utorak, 24.07.2018.

Roblje 21. stoljeća

Plavuša već dugo nije ništa napisala na blogu pa je, za promjenu, odlučila napisati čisto jedan zapis u određenom danu, o nekim događanjima oko toga dana. Nakon nekog vremena moći će provjeriti jesu li se stvari promijenile.

Ovaj blog se zasniva na nekim člancima s interneta. Na Yahoou inače ne čita vijesti, ali danas je, na putu prema emailu, zastala vidjeti što uopće taj Yahoo objavljuje kao vijesti. Uglavnom američke gluposti. No evo i jedne kuvajtske, a o toj vijesti pročitala je i prije na nekom hrvatskom portalu.

Radi se o „utjecateljici“ i slavnoj osobi (celebrity, kako bi naši pomodarski novinari i slični likovi napisali) s Instagrama, Kuvajćanki koja se tamo oglašava pod imenom sondos_aq i ima 2,3 milijuna pratitelja (primjera radi, „naša“ slavna osoba Severina ih ima 817.000, a slavna osoba Seka Aleksić iz Srbije ima 1,1 milijun pratitelja).
Ona (sondos_aq) objavila je video u kojem vozi skupi auto i istovremeno priča u kameru - osuđuje nove kuvajtske zakone koji bi trebali više zaštititi strane radnike. Ta se utjecajna vizažistica s Instagrama (zove se Sondos Alqattan) zgrozila nad činjenicom da više neće moći držati kod sebe putovnicu svoje filipinske posluge. Svi su je osudili da nije srednji vijek i da je prošlo vrijeme roblja, a njene sponzore - kozmetičke kuće – pozvali da otkažu s njom suradnju. Ona je taj video obrisala, no svejedno je glas o njoj takvoj preletio globusom. Hoće li joj to donijeti više ili manje pratitelja na Instagramu, pokazat će vrijeme.

U istom tom Yahooovom članku u tekstu je i veza na drugi članak iz veljače ove godine u kojem piše da su filipinske vlasti uvele zabranu zapošljavanja Filipinaca u Kuvajtu, kao reakciju na brojna zlostavljanja i smrti Filipinaca koji su radili, uglavnom kao posluga, u Kuvajtu. Filipinski predsjednik čak je i napao kuvajtske vlasti pokazujući fotografije ubijene Filipinke koja je radila kao kućna pomoćnica u Kuvajtu i koju su našli u frižideru, „ispečenu kao svinju“, kako je izjavio filipinski predsjednik. On je optužio kuvajtske poslodavce i za rutinska silovanja filipinskih radnica i prisiljavanja da rade 21 sat dnevno.


Kuvajt ima oko 4 milijuna stanovnika (od kojih je (kaže Wikipedia) 1,2 milijuna Kuvajćana, 1,1 milijuna Arapa, 1,4 milijuna useljenika iz Azije i nešto manje od 77.000 Afrikanaca). Bruto domaći proizvod Kuvajta po stanovniku (prema kupovnoj moći) je 69.700 USD. Hrvatski je 25.800 USD.

Plavuša skoro pa ništa ne zna o Kuvajtu. No definitivno bi voljela sudjelovati u istraživanju koje bi pokušavalo otkriti kako ljudi jedne male, ekonomski bogate zemlje mogu biti tako okrutni prema drugim ljudima. Kako ta „instagramski poznata“ žena može takve gluposti izjavljivati, poslije ih micati i pisati novu objavu u kojoj se poziva na ljudska prava, humanost i slično, a u istoj toj objavi ona piše: „putovnica bilo kojeg stranog radnika mora biti u vlasništvu poslodavca, kako bi poslodavac štitio svoje interese. Bez obzira na nacionalnost radnika/poslodavca“?

- 22:35 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi