subota, 13.01.2018.

Ministarstvo ljubavi

Zadnjih se dana digla prašina oko prikazivanja filma Ministarstvo ljubavi na „javnoj“ televiziji.
Plavuša zahvaljuje udovicama i svima koji su prosvjedovali ispred HRT-a da se film ne prikazuje. Zahvaljuje im jer su joj obratili pažnju (pozornost, kako se sada bezvezno govori) i dali znak da film svakako treba pogledati.

Ministarstvo ljubavi je odlična, ali baš odlična komedija! Rijetko koji domaći film je plavušu nasmijao tako kao ovaj. Iako mora priznati da ni ne gleda previše domaće filmove upravo stoga što su je mnogi razočarali svojom pretencioznošću, glumatanjem glumaca i nikakvom pričom ili poantom.

Neka se udovica (ili samo ženska osoba koju je film strašno pogodio, plavuši je to nebitno) javila sa žestokom kritikom filma, pozivajući se na Krležu (kao da time dobiva potvrdu da je vrijedno ono što misli i piše) i natuknula i to da je filmska kritika popljuvala film.

Plavuša ima dovoljno znanja, obrazovanja, iskustva i godina da joj niti jedan kritičar ne može sugerirati mišljenje o bilo kojem filmu. A u ovom slučaju, nakon pogledanog Ministarstva ljubavi, plavuša može samo konstatirati da je film jednostavno izvrstan. Glumci odlično glume, ne glumataju, a film je zabavan, smiješan i da još sat vremena duže traje, ne bi vam dosadio.

I plavuši uopće nije jasno što se udovice bune kada se na kraju filma svi simpatiziraju s udovicama koje koriste sustav, a žive dalje normalno svoj život. Pa tko to ne bi radio?

I samo još ovo plavuša ima za dodati. Film ismijava sve: i državne službenike i uhljebe i građanske obitelji koji žive lažne idilične živote i blazirane poslovne žene koje ne vole svoje muževe jer nemaju poslovne karijere za prioritet kao one. Ismijava i samog glavnog lika koji je pristao da ga punac zaposli jer se sam nije snašao u životu prema očekivanjima malograđanske sredine u koju se oženio. No na kraju je ipak pronašao svoj put – posao koji želi raditi i udovicu koju je prvo usosio, da bi na kraju shvatio da bi ona mogla biti ljubav njegova života. Srećom da je udovica pametna žena pa je to znala prepoznati i oprostiti mu grijehe učinjene iz gluposti i nepromišljenosti.

I zašto se onda uopće bune udovice ratnih veterana iz stvarnog života i ne shvaćaju da je komedija po definiciji „vrsta drame veselog sadržaja koja crta smiješne strane života i ljudi i ismijava njihove nedostatke“?


- 14:23 -

Komentari (37) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi