utorak, 20.02.2018.

Prijelomni komentar

Naslov „prijelomna vijest“ koji se pojavljuje na nekim portalima plavuši obično strašno ide na živce. Primjer je baš jedna takva vijest koju je prije sat-dva uočila.

Prijelomna vijest da je državni tajnik dao otkaz jer Hrvatska umire, a sve što država radi po pitanju povećanja rađanja djece je, za njega, folklor.
Čekaj malo državni tajniče: kao prvo, ne diraj nam folklor! To je naše bogato i raznoliko kulturno blago! I neće tek tako izumrijeti! Kao drugo: što bi na tvom mjestu rekli Slovenci kojih je oko dva milijuna ili Luksemburžani kojih je niti 600.000?

Prije bih rekla da ti je, državni tajniče, mladi HDZ-ovče, možda dosta nekih odnosa unutar institucije u koju si po stranačkoj vezi došao pa se hoćeš vratiti tamo gdje sigurno nećeš morati sjediti u uredu osam sati dnevno i gdje ćeš imati veću slobodu: na fakultet.
Ili samo želiš svratiti pažnju na sebe i postati popularan?

To je bio prijelomni plavušin komentar na osnovi tek površno pročitanih par informacija o navedenoj prijelomnoj vijesti.

- 17:52 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.02.2018.

O diskriminaciji

Plavuši je baš danas došla želja za pisanjem bloga, ali nije znala o čemu bi pisala. I onda je malo čitala što drugi pišu, pa malo razmišljala o vijestima koje je čula zadnjih dana, događajima u kojima je sudjelovala… i ništa joj to baš nije bilo motivirajuće.

Čitajući onda neke svoje skice za blog (i sad se prebacujem u sadašnjost), dolazi joj ideja.
Hm, imam skice za blog. Osjećam se skoro kao neki poznati slikar čije se i skice danas po muzejima izlažu – crteži koji su plavuši uvijek uglavnom nezanimljivi!
Nije važno što se te moje skice nigdje ne izlažu, bitno je da ih imam!

No, vratimo se na blog i na ideju. Radi se o temi diskriminacije. Kao bjelkinja, Hrvatica, osoba dobrog zdravlja, normalnog izgleda i – rekla bih – nekakvog uglavnom normalnog ponašanja u društvu, plavuša ne može reći da se ikad osjećala diskriminiranom u tim aspektima.

No, osjeća da se znakovi diskriminacije nalaze i na nekim drugim područjima. Primjećuje, iako ne dozvoljava da je ikada diskriminiraju. Primjeri su sljedeći.

Direktna si osoba i govoriš ono što misliš: često se nećeš svidjeti kolegama na poslu ili bilo gdje drugdje. Pokušat će te maknuti u stranu, ignorirati, dakle diskriminirati. I reći će ti: ne smiješ biti tako direktna i iskrena. Lijek: ne mijenjaj se i idi hrabro svojim putem, ubrzo će se oni koji te žele diskriminirati maknuti s tvog puta.

Drugi primjer: izađeš u neki glazbeni klub (=klub u kojem dominira glasna glazba) sama i svi primjećuju kako imaš više godina od tog - manje od dvotucetnog - prosjeka godina koji imaju posjetitelji tog kluba. Lijek: samo digni glavu i pokaži im kako se i ponaša i pleše. Uskoro će ti cure prilaziti sa željom da ti kažu kako bi voljele biti kao ti u tvojim godinama, a dečki će te pokušati častiti pićem.

Treći primjer: nalaziš se u društvu starijih ljudi kojima slučajno izleti komentar da se ta neka nije udala i nema djecu pa se podrazumijeva da joj nešto fali. Drugim riječima: stara cura. Takve starije (staromodne) ljude koji se lažno tješe da će im nešto pomoći u životu to što imaju djecu i unuke plavuša se ni ne trudi podsjetiti da se niti ona nije udala i da nema djecu, no da to nikako ne znači da je netko može smatrati manje vrijednom. Lijek: sjeti se da psi laju, a karavane prolaze. I da ti je mama rekla: ako se mogla udati ona jedna koja nema ni previše pameti niti nekog posebnog izgleda (da joj sad' ne spominjemo ime), može se svaka udati.

Poanta: svatko je u nečemu mogući subjekt diskriminacije. No, budi svoj, sudjeluj u rušenju predrasuda koje postoje u društvu, ne daj se maltretirati onima koji cilj postojanja vide samo u udaji/ženidbi i rađanju djece, te suzbijaj diskriminaciju koja postoji u svakom kutku ove zemljine kugle. Postoji samo zato što manjina (koja se često puta lažno naziva većinom) želi vladati nad stvarnom većinom, onima koji samo žele mirno i slobodno voditi svoj vlastiti život.

- 16:22 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi