četvrtak, 02.08.2018.

Poskupljuju li cigarete i alkohol?

Danas je jedna od glavnih vijesti ta da se ministar koji se smatra ne samo zaduženim za sustav zdravstva, već i za zdravlje hrvatskih građana, zalaže za 100-postotno povećanje cijena alkohola i cigareta.
U jednoj vijesti na internetskom portalu kao naslov članka piše ovo: ministar traži duplo veće cijene alkohola i cigareta, a u tekstu članka piše da traži stopostotno povećanje trošarina na te dvije vrste proizvoda. Na nekom drugom portalu može se zaključiti da je i jedno i drugo rekao sam ministar.

E sada, pitaju se sova i plavuša: kako stopostotno povećanje trošarina može značiti i stopostotno povećanje cijena piva ili kutije cigareta? Takvu glupost još nije čula.
Trošarine su samo neki dio, postotak u konačnoj cijeni cigareta ili alkohola. Prema službenoj informaciji Carinske uprave Ministarstva financija (s njihove mrežne stranice), trošarina na etilni alkohol izračunava se po formuli: vol.% x količina(l) x 53 kn / 100. Naveli su i primjer: „izračun trošarine na 15 kutija whiskeya (jedna kutija sadrži 9 boca zapremnine 0,7 l sa volumnim udjelom alkohola od 40%). 9 boca x 0,7 l = 6,3 l x 15 kutija = 94,5 l. Uvrštavanjem u formulu 40 x 94,5 x 53 / 100 dobije se izračun trošarine u iznosu od 2.003,40 kuna za 15 kutija whiskeya“. To znači da se za bocu whiskeya plaća trošarina u iznosu od 14,84. Stopostotno povećanje trošarine je 29,68 kuna, a stopostotno povećanje cijene alkohola bi bilo da sa sadašnjih, recimo, 200 kuna boca whiskeya skoči na 400 kuna. Velika razlika, a prema medijima naš ministar govori da će se dogoditi i jedno i drugo.

To je prva sporna stvar oko tog povećanja.

Druga stvar je ta da ministar zadužen za zdravstvo kao cilj takvog povećanja (također prema medijima) navodi da je to jedini učinkoviti način sprječavanja tih vrsta ovisnosti.
Plavuša i sova u to ne vjeruju. Onaj tko se opija radi to, direktno ili indirektno, iz nekog nezadovoljstva sobom ili svojim životom. Ako alkohol poskupi, onoga tko ga pije to sigurno neće dovesti u stanje zadovoljstva. Ako posjetite koji zagrebački noćni klub u koji dolaze mladi u ranim 20-im godinama, vidjet ćete da polugole „važne“ cure i isto tako važni momci ispijaju litre žestokih pića. Nije ih briga ni za zdravlje niti za ministra. Iz njihova izgleda odmah možete zaključiti da su im uzori kojekakvi „celebrity“-ji (slavnjaci). Sanjaju da im se dogodi neko čudo pa da i sami postanu slavni, a alkohol im pomaže da dodatno podmažu takve snove i zaborave na stvarnost koja (na sreću za njih, ali oni to ne smatraju takvim) ne izgleda kao život iz spotova naših pop/folk pjevačica i pjevača… Podići cijene alkohola takvim likovima neće puno pomoći. O idejama o tome što bi im pomoglo, u nekom drugom blogu.

I za kraj, sjetimo se prije nekoliko godina kako su ukinuli pušenje u kafićima. Što se dogodilo? Shvatili su da su pogriješili, uveli neke „kozmetičke“ zahvate i uvjete za ugostitelje i sada se u većini kafića i dalje puši. Ako se i drastično povećaju cijene alkohola i cigareta, mogao bi samo procvjetati šverc-komerc. Povećanje osviještenosti o štetnosti raznih ovisnosti najvjerojatnije neće porasti.

- 12:44 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi