petak, 04.01.2019.

„Seksistički“ plakati u zagrebačkim tramvajima

Jedna od „udarnih“ lokalnih vijesti na hrvatskim portalima prvih dana 2019. godine plakati su izvješeni u tramvajima po Zagrebu (koje još nisam vidjela, a i pitanje hoću li).

Plakati su seksistički – piše u medijima - jer, po onome što na njima piše, alkohol djeluje štetno na seksualno ponašanje žena, ali ne i muškaraca.

Konkretno, sporni tekst kojeg su, prema tim istim medijima, sročili (valjda) i izradili (kako su napisali novinari) učenici zagrebačke XI. gimnazije, sažeto glasi ovako: „alkohol utječe na spolni život i reprodukciju“ tako da „kod muškaraca povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju, što rezultira gubitkom samopouzdanja“, dok „kod žena dovodi do neopreznog opuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće“.

Iz ta dva navoda logički proizlazi da od pijanog muškarca i pijane žene može samo proizaći nezadovoljstvo s obje strane – jer se njemu neće dići, premda to ona (pohotnica) silno željela. Kod takvog pijanog para stoga ne bi trebalo biti straha od trudnoće, no od neke spolne bolesti bi eventualno straha moglo biti (što se na plakatu ne spominje).

No naravno da do ovakvih zaključaka uopće nisu došli oni koje je ovaj – prvenstveno glupi i nepromišljeni – plakat dirnuo. Jedino što im je bilo problematično je to što se u njemu žene tretiraju drugačije od muškaraca: one pod utjecajem alkohola seksualno podivljaju, dok se za muškarce isto takvo ponašanje podrazumijeva i odobrava.

Ono što je plavuši bilo najblesavije u cijeloj toj priči je članak s nekog od portala koji je bio najavljen kao „Autorica plakata o alkoholu“, da bi se u samom tekstu članka navelo sljedeće: predsjednica Centra Cedar (koji je bio jedan od „partnera“ u izradi plakata) prihvaća punu odgovornost za plakat „jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu“, ali je i dodala „da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola“.
Plavušu zanima sljedeće: kako to da nitko nije pročitao što piše na plakatu prije no što je on štampan i oglašen u ZET-ovim tramvajima? Budući da je taj nemar razlog da je plakat uopće osvanuo u tramvajima, kakve veze ima iznositi pretpostavku (ne rezultat istraživanja, već pretpostavku!) nekog istraživača staru više od dvadeset godina?!?

Na to se isto nitko od medija dalje nije osvrnuo.

Što se same plavuše tiče, više je brine to što u ZET-ovim tramvajima nema plana tramvajskog prometa po Zagrebu niti osnovnih informacija o njemu. Još je više brine to što na tu činjenicu do sada nije reagirao ni ZET-ov sindikat, a niti drugi dušebrižnici tramvajskih putnika u Zagrebu koji su se oglasili oko ovog plakata.

A ovaj, nemarno objavljeni plakat zbog kojega se na noge digla i pravobraniteljica (pučka, ako se ne varam) za plavušu ne predstavlja nikakvu razliku u odnosu na sve ostale (približno stupidne) plakate koji se lijepe i vješaju po zagrebačkim tramvajima.

- 15:20 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi