srijeda, 18.04.2018.

Kupanje u šumi

Plavuša obično u svojim blogovima nešto kritizira, propituje, čudi se, itd. Ovaj put je odlučila napisati pozitivan blog. Inspirativan (nada se). Vjerojatno bi potajno htjela biti ono što neki javno za sebe kažu da jesu: „influenceri“. Utjecajne osobe. Utjecatelji. (I opet ne shvaća zašto smo morali preuzeti englesku riječ, kao da ne možemo iz svog jezika smisliti riječ koja opisuje one koji utječu na druge. No: kritiko, van!).
Dakle: pozitivan blog.

Bit će o hodanju šumom.

U jednom članku plavuša je prije nekog vremena pročitala ovo. Japanski znanstvenici otkrili su da je njihova tradicija zvana „kupanje u šumi“ odlična za zdravlje: utječe dobro na imunitet koji je važan za sprečavanje raka i kroničnih bolesti. Otkrili su da je tome razlog taj što šumsko drveće i biljke emitiraju u okolinu fitoncide koji uništavaju gljivice i bakterije Drveće i druge biljke usavršile su tu vrstu zaštite koja može ubijati gljivice i bakterije tako da, „kada hodate šumom, vaš dah se sjedinjuje s ovim komponentama. Učinak traje oko dva mjeseca“ – piše u tom članku.

Tko želi vjerovati, neka vjeruje, a tko ne, neka zaboravi ovaj podatak.
Plavuša zna da joj (brzo) hodanje šumom izvrsno utječe na tijelo i duh. Stoga se nada da će sutra u 7 sati ujutro, praćena sovom, biti u jednoj prekrasnoj obližnjoj šumi. Udisati mirise šume i slušati njene zvukove. Idila koja je, u Hrvatskoj barem, svima dostupna.

- 15:54 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi