, bez obzira što moralizatori s ovih ili bilo kojih drugih područja o njemu mislili. Baš je briga.

O Zlatanu je već pisala na ovom blogu, no nema veze ako će tu sada nešto i ponoviti.

Plavušina fascinacija Zlatanom počela je prije nekoliko godina, kada su je u Stockholmu dva sveučilišna profesora – Šveđani i po majci i po ocu – pitala zna li tko je najpoznatiji Hrvat u Švedskoj. Nije imala pojma pa su joj rekli da je to Zlatan. Sad bi se ovi naši moralizatori digli na noge, no ne zanima me što takvi misle.

Na štokholmskom aerodromu je tada knjiga o Zlatanu prodavana kao hit izdanje, na svim istaknutim policama. Plavuša je njen prijevod, knjigu „Ja sam Zlatan Ibrahimović“ kupila po povratku u Zagreb. I tamo otkrila nešto od dalje navedenog (knjigu je napisao novinar, pišući je u prvom licu, kao autobiografiju), s napomenom da je Zlatan odrastao u Malmöu.

„Ponekad se zapitam: Što bih ja radio da nisam postao nogometaš? Nemam pojma. Možda bih bio kriminalac. U to vrijeme je bilo mnogo provala…. U naselju koje se zove Rosengard ima mnogo raznih četvrti koje su, ustvari, bile skoro identične; ni jedna od njih nije bila ni bolja ni lošija od druge, ali ipak je jedna imala niži status od svih ostalih. To je četvrt koja je nazivana ciganska. E ta je četvrt zaista bila na lošem glasu. Nije to bilo tako u stvarnosti podijeljeno, pa da su svi Albanci ili Turci živjeli ili se igrali samo u jednoj četvrti, ne. Nije porijeklo stanovnika odlučivalo o tome kakva je četvrt ili gdje ćemo se igrati, ali smo se ipak držali svoje…“

Zlatanov otac je htio da on postane odvjetnik, no Zlatan je na to mislio: „Ne mogu tvrditi da smo dijelili iste snove i nadanja. U onim krugovima u kojim sam se kretao ne postaje se odvjetnik. Radili smo lude stvari i sanjali da postanemo „netko i nešto“, ali ne mogu reći da smo imali podršku svojih roditelja.“

Ipak, otac ga je potaknuo da se makne iz svoje četvrti i da počne igrati u većem klubu. Bio je to Malmö FF: „Igrao sam protiv njih u klubu Balkan i razmišljao: Zašto da ne? Ako stari kaže tako. Ali nisam imao pojma ni gdje su igrali, niti gdje je stadion, niti sam znao nešto o Malmöu. Sve je to za mene bio jedan drugi svijet. Prvi put sam otišao u centar grada kad mi je bilo sedamnaest godina, i ni tada nisam ništa shvaćao o životu koji se vodio tamo… Bilo mi je tada trinaest godina i u tom klubu je bilo još nekoliko stranaca… Svi ostali su bili Šveđani iz viših klasa i snobovskih obitelji i ja sam se osjećao kao da sam pao s Marsa. Ne samo zato što moj stari nije živio u velikoj luksuznoj kući i nikad nije dolazio na utakmice, nego zato što sam ja i govorio drugačije i ponašao se drugačije. Driblao sam loptom, pucao mi je film u sekundi, tukao sam se na terenu...“.

Proći sve to, živjeti u društvu u kojem si na papiru državljanin, ali si u biti marginaliziran jer si migrantskog porijekla i doći do pozicije da se o tebi ne samo pišu knjige, već se i uvode nove riječi u rječnike – to nikako ne može svatko! Oni koji ga ne vole, ne vole ga prvenstveno jer je originalan i svoj. I briga ga za sve.

Zato, Zlatane, tebi „chapeau!“, kako bi Francuzi rekli. Kapa dolje ili bravo, dodaje sova.

- 18:43 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.01.2019.

Kultno zagrebačko mjesto

U Zagrebu postoji jedno kultno mjesto za noćni izlazak i zabavu, no takvim ga – koliko plavuša zna – još nitko nije nazvao.

Kultno je zbog sljedećih razloga: dugi niz godina bez prestanka radi i privlači ljude svih profesija, nacionalnosti, dobi i slično. Na tom mjestu si siguran. Za razliku od ostalih noćnih klubova, u njemu divljanje nije dopušteno. Ako vam neka pijana budala ili pametnjaković(ka) dosađuje, redari će njega ili nju, na pristojan način, udaljiti od vas. Nije dozvoljeno ni penjanje po stolovima i stolcima i slični oblici (pijanog, raskalašenog ili primitivnog) ponašanja.
Na tom mjestu svaki je gost dobrodošao, ukoliko se pristojno ponaša i poštuje druge oko sebe.

A zašto nije javno poznato ili prepoznato kao kultno mjesto?
Prvi razlog je taj jer nije za malograđane. Oni ga čak – zbog predrasuda i manjka otvorenosti prema drugima – niti ne poznaju. Drugi razlog je taj da neki ljudi jednostavno ne vole takvu vrstu mjesta za noćne izlaske.

Na plavušino pitanje koja je poanta ovog posta, sova odgovara: život je lijep i raznolik.

- 12:48 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 04.01.2019.

„Seksistički“ plakati u zagrebačkim tramvajima

Jedna od „udarnih“ lokalnih vijesti na hrvatskim portalima prvih dana 2019. godine plakati su izvješeni u tramvajima po Zagrebu (koje još nisam vidjela, a i pitanje hoću li).

Plakati su seksistički – piše u medijima - jer, po onome što na njima piše, alkohol djeluje štetno na seksualno ponašanje žena, ali ne i muškaraca.

Konkretno, sporni tekst kojeg su, prema tim istim medijima, sročili (valjda) i izradili (kako su napisali novinari) učenici zagrebačke XI. gimnazije, sažeto glasi ovako: „alkohol utječe na spolni život i reprodukciju“ tako da „kod muškaraca povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju, što rezultira gubitkom samopouzdanja“, dok „kod žena dovodi do neopreznog opuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće“.

Iz ta dva navoda logički proizlazi da od pijanog muškarca i pijane žene može samo proizaći nezadovoljstvo s obje strane – jer se njemu neće dići, premda to ona (pohotnica) silno željela. Kod takvog pijanog para stoga ne bi trebalo biti straha od trudnoće, no od neke spolne bolesti bi eventualno straha moglo biti (što se na plakatu ne spominje).

No naravno da do ovakvih zaključaka uopće nisu došli oni koje je ovaj – prvenstveno glupi i nepromišljeni – plakat dirnuo. Jedino što im je bilo problematično je to što se u njemu žene tretiraju drugačije od muškaraca: one pod utjecajem alkohola seksualno podivljaju, dok se za muškarce isto takvo ponašanje podrazumijeva i odobrava.

Ono što je plavuši bilo najblesavije u cijeloj toj priči je članak s nekog od portala koji je bio najavljen kao „Autorica plakata o alkoholu“, da bi se u samom tekstu članka navelo sljedeće: predsjednica Centra Cedar (koji je bio jedan od „partnera“ u izradi plakata) prihvaća punu odgovornost za plakat „jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu“, ali je i dodala „da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola“.
Plavušu zanima sljedeće: kako to da nitko nije pročitao što piše na plakatu prije no što je on štampan i oglašen u ZET-ovim tramvajima? Budući da je taj nemar razlog da je plakat uopće osvanuo u tramvajima, kakve veze ima iznositi pretpostavku (ne rezultat istraživanja, već pretpostavku!) nekog istraživača staru više od dvadeset godina?!?

Na to se isto nitko od medija dalje nije osvrnuo.

Što se same plavuše tiče, više je brine to što u ZET-ovim tramvajima nema plana tramvajskog prometa po Zagrebu niti osnovnih informacija o njemu. Još je više brine to što na tu činjenicu do sada nije reagirao ni ZET-ov sindikat, a niti drugi dušebrižnici tramvajskih putnika u Zagrebu koji su se oglasili oko ovog plakata.

A ovaj, nemarno objavljeni plakat zbog kojega se na noge digla i pravobraniteljica (pučka, ako se ne varam) za plavušu ne predstavlja nikakvu razliku u odnosu na sve ostale (približno stupidne) plakate koji se lijepe i vješaju po zagrebačkim tramvajima.

- 15:20 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi